Ko med dubbelkalv såg vi igår kväll!

 
Älgko med två kalvar såg vi igår kväll på vår "viltsafari". Så roligt! Länge sedan!
 
Kon var stor och kraftig med ljust huvud.
 
Kalvarna betade, den här stående
 
Och den här liggande.

Barnbarn Moses Elias bilder från Umeå

Det är vackert inne i Umeå, men också i omgivningarna. Om man följer Umeälven en bit opp så bjuder naturen på fina upplevelser, bl.a. i ett område som heter Arboretum. Barnbarn Moses Elias har tagit många bilder. En del av dem är därifrån och några från Hörnöfors, kanske någon från Kassjö också, jag är osäker. Jag har fått lov att lägga ut så att fler får njuta av dem. En del av dem har jag visat här på bloggen förut men en del är nya. Moses är duktig på att fånga naturupplevelser i bild. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Man förstår att skylten vill varna för plötslig flodvåg  i vattnet, men man kan kanske tycka att den överdriver lite, liknar mest en tsunamivarning ;- )) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besök på Västerbottens museum i Umeå!

 Vi var förstås på Västerbottens museum, Gamlia i Umeå när vi nu besökte staden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vännen Pär, keramiker,  hade också  verk med.
 Bakom museet är det en damm med en bofast and-familj. Den måste förstås besökas varje gång
 
 Nu var det ungar
 
 
 Maten på museet har vi aldrig blivit besvikna på!
 
Umeå är en vacker stad! Man har gjort det bästa av läget vid stora Umeälven, inte hukat förfärat inför strandskydd. Vi var här för några år sedan då Umeå var kulturhuvudstad och det besöket minns jag fortfarande i detalj

Det blev fint på Liane i sommar!

Sonfamilj och sonhustrus systerfamilj har strävat och gjort fint på Liane i sommar! 
Rabatter har rensats ut och nya planteringar gjorts. Stenläggning till höger.
 
Den här trappan har målats
 
Liksom verandatrappan
 
Sockeln på magasinet har också blivit målad
 
Barnbarnen har var sitt vårdträd på Liane, kastanjer. Namnen har blivit ifyllda, liksom årtalet i grillhuset. Det har röjts, rensats runt hallonsnåren och mark jämnats till runt huset. Jordkällaren har rensats från gammal bråte, 20 skottkärror.
Fönstren har putsats
Barnbarn B och kusinen B städade ur min bil invändigt, den blev så fin
 
Många badtimmar har det ändå blivit fördelade på Signebyn, Sanda och Badbarna, liksom tid för lek på Liane. Det här inlägget försökte jag lägga ut igår kväll men då fungerade inte Blogg.se
 
 
 
 
 
 

Seffrin badar lite

Jodå, Seffrin badar lite när vi går ner till sjön, men dricker mest vatten. Han behöver svalka sig när det är varmt.
 
Egentligen skulle det här inlägget handlat om gästerna på Liane men bloggen fungerar inte

Umeå är björkarnas stad

Umeå är verkligen björkarnas stad. Där finns ett antal såna här fina alléer med just björkar. Man  planterade träd för många år sedan efter en stor brand som ödelade stora delar av staden. Träden skulle skydda. 
 
Den stora stadsbranden skedde 1888 och det mesta av Umeå förstördes då. Av stadens 3000 invånare blev 2500 hemlösa. Nu bor nästan 100.000 människor i vackra Umeå som utvecklats till ett slags centrum i Norrland. 
 
Vi har varit i Umeå några dagar och besökt dotter-familjen. 

Fin sommarbild!

Det är fint att fortfarande kunna se kor på sommarbilder, här från andra sidan viken. De här verkar ha hittat ett smart sätt att svalka sig i sommarvärmen och samtidigt dricka sig otörstiga. Ett fint liv har de. Man är glad att vi lever i ett land där kor har rätt att få komma ut i friska luften också, inte bara vara inomhus. Visst var det Astrid Lindgrens förtjänst?

Bra bok!

Lars Weiss dog häromdagen, alldeles för tidigt!  Han har skrivit bra böcker.  Jag har läst ett par nu som handlar om den första tiden bland svenskar som emigrerade till Amerika med fokus på byggbranschen. Den här heter alltså "Järnmannen och pansarbilen".
 
Böckerna är intressanta av flera skäl. Händelserna utspelar sig mest i norra delarna, bl.a. Chicago. Dit flyttade en äldre släkting till Roland och han blev byggmästare / arkitekt där. Kan föreställa mig att hans liv liknade det som Weiss beskriver i böckerna, även om de är fiktiva, inga dokumentärer. Ett annat skäl till att hans böcker är intressanta är förstås att han studerat det han skriver om. De är skrivna år 2000 och år 2001 och den förra heter "Iskarlen och trasdockan"
 
Studsar lite när jag läser följande dagsaktuella fenomen beskrivas i boken:
 
"Det han också hade sett och hört under sina samtal tydde på att det fanns en märklig intolerans bland svenskarna så fort det handlade om politiska åsikter. Den som inte tyckte som man själv var, om inte fiende så i alla fall ingen vän." 
 
Detta stöter vi på idag också och det kanske alltså har funnits med bland svenskar i hundratals år! ;- ))

Vildfångad lax! Lyx!

Vi letar alltid efter vildfångad lax i butiker, men hittar sällan, eller egentligen aldrig. För det mesta måste vi alltså köpa odlad lax, men den känns inte helt ok. 
 
Därför är det ren lyx att få tag på vildfångad lax från en god vän som är duktig fiskare. Den här gången  blev det lax och även en rejäl gös. Tacksamma är vi för det!

Vi har alltså sålt Tjärnshaget

Det blev klart igår hos mäklare Anna på Svenska Gårdar. Köpare blev Magnus med ursprung på Furnäs, huset bredvid Tjärnshaget, och hans fru Hanna. Vi är så glada över att det blev goda vänner som köpte huset!  
 
Jag tog förstås en bild vid tillfället men glömde fråga om lov att lägga ut den så då får det bara bli text här

Månen är full!

Månen är full och vacker!
 
 

I växthuset just nu!

Golden Queen levererar ibland en god gul tomat. 
 
Brandy wine red, bifftomat, blir allt större men bara ett par ämnen på hela plantan. 
 
 
Det är mycket gult och torrt i tomatplantorna. Vet inte om det är näringsbrist, vattenbrist, jordbrist eller för mycket värme. Försöker vattna ordentligt varje dag men inser att jag behövt ha större hinkar att sätta plantorna i. De här är fulla med bara rötter, ser ingen jord. Temperaturen håller jag så där max 30 grader och det funkar.  När det gäller näring har jag ingen aning om hur mycket det ska vara. Ibland tillsätter jag tomatnäring i vattnet.
 
Här är Banana legs tror jag. Det var tre som hade pistillröta men dem har jag tagit bort.
 
Golden Queen
 
 
 
 Jag har kapat en del av dem på höjden när de nådde taket. Och så har jag tagit bort en del blad, kanske för många.

Kolbullar och vildsvinskorv i grillen igår kväll

Roland stekte kolbullar i Lianegrillen igår kväll. Och de som ville kunde byta mot pannkakor eller grillad vildsvinskorv. Sen blev det glassbar förstås, det har vi en gång varje sommar.
 
Helikoptrar gick över våra huvuden ett par gånger under kvällen. Vi gissade att det var brandförsvarshelikoptrar som kom från Kölvikarna efter släckning av skogsbrand. Två helikoptrar MSB var där och hjälpte till. Men vi vet inte, kan också ha varit från insatsen vid Nedre Kalven i Åmål där också en skogsbrand brutit ut
 
 

Årjängsbesök idag!

Roland o jag hade ärende till vår närmaste tätort Årjäng idag, vi har två mil dit. Vi passade på att ta med barnbarnen B och L som bor på Liane nu på semester. Deras kusin B var också kvar hemma och ville gå med. (Två av gästerna på Liane var på bergsklättring!) . Det blev förstås förmiddagsfika på Broms kafé, som var nästan fullt. Och så ville de till Årjängstrollet. 
 
Årjängstrollet byggdes i början på 70-talet, Roland råkade vara med på ett hörn i tillverkningen. På trollet finns en rutschkana som är populär bland barn. Uppe är en scen som används till mindre uppträdanden. Trollet stod förr på torget och var perfekt lekplats när man fikade på Claras bredvid. Men nu är det rustat och står utanför hotellet. tillsammans med en snurra och ett par gunghästar.   Trollet var kontroversiellt, inte fin-kultur direkt, men fyllde sina funktioner. 
 
I anslutning till troll-platsen står tre stenhästar och vänder ryggen till trollet (symboliskt?) . Hästar är typiskt Årjäng så det kan ju passa. 
 
Men barnen hade en lite lustig fråga:
- Vad är det här liksom? Det är inte som en lekplats!
Och på den frågan hade jag inget svar ;- )) 
 
Efter Årjängsbesöket for barnen till Sandas badstrand för att leka i vågorna!
 
I kväll blir det kålbullar i Liane-grillen och glassbar!

Tidningen "Husmodern" nr 25 1932!

Framsida av Einar Nerman! Den här tidningen var ett fynd på "Nysäters Hem o Antik" igår. Helt fantastiskt att läsa alla annonser och artiklar  från den här tiden, det är verkligen kvinno-historia. En del annonser kan man  tolka som förtäckt koppleri exempelvis. Innehållet i tidningen är alltså inte riktigt så oskuldsfullt som framsidan antyder.
 
Till sist: Ledsamt nog så fungerar inte Blogg.se bra längre. Jag har svårt att komma in på bloggen för att göra nya inlägg, jag blir ofta blockerad av buggar som härjar på blogg-plattformen. Ansvariga för bloggen skyller på att man har dåligt med personal under sommaren.  Det kan alltså bli betydligt mindre från mig på bloggen, i alla fall den närmaste tiden. Jag kan bara hoppas att man lyckas lösa problemen framöver. Känns ledsamt. Jag har bloggat här sedan 2005, i stort sett varje dag, 14.927 inlägg har det blivit. ;- ))  Ler lite när jag tänker på att min mamma också skrev dagbok hela sitt liv, fast på papper, hon blev 93 år gammal.   Istället blir tyngdpunkten i mitt  dagboksskrivandet på facebook. Den som är medlem där kan söka upp min sida på mitt namn. 

"Bronsblad" är en ny växt hos oss

Vi fick ett ex av den förra året. Den blir så fin. Först stora gröna blad, sedan går färgen över i dekorativ bronsfärg.

Fågelskrämmor!

CD-skivor har ju fungerat som fågelskrämmor på vår altan. Sen vi hängde upp dem under taket så har vi sluppit fågelbajs på utemöblerna. Reflexerna från skivorna som dinglar där verkar avskräckande. Igår hängde Roland upp även på verandan på Liane med förhoppning att de ska avskräcka fåglar från att förorena på den nymålade trappan. 
 
Och så hängdes det upp i vårt enda körsbärsträd. Hoppas det funkar med de här fågelskrämmorna

Wiksfors bruk blev det idag tisdag!

Vi åkte med Liane-gästerna till Wiksfors bruk. För första gången satt vi på övervåningen i Magazinet när vi åt. Det är en pampig lokal, typ bröllopsfirande, jämn födelsedag, så vi fick gott om plats fast vi blev 11 stycken, ett vuxen-bord och ett barn-bord. 
Det blev alltså våfflor idag eftersom Wedugnspizzerian inte var öppen. Här är den goda räkvåfflan, min favorit. Som vanligt fick jag en doggy-bag att ta hem resterna i, det jag inte orkade äta upp. Orkar inte så mycket på en gång och vill inte slänga.
 
Någon åt kycklingvåffla
 
Efterrättsvåfflorna är så här smarriga
 
Mätta blev vi allihop. Sen blev det en tur på nedre våningen där man har en fin utställning av olika hantverk, trä, keramik osv. Övriga butiker var inte öppna idag, inte heller Balder som har möbler typ antik o design. 
 
Det blev en tur i omgivningarna. Härliga skulpturer är det. Lou hittade ett djur till sig; lodjur! Här fanns också räv och björn och ett nästan hemligt djur längst ner...
...stack det fram en bäver. 
 
Den trevliga utesittplatsen har fina soffor
 
Man kan också sitta på en grismamma som har flera ungar
 
Vi gick upp till forsen också. Till höger är dammen och till vänster forsen. Som avslut besökte vi Lottas fina stora pelar-skulpturer, hyllningen till drängen och pigan. Dem beskrev jag i ett blogginlägg för en tid sedan.   Därefter blev det Nysäters Hem o Antik men fyndet där kommer i nästa inlägg. 
 
Resten av dagen handlar mest om styckning av vildsvin! 
 

Valpen "Musikk" får träna åka fyrhjuling!

Bra att han blir  van vid det. Han tycker om det, gillar att möta nya dofter och synintryck. 
 
 

Roland fick smink-kurs av småtjejerna!

Trevlig kväll hade vi häromdagen och blev bjudna på mat av gästerna på Liane. Sen ville småtjejerna sminka Roland. Det gick ju bra!  Efter det gjorde vi en tur till tjärnet med Disco för simträning. Det är för varmt att träna hundarna på dagtid efter vägarna.  Och den här kvällen  så hamnade vi till slut  i Signebyn och pratade bort en stund med goda vänner på altanen. Skönt att slippa Corona-isoleringen, vi behöver verkligen umgås igen

Ett potatisstånd i pallkragen; 43 potatisar!

De små okända plantorna i pallkragen visade sig alltså vara solroser! En har nu slagit ut. Roland satte ner två potatisar i pallkragen. Ett stånd skördade vi midsommarafton och det hade 25 små fina potatisar. Den andra syns här med jätteblast. 
 
Det blev 43 potatisar! 
 
Fransk delikatesspotatis säger Roland att det var som han satte. ;- )) Och goda var de. 
Vi åt dem igår och bjöd även gästerna på Liane.
 
I blasten fanns några lustiga bär. Undrar om de har frön och man kan plantera dem? 

Disco är bra på att simma apport med dummie!

 
Nu har han fått en flytväst som passar honom och valpen.  Bra  med träning i sjön  när det är så varmt som nu.
 
 
 
 
 
 

Tandfynd på altanen!

Jag hittade en tand på altanen i morse när jag städade där! Det måste ha varit valpen som tappat den, det förklarar varför hundleksakerna är alldeles blodiga!
 
Undrar vad tandfen bjuder på om vi lägger den i ett vattenglas? :-))

Pistillröta?

 
Jag läser på på nätet om tomater. Tolkar det här som något som kallas pistillröta. Det har bara drabbt tre tomatämnen på en sort som verkar vara "Banana Legs".  Det finns också rätt många tomatämnen av den här sorten som inte drabbats.  Har två plantor. Tror att det kan bero på värmen och vattning. Jag måste vattna mycket och varje dag. 
 
 
Jag har gallrat ut en del blad, det blir för mycket. Hoppas det går bra. Och så har jag kapat topparna på de högsta, de är på väg upp i taket. Det får räcka med de blommor och ämnen som redan finns. Spännande att ha tomater och växthus! Båda delarna är ju nyheter här, mycket att lära. 
 

Nu har tjuren Sverre kommit till kvigorna!!

Dom har förstås väntat och väntat, äntligen kom tjuren som ska göra jobb under sommaren och se till så att det blir kalvar och mjölk på Guterud

Träna hundar!

Vi tränade apport med  Disco i tjärnet med en dummie och barnen kunde både  kasta och ge lite belöning till hund ! Bra  gjort!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Premiärtur i båten med valpen Musikk!

Det var nytt för honom att gå med ut i båten men det gick bra!  Han hade flytväst på sig och kunde simma med Roland i vattnet. Blev fort van
Vi hade anledning att fira lite grand, så det blev så!
 
Och Musikk roade sig själv i vattnet och på land
 
En fin dag, men väldigt varm! 28 grader i skuggan har det varit och väldigt mycket mer i solen.På sjön fint!

Vildsvinsjakt!

Vildsvinsjakt kan börja med att arrangera en åtel. Under gårdagen blev det jobb med åtling. Man lade  ut sånt som vildsvinen gillar, god hjälp var det att få  av gäster på Liane
 
Att vaka på gris kan vara väldigt vackert så här års, solnedgång och dimmor, bild från Roland igår kväll. 
 
Och efter någon timmes vak nedlade Roland två brungrisar, perfekt storlek för äting! Det är gott om vildsvin här så det är bra att få bort några. 

Klipp-dag!

28 grader var det idag, skönt för Roland att bli av med håret! Nu kl 18.00 åskar det och regnar, så det svalkar av. Skönt! Och bra med regn så inte skogen blir fö
 
 

Bad svalkade våra hundar igår kväll.

Det var en väldigt varm dag här igår. Rätt sent på kvällen svalkade det av lite och vi tog med hundarna till ett tjärn för lite avsvalkande bad. Disco hämtar leker gärna apport och simmar rätt långt ut.
 
 
 
Valpen mest lekte och bekantade sig.
 
Taxen vill inte alls vara i vatten! Men han fick ändå bli blöt och få lite svalka.
 
För övrigt var det en dag med trevliga inslag; förmiddagsfika med gott sällskap, god vän på besök på kvällen och fika på altanen, jag fick glatt ungdomligt sällskap på dagens hundpromenad, målning av magasins-sockel har börjat! 

Första tomaterna skördade!

Äntligen blev det färdiga tomater i växthuset! Rätt ofta har jag tvivlat och tyckt att allt går så långsamt, det är blommor länge och ämnen länge. Men nu blev alltså tre tomater färdiga på två plantor som heter Golden Queen. De blev alltså först. Lite roligt för de höll på att dö av ödem när de var små. Men det var alltså då jag satte på fläkten och minskade vattningen så de repade sig. 
 
Vi kalasade på varsin tomat idag till middagen. De smakade milt och fint, var inte syrliga.
 
Här är en till på gång, nästa skörd

Fin båttur och fiske igår kväll!

Det var ju en sån där fin kväll igår, med ljummet i luften och rätt så vindstilla. Det passade bra för en tur med båt och fiske tillsammans med barnbarn, deras kusiner och föräldrar. En liten abborrfångst rensades och stektes vid hemkomsten. Den blir pålägg till frukost imorgon. Det är fint vid Östra Silen! 23 grader varmt i vattnet här vid bryggan, fina bad länge och väl blev det både på dagen och på kvällen! 

Vår dunker-valp, Musikk av Maurvangen!

Dunkervalp Musikk av Maurvangen, precis 5 månader idag, 46 cm i mankhöjd och 22,4 kg tung.
 
Vi är nöjda med Musikk. Han har stark personlighet, läraktig, mycket energi, intresserad av har-vittring redan.  Det bådar gott inför jakt-premiär i skogen till hösten. 
 

Svartbjörn på altanen!

Svartbjörn utanför huset  hade yngste sonen häromdagen! Det är lite skrämmande förstås. Sonen bor med familj i ett hus i Seattle, Bellevue, vid en återvändsgata med ett stort parkområde bakom.
 
Det hände för tre år sedan också. Då kom björnen tillbaka i husen runt omkring och letade fågelmat. Till slut sövdes den och kördes långt bort.  De här björnarna är fina på bild, men knappast något man vill ha runt huset.  
 
Andra djur, lite trevligare djur, som ses här nära huset är ekorrar av olika slag och bob-cat som liknar lodjur.
 
 Där sitter björnen och mumsar fågelmat.  Sonfamiljen  matar en kolibri, kan vara den maten. Eller också matas kolibrin i den röda mataren där uppe.

Åktur för att kolla åtel!

Barnfamilj på Liane, så roligt! Inte barn och barnbarn men nästan. Framme vid målet undrade minstingen Vide var marsvinet var någonstans!!! Han kunde inte se det. ;- ))
 
 

Fantastiska skulpturerna i Långserud!

Det tog tre år tror jag att göra den här hyllningen till två yrkeskategorier som inte finns längre men som i historisk tid var väldigt vanliga; drängen och pigan. Pelarna är jättehöga och är uppöver utformade med deras olika göromål. Jag blir nästan tårögd när jag ser dem, de är verkligen en hyllning  till  de här strävsamma arbetarna. De här måste man bara se!!! De syns lite från E18 när man passerar men det är verkligen  värt ett besök
 
 
 
 
 
Det finns också bilder och text på drängens och pigans jobb. 
 
 
 
 
Roland studerade förstås hur pelarna har kommit på plats och gjorts stabila. Man har gröpt ur dem och förankrat ordentligt, de går tydligen också att fälla. De står en lagom promenads väg från Wiksfors restaurang. Och runt dem ska göras fint är planen.
 
Här är Lotta Boholm Wall, träbildhuggare, som har gjort dem. Jag fick träffa henne en stund vid vårt senaste besök på Wiksfors. Hon höll på och jobbade med nya träfigurer, hade full utrustning på sig trots 27 graders värme och ett antal motorsågar på plats. Och hon var glad!  Det är en sann entusiast!  
 

Wiksfors i Långserud har en fin skulpturpark!

Här kan man äta god mat, härliga våfflor och stenugnsbakade pizzor! Många gäster varje dag är det. Men här finns inte bara god mat utan också en fin skulpturpark! Här är några fina exempel. Mer av det  imorgon, de nyaste höga pelarna med drängen och pigan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Andra grässkörden på Liane igår!

Igår drog våra arrendatorer, Bröderna Jacobsson, igång med årets andra grässkörd här på Liane och andra platser i Sillerud. Det är nästan som ett skådespel med alla maskinerna samtidigt och de stora container-bilarna som kör i skytteltrafik till gården Guterud i Långserud. Målet var att hinna färdigt igår och det lyckades.  Idag blir det ösregn, har redan börjat. 
 
Gräset var inte så högt som vid första-skörden men tätt nertill och torrsubstansen var hög. Det gav alltså sammanlagt mer gräs den här gången. Fint foder i ensilage-form för gårdens kor. 
 
 
Här är kärntruppen samlade för fika hos oss på altanen! Roligt att pratas vid en stund, trevligt folk! 

Drama med fågelungar idag!!

Där uppe i holken på vår altan satt en fågelunge ett bra tag idag och bara pep när vi var där med vänner och tog förmiddagskaffe.  Det är blåmesar som bor / bott där. Kanske är alla ungar  flygfärdiga / utflugna. Den här ville i alla fall ut.
 
Han blev rejält högljudd. Sen gick vi därifrån och åkte iväg ett tag. 
 
När vi kom hem igen hade den drattat ner på altangolvet och försökte flaxa ut men lyckades inte direkt. Den ramlade till och med ner mellan altangolvet och väggen men tog sig upp igen. Till sist fick Roland tag i den med sina händer och lade den försiktigt på gräsmattan utanför
 
När vi gick ut till garaget satt den här lille kraken på golvet och pep, svalunge. Den hade ramlat ner ifrån boet under taket. 
De andra satt kvar där, men gissningsvis ska de ungarna också snart ut ur boet. Då är problemet över med bajs på bilen!
 
 

Äting igår kväll med goda vänner!

Gjorde två rådjurssadlar, noga rensade från fett och senor. Sen skårade jag grunt, satte i lök och vitlök i skårorna, kryddade rejält med salt, peppar och örtkryddor, på med morotsstrimlor, kantareller, riven ost och bacon. In i ugnen 1.5 timmar i 170 grader med rödvin på botten. Sen skar jag baconen till bitar och serverade med köttet.  Resten blev mixat för att bli sås tillsammans med vinet från botten.  Till det serverades kokt potatis, ugnsstekta grönsaker, sallad, sås och gelé.
 
Jag tränar på förrätt,  men det har jag ingen bild på. Röra av mosad avocado + cremefraiche smaksatt med chilisås och lime. Allt på en stekt brödskiva och så räkor på alltsammans.
 
Desserten  blev enkelt jordgubbar och vispgrädde
 
Så otroligt roligt att kunna träffa goda vänner igen, så som igår kväll. Prata, skratta och planera för nya äventyr med utflykter och båtturer tillsammans.

Skyddad från sval-bajs!

Igår gjorde jag en ny konstruktion för att skydda min bil från svalbajs som kommer från boet uppe under taket!  Det blev två sopsäckar över huven där det brukar landa. Och så knöt jag pappersremsor på en bit av tråden som de brukar sitta på. 
 
Och det fungerade, i alla fall första dagen! Det hamnade här, helt ok!

Massor av humlor i kamtjatka-fetbladen!

Det är ett lågt fint surr här när jag går förbi, många humlor har hittat hit precis som varje år. Och det verkar inte vara färre i år. Jag räknade till 88 stycken på en gång och då missade jag säkert några.
 
 
 
 
 
Det här är blommorna som humlorna tycker bäst om, det är alltid många här. 
 

Svalungarna i garage-taket!

Här sitter sval-ungarna uppe i garagetaket! Jag tror de är fyra stycken men alla syns inte här. Fint att de vill bo här, bajset på bilen spelar ingen roll, jag tar bort varje dag och det blir inte så mycket nu.
 
 

Roland körde in sista veden igår!

Jag ägnade gårdagen åt matlagning och Roland körde in sista veden. Ved är ett projekt över tid  om  man har vedpanna, och det har vi.
 
Det är först att hugga den i skogen under vintern,  köra hem och lägga i travar. Sen under våren blir det kapning och ner i storsäckar samt placering i solvägg. Där ska den alltså torka. Vi har en god vän som är agronom och som har testat torktiden på ved. Enligt honom torkar den bara fram till midsommar så sen kan man köra in den under tak. Så nu var det dags, sista veden kom in i vedhuset.  Det är längre  ved för vedpannan och så kortare ved för brasor / bastu / kaminer. 
 
Idag ser det ut att bli en regnvädersdag här. Jag har planerat att använda den till att läsa ut en bra bok som jag vill lämna tillbaka imorgon. Sen blir det lite förberedelser för morgondagens äting tillsammans med goda vänner. Så himla roligt att vi nu som fullvaccinerade vågar umgås igen, kanske till och med inomhus om det regnar. Det har varit ett ledsamt år med isolering. 

Matlagnings-dag igår!

Det är ofta rationellt att samla stor-matlagning till en dag, förbereda flera rätter samtidigt och sen frysa in.  Här är vildsvins-kött som har kokat i stark lag till porterstek. Det blir smakrikt med god sås.
 
Tjälknöl gör jag helst på älg. Den står i ugnen över natten 12 - 14 timmar på 75 grader, läggs in frusen,  och sen på morgonen direkt  i mättad saltlag med vin och kryddor 4- 6 timmar. 
 
Några kilo malkött blev det av lika delar vildsvin och älg samt en mindre del fläskkött för att få med lite fett .  Jag mal två gånger och tar med lök i andra omgången. Bra att frysa i platta portionspaket.  Vi test-åt som biffar till kvällsmaten och det blev godkänt. Grytbitar hade jag tänkt få till också men det blev inget som passade till det.
 
Sen blev det som vanligt en hel del hundmat också. Jag är kräsen och skär bort alla senor och allt fett så hundarna får sig ett skrovmål. 

Roland sköt en gris i natt!

Grisen en gylta, dvs ett ungt hondjur utan grisungar,  vägde 72 kg skjuten, 53 kg urtagen, 42 kg utan päls o huvud.   Perfekt storlek som ätgris! Det blir goda stekar, grytbitar och grillkotletter. Kanske några korvar också.  Men först ska det komma svar på trikinprov och  den ska hänga i kylanläggning några dagar. Det är väldigt få vildsvin i Sverige som har trikiner men alla testas eftersom det är en svår sjukdom, onödig att få. 
 
Tur att vi har vildsvin nu när det inte finns så mycket älg.  Grisarna finns i skogarna runt oss men vi ser dem nästan aldrig. Just nu är det en hel del kultingar, de små randiga. En ung sugga får ca 3- 4 kultingar per år, men en som uppnått 3 års ålder får i genomsnitt 5-6 kultingar. 90 % av vildsvinens föda är vegetabilisk, det låter bra.
 
1988 beslutade riksdagen att vildsvin skulle ha hemortsrätt i Sverige fast de första i modern tid var rymlingar från hägn bl.a. Tullgarn i Sörmland och något i Skåne.
Jaktåret 2018 - 2019 sköts 112.000 vildsvin i Sverige och året därpå 146.000 , dvs mycket mer än älg som var nere i 80.000 skjutna .  Det är alltså en livskraftig art. 
 
Grisarna gör en del skada på odlad gröda (o golfbanor och kyrkogårdar!)  så det kan behöva bli mindre av dem i vissa områden. Nu försöker man underlätta för jägarna att sälja köttet. Vildsvin jagas med åtel eller med hund. Det är ett rätt nytt djur för oss, har bara funnits några år här i större omfattning så det är en ny jaktform.
 
Kopovstövaren Barre är med på bild. Den här grisen var bra träffad, gick bara 50 meter efter skottet, lade sig direkt död i ett snår och Barre letade opp den. 

Säffle är fint!

Vi var i Säffle häromdagen, det är en fin stad, präglas mycket av Byälven som rinner rakt igenom ut i Vänern.  För mig är det lite nostalgi också. Ungefär där den här bilden är tagen ifrån jobbade jag några år, hade kontor vid Kanaltorget fast jobbet var över tre kommuner, Säffle, Grums och Årjäng.
 
Glömmer aldrig den första gången jag helt oförberedd såg den pampiga broöppningen över älven genom fönstret på jobbet!! Trodde det var en hallucination. En bred gata kan väl inte bara lyfta sig!!! I söndags fick vi se hela den här manövern för en ganska liten segelbåt, med hög mast! Det är mäktigt!
 
Sen fikade vi på Stenmagasinet som ligger mitt i älven. God glass och kaffe som vi tog ute förstås. 
 
 
Det tog oss kanske 20 minuter att fika och under tiden kollade vi på den här mannen som fiskade i älven. På den tiden vi satt där så fångade han två gösar, fast satte tillbaka en och behöll en. 
 
Vi pratade med fiskaren. Han hade på I-fiske köpt några meter fiskerätt den dagen och det kostade 200 kr. Det var bättre fiske på kvällen, då kunde han få många gösar, hade fått över 30 stycken kvällen innan, men behöll bara två tror jag, resten måste sättas tillbaka.
 
 
 
Fina Holgers konditori var tyvärr inte öppet, annars hade vi gått dit. Där jobbar vår guddotter Sara  som också är delägare och en god vän, Inger,  här från Sillerud 
 
Säffle kommun har f.ö. en  imponerande hemsida och fb-sida. Man visar ofta trevliga händelser i kommunen, presenterar duktiga företagare, har bilder från fina platser.  Det är alltså inte bara plikter och påbud.
 
Idag blir det en matlagningsdag här hemma. En tjälknöl har stått i ugnen över natten och ska ner i saltlag med vin och kryddor, kött av älg och vildsvin ska skäras och malas, porterstek blir det av innan- och ytterlår från vildsvin och så grytbitar förstås här och där. En rådjurssadel ska tas opp ur frysen och förberedas för äting med goda vänner på torsdag.  Hoppas på regn och rimlig temperatur, annars får AC-n gå baklänges.

Goda vänner på spontant besök!

Så roligt! Det var ung familj från Varberg  på väg hem efter Norrlandssemester. De kom spontant på besök igår kväll och stannade i den fina husvagnen här över natten. Så mysigt att kunna ta en fika tillsammans här på altanen och prata bort ett par timmar. Det känns verkligen bra att kunna umgås med vänner igen.
 
Tidigare under gårdagen var vi i Säffle, mer om det senare

Vi lämnar Brogärdet i goda händer!

Brogärdet är sålt, kontrakt skrevs igår så nu är det klart.
 
Alla är nöjda! Från vänster köpare Lennart, mäklare Anna på Svenska Gårdar som gett oss god hjälp i försäljningen och så Roland. 
 
Lennart är  ursprungligen sillerudsbo, från Stenarsbyn. Han har bott många år på annat håll men  får med Brogärdet en anknytning till hembygden. Tillträde blir i höst efter uthyrnings-säsongens slut. 
 
Den som vill ha en fint hus i sjönära läge kan lägga bud på vårt Tjärnshaget. Det är till salu. Anna J på "Svenska Gårdar" har hand om det. 

Nu har vi sålt Brogärdet!

Två hus har vi haft ute till försäljning eftersom vi vill få mer ledig sommartid som pensionärer.  Det var visning i onsdags. Nu är Brogärdet  sålt, köptekontrakt skrevs idag söndag. Mer om det imorgon
 
Tjärnshaget är kvar. Försäljningen sköts av mäklare Anna J. på Svenska Gårdar!  Det finns alltså fortfarande en chans att lägga bud på  ett fint hus i sjönära läge. 

En fin kväll på sjön igår!

När kvällen kom och vinden mojnade så tog vi med oss goda vänner och åkte vi ut på sjön med lilla Buster-båten. Känns bra att våga umgås igen efter ett år i Corona-isolering. 
 
Det var perfekt väder för båt-tur, inte helt vindstilla men  ganska lugnt, varmt och skönt.
 
Vår sjö Östra Silen bjuder på många vackra vyer en sån här kväll
 
 
 
Fint på stenen! En trivselplats  igår kväll och många andra kvällar!
 
 
En fin pratstund tillsammans under kvällen och barnen kunde bada och leka och plocka de första blåbären.
 
 

Många olika sorters öl och vin i Tyskland!

Tyskland är ju ett land med många olika sorter öl och vin, många  är lokalt producerade och konsumerade. Fast nu verkar  det som vi i Sverige också är på väg att få ett större utbud. 
 
 
 
 

Rädd om svalorna!

Där uppe i garage-taket är det ett svalbo.  Det blir över platsen för min bil. Jag har funderat över hur jag ska hantera detta. -Varje dag är det fågel-bajs på bilen. Inte så bra för lacken om det får vara kvar.  Testade att ha en presenning över bilen, men det blev för besvärligt och tidsödande att ta bort varje gång.
 
Mer eller mindre är det på min bil varje dag.  Tänkte ett tag att det kunde vara rätt att helt  enkelt ta bort boet.Fast samtidigt så inbillar jag mig att det är färre  svalor nu jämfört med förut. Och jag vill hjälpa de som  valt garaget som boplats att överleva. Det vore hjärtlöst att ta bort boet med fågelungar i.
 
Lösningen för tillfället ser ut så här. Bredvid bilen i garaget stå en hushållsrulle, vatten i flaska och en skräpkasse att slänga i. Det innebär att jag varje dag tar bort fågelbajset på bilen och slänger pappret i plastkassen

Simträning första gången med valpen Musikk!

Han fick låna taxens flytväst. Den var lite liten men det gick bra, han simmade!

Vi såg en älg igår!!

Det är inte ofta numera som vi ser älgar så visst var det en överraskning att vi igår fick se den här fina älgtjuren på vår viltsafari. 8-taggare är han. 
 
 
 
 

Lommarna!

Vi ser varje dag både smålom och storlom. Här är det storlommen i Östra Silen. Ett par är på utflykt med en unge. Ungen är sååå liten!   Så liten har vi aldrig sett förut tillsammmans med föräldrarna på utflykt. Föräldrarna har ungen  gärna mellan sig eller också väldigt nära. Ibland matar de den. Efter en stunds utflykt försvann de igen in i vassen där vi antar att de har sitt bo.
 
Här får ungen mat av en av föräldrarna!
 
Så fint att se och första gången vi såg en sån liten unge!