Brandvakt skogsbrand i Tokil

 Bilderna här är från Jörgen E som gått brandvakt i Tokil. Man bär vattenkannor och vatten i behållare på ryggen för att kunna släcka när eld tillfälligt flammar upp någonstans. Han hade gått drygt en mil under natten för att bevaka brandområdet. Vi andra får vara tacksamma att några orkar hålla på och kolla läget.
 
 
 
 
 
 
 
 

Morsdagshälsningar till alla mammor som strävar!

Jo men det är ju ett livslångt projekt att vara mamma. Vi strävar på och tror att vi ska släppa kollen när barnen är vuxna. Men så är det ju inte. All ömhet, omtanke och kärlek finns ju  kvar. Tack o lov! Lite mer komplicerat i Corona-tider man funkar hjälpligt ändå! Här är en bild på buketten snäll gubbe plockade i morse, som jag fick till frukost. Sen har vi förstås haft kontakt med kära ättlingar på olika sätt.

Premiär med Pulled Pork!

Vi har ätit Pulled Pork en gång tror jag och det var när Robin lagade det på Liane och bjöd på. Men vi har aldrig gjort själva. Igår var det i alla fall premiär. Inte så att vi gjorde köttet, för det var färdiglagat så här första gången. Man kan köpa vacuumpackat i kartong hos Rickard. Det är liksom en köttklump färdig i buljong. Den skulle in i ugnen en halvtimme på 200 grader för att bli varm 
 
Sen var den varm och klar. Då ska man riva isär den. Det blev så här ungefär, ser ju ärligt talat inte så väldigt aptitligt ut. Men jag lydde receptet, rev och slet.
 
Och lade på klippt persilja och gräslök samt riven vitlök. Kunde ha varit vitlök pressad och blandad med buljongen som man sedan öser över köttet.
 
Till det hela kan det tydligen ofta vara typ hamburgerbröd med diverse dressingar, bbq och grönsaker. Det såg jag på nätet.  Men jag kokade potatis eftersom jag vill ha det till annat. Och det fick bli bbq-sås + gräddfil till ( bra kombo!) och så lök, avokado, gurka och tomat. Kunde gott ha varit majs också men det fanns inte hemma. Och löken kunde ha varit rödlök, färsk eller picklad. Vi satte tänderna i den här anrättningen och hoppades på det bästa. Kanongott var det!! Väldigt mört och smakrikt! Det är inte sista gången vi äter Pulled Pork. Måste testa att göra eget Pulled-porkkött på vildsvin, det borde bli bra.
 
 Utsikten till lunchen var inte heller fel + högljudd fågelsång runt oss ute på altanen. 
 
Idag blir det lite köpt morsdags-firar- mat. Det är alltid bra present och Mors dag firar vi inte så mycket!

Uppdaterat skogsbranden i Tokil

Jag har lånat två fina bilder som Lena Åberg lagt ut på Jörgens E:s facebook. Den övre är från intensiv vattenbombning med helikopter i torsdags. De tog vatten från Järnsjön och Tokilstjärn. Den undre bilden är på vattenpumpen i Lomtjärn som förser brandvakten med vatten till vattenkannor som de har med. 
 
Branden upptäcktes alltså allra först av ett passagerarplan på 10.000 m höjd. De larmade. Sen kom ytterligare larm från de lågtflygande planen från Luftförsvaret som övade runt oss i flera dagar. 
 
Roland pratade idag lördag med en brandvakt som varit igång hela natten och som kom hem först nu på morgonen vid niotiden. Elden hade då vid ett tillfälle hoppat iväg från Tokils hemman till Mölntegens hemman, till skog tillhörande de två markägare som gränsar där. Men brandkåren ryckte ut  och hjälpte till att släcka det. Så det ska vara fixat. Men brandvakt behövs än och kommer säkert att behövas i flera dagar till. Det är ett rätt stort område som är drabbat, 25 - 35 hektar har brunnit. 

Kan det bli ett syrén - år också?

 
Syrénerna blommar för fullt nu. Den lilla busken som kom från Sal var så liten för några år sedan men  är nu livskraftig och rejält stor. Kanske blir ett syren-år också i år?
 
 
Uppdaterat om skogsbranden idag på morgonen:  Det flammar  fortfarande upp eld i Tokil, Djupedalen gräns mot Elgtån och Mölntegen. Folk går brandvakt nu och vi läser rapport på fb från  Jörgen E som varit där. Tacksamhet mot alla dem som ställer upp och bevakar i området.  Vi pratade igår kväll  med en av brandvakterna men han  fick avbryta samtalet för att göra en släckningsinsats. Då var  klockan 22.00 fredag kväll. Ett område på 25 - 30 hektar skog har brunnit. Vid Lomtjärn går en pump hela tiden för att försörja med vatten i brandområdet. Det brinner i törestubbar och flammar upp då och då, branden tar ny fart, det är torrt. Men än så länge har man lyckats hålla det hela i schack. En fördel är att det varit i stort sett vindstilla. Hoppas det fortsätter. Och som sagt, tacksamhet mot dem som vaktar och har koll på läget.

Lagom mycket fisk!

Roland drog upp nätet imorse. Det blev lagom mycket fisk 
 
 
 
 Det blev två rejäla abborrar, stektes till en andra frukost för fiskaren
 
 Bra att kunna rensa fisken vid ett bord med skärbrädor och vattenslang. 
 
Uppdaterat om skogsbranden:  Det brinner fortfarande i Tokil gräns mot Elgtån och Mölntegen. Folk går brandvakt nu. Vi pratade precis  med en av dem men han  fick avbryta samtalet för en släckningsinsats. Nu är klockan 22.00 fredag kväll. Ett område på 25 - 30 hektar skog har brunnit. Vid Lomtjärn går en pump hela tiden för att försörja med vatten i brandområdet. Det brinner i törestubbar och flammar upp då och då, branden tar ny fart.

Båttur igår kväll med lilla Busterbåten!

Det var en fantastisk kväll igår, sommarvarmt och helt vindstilla! Vi hoppade i lilla Busterbåten och tog en tur vid 9- 10-tiden, strax innan solen gick ner. 
 
 
Det var nätläggning också, Roland vill ha några abborrar att steka. Och tålamod för så mycket annat fiske har vi nog inte. ;- )  Jag skulle sköta gas-spaken och sånt ska jag bara inte hålla på med! Ska inte berätta hur klantigt jag bar mig åt, vi klarade oss helskinnade i alla fall. Och hoppas förstås på fiskelycka. 
 
Uppdatering från skogsbranden i Tokil är att det verkar vara kyrkans skog som brann.  (Kanske Harry i Bäckens f.d.?)  Det var tydligen svårsläckt och man satte  in helikoptrar som vattenbombade  området igår kväll. Hoppas det är klart idag. Otäckt med skogsbrand. Om brandorsaken finns ingen info. Men vi gissar på åsknedslag som legat och pyrt sedan i lördags. Vi såg på blixtkartan att det var nedslag i just det område som nu har brunnit.

Skogsbrand därborta idag!

Detta är inte en bild på branden. Det är  en bild från för 7 dagar sedan när vi var uppe vid vändplanen och såg en fin solnedgång åt Tokil. Men det måste ha varit i närheten som dagens skogsbrand var. Det rök rejält idag på förmiddagen. Vi har inte varit på platsen men branden ska ha härjat  mellan Tokilstjärnet och Järnsjön mot Djupedalen. Det var ett rejält skogsområde, flera hundra meter som brann, flera brandbilar bekämpade elden. Enligt  rykte ska vägen ovanför Snarkil ha varit avstängd. Branden var ungefär 2- 3 kilometer från där vi bor, otäckt med röken innan vi visste. Än har vi inte hört något om brandorsak. Men vi gissar på åsknedslag i lördags. På kartan såg vi ett antal blixtnedslag i det som var brandområde idag. Glöd och små bränder kan ha pyrt sedan dess fast ingen har sett. Det är rätt ödsligt där uppe. 

Bort med de risiga spireorna!

Jag lade ut de risiga och fula spireorna på facebook och fick många goda råd. De flesta gick ut på att kapa ner dem efter blomningen och invänta nytt nästa år.  
 Så fick det bli! Roland var snäll och klippte ner dem med någon maskin.
 
 Han lastade rishögen på skottkärra, det blev rätt mycket.
 
 
 Och körde bort.
 
 Nu är det inte mycket kvar, men som sagt jag hoppas på nya fina buskar och vackra blommor nästa år.
 

Idag kom Glenn och satte in ett glasparti till som vindskydd.

Vi har ibland funderat på att glasa in vår stora altan, eller delar av den. Men vi trivs rätt bra med att ha öppet. Så vi tänkte att vi kan istället kalla på Glenn vid Årjängs glasmästeri och be honom sätta in ett glasparti  till mot västanvinden. Glasen till höger satte hans mor och Gert in för några år sedan och de funkar bra, men kunde gärna vara en skiva till.  Nu hade det nya glaspartiet kommit färdigt i aluminumramar. Så Roland tog bort räcket och förberedde.
 
 Glenn kom och skruvade fast det hela. Det gick snabbt för allt stämde.  Det ser snyggt ut, bra arbete,  gjort av en trevlig kille! Han verkar ha mycket jobb och det kan man förstå. Han skulle till Signebyn och mäta upp nåt nytt också idag.
 
 Nu är det klart och vi kan sitta på altanen utan att få så mycket västan-vind! Ska bli roligt att testa framöver under sommaren, vi kanske inte behöver ha mer glas än det här runt oss.  Vi har kompostnät på staketet runt altanen så att hundarna kan vara med oss.
 
(Jag delar ofta långa ord med bindestreck. Det beror inte på att jag tror det är "rätt svenska", för det är det inte.  Jag gör det för att jag har jobbat många år med människor som har läs- och skrivsvårigheter och därför vet jag hur mycket långa ord saboterar i läsningen. Absolut lättare för dem att läsa när man delar upp dem med bindestreck. )

Man ska inte ha svalor i garaget!

 Roland tog bort uvbulvanen från garagets innertak för att sätta den på bryggan och slippa fågelbajs där.  Vips hade vi två svalor där som byggde bo i innertaket på garaget. Nu ser bilarna ut så här! Det här är inte roligt. 
 
Bäst att försöka hålla efter de här bajshögarna. De är inte så stora men kan ge fläckar i lacken. 
 
Här är lymlarna! Hoppas vi kan övertyga dem om att de ska byta boplats. Uvbulvanen kommer nog snart tillbaka- Roland har beställt en drake som ska vakta bryggan, den är på väg

Bra fiske i vår sjö idag tisdag!

 Vi har en grupp sportfiskare i en av våra stugor nu. Under några timmar idag på förmiddagen  drog de upp de här fiskarna. Fina öringar!
 
 De fick goda råd av vår duktige fiskeguide Tommy Nerstrand
 
 
 
 
Våra stugor är mycket uthyrda i sommar, men den
här stugan  med ensamläge nära sjön har genom återbud blivit ledig  tre veckor juli -augusti och finns alltså att boka tillsammans med båt för den som är intresserad.
 
 
 Tiden framöver har vi ett par andra sjönära stugor  lediga. Den här är ledig fram till 20:e juni. Stugorna  kan hyras med eller utan båt. Den här  är husdjurstillåten
 
 
Här är den andra stugan. Den  är ledig fram till 6:e juni. 
 

Bästa kvällen!

 
Älgfilé blev det igår kväll, med kantarellstuvning och egenodlad sallad och sista coleslowen. Allt tillsammans med bästa utsikten! Det blir inte älgfilé så ofta under ett år, så tillfällena får väljas noga. Filén är ingen stor bit på älgen. Men det är nog det smakligaste kött man kan äta. Jag stekte snabbt på rätt hög värme, kryddade inte alls före eller under stekningen, vill behålla viltsmaken. Sen kan man krydda på tallriken men jag gjorde inte det heller och det var så gott! Kantarellstuvningen hade jag förstås gett lite salt och vitpeppar. Den gjorde jag ett par timmar före ätingen så den fick stå och göra "familj" av smakerna svamp + grädde. Mamma gjorde alltid så, gjorde  den gärna redan på morgonen, sen fick den stå lite på sidan på vedspisen under dagen, inte så den kokade, bara var varm. Viktigt att steka ordentligt på svampen först, den måste upp i temperatur för att smakerna ska komma fram. 
 
Det var nästan sommar-varmt när vi åt kvällsmaten, så där + 18 grader. Och framför allt, det var helt vindstilla. Inte så ofta här bredvid sjön.
 
 
 
Till slut blev det så här vackert över sjön när solen gick ner bortåt halv 10 på kvällen, bara att njuta!

Är det en get-rams?

Den blommar ivrigt nu och breder ut sig. Jag måste rycka bort en del efter blomningstiden, plantor dyker upp överallt, även långt från ursprungsplatsen. Kanske egentligen är ett ogräs som jag borde utrota, inte hysa i rabatten.  Har dålig koll. Borde ju egentligen också döda en massa lupiner, men fixar det inte.Tror att den här heter get-rams, inte get-trams som jag trodde som barn. Minns när jag såg den första gången, jag o min bror gick från morfar o mormors stuga i Sörmland  ner till sjön Båven för att meta. Och på vägen fanns massor av såna här vita klockor. Jag hade aldrig sett såna förut och blev imponerad, både av blomprakten och det udda namnet. ;- ) 

Två svalor har bosatt sig här!

Förr var det mycket svalor nere på Liane. De byggde under takfoten på ladugården, ladugårdssvalor var det passande namnet.  Det flög lågt när det var dåligt väder och högt när det var fint väder under sommaren. Och ungarna pep högljutt över kanten på bona som var lerkonstruktioner. Numera ser vi dem inte så ofta. Men ett par har tydligen parkerat sig i garaget. Bilden här är från den gamla tv-antennen på hustaket. Roland tog bort uv-bulvanen och satte den på bryggan för att slippa fågelbajs i stora högar där. Men de här konstgjorda fåglarna skrämde bort småfåglar i garanget förut. Nu är fältet fritt fram för svalorna. Gissar att vi kommer att få sanera bilarnas tak och kylare framöver ! :- ((
 

Stuga ledig några veckor i sommar

Stugan
Stugan ligger i  Värmland, i ensamläge vid sjön Östra Silen och har blivit ledig tre veckor i sommar, veckorna 30, 31, 32, alltså de två sista i juli och första i augusti. Den har 4 + 2 sängplatser. Vi hyr ut den med båt, Linder alu med 30 hp - motor. Stugan är välutrustad i kök + vardagsrum, har snabb fiberuppkoppling för internet, tv med stort utbud. Det finns  förråd + gästrum + bastu i anslutning.  Tar inte emot husdjur. För  info o bokningar  [email protected]   eller  tel 076-1304127
 
 Altanen är rymlig och vetter mot sjön i västerläge, fina kvällar blir det på altanen
 
 
 
 
 Stugan sedd från sjön.
 
 Båten 30 hp, Linder Sportsman 445,  hör till huset och ligger nedanför det vid egen brygga. Med den är det lätt att fiska  och få snabb förflyttning över sjön. Östra Silen är två mil lång och erbjuder fiske av abborre, gädda, insjööring, röding och gullspångslax.
 
 
Öring för ett par veckor sedan
 
 
 Vid bryggan är det stor fin sandstrand
 
 
 Gästrummet ligger tillsammans med bastu och förråd i angränsad byggnad. Det har två elevationssängar.
 
 Här är utsikten från gästrummet. Det har glasvägg som går att öppna helt och en altan utanför
 
 
Bastun, vedeldad. Ved till den och kaminen inne i huset  är fri förstås och finns vid stugan
 Tovade huvudkylare som man kan doppa i vatten och sätta på sig om det blir för varmt ;-))
 Bastun har förstås också stort fönster med utsikt över sjön
 
 I kök + vardagsrum kan man skjuta bort glasväggen och få utrymmet till en enhet med altanen. Gott om plats alltså när det behövs. Och trevligt att äta med sjöutsikt
 
 Så här ser det ut utifrån om man inte vill ha utemöblerna med
 
 Och så här blir det utifrån med glasväggen borta.
 
 
 
Öst-sidan av huset.
 På syd-öst-sidan  finns en "frukost-terass". Hit kommer solen tidigt på dagen.
 
 Här kan man också avnjuta solnedgången åt väster
 
 Köket är välutrustat med kyl-frys och diskmaskin. I skåpen finns all utrustning man kan behöva för sin vistelse.
 
 Braskaminen värmer gott och är en mysfaktor.
 
 Ovan bild på det stora sovrummet. Här är också elevationssängar som går att dra isär. 
 
 Det andra sovrummet har våningssäng. Den nedersta sängen är 140 cm bred och den översta 90 cm bred.
 
Dusch, toa och tvättmaskin i våtutrymmet.
 
 
Mer info och bokningar  på mail
[email protected]
eller på tel
076 1304127

Vi umgås på vägkanten i Coronatider!

Om det inte hade varit Corona så hade vi förstås umgåtts med Maria på Furnäs och hennes familj med fika och grillning i lugn o ro vid ett matbord. Men nu är det Corona och vi försöker begränsa umgänget så vi får spara till nästa gång. Vi har mycket att ta igen då. Det kan ju dröja, familjen bor i Italien och kan inte resa hur som helst. Sonen M kör lite motorcykel här tillsammans med lilla hunden som är ett charmtroll. M har varit  proffs i enduro och vill bli pilot  (flög en Cessna över oss häromdagen!). Inte varje dag men ofta har vi alltså träffats på vägkanten när familjen har gått förbi, ofta för att avsluta med ett uppfriskande bad i Signebyn. En ny form av umgänge har Corona utvecklat, "vi träffas i vägkanten" ;- )). Roland har fjäskat in sig hos lilla vovven, vägen till hans hjärta gick genom magen.
 

Oj, vilket åskväder igår lördag!

 
 
Roland har en sån där åsksida i sin telefon så vi kunde se var det hade slagit ner. Det var massor av nedslag här i Värmland och i Dalsland. Varje röd prick är ett nedslag. Ser ut som om åska vill komma i rader. ;- ) Otäckt var det i alla fall, blev liksom inte tyst mellan slagen, det höll på hela tiden med blixtar och dunder. Skönt att vi har jordkabel numera till elen så vi slapp bli strömlösa.  Mer senare idag om hur vi numera i Coronatider umgås på vägkanten istället för att sitta runt köksbord. ;- ) 

Blyga lilla liljekonvaljen börjar blomma!

 Jag fick se de första blommorna idag fredag! Bara några klockor på varje stängel är i blom. Så vackra är de och växer i små mattor så här generöst. 
 
 
 
 Gökört eller gökärt heter den, vet inte vilket. Också fin

Läcker lunch på Stationscafét i Svensbyn idag!

Caféer och restauranger kämpar för att överleva Corona-krisen. Vi försöker komma ihåg att gynna de vi har i närheten. Här på Stationscafét kunde vi sitta ute i trädgården  och äta idag. Vi  ringde in beställningen för att slippa gå in och vi fick vara ensamma här ute i trädgården när vi åt.  Samtidigt ringde vi in veckans beställning på matvaror för hämtning utanför butiken. Så när vi hade ätit färdigt så kom Stina med vår matkasse. Det går att betala med swish så det blir ingen kontakt med betalmaskiner. Bra koncept för oss som vill hålla oss så isolerade som det går. 
 
Maten var jätteläcker! Roland tog en fjärilskotlett och jag valde torskgryta. Det var verkligen en gryta gjord på torsk, inte så ofta torsk serveras på matställen. Vi var båda jättenöjda, maten var så god!

Grillad öring med ugnspotatis funkade!

Vi hade premiär igår kväll på grillad självfångad öring och ugnspotatis. Till det inledande  bubblet blev det bitar av hemgjord rådjurskorv och vildsvins-bratvurst, gåvor från tyska goda vänner, samt egna köttbitar rester från gårdagens älg-porterstek, enkelt bara som dopp i bbq-sås med tandpetare. Det passade bra när varmrätten skulle bli fisk. 
 
 Roland o Kjell kämpade med att filéa öringen och förbereda den för grill.
 
 Dom gjorde det enkelt så här utan folie, bara purjolök och kryddor
 
 Färdiga på så där 10 minuter, 52 grader tror jag de skulle ha  i grillen när de var klara. Det är känsligt med temp. Öringen blev väldigt god och nästan allt gick åt!
 
 Jag gjorde mitt livs första ugnspotatisar. Hade varken amadine eller delikatess så det fick bli vanliga hårda potatisar som jag klöv i två eller fyra bitar. Sen penslade jag med olivolja, strödde på hackad vitlök,   timjan från pallkragen, grovt salt och svartpeppar. Tack för inspiration fb-vänner! Jag läste på nätet att de skulle stå inne 30 - 40 minuter, men det skulle de inte alls. De var klara på 12- 13 minuter i 200 grader. Tur att jag kollade med sticka i god tid. En plåt så här blev lagom till sex personer, inte mycket kvar.
 
 Rotsakerna och lök fick ligga i olivolja och kryddor i påse en stund innan. De fick inte plats på plåten så de gjorde jag efteråt i ugnen. De var också klara på så där 10 minuter. Borde ha gjort mer av dem, det blev lite för lite. 
 
Maten, som på flera sätt var premiär, blev sammantaget väldigt god med allas bidrag. Jag ska göra ugnspotatis igen, det får inte stanna vid bara en gång i livet. ;- )  Och gubbarna har fått rekommendation av oss alla att dra upp fler öringar. ;- ) Gästerna hade med sig läcker romsås till fisken, det där goda hembakade fröknäcket, hemgjord coleslaw och Wermlandsmejeriers glasstårta. Vi hjälptes åt allihop alltså. Det blir oftast bäst så! ;- ) 
 
Och som vanligt hade vi  en trevlig kväll med mycket skratt och prat. Roligt att vi kan ha åtminstone ett litet umgänge i Corona-tider. Vi satt ute på altanen med gott avstånd mellan oss. Vädret var helt ok. Ingen tryckande värme men i alla fall drygt 15 grader och ingen vind. Goda vänner är alltid viktiga, inte minst i såna här mörka tider. 
 
Recept på romsåsen:
3 dl creme fraiche
1 msk finhackad rödlök
1 msk dito dill
1,5 msk pressad citron
1 burk stenbitsrom
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Födelsedagskalas barnbarn idag

Söta lilla Lovis fyllde häromdagen men hade ett litet kalas idag också. Hon har det så bra!
 
 
 
 
 

Idag ska han grillas!

Inte gubben, men fisken!! ;- )) Det blir premiär för vår del, eller rättare sagt för Rolands del. Jag brukar hålla mig till spisen och köket i matlagning. Men Roland ska grilla öring på gasolgrill! Ny och fungerande grilltermometer är inhandlad så det ska gå att kontrollera temperaturen. Vi funderar på att med god hjälp av K. i Signebyn filea den och grilla filéerna, inte hela fisken. Kanske i folie med kryddor och grönt och lök. Sen kommer några goda vänner och placerar sig på Corona-avstånd i det väntat vackra vädret ute på vår altan  för att tillsammans med oss smörja kråset. Det är vi som brukar fördriva tid tillsammans i virusisoleringen. Vi begränsar verkligen vårt umgänge till minimum. Tips på hur man grillar fisk  bäst och vad man ska tänka på mottages tacksamt förstås.

Vackraste solnedgången!

Och bilden  är helt naturlig, inte fotoshoppad! Det var verkligen så här pampigt när solen gick ner. Jag vet inte vad platsen heter. Vi åkte förbi Linnekleva och fortsatte så långt den nygjorda vägen gick, upp till en vändplan. Det ska ha varit Tokil.  Den låg rätt högt upp och just då fångade jag den här utsikten när vi vände bilen för att åka tillbaka igen. Ser ut som det regnade där borta. 

Äting igår kväll i sällskap av 3 goda vänner o 5 älgar!

Roligt att kunna sitta ute en stund och prata med några goda vänner som vi inte träffar så ofta. Det blev Coronaavstånd ute vid stort bord. Jag gjorde porterstek på älg, det är smakrikt och passar att laga av vilt. Funkar också med vildsvin. Såsen blir bra.Sen hade vi Boelz äppelkaka till dessert med vaniljsås. Lite prickskytte blev det mellan varven.
 
Fem älgar hade vi också i sällskap hela kvällen. De parkerade sig på andra sidan vägen,  gick där orädda och åt sin mat, medan vi åt vår mat. De här var inte riktigt så tufsiga och malätna som de från igår. Kanske redan har fällt vinterpälsen. Roligt att se dem i alla fall, gott sällskap till kvällsmaten.
 
 

Sparris-lunch idag tisdag!

Sparrisen räckte till lunch idag tisdag! ;- ) Lyxigt gott!  Och vi kunde sitta ute på altanen i det vackra sommarvädret, temp på + 15 grader i skuggan och varmare i solen, nästan ingen vind. Fast det lilla som var var nordlig vind. 
Äntligen lite skönt utesittarväder i alla fall.
Sugröret i mitt glas är där för jag har lite tunn emalj och ska inte dricka drycker med lågt ph-värde utan sugrör, de löser upp emaljen på framtänderna. Och jag vill gärna behålla dem ett tag till. 
 
I kväll ska vi ha gäster ute och på Corona-avstånd. 

Älgarna tappar vinterpälsen!

Älgarna  är  inte alls snygga nu. De ser riktigt malätna ut i skiftet mellan vinterpäls och sommarpäls, inte så där prydliga som älgarna på TVs älgvandring. Igår fastnade dom här två på bild. Det är en ko till vänster, verkar dräktig, och en tjur till höger med horn på gång.
 
Vi ser 5 - 10 stycken nästan varje kväll och enstaka på dagarna mellan Liane och landsvägen. Det betyder inte att älgstammen plötsligt har blivit stor. De dras till de gröna vallarna här, mycket är annars plöjt runt oss. 

Skruttig spireabuske!!

Så här kan den ju inte se ut. Nu borde brudspirean  blomma för fullt och se vacker ut, vara översållad med vita blommor. Men det är bara torra  risiga grenar!  Den behöver nog klippas  ner. Försöker komma ihåg när spireor ska beskäras. Kanske är efter blomningstiden? Vet att vi kapade ner en häck och den blommade fint året efter, men minns som sagt inte när vi kapade. 
 
För övrigt så funkar vår hemtelefon igen. Roland tillbringade två timmar i telefon med Telia, sen var problemet löst.
 

Sparris! Lycka är det!

Vi har goda vänner som bor i sparris-område! Och nu kom de med en laddning färsk, hemodlad, vit sparris! Det är  lycka det! :- )  I går kväll blev det sparris med skinka och hollandaise. Vi njöt och frossade! 
Njutbart med gott bubbel till!

Stuga i Värmland att hyra!

 
 Vår stuga är ledig för uthyrning i år 2020 veckorna 22, 23, 24, 25, 39. Stugan ligger i ensamläge och passar den som vill ha lugn hemma-semester. Den är hundtillåten, har 5 sängplatser i två sovrum,  är fullt modernt utrustad, har snabbaste  wifi, ligger 150 m från vatten och båtplats.
Fin grillplats hör till stugan. 
 
Det går att hyra också att hyra stugan tillsammans med båt för fiske 10 / 15 hp eller 30 hp med ekolod. 
 Vid vattnet ligger förråd som går att låsa in fiskeutrustning i. Flytvästar finns förstås där att låna. Vid bryggan placerar vi den båt som önskas. Det går också att få extrabåt  så två båtar disponeras under hyrtiden.
 
De här bilderna är på den stora båten som kan följa med huset, 30 hp. Det finns en mindre båt  att välja om man vill, också en Linder alu, men med 10 eller 15 hp. Alla motorerna är fyrtakt.  
 
 
 
 Vår sjö heter Östra Silen, två mil lång med många vikar, näs  och öar vilket ger ett spännande fiske. Max-djup är 48 meter. 
 
750 meter från stugan ligger båtramp för den som vill ta med egen båt. Här finns också en kommunal badplats med  långgrund sandstrand och badbrygga.
 
 
I Östra Silen finns flera olika fisksorter; bl.a.  abborre, gädda, röding, gullspångslax och bäcköring. 
 
 Bäcköring fångad för några veckor sedan
 
Abborrar
 
 Stugan syns i vy från söder med altan och hundrastplats.
 
 Kök - vardagsrum
 
 
Ett sovrum
 
 Ett sovrum
 
Området runt stugan är rikt på vilt, goda chanser att se älg och rådjur och olika fågelarter
 
 Den som är intresserad kan få mer info genom att  maila
[email protected] 

Massor av gullvivor! Kanske gullvive-år?

Vet inte om det bli gullviveår. I så fall är det ett sånt nu. De har brett ut sig på två områden i trädgården och jag har förstås inte begränsat dem. Det lyser så vackert!
 
 
 Idag är det för övrigt 17:e maj, Norges nationaldag.  Grattis Norge!! Det brukar vara massor av firande den här dagen i vårt grannland. Men jag antar att det blir stillsamt i år. 

Älgar nära oss!

 
 Älgko med fjolårskalv gick mellan oss och Liane idag och betade på vallen, på "Laggårsjâle". De vräker fortfarande vinterpälsen och ser malätna ut.  Om den här kon är dräktig, och så ser det ut,  så ska hon snart börja jaga kalven ifrån sig.
 
Vi har ofta älg här,  på "Vänna"  och så  nedanför Liane på "Gropejâle", "Bröte" och "Smörhölera". Det beror inte på att älgstammen har ökat jättemycket utan  på att de älgar som finns här väljer gröna vallar hellre än plöjda fält. Nu är Signebyn plöjt och Elgtån är plöjt alltså drar sig älgarna hit till Liane som ligger mitt emellan. Någon hade räknat till 10 älgar samtidigt en kväll mellan landsvägen och Litorpet.  Roligt att se dem! Trevliga djur.
 
 
 
 
 
 

Äting hos goda vänner igår kväll

Vi åt tillsammans vid ett stort bord med Corona-avstånd. ;- )) Det här var min tallrik till att börja med ; grön sparris, ugnstekt potatis (225 grader i nästan halvtimme), grillad korv, coleslaw, creme fraiche och revbensspjäll. Gott var det!
 
Det där att göra potatis i ugn måste jag träna på. Det är väldigt gott och egentligen enkelt. Jag har bara inte kommit mig för att börja med det, blir oftast kokt potatis istället. Och här var det jordnötter och salladslök till och nåt på P ur burk som jag inte minns vad det hette. 
 
En himla trevlig kväll hade vi! Mycket prat om nytt och gammalt. Gubbarna skötte grillen förstås och sköt prick. 

Ogräsättika!

Vi har rätt mycket grusgångar som helst inte ska växa igen med ogräs. Det är samma bestyr varje år. Jag gillar att använda ogräsättika och den är snabbt effektiv, funkar på några timmar. Sen är ju en del ogräs bångstyrigt och vill inte ge upp direkt, men det blir att gå på igen. Och det måste man, det blir flera gånger under säsongen. Jag har en rätt bra spruta till hjälp. Jag fyller på, pumpar upp tryck och sprutar.
 
 

Funkar än!

 
Nu har uven fått bevaka bryggan ett par veckor. Och det funkar. Det är ingen fågelspillning där. Tidigare var det stora högar. En gång när jag gick hit så satt fem skarvar på bryggan. De lämnar spår efter sig. Nu vågar sig inga fåglar till bryggan för uv-bulvanen vaktar den.
 
Bara som parentes, vi har ingen hemtelefon. Efter ett antal samtal med Telia så kom dom på att det är fel på den nyinstallerade apparaten på väggen. Det har enligt dem varit problem med just den här modellen. Många har alltså varit utan fast telefon.  Så det ska komma en ny.  

Roligt att ha pallkragen!

Den har funkat bra den här våren / försommaren med minusgrader varje natt. Jag har kunnat dra den in under altantaket eftersom den går på hjul och lägga över täcke. Kryddor och sallad och dill o tomater o gräslök förstås. Ruccolan är lite trög men kommer så sakta.

Ny älgfärs blev det!

Jodå det fanns några bitar älgkött kvar i boxen, så jag kunde mala ny älgfärs. Jag tar inte emot färdig älgfärs utan vill göra den själv. Skulle kunna vara kött av dov och vildsvin också, blir det nog nästa gång. Älgköttet kan vara bog eller andra delar som inte är så möra.  Jag skär bort varenda spår av hinnor, fett och senor. Sen mal jag tillsammans med lök och lite fläskkött så det inte blir så torrt. Det var skivad karré den här gången.  Roligt att ta fram den gamla assistenten, fick den av min mamma för så där 35 år sedan och den funkar prickfritt.
Jag mal två gånger
 
 
Så här mycket blev det den här gången. Det kommer att räcka nästan över sommaren. Eftersom jag väljer att ha med fläsk som är lite fett så ska den inte ligga i frysen mer än tre månader, risk att fettet får härsken smak annars.
 
Sen lägger jag den malda färsen i plastpåsar, lagom till att tina upp till en måltid för oss. Paketen plattas till så det blir lätt att tina upp, eller slänga direkt i pannan och steka.
 
Så här såg det ut när allt var packat och klart. 
 
 
 Plattorna fördelas i stora plastpåsar som försluts
 
Och märks förstås. 14 måltider  med älgfärs blir det och det räcker nog nästan över sommaren. Skönt att det är gjort, men samtidigt ett rätt roligt jobb. Känns helt ok att få lägga ner bra, närproducerad viltmat i frysen. 
 

Slut på älgfärsen!

Tinade upp och stekte det sista som fanns i boxen. Det blev biffar förstås och färsfräs. Köttfärsfräs är superbra att ha nerfryst. Det är köttfärs som är stekt som i smulor, så små som möjligt och rejält brynta. De syns i glasburken överst.  Det är bara att ta opp när det behövs och ha till köttfärssås, varma smörgåsar eller köttfärssoppa. Sen får jag planera för att mala mer färs.  Mer om hur det går till och vad jag använder i nästa inlägg.

Gick otejpad, ner till sjön med Seffrin!

 Ett par månader minst, har jag haft jätteont av hälsporre och inte kunnat gå ordentligt eller långt. Nu har jag varit tejpad ett tag och testat att gå kortare sträckor. Det värsta gett med sig och jag kan gå längre sträckor även  utan tejp på foten. Jag klarade att gå ända ner till sjön med tax Seffrin och vara otejpad! Känns som lyx nu när naturen är så vacker där nere! Det här trädet är stort och  mäktigt, säkert gammalt. Man skulle vilja se det som det har sett på den här platsen! ;-) 
 Utsikten över vår sjö, Östra Silen, som vanligt fin, grillplats, båthamn och badplats
 
 Och det nyutslagna lövet är som alldeles självlysande ljusgrönt upp över gamla kyrkplatsen! Jag förstår att man valde den här platsen för kyrkbygge och kyrkogård en gång i tiden.
 
Om jag ska passa på och gnälla lite så är det över containern nere till höger. Jag fångade en  sopsäck som flög omkring,  försökte öppna  sopluckorna för att få ner den. Men lyckades inte med någon av dem, de satt för hårt. Jag gav upp och knövade in säcken under containern. Kanske behövde åtgärdas. Det är ju sopcontainer för turister och de börjar komma nu, både sjövägen o landvägen.
  Agenda för idag onsdag är ogräsbekämpning på grusgångar. Det blir med ogräsättika och spruta som pumpas. Effekten är bra direkt men varar inte så länge, man får göra om under säsongen. Men det är i alla fall inte något farligt gift och det känns bra. 

Tax Seffrin älskar att åka fyrhjuling!

Igår när vi gick hem från sjön så liftade vi med Roland. Seffrin älskar verkligen att åka fyrhjuling, han kommer  först,  sitter högt upp och ser allt runt sig.  Han är ju chef i hundflocken, vill ha koll på dofter och synintryck i omgivningen. Men han är lydig mot oss, accepterar oss som överordnade och vill vara till lags. En mycket trevlig hund, men som alla taxar så är han speciell. ;- )  
 
 
När vi kom hem lade han sig i solskenet framför fyrhjulingen för att vara säker på att husse inte skulle åka utan honom! ;- ) Här ligger han aldrig annars utan på trappen.

Idag kom kvigorna till Liane - Prästgården!

 
 Idag kom dom, de efterlängtade kvigorna, från våra arrendatorer Bröderna Jakobsson på Guterud. Det är 18 stycken och de ska gå här i sommar på Liane - Prästgården. De släpptes på "Sönnare Brojâle", området närmast badplatsen i Signebyn och gamla kyrkplatsen. De har tränat att gå ute så här förut så det blir inga våldsamma rusningar. Och det är tur för det här är en stor vall, tror den är fem hektar. Minns att det var drygt att harva den en gång i tiden när vi brukade gården själva.
 
Vatten finns redan på plats och de hittade det direkt. Några gick i till magen! ;-)  Syns på videoklipp på facebook. Nu får de en fin sommarsemester innan de ska gå in i produktion med kalvningar och mjölkning. 
 

Kopparödlan låg alldeles stilla!

Tax Seffrin och jag gick förbi vad som rimligen var en kopparödla, namnet har djuret fått av färgen antar jag, som koppar, lite skimrande. Och det ska vara ödla fast den saknar yttre ben, lär finnas nåt slags ben inne i kroppen.  Fast min ormfobi gör ingen skillnad på ormar och benlösa ödlor, lika fasansfulla. Så vi gick en bit ifrån runt den, bilden är tagen med förstoring,  tro inget annat!!! Den låg helt stilla en god stund innan vi kom fram till den, jag såg den på håll. Den låg stilla när vi passerade och den låg kvar när vi gick förbi. Vet inte om den försöker spela död för att rädda sitt liv från fiender. När vi efter ett bra tag vänt och gick tillbaka var den i alla fall borta. Antingen slingrade den iväg eller också blev den lunch till någon hungrig fågel. Borta var den i alla fall och jag får erkänna att jag inte sörjde.
 

Grillrenovering!

Det skulle bli sten i botten på grillen. Roland skar till skiffer hemma först, det har legat i en hög bakom magasinet och kommer nog från Glava skifferbrott. Fanns i gräsmattan på Liane som en gångeväg, men den är borta sedan länge. Så det blev återanvändning av skiffret.
 
Sen blev det hela forslat till grillen och lagt på plats. Själva stommen är en kross-kona. Den  användes för att krossa sten med hjälp av en stor järnkula som slog opp o ner i den. 
 
Passade bra. Det blir lite sand på i skarvarna också.
Den här grillen passar bra för att ha kol för grillbädd på stenen och sen lägga på grillgallret. Grillen  är stor och sväljer undan mycket, man kan variera värmen med olika mycket kol. Gallret passar precis och ska göras rent från rost. Sen är allt klart.  Utan galler kan grillen också fungera   som eldstad för värme en kall kväll.
 
 
 Datum för renoveringen kom med nu i sockeln
 
 
Möblerna vid grillplatsen är rengjorda och oljade. I den här änden står vedkorgen. Det går att göra eldstad i bägge ändar av sittplatsen om man fryser. Marshaller ska komma på plats också. 

Sill o potatis vid sommarhuset igår kväll.

Det var sagolikt vackert väder igår, en dag full med plikter. Så vi valde att avsluta med lite smarrig äting vid sommarhuset. 
Roland åt sill o potatis med alla tillbehör och jag bytte förstås sillen mot tonfisk.
 
Om det inte varit Corona-tider hade vi säkert bjudit med någon att dela mat och utsikt med oss. Men nu lever vi ju lite ensligt så vi satt ensamma. Fast det finns en tendens till en ny sorts umgänge när vi nu ska skydda oss från virus. Man ses i förbifarten liksom, kanske ute på vägkanten så som vi ibland pratar med Maria på Furnäs och hennes familj när de går förbi här hemma. ;- ) 
 
Så blev det igår kväll också. Först kom kollega Monika förbi på sin promenad på väg från Britta och stannade för en pratstund, så roligt att träffas. Sen kom Anders o Annelie förbi och blev kvar en stund till fika i sista solskenet, trevligt att kunna pratas vid så här spontant.
 
 "Gustav i den nordiska natten" vakar över oss.
 
 Solnedgången var verkligen vacker igår. Från sommarhuset kunde den ses bortåt halv 10

Potatissättning igår lördag med kupeplog

 
Vid Sand finns ett potatisland som brukas kollektivt av gubbarna i bygden. Kjell på Pärekuel är snäll och fixar till jorden. Sen får var och en sätta sin potatis. Roland valde att med hjälp göra fåror med kupeplogen kopplad till fyrhjulingen. Det gick jättebra. Samma arrangemang används sedan till att kupa. Var och en gör bara ett par rader, det är mest tidig potatis.
 
 
 
 

Supermånen igår kväll, fredag!

Jag orkade till slut få bilder på den stora fina fullmånen! Inte så himla bra  men i alla fall bilder och man kan skönja skogskanten där nere. Då ser man hur stor månen är.
 
Här har jag inte hållit kameran riktigt still.
 
Idag har varit en fin dag, solsken och hyfsad temperatur. Jag har krafsat runt huset och Roland har haft två projekt igång som jag visar imorgon. Ett var att totalrenovera en grill genom att bygga upp den igen inifrån. Ett annat var att sätta potatisen uppe i Guttarbol, i det kollektiva potatislandet. Den potatissättningen är ovanlig! Ha ha...!

Födelsedagsfirande i sommarhuset!

 
 Vi var sex stycken som firade en god väns födelsedag i sommarhuset igår kväll.
 
 Ursprungsplanen var att duka ute, men det blåste rätt friskt en stund på eftermiddagen så det fick bli dukning inne vid stort bord där vi kunde har bra avstånd mellan oss. Vi sköt i alla fall bort glasväggen så då blir inne som ute. 
 
 Det var vackert väder, strålande sol, inte så jättevarmt men det gick bra att ha väggen öppen.
 
En mysbrasa hade vi hela tiden, värmde lite också.
 
Födelsedagsbarnet fick förstås börja på den fina tårtan! Den var ett riktigt konstverk, spritsad med violer på! Den hade E gjort, jag kan inte baka alls. Jag fixade en potatisgratäng och stekte vildsvinsfalukorv och gubbarna grillade vildsvinskorv och hjortkorv. E. Gjorde också en helt suverän coleslaw. Hemgjord är god, minns att jag ofta gjorde för många år sedan när jag hade en bloggvän som bodde i USA, av henne fick jag recept. Sen har jag köpt färdig någon gång, men den är inte alls så god.  Roligt att ha grillad  korv som maträtt i samband med födelsedagsfirande, inte så vanligt kanske. ;- )) Nu var det ju inte vanligaste korven förstås.
 
 
 En fin eftermiddag - kväll fick vi med goda vännerna. Tacksam är jag att de finns.
 

Nej, månen ville inte!!

Försökte passa på supermånen igår kväll. Om den var super vet jag inte, men stor i alla fall. Dock ville den inte visa sig för mig mer än i en skärva så jag bara kunde ana resten. 
 

Nu äntligen gror gräsfröet!

Jag
Jag vet att jag sådde gräsfrö för tidigt, redan i mars. Det var fortfarande frost nästan varje natt och det ska man inte utsätta gräsfrö för  enligt alla som kan. Men gjort var gjort och jag höll tummarna att det skulle gå. Och nu till slut så gror det. Jag lade ju igen en del rabatter, smalade av dem och tog bort perenner.  Äntligen verkar det vara framgångsrikt att få till gräsmatta istället.  Den här veckan ser ut att bli torr så nu får jag vara flitig och vattna. Mitt i det hela ligger det skal av starägg!
 
 
 
 
 
 Hittade  blå fina äggskal på det nysådda igår. Trodde först det var plast och skulle slänga, men det var skal efter minst fyra ägg. Så många ungar minst har kläckts  i holken bredvid. 
 
 
 
Idag ska vi fira ett födelsedagsbarn. Det blir utomhus med Coronaavstånd! Ny variant! Men himla roligt att ses.
 

Grillplatsen upprustad!

Det gäller att passa på i virustider och fixa sånt som stått på kö ett tag. Upprustningen av den här grillplatsen var en sån. Roland lät fylla ut området med singel och plana av så det är i våg ( ha ha... typiskt snickare att ha såna krav på en grillplats!) . Nu är bord och bänkar rengjorda, ska oljas.  Och det går fint att sätta marshaller eller nåt på rören till vänster.  

Gårdagens viltsafari!

Det blev en tur för att kolla  på vilt igår kväll och slippa tänka på stölder och tjuvar en stund.
 
Vi såg en tjäderhöna. Hon gick i vägkanten och plockade ivrigt småsten till sin kräva, de som behövs för matstmältningen. Sen gick hon lugnt upp i skogen på samma ställe som förra gången, har säkert ägg / ungar där.
 
Sammanlagt blev det två älgar och 18 rådjur. 
 

Två trevliga poliser kom hit idag.

Vi hade ju anmält intrång i natt  i våra uthus. Det hade också drabbat Rolands bror Gunnar, PG i Signebyn och Ica Sillerud. Det är de vi vet nu, kan ju vara fler som inte har upptäckt vad som hänt, många sommarhus finns det. Först trodde Roland att inget saknades men upptäckte sen att en sladdlös slagborrmaskin var borta, en nästan ny maskin. Hos PG försvann en cykel, hos Gunnar är inget saknat upptäckt ännu.  Och på Ica Sillerud tog de sig inte in. Polisen tog fingeravtryck här och informerade sig om händelserna. Bra att de kom! Hoppas det går att lösa. 
 
Nu har vi satt upp kameror i uthusen så nästa gång ska vi åtminstone ha bilder på tjuvarna. 

Oinbjudna gäster i stallet på Prästgården o Liane i natt!

Om någon sett eller hört nåt så hör av er till Gunnar eller Ann-Charlott! När vi kollat så har de varit här på Liane också och gått igenom alla uthus. Kan ha blivit skrämda av larm. Idag sätter vi upp kameror. Om någon sett eller hört nåt så hör av er.  De har besökt även Ica Sillerud och PG i Signebyn.  Alla i området  ska nog kolla sina uthus och prylar. Polisen är på väg hit nu onsdag kl 13.00. Bra om alla som drabbats anmäler så de får undersöka.

Gårdagens viltsafari!

Älgar har vi sett runt Liane hela dagen igår. De gillar det nya gröna gräset. På vår viltsafari på kvällen såg vi 10 stycken, men vi var inte ute så länge, kanske tre kvart.
 
Desto mer rådjur, 21 stycken,  och nu för första gången bockar som fejat bort basthuden.
 
 
 
 
 

Älgarna älskar det nya gröna gräset på vallarna!

Idag tisdag mitt på dagen stod fyra älgar bakom garaget och betade lugnt. De brydde sig inte om att vi grillade och åt lunch på altanen och inte om att både våra hundar och grannens Ajax skällde på dem. De lyfte inte ens huvudet och kollade! Trygga och coola och glupska kanske när de hittar nytt grönt gräs.  Annars har vi inte sett älg på hela vintern i stort sett. Och de är inte så många nu heller men syns i alla fall 
 
Den längst till vänster är en fjolårskalv och till höger hans mamma, en rejält dräktig älgko. Hon var ordentligt tjock hela vägen till bakbenen. Nu håller hon på och jagar sin kalv, de hade avstånd. Hon gjorde ett utfall mot kalven som vi såg och den flyttade lite på sig. 

Den lilla grisen blev också mat

Men inte  korv. Grisen var 30 kg ungefär,  alltså ett kött som är perfekt att laga till som det är och äta. Vi lämnade den till Magnus som är bra på styckning och fick många fina bitar tillbaka, stekar, grytbitar, kotletter,karré och spjäll.   Ska bli spännande att testa revbensspjällen, det blir nåt nytt. 
 
Det här ovan var betecknat som malkött. Men jag mal aldrig ner kött som innehåller fett, senor eller hinnor. När jag mal till köttfärs får det  bara vara rent kött. Så det här fick istället koka i två timmar med benet, lök  och mycket kryddor.
 
Då blev det så här. När köttet är ordentligt kokt så kan man liksom bara pilla bort det fina  köttet, det i  skålen till höger. Det får mustig smak.  Jag fryser in det  i lagom förpackningar till kött i soppor eller pyttipanna. I skålen till vänster ligger det som blev kvar, senor och fett alltså hundmaten. Det var populärt hos alla tre. Benet slängdes, inte hundmat sa Roland.
 
Och i kastrullen bakom står buljongen som köttet har kokat i. Den reducerade jag ytterligare med lite kokning och frös ner för att använda till soppa / grytor / såser. Den ger fyllig smak. 
 
Trevligt med sån här matlagning och med ett kött som är nytt för mig. Roligt att testa olika varianter. Allt kött från den lilla grisen lade jag i en egen påse i frysen i avvaktan på att vi får svar på trikintestet som är inskickat. Det brukar komma  snabbt.  Då kan vi börja äta.
 

Maten av det stora vildsvinet!

Vi försöker lära oss att göra god mat av vildsvin. Det är ju ett nytt vilt för oss, ett vilt med ny smak och nya förutsättningar.  Så här blev det av den stora grisen som Roland sköt:
 
Vi behöll de finare delarna, filén och kotletterna med ben. Resten lämnade vi till en duktig vilt-charkuterist. Och fick igår tillbaka en massa bra mat.
 
Korvarna ovan är alltså typ påläggskorv, den kan man  steka som falukorv eller  skära direkt och lägga på smörgåsen. Längst upp till vänster är ostkorv (smaksatt med cheddar tror jag), sen paprika - eller chilikorv och lökkorv. Det blev rätt mycket av varje så vi fryser ner en del.
 
Sen gjorde han bratwurst, tre olika sorter här ovan. En kryddad med chili och de andra med annat. Det är korv för grillning eller stekning. Man kan förstås också röka den men det rekommenderades inte.
Det blev många bratwurstar. ;-) 
 
Och provsmakad direkt igår vid grillen. Gott betyg blev det!! Nu är det mesta nedfryst till sommarens grillningar
 
Och som sagt häromdagen åt vi vildsvinskotletter av kotlettraden, brynt och kokad i kort spad i två timmar. Kanongott!!! Filén grillade vi med mycket gott resultat någon dag innan.
 
Nu vet vi en del om maten vi kan få av en stor gris, den här var väl någonstans bortåt 60  - 70 kg. 
 
Sen blev ju en lite gris skjuten häromdagen, en 30-kilos tror jag. Den har vi gjort helt annorlunda med. Återkommer till det imorgon för den är också nerstoppad i boxen. Jag har fått ett par trevliga dagar med ny och spännande kötthantering. 
 

Vilken tjusig regnbåge igår!

Den var färgstark och vacker, gick ner över Tobyn i den här änden! I andra änden var det i stort sett inget. Enligt sägnen ska det finnas en skatt där regnbågen går ner. ;- ) Men den varade inte så länge och det blev inte mycket regn heller. 
 
Mycket mat blev det fixat  igår söndag! Mer om det senare idag.

Uv- bulvan ska skrämmas!

 
 
Det har varit problem med fåglar och fågelbajs på bryggan. En dag när jag kom dit så satt fem skarvar där och förorenade. De gillar den här delen av sjön nu för braxen leker. 
Uv-bulvanen suttit där ett par dagar nu och det verkar som om den fungerar avskräckande på fåglar.  ;- )
 
 

Mossan går bort med robot!

Vi har ingen gräsklipparrobot här hemma men på Liane. Där är mycket klippning med bl.a. en fotbollsplan och den behövs verkligen. Det var mycket mossa på den här gräsmattan före robotens inträde. Men efter ett par år med robot så var det helt mossfritt. Vi klurade men förstod inget. Alltså frågade vi god vän agronomen. Han berättade att mossa inte tål tryck. Det räcker alltså med robotens  körningar så dör mossan. En oväntad bonus!
 
Jag gick runt och kollade idag. I bakgrunden syns vårdträden som barnen med anknytning till Liane har. Vi har flyttat på två som inte växt så bra, dålig jord. De ser ut att ta sig fint nu. Och jag sprayade på lite  rådjursavskräckning igen på alla träden för rådjuren  vill äta kastanjeknopparna. Ser ut att funka bra, hittills har vi inga rådjursbetningar.
 
Idag kan det bli en kanonfin dag med lite värme och solsken. Vi ska ringa och sjunga för ett födelsedagsbarn. Det blir också hämting av vildsvinskorv, Bratwurst,  och senaste vildsvinet ska flås, ev styckas också. Vi kommer inte att svälta ihjäl framöver. ;- ) 

Erik Johansson gör magiska bilder

Nu finns en TV-film om honom på play: "Längtan är en plats". Absolut sevärd!
Jag såg utställningen med Eriks bilder på Fotografiska, den var helt fascinerande. Och TVfilmen är absolut sevärd, tyvärr kan man bara se den i Sverige.
 
 

Mer plats i småbåthamnen!

Båtklubben håller  fint vid småbåtshamnen.  Idag lades en sektion till i en av bryggorna, det blir väl ett par båtplatser till.  Roland, Evert o Mikael snickrade ihop den här delen på Liane för ett tag sedan och idag lördag blev den satt på plats. 
 
 Här städas den andra bryggan. Ett vindfälle kördes bort. I dessa Coronatider så blir det nog  hemma-semester för många,  "hemester" ;-), bra att ha båt och båtplats.  Båthamnen ligger fint här i viken  vid Prästgården / Signebyn, var ju förr en båthamn för frakt och passagerare med kyrkan precis bredvid. 

Läget i pallkragen

Jag är här varje dag, nyper och plockar något till maten. Jag köpte tidigt sallad  med rot i butiken. Den har jag skördat länge nu och det kommer nya blad, det är den närmast i bild. Årets första sådda sallad i pallkragen är snart dags att börja plocka av. Jag har lagt mossa under den så bladen inte ska bli jordiga.  Ruccolan bredvid den är tyvärr sen, väntar på den,  men den kommer. Och till höger kommer dillen fint. Den mörka randen i jorden är nysådd sallad. Jag sår sallad i omgångar så det alltid ska finnas plockfärdig under hela sommaren. Gräslök, dill,  timjan och persilja är sånt som är tacksamt att ha vid köksdörren,  nära till hands, bara att klippa. Ibland funderar jag på att göra en varmbänk, men det här får duga så länge. Måste förstås än så länge dra in den under taket på nätterna, täcka med locket och filt, för på nätterna blir det någon minusgrad.
 
 

Blommor är fint!

Det är fint att kunna ta in blommor ibland. Påskliljorna är tacksamma och passar med de första spireaklasarna. 
 
 Gullvivorna blommar rikligt så visst kan jag plocka in av dem. Vasen är en gammal vas som mamma ofta använde. Hon hade den alltid till liljekonvaljer. Jag har försökt utröna vasens ursprung men inte lyckats. Den har inga beteckningar som jag kan hitta. 

Godaste maträtten av vildsvin!

Vi håller ju på och testar matlagning av vildsvinskött. Det vi åt igår är det godaste hittills.
 
Detta är kotletter med ben från en större gris som Roland sköt förra gången. Jag brynte dem ordentligt i stekgrytan och tillsatte mycket hackad lök, buljongtärningar,  samt vitlök och kryddor från pallkragen. Sen fick det stå och puttra i kort spad i två timmar! Jag tog upp kotletterna, lät lök och kryddor vara kvar i spadet, redde av det och hällde i vispgrädde. Man kan förstås sila ifrån löken eller mixa men funkar också att ha den kvar som den är. Såsen blir oerhört smakrik.  Det hela serverades med kokt potatis, gröna bönor och sallad.  Så himla gott kött blev det! Med långkok så här  kommer smaken ur benen också, det är den som ger stuns åt köttet och såsen!
 
I fortsättningen blir det nog så här med kött av vildsvin;  grillning av hela filéerna, långkok av kotletterna med ben kvar, stekar av låren och grytbitar av resten. Tillagning av revben ska vi testa närmaste dagarna. 
 
Här är en bild på köttet. Det till vänster är de långkokta kotletterna i spadet innan jag redde av såsen. Till höger är en gryta på dovhjort som jag gjorde samtidigt men den får jag återkomma till, har vi inte ätit än. Den ska vi äta i kväll.   
 
Under dagen ska jag förbereda revbenspjäll av vildsvin. Jag har tinat upp ett flak, ska skära rent det och koka i smakrikt spad. Sen vill Roland testa att grilla. Vi har försökt grilla revbenspjäll av vildsvin en gång utan att förkoka och det blev oätligt, bara hårt och segt. Nu prövar vi en annan variant.

Lagom stort vildsvin igår torsdag!

Efter några kvällars koll så föll då äntligen den här för Roland igår torsdag, Valborgsmässafton. Det gällde att hitta på något alternativ  när nu det traditionella Valborgsfirandet blev borta pga Corona. ;- )  Smyga på vildsvin kickar igång adrenalinet! Funkar bättre för Roland än att sitta i timmar och vänta på något som kanske inte ens kommer. 
 
Det är en gris lagom för grillning, stekar och grytbitar, slaktvikt (alltså bara urtagen)  50 kg. De allra största grisarna passar bäst till korv, vi har en del sånt kött inlämnat för  korvtillverkning nu.  Den här grisen är bara lite brun uppe på manen, men hör kanske ändå till det som brukar kallas brungris. På tyska skulle den nog ha kallats Überläufer, så där ungefär ett år gammal Bra att decimera antalet vildsvin, de är för många just nu hos oss och på många andra platser, förökar sig med en väldig fart.
 
Strax innan den här grisen föll hade vi  ätit just vildsvin till kvällsmat. ;- )  Och det var nog godaste varianten hittills. Jag skriver mer om det senare idag och lite om hur vi gjorde. Roligt att vi lär oss tillaga ett nytt vilt nu när det inte blir så mycket älgkött.