Barnbarn Lovis!

Det är ingen ny bild, men jag gillar den och återvänder till  den ibland. Barnbarn Lovis dansar på sitt dagis!

Himla snyggt tak!

Det är inte vår förrådsbyggnad men ett fint tak är det här, med sedumväxter. Lite avundsjuka är vi! 
 

Halloween

- Dom små är så söta!
 
Förr var jag lite motsåndare till Halloweenfirandet, men jag har kapitulerat. Ok då! Barnbarn Bill tycker att det är lite läskigt med det utklädda, med maskerna och kläderna.  Men pumporna är söta, särskilt de små. : -)

Det finns en bensinmack i Svanskog!!!

Nu har jag sett den, bensinmacken i Svanskog! Fast den var inte så lätt att se och om inte det varit skyltat överallt så hade jag missat den för just när jag skulle passera så tankade en långtradare så hela macken blev borta bakom den. Nu körde jag in för att kolla.
Jag åkte förbi Svanskog för en tid sedan med nästan bensinstopp, spejade efter en mack men såg den inte. Efter att jag skrivit om detta på bloggen så berättade Rikard på Ica-Sillerud att det minsann fanns en mack i Svanskog! Och nu har jag sett den med egna ögon.

Hej o Seffrin

De leker vildsint varje kväll, dunkern Hej, 2 år,  och taxen Seffrin, 1 år, . Hej måste lägga sig ner för att det ska funka, men det gör han så gärna. När leken ibland går över styr o blir för hårdhänt så är det Hej som backar undan. Lille Seffrin bestämmer, han är en dominant taxhane.  Kanske typiskt för rasen att vara kaxig. Om en av dem av någon anledning inte är med inne på kvällen så går den andre runt och letar, lägger sig sen o kollar ytterdörren i förhoppningen att lekkompisen ska komma in. 

Nya tvåhundringen!

Äntligen har jag också fått den nya sedeln värd 200 kronor. Framsidan med Ingmar Bergman var lite trist, tänk om Selma hade fått vara kvar på den istället. Baksidan var snyggare med stenformationerna.

Leker i Vasaparken

Barnbarn Bill  leker med Andrea i Vasaparken! Till höger bakom dem måste vara Sven Harrys gyllene hus. Ännu längre till höger utom synhåll  ligger Bills och Andreas förskola Kastanjebacken.  Vi följer Bills tillvaro på Kastanjebacken lite på avstånd och är imponerade. Vilken fantastisk verksamhet! 
 

Stenhögar

Plötsligt springer man ibland på såna här högar av stora stenar i skogen. Och genast sätts fantasin igång. Varför har de hamnat så här och just här? Är det mänsklig hand eller naturens krafter?  Just den här högen låg i skogen men vid kanten av en åker. Så min fundering blir förstås om det kan vara sten som man plockat ur åkern en gång i tiden för att de inte skulle sabotera brukandet av jorden.

Falu rödfärg matchar höstens färger!

 
Nu på hösten när solen står lågt så riktigt gnistrar det om de faluröda väggar som målades i somras.
 

Självsådd hänglobelia?

Fick se att lobelian plötsligt började växa nedanför krukan som den var planterad i. Har jag aldrig upplevt förut, att den sått sig eller ramlat ner  i nya plantor.

Son Mattias ....

 
.. har jobbat med Halo 5 -spelet på Microsoft i Seattle nu i ett par år. Och nu är det klart, släpps idag! Hoppas det blir väl mottaget. 
På bilden ovan i somras med kompis Robban  på  Östra Silen. 
 
Här en bild på Mattias tillsammans med sin brorson, lille Bill. 
 
 

Tavlor att tycka om

 
 
De här två tavlorna har hängt på väggen mitt emot min säng i flera år och jag tröttnar inte på dem. Ändå har jag alltså sett dem så ofta och i olika stämningslägen. Tidigare tavlor tröttnade jag på eller fick fel minnen tillsammans med och bytte rätt ofta. Men de här har jag alltså haft länge och tycker fortfarande om dem.
Den översta tavlan är rätt liten målad i akryl skulle jag tro. Den heter "Sommarminne" målad av Monica Jacobsen från Säffle. Hon föddes i Halden. Jag betalade 600 kr för den och köpte den nog hos Gerd på Sjösala år 2000.
 Den här tavlan är målad på en flat sten och mitt foto gör den inte alls rättvisa. Den är otroligt välgjord, målad av Karin K och jag fick den av en elev i samband med att hon slutade hos oss, av  Hanna  år 2003.

Bra skyltar i Årjäng!

 Parkerandet i Årjäng kan vara lite vildsint, våra norska gäster är delvis vana vid andra trafikregler än de svenska.  Men jag hoppas att de här skyltarna respekteras av alla. 

Hickade till ....

... gjorde jag när jag fick det här brevet! ;- ) Kändes lite som att stå på gravens rand, A-kassan tackar mig för mitt drygt 40-åriga medlemskap! Och jag får väl vara glad att jag under så lång tid har kunnat bidra till att arbetslösa lärare har fått sin försörjning. Fast det kan inte ha varit så många egentligen. Det måste ha varit en lönsam verksamhet att driva A-kassa för lärare om man ska se krasst på det hela. Jag har, i likhet med de flesta av mina kollegor, aldrig varit arbetslös och aldrig behövt utnyttja A-kassan.
 
 Nu kan jag alltså inte bli arbetslös längre, jag kan bli pensionär.  Men jag kommer att jobba vidare ett tag till på 60 procent så länge hälsan och arbetslusten hänger i. Det är roligt att jobba.
 
 

Synpunkter på kläderna ...

 ... har treåringar ibland! ;- )

Dagens lilla Lou, barnbarn, en månad

 

Gäsene Port Salut är tillbaka igen ....

... på Ica Sillerud, liksom de andra Gäseneostarna i stort sortiment, bl. a. Hushållsosten som är den enda i Sverige tillverkad av mjölk från svenska kor. Gäsene gör ost från endast svenska kor och de lever dessutom nära mejeriet så det blir inga långa miljöfientliga  transporter heller. Port Salutosten från Gäsene är i särklass. Den har inte funnits på ett tag så det blev lite nervöst innan vi fick se att den dök upp i disken igen. Nu har vi köpt på oss ett litet lager så vi ska ha i reserv. Tror att Ica Sillerud är enda butiken i Årjäng som har Gäseneostar, har åtminstone inte sett någon mer när jag kollat. Så man får passa på att handla den när man  är i Sillerud, kanske kombinerat med ett besök på vårt fina café och matställe på affärens övervåning.  Där finns också en liten shop för kläder och en för läckra prydnadssaker.

Prelude i g moll av Bach....

..spelades av kompis till barnbarn i Umeå på födelsedagskalaset. Och uppenbarligen utan noter! Det är imponerande! Fast pianisten vill vara anonym och inte vara med på bild.
 

Vad har hänt här då?

Grävling kanske som letat efter godsaker?
Bredvid fanns en sån här bajs, men den kanske inte alls har med den rivna stammen att göra.

Winge Våpen ...

... heter en butik i Moss, där finns vännen Jan Korslund som brukar besöka oss. Roland hade ärende dit häromdagen och så här ser det ut.
 
 

Ny dator på födelsedagen!

Igår fyllde barnbarn Elias i Umeå år. Vi ringde och sjöng förstås som vanligt och sen skypade vi. Födelsedagspresenten med stort F var en ny dator med god kapacitet, vi var flera givare som skramlat till den.
 
Och barnbarn Bill i Stockholm var igår torsdag på utflykt med sin förskola. Här festar han på en Ellas, favvofärgen! ;- )  Fantastiskt att kunna ha kontakt med barnbarn via sms, email, telefon  och skype! Det betyder mycket för oss som har dem så långt bort och besöken inte kan bli så många.

Obegripligt vansinnesdåd i Trollhättan!

Jag har följt rapporteringen hela dagen och känt med de drabbade. Det är så hemskt!
 
Det finns paralleller med Breivik förstås, en ensam och lite udda gärningsman som fastnat  i  högerextrema åsikter med rasistiska förtecken. Det finns även  paralleller med Ikeamorden som av allt att döma  genomfördes i bitterhet över Sverige och svenskar  som utvisat honom,   på  slumpmässigt  utvalda offer kanske också med ett urval utifrån hudfärg, fast vita etniska svenskar då.  Det vet vi inte, kan bara göra gissningar i hur gärningsmännen  i båda fallen resonerade innan de dödade.
 
Att morden i Trollhättan genomförts på en skola är svårt att ta till sig. Samtidigt säger forskare i ämnet att Sverige varit ovanligt förskonat från dödligt  skolvåld från utomstående. Och vi kanske måste tänka säkerhet i skolbyggen och skolkonstruktioner framöver.  Vi vill  ju inte spärra av skolor från omvärlden heller, det är en svår balansgång.
 
Hoppas nu att alla drabbade i Trollhättan får hjälp och stöd i att ta sig igenom den sorgeprocessen i den här tragedin. Många, både barn och vuxna,  kommer att behöva hjälp nu direkt och över tid.
 
 

Lat o ledig idag!

 

Partyelefant med godispåse ...

... och allt från barnbarn Isak i Umeå!

Stadshotellet i Åmål ....

... besökte vi igår tisdag i samband med ärenden i krokarna. Man har en suverän lunchbuffé och dessutom är miljön otroligt fin och  gammal, så där som ett stadshotell ska vara. Kolla bara in hur entrén är arrangerad!
De här stiliga jugendlamporna har jag haft med på bloggen några gånger förut men jag visar dem gärna igen.
 Innan visste vi inte vad som skulle serveras men Roland önskade sig ivrigt stekt fläsk. Och det var stekt fläsk!! Hur kan man ha sån tur???
Sen avrundade vi med fika på Esters Café som ligger på hemvägen vid E18 i Nysäter.  Där finns bakverk som är små konstverk och som smakar lika gott som dom ser ut! 
 
Jag är nöjd med min lediga dag som dessutom kom att innehålla en långpromenad med Seffrin och uppsortering av innehållet i frysarna efter älgjakten. Nu känns det som om älgjakten äntligen är riktigt avslutad för min del.

Lönnen från Bäck!

 
 
 Vid entrén till vårt hus  hamnade den här lönnen av en slump, den är inte planterad. Jag flyttade egentligen syrenbuskar med från mitt föräldrahem i Bäck och då hängde det med en liten lönn-planta. Den envisades med att överleva och växa upp. Den är ättling till någon av de två stora lönnarna som var "porten" till huset i Bäck, huset  som jag växte upp i.  Jag är inte odelat förtjust i det här trädets tilltag att bli kvar och bli stor. Lönnlöv är plåga i en trädgård. Minns hur mamma och pappa slet med att kratta upp dem på en stor presenning för att kunna släpa bort dem. Vi har ju aldrig krattat löv här men kan tvingas till det om den här fortsätter att bli yvig. Dags att ta bort en del av kronan kanske? Ett projekt för tidiga våren nästa år. Nu har det här trädet i alla fall varit vackert någon vecka med sprakande färger. Träd är viktiga och speciella, värda att vårda, både i skog och i trädgård.

Avslut älglovet!

En fika med vackra utsikten igår söndag eftermiddag, stilla och rofyllt vid Östra Silen. Det kändes som en helt ok avslutning på det veckolånga älglovet. Inte fel att börja jobba idag måndag heller. Det ska bli roligt att träffa alla barn och kollegor,  en del antagligen solbrända efter resor söderöver. Älglovet har blivit ett riktigt reselov, tydligen är resorna billigare nu än under Allhelgonaveckan då skolornas höstlov vanligen är inlagt.  Årjäng är enda kommun jag vet som har sitt höstlov på älgjaktsveckan. Bra idé! Hoppas det får vara kvar så.

Summering av älglovveckan!

Ja ha... blev den som jag tänkte? Ja och nej förstås, som vanligt. Det blev mysig matlagning och trevligt umgänge, precis som jag tänkte. Himla roliga och intressanta samtal har vi haft om djur, natur, jakt och annat! Alltid trevligt när vi sitter tillsammans några människor från olika länder, med olika erfarenheter och olika bakgrund.
 
Vädret har varit helt outstanding, med frost på nätterna och strålande sol på dagarna, långluncher i solgasset på altanen. Jag har hunnit administrera mitt liv lite, samlat ihop lite info runt det faktum att jag fyller 65 i år. Viktigt och väl använd tid hos min rådgivare på banken.
 
Varje älgköttlott blev lite mindre än jag tänkte mig, man sköt bara 10 av 15 djur.  Jag har inte hunnit med att ta så många långpromenader med Seffrin som jag tänkte mig, men några har det blivit. Jag har hunnit putsa alla fönster utom de i källaren. Men de är så små, de får jag ta sen, det är ingen brådska.
 
Sköna sovmorgnar har det blivit, precis som jag tänkte mig! ;- )

Släpp på rådjur idag söndag!

Lille plutten Seffrin var som vanligt ivrig att komma iväg. Pejl på plats förstås med kartor och gränser.
Fint väder var det, här vy över Gropekuel. Där var en varggrop som Roland fyllt igen.
 
Liane duger från det här hållet också. Jag står vid Bobergskuel och väntar på Seffrin som undersöker terrängen runt oss. Det är en grop där också, undrar vad den står för? Jordkällare från tidigare hus?
 
 Först fördjupade Seffrin sig  i spår som kan ha varit vad som helst, antingen gamla rådjursspår eller också en grävling. Sen uppe vid Smörhôla  blev det klockrent drev, efter okänt djur, antagligen  älg. Men en fin dag ute i solskenet fick vi. Och bra med motion i terränggående. Fast älgflugorna är en plåga. Jag satt still i en kvart i solskenet och plockade hela tiden, tappade räkningen på hur många jag hade bak i nacken och på kläderna. Sen fångade jag tre till i håret med kammen när jag kom hem.

Hantera älgköttlott.

Detta är köttlotten vi fick efter årets älgjakt, ca 12 kilo. Jag började igår lördag  med den och ska fortsätta idag. En del är stekar men också rätt mycket annat som passar till kokning eller malkött och som behöver skäras rent.  Jag gillar att koka älgkött till pepparrotskött, så vi tar undan en del till det och fryser ihop med märgben. Numera är köttlotten  finstyckad och rätt lättvindigt att hantera. Förr var det mycket mer  kött. Bortåt 50 kilo kött  kunde det vara på den tiden det sköts 64 älgar på Harnäs vvo och vi fick en omgång på onsdagen och en på lördagen! . Då var köttet bara grovstyckat med stora benskånker  och allt.
Det känns lite som ritual att plocka fram det som behövs för att ta itu med att finputsa och skära. Jag har gjort det varje år nu i 40 år! Numera är det bara älgkött, förr var det även slakt av eget nötdjur och någon gris så här före jul. Gubben får slipa några bra knivar, sen behövs en stor skärbräda. De tjocka linnehanddukarna  funkar bra att torka torrt efter sköljningen. De är köpta på ÖB för rätt länge sedan, tydligen tillverkade på den tiden vi hade krigsmakt istället för försvarsmakt, gissningsvis före 1950 i alla fall. ;- ) Under dem ligger några dukar gjorda av mjölsäckar, såna tätt kypertvävda,  som det hämtades finmalt vetemjöl i direkt från kvarnen när jag var barn. Mamma sydde dem just för såna här ändamål. Hon kunde inte med att slänga säckarna när vi började köpa vetemjöl i papperspåsar i butik.
 
Påsar att packa i och bästa märkpennan. Det mesta går ner i 3-literspåsar.
 
Jag pjåskar förstås med att sprit-tvätta händerna väl mellan varven.
 
Burk att lägga hundmaten i, för allt blir inte människoföda.
 
Köttet sköljer jag noga  och lägger  på tork för att putsas fint före infrysning.
Speciell känsla är det att lägga de färdiga bitarna i mammas gamla stadiga korg och bära till frysen. Kan när jag vill se mamma framför mig,  hur hon bar all saft och alla konserver hon gjorde till jordkällaren i just den. Den har använts i åtskilliga decennier men är lika bra nu som när den inköptes någon gång på femtiotalet. .

Älgjägare Harnäs 2015, fast inte alla,

 
 Efterjakt  på älg blir det 7- 8 november. Fem älgar återstår på tilldelningen som var 15 från början. 10 är alltså fällda. Köttdelning nr ett var idag och markägarna fick sin andel. På lördag blir det nästa utdelning av kött och då har det fått hänga en vecka och bli bättre kvalitet på än om man styckar direkt efter djuret har fällts.  Markägarna har delat på en kalv.  Jägarna har 316 andelar och varje andel är 2,4 kilo. Normaltilldelning för den som var med och jagade alla dagar är alltså cirka  12 kilo älgkött.

Soluppgången över Liane är magisk nu!

Solen går upp över Liane genom dimmorna! Ett magiskt skådespel som har hållit på en bra stund nu. Och hela landskapet runt om ligger stelnat och fruset. Detta är alltså utsikten från vårt hus.
 

Pallkragen på hjul funkar än!

Den fungerar än faktiskt trots ett antal nätter med frost. Igår skördade jag rejält med timjan här till portersåsen och ruccola till salladen. Rosmarin, mynta, dill och gräslök finns också kvar. Den vanliga salladen är slut sedan en tid och den skulle nog har frusit också. Men placeringen på  altanen under taket  skyddar nog en del för värsta frosten. Det hela är ju placerat på lastpall med stora hjul så det har varit lätt att dra hit och dit på trägolvet. Får se om det går bra efter den här natten också för nu var det bortåt - 5 grader som värst. Jag petade ner några luktärtor här och de har växt upp men de hinner nog inte blomma.

Roligt med matlagning och äting!

Och för varje år som går blir det roligare! Det är nåt kontemplativt över att ha en hel dag på sig för att laga iordning mat. Roligt att duka med "viltporslinet" ! ;- )  Tyckte att det passade i går kväll när vi gjorde gemensamt älgjaktavslut med våra jaktgäster.  Olika motiv är det på alla och fint tecknade.
 
Den bruna duken använder vi inte heller så ofta men den matchade tallrikarna.
 
Det blev porterstek på älg med kokt potatis, stor ekologiska brysselkål och morötter, lingonsylt till. Såsen  blir god när man gör porterstek, riktigt smakrik. Desserten blev Boels äppelkaka med vispgrädde.
 
Kvällen försvann snabbt med goda vännerna sen många år tillbaka tillika  jaktgästerna från Norge och Tyskland:
Jan, Arne, Wolfram, Ralph och Axel. Vi har haft en trevlig vecka tillsammans med dem och vi hoppas få ses snart igen.
 
 

Älgjakten avslutad för i år!

Älgjakten på Harnäs vvo har nu avslutats för i år. Det blev 10 älgar fällda av 15 möjliga. Roland och någon mer har nu åkt till Nysäter för att leverera de två sista älgarna och baljor. Det blir en köttdelning imorgon lördag för de som måste åka hem och en köttdelning om en vecka för de som kan vänta på att köttet ska få hänga och bli väldigt bra.  Frampå blir det efterjakt för att försöka fälla ytterligare djur.

Lång lunch på altanen idag igen....

...med en god bok också! Det var bara + 4 grader på norrväggen men minst + 20 här i lä på altanen. Sen blir det en promenad med lille Seffrin

Uppdaterat älgjakt kl 11.15 fredag

En  kalv fälldes här på Lianedrevet av Håkan Jonsson fr Skövde
 
En kalv också hos hundfolket, för Strömgrens hund nordväst om Laxvik

Älgjakt fredag kl 8.45

Hundgänget jagar neråt Torgilsbyn, mellan vägen och sjön.
 
Folkdrevet jagar här uppe vid Liane, fast mellan mig och Hol den här gången  tror jag. För fem minuter sedan så small tre skott i rask följd, så nåt har hänt men jag vet inte vad.
 
Temperaturen är på nollan, vindstilla  och det är rätt dimmigt.

Ögonbedövande vackra färger!

När solen lyser på så blir det otroligt starka färger på höstlövet, men olika på olika platser. Här på Brogärdet, vid älven, är det en fantastisk gul- orange ridå. Fast det varar bara några dagar fram till första höststormen blåser ner allt det fina.
 
Älgjakten på Harnäs vvo fortsätter idag. Jag ska göra porterstek på älgkött under dagen, duka till kvällens äting med våra gäster och så putsa fönster förstås.

Uppdaterat om älgjakten kl 17.00

Idag torsdag blev det sammanlagt  tre älgar fällda, två tjurar och en kalv.
 
En tjur på Västra Boda (vid Delemossen?)  för Dan Wahlström o Lars - Inge
 
En tjur på Döverud för Dan Wahlström
 
En kalv på Döverud för M. Bergelin
 
Döverud syns i bakgrunden här.
 
 
 
Sammanlagt den här veckan är alltså 8 älgar fällda på Harnäs vvo av 15 möjliga
 
Risviken har avslutat sin älgjakt idag, de har skjutit 5 av 7 möjliga, 3 vuxna o 2 kalvar
 
 Snarkil jagar imorgon också. De har skjutit 2 av 3  möjliga.
 
 

Uppdatering älgjakt 13.30

En tjur sköt Lars -Inge. Någonstans bortåt Västra Boda tror jag.
 
Roland och hundfolk jagar vid guldgruvan o har precis nu kommit ut på pass

Uppdatering älgjakt Harnäs kl 11.15

Hundgänget har brutit såten vid Linnekleva. Hundarna gick på samma älg och det hela gick ut,

Danderyds kommun köper in bostadsrätter till ensamkommande!

http://www.danderyd.se/Documents/Socialn%C3%A4mnden/2015/2015-09-29/Protokoll/Protokoll%20socialn%C3%A4mnden%202015-09-29.pdf
 
Danderyds kommun ska köpa in små bostadsrätter till ensamkommande flyktingbarn som inte trivs med att bo i familjehem eller på hem anordnade av kommunen. De här unga männen (faktiskt bara unga män, inga kvinnor!)  uppges  känna sig för vuxna för att bo i familj! (Och enligt undersökningar som gjorts så är en hel del av dem också betydligt äldre.  De har uppgett lägre ålder för att försäkra sig om att få uppehållstillstånd. Andra länder undersöker ålder, men inte Sverige )
 
Jag undrar stillsamt om inte detta ger fel signaler både till nyanlända och till svenska familjer vars ungdomar också har vuxit ur föräldrahemmet men som har svårt att få bostäder i Stockholms närhet.
 
Samtidigt är det på gång en s.k. flyktingskatt i EU, en skatt som EU tar ut direkt i medlemsländerna för att finansiera EUs extra kostnader i samband med strömmen av migranter. Den lär hamna på drivmedel ( pest för oss på landsbygden!) och som extra moms och blir historisk så till vida att EU inte tidigare har tagit ut direkt skatt från medlemsländerna. Just skatterna har varit lite heliga för varje medlemsland att besluta om.  Säga vad man vill om EU, men nu börjar man ta ansvar för det som händer och peka ut vilka som ska betala. Sveriges regering döljer fortfarande vem som ska bekosta migrationsmottagningen i Sverige och man gör det  bakom dimridåer av snällhetsfloskler.  Men någon måste betala det svenska mottagandet också och det lär blir kostnader plussade på EU-skatten på något sätt. Om nu inte Sverige ska gå ut och låna pengar för ändamålet.
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-diskuterar-sarskild-flyktingskatt 
 
Visst ska vi ta emot en rimlig andel av de krigsflyktingar som kommer till Europa. Men det vi håller på med nu är vansinnigt. Merparten av dem som kommer hit är inte alls krigsflyktingar utan de kommer av andra skäl, oftast för att de är fattiga och vill ha ett bättre liv. Om Sverige gav tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta uppehållstillstånd så skulle vi slippa den här anstormningen av människor som egentligen saknar formella skäl för asyl i vårt land. Det är en enkel åtgärd som skulle underlätta betydligt och lätta på det kaos som vi har nu. Det är inte så frestande att fly hit om man vet att man måste flytta hem igen när kriget är slut. Ebba Busch Thor har krävt det och hon framstår allt mer som den borgliga partiledare som vågar ta ansvar och ledarskap  när det gäller migrationen. Gissar att hon kan norpa en mängd borgliga väljare som nu säger sig sympatisera med SD, men som egentligen inte känner sig hemma där.
 
http://www.dn.se/nyheter/politik/busch-thor-regeringen-maste-skarpa-flyktingpolitiken/

Älgjakt torsdag Harnäs vvo kl 8.45

Dagens jakt startade hundgänget vid Linnekleva, väster om Lintjärn mot Tokilsgränsen. Hundarna som är först ut idag är Haralds, Jans och Morgans.
 
Folkdrevet startar i Västra Boda.
 
Rolands utsikt från dagens första älgpass, solen silar igenom så där 30-årig tallskog. Inte det lättaste kanske. Gäller att träffa älg och missa träd! ;-)
 
 

Älgjakten på Harnäs fortsätter idag torsdag.

Och jag kommer att uppdatera när jag får några nyheter och när jag hinner. Sammanlagt är alltså fem djur fällda på årets älgjakt, tio återstår på tilldelningen.

Fina färger är det nu överallt!

 

Skogens omloppstid

Skogen har sin omloppstid plantera, sen  röja och  gallra i omgångar och till slut avverka. Vi var ute igår kväll efter jaktens avslut o kollade på ett litet område där det nu var avverkat. Fint gjort var det och helt enligt våra  önskemål. Under en tid nu kommer det här området att gynna andra växter och djur än tidigare, marken får näring och återhämtning genom att vegetationen frodas under några år med mycket ljus och fuktighet. Klövvilt som älg och rådjur får  mat. Sen växer de nya trädplantorna opp så småningom.  Det är sparat en del lövträd som ger lite skugga åt sol- och vindkänsliga små plantor ("björken är granens moder"). Skogsbruket har sitt omlopp som ofta måste gå över generationer eftersom det löper över så många år.
 

Oj va spännande! Älgjakt uppdaterat 16.15

Jag lyssnade lite på ståndskallet som tre hundar hade på ett ensamt hondjur strax norr om vårt hus och kollade lite ute på verandan. Plötsligt när jag stod där så brakade det åt samma håll som hundarna skällde  och ko med en stor fin kalv springer snabbt söderut mellan mig och Liane. De hörde inte alls  till ståndskallet med de tre hundarna utan fanns i närheten,  blev nog bara skrämda. Jag hann slänga upp kameran och få den här dåliga bilden. Strax till höger om bilden på älgarna här stod Roland på pass och jag väntade att han skulle skjuta, men först så kom älgarna rätt emot honom o kalven var bakom, sen så var jag i vägen bakom älgarna (Nja vårt hus då, man skjuter inte mot hus, inte ens sitt eget! ;- ) Sen när de stannade söder om oss så hade han solen precis i kikaren och när de stannade nästa gång så stod kalven så nära kon att han riskerade att träffa båda. Och det var ju inte meningen att skjuta kon.  Spännande med älgjakt runt huset i alla fall. Nu avbryter man jakten för idag, det ensamma hondjuret där hundarna hade ståndskall skulle ha kunnat skjutas men sparas med tanke på att få mer älg nästa år.
 
Alla i jaktlaget samlas till soppäting nu vid slakthuset i det fina solskenet den här otroligt vackra höstdagen! Det finns många kvaliteter med jakt (gemenskap, spänning, trevnad och alla historier som troget berättats  från generation till generation! ), det handlar inte bara om att fälla ett visst antal djur.

Tre hundar ståndskall här norr om vårt hus!

En vacker konsert är det så jag blev bönhörd som ville höra hundarna nu när jakten gick så nära. ;- ) Det är ett ensamt hondjur som hundarna står vid. Antagligen är det skyttar som passar runt om. Men några som jagat på annat håll har börjat äta jägarsoppa vid slakthuset. Harnäs viltvårdsområde  bjuder jägarna på det, åtminstone den som har med en tallrik o sked.;-) Smart för det är lite krångligt att äta soppa på papptallrik och ingen ville diska 76 porslinstallrikar.

Mitt i älgjakten kl 13.30 onsdag!

 
Hade precis satt mig ner i godan ro på altanen för att njuta av lunch i det gassande solskenet och den goda värmen i lä (tack Irene och herr Friberg!) vid glasväggen.  Då ringde Roland och berättade att jag skulle komma att befinna mig i älgjakten ett tag under eftermiddagen.
Och det stämde ju. Direkt så kom en massa bilar och det här gänget älgjägare vandrande förbi mig  för att ställa ut här på Liane och upp mot tjärnen.
Så nu har jag skyttar på pass på bägge sidor om huset och hoppas förstås att få höra en hund + älg snart som ackompanjerar min lunch med ståndskall eller gångstånd! .  För detta är hundgänget.
 
Uppdaterat: Jag hann inte skriva färdigt detta förrän Roland sms:ar att Filip skjutit en kalv här uppe nordväst om Blåsåsen! Och det var för Johans hund. Jag utgår ifrån att det handlar om Filip i Korsbyn, en av de allra yngsta jägarna ;-)
 
Folkdrevet håller till på Spelemansåsen i Eskedalen.

Älgjakt onsdag kl 12.00

Bengt på Döverud sköt en kalv söder om slakthuset och han såg en jätteälgtjur (som inte var skjutbar!)

Uppdatering älgjakt onsdag kl 11.20

Jan i Skogen sköt en kviga väster om Valtjärn. Rimligen i hundlaget. Fast för vems hund vet jag inte. Gissningsvis  någon av hans egna.

Uppdatering älgjakt kl 10.45 onsdag

Roland sitter på pass mellan Murstenstjärnen, värmer sig vid en brasa, njuter av stillheten (o spänningen i väntan på älg!)  i den vackra morgonen.

Uppdatering älgjakt onsdag kl 9.15

Kylig morgon, med - 3,5 grader fast det syns dåligt på bilden. Folkdrevet jagar Torgilsbyn och hundfolket är på Alperna och Budalen nu på morgonen. Jag ska ta itu med att frosta av gamla boxen och putsa fönster längre fram på dagen när det blivit plusgrader ute. En vacker morgon har vi igen.

Älgjakten fortsätter idag onsdag

Jag uppdaterar nyheter om jag får några
De två djur som sköts igår kördes till Nysäter för att omhändertas av Frank. Bilder nedan från den transporten.
 

Vackra höstfärger i älgjakten!

Det var en otroligt fin höstdag idag med alla löven kvar och vackra färger! Här är Liane, som just nu är fullt av gäster både oppe och nere. Roligt!
Två älgar sköts idag, det var en ko till vänster och en tjur till höger. Jag får rätta mig lite. Morgan var inte den som sköt först på den, den var påskjuten och han avlivade den snabbt.
 
På kvällen ägnade vi oss åt att grilla rådjurskött och Thüringer och äta rester av gårdagens potatissallad till det.  Himla gott blev det. Vi har nog inte testat att grilla rådjurskött förut men det smakade kanonbra.  Med brasa så blev det riktigt varmt i grillhuset på Liane trots att termometern visar på +1 grad bara. Vi tränade på svenska och tyska snapsvisor. Nu väntar vi bara på de norska ;- )
 
Fast vi bröt opp tidigt, det går inte att nattsudda och jaga älg. Så redan strax efter nio åkte vi hem, precis som igår kväll.
 

Älgjakt tisdag kl 14.45

Åttataggare fälld av Morgan i Intakan. Det var för hans hund men vet inte. Platsen var öster  om guldgruvan. 

Älgjakt tisdag kl 13.30 Harnäs

Nollan är spräckt! En kviga fälld vid Göre i Signebyn. Det var i folkdrevet. Hundfolket jagar väster om guldgruvan nu. 

Tisdag älgjakt 11.30

Ingen älg under förmiddagen på folkdrev eller hundlag på Harnäs vvo.

tisdag kl 9.00 älgjakt

Roland sitter vid Kaseviken. Hundgänget är öster om gruvan och drevgänget i Signebyn.

Följa dagens älgjakt ...

... ska jag försöka idag också. Får se hur mycket jag hinner uppdatera.

Fönsterputs varje dag den här veckan!

Fönsterputsen är ett projekt  i  huset som vi bor i. Det byggdes 1977, vilket innebär att vi har putsning inte bara på utsidan och insidan utan också mellan. Det är dessutom spröjsar på det yttersta fönsterglaset, genomgående, inte löstagbara. Och många fönster är det, har inte räknat men jag gör som vanligt några per dag nu under älglovsveckan.  Ska försöka orka med källarfönstren också.  Kärchern är en suverän hjälp till de stora glasytorna, fast på spröjsfönstren funkar den inte, de får jag ta för hand. Tack snälla Irene för lånet av laddningssladden! Jag hade lyckats slarva bort vår. Antagligen är det som Irene säger att den liknar andra laddningskablar och kan bli förväxlad, man tror inte att den hör till fönsterputsaren. Jag var den tredje i ordningen som hon lånade ut sin laddare till! ;- )

Att älska dem - barnen!

Det ingår på nåt sätt i mitt jobb som lärare att möta barnen med kärlek och välvilja, föräldrarna har lämnat det finaste de har i min omsorg under dagen. Var och en lärare finner sin väg till att skapa en bra stämning i en klass, en god lärandemiljö.  För mig så är grunden i undervisning på något sätt  att skapa en god kontakttråd till var och en av eleverna:  Att se varje barn, att möta varje barn, att vara genuint  intresserad av varje barn och, fast det kanske låter absurt, att älska varje barn. Det är med relationen till varje barn som jag kan bygga en  bra grupp. Det är det här flätverket av goda relationer till varje barn som är grundstommen i lärarjobbet för mig.
 
Då inställer sig en fråga; kan man  som proffs träna på detta, på att nå fram till vart och ett av barnen? Kan jag älska varje barn? För det är inte säkert att alla  barn bjuder in till positiv kontakt. Några har blivit kantstötta i sina liv;  av dåligt bemötande,  av egna tillkortakommanden, av en krånglig uppväxt, av misslyckanden osv. De kan ha svårt att prestera så bra som de vill i skolan, på fotbollsplanen, i kamratgruppen osv. Känner sig inte uppskattade och omtyckta. Och besvikelsen över detta stänker över i relationerna till andra barn och till oss vuxna.
 
Det finns naturligtvis inga universalknep att ta till och det är inget som tas upp på lärarutbildningen tror jag. (Borde kanske???) Var och en får improvisera sig fram till egna lösningar som lärare. Jag har ingen Sanning med stort S,  bara exempel på  hur jag ändå försökte göra när jag jobbade som klasslärare med de yngsta barnen i grundskolan.
 
- Jag mötte varje enskilt barn, varje dag ute i hallen och började med drop in så inte alla barn kom på en gång utan vi hade tid att prata en stund om kattens nya ungar eller familjens nya bil, den nya jackan, ett nytt blåmärke eller nåt annat  vardagligt. Ofta var det en förälder med också så vi kunde byta några ord. Det innebar att jag måste reservera drop in tiden för barnen, inte använda den för egen planering. Planeringen  måste var klar innan barnen började komma. Beröring var  också viktig. Det behövde inte vara att ta i hand (sprider för mycket snuve-virus ;- )  )  eller kramar (vilket många barn kan uppleva som alldeles för påträngande) men någon form av beröring. Den ger positiva "serotoninduschar" som känns gott i kropp och själ, ger en bra start på skoldagen.
 
- Klassisk musik var ett moment varje dag för att eleverna skulle samla ihop tankarna och sig själva efter den lekfyllda lunchrasten. Det innebar att varje barn vilade huvudet på bänken på sin lilla medhavda kudde och vi lyssnade på enkel klassisk musik. Det blev  samma stycke under en tid så att barnen skulle lära sig känna igen det. Klassisk musik är inte så lätt tillgänglig, behöver tid och träning för att uppskattas. Jag valde sån musik som berättade en historia på nåt sätt så att vi skulle kunna få inre fina bilder av den; Beethovens nia, Moldau, Grieg, Peter o vargen. Under den här lilla stunden så förberedde jag inte nästa lektion, utan satt  stilla och lät blicken svepa över barngruppen, från barn till barn och försökte förstå dem. Stannade till med mina tankar lite extra hos barn som jag visste kämpade med dåliga odds och försökte känna in deras situation: Hur mår du egentligen lilla barn?  Har du någon som älskar dig och som hjälper dig att kämpa vidare med skolan och med livet? På något sätt blev den här stunden en mental träning för mig att försöka öva upp mitt inkännande, min empati, en stund som kanske banade väg för att just älska varje barn.  Sen hoppades jag förstås på att det fanns en osynlig men  positiv magi i att sitta där och bara älska dem alltihop, att det på nåt sätt skulle kännas i luften. ;- )
 
Efter ett långt yrkesliv så blir det såna här ihopsamlade  funderingar, typ;  vad har jag egentligen gjort och vad var  viktigt under alla de här åren? Vad var meningsfullt och vad var meningslöst? Och det är väl bara att hacka i sig att bilden av hur det har varit  ändras lite med avståndet i tid.
 
 

Grillknyte i Lianegrillen i kväll!

En trevlig kväll med våra jaktgäster Wolfram, Ralph, Axel, Jan o Arne. De hade med sig grillkött av olika slag som de grillade perfekt. Vi hade med potatissallader och grönsallad.  Lättsamma och gemytliga vänner som det är roligt att träffa och prata bort en kväll med.
 
På mig ankom alltså att fixa potatissallad. Jag tänkte köpa det på Ica Sillerud men det var slut. Då sa Rikard att det kunde han göra åt mig! ;- ) Helt fantastiskt erbjudande från min butik, om potatissalladen inte finns så fixar butiksägaren en hemgjord! Självklart tog jag det erbjudandet. En del av den tog vi som den var,  en del fixade jag lite med före servering, blandade med kokt ägg, gurka, äpple och lite annat.
 

Kl 15.00 älgjakt

Ingen älg fälld under dagen så här långt. Drevlaget har jagat Västra Boda och Gyltenäs men inget. Nu har de avslutat.
 
Hundlaget har jagat Mölntegen och nu Bryngelsbyn. Man har haft tre hundar lösa i en o en halv timme men inget upptag. 
 
Kålleboda hade inte ställt in något första drev idag, men de hade sett en varg och jagade på annat håll så som var tänkt.
 
Uppdaterat  kl 16.30 Dagens jakt avbruten. En historisk dag så till vida att det är första gången ingen älg fälls den första jaktdagen på Harnäs vvo. Nu har reglerna för avskjutning varit ovanligt strikta eftersom man vill spara älg. Men det är inte fel på skyttar eller drivare eller hundar, det har varit dåligt med älg i de jagade områdena.  Man har sett 10 älgar totalt under dagen men inget har varit skjutbart.

Kl 13.00 måndag uppdatering älgjakt Harnäs vvo

Ingen älg fälld än på Harnäs vvo, vare sig i folkdrevlaget eller i hundlag.
 
Nu jagar hundfolket Bryngelsbyn och folkdrevet Gyltenäs.
 
Man har sett en stor varg vid kraftstationen i Snarkil idag, den sprang söderut  på Snarkilsnäset. Alla i jaktlaget har fått ingående info om hur man ska agera vid eventuellet vargangrepp på hundarna, hur paragraf 28 ska tillämpas, den som ger rätt till nödvärn.
 
 Kålleboda såg varg idag  på Knoll.

10.00 uppdatering älgjakt Harnäs vvo

Johans hund har ståndskall på tre älgar, ko, kalv och tjur. Tjuren ev skjutbar. Väster om Lintjärn.
 
Uppdatering 10.15: Gruppen delade sig, hunden gick efter kon norrut genom skyttelinjen. Övriga djur kan vara kvar inne i såten eller har gått ur.
 

Älgjakten kl 9.30 måndag

Drevfolkets lag startade i Västra Boda
 
Hundfolket startade i Mölntegen och det var Mikael, Anders Gottfrid och Johan Hofström som enligt lottdragning fick börja med sina hundar. Harald Gatel såg en 12-taggare + kviga som gick in i såten vid Lintjärn. Spännande!

Älgjakten drar igång idag!

Nu är det dags. Den varar några dagar under den här veckan. Hur många är svårt att veta. Det ska skjutas 15 älgar med stort och smått på Harnäs vvo som vi tillhör. Det är ungefär en halvering mot för några år sedan. Bortåt hälften av älgarna tas numera av varg i Värmland och älgstammen rasar. Harnäs är drygt  3000 hektar stort och det är så där 76 jägare  anmälda tror jag fast bara runt 10 drivare. Det mesta blir med hundjakt numera. Det är förstås en trevlig jakt men samtidigt finns oron för vargangrepp. Hundarna jagar ju ibland långt från jägarna så det är svårt att skydda dem vid eventuella angrepp. Vargrevir går in i jaktområdet.  Igår kväll samlades i stort sett alla på Tjolitta för information. Man samlas där varje morgon för att inomhus i lugn och ro för att planera dagens jakt. Säkerhetstänket är i fokus förstås. Tidigare så har det varit arbetsdag på området då man röjt och markerat pass.  Nytt för i år är att de skjutna älgarna körs till Nysäter för att tas om hand av proffs istället för att jaktlaget  håller på med kötthantering i eget slakthus. Jägarna kan välja att få köttet direkt nu på lördag (några reser långt)  eller låta det hänga en vecka och få det en vecka efter jakten.
 
Roland kommer att rapportera lite vad som händer under dagen och jag försöker att uppdatera kontinuerligt här.

Lilla Lou växer o frodas!

Hon mumsar och äter och växer både på längden och bredden, barnbarn Lou i Stockholm. Ögonen är stora och blå. Vi är glada att få täta rapporter

Rådjursjakt idag söndag.

Seffrin på jakt idag igen. Och spännande blev det. Vi gick rätt så snabbt, helt överraskande,  på tre rådjur, get och två killingar. De såg och hörde oss inte. Problemet var bara att vi befann oss mellan rådjuren och de utställda skyttarna. Jag lyckades med konster o knep smyga en halvcirkel runt rådjuren, halvt hukande så de inte skulle se mig, fast vi var rätt nära. Tänkte att nu var chansen att de skulle gå åt rätt håll åtminstone 50 - 50. Men de gick åt fel håll förstås, ut mot länsvägen. Efter lite trixande fram och tillbaka där, jag såg dem, så kom ett ensamt rådjur springande åt rätt håll, mot skyttarna. Det kan ha varit så att geten ställde killingarna  för att dra på sig jakten ( har jag sett förr) eller så var det ett helt annat djur som blev stört av jakten. Seffrin följde i alla fall  de andra rådjuren på andra sidan länsvägen, simmade över en bred bäck (inte illa för att vara en tax som vägrade hoppa över minsta vattendrag för ett år sedan! ;- )   ) och jagade dem fortsatt tills de förmodligen simmade över älven vid Tjärnshaget. Åtminstone tog Mikael honom vid älvkanten på "ståndskall". Sen släppte jag honom på den plats där det ensamma rådjuret försvunnit utom synhåll riktning mot skyttarna, men han fick inte upp det djuret så vitt vi vet.  Han drev ett vers men det kan ha varit  på en älgkviga. Efter ett tag kom han tillbaka, klockrent i egna spår. Bra att han går tillbaka i eget spår och  bra om han inte jagade länge på älg!  Efter de här långa, svettiga marscherna i  kuperad terräng så avbröt jag, for  hem, duschade, kammade älgflugor ur håret (bara två idag!) och fikade.  Gubbsen gjorde ett släpp till i ett annat område men det var tomt.
 
Sprillrandes nya radioar har vi. De gamla var helt slut. Det bästa med de nya är att de är mindre, går ner i bröstfickan på skogskläderna och så är det bra ljud förstås.
 Nu söndag kväll försvann alla älgjägare på info-möte med hela jaktlaget angående årets älgjakt. Tror att det är på Tjolitta.

Jägarsoppa blev det igår kväll!

Vi bjöd in våra tyska jaktgäster / vänner Wolfram, Ralph och Axel på information om årets älgjakt och jägarsoppa. Detta är en tradition lördagen före älgjakten sedan många år tillbaka. Soppan  gjorde jag  på älgbuljong, älgkött malet och finskuret, potatis och andra grönsaker. Till soppan blev det delvis hembakad värmlandskaka (inte jag som bakat!), hjortkorv, falukorv (!) och en del annat smarrigt pålägg. De här jägarna är vänner till oss sedan ett antal år tillbaka och vi har många goda minnen att dela när vi ses, minnen från jakter här, fiske och från Rolands 50-årsfirande i deras hemby Badow i Tyskland när vi var med på olika jakter och evenemang. Sen skålade vi förstås i champagne skänkt av D o G samt sjöng för W som hade födelsedag i förrgår.
Ett absolut måste vid den här måltiden är förstås de speciella assietterna med Harald Wibergmotiv, olika på varje tallrik.
Vi hade en trevlig kväll tillsammans men kunde konstatera att en god vän som brukar vara med inte kunde komma i år. Vi saknar honom här hos oss, men räknar med att han kan vara med nästa år igen.  Vi ser fram emot en trivsam vecka med älgjakt och gemenskap.
 
Idag söndag förmiddag jagar Roland hare ("för hundarna måste ju komma ut"... ha ha !) och på eftermiddagen blir det gemensam rådjursjakt här runt Liane. På måndag drar älgjakten igång och fortsätter under veckan. På måndag kväll gör vi  gemensam grillning i grillhuset på Liane om vädret är nådigt. På onsdag har hela jaktlaget soppäting tillsammans och i slutet veckan bjuder jag våra egna gäster på avskedsmiddag. På min agenda står det f.ö. fönsterputsning den här veckan, också tradition innan frosten kommer på allvar! ;- )
 
Tidigare på dagen igår var Roland i Blomskog på deras fina skjutbana för att skjuta sig godkänd inför älgjakten. På eftermiddagen var det godkänd- skjutning med jaktgästerna här i Sillerud.
 
 
 
 
 

Lilla rödhaken!

Flugit in i fönstret hade han säkert gjort, den lilla rödhaken som satt alldeles paralyserad och vimmelkantig på Agnarshustrappan när jag kom dit idag. Jag kollade runt allt annat först så han skulle få lugna sig lite. Och när jag till slut dristade mig till att gå nära och öppna dörren så flög han iväg som en oljad blixt. Han verkar alltså ha klarat sig bra. Jag är inte så bra på fåglar så jag vet inte om detta var en hane eller en hona.

På förekommen anledning!

 Bilden är en påminnelse till en mycket god vän!

DÖ-döden är inte inledningen på ett politiskt kaos ...

... så som det beskrivs i media! Den är möjligtvis konsekvenserna av ett politiskt haveri och kanske början på en väg ut ur det kaos som den senaste tiden har inneburit för Sverige som land och nationalstat. Och man kan i det snabba kapitulerandet från Allianspartiernas ledningar ana en lättnad över att spelet för gallerierna kan vara över. Man har nog lite till mans insett att det var fel att i en liten partiledargrupp ingå DÖ bakom ryggen på de egna partierna. Flera har fått mördande kritik internt, kritik som inte alltid sipprat ut och M kan nog dra en suck av lättnad som slipper DÖ-strid på sin stämma framöver.
 
Inget parti på riksnivå har tagit ansvar för den största krisen vårt land har hamnat i sedan andra världskriget; migrationsvågen / folkvandring från norra Afrika / Afghanistan till Sverige, den som nu är uppe i 2000 människor per dag och som är totalt ohanterlig i praktiken!!!.  I stort sett alla  partier har backat undan, skjutit ifrån sig allt ansvar och lagt det  på kommuner, myndigheter, ideella organisationer och privatpersoner. (Med sådan feghet hanterades varken andra världskriget eller Balkankrisen!) Vi svenskar må vara måttligt politiskt intresserade men  fakta har lyst igenom och skrämt många av oss; att vårt land plötsligt driver  omkring på ett stormigt hav utan styrsel och ledning, utan några realistiska förslag till lösningar på kort eller lång sikt. Det är kaos, inte DÖ-döden!  Uttalanden från ministrar och opposition har handlat om ideologiska dimridåer utan verklighetsanknytning samtidigt som kommuner tvingats utropa kristillstånd av varierande grad för att  exempelvis kunna konfiskera olika typer av anläggningar avsedda för idrott o annat för att kunna ge människor tak över huvudet.  Läget är absurt och utopiskt. Vi vanliga dödliga nyper oss i armen och försöker begripa vad som händer.
 
Media uttrycker förvåning / bestörtning över KD:s beslut att fälla DÖ. Man hade inte anat innan! Så blåögt! Man tror fortfarande att media och partiledningar har hand om sanningen, så som det brukar vara i Sverige. Men det  är ett annat läge nu. Vi som har diskuterat de här frågorna länge  vid kaffebordet är inte ett dugg förvånade. Det har växt fram en avgrund mellan "vanligt folks" åsikter och medias / politikers. Makthavare och nyhetsförmedlare har hållit för ögon och öron länge, inte lyssnat in opinionen, inte brytt sig om fakta. Man förstår inte KD:s beslut och man förstår inte SD:s framgångar i sympatimätningar. Kanske dags att utan förutfattade meningar börja se och börja lyssna på kloka människor och verklighetsbeskrivningar.
 
Patetiska i sammanhanget blir Löfvéns anklagelser om löftesbrott från Alliansen. Märkliga när de kommer från en  man som just  på löpande band har brutit  löften som han gav svenska folket i valet.
 
 

Leif GW är lysande TV i Skavlan!

Ja men, man måste kapitulera!!! Jag är inte förtjust i TV rent generellt, ser inte så mycket, men Leif GW i Skavlan var lysande! Hans böcker ´har jag läst, alla tror jag, inklusive boken om hans barndom, Gustafs grabb heter den om jag minns rätt. Och jag har inte mycket till övers för GW som person, inte för hans rackliga kvinnosyn, inte för hans haltande  empatiska förmåga, inte för hans sociala inkompetens, osv, men som TV-person är han fullkomligt outstanding! Det blir bara vansinnigt rolig TV. Den som inte har sett programmet live måste bara se det på  SVT play.
http://www.svtplay.se/video/4113885/skavlan/skavlan-sasong-14-avsnitt-4
 
Att göra ett Skavlanprogram på temat jämställdhet med Leif GW, Ebba Witt Brattström, statsminister Erna Solbergs hemmaman och en idrottstjej som var ett gruppvåldstäktsoffer med stark  integritet var naturligtvis också helt brilliant. Kombon av styrka, klarsyn, humor, intelligens och förkrossande ärlighet var oemotståndlig i den här mixen av personer.
 
Lite i eftertanke så inser jag att ett bestående minne av det här programmet blir idrottstjejens uttalande om att det faktum att hennes våldsverkare dömdes till stränga straff i USA; två av dem till livstids fängelse (gissar att det verkligen är livstid i USA om nu inte brottsoffret vill benåda) och en av dem till 25 års fängelse starkt bidragit till att hon kunnat gå vidare och känna sig som segrare till slut i bearbetningen av det förlamande  trauma som väldtäkten innebar. Straffen betyder något för den som drabbats! Det låtsas vi inte gärna om i Sverige, eller vi låter det inte betyda något.  Det blir särskilt minnesvärt eftersom det just idag meddelats att åklagaren yrkade på endast 4 års fängelse för den man som erkänt ett antal grova våldtäkter på barn; 1 -  3 år gamla,  när han jobbat på dagis, samt filmning och ett antal andra barnpornografiska brott i samma anda. Barnen och deras föräldrar riskerar alltså att inom ett par års tid möta den här mannen på gatan. Det är absurt för brottsoffer som tvingas leva med livslånga skador fysiskt och psykiskt.

Sista jobbdagen före lovet!

Igår kväll hade vi goda vännerna A och A här på varma smörgåsar och lite glass med jordgubbar. De har rest runt i Tyskland och Kroatien med husbil och hade  mycket att berätta. Intressant!
 
Sista arbetsdagen är det  idag fredag och sen en vecka ledigt. Skolorna i Årjängs kommun har höstlov under älgjaktsveckan, inte under Allhelgona. Idag börjar jägarna  komma och fler kommer imorgon lördag. Våra gäster  är både från Norge och Tyskland. Det är en gemytlig vecka med mycket prat och samkväm på olika sätt. För min del blir det en hel del matlagning, avfrostning av frysboxen innan älgköttet ska ner där och så fönsterputs innan vintern kommer. Och så långa promenader förstås. Så har min lediga älgvecka sett ut i många år  nu sedan jag slutade vara med och gå på älgdrev. Inte helt fel alltså.

Klimatalarmismen tror jag inte på!

Jodå jag tror på att klimatet ändrar sig. Det har det gjort då och då genom historien. Sverige har flera gånger varit täckt av inlandsis som smält bort. Det har varit Fimbulvinter. Under Bronsåldern hade vi medelhavsklimat här. Men jag tror att klimatskiftningarna sker i huvudsak av andra orsaker än de som vi människor skapar. Vi kan säkert ha en viss påverkan men den är troligtvis marginell. Och framför allt, många tjänar på att det larmas om klimatet. Texten i länken nedan är skriven av en  kunnig person och trovärdig person. Värd att läsa!
http://antropocene.se/2015/october/civilisationens-dodgravare.html

Släpp på rådjur idag torsdag!

Vi släppte tax Seffrin en stund i eftermiddags. Han har nya pejlen på sig med det lilla smidiga halsbandet.
Han letade ivrigt med näsan i marken hela tiden men inget upptag blev det.
Vi såg ett antal såna här platser där råbock revirmarkerat genom att gno huvudet mot trädet och så sparka upp marken o urinera antar jag att de gör också. Seffrin var väldigt intresserad av de ställena.
 

Ledig dag!

Idag är det torsdag - ledig dag! Satsar än så länge på att inte göra många knop, bara låta åldern ta ut sin rätt och sitta still med en god bok,  men man vet aldrig hur dagen utvecklar sig.  Först får jag ta disken efter gårdagens trevliga äting med goda vänner. Det kan bli något släpp med Seffrin lite senare. Vi har sett en del rådjur runt huset så det kan vara läge. Nästa vecka är det älgjakt så då blir det ingen jakt på rådjur.

Gamla tallrikar blir det i kväll!

 
Loppisfynd, något engelskt porslin är det, men fin kvalitet på dekor, glasyr och tallrik.  På dem äter vi varmrätten som ovanligt nog är pepparrotskött på älg och kokt potatis och kokta morötter.
 
Willowtallrikarna är arvegods. De är fint dekorerade i koboltblått. De får komma fram till desserten som är risgrynskaka, hemkokt hallonsylt och vispgrädde.
 
Vi dricker valfritt vin / öl / vatten ur lergodsmuggarna från klostret i Taizé.  Dem använder vi nästan jämt till gäster, passar till alla drycker.
 
 Bordsdekorationen har stått ett tag men den har vägrat att vissna helt så den får bli kvar.  Inte så himla raffinerad men duger.

Nio kilo älgfärs blev det!

Det är ett roligt jobb och känns väldigt bra att kunna frysa ner det i små paket lagom stora för en måltid. Jag blandar med fläskfärs och lök så är allt färdigt för tillagning.

Vackert o mäktigt!

En filmsekvens kom från kusin Siv i Schweiz. Men den är från hela världen.
https://www.youtube.com/embed/Hodomt6bBOw 
 

Vår skolgård just nu!

Det nya högstadiet i Årjäng är byggt och klart. Det verkar fungera bra, vackert och skolöst är det också. ;- )  Nu byggs andra delar av skolan om, bland annat köket och skolgården. Det mesta här är en inhägnad byggarbetsplats och de små barnen måste följas till och från matsalen. Fast tack o lov så finns en skolgård för lek  på andra sidan.
Det finns så vitt jag vet ett beslut på att låg- och mellanstadiedelen av Nordmarkens skola ska byggas om och renoveras också. Behoven där är stora. Det bygget ska starta under 2016. Men jag undrar om det blir verklighet för inget har tydligen ännu startat av exempelvis  upphandling och det  är processer som tar tid.

Vackra fjärilar!!!

Och många är de i Kärleksörten! Så fina!
 
För första året på länge så blommar den här växten. Blomställningarna har liksom svartnat i flera år, innan de slagit ut. Men nu är de riktigt fina, hoppas de kan stå länge.

Harley Davidson i Täby

När vi var i Stockholm så besökte vi HD-butiken i Täby. Roland hade funderingar på en skinnjacka till mc-åkningen och numera finns visst bara tre HD-butiken kvar i Sverige och i Täby är alltså en. Det blev ingen skinnjacka men det var roligt att kolla på lite av varje.
Wide glide
?
Kanske Heritage
HD-cykel ;- )
Och de allra sötaste barnkläder.
 
 

Dagens rådjursjakt med lille Seffrin!

Vi släppte Seffrin på eftermiddagen efter att Roland jagat hare färdigt med Hej. Seffrin har fått ett alldeles nytt fint pejlhalsband, litet och smidigt, passar också Hej tror jag. Fast än så länge har vi nog bara en handenhet, ska bli en till framåt jul så jag också kan följa vart han går.  
Den gamla pejlen såg ut så här, var en liksom en västhistoria. Egentligen är han nog inte hindrad av någon av dem när han rör sig i skogen.
Så här ser handenheten ut och jag tror att det är skallindikator också på den, men jag vet inte säkert.
Vi gick träget genom terrängen i ett skogsavsnitt. Seffrin lämnar mig ibland utom synhåll några minuter men han har inte så stort sök som de senaste två taxarna vi haft, Anton och Oskar. Men så har jag inte heller suttit med Seffrin i skogen stilla när han var valp och låtit honom söka länge runt mig och lämna mig, så som jag gjorde med de förra taxarna. Gissar att det kan ha samband, men jag vet inte förstås. Vi skrämde 5 älgar ur såten men han jagade inte på någon av dem, tack o lov.
 Terrängen är bitvis rätt så marig att ta sig fram i, ibland som en tätt Törnrosahäck och ibland så här. Det blir i alla fall höga benlyft bitvis. Nyttigt!!!  Men det är inte så käckt med älgflugorna och fästingarna. Två fästingar, såna med röda ryggar, tog jag på byxknäna i skogen och hundratals älgflugor. De kom som surrande kamikazepiloter rätt i ögonen ibland. Vid duschen hemma så kunde jag plocka bort fem till och tre som gick att kamma ur håret. Alltså de är inte roliga! Minns inte om jag fick nåt recept på avskräckande medel förra året.
 
Seffrin fick inte upp något rådjur fast han sökte ivrigt hela tiden, visar tydligt att han vet varför han är i skogen, har stor jaktlust. Det räcker länge. Det är så roligt att rådjursjakt med hund är igång igen! Jag mår bra av det som hundförare och Seffrin också.

Bill åkte brandbil!

Barnbarnskusin Bobo och barnbarn Bill var med på  öppet hus på brandkåren i Norrviken Sollentuna. Det bjöds på brandbilåkning vilket var såååå spännande. Det tutade och blinkade hela tiden.  Vi tog svängen om dit för att kolla eftersom GPS:n envisas med att leda oss den här vägen när vi kör in i Stockholm norra infarten E18. Vi kom alltså i stort sett hit ändå, det var ingen omväg. Kul att träffa hela Bobo-familjen också, inklusive lilla Bonnie.

Trerätters idag igen, men ett annat stuk!

Här var en effektfull bordsdekoration! Färgglada löv på svart duk!
 
Vi fick en helt otroligt god svampsoppa, gjord på kantareller, buljong, grädde och schalottenlök. I den fanns lite hela svampar (bra idé) och riven mozarellaost. (också bra idé!)
Varmrätten var gryta gjord på nötköttsbas. Gott och lite exotiskt för oss som aldrig köper nötkött själva för att laga mat, kött här blir alltid vilt. Desserten var en hemgjord äppelkaka med vaniljsås och jag åt äpplen stekta med honung o kanel och lite likör.
 
Många intressanta diskussioner hade vi, en trevlig kväll,  fin utsikt över sjön med eldstad och lampor. Tack B och L!!

Butik för fiskeutrustning i Örebro!

Vi brukar stanna väster om E 18-genomfarten vid något som jag tror heter Eurostop. Det är i alla fall ett litet köpcenter med ett högt hus. I det ligger ett matställe som brukar vara lagom för oss att stanna och fika eller äta. Där finns också en stor butik för fiskeutrustning. Fiske är stort här, Hjälmaren går in i Örebro stad och så finns Vättern bara några mil bort och förstås en massa små insjöar och vattendrag.
 
De här var designade, blanka och gissar jag dyra, i alla fall inlåsta.
 
Utbudet var enormt!  Och det presenterades hela väggar av märkliga saker. Jag har ingen aning om vad man kan tänkas fånga med de här stora, långa slarporna i grälla färger.
 

Oj, vilken fin kväll!

Vi var bjudna på mat hos goda vänner. Förrätten här var självfångad gädda från Östra Silen  som paté  med romsås och räkor. Smarrigt!
 
Varmrätten var gryta med älg, nöt och fläsk med mos och rårörda lingon (måste jag göra!!) samt sallad på spetskål och bönor. Desserten var en blandning av äpple, vanliljsås bl.a. med kaffe till.
 
De andra gästerna hade med ett smarrigt tilltugg till entrébubblet. Det ser märkligt ut men smakar fantastiskt gott, kärnfria dadlar, omlindade med bacon och stekta. Det söta i dadlarna möter det salta och rökta från baconen perfekt! Serveras kallt förstås.
 
Bordsdekorationen var snygg!
 
Stundtals var utsikten fantastisk, vilken kväll det blev och trevligt hade vi.

Stockholm är fint!

Jag tycker om staden och trivs där när vi besöker barn och barnbarn. Den här gången hade vi tur med vädret också, solen lyste hela tiden nästan och det var hyfsat varmt. Fast Roland kan få såna där akuta hemlängtansattacker när han öppnar bagagen och  det luktar töre! ;- )

Barnbarnen i Umeå!

i
Lilla pluttan Lovis, drygt ett år, mumsar äpple.
Och här är fina storebröderna!
Isak har en solcelldriven liten bil!

Premiär hundsläpp på rådjur idag på morgonen!

Det var vackert på Liane med dimmorna dansande över fälten nedanför. Samling i grillen med goda vänner.
Seffrin var heltänd på rådjursjakt, han har ju väntat länge nu. Han gjorde några riktigt bra drev, lagom långa så där en dryg halvtimme. Men inget kom i skotthåll idag.
På pejlen syntes att han sökte ut bra på första släppet.

Vår lanthandel stödjer ICAs insamling till Cancerfonden

Det går i rosa på ICA Sillerud nu! Rikard stödjer penninginsamlingen till Cancerfonden. I hans familj har man drabbats hårt av sjukdomen berättar han och det ligger nära till hands med ett helhjärtat engagemang för en god sak.