Mattias fru i Seattle ...

 
...fick vi en fin bild på. Ute o äter god lunch ser det ut som. Söt o glad tjej är det!! Synd att vi kan ses så sällan. 
 

Egen klocka!

Barnbarn Bill visar stolt upp sin klocka!

Värmen och doften!

 
Jag som gillar kor älskar den här bilden och kan riktigt känna både värmen och lukten! Kor sprider ett slags sävligt lugn omkring sig. Kor spelar en viktig roll i min barndoms positiva upplevelser. Jag var aldrig rädd för kor, hämtade koflock på 16 kor från bete in till mjölkning när jag var i början på skolåldern, runt 8-9 år! Om man respekterade kornas egen rangordning o turordning så funkade det bra. Kor är utpräglade  flockdjur, precis som hundar och människor.  Och jag hängde i ladugården varje kväll vid mjölkdags, gav kalvar och skrapade ut koskit i rännan, trampade hölass, och drog hö på ränne när det var den tiden. Nostalgi!!
Bild från kusin Siv i Schweiz. 
 

Eriksbergsjakten avslutad

En hare fälld för Jazz och två för Götes hund (Jockes hund var det visst) och en stänkhare. Gott om hare är det. Bra dag, fin jakt har det varit. 

Uppdatering Eriksbergjakten

En hare fälld för Jazz och det var Kalle K, Säffle, som fick den äran att vara skytten. Grattis Jazz o Roland o Kalle!

Tappt ...

...just nu. Bra jakt har det varit, men inget  fällt för Jazz.

Uppdaterat från Eriksbergsjakten

Nu vid halv nio har Jazz fått opp en hare, fälthare förstås, det är vad som finns på platsen. Göte är också med med en hund, vet inte om även sonen är med. 

På Eriksberg ....

....i Sörmland  jagar Roland o Jazz hare idag. Ser ut att vara i stort sett barmark i området. Hoppas det går bra! 

Äntligen färskt glutenfritt bröd!

En god frölimpa och så muffins med citron eller äpple /kanel. Ica i Åmål o Ica på Bergvik har, finns kanske på fler ställen. Tidigare så har bara funnits vakuumpackat eller fryst. 

Hot dog?

Eller kinesisk lunch? :-)! Kolla här Eleonora o Sylvia som just nu har 8 pinschervalpar, gissningsvis i den här storleken. Bild från kusin Siv i Schweiz

Tack o lov!

Ett lugnande besked nu på morgonen!

Lugn och frid med bäbis

Son Markus håller Bills lilla nya kusin Bonnie. Det vilar en slags frid över bilden.

Heja Kalla!!!

Lilla barnbarn Lovis  gladde sig åt att Charlotte vann guld idag. Viftar med armarna och hojtar, kul  att härma föräldrarna oavsett anledningen kanske.

Varg orsakar skador på tamdjur

Statistik från Värmland 2014. Sen ska man bakom statistiken också läsa in de förluster i livskvalitet som det innebär för de drabbade. Många slutar helt enkelt jaga eller hålla får efter ett antal vargangrepp i närheten. För många så är det en källa till ständig oro att man ser eller får rapporter om varg i närheten. Det är inte längre någon avkoppling att röra sig i skog och mark, fast ingen pratar om det. Förluster i livskvalitet borde också ersättas, inte bara de synliga skadorna på djur.

Besviken på Jordskott!

Den spårar allt mer ut mot fiction och fantasy och för mig tappar den rätt mycket av sin spänning då. Om man lägger ihop konceptet med stirrande närbilder, magiska händelser, musiken, lågt tempo osv så liknar det mest av allt ett försök att kopiera Twin Peaks. Synd!

Fin friss på Isak

Näst äldsta barnbarnet i Umeå, Isak, får ny snygg frisyr. Han är en av lilla Lovis snälla storebröder.

Människovärde - Blomserud tur och retur

 
Det var här jag gick och tänkte på människovärde, på hundpromenad skogsvägen upp till Blomserud, ackompanjerad av fågelsång och vår i luften.
 
 Det är bra att gå i skog med hund länge, man kan tänka färdigt utan att bli avbruten. Taxen Seffrin är inte så filosofiskt lagd, har inga synpunkter direkt. ;-) Bloggläsare som inte gillar att fundera över våra värderingar och vår etik kan sluta läsa nu och bara njuta av bilden med solskenet som silar mellan träden.
 
Människovärde ett centralt begrepp i nationella och internationella sammanhang. Det är ett ord vi använder ibland utan att tänka på dess betydelse och ursprung. Till sin karaktär har det flera dimensioner. För det första att människan har ett exklusivt värde på jorden, ett värde som ingen annan varelse har, ett värde som inte djur har och för det andra att människovärdet är lika för alla människor oavsett ålder, ursprung, hudfärg, födelseort, förståndsgåvor, ekonomisk status osv.
 
Människovärdet kom egentligen till oss med den kristna tron, fast det kanske finns inom andra religioner också, jag vet inte. Människovärdet är basic inom kristendomen och det blev en nyhet för de folk dit kristendomen kom. Det blev förstås en process att tänka om och se alla människor som i grunden lika värdefulla.
 
. Sen finns andra sätt att värdera, värdesätta  människor, det kan vara efter fysisk styrka, social status, ekonomisk status, känslomässig närhet,  framgångar i skid-VM, smartness, makt osv. De här sätten att värdera människor är helt ok utifrån vars o ens personliga referenser,  bara man inte förväxlar dem med människovärdet. För det är inte påverkbart av allt det där andra. Det är inte förhandlingsbart. Måhända är det nyttigt ibland att se gränsdragningen mellan olika sätt att värdera andra och att prata om den. Människovärdet kan skymmas bakom de andra värderingarna och till sin karaktär förväxlas med andra värden. 
 
Sen är  det väl tyvärr så att även om människovärdet härstammar ur kristenheten så har  den kristna trons förträdare historiskt sett inte alltid har agerat utifrån principen om människors människovärde, lika för alla. Men det är en annan femma. Man kan ändå aldrig ta ifrån kristendomen ursprunget till människovärdet, men sen har det utvecklats till att omfattas av många människor på jorden oavsett religion. 
 
Under en period av mitt liv arbetade jag med människor med  svåra handikapp, både fysiska och förståndsmässiga. Det arbetet var givande på många sätt, bl.a. blev det en träning i att förstå vad människovärde handlar om i grunden, i vardagen, i praktiken. Dessa allra svagaste och mest hjälpberoende har exakt samma människovärde som de rikaste och mäktigaste bland oss. Våra liv är lika mycket värda och det värdet kan inte kopplas till huruvida vi ständigt är beroende av hjälp eller hör till dem som istället  kan hjälpa andra. 
 
Det har historiskt sett funnits grupperingar som styrt utifrån andra principer än människovärdet som något som alla levande människor har, lika för alla.  Lättast att se är väl kanske nazismen som tog avstamp i antikens ideal och i Darwinismen med den starkares rätt. De bäst utrustade överlever och är mest värdefulla. Där sågs ju människan lite som ett djur bland andra djur. Och visst är vi ur biologiska aspekter djur, flockdjur till och med, med flockdjurets ibland orationella beteenden och en  inbyggd instinkt för jakt och samlande.  Samlarinstinkten gör ju ibland att vi köper alldeles för mycket och samlar på oss massor av både nödigt och onödigt. Men allt detta vi har gemensamt med djuren i vårt ursprung och våra beteenden hindrar inte att vi samtidigt har ett annat värde än djuren, ett värde som skiljer oss från dem, vi har människovärdet. 
 
I det gamla bondesamhället där man levde nära djuren och naturen så blev detta tydligt och gränsdragningen mellan människor och djur var av nödvändighet mer medveten än den är idag. Jag tror att det är Wilhelm Moberg som i sina böcker beskriver hur bonden såg det som att människan har Gud att förlita sig på för hjälp och tröst, men djuren har bara oss människor. På något sätt såg man människan som i Guds ställe för djuren. Det innebar att även om människan ansågs ha oinskränkt makt över djuren så följde med den makten en stark skyldighet att behandla djur väl. Och det var inte acceptabelt att vara elak mot djur. 
 
Lite skrämmer mig dagens djurrättsaktivister utifrån det här perspektivet om människovärdet. De är på väg mot  extrem Darwinism, att se människan enbart som ett av andra djur på jorden, utan det exklusiva människovärdet. I ett längre perspektiv innebär det en helt annan värdegrund att bygga våra samhällsssystem och lagar och internationella åtaganden på. Om människovärdet är satt ur spel så växer det fram ett samhälle med annan värdegrund, kanske den starkares oinskränkta rätt, eller helt enkelt en värdeanarki utan gemensam grund.
 
Det är svårt att överblicka var det kan sluta. Och som sagt, lite bekymmersamt känns det vi inte talar mer om människovärdets innebörd. Så länge kristendomen var en del av allas vardag så fanns för alla, både vuxna och barn, en slags ständigt pågående "basutbildning" i människovärdets innebörd i praktiken och dess betydelse för samhällelig gemenskap. Men detta "barn" åkte ut med badvattnet när vi slängde ut religionen ur våra liv. Och vi har inte vågat ersätta den med något annat, kanske i skräck för att otillbörligen påverka det uppväxande släktet, alla ska få tycka lite som man vill. Alla ska få ha sina värderingar. Men går inte samhället sönder om vi schabblar bort människovärdet? Det är ju grunden för hur vi lever tillsammans, hur vi uttrycker de moraliska rättesnörena i form av lagar och konventioner. 
 
 

Träd för fåglar

Den här gamla trädstammen är helt genommurken, liksom pulvriserad inuti. Men den fyller tydligen någon funktion för fåglarna. Blir nästan som en staty. Fast jag vet inte vilka, kanske hackspettar? Går förbi den varje gång jag promenerar med Seffrin till Blomserud, som igår. Det finns faktiskt ett slags  riktig staty gjord av människohand också på skogsvägen dit. Den måste jag ta kort på! Tänkte inte på det. Roland drar iväg på en dag med arbete och jag ska beta av en lång lista med måste-göra-saker, mest livsadministration med telefonsamtal. 

Imorgon om människovärde.

Skrev det i ett annat dokument och kan inte kopiera här så det blir i morgon istället, min mastodonttext om människovärde. 

Bilder från Rolands pimpling idag söndag

 

Pimplat ...

... har gubben gjort, i bemärkelsen ismetat, inget annat. Innan dess var det lite jakt med Hej, bra o träget sök men inget upptag. Jag har strävat o gått ett par timmar i det fantastiskt vackra vädret, både med o utan lillpysen Seffrin. Blomserud tur och retur så hinner man tänka färdigt på till exempel människovärde. Skriver om det sen i kväll och himla långt blir det. Den som inte vill läsa långt och filosofiskt ska alltså låta bli. 

Vargrevir i Värmland

,
I  princip hela Värmland är täckt av vargrevir. Det verkar också efter årets licensjakt som att det kan vara bortåt dubbelt mer varg i länet än man räknat med. Man måste revidera sättet att räkna. Om man ska ha kvar den strikta beräkningsmetoden som man har nu där varje revir bestäms utifrån så hårda kriterier så måste man lägga på en schablonberäkning som åtminstone  ger en rimlig möjlighet att komma i närheten av det verkliga antalet. Och så måste man ge möjlighet till skyddsjakt även på platser där man inte har konstaterat revir. Nu har ett antal hundar dödats inom ett begränsat område, tror det var sammanlagt 6 stycken, men skyddsjakt beviljas inte eftersom det inte har konstaterats revir där.   Det är tar lång tid att konstatera vargrevir med 100 procents säkerhet där spårningsförhållandena är dåliga, dvs i stort sett hela södra Sverige och man kan inte rimligen undanta så stora delar av landet från möjlighet till att ta bort vargar som åstadkommer så stor skada som den här vargen har gjort. 

Fågelsång!!

Vaknar till fågelsång idag söndag! Våren är på gång! Märklig känsla i slutet av februari. 

Överleva Mellon ....

... har vi tränat på nu ett par veckor. Det går om man har ljudet på lagom lågt och under tiden sköter om sin blogg,  facebook, sms och email. Då räcker det att man slår över på nåt annat när det blir som värst typ hon den där mörka kraftiga damen som sjöng en svår låt alldeles falskt och så den hemska mesiga jojken på slutet. Som vanligt gick säkert våra hatobjekt vidare och favvon, hon som lät lite som Loreen, blev förstås utslagen. Fast jag har inte koll. Allra bäst hade förstås varit om vi hittat ett bättre program, men det fanns inte i kväll. 

Örnars lekflykt ...

... såg Roland häromdagen. Kungsörn. Fast jag talar inte om var, att peka ut de här djurens hemområden ska  man vara försiktig med, det är tyvärr attraktivt också  för fel personer. 

Nej det gick inte!

Nej det gick inte, förhållandena på jaktprovet var svåra och haren kröp troligtvis in någonstans för Jazz. Himla harmligt när han har gjort det ena prisdrevet efter det andra på hemmaplan den senaste tiden. Och så lyckades han trampa en torrkvist rätt  genom en baktass! Suck! Jodopax!

Upptag hare och sedd ..

.. kl halv ett i alla fall. Heja på nu Jazz och håll i den!

Jaktprov idag ...

... är Jazz på med husse.  Underhandsrapport talar om rätt knepiga förhållanden med bl.a. delvis skarsnö. Jag håller tummarna. 

Vintern kom av sig!

Den liksom försvann innan den börjat. Snön är borta och det blaskar envist mellan strax över plus på dagarna och kanske strax under på nätterna. Det är nog dags att ställa in skidorna, ser fånigt ut att ha dem på verandan. Lite sorgligt är det att mångas sportlov blir så här. 

Välja skor!

Det är inte så lätt att välja rätt skodon nu för långpromenader i skog och mark. Det ska ju funka att gå på barmark, blankis, i snö och i stora vattenpölar. Igår och de senaste dagarna har det fått bli de här kortskaftade kängorna med pådragna dubbar som sitter tajt. Visst är de onödigt varma men det gör inget eftersom de är luftiga och inget sitter åt. Jag har en variant med högre skaft också men de är inte så bekväma för långpromenader, kan skava runt vaderna. 
 Icebugsen skulle bli förstörda av vattenpölarna och gummistövlar för halkiga på isen. 

Fylld kyckling

Inget märkvärdigt men smakade mycket och helt ok, går att variera. Roland som gillar stark mat tyckte den här rätten var suverän! Vi åt den i kväll. Eftersom bloggen fungerar som min receptsamling under kategorin "mat" skriver jag upp receptet här.
 
Putsa kycklingbrösten
Bryn dem runt om, salta, peppra, gärna chilipeppar också, men var inte för generös med saltet, det kommer ju bacon till sen.
Gör en skåra i och lägg i ost, gärna mögelost men inte för stark, smaken tar lätt över
Linda bacon runt, men bara en skiva på varje, annars blir det för mycket och för salt. Fäst med tandpetare
 
Bryn igen runt om
Vispa ur pannan och låt skyn gå med i formen
Sätt in i ugnen på 225 grader i minst 20 minuter
 
Gör en sås med stekt shalottenlök, vitlök , färska örtkryddor (dragon, basilika exempelvis)o kycklingbuljong o spadet från formen.
 
Häll i lagom med creme fraiche och vispgrädde, låt koka en stund. Red av.
 
Skulle också kunna vara en kall sås på creme fraichbas till den här kycklingen eftersom den blir så smakrik i sig, eller eventuellt en bearnaise. 
 

Vargobs på Östra Silen idag fredag kl 10.00 ungefär

En trovärdig person såg något som  verkar  ha varit en varg idag på isen på Östra Silen. Den kom ifrån Egenässidan vid Kröserud, korsade Harnäsfjorden i västlig riktning, stannade till på Harnäsgrynnan där stenar syns över isen. Efter någon minut så försvann den västerut till Harnässidan och gick in i skogen vid Kulleviken.  Detta är nästan exakt samma väg som en varg tog för precis två år sedan. Enda skillnaden är att den kom från Ulrikas hästhagar och gick ner på isen vid Tobyn, in i skogen vid Kulleviken och försvann ner till Dalsland. Man kanske kan gissa att det börjar bli löptider och ensamma vargar rör på sig för att etablera nya revir. 

Ved o lite större!

Ved och lite större, så där 84 -åriga stockar håller gubben på med idag. Det rullar på. För det mesta håller vajer och så men inte alltid. 
 
 
 
 
 

Klappa Lilla Bonnie försiktigt!

Barnbarn Bill klappar försiktigt den nya lilla kusinen Bonnie! En ny erfarenhet med en sån liten bäbis.
 
m
Bonnies  storebror Bobo vet hur man gör förstås o visar. Bill är allt lite avundsjuk, fast han skulle hellre vilja ha en liten bror. Och han borde heta Tommy, det mesta går i Pippi Långstrump just nu. :-)
 

50 shades of grey

 
Det var det över sjön idag, minst 50 nyanser av grått! Himla vackert blir det. Så många skiftningar att man inte tror att det är sant.
 Tänkte ju tillbringa dagen i sängen med en god bok, men visst blev det långpromenad med lille Seffrin i skogen. Vi gick bara ner till sjön för att njuta av utsikten och kolla på den ensamma vintermetaren där ute. Jag ska sluta oroa mig för att de drunknar. Det är naturligtvis proffs ;-) Men det blåste rejält idag och lite småregn kom.
Jag o lille tax gick då genom skogen upp till Blomserud. Det var lugnt och alldeles lagom långt, någon dryg timme i rask takt. En fin dag ändå blev det.

Grattisblommor

... skickade vi till barnbarn Bills kusin Bobo som fått en liten syster Bonnie! Han tyckte han förtjänade alla! Sötnosen! En sån fin storebror kommer han att bli.

Ledig torsdag

Undrar om jag ska stanna i sängen hela dagen med en god bok?. Det bara blåser o regnar, helt människofientligt väder!  Man vill inte ens se ut genom fönstret. 
 
Gubben kastar sig dock oförfärat över motorsåg och traktor och försvinner ut i skogen.

Städar på gården....

 
..... i Aspudden gör barnbarn Bill till höger, Bobo o Bobos pappa Robin. Aktuellt nu när snön är borta och himla roligt att få hjälpa till och göra "vuxna" arbeten. 

Onsdagsmys idag!

 
 
 
 
 
 
Och Hej tar husses plats vid matbordet, fast just den bilden har jag inte här. Han har god aptit numera, äter snabbt och effektivt det som serveras. Nu får han ju speciell skonkost för lever så jag gissar att den inte innehåller så mycket fett. Han är fortfarande rätt tunn. När den här matförpackningen är slut ska vi låta ta nya leverprover för att se om värdena sjunkit till rätt nivå.

WWF har åter rödlistat vissa räkor...

...fast det finns experter som säger annat. Svenskarna slår rekord i räkätande och fnyser mest åt WWFs pekpinnar, WWF är  ju inte är en myndighet utan en privatägd stiftelse med allt lägre tillförlitlighet.  Eftersom det är en stiftelse har vi  noll insyn i hur mycket pengar som går vidare till de amerikanska ägarna. Ledarna tillsätts uppifrån, väljs alltså inte av några medlemmar så som vi är vana vid i våra föreningar. Ingen utomstående kan kolla vem som får vad i det här globlala jätteföretaget.  
 
De senaste åren har organisationen förlorat en hel del trovärdighet genom den envisa och delvis omotiverade räkrödlistningen men också genom det tramsiga saboterandet av en vettig rovdjurspolitik / rovdjursförvaltning med en oändlig radda överklaganden.  Lite synd är det för det hade varit bra med en vettig och sansad organisation som bevakar miljöintressen. Det behövdes  en organisation som  vore intressad av de viktigaste miljöfrågorna och inte främst de med gulliga djur som kan dra in mest bidrag.

Isfiske

Igår var B här ute och fiskade på isen när jag gick med Seffrin! Vädret var som sagt långt från inbjudande med snålblåst. Men det avskräcker inte entusiasterna. Idag är han nog hemma, äter tårta och firar sin fru som fyller år.
:-)). Kanske bjuder på nystekt abborre till middag. 
 
Jag tror inte att man kan ismeta överallt på sjön, istjockleken är ojämn och man måste känna sjön väl. 
 

Sportlov ....

.... blir det så småningom. Hoppas det blir bättre väder då än det är nu: Blåst, underkylt småregn och runt noll grader. Mysigt att kura inne med tända ljus o en god bok, men inte  för sport

Skogsarbete

Roland sitter inne i traktorn och kör kranen som lastar på vagnen
Innan dess måste han dra stockarna till vagnen. Det är en vajer som han drar ut och fäster i stocken, sen har han en fjärrkontroll som drar det hela mot vagnen. Roland syns där uppe  i skogen.  Ja, ungefär så funkar det tror jag. Det blev ved idag och någon större som ändå ramlat.

Promenad med tax Seffrin blev det....

 
... men det var ingen lek, ens med dubbade Ice bugs skor! Underkylt regn på morgonen hade gjort allting slipprigt halkigt. Det blev en sväng i alla fall, bitvis i skogen. Borde ha satsat helt på skogen o gått till Blomserud för det blåste en del efter sjön. Men gjort är gjort. På ett ställe kände Seffrin vittring av rådjur nära, både på marken och i vinden. Han drev i kopplet och kollade på mig med förebrående blick, kunde inte fatta varför han inte fick komma lös.
 
Och nu ligger fjompig tax är inne och viftar på svansen  när han hör motorsågen och traktorn utanför huset för han vet att det är husse som härjar i närheten. :-). Idag är det inte ved som gäller utan bastanta 84-åringar ser jag på Rolands Facebook. Lite otäckt är det i halkig brant skogssluttning men jag tittar inte på eländet. 

Sparrissoppa

Det blir det idag. Jag fick leta upp receptet från 2011 här på bloggen så nu skriver jag om det här
 
Koka i saltat vatten, inte för mycket vatten. Hette kort spad förr :-)
 
bitar av vit sparris
hackad gul lök
purjolök
lite potatis
 
Ta upp en del av grönsakerna medan de är al dente
 
Låt resten koka lite mer, mixa
 
Hönsbuljong i mixet o vatten till lagom konsistens. 
Koka upp o häll i lagom mycket grädde
 
Strö över hackat hårdkokt ägg och de tidigare undantagna grönsakerna. Dekorera med färsk dill.
 
Vitsen med detta är att grönsakerna smakar bara grönsaker och bryter av från buljongen.
 
Fast soppan  blir i kväll. Lunchen blir nog älgfärssås och spaghetti eller nåt sånt. Joxa med mat är kul på lediga dagar. 

Alla hjärtans dag

På alla hjärtans dag fick fåglarna i trädgården också en present! 
 

Alla hjärtans dags hälsning kom från Umeå

Lilla barnbarn Lovis åker vagnen. Gissar att storebröderna hjälper till och skjuter på. De pysslar om sin lilla syster.

Stackars terrorutsatta Köpenhamn!

Man skriver om gärningsmännen som rätt fristående copy cats, alltså inspirerade av dåden i Paris och av officiella uppmaningar från Islamiska Staten att begå terrordåd överallt i väst. Nu ställs en stor karneval in i Tyskland efter hot, allvarligt eller inte vågar man inte testa. Judiska församlingen i Stockholm ställer in helgens evenemang.  Undrar hur långt det kan gå att skrota det öppna samhället inför hot från olika grupper som är beredda att ta till våld för att få sin vilja igenom? De flesta som kommer hit från krigszoner i världen har förstås på allvar flyttat bort från våldet och vill inte ha det med sig. Men kanske är vi lite blåögda som inte har någon koll alls på vilka vi släpper in till oss och ger permanent uppehållstillstånd? Vore skönt  om vi kunde slippa vara misstänksamma

Gamle Jazz!! Så fin!

Vår snällaste och lugnaste och största hund. Alltid lydig, går att kalla in på fullt drev om man önskar. Lugn inne. Gör alltid rätt i skogen. Hoppas, hoppas, hoppas att vi kan få en valp efter honom. 
Han ska enligt planerna para Ålstigens Li när hon löper framöver. Det är en hund hos Göran Fasten om jag förstått rätt. 

Dom kom sist, Marie o Sanne!!!!

Helt otroligt!!! Antingen är det nåt allvarligt fel på min musiksmak eller också är det nåt fel på röstningen! Vi orkade förstås inte se Mellospektaklet till slut men såg resultatet på Facebook.

Ok, Sanne o Marie får godkänt!

Gammal är äldst, eller hur man ska säga!

Pest eller kolera???

Vi slussar mellan Mellon och Minneskonsert Björn Json Lindh. Vi gillar inte någondera och har försökt ägna oss åt äting med maffiga räkmackor. Men nu är de slut och gissar att resten av kvällen blir surftime istället medan teven går.

Riv inte Västerbottenost på varma smörgåsar!!

Trodde det skulle bli så gott, normalt så är det ju en smakrik o god ost. Men just på varma smörgåsar blir den torr och känns som ett beskt tugg-gummi som man "tuggar buss" på. . Gissar att den behöver grädde eller någon annan blöt miljö för att bli god. Varning utfärdas alltså! Ta en mildare o fetare ost på mackorna.

Alla hjärtans meny på Stationscafét i Svensbyn

Himla god mat var det och såsen en slags bearnaise, var kanon! Desserten var så fin så jag glömde ta bild. Bra idé att skippa förrätt som bl.a. jag aldrig orkar äta och satsa på god hemlagad varmrätt + dessert istället! Kaffe till den var sammantaget en riktig höjdare. Sen hade vi tur och fick trevligt sällskap runt oss, bl.a. en liten ettårig Melker som lyste upp hela rummet.  Hoppas att detta blir fler gånger. Det hade varit mycket folk under dagen och man hade fått säga nej till både till sena bokningar och drop in.

Gärna hotell - men inte det här?

 

Tänk att ett gäng killar kan ha en sån här ordning!

 
Jag blir stum av beundran inför denna fantatiska precision när det gäller att förvara arbetsredskap. Allt hänger på rätt plats, lätt tillgängligt! 
 
Bilderna är från en bilverkstad som jag  råkade dratta in på idag för att byta en trasig lampa, men det är så här överallt, på alla såna här ställen.. Undrar om de som jobbar här är lika mycket perfektionister hemma? 
 
 
Det finns säkert en o annan som kan klura  ut var jag har varit också. Jag fattar ju att det är tur att jag inte blivit blivit bilmekaniker, det skulle aldrig ha gått med slarviga mig.Det mesta skulle ligga i en enda  hög på golvet. 

Olycksdag fredag den 13:e är det ju idag!

Och is överallt! Bara att hålla tummarna o hoppas att det går bra.
 

Gårdagens långpromenad med Seffrin.

Jag väntade till fram på eftermiddagen. Då hade det slutat blåsa och solen bidrog med ett gul-rosa skimmer över landskapet. Färgerna över sjön var lätt magiska. På vägen var is men det gick bra med dubbade skor. Sen gick vi en bra bit i skogen och där var det omväxlande torr barmark och 20 cm snö. 
 
 

Lilla glada barnbarn Lovis!

Nu verkar hon återställd från besvärlig halsinfektion, lilla Lovis i Umeå. Är ute och går, lika glad som nästan alltid. Gissar att om hon brås på sin mamma så gillar hon att vara ute jämt. Hon stod alltid ute och sov i vagn när hon var liten även i rätt många minusgrader och sen dess har hon alltid trivts ute.

Minusränta - vad är det?

Inte så mycket men dock, -0,1 procent får bankerna betala hos riksbanken om jag fattat rätt. Undrar om jag får betala banken ränta nu för de  futtiga besparingar som jag har på banken? :-)  Istället för att få ränta? I så fall vore det kanske bättre att förvara dem i madrassen. Och blir det så att bankerna får betala kunderna ränta för lånen som de har? Om kunden förvarar ett kapital åt banken borde väl banken betala kunden en förvaringsavgift. Om allt nu liksom blir tvärtom. Nä så kan det väl inte bli!? Den som lever får se. 
 
Gissningsvis så kommer bankerna att sno åt sig kundens pengar istället på  högre avgifter för lönekonton exempelvis. Och att de kommer överens om att ta ut ungefär lika mycket så det inte blir konkurrens som gör att kunderna kan spela ut bankerna mot varandra. För lönekonton måste vi ha, det vet ju banken. Jag kan inte begära hos min arbetsgivare att få ut lönen i kontanter i ett kuvert. 
 
Bankverksamhet är lönsam. Var tredje krona som vi kunder  betalar till banken i form av räntor o avgifter är vinst för banken. Det kan man kalla god marginal. Vilken annan verksamhet har en ren vinst på så där 30 procent? Och drygt hälften av vinsten delas ut till bankens aktieägare. 

Roland fixar värmen i huset till nästa vinter

Efter takkursen i morse och frakt av byggmateriel, så var det dags för honom att kasta sig in i nästa arbete: Ta hem vinterved ur skogen. Ett jobb som han egentligen trivs med nu när grejerna funkar. 
Synd att det envisa mildvädret o blåsandet tar på snön, snart är vintern borta. Vägarna är grymt isiga och halkiga idag, Lianevägen var en mardröm i morse. Jag håller mig nog hemma idag med en god bok, får se om jag vågar ta en promenad med Seffrin. Lunch var beställd till halv två, det får bli varma smörgåsar med älgfärs på och kvällsäting blir kycklinggryta med en vilsekommen burk Bolognese i, allt det har jag redan hemma. Bra att rota längst in i skåpen ibland. 

"Roland ska på kak-kurs på torsdag kl 7", sa Johan på Lantmännen

"SKA ROLAND På KAK-KURS" ????? frågade jag, lätt chockad.
 
Han har då aldrig visat något intresse för bakning. (Fast det hade han behövt, eftersom jag inte bakar - någonsin!). 
 
"Nej han ska på tak-kurs" sa Johan, "hälsa honom det". Och jag hörde i telefonen att han drog på smilbanden åt att jag hade hört fel. För det är klart att han hade sagt tak-kurs och inte kak-kurs.
 
Så nu drog gubben alltså iväg på kursen om tak och jag vet att det inte heter Lantmännen längre. Det heter XL Bygg, en bra bygghandel i Årjäng som Roland utnyttjar nästan dagligen för byggjobbandet.
 
Och jag ska strax dra täcket över huvudet och somna om igen, ledig dag o sovmorgon!! Nöjd att jag slipper gå på tak-kurs.

19 procent får SD i senaste mätningen!

Vad är det som händer i svensk politik? Vad är det som går snett? Varför hamnar allt mer av väljarsympatierna hos det parti som är utestängt från den politiska makten? Jag förstår inte det här! 

Glada moster och fuskmorbror....

 
...till lilla Bonnie. Det är alltså son  Markus och hans Carin, lille Bills föräldrar som träffar lilla  Bonnie för första gången! Det är i Aspudden hemma hos Bonnie och föräldrar Lina o Robin. 
 

Lite sömn ...

... nästan ingen alls blev det i natt. Så fort jag knoppat så bröt jordskred ut, nja inte riktigt, men det lät så. Det var snö och is som rasade från taket i omgångar o landade utanför mitt sovrumsfönster. Sover igen imorgon!

Fint lekväder i Aspudden

Här kommer barnbarn lille Bill o kusin Bobo på sina fordon i Aspudden. Det har varit fin snövinter i Stockholm också. 
Bobos nyfödda lilla syster Bonnie får inte vara med riktigt än. 
 Allt övervakas av papporna Markus o Robin
 
 

Helt ok tisdag!

Det blev först en lång sovmorgon
 
Lång frukost med koll på vintermetare  (det var proffs på fiske o is så min oro var helt onödig! :-). )
 
Lunch med fisksoppa åt mig o gubben ( jobbat i skogen hela dagen)
 
Under mycket vånda valde jag golvmatta o väggmatta till nästa renoveringsprojekt. (Hade att välja på långsiktigt hållbart o jättefult eller mer kortsiktigt och lite mindre fult. Det blev det senare men inte så himla kul)
 
Skogspromenad med Seffrin, i terräng med höga benlyft :-)
 
 Powernap
 
Grundlig rengöring, beläggningsborttagning i duschutrymme. 
 
Middag åt mig o Roland, älgfärsbiffar.
 
" Min sanning med Amelia Adamo"   Bra, bra, bra meningsfullt och underhållande, berg- dalbana mellan sorg, vånda och glädje.
 
Nu har vi "Veckans brott" kvar.
 

På vargfronten en del nytt!

Länsstyrelsen har idag säkrat dna från varg i Holmedal mellan Upsal o Myrvarv efter tips från någon i trakten.  Sen har det kommit svar från dna på  tiken i Skogen i Sillerud. Den kommer från Fulufjället. 

Kollade på vintermetare med hjärtat i halsgropen!

Idag på förmiddagen kollade jag av och till genom glasväggen på den här vintermetaren på Östra Silen. Jag tyckte det såg vanskligt ut men det var säkert en av våra proffsiga fiskare som känner både isen och sjön väl. Såg inte om han fick nåt men gissar på det eftersom han var så trägen och höll på så länge.
 
Nu ska jag åka iväg och bestämma mig för golvmatta och väggmatta i duschen som ska renoveras! Inte lätt.

Lat o ledig tisdag!

Inga stora planer för den här tisdagen. Det lär bli en del Seffrintid och så plock och tvätt förstås, det finns ju alltid. Och matlagning. Älgfärsbiffar blir det idag.   Märker att övning ger färdighet, tänker inte så mycket på jobbet längre under mina lediga dagar. I början var det svårt att koppla bort jobbplikter.  Samtidigt så orkar jag ge järnet när jag väl är på jobbet känns det som. Är inte alls så trött nu som när  jag jobbade heltid o mitt jobb är fortfarande himla roligt.  Det börjar bli lagom av allt på ålderns höst. :-)
 
 

Levande djur - levande landskap!

Det värmer hjärtat att se att de finns kvar om än inte så många numera. Djurhållningen i Värmland är ju hotad av dåliga ekonomiska förutsättningar och måste dessutom kämpa med att det finns alldeles för mycket varg.

Solnedgångarna kan vara fina över sjön

 

Isformationer i bäckarna

 
 
 

Äntligen är ljuset tillbaka!

Dagarna har blivit längre, faktiskt ljust bortåt 5-tiden! Och med snöns hjälp så blir det extra mycket ljus. Lite sol varje dag nu ett tag och även framöver är inte heller fel. 

Agenda

Framöver blir det någon helg i Stockholm för att träffa Bill-familjen o lilla Bonnie. Sen ska Roland jaga någon dag på Ericsberg i Sörmland.  Undrar om jag går med och tar lite sightseeing i världsmetropolen Katrineholm under tiden?  Han ska också på nåt jaktprov i Norge över dag men då ska jag inte med. 

Ska vi hålla handen Bill?

 
Barnbarn Bill har varit på barnkalas hos Melvin. Väntar på sin tur vid fiskdammen i gott sällskap ;-)

Läskigt på sjön idag!

 
Snön blåste bort och under den var isen skiktad med vatten emellan. Säkert minimal risk att  drunkna men lite för blött för lång skidfärd. Blev bara lite idag. 
Vi gick till Blomserud istället jag o Seffrin. Det var en stor gård en gång i tiden med mycket folk, drängstuga o så. Men nu är det tyst o stilla. 
Skogen är så otroligt vacker när solen silar fram mellan stammarna.
Och det här trädet finns efter stigen dit.  Detta är inte en bild tagen med bullseye eller så, det ser ut så här ändå.  Och färgerna har jag inte heller trixat med. Det var verkligen så här blå himmel.
 
 

Sötaste lilla Bonnie!

Här är hon nu då äntligen, sötaste lilla Bonnie! Hon skulle ha varit med här på bloggen igår, men det funkade inte då. Det är barnbarn Bills lilla nyfödda kusin på andra sidan släkten. Det blir kusin Bobos lillasyster. Nu är de hemma från BB. Välkommen till världen lilla Bonnie!

Jättegamla skidor!!!!

 
Mina skidor o pjäxor är gamla. Vi köpte dem till äldste sonen Markus när han var så där 10 - 12 år, alltså är det 25 - 30 år sedan. Skidorna funkar perfekt fortfarande och egentligen pjäxorna också, men de smular lite på plösen. Så jag tog med dem, visade dem i en sportbutik för ett par år sedan och ville köpa nya.Han som jobbade i affären titade skeptiskt på dem o sa att det var nog väldigt länge sedan de hade haft såna o rekommenderade mig att leta på loppisar!!!  Ett alternativ annars var ju att byta bindningar på skidorna till nya och köpa pjäxor till dem, men det skulle bli lika dyrt som att köpa nya skidor också.  Så jag la ner projektet och åker alltså omkring på de här gamla grejerna. Och det går alldeles utmärkt. :-))
 
 Det blir ju helt ärligt inte så ofta heller då. Ingen i vår familj har varit någon stor skidentusiast, vi åker bara när omständigheterna är extremt gynnsamma. Hade inte ens någon valla igår. Tog ett värmljus och drog på, det blev bra glid. Och fäste behövs inte när man åker plattskidor, på sjön.  Inga backar att bråka med.

Näh vi orkade inte Mellon!

Ambitionerna var goda innan, vi hade sänkt förväntningarna för säkerhets skull. Men det var så dåligt, det gick nog bara tre låtar inna vi bytte till någon engelsk film. Skämtet om droger var ett lågvattenmärke, men det fanns annat också, exempelvis mannen som blev "kidnappad" från jobbet för att vara med live på Mellon o som inte ens såg glad ut. Och de låtar som vi hörde var rent ut sagt himla tråkiga.  

Spårsnö, blir det i morgon!

I alla fall två centimeter och det ska bli solsken. Gubben sitter här och bara tindrar. Han ska släppa Hej. Och jag ska åka skidor en liten stund och njuta av solskenet kanske på altanen med en god bok. Får se hur varmt det kan bli. 

Från gårdagens hundprommis!

Gärsgårdar med snö är fint. Blir också ett grafiskt mönster. Hade tänkt publicera den första bilden på lilla Bonnie i kväll, men bilden slapp iväg. Den kommer imorgon!

Roland är ute och pimplar ...

 
 
...i solnedgången på vår sjö Östra Silen!  Man får se opp med isen, svårt att veta hur tjock den är, men just här är den ok, 20 cm.
 Men mina mödosamt uppgjorda skidspår hade redan blåst igen. Får göra nya i morgon. 

Skidåkning blev det idag!

Inte så lång bana och inte så länge åkt. Men en halvtimme räckte nog för första gången på två år!!! Det känns redan i armar som inte har lyft tyngre än pennor o papper sedan dess. Nu blåste orkanen Ole in över sjön plötsligt så nu ska jag ta en rejäl promenad med tax Seffrin istället.
 

Skidor ....äntligen!!!

Nu har jag kavat runt på sjön en stund på skidorna! 20 cm is höll! Bildbevis senare idag! Nu ska jag ägna mig åt skogspromenad med lille Seffrin under eftermiddagen. Sen i kväll blir det en högtidsstund här på bloggen: Första bilden på lilla Bonnie, barnbarn Bills nya kusin! De fick komma hem idag!

20 cm is borde väl räcka åt mig?

Roland borrade lite här o där i isen igår och den var 20 cm under snön. Det borde räcka för en liten skidtur på sjön idag. Platta fina spår får jag göra själv men det blir bra motion. Ser fram emot en ledig vacker vinterdag till!

När en regering börjar revidera ett lands historia ....

... så ska man vara vaksam!  Dessutom ska man se upp när en regering börjar anvisa vilka läroböcker  som landets skolor ska använda. 
 
Fridolin har gett sig in i  branschen politisk revisionism. Svenska historieböcker  ska nu ändras utifrån ett feministiskt perspektiv. Vad kommer härnäst? Har arbetarrörelsen fått för lite utrymme i historieböckerna / samhällskunskapsböckerna? Kanske blir det nästa projekt. Eller är beskrivningar av  miljörörelsens framväxt  för torftiga? Och några har nu skrivit en sammanställning av romernas historia, och författarna vill att den skriften ska bli obligatorisk i svenska skolor. Har vargarna beskrivits med för lite gull-gull i olika läromedel? Det vill säkert Åsa R ändra på och ha inflytande över. 
 
När politiker ger sig in och detaljstyr vad vi lärare ska undervisa om och ändrar historiens gång i efterhand, så får jag otäcka associationer till regimer som vi normalt inte accepterar i ett fritt västland.  Den här klåfingrigheten måste få ett slut.  Nu!

Lång promenad idag igen med Seffrin!

 
Med snö på grenar och kvistar så blir hela naturen full av grafiska mönster! Det är vackert nu, så fin vinter.

Mona Sahlin är inbjuden till Obama ...

... till ett möte om den våldsamma internationella terrorismen. Hon representerar Sverige. Undrar vad Obama kommer att tycka om Sverige efter det mötet?? För jag antar att Mona kommer att säga det hon brukar säga, att IS-krigarna som rekryterats från Sverige är offer för svensk strukturell rasism och sociala tillkortakommanden i det svenska samhället.  Och att det är bra om de får terapi, jobb och bostad.
 
Den senaste FN-rapporten beskriver bestialiska grymheter, hur IS begraver barn levande, korsfäster barn, torterar barn i föräldrars åsyn, gifter bort 9-åringar, säljer barn som sexslavar. I ljuset av den så kan Mona Sahlins åsikter om IS-krigare som offer, te sig en smula märkliga i andra länders ögon. I så fall är väl alla de som befolkar våra fängelser också offer, "förledda" av någon ondsint vän eller offer för att vara född i fel bostadsområde osv. Men jag tror inte att detta stämmer med svensk rättsuppfattning att de här IS-krigarna som gett sig iväg alldeles frivilligt  skulle vara offer för svensk strukturell rasism. Jag tror att de är offer för massiv och målmedveten indoktrinering från IS och dess anhängare.  
 
Med Sahlins uppfattning  så blir det också lite svårt att förklara hur alla andra IS - krigare kommit att ansluta sig, de som kommer från andra länder och inte blivit utsatta för den svenska "strukturella rasismen" och de svenska "sociala tillkortakommandena" .  Men eftersom hon anser sig ha funnit pudelns kärna i sammanhanget så kanske hon passar på att inbjuda all världens IS- krigare att få permanent uppehållstillstånd i Sverige med förtur till terapi, bostad och jobb. I så fall har hon ju alldeles på egen hand lyckats lösa ett stort världsproblem. Kanske Obama blir imponerad? Han har nog inte tänkt så. 
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/mona-sahlin-inbjuden-till-Washington
 
 

Gårdagens hundpromenad

Ibland blir det de allra vackrast grå nyanser i landskapet. Sjön är öppen här ute vid Egenäs

"Gustaf i den nordiska natten"

.... har fått både mössa o krage ;-))

Näää.... ingen skidåking idag.

Hade tänkt det, men det är så långt till platta spår. Istället tog jag en hel eftermiddags promenad med lille taxen Seffrin. Bilder i morgon.

GRATTIS LINA, ROBIN OCH BOBO!

En liten tjej blev det idag, Lina o Robins dotter Bonnie,  Bobos lillasyster. Barnbarn Bill har nu fått en ny liten lillkusin. Lina är syster till son Markus sambo  Carin. Allt gick som planerat och alla mår bra.

Gubben röjer

Dags igen, Roland röjer i skogen.
 
 
 

I väntans tider ...

... går vi idag. Lina o Robin är nog redan på plats för barnafödandet, barnbarn lille Bill ska som sagt få en ny lillkusin på andra sidan av släkten. För oss lite som ett bonusbarnbarn, vi har ju umgåtts en hel del de senaste åren.

Matematik i skolan ...

... diskuteras just nu i ljuset av en ny rapport som säger att vi behöver ha mer av sammanhållen klassundervisning (från katedern faktiskt, som varit förbjuden plats för lärare under många år), mer av samtal om matematik. Alltså inte så mycket av enskilt arbete och teoretiska övningar som görs utan förståelse. Klart att man har rätt på sitt sätt, matematik är väldigt mycket av  ett ämne för prat i klass, i grupp och inte minst i arrangerade pararbeten.  Grupparbete hör inte hemma bland de yngsta barnen i grundskolan, där är pararbete bättre.  Men man tar inte upp den största anledningen till nedgången i matematik i Sverige; mellanleden. Det var en ny metod som vi tog till oss i skolan rätt okritiskt, som ofta utan forskarstöd. Finland köpte aldrig mellanleden. Nedgången sammanfaller nästan exakt med den metodens genomslag i skolan. Den funkade för de matteduktiga barnen men inte för dem som hade svårt att hålla flera led i huvudet samtidigt, de som behövde ha en struktur i lärandet i form av exempelvis uppställda tal.  Som vanligt är det lite så att några tar chansen att få uppmärksamhet för den egna käpphästen, men grundproblemet  har varit välkänt rätt länge nu.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/prata-matematik-viktigt-for-battre-resultat
http://www.svt.se/nyheter/sverige/mer-stod-med-finskt-laromedel
 

Ny lillkusin blir det imorgon!

Barnbarn lille Bill gillar hjälmen och vantarna på dagis, helt otippat. Imorgon torsdag blir det en ny liten kusin, han / hon har varit envis  och satt sig i ett läge som gjort att det blir snitt så vi vet att det blir i morgon. Det är så spännande, vi vet inte om det blir en hon eller han. Mitt test med ring i snöre visade på en liten kille, men metoden är kanske inte helt säker. ;-)

Hej jagar hare nu ...

... och gör det så bra så man blir nästan tårögd! Himla trevlig jakthund med sån jaktlust och han hänger i länge utan att ge upp, söker och försöker. Roland har sett haren på håll en gång.

Hej har ätit vanlig hundmat idag igen!!!

Jippi!!! Jätteglada är vi att han äter igen. Två portioner idag  med sammanlagt lite mer än en dagsportion av  mat som är skonsam mot levern. Det ser ut att vända. Vi får låta det gå en period och så kolla levervärdet igen.

Ingen sovmorgon idag!

Det blev ingen sovmorgon idag för de här två busarna härjade, först på taket ovanför sovrummet, sen på fönsterblecket (!) och till slut på altanen och vid fågelbordet.
Söta är de i alla fall, de här små Piff och Puff -korrarna.

Roland sköt en hare för Jazz idag!

Roland sköt haren för Jazz idag, den som gick på tomten och som han tog opp på eftermiddagen. Men det var ingen frisk hare. Den kom mot Roland i vägen och han filmade (lade ut på facebook!). Man ser att den springer sakta med huvudet kraftigt nedåtböjt som om den behövde se vägen nära. Det verkade som om den var blind.  Men i övrigt såg den frisk ut, fullpälsad vit, stor och tjock, med till synes friska inre organ. Men som sagt ögon verkade vara nåt fel på och det var ett sår under ett öga.
Birgitta i Lennartsfors hade skjutit en liknande hare med ett liknande beteende fast ännu värre för den hade slagit kullerbytta i språnget. De hade skickat in eftersom de var rädda för harpest (Tularemi), men den var troligtvis skadad i ögonen av fågel.
 
Vi gissar att den här haren gått samma öde till mötes. Troligtvis i alla fall en god gärning att den blev avlivad och slapp lida mer i snön och kylan.
 
Roligt med två entusiastiska harhundar; Jazz och Hej. Men dagens jakt visar att Jazz är den gamle med rutin på krångliga harvägar.  Sammanlagt den här säsongen är skjutet 5 harar för Jazz och 5 för Hej. Så det är rättvist fördelat än så länge och nu är det tre veckor kvar till jaktstopp. Gott om hare är det förstås också här och bra väder har vi haft med många spårsnödagar.

Harspår på tomten!

Det var alltså fina harspår på tomten imorse. Nu äntligen blev Roland ledig och släpper Jazz. Lite gammalt kanske men vetm vet. Gamle Jazz är rutinerad.

Lat och ledig dag!

Det blir väl lite livsadministration (betala räkningar o sånt). Pyssel med tvätt brukar alltid finnas. Fixa någon mat åt oss två. Igår hade vi "svältdag" på 5:2 men idag blir det vanlig matdag. Det är vindstilla, minus 6 grader och ett par cm nysnö. Det måste bli en långpromenad med taxen Seffrin. Vi har en fin vinter nu och det ser ut att hålla i sig framöver ett tag.
 
Uppdaterat kl 8.00:  Det är nya harspår vid vår soptunna nu på morgonen säger Roland och nyfallen spårsnö!!!. Och  han kan inte gå till skogen, måste göra annat! Osande sväring har det varit!!
 

Vargrevir i Stockholm oroar!

Varför i all världen oroliga??? Det är ju hos er som vargen har sina mest entusiastiska anhängare. Njut nu, kära stockholmare, av nära umgänge med de här stora rovdjuren i trädgårdar och runt tamdjur, runt katter och hundar.  Det har vi gjort i Värmland länge och delar gärna med oss av erfarenheten! Räkna med närkontakt för de är inte särskilt skygga! Stockholmsvargarna har aldrig blivit jagade och är inte direkt rädda för folk. Håll tummarna att det är genetiskt värdefulla djur också. Då går det inte  att ta bort dem så ni får ha dem kvar för alltid! Vare sig skyddsjakt eller licensjakt kommer att beviljas avsett hur stor skada vargarna gör.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/nya-vargar-oroar-i-sodra-stockholm

Roland sköt en hare för dunkern Hej idag!

Här sitter lille Hej efter en väl genomförd jakt, med eget upptag. Han är så liten jämfört med våra stora hamiltonstövare, nästan lite näpen är han. Idag efter jakten åt han återigen en portion vanlig hundmat. Nu ska vi testa ett veterinär-foder som är skonsamt för levern. Det har inte gått förut men kanske nu. Detta bör vara femte haren den här säsongen för Hej. Det blev väl ett par förra vintern också. Han är ju ungefär ett och ett halvt år så han har tiden för sig om han får vara frisk nu!

Hej åt igår!

Igår åt han hundmat, två ordentliga portioner. Det är första gången på flera veckor. Det verkar långsamt bli bättre. Vi funderar ju på vad som gör att han åt. Han fick maten direkt efter jakten.  Han hade varit inne ovanligt länge ensam med oss kvällen innan. Eller också funkar det bara. Korv slutar vi förstås med direkt efter att goda bloggvänner informerat om att den innehåller lök, som är giftigt för hundar. Hade jag ingen aning om. Nu hoppas vi att korv inte blir aktuellt mer. Nu får han nog vara utan mat de dagar han inte äter frivilligt o utan fjäsk, så han kommer tillbaka i rutinerna igen runt maten och äter vanlig hundmat. Han har aldrig varit glupsk men i alla fall petat i sig det nödvändigaste. Vi hoppas på det bästa.

Får man utpeka nationalitet?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/atta-svenskar-misstanks-for-farjevaldtakt_4300769.svd
Trodde det var fel i mediala sammanhang! Hur skulle det se ut om det istället varit åtta turkar, rumäner eller syrier? Men jag kanske har missat nåt? Kanske är man bara ute efter att provocera genom att ange svenskar som etnicitet fast det rör sig om män med annat ursprung. I så fall är det ett stolpskott där de flesta läser in att alla andra etniciteter är skyddade och helgonförklarade, utom just  svenskar. En slags önskan att vi som bor i det här landet ska bada i självförakt genom att hylla alla andra. Kan vi inte sluta med det!?
 
Det enda vettiga hade väl varit att skriva om det hemska brottet som begåtts och inte om gärningsmännens etnicitet, det spelar ju ingen roll om det var män med svenskt eller somaliskt eller något annat ursprung.
 

Licensjakten på varg ...

... är över. Alla vargar som fanns  på tilldelningen är fällda. Nu återstår som sagt en intressant utvärdering av jakten, av inventeringsmetoder, av insatser och fördelning av tilldelningen.
 
Men medias summering av vargjakten är att jakten  har följts av protester (som i verkligheten varit av ett högljutt fåtal!) , inte en stavelse om att den också har följts av stor tillfredsställelse och förnyat hopp om att få tillbaka en del av förlorad livskvalitet ( av en stor majoritet av befolkningen och av de skadedrabbade!). Som vanligt så är det helt partiskt och felvinklat när media rapporterar om varg och vargjakt. Det är inte opartiskt och inte allsidigt.  Skamligt är det! 

Gick med Seffrin ...

... gjorde jag idag söndag. Tänkte gå upp till tjärnet för att komma i lä för den isiga kalla vinden. Men väglaget var grymt; packad snö på blankis. Då hjälper inte dubbade skor, fötterna ålade ordentligt ett par gånger men jag lyckades hålla mig på benen. Vid Döverud gav jag upp, vände och gick förbi Blåsåsen till Sand istället. Inte så långt som jag tänkt men det får duga. Seffrin kände antagligen vittring på rådjur upp till höger här, han gick nästan på bakbenen för att kunna få nosen upp i luften åt det hållet. Men nu är rådjursjakten slut och han får vänta till i oktober. Och jag också, saknar de här eftermiddagarna i skogen med Seffrin.
Roland har plogat snö förstås, det har kommit några centimeter, fast vi har sluppit det stora ovädret som varslades om. Sen måste vi ta itu med dammråttorna inomhus. De börjar bli aggressiva nu och hugga sig fast i strumporna när man går över golvet. Och sist idag blir det nog bilder från Bills besök på Tekniska museet.
 

Hare för Jazz idag!

Mikael fick skjuta en hare för gamle Jazz idag, alldeles här i närheten! Va roligt! Först jagade Roland med Hej. Han tog opp och jagade riktigt bra, men sen gick haren ut ur området. Efter den jakten åt Hej bra också, en ordentlig portion hundmat. Sen släppte Roland Jazz här där vi bor. Jazz jagade som vanligt rutinerat och säkert, bland annat en lång sträcka på väg.  Grannen Mikael fick skjuta sitt livs första hare. Vi gratulerar!  (Fast han har skjutit mycket annat istället genom åren.)

Hej vill inte äta!

Hejs diet för närvarande:
falukorv i små tärningar på porslinsfat serverat i huvudhöjd med uppmuntrande tillrop
filmjölk
smör
mögelost (asch vi testade en liten bit eftersom han kom direkt när han kände lukten och han åt den med god aptit!)
 
I princip allt annat vägrar han att äta och absolut ingen form av hundmat. Jo några Frolicbitar till nattningen.
Undrar om han har noskvalster? Han har serienysningar och dragningar ibland. Fast det kan han väl inte tappa aptiten av.??? Suck!!!
 
Om det är det förhöjda levervärdet som orsakar detta med dålig matlust så hoppas jag på snabb självläkning.
 
Just nu jagar han hare för glatta livet, tog opp själv också. Pigg och glad är han. Och en söt, snossig hund!

Rapport om vargjakten

Nu är licensjakten  över i Dalarna. 

I fredags sköts den fjärde och sista vargen i Sångenreviret, område 1. 
Tidigare på dagen sköts den fjärde och sista vargen även i Olsjöreviret, område 2. Den vargen var angripen av skabb.

I Örebro län återstår en varg på tilldelningen och man har tid på sig till 15 februari att fälla den.
 
I Värmland är licensjakten på varg över, de 24 tilldelade vargarna är fällda och länsstyrelsen avser inte att gå vidare med jakten för att tömma revir som innehöll betydligt mer varg än man vetat om.
 
Det lär finnas en hel del erfarenheter att arbeta vidare med från årets licensjakt på varg. Viktigast kanske att antalet vargar i Sverige förmodligen är grovt underskattat. Man måste komma fram till bättre inventeringsmetoder. Om de ska bli funktionella måste man nog lägga på en schablon på det antal vargar som bevisligen existerar för man missar många. och måste kalkylera med det. Rimligen finns ett intresse både hos vargskeptiker och vargkramare att få korrekta siffror. Eller?
 
Sen verkar det som om skabb finns hos en del vargar men några  genetiskt betingade skador  av till exempel inavel har inte hittats, alltså inga skador som skulle kunna göra populationen sårbar.
 
Vargstammen i Sverige kommer inte att minska på grund av årets licensjakt. I slutet på det här året kommer det att finnas minst lika många vargar igen som det fanns före jakten. Men har endast bromsat ökningstakten.