Stolar vid lekparken.


Så här fina stolar finns det vid lekparken utanför Värmlands museum i Karlstad. De är såååå söta.

"Sellereveckan" Silleruds hembygdsgård

Det har pågått sedan i tisdags med olika teman varje dag; loppisdag, barnens dag, osv. Vi sparade oss till sista dagen, igår fredag med gammaldagsmat. Gubben gillar det; stekt fläsk, nävgröt, kalvdans, lingonsylt, mörske, motta och allt vad det nu är. Tur med vädret hade man också, solen tittade fram en stund och regnet kom inte förrän det var slut.

Hembygdsgården i Svensbyn ligger vackert med utsikt över sjön. Snart blir det Packmopedsturné här.



En kolmila har man byggt upp också och den kräver bevakning av tappra hela veckan.  Kol görs genom att man staplar ved och så lägger på jord och det ska liksom brinna utan syretillförsel. Det gjordes i mängd här i trakterna på 1800-talet och överallt i skogen finns kolbäddar kvar som minner om den här hanteringen. Kolet behövdes för alla små järnindustrier på den tiden; Karlsfors, Noretjärn exempelvis.




Fraxe är det väl, fast olik sig. Han har i så fall kommit hem från att ha varit utställd bredvid Poseidon i Göteborg på utställningen Annan konst, en berömd figur alltså. Upphovsman är Leif Andersson, traktens duktige bildhuggare.


De här figurerna finns vid Gerds keramik. Vi var där också och kollade, Kajse-Britt har en fin textilutställning där. Och så finns det som vanligt en hel del annat förstås som Gerd gjort men även från andra konsthantverkare i trakten.


Den här dagen satt Leif själv på hembygdsgården och visade hur han gör en figur. Det är ett oerhört fint hantverk och han är väldigt bra på det här. Det var ju hans figurer som jag visade tidigare här från utställningen på biblioteket, med sumobrottarna och kvinnan med eldklotet.




Det svängde ordentligt om dragspelsmusiken med så många spelemän. Det var dragspelare med från både Svanskog och Årjäng.  Det är roligt att höra de gamla kända sångerna ur de svenska gemensamma "stamsångerna".


Om Sellereveckan ...

... och vårt besök där på hembygdsgården idag fredag, skriver jag imorgon lördag.

Ville bara skriva också att vi såg 12 älgar idag när vi tog kvällspromenaden ner till stora vägen, det är en dryg kilometer. Åtta  av dem gick i havreåkern på andra sidan vägen från Liane, bl.a. en stor tjur och så fyra borta på Elgtån. De är framme varje kväll och det brukar vara en karavan med bilar på älgsafari vid 10-snåret här förbi.

Naturskulptur


En speciell figur blev det av luffarkaminen när den brunnit ut.

Andraskörden ensilage 2010 på Liane

 Arrendatorerna hade strängat vallarna för att ta en andraskörd ensilage. Gräset ska torka lite i strängarna sedan ska det samlas in i lastbilar och köras hem till Långserud, drygt 2 mil. Hämtproceduren klaras av på en dag på hela Liane och prästgården. Det är god organisation och nu är det klart.

 


Flera bilar kör i skytteltrafik, jag gissar på 3 bilar och 6 containrar.


Vid ett tillfälle krånglade det. Den här maskinen hade fått in en stor metalldel i maskineriet och den slog sönder flera knivar. Egentligen ska det inte kunna hända för det sitter i metalldetektor där som ska stoppa det hela då, men det hade inte fungerat. Det var bara (inte så bara kanske) att skruva isär hela härligheten och byta. Bönder är dock utrustade på med verktyg och muskler så det gick bra.


Stockholmssonen ...

... och Carin landade i morse i Stockholm. Skönt, nu kan jag sluta kolla efter flygplanskatastofer i världen. Deras USA-semester är över och nu väntar några dagars kamp mot jetlaggen. Men det brukar gå bra.

Trevlig kväll igår onsdag...

.... hade vi här hemma med U och H och deras granne B. Jag gjorde potatisen som jag lärt mig nu; koka först, väl rengjorda med skal på, små ska de vara. Sen steka dem hela, eller grilla dem och så klippa över rosmarin eller timjan, helst färsk. Igår hade jag lyckan att kunna köpa färdigsköljda potatisar i Karlstad. Sen skulle jag servera rödbetor, stekta eller grillade. Men de blev ju aldrig färdiga. Jag borde ha förvällt dem innan också, det berättade B att hon brukade göra.  Det blev i alla fall en omgång fräst lök och svamp till grillköttet. Vi kunde sitta ute hela kvällen utan myggor och knott och sånt. Jätteskönt!! Nu är det väl slut på det fina vädret för den här omgången.


Leif Anderssons, bildhuggaren, utställning...

... på biblioteket i Årjäng just nu är sevärd! Mycket är till salu. Vi var där i måndags och kollade. Utställningen pågår till den 14:e augusti tror jag.



Den här nya skapelsen är min absoluta favorit. Den var himla fin, men det luktade tjära av den rätt så starkt ännu, antar att det blir mindre med tiden.



Det här är en gammal favorit, kvinnan som surfar på vågen.


Alf på Smerere är bra som porträtt


O Steffen


också en ny fin; Sumobrottarna

Kulturturen Långserud - Nysäter - Häljebol - Klässbol...

... med Ingrid startade förstås med förmiddagskaffe på Esters café, där öppnar klockan 11 så det blir lagom. Där finns gott hembakat och man sitter i idylliskt uppbyggda miljöer bakom huset i trädgården. På övervåningen säljs inredningssaker typ engelsk lantträdgård. Sen finns, inte att förglömma, ett helt hus bredvid med loppis också i rum efter rum! En bra start på en lagom rundtur som blev så här;

1. Esters café i Långserud efter E 18
2. Hem och antik i Värmlands Nysäter
3. Konstgården i Häljebol ( man fortsätter Arvikavägen från Nysäter)
4. Klässbols linneväveri (då är man nästan framme i Arvika) och då är det lagom att äta i Kvarnen i Klässbol, den ligger på utfarten från linneväveriet.

Ett alternativ är förstås att fortsätta till Arvika och äta på Olssons brygga och se konsthantverk i hamnmagasinen, men det avstod vi den här dagen. En del av oss skulle hem och köra hö också. Tack för en trevlig dag Ingrid, det var himla kul!


Här en bild från Esters café där vi startade


Hem o antik i Värmlands Nysäter...

... besökte vi på Kulturturen.

Det är en nyöppnad jättetrevlig affär med både antikt och loppis. Det är en stor affär med ett antal rum i två våningar så det finns mycket att se. Vi gick runt och vred och vände på saker. Jag köpte ett par guldreliefer i antik stil  bästa kitsch och så Hylands Hörnas ABC-bok. Den var urläcker. Jag återkommer till båda senare.

Här kommer lite bilder från affären:









 






Konstgården i Häljebol o sorg.

Vi besökte också konstgården i Häljebol, Ellen Kellers och Magnus Hedmans skapelse. Det var nya inslag i trädgården och även nytt när det gäller deras konstnärliga skapande.







Jag brukar ju besöka den här gården varje år med min mamma. Jag ville gärna åka i år också men inte ensam nu när mamma är borta.
Sista gången jag var här med modren tog jag ett fint kort på henne framför rosorna här.

Så här var den bilden från 2008. Redan då sa mamma att det var sista gången hon orkade åka dit, förra året 2009 blev det alltså ingen tur dit.
Nu var det inte så många rosor kvar och ingen mamma var där. Det gör ont att komma hit och att se platsen på bild, men jag inser att jag måste ta de här sorgestunderna för att komma vidare. Det går inte att undvika platser som påminner om min mamma.

Klässbols linneväveri...

... blev sista anhalten på vår Kulturtur. Det är rätt fantastiskt att kunna se maskinerna arbeta, de här jättelika monstren som dundrar fram de vackraste och skiraste linnetyger. Det är också försäljning i lokalen, både av vanligt linne i alla former och Zweite wahl som det heter på tyska, sånt som är lite defekt. Kommer inte ihåg det svenska ordet.


Sänglinnet som Victoria och Daniel fick från värmlänningarna. Ja, inte precis det men en likadan uppsättning.


Här växer fram ett tyg i en maskin, skytteln går blixtsnabbt fram och tillbaka, man hinner knappt se den. Detta var ett nytt mönster som jag inte sett förut.


Maskinerna ser ålderdomliga ut men tycks alltså fungera bra.




image942

image943

image944

image941

image940


image939

image938

Klässbol linneväveri som gör Nobeldukarna!

Kulturturbilder lägger jag ut ..

... imorgon. De gick inte att skicka så länge telefonen stod på mötes - tyst. Det måste tydligen pipa när bilder skickas och det går inte att stänga av så istället upphör funktionen skicka bilder. Men nu har de landat och jag lägger ut i morgon torsdag.

Varg åt upp flicktår...

...står det i DN. Man är glad att det i det här fallet fanns ett stängsel mellan flickan och vargen så att det bara var tårna som blev uppätna. En del av oss lever med icke-inhägnade vargar, vargar som rör sig fritt i naturen och som enligt teorin inte ska vara intresserade av människor som föda. Men ner i den här vargmagen slank i alla fall ett par tår.

Kolbullar ...

... blev det. Fast med en 2,5 -årings självklara rätt till tolkningsföreträde så var prinskorvarna + kokt kall potatis godast i år!! Ha ha! Barn i den ålder lever här och nu, inte på gamla minnen. Men vi andra mumsade och åt förstås både det och nystekta kantareller med lök och självplockade skogshallon.

Så här elegant vänder gubben kolbullar genom att kasta upp dem i luften. Numera missar han aldrig, fast jag fattar inte hur han orkar, för pannans skaft är långt, den är tung och kolbullen är en jättepannkaka. Här steks på en luffarkamin; en stock som man sågat ett kryss i för att den ska brinna bra och ovanpå blir det en platt yta att ha stekpannan på.






Kulturtur ...

... genom Esters café, Nysäters hem och antikt, Häljebols konstgård, Klässbols linneväveri kommer jag att skriva om så fort jag får in bilderna i datorn. Överföringen krånglar.

Sellereveckan ...

... är det nu. Det betyder att vid hembygdsgården i vår lilla tätort Svensbyn ordnas aktiviteter från och med igår tisdag till och med fredag. Idag är det bl.a. loppmarknad och det är spännande, dels kan privatpersoner själva ställa upp bord och sälja sina saker, dels har det skänkts till hembygdsföreningen som också säljer.

Iphone 4 ...

... lär släppas lös på fredag i Sverige om jag förstått saken rätt. Den kommer att kosta utan abonnemang så där 5- 7000 ungefär. Om den har en bra kamera så verkar den vara ett bra alternativ. Jag är nöjd med kameran på min Ericsson Satio som jag köpte för något år sedan. Men det är klumpigt och långsamt att manövrera i den. Ihpones bildhantering är distinkt och bra, man kan väldigt enkelt direkt förstora en bild på skärmen och det är en klar fördel för en användare som tar mycket bilder.  

Uppdaterat: Det går tydligen inte att kommentera under det här inlägget men lägg i så fall kommentar i inlägget ovan.

Uppdaterat

Bara inne en sväng och publicerar kommentarer. Vi har haft en kanondag på vår kulturtur jag o Ingrid. Jag kommer att berätta mer senare och visa bilder. Nu ska vi hasta ut till Harnäs och steka kolbullar med lille Vincent. Han kom ihåg förra årets kolbullestekning och har väntat ett helt år på att få göra om det så nu får det bli, innan de reser hem till Halle igen.

Selmas kanotvits!

Jag är väldigt förtjust i Selmas kanotvits, så nu härmar jag den här o länkar. Hoppas det går bra!

- Vet ni vad det är för likhet mellan amerikansk öl och att älska i en kanot?

- It’s fucking close to water.


Agenda

Satt uppe o pratade med LA-sonen sent i går kväll, det gäller att passa på när de är hemma barnen. Det blev alltså sovmorgon idag måndag och lunch med köttbullar, potatis och brun sås. Det är roligt att laga mammamat till barnen, långt från pasta o sushi o sånt.

Sen åkte han till Stockholm förstås på eftermiddagen, med Kent, rallykörare från Holmedal. De hade en liten buss och packade in grejer i, en del från min bortgångna mammas hem. På väg till Stockholm stannade de och körde go-cart!

Mail och telefon idag från Stockholmssonen och Carin som befinner sig i West Hollywood på ett berömt hotell, Hyatt någonting hette det förut, där Led Zeppelin lär ha hållit till och bl.a. kört mc inomhus. Ett lustigt sammanträffande igår var att vi råkade se Filip o Fredriks program High Chaparall när de festar ihop med Mötely Crue stjärnan V - någonting eftersom det var en gammal idol för LA-sonen och samtidigt som vi såg det så satt Markus och Carin tillsammans med Filip o hans fru på en kändisbar i LA.

Långpromenad med hundarna gör vi nästan varje kväll nu. Och i havreåkern här är det fullt med älgar, när vi gick ut var det ko, två kalvar och en stor tjur, när vi kom tillbaka var det två kor och två  kalvar. De mumsar o äter.

I morgon blir det kulturtur med Ingrid, vi åker nog till Esters café först för förmiddagskaffe när de öppnar vid 11-tiden, sen mot loppis / antik i Nysäter och så till konstgården i Häljebol. Sen får vi se om vi orkar något mer alternativt om plånboken är tom.

Gubben ska snickra på Harhalsen.


Bilrock Mc Brian ...

"....utexperimenterad av erfaret bilfolk". Annons från 1946, tidningen SE. Jag undrar vad "tvåradig bilrock" betyder och "i flaush av ren ull"

Minigolf Camp Grinsby





Sedan ett par veckor kan man spela minigolf ¨på Camp Grinsbyn vid Stora Bör, i Sillerud, skylt efter E18 vid Myrås. Det 'är en alldeles nyinvigd  bana med 12 stationer, himla kul att gå runt! Värt ett besök. Rekordet för tillfället ligger på 35 slag runt, Anders klarar neråt 40, men för dagen blev det många 8:or i gänget; Roland, Anneli, ;Märta, Anders, Mattias.  Vi var alltså där igår efter besöket på Dalslands museum.

Carl Oskar Borg ...

... hette en man från Mellerudstrakten nere i Dalsland. Han växte upp som en fattig torparson i slutet av 1800-talet. Han lyckades flytta till Amerika och fick konstutbildning. Han blev en duktig konstnär som bl.a. levde med indianer och skildrade deras vardagsliv i sina målningar. Han använde mest olja o akvarell. Vid ett första påseende ser bilderna kitschiga ut men det är de inte.

 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Oscar_Borg
http://www.lexikonettamanda.se/show.php?aid=14996
http://www.askart.com/askart/artists/search/Search_Repeat.aspx?artist=6793&searchtype=ART_FOR_SALE
http://www.artnet.com/artist/2791/carl-oscar-borg.html
http://antikvitetsbloggen.blogspot.com/2008/12/carl-oscar-borg-en-svensk-konstnr-i.html

 Det var vernissage med hans bilder på Dalslands museum igår lördag o vi var där tillsammans med LA-sonen som är hemma på besök några dagar. Det var mycket folk och vi blev positivt överraskade av bilderna.




Han ser allvarsam ut men han var en verklig äventyrare som levde med indianerna under långa perioder och som flera gånger under sitt liv var nära döden. Det var hopi-indianer och navajo (om jag nu stavar rätt).


 I det här lilla soldattorpet föddes Carl- Oskar




Tyvärr gör inte de här bilderna konstnären rättvisa. Det är värt ett besök och se live.

Rökande indian heter den här. C-O Borgs bilder har en stor marknad i USA o han betalas bra där. De bilder som var till salu här var inte många men priserna låg högt, upp till runt 100.000 SEK och däröver.

C-O Bs bildintresse var stort och han medverkade också som art director vid ett antal filminspelningar i Hollywood.

Vid Dalslands museum finns också ett sånt här märkligt konstverk, tror att det är gjort av Lars Vilks, som mest blivit berömd för att några verkar vilja döda honom.



Genom att åka hit så missade vi tyvärr vernissage på Leif Andersson, bildhuggarens, utställning på biblioteket i Årjäng, men vi kommer dit senare.

I morgon kommer jag också att skriva om minigolf på den nyinvigda banan med 12 stationer på Camp Grinsby.

Rundtur Värmland - Kolsnäs camping Sunne


Utifrån så här ser en campingplats lite gettoliknande ut. Husvagnar och husbilar står tätt intill varandra, alltsammans är inhägnat och kontrollerat. Människor går omkring med vattenbehållare, bajsbehållare, handdukar och annat livets nödtorft. Barnen leker i flockar och svischar förbi på cyklar. Olika språk hörs i luften, mycket norska, tyska, holländska.  Grupper av människor sitter ute, äter och dricker och pratar och skrattar.

Den här campingen, Kolsnäs i Sunne är jättelik och var nu i juli fylld till bristningsgränsen, inte en kvadratmeter  tom. Den ligger i utkanten av samhället, alltså promenadavstånd in till centrum, nära Fryken, nära Sunne vattenland, nära bowling o golfbana o minigolf o restaurang.  Det finns mycket att sysselsätta sig med.




Standarden på vagnar och utrustning är hög numera. Det är långt från min första upplevelse av camping i Värmland på 50-talet när vi låg här en natt  i värsta ovädret, fyra personer i ett grönt fyrmanstält och allt var genomblött på morgonen.

 Nej nu är det jättehusvagn, som egentligen bara fungerar som kök, toa o sovplats. Maffiga förtält är vardagsrum, med flera sittgrupper av hög standard. Sen kommer utanför förtältet ofta en uppbyggd uteplats med plattor och som här dessutom i vinkel en sittplats till under tak. Alltsammans omgärdat av fina staket, kanske häckar och rabatter. En stor grill hör till förstås.

Vi har ibland funderat på att semestra med husvagn men alltid avstått till förmån för hotellboende. Jag tror inte skillnaden i kostnader utslagen över tid är stor. Det vi såg här är inte billigt.

Men vi har aldrig förstått vitsen med att klämma ihop sig så många människor på så liten yta och kalla det semester. Utifrån liknar det alltså mer ett slags getto, lyxigt som camping men ändå betydligt mer primitivt än i ett hem.

Vi vandrade runt här en god stund för att förstå det här, försöka begripa; vad är vitsen med camping? Det måste ju ändå vara något när så många håller på och satsar så mycket för att kunna utöva den här formen av semesterfirande.

Och vi kom fram till att det måste vara roligt för barnfamiljer. Barnen lekte tillsammans med varandra och hade jättekul. Det finns nog alltid kompisar på en stor campingplats. Det innebär att föräldrarna får lite ledigt också.  De vuxna hittar också nya och gamla kompisar, det är helt enkelt socialt med camping, man umgås inom familjen men även med andra familjer, man sitter ute, grillar, äter dricker och gör utflykter tillsammans. Det går att ha hund eller andra husdjur med på camping. För fordonsföreningar,  typ Opelklubben eller mc-klubbar så är det naturligtvis idealiskt med camping tillsammans, man umgås, pratar bilar, mc osv. Och sen om nu utrustningen är rätt dyrbar så lever man förstås billigt med mathållningen i en stor familj när man campar, jämfört med hotellboende.


Rundtur i Värmland - Opelträff i Sunne ...

... på Kolsnäs camping var det. Vi undrade lite varför det var så många veteranbilar på campingen och ännu mer varför det just var opelbilar och på en lång rad. Det var alltså så att Opelklubben hade möte, vilket man tydligen har några gånger om året och i år var det dessutom 30-årsjubileum.

 

 


Inte nog med att Opelklubben hade träff, det finns en särskild Opel Commodoreklubb och den hade också träff och firade 25 - årsjubileum. En sån här hade min bror fast en grön någon gång i början på 70-talet, ungefär när jag flyttade till Årjäng. Himla snygga och speciella bilar, vinyltak var det. Min bror borde satsa på en Commodore igen, han skulle absolut platsa i den här klubben med träffar tre gånger om året på olika platser i landet.


Rundtur i Värmland - Hotell Selma i Sunne...

... övernattade vi på. Och det är en upplevelse i sig. Hotellet är stort som konferensanläggning och de flesta värmlänningar hamnar här förr eller senare i såna sammanhang. Man möts av otroligt proffsig personal, trevlig reception, vänliga och glada människor i restaurangen, god mat som serveras ända till kl 22 på kvällarna, helt ok rum, tyst och lugnt, välutrustat lekrum för barnen, cykeluthyrning i hotellentrén, möjlighet att köpa med matsäck från frukosten för 10 kr per macka, beställa picknickkorg för utflykten, nära till allt exempelvis vattenlandet, Kolsnäs med uppträdanden, golfbanan, SPA och så själva samhället. Där finns en hel del konsthantverk att beskåda. Bo gärna här, det rekommenderas! (Jag har inget betalt för att säga det!)








Insamling i Årjäng, hederligt eller geschäft?


Efter alla avslöjanden om geschäft i samband med insamlingar till välgörande ändamål så blir man konstant misstänksam. Den här står uppställd i Årjäng vid Europamöblers parkering och jag hoppas att pengarna som kläderna inbringar  kommer rätt personer till del, men jag har blivit fundersam.



En snabb koll på internet visar
det här  och man undrar allt mer vem som får del av pengarna för den här insamlingen av kläder.  Ribotex AB är knutet till den här insamlingen liksom Malmtex.

SEn kollar jag vidare på nätet:

Så här skriver NWT om insamlingen i Arvika.

Nedan ett citat från tidningen Helsingborgs Dagblad 2007

"Bakom Malmtex AB står Raduan Chafchak som tidigare drivit ett antal bolag som försatts i konkurs. På företaget finns också hans son, Laoy Chafchak.
Hur kan den som lämnar kläder veta att överskottet verkligen går till ISHR?
-De kan ringa stiftelsen och fråga, säger Loay Chafchak.
Han kan dock inte svara på hur ISHR ska kunna veta hur mycket pengar hans företag får in genom klädförsäljningen.
Enligt Malmtex finns det omkring 70 klädinsamlingscontainrar i nordvästra Skåne. I Bjuvs kommun finns det fem insamlingsplatser.
ISHR:s ordförande Thomas Olsson kan inte garantera att Malmtex verkligen sköter redovisningen gentemot ISHR.
-I så fall måste vi ju vara med och det finns ingen hundraprocentig garanti för alla kan ju luras, säger han.

Han är upprörd över att tidningarna har skrivit om stiftelsens samarbete med företaget.
Kan ni inte anlita någon annan än Malmtex för insamlingen?
-Vem ska vi då anlita, svarar Thomas Olsson.
Det är företaget Tribotex som förvaltar ISHR. Enligt Bolagsverket handlade Tribotex med second handkläder fram till 2004, då verksamheten ändrades till handel med och uthyrning av plåtcontainrar. Thomas Olsson hävdar att Tribotex slutade handla med begagnade kläder redan 2001."

Var och en får väl själv avgöra om man ska lägga något här eller inte.


Rundtur i Värmland ...

... har vi gjort ett par dagar med övernattning i Sunne. Det är ungefär så våra sommarsemestrar ser ut, spontana utflykter när vädret är ok, över en dag eller ett par. Det passar oss bättre än långa välplanerade resor. Vi har ju svårt att vara bort länge och 50 % av oss två  får snabbt akut hemlängtan. ;.)) Det kommer fler inlägg i ämnet.

Rundtur Värmland - Lena Cronqvist

På rundturen i Värmland hamnade vi också i Karlstad, Lena Cronqvists utställningar på Värmlands museum. Det är dels en stor skulpturutställning i museeparken, dels bilder inomhus.

Lena är ju bördig från en borglig familj i Karlstad men bor nu mest i Lysekil och hon odlar egen sparris. Hennes bilder och figurer har ofta haft samband med hennes förhållande till föräldrarna, det har handlat om barn som på olika sätt pinar och plågar och utövar makt över mammor och pappor.

Men nu tycks Lena ha lämnat det här bakom sig och visar oss bilder av det universiella barnet, flickor i olika situationer, vardagsnära i badbaljan, mediterande, tittandes upp på stjärnhimlen, bara tankfullt och samlat stillastående eller sittande. Det är vänligt och tidlöst och utan uppgörelser med någon, Lena C har blivit "snällare" i sin konst, låter flickorna vila i en aura av koncentration som är så stark att den nästan drar in åskådaren.

Mamma - barn figurerna i dammen ska givetvis står i vatten, men just när jag var där så bytte man vatten tror jag.

 

 




 

 


Rundtur Värmland - Lars Lerin


Rundtur Värmland innehåller förstås ett besök på Lars Lerin museet i Munkfors. Det är ett vackert museum med en lite rå atomsfär av uthus kvar. Jag antar att det är en gammal bruksbyggnad. Den är i alla fall belägen mitt i det totalförfallna området mitt det nedlagda bruket. Men kanske ska det inte vara vackert runt Lerins målningar, kontrasten det extremt fula / förfallna och Lerins sagolika bilder blir stark.




Här är bara ett par smakprov via dåliga bilder. Bilderna har storformat precis som den här lokalen kräver. Man måste bara se Lerin, jag förstår inte hur han kan. Han måste vara oerhört produktiv också, det ser ut att vara nya bilder varje år, även om man förstår att det inte handlar om nyproduktion. Hans teman är ofta byggnader i stad / land, karg natur, människor i bygden, djur. Det mörka ljuset som man brukar tala om i samband med Lerin blir påtagligt i de här bilderna. Det är många bilder också på museet.

Rundtur i Värmland - Mårbacka

Det var länge sedan jag besökte Mårbacka och Roland hade aldrig varit där, så vi tog en tur dit. Selma är stor internationellt, det förstår man. På parkeringen var det fullt med bilar och registreringsskyltarna var nog mer utländska än svenska. Selma var ju Nobelpristagare och första kvinnan i Svenska akademin. Jag kan ibland gorma över att vi tvingades läsa Selma i skolan, kanske innan man var mogen för henne. Det innebar ett tvång som har lite förpestat läsningen av henne senare i livet. Men jag har läst om en del, bl.a. Nils Holgersson och det är en helt annan upplevelse, man borde läsa mer av Selma en gång till. Hon förtjänar det.


Vi gick på en visning genom det vackra huset som stor kvar precis som det gjorde på Selmas tid i början på 1900-talet. Hon testamenterade det till museum direkt och det hela kan finansieras via inträden och försäljning tydligen. Vi fick en helt suveränt visning av en fru Jakobsson tror jag. Visningsturer startade varje kvart. Guiden var lite äldre och kunde berätta så där målande, lugnt och vackert som ibland människor ur hennes generation kan. Jag bara njuter när jag lyssnar. Runt huset finns en gigantisk park. Selma satsade ju på odling och man håller fortfarande liv i omgivningarna.


Vi var också inne i den ladugård som Selmas far lät bygga på mark som var gammal sjöbotten och som krävde mängder av sten för att kunna uppföras. Här fanns också en fin utställning om Selmas liv och tankar, förutom att själva byggnaden var mäktigt vacker.





Ventana Inn i Big Sur ...

... är sonen o Carin på just nu. Ett hotell alltså, ett bra sådant verkar det av allt att döma. Lite för högt för min smak dock.

Sonen i USA just nu.

Det går inte att få bilder via mms så jag lånade den här från Carins Facebook, hoppas det gick bra.



Och det här nedan är från sonens Facebook, kanske i LA på Venice eller St Monica. Jag vet inte. De är på USAs västkust och i öknen i alla fall.

Burkaförbud igen då!

Burka igen då, tankarna utvecklas succesivt när man släpper ut käpphästar på grönbete i debatt, de kommer alltid tillbaka men ser lite annorlunda ut vid hemkomsten. ;-)) Och det är lite spännande. Jag är verkligen novis i de här sammanhangen, jag ha mig veterligen aldrig sett en kvinna bära burka eller annan heltäckande slöja i Årjäng.

Om jag tänker till efter att ha läst Ailas kommentar så verkar det fel att tillåta burka på lektionstid i grundskolan / gymnasiet. Eleverna måste kunna identifieras då, inte bara på prov och tentor som jag skrev förut utan prestationerna i övrigt måste också kunna bedömas. Och även att ta till sig undervisning är ju till stor del kommunikation. De är ju en del av den lärande dialogen. Men jag vet inte ens om de här kvinnorna / flickorna har burka på sig inomhus i undervisning. Jag har nog utgått från att bara är på när man vistas utomhus eller i  offentliga sammanhang.

Agenda

GRATTIS INGRID H SOM FYLLER ÅR IDAG! Jag kommer förbi en sväng. Sen ska jag  skriva om ett par dagars rundtur i norra Värmland. I morgon fredag kommer LA sonen hit på besök några dagar och vi ska fira D och G;s hus 30-årsjubilleum på kvällen.


Burkaförbud ...

... på allmän plats funderar en del länder på. Frankrike har sagt ja till det och tydligen även Belgien. Österrike och Schweiz har inget förbud än men har avviserat ett sådant om många kvinnor väljer burka. 

Argumenten för förbud är flera; 

- Av säkerhetsskäl måste alla vara identifierbara
- Något slags allmänt jämnlikhetstänk, det är inte artigt att dölja sig för den man pratar med
- Det mångkulturella samhället ska bekämpas
- Det är förnedrande för kvinnor att bära burka

 Jag köper inte de här argumenten, de verkar vid omedelbart påseende konstruerade. 

 I Spanien nu senast så avvisas förslaget med hänvisning till att man redan nu av säkerhetsskäl måste vara identifierbar när man är utomhus på gator och torg. Varför måste man vara det? Får man inte ha heltäckande hjälm heller vid mc-åkning? Hur drar man gränsen vid användande av solglasögon, smink, peruk, frisyr, hårfärgning osv. Det finns ju många sätt att ändra sitt utseende till oidentifierbart. Hur är det i Sverige tro? Måste vi vara identifierbara här också? Det finns en del att fundera på i det här sammanhanget.

Om en kvinna av egen fri vilja går omkring med burka av reliösa eller andra skäl så är det helt ok för mig. Jag brukar skoja om att det finns dagar när jag gärna skulle dra på mig en burka och slippa synas. ;-). Däremot är det förstås fel om en kvinna tvingas till det, men den typen av tvång finns det väl redan en lagstiftning emot i de flesta länder.

Om en skola har burkaförbud för lärare kan jag däremot förstå. Såna förbud finns nu i en några delstater i Tyskland. Det verkar helt ok,  men inte för att det är just en burka utan för att en lärare har ett kommunikationsjobb och 80 procent av kommunikation mellan människor sker genom kroppsspråk. Om någon gömmer i stort sett hela sin kropp, sin mimik och sin mun så blir det mesta av kommunikationsverktygen borta. Hörselskadade elever måste också kunna se munnen för läppavläsning.  

Uppdaterat om älgolyckan i Norane...

... har jag gjort nedan i inlägget som handlade om den.

Skämt ändrar sig över tid ...

... fast så långsamt att man inte märker det från dag till dag. I SE -tidningen från 1946 var det här en  helt ok skämtvers. Men idag ser den absurd ut, för  tankarna till barnmisshandel, att slå barn är inte längre roligt.
Det är vi glada för!

Textiltvätt i bil ...

.... kan man göra med hjälp av Turtles extrema nanoteknik. Det står att det blir rent och inga undantag nämns för tuggummi,  Anne, m.fl. Jag fick se dem på Toyota i Åmål i samband med bildservice och kom att tänka på tuggummibekymren. Fast jag har aldrig provat så jag är inte beredd att lägga handen på bibeln och svära på att det funkar.....




Ett annat alternativ är förstås att anlita proffs Gum Busters, de som rensar gatorna i Stockholm från tuggummi med sin eminenta lilla slang. Det går ut på att först smälta med värme tror jag och sedan skrapa, eller kanske fryser man dem, det rök i alla fall runt hanteringen när vi såg dem.

Grattis Liam!

Vi hurrar förstås för Liam som vann andra deltävlingen  i crosscart NM  85 cc- klassen i Trondheim!


Skogsklocka, Campanula Cervicaria ...

... var tydligen den sällsynta växten i vägkanten vid Bäcketjärn. Det kan vara den som orsakat att det står en skylt där om "artrik slänt", en skylt som ingen begriper sig på här. Malin F., Malin  på Döverud tipsade mig i en kommentar (tack för det!) och det verkar vara rätt tänkt när jag tittar på bilderna. Mitt exemplar ser mer blått ut än det som syns på bilderna på nätet men det finns tydligen variationer från lila till ljusblå när det gäller den här blomman. Den användes förr som läkeväxt för ont i halsen, därav tillnamnet cervicaria. Det handlar i så fall om en art av blåklocka som är rätt sällsynt och som saknas i vissa landskap.  Den är fridlyst förstås.

Stanna alltså gärna till efter Bäckelanna och kolla på den sällsynta Skogsklockan, det är den som orsakat skyltningen! Den ser ut att blomma ett tag till och är rätt stor, stjälkarna är bortåt en och en halv meter nu, blir kanske ännu högre. Men som sagt fridlyst så plocka inte!

Några har frågat hur det gick med bilisten som krockade med älgen i morse, om den vet jag inget just nu. Vi har inte varit hemma idag utan i Åmål med min bil som skulle servas och bytas tändkablar på (råttorna har ätit på de gamla!) .

Någon undrar också hur man tar bort gammalt tuggummi och det kommer en bild på ett förslag till borttagning senare idag.





Älgolycka i Norane idag måndag ...

... på morgonen tror jag det var. En älgko blev ihjälkörd och grannen M avlivade de två moderlösa kalvarna. De är för små för att klara sig och skulle förmodligen ha vimsat omkring på E18 också.

Uppdaterat: Man har passat på de två älgkalvarna men inte lyckats fälla dem än, jag hade fel därvidlag. Jag har letat på nätet om det finns något skrivet om personskador i samband med olyckan, men inte funnit något. Det ser alltså ut att ha gått bra den här gången. Tyvärr är det inte alltid så. 2008 inträffade en svår älgolycka med allvarliga personskador här i närheten.

Sandskulpturfestival ...

... har man varje år i Danmark tydligen. Vilka skapelser!!  Kolla här hos Trolda ! 

Inte skrev jag nåt om stortravet som lockade mer än 8000 i publik, men rasande trevligt hade vi och god mat var det. Fast rika blev vi inte, det var mest  A-S som vann, vi hurrar och grattar! Nu har jag en klurat ut en hemlig spelstrategi till nästa gång. Då ska jag bli rik.


 Inte blev det någon båttur igår heller, det blåste alldeles för mycket, sparar det till senare.

Just nu funderar jag mest på buffén här nere i ett inlägg. Tror att den skulle passa.

Sonen o Carin är på väg genom öknen till San Fransisco, i bil. Jag har förbjudit dem att få motorstopp, bland sandormar och rånare. Hittills är det farligaste som hänt att de har gått på krog med vännen Dan Mooney och det gick visst bra.

Så här spridda skurar kan det bli på en blogg när det är sommar och ingen ordning på nåt.

Mc till Ryssland ...

... åker Hasse i Leverhögen och några vänner. De ska till Murmansk och for iväg rätt snabbt utan lång betänketid. Det är delvis samma gäng som åkte skoter från Värmland upp till Norra Norrland i vintras, jag skrev om det på bloggen.

Jag vet inte var bilderna är ifrån, de har kommit till Roland på mobilen.

 


Buffé ...

... kan alltså vara en möbel. Skulle också kunna kallas sideboard tror jag, en låg förvaringsmöbel för porslin exempelvis, eller ja vad som helst. 



   Den här heter
Living, gjord i matt vitt och oljat trä. 2 m lång (ok det heter bred), 68 cm hög och 42 cm djup.
Den funderar jag på till vardagsrummet. Eftersom jag är rätt osäker på det här med färg och form så är det bäst att välja säkra kort. Vitt och trä tillsammans blir det ofta eftersom det knappast  misslyckas helt och man tröttnar inte så fort på det. I gengäld kan det bli lite tråkigt förstås. Det är långt emellan vi investerar i nya möbler så det gäller att tänka till.  Men jag föreställer mig att det kan bli fint med stora gröna växter på den här skivan. Möbeln ska stå framför dubbelfönster. Resten av rummet / rummen har vita väggar och lite olika ljusa träslag till det.

Vad tycker Ni?


Om stortravet ...

... och vårt besök där skriver jag nog i morgon söndag. Söndag hoppas jag att vi kan göra en båtutflykt med A och A Svensson, evenuellt med döttrar om de är hemma och har lust. Allt beror på vädret förstås.  

Artrik slänt

står det på en skylt vid vägen bredvid Bäcketjärn. Jag har ofta undrat varför. Jag kan inte se något annat än de vanligast förekommande växterna där och inte ovanligt många heller. Men den här kanske är orsaken, känner inte igen den riktigt. Måhända en sällsynt blomma?


Småbåtshamnen i Årjäng...

börjar se bättre ut! Tidigare har den varit en katastrof, jämfört med hur det ser ut i kommunerna runt omkring. Det syns på min kategori om hamnar där jag samlat bilder och inlägg i ämnet.  Nu har man tydligen inom ramen för något gemensamt projekt (kanske Dano) fått EU-pengar att rusta upp hamnarna. Sillerud fick också ett bidrag. Så här fint har det i alla fall blivit på bryggan nu med stora bord och bänkar. Och på den ena sidan är det uppstädat och snyggare. På baksidan dock fortfarande rätt trist. Jag har varit här och letat efter sommarutställningen som konstföreningen brukar ha varje år men inte hittat den. Kanske inställd i år.


Fint väder ...

... blir det på lördagens stortrav i Årjäng!!!

Vi har med bestörtning kollat vädret för lördagen de senaste dagarna, det har visat regn och rusk. Men nu har det blivit allt bättre och den senaste
yr.no-förutsägelsen säger att det kan bli regn på morgonen men i god tid före travets start kl 13.00 ska det klarna upp och bli bortåt 25 plusgrader igen.

Man får tacka! Eftersom vi ska dit så är det roligt med bra väder. Det kommer att bli massor av folk på trav  i morgon, det är redan mycket  i Årjäng eftersom det var trav fredag också och dans i parken med Rockabilly.
 
Det höll uppe idag fredag också. På eftermiddagen var vi en sväng till Årjäng för att se lite cruising, bilarna började rulla kvart i 6 så vi hade gett upp och var på hemväg. Men vi mötte bilarna och fick se alla, flott!

Sen blev det kolbullestekning nere vid sjön med fiskegäster, trevligt! Och så en bygdetur runt Egenäs med strandhugg hos M och A-C, som råkade sitta på altanen och begrunda sonens senaste rallyäventyr och vi fick se bilder från Bulgarienresan. Ett fattigt och speciellt land kan man förstå.

Uppdaterat: Svekfulla yr.no!!! Nu har man ändrat sig igen, det ska bli uppehåll mellan 12 och tre sen regn hela kvällen till midnatt!

Packmopedsturnén ...

... kommer till Sillerud och hembygdsgården i år igen och det blir den 5:e augusti som jag tror är en torsdag. Så här såg det ut förra året. Fantastiska 1000 personer såg föreställningen då. Man kan köpa biljetter på ICA Sillerud hos Richard eller på ticnet.












Dom åker verkligen moped! Och packmoped.  Artisterna alltså. Genom Värmland.




Inte turk på burk ...

... men grek. I alla fall blev han rik  gubben på youghurtburken, . Ett par miljoner från ett mejeri i Jönköping blev det av de 50 miljoner som han först krävde  i skadestånd.

Fast jag fattar inte varför. Var det för att han hamnade på burken och inte hade tillåtit det?  Eller var det för att det skulle vara kränkande att bli kallad turk om man är grek? Finns  det någon sorts internationellt erkänd rangordning på nationaliteter, den ena är finare än den andra? Eller var det bara för att rubriken var allmänt ljug och man får inte ljuga i reklam? Eller var det bara som ursäkt från företaget som nu i sin tur pressar bildbyrån på pengar.

Nu först vet jag ...

... vems hus som brann upp i Åsebyn. Omtankar till familjen och tröstekramar till en viss liten tjej som på ett sätt drabbas en gång till, fast det inte var så illa förra gången. Branden är en tragdi, det förstår jag men kan ändå tänka att det var tur att ingen var hemma och kom till skada vid själva blixtnedslaget.

Agenda

I kväll onsdag var gubben på jaktstämma Harnäs vvo. (Se referat längre ner!)

I morgon torsdag har jag zonterapitid tror jag och gubben som bevisligen har semester kommer att hjälpa någon god vän att snickra istället för att ligga i hängmattan. Hantverkarens lott här i livet?

Fredag är det nåt möte på förmiddagen som gubben ska på i samband med stortravdagarna.

Lördag har vi bord på travrestaurangen för sex personer och det kommer att bli ett glatt gäng; delar av sällskapet från förra helgens övningar. Det är ju stortävling på travbanan, fast jag som är helt okunnig om trav vet inte vad det innebär riktigt, bara att många åker dit då. Bra prispengar = bra hästar kanske?

Måndag bilservice i Åmål.

Nästa vecka planerar vi att göra ett par ärenden i Karlstad och så kombinera det med att åka en tur uppåt Värmland; Sunne, Torsby kanske någon övernattning, vi får se lite på väder och tid och om någon av barnen kommer hem hit.

Venice beach ...

...sitter sonen och Carin på i LA och tar en pilsner.  Tack för besked! Om Venice beach står att läsa här.

Hundproblem

Gått har jag den senaste tiden, minst tre kilometer varje dag i rask takt med tax Oskar. Idag onsdag blev det nog närmare en mil, runt Bryngelsbyn och Korsbyn. Det känns bra. Det behövs efter mycket stillasittande. Enligt hälsovårdsförståsigpåare så ska det räcka med 10 minuter ut och 10 minuter tillbaka igen = 20 minuter snabb promenad några gånger i veckan för att få hälsoeffekter. 

När jag var ute och gick med lille Oskar, så kom plötsligt en stor hund, typ långhårig schäfer  springade på vägen mot oss. Jag hade Oskar i koppel och det är ju en situation som bäddar för bråk mellan hundar, det ojämnlika mötet med en hund som är lös och en hund som  är kopplad. Jag lyckades hålla Oskar from genom att ryta på honom så han lade ner rest ragg och sänkte svansen direkt (ett konststycke kan jag säga att få ner nivån på en så dominant hund som Oskar!!) Den främmande stora hunden var också lugn om än helt ohörsam när det gäller husse / mattes försök till inkallning.

Till slut kom matte och drog schäfern hem till huset igen. Jag blev rejält rädd och dessutom arg. Man ska inte släppa lös hundar som inte lyder direkt på kommando. Jag påpekade detta för hundens matte i rätt bistra ordalag,  men sen visade det sig att matte inte förstod svenska, så då tog jag alltsammans på engelska också. Hoppas hon förstod det och håller bättre koll på sin hund  i fortsättningen.

Jag och andra hundägare ska kunna gå förbi det här huset utan att bli attackerade av en stor, lösspringande och totalt olydig hund. Vilda djur ska också kunna få en fredad tid i naturen utan att störas av lösspringande hundar.

Älgjakten på Harnäs vvo 2010

I årets älgjakt på Harnäs vvo får skjutas 26 älgar fördelat på 11 vuxna och 15 kalvar. Jaktledare är Göte och Lars - Inge.

Sen blir det lite  nyordningar på älgjakten:

- Proffsstyckare anlitas, två stycken; M och S.  Köttet ska styckas benfritt.

- Som handräckning i styckningen ska ett eller två  hemman varje år ställa upp ideéllt utan ersättning + jaktledarna. Det gäller även drevet.

- Allt malkött ska malas och delas ut med köttlotterna istället för att säljas på auktion.

- Köttkvarn ska inköpas (finns på Blocket för så där 5000 SEK till 7000 SEK)

- Köttlotterna ska fördelas genom lottdragning

- Auktion ska hållas på endast hjärta,  tunga, lever och njurar,inget annat. (Det gäller alla älgar flinar gubben,  utom de som PI och Roland skjuter för de fälls med hjärtskott och hjärtskott blir det absolut  om PI har sin legendariska Tutti-fruttimössa på sig ;-))


Hambobarnbarn!


Den här charmiga lilla tiken på 8-9 veckor är barnbarn till vår gamle Hambo, den förre hamiltonstövaren i huset. Himla söt är hon och hon har just kommit  till Korsbyn till  Mikael med familj. Tyvärr har vi inte själva någon avkomma efter Hambo. Vet inte namnet på den här lilla sötnosen men vi hoppas förstås att hon blir minst lika bra som Hambo och lika trevlig.

Åskvädereländet ...

... orsakade förödelse. I Skillingsfors slogs nio kor ihjäl hos en bonde, nu har gården bara 24 kvar. Stackars djur! Blixten följde elstängslet och ut i den blöta marken. En villa brann ner till grunden i Åsebyn så hemskt för familjen! Vilken tragedi! Det var det värsta åskvädret i mannaminne över Värmland 6.800 blixtar.

I Chicago ...

... mellanlandade Stockholmssonen och Carin för någon timme sedan, sedan flyger de vidare mot LA. De stannar där några dagar och åker vidare bil mot San Fransisco. Ett par veckor blir det. Hoppas det går bra! Jag oroar mig alltid när barnen är ute och flackar och flackar gör dom.

El borta hos ...

... 900 hushåll i Årjängs kommun under förmiddagen idag tisdag. Sen kom  strömmen tillbaka. D och G i Harnäs hade sett åskvädret ut över sjön och de beskrev det som ett fantastiskt skådespel. Man känner sig liten i alla fall medan det pågår. Naturens krafter är starka. En villa i Åsebyn och  någons garage. Nio kor slogs ihjäl av blixten i Skillingsfors.

Källardag med regn i luften och kvalm, har delat upp / röjt det sista i lådorna från min bortgångna mamma. Jag riskerar förstås att bli tjatig som berättar det här om och om igen. Men sorgen är tjatig, den kommer tillbaka, kommer tillbaka och kommer tillbaka.

Nu när allt det praktiska är omhändertaget så återstår avdelningen foton och texter. Det är svårast förstås. Inser att jag inte kände mina föräldrar särskilt väl, jo som föräldrar och som morföräldrar, men inte som människor. Jag alldeles för lite om deras uppväxt och bakgrund märker jag. Jag borde ha tagit reda på mer. Jag vet en del om deras barndom men sen tiden mellan barndomen och fram till att jag börjar minnas dem så är det ganska blankt.

Den döda älgen i Östersil är ett olöst dilemma; Roland har ringt runt till alla tänkbara och alla inblandade men ingen vill / kan åta sig uppdraget att forsla bort den, trots att polisen betalar 100 SEK per mantimme och 200 SEK per traktortimme. Nu har Roland återbördat problemet till polisen och miljö- och hälsa i Årjängs kommun. En idé från polisen är att rekrytera en polishelikopter och lyfta bort den i en presenning, men det kräver en insats från ett antal människor på marken som kan så att säga packa in kroppen i presenningen först. Polisen har ju inte längre några båtar. Jag förstår om de som bor där ute tycker det är obehagligt, speciellt de som tar sitt vatten ur sjön.




"Maskarna på Carmine Street" ...

... av Håkan Nesser har jag läst nu.


Jag brukar gilla Håkan Nessers böcker. Han är ju en utmärkt författare som har ett bra språk, jag tycker om hans ordbilder, ofta nyskapande. Miljöerna brukar också vara välbeskrivna och ibland till och med bekanta, åtminstone när han förlägger handlingen till Kumlasjön och Blackstabacken vilka hör till min barndom.

Men den här boken gillar jag inte. Kan inte sätta fingret på vad som är fel. Kanske att den så tydligt är skriven som en film? Eller att handlingen är förlagd till USA, i alla fall den sista delen?  Eller att huvudpersonerna hela boken igenom är så levande döda av sorg?  Jag saknar något av Nessers vanliga berättarglädje tror jag, det är för kompakt svart och storyn känns lite pliktskyldig, ungefär som att författaren nu måste få till en roman för att förlaget vill ha en? Eller att han måste försörja sig? (Tror jag i och för sig inte!). Eller att det finns för många  utvik i berättelsen, utvik som saknar betydelse egentligen?  Ok, alla är inte betydelselösa men en hel del av dem, det luktar lite Jan Guillou, han håller på med det hela tiden för att få ut sitt budskap till läsaren. Här handlar det inte om budskap på det sättet  men det blir tråkigt.

Nej, för mig så lyfter inte berättelsen om Erik och Winnie och Sarah, men nu har jag i alla fall läst den.

Värsta åskvädret har precis ...

... dragit förbi. Tänk att vi överlevde det så här mitt i natten kl 12 - 01 ungefär. Usch va hemskt och nu är strömmen borta också.

Lt -bilar ...

... har det varit i Korsbyn - Elgtån idag. Ibland är Lt -bilar  fråga om svampplockare eller bärplockare. Men ibland tar de tyvärr miste och det råkar plockas fyrhjulingar, diesel och annat.

De som syntes idag uppe vid L-Å s skogligt belägna förråd i Korsbyn och som överraskades av honom, hade nog missat biologilektionerna eftersom de letade svamp bland presenningar och plåt vid förrådet och inte i skogen. De måste också har missat något mer eftersom förklaringen att det plockades svamp ackompanjerades av en kniv i obehaglig position  (helhandsgrepp med bladet neråt, vinkelrätt mot handen) och inte genom att visa upp plockade svampar.

Vi låser alltså väldigt noga om oss nu några dagar och det kan vara ett gott råd till andra också i bygden. Lås och kolla lite på okända bilar med Lt-märkning!

Uppdaterat: Bilen är mörkgrön och finns kvar i Svensbyn vid pensionärslägenheterna. Mer av det som är anmärkningsvärt var att leta svamp i foppatofflor och mjukisbyxor.

Fast jag är en godtrogen själ och hoppas fortfarande att det handlar om legitima ärenden.

Död älg...

...ligger en bit bortom Kjell o Lenas hus i Östersil, på Egenäs. Den har flutit omkring i sjön sedan förra veckan, torsdag eller så kanske då våra fiskegäster såg en död älg vid Silvergruvan. Om det nu inte finns två döda älgar i sjön men det borde det inte vara. Den har alltså drivit hit ut på några dagar.  Den luktar illa vid det här laget.


Någon trodde att det var samma älg som fotades när den simmade över sjön i förra veckan och som jag länkade till på bloggen, men det var det inte. Den här hade början till skovelhorn med tre små utbuktningar på det vänstra hornet, det som syns. Den älg som simmade över vid Harnäsfjorden hade andra horn. Båda var alltså tjurar och lätta att identifiera. Den här älgen har en tvättlina runt ett bakben och en röd trasa som hänger i den, syns här på bilden. Den kan alltså rent teoretiskt ha fastnat i en tvättlina någonstans och fått panik när den trasslade in sig. Men det är bara en teori.

Ansvarig för älgen  är polisen och det är anmält dit. De ringde till Roland som har ringt till jakträttsinnehavare på Egenäs och till markägare, men ingen verkar pigg på att ta hand om älgen. Den är rätt stor och det krävs både list och utrustning för att hantera. Antingen får man dra opp den på land och låta den ligga några dagar så att rävar och grävlingar får göra jobbet. Eller också får man gräva ner den med en grävmaskin. Det är tillåtet att gräva ner vilt men inte tamt. Staten ersätter i alla fall den som gör jobbet på uppdrag.

Imorgon kommer folk från kommunen, miljö- och hälsa för att ta vattenprover, några hus tar sitt vatten ur sjön. Dessutom kommer det någon med som ska försöka klura ut hur man ska förfara med kroppen.

Hemväg i kväll måndag från död älg


Mycket telefonerande blir det om död älg och mobilen funkar ute på sjön.


Så här vackert var det och varmt och skönt, minst 25 grader.


Kvigorna går vid gamla kyrkplatsen, de var 25 tror jag. De går ner till sjön och dricker. De betar så det blir fint inne i dungen.


Vårdträd


Här är äppelträdet som jag fick av mina elever i samband med skolavslutningen. Det står bredvid entrén vid vårt hus så jag kan gå dit och kolla ofta. Det finns ju i trädet inplastade kort  på alla barnen. Jag brukar stanna upp, titta  på var och en av dem  och undra hur de har det i sommar. Hoppas de har det bra.

Måndag

Tropisk hetta, bortåt 30 grader och stilla, man flämtar. Hundpromenad och så kom Mikael och Herman med den lilla valpen som Hambo är farfar till. Så söt liten tik!! Bild kommer senare. Roland mamma och farbror här på aftvâl. Det var kaffe, smörgås med rökt böckling / skinka / ägg och så jordgubbar efter.

Under dagen har ringts om den döda ruttnande älgen som legat i Östersil några dagar. I morgon kommer att tas vattenprover där av miljö och hälsa, några tar sitt vatten ur sjön. Men inte så många vill ta vara på en ruttnande älg och vems är ansvaret?

Ut med båten nu.


Blank dag ...

... är det idag måndag, förutom en zonterapitid i eftermiddag. Det ser dessutom ut att bli den sista soliga dagen under en längre tid om man kollar på yr.no, och det gör man ju. Läge för lite utevistelse alltså, kanske nypa i blommorna ute och ta hundpromenad och sitta ute med en god bok.

PAUSE / PLAY ...

... läste jag idag på morgonen. Det tog ett par timmar. Yesim Bilgic är en ung kvinnlig författare som skildrar en psykopatisk person i jet-set-miljö i Stockholm. Detta är hennes debutroman utgiven 2008, den första i en planerad serie om tre fristående böcker på temat manliga psykopater. Hon har  jobbat som make-upartist och kan väl yrkesvägen tänkas ha fått en viss inblick i den miljö hon skildrar. Nu skriver hon böcker, regisserar kortfilm och skriver manus.

Boken beskriver en man som är lever i en verklig värld av kändisskap, en värld som är så absurd att det är endast med hjälp av medfödd störning som någon kan trivas och passa in. Samtidigt som miljön för en som inte lever i den är absurd och huvudpersonen är absurd och lever absurt så finns det en annan botten i boken. Hon ger huvudpersonens version av händelseförloppet och till slut de andras version av det som utspelat sig. Det blir olika versioner förstås och kanske kan man därigenom få en inblick, inte bara i kändisvärlden, utan också i hur en lätt störd hjärna kan uppfatta det som sker runt omkring.

Om den här boken liknar några andra böcker så är det Jens Lapidus i så fall. Om man är intresserad av kändisskapets villkor så ska man förstås läsa den här boken, men det kanske inte är så många som är. Om man är intresserad av hur tillvaron kan te sig den som har en något skruvad verklighetsuppfattning så kan man också läsa den och förstå lite bättre hur och varför en del människor uppför sig som prinsessan på ärten ibland och i våra ögon tycks överreagera.

Den är garanterat rätt spännande, intensiv och lättläst. Språket och tilltalet förefaller autentiskt, alltså lätt att leva sig in i, åtminstone för en som inte lever i den här miljön.

Märkligt fenomen förresten att jag trodde när jag läste boken att den var skriven av en manlig författare, men det var den alltså inte, utan av en ganska ung kvinna. Då ändrade sig genast min uppfattning om boken på något sätt, fast jag vet inte hur. Genus är betydelsefull på ett sätt som är svårt att förstå. Jag tänker rätt ofta på att Stieg Larsson i sina böcker skildrar kvinnor som om de vore män om man ser till hur de lever sina liv och hur de tänker. Undrar om Yesim beskriver männen som om de vore kvinnor? Nej, så kan det nog inte vara.


Olssons brygga ...

... heter en suverän restaurang i Arvika. Ägarna, bröderna Olsson, har verkligen drabbats hårt av olyckorL; översvämningen, eldsvåda osv. Men man bygger upp igen varje gång. Vi besökte restaurangen idag, söndag, första gången efter senaste uppbyggnaden. Arkitekturen är djärvare än förut och det är en stor satsning på både mat och ´shower med uppträdanden av olika slag. Det finns flera scener på området. Vi passade på att besöka hamnmagasinen också, som har försäljning av hantverk hela sommaren. Och det blev en tur till Rackstadmuseet som visade en utställning på temat Musik och konst hos Rackenkonstnärerna. Helt ok utställning. Det regnade rejält hela tiden men det spelade inte så stor roll eftersom vi inte skulle vara utomhus, ett åskväder drog  förbi.


Entrén är speciell

 


Träfasad målad med svart falu rödfärg tror vi och så lock på vartannat bräde.

6-7 augusti har man Hamnfestival här med bra artister.

 


Restaurangen ligger precis vid vattnet. Glafsfjorden borde det vara här, tror jag. Längre ner mot Säffle blir det Byälven.


När jag får se Pilgrimsmusslor på en meny så upphör resten av texten att existera. Här fanns det som förrätt men efter lite övertalning så gjorde vi om det till en varmrätt med potatis och lite mer av musslorna. Helt ok. Gubben åt entrecote också god. Om man ska klaga på något så blir det i så fall servicen. Det tog orimligt lång tid att få maten, både varmrätten och desserten + kaffe. Ändå verkade det vara fullt med folk i köket, minst fyra som serverade och vi var inte många besökare i restaurangen.


Innerestaurangdelen kollade vi också på, snyggt tak. På övervåningen finns en flott konferensavdelning.

Stockholmssonen och Carin och resten av sällskapet kom hem från Budapest idag. På tisdag åker de till USA.




"Skynda att älska"


Som en del av sorgearbetet efter min mamma,  så är det givande att läsa böcker. Den här är skriven av Alex Schulman son till den berömde tevemannen Allan Schulman. Allan gifte om sig på äldre dar med den betydligt yngre Lisette (dotter till författaren Sven Stolpe eller blandar jag ihop nåt nu??) och fick fler barn bl.a. Alex och Calle.

Eftersom Allan var runt 60 när han blev pappa igen så blev det att "skynda att älska" innan pappan blev för gammal. Det är en bra bok, mycket läsvärd. Den lämnar ut lagom mycket av händelserna i familjen och kränker inte någon genom att bli för privat. Alex nöjer sig med att berätta ur ett personligt perspektiv hur han själv upplevde sin pappa både som barn och som vuxen. Hans bok är i hög grad ett sätt att bearbeta sorgen efter pappan och med i den processen finns också i hög grad torpet i Värmland och terapeuten. Jag hade tidigare en bild av Alex Schulman som sensationslysten och ytlig, men jag har ändrat mig. Det här är en läsvärd bok, skriven med djup och fingertoppskänsla, dessutom har Alex språket i sin hand och det gör boken läsvärd som litteratur, inte enbart som en beskrivning av far - sonförhållande och sorg.

Nostalgikväll i Snarkil lördag


Till kvällens övningar kom P-O och A och D med den här pärlan. Det är en Chevrolette (stavningen?) tror jag. Vi pratade lite på hur före sin tid de här gamla amerikanarna var egentligen; hissar i fönster, automatväxel. Fast fönsterhissarna fick man se upp med för det fanns inget fingerstopp utan om man hade otur kunde de klämma av en finger. Den här ska på Cruising i Rättvik i augusti. Tidigare under dagen hade man varit i Borgvik, Grums på något evenemang.


Under ett liv får man hela tiden nya vänner, men igår lördag var det samling med de gamla vännerna. Skämten flög snabbt genom luften, associationsbanorna är väloljade och skrattsalvorna ekade ut över Snarkilstjärnet. Myggor och knott höll sig på avstånd tack o lov. Om det berodde på Rolands bärbara myggjagare med gas eller på att vi skrattade så flygfäna blåste bort vet jag inte, men tacksam är jag att de höll sig på avstånd. Det gick alltså att sitta ute hela kvällen. Det extra tillsatta lilla partytältet gjorde att vi fick gott om plats på altanen trots att vi var många.

Det var grillning  och kaffe med tillbehör, alltsammans mycket gott.

Vi som var med var jag och Roland, Å-B - R, I - R, P-O  -  A med ett barn, K-E  -  A- S med två barn, och så R som är grannen tvärs över på Vall. En rejäl skara alltså.

Det är verkligen roligt att träffas så här, vilket trevligt initiativ att samla alla på en gång! Tack för det Ni som slitit med mat och dukning och andra förberedelser. Det  här måste vi göra om på något sätt.

Idag söndag är en blank dag, oplanerad, vi får se vad det blir av den. Bra med såna dagar ibland. Det kommer att bli en stilla dag i bygden tror jag. Igår firade den yngre generationen här runt oss tre fyrtioårsdagar om jag är rätt upplyst; Mikaels, Lars-Åkes och någon mer, kanske Peters. GRATTIS till Er i alla fall!

Åmåls Bluesfestival


Fredag eftermiddag var vi på Åmåls Bluesfestival. Hur många gånger som helst har vi tänkt åka dit men det har inte blivit av förut. Det är stort. Det tjuvstartade som sagt i onsdags på travet med bluesmusik på travbanan. Men drog igång på allvar på fredag eftermiddag. Vi hade bokat bord på Hamncopagniet vid tvåtiden tillsmmans med D och G som också gillar den här typen av musik. Vi åt god mat medan vi lyssnade på liveband som var kanon. De valde musik som gav gitarristen / sångaren möjlighet att spela långa gitarrsolon, något som han gjorde suveränt. Det finns alldeles för få bra gitarrsolon, nu fick vi bl.a. Susie Que till livs, jättebra! Sångaren var en rätt spenslig vit man, men han sjöng som en kraftig färgad man. (Nu skrev jag inte n-ordet!).


På restaurang HC var stämningen avslappnad, liksom klädseln den här dagen. På gräset ner mot Vänern spelades det boule, liksom i parken f.ö. Det är många besökare utifrån de här dagarna, olika språk och dialekter hörs.








Här tror jag är en bild från bandet som spelade i trädgården på det nya kaféet


Ett stenkast från centrum i Åmål finns badmöjligheter.  Örnäs är den stora badplatsen, en bit bort.

Sen blev det kaffe på XO, konstutställning på Konsthallen med bluestema och vidare vandring i stan bland olika band som uppträdde. På kvällen fanns möjlighet att fortsätta lyssna på musik i ett partytält som rymde 4000 tror jag. Men vi valde att åka hem efter en fin dag.

Festivalen fortsätter lördag och söndag också.

Ängeln Sanna hyllas ...

... nu av alla, bl.a. Årjängs kommun, räddningstjänsten i Årjäng och Anna-Lena som troligtvis lärde henne simma och livrädda en gång i tiden. Hon jobbar i alla fall med det på vår simhall.

Och bäst av allt, pappan till barnen har ringt och tackat. Familjen var tydligen bosatt i  Norge och i Årjäng på besök hos en släkting. De två flickorna vill krama och tacka Sanna nästa gång de kommer hit.


Fisketävling ...

... hade vi igår torsdag. Det blev en dag med det första regnet på länge men det spelade inte så stor roll eftersom det ändå var varmt och inte blåste. Vi byltade på oss och utrustade oss med mask och spön och for ut. Det var Diteher med professor från Stralsund, Maik och Ina  och Lennart, Andreas och Ulrike och så vi, sammanlagt i tre båtar. Vi fick anledning att för första gången testa kapellet och det var bra.


Det blev inte så mycket fisk, vi fick inget, M och I och L fick inget. A och U fick fyra abborrar och vann därmed tävlingen. GRATTIS!!





Mat blev det sen, vi hade med korv eller kött att steka / grilla och G hade ordnat med potatis. De gör den väldigt gott så här; kokar ungefär jämnstora små färska potatisar med dill, steker dem sedan vid elden i panna, på med hackad lök och rosmarin. Kanongott är det!! Sen kan man ha någon sås till om man vill och sallad förstås. Vi gjorde det enkelt med Bratwurst och prinskorv. Jag hade glömt äta under dagen, bara tre havreflarn hade det blivit eftersom eftermiddagen gick till veterinärbesök, så jag var ordentligt hungrig.


Efter maten blev det saxofonspel och sång av en välsjungande körledare. Fint!

Vatteneksem

Goda vännernas stora fina hund fick plöstligt svullnad och irritation på halsen. Det var svårt att veta vad det var under den tjocka schäferpälsen. Ormbett? Bakterier? Vi åkte direkt till veterinären och diagnosen blev vatteneksem, sånt som hundar kan få efter vistelse i vatten, speciellt om hunden har tjock päls. Labbar kan få det här också vet jag, de trivs ju i vatten. Huden blir grymt irriterad, kliar och blir ofta också blodig av allt rivande med tassen. Nu fick hunden stark cortisonsalva + antibiotikatabletter och så långa en krage av oss. Det såg mycket bättre ut idag när de drog hem till Bremerhaven i Tyskland. Vi ses förhoppningsvis igen vid nyår. Välkomna tillbaka!


Bilderna tog jag medan hunden behandlades av veterinären. Det blev lätt sövning där och rakning förstås.



Sista blommorna från min mamma ...

... till oss är de här pionerna. Jag plockade dem den dagen vi lämnade i från oss hennes lägenhet. Nu har de stått i snart tre veckor och känns som en liten hälsning från min bortgångna mor, något lite som finns kvar. Jag ser henne framför mig varje gång jag tittar ut genom köksfönstret och ser blommorna på altanbordet.  Visst gråter jag lite också, bit för bit försvinner min mamma från mig och nu är hon snart helt borta. Bara minnena kvar sedan, inget annat. Märkligt att blommorna  har överlevt så länge, nästan tre veckor är en lång tid för blommor i vas.

Så många gånger har jag fått / plockat av mammas fantastiska blommor men de här är de absolut sista. Det är den röda bondpionen och så en vit-rosa. De flyttade hon med hit till rabatten utanför sin lägenhet från mitt barndomshem i Bäck. Det går inte att flytta pioner enligt alla förståsigpåare, men min mamma fixade det mesta som handlade om blommor. Det är klart att de här pionerna levde och frodades, de har blommat varje år sedan dess.

Jag ser att den nye hyresgästen har sparat dem och jag kommer alltså att fortsätta se mammas pioner  när jag åker förbi. Och varje gång kommer det att kännas som en hälsning från mamma speciellt till mig.  


Trädgårdsnattviolen ...

... kommer från mitt barndomshem och doftar fantastiskt, speciellt kvällstid efter en varm dag. De blommar inte så mycket i år men det varierar naturligt.


Till Budapest ...

... åkte Stockholmssonen nu på morgonen vid 8-tiden med svärföräldrar in spe, Carin, hennes syster osv för att fira föräldrarnas födelsedagar, samma dag, helt rationellt faktiskt.
Kortet här tog sonen  i morse vid avfärden, vi fick på telefon. Jag gillar modern kommunikation, direkt så där. Vi önskar alla en trevlig resa och gratulerar till födelsedag.

Bluestrav, Åmåls Bluesfestival

Jodå det finns bluestrav. I Åmål. Och det betyder att Åmåls bluesfestival tjuvstartade lite på travet idag. Under travloppen så spelade en bluesorkester på travbanan. Sen åkte vi till Hamncompagniet för att fika och då spelade en bluesorkester där också. Festivalen fortsätter och vi kommer att försöka åka dit på fredag också för att lyssna mer. Vi har aldrig varit där förut men alltid sagt  att vi ska åka.

Anneli och jag spelade Bragden på plats och vann några kronor.  Jag tror han blev tvåa. Det var det enda vi spelade så kvällen landade  på plus för vår del.


Det här bandet spelade.
Imorgon fredag ska vi gå på Hamncompagniet och lyssna på mer live-blues under eftermiddagen tillsammans med D och G i Harnäs.

Agenda

Trevlig grillkväll hade vi nere vid sjön igår, uppsluppen stämning med fyra goda vänner.


Idag blir det ett försök att ta itu med de sista fyra lådorna i källaren. Sen blir det inget tyskt fotbollstittande, vi åker nog till Åmål på bluestrav istället. I morgon torsdag har vi bokat in den årliga interna fisketävlingen. På lördag ska vi en sväng till Snarkil och träffa våra gamla goda vänner där. Det ska bli kul att höra hur de hade det över midsommar med resa till Dalarna bl.a.


Nervösa sexköpare ...

... borde det finnas nu i Värmland, inte bara de som köpt sex av just de här kvinnorna utan alla som köpt sex borde vara ordentligt skakade just nu: 
 - Är det på mig polisen spanat med telefonavlyssning?
 - Finns mitt telefonnummer med bland de listade misstänktas?

 Det är frågor som jag antar cirkulerar runt i huvudet på dem.

Tydligen finns  ännu så länge ingen misstänkt i Årjäng, men väl i Töcksfors o Arvika bl.a.

Bra, de ska vara nervösa och jag hoppas de blir fällda för sina brott, allihopa. Sexköp är olagligt och straff ska självklart dömas ut om man finner de skyldiga, vilket man oftast inte gör. Tyvärr. Sexhandeln drivs runt med hjälp av fattiga och  utsatta kvinnor ofta från öststaterna. De lever inte sällan under vidriga omständigheter.

Sanna Nerstrand förtjänar beröm ...

... inte bara för sin räddningsinsats för de två femåringarna som var på väg att drunkna. Hon och hennes kusin ordnade för en tid sedan en välgörenhetsfest i Årjäng för att samla in pengar till BRIS och man fick in 14.000 SEK! Det var ett projektarbete som avslutade hennes utbildning på gymnasieskolan i Årjäng på Barn- och fritidslinjen. Det här är en sann ängel!

Kramade varandra på sjöbotten ...

... gjorde de två drunknande femåringarna. När Sanna Nerstrand, 19, dök ner efter flickorna fick hon se en syn hon aldrig glömmer, de två små flickorna som hon sett försvinna under vattenytan satt på sjöbotten och kramade om varandra!  Man blir alldeles tårögd när man läser om det i Nya Wermlandstidningen. 

I första dyket fick hon inte upp dem, men väl i andra. De klarade sig båda två! Sanna är en hjältinna!! Hur ska vi kunna belöna henne??

Detta hände vid en badplats här i Årjäng häromdagen i sjön Västra Silen vid badplatsen Älgtången.

Inte nog med att hon fick upp de små flickorna, hon hjälpte upp pappan som utmattad klamrade sig fast på ett berg. Därefter dök hon i vattnet och hämtade gummibåten när en storasyster kom och tog hand om barnen.

Man har inte ord för en sådan rådighet, tänk att rädda liv så där, Sanna Du är en ängel!

Sen skulle man vilja säga ett och annat till den här familjen som tog gummibåten och bara försvann från platsen, men man får hoppas att det var i chock. Fast att gå ut i en gummibåt med två femåringar utan flytväst är mer än oansvarigt, det kan inte försvaras med någonting. Barnen pratade norska enligt Sanna och det kan ha varit sommargäster alltså.


Sanna Nerstrand, 19, från Årjäng.
Här är hjältinnan Sanna Nerstrand från privat bild i Svenska Dagbladets nätupplaga.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/halla-dar-livraddaren_4955667.svd#tw_link_widget


Sanna finns på Facebook här

Agenda

Fyra lådor kvar i källaren att ta itu med. Det är många minnen att bearbeta samtidigt, små saker får mig att minnas sånt jag trodde jag hade glömt bort för länge sedan. Det är att vrida och vända och fundera, det tar tid.

I kväll ska vi grilla nere vid sjön med några goda vänner, det är bra att planera så att tankarna skingras mellan varven och inte fastnar i en rundgång av minnen.

Barnbarnen i sidovagn ...

från Stockholm till Vadstena, till farföräldrarna,  i första vändan! Igår eftermiddag  packade de om och det bar iväg. Sedan blir det kanske längre tur. Förra året åkte de hela vägen från Umeå till Vadstena i sidovagnen på fadrens mc. Det var förstås korta dagsturer och täta stopp.


Handgranat i Stockholm ...

... har man funnit och om jag förstår det rätt så är det i hörnet Upplandsgatan - Kungstensgatan, alltså bara ett par hundra meter från Stockholmssonens bostad. En handgranat har säkerhetsavstånd 500 meter. Undrar om han och Carin är evakuerade nu i avvaktan på desarmering? Eller också är det bara en atrapp?http://www.expressen.se/Nyheter/1.2053408/handgranat-hittad-gator-avsparrade

Uppdaterat: Det var en atrapp, av betong, cement  eller nåt. Det får man ju vara glad för men så sjukt att lägga en sån på en container!!

http://www.dn.se/sthlm/handgranat-vid-odenplan-var-attrapp-1.1133483

Älg simmade över Harnäsfjorden i Östra Silen...

... igår. Det finns berättat på länk här och fin bild också, en bamsig älgtjur.

Stockholm ....


... har blivit i en undersökning vald till Sveriges populäraste stad att bo i tror jag att jag läste och jag kan fatta det. Här nedan följer ett antal inlägg med bilder från besöket där. Vi hade bästa vädret och huvudstaden var verkligen njutbar.


Tänk att man kan fiska till och med ädelfisk i vattnet runt Stockholm!




Hotell Scandic Sergel Plaza ...

...bodde vi på och det har vi gjort förut ett par gånger när Stockholmssonen bodde precis bredvid här. Nu valde vi det här hotellet för att det ligger så centralt. Bakom det stora trädet där kliver man rätt ut på Sergels torg, till höger ligger Riksbanken som är inrymd i ett vackert svart stenhus. Det är god standard på hotellet och man är tillmötesgående på alla sätt. Vi fick byta rum direkt när vi första natten hade svårt att sova pga att vi ville ha fönstret öppet och det låg några bullrande ventilationstrummur utanför. Sen sov vi jättebra här, tyst in mot gården.





Hotellentrén är på det lilla idylliska Brunkebergstorg med en liten park, fontäner och en metallstaty. Jag trodde länge att den föreställde en fågel men det gör den inte, det är soluppgång. (Eller var det nedgång?)

Om man ska vara kritisk mot något på hotellet så är det restaurangen. Vi åt en måltid där; bernaisesåsen var vrinsalt och jag fick vispgrädde på jordgubbarna fast jag uttryckligen bett att inte få det och det var bara några få bär som ingick i den efterrätten vilket var torftigt med tanke på priset; 105 SEK.

Men frukosten är perfekt med bra urval och fin miljö att sitta i.

Stockholm Allers förlag



Vi hälsade på i Allershuset där Stockholmssonens jobb, Café, finns inrymt. Det ligger på Humlegårdsgatan.  I entrén finns alla tidningar som förlaget ger ut och det är en
hel del. Nu har inte alla sina redaktioner här, några finns i Helsingborg (huvudkontor), Malmö, Göteborg bl.a.. Även Blogg.se ägs av Allers. Allers är ett danskt företag, ägt av familjen Aller, om jag är rätt underrättad.

Det är koll i entrén för att bli insläppt.




Högst upp i Allershuset finns en takterass med utsikt över takåsarna i stan. Jag gick inte nära kanten.


Den här bilden tog alltså inte jag utan gubben


Men en del av oss hade inga problem med höjden. !!!!!!


Blå Porten


Blå porten är en oas bredvid Liljewalchs, konsthallen på Djurgården mitt emot Skansen ungefär, mitt i strömmen av människor. Det är en liten trädgård som man kan äta / fika i.


Vi var här förstås i samband med besöket på Liljewalchs och utställningen Eljest, en annan sorts konst

Den gyldene freden ...

... är en av få restauranger som vi aldrig blivit besvikna på. Det missar aldrig något, perfekt service och hjälpsamhet, trevlig personal, fantastiskt god mat, bra meny. Om restaurangen har jag berättat på annan plats, hur den ägdes av Anders Zorn och blev renoverad för stora pengar av honom men att han aldrig fick uppleva invigningen, hur det finns maträtter som han bestämde alltid skulle finnas på menyn osv



Torsk här är väldigt gott, den här innehåller en hel del grönpeppar och pepparrot


 

Hembakat glutenfritt bröd har man också, vilket jag bara fått på Falkholts förut. Det var väldigt gott och när jag bad att få ta med mig den skiva jag inte orkade äta upp så fick jag med en till och alltsammans förpackad i en doggybag. De här skivorna blev sedan rostade frukostbröd på hotellet. Vilken lyx!


Sandkonst ...


...fick vi se av en slump. Vi skulle egentligen besöka ett bankkontor och knallade in där det stod Swedbank mitt emot hotellet. Det visade sig vara bankens huvudkontor så där kunde vi inte få något uträttat, men man hade det mest fantastiska konstverk i sand, det var två pendlar som hela tiden ritade spår i sanden så konstverket blev hela tiden ett nytt mönster.


Dotter och barnbarn ...

... kom till Stockholm från Umeå och vi hann gå med dem på Skansen en dag



 

 







Tivolit här på Skansen var precis lagom för deras ålder, Gröna Lund sparar vi några år.
Många djur var redan inne när vi kom för att se dem, men kräldjur och apor i Akvariet var favoriter, de blev bara piggare, sen var det förstås älgkalvar och björnar och lodjur att beskåda och en lat säl och renar och lite annat. Detta var i alla fall för vår del en höjdpunkt på resan att få träffa dotter och barnbarn på Skansen.


Restaurang Victoria ...

... i Kungsträdgården besökte vi första kvällen. Den ligger jättefint i vackra Kungsträdgården som är njutbar att tillbringa en kväll i när det är varmt och soligt.

Jag äter gärna fisk på krog eftersom jag inte är så bra på att laga det själv och så blir man inte så proppmätt.


Maten smakade bra men det fanns en del övrigt att önska. Det tog väldigt lång tid att få maten, alltså underbemannat, jag beställde två skålar med sparris men fick bara en fast på räkningen så var det debiterat för två, jag beställde två cl Xanté men fick fyra, ja och så en del annat småschabbel också. Det ska inte vara så när man betalar rätt rejält för mat och service.

Edsviks konsthallar ...

... besökte vi på hemvägen. De ligger ju i Sollentuna så det passade bra.




Favvobild: "Vill ha mera"

 Här finns även mc utställning


Kommande utställningar


Bilder från Stockholmsvistelsen ...

... lägger jag nog ut i kväll söndag eller i morgon måndag. Det regnar idag och jag städar, tvättar, stryker, ja sanerar i största allmänhet.

Köp inte vargpäls på Blocket!

Det är förbjudet att handla med vargskinn, alltså både köpa och sälja. Om nu inte skinnen har ett intyg som kan garantera ett lagligt ursprung.

http://www.nwt.se/article733550.ece

Niklas Strömstedt i Svensbyn ...

... var vi på igår kväll, lördag. "30 år i kärlekens tjänst" är namnet på hans show som sågs av drygt 300 betalande i Svensbyn.  Inte illa för att vara i lilla Sillerud! Uppdaterat söndag kväll med fler bilder.

Det var verkligen ett bra framträdande!! Niklas är ju inte bara en god låtskrivare och sångare, han är en underhållare i vid  bemärkelse. Han skildrade mellan sångerna, episoder ur sitt långa artistliv tillsammans med olika kollegor, inte så sällan dråpliga situationer. Niklas berättelser präglas av humor och en självdistans som är befriande. Han vågar skoja med schablonbilder av sig själv som artist, men bjuder också på personliga inblickar i sitt liv, fast utan att lämna ut närstående. Niklas har ju språkbegåvade föräldrar och har fått en hel del med av den talangen, han kan berätta så att man vill lyssna och höra mera. Framför allt så verkar han ha roligt på scenen, men visar samtidigt ödmjukhet och respekt för sin publik. Han hade också hjälp av två medarbetare som jag inte kan namnet på; tjejen som var med är en ny begåvning, 27 år gammal, sjunger jättebra och spelar flera instrument, ser snygg ut. Hon heter Marika någonting.

Vi hade fantastiskt trevligt den här kvällen! Vädrets makter var nådiga och myggen höll sig på avstånd tack vare ett lätt vinddrag.

Sen måste ju lanthandlare Rickard och övriga medarrangörer; Idé och Hantverk bl.a. få en eloge för ett väl genomfört arrangemang. Platsen var välvald, bakom Gerds keramikverkstad, nere vid sjökanten med den nedåtgående solen bakom. Himla läckert var det! M tog några fina bilder som jag hoppas få senare.





Dagens Lassie för en del !!! Jättenöjda med att välkomnas av artisten själv vid entrén, så här glada blir folk då!!


Bild från Monica, Niklas S skriver autograf på tröjan som jag vann på lotteriet.


Så här vackert var det ut över Svensbysjön medan Niklas sjöng! Monicas bild


Båtutflykt med J-O och Monika ...

... från Molkom hade vi lördag eftermiddag. Det var varmt som i en bakugn, bortåt 30 grader i skuggan´och det betyder att båtliv var räddningen. Vi åkte ut till Restön och grillade och fikade. Det blev också lite långsam-åkande med  berättande om bygden för våra gäster.




På kvällen efter Strömstedts framträdande så åkte vi hem till oss och fikade på altanen tillsammans med Katarina och Olof. Det blev en mysig pratstund där det berättades bl.a. om jobb med att bygga nya Holmenkollen i Oslo och om resor till andra länder. M kanske får åka med Hurtigrutten till Antarktis i november. Jag hade ingen aning om att Hurtigrutten även gör resor där, men tydligen är det så. Man tar en båt ner till Argentina och så går den mellan Argentina och Antarktis. Vi är glada för att där inte finns isbjörnar, bara pingviner. Alltså måste man inte vara gevärsutrustad för att vistas där. Vi hoppas förstås på att det ska gå vägen nu och att vi får höra berättas mer om detta efteråt.

Det är ett resande par som har besökt många exotiska platser; Tibet, Sydafrika, Kina, Tjeckoslovakien osv. Vi har trevligt tillsammans och hoppas att vi kan ses igen.


Inget regn ...

... på kvällens konsert med Niclas Strömstedt i Svensbyn blir det. Enligt yr.no så ska det börja stänka lite först vid 23-tiden och det tackar vi för. Då kan vi få en trevlig tur på sjön först med J-O och fru  M och så en torr konsertupplevelse.

Det går att köpa biljetter fortfarande på ICA-Sillerud, som förresten har Lanthandelns dag idag, med extrapris på bensin bl.a. och annat roligt för barn och vuxna.


Så här brukar det se ut ungefär:


22.669 såg John Fogerty ...

... på Gröna Lund i går kväll enligt pressmeddelande. Vi var inte där och jag inser att det hade varit roligt men samtidigt jobbigt utan sittplatser och svårt att ta sig från Djurgården in till stan efter en konsert med så mycket folk. Troligtvis endast promenad som gäller då och det är lite väl långt.

Så här skriver ´Svd och besannar mina farhågor om för många och för kaotiskt för att vara fullt njutbart. I och för sig kanske man inte kan begära mer för ett biljettpris på 150 SEK.

http://www.svd.se/kulturnoje/scen/trevlig-fogerty-lite-for-avlagsen_4946121.svd

Hemkomstdepression ...

... finns det? Om inte så uppfinner jag det nu; det där låga humöret som infinner sig när man kommer hem efter lata trevliga dagar, när man ska packa upp, fixa alla halvdöda blommor inne (de där ute har nog Maria och Mikael räddat med vattenskvättar och nytt planterat vid postlådan, tack Maria!), sortera upp tvätten och få in i maskinen, lokalisera den dåliga lukten i kylskåpet, gå igenom jättehögen med post och se allt som man måste göra inom de närmaste dagarna. 

Tur att vi får gäster i morgon och ska få se Niclas Strömstedt i Svensbyn hos Gerd, det skingrar tankarna.  

Lämnar långsamt Stockholm ...

... gör vi idag fredag. Det betyder att vi äter lång frukost, tar adjö av D och G som ska fortsätta sin semester här några dagar till, vi packar, shoppar i gallerian här bredvid vårt hotell Sergel Plaza och åker ut till Sollentuna för att ta en titt på Edsviks konsthallar. Nu ska jag kunna gå där i lugn och ro har jag tänkt. Förra gången blev lite stressigt. Har inte kollat utställningarna än men kan inte tänka mig att det är sommarstängt. Sen blir det lite strandhugg på vägen hem.

Först hade vi tänkt se Fogerty här i kväll på Grönan, han är ju en absolut favorit, men det finns inga sittplatser och man släpper in enligt principen "Först till kvarn" sen stänger man vid 15.000 pers. Det fanns heller inget Meet and greet som vi kunde smita in på. Så nu får det vara den här gången. John F är ju inte utgammal än så han kommer säkert tillbaka igen, 64 år i år tror jag han är.

Eljest - en annan sorts konst ...

... visas just nu på Liljevalchs i Stockholm. Det är en utställning som får mungiporna att gå uppåt. Det är fascinerande att se verk skapade av människor som inte är konstutbildade, eller som inte har någon identitet som konstnärer. Vi såg den idag torsdag alltihop.

Det är en annorlunda konst, skapad av det som funnits tillgängligt för tillfället. Det är ofta manliga konstnärer, enligt guiden möjligen beroende på att det handlat om män som plötsligt fått tid över genom pension, sjukdom eller andra skäl. De skapar då av sånt som de är vana vid, sånt som är skrymmande; sten, trä, plåt, gummidäck osv. Kvinnor skapar också men deras skapande är oftare mindre och kan vikas ihop och läggas i en byrålåda, alltså svårare att få syn på.

Det är helt fantastiskt att se;

De makalösa trämosaikmoskeerna där mannens hustru ser jättesur ut på porträttbilden. Hon har nog fått minimal tid.

Tänk mannen som en dag på 70-talet bara reste sig upp ur fåtöljen och började brodera med garn på ett draperi och han fortsatte brodera de mest fantastiska konstverk till 2005 då han slutade lika plötsligt som han börjat.

Tänk mannen som blev arg på att han tvingades skicka sina kor till slakt pga nya EU-direktiv och därför gjorde ett gigantiskt konstverk av en lång vedtrave, där en sektion fanns som minnesmärke över varje enskild ko.

Tänk kvinnan som byggde en monumental mur av sten, betong och medicinburkar i glas för att hålla hönorna från grönsakerna.

Tänk de två tremänningarna som gjorde egna träskulpturerna på var sin sida om Atlanten utan att veta om varandra. Till slut fick de kontakt och fick se att de hade gemensamt intresse.

Tänk mannen som gjorde vilda exotiska djur i naturlig storlek av plåt, däck, gamla ölburkar o.dy.

Det här är visst konst framdriven av en obetvinglig lust att skapa något, men ibland tvivlar jag på det jag ser på Moderna museet.

Det här är en fortsättning på utställningen på samma tema som visades i Göteborg för ett tag sedan. Men nu har man bytt ut en del verk. Linder Eriksson från Karlanda är med nu igen.

Sen var vi förstås på Skansen med dotter och barnbarn men det berättar jag om senare.


Forts agenda

Det blev inget regn onsdag, men planeringen höll ungefär ändå. 

Nationalmuseum gick vi på, med utställningen Svenska interiörer, alltså tema hur svenska hem har skildrats i måleri genom tiderna och den var ok. Fast vi hade gärna sett Zorn samlat. Sen Moderna med för vår del rätt ointressanta utställningar.  Därefter besök på äldste sonens arbetsplats; Allershuset på Humlegårdsgatan med kaffe uppe på takterassen. Spännande vyer för den som vill luta sig över kanten och ta kort på taken. Det ville en del men inte jag :-)

Sen delade vi oss så att jag åkte till Liljevalchs för En annan sorts konst (fantastisk, vi måste se den allihop torsdag. Linder Eriksson från Årjäng är med!). De  övriga åkte till Vasamuseet; bra men trångt med massor av besökare från olika länder. Sen träffades vi alla på Blå porten. Powernap på hotellet blev det en stund sedan och så middag på Den Gyldene Freden med D och G och sönerna och  sonhustru. Vi har varit där förut och jag har skrivit om restaurangen
här








Jag åt samma torskrätt som då fast det var mer grönpeppar i den nu. Himla god är den i alla fall.

Det blev en trevlig kväll vilket är lite märkligt med tanke på att språkförbistringen borde ha saboterat alla pratförsök, två tyskar varav den ene pratar svenska och engelska, en japanska som pratar engelska, fyra svenskar varav alla pratar engelska och två pratar tyska. Alltså inget språk som alla gemensamt förstod. 

Äldste  sonens flickvän var i Paris på jobb förra veckan, landade precis idag från jobbresa till Rom och var inte med. Den japanska svärdottern berättade om mamman som var i hemmet i Seattle och om fadern som var på jobb-besök i ryska Kamtjatka med terrängbil ute i bushen just nu och som hade problem med mycket mygg där. Stockholmssonen o flickvän åker till USA för att hälsa på vänner om två veckor och stannar borta någon månad drygt. Den yngste sonen och fru åker till Japan i oktober. Stockholmssonen kommer att åka till Budapest nästa vecka för att fira svärföräldrarna in spe eftersom de fyller jämna år. De japanska svärföräldrarna till den yngste  tror jag kommer till Sverige i september. D och G ska resa omkring i Sverige lite osorterat ett tag till.

Himla flacking är det!! Det är bara vi som stannar hemma. På lördag ska vi se Niclas Strömstedt i Svensbyn. Då kommer J-O och M på besök, det ser vi fram emot. Hoppas det blir fint väder så vi kan ta en grilltur ut på sjön.