Ljuslykta i snön och viltparad!

Det blev milt idag, alltså gick det att göra ljuslyktor i snön
 
Det gick också att genomföra traditionell rådjursjakt här på Liane. Mikael fällde ett rådjur i Transmyra för Seffrin efter ett par timmars god jakt uppe på Liskifta. Och Oskar fick tjädern i topp. Roligt att vi har så många yngre jägare med också och dessutom en tjej!
 
 
Det runda röda över ögat är tjäderns öra.
 
En vacker fjäderskrud
 
Det blev grillning i grillhuset på Liane som avslut. 
 
Snart ska Roland och jag bli bjudna på en trerätters nyårssupé på Liane. Och sedan blir det raketer för dem som är vakna klockan tolv. 

Oj vilken fantastisk dag på Önnebyn!

En så fin dag blev det  barnbarn Bill o Lou, mamma Carin och Carins syster Lina-familj. Pimpel sparkåkning,  pulka och så korvgrillning förstås. Isen här var 10 cm tjock.
 
 
 
 
Lilla Lou var snuvig och lite hängig men tyckte om att se på "havet med is på" ! Och hon åkte också med ibland. Lilla Vide kollade nöjt hos LIna och sov sen. Bonnie blir dragen runt av pappa Robin.
 
 
Farfar och Bill
 
Bill o Bobo!
 
Bonnie pimplar
 
 
 
Inget napp idag, men nästan
 
 Bill pimplar
 
 
 
 
 
Bill
 
 Lou
Grillning
 
 

Så himla gott! Bregott Brynt!

Näh, jag har inte betalt för att göra reklam för Arlas Bregott Brynt. Men det är överraskande gott så testa gärna. Det är från svenska kor.  Hoppas det kommer i större förpackning snart, jag får köpa fyra varje gång av de här små.  De tar ju slut strax. ;- ))

Lille Seffrin kom till reda till slut!

Till slut orkade Roland hejda honom på fullt rådjursdrev i kolmörker vid halv femtiden.  Då hade han hållit på i två och en halv timme utan synlig tappt, drivit uppe på Alperna och mellan tjärnen. Riktigt knölig terräng med lite snö och skare dessutom, berg opp och ner. Han var fortfarande inte utsliten och jättetrött! Inga blessyrer heller. Så skönt att ha honom hemma igen! Vi har en tax med stor jaktlust och mycket styrka i den lilla kroppen. En hund som är roligt att jaga med. 

Eftermiddagens rådjursjakt med Seffrin

 
Som vanligt jagade Roland hare på morgone och förmiddagen. Nedlade julharen för dunker Hej!  Sen gick vi och släppte Seffrin för att jaga rådjur. Han fick strax opp och det drog iväg opp på Alperna, ända upp till Vartjärn och tillbaka. 
 
Lite fika blev det när vi väntade att det skulle vända. Och det vände men drog iväg igen.
 
Harspår så vi här och där. 
 
Vi kollade ett hus ute och inne. Allt såg bra ut. En fin snöfana på taket.
 
Klockan 16.00 har vi försökt få tag på Seffin en god stund, men han jagar fortfarande. Nu är det för mörkt att passa.  Han har jagat i värsta terrängen i två timmar men lika pigg.Skäller 40 skall per minut ;- ))

Tax Seffrin och jag gick ner till sjön igår!

Det var tidig eftermiddag men ändå ett magiskt ljus över sjön Östra Silen. Det ligger is nu, men av varierande tjocklek. Och det är snö på så inget skridskoföre. Skridskor kan man däremot åka i Svensbyn på banan. Den underhålls av föräldrarna. Jag mötte Inga-Lilla, Roland och Reine. De hade gått härifrån och ut till Deborgere och på den sträckan  var isen en decimeter tjock. Men mer mitt i viken kan det vara drag och betydligt tunnare is. Det är nog bra att kolla innan man går ut.

Fin julafton igår

 
Vi hade en fin julafton- Lilla Lou lekte med mina gamla dockhusleksaker. Jag har nog aldrig lekt med dem. Lekte inte med dockor när jag var liten, fast min mamma strävade och försökte få mig intresserad. Det är alltså möbler från 50-tal, exempelvis radiogrammofon. 
 
En julklapp var Anders Bagges hundspel. Poulärt

Fina julklappar!

Fina och uppskattade julklappar har vi fått. Här är pepparkakaskulpturer från barnbarn Lovis i Umeå! Och fin duk med traditionella mönster. Senare idag mer om hur julaftonen blev. Markusfamiljen var ju här och vi fick kontakt med både Mattias och Malin under kvällen via skype. 

Tomten kom

 
Tomten kom! Till slut efter Kalle Anka! 
 
Lagom kallt och vackert väder Vilken jul!

God Jul!

Lugnet före stormen illustrerar bilden. Julgranen klädd, klapparna inslagna, husrenovering klar, sonfamiljen på plats på Liane, julmaten föreberedd. Nu kan julen börja med barnbarn, äting, Kalle Anka och tomtens ankomst. 
 
VI ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!

Midjeväska är kanonbra!

Jag har alltid midjeväska. Så här ser det ut uppifrån. Ok inte så himla snyggt men praktiskt! Och det har märkts nu i julhandeln. Man har alltid händerna fria när väskan väl placerats runt  midjan. Jag ha slitit ut några och har två  nyinköpta att ta till. Jag passar på när jag hittar dem i en butik för de finns inte överallt.
 
 

Liane inomhus efter renoveringen

Det blev lite annorlunda inomhus med nya Liane, fler fönster. Vi var fundersamma innan vi satte in mer fönster, exempelvis det rakt fram här,  hur det skulle gå att möblera, men det funkar förvånandsvärt bra. Ett av sovrummen uppe
 
 
 
Köket uppe. Det är som förut. Gardinerna som Rolands mamma broderade är kvar, passar här.
Sovrum nere med ett nytt fönster. Den romantiska trädgrenen med ljus i över sängen  har vi tagit bort. Den var spröd och gick sönder när vi tog ner den.  Får se om vi fixar en ny till våren. "Vedtraven" och Oskars kattuggla är kvar i alla fall.
 
Det blev en del mätning och fix av tavlor
 
De tre tavlorna målade av göteborgsmålaren Adon hänger kvar. Han målade fåglar och gjorde det väldigt bra. Kuddarna med "guldtyg" sydde min mamma av draperiet vi hade i mitt barndomshem i Bäck.
Köket nere är som förut. Det funkar. Det är alltså två lägenheter i huset, en oppe och en nere. Tre rum och kök i varje. Passar för två familjer.
 
Det gick bra med fönstret i sovrummet nere också. "Stenmuren" är kvar med sin hylla med "växter" på, elevationssängar, fiberuppkoppling  och teakbordet från 60-tal. Här lyckades jag förhandla bort gardinerna. ;- )) Det fick räcka med rullgardiner. Bilden är tagen innan ställningarna tagits bort, de syns genom fönstret
 
 I vardagsrummet nere blev det till slut ordning på gardinerna. Det blev de som Rolands mamma hade virkat. Egentligen var de långgardiner men fungerade också som kappor.
 
 
Skönt att vi är färdiga med det här stora renoveringsprojektet.  Nu räknar vi med att våra liv ska gå in i ett lugnare tempo framöver. Vi måste ju krasst inse att vi blir äldre och inte orkar leva så hektiskt.
 
Huset Liane  är en kombo av gammalt och nytt. Så mycket gammalt som möjligt finns kvar men en del har vi måste byta till nytt. Olika tidsepoker är det, mycket minnen och nostalgi. När inte våra barn och barnbarn är här så hyr vi ut huset veckovis / dagar till gäster som vill uppleva naturen runt oss, plocka svamp, jaga  eller fiska. Man kan få fiskebåt med också. Det är inte så långt till båthamn och badplats
 
På agendan idag söndag står alltså att griljera skinkan, ta emot sonfamiljen och en del andra julförberedelser.
 

Imorgon kommer dom!

Sonfamiljen kommer från Stockholm imorgon söndag! Nu är vi klara med en julgran hos oss på Lihaget och julklappsinslagning. Vi är alltid ute i sista minuten, inte direkt experter på julfirande. Men skönt när det är färdigt. Vi har fixat klart på Liane också så allt är färdigt för gästerna. Hoppas bilresan går bra! Det ser ut att bli mycket trafik och en del halka.
 
 
Och vi avslutade kvällen med kokt potatitis, kantarellstuvning och en fin styckningsdetalj från Frank 

Så smarrigt!

Om ni bara kunde ana hur gott det är med rökt rådjurskött så skulle ni börja jaga allihop!
 
Vi hämtade ett par bogar och lår efter rökning hos Frank Shoua i Nysäter igår. Det är så otroligt läckert, särskilt med potatisgratäng. Vi mumsade på det igår kväll. Frank är verkligen expert på rökning, gör det så bra. Han säljer en del andra delikatesser och styckningsdetaljer från vilt. Roland får gärna med sig något rökt älghjärta ( äter jag inte!) och någon bit sylta.

Fasadbelysningen klar! Och en bra dag av flera skäl!

 
 
Vi är nöjda med tre lampor som fasadbelysning på Liane. Samma på andra gavlen. Det ska bli adventstakar i alla fönster också men inte hunnit ännu. Vi ligger lite efter.
 
Det finns en orsak till att det här blev en bra dag. Ibland blir hjärtat så varmt!

Asch! Den har bara havererat!

Det är bara tre år sedan jag köpte den här datorn, en lap top Asus. Den kostade en slant tyckte jag, lite mer än jag  egentligen hade råd med. Men tänkte att om jag satsar lite så håller den nog längre. Men det gjorde den alltså inte. Det som har hänt är att jag kan inte fälla ihop den längre, utan den måste stå så här. Det har blivit värre och värre med att locket / skärmen varit trögt att fälla ner. Och nu går det inte längre, det bryter och knakar för illa. Suck!  Någon som har en idé om vad man kan göra?  Datorn funkar  nödtorftigt fast den surrar förfärligt i någon fläkt men det har den gjort länge, inte så alarmerande. Behöver antagligen köpa en ny. Någon som har bra tips?

Julbord åt vi på Ikea i Karlstad idag

Vi gjorde lite kompletteringsinköp till jul idag och det fick bli en tur till Karlstad. Vi passade på att äta Ikeas julbord, vilket vi gjort de senaste åren. Man bjuder på nytt varje år och det är synnerligen prisvärt. Som family-medlem betalar man 149 kr per pers för sig själv och en till.  Ovan är det kalla bordet och bakom det dessertbordet med ris a la Malta och en paj och en del mer. 
 
Ovan här är det kalla bordet med skinkan, korvar, sillar, sallader, lax och annat. 
 
Den enda laxen var lingongravad och jag saknade lite kokt och rökt. Men den här var god med sin hovmästarsäs. 
 
Sillarna var goda sa Roland, jag hoppar dom.
 
Detta hängde med på min tallrik. Det var goda vegetariska gratänger och sallader; grönkål, rödbets och potatis. Premiär för min del att ställa brickan på en vagn. Det var himla bekvämt fast jag bara hade en bricka, händerna fria. Och sen kunde den stå bredvid bordet när vi åt.och fungera som extra avlastning
 Här är det varma bordet: köttbullar, prinskorv, små isterband, revbensspjäll, Jansson, grönkålsgratäng, och ett par andra vego-gratänger.  Grönkålsgratängen tyckte jag var en höjdare så den backade jag om på tillsammans med laxen och en skinkbit. 
 
Dessert och kaffe ingick i priset så det åt vi också förstås. 

Magiskt vackra bilder från dotter i Umeå!

Barnbarn lilla Lovis kan njuta av vackert vinterväder i Kassjö utanför Umeå, där de bor. Härligt att få mycket frisk luft, ljus och sol. Sverige är fantastiskt
Åka i backen är kul
 
 Lovis har ögoninflammation och får inte vara på förskolan, men ute hemma går ju bra.
 
 
Göra änglar i snön
 
Vi ska ta en tur till Karlstad under dagen för lite komplettering av julklappar. Det blir julbord på Ikea också, vi brukar ju äta det i alla fall någon gång. Mycket prisvärt är det!
 

Forts. hundpromenad igår söndag

Det här huset heter Tjärnshaget, det blev lite dimmigt i snöfallet. Bakom huset ligger ett litet skogsmråde som heter just Tjärnshaget. Betyder väl egentligen haget vid tjärnet. Ett hag är inte en hage utan ett mindre skogsområde. Och tjärnet här är väl Bäcketjärn. Förr tvättade man mattor här nere vid tjärnet tror jag, fast också vid Brobacken.
 
På andra sidan älven ligger ett gemytligt litet hus som heter Fiskarkuel 
 
Rakt fram här är Brobacken. Strax till höger om bilden var vi erbjudna av kyrkan att köpa en tomt som de styckat av. Himla fint läge nära älven och Östra Silen. Men vi ville bo nära Liane eftersom Roland ville bli bonde då. Det var väl så där 1975 när vi undersökte byggmöjligheter. Vi sökte att få köpa en tomt av kyrkan nära Liane men fick nej med motivering att en villägare nära gården skulle kunna stoppa verksamheten pga lukt som sanitär olägenhet. Säkert fanns något sådant rättsfall. Fast vi köpte en tomt några meter därifrån, i Lihaget, av snälla grannar och byggde ändå.
 
 
Här på andra sidan viken ligger alltså de där tre vikingagravarna och något slags domarring. Bredvid hamnade den gamla kyrkan som är riven nu. Här tror jag att den gamla båthamnen var med regelbunden trafik av de vita båtarna. 
Här bodde förr Vera i Tobyn. Och lustig nog bor Vera i Tobyn här nu också, fast en annan Vera ;- ))
 
Där borta bodde ju Sven o Annie i Tobyn. Nu ägs huset av ett barnbarn till dem. 
 
Det är trevligt att se rundbala. Det betyder att det finns levande jordbruk här
Alltid lika roligt att ta bilder på istappar. Nu har vi precis lagom vinter, vackert är det
 
Två rådjur såg jag fast det var inte i Tobyn, det var på Elgtåänga (tror det heter så) . På ren dialekt ska det heta Ärtåänga. Och hitom den, närmare Prästeparken ligger Sellersänga. 
 
Småbåtshamnen ligger lite öde nu på vintern, men full fart på sommaren.
 
 
 
Där borta på andra sidan sjön ligger Signebyn. Jag har en obekräftad teori om att det var en by som inte gick med i laga skifte på 1800-talet. Före laga skifte så bodde människor i byar och varje gård hade lite mark för att odla egen spannmål och potatis och sånt. Men en del mark och skogen ägde man tillsammans och brukade tillsammans.  De styrande i landet kollade på detta och tyckte inte att det var modernt och lönsamt. Så jorden och skogen skulle delas upp mellan gårdarna, hus och  byggnader skulle flyttas ut från byn. Men här ligger de fortfarande tätt ihop i en by. Fast jag vet inte varför
 
Här ute vid sommarhuset är det en helt fantastisk gråskala ut över sjön!! Den är magisk.
 
Vi grillade korv och drack glögg. En fin dag blev det. 
 
 

Hundpromenad igår söndag.

 Här går jag förbi den gamla prästgården. Området runt huset kallar vi för Prästeparken. Jag gillar det med de gamla nedfallna träden. Det är träd som har fått självdö i laga ordning, inte avrättas av någon motorsåg.  De vilar nu lugnt i avvaktan på att förmultna och bli näring till en ny generation. Jag vet ju att allt stora skogsområden inte kan ha det så här, men jag trivs med anblicken av den här platsen.  Ovan här är drängstugan.
 
 
 Arrendatosbostaden. Här bodde av tradition den bonde som arrenderade prästgården med mark och uthus. Det var förr rött och vitt men är nu fint renoverat.
 Bastehage ligger här till vänster, innan jag kommer upp på stora vägen, den som går mellan Bengtsfors och Svensbyn. I Bastehage fanns förr en bastu som jag antar kunde användas av dem som bodde på Prästgården men kanske även av andra. Av själva bastubyggnaden syns inget idag, den är borta. Och bastar gör bygdens gubbar varje fredag kväll i Signebyns skola.
 Det här huset heter Brogärdet och det ligger på Nolare Brojâle. Bakom mig där jag står och tar bilden så är Sönnare Brojâle.
 Jag fortsatte mot Egenäs, fast inte med ambitionen att gå ända dit. Roland hade ringt och ville jag skulle komma med grillkorv och glögg till honom där han väntade på att Hej skulle få opp en hare. Jag gick några kilometer på den här vägen och så mötte han mig och Seffrin. Men först lite mer bilder från promenaden
 Precis där skylten står kan man vända sig om och ta bild på den gamla prästgårdsbyggnaden. Det är ett stort hus med många rum, tänkt att vara både bostad och arbetsrum för församlingens präst. Nu är det förstås sålt till privatpersoner och hålls fint i ordning. Fortsättning på min hundpromenad vid senare tillfälle. Det blev så många bilder, hinner inte alla nu.
 
 
Det är rätt mycket vatten i älven och sjön nu, Östra Silen.
  

Häng med på hundpromenaden som jag gjorde igår!

 
Det var ren is att gå på så det blev Ice bugs. Utan dem vågar jag mig inte ut nu, det funkar med dubbar
 
Så här isigt var det på vägen. 
 
Vände mig säkert om minst 10 gånger för att se på det nya Liane-huset, det som äntligen fått alla fönster på plats på gavlarna. Åkern här kallas lagårsjale, för den gamla ladugården låg här till vänste i bild ut mot vägen.
 
Passerade Gropekuel. Det är en träddunge här bredvid bäcken,  med resterna av en varggrop mitt i.  Första gången jag såg den var den djup, men sen fyllde Rolands pappa igen det mesta. Den var lite lömsk, djur eller människor kunde trilla ner. Den användes för länge sedan till att fånga varg i.  Roland ville att vi skulle bygga vårt hus här, men jag inlade veto. Jag ville ha skog i närheten av huset och inte bo nere i den här sänkan.
 
Passerade Gunnars hästar vid Prästgården. Det går fem stycken här nu. Jag vet bara om Moe Braga (enda häst jag gillar! ;- )) och Tyra lill, som är döpt efter lilla Tyra!. Växlade några ord med Gunnar. Iförrgår var han i norska Gjövik och travkörde i ett lopp. Det hade varit kallt, över 20 grader, men här var bara ett par minusgrader. Gunnar är alltså Rolands bror. Intressena har delat sig i släkten, Roland jagar och Gunnar håller på med hästar.
 
Gick förbi gamla kyrkplatsen. Det är fint här nu igen, grinden och stenmuren är renoverade.
 
 En klockstapel finns kvar och gamla gravar, men kyrkan är borta sedan länge, slutet på 1800-talet.  Innan det här blev plats för kristen kyrka så var det en plats för dyrkan av asagudar. Bredvid finns tre järnåldersgravar efter vikingahövdingar och rester av ett slags domarring. 
 Badplatsen i Signebyn. Förr fanns här också en ångbåtsbrygga med regelbunden trafik för last och passagerare
 
Utsikt över viken, en hel del is. Här finns en grillplats med fin utsikt över sjön, Östra Silen
 
 
 
Seffrin tvärnitade, stack ner nosen i ett spår i snön och klapprade med käkarna. Då har det varit en löptik där. Märkligt beteende! Man kan undra vad klapprande käkar fyller för funktion i det sammanhanget, men så gör alla våra hanar när de dyker på dofter efter löptik. Bredvid oss här ligger syrenbersån på Prästgården och där låg förr sockenstugan / församlingshemmet. Där bodde barnmorskan, klockaren och kalfaktorn för hamnen. Kyrkan låg ju nära.
 
Vy över Signebyns skola. Här har våra barn gått från förskoleklass till och med sexan. Roland gick här som barn och jag jobbade här 10 år. Nu är det en friskola
 
På väg hem igen. Lite osäker är jag men den här åkern kanske heter Gropejale för den ligger nära Gropekuel. Rättat: Till höger är Gropejale, men det som ligger runt det lilla trädet heter  Brôte. 
 
Snökäpparna är på plats, de som ska visa plogbilen var vägen går och var dikena är om det kommer mycket snö.
 
På andra sidan är en åker som heter Smörhôla, eller rättare så är det tre åkrar, Nolare, Mellare och Sönnare Smörhôla tror jag. Fast dikena är igenlagda så det stämme inte längre. Längre bort är Klingeränga, där fanns förr ett soldattorp. Nej det fanns det inte, men man hittade lämningar från stenåldern på den åkern.
 
Roland kom med bilen och körde på den frusna åkern nerom Liane. Det går bra med fyrhjulsdrift. Han körde bort till gäststugan på Liane. Det är en friggebod med våningssäng, pentry, kylskåp, köksmöbel och tv. Många hus och uthus  har det blivit under årens lopp! ;- )) 
 
Sen var det slut på hundpromenaden. Så fint var det, lite snö som gör ljust, lagon kallt med någon minusgrad ingen blåst. 
 
 

Smarrig jultallrik på Stationscafét i Svensbyn igår!

 
Först en kall tallrik med godsaker. Och jag får glutenfritt!
 
Och sen varmt. Jag slipper Jansson men får en god potatiskaka. Olika hemgjorda sillrätter finns och hemkryddad snaps
Och så dessert med risgryn och visp.
 
Här är ätarna. De ser väldigt allvarssamma ut här men det är ingen dyster församling. ;- ))
Jag gillar inte att slänga god mat så jag får en doggybag med mig hem med det som blir över på min tallrik.. Jag låtsas inte att det ska bli hundmat, jag äter upp själv förstås
 
 
 

GOD JUL! Merry Christmas! Frohe Weinachten!

GOD JUL önskar vi alla så här i år, med hälsning på nätet. Det blir inga papperskort skickade. Vi har annars skickat rätt många julkort  eftersom vi haft goda vänner som inte varit möjligt att nå via dator, men nu räknar vi med att alla är uppkopplade. Så det blir god-julhälsning så här, med den fina julbonaden som min mamma broderade för rätt länge sedan.
 
We will send no paper-Christmascards this year, we send this Christmasgreeting instead. 
Wir schicken keine Papier-Weinachtskarten dieses Jahr. Wir wünschen alle Frohe Weinachten hier!

Sista spiken i renoveringen på Liane idag!

Nu är det klart med isolering och ny fasad på Liane. Arbetet har pågått sedan slutet av oktober om man räknar allt. Men nu är det klart och Roland slår i sista spiken på nordväggen. Det fattas bara att göra klart fasadbelysningen. Vi bestämde oss för att ta tre lampor på varje gavel, det blir snyggare. Lamporna kom idag och blir oppsatta på måndag. Sen återstår en del jobb inne,  att ställa tillbaka möbler och fixa med gardiner till nya fönster. Ja, och så städning förstås. Ny tvättmaskin kom i morse, jättebra. Sen kan julen börja och barn med familjer kan komma. Det ska bli roligt, vi väntar så. 
 
Här är de som gjorde det! Evert, Roland och Erik framför det färdiga huset. 
 
 
Så här skrev Roland på en bräda under fasaden. Det kommer att hittas av den som river ner huset om kanske 100 år. I ett hus här i närheten som revs nu, hittades anteckning från Everts farfars bror Oskar som höll i det bygget. . Den var daterad 1915. !
 
Roland har målat allt första gången innan det satts på plats. Han har räknat ut att det sammanlagt är två kilometer brädor, underbrädor och läkt som målats. Sen ska det målas en gång till på plats på huset till sommaren, men då blir det nog sprutmålning av det röda. Och handmålning det vita. 
 
 
Tror det har gått åt 60 liter rödfärg. Nästa gång det är dags för renovering så får det bli barn och barnbarn som tar hand om den.
 
Mer om dagens äting blir det imorgon. 

Vackert hos dotter o barnbarn i Kassjö, Umeå

Det var vackert på Luciadagen hos dotter och barnbarn i Kassjö. Ett fantastiskt väder med gnistrande snö neröver sjön. Vintern är så fin så här när det är ljust av snö och sol.
 
Här på Liane så blir det avslut på renovering av stora huset, i alla fall städning utomhus och bortforsling av ställningar. Det som återstår är fasadbelysningen men lamporna har inte kommit än. Tidigt på morgonen idag kommer en ny tvättmaskin dit också, den gamla är obönhörligen slut och får åka med tillbaka. Sen återstår att få gardiner på plats i nya fönster, ställa i ordning möbler igen och städa inomhus. Men det blir nästa veckas projekt.  Lunch idag blir på Stationscafét. Roland bjuder arrendatorer, anställda och mig på jultallrik. Det ser vi fram emot!

Årjäng var väl representerat på Nobelfesten!

 
Åjängskillen Magnus Olofsson filmade för Expressens direktsända TV - utsändning. Conny Thorell från Silleud var med och serverade. Och sist men inte minst sprittillverkaren i vår kommun, Nordmarkens Destilleri bidrog med Nordmarkens aqvavit vid night cap fram på småtimmarna. Hedrande! Bilden ovan är Rickards, hoppas det gick bra att jag använde den.
 
Bilden ovan på Conny är från  Restaurang Travmuseet, hoppas det gick bra att använda den också. En rutinerad och duktig servitör!

Solen silade vackert genom Bobergskuel!

Solen lyste fint genom träden på Bobergskuel när vi åkte Lianevägen hem i kväll. Det är en liten träddunge nedanför Prästgården. Bakom kullen på den här bilden finns Signebyn med skola. 
 
Kullen lär ha fått sitt namn av förste Boberg som kom till Liane. Det var visst Karl Bobeg ungefär 1909 och  Valfrid Boberg  De kom från soldattorpet Västra Boda i Tegen, ev bodde de först på på Prästgården.  På Prästgården stannade två  systrarna Boberg och jobbade som barnmorska, kalfaktor och klockare. Kyrkan låg ju bredvid.  Jag har kontakt med en ättling till dem, Karen Boucher via fb. Hon bor på Cape Cod. Karl Boberg på Liane hade flera barn, bl.a. Oskar och Ester. Ester gifte sig med Gustav Kylén med ursprung från Blomskogs Kylin-släkt och sedan Döverud och sedan Liane. Gustav o Ester var Rolands farfar och farmor, men Gustav dog ung och lämnade en stor familj efter sig, bl.a. Rolands pappa som var äldst.
 
På den här kullen brukade Rolands farbror Nils på Liane plocka blommor till sin fru Anna varje Mors dag. Och Roland plockar till mig också därifrån ibland.

Gamla kotavlor!

rol
Det finns kvar några på Liane som minne från den tid när Roland brukade gården själv och det fanns kor i ladugården. Stjärna var en bra ko, hon mjölkade mycket.  Fadren hette Nyborg och modren också Stjärna. Hon var född 24 nov 93 och betäckt 15 mars 95. K tror jag betydde när hon kalvat, vilket hon nog inte hade gjort än. Och mj hur mycket hon mjölkade, fast om hon inte kalvat än så mjölkade hon inte. Fast jag kan minnas fel när det gäller bokstäverna, det är ju länge sedan. På den tiden hölls det ordning på korna med såna här tavlor. Kobesättningar numera är några hundra fler ( här var 20 tror jag) och allt finns på dator o i en liten dosa som kon bär med sig.  

Arrangemang hos dotter Malin i Umeå

 
Lilla Lovis bakar pepparkakor.
 

Rådjursjakt söndag!

 
Dom lurade oss förstås idag också. Fast det var inte samma djur som igår. Seffin sprang på några rådjur direkt idag, jagade någon timme drygt.  Men till slut gick det utanför området och vi fick avbyta.  Avslutade med fika vid sjön och  kollade på vacker solnedgång
 
 

Hur klantig får man bli?

Alltså jag skulle göra en dessert med ugnsrostad riven mandelmassa på pannacotta och hallon. Satte in den rivna mandelmassan i ugnen, kollade ett par gånger, det hände inget. Men sen plötsligt, på bara någon sekund så var alltsammans svartbränt. Jag rev ilsket ut formen ur ugnen, ställde den i diskhon och SPOLADE KALLT VATTEN PÅ! Hur dum får man bli?? Spola kallt vatten på en form som är 225 grader varm?  Så här gick det förstås. Gräm, gräm! Det var en väldigt bra form som har glaslock och som jag letade upp på second hand efter flera besök i olika butiker. Såna här bra grejer nytillverkas inte. Nu får det bli nytt letande och rotande.    Gårdagens dessert räddades av att jag hade mer mandelmassa att riva och när den rostades så bevakade jag den hela tiden. Gästerna blev i alla fall både mätta och nöjda. En trevlig kväll hade vi.

Lördagens rådjursjakt

 
Roland hade jagat hare på morgonen men Hej fick inte opp nåt. Sen ringde Roland andra jägare som inte heller fått opp. Så man enades om att vittingsförhållandena var ogynnsamma. Kanske stämmer, det kom lite snö / duggregn på morgonen.
 
Vi släppte taxen Seffrin vid lunchtid.  Han lyckades med lite möda få opp rådjur efter en halvtimme drev en timme och 20 minuter. Det är lite snö men i stort sett inget inne i skogen så det går bra med kortbent hund än.  Jobbigt är det vid bäckar, mycket vatten nu och strömt. Knöligt för honom att komma över när det är snö på kanterna. Och Bjurbäcken tog han sig inte över idag.  Inget villebråd fällt, fick avbryta när det började skymma.
 
 
Här var spår efter två rådjur som legat på platsen  natt.
 
En bit ifrån var det spår efter älgko och två kalvar som haft nattlega. Klövdjuren ligger numera gärna på öppna höjder där de har koll på om någon fara närmar sig. Det beteendet har blivit tydligt sedan vi fått stora rovdjur.

Snygga tallrikar på Ikea!

Snygga tallrikar på Ikea såg jag igår! Jag brukar inte gilla tallrikar som har mycket mönster men detta var snyggt för det lämnar matytan tom. Fast sen vet jag inte om jag skulle vilja  använda dem till en måltid, då konkurrerar förstås mönstret med maten. Det vill man ju inte.  Ikea Karlstad har byggt om en del och fått fler fina utställningsarrangemang. 

Tillbaka är de klassiska rispapperslamporna på Ikea!!!

De har alltid varit favoriter här. Jag har en del gamla kvar och jag lagar och lappat vartefter de faller isär. Men nu har alltså Ikea åter rispapperslampor att sälja. De är fortfarande lika fina, passar överallt och är genuint snygga. Jag får köpa på mig ett lager. Idag hann jag bara rycka med mig ett par rullgardiner till de nya fönstren på Liane. Sen var det fokus på julklappsinköp på Bergvik. 
 
Ikväll ska vi begå en bit av det bästa älgköttet med svampstuvning. Till det ska vi hyra en film som heter "Okänd soldat" Tror den varar tre timmar. Det är en ny film på Linnas gamla roman. Vi räknar bort tv mer och mer med den nya teven där vi enkelt hyr film direkt på skärmen. Och efter gådagens avskräckande program om varg så blir det nog mer och mer hyrt. De vinklade nyhetsprogrammen börjar också bli påfrestande att se.

Nordsidans tur på Liane

Nu är det alltså nordsidans tur att få isolering och ny fasad. Det är lite plottrigt med ytterdörr och källardörr. Hoppas det tickar på nu och närmar sig slutet när julen nalkas. Sen har vi nog bestämt oss för att det blir en fasadbelysning i mitten också på gavlarna. Det går med bara två också men blir nog snyggare med tre på varje. 
 
 

Kaxig liten älgtjur, gick i bygglarmet vid Liane hela dagen!

 
Han var orädd av sig, gick på åkern närmast Liane hela dagen medan Roland o Evert höll på med sågande och spikmaskin. Men han betade lugnt och visade inga tecken på att vilja lämna området. Han tittade länge på mig när jag kom med bilen, filmade och fotade. Men sen tog han några steg mot mig och fortsatte äta. Synen är ju skruttig hos älgar men de hör rätt bra så han kan inte ha varit omedveten om bygget. Pälsen ser ut att börja bli vintertjock och mörk.  Hullet är gott så han har goda förutsättningar att må gott nu när han så småningom ska byta ut den här gräsvallen mot vinterfoder, dvs bark och skott.
 
  Han är född förra året att döma av de små hornpiggarna. De imponerar inte och är inte mycket att slåss med när det kommer till kamp om älgkorna. De här ska ju tappas nu inför vintern och antagligen blir det en större uppsättning horn nästa år. Det kan förbättra utsikterna att få tag på fina älgko vid brunsttid i september - oktober nästa år. Den som vill ha fällhorn kan passa på att gå ut i skogen nu och de närmaste veckorna och leta. Nu tappar tjurarna.
 

"Nyodling" nyckelroman om Sillerud av Gösta Waerne.

Boken kom ut 1935 och var skriven av Carl Gustaf Fagerlind men under pseudonym Gösta Waerne.  Författaren skänkte /signerade  ett ex till Rolands morfar, Agnar Nilsson
 med familj. Den betingade ett pris av 3:73 när den gavs ut. En nyckelroman innebär att verkliga händelser i Sillerud, åtminstone delvis, beskrevs i texten men med ändrade namn på personer och platser. Bl.a. tecknas en nidbild av prästen Sillén i Sillerud. medan klockaren höjs till skyarna. Han hette Fagerlind och ska ha varit far till författaren om jag nu tolkar en tidningsartikel rätt. 
 
 

Orkidérapport!

Alltså nu har den här stackars vanvårdade orkidén  blommat i  sex veckor!! Och den är jättestor,  Det är helt otroligt. Den har till och med inspirerat sin granne på blomhyllan till att börja blomma. Det är monsterorkidén med alla luftrötterna.
 
 
 

Vakuumpremiär!

Alla säger att det är så bra att packa in matvaror i vakuum innan man lägger ner i frysen. Jag har aldrig testat förut så idag blev premiär. Det blev lite misslyckande först innan vi kom på att det var noga med hur man lade den övre påskanten i maskinen. Den får inte täcka den lilla runda ventilen i mitten, den som ska suga ut luften ur påsen.  Men när vi lade den rätt så fungerade det, luften sögs ur. Sen svetsade det hela igen automatiskt. 
 
Det här funkar ok, men jag gör inte vågen. Det tar lite längre tid än att bara stoppa i påse, klämma ur luft för hand och sätta på klämma. Och jag tycker det ser ut som om det är mer luftfickor kvar bland grytbitarna efter vakuum än när jag bara trycker till med handen. Påsarna är liksom lite stelare.
 
Men vi får se hur det blir när vi tinar upp och ska använda. 

Henrik från Årjäng pratade idrottspsykologi ...

... på Vinterstudion idag söndag. Det gjorde han, Henrik Gustavsson Smolmark, med den äran, lugnt och sakligt. Han kan det här, är utbildad i ämnet och har jobbat med det på nationell nivå. Roligt att man tar tillvara hans kunskaper och att han får berätta om dem, intressant att lyssna.
 
 
 

Vackra dekorationer!

 
Jag blir så avundsjuk på människor som har den där konstnärliga talangen att göra smakfulla dekorationer. Jag kan inte, vet aldrig hur jag ska bära mig åt, har  nog inte lust heller, vilket säkert beror på att jag misslyckas. Igår kväll var vi hos goda vänner på jättegod äting och massor av olika maträtter. Det var så gott och dessutom trevligt sällskap, till och med dragspelsmusik som stöd för snapsvisorna.. Vi var nog 12- 15 personer. Och jag faller i trans över sånt här som det bjuds en hel del av i det här fina huset. Vi har inte ens börjat pynta till advent och jul, inte en enda stake eller stjärna finns på plats. Suck!
 
 I dagens Vinterstudio på TV så är visst en årjängskille med; Henrik Gustavsson, som sjöng och spelade på julbordet häromdagen. Det får vi kolla på.

Gardindramat på Liane är över

 
Först klippte och klistrade jag två kappor men de krympte i tvätten. Sen valde jag de här virkade gardinerna som jag hittade bland arvegods här hemma  i källaren. De behövde också tvättas men krympte inte tack o lov. Det är eg två långgardiner men funkar som kappor också. Klistra gick inte men enkelt och snabbt att tråckla upp  för hand. Roland godkände dem också. ;- ))
 
 Nu ska vi åka till goda vänner för en kväll tillsammans. Det ser vi fram emot, länge sedan vi sågs!

Travmuséets julbord var fantastiskt!

Roland bjöd oss på det igår kväll, mig, Erik, Evert och Lena. Vi hade en himla trevlig kväll med god mat, fin musik och många skratt.  Spelemännen var Erik Björnsson och Henrik Gustavsson. Två killar med ursprung Årjäng men som bor på annan ort numera. De spelade och sjöng i alla fall fint och lagom högt. Vi kunde både lyssna på musiken och prata med varandra.  Tror att Travmuseet kör julbord imorgon också, fast då är det Elin som hjälper Erik med musiken för Henrik måste förbereda söndagens närvaro i TVs vinterstudion.  Det måste vi kolla på fast vi inte är sportintresserade.  Tack för skjutsen granne Kennet.