Min skola uppifrån!

Min skola uppifrån!
Här är Silbodalsskolan i Årjäng uppifrån. Det är tror jag, Värmlands största skolenhet. Jag förstår inte varför man inte har delat upp åtminstone de yngre barnen på åtminstone två skolor istället för att klumpa ihop allt här. Kyrkan ligger alltså  till vänster i bilden. Till höger om den ligger skolområdet. Längorna längst häråt är högstadiet, rakt fram med orange tak är gamla mellanstadiet och t.v. om den en liten länga som är mest lågstadium o fyra fritis och förskoleklasser.

Bortanför alltsammans ligger sjön Västra Silen med småbåtshamnen och Årjängs såg. Längst bort ligger en ö som jag tror heter Lillöna. Bilden tog Roland när han var uppe o flög helikopter marknadshelgen.


Nazistpartier på frammarsch!

Det går fort framåt för högerextremistiska partier hos oss och i Tyskland. Vi tror att det är unga män med kedjor, rakade skallar och tatueringar. Så länge den fördomen består är vi hjälplösa offer för spridningen av deras ideologi. Nej det är män o kvinnor, unga och gamla och de ser numera väldigt prydliga ut.

Jag läser i "Frankfurter Rundschau"21 sept 06 hur man
i Tyskland förtvivlat kämpar mot den växande nazismen. Den nya nazismen har sin grogrund framför allt i arbetslöshetens nordöstra Tyskland. I samhällen som Postlow, Neuenkirchen, Blesewitz har nazistpartiet NPD runt 30 procent av väljarna på sin sida.   Och det är inte arga, unga, skinnskallar  det handlar om här utan om de äldre som blivit kvar när de unga flyttat till jobb i andra delar av landet.  Det är alltså bland äldre, vanliga,  besvikna medborgare som nazisterna i Tyskland har stora anhängargrupper.  Och det är också här som partiet sätter in sina rekryteringsinsatser med socialt hjälparbete. Så gör man också  bland de unga. 

Nazisterna  tar plats i alltfler delstatsparlament: Exempelvis i Mecklenburg-Vorpommern med 7,3 %, i Sachsen med 9,2 %.  Det låter inte som stora siffror, men det är den snabba ökningen man är bekymrad över och att partiet får vågmästarroll.  Man undersöker och diskuterar i högsta rättsliga instans i Tyskland om det är möjligt att förbjuda partier med nazistiska sympatier, men man når ingen enighet i frågan. Några anser att det är rättsligt möjligt men andra inte.

Kanske är det dags att man på allvar undersöker vad människor är besvikna på hos de "vanliga" partierna; ligger det politikerförakt i botten? Har de styrande misslyckats med att förmedla tron på de goda avsikterna?  Har man nonchalerat missnöje bland "vanligt folk" i frågor som berör deras vardag och livskvalitet?  

Oskars första halsband och koppel!

38735-319

Nu har lille Oskar, 3 mån. gamla taxvalpen, fått sitt första lilla halsband och koppel. Rött är så snyggt till mörk tax. Han gillar det inte och sparkar sig hela tiden. Men han kommer att vänja sig snabbt. Roland tränar att ställa upp honom till utställning. Det blir det förstås så småningom.


Oskar har fått chips

Oskar har fått chi

Nu har taxvalpen Oskar fått chips. Det är inopererat någonstans i kroppen och där finns hans identitet. Det är istället för tatuering i öronen med grön färg så som de andra hundarna har. Roland tyckte chips var bättre för då slapp vi söva honom. Det är så plågsamt. Den här brickan talar om att han har chips. Så om han rymmer och blir upphittad av någon så finns en anvisning vart de kan vända sig för att ta reda på ägaren. Smart!! (Fast han kommer aldrig att rymma från mig!)


Oskar på cd

Oskar på cd

Av våra goda vänner D och G på Harhalsen får vi ibland fina bilder på cd. Och då gör de skivorna så här snygga alltså. Och det verkar inte vara något påklistrat utan liksom i skivan!  Teknikens under igen då! Jag undrar hur de bär sig åt?


Tall igen då

Tall igen då

Kommer tillbaka med den märkliga formationen i tallen uppe på Linnekleva. Fick ikväll veta att det kan vara något som kallas "Häxkvast" o som kan vara en svampsjukdom. Fast den här är ovanligt stor i så fall.


Bloggen = genrernas död??!!

Varje gång bloggande blir angripet utifrån så kommer de här tankarna; Va ä dä tess?? (Vad fyller det för funktion och för vem? Vad betyder bloggen för läsare och vad betyder den för skrivare?)

Hiitllls har det skrivna ordet varit strikt indelat i genrer: Författare har skrivit barnböcker eller sience fiction, eller sagor eller faktaböcker eller deckare eller biografier osv, Och man har oftast hållit sig till sin genre för att få respekt. Att blanda genrer i samma litterära alster har varit näst intill omöjligt för en författare med anspråk på att betraktas som seriös. Men jag har en känsla av att genrerna har varit en  konstlad uppdelning, gjord utifrån kommersiella  / vetenskapliga intressen. Författare har inte alltid velat bli infösta i genrer och disciplinera sitt skrivande till att hålla sig inom en ram. Läsare har inte heller alltid velat vara smalspårigt genriga i sitt läsande.

Nu kommer bloggen och välter genrerna över ände. På bloggen kan en och samma skribent syssla med att varva biografi, deckare, dokusåpa ur levande livet, anspråkslösa dagboksblad, bildillustrationer, poesi, nostalgi, allt i en salig blandning. Det skrivna ordet fokuserar och fördjupar inte längre genren utan fokuserar och fördjupar personen. Kanske är det till och med intressantare än det mer intellektuella utforskandet av  en genre.  Är bloggen genrernas död eller bara ett komplement?  Är bloggens genreöverskridande bara ett tecken på dess låga nivå eller är det en helt ny litterär form?  Den nya tidens glaspärlespel för att nu väcka liv i den gamle Hesse? Är bloggen ett nytt sätt att använda det skrivna ordet på, ett sätt som varit länge efterlängtat men inte möjligt förrän med den nya tekniken?  Eller är den bara ett offentligt klotterplank?

Missbildning i tall.

Missbildning i tall.

Uppe på Linnekleva finns en tall som ser ut så här. Mitt uppe i trädet finns en tät boll, helt omotiverat. Det verkar vara en missbildning av något slag. Jag vet inte vad det är. Det är i alla fall inte ett fågelbo så mycket kan jag se.


Vid Linnekleva

Vid Linnekleva

Vi Linnekleva ser det ut så här. Det är vackert på hösten med ljungen som blommar  och det gula och grå i grafiska kontraster. Långt där borta lattjar Roland med Jazz på skogspromenad. Luften är syremättad och frisk med många dofter av mossa och blöta.


Arbetsro i skolan!

Har skrivit om detta i en kommentar men skriver några rader här också.

Det måste finnas arbetsro i skolan. Och den arbetsron får inte hänga på om läraren "har auktoritet" eller inte. Det blir alldeles för slumpartat.  I så fall borde "auktoritet" vara ett kriterium för inträde till lärarutbildning och det är det inte. Eller borde lärarutbildningarna lära ut "auktoritet" och det gör man inte.   

Det behövs ett stöd för arbetsro hela vägen i skolsystemet; från lagstiftaren riksdagen och hela vägen ner till klassrummet. Det stödet finns inte idag.Inte så mycket gula löv än!

38735-312

Inne i den där skogen till höger om vägen ligger vårt hus. Till vänster om vägen är garage o hundhus och vedhus. Det som skymtar rakt fram är nybygget hos den blivande grannen, men det är inte så nära som det ser ut på den här bilden.  Det jag egentligen ville visa var att det är inte så mycket gula löv än. Jag vet inte om jag har fel, men jag har fått för mig att det är ovanligt sent i år med hösten liksom. Det verkar gå sakta. Vi är i slutet av september och vi har inte haft någon frost än, gräsmattorna växer fortfarande, det är 20 grader varmt på dagarna och som sagt löven blir inte så gula. Eller så är detta fullt normalt för årstiden och jag minns fel!?


Om extrempartier

Vi hade tyska goda vänner här igår kväll på lite mat. De uppskattar Janssons frestelse, omelett med svampstuvning, korv o köttbullar. Vi pratade förstås om valet. Vi berättade att det svenska nazistpartiet nu är berättigat till partistöd och får 45 miljoner för att bygga upp sin partiapparat. Det fick 3 % av rösterna och mycket mer i vissa kommuner.  Sympatisörerna finns mest i södra Sverige.

I Tyskland är nazistpartiet stort idag berättar våra gäster. De har upp emot en tredjedel av rösterna i en del delstater. Det man vänder sig emot är främst invandrarpolitiken. Man arbetar idag mycket städat. Partiets företrädare har medvetet en prydlig image med snygga kläder.  Man har socialt hjälparbete bland ungdomar och arbetslösa tyskar och det är främst i de grupperna man rekryterar anhängare.  Det ska bli intressant att se om man använder sig av samma taktik i Sverige.


Överlevde tandläkarbesöket gjorde jag!

Jag överlevde dagens besök hos tandläkaren. Ligger här nu behandlad både här och där  i munnen, välbedövad och därmed mindre talför än vanligt, så jag avstår undervisningen till vikarie idag. Men tack o lov så behöver inte fingarna bedövas vid tandläkarbesök så det går bra att blogga och att läsa DN-artiklar också för den delen. Och för en gångs skull så finns tiden till det.

Jag har tandläkarskräck. så varje besök är en övertalning.  Minns med fasa barndomens grymme Baumbach, vår tyske tandläkare på barndomens folktandvård. Han var troligen en av de där tandläkarna som Hitler snabbutbildade för tjänstgöring i armén. De hade svårt att få vanliga tandläkarjobb i Tyskland pga deras begränsade kompetens men i Sverige var det skriande brist på tandläkare på 50-talet.


Birger Schlaugs DN artikel

När jag nu ändå är igång och hinner läsa debattartiklar så kan jag väl tycka nåt om Briger Schlaugs valanlys och kritik av det egna partiets valstrategi. Han menar att miljöpartistiska  och även andra väljare skrämdes bort av kravet på ministerposter i regeringen efter valet.

Visst har han rätt. Genom den strategin blev det tydligt vilken makt de gröna har haft och fortsatt vill ha. Socialdemokrater insåg att en röst på (s) också skulle komma att bli en röst på (mp).  (Mp)s inflytande över politiken de senaste åren har inte på något sätt stått i proportion till partiets förtroende hos väljakåren.
Men i motsats till Birger Schlaug så anser jag att (mp)s strategi var ärlig. Eller åtminstone ett steg på väg mot ärlighet. Ännu hederligare hade det väl varit om (s), (mp) och (v) hade gjort upp om ett partiprogram före valet. Då hade väljarna fått ett alternativ att rösta på. Det hade också blivit så att om det programmet fått majoritet så hade man fått bära ansvaret gemensamt. I det här valet  har socialdemokraterna  fått klä skott för  beslut som egentligen härstammar från samarbetspartierna, bl.a. när det gäller rovdjurspolitiken.

Rothsteins DN-artikel

Jag läser Bo Rothsteins artikel i DN om att valet egentligen är att betrakta som en triumf för socialdemokraterna. Hans tes är att moderaterna vann valet eftersom de tog över socialdemokraternas politik och därmed så är socialdemokraterna de som har vunnit ideologiskt genom att motståndaren gått över till deras ideologi. Så kontentan av det hela är att socialdemokraterna egentligen vann och moderaternas väljare är lurade !!

Herregud, i sportliga sammanhang brukar man tala om dåliga förlorare, men detta tar väl alla pris i alla fall !!!  

Var har karl´n hållit hus det senaste decenniet????

Har han helt missat socialdemokraternas jättekliv åt höger med exempelvis den stora utförsäljningen  (utdelningen ?) av lönsamma statliga bolag till privata intressen?

  Vi fick  därmed bl.a. nollkonkurrens på elmarknaden och energipriser som nu hotar både privatekonomier och företag.  Vilka är mest lurade? Och har han helt glömt de socialdemokratiska ministrarnas löften om guld o gröna skogar bara svenska folket  i aktieform köpte tillbaka  ett stort o välmående företag som det redan ägde  kollektivt i statlig form; Telia??

Om något parti har tillägnat sig de politiska motståndarnas ideologi och lurat de egna väljarna så är det väl socialdemokraterna.!  Man bekänner sig idag fullt ut till liberal marknadsekonomi på ett sätt som skulle få gamla partiideologer att gråta om de bara visste. Och säkert har en och annan socialdemokratisk väljare under de senaste åren av  högerrättning i leden lite yrvaket sett sig om i partiprogrammet, gnuggat sig i ögonen för att kolla om man verkligen sett rätt och till slut fällt en liten tår över förlorade ideal. 

Nej sanningen är den att socialdemokraterna efter åratals idogt ideologiskt arbete bland de egna  anhängarna äntligen fått dem att förstå att liberal marknadsekonomi är bra för landet. Och då har många socialdemokratiska väljarna  naturligtvis i logikens namn insett att de som är bäst på att leda landet på den vägen är de borgliga.

Sedan är väl Rothsteins artikel lörorik ur en annan aspekt: Det finns inget som säger att en artikel undertecknad med "vetenskaplig tyngd" garanterar att det som står där är "vetenskapligt neutralt" och enbart faktabaserat. Visst finns det mycket av tendens i detta alster! 

Jag har en mörkrädd hund!

Ha, ha jag har en mörkrädd hund!

Gårdagskvällens hundtur i skogen blev senare än den brukar bli. Jag vecklade in mig i en alldeles för lång "valanalys" här på bloggen  och minuterna gick. Funderade allvarligt på att strunta i skogpromenaden och stanna hemma, men det har blivit ett behov att gå raskt i syremättad skogsluft med en liten trasselsudd till taxvalp runt fötterna. Det är fantastiskt att få gå där och andas in frisk luft och skoja med valpen.

Det hann alltså bli skymning  innan vi gick och lite mörkt när vi kom tillbaka hem. Oskar brukar göra lite frimodiga lovar runt omkring men nu när det var lite mörkt så vågade han inte. Han var inte många decimeter från mina fötter på hela tiden! Inga utflykter runt stenar och granar inte!  Han är alltså mörkrädd lille pysen!
Årjängs marknad

Årjängs marknad

Årjängs marknad är ett stort evenemang;  runt 70.000 besökare på tre dagar och de kollar i 700 marknadsstånd, äter kålsoppa och går på tivoli samt besöker Årjängs travbana intill. Det är trav både lördag och söndag marknadshelgen.  Bilden visar en  del av marknadsbacken invid E18.

När barnen  bodde hemma brukade vi sälja kål åt tennisklubben. Det var ganska roligt. Nu var vi där och åt kålsoppa med D  och G i Harnäs. Det är en tradition. Jag köpte också en massa bladväxter av Charlie och godis och strumpor.

Vi var där på söndagen också eftersom Roland hade ett pass  i valstuga  då. Jag köpte mer bladväxter, behöver ha det på skolan som lite luftrenare och trevligt blickfång. 

Bilden tog Roland i samband med helikptertur på 5 minuter. Den var hisnande till och med för honom som gillar flygning.


Vild Hasse

Vild Hasse

Här är Vild-Hasse på Årjängs marknad. Han är ett original som har varit med i många år på vår marknad (o på andra marknader!). Han säljer renkorv och älgkorv och ser vild ut. Dessutom har han en lång poetisk ramsa som han gastar ut oavbrutet.  Vild-Hasse finns beskriven i boken "De ovanliga". Han ser ut som en trashank men är antagligen stenrik. Han har ett antal stånd på marknaden varje år. Vi köper alltid korv av honom.


Valanalys ??!!

I media hänvisas till att man "på bloggen" haft synpunkter på valet. Det verkar som att man måste det, även om jag förmodar att det hänvisas till proffstyckare på bloggen, eller att man passar på att ge röst åt egna åsikter som journalist. En journalist får ju inte tycka något eget bara referera vad andra sagt. Genom att ge sig in på bloggen kan alltså nästan vilken åsikt som helst letas upp, även den egna, här finns så mycket.

I sakfrågorna är det mainstream som gäller i Sverige; alla partierna trängs i en slags mittfåra som varken är höger eller vänster eller möjligtvis båda delarna. Det är där de stora väljagrupperna finns och det är där man fiskar röster och man gör det verkligen med bottentrål för att få med så många som möjligt.

För att profilera sig i den här breda strömmen med små skillnader i sakfrågor, gäller det för partierna att fokusera på sina förgrundsfigurer som personer. Det handlar mer om hur budskapet framförs och av vem, än vad budskapet i sig innehåller.   Fajten mellan partiledarna har varit hårt men tvekslöst gick Göran P som förlorare ur den striden. Den interna kritiken för herrgårdsbygget och den något luggslitna sluggertaktiken attt mest klaga på andra, inte måla upp ljusa fina bilder av den egna politiken, funkade inte inför väljarna.

GP såg trött ut på slutet, kanske har han ont också. Sonen som såg TV 4 debatten live sa att han var uppe och gick i reklaminslagen.   Bredvid honom såg Fredrik Reinfeldt ut som ett under av trygg landsfaderlighet med en ljus framtidstro och Maud som ett moderligt energiknippe.  På något sätt kändes det som om GP gav upp alltsammans någonstans i den vevan då Anna Lindh dog (hennes död var nog personligen svår för honom) och då han förlorade Euroomröstningen (o därmed förlorade möjligheten till en EU karriär).  Efter de händelserna har GP sett mest sammanbiten och lite förbittrad ut.  Glädjen över det politiska arbetet i sig, verkar bortblåst. Det är  alltmer sällan vi fått se den där varma glimten i ögonen. Valresultatet hade blivit ett helt annat med personer som Wallström / Bodström vid fronten. (och kanske någon med mer erfarenhet i trossen!) 

Sen vann alliansen på just alliansen, konkret och mediasmart uppstartad i den där badtunnan.  Man gjorde därefter målmedvetet och tålmodigt upp, i fråga efter fråga. Efter varje uppgörelse lyckades samtliga inblandade att se ut som vinnare och de blev allt mer skämtsamma i umgänget med varandra. De lyckades förmedla bilden av ett starkt sammanhållet gäng som gillar varandra och som just därför skulle komma att lösa eventuella problem tillsammans.  Smart image!! De målade gemensamt upp en ljus bild av framtiden istället för att ägna sig åt svartmålning och det gillar människor att höra; att det blir bra.    De ägnade sig åt det som regerande partier brukar ägna sig åt faktiskt.  Alliansen hade löst sina stora meningsskiljaktligheter redan före valet, medan väljarna hade en känsla av att GP hade den biten kvar till efter valet. Därmed var det ganska osäkert vilken politik som eg. skulle komma att råda.  Riktigt illa blev det när han på slutet började flörta med de borgliga partierna för att ev. skrämma bort mp o v från kraven på ministerposter. 

Nästan patetiskt blev det när (s) någon månad före valet fjäskade för jägare / landsbygdsbefolkning och antog ett nytt program för rovdjurspolitiken, som alla visste inte skulle bli realiserat så länge man söker stöd hos (mp).  Rovdjursfrågorna var för (s) enbart förhandlingsgodbitar. De var gratis att offra till (mp) mot stöd i klingande mynt i andra frågor (alltså av någon märklig anledning hamnade de alltid på finansdepartementet) . För de människor som är berörda av haveriet i rovdjurspolitiken så var rovdjursprogrammet bara ett spel för gallerierna och lätt att genomskåda.  

Nu har vi alltså fått en ny regering och jag tror kanske inte att det blir någon revolutionerande skillnad i sak, men det blir nya personer i alla fall. Det finns två förhoppningar som jag när ändå; att man ska ge oss en skolpolitik som bygger på en mer realistisk grund, alltså på hur det verkligen är i skolan, inte på visioner i det blå. Och jag hoppas på en ny rovdjurspolitik som gör det möjligt för oss här på Lihaget att bo kvar. För den dag vi inte kan gå i skogen och släppa våra hundar på jakt då får vi flytta härifrån. Våra hundar är familjemedlemmar, inte potentiell rovdjursföda. Jag vet att man i norra Sverige idag till en del lever på att föda upp ren till rovdjuren. Den statliga rovdjursersättningen utgör en väsentlig del av samernas inkomster. Men det tänkesättet kan jag aldrig anamma när det gäller våra hundar eller andra tamdjur.


Bra hundfiltköp!!

Bra hundfiltköp!!

På Årjängs marknad igår så inhandlade vi en hundfilt. Den är jättebra. Goda vänner har haft en sån här till sin hund i ett år nu. Den går inte att bita sönder, ändå är den mjuk och ullig. Den går att tvätta i maskin i 60 grader. Vi köpte ett stort stycke och delade upp det i flera mindre. Om någon mer är intresserad att köpa den så kan jag tala om att den finns i ett stånd neranför maskinerna.


Valplek!!

Valplek

Det är så roligt att ha två valpar samtidigt!!  Vi hade ju det för 12 år sedan och därför valde att skaffa två på en gång igen. De roar varandra på ett sätt som vi aldrig kan. Nu vågar vi släppa ihop Jazz o Oskar. Oskar har blivit så stadig och kvick att det går bra och inga ben blir avbrutna.

De jagar varandra vildsint över golvet, leker  och biter och skriker. Till slut blir  Jazz, den större av dem, lite för hårdhänt och då får taxen ett vansinnesutbrott. Han morrar, reser ragg och hugger vilt runt sig så det blixtrar i luften. Då blir den store Jazz rädd och går undan. I värsta fall får han rädda  sig upp i någon möbel där den lille terroristen inte kan nå honom.

Det ser så roligt ut när den store Jazz springer undan med svansen mellan benen!!

Det är likadant om de fajtas om ett tuggben; det är Jazz som viker undan och låter taxvalpen ta det!.

Taxar har ett speciellt temperament, gamle taxen Anton har alltid varit chef över husets hundar. Men den här nye lille Oskar är ännu vassare än vad Anton var. Jag antar att vi redan nu måste vänja honom vid att vi exempelvis tar ifrån honom maten och så, för att lära honom att vi ändå står över honom i rang. Om vi inte gör det nu tidigt, är det svårt att komma igen senare.

F.ö. så kämpar vi med att försöka göra Oskar rumsren. Hittills har det inte gett några bra resultat, men det är till att kämpa på. Vi känner igen det här också från tidigare hundar. Stövarvalparna gör nästan aldrig något inne ens när de är mycket små, men det är stora problem med taxarna. Anton kan vi inte lita på än fast han är 13 år. Han är så dominant att han går runt och markerar överallt inne med småskvättar för att tala om för alla andra att huset är hans. När han var liten och gick lös ute så hade han en sån här markeringsrunda också runt tomten där han varje kväll gjorde en markeringstur. Det var samma tur varje dag och till slut var det en liten stig efter honom.Kniv återfunnen!!

Kniv återfunnen

I november förra året så var Roland på en jakttur. De grillade korv upp på en myr mellan Vartjärn o Lämmetjärn. Bredvid sig stack Roland ner kniven i marken. När de lämnade platsen blev kniven kvarglömd. Roland har varit bedrövad över detta för det var en speciell kniv, dels för att den var gjord av en vän, S i Glava, dels för att handtaget var originellt. Det var gjort av en ekplanka som hittats  vid den plats i Stockholms ström där regalskeppet Vasa bärgades.  Man kan alltså åtminstone tro att träet är från Vasa eller från den tiden.

Gårdagskvällens skogstur med valpen Jazz gick uppöver Linnekleva och över några av myrarna där. Plötsligt kände Roland igen sig; det måste vara den myr där kniven blev kvarglömd förra året. Med lite letande fann vi eldresterna  men ingen kniv stack upp ur marken. Till slut satte jag mig på huk och började sprätta i några pinnar nere i mossan och vips spratt en av dem upp och DET VAR KNIVEN!

Vilken tur!!

Den sidan som legat uppåt var helt grå på handtaget och knivbladet rejält rostat men när vi kom hem så tvättades den och putsades så nu är den fullt brukbar igen!! Det känns rätt fantastiskt att kunna hitta ett så litet föremål igen efter så lång tid, som att finna en nål i en höstack. Det är ju ändå ganska stora skogsområden vi rör oss över och mellan Vartjärn o Lämmetjärn finns ett antal såna här små myrar.
Sola i Karlstad

38735-306
Sola i Karlstad är ett begrepp som kan stå för den vanliga solen. Karlstad lär ska ha ovanligt många soltimmar på sommaren. Men egentligen var Sola i Karlstad en servitris som står staty här utanför Bishops Arms, med vackra planteringar o älven bakom sig. Roland kan mer om henne så det ska han få berätta om imorgon. Då skriver jag om det.  Då skriver jag också om vilken fantastisk tur vi hade idag, helt otroligt faktiskt.  Jag kommer också att skriva om hundbus och  kanske om vår valvaka. och möjligtvis något om Årjängs marknad med Vild Hasse. Oj, det är mycket nu!!


Bishops Arms

38735-305
Gårdagen avslutade vi på Bishops Arms i Karlstad. Det är en krog med uteservering med utsikt mot älven. Det var fortfarande sommarvarmt och vi kunde sitta ute på kvällen. Egentligen är nog det här det gamla Stadshotellet tror jag, men jag är inte så säkert på Karlstad. Vi bor ju nästan 10 mil därifrån.  Roland dricker en variant av Staropramen och mms:ar kort på mobilen.

Vi pratade om att det var konstigt att vi inte kände någon på krogens uteservering. Och det gällde tills vi skulle gå. På utvägen fick vi se att en av gästerna var en tjej som växt upp här i Sillerud, dotter till en av mina kollegor som jag jobbade tillsammans med här i 10 år. Hon jobbade numera privat med datasäkerhet åt företag.  När vi kom till bilen fick Roland se en gammal lumparkompis. Världen är liten, i alla fall i Värmland.


Opinionsstuga Karlstad torg

Opinionsstuga Karlstad torg

Sånt här blir jag så imponerad av!  Exakt på överenskommen tid så kör det bara fram en kranbil på torget, skickar ut en kran, häktar på stugan o lyfter upp den på flaket, åker iväg. Det tar så där fem minuter bara, opp o iväg!!!  Swisch!!

Undrar varför vi inte bygger vanliga hus i flyttbara moduler så att det bara är att dela upp i småbitar och ta med sig när man vill flytta?

Opnionsstugan har nu stått på Karlstad torg denna veckan för att ge människor en möjlighet att informera sig om hur de politiska partierna ställer sig i framför allt rovdjursfrågorna. Det är politiskt hett i Värmland. Man har informerat  och visat på hur partiledarna svarat på frågor, men inte tagit ställning för eller emot något parti. Man har förstås också pratat om hur det är att jaga o ta jägarexamen.

Överraskande nog har många unga människor besökt stugan för att diskutera och de har varit både för och emot. Överraskande var också att det inte går att se vilka som är jägare, vilket man gärna tror. Det har kommit fram unga människor som har sett ut som punkare och berättat att de jagar!
Shoppat loss!

Man blir rik på att jobba mycket som jag gjort nu i några veckor. Mer lön för övertid??  Nej då, inte ett öre mer.   Men det finns ingen tid att shoppa! Så lönen finns liksom kvar.

Igår följde jag med gubben till Karlstad för att avveckla opinionsstugan vid torget och shoppade loss!

För att vara jag så var det verkligen massor och allt hittade jag på en affär som heter som något geometriskt: Kubik, nej Cubic eller nåt.

Det blev en rutig bomullsskjorta, en blå tröja och ett par benficksvida byxor. Jag ser att det nog ska vara jättesmala jeans just nu enligt modet, men jag gillar verkligen de här byxorna som är vida i benen och som har benfickor. I fickorna får jag plats med all nödvändig personlig bråte såsom almanacka, mobil, kamera, nycklar och annat som jag envisas med att dra omkring på hela dagarna. Jag borde nog köpa några par till innan de helt försvinner ur affärerna.


Krokodiljägarhysterin fortsätter!!

Nu säljs det biljetter till Irwins begravning!  I tusental!  Biljetter till en begravning????

Hans fans dödar och lemlästar stingrockor för att "hämnas" Irwins död!

Och Han ska begravas på ett zoo!!

Har världen blivit helt vriden???

Ur ett humanistiskt perspektiv känns allt det här väldigt konstigt. Har våra grundläggande värderingar bara liksom bleknat bort  o suddat ut gränserna mellan människa o djur?

Jan Guillou = super-egot!

Jag läser gärna hans böcker. De är välskrivna och framför allt underhållande. Filmerna däremot känns som våldspornografi, så dem klarar jag mig utan.

Men han är ju bara så trist som person! Nu senast gör han bort sig med utspelet omkring bloggandets fördärvlighet. Han gör samma fel som många andra proffsskribenter: mäter bloggen med journalistiska mått. Bloggen är ingen journalistisk produkt och ger sig heller inte ut för att vara det. Den är bara en enda stor eruption av skrivlust hos alldeles vanliga människor. Och det är alldeles tillåtet att skriva som man vill utan krav utifrån. Det är till och med tillåtet att göra stavfel och grammatiska fel om man nu inte är stensäker.

Samtidigt förstår jag när jag hör berättelser om verkliga episoder med honom inblandad att det förmodligen handlar om en människa med svåra känslomässiga skador från en svår uppväxt. Och som vanligt så har jag svårt att bli riktig arg då. Det är liksom begripligt att våld o förtryck under barndomen kan leda till ett nästan sjukligt självhävdelsebegär och en total enögdhet när det gäller den egna personens betydelse.

Det finns en historia om hur Guillou är inbjuden till ett företag. Han tas artigt omhand av en av de anställda. De sitter vid bordet och äter i ett sällskap. Samtalet kommer in på vin och Guillou frågar då om man dricker vin i de här trakterna. Den anställde  svarar då att han o hans fru gärna dricker rödvin. Då replikerar Guillou föraktfullt:
- Jaha, det är väl Parador då förstås!

Det är bara lågt att göra en sån kommentar.

Mystisk religiös sekt!

I valstridens slutspurt  är alla medel tillåtna. Alla stenar ska vändas på och alla misstankar som man haft under lång tid ska vädras. Nu har Aftonbladet hittat en mystisk sekt som har skänkt pengar till alliansen. Underförstått så är det misstänkt på något sätt. Sekten heter Plymouthbröderna eller något liknande. De är inte många i Sverige, några hundratal bara, men tydligen välbärgade.

När jag var liten så var närmaste grannen Plymouthare, eller "Plumutare" som det hette i folkmun. Det var gamle farbror H och så småningom hans fru och något av barnen.  Vi var så fascinerade av att de inte fick ha TV och inte äta tillsammans med människor som inte var Plymouthare.  Efter ett antal år så flyttade farbror H med sin fru ner till Småland till något centrum för sekten.

Jag glömmer aldrig auktionen på deras bohag. De sålde det mesta före flytten; gamla fina möbler. Det ösregnade och var väldigt lite folk. Detta var på den tiden då begagnat var impopulärt, det skulle vara nytt. Gamla möbler betraktades som skräp. Jag minns att de fina matsalsstolarna såldes för 7 kr styck. 

Men farbror H. var snäll och trevlig. När jag var ett par, tre år så gick jag o lade mig och somnade i något uthus. Barn hade ganska stort rörelseutrymme utomhus på den tiden när det inte fanns några bilar att vara rädd för.  Vid det tillfället var det farbror H. som var jätteorolig och ordnade med letandet. Jag rantade efter honom överallt; när han var i ladugården eller skötte om sina bikupor.

Valsa

Valsa
Ser Ni nosen sticka fram där??
Det är alltså Valsa, vår hundgäst denna veckan. Roland är halvägare i henne, en hamiltontik, mamma till Jazz, champion, fantastisk jakthund, hemmahörande i Leverhögens kennel. Hon är här hos oss denna veckan eftersom hennes matte o husse är på whiskeyresa  i Skottland (60-årspresent!). Hon fullföljer sina levnadsvanor tvärs emot våra hundprinciper. Varje kväll så går hon ner i 'Rolands säng uppifrån huvudändan, borrar sig ner under täcket, ner till fotändan och ligger sen hela natten under täcket där, med endast nosen utanför. Den syns här!

Alltså att stå ut med den värmen är ett fenomen, men så har hon det varje natt hos sina ordinarie ägare och så vill hon ha det här. Då blir det så. Valsa har en intergritet som ingen rubbar. Så en vecka framåt blir det så här, det har Valsa bestämt.  Hundliv är speciellt!!  Bara att tacka o ta emot!


Bodil Jönsson

"Bodil Jönsson"
Jag vet inte varför inte bloggen vill svälja namnet "Bodil Jönsson". Den slår bakut och vill ha det i annnat format respektive annat namn. Nåt är fel och jag får väl mitt straff för att jag försöker spara under namnet. Men hon är suverän!!
Bodil Jönsson.

Jag har varit med om några fortbildningstillfällen med henne: konflikter i grupp, matematik, läsinlärning (ikväll).  Alla är lika avväpnande suveräna!.  Hon raljerar med lärarjobbet och skojar med våra olater, samtidigt så är hon en explosion av tips / ideér för undervisning och en fullkomligt hysterisk  stand-up - komedí -artist (eller hur det nu stavas?). Jag och mina kollegor skrattade i alla fall i tre timmar, eller åtminstone skrattade omväxlande med att sitta med mungiporna upp över öronen. Vi behövde skratta efter en jobbig skolstart,  så det var väl använda fortbildningspengar.


Ny länk!

Jag lägger in en ny länk här på bloggen. Det är Jens dagbok från livet på tidningen Café där Stockholmssonen är redaktionschef.  Vänner o bekanta som läser bloggen kanske är intresserade även av hur Stockholmssonen har det på jobbet.  Jens Stenberg är chefredaktör på tidningen och i hans dagbok finns bilder o text om jobbet på tidningen. Det är väl ibland glamoröst med uteliv och kändisar och ett stort medianätverk. Men jag vet ju också att det framför allt är ett hårt slit med höga krav på kreativitet och stresstålighet. 


Grillkväll vid Tjärnet

grillkväll vid Tjärnet
Vi grillade lite tyska o svenska korvar vid tjärnet igårkväll med gubbens systerdotter, man o döttrar. Det var jättefint. Först så här lugnt o varmt o soligt. Sedan lite mörkt och kallt med vacker fullmåne, eldkorgar och brasa. Tjejerna lekte med Oskar. Kolla in honom här på bilden på bryggan!  Han funderar på om han ska våga sig ut längre o det gjorde han.

Idag får han sällskap av ytterligare en hund, tiken Valsa, som Roland har ihop med Bo N, Leverhögens kennel. Den finns normalt hos Bo  men nu ska han på whiskeyresa till Skottland några dagar och då ska vi ha tiken.

Ikväll ska vi till D o G i Harnäs på lite ätning o trevligt umgänge. Det ser vi fram emot.

Under dagen idag var arrendator  Olle här med fru på förmiddagskaffe. De bytte fållor för ungdjuren borta vid kyrkogården. Sen kom R på Hästöna hit för att hämta några papper, han ska bygga något som Roland är inblandad i.

Under dagen också en hel del planering för Jägareförbundets valstuga på torget i Karlstad kommande vecka.  Och nästa helg är det marknad i Årjäng; det är jättestort!
Söt taxvalp Oskar!

Söt taxvalp Oskar!
 Just nu ligger han här Oskar, bredvid mig i sängen. Han är en liten sötnos, han sträcker på sig och gnörkar ibland, viftar med tassarna och luktar valp.

HAR DU FÅTT OPP?

Har Du fått opp?
Så låter det numera mellan gubbarna i telefon och det kommer att vara den vanligaste frågan några månader framöver. Minst 5-6 gubbar här ringer varandra och frågar just det varje lördag- och söndagmorgon Det kan ju för en oinvigd te sig som en något ekivok och närgången fråga på morgonkvisten män emellan. Men det är inte som Ni tror. 

Det är  en fråga huruvida hunden har lyckats få tag på ett harspår och driver på det.

Just den här tiden o några timmar framåt kommer det alltså att ringas i det ärendet. Gubben är hemma igen. Det blev ingen jakt o något slokörad konstaterar han att han inte har någon jakthund, bara en trevlig sällskapshund.


Skolstart!!

Så börjar då den tid på året då jag får lugna långa helgmorgnar. Det handlar om långa tysta "vakningar" i sängen, lite lästid, lite bloggtid, lite tänketid.............

Det är säsong för harjakt och gubben försvinner ut i skogen tidigt på morgonen!

Jag har nog nämnt det förut, mitt jobb är väldigt "ljudligt" och tillfällen till tystnad blir med åren allt mer uppskattade.

Den smått kaotiska skolstarten med ny organisation, nytt klassrum, ny elevgrupp, nya kollegor, nästan ny chef osv är nu över.  De 22 ungarna i min etta har klarat den alldeles utmärkt med tanke på omständigheterna.  De verkar framför allt glada o nöjda.

Om jag själv har klarat skolstarten  är mer tveksamt.   Olägenheterna med den nya organisationen är större än jag kunde ana, jag sliter för att kompensera dem.  Där försvinner mycket av min arbetstid, arbetstid som jag hellre velat använda till att vara pedagogiskt kreativ. 

Organisationskompensationen (oj, vilket ord!)  tar lång tid och är oerhört tungrodd. Jag jobbar fortfarande alldeles för långa dagar för att det ska vara rimligt på sikt: 10-12 timmar och dessutom utan någon egentlig rast under dagen.  Trodde jag skulle sluta lite tidigare igår fredag. Men det blev från halv 8 till 5 utan rast och vid hemkomsten fyra föräldrasamtal i telefon på sammanlagt någon dryg timma.  Just detta att det aldrig går att ta rast i jobbet med så små barn och stor elevgrupp och så mycket samordning av olika lärare och lokaler, är nog svårast.  De långa arbetsdagarna  går nog annars att leva med.

Fast att föräldrar kontaktar mig per telefon och jag kan ringa dem är jag mycket tacksam för. Det underlättar mitt jobb jättemycket att vi har en bra och öppen dialog.  Inte bara underlättar mitt jobb förresten, det är en förutsättning. Om inte vi drar åt samma håll så kan jag lika gärna lägga ner hela undervisningsprojektet. 

Och jag upplever verkligen att jag har föräldrnas stöd. Vi hjälps åt när det behövs och  det har varit guld värt nu. . 
Tack

TAck familjen Hildor för kortet. Det var jättefint!  Hoppas Ni har det bra!


Valdebatten Persson - Reinfeldt

Jag har sorgfälligt undvikit alla valprogram eftersom det i min ålder känns så förutsägbart vad partiföreträdarna kommer att säga. Jag erkänner att jag röstar helt fel så som man inte ska göra: På riksnivå ideologiskt och lokalt på de personer jag tror bäst kan sköta vårt lilla samhälle.  Jag borde väl rösta på partiernas valprogram men de känns för ointressanta och det följer ju inte med några som helst garantier att de genomförs.

Men nu gjorde jag ett undantag och såg valdebatten Persson - Reinfeldt därför att Stockholmssonen ringde o sa att han o Jens var med i publiken. Jag tittade alltså på en hel debatt men utan att se skymten av sonen o Jens i publiken. Så dumt egentligen, jag kan ju se min son ganska ofta live och behöver ju inte titta på honom i TV. (Fast det hade varit roligt ändå att se honom där, förklara det den som kan!)

Det var ändå lite roligt att jämföra Reinfeldt live o i TV. Live i Sunne var ha en enda trevlighetsmask med mekaniskt framförda budskap.  Men i TV bara exploderar han och är så suverän. Ögonen lever i närbild och han låter bitvis engagerad och bitvis road. Han går igenom i TV på något vis, rakt in i vardagsrummet. Visst är det märkligt med en del personer!!  Göran Persson föreföll däremot lite trött och oengagerad och framför allt knappast road. Och jag kan förstå honom. Han måste ha känt på sig redan i sändning att han låg under i debatten.

Jag kan inte låta bli att undra hur det sett ut om det istället varit  Margot Wallström som företrätt socialdemokraterna. Jag tror inte att Reinfeldt spöar henne i en TV debatt. Margot har också pigga  bruna ögon och ett patos.


Recept efterrätt!

Efterrätten fick bli enkel och snabblagad. Det blev ingefärshallon.

Jag skär alltså färsk ingefära i pyttesmå bitar, bryner dem  och grovmalen svartpeppar i stekpannan med mycket mjölkfritt smör. Därefter häller jag i de tinade hallonen och låte dem bryna med. Häller på vanlijsocker, inget vanligt socker. Därefter några stänk Grand Marinier.  Detta serveras hett till vanlijglass (finns god tofuglass på sojabas för oss som inte tål mjölk). Det går bra att dricka kaffe till också om man vill det, det ville vi.

Recept insjööring

Maten igår lördag blev ok. Jag gillar fisk. Så här var det.

En halv femkilosinsjööring fångad här i Östersil = drygt två kilo fisk delad på längden efter ryggen.

Jag la den på en bädd av grovt salt med skinnsidan neråt.  Ovanpå dill och citronpeppar men inget mer. Folie på alltsammans.  I ugnen c:a 30 - 40 minuter. Det känns när den är färdig.

Till det hollandaisesås, och två sallader samt pressad potatis och varm sparris.

Sallad 1 består av skuren sallad, 1 äpple, bostongurka en halv deciliter, 3 avocado, majs en burk, lök finskuren, vitlöksklyftor 3-4 st skurna i små, små bitar (ej pressad). Ovanpå en dressing bestående av olja och balsamvinäger samt örtsalt och vitpeppar och senap.

Sallad 2 består av färdigköpta förpackningar med fetaost i olja och tomat  / oliver . I det skär jag ner rödlök i ringar och tomatskivor.Helg-referat!

38735-297

Sorry Lotta o Bengt, Ni åkte hem för tidigt!

Idag var vi ute en sväng i skogen, 1 timme vi två, och plockade 4 kg kantareller.  Sen räckte det för oss för idag. Vi ska inte berätta om allt som vi såg men inte tog, för vi var lite trötta på svampplockning nu! Ni är välkomna tillbaka!

Helgen har varit jättetrevlig.

Stockholmssonen med flickvän kom med tåg till Karlstad. De blev hämtade där av flickvännens föräldrar från Älmhult; Bengt o Lotta. Vi har försökt få till en träff länge i Stockholm men misslyckats. Nu skulle det bli av i alla fall.

På fredag kväll stekte vi kolbullar och tyska korvar vid tjärnet till framemot halv tolv på kvällen. På slutet måste man elda i eldkorgarna och i den stora grillen för att se något och få värme. Det var fint och vi bjöd in de tyska gästerna i huset att delta i vår fest på slutet.

Lördag var det gemensam frukost här och sedan for man på valmöte i Töcksfors o tittade på köpcentret där. Lunch där och kaffe hemma här. Sedan ut i skogen för att leta lite svamp. Det gick bra.

Mellan varven var det drop-in-besök av goda vänner från Göteborg L och S. De bodde förr på Litorpet på somrarna. De gjorde en svampplockarvisit nu eftersom de ska vandra i alperna med goda vänner sedan. 

 Sen kom tyske gode vännen från Harhalsen D och hans fru G. De kommer att stanna här i SVerige nu till efter älgjakten. De hade med sig kul bilder från förra besöket, de senaste Marunde, gott bröd från färjan och en del annat smått o gott.

Efter svamprensning blev det lite salongsgevärsskytte. Både Bengt o dottern J har skjutit en hel del sånt. Dottern vann den improviserade tävlingen.

På kvällen blev det lite mat här hemma. Receptet lägger jag ut i nästa inlägg.

Efter maten såg vi på filmen från sonens 30-årskalas. Den var gjord av Sophie som var med och som jobbar på ett filmbolag. En proffsig produkt med andra ord!! Vi tackar för den!
Det var en trevlig kväll, men så småningom spred sig en viss trötthet. 5-6 km skogspromenad sätter sina spår och gästerna drog sig tillbaka.

Idag söndag  hade vi en sen frukost och avskedstagande av alla.  Drop - in - besök av  jaktvänner Anders o Christer blev det samt senare Martin  i Haget.

Efter det följde förstås lite diskundanplockning och duktvättar och middagssovning. Sen gick vi till skogen igen med Jazz och plockade lite svamp. Gav hälften, ett par kilo, till modren eftersom hon inte orkar plocka själv.  Men hon tycker det är roligt att rensa och ta vara på.

Därefter lite förberedelser för morgondagen. Gubben ska på presskonferens om rovdjur och blyförbud på Norma i Åmotsfors. Jag fick stryka en skjorta. Därtill kan väl läggas ett femtontal telefonsamtal under dagen. Det är mycket jakt och så just nu och mycket inför valet.


Vad tar jag med om det brinner?

Läste i någon blogg hur någon spekulerade omkring vad man skulle ta med om det brinner. Man kanske får panik och rycker till sig några vispar och springer.

Jag har varit med om en gång att vårt hus hotades av skogsbrand i närheten. Då packade jag alla familjens fotoalbum och ställde i plastkassar utanför dörren. Minns att jag tänkte att det är det enda som inte går att ersätta.

Idag får det väl bli den bärbara datorn och alla cd med bilder på och alla gamla fotoalbum förstås och USB minnet som jag ständigt tycks återkomma till.


GÖR PRÄSTER AV VIDBRÄNDA LÄRARE!

 På kaffet efter begravningen var vi många; nästan hundra personer. Jag råkade komma i samspråk med en trevlig dam. Vi diskuterade problemet med att få tag på präster till församlingarna. Här i Sillerud har vi haft svårt att få någon mer stadigvarande kyrkoherde. De stannar något år men drar sedan vidare, ändå försöker vi fjäska o vara snälla (tror jag).  Vi har en äldre pensionerad kvinnlig präst som alltid ställer upp och får ta vid när våra präster flyr fältet. Jag vet inte hur många gånger hon har varit avtackad vid det här laget, (presentsamlingen torde vara imponerande!) men tvingats komma tillbaka för att det helt enkelt inte har funnits någon.

Vid begravningskaffet kom vi i alla fall på lösningen; omskola vidbrända lärare till präster. De som är totalt utbrända är kanske i för dåligt skick för att att greja jobbet, men de som är lite lagom vidbrända kanske kunde erbjudas omskolning. Undervisningsbiten kan vi ju redan och predika etik o moral har vi en himla träning på. Vi kan vara ganska salvelsefulla därvidlag kan jag säga.  Och som präster räcker det ju med att stå där o mässa en timme i veckan ( inte 27!!).  Och att vara präst är väl lite som vilket jobb som helst. De flesta av oss tror ju så det räcker till husbehov i alla fall. 

Något års distansstudier borde väl räcka, kombinerat med praktik!?

Begravning efter Ove

Jag var på begravning igår. Det var en minneshögtid efter en gammal hedersman här i bygden,  Ove, en man som hjälpte alla o envar med allt mellan himmel o jord; höpressning, gruskörning osv. När barnen var små  så åkte vi med honom i båten på turer och fiskade. Han var alltid i farten och tyckte arbete var roligt. Senare hjälpte han oss med höpressning.

Han fick en hjärnblödning ombord på sin båt och hittades först efter flera veckors letande i sjön.  Han älskade verkligen att tuffa omkring på sjön Östra Silen här i sin båt och så sett var det väl ett lyckligt slut att få dö en vacker sommarkväll på sjön. Men det var ändå alldeles för tidigt.  Han hade mycket kvar att göra och leva och betydde mycket för dem som han hade närmast sig.

INTE UTAN MITT MINNE!

Kanske borde inlägg av den här typen få en egen kategori; åldrande!

Jag  och en kollega satt o fnissade åt detta häromdagen. Det visade sig att vi båda gick omkring med ett litet USB-minne i fickan. Alltså ett litet extraminne att spara o transportera grejer på datorn. Det är mycket man måste komma ihåg att få med sig på morgonen: nycklar, handväska, kalender, digitalkamera, mob.telefon och dessutom ett USB-minne. Det blir mer och mer. Tur att grejerna blir mindre o mindre.


LA-sonens bildblogg!

LA-sonens bildblogg finns bland mina länkar. Han har lagt ut fina bilder från ett arbetsbesök nyligen  i Rumänien. Där finns bl.a. den gamle diktatorns enorma residens i Bukarest. Det är också bilder från bröllop i  LA,  inte hans om jag fattat saken rätt, men någon arbetskamrat med asiatiskt ursprung. Kul att se ättlingen i mörk kostym  i alla fall, det är inte så ofta!!

Besök rekommenderas för den som är nyfiken.

LA-sonen bor alltså i Los Angeles och är anställd på ett företag som heter Pandemic  Studios. Han "ritar" dataspel men är numera mest samordnare för de datagrafiker som håller på med ett nytt spel som heter Mercenaries 2.  Det spelet görs för en ny konsol, Playstation 3 som ska vara ute i handeln framåt jul eller så.  Det tar något år att göra ett dataspel och det är upp emot 100 personer engagerade i varje spels tillverkning. Många av dessa är programmerare, en del grafiker, ljudfolk, samordnare, testare osv.  Därmed är mina kunskaper om dataspel uttömda. Jag har själv aldrig någonsin spelat ett dataspel.
Ny kategori - natur!

Nu gör jag en ny kategori; natur. Det blir mycket spring i skogen ett tag framöver, alltså kommer en hel del av dagboksbladen i bloggen att handla om natur.

Jag måste på något sätt sortera upp bland inläggen när bloggandet fortsätter och fortsätter. Ännu har jag inga trötthetssymtom utan tycker fortfarande att det är avkopplande att göra några inlägg när jag har tid, oftast tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Gallrad skog blir fint!

Gallrad skog blir fint!

Här går vi gärna med valparna, och annars också, både på vanliga promenader o på jakt (harjaktpremiär nu 1:a september!).  Stigen går mellan Sandva o Döverud. Roland lät gallra här för ett par år sedan. Det blir vackert i skogen när den gallras. Då släpps det in ljus o luft mellan stammarna, skogen växer och det ser dessutom fint ut. Jag tycker nog det är vackrast så här på hösten när det är lite fuktkallt på marken och ett silvrigt ljus silar genom skogen. Allt är så tyst och stilla. Det enda som ockuperar sinnena  är dofterna från jord o mossa och en liten valp som trasslar omkring runt fötterna. 
Blommissbruk närbild

Blommor närbild

Blommor är nog mitt enda missbruk, alltså det där vi sysslar med för att belöna oss själva när vi förtjänar det alternativt dränker sorgerna i när det är riktigt bedrövligt. Jag använder inte mat, alkohol, köpenskap men köper alltså gärna blommor. Dessutom har jag en snäll gubbe som understödjer denna form av "missbruk" och så till den grad att de som jobbar på lanthandeln undrar vilka synder han begår som så ofta "måste" köpa blommor till sin "fru".  Asch, jag tror att han också gillar blommorna fast han inte vill låtsas om det. Bara han slipper ha dem framför sig på bordet.


Närbild svamp funkar!

Närbild svamp funkar!

Jippiii!!
Jag har hittat en knapp på kameran som gör att jag kan ta bilder riktigt nära. Den (knappen alltså) ser ut som en förväxt tulpan. Detta var roligt och öppnar nya möjligheter! Så här blir en flugsvamp till exempel på nära håll. Teknikens under!