Regn har det kommit en del ...

... fast det är fortfarande lågt vattenstånd på många håll i sjöar och vattendrag. Vackert är det i skogen med små rännilar och så låter det så fint när det porlar.

Vildsvinsbök på nära håll!

Jag har inte mött några vildsvin än i skogen men ser ofta såna här spår efter dem. De bökar ordentligt och det ser ut så här när man tittar nära. Mossan liksom vänds upp. De letar mask och andra smådjur, vill komma åt protein.  De gör ofta mycket "markberedning" över ett begränsat område så det är inte svårt att veta att de varit där. Vi har flockar runt oss och det kommer rapporter om iakttagelser och avskjutning. De är svåra att hålla efter på lagom nivå, det vet man. Men när de väl hamnat på tallriken så är det en delikatess. För min del kommer det köttet på andra plats efter älgkött. 
 
 

Krigsmakten Sveriges handdukar har jag!

 
Kuriosa är det att äga en bunt handdukar från krigsmakten Sverige! ;- )) De är vävda av grovt tjockt linne, perfekta att ha till att torka kött torrt exempelvis. Jag köpte dem för många år sedan på ÖB som då hette Överskottslagret, eller kanske Överskottsbolaget, vilket betydde att man sålde ut sånt som försvaret inte behövde längre när det i princip skrotades. . Och jag kan tänka mig att handdukar märkta med KRIGSMAKTEN inte längre var aktuella att använda när man bytt namn till Försvaret. Vore roligt att veta när namnbytet skedde. Kanske någon gång på femtiotalet? I så fall är handdukarna minst 70 år gamla. Men funkar perfekt som handdukar ännu. 

Gråsiskor (?) i flock bakom huset.

Häromdagen var det en flock såna här fåglar bakom vårt hus. Jag kollade och försökte känna igen dem men de var nya för mig. De hade en liten blodröd fläck ovanför näbben men inget mer rött. Färgteckningen på kroppen var i skarpt mönster, särskilt det vita på vingarna. Jag tog hjälp av min gamla fågelbok och av google förstås. Och kom fram till att det borde vara gråsiska, men jag är inte helt säker. De ser enligt boken ut som grönsiskor men har inget gult och grönt på sig. De lever här bl.a. gärna i flockar del av av året. De väntas flytta neråt mellaneuropa under den kalla årstiden. Kanske samlar sig i grupper nu för att dra tillsammans på den långa resan.
Gråsiskorna var väl så där 10 - 15 stycken men fågelflocken totalt var jättestor. Det var massor av blåmesar och talgoxar också, sammanlagt minst 50 - 60 stycken. Bakom vårt hus finns ett litet hygge. Där frodas tydligen en växt vars frön fåglarna tycker om, för det var ett ivrigt ätande och hackande.  Hyggen är nyttiga för växter och djur. Där erbjuds en fauna och flora som passar vissa djur vid vissa tillfällen. Man ska inte tro att gammelskog och storskog är allena saliggörande bara för att vi tycker det är snyggt, variation är bäst. 
 

Ha ha... Göran Samuelsson är så bra!

Han gläder oss varje år med Packmopedsturné som uppträder här och där i Värmland, bl.a hos oss här på Silleruds Hembygdsgård. Det evenemanget drar så där 500 - 1000 besökare. Göran bor ju förstås i Värmland och hn har en del  att visa besökare på gården. Vi besökte honom för några år sedan och fick med oss den här. En favvo är det. (Lite översättning för den som inte är van vid värmländska; "dreten" betyder "skiten") 

Barnbarn Lovis i Umeå har valt Halloweendräkt

Det är klart att hon kommer att kunna skrämmas med den här!

Pension o kondition!

Nej det blev inte så bra. Efter några månaders pensionärstid så känner jag att jag tappar en del i kondition. Det var oväntat. Tycker nog att jag rör på mig till vardags med hundpromenader och annat. Och lärarjobbet var ju knappast ett kroppsarbete, men det blev väl ändå en hel del spring under dagen. Mitt arbetsrum låg i källaren och jag hämtade rätt ofta elever två våningar upp och på andra ställen i den stora skolan. 
 
Pensionärslivet innebär ju sovmorgnar med frukost och tidningsläsning på nätet  i sängen, den går ju att hissa upp bekvämt. Det är förstås inte konditionsbefrämjande att tillbringa mer tid i sängen.
 
Jag måste fundera ut något sätt att kompensera bortfallet av rörelse. Ett alternativ är förstås att springa 20 gånger upp och ner i källartrappen, men inte så kul. Ska försöka hitta rörelse med någon musik till eller så någon stund varje dag åtminstone. Jag har börjat leta. Det borde vara något som stärker ryggmuskler, nåt som kan hejda litet begynnande ryggont. Jag tror ju att  sånt kan bero på svagare muskelkorsett så där  runt mitten, eller hur man ska uttrycka det. ;-)). Jag får kolla vad som finns, som passar gamla kärringar. 
 
 
 

En stor räv har vi här på Liane!

Vi såg den häromdagen.  Han / hon gick nere på "Sönnare Smörhôla", dvs på en av åkrarna nedanför Liane. På långt håll trodde vi att det var ett  rådjur eftersom den var så stor. Men på närmare håll gick det att urskilja att det var en räv. Den är verkligen fullpälsad, välfödd och har yvig svans med en dekorativ vit svanstipp.  Här  är den på väg upp till skogsområdet där det finns gamla rävgryt, men det behöver inte vara där den bor. Vi ser den här bamseräven i stort sett varje dag nu. Film på facebook
 
 Inte så ofta vi ser räv numera. Förr när det var rävskabb så gick de sjuka magra stackarna runt husen. Numera har vi ett gäng unga duktiga jägare som håller efter räven. Det är bra, för om de blir för många  sprids lätt sjukdomar. Rävarna går också  hårt åt rådjurskillingarna på våren och även åt  harungarna. 

Vacker soluppgång över Liane i morse!

Precis när jag tog en bild så kom en talgoxe och flög  framför kameran. Den fastnade också på bilden förstås. Så här ser en flygande talgoxe ut! ;-))
 
Liane i soluppgång idag, utan talgoxe.

Barnbarn Lovis i Umeå!

Här var hon ganska liten, kanske ett år gammal. Ögnen var blåaste blå och det är de fortfarande. Tänk så dumt att man inte skriver på bilderna när de är tagna. Sen efteråt får man gissa. Den här bilden har vår gode vän fotografen fixat till så här fint. Känns viktigt att ha en del pappersbilder också. Bilder som vi tar med nya tekniker kanske inte går att se alls om 20 år för vi saknar den apparat vi skulle behöva för att ta fram dem. Papper finns länge, särskilt detta som är rätt åldersbeständigt. 

Svågern har avverkat på tomten!

Inte så lätt med branta sluttningar och väg nedanför. Flera hjälpte till och det blev fint.  Huset ligger tjusigt med utsikt över vatten, Bäcketjärn. Träden var stora och det blev mycket rester, men med rätt maskiner så försvinner det också. 
 
 

Älgkon med nästan bläs ....

... stod på samma plats nedanför Liane igår igen. Hon åt länge och väl utan att låta sig störas av oss som satt i bilen på vägen. Hon är ljus i huvudet, på fotot häromdagen såg det ut som om hon hade bläs. Men kroppen har mörk fin färg så hon är nog inte gammal.  Nu syns att det i alla fall att det  är ett hondjur, ko som mist kalven under jakten eller en kviga. Älgar ser ganska dåligt, de litar mer på det de känner på lukt och det de hör. Man ser att hon vrider på öronen för att få koll på läget.  Roland såg henne i går morse också och då hade hon en liten tjur med sig.  Film på henne på min facebook.

Blå dukning blev det till kvällens matgäster!

Det var länge sedan, har mest haft grönt nu ett tag. Snapsglasen är Nobelservisens och vattenglasen är de gamla slipade Kostaglasen som mina föräldrar  köpte på fabriken någon gång på femtiotalet. En kusin till min pappa jobbade där, inte med att blåsa glas men med nåt annat, vet inte vad. Men vi fick i alla fall gå in och se alla delar av produktionen. Jag minns det besöket än. 
 
Tänkte att maten skulle bli en enkel huvudrätt men nu har den utvecklat sig till både förrätt och dessert. Svårt att låta bli ibland. Det är roligt att fixa med mat och idag fanns tiden.

Älgar finns det kvar - några i alla fall!

Den här står just nu nedanför Liane och mumsar och äter gräs. Jag kan inte se riktigt vad det är för älg, men gissar på en kviga. Hon är ljus i huvudet och har en liten hakpåse, inga horn som jag kan se. Men osvuret är bäst.
 

Slängt pelargonerna och planterat ljung

Jag vet att man kan övervintra pelargoner men jag orkar inte med projektet. Mamma hade pelargoner som levt många år ute på sommaren  och i jordkällaren på vintern. Men jag slänger och investerar i nya varje år. Det är ingen jättekostnad, jag har inte så många. Nu har ljungen kommit på plats, den som ska lysa upp runt huset under vinterhalvåret. Och jag ska vattna dem tills frosten kommer enligt info från hjälpsamma vänner på facebook och här på bloggen.

Älgkött är inte bara biffar och stekar!

En hel del ser ut så här också. Det är kött som ska skäras till  grybitar eller malkött. Och det som blir över blir hundmat. Numera är det rimliga mängder efter jakten, tror det var 12 kilo på varje köttlott. Men några av oss var med på den tiden det kom balja med så där 60 kg obearbetat älgkött, direkt från slakthuset. Det var slitsamt. Det vi får nu är lagom. 

Färsk älgbiff, kantarellsås och ett gott rödvin!

Sån lyx blir det bara en gång varje år. Jägarens belöning för strävsam insats och det blev det igår. Köttet hämtades i Nysäter hos Frank. Jag frös in det stora bitarna och så åt vi det här fantastiska köttet. Imorgon ska jag skära det som är mindre stycken. Marigt att känna igen bitarna när de är så små som nu. Blir osäker om det är framdelskött eller bakdelskött. Och det är ju viktigt att veta för matlagningen sen. Men det löser sig. Roland hittade gula kantareller på morgonens harjakt och de räckte precis till såsen. 
 
 
 

Bästa receptet på hare!

Här är min tallrik; längst upp till vänster rödkål hemmagjord (måste få recept på den!), till höger uppe är baconrullad rödkål, nedanför en bit av harsadeln också omlindad bacon, potatis och god sås.
Vi tyckte att tre harar till 6 personer var mycket men när allt var rensat och tillagat så var det en del över, men två harar hade varit i underkant.  Erfarenheten är att det är bäst att låta hare hänga rätt länge bortåt en vecka om temperaturen är bra. Sen är det bra att stycka ner sadel och lår och bara frysa det. 
 
Så gjordes maträtten
Noga att rensa bort alla hinnor annars blir smaken fel, tog två timmar på tre harar
Lägga i hardelarna i en blandning av liter filmjölk, kopp ättika, lagerblad,  enbär 12 timmar.
Krydda delarna med salt, peppar, steka i smör
Linda ryggarna  i bacon före eller stekningen, snöre om förstås.
 
I stor gryta med grönsaker purjo morötter, 3 lökar , kryddor, en hel vitlökl,  timjan, kryddpeppar, vitpeppar, svart peppar, chili, rödvin. Malde ihop kryddorna i liten kvarn. Ev fyll på med vatten.
I ugnen 130 - 150 grader i 3 timmar  ös ibland
Ta ut o mixa skyn, blanda med creme fraiche till sås.
 
Desserten blev glass med stekta hallon och kladdkaka
Den här glassen som värmlandsmejerier har kan vara svår att få ur men man kan skära den i fyra delar först.
 
Måste bara visa en bild på snygg, stilsäker medgäst!! ;- ))  M. har på det svarta en fin blomma i tovad ull som värdinnan för kvällen har gjort. Hon gör såna och de används som dekoration på kläder, i frisyrer och på annat sätt. Hon har också jättefina kläder, typ Gudrun Sjödén. Det är bara jag som är den klädmässiga katastrofen i det här sällskapet. Ha ha...!
 
Agenda idag lördag:
Idag hämtas älgköttet som hängt och styckats i Nysäter hos Frank. Det ska jag förstås ta itu med i kväll till en del, dvs stekar och stora bitar putsas och åker ner i boxen. Men imorgon fortsätter skärandet av andra köttdelar
 
Ikväll blir det också årlig fest på färsk älgbiff, tradition kötthämtardagen.  Jägaren ska ha sin belöning för god och strävsam jakt. Roland plockade gula kantareller imorse på harjakten så det passar till den måltiden. 

Igår fredag startade maten så här festligt

Vi hade med bubbel Fürst Metternicht och de andra två gästerna fixade smarrigt tilltugg; en variant med räkröra och en med salt kött + pepparrot. Fast man får passa sig och inte äta sig mätt redan.
 
 
Förrätten blev detta som färgerna tyvärr  inte gör rättvisa: Det är färsk rödkål med det grova borttaget, sedan kokt i buljong, rullad med bacon utanpå, omlindat med tråd och stekt i panna. Alltså såååå gott.  
Det är roligt att ha matglada vänner.  Huvudrätten var ju hare och recept på den kommer senare idag
 
 

Små grupper i huset!

Det vill bli som små grupper  i huset. Här på min mammas gamla byrå så finns en sån. Byrån var från början en del av hennes möblemang med röda och svarta lackfärgade möbler. Det fanns en piedestal, ett nattduksbord, tvättkommod,  en byrå och ett par stolar. Sen blev möblerna avlutade av min mamma och målade i ljust gul färg och till slut lutade jag av all färg på byrån. Grupparrangemanget består av två akvarellbilder som en god vän har gjort och som jag är väldigt förtjust i, en blombukett från trädgården och ett litet vildsvin som vi fått av goda vänner inhandlat i Brunskog tror jag på hantverksmässa.  Sen gäller det att hålla sitt arrangemang fritt från grejer som bara vill hamna där för tillfället. ;- )). Nästa inlägg blir recept och bilder från den fantastiska måltid vi åt igår kväll med hare som tema. 

Magasinet på Liane klart!

Nytt tak, nya knutar, nya rännor och rör, målat det vita. Nu är det färdigt och ställningarna hämtades idag. Taket är snyggt ljusbrunt, det som heter tegelrött, är inte rosa som det ser ut här.  Klätterväggen har fått en fin bakgrund. Roligt att se det färdigt. Lite i taget får man hålla hus och uthus i ordning. 
 
De kom på dagen och började ta ner ställningarna. 
 
När allt var klart så lastades det på lastbilen. Sen ¨åkte gänget till Sinnikas för att äta!

Rådjursjakt igår torsdag

Efter gårdagens husvård, inne och ute, så var det fortfarande 3- 4 timmars dagsljus kvar. Vi diskuterade olika alternativ för resten av dagen, plikter eller inte. Och det blev inte plikter, det blev rådjursjakt med Seffrin. Han är ju alltid superentusiastisk. Vi släppte honom och hittade rådjursspår och fejningar efter några minuter. Seffrin fick upp rådjur efter ytterligare 5 minuter. Sen drev han bra med hörbart och tätt skall,  höll spåret i 1,5 timmar med bara kort avbrott. Vi såg rådjur två gånger men varken hos oss eller hos en god vän blev det skottchans. Till slut fick vi ta bilen och genskjuta Seffrin då han drev ut på stora vägen. Det var en hel del bilar på den och vi var tacksamma att vi kunde haffa honom direkt. Tack pejlen! Sen avbröt vi, släppte inte om,  för det är inte så trevligt att jaga när mörkret närmar sig. 
Det är ett litet spår i verkligheten,  rådjur.
 
Dagens agenda är som sagt lite olika. Roland har ett ärende i Säffle och sen blir det för hans del en stunds tillagning av hare hos god vän. Jag ska försöka att ta mig till Årjäng under eftermiddagen. På kvällen ska vi äta de kollektivt tillagade hararna hos goda vänner. Jag ska komma ihåg att ta med bidrag till desserten.

Präktiga har vi varit idag!

Frostade av en frysbox och medan den tinade så tog jag mig för att putsa ett litet fönster. Vi har såna där 70-talsfönster som ska skruvas isär och putsas mellan. Men det var ingen bra idé. Det var alldeles för kallt idag. Jag gnodde och gnodde med hushållspapper men det blev ett slit innan rutan var torr.Lade ner projektet när det här fönstret var klart. Får ta de som återstår en varmare dag. 
Kokade i alla fall en del älgkött från förra året. Det blev pepparrotskött, buljong, kött till pytt, hundmat och så ett par saltrullar till pålägg. 
 
Eftermiddagen ägnades åt husvård, Roland rensade rännor, slängde vissna blommor och klippte ner de vildvuxna piprankorna. Jag sprang runt och servade. 
 
Sen var det bra mycket kvar av eftermiddagen, så det blev rådjursjakt med Seffrin och en god vän som också passade. Men mer om det imorgon. 
 
Agenda för imorgon är tajt för Roland. Först ett ärende till Säffle, sen mitt på dagen ska han till morgondagens värdpar och träna på att laga till hare. Jag klarar inte av att hantera harar och det beror inte på smaken utan på formen. Jag ska inte fördjupa mig i mina associationer vid åsynen av flådd hare. Men på kvällen är vi bjudna på den haren tillsammans med ett annat par. 

Speciell samling att duka med

Vi hade gäster till eftermiddagskaffet idag. Himla spännande pratstund! En av dem har vandrat i Sarek flera gånger, tre veckor varje gång, och inte Kungsleden utan egen vandringsväg med tält!! . Vi fick se video tagen på lekande brunbjörnar därifrån, tagen på bara 10 meters håll!! Föreståndaren för Nationalparken hade inte sett något liknande på 20 år. Och vi pratade jakt i Sverige och Tyskland. Bl.a. fick vi klart för oss att i hela Tyskland gäller krav på jaktlicens för jakthundar. De måste göra prov, beroende på ras, som visar lydnad och jaktskicklighet. Det unga paret äger en tiroler bracke-hund på 5 månader. Så söt! Man jagar mest vildsvin förstås. 
 
Och så till föremålsamlingen som var med i dukningen till eftermiddagskaffet:
I mitten en bit av Berlinmuren, den som föll 9 november 1989
En ensam sten i glasburk från en av pyramiderna
Korall från söder om Japan, Okinawa tror jag
Stenar i den svarta muggen från Crescent lake utanför Seattle, där Rolands släktingar jobbade i skogen för länge sedan
Och en trädfossil från USA någonstans. 

Ett par gäster hade vi igår.

Dukningen blev på vilttema och maten också.  Mattallrikarna har alla olika motiv från vilda djur. Assietterna är målade av Harald Wiberg med olika motiv och jag skulle gärna köpa fler.  Letar ibland på Blocket Dryckesmuggarna är från klostret Taizé i Frankrike alla med lite olika glasyr.  Roligt att kunna ha ljus på bordet igen nu när mörkret faller på. 
 
Agenda för dagen är att försöka frosta av en frysbox nu innan älgköttet kommer. Hoppas jag klarar det utan ryggskott. Inte så himla bekvämt projekt. Och eventuellt putsa ett fönster.  Sen har vi nog ett par gäster till eftermiddagskaffet tror jag. 

Katttjejerna!

Till vänster barnbarn Lou och till höger hennes kusin Bonnie. De trivs bra ihop, ungefär lika gamla. De träffas ofta och växer upp nästan som syskon.

En ensam amiral-fjäril ...

... tillbringade hela gårdagen i modrens höstastrar. Jag såg den av och till flera gånger när jag var ute och pysslade i det fina brittsommarvädret. Till slut tog jag en bild, räknar med att det kan vara säsongens sista fjäril. Fantastiskt att höstastrarna blommar så rikligt i år. Jag tog med från mitt barndomshem för länge sedan och de har snällt spridit sig, utan minsta omvårdnad. Tyvärr blommar de inte alls om hösten är tidig och tvärkall. Är nog egentligen tänkta till en annan klimatzon än här, för jag minns att de blommade varje höst i Bäck, zon 3.  Men som sagt i år är det blomprakt, vackert blått och gult. Det är bara att njuta av dem.
 
Uppdaterat om amiralfjärilen. Fjärilen på bilden är alltså en amiralfjäril, jag googlade förstås. De lever märkligt, flyger  till oss från medelhavsområdet på våren / tidig sommar, parar sig här i juni, lägger ägg på nässlor. De blir nya fjärilar i augusti. De nya fjärilarna  flyger ner mot varmare länder frampå höstkanten, medan föräldragenerationen går under i vår kalla vinter.  Något universitet i Bern ville ha hjälp att kartlägga amiralerna och tar emot rapporter om iakttagelser, så jag fyllde snällt i en liten rapport om min fjäril. Hoppas den här vackra amiralen överlever flygstrapatser som väntar den snart,  genom regn och storm, över alper och sjöar. Helt ofattbart att en liten bräcklig fjäril kan flyga till Medelhavet!!!  Och sen hitta tillbaka till sin födelseplats i juni nästa år igen.
 

Barnbarn Isak i Umeå ...

... snossar med katten Morris. Två katter finns i familjen, Morris och Vilda,  och de tillhör en ras som är social, annars är katter inte sociala. Minns inte vad rasen  heter. Men de här två har hängt med länge nu. Tror det är korthårig oriental.

Vår fasta telefon fungerar igen!

Kopparnätet har ju stängts ner hos oss och då kopplades alltså vår fasta telefon ur. Det var för några veckor sedan. Vi anmälde innan dess, någon månad sedan, att vi ville ha kvar numret och kunna koppla via fibernätet. Dator och tv har vi sedan tidigare på fiber, fungerar jättebra. 
 
För att koppla telefonen till fiberraoutern fick vi en kabel, men det vägrade fungera. Idag ringde Roland Telia och kollade vad som hänt. Då hade man kopplat vår fasta telefon till fiberroutern i ett annat hus !!! 
 
Nu blev det i alla fall rätt kopplat så nu fungerar det att ringa hit med vårt vanliga telefonnummer och vi kan ringa ut. ÄNTLIGEN!!

Jodå, vi plockade svamp igår!

Det blev inget rådjur men väl svamp. Vädret är jättekonstigt men svamparna gillar det, fuktigt och varmt. Nu är det riktig höstvärme, med 10- 15 grader plus nattetid och runt 15 plus på dagarna och ibland varmare i solen. Ibland känns det som om vi haft sånt här väder sedan i våras. I somras var det 15 - 20 grader enligt termometern men det blåste en kall nordan varenda dag, urtrist! Det är trevligare att vara utomhus nu än det var då. 

Jaktdag lördag!

Först i morse tidigt  jagade Roland o M.Z. hare. Det var bra jakt och haren kom till M.Z. men lite för snabbt för skott.  Sen släppte Roland o jag Jazz mitt på dagen, han gjorde någon repa runt men vi avbröt när han började cirkla runt gamla älgvåmmar! :-(
 
 
Vi släppte tax Seffrin istället och han fick opp rådjur  efter så där 10 minuter. Jag såg djuret ett par gånger rätt nära och gissar att det var en stor killing. Den fintade Seffrin i trånga bukter på ett sätt som vi nog aldrig sett ett rådjur göra förut. Det var flera gånger precis framför oss men vinklade bort bakom täta buskage och fortsatte runt oss i kors och krok.. Spännande var det i alla fall. 
Seffrin höll på i sammanlagt två och en halv timme. På slutet drev han lika ivrigt med 40 - 60 skall per minut, var l inte trött. Det hade varit några tappt under tiden men inte så jättelånga. Till slut fångade Roland in honom i alla fall. Det fick räcka för idag!  

Veramonte Sauvignon Blanc 2015

Det vinet blev vi bjudna på igår kväll i Lianegrillen! Smakrikt  sydamerikanskt vitt vin, producerat i de kalla höga öknarna i Chile med mycket sol.  Vi har alltså haft fyra  jaktgäster på Liane över helgen. En av dem M.Z. sysslar med vin och sprit yrkesmässigt. Han och hans familj uppfann bl.a. glöggen Dufvenkrok som varit vår favorit i flera år. En himla rolig kväll hade vi och en av de medföljande kunde spela på den digeridoo som finns i Liane-huset!! Det är mirakulöst. Inte många kan spela det här australienska instrumentet som egentligen bara är ett trärör. Många skratt blev det under kvällen både p.g.a. digeridoon och annat! Grillknyte med oxfilé, rostad potatis, potatissallad, fläskfilé blev det. Mysigt i Lianegrillen när mörkret faller på och man har marshaller tända runt om. Till slut  får grillbädden bli en brasa som bara värmer och man lägger på några vedträn vartefter.
 
 

Murkla kanske?

En kantig brun hatt, en murkla kan det vara? Jag är inte så bra på svamp och murklor vågar jag inte äta i vilket fall. Men det var en liten grupp såna här svampar på ett ställe i ett stenigt kalhygge. 
 
Lördagen har varit full av plikter för oss båda. Det var köttdelning hos Frank för en del av älgjägarna. Och delning av markägarkött. Styckning av ett rådjur som hängt några dagar. Och en hel del andra bestyr. I kväll blir det nog grillknyte i Lianegrillen. 

Rådjursjakt igår fredag

Seffrin släppte vi och han fick upp rådjur efter någon halvtimme. 
Vi kunde följa honom på pejlen.
 
Egentligen rätt pass, men ekipaget vände precis uppe på berget rakt fram. Det blev inget skottilfälle.
 
Inget nedlagt men Seffrin jagade bra någon dryg timme. Han var uppe i 70 skall per minut när han var som närmast och då är det lite mer skall än ett per sekund ! ;- )) När han är längre ifrån så ligger han på så där 30 skall per minut, alltså ett varannan sekund. Skallfrekvensen är en bra indikator på avståndet mellan hund och drevdjur när det är Seffrin som är igång. Och jag såg två andra rådjur, som nog inte hängde ihop med det som Seffrin hade korn på.
 
Och som vanligt vid hemkomsten vägrar Seffrin att vara trött och stillsam. Han bevakar ytterdörren envist, rädd att det ska bli jakt utan honom. Han är en stark hund med stor jaktlust. Söker hyfsat om vi står stilla och ger honom tid att leta. Rolig att äga och jaga med.
 
 
 
 

Lite stormatlagning idag fredag

Älgfräs på älgfärs som ska frysas för att kunna bli soppa, mackor eller köttfärssås snabbt. Vildsvinsgryta blev det också med mycket svamp i syns i pannan och rotsaker som jag gärna kokar först lite för att de ska behålla smaken i grytan och inte allt smakar lika. Vilsdvinsgrytan får också enbär och andra kryddor. Bra att ha för att tina upp snabbt och äta till vardags. Roligt att laga mat när det är gott om tid som det är numera! ;- ))  Det blev rådjursjakt också men mer om den imorgon, hinner inte göra i ordning bilderna nu. 
 
Här är Therese recept på vildsvin
 
Halv dl honung, färsk timjan,  en citron pressad
2 kg vildsvin
 
Bryn i pannan med salt och peppar
In i ugnen med övrigt,  110 grader så där en och en halv timma (platt stek) till 70 grader inne i steken.
Vila
Gör sås på skyn med grädde.
 
 

Lägga barn o laga mat!

Barnbarn Lou är drygt två år och det mesta går i "vardagsbestyr", dvs säga "lägga barnen" och som längst ner "laga mat". 
 
 
 

Älgjakt torsdag

Idag jagas älg väster om Sand upp mot Murstenstjärn. Båda lagen jagar tillsammans här, de var bara 48 stycken idag mot över 60 de första dagarna.  Det är nyligen avverkat här, svårt att känna igen sig.  Tror det är Sandvad som syns långt där borta. Det är så vitt jag vet en kalv / tjur  kvar på det som ska skjutas i år. 
 
Uppdaterat kl 14.00. En liten tjur nedlagd idag och jakten är avslutad. Kalven som är kvar får hundförarna försöka fälla och träna sina hundar på. Roland är på väg till Nysäter nu med den sista älgen och köttbaljor som Frank, slaktaren, ska dela upp köttet i. Älgarna  ska hänga ett par dagar och hämtas styckade på lördag första omgången. Vi som vill ha det lite mer välhängt väntar en vecka till med vårt. 
 
Senare idag lite mer om gårdagens äventyr i Karlstad.

Restaurang "Freden" i Karlstad är kvar!

Och jag kan slå vad om att både inredning och möbler är desamma som när jag var här första gången på 70-talet, alltså säkert  50 år gammalt. Och det håller än,  träpanel på väggen, korslagda värjorna, heltäckningsmattan, älgtrofén, bilden på bron osv. Möblerna kan var omklädda men tror att de är samma annars.
 
Vi hade anledning att besöka Karlstad igår eftermiddag och framåt kvällen tog hungern ut sin rätt. Första matstället vi besökte hade bara vegetarisk buffé och så högrev!! Det var inget för oss. Nästa ställe berättade direkt i entrén att gästerna  bara kunde beställa via app, alltså ingen serveringspersonal till det. ;- )) Vi som gärna vill veta mer om maten och diskutera olika alternativ på  menyn, vände direkt på klacken och gick ut.  Till slut stegade vi iväg till klassiska Freden vid torget. Och där var allt som vanligt. Det går till och med att få den traditionella lövbiffen med kålsalladen och bearnaise.  Den tog vi, blev nöjda och mätta.
 
 
För att återgå till älgjakt några rader så pratade Roland med Mikael i Korsbyn när vi var på väg hem igår. Filip sköt en älg i Korsbyn igår. Han har alltså skjutit tre älgar på två dagar! Det måste vara ett ovanligt rekord, åtminstone numera när vi inte har så mycket älg längre. Bara att gratulera!

Älgjakt på Liane!

Jaktlaget med drivare samlade på Liane idag! Älgjakt är mycket väntan. 

Älgjakt idag onsdag igen!

10  djur skjutna. Det återstår bara två på licensen på Harnäs vvo. Det är en liten tjur ( max. fyra piggar) och en kalv.  Och det finns älgar kvar. I går kväll så stod tre stycken söder om vårt hus, mot skogsbrynet, en tjur, en ko och en kalv. De var kvar länge, oberörda av att hundarna såg dem och skällde ivrigt.  Älgen ovan är en annan fotad tidigare under året. 
 
Filip i Korsbyn som var så lyckosam  på älgjakten. Han sköt  två älgar  igår tisdag och hans hund har varit inblandad i tre fällda älgar. Filips  vapen är fint och har en tradition. Det  tillhörde A. Axelsson på Elgtån. Roland minns när Arne sköt sin sista älg med den på Egenäs. På Harnäs så sparas alla stora tjurar och man skjuter bara såna här små med max 4 piggar. Och det handlar inte enbart om att det är tjusigt att se de här stora bamseälgarna. Man vet att de stora tjurarna får korna i brunst tidigare, kalvarna föds tidigare och är större när vintern kommer. De har bättre förutsättningar att klara sig och få god tillväxt. Det har varit ett problem med älgstammen  generellt i Sverige med sent födda kalvar de senaste åren. 

Råget och killing genom fönstret idag!

Detta var en råget, rätt så klart. Hon mumsade och åt ivrigt. 
 
Men det dröjde en stund innan jag fick ordentlig bild av det andra rådjuret. Tänkte att det kanske var en lite bock, men det fanns inga horn när jag fotat och förstorat bilden.  Det kan vara svårt att se precis i ris och buskar. Men jag tror att det är en stor killing. Ett fint par i alla fall, välfödda och hungriga.  Roligt att bo så här mitt i naturen med djur och jakt runt huset. 
 
Nu ska jag gå ut med Seffrin och Roland ska nog efter soppäting på Tjolitta med jaktlaget, eventuellt köra älgar till viltslakteriet i Nysäter, till Frank. Han tar väl hand om köttet, bara att hämta välhängt,  styckat och klart.

Uppdaterat älgjakt 13.20

Drevlaget jagar nu Lintjärn mot Lisslerud och Hundgänget  Bryngelsbyn igen. Man såg älg där i morse. Och jag har roat mig med att fota och filma rådjur genom fönstret! ;-))
 
Uppdaterat 13.40
Nu sköt Filip i Korsbyn en kviga på Bryngelsbyn för sin hund. Hondjuren är fullskjutna på området för den här gången. Filips hund, ung gråhund tror jag på sin första älgjakt, har varit med på tre av de älgar som skjutits i år hittills på två dagar. Gissar att han är nöjd med den. ;-))
 
Kvar är en liten tjur och tre kalvar att skjuta så vitt jag vet
 
Uppdaterat 14.10   Morgan fick skjuta en kalv för sin Tex på drevlaget alldeles nu mellan Slätten och Vibäcksbacken. Så det borde vara en liten tjur och två kalvar kvar.

Uppdaterat älgjakt tisdag kl 9.35

Filip sköt just en liten tjur uppe mot Valtjärn. Verkar som både Filips och Strömgrens hundar var med på något sätt. Drevlaget har fått två hondjur idag så nu är det stopp på jakt på hondjur. Det var Stefan Ivarsson o Lasse Pettersson  som var lyckosamma.
 
Uppdaterat viktigt: Nej det ena hondjuret, det som Ivarsson sköt,  var en kalv så rimligen är det inte stopp på hondjursjakten. 
 
Kvar att skjuta nu kl 10.40 tisdag  på Harnäs vvo är tre kalvar, ett hondjur och en tjur.

Älgjakt idag tisdag på Harnäs vvo

 
Fin utsikt har Roland från sitt första pass idag! Solen bryter nog igenom snart. Hundlaget ska jaga Alperna och Mölntegen under dagen, drevlaget är i Harnäs. De hundar som är först igång är Mikaels (kanske Ringo igen som var så lyckosam igår?)  och Strömgrens.  Nu kvart i nio, har Strömgrens hund fått opp älg väster om Spriklerud. Jag hör honom hit till Liane ;- ) 
 Passen lottas ju ut och detta passet hade Roland igår. Det var det nya jakttornet i Grisebingen som han fick äran att inviga. Viltvårdsområdet köpte in sex torn och de är nu utplacerade på strategiska platser, tillgängliga för alla jägare förstås,och  inte bara på älgjakten. Skjuttorn ger bra överblick över viltet i terrängen och skjutvinkeln blir säkrare, går neråt i marken. I mer tättbefolkade områden neråt Europa är skjuttorn ett måste för säkerheten.

Wamsler heter vedspisen

Och vi är förtjusta i den. Hela kvällen igår brann det en fin brasa i den här Wamslern medan vi 6 stycken  babblade på och firade födelsedagsbarnet i hans hus. Nu drömmer vi om en sån här spis  på varje våning på Liane. Det skulle vara kanonfint. De vedspisarna som är där funkar men har nog gjort sitt. De är väldigt gamla och har använts flitigt  genom åren. Vitsen med en Wamsler är att man ser hur det brinner hela tiden, så himla fint är det och värmer ordentligt, samtidigt som det går utmärkt att laga mat på den.  Sen är jag väldigt avundsjuk på stekgrytan som står på spisen! Jag har en sån efter min mamma fast modell mindre och den är urgammal. Fast det är en annan historia.

Svärdotter Carin är inte på älgjakt!

 
Hon är i Neapel på jobb med Chanel. Bilderna kom idag. Från 6 grader och regn i Stockholm i morse till 22 grader och sol är en omställning. I bakgrunden Vesuvio o Capri. 
 
Carin är redaktör för skönhet på tidningen Elle och Chanel presenterar här sitt vår och sommar-program med make up. .
 
Utsikt från hotellrummet! Den kan man stå ut med.
 
Vår agenda är mer blygsam: Jag lyckades i alla fall putsa två fönster idag, men såg sen mina missar i solskenet och får göra om en del imorgon.  I kväll ska vi åka och hurra för ett födelsedagsbarn, fast inte ett barn direkt, han är i vår ålder.  I morgon älgjakt igen förstås och jag bör  fortsätta med fönstren och grovtvätt eftersom vädret blir fint. På eftermiddagen blir det kollektiv soppa i jaktlaget. Onsdag ska det bli regn och jag tänker att det blir stormatlagning för min del. På eftermiddagen senare  ska vi nog på en lite högtidligare sammankomst i slutet sällskap. Vet inte riktigt än.

Älgjaktrapport kl 14.30

På Bryngelsbyn skjutet en fyrataggare av Martin Stidahls måg, kanske heter André Strand i hundlaget. Och en kalv har fallit för Urban Gunnegård. Det var första älgen för Filips i Korsbyn hund och ev. var Morgans också med. Från drevlaget ingen rapport.

Rapport från drevlaget.

Kl 11.00 rapporteras en kviga fälld i drevlaget vid Västra Boda. Tror det var Martin Bergelin som fick den äran.
 

Älgkalv fälld

Mikael, grannen, har skjutit en älgkalv öst om Långtjärn för Ringo.  Inga rapporter om drevlaget.

Samling för dagens älgjakt imorse på Tjolitta

Ca 65 pers.
 
Och Roland hamnade på pass här i hundlaget. Hör ståndskall en halv kilometer bort.

Idag startar älgjakten hos oss!

Så här kommer det att se ut i skogarna några dagar framöver, jägare på pass.  Jag skriver väl som vanligt lite här på blogg och facebook när jag får rapporter om älgar som fällts.
 
Det kommer att vara ca 65 deltagare i jakten på Harnäs Viltvårdsområde, som är det område Lianes mark hör till. Harnäs VVO är rätt stort, 3750 hektar.  Liane är bara så där 160 hektar, det skulle inte vara särskilt effektivt att jaga älg på så litet område.  Det finns alltså  lagreglerat att älgjakt ska ske  i större områden. 
 
De flesta som är med på Harnäs är skyttar och kommer att sitta på pass. Några har hundar (ofta jämthund eller gråhund)  med till jakten. Numera är det rätt få som går med i jakten som drivare, bara  9- 10 st. Man brukar dela upp jaktlaget och jagar av mindre områden i tur och ordning. Drevlaget börjar idag i  Västra Boda, sen till Gyltenäs. Hundlaget startar vid  Långtjärn, väster om Lintjärn, sen Bryngelsbyn.   Det var samling på Tjolitta igår kväll för deltagarna med genomgång av årets jakt. I stort sett alla deltagare var med.
 
Jakträtten är knuten till markägande.Om jag fattat det rätt så ger en fastighet på  minst ungefär 2 hektar jakträtt. Tror länsstyrelsen bestämmer vilka fastigheter som har jakträtt. På Harnäs har två personer rätt att jaga på fastighet som är upp till 50 hektar. Sen blir det rätt att jaga  för  två personer till för varje 50 hektar ytterligare  som fastigheten består av. Tror att det är så, men jag är inte helt säker,. Varje viltvårdsområde bestämmer det. 
 
Jakt med drivare går i princip till så att skyttarna placeras efter en skyttelinje med ofta i förväg utmärkta / röjda pass. Jaktlaget har arbetsdagar till sånt. Det finns ofta också sidopass. Drivarna går mot skyttarna, i bästa fall med älg framför sig. Man håller kontakten med varandra genom rop eller visslor eller tutor. Kompass o karta är bra att ha med också. Någon har ansvar för att sätta ut drivarna  på en linje innan man startar på given signal / tid. Det låter farligare än det är, terrängen är bra kulfång och skyttarnas skjutvinkel är given. Drevet avslutas en bra bit innan man når fram till skyttarna och de gör då patron ur. 
 
Älgjakt med hund går till så att skyttarna i princip ställs ut  runt ett område. Inne i området  går hundförare med hund. Hunden letar vittring av älg. När den hittar älg så skäller den på älg som står stilla, ståndskall och går tyst efter älg som förflyttar sig. Det syns på hundpejlen var ekipaget befinner sig så skyttar som ska se upp för älg kan förvarnas på radio. En spännande jaktform om hundföraren rapporterar via radio vad som händer. 
 
Roland och Dan Wahlström är ordinarie jaktledare här på Harnäs, biträdande / ersättare är Lars-Åke på Elgtån, Johan Hofström och Anders Gunnegård. Roland har varit med på älgjakten sedan han var 14 år, så det blir 50-årsjubileum i år för hans del. ;-))

Bra jaktdag på Liane idag söndag

Imorse sköt Roland en hare för gamle Jazz. Han jagade lagom länge, någon dryg halvtimme
 
Med ålderns rätt vilade han sen lugnt resten av dagen
 
Mitt på dagen sköt Jan K. en fin bock för min lille Seffrin. Seffrin jagade 1,5 timme i terräng. Det var säsongens första riktiga jakt för hans del så han borde ha varit lite lugn efter det. Men nej!! Resten av dagen bevakade han ytterdörren där husse försvunnit med jaktkläderna på och han sprang fram och tillbaka och gnällde besviket. Han trodde förstås att Roland jagade utan honom! Inte trött alls! 
 

De byggde travbanan i Årjäng 1936

 Som sagt; det är Rolands pappa Thyko i mitten sittande med spaden framför sig. Och bröderna Sven och Ragnar på Holstorpet längst upp till höger. De andra känner jag inte igen. Det måste ha varit ett kämpaarbete att bygga en travbana med enkla hjälpmedel på den tiden, hästar och handkraft. Den lär ha byggts på rekordtid. Innan man hade en bana att tävla på så kunde man enbart använda sjöisarna, alltså bara på  vintern.
 
Sen kan jag tycka att det var dåligt gjort att inte den / de som fanns kvar av de här tappra kämparna inte blev bjudna när banan firade något jubileum för rätt länge sedan.

Viltsoppa och förberedelse för veckans älgjakt

Viltsoppa blir det ikväll helt enligt tradition.  Vi bjuder älgjägarna på det och lite prat inför kommande veckas jakt. Den börjar på måndag och pågår tills årets kvot är fylld.  Det är mycket soppa och den går nog inte åt, men går bra att frysa i lagom portioner. 
 
Kanske inte blir så här många, vi får se! Desserten blir risgrynskaka som jag gjorde idag och till den hallonsylt som kokades igår. 

40 år exakt har vi bott på Liane - Lihaget nu!

Vi började bygga i april 1977 precis när jag kom hem från BB med lille Mattias,  yngsta barnet. Markus var ett och ett halvt och Malin tre år då.  Och vi flyttade in till älgjakten i oktober det året, helt enligt planerna. Ok, allt var inte klart i huset men det gick i alla fall att bo där. Ett bra hus blev det. Tre ungar,  hundar och en katt  rymdes också i det. Fast visst kan man fundera över om det är vettigt att vi två personer fortfarande  bor kvar i ett så stort hus.
Igår kväll firade vi 40 år i huset med bubbel Vi firade också en god vän, A. i Svensbyn,  som fyllt 50 år. Och så firade vi att magasinet fått nytt tak och ett lyft! Man ska ta alla tillfällen i akt för att fira. ;-)  Vi tillbringade det mesta av kvällen hos 50-åringen och hans fru!
 
Planerna för dagen handlar mest om att fixa viltsoppa till årets jaktgäster i kväll och det blir nog risgrynskaka efter soppan. Det fina vädret håller tydligen i sig så det blir fortsättning på grovtvätt. Jag får passa på medan solskenet håller  i sig och fixar torken.

Nytt tak på magasinet klar idag fredag!

Idag fredag blev taket på magasinet på Liane klart! Det var ju beställt i rätt mått och gick rätt fort att sätta opp. Nu fattas bara stuprör tror jag, rännor ser ut att vara på plats. Evert och Erik sitter på nocken.  Skönt att det blev färdigt till älgjakten. Imorgon lördag börjar älgjaktgästerna in och jag ska bjuda på soppa imorgon kväll, viltsoppa. Nu ska vi åka o fira en födelsedag och att vi bott i vårt hus exakt 40 år. Det är ofattbart länge!  Vi började bygga när jag kom hem från BB med yngste sonen, Mattias. Det var i april och så var det klart för inflyttning till älgjakten, vilket var målet.

Kanongod anka åt vi igår kväll!

 
Den hade stått 4 timmar i ugnen och hade en god fyllning med bröd, äpple, lök och en del annat godis. Vi var 6 personer, blev ordentligt mätta och resterna räcker nog till lunch imorgon till värdparet. Till ankan åt vi rödkål, kokt potatis, fyllningen och en väldigt god sås. Förrätten hade jag med och den var densamma som de senaste ätingarna. Trevlig kväll hade vi, goda vänner var det som var med. En del planer för framöver gjorde vi, får se om det blir något av dem. Vore himla kul i så fall.
 
Idag fredag ska taket på magasinet, Erik, Evert och Roland kämpar med det. Om det blir fortsatt fint väder så går jag vidare med grovtvätt av madrasser och täcken som är lediga. Funkar bra att hänga ute för genomluftning och tork, sen fortsätta i tumlaren eller vid torkapparaten en stund. I kväll blir det firing av en födelsedag och av 40 år i vårt hus. 1977 till älgjakten flyttade vi in i vårt nybyggda hus Lihaget på Liane Gård och där bor vi kvar än, fast det har förbättrats lite över tid. Och barnen har flugit ut förstås så nu är det bara Roland o jag som bor kvar. Vi borde förstås ha ett mindre hus än 124 + 124 kvadratmeter att röra oss med. Onödigt stort men samtidigt väldigt bekvämt att bara bo kvar och slippa härja med att slänga en massa. 
 
 
Eldpelaren hälsade oss välkomna. Vi har också en, brukar använda den vid jul och nyår.
 
Desserten var Nysätersglass med romdränkta frukter och bär +  kaffe. God avslutning

Bästa Ove på XL bygg kom med takplåten!

Och rör o rännor! Hela paketet skickas upp på ställningen vid magasinet. Ett varsamt precisionsarbete styrt av handrörelser som är magi för oss som inget begriper.;-)) . Roland och Erik tar emot. 
 
Fantastiskt väder har vi haft idag. Det började i morse med lite frost och fin soluppgång. I solen var det varmt under dagen, så jag  plockade bort vinterståndare nere på Liane i solgasset och kapade buskar och rensade runt vårdträden. Det gick inte att vara inne och putsa fönster i det vackra vädret som jag hade tänkt. Grovtvätt har jag gjort i alla fall med en del bäddmadrasser och täcken. Bra tork med lite vind och mycket sol. Sen får tumlaren göra resten. Och en långpromenad med Seffrin blev det, drygt 3 kilometer. Nu ska vi snart begå ankan! Så spännande. 

Sista vackra höstbilden över Liane!

Det är vackert på hösten när löven är gula, organge och röda. Det är ett färgskådespel när solen skiner.  Men nu är det förstås, som alltid, slut när höststormarna sätter in och blåser bort lövverket. Kala träd har också sin tjusning men det låter vänta på sig ett tag. Och visst märks det att det är höst, på måndag börjar älgjakten här. Men redan under helgen kommer de första jaktgästerna.Det blir liv och rörelse i bygden. Barnen är lediga från skolan under älgjaktsveckan, en tradition sedan länge. Egentligen är det samma lov som andra kommuner har i skolorna vid Allhelgona, som höstlov.
 
I kväll ska vi till goda vänner och äta något jag tror vi aldrig ätit förut; anka. Det ska bli spännande och jag ska ha med förrätt enligt önskemål från värdparet. Vi gläder oss åt att ha flera goda vänner som är matglada, det blir trevliga sammankomster. Dagen annars idag blir fylld med grovtvätt, sånt som behöver solsken för att torka, strykning, kanske något fönster till puts och någon timme jobb vid datorn. Och något gående med tax. 

Vita knutbrädor blev det idag!

Det tickar på med magasinet på Liane. Roland strävar och spikar. Vita knutbrädor blev det idag och imorgon kommer kanske taket. Det blir enkelt plåt, är ju bara ett uthus. På bilden ovan syns väl hur mycket större det nya taket blir och det har fått vita breda vindskivor. Tror det ska bli vita rännor och stuprör också, men det får tiden utvisa. Klätterväggen är på andra gavelsidan. 
 
 

Luskammen fångar upp älglus!

Jag tog två älglöss  i skogen igår eftermiddag trots heltäckande klädsel och huva, men det kliade fortfarande  när jag kom hem. Jag tog då fram den nyinköpta luskammen och drog genom håret. Och minsann där fastnade en liten otäcking till!!  Jag hittade bara den och det kliar inte längre.  Är tacksam att luskammen fungerar, jag var osäker när jag köpte den. De här små krypen är svåra att hitta annars, de är som små trådnystan. Och nu är det massor av dem i skogen. Luskammen rekommenderas, finns i någon form på de flesta apotek.
 
Idag ska jag komma ikapp med tvätta / stryka och en del annat inne. Men fönsterputs får anstå, det regnar.

Släppte Seffrin på rådjur i eftermiddag.

Det slutade regna och solen kom fram så det blev varken fönsterputs eller tvätthantering i dag på eftermiddagen. Vi gick till skogen med taxen Seffrin istället. 
 
Först så blev det till att göra ny koppling pejlens  halsband - handenhet. Den funkade igår och idag på förmiddagen men inte när vi kom till skogen på eftermiddagen. Man håller dem nära varandra och får följa instruktionerna så funkar det. 
Vi såg olika spår av djur. Här ett område med mycket vildsvinsbök. Vi har rätt många i närheten nu.
På en fläck hade en stor råbock fejat rejält. Det innebär att han har gnott hornen / pannan mot små trädstammar och ofta sparkat upp jord under och urinerat där. Det handlar om att markera revir så att inte andra bockar ska våga sig in på hans område. De här djuren har sitt eget sätt att kommunicera. 
 
 
Spår av djur kan också vara nåt man inte ser. Vi gick i terräng i tre timmar men såg inte älgspillning någonstans. Och här finns ett stort kalhygge några år gammalt och där finns inget som är älgbetat, inte ens lövsly i perfekt höjd. Det säger oss att det finns väldigt lite älg i det här området numera. För 10 år sedan hade vi säkert sett 5 - 10 spillningshögar och lövslyet hade varit ordentligt nerbetat. Vargarna går hårt åt älgstammen i Värmland. 
 
Jakten då? Nej Seffrin fick inte opp något rådjur. Han hade slag på slutet, dvs slog några väckskall men fick ingen ordning på det så vi gav upp och åkte hem med honom. 
 
Helt lottlösa blev vi inte i alla fall. Vi såg mängder av trattisar, kunde inte bära hem allt, tog bara de allra största. Kanske får de bli en tur till för att få med resten eller också nöjer vi oss. Det är rätt mycket i förråd nu inför vintern.
 

Lianepotatisen blev goda chips!

Bonnie och Bobo, som är barnbarnens kusiner i Stockholm, var ju med och plockade upp vår potatis. De åkte bil hem och kunde ta med sig en kasse potatis. Nu har det blivit chips, högt uppskattade. Så roligt att äventyret i potatislandet fick en så fin final! Vi glädjer oss åt att få träffa de här fina barnen och deras föräldrar rätt ofta, det är nästan som bonusbarnbarn.
 
Idag tisdag är en mellandag utan stora förpliktelser. Ska avsluta gårdagens flitiga tvättande med inplockning och sortering och lite strykning. Någon matlagning blir det och så hinner jag kanske putsa något fönster. Någon timmes jobb vid datorn kan det bli (inte surf och nöje utan jobb!) Och gå ut med Seffrin förstås.  Vädret får styra hur det blir. Inte fel att vara pensionär. Jag kommer att stå ut, absolut.

Idag blev det så här!

Utsikt genom fönstret hela dagen! Fast jag tycker om hösten, med solsken + frost eller lite lagom ruskigt väder, regn och blåst. Det inbjuder till att vara inne, ingen stress att gå ut i friska luften. Jag har tvättat, strukit och gjort en del jobb vid datorn. Glad att jag gjorde utepyssel igår, med diverse släng av sommarblommor och plantering av vinterväxter. Längst ner i bilden syns ljungen som nu finns i blomlådorna under fönstren. Och som vanligt kommer jag inte ihåg om man ska vattna ljung eller inte. Kanske någon som vet?

Så här sätter man på Easy Hunt

På vanliga pejlhalsbandet sätter man på Easy Hunt så här.  Om inte pejlen funkar så funkar oftast Easy Hunt. Det är en extra livförsäkring för hunden, viktigast i vargområden där man aldrig vet om hunden kommer tillbaka levande. Pejlen har sitt eget spårningssystem med handenhet med karta inlagd, skallindikator osv. Easy Hunt  går överallt där mobilen har täckning, man ser på karta i mobilen var hunden är och man kan ringa upp och höra om han skäller. ;-)) Till o med lille taxen Seffrin kan ha både pejl och Easy hunt på sig och blir inte hindrad. Nu är han ju en stor tax, vet inte hur det funkar på en som är snäppet mindre.

Säsongspremiär idag för Seffrin!

1:a oktober börjar rådjursjakten med hund. Seffrin fick komma ut imorse förstås välutrustad med nyuppdaterad pejl och Easy hunt spårning för mobilen. Han kan också ha båda på sig. Men av någon märklig anledning så fick han inte opp alls. Underligt eftersom vi sett rådjur i stort sett varje dag den senaste tiden, man kan nästan tro att de har en almanacka! Enda förklaringen kan vara att det blåste rejält. Det kan vara en svårighet men borde inte vara ett hinder. Bättre lycka nästa gång om han inte drabbats av noskvalster! ;-)) Fast det är nog inte det, när vi korsar rådjursspår på vägen så känner han vittringen och driver i kopplet. 

Gunnar Glöersens Vätternröding

Igår kväll festade vi på Gunnar Glöersens röding. Han är den duktigaste jägare och fångstman vi känner och från honom kom alltså den här rödingen fångad i Vätterns djupa vatten. Den har legat i boxen några veckor och väntat på rätt tillfälle. Igår kväll kom det. Röding heter alltså Saibling på tyska och Arctic Char på engelska.  Har aldrig gjort hel röding förut så jag kollade på recept på nätet. Där stod att man skulle snitta skinnet (vet inte varför) krydda med salt och peppar utanpå och inuti och fylla med dillkvistar, sen 20 minuter i ugnen 200 grader. Därefter en stund i folie. D. skar upp den snyggt och vi kunde lägga upp  fiskbitar nästan utan ben. Till fisken blev det kokt potatis och ärtor (skulle ha varit morötter men jag hann inte skala) och så drack vi den goda Chablin som vi fick av Peter F.  Såsen blev 5 dl creme fraiche (kunde ha varit mer till oss fyra personer!)  blandad med  en burk Vänerlöjrom från Lillängshamnen och en hackad dillknippa.Alltså den här fisken var så otroligt god!!! Lyx att få äta vildfångad laxfisk från rena vatten, nästan omöjligt att få tag på. Den var lagom för oss fyra personer, allt gick åt. 
Som förrätt till bubblet (Mun!) gjorde jag det vi blev bjudna på igår! Snittar med Brisonneost och rom, majschips (tog bort saltet!) med hackad oliver + hackad rödlök och Västerbottenost med kort stund i ugnen. Det är himla gott tilltugg till bubbel, fast man får inte göra många, då blir man mätt innan man börjat äta den riktiga maten. 2- 3 var är lagom. Jag har lovat ta med såna på onsdag då vi är bjudna på anka hos D och G tillsammans med ett par andra goda vänner. Också ovanlig mat för oss, ska bli kul. 
 
Sen hade vi en intressant och rolig kväll. G och D, som var våra gäster, följer ju Merkels kamp för att bilda majoritetsregering i Tyskland. Hon tappade  oväntat socialdemokraterna som partner eftersom hon o deras partiledare inte drar jämt. Men just nu har hon problem med CSU som normalt är systerpartiet i Bayern, men som nu ställer höga krav för att gå med. Sen lär det bli liberalerna och kanske de gröna som får hänga med i en  regering. Men hon kan också välja  att bilda minoritetsregering, Tyskland har en författning som gör det rätt fördelaktigt. Mutti Merkel är ett politiskt fenomen, ser ut som  tanten i huset bredvid med den lilla handväskan, helt ointresserad av egennytta och utseende, prästdotter från forna öst, klart landsmoderlig. Invandrarskeptiska AFD får rätt stor plats i parlamentet och ingen vet hur det kommer att påverka politiken. Spännande i alla fall och inte helt olikt läget i Sverige.
 
Under kvällen  berättade vi Jörgens kaninhistoria. Den är bra.
Gode vännen släppte ut sin hund för rastning. Den kom in igen, glatt viftande på svansen, med en död kanin i munnen. Vännen blev förskräckt, förstod att det var en av grannens. Han visste inte vad göra, men bestämde sig till slut för att putsa upp den och lägga tillbaka den i kaninburen så grannen skulle tro att den dött en naturlig död. Så fick det bli, grannarna hade åkt bort över dagen så det gick bra. När de kom hem hörde han skrik och rop och tänkte att han fick lov att  gå in och för syns skull fråga vad som hänt. Så blev det.  Grannarna berättade då chockade att de hittat kaninen död i buren, men det var inte det värsta. De begrep inte hur den kunde ligga där för den hade dött under natten och de hade begravt den i trädgården på morgonen innan de for bort!!!
 
Och idag är det rådjursjaktpremiär för lille Seffrin-taxen!  Han kommer att bli jätteglad!