Älgtjuren slickar på den nya saltstenen!

 
Vi har aldrig sett det i praktiken förut, när en älg slickar på en saltsten. Men igår såg vi. Roland hade satt upp en ny saltsten och den föll tydligen i smaken. En tjur var det, en ung sådan med små horn. Och han var inte ensam, hade en nästan likadan kompis med sig.
 
 
Här syns båda. Den andre tjuren står en bit till höger. Vi har sett dem förut och gissar att det är två tvillingar från förra året och att de följt varandra under vinten och sommaren. De är lite olika i kroppstorlek men hornen är ungefär lika stora, bara som spadar, blir väl så småningom skovelhorn.
 
Här är tjuren som inte slickade på saltstenen.
(Fick se att ett gammalt inlägg om rovdjurspropositionen lagt sig som inlägg, men nu är det borttaget.)

En fin sommar har vi haft, men nu har barnen åkt hem

Nu ska vi  bara ha kvar alla fina minnen från sommaren 2017 när vi hade förmånen att ha egna barnbarn här och deras kusiner. Det har varit daglig tådragning för att kolla om det har ljugits. ;-) I så fall knäpper det. Roland gjorde det här varje dag och till slut sträckte alla barn fram tårna när han kom. Det här gjorde Rolands barndoms lekkamrat Oskar (Rolands pappas morbror) på Roland för länge sedan. Just bilden ovan är från när vi åt lunch / fika på Årjängs fina golfbana. Roland drar i barnbarn Lous tår.
 
Den nybyggda lekstugan blev uppskattad! 
 
 
Åkte båt gjorde vi också
 
Klättring på nya klätterväggen var uppskattad. Tack Robin!
 
Många stranddagar inbjöd vädret till.
 
Och vi fick lära känna yngsta barnbarnet, lilla Lou ordentligt. Hon drog igång och började bubbelprata under semestern
 
Fiske blev det också
 
Bad hemma på Liane i varmt vatten
 
 
Studsmattan användes varje dag flera gånger
1
Grillningar blev det många.
 
Det gicks emellan oss och Liane, inte så långt.
 
Minigolf på Camp Grinsby
 
 
Och detta är kanske allra bästa sommarbilden; Barnbarnens lilla kusin Bonnie somnade i sanden vid Badbarna. ;-)). 
Ledsamt att barnen  åkt men vi har många fina minnen kvar. De kommer tillbaka med sina föräldrar,  kanske dröjer det inte så länge till nästa gång. ;- ))

Tack slumpen!

Där borta ligger vårt kära  Liane Gård, Rolands föräldrahem, som bär på så många minnen. Roligt att vi har kunnat behålla det så barn och barnbarn kan bo där  när de besöker oss.  Vi byggde vårt hus några meter längre bort, syns inte här. Det var en ren slump att jag hamnade här. Skulle förstås också kunna ses som en vänlig styrning av högre makt, men jag väljer att tacksamt se det som en rad tillfälligheter.
 
Jag gick min första lärarutbildning på seminariet i Örebro, med avslut 1972. Under utbildningstiden var jag studerandefackligt engagerad på central nivå. Det innebar tre år av ständiga resor till olika möten och konferenser, mycket hotell och kursgårdar. På den tiden fick inte lärarstuderande vara med i vanliga studentkårerna utan hade en egen organisation, Blivande Lärares Riksförbund, BLR med så där 10.000 medlemmar från olika lärarutbildningar. Organisationen hade starka kopplingar till lärarförbunden. . 
 
Men efter tre intensiva år så ville jag koncentrera mig på att lära mig det praktiska hantverket som lärare och tackade nej till erbjudande om jobb  på SIDA och på Utbildningsdepartementet. Där  anställdes mycket folk på den tiden.  På SIDA skulle jag har varit med i en grupp som skulle utvärdera ett biståndsprojekt i en by i Indien. På Utbildningsdepartementet skulle jag ha varit sekreterare på en avdelning som planlade vårdutbildningarna på högskolan, typ sjuksköterskeutbildning, arbetsterapeut, sjukgymnast osv. de hade ju innan dess legat på landsting.  Visst var de här erbjudandena frestande, jag gillade ju att syssla med organisation av utbildning och att resa. Men jag ville som sagt lära mig att vara lärare i praktiken och tänkte  att det nog var lättare att fokusera på lärarjobbet i en liten ort som jag aldrig varit i förut / inte hade någon förbindelse med, så jag bläddrade i Lärarlistan och sökte till Smålands Burseryd, Vimmerby, Årjäng och något ställe uppe i Dalarna ( har glömt namnet!). 
 
Det blev ja- svar från Årjäng först. Jag fick tala med skolchef Georg Lindgren som vältaligt beskrev Årjängs fördelar. Man ville veta inom fyra dagar om jag kunde acceptera anställningen. Fast jag hade precis packat och skulle vara åka hemifrån för att vara reseledare för de  ungdomarna som utsetts från Sverige att vara med  på Europeiska Skoldagen, det året  i Dublin. Så det blev ingen betänketid: Jag sa ja direkt utan att ens veta exakt var Årjäng låg på kartan. ;-)). 
 
Jag gjorde ett besök i Årjäng under sommaren och började jobba  i augusti 72. Det var ont om bostäder och jag fick en tvåa i  nybyggda Gärdesgatanområdet. Hyran var nästan lika hög som min blygsamma lön ;-)) Men jag orkade leta upp billigare hybble så jag fick råd att köpa lite enkla möbler. 
 
Jag hade tänkt stanna ett år och sen flytta tillbaka till Örebro, hade min lägenhet kvar där och hyrde ut i andra hand. Men sen träffade jag ju så småningom Roland och valde att stanna. Det har jag förstås inte ångrat. Det passar mig att leva på landet, nära djur och natur och vatten. De första åren brukade Roland gården själv och vi hade mjölkkor. Men pga allergi måste han sluta med det, arrendera ut jordbruksmarken och ta upp sitt gamla yrke; snickare med egen liten byggfirma.  Jag har haft olika anställningar som lärare under de här 45 åren, jätteroliga jobb,  men går nu i pension vid 67 års ålder. 
 
Tre barn har vi som nu bor i Umeå, Stockholm och Seattle och ett antal barnbarn. Vi lever ett rikt liv med många upplevelser och många goda vänner.
 
Tja, så blev det. Och jag kan som sagt bara tacka slumpen för att det blev så här fint och bra. ; - )). Jag är jättelycklig att jag inte nappade på anställningserbjudandena direkt efter lärarutbilning, utan drog till Årjäng. ;-)) 

Rickard och hans "irländska" spelemän!

Fantastiskt bra var pubkväll vid Stationscafét i Svensbyn igår kväll lördag! Hela uteserveringen var full med folk, trots att det hela startade i hällregn. Men det finns ju tak över borden så det funkar ändå. Och som Rickard sa så är det ju typiskt irländskt med mycket regn.
 
Jag blev förtjust i irländsk folkmusik när jag för många år sedan var reseledare för den svenska delegationen till Europeiska Skoldagen i Dublin. Klart att vi gjorde det vi skulle på dagarna, dvs satt i lärande förhandlingar med ungdomar från andra europeiska  länder, men på kvällarna var det möjligt att strosa runt på pubarna för att lyssna på musik, spela med skedar och dricka öl.

Sista fyrhjulingssafarin för den här gången!

 Idag lördag! 
 

Solnedgång över Östra Silen ...

... igår kväll torsdag! Önnebyn.  Inte ett moln på himlen var det. Exakt kl halv 10 gick solen ner. Dagarna blir lite kortare. 

Sista grillknyte på Liane igår ...

... för den här gången.  Tur med vädret hade vi. Mysigt men också vemodigt! Vi har haft en fantastisk sommar tillsammans med alla. 
 
Idag åker Lina - Robin-familjen tillbaka till Stockholm och flytt från Aspudden  till hus i Sollentuna. 
 
Och imorgon söndag åker Markus - Carin- familjen. 
 

Färdigtvättat och färdigmålat på Liane!

Det är ju ett högt hus, Lianehuset. Det går inte få till stegar som räcker upp till nocken, så det fick bli skylift sista dagarna. Allt vitt har tvättats och målats, mest av son Markus som inte har problem med höjder. Men Roland har också varit med. Det blev så fint!! Tänk vad det gör på ett falurött hus att det vitmålade är fräscht!  Nu har Roland berättat för Bill att nästa gång det ska målas så är det hans tur att göra det. Han såg lite fundersam ut. Men han gillar i alla fall att bli upphissad i skyliften, en bra början. Nu får regnet komma.
 
 Nu ikväll fredag blir det sista grillaftonen i Lianegrillen. En familj åker hem imorgon och den andra på söndag. Vilken fantastisk sommar vi har haft med dem så nära. ;-)) 

Närproducerad mat på Liane igår torsdag!

 
Vi blev bjudna på mat på Liane. Gårdagens stora abborre fileades och stektes i smör, siken röktes. Till det en bit rökt lax från Krokfors slussar vid vår sjö. Det mesta  gjort av matduktiga  Robin. 
 
Nybakad värmlandskaka! Nästan varm vid måltiden.
 
Robin hade fixat det mesta av maten och gör det så snyggt med hackad rödlök, ägg och gräddfil. Sen var det kokt potatis precis nyupptagen från eget potatisland. Gräslök klippt i trädgården.
 
När vi ätit och fikat så mörknade det i Mölntegsvråa och det efterlängtade regnet kom. Det är torrt i markerna och och vattendragen är på låg nivå så regnet är välkommet. Det höll på av och till under natten som gick
Då kröp vi in i grillen och tände upp en eld. Barnen kunde grilla marshmallows!
 
Populärt! 
 
 
 

Trevligt 70-årskalas hos Karl - Heinz och Karin...

.... var vi på igår kväll onsdag. Vi blev så där 10 stycken som pratade om Margit och Hjalmar och Herbert och Arne på Mon och  andra gemensamma  vänner som vi haft genom åren. Några är borta nu men lever vidare i våra minnen, till att ta fram ibland när vi sitter så här i trevligt samspråk. De läckert smaksatta korvarna hade strykande åtgång. De grillades perfekt av Björn- Arne på den splitternya grillen, grillarnas Rolls Roys en Weber ;- )). Lyxigt fint väder blev det också, lagom varmt utan blåst! Och faktiskt varken myggor eller knott
 
 
Med på kalaset var också en objuden gäst. Den seglade nästan systematiskt över åkern i långa låga stråk fram och tillbaka  med tvära vändningar,  kollade av vad som kunde vara ätbart. Vi tror det är en blå kärrhök, de gillar visst att just lågflyga.
 
Här är i alla fall en bjuden gäst som valt att kura ihop sig i buskaget av pil. Det ska vara en utterhund, rätt ovanlig i Sverige. Den hade också en kompis med sig som jag inte fick med på bild, en howawart (heter ungefär så, osäker på stavningen). De här två var fascinerande. De låg helt avkopplat stilla och sov utan att röra en fena när korv grillades ett par meter från dem ! Hade inte hänt här hos oss kan jag säga med våra glupska vovvar. Sen berättade ägarna att de är väl tränade för skyddstjänst och rycker ut vid behov när polis eller räddningstjänst ringer. Den ena hunden är specialtränad på att söka en speciell person som den får vittring på. Den andra hunden är tränad att söka efter människor vilka som helst som försvunnit i terräng eller i ras eller i snö.

Gula blommor nu runt huset!

 
 
Kamtjatkafetbladen är tacksam! Den finns till vänster på bilden ovan och i närbild  nedan, blommar länge och i omgångar, täcker mark så det blir inte mycket ogräs under. Jag har från början planterat några men de har spridit sig över ett stort område. Humlorna älskar de här blommorna. Jag gjorde en överslagsberäkning och kom fram till att det måste finnas 80 - 100 humlor bland de här blommorna hos oss. Roligt att få gynna en hotad art, en art som dessutom är viktig för vår överlevnad.
 
 
Praktlysingen är en annan tacksam växt som förgyller sommaren. Nu är den på utgång men har blommat länge. En annan växt som just nu är gult praktfull är färgginst, på översta bilden till vänster om trappan.  Planterade den ett år när den var årets perenn, utsedd av någon växtkatalog. Jag köpte ett ex eftersom mina trägna försök att få vårginst att överleva  hos mig hade misslyckats. Den är nog helt enkelt inte härdig i mina rabatter. Färgginsten blommar i alla fall snällt och länge varje år och blir allt större. Det var ett bra byte. 
 
Om gårdagens födelsedagskalas skriver jag senare idag.
 

Hade Roland med hem efter en tur på Östra Silen idag på morgonen.

En abborre, hyfsat stor, en bit över 40 cm, och en sik. Abboren blir fileead och stekt i smör, siken rökt.
Och goda vänner fick upp en ål på 1.20 meter i natt. Och för någon vecka sedan fiskades abborrar på 63 cm upp i vår sjö. Den är en bra fiskesjö.
 
Snart ska vi gå på 70-årskalas! Det ska bli trevligt.

Båtdag på Östra Silen med barnaskaran igår tisdag!

Det blev lite båt-åkning med barnen i  lilla Linderbåten!
.
Och lite fiske med mask, ingen lycka dock!
 
 
 Son Markus o barnbarn lilla Lou
 
 
 Ibland kom det upp monster ur vattnet!
 
Det går bra att leka i sanden också. Och kolla på "monstret" som kommer där borta ;-))
 
Korvgrillning är lagom ansträngande matlagning en sån här dag.
 
Innan dess var det tvättninga av vindskivor och målning.
Och traktoråking 
 

Vi inväntade solnedgången över Östra Silen i kväll!

Det är så vackert när solen går ner över sjön och i kväll kunde vi invänta det här skådespelet från bekväm plats. Mer i morgon om tisdagen med barn och barnbarn.

Två ungar matar hon ivrigt ...

... den lilla sädesärlan. Hon gör ideliga rusningar efter flygfän som hon tar i näbben och sedan stoppar i de två ättlingarna. Hon tycks ha utpräglad känsla för rättvisa, hon ger dem varannan gång.

Gårdagens lax!

Jag gjorde alltså hel lax i ugn för första gången i mitt liv igår. Och hade bjudit 13 personer till måltiden !  Ett vågspel förstås och de visste inte innan att de skulle vara försökskaniner. ;-))  Orsaken till till att jag gjorde hel lax var att jag inte är så förtjust i att köpa odlad lax, vilket nästan all lax i bit är.Jag tror att miljön i odlingskassarna är dålig så man måste ge medicin som förebygger sjukdomar och det känns både etiskt och miljömässigt fel. Fast jag får också erkänna att jag inte kan detaljerna i norsk laxuppfödning, kanske har blivit bättre. Den här var i alla fall vildfångad någonstans ute i Atlanten.
 
Jag tillagade den i ugn på 100 grader till 56 grader inne i fisken.  Det gav bra smak o konsistens att vara noga med tempen, tog en dryg timme på två kilo lax. Jag fyllde den  med diverse örter, mest från pallkragen. Läste på nätet att man inte skulle salta för den var redan salt men jag borde ha haft på en del mer. Det var lite knepigt att få bort skinnet efter tillagningen, det ville gå sönder. Sparris lade jag med på slutet men den fick ligga med alldeles för länge, blev sladdring, annars en bra idé. Skulle kunna vara mer. Jag bojkottar aluminiumfolie numera (inte nyttigt, man får Alzheimer av aluminium och jag är redan tillräckligt glömsk) men använde det här,  ska hitta på nåt annat till nästa gång. Den hade en hel del ben också, både stora och små, men de gick ju att peta bort. Till laxen gjorde jag kokt potatis, romsås och tsatsiki. Romsåsen blev bra, den senare behöver jag vässa lite nästa gång. Lina o co gjorde en fräsch  sallad till. Sammantaget får det bli godkänt som första försök. Gästerna sa att det var gott och fisken tog slut fast jag gjort rejält mycket mer än receptets beräkning. Som avslut blev det paj på Liane-rabarber o hallon med vanlijsås och lite kladdkaka till kaffet. En jättetrevlig kväll med några av våra bästa vänner. Tiden bara rann iväg.
 

Måndag på Liane

Grannbarnen Julia o Clara klättrade  och det gick riktigt bra.
 
Det blev en fyrhjulingstur efter Bobos enträgna önskningar. ! ;- ))
 
 
 
Sist på kvällen så blev det lite åkning i skyliften, som kommit på plats. Nu ska vindskivor tvättas och målas. Imorgon berättar  jag mer om gårdagens lax-äting
 

Första dagen igår

Vi firade första dagen den här sommaren på den här fina platsen !
 
Första doppet för i år blev det också för Roland. Mest för att svalka och skölja bort klägg och blinningar som följt med efter röjningsarbetet.
Det är rätt mycket grönt i utsikten mot sjön. ;-))
 
Men det är vackert ändå!
 
Vädret var så fint och varmt och lugnt att det gick att dra bort väggen. Det är bara bäst!
 
Det är en fin sommarkänsla att ute blir inne och inne blir ute.
 
Visst blev det en del röj också! Mödosamt i värmen.
Kämpar! En fin dag blev det i alla fall.
 

Klättring och grillknyte igår lördag!

Vi hade goda vänner på besök, flera generationer. Det blev klättring förstås under kvällen och så äting med grillknyte. Här är lilla Bonnie som förbereder sig för sin klättring. Hon är bara 2.5 år men vill gärna klättra lite. Liten film på hennes klättring finns på min facebook.
 
Bill berättar för Bonnie hur hon ska sätta händer och fötter. Han har klättrat upp den röda leden flera gånger ända upp och känner sig säker nu.
Charlie delade ut påsar till alla med mumsigt innehåll. Populärt!
 
Filip lekte själv ibland
 
Här är vi allihop, tror sammanlagt 17 stycken med stort och smått! Grillknyte funkar bra, alla tar med sig det man vill äta och så ställs det upp tillsammans. Sen blev det, på Bills begäran, glassbar. Avslutning på dagen blev för barnens del fotboll och vattenballongkrig! Många glada rop och skratt under kvällen. 
Här klättrar Anders också för att testa och det blev visst godkänt. Roligt med en enkel led där barn kan lyckas direkt, inte så lätt att hitta en sån. De flesta är tydligen för svåra, mer anpassade till vuxna. Om jag hörde rätt så ska Anders o Robin klättra vid Badbarna idag söndag.
 Vilken fin kväll vi fick tillsammans med det här  gänget! Så roligt att träffas!!
 

Get med tre killingar!

Vi såg dem igår, de tre fina killingarna och mamman geten till höger!
 
Tre killingar kan getterna få när omständigheterna är gynnsamma. De här är inte alldeles nyfödda, men vi har inte sett dem förut. Kanske har geten hållit dem gömda eller också är de nykomlingar.
 
Vi ser rätt mycket rådjur men lite älg!

Torsdag med barnen på Liane!

Riktigt varm och skön dag på stranden blev det med alla barnen.
 
Carin o glad Lou
 
Lina och lilla Bonnie
 
Bobo är spiderman och Bill är batman
 
De små damerna fick varsin kjol av Robins föräldrar på besök
 
Barnbarn Lou var väldigt förtjust i sin, svängde och svepte med den
 
Lek i lekstugan med Stockholmsgrannen Emmet, Bill, Lou och Bonnie
 
På kvällen knöt vi ihop lite grillning och så glassbar. Förutom vi,  Markus -familjen och Lina- familjen så var det Robins föräldrar på besök med övernattning i sovvagnen i Svensbyn och Markus-familjens grannar från Stockholm som varit i Segmon hos vänner och gjorde ett besök på Liane över dagen före hemresa under natten.
 
 
 

Green card!!!!

Äntligen har son Mattias fått sitt Green card. Det innebär att han har permanent uppehållstillstånd i USA och inte behöver hålla på och söka tillfälliga arbets- och upppehållstillstånd. Ansökningsprocessen har hållit på sedan september förra året och hanterats av Microsofts jurister, som bara sysslar med det.  Under den tiden har han inte kunnat lämna USA.  Man kan inte säga annat än att USA försöker kolla dem som ska bo permanent i landet. Mattias har jobbat snart 10 ¨år sammanlagt i USA, har köpt hus där, är gift med en amerikansk medborgare, har fast anställning sedan flera år i ett stort amerikanskt företag; Microsoft. Ändå har det tagit så lång tid. Vi är jätteglada att processen äntligen är i hamn och att han nu kan boka en resa hem för att hälsa på oss. Skulle väl ärligt talat önska att Sverige hade en lika noggrann koll på de människor som söker  ett permanent uppehållstillstånd (PUT) i vårt land.  
 
Vi fick meddelandet igår kväll, han skickade via telefon på väg till Atlanta. Han ska besöka Dream Hack för professionella gamers där. Tror att det spelet som han jobbar med på Microsoft, Halo, skulle vara med på det. 
 
Senare under dagen blir det lite mer på bloggen om gårdagen på Liane.

Onsdag på Liane

 
Dagen tillbringade barnfamiljerna vid Badbarna som är en badplats nära Årjäng. Sen blev det äting hemma hos oss för alla, pepparrotskött på älg och så lite falafel och köttbullar för de som var hågade.  En magisk bild när Carin (t.v.) o Lina (t.h.) går från Liane till oss på Lihaget med de små döttrarna Lou och Bonnie.  Vi kunde sitta ute på altanen. Det blev en stunds grejande med hundarna, dvs gamle Jazz. Sen tog vi med fika ner till Liane med  glassbar och mycket lek. Det är fantastiska dagar när vädret är nådigt som idag, varmt, soligt och ingen blåst. Första riktiga sommardagen.
 
Roland o barnbarn lilla Lou går ut med Jazz. 
 
Bill o Bobo funderar över hur man kan använda vattenballongerna. 
 
Senare på kvällen blev det allmänt krig med vattenballonger på Liane. Här är det Robin som jagas.
 
Premiär med gummibåten vid Badbarna under dagen
 
 
Roland fixade till nätet på målbur nr 2 igår.
Son Markus målade knutbräder på Liane. Det blir så fint. På måndag ska vi få skyliften så det går att tvätta och måla även vindskivorna. 
 
Tja, och jag då? Jag  lagade mat under dagen och pysslade en del  med växtligheten runt huset och lite datorjobb. 
 
Vi hade också goda vänner som tittade in som hastigast D och G med son Stephan och hans två barn Winnie och Jonatan. Så roligt att ses, det var ett par år sedan. Stephan med familj har bott i England några år. Han forskar på våra nyttigaste djur; humlor,  men nu är familjen  tillbaka med boende i Tyskland. Just nu alltså på semester i Sillerud.
 
Roland o jag avslutade vår dag med motionsturer med hundarna och till sist en viltsafari som inte gav så mycket, bara 5 rådjur ingen älg.
 
Idag  blir det trevliga besök på Liane. Son Markus o hans Carins goda vänner från Stockholm. Där bor de i samma hus nästan, son Emmet är Bills kompis. Även son Markus svågers föräldrar kommer hit till Liane. Det blir säkert  tid på badstrand först mitt på dagen, sen gör vi nog gemensamt grillknyte på Liane om vädret håller i sig. 

Han går här än....

... revirbocken som har stadigt sällskap med damen nedan. Han släpper henne inte utom synhåll verkar det som. Fast han kanske har fler också på gång. Bockar är ju ambitiösa med sina getter.
 

Doug Seegers suveräna konsert!

Så bra var hans framträdande på Silleruds Hembygdsgård!!  Han är en country-artist med brett register, bra musik och sång. Dessutom hade han skramlat ihop ett jättebra band. Gitarristens solon var kanon, likaså trummisens. Doug håller på att utvecklas till en duktig musiker på scen även om det känns främmande för oss svenskar att en artist gång på gång tackar Gud för sina framgångar. Och vi har väl inte riktigt samma humor. Men som sagt hans fina framträdande försonar mycket. 
 
Det var återigen mycket folk som ville komma till Silleruds Stora scen. Kanske lika många som på Packmopedsturnén, så där 400? Det är möjligt att några hoppade evenemanget eftersom Kicki Danielsson inte kunde komma pga sjukdom. 
 

Näten till fotbollsmålen kom!

Och Roland fick ett av dem på plats idag. 
 
Sen blev det lite fajt! Bobo laddar! Och till sist en tur i vagnen efter fyrhjulingen.
 
Nu ska vi på Doug Seegers konsert på hembygdsgården i Svensbyn. Ska bli riktigt kul. 

Gäsene ostar är bäst!

Det är ost som i alla varianter görs enbart på svensk mjölk och korna betar nära mejeriet. Dessutom är osten kanongod. Det innebär att man är både smak-smart och klimatsmart när man köper ost från Gäsene mejeri.  Ica Sillerud har ett stort urval nu. Våra favoriter är Port Salut (helt outstanding!) och Hushållsost (lär vara den enda hushållsosten som görs på mjölk från svenska kor). Bondmoran-osten smakar som ost gjorde förr och Special längst ner är lite starkare. 
 
Agendan för dagen är en del plikter för både Roland o mig. På kvällen Doug Seeger förstås på hembygdsgården. 

Ingen tryckande värme idag på morgonen!

Innan solen gått opp så är det rätt kyligt ute. Det vill inte bli den där riktiga högsommarvärmen.  Men synd att klaga, det är i alla fall inte frost,  finns ju sol och ok temperatur  dagtid. Idag tisdag ska bli en fin dag och blåsten ska ge sig enligt prognosen. 
 
Roland o jag har en del plikter under dagen. Näten till fotbollsmålen ska upp och jag får göra några timmar vid datorn. Ikväll ska vi på Doug Seeger på Hembygdsgården i Svensbyn. Det ser vi fram emot. Synd att inte Kicki Danielsson kan uppträda som planerat, hon har en halsinfektion. 

Klätterväggen på Liane är nu på plats!

Roland satte plywoodplattor på magasinsväggen på Liane och Robin beställde greppen. Idag måndag var det dags att sätta planerna i verket!
 
Robin, Roland, Bobo och Bill hjälptes åt.
 
 
Roland gjorde fästen till selarna på insidan magasinet uppe på tredje våningen.
Barnen var med och kollade utsikten. Robin är precis bredvid fönstret här och jobbar.
 
Handtvätt efter magasinsbesök, mycket lort där.
 
Lite sand neranför
 
 
Här gör Robin den gröna vägen till vänster. Den blir lite svårare än den röda.
 
För mig är det svindlande höjd, c;a 7 meter upp till nocken. Men Robin jobbar alltså med klättring till vardags i Stockholm och har inga problem med det.
 
 
Under tiden började son Markus på projektet måla på Liane. Tvätt först.
Mammor och barnen var  nere vid stranden hela eftermiddagen, det blev hyfsat varmt fast lite blåst. Lilla Bonnie vill inte släppa ifrån sig dockvagnen. Hon drar omkring på vagnar hela dagarna just nu och bäddar ner saker i dem. ;-))
 
Till slut var vi alla bjudna på Markus köttbullar. Han gör efter recept från sin farmor Maj som bodde många år på Liane. 

Fiske med barnen igår söndag.

Två små abborrar blev det på söndagens fiske med Bill o Bobo. Roland rensade vid hemkomsten, stekte och åt dem med kaka. 
 
Bill har tränat kast med sitt lilla juniorspö med en blyklump. Här var det dags att börja kasta med riktigt drag. Och det gick riktigt bra. Han gjorde flera bra kast. 
 
Innan var vi bjudna på äting på Liane. Lina o Robin hade köpt ekologisk lammfärs på gården där de haft stuga förra veckan. Det blev fina biffar med goda tillbehör. Här har vi proffsmatlagare. Himla gott var det.
 

Äntligen här! Bobo och Bonnie!

De kom igår lördag, Bills / Lous kusiner,  här i gungan på Liane. Bonnie till vänster och Bobo till höger. 
 
Bill o Bobo gungar!
 
Lek i lekstugan
 
Idag på morgonen, lite vanligt morgonkaos i barnfamiljer ! Bonnie gillar lilla dockvagnen, vill inte släppa den en sekund, inte heller lekdatorn.;-)) Kul med nya leksaker, roligt att de som finns på Liane gillas av barnen.
Det blev ju regnväder idag. Om man har en pappa som är proffsklättrare, som Bobo och Bonnie har, så finns alltid i en möjlighet att läsa böcker hängande. ;-)) . Här Bill nere och Bobo oppe.  Väl säkrade i selar. 

14.577 besökare igår lördag på stortravet i lilla Årjäng!

Stortravet är en årligt återkommande folkfest här i Årjäng. I hela kommunen finns knappt 10.000 invånare men travbanan besöks alltså av drygt 14.000 människor den här dagen.  Vädret var fantastiskt och tävlingarna som vanligt välarrangerade. Årjängs travbana brukar välförtjänt kallas Sveriges vackraste. Åskådarna sitter trevligt uppe i bergknallarna och mumsar på sin matsäck. Sen finns förstås en bra restaurang och andra matställen, lekplatser för barnen, ponnyridning osv. 
Så här ser det ut vid målgången. Vi åt god mat i restaurangen, hade trevligt sällskap och kunde njuta i fulla drag av spännande lopp. Det var minsann inte bara favoriter som vann. Om jag minns rätt så föll en jättesäker häst i första loppet redan och den som vann gav 94 gånger pengarna. Men reservation för det, jag är inte stensäker.  Kul att Kristian i Leverhögen  fick en av segrarna under dagen.  Stora sprinterloppet, som har drygt en halv miljon i pris till vinnaren, blev oerhört spännande med målfoto. Jag kan inte ett dugg om hästar mer än att de kan vara "farliga i bägge ändar" som en god vän brukade säga, så jag ska inte kommentera loppen. Det är bara  roligt att spela en tjuga så där i varje lopp  för att det ska bli lite spännande. Det blev några vinster men fler förluster så det hela gick helt jämt ut till slut.
Det här var vackra ekipage som fanns med under dagen. Jag har ingen aning om vilka det är men tjusiga var de.
 
Publiken är blandad, lite av folkfest med roliga inslag här och där. Kan inte minnas att stortravet någonsin haft bekymmer med våld av något slag. Här var mannen med en stor färgglad papegoja. Vi hade en fin dag på Årjängstravet! Den  avslutades med att vi fick heja på Lina-familjen som kommit till Liane nu, därefter lite plikter och till slut en pratstund på Furnäs med Axelssonfamiljerna som är där några dagar. 

Kärt besök idag middag!

Två goda vänner från Göteborg kom och tog en snabb fika med oss på Liane innan vi åkte till travet tillsammans. Det fanns många fina  minnen att ta fram ur gömmorna! Sen åkte vi på travet, men mer om det imorgon söndag. 

Barnbarn Lovis i Umeå testar att dreja!

 
 
 
 
Det blev en godisskål eller ett kaninslott. Lilla Lovis är så fin!
 
Och vi ska på stortrav idag i Årjäng med ett par goda vänner från Göteborg! Det ser vi fram emot!

Backrally i Årjäng!

Det innebär att typ rallybilar kör från torget i Årjäng upp till marknadsplatsen så fort de kan. Det var så där 28 startande, bl.a. Bror Danielsson, PG Andersson, Börje Hermansson. PG vann förstås på nytt banrekord. Han hade det förra också från förra året. Bill o Markus var med oss, moder och Lou i Sanda på playan. Vi träffade dem sedan o åt glass. Film på PGs sista heat lägger jag ut på facebook- Imorgon blir det stortrav i Årjäng med så där 12.000 - 15.000 besökare. Det är mycket i lilla Årjäng som har 10.000 i hela kommunen annars till vardags. 

Kvällsäting igår torsdag!

Det blev en kväll med god mat (Krokforslax o pot sallad!) många minnen och glada skratt. Till Tjärnshaget var vi bjudna. Det var tlll gamla vänner som  vi har mycket gemensamt med och trivs tillsammans med  Det var inte så varmt men gick bra att sitta ute med utsikt mot sjön, det blåste inte så mycket som på eftermiddagen. Det blev en powernap före den här sammankomsten, vi var rätt trötta efter födelsedagskalaset på eftermiddagen. Efter ätingen på Tjärnshaget avslutades kvällen med hundpromenad. '
 
Idag ska vi på  back-rally i Årjäng och på lördag är det stortrav. Det är mycket nu. 

Bills födelsedagskalas!

Det blev presenter från oss och grannbarnen. Passande en håv att ta opp fisk med. 
 
Och första tvåhjulingen. Vi hade ett trevligt födelsedagskalas med Bill-familjen, Mikael, Maria, Julia o Clara. Det blåste en hel del på eftermiddagen men vi fick lä på östsidan om Lianegrillen, bra att man kan flytta väggarna. 
Förtäringen var enkel, korv och bröd, samt glassbar, bullar och kaffe. 

Mogna hjortron!

Här säger man att môlter  ska bli blöte. Då menar man att hjortronen ska bli mogna. Antingen kan man vänta med plockningen tills de mognat färdigt, dvs blivit  gula och mjuka, eller också kan man göra som jag gjort här, plocka dem röda och hårda, lägga på torrt underlag och låta mogna efter ett par dagar. Ett bär har jag mumsat i mig och smaken var det inget fel på. ;-))  Fast de som eftermognar så här blir lite mer torra och skinniga. Men om man nu ändå ska koka sylt så spelar det ingen roll. 

Drama med kastspö!

Barnbarn Bill fick ett juniorspö inhandlat på ÖB med en liten klump längst ut på linan för att träna kast. Han är ju just nu så förtjust i fiske.  Det gick riktigt bra och kasten blev längre och längre! Jättenöjd.
 
Fast sen blev ett kast för högt så linan hamnade i trädet. Farfar Roland fick hämta stegen.
 
Och skarva i med en stege till, klättra upp och lirka loss det hela. 
Det slutade lyckligt även om det var spännande en stund.

Gårdagens viltsafari.

Igår kväll for vi runt i de allra närmaste omgivningarna. Den här bocken jäktar geten på bilden under.
Rådjuren har parningstid nu juli - augusti. Sedan blir det en fördröjd fosterutveckling under vintern och de nya kiden föds i maj- juni nästa år. Vi såg geten först sen kom bocken i fyrsprång efter henne. Sen gick de vidare i lugn takt, hon före och han efter. 
Geten som han är intresserad av är den här damen med stort juver. Vi har sett henne några gånger nu men inte med killingarna som hon rimligen fött eftersom  juvret är så stort.  De kan vara tagna av räven eller döda av andra skäl.
 
Vi såg den här geten, djuret till höger. Hon har en killing, vi ser dem ibland. Den här killingen är stor och fin, tidigt född.
 
Sen såg vi åtta tranor och två älgtjurar, fjolåringar.

Måndagens aktiviteter i tur o ordning!

 
Minigolf  på Camp Grinsby.  Helt otippat så vann barnbarn Bill. ;-)) Han gillar verkligen detta. 
 
 
Mamma o Lou var också med förstås. Och pappa och farfar.
 
Eftermiddagen var det grillning på Liane med goda vänner i tre generationer. 
Desserten var glassbar, uppskattad av en del, bl.a. lilla Lou. Mycket lek blev det med tjejerna på besök. Det blev   fotboll, gungor, studsmatta, lekstuga och frisbee.
 
Fiske förstås på kvällen igen. Bill vill gärna ta en fiskestund före sängdags. Farfar Roland hade kastspö och Bill tränar hur man gör utan spö och med spö. Idag var pappa Markus med också. Men det blev ingen fisk och inga pinnar för någon. ;-))  Alla fiskar finns kvar i sjön till nästa gång.
 
Allra sist på dagen gjorde Roland o jag en liten viltsafari i närmaste omgivningarna men den kommer i ett senare inlägg.

Fint i lekstugan har det blivit!

Lilla Lou-ängel och mamma och Bill  har pyntat. med konst på väggarna, dynor på golvet och lite annat 
 
 

En liten gädda och en större pinne blev det igår söndag!

Precis lagom till rävmat!
 
 
En pinne blev det också, både den och gäddan på kastspö. ;-)) Bill inspekterar!
 
 Bill o mamma Carin metar, men ingen fiskelycka igår.
 Farfar gör en liten tur med båten för att lossa på draget  som fastnat på botten. 
 
Innan kvällens fisketuren var vi alla bjudna på son Markus suveräna köttbullar gjorda på recept från hans farmor Maj på Liane. För barnbarnens del var det tid på stranden under eftermiddagen.

Hjortron är på gång!

Vid den här tiden förra året var de blöta och färdiga att plocka. I år är de än så länge knutna och hårda. Man kan förstås plocka dem redan nu och lägga ut några dagar på en handduk så mognar de efter, men de man plockar färdiga smaka bäst. Det blir kanske inte så många heller men en del finns det. Och så ska man ha lite tur också att finna dem.
 
 Nu åker vi iväg och metar med lille Bill. Han är så ivrig.

Kvällspromenad med alla fyra hundarna!

Hit gick vi igår kväll lördag för det är så vackert stilla kvällar när sjön ligger spegelblank;  Östra Silen, bryggan vid Signebyn. Man kan se på vattenytan att det inte blåser alls, naturen liksom håller andan. Och dimman började rulla in i takt med att solen gick ner. Båtklubben har gjort den här platsen så fin med bord och blommor.
Jag hade taxen i band så han syns inte på bild. Roland har fr.v. Hej, Jazz och Hambo. Hambo är minsta bäbisen, han vill vara i knä en stund och snossa när det är paus. Han är den som gillar vatten också, går rätt ut, plaskar och dricker vid rampen. De andra tre är mer avvaktande.

Barnbarn Isak på gocartbanan!

Barnbarn Isak har testat lite gocart. Ser ju himla kul ut! 

Vi metade igår kväll fredag!

Barnbarn Bill ville verkligen meta idag igen. Så vi åkte ner till sjön framåt kvällen, med spö och mask, Bill spottade på masken.
 
Mamma skulle lära sig tyckte Bill. Han höll i spöet en stund och berättade. Sen ska han visa Bobo, Robin och Lina när de kommer.
 
Och så här glad blev farfar Roland när en fisk högg på kroken.
 
Tre abborrar blev det!! Stekt på smörgås inte fel. 
 
Före fisket så hade vi grillat  i Lianegrillen med goda vänner och barnen hade badat i nya poolen. En fin kväll blev det, både med grillningen och fisket. 

Pooltime på Liane!

Nya poolen invigd, bra storlek!   Lagom för Bill o Lou. 
 
Nu ska vi åka ner och äta sill o färsk potatis (första för året från eget potatisland!!!) och grillmat av olika slag. Det blir som vanligt lite hopplock. Det blev varmt och skönt på eftermiddagen med solsken. 

Packmopedsturnén 2017 - kanonbra!

Vi såg Packmopedsturnén här  i Sillerud igår kväll och det var absolut en av de bästa upplagorna genom åren. Gissar att det var minst 500 i publiken. Detta är en årlig tillställning som Göran Samuelsson håller i och han själv är förstås en av höjdpunkterna med sin musik och sitt berättande. Det är olika artister varje år. Konserturnén går i Värmland. Det är ett hårt tempo med en spelning per dag i en dryg vecka. Idag fredag är det Arvika och sedan Västra Ämtervik. Deltagarna åker verkligen rent fysiskt på varsin packmoped mellan spelställena och de är inte av allra senaste modell. En reparatör med full utrustning finns med i gänget och han fixar det mesta som brukar krångla. 
Mina favvo i det här gänget är Göran S förstås som alltid gör det här bra. Forumet passar liksom honom. Några av hans låtar är klassiker på Packmopeden, t.ex. extranumret med rappen Båtlåt. Min kamera hade slut i batteriet när han kom fram till den, men Roland filmade med mobilen, hoppas det blev nåt så jag kan lägga ut senare. Peter Carlsson gjorde allt bra både vad gäller musiken och berättandet. Jag har aldrig hört talas om honom förut men nu ska jag hålla koll på honom. Han har tydligen uppträtt med något som heter Blå grodorna, bl.a. på Scalateatern i Stockholm. Ett par av våra vänner kände till honom och berömde översvallande. På min facebook har jag klipp  från Göran S.. Nordmans Vandraren är en klassiker som alltid är njutbar. Där jag satt så blev annars kombon nyckelharpa och Nordmans speciella röst skärande högt så jag fick hålla för öronen lite, men det berodde alltså inte på att hans framträdande var dåligt utan på tekniken.
 
 

Packmopedsturnén i Svensbyn, Sillerud! En succé!

Vi var många som valt att kolla på årets Packmopedsturné och vi ångrade oss inte.En kanonföreställning var det, en av de bästa i Packmopedsturnéns historia. Bra artister, Louise Hofsten, Nordman, Peter Carlsson, Göran Samuelsson, Shirley Clamp. Det var en bra sammansättning av artister, alla helt närvarande i sitt uppträdande. Och jag har fått en ny idol: Peter Carlsson!! Har aldrig hört talas om honom förut, men vilken showare! Briljant musiker och sångare, gudabenådad historieberättare. Historien om överläkaren i utkanten av gruppen med utvecklingsstörda är helt suverän, klockrent mitt i prick. Det var då Peter begrep att han inte var en människokännare.  Jag måste leta på nätet efter honom.  Mer i morgon-
 
 

Egen sallad!

Det är en speciell känsla att plocka egen sallad direkt i anslutning till köket. Nu har jag sått nytt som ska försörja oss i omgångar resten av säsongen. Det är tricket har jag lärt mig, att ha nytt på gång hela tiden annars står man utan.  Jag gillar ju att ha olika salladssorter sen finns persilja, salvia, gräslök och dill. 

Mobilen funkar igen!

Min mobiltelefon fungerar igen!

Tornfalksungarna tränar flygning!!!

Det flaxar som av ljusbruna papper i luften runt Liane. Tornfalkungarna i Oskars duvslag har kommit ur boet och tränar flygning i snabba vingliga räder över taken!  Förra året drattade ju en ner på studsmattan när Bill o Bobo var där. De blev skräckslagna förstås, en upplevelse de aldrig glömmer. Det ser ut att vara en flock vingliga ungar på Prästgården också. Kanske finns på fler ställen runt oss. Vi har ju haft ett par hos oss i ett antal år och deras ungar är vuxna nu och kanske kommer tillbaka. 

Barnbarn Isak i Umeå har fått första sommarjobbet!

Tror det passar honom jättebra! Och han är duktig.
 Jag hoppas ändå förstås att han får lite ledigt och familjen kan komma hit och hälsa på oss i sommar.

Roland anlände till son Markus i Stockholm...

... rätt tidigt på förmiddagen. Han och Kjell på Pärekul drog iväg vid 5-tiden härifrån och var framme vid 9-tiden . Det var bara en resa över dagen med lite grejer till lägenheten. Togs emot av Carin, Lou o Bill
Det var inte meningen men lille Bill lyckades marknadsföra idén om att han skulle få gå med till Liane redan idag och inte vänta till resten av familjen åker. Det blev grönt ljus från alla håll så han packade ner allt nödvändigt och åkte med den långa resan. Han var väldigt tålmodig. 
 
 
 
Nu har vi hunnit med frisbee, såpbubblor, fotboll, lego och en del annat. Så roligt att ha barnbarn här.
 

Olssons Bazar i Karlstad var vi på igår söndag!

Olssons Bazar är nyöppnad restaurang i Karlstad. Ägarna är så vitt jag vet bröderna Olsson, samma personer som är ägare till Olssons Brygga i Arvika. Vi känner inte dem men har uppskattat besöken på deras andra restauranger. Och sen brukar Roland prata länge med deras pappa Gunnar som hyr ut ställningar över hela Värmland med bas i Kil. Gunnar o Roland verkar alltid ha mycket grunna på tillsammans, inte bara hur ställningarna ska se ut som Roland använder i byggfirman.
 Himla snygga lokaler med tema vedugnspizza och stenkolsgrill. Gästerna kan se hela matlagningen också, inte fel.
 
 
 
 Maten var jättegod. Inte jättemånga rätter men fisk och kött och urval av pizza. Fräscha grönsaker till och ett antal såser att välja på, även potatis är valfritt. Jag tog oxfilén.
 Vi satt på "gräddhyllan", en upphöjd avdelning mitt i lokalen.
 
 
 Det finns en stor avdelning för att sitta ute om man vill, eller i glasad avdelning.
Sammantaget bra restaurang, god mat och servicen är snabb och bra. Maten kom på en liten stund.
 
 Utsikten när man går ut från Bazar. Vänservatten förstås och så byggs en hel del i Karlstad nu, man ser området bakom här.
 
 
 Och jag får ticka på med blogginläggen för nu kommer snart BILL !! Roland var ett snabbärende till Stockholm över dagen och då ville han gå med till Värmland fast de egentligen inte skulle komma förrän på onsdag hela familjen. Just nu mumsar de glass i Arboga.
 

Lerinmuseet på Sandgrund i Karlstad besökte vi igår söndag!

Besöket på Lerinmuseet var en del av en kulturtur med goda vänner för att fira en jämn födelsedag. Här ovan är mina favvobilder, husen och det karga landskapet och ljuset.
Någon gillade de stora björkskogarna.
 
Lerin skapar det mörka ljuset i sina målningar, suveränt är det!
 
Sen käkade vi på Olssons Bazar, nyöppnad restaurang. Mer om det besöket senare idag.
 

Viltsafari igår lördag!

Mäktig älgtjur med fina skovelhorn på väg. Han gick tillsammans med tjuren på bilden under
Också en fin älgtjur men lite mindre än kompisen ovan
Här syns båda på samma bild. De höll ungefär det här avståndet mellan sig under den tiden vi stod och kollade på dem. Det fanns ingen rädsla, de trampade runt lite och betade. Det här är inte samma tjurar som vi såg gå tillsammans häromdagen. Lustigt nog har vi nu på bara några dagar sett tre par älgtjurar som gått tillsammans två och två. Kanske mer flockbenägna än man tänker sig. 
 
En riktigt grann råbock. Han har fina horn också, inte en "mördarbock" med spjuthorn.
 
Det här är också två tjurar som går nära varandra men det är inte samma som på bilderna ovan. De här var dessutom inte kompisar. Den större mörke till höger gjorde flera utfall mot den mindre ljusare till vänster, tycktes vilja jaga iväg honom, men den mindre  strävade ändå och följde efter den store över hela hygget och verkade  vilja komma närmare.  Fick ingen bra närbild på dem, de rörde sig hela tiden för snabbt och det var ju rätt skumt ute så här sent. De här två finns med på en filmsekvens som jag lade ut på min facebook nu söndag kväll.
 
En välväxt get men var är killingarna? 
 
En fin ensam ko, ser inte ut att ha kalv, inte heller dräktig. Verkar vara ett ungt djur.
 
Kon med de nyfödda två små såg vi på nästan exakt samma plats som häromdagen. Det var långt avstånd, kon till vänster och de små kalvarna lite suddigt till höger.
 
Sen såg vi älgko med en kalv här på Liane men den försvann som en avlöning, hann aldrig få upp kameran.;-))
 
Sammantaget på gårdagens viltsafari på så där en halvtimme alltså, 10 älgar, 3 rådjur och en grävling. Roligt att vi ser så pass mycket älg ändå. De har varit rätt osynliga under vintern.
 
I dag söndag har vi varit på tur med god vän + man för att fira jämna års födelsedag. Mer om det imorgon på bloggen.

Båttur igår lördag!

 
Det var ju bara båtväder igår lördag, soligt, varmt och vindstilla. Efter slyröjningen, lunchen och powernap så packade vi grillmat, kaffe, grill o kol med oss för en stilla tur med Busterbåten  runt sjön Östra Silen. Längst ut på Egenäs blev vi invinkade av Thomas så vi använde helt enkelt hans grill. Sällskapet här var också färdiga att äta så vi gjorde knyte av alltsammans och fick en trevlig kväll tillsammans. Dotter Maria och  hennes Arvid var också med, roligt att få ses, var länge sedan. Vi hejade på Rolf o Mona när vi kom men de hade varit i Brunskog och drog hemöver. Vacker utsikt är det härifrån.
 
Så småningom åkte vi hem  i solnedgången, magiskt vackert! Klockan var så där runt 10 på kvällen. 
När båten var förankrad  i bryggan så satte vi oss i bilen för att åka hem. Då var klockan bortåt halv 11. Vid Liane såg vi älgko med en kalv. Inspirerade av den fina synen så tog vi en liten viltsafari i de närmaste omgivningarna och såg 10 älgar, 3 rådjur och en grävling! Men mer om det i nästa inlägg senare idag eller i kväll. Idag söndag ska vi fira en god väns jämna  födelsedag med en liten utflykt till Karlstad; Lerinmuseet plus Olssons Bazar. Det ska bli spännande att äta på Olssons Bazar som är helt nyöppnat, samma ägare som Olssons brygga i Arvika. 

Vi kämpade och slet med sly i 30 graders värme idag!

Och vi höll på i flera timmar! Efter en sån match så inser man att duschen är Guds gåva till mänskligheten. Dusch o fästingkontroll fick bli avslut och sen lunch på Stationscafét. Lyxigt. Därefter powernap och nu åker vi ut med Busterbåten en tur. Det är varmt och vindstilla!
Här är utrustningen, fyrhjulingen, några sågar som tankas. Det ska röjas i skogsväggen där bakom
Efter en stund kunde vi se grannens hus, Mikaels o Marias. Det blir bra, så vi kan ha lite koll på dem! ;-))
Vi ska inte tro att vi är de enda som bor på vår tomt. Råbocken hade gjort flera revirmarkeringar! Han hävdar också sin rätt.
En markering till. Jag som är så ormrädd har förstås stövlar. Det var varmt men tryggt.
Det blir glesare runt huset men är fortfarande ett litet skogsområde västerut från vårt hus. Tänket är att får bort en del men det får samtidigt inte bli öken eller se ut som ett kalhygge. Lite kvar i varje nivå, lite löv och lite barr och alla rönnar. 
Vi strävade och drog till kärran och det blev flera lass.
Vi hittade också ett par fågelholkar 
Mer revirmarkering från bocken
Och lämningar efter sandlådan som vi gjorde åt dotter Malin så där  i slutet på 1970-talet. 
Till vintern ska vi ta bort en del av de stora träden också men det får bli när tjälen kommit så vi inte förstör marken. Fast den här hängbjörken är vi rätt glada åt, den får nog vara kvar.
 
 
Den här stora granen till höger var bara en liten planta när vi byggde huset. Sen fick den tjäna som utegran med belysning i många år, till sist monterades belysningen med skylift. Men nu är den för stor så vi räknar med att fälla den i vinter som kommer. Kanske kan bli en fin torggran ;-)) '
Den mindre granen som mellan den och tallen fäller Roland i precis det här ögonblicket, man ser att den är på väg att falla.
 
Alla rönnar får bli kvar, de är viktiga!

Praktlysingen är vackert gul.

 
Och schersmin blommar, en är doftvariant och en är kameliavariant. Sen kommer rönnspirean på hörnet, bakom den klättrar piprankorna och vid parkeringen kamtjatkafetblad (tror den heter så) också lysande gul men mer marktäckare. 
Jag ska skärpa mig och klippa bort en del av schersminen, den tar över hela verandan annars. Det är likadant varje år. Och rönnspirean får jag hålla efter annars kommer vi inte åt vattenkastaren. Och buskarna på östväggen ska bort och träd / buskar i tomtgränsen. Suck!  Vi får ta oss samman idag och ta utearbetsdag runt huset.