Vitmossa under salladen!

Jag brukar spara vitmossan från vinterdekorationerna och lägga den runt salladen i pallkragen. Då slipper jag få jord på salladsbladen!  Första salladsomgången är uppäten och nu är vi inne på nr 2, den som syns ovan, lagom att äta. Jag har sått nr 3 också och hoppas den ska  gro och  försörja oss framöver september. 

Vilka djur använder viltbron?

Över infarten till Karlstad finns en viltbro. Den byggdes för att vilda djur skulle kunna passera över vägen utan bli ihjälkörda. En bra idé!  
 
Varje gång vi åker under den blir jag nyfiken på  vilka djur som använder den. Det måste väl finnas en kamera som dokumenterar? Skulle vara roligt att få veta vad man ser på den!  Kanske finns samlat någonstans, men i så fall har jag missat det.

Wiksfors söta våffla "extra allt" idag till lunch!

Jag är ju värsta gottegrisen!!
 
Vi hade ärende till Långserud, Nysäter idag och det är ju alltid  frestande att kombinera med lunch på Wiksfors bruk. Roland tog en vanlig våffla med kombo räkor och kallrökt skinka. Jag tog halva den här med kaffe som lunch och resten fick Roland till sitt kaffe.  Det blev överraskande trevligt eftersom vi träffade arrendator O med fru, son Rasmus och fler ur familjen. Wiksfors erbjuder gott avstånd mellan gästerna så det funkade att prata bort en stund. 
 
Man ändrar öppettider från och med nästa vecka men har mycket öppet, tack o lov. Det här stället är en riktig oas både med pizzor och våfflor. Det har varit en succé under sommaren och fortsätter tydligen så för det var massor av bilar där idag också. 
 
I kväll blir det för oss mer präktig, hemgjord och närproducerad mat; porterstek på älg! Det var ett tag sedan. 

Himla-fenomen åt öster igår kväll!

Det borde inte kunna ske att himlen ser ut så här åt öster på kvällen! Det skulle ha kunnat vara ett gnistrande ljus från väster där solen går ner, men det var det inte, det var åt öster.  Det hängde alltså en enorm lysande skärm över Liane. Måste  ha varit mörka moln som belystes av den nedgående solen på andra sidan himlen.  Först blev jag rädd och trodde det var skenet från någon brand, för molnformationerna ändrade sig snabbt. Men det var ett helt magiskt ljus-spel på himlen. Och det varade inte länge, var strax över.  OBS! Bilden är inte förstärkt med Photoshop eller något annat bildprogram, den är helt autentisk, det såg verkligen ut så här
 

Himla gott, rårörda lingon och vaniljglass!

Det är väldigt gott. Man kan förstås kämpa och röra för hand, men lika bra att mixa. Och glassen ska förstås vara Wermalndsmejeriers! Man kan också ha lite ägglikör på.
 
 
 
 

Kräft-äting igår kväll!

Och vi kunde köpa svenska signalkräftor! Det har vi inte hittat till rimligt pris på många år i butik. Trodde de från i år var betraktade som invasiva och förbjudna att fiska och att sälja men tydligen inte. De smakade jättebra i alla fall och hade inte så där hårda skal som kinesiska och turkiska brukar ha. Fatet var  från början mer än fullt men på bilden ovan har vi ätit upp en hel del. Sen var det förstås alla tillbehör med vitlöksbröd, Jansson och dryckerna som hör till. En trevlig kväll blev det med ett par vänner som vi inte träffat på ett tag. 
 
Innan vi börjat såg det ut så här. Vi hade förstås hattar och haklappar och snapsvisor också.   Desserten blev Boelz äppelkaka med vaniljsås och kaffe till. Vi satt på altanen med gott Corona-avstånd.  Känns bra att vi än så länge kan sitta utomhus och umgås. Det lär bli mer ensamt när kylan och mörkret sänker sig över oss. 

Hittade vi i skogen!

Eventuell ägare efterlyses härmed, eftersom vi gissar att den inte är menad som dekoration. ;-)) Ser ut att vara ett stort E skrivet på den. Kanske har någon glömt den i skogen vid plockning av bär eller svamp och någon annan har hittat den och hängt upp. Ägaren kan höra av sig så berättar vi var kassen hänger. 

Jo, det finns bockar kvar....

... fast pyrschjakten varit igång ett tag! ;- )) Den här snyggingen visade sig häromkvällen nära vårt hus!  För sent på dagen för jakt tyvärr. Tror det är en sextaggare men svårt att se för en del av hornen är skymda. Här har det inte varit någon jaktlycka med råbock så här långt, men ärligt talat så har inga stora ansträngningar gjorts heller. Mest släpp på hare har det varit.
 
Igår kväll gjorde jag en maträtt på vildsvinsrevben och kotlett som jag ska komma ihåg; tinade delarna, torkade torra, grillolja på en stund, brynte i stekgryta, på med morot, lök, kryddor, vitlök, kantareller. Det fick koka i stark vildsvinsbuljong en timme drygt. Sen mixade jag allt i grytan utom köttet och gjorde sås med grädde, soja och vinbärssaft. Vi åt det med egen potatis. Det var gott.! Ska komma ihåg det till nästa gång!
 
Agenda här i huset idag  är mest att köra ett lass skräp till tippen. Men troligtvis ett försenat kräftkalas i kväll. Vi får se på väder och vind, umgås ju med vänner bara utomhus i Corona-tider, så det är väderberoende. 

Tredje salladsomgången sådde jag igår!

Igår sådde jag tredje omgången sallad i pallkragen. Första omgången från mars / april är uppäten, andra omgången är precis på gång närmast i bilden och  nu har jag alltså sått tredje omgången. Det blev sådd av ruccola också men den förra  har varit lite maläten i år, vet inte om det är sjukdom eller djur. Petade ner några spenatfrön också. Sallad är nog det vi mest skördar från pallkragen på altanen. Dill finns också lite i pallkragen och gräslök samt timjan och rosmarin, kryddor som vi gärna har med i matlagningen. Tomaterna klagade jag över förut, de fick mest en massa blad men inte särskilt mycket blommor o tomater. Nu är blommor och små tomater i alla fall på väg, vi har premiär-ätit de första egna, smakar himmelskt. I år får bli ett första träningsår med tomatodling, nästa år satsar vi vi på att ha tomater under längre tid.
 
Sommaren 2020 har präglats av Corona-pandemin på många sätt. Evenemang som vi brukar uppskatta har varit inställda och det kommer att fortsätta. Möjligheterna att träffa goda vänner har varit begränsade, det har fått bli utomhus. Undrar hur man får till det när utetemperaturen sjunker och vädret blir mer bistert? Kanske har vi en ensam höst och vinter framför oss. Hoppas den här jobbiga pandemin snart är  över. 
 
 

Fint idag onsdag! Präktig dag blev det! ;- ))

Dagen startade med en otrolig soluppgång kl halv 6, fotad genom fönstret. Det bara sprakade i nordost!
 
Det var planerat att den här dagen skulle bli en präktig hemmadag. Som pensionär går det bra att ha såna här dagar utan stress. Jag tog upp frysta självplockade lingon och kokade två burkar sylt. Sen hämtade jag hemma-hallon i boxen och kokade tre syltburkar. Det blev en liten burk hjortron också men den var redan i källaren när jag tog bilden. 
 
Känner min mammas blickar över axeln när jag gör sånt här! Hon är borta sedan många år men finns på nåt sätt närvarande i sysslor och redskap. Länge gjorde vi sånt här tillsammans.
 
Sen blev det ett par tvättmaskiner, med tillhörande plock
 
Efter det blev det byte i hundarnas liggplatser. Det är ju tre hundar alltså  tre dagplatser och tre nattplatser åt dem här inne i huset. De luktar illa om man inte håller rent i dem. Jag använder täcken med kraftiga påslakan på. Det blir lätt att hålla rent, bara dra av lakanen och köra i tvättmaskin 60 / 90  grader. Slipper hålla på och tvätta tungtorkade filtar. Taxplats Seffrin här ovan
 
Det luktar bra efteråt. Här är Discoplatsen
 
Och Jazzplats.
 
Och Roland har fortsatt städningen i källaren på Liane. Det får bli en transport till tippen snart med lite av varje som var kvar från tre generationers boende i huset. En del var värdefullt och fint, ska sparas, träkagge från Åmål med flaska i, en gungstol och en separator som ska till hembygdsförening. 
 

Nä, man får inte ge upp!

En bra bild, jag gillar den. Vi har den alltid på väggen. Den illustrerar hur livet är ibland, Vi möter alla motgångar, men vi  får inte ge upp utan kämpa vidare. Ofta finns åtminstone ett litet ljus längst bort i den mörka tunneln. Det kan ge kraft att fortsätta ta kampen framåt. Och ingen är ensam även om det kan kännas så ibland!

Sommaren är över!

I varje fall när det gäller temperaturer. Inatt var det kallaste jag såg + 1.9 grader vid 3-tiden. Och jag var glad att det i alla fall var ett plus framför. Vi bor på en plats som brukar vara lite varmare än andra ställen runt oss så det har varit frost och skrapning av bilrutor på sina håll. Jag är ju mest rädd för tomaterna på altanen. Undrar hur kallt de tål? Har ju aldrig haft egna tomater förut. Gissar att de inte klarar minusgrader. 
 
Snabbvända till Årjäng gjorde vi idag, sen har det varit röjning i källare för att bli av med skräp som bara blivit stående. Det får mellanlanda på magasinet först, sen tippen för sortering. Inte kul, men nyttigt arbete, borde vi göra mer! Här finns hur mycket skräp som helst i olika hus och uthus.

Gamle Jazz var med i skogen igår kväll.

Vi var i skogen ett par  timmar igår kväll för att Jazz skulle få komma ut och för att vi skulle plocka med lite svamp.   Gamle Jazz är på sitt femtonde år nu, snäll och lugn, en duktig jakthund har han varit. Han är fortfarande frisk och har fått behålla sina fina färger, både i pälsen och i de mörka vackra ögonen. Hörseln och synen är kanske inte helt som förut, men luktsinnet fungerar och han söker harspår när han kommer lös, som här. Det går inte så fort numera men han gillar läget. Inget upptag igår, inget hardrev, fast en lagom söktur runt oss. Han var glad och nöjd, viftade på svans-stumpen. (Den är lite kort för yttersta spetsen fick tas bort för några år sedan då han slagit sönder den och fick kallbrand i såret)
 
 
 
Och vi fick med oss rejält med svamp. Det blev rensning och förvällning till fram på småtimmarna, ett roligt jobb. Blir nog svampomelett idag.
 
Ingen älgfluga med hem, bara en liten fästing! Fjärde i år!  Upptäckte den nu på morgonen, satt på underarmen. Hittills har jag sluppit Borrelia och tbe men alltid lite oroligt. Tänk om det funnes så enkla motmedel mot fästing som det vi ger hundarna,  tabletter två gånger under säsongen. 

Fin gåva är kvar på bordet!

I somras hade vi besök av barn på Liane! Stenen här fick jag av tvååringen lille Vide. Han gillar stenar och plockade mycket med dem. Jag fick en. ;- )) En fin gåva som fått stanna kvar på köksbordet som ett minne av sommaren med nära och kära här trots Corona-eländet. 

Första älgflugan den här säsongen!

Landade den på diskbänken, därav det blanka underlaget!
Vi gjorde en liten tur efter svamp igår. Jag kom hem med en påse svamp och en älgfluga i hårfästet vid nacken. Det var årets första! Men tyvärr inte den sista förmodar jag. Dom är riktigt vidriga. Jag har fortfarande inte hittat något som avskräcker dem. Knott o myggor håller sig borta när det blåser och det har nästan inte varit några alls i sommar. Men älgflugorna  är mer härdiga, överlever det mesta.  Och de är som små  garn-nystan när man ska försöka klämma ihjäl dem. Älgflugor kallas de här här men heter kanske hjortlusflugor på korrekt svenska.
 
Agendan är annars rätt tom, inget särskilt på gång. Pratade på skype med yngste sonen och familj  igår kväll en stund. Han bor ju i Seattle och måste i stort sett alltid ha mask utomhus, vi börjar vänja oss vid att se honom maskerad, för så har det varit i flera månader nu. Det är strikt där han bor.  De hade varit och plockat fina blåbär (odlade).  Vi skojade med barnbarnet som var glad och åt "sweet potatoes".  Han har god aptit! Det brinner liksom alltid i USA på sommaren, minns att det var så de åren  sonen  bodde i Los Angeles också. Men nu är bränderna på USAs västkust extremt grymma och stora områden har evakuerats för att bränderna kan sprida sig.  Men de tar sig nog inte upp till Seattle får vi hoppas.

Vacker ljung - men tar inte in!

 
Nu blommar ljungen vackert i skogen. Den skiftar i alla rosa och lila nyanser man kan tänka sig. Jag njuter av den på plats men tar inte in. Min mamma och min mormor var övertygade om att när man tog in ljung så skulle någon i familjen dö.  Och de var helt övertygade. Den tron har hängt i för min del. Det kanske bara är skrock men jag vågar inte chansa, tar inte in ljung, ser bara på den i skogen.

Smarrig pytt i panna igår!

Vi äter pytt i panna rätt ofta. Bra viltkött står ofta på vår meny. Inte så sällan blir det kött över och då passar det till en god pytt någon dag efter.  En  känd restaurang-man (glömt namnet) sa alltid att han brukade kolla ett matställes kvalitet genom att beställa pytt i panna. Om det var god kvalitet på restaurangen så var alla ingredienser finskurna och det skulle vara fint kött, inte gårdagens korvrester. Jag brukar tänka på hans ord och försöka skära pytten i små bitar. Igår blev den extra god; kött kvar sedan tjälknölen på älg och rådjurssadeln, lök, hemmapotatis och stekta kantareller som Roland fann igår  på morgonen.  Lyxigt att ha tillgång till goda närproducerade råvaror!
 
 

Skönt med tungt täcke!

Jag trivs absolut med tyngdtäcket! Det är bara positivt efter första natten med det, det blir god sömn! Om det sen är nyttigt för hälsan är ju för tidigt att säga, får testa längre tid och återkomma om det.

Tyngdtäcket kom idag!!

Jag beställde ett täcke med tyngd i. Det har varit mycket reklam för det den senaste tiden. Salming låter väldigt övertygande :- )) men jag har nog ändå  trott att det har varit fejk. Fast jag frågade ändå runt i bekantskapskretsen om någon hade erfarenhet. Och jag fick svar från ett par vänner  som hade sånt och som var nöjda med det. De sa att de sov bättre.  Cura var det som hade bäst värden i test så jag valde det. 
 
7 kilo låter inte så mycket men är rejält mycket i en klump när man hämtar det på posten. ;-) Det känns ändå inte så tyngande när det hamnar i påslakan, mer som barndomens rejäla vaddtäcken. Har nog saknat dem lite, de hade tyngd. Som vuxen har jag oftast haft två täcken ( lite tunnare) och kombinerat det med att ha rätt kallt i sovrummet (så där runt 18 grader) . Det finns olika tunga täcken och det är ens egen vikt som avgör hur tungt täcket ska vara. 7 kilo passar om man är upp till 65 kilo. Själva bäddningsprocessen var ju ett kapitel för sig, inte så lätt att hantera tyngdtäcke när det ska in i ett påslakan!! Ska bli spännande att testa det nya tyngdtäcket i natt. Återkommer med rapport imorgon.
 
 

Läget i tomatodlingen!

Vi hade ju bestämt oss för att försöka få till det med tomaterna. Nu äntligen börjar det likna nåt. Här ovan syns de första mogna tomaterna! De åt vi igår kväll till rådjurssadeln och de smakade väldigt bra. :- )) 
 
Och fler är på gång. 
 
 
 
Jag klagade för ett tag sedan på blogg och facebook över de misslyckade tomaterna. Det blev bara en massa grönt, inga blommor, inga tomater.  Jag fick en del tips som jag tagit vara på.
 
Säkert hade jag haft fel gödning, en som var mest kväve i och dessutom rätt fet kompostjord. Då blir det bara grönt. Så jag köpte en bättre gödning, fast tomatgödning fanns inte längre. Den var indragen för den innehöll ev. växtgifter (!)  Sen fick jag tips att nypa bort en del av alla gröna skott som inte hade några blommor så det gjorde jag. Inte alla på en gång men lite då och då. Och så ta bort tjyvarna. Nu finns en hel del blommor och gott hopp om tomater framöver hösten i alla fall.  Vi ska lära oss det här och göra bättre nästa år. Egna tomater är så goda!

Igenväxta var vi, idag röjde vi!

Igenväxta var vi!! Nu är det röjt runt huset. Det är obegripligt hur mycket som växer upp på en sommar, ett par meter höga småträd och buskar! Nu blev det nedsågat och vi släpade bort allt. Mödosamt  och svettigt i värmen.  Tur att vi fick ett par besök, dvs rast,  mellan varven; både från Egenäs och från Brogärdet. 
 
 
 
Så här fint blev det till slut. Nu har vi lite lagom koll på våra trevliga grannar och ser vem som kommer på vägen.  Det kan få vara så här nu till nästa sommar.
 

Frostade av den andra boxen idag!

Det blev avfrostning av den andra boxen idag. Vi har två för att kunna få plats med allt. Den hade tjockt islager som behövde bort. Plastskivan mellan djupfrysning och resten av boxen  var trasig sedan länge men Roland sågade till en masonitskiva istället. Det funkar tror jag.  Bra med avfrostning är att allt blir sorterat i köttslag och ålder. Risken är alltid att något annars blir liggande för länge.  Någon ny box istället för den andra skröppliga har det inte blivit än. 
 
 

Dags för ny frysbox??

Boxen håller fortfarande temperaturen, inget i den tinar. Men det verkar vara ett problem vid gummi-listen under handtaget. Ser ut att läcka in värme just här men ingen annanstans.  Det blir vattendroppar som syns när man öppnar locket som här. Och det droppar lite på framsidan, syns här också
 
 
 
Och på insidan har det blivit en liten halvcirkel med blött. 
 
Satte en plastskiva under boxen och det blev lite vatten i den. 
Jag frostade av den för att utesluta att felet var ev. för tjockt is-laget på insidan, men det blev ingen skillnad. Jag har gjort ren gummilisten och haft på silikon. Men inget har hjälpt. Undrar om det måste bli en ny box? Känns lite knepigt eftersom den ändå håller temperaturen och fungerar. Men det är nog dumsnålt att inte ersätta en skröplig frys. Funderar på att skaffa en ny 330-liter  och i så fall en med automatiskt larm om det börjar tina i den. Vi har i och för sig bra larm (Verisure)  för inbrott, rök, eld, vattenskada och  larm i boxarna för när det har blivit för varmt i dem så det frysta börjar tina. Men det är inte fel med en extra försäkring om vi nu ändå ska köpa nytt. 
 
Agenda för dagen blir förstås att fundera på detta med ny frysbox. Och så ska vi ringa och sjunga för ett födelsedagsbarn. 

Lämnade gamla glasögon till Synoptik idag!

För en tid sedan frågade jag på nätet vad man kunde göra med gamla glasögon och fick en del bra tips. Idag tog jag alltså med 7 par till Synoptik i Åmål. Där togs de emot för vidare befodran till behövande. Känns bra att de kanske kan komma till användning. 7 par glasögon har  kostat så där minst 6000 kr paret. De representerar ett värde på bortåt 50.000 kr!!! I o för sig utspritt på så där 30 år. Men tanken svindlar så här långt efteråt. Och man funderar förstås på varför inte ögon, öron  och tänder ska ingå i försäkringssystemet? 

Skördat sista hallonen!

Det är en buske med vildhallon bakom vårt hus. Där har jag skördat flera gånger i sommar, fina hallon, söta och goda. Men nu har jag plockat de sista. Snöskatorna har upptäckt busken och gör snabbt slut på bären.  Blåbär är också färdigplockat, säsongen är över. Vi ser fram emot lingonen. Det är många på gång, men inte riktigt mogna än.

Orken är tillbaka!

Men det har dröjt länge!
Jag drabbades av hälsporre i början på det här året. Det låter lite humoristisk men är inte alls roligt.  Jag hade ordentligt ont både i vila och rörelse. En tid så kunde jag inte ens gå ordentligt inomhus, än mindre utomhus. Under några månader så blev det väldigt lite motion, nästan ingen alls. Ovanligt för mig som alltid gått mycket, både för hälsans skull och för att det varit roligt, oftast med hund men ibland också utan, på väg men också i skog. 
 
För ett par månader sedan var det onda nästan över och jag kunde börja gå igen, men orken var liksom helt slut. Det blev först korta promenader varje dag, så småningom allt längre. Men det är inte förrän nu som jag är tillbaka till det  jag orkade förut, kan gå 3-4 kilometer i rask takt utan att behöva stanna och vila.  
 
Det måste vara ålderstecken att det tagit så lång tid att hämta upp konditionen. Jag har väl haft perioder förut, exempelvis för tentor, när det inte blivit så mycket gående, men då har det gått att komma igen direkt. Nu har det varat så obegripligt länge!
 
Men jag ska inte gnälla, bara vara tacksam att det funkar och vara nöjd med att jag inte gav upp.  Passar på att njuta av de klippta vägkanterna och åkerkanterna när jag går  Liane runt. Våra arrendatorer är fenomenala på att hålla ordning på markerna, de inte bara brukar jorden,  utan håller snyggt också genom att klippa och putsa. Fint hela sommaren!

Fin kväll i sommarhuset!

Vi fick en fin kväll igår i sommarhuset med utsikt över Östra Silen, gott knyte och trevligt sällskap!
 
Måste komma ihåg att ha bär och grönt litet blad i välkomstbubbel! Snyggt blir det!  Gott var det också! Här har vi umgåtts en kväll med bl.a. expert på mat och inte minst dryck.
 
Jag är glad över att vi sedan många år, har goda och kloka vänner  som kommer från annat land än Sverige. Det berikar med olika erfarenheter och gemensamma erfarenheter att prata om, perspektiv blir det.  Det blir också tydligt att oavsett vad som händer  så är det samma saker som är viktiga för oss alla;  familj och vänner! 
 
Och nu till maten! Det här tror ni inte man kan äta; friterade / oljestekta abborrfenor! Jag testade inte men Roland ¨åt med god aptit, gillade dem, smakade som kryddade chips
 
Det var  som sagt knyte. Det började med abborrsoppa som jag också åt en del av, och det är stort beröm. Sen var det exklusiva fiskrätter med råvara hämtad från sjön, olika ostar och sallader. Vi hade med tjälknöl på älg och potatissallad. Tjälknölen blev bra den här gången. Storlek som två smörpaket, i ugnen 14 timmar på 70 grader, sen i mättad het saltlag med lök, vitlök, rödvin och grönkål, i saltlagen 6 timmar. Serveras kall, skuren i tunna skivor!
 
Här börjar solen gå ner över sjön.
Då fick vi kaffe och hemgjord aronialikör (så läcker!)
 
Sen gick solen ner helt över sjön, ett njutbart sceneri!
 
Nu har vi mumsat och ätit gott i flera dagar! Idag är det däremot svältdag på 5:2, blir inte mycket ätet. Bra kontrast till våra frosserier de andra dagarna!! Det har fungerat i sex år nu att ha två lågkaloridagar varje vecka. Vikten hålls nere och det kan vara fördel för kroppen att vila från sött och fett ett par dagar. 
 

På sjön idag igen!

Det är så varmt nu, så där +25 - + 30 grader. Men på sjön svalkar det gott. Vi tog med lite mat idag o kaffe och gjorde en tur mitt på dagen. Här syns syns Signebyns småbåtshamn och badstrand som vi lämnade bakom  oss.
 
 
 
Arrendatorernas kvigor och tjuren Boris svalkar sig också i sjön. Ovanför dem skymtar vikingagravarna och stenringen.
 
Det blev kolbullar och så kaffe efteråt
 
Det går bra att ta en powernap här också efter maten, till ljudet av vågor. 
 
I kväll blir det  äting med sjöutsikt!

Båttur och grillning!

Med kort varsel så samlade vi ihop goda vänner för gemensam båtutflykt igår kväll och grillknyte  över kol. Det var fint på sjön, lugnt och varmt, vi tuffade långsamt ut.
 
Östra Silen var fridfull och inga mygg heller trots kavlugnt.
 
Det var grillknyte som sagt. Här finns vildsvinsrevbenspjäll, vildsvinskorv och vi hade vildsvinskotletter med. Fast kotletterna blev inte så bra den här gången. Jag får fixa dem bättre nästa gång.
Men hemfärden blev inte sen. Det är ju Pürschpremiär idag och flera gubbar gick  upp tidigt för att  passa på råbock. Roland gick upp kl 04.00 och fick en spännande jakt precis runt huset här, men inget vilt fällt. Det blir färre jägare  i markerna än vanligt, inga norska jägare kan komma om de inte väljer karantän. Och det väljer inte många. Synd!
 
En kanonfin kväll hade vi med goda vänner. Så roligt att ha dem nu när det är Corona-tider och vi får roa oss själva i en liten krets.
 
Idag gör jag tjälknöl, det var länge sedan. Tjälknöl är en älgstek som stått i ugnen hela natten på 70 grader. Nu på morgonen har jag lagt den i het mättad saltlag med rödvin, lök, kål och kryddor i. Där ska den stå i 5-6 timmar nu och svalna. I kväll ska vi äta av bl.a. den, det blir ett slags knyte då också med goda vänner utomhus  och en fin sjöutsikt.
 

Modiga är de, minnesbilder!

Vi har ett par goda vänner som inte alls är höjdrädda!! Minnesbilder
 
 
 
Och vi har en tur nu med den här båten på Östra Silen!

Ja, lingon kan vara annat än ekologiska!

Jag fick ett bra svar från Rikard på Ica Sillerud. Lingon kan verkligen vara annat än ekologiska. Så här är det
 
"Ja som första tanke kan man tycka det Inga. (att lingon bara kan vara ekologiska skrev jag)
Jag säljer mycket lingon, både vanliga och eko, men för att få kallas ekologiska måste ett antal parametrar vara uppfyllda (som också
kontrolleras) till exempel
Lingonen som är KRAV-certifierade innebär att ingen plockning är tillåten på hyggen de tre närmaste åren efter trädplantering, eftersom skogsplantorna ofta är behandlade med kemiska medel. Området får heller inte ligga för nära trafikerad väg eller annan föroreningskälla. Dessutom ska cesiumhalten i marken kontrolleras och får inte överstiga de gränsvärden KRAV har satt upp.
Dessutom ska förpackningen vara hållbart producerad och certifierad, helt enkelt för att du som kund ska vara säker.
Mvh Rikard"
 
Tack för svar Rikard, intressant info!
 
Agenda: Igår hade vi en trevlig träff med vänner. Det blev viltsoppa först och sen kolbullar med lingonsylt i Liane-grillen. Ibland stämmer det bara och det blir roligt när man ses. Imorgon kanske vi kan fresta andra goda vänner med en båttur och grillning på stenen? Vi får testa.
 

Vad har drabbat syrénerna?

Vad har drabbat syrénerna? Så här ser bladen ut underifrån och ovanifrån. Vissnandet börjar uppifrån i buskarna och alla verkar drabbade. Någon som vet vad det är?
 
 
 

Kan lingon vara annat än ekologiska??

Nu var jag tvungen att köpa några paket. Bären från förra året var slut och årets har vi inte plockat än, de är inte riktigt färdiga här. Jag måste alltså köpa ett par paket för att koka sylt. Vi vägrar köpesylt. Roland äter lingonsylt varje morgon på filen tillsammans med smulat knäckebröd. Himla nyttigt och gott, men bara med hemmasylt. Studsade lite när jag såg texten, skulle lingon någonsin kunna vara annat än ekologiska?

Maj på Lianes blommor!

Nedanför fönstret på Liane finns en del gammaldags blommor, bl.a. de här små rosorna. De är skarpa i färgen och håller sig fint inne några dagar. Att se dem på köksbordet är som att få en hälsning från Rolands mamma som bodde där men som lämnade oss för flera år sedan. Vi har så fina minnen kvar av henne!

Hundtvätt blev det!

Vi går med hundarna en längre promenad nästan varje kväll. Nu när det är så varmt så funkar inte någon tuffare motion för dem. Hundar har ju svårt att hålla nere kroppstemperaturen, de svettas inte utan flåsar med tungan ute. Det är bl.a. därför de inte ska sitta instängda i heta bilar, det blir fort farligt.  Men skönt att få svalkande bad i en skogstjärn!
 
Och vackert är det också!

David Andersson-tavlan är nu ramad och på plats

Jag lämnade in den till Irene på rameriet i Årjäng och hon har som vanligt gjort ett fint arbete. Davids råd var ju en smal svart ram eller ingen alls och han hade förstås rätt. Den här svarta ramen blev väldigt bra. Mitt foto är lite suddigt men det syns ändå att det blev bra. Sen har jag röjt runt om för jag vill att tavlan ska få ta plats. Till höger om den finns ett foto på Rolands anfader Olle Nilsson Boberg och nedanför en uppskattad trä-ängel  som Leif Andersson gjort. Det blir inget på skåpet under, i alla fall inte före jul och blomman som satt på väggen är borttagen. Jag är väldigt nöjd med både tavlan och ramningen!
 

God lunch med vacker utsikt igår!

Vi åt lunch utomhus på den fina altanen hos f.d. kollegan M-B och maken O som vi  bytte växter med.  God mat enligt receptet igår, härlig utsikt var det också. Bra med utesittning med tanke på Corona.  Det var trevligt att pratas vid, vi hade många beröringspunkter märkte vi när vi pratat en stund, inte bara yrkesmässiga. Vi vill bl.a. båda använda gamla fina saker istället för att bara spara och vara rädd om dem. Här glas med fin slipning.
 
Vattnet här är sjön Töck och utsikten längst bort är Norge.
 
Många spännande växter finns i den här trädgården, bl.a. trädet med det fina bladverket och nötter
 
 
 
Vi hade med kamtjatka-fetblad hit och fick med oss hem gulltörel och bronsblad.  Roligt med helt nya växter att testa.  
 
Idag blir det avfrostning av frysbox. Jag brukar frosta av innan älgköttet ska frysas in i oktober,  men nu får det bli tidigare. En av boxarna har uppfört sig  skumt de senaste dagarna, det blir blött vid handtaget. Kanske beror på för mycket is i den så nu blir det avfrostning.  Verkar i alla fall inte varmt i den ännu, vi har larm i boxarna som varnar när temperaturen blir för hög. Det ingår i larmsystemet för hela huset, med inbrott, vatten, rök, brand osv. Skönt att ha allt med. 

Smarrig paj med kantareller och bacon!

 
 
 
Den blev vi bjudna på till lunch idag! Så lyxigt! Vi var på växtbytar-date hos en f.d. kollega och blev bjudna på lunch med god paj och mandelkaka + kaffe.  Den här ska jag göra, bacon o kantareller passar ihop och svamp har vi rätt mycket av. 
 
Imorgon berättar jag mer om besöket och växterna. Och idag blev det bestämt att vi lite längre fram ska åka till Borlänge för att hämta ett fordon som blev lite hastigt inköpt! Spännande!

Stora gäddor finns det i vår sjö!

Igår fångades den här stora fisken, nästan en meter lång är den!  Det blir något krokodil-liknande över stora gäddor! Stort grattis till den framgångsrike fiskaren!
 
Idag ska vi på en växtbytar-date i andra änden av vår kommun! Spännande! Och så ska jag försöka få beställt ramen till min fina David Andersson-tavla. Smal svart var Davids rekommendation. Så får det bli. Ser fram emot att träffa Irene som nu är tillbaka från semester. Igår var jag på Glasmästeriet och fick en  lagning av stenskott på bilrutan, ser bra ut!

Mycket kantareller är det nu redan och lingon kommer fint!

Det är ovanligt mycket kantareller så här tidigt. Det är fortfarande sommarkantareller med platta hattar, de är goda och lättrensade. De växer inte riktigt på samma ställen som de senare kantarellerna, de mer trattformade, så ibland blir det överraskningar. Vi har redan ett rejält svamplager för vintern, ändå har vi ätit mycket. 
Lingonen ser fina ut. De är stora och nästan färdiga. Om man plockar för hand så kan man välja de mogna, men med plockare så får man vänta några dagar till tills alla är färdiga.  En bra säsong för alla bär har det varit. 

Resultat av gårdagens viltspaning

Den här geten hade en killing med sig och de hoppade iväg snabbt utom synhåll. Vi for på viltspaning någon timme så där och såg följande
 
1 räv
1 råget + 1 killing på tre ställen
1 råget + 2 killingar på ett ställe
1 råbock på tre ställen
2 rådjur som vi inte vet kön eller storlek på, de försvann så snabbt
 
Alltså sammanlagt 14 rådjur och roligt att vi nu ser så många killingar. Det bådar gott!
Men ingen älg någonstans idag heller, undrar var dom är?

En tur med båten blev det idag!

Det var väldigt varmt och nästan vindstilla så det fick bli en lite sväng ut med båten. Det gäller att passa på, inte så många såna här dagar under en sommar. Här kör vi i vår vik
 
Fast när man kommer ut på storsjön på Östra Silen så är det en rejäl sjö, drygt två mil lång, många öar och halvöar är det. Men alltså lugnt idag. 
 
Vi gjorde några strandhugg och pratade lite med goda vänner på olika platser. Idag var alla ute, solade eller grejade. 

Grillad vildsvinsfilé!

Inte helt fel! Vildsvinsfilén låg i marinad någon timma först, med ingefära, riven apelsin och honung. Sen blev den helgrillad till så där 70 grader.. Potatisen var kokt i förrgår, och nu delad och ovanpå vitlök, smör, timjan, västerbottenost och i ugnen så där 20 minuter. Grillad majskolv, grillade grönsaker, sparris och  lök blev fixade på grillen. Till det hela en kantarellstuvning som eg bara var brynta kantareller   från gårdagens plockning,med lite  vispgrädde, salt och peppar. Det räcker. 
 
Så här låg filén på grillen, lagom till oss två att dela på.
Vi hade tänkt gå på räkfrossa och musik på Stationscafét men dagens plikter drog ut på tiden så det funkade inte. Vi fick fixa kvällens mat själva. Hoppas det blev bra för dem som ändå gick.
 

Städat! Vad ska man göra med gamla glasögon??

Gamla uttjänta glasögon har bara blivit liggande. Paret före de nyaste kan vara idé att spara på ifall det händer nåt med de nya. Men man ska självklart inte göra som jag, bara lägga på hög sedan decennier. Jag har ingen aning om vilka som är senaste. Jag var på väg att bara slänga alla, men hejdade mig och kom på någonstans i minnets dunkla vrår att man kan ge bort till något gott ändamål. Men jag har förstås glömt vem som samlar in sånt. Någon som vet?

Fin båttur igår fredag!

Vi har planerat länge för en båttur på Östra Silen med arrendator Olle och fru Tina. Igår blev det av och vädret var helt kanon. 
 
Först kollade vi på deras kvigor som går här på sommarnöje med tjuren Boris. Vi hoppas att han gör sin plikt så kvigorna blir duktiga mjölkkor framöver. Kvigorna  trivs vid vattnet och svalkar gärna fötter och ben där. Djuren fullföljer också  ett uppdrag från länsstyrelsen här genom att beta ner gräset på vikingagravarna där uppe. ;- ) De kallas brandgravar och det finns rester av en slags domarring. Lite längre bort finns också lämningar från bronsåldern.
 
På stenen är det trivsamt och lugnt. Vi grillade  och fikade.
 
De som ville kunde också bada. Vattnet håller temperatur runt 20 grader. 
Det blev lite sight-seeing runt sjön och Roland kunde berätta vem som bor var. Vid en brygga träffade vi våra gästers grannar som var i sitt sommarhus och vi fick en trevlig pratstund. Vi hade tänkt ta en tur över storsjön ut till båtklubbens hamn men det blåste lite för mycket för vår lilla båt, så vi hoppade det. 
 
Fiskgjusen höll ett vakande öga på oss. 
En fin dag fick vi tillsammans med goda vännerna!

Viltsafari igår kväll torsdag!

Nu börjar kvällarna bli mörka, det märks från dag till dag. Solen gick ner när vi åkte ut på viltspaning vid niotiden och det var så här vackert en stund, men inte länge. 
 
Den här råbocken såg vi, kraftig och med fina horn. Men han var orolig och rörde sig hela tiden. Bockarna bråkar om getter och revir den här tiden och är ständigt på span efter intressant vittring.  Dålig bild eftersom det var ganska mörkt och han rörde på sig.
 
Vi såg; 
bocken ovan
1 råget med 1 killing
1 rådjur okänt kön, var för långt bort
1 tornfalk
1 trana
5 vildsvin  ( lite mörkt och långt håll, men en av dem var större än de andra, kanske en var betydligt mindre än resten också, men svårt att vara säker) Första gången jag ser levande vildsvin här och första gången Roland ser dem utanför jaktarrangemang.
Tyvärr ingen älg, trots att det finns  massor av havreåkrar. Var är dom? Finns dom?
 
Mer i kväll om gårdagens besök på Sliperiet. 
 
Idag siktar vi på båttur och lite korvgrillning med goda vänner. Ser ut att bli fint väder.

Sliperiet Borgvik idag torsdag!

Jo det blev först en lite längre och nödvändig tripp för mig. Sen var vi i Borgvik på Sliperiet. Det  har ju blivit succéer på såna här gamla bruk, typ Not Quiet i Fengersfors, Wiksfors i Långserud (där var förresten publikrekord idag, liksom på Esters!) och så Oscar Magnussons Sliperiet i Borgvik. Här satsas på gourmetkök och en fin konstutställning under sommaren. Oscar är förstås son till framlidne Sven-Eric Magnusson och han har dessutom en karriär med musik. 
Vi brukar åka hit ett par gånger i alla fall under öppetsäsongen och har hittills aldrig blivit besvikna. 
 
Köket är riktigt bra med hög matstandard
 
 
För att kunna möta Corona-behov av avstånd så byggdes lite spontant en uteservering upp i våras, med enkla medel men väldigt ändamålsenligt och prydlig
 
 
 
 Det ser tomt ut här men var mycket folk när vi kom.  Vi var här nära stängningsdags.
 
 
 
Vovvar är välkomna ute
 
Här uppe sitter man och äter inne, stor lokal och gott om Corona-plats, man måste boka innan. Där nere är konstutställningen
 
 
 
Min röding var en dröm!!
 
Roland fick en hängmörad ryggbiff med kantareller. Morötterna ser kul ut, smakade fint, gjorda i ugn, oskalade. 
 
Desserten Creme Brulé med kaffe förstås, den tog vi ute. Knäckig och fin.
En del av oss åkte på två hjul! ;-) 
Mer imorgon om besöket i Sliperiet.

Kyla huvudet i bastun!

Smart idé är det, flitigt använd! När man blir  för varm om huvudet i bastun så kan man doppa de här tovade hjälmarna i kallt vatten och dra på sig. ;- )) Dom här börjar bli slitna, jag skulle gärna köpa  nya om det finns någonstans. Tips mottages!
 
De närmaste dagarna verkar vara intecknade med trevligheter. Idag en långtur,  kanske besök på utställning och Roland vill åka tvåhjuling om vädret är vackert. Imorgon  hoppas vi på liten båttur med Arrendator-O och fru Tina.  Lördag räkfrossa på Stationscafét. Och på tisdag ett spännande växtutbyte i andra änden av vår kommun. Men som sagt, allt hänger på att det blir vackert väder så vi kan umgås utomhus med corona-avstånd.

Jag misslyckas med tomater!

Jag har aldrig haft egna tomater, vare sig i trädgårdsland eller i pallkrage.  Men i år så blev jag med två plantor, redan tidigt, och tänkte ambitiöst att det skulle kunna bli bra skörd under sommaren. Och jag har pjåskat, vattnat, gödslat och nupit tjuvar. 
 
Men här är inga frukter än, bara piriga blomknoppar
 
På den andra plantan har det i alla fall blivit bär-kartar. Men det står mest still. Undrar vad jag har missat? Alla andra tycks skörda smarriga tomater varje  dag!

Viltsafari igår kväll!

Den här haren var det sista vilt vi såg igår kväll på viltsafarin. Och den var här på Liane, tror att fälthararna håller till under log-golvet. 
 
Vi åker ibland en tur så på kvällarna för att kolla efter vilt. Igår åkte vi någon timme ungefär 21.00 - 22.00 (det är lite tidigt) , 12 km sammanlagt. Vi såg
3 rågetter / smaldjur (inga killingar med)
1 råbock
1 ekorrunge
1 kärrhök
1 fälthare.
 
Inga älgar fast vi passerade en hel del grön fin havre och ärtor. 

Fin dag i sommarhuset

Roland kapade buskarna och återställde sjöutsikten. De växer ett par meter varje år. 
 
Vi fick en pratstund med Stig och hans fru, ägare till en hund efter vår Jazz. Vi hade med bullar och blev bjudna på god kaka på altanen med Corona-avstånd. Enkel att göra: färska plockade hallon, havregryn, hyvlat smör och socker på och så in i ugnen. Riktigt smarrigt!
 
Och väl hemma fick vi testa ett nytt grytunderlägg, litet och smidigt och snyggt! Tack för det!
 
På eftermiddagen fick vi en pratstund på altanen med en norsk god vän som vi inte träffat på länge. Så roligt att ses igen! 

Fåglarna samlar sig i flockar!

Det gäller tydligen fiskmåsarna som satt på ladugårdstaket, kråkorna som flänger överallt  i träden och kanadagässen som trivs på vallarna. Fast de stora samlingarna av tranor är inte kvar, de har nog dragit någon annanstans. Det är bara grupper på 3- 5 kvar. 
 
Idag hoppas vi på en fin sommardag. Roland ska kapa några buskar för att rädda en utsikt och sen blir det lite organiserat förmiddagsfika. Fint att ha något trevligt att se fram emot!

Larv större träfjäril !

 
Larv större träfjäril. Den var verkligen stor, 7 - 8 cm lång, tjock, snabb och med lysande färger, beskrivs på nätet som en uppseendeväckande  larv "med attityd", kan alltså nypas!! Den kom precis framför trappen vid vårt hus. När jag närmade mig så lyfte den på huvudet och såg ut som om den tänkte bita mig!!  Jag dödade den inte, bara tog den på trädgårdspaden och bar iväg den till skogen. 
 
Låste om den på nätet. Träfjärilarna är också stora, 65 - 88 cm vingdiameter, äter helst vide, asp och ev björk. Larverna läggs innanför barken och de kan alltså vara 4 år innan de blir fjärilar.

Färg-ginsten blommar praktfullt i år!

 
Den frodas verkligen och breder ut sig och det gör den utan minsta omvårdnad, en tålig växt. Minns att jag för länge sedan försökte få vår-ginst att växa här men det gick inte. Den ska tydligen har zon 3 och här är minst zon 4. Då chansade jag på färg-ginsten istället och den har funkat. (Jag vet att man inte ska ha bindestreck i ord så här, men jag har i många år jobbat med människor som har läs-svårigheter och vet att för dem är det lättare att läsa ord som är avdelade, så jag försöker underlätta lite!) 
 
Annars är det hos oss en period när inte så mycket annat blommar. Det är färg-ginsten här,  ölandstoken vid verandan och klematisen efter väggen. För övrigt så är det sånt som planterats i krukor och lådor, mest pelargoner och penseer. Jag plockar bort utblommade penséer varje dag och då fortsätter de att blomma. Plantorna och säsongsblommor har jag köpt på Moas garden och de har verkligen varit fina. 

Röjning runt huset blev det idag!

Det mesta som handlar om trädgård och sånt brukar vara min uppgift. Normalt så tar jag bort en massa ogräs och tuktar buskar i början på sommaren, innan allt hunnit bli stort och ohanterligt. Men i år fanns inte orken riktigt med då. Nu var alltså det mesta meterhögt och Roland bistod med hjälp,  både med olika brummande maskiner och med fyrhjuling + vagn för transport. Vi grejade det mesta på ett par timmar, jag fick bidra med sekatör och bäring,
 
 
Fattar inte hur flädern kan sprida sig så och bli så stor på nolltid. Jag har en buske på baksidan av huset och den ska vara där men den får inte vara överallt, bara att kapa och köra bort.
 
Schersminen är väldigt fin när den blommar men vill gärna breda ut sig, både på bredden och höjden. Nedkapades alltså idag. Och tyvärr ser det ut som om den har gjort det svårt för verandastolpen i hörnet. Behöver kanske bytas och vi kan behöva träffa någon som svarvar trä så här grovt. 
 
Flädern och piprankan hotade ta över både redskapsboden och rododendron. Så nu kapade vi bort. Den klättrande piprankan blev också rejält decimerad, liksom plymspirean i hörnet. Det har varit vrångt att klippa gräsmattan runt där.
 
Det vore förstås mer praktiskt att inte ha en massa buskage runt huset. Men jag tycker om att huset ser ut att vara förankrat i marken med buskar runt. Det  står inte som en ensam kub utslängd på en gräsmatta utan hänger liksom ihop med omgivningen, skog åt ett håll.
 
Skönt att det är gjort! Jag fixade en favvolunch åt Roland som snabb belöning för allt arbete; Stekt bacon, stekt potatis och stekt ägg!. Sen kastade han sig ut och klippte gräsmattan.

Get o killing bredvid huset igår!

 Det är stiliga djur
 
Killingen har nästan inga prickar kvar i pälsen. 
 
Här är båda på samma bild. Killingen betade utan att bli störd av att jag stod en bit ifrån och tog bilder.  Geten hade koll, men bestämde sig strax för att jag var ofarlig och betade hon också. Roligt att se killingar också. Vi har tyckt att det har varit få  nu under sommaren, vi har inte sett så många. Men den här kan vi se ibland nära oss och även en get med två killingar. 

Fiskgryta recept

Den här fiskgrytan gjorde vi igår, jag gillar den. Recept för fyra personer
 
400 g ( 4-5 bitar) torsk o lax (jag hade ecolax fångad i havet, gillar inte den norska bassänguppfödda laxen. Torsken var torskrygg)
4 dl creme fraich ( jag hade inte det hemma, tog gräddfil och filmjölk)
6 msk konc hummerfond
1 del hackad dill
citron kan man ha i, men det hade jag ingen
Ärtor / sugarsnaps/ sockerärtor
100 g - 200 g kräftstjärtar ( jag tog en burk som fick rinna av)
pepparmix malen
 
Grytan är snabbgjord. Såsen ska bara koka upp och sen ska fisken, skuren i bitar, koka 8 minuter. 
 
Vi hade en fin kväll med ett par goda vänner på altanen,  mycket att glädja oss åt.