Bild idag från Fengersfors, barnbarn Lovis

Med fötterna på fåret! Familjen  besöker nog Sandra O som har stenugnsbageriet i Fengersfors och kanske Lotta Harén Robertsson och kanske syster Malin.

Långpromenad med Seffrin och lunch på altanen!

Min dag fick styras av vädret, fint solsken på förmiddagen, fast lite blåsigt och  kallt. Långpromenad med taxen
 
Och lunch på altanen, men det var ett gränsfall. Lite kallt så kaffet fick bli inne.

Jag städar inte nu....

... fast det var planen. Skulle ha torkat ur skåp och lådor och garderober i ett hus, bytt ut trasigt och fräschat upp. Men jag struntar i det och går ut med taxen Seffrin istället. Solen lyser och det är kanonväder. Tvättar gör jag åtminstone (tvättmaskinen rullar och går). Tinar upp en älggryta till Roland o mig till lunch. Arbetsfritt! 
 
Har också pratat med / sms:at med barn och barnbarn. De verkar ha det bra i Fengersfors (Umeåfamiljen), Sundbyberg på restaurang (Lou o Carin o Stina och Cleo) och på Nexiko Media ( Markus) . Jag kan städa i kväll i stället, det jobbet springer liksom aldrig ifrån en.   
 
Ha en bra dag ni också!

Igår onsdag sista Lovisdagen!

Lilla Lovis lekte med storebror Isak här hos oss medan föräldrarna städade ur huset som de bott i den här veckan.
Isak läser ur böcker som våra barn fick när de var små, Totte o Malin-böckerna bl.a. Och de är lika bra nu som då. ;- )
 
 
 
 Mycket leksaker blir det på golvet, både till barn och till valp!
Till slut var städningen färdig och det blev  våfflor och om man inte får en sked så måste man ju få i sig grädden på något annat sätt! ;- ). Så tomt det är efter dotterfamilj nu när de rest ifrån oss och vi är alldeles ensamma hemma igen.

Gastronomi på universitetet i Umeå ...

... läser lilla Lovis pappa Kristian. I utbildningen ingår bl.a. vinkunskap och han väljer kanongoda viner. Här är ett franskt vin som han bjöd på till steken som han bjöd på häromdagen. Det var inte ilsket surt som franska viner är enligt mina fördomar utan smakrikt och blommigt, lite kryddig doft. Rekommenderas!
 
 

Prickskytte idag med barnbarnen från Umeå.

Elias 19 av 20 på tioringade tavlan. Isak femetta på älgfigur! Bra resultat.
 
 

Show Lovis!

Ett och ett halvt år gamla barnbarn Lovis har show hela tiden. Hon kör bil, parkerar, går in i tunneln, och till sitt hus där hon byggt ett hem med böcker och täcke och matplats. Tygmaten från gårdagens Ikeabesök passar bra, med morötter, sallad, tomat osv. Lovis "shoppar" säger hon när hon tar bilen och åker och handlar maten!

- Jag älskar glass!!

- Med grädde! Lilla barnbarn  Lovis uppskattade verkligen glassen som vi åt som dessert i går kväll efter kvällsmat gemensamt med Umeågänget; Elias, Isak, Lovis, Kristian och Malin. Hon är väldigt söt och mycket pratsam! Har ett ordförråd som är stort redan och använder det - hela tiden! Talar om vad hon har gjort, vad hon gör just för tillfället och vad hon ska göra!
 
På eftermiddagen gick vi en lång promenad med hundarna och Isak ledde valpen Hambo!

Spelade in i det sista före avfärd gjorde vi!

Sen när vi kom tillbaka från Karlstad var det bara att gå runt och lyssna på tystnaden som sänkte sig efter att de små Stockholmsbarnen åkt. Och plocka undan. Det är som en sorglig process varje gång. Man minns så många uttryck och händelser från de här dagarna.
 
I morgon bitti blir det blogginlägg om i kväll med lilla Lovis med glassen.

Hej då Bobo o Bonnie!

 
Bobo fick också en egen pangare! Idag på förmiddagen åkte hela familjen tillbaka till Stockholm. Resan gick bra och vi hoppas få ses igen på Liane i sommar om inte förr. Så trevligt har det varit att ha skaran samlad.
Lilla Bonnie är så söt i sin overall!

Hjärtslitande är det när de åker!

- Hej då!
Idag måndag åker de hem; barnbarn lilla Lou, Bill med mamma Carin o pappa Markus! Hem till Stockholm åker också Carins systerfamilj med lilla Bonnie, Bobo, Robin o Lina.  Avskedet är fullständigt hjärtslitande. Vi kommer att sakna dem alla så mycket!  Dotterfamilj från Umeå får vi ha kvar hos oss en bit fram i veckan i alla fall. Sen får vi vänta på sommaren när barn- och barnbarnsfamiljer planerar att komma på längre besök.

Påskdags-bowling och konstrunda!

 
Bowling i Årjäng på eftermiddagen när regnet öste ner en stund.
 
Bobo och Bill vann förstås
 
 
Roland fick en strike!
 
Stilstudie Kristian
 
 
Malin o jag var på konstrunda hos Kerstin S - W och hos Gitta på Hagen, men hos Gitta glömde jag ta kort.

Största påskbrasan!

Barnbarn Bill o Isak kollar när det börjar brinna i rishögen.
Och några raketer blev det, inte många. Jag var hemma inne med valpen för säkerhets skull. Han sov hela tiden. De stora hundarna har inga problem med smällare.
Bobo o Bill
 
 
Lite för högt ljud i smällarna tyckte några!.
 
Till slut blev det en jättebrasa!
 
Idag söndag påskdagen blir det bowling på eftermiddagen för de som vill det och konstrunda för de som vill det.  Vi får se hur det delar opp sig.

Påskafton på Liane 2016. Del 2

Det gick att duka för 15!  Och få lekplats!
Knyte var också bra. Vi fick goda drycker och god mat som vi inte ätit´förut
 Och vi lyckades koppla opp oss på Skype och få kontakt med yngste sonen, Mattias, i Seattle. Roligt att kunna önska honom också Glad Påsk, även om han inte firar så mycket i USA:
Lovis lite avundsjuk:
- Det är min mamma!
Älgjägare! Storkusinerna är idoler för de små förstås, och jättesnälla!
 
 Äggjakt blev det sen. Alla fick ut och kolla var påskharen gömt sina ägg.
Isak
Påskharen hade ju sprungit förbi och gömt godisägg
 
 
Man får leta överallt.
 
Rolands ägg låg på svåraste stället.
 
 
Påskkärringar kom. Här Julia och Clara, sen kom Maja, Anni och Elsa.
 
 
Fortsättning följer med kvällens brasa och fyrverkerier, men inte förrän i morgon bitti

Påskafton på Liane! Del 1

Här kommer de första bilderna från påskafton på Liane 2016. Det blir mer sen
Idag har det varit fyrhjulingdag! Köra och åka är populärt!
 
 
Isak o Bill. "Storkusinerna" från Umeå  står högt i kurs
Isak, Bill o Bobo!
Lovis var lite skeptisk först, gillar inte höga ljud, men sen var det himla roligt!
Lite eldning blev det för att bli av med en del ris efter avverkningen på tomten. Bill, Markus, Bobo, Roland och Isak är med här.
 
Rolan passade på att sätta upp fågelholkar nu när småfåglarna snart kommer och ska bygga sina bon.

Tranorna har kommit till Liane!

Vi såg fyra stycken idag men det är rätt många som vi sett i närheten och gissningsvis stannar inte alla utan en del fortsätter längre norrut. Vårtecknen staplar sig på varandra.

Agenda

När vi är så många funkar det bäst med knyte. Imorgon påskafton blir det påsklunch-knyte med lite olika bidrag här hemma. Tror att vi får plats alla 15! ;- ) Fast det kan bli fint väder och då en liten chans att sitta ute på altanen, men vi får se. Räknar än så länge med att sitta inne i alla fall.  Något eldande av en rishög kan det bli och någon raket förstås. Kanske lite påskbrevsgöring och påskbrevskastning. Det är så roligt att ha alla här!

Grillknyte på Liane idag!

Bra att ha grill under tak när det kom lite regn på eftermiddagen. Och barnen märkte inte ens att det regnade!! De hade fullt opp med att leka. Många barn blev det i olika åldrar! Dotterfamilj, sonfamilj och Lina+Robin-familj. Så roligt meda alla här!! Lilla Bonnie sparkar boll.  Bobo och Bill fick klubbor av Robin och  "spikade" ner i sandlådan. Gungorna är nu lagom till de minsta barnen.  Vilken fin dag vi fick idag med allihop!
Vatten kan man leka med hur länge som helst, lilla Lovis här fångar det som kommer från taket. Hon älskar att vara ute (sin mammas dotter !) och sysselsätter sig själv.
Lille Bill kör fyrhjuling
Studsmattan kom opp idag Långfredag!
Malin, Lovis och Bill.

GLAD PÅSK!

Önskar er alla en riktigt Glad Påsk här från Liane i Sillerud i Värmland!
 

Lite om skolan i Finland!

Jag var ju alltså på en fortbildning i Karlstad om hur man organiserat skolsystemet i Finland. Och kort uttryckt så är det så här ungefär, med reservation för att jag kan ha fattat något fel:
 
Gymnasieexamen är det första nationella provet, lika för alla. Innan dess litar man på att lärarna är proffs och jobbar mot läroplanerna och kursplanerna på ett bra sätt (föreläsarens ord!). Gymnasiebetygen är grunden för universitetstudier. Gymnasiet är enbart teoretiskt gymnasium, sen finns yrkesskola för dem som vill utbilda sig till ett yrke direkt, ungefär som tidigare i Sverige
 
Eleverna bedöms från åk 1. Kryssbedömning de första åren, från åk 4 sifferbetyg. Sifferbetygen är i skala 1-10 där stegen 4-10 är godkända.
 
Man bedömer även ordning o uppförande.
 
Få invandrarbarn i Finland, på föreläsarens  skola 5 elever av 240. Men i svensktalande Finland finns ändå ett språkdilemma;   eleverna också måste lära sig finska, men minns inte vid vilken ålder det startar.
 
Lärarna har undervisningsskyldighet 24 veckotimmar och samplaneringstid 3 klocktimmar per vecka . I övrigt är arbetstiden fri och kan göras hemma eller på skolan.  (Ungefär så hade vi det också i Sverige på den tiden vi toppade PISA-mätningarna!! Undrar om det betyder nåt???) Om det bedöms att en elev har behov av extra träning kan klasslärare eller annan lärare  ge extra undervisning före eller efter skolans slut mot extra betalning. I övrigt så får elever med behov av särskilda insatser stöd enligt en trestegsmodell.
 
Läraryrket har hög status i Finland. Söktrycket på lärarutbildningarna är hårt, man kan endast anta 10 % av dem som söker. (Vågar inte ens tänka på jämförelse med Sverige där platserna för lärarutbildning inte ens fylls! Suck!)
 
Beslutsvägarna är korta och skolan bestämmer  rätt självständigt om insatser för enskilda elever eller grupper av elever. Föräldrarna får info men har inte så stora möjligheter att stoppa något. Och det har heller tydligen inte varit ett önskemål (enligt föreläsaren!).
 
Det finns inga krav på omfattande dokumentation om eleverna annat än i speciella fall. Man litar på lärarnas insatser (återigen föreläsarens ord).
 
Det finns ett mattetest som man använder; Lukimat och det är omfattande, utformat att passa olika nivåer. Finns gratis på nätet även på svenska. I övrigt så använder man flera läs - och skrivtest som vi också använder på min skola: H4, H5, Läskedjor, Meningskedjor, DLS,
 
På den aktuella skolan med 240 elever så finns tre speciallärare och de har fullt upp enligt föreläsaren.
 
 

Imorgon fredag kommer dom till Liane....

... de tre barnbarnen från Umeå med Malin o Kristian.
Så roligt ska det bli!!! Och Bill väntar så på "storkusinerna"
 
 

Skillnaderna mellan finsk och svensk skola ...

... är rätt många enligt gårdagens fortbildning och visst låter de finska förhållandena som väldigt idylliska i våra öron. De är intressanta att notera och jag återkommer till dem här på bloggen.

Om dinosaurier

På Bills dagis har man funderat över dinosaurier. Och det blev en del tankar om dem.
- En sovande dinosaurie ska man inte väcka, var Bills reflektion.
Absolut klokt tänkt.

- Farmor, jag gillar dig!

Inte lätt att lämna barnbarn Bill i morse efter att jag plockat fram pepparkakasbaket för lille Bill. Han ville baka  idag också. Och många figurer blev det på plåten som synes. Den hjärtknipande snälla  kommentaren till  farmor gjorde avskedet svårt ;- ) Många små kakor var färdiga när jag till slut kom hem.
Jag hamnade i Karlstad med den här utsikten i Aula Magna, på fortbildningsdag med kollegorna Anne och Katarina. Vi hade i och för sig trevligt på resa och fika, men det var tyvärr en rätt meningslös dag rent kunskapsmässigt. Dagen var annonserad som att visa på hur man lyckas med  tidiga insatser i svenska o matte. Men det hela, utom fem minuter, handlade om hur man rent organisatoriskt fått till det i svenskspråkiga Finland för att ge stöd åt elever med lärandebekymmer. Och om styrdokument och lagtexter i Finland.  En dag som passade bättre för rektorer och skolledare, organisation är ett fält som vi vanliga lärare inte har något inflytande över och inte har någon nytta av att utbilda oss i. Det ligger över vår nivå ( tack o lov! ). De fattiga minuter som handlade om pedagogik berörde enbart  hur man screenar barnen i olika årskurser. Och det lustiga var att man använder i stort samma test som vi gör på vår skola; H4, H5, DLS, Läskedjor osv. Man hade också i Finland  under perioder fått dölja att man använde tester av den här typen eftersom de ibland ansetts omoderna, men man ansåg att de var bra.  Och det tycker vi också, vi framhärdar också med dem. Man hade dock ett mattetest som vi inte använder och det kan ju vara intressant att kolla på. Det fanns kostnadsfritt på nätet och på svenska och anpassat för olika årskurser.
Jag hade hellre haft den här utsikten under dagen, över barnvagnen på promenad med lilla Lou. Jag gick i alla fall runt Liane med henne när jag kom hem. Skönt att få komma ut i det vackra vårvädret med strålande sol och och få lite rörelse.
Väldigt avundsjuk blev jag när det under dagen droppade in såna här bilder. Roland, Carin, Bill o Lou var i Årjäng på shopping och fika och lunch förstås. Onsdagen är ju sista dagen man kan handla nåt i Årjäng inför påsken eftersom Skärtorsdagen alltid är invaderad av lediga norrmän. I Norge är det röd dag Skärtorsdagen och då passar man på att åka till Sverige och handla. Här på Broms café  hade jag mycket hellre varit med än hänga på en meningslös fortbildningsdag i Karlstad

På Liane blommar de stora snödropparna och krokus!

Det värmer hjärtat att se lökväxterna komma tillbaka och blomma år efter år!  Jag lyckas inte med dem här hemma, de blommar ett par år men försvinner sen bara. Jag gör nåt fel men vet inte vad.
 
Idag är det fortbildning i Karlstad för min del och ett par kollegor. Gun vikarierar idag också.

Grillhuset på Liane ..

.... blev det idag med Bill, Lou och Carin och Roland. Lite korvgrillning och lek och så. Bill var med farfar här ett tag medan jag gick långpromenad med lilla Lou i vagnen. Den funkar jättebra, tack Maria och Mikael för lån! Ok, det var en utmaning att gå runt Liane på nygrusad väg men med de stora rejäla hjulen så gick det bra. Och Lou sov ett par timmar minst medan modren fick lite egentid. Vi är så glada att ha dem här och snart kommer fler: Pappa Markus på torsdag och även Lina - Robin- familj fyra stycken. På fredag kommer dotter Malin med familj fem st från Umeå. Himla kul att alla  vill komma hit och fira påsk och lite till!
 

På tåget till Karlstad nu!

Nu är de på väg hit till oss! Och vi tar emot förstås om ett par timmar. Va roligt det ska bli att få ha dem här!!!!

Nationell identitet ...

... är intressant att fundera över och om den har någon betydelse för oss idag i  ljuset av det som händer just nu med SDs framgångar, hotande Brexit, Trump osv.  Betyder det något att känna samhörighet med ett land? Och vad betyder det? Och är det godkänt i våra tider av internationalism? Eller är det bara så att nationell identitet har förväxlats med andra fenomen och därmed tolkats som käpp i hjulet av makthavare i de nutida beslutsprocesserna? Och så har man omedvetet  försökt "slänga ut barnet med badvattnet"? Det kan i alla fall vara s.k. vanligt folks upplevelse om jag nu ska spåna i orsakerna till de opinioner som väcker förvåning i flera länder just nu.
 
Svårt att definiera vad nationell identitet  är utan att blanda samman med annat. Uttrycket handlar om att känna sig som tillhörig  ett land, men det innebär inte att vara nationalist som är något annat och det behöver inte innebära stark sympati för nationalstaten som är ett lands politiska sida. Nationalstaten är mer tillfällig som fenomen beroende på hur politik och myndigheter utformats just för tillfället. Nationell identitet tror jag är förankrad djupare än så, i landets historia, i traditioner, i hur gemensamma värderingar växt fram ytterst uttryckta i lagstiftning.  Vi människor är ju basic sociala varelser där grupptillhörighet är helt grundläggande i vår organism, antingen vi godkänner det eller inte. Behovet av gruppen, den lilla och den stora, finns där och har förmodligen gynnat överlevnad under årtusenden.
 
Att känna tillhörighet till en grupp betyder inte med automatik att andra grupper upplevs som dåliga eller fel eller hotfulla, även om det är möjligt att odla fram såna idéer. Det handlar mer om hur de gemensamma värderingarna utvecklas. Jag såg teveprogrammet om finska kriget igår och slås av dels hur stark den nationella identiteten var i Finland under de svåra tiderna, dels av hur Sverige ställde upp och hjälpte de krigsdrabbade. Vanliga människor tog emot finska flyktingar i sina hem. Lite stolt kan man vara över att bo i ett land som funnits där för människor från grannländer i nöd. Vi har vänner vars första upplevelse av Sverige var de vita bussarna i Berlin efter andra världskriget.  Vi tog emot flyende från andra världskriget. Under Balkankriget tog Sverige  också emot många flyktingar.  Det finns en tradition av den öppenheten hos oss. Någonstans bottnar den förstås i tryggheten av att vi lever i en stabil demokrati, men säkert är orsakerna komplexa.
 
Så långt mina tankar om nationell identitet just nu. Det fortsätter säkert och bloggen är bra plats att skriva ner det aktuella "tänkeläget". Det kommer naturligtvis att förändras över tid.
 

IDAG KOMMER DOM!

Delar av Stockholmsfamiljen kommer idag; barnbarnen Lou och Bill med mamma Carin. Det är bara såååå roligt att de kommer lite före påsk så vi hinner träffas. Bild ovan är lilla Lou.
 
Bill på lokal, äter smör tror jag. Det är en favvomaträtt.
 
Lou o Bill på väg ut misstänker jag. Ömsesidig uppskattning.
 
Mamma Carin o lilla Lou.
Vi hämtar dem i Karlstad vid tåget! Jag är  alltså ledig idag från jobbet för det och Gun vikarierar. Fram i veckan sen så kommer pappa Markus, Carins systerfamilj och dotter Malin från Umeå med sin familj. Det blir nattåg den här påsken, inte kombo flyg - tåg som blev så panik förra året när både flyg och tåg plötsligt blev inställda och inte passade ihop längre.

Söndagslunch på Stationscafét i Svensbyn!

Ungersk gulasch var suveränt god. Köttet var mört och kryddningen bra
 
Med dessert och kaffe är det absolut prisvärt. Erkänner att creme brulé är ett avgörande argument när Roland äter på lokal! :- )
 
Och så fick vi ett trevligt sällskap med Anna A på Furnäs med familj. De hade varit i Sillerud över helgen och åkt slalom i Valfjället.
 
Försäljningen i butiken har idel nya grejer, det kommer Carin och Lina att gilla att kolla på nu när de kommer. ;- )
 
 
 

Hundleksaker: Hur har de hållit? Vilka gillar Hambo?

Vi skaffade några hundleksaker till lille Hambo och så här är läget efter två veckor. Hambo är nu nio veckor gammal.  Favvon är nog tvättbjörnen. Den biter han i så den piper och han slänger med den. Den har hållit.  Grisen som grymtar är nog tvåa på listan i popularitet. Vår Hej gjorde smulor av en sån gris när han var valp, men han var  kanske lite äldre.  Hambos gris har hållit. Orange stoppad pyramiden med tampar kommer nog trea på listan. Den är den enda som gått sönder. Strax lyckades Hambo gnaga hål på den. Men vi tog ut stoppningen och pipblåsan och nu biter Hambo gärna på bara tamparna. De håller skapligt.  Bollen är ok ibland, men ingen större hit. Petflaskor med olika innehåll, hundgodisar som skramlar eller  lite vatten gillas också ibland, men han jagar dem inte så vilt. De håller också bra. Lilla bruna benet kan någon gång vara användbart. Han har inte lyckats bita loss några stora bitar.  Handduken  tar han nästan aldrig. Plastblomkrukan tog vi bort, den började bli för sönderbiten och därmed farlig om han skulle få i sig bitar.  Det mesta av det som är köpt kommer från Ann-Charlotte på Häst - och hundshopen i Årjäng.
 
Bild från första veckan hos oss. Syns att Hambo har växt ordentligt sedan dess!!!

Kör en tvättmaskin ...

.... en diskmaskin och tänder alla lamporna! Det är mitt barnsliga, men enda möjliga  sätt att protestera mot WWFs Earth Hour. Jag är skeptisk till klimatalarmismen, allt för många har allt för mycket att tjäna på att den underhålls med ständiga skräckscenarier. Och klimatet på jorden har ändrats av och till under århundraden utan mänsklig påverkan. Här i Norden hade vi exempelvis medelhavsklimat på Bronsåldern och vi har också haft Fimbulvinter och istider som kommit och gått. Jag är oerhört skeptisk till WWF, en privatägd stiftelse,  som aktivt saboterar alla försök till en långsiktig rovdjursförvaltning och som är absolut stendöv för landsbygdsbors situation i exempelvis vargrevir.

Almars krog Karlstad idag! Premiärbesök!

Den fina restaurangen ligger i den del av Karlstad som kallas Skåre, alltså lite norrut.  Bredvid krogen ligger ett par butiker med interiör och kläder, bl.a. en jättestor "Butiken på landet" där jag gjorde ett par fynd och vi sprang på gamla vänner Bengt o Lena Larsson. Vi har aldrig varit på Almars krog  förut men har pratat om det länge. En av de två ägarna är Christoffer Schyman från Årjäng. Hans pappa heter Tony Schyman och har Screenstugan som trycker reklam. 
Krogen är öppnad igen efter en period av renovering och ägarbyte. Kockarna som jobbat ett bra tag på krogen tog över. Man kör lunchmeny på lördagar och annars kvällskrog. Här berättar Christoffer om maten för dagen. God lite entré med soppa, sen ugnsbakad torskrygg med pressad potatis och avslut jordgubbspaté med Colombiakaffe.
 
Den goda lilla soppan som vi startade med, en klar buljong med god kryddning och fina grönsaker. Och jag föll för rekommendationen om ett vin som inte var helt torrt. Det syns här och var suveränt!!!
 
Rimmad torskrygg som ugnsbakats i tre timmar i 42 grader. (Var det verkligen så låg temp. undrar jag nu efteråt, kanske hörde fel?) OBS!  Alltså så god!!! Till den pressad potatis och rökta fläskbitar
 
Desserten med kaffe.
 
Kaffet var ett speciellt colombiakaffe som vi fick pressa själva efter tid utmätt med timglaset! Kul idé.
 
Några bilder på den fina interiören. Restaurangen har flera olika rum och tror jag en festvåning på övervåningen.
 
 
 
Vi var här ¨på Almars krog för att fira en god väns jämna födelsedag; Å-B i Snarkil. Och förstås för att göra ett besök på Värmlands bästa krog! Jo, faktiskt. Almars  har kommit med som Värmlands bästa krog i White guide. Det kommer att skrivas mer om det framöver i tidningarna tror vi. Och vi är helnöjda med vårt besök, det kommer inte att bli det sista.
 
Här finns Almars hemsida med en bättre beskrivning av vår lördagslunch. Den rekommenderar vi!  Otroligt bra pris på så fin mat.
 
http://www.almarskrog.se/
 
Boken "Smaka på Värmland" med recept har Christoffer också varit med och gjort, den har fått pris.
 
http://www.smakapavarmland.com/2015/06/10/smaka-pa-varmland-ar-en-vinnare/ 
 
 
 

Hambo vilar middag hos husse

I husses knä kopplar han av direkt och somnar djupt.  Just nu ligger han där och bara gossar sig i värmen.
Vi kommer snart att åka till en helt ny plats för oss med ett par goda vänner. Det ska bli spännande! Rapport kommer senare idag här på bloggen.

Sista husprojektet ....

 
... tlll oss själva säger Roland att det här är! Trot den som vill. ;- )  Kanske borde jag starta en kategori här på bloggen med "sista-grejer". Det verkar bli ett återkommande tema numera. Åt andra bygger de vidare förstås, Roland, Evert och Peter, Liane Byggservice. Närmast på tur efter Friggeboden är ett stort takbyte,  på ett annat ställe  en ny fasad osv. Det tickar på.
 
Storleken på den här byggnaden är försynt,  typ Friggebod.  Här sliter Peter ont på knä. Det är kostnadseffektivt att bygga som det här. Det är  under tak, väderskyddat under byggtiden och med alla grejer som behövs inom räckhåll direkt.  Byggtiden blir kort.  Byggnaden är placerad på en slags släde så det  går att dra ut den  när det är färdigt. Sen hämtar Ove och kör den till rätt plats.
 
 
... Och Evert har fixat dörren.
Färgen på skivorna invändigt borgar för  att ingen mänsklig varelse kommer att vistas här längre än absolut nödvändigt.  Och det blir bra när det blir färdigt! ;- )

Agenda

I kväll blir det god mat och kanske ett glas rött; Falling feather. Det ska ju vara ett bra rödvin om man har benägenhet att få huvudvärk av rödvin. Det innehåller mindre av de värkframkallande ämnena. Annars föredrar jag ju vitt vin.
 
Gubben badar bastu förstås just nu.
 
Imorgon ska vi på en liten utflykt som jag inte skvallrar om än. Det är med goda vänner till plats där vi inte varit förut.
 
Söndag blir det lite städning och undanplockning och framplockning för sen börjar  påskgästerna komma. Vi är jätteglada över att få besök från både Stockholm och Umeå! Det ska bli så roligt att fira påsk tillsammans.
 

Nytt paket är halvfullt!

Detta är så irriterande. Jag köper alltid det här maskindiskmedlet för det är bra, men himla trist att paketet alltid är halvfullt när jag öppnar det.  Finns liksom ingen logisk anledning att det ska vara så, mer än man försöker lura kunden att det finns mer diskmedel i förpackningen än det egentligen gör. Tyvärr är det inte enbart det här företaget och diskmedel  det gäller, fenomenet dyker upp både här och där i olika sammanhang, att man luras med förpackningar på olika sätt.

Ingefära varje dag!

Jag går på såna här hälsotrender,  lite lättlurad och blåögd.  Så jag tar alltså en äggkopp full med ingefärablandning  varje dag och langar en till gubben också. ;- ))
 
Idag har jag fixat veckans ranson. Så här gör jag:
Kokar upp drygt en halv liter vatten, låter det svalna lite för jag har läst att ingefäran inte ska utsättas för varmare än 60 grader, men det kan vara fel förstås. Borstar och skalar ingefäran till del  och river den. Lägger den  i vattnet och blandningen får får stå en till två timmar.  Silar bort ingefäran, blandar en halv deciliter l honung i och saften av en citron. Sen tappar jag upp på flaska. Den förvarar jag i kylskåpet och den räcker någon vecka till oss två. Honungen jag köper är närproducerad, just den här är från Åmål, Sjöbyn.
 
 

Liane runt nu i strålande solsken med tax Seffrin!

 
Det var helt oemotståndligt att ta en långpromenad med tax Seffrin idag torsdag, mitt på dagen, för att njuta av den vårliga värmen, av solskenet och av porlandet i vattendragen.
 
Det tar på snön nu när solen gassar på, upp emot + 12 grader i skuggan och mellan + 15 och +20 grader i solen.
 
Det har blivit en öppen  ränna i Bäcketjärn. Fåglarna gillar den, änder och svanar. Fast ingen blev  med på bild idag och jag såg inte tofsvipan heller.  
 

Vår i Stockholm!

Stockholm har en hel del fint att bjuda barnbarnen på när våren kommer. Under helgen var det lek med kompis   dotter,  lilla fröken Oguz, i en park på söder.

Vår !!!

Så sakteliga blir det vår, även om det låg en del ny is på Järnsjön. Blåsipporna blommar på gynnsamma platser med mycket sol och mot vägg.  De kommer alltid att kännas som en hälsning från mamma. Hon hade dem i Bäck, i mitt föräldrahem i skogskanten på tomten. Hon tog med några plantor när hon flyttade hit till Svensbyn, vårdade dem ömt i alla år, täckte med löv på vintern. Och sen tog jag med dem hem hit när mamma gick bort. De har överlevt fast jag inte har några gröna fingrar och säkert inte sköter dem som jag borde.
 
Jag har inte sett tofsvipan idag, hoppas hon finns kvar. Det brukar finnas några varje år, mellan oss och stora vägen.

Powernap husse och Hambo!

Hambo kan verkligen koppla av ibland, sover då djupt och gott. Detta är en favvoplats, liksom knän.

Tofsvipan såg vi idag!

Jag såg henne och Roland såg henne och det var vid olika tillfällen! Så nu har hon nu kommit. Har ingen statistik på det men det känns som om hon är tidig. Det är risk för mer snö bortåt påsk till. Hoppas hon klarar sig! Vi ska hålla koll på henne framöver.

+ 23 grader på altanen nu!

I det gassande solskenet på altanen är det nu + 23 grader. Vi har precis fikat och pratat bort en stund med grannarna Maria och konvalescent Julia. Skönt med vårsol som börjar värma ordentligt.

Barnbarn Lovis i Umeå showar framför teven!

Stå framför teven och göra konster funkar ju om man vill vara säker på att bli sedd!

Klarifierat smör

Det  funkar bra att steka i! Fin stekyta blir det och inte så sprättigt i pannan. Jag är lite osäker på vad det egentligen är för skillnad på detta och vanligt steksmör, fast gissar att det är på något sätt gjort så att endast smörfettet är kvar. Vår gode vän Marek som kommer från restaurangbranschen använde det i somras och rekommenderade. Vi blev nyfikna och testade och blev belåtna.

Sista

Jag har nu uppnått den ålder då jag märker att jag planerar för "sista". Det är nu sista läsåret jag jobbar med ettor, nästa läsår blir nog mitt sista jobbår, tänker på nästa bilinköp som förmodligen blir det sista i mitt liv, kanske sista valpen vi har nu, sista gången vi målade ladugården i somras.
 
Tja, det är en ny variant med mycket sista av olika slag, ett sätt att långsamt  knyta  ihop säcken.
 
En del av "sista" finns en sorg i att lämna så som jobbet med ettor, det har alltid varit det roligaste, jobbigaste och mest spännande. Valp är roligt att ha men vi måste inse att på ålderns höst kommer vi inte att orka (fast kanske om man har två i samma ålder, de leker med varandra länge varje kväll, blir trötta och sover på nätterna, det gör inte Hambo! ).
 
Sista ladugårdsmålningen och sista bilköpet sörjer jag däremot inte. Skönt att slippa!
 
 

Hambo och de andra hundarna!

Nu börjar Hambo bli så stabil i kroppen  och så hemtam i huset  att han får bekanta sig med de andra hundarna mer handgripligen. Gamle Jazz är inte så intresserad av den här lille lekfulle vilden som skäller och nafsar runt. Han går undan för att slippa. Hej och Seffrin betraktar vilde Hambo  förvånat men intresserat. Åtminstone Hej skulle vilja leka  med honom, men det är för tidigt än. Hambo är för liten. Fast  en del härj under uppsikt går bra. Hej lägger sig snällt ner för att Hambo ska nå honom. Jag tror att han på nåt sätt förstår att detta är en valp.
 Det verkar inte gå att kommentera under den här bilden men det går att kommentera på inlägget under även om detta.

Präktigheten står som spön i backen!

Matlagningsdag blev det idag söndag. Det var slut på den förberedda maten i boxen, dags att förnya. Funkar bäst att göra olika maträtter på en gång. Ovan här är köttfärsfräs på älgfärs, allt är på älgkött. Fräs använder jag till soppa, varma smörgåsar, köttfärssås exempelvis.  Köttbullar går alltid åt.
 
Älgbiffar som ätes till potatis eller som hamburgare.
 
Älggrytabas. Alltså bara köttbitar och lök och god buljong från pepparrotsköttkoket. Sen fryser jag det här och när jag tinat upp till matlagning så  ska det till grytgrönsaker också, allt efter humör. Och svamp förstås.
 
Kokade några kilo pepparrotskött med märgben. Det gillar vi och så blir det god buljong till soppa.
 
Till slut kokade jag ett par burkar hallonsylt.
 
Jag gillar egentligen de här dagarna med matlagning fast det är några timmars intensivt jobb. Det blir ändå  mycket mat med förhållandevis liten arbetsinsats. Och visst svävar min mammas ande över en sån här dag. Hon gick bort för flera år sedan men mycket som handlar om mat för min del har präglats av hennes engagemang i matlagning. En  del byttor och  grytor hos mig som är arvegods från henne, stekgrytan och Pyroformen till exempel. Och jag gör nog som hon gjorde fast hon var ju proffs och mycket duktigare.
 

Favvoleksak! Samma som pappa Jazz!

 
När jag kollade igenom bilder från valpens pappa Jazz`s valptid så såg jag att hans favvoleksak var en tom plastblomkruka. Den var roligare än alla andra leksaker som vi köpt. Alltså testade jag på valpen Hambo ovan också igår när jag ändå städade ur fönstren. Jag sparade en blomkruka, sköljde ur den och rullade ut den på golvet. Och minsann plastblomkruka visade sig vara Hambos  favvoleksak också!!  Han  lekte med den av och till  hela dagen, bet  i den, ruskade och jagade  den.  Antingen är det generna som spökar eller också gillar alla hundvalpar plastblomkrukor. ;- ) Jag kollade  om han kunde  få loss bitar ur plasten och det kunde  han inte. Men han älskade att leka med krukan och bita i  den.
 
Bild här ovan från när valpen Hambos pappa Jazz leker med plastblomkrukor när han var valp! Hundar är kul! Men obegripliga!
 
 
 

Fel låt vann!

Jamen självklart vann den låten som jag satt upp som den enda som absolut inte fick vinna! Suck! Vi saknar nog talang för Mellon. Det var inte särskilt kul heller, fast jag gillade låten där de badade i en fontän och klädde av sig.  Och Måns sång före omröstningen var helt ok. Omröstningen skippade vi (11 jurygrupper!!!!) och slog över på reprisen av "Ack Värmeland..."   Skönt att det är slut  på Mellon nu så det kan bli nåt annat program på lördagkvällarna när vi ska sitta här och snossa med valpen på kvällarna! Han ligger i knä kvällstid, het som en bastu-sten!

Vi ska se Mellon i kväll!

Skräll!! Vi ska se Mellon final i kväll eftersom det är final. Vi tänker oss att nu ska det bara vara de bästa låtarna kvar. Och därmed får vi stå ut med Gina Dirawi som programledare. Antar att hon även i kväll kommer att försöka få allt ljus på sig själv med spektakulärt yttre. Dessutom krydda sina framträdanden med elaka gliringar obegripliga för de flesta av oss men nedriga mot de utsatta. Mellansnacket är så trist och humorbefriat, håller med Stina som skickat en kommentar på fb om det.
 
Ser på fb att jag har kollegor och bekanta som är där på pats i Friends Arena. Hoppas de får en fin kväll!

Rävjakt på Harnäs vvo idag!

Det görs mycket rävjakt just nu runt om i Sverige. Det är i stort sett den jakt som fortfarande är tillåten och man vill decimera antalet rävar inför yngelsäsongen i skogen. De går hårt åt  ungar bland rådjur och harar. Två rävar sköts idag och tre har tagits i fälla tidigare som vi vet om. Det var fyra stövare med, två hamilton och två schillrar och en Jack Russel terrier.  24 jägare deltog och stämningen var god. Förutom själva jaktupplevelsen så är det säkert trevligt att ses och prata om bland annat läget i  områdets fauna, vilka djur / djurspår  man ser och kanske framför allt, vilka man inte ser.  Älg verkar inte vara mycket kvar. Spår efter ett par älgar var allt man såg. Älgen är på väg att bli utrotad i Värmland p g a alldeles för mycket varg. I det område som kallas Västra Boda finns däremot en fast population av vildsvin. Antal okänt. I begränsade områden gott om spår av rådjur.
 
 Han till vänster heter Robert, det är han som hade grythunden. Mannen till höger har vi inget namn på men han är mågen till Martin Stidal. De här två var med på den sista räven.
 
Efter jakten bjöd viltvårdsområdet på korv i Liane-grillen. Den hade god åtgång. Sen ska Roland få berätta vilka som sköt och lite om hundarna så jag kan skriva nåt om det, men just nu vilar han middag efter en vaknatt med valp (fyra gånger ute för kissning!) och tidig morgon för att planera för rävjakten.
 
 

Moe Braga är fin!

Inte ofta det blir hästar här på bloggen. ;- )) Jag är ju rädd för hästar. För att citera en gammal god vän: "De är ju farliga i bägge ändar". Så jag håller mig respektfullt på avstånd. Det finns mycket häst förstås på Prästgården där jag ofta promenerar förbi med Seffrin, men jag har noll koll, utom på Moa. Henne har jag haft ögonen på sen hon var fölunge och alltid gillat fast på avstånd förstås och gärna med stängsel emellan.;- ) . Så här fin var hon i alla fall i torsdags.

Färska räkor!

Det fick vi av goda vänner i kväll, fredag! Lyxigt och väldigt gott! Med ny liten valp så har vi inte kunnat umgås med någon den här veckan, vi har bara passat valpen, men nu fick det bli ett brejk! Gott och trevligt var det!

Liane idag på morgonen!

Det var så vackert när jag åkte till jobbet i morse vid 7-tiden! En fin tid med snö, kallgrader på nätterna och solsken på dagarna. Det flödande ljuset under en stor del av dagen är välgörande för kropp och själ efter månader av mörker.
 
Måste bara passa på att skriva ett par rader om nationell identitet i kölvattnet på SD-framgångar, Brexit och Trump medan jag kommer ihåg dem. Frågan är ju för mig vad de styrande har trampat på för att få ¨så här mycket mothugg av sina undersåtar och från så olika läger. Det är ingen ordning på opinionen, den kommer inte tydligt från vänster eller höger utan från alla håll. Och den överraskar makthavare och media. Man begriper inte vad som hänt och varför. Nationell identitet kan vara  intressant i sammanhanget även om den inte förklarar allt.
 
Utifrån konservatism kan man se motivet för nationen / nationalstaten som att individen överlämnar en del av sin makt och sina resurser till nationen / samhället för att få skydd (nattväktarstaten) mot önda krafter och för att få hjälp när det behövs. Men grunden är individen.  I detta synsätt finns en stark nationell tradition av både historia och framtid med i bilden, traditionen och ansvaret bakåt och framåt. Nationen ses som egenartad, något som måste skyddas och bevaras. Nationen är grunden för internationellt samarbete och internationella överenskommelser.
 
Utifrån socialdemokratin kan  nationen ses mest ur ett välfärsperspektiv här och nu, inte som tradition, historik, egenart och framtid. Nationen / samhället är grunden för välfärdskontraktet mellan individ och stat. Det finns en slags överskommelse mellan indvid och stat att individen i en nation lämna sitt bidrag till staten och därmed förväntas staten se till att alla har det bra, främst i ett   ekonomiskt synsätt. Och solidariskt så är det ok om staten också använder gemensamma resurser till att sörja för de invånare i landet som inte kan försörja sig själva av olika skäl, som inte kan bidra. Men i det välfärdskontraktet ingår inte att försörja de behövande i andra nationer, det får det ¨landets socialdemokrater ta hand om. Tja ungefär så. Nationen kan också ses som ett verktyg på vägen mot internationalism grundat på arbetarklassens nationsöverskridande gemensamma intressen, men i övergången kan krävas ett slags diktatur för att inrätta alla åt samma håll.
 
Utifrån liberalismen kan  nationen ses som grund för internationellt samarbete där den som är bäst på att producera nåt ska göra det, för det tjänar alla på. Alltså ett rätt ekonomiskt styrt synsätt. Samtidigt finns en stark tradition av försvar för individens frihet och ett demokratiskt styrelseskick och demokratiska fri- och rättigheter för landet och i landet. Liberalismens syn på nationen är lite luddigt i kanten om man vill uttrycka sig slarvigt.
 
Frågan blir vilket nationsbegrepp en människa identifierar sig med och vad det får för konsekvenser i dagens politiska läge.
 
Jag har läst Kjell Goldmann statsvetare som kollat på förhållandet mellan nationalism och internationalism i EU-perspektiv. Jag hanterar hans teorier pratigt,  lite övergripande och generaliserande. En bit på väg kanske, men tankegrunden behöver fyllas på känns det spontant som. Behöver mer kött på benen om vad nationell identitet kan ses som, vad den innebär únder olika omständighetet.

Lille Hambo har hittat sina platser i huset!

Det är ju så med hundar att de hittar själva sina favvoplatser i huset. Det är inte så stor idé att försöka få en hund att lägga sig där den inte vill. Det är ett tag sen vi hade en valp som var knähund, men nu har vi fått en. Hambo älskar att sitta i knä. Han kommer till oss på dagarna  och ska ha en knästund då och då, bli kliad och gossad med, kanske ta en liten lur. På kvällarna sover han i timmar i knä hos någon av oss, går emellan ibland, men mest hos Roland.. Hambo är nu 8 veckor gammal, väger 5,5 kilo. Han har ökat ett drygt kilo den här veckan hos oss. 
 
 
 
Soffan går också bra med filt under. Funkar också bra när  någon av oss tar en powernap under dagen.
 
Platsen på golvet med leksakerna runt sig och dyna + filten gillas också. Filten har han dragit dit själv, vi placerade den på annan plats. Här ligger han gärna när knän är otillgängliga ;- )
 
 

Sista bilderna från Umeå för den här gången.

 
Dom passade inte in direkt på någon annan plats. Men det är förstås lilla barnbarn Lovis som äter och leker med dockan. Vi äter goda hallonpajen ser det ut som.
Vi hoppas att dotter-familjen kan komma hit på påsk!
 

Waldorfskolan i Umeå

Våra barnbarn i Umeå går i Waldorfskola och lilla Lovis på Waldorfdagis  Jag är jätteglad för det. I Waldorf arbetar man med fokus på hela barnet, lär mycket genom bild, form, drama, sagor, skapande, berättande, rörelse osv. Och det är viktigt att få behålla sin lärare under längre tid. Kontinuiteten i kontakt mellan elev och lärare värderas högt.  En märklig slump är att barnbarnens pappa också  hade duktiga musiklärarare Lotta i sin Wadorfskola när han var barn,. fast långt härifrån i södra Sverige.
 
Skolormrådet består av ett antal såna här hus i olika färg, färgsättningen är genomtänkt och materialen är genuina med trä och naturbaserad färg. Vi brukar försöka besöka barnbarnens undervisning vid varje besök. Vi hamnade på en musiklektion som gick ut på att eleverna hade tränat in ett litet stycke att spela och nu skulle de spela upp för varandra.
 
Barnbarn Elias spelar sitt stycke här och han gjorde det bra.
 
En klasskamrat till Elias  gillar att spela klassiskt, helst på orgel och helst utan noter. Nu fanns ingen orgel i klassrummet men piano och det lät väldigt bra utan noter.  
 
Flöjterna ligger här.  De är lite lättare att spela på för nybörjare.
 
Olika instrument finns det.
 
Jag gilar Waldorflamporna; enkel konstruktion, vackert ljus!

Sötchock Hambo!!!

Hambo är silkemjuk i pälsen och doftar så där valpgott så man bara måste ta opp honom hela tiden och snossa. Idag har han redan sovit en timme i mitt knä.
 
I morgon blir det bilder som går att jämföra lite mer med pappa Jazz som valp. I den här vinkeln ser nosen kort ut men det är den inte, vilket framgår på andra bilder. Imorgon är Hambo precis 8 veckor gammal.
 
Bilder på Waldorfskolan och på Bill o Lou får komma imorgon.

Tack till den som uppfann kompostnät!!!

Vi har alltid haft valpar under våren / sommaren annars. Hambo är vår första vintervalp och vi funderade en hel del över hur vi skulle lösa detta med att träna rumsrenhet. Det funkar faktiskt riktigt bra. Vi går förstås ut med honom ofta i koppel direkt efter mat och sov, då brukar det vara mest akut med kiss och bajs. Men den inhägnade altanen är också bra att släppa ut honom på alldeles på egen hand. Här är Roland med och Hambo har koppel på sig men han kan lika gärna vara lös. Tack till den som uppfann kompostnät.  Näten sitter kvar sen de senaste två valparna.

Barnbarn Lovis i Umeå firade kvinnodagen med dans!

Senare idag mer bilder från Umeå och från valp Hambo. Och nåt från barnbarn Bill o Lou i Stockholm.
 

Solnedgång över Döverud!

Idag  gick vi till Spriklerud med hundflocken. Det blir sammanlagt så där två kilometer fram och tillbaka. Lille Hambo sprang hela tiden glatt i fyrsprång efter de stora hundarna och viftade muntert  på svansen!  En tuffing är han! Inte ett dugg trött. Vi har börjat träna honom att vara stunder i hundgården med de andra hundarna. Han gillar det tydligen och trivs ihop med dem. Och han går som sagt utan bekymmer genom hundluckan och upp på bordet ute i rastgården.
 

Cykel i Umeå!

 
Har jag aldrig sett förut, dubbad cykel!!! Men i Umeå finns massor. Folk cyklar alltså fast det är snö. Kanske man gör på andra ställen i Sverige också men för mig som bor på landet var det en nyhet. Här ställer alla undan sina cyklar under vintersäsongen.
 
Imorgon blir det förhoppningsvis mer bilder från Umeå, från Waldorfskolan. Och mer förstås om valpen Hambo.

Jazz när han var valp

 
 
Jazz är alltså lille Hambos pappa. Jag hittade några bilder på honom när han var valp. Överst syns den där hårvirveln mitt uppe på huvudet!  Det syns också att Jazz var mörkare än Hambo. Mamma till Jazz,  Valsa var inte så mörk men hennes pappa i sin tur; Pilo, var mörk. Det kan vara därifrån färgen kommer. Mamma till Valsa hette Polka och hennes pappa var norske Tero om vi nu ska orda lite mer om härstamningen.
 
Jazz ville helst sitta ner och äta, vet inte varför. Här syns den fina nackstrimman på Jazz, den som Hambo också har. Hoppas Hambo får behålla den. Det vita brukar ju minska.
Vi köpte leksaker till Jazz, men detta var sommar och hans favvo var plastblomkrukor och uttjänta frottéhanddukar. ;- )  Vi hägnade in en del av trädgården då till de två valparna vi hade samtidigt; hamiltonstövaren  Jazz och taxen Oskar. De lekte vildsint med varandra varje dag under uppväxten ute och inne.
 
Vet tyvärr inte åldern på Jazz här, men en liten valp är han.
 
 Här ligger Jazz hos sin mamma Valsa hos Bosse o Liselotte i Leverhögen. Hon fick bara tre valpar tror jag. Tror  att det är Jazz som ligger närmast här.
 
Mentalt så har både Hambo o Jazz den där tryggheten som gör att de kan koppla av totalt trots att det händer saker runt dem.  Men en skillnad är att Hambo är betydligt tuffare än Jazz och vi förstår att vi måste nu från början visa honom vem som bestämmer. Att säga strängt fy ta i nackskinnet och lägga ner honom funkar bra. Att ruska om i nackskinnet är mammans metod för att fostra valpen så den känns igen och är naturlig. Hambo skriker förstås när vi gör så men ger sig strax. Han vill gärna tugga på sånt som inte är tillåtet (sladdar, skor, möbelhörn, händer, fötter, kläder, stenar) och då kan vi behöva ingripa. Men ofta räcker det redan med skarp tillsägelse och han ägnar mest lektid åt leksaker som är tillåtna.
 

Lille Hambo har vit strimma i nacken!

Den har blivit allt mindre så som det vita brukar bli på hamiltonstövare. Det syns tydligt när vi kollar på filmsnutten som togs i valphögen för några veckor sedan. Men det lustiga är den del av strimman som är närmast ryggen har längre hårstrån än den övriga pälsen. De spretar lite.
 
Hambos pappa Jazz har också en liten strimma på samma ställe. Vi tolkar denna likhet som att Hambo kommer att likna sin pappa. Jazz har nåt som ingen annan hund som vi har sett har; en hårvirvel längst upp på huvudet. Därför kallar någon (Sylvia!) honom för punkaren. Han satt i hennes knä i flera dagar när hon o Rolf besökte oss med husbilen den sommaren han var valp. Efter det så minns han henne och är jätteglad när hon kommer.
Kan bara tillägga att Hambo har ökat ett kilo i vikt sedan han kom och är nu ungefär 5 kilo.
 
Mer om Hambo och Umeå imorgon.

Västerbottens museum besökte vi i Umeå!

 
Det är ett vackert museum med fina utställningar. Dessutom har man en  avdelning för barn att roa sig med, både med lek och med skapande. Här är lilla barnbarn Lovis på gungfågeln. Barnbarn Isak och dotter Malin var också med.
 Detta är en relief av Västerbotten med alla älvarna. Lilla Lovis ville se nära och Isak lyfter upp.
 
Och maten i restaurangen går inte av för hackor!! Roland åt palt för första gången i livet. Han gillade det högt och rent. Blir nog inte sista gången han äter det. ;- )
 
Det var en fotoutställning där som man bör se om man besöker Umeå. Det var bilder av Sune Jonsson, bilder från förr i tiden. Det finns också en bok som han har sammanställt  som jag tror har fått Stora Publishingpriset. Numera vet vi ju vad det är eftersom vi blivit bekanta med Anna! ;- )
 
 
Boken var slut på svenska så vi köpte den på engelska, men det spelar ju inte så stor roll för det är ju bilderna som är mest intressanta och engelskan kan vi nog förstå.

Country gemensamt intresse!

Att döma av vad vi hörde i "På spåret" så var det här  ett kul möte  för äldste sonen Markus.  Göran H verkar vara en stor humorist med snabba träffsäkra kommentarer. Milkshake före Eric Church på Circus. En intressant "Min sanning" på tvåan med Göran H i kväll. Slumpen gjorde de här tillfällena nära varandra i tid.

Kulturbageriet o kulturhuset i Umeå

Det här är så fint gjort i Umeå, man har bundit ihop kulturhuset det nybyggda med den gamla tegelbyggnaden bredvid med en innergård med glastak. Här ryms en supertrevlig lunchrestauran där vi åt med dotter Malin en dag. Den heter Kulturbageriet tror jag o man bakar mycket själva.
 
 
 
 
Här lunchar vi med dotter. Det var mysigt. På bilden ser både Malin o Roland allvarsamma ut men det var inget dystert samtal alls. Tyvärr funkade inte min kamera så det blev inte så många bilder att välja på
 
 På samma gård finns en fin restaurang och där bjöd vi Linus på lunch en annan dag. Det var meningen att gossarna skulle ha varit med också efter skolan men de fick influensa vår sista dag i Umeå och blev liggande hemma. Roligt att träffa Linus också, inte så ofta.
 
 Här finns också en suverän delikatessbutik. Vi letade renkött förstås. Ägarna är två tvillingar och de berättade att de tar renkött vid slakten från en speciell same som leverar bra kött. Vi köpte en del rökt med hem. Det är roligt att resa till Umeå, mest för att träffa barn och barnbarn och deras släktingar förstås, men också för att det är en stad att trivas i som besökare.
 
 Det blir mer bilder från Umeå och från Hambo i morgon senast

Dagens hundpromenad med alla fyra!

Lille Hambo stretar på i snön för att nå fram till de stora hundarna! Fyrsprång och trav är det! Det snöade och har snöat hela dagen!
 
 
Far Jazz och son Hambo.
 
Hambo har ett kavat kroppsspråk. Tror att han blir en tuffare hund än pappa Jazz.
 
Mer bilder från Umeå blir det i kväll.

Modig o läraktig Hambo!

Hambo måste lära sig att gå igenom den här luckan för att kunna vara med de stora hundarna i hundhuset när vi jobbar.  Det momentet brukar ta ett antal dagar i anspråk, genom att först hänga upp luckan helt så hunden får  träna att gå på landgången. Och sen låta luckan vara lägre och lägre och ta emot lite mer för varje gång. Till slut får man hunden att acceptera in - utgången.  Hambo lärde sig detta efter bara några gångers prov när Roland kallade på honom från andra sidan!  Luckan behövde aldrig hängas upp, han gick direkt igenom. Jätteglad är han att kunna göra som de stora hundarna!
 
Och bordet ute i hundgården gick han upp på direkt! Det är en fantastiskt modig och läraktig hund vi har fått. Inne uppför han sig redan som en vuxen hund, lugn och med rutinerna redan på plats. Det här är lycka! Han är så lik sin pappa Jazz mentalt. Helt lugn och trygg i alla situationer. Visar ingen rädsla för dammsugare, elvisp eller hårklippningsmaskin. Reagerar positivt på främmande människor ute eller här inne.
 
 
 
 
 Senare idag mer bilder på Hambo och bilder från resan till Umeå.
 

Barnbarn i Umeå!!

Höjdpunkterna på Umeåresan var förstås att träffa barnbarn, dotter Malins familj och släktingar. Det känns otroligt skönt att den lilla familjen har ett så stort nätverk runt sig i olika generationer. Och det är trevligt att vi kan ses också.   Vi bjöd på rökt rådjur och potatisgratäng vid ett tillfälle och fick bästa hallonpajen av en storasyster. Sen lagade Kristian den godaste kalkon vi har ätit. Han hade lagt smaksättningen mellan skinnet och köttet!!!  Kristian läser mat på universitet och gillar det här med att dona i köket. Lilla barnbarn Lovis är en riktig sötnos, full av babbel och lek. Hon är duktig på pussel. Sen har hon de snällaste storebröder man kan tänka sig. Hon blir som en liten prinsessa.
 
Påklädning är " ... kan sälv".. Funkar om man sitter på golvet.
 
Isak fick jag i alla fall med på ett kort. Annars så funkade ingen av mina kameror, inte den riktiga eller den i mobilen i lampljus bara utomhus i solsken. Så det blev alldeles för få bilder som gick att använda. Isak har en rolig bok med frågesport där man får ett jubelljud om man svarar rätt. En kväll var vi med gossarna på filmen "En man som heter Ove" så nu har vi sett den också. Återkommer till den.  Och vi hälsade på Elias på hans skola, den fina Waldorfskolan i Umeå, men jag återkommer till den också.
Lilla Lovis vid ett senare tillfälle när hon busar hos farfars mor.
 
Får ta med andra bilder eftersom det blev så få som funkar från besöket; barnbarn Elias
Barnbarn Isak.
Barnbarn Lovis på Västerbottens museum. Det besöket återkommer jag också till. Fin fotoutställning,

Första hundpromenaden med alla hundarna!

Vi tog en längre promenad idag med alla hundarna! Roland gick först med de tre stora och jag kom efter med lille Hambo som skuttade i fyrsprång efter dem! Ha ha.... han var verkligen ivrig och ville hela tiden komma ifatt, stretade på. Han känner sig redan som en del av hundflocken och vill så gärna umgås med dem. När vi kom hem fick han mat och sen inträdde palkoma, lång sovning. Det ser kanske ambitiöst ut att ha koppel på en så liten valp, men det handlar hela tiden om att jag går dit han vill. Det funkar  ju inte att dra honom någonstans dit han inte vill, i så fall får jag lyfta upp honom och bära honom.
 
 I kväll blir det mer bilder o text från resan till Umeå.

Tränat bilåkning ...

 
 
.. med lille Hambo har vi gjort idag. Det är bra att försöka ta några kortare turer först för att förebygga bilsjuka.
Hambo är mentalt sett en superhund! Han lade sig ner och somnade i Rolands knä. Vi gjorde först ett stopp vid Svensbyn och sen ett i Leverhögen och så ett par i Årjäng. Helt cool hela tiden!
 
På öronen syns att han har börjat färga ut det svarta. Han blir nog helt brun i huvudet, lite ljusare än pappa Jazz alltså. Och det är en fördel.
Vi stannade och hälsade på hos den andre delägaren, Bosse i Leverhögen. Och han blev godkänd där också av honom och av Liselotte.
Roland passade på att visa honom det framtida villbrådet. Hambo noppade lite i öronen.
Tråkigt med de dåliga bilderna. Antingen har jag ställt in kameran fel eller också är det nåt annat galet. Bilderna blir bara gryniga grova. Det började uppe i Umeå under veckan.
 
I kväll blir det mer bilder från resan till Umeå.

Mycket soving är det med valpen Hambo!

 
 
 
Han har hittat sin plats här och är så trygg. Från den här dynan kan han se vad vi håller på med. Han har sina leksaker runt sig; plastflaskor med lite vatten i som han kan rulla med, boll, lurvig leksak. Och vi är helt fixerade vid hans kissning, bajsning och äting.  Lite som att ha en bäbis.. ;- ) Men det är så roligt att ha en liten valp. Man går omkring med ett leende hela dagarna. ;- )
 
I natt har han sovit bra. Vaknade en gång vid halv 4 tiden och då behövde han komma ut för att göra sina behov. Sen sov han till bortåt 7. Dags för mat och lek. Sen sovning. När han leker vill han gärna bita mycket i allting. Men när vi ryter till + klappar i händerna så slutar han och väljer sina objekt. Han har slutat bita i mina händer och i dynan han sover på. Testar fortfarande stövlar och skor. Roligt att han  lyssnar på våra röster.

Nationell identitet ...

... vad det egentligen är och i vad mån vi har behov av en sån är  intressanta frågor om man letar efter eventuella   gemensamma fenomen som styrt fram Trump, SD, Brexit till oväntad folklig / politisk framgång. Några har diskuterat nationell identitet lite mer än andra, bl.a. statsvetare Kjell Goldmann.  Jag bara skriver det här för att komma ihåg att söka mer om hur han tänkt.

Vi åkte till Umeå i söndags!

 
Umeå var Europas kulturhuvudstad och då byggde man vackert, bl.a. det vita kulturhuset som syns här från infarten i staden. Det är fint ihopbyggt med en gammal tegelbyggnad bredvid, med bl.a. Kulturbageriet.
 I det höga huset till vänster bodde vi under vår vistelse i Umeå, Scandic Plaza. Himla bra hotell och det ligger centralt, man når allt snabbt. Älven ligger fint här under bron.
 
Vi bor gärna på Scandic  Plaza i centrum. Det är tyst på rummet och man kan ställa in temperaturen på 18 grader, perfekt!
 
Frukost ingår förstås i hotellboendet. En del av oss äter  knaperstekt bacon och äggröra. Men inte jag,  jag har med hemifrån det godaste glutenfria brödet (får inte hotellet ha för hela kedjan måste ha samma bröd),  cocosolja för att ha istället för smör och desinficerande våtservetter att tvätta händerna med före äting (saknar jag på alla platser där jag  äter buffé och måste ta i ett antal bestick som många personer tagit i före mig). Frukost för mig är ingen stor post för hotellet alltså, några ostbitar och lite varmt vatten. ;- )
 
Vi åker inte raka vägen till Umeå numera. Det är 100 mil och 300 meter exakt och alldeles för långt för en dags resa i vår ålder. Så vi brukar övernatta i Gävle både på vägen opp och ner. Vi visste det inte innan men det  råkade bli den dagen Mellon var där. ;- ) , och hotellet var fullt, men vi fick mat till slut.  Och att gå på Mellon var inte aktuellt för vår del. ;-)) I Gävle  läste vi i tidningen om att man väntade trafikkaos i Umeå under kommande helg eftersom Ikea skulle öppna sitt första varuhus i staden. Man har 2400 parkeringsplatser men trodde inte de skulle räcka. Och många kom men något trafikkaos såg vi inte till när vi kom på söndagen. Bilden ovan är från Ikea i Umeå när vi åkte förbi.
 
Bloggen kommer de närmaste dagarna att handla mer om resan till Umeå och om  lille Hambo.
 

Vägen upp till Umeå, till dotter-familjen!

Vi fick en fantastiskt vacker resa till Umeå för en vecka sedan. Höga kusten i strålande solsken!! Det har vi aldrig upplevt förut, andlöst fint. Och här är det ordentlig med  is! Vi var avundsjuka på alla spår av skidor och skoter.
Det finns en fördom i Sverige att de tättbefolkade områdena i söder och de stora städerna försörjer Norrland med bidrag! När man reser efter kusten och ser alla industrier som växt fram tack vare  skog, vattenkraft och mineraler så fattar man att Norrland skulle klara sig alldeles utmärkt på egen hand utan de fattigare  områdena i södra Sverige. 
 
Den här skidbacken fascinerar varje gång. Landningen måste rimligen vara på taket till en bensinstation ;- ))
Skuleberget tror jag att det heter. Gissar att det är klättrares paradis. Vi sms:ar till Robin varje gång. ;- )
 
 
Och här är min skräckupplevelse varje gång vi reser den här vägen: Höga kusten bron! Förr brukade jag börja blunda långt före. Men nu har jag kommit på att det värsta är att se oppåt, inte neråt. Så om jag fäller ner solskyddet och bara tittar på vägbanan så går det bra. ;- ))
 

Hambo träffar sin pappa Jazz!

Lille Hambo fick träffa sin pappa Jazz första gången. Ömsesidigt tycke uppstod. Hambo vill hela tiden gå till hundarna. ;- ) Man kan ju tycka att det är gulligt men om man ska se det hela realistiskt så vet förstås ingen av dem om sitt släktskap. Det är väl så att Hambo är van vid andra hundar, inte ett dugg rädd när tre stycken skäller för fullt och han känner sig trygg med dem. Det kommer inte att bli några problem att få honom att trivas bredvid Hambo, Jazz och Seffrin. De ska få vänja sig vid varandra lite i taget och en i taget. Hambo är för liten för att klara av vilda lekar med vuxna hundar än.
 
Det har snöat här ett par dagar under vår frånvaro så nu blev det snöröjning. Hambo är inte rädd för maskiner och buller heller. Trygg hund har vi fått! Han är lik sin pappa Jazz på
 

Hambo somnade på husses arm!

Oj, vilken kväll han hade här Hambo! Så mycket nytt att upptäcka. Han hittade platsen för maten på köksbänken med hjälp av luktsinnet. Bra väderkorn! Han slutade gnaga på blomkorgen vid sträng tillsägelse. Trappan vid entré är rätt stor men den tog han i en svineblink. Äta maten och dricka vatten gick bra. Vi var ute med honom några gånger och han gjorde ifrån sig det mesta då. Leka med boll och vattenflaskor och köpeleksak var kul. Till slut blev lille Hambo trött och knoppade in på husses arm.
 
Under natten har han förstås vaknat till ibland, gnällt  och saknat sina syskon.  Det hör liksom till.
 
Det blir mer bilder från Hambo och Umeå under dagen.

Hambo hemma!!!!

Nu är Hambo hemma efter den långa resan från Insjön. Det gick bra hela vägen, han sov det mesta. Och nu har han fått mat, kissat och bajsat ute. Vi packar  upp nu.  Det blir mer bilder senast imorgon på Hambo och våra dagar i Umeå hos dotter med familj!

Bedagade tulpaner!

Jag gillar bedagade tulpaner. Just på de här bilderna har jag för dåligt med pixlar på kameran så de ser lite sprickiga ut, men i verkligheten är de fina! Jag spara tulpaner länge.

Vi hämtar valpen idag torsdag!

  Vi är på väg till Insjön i Dalarna för att hämta lille Hambo 2 idag!  Det är en hamiltonstövarvalp efter vår Jazz, på dagen 7 veckor gammal tror jag. Valparna  veterinärbesiktigas nu och vi får hålla tummarna att allt är bra. Ikväll hoppas jag på att kunna lägga ut bilder på honom hemifrån. Vi får tro att den långa resan hem sen ska funka utan bekymmer. 

Före och efter golvslipning!

Det här furugolvet lades i kök / vardagsrum när huset byggdes 1999. Furu var modernt då överallt. Sedan dess har det trampats mycket på det och bitvis var det nu så slitet att det inte gick att hålla rent ordentligt. Dags för en slipning alltså. Det fanns lite att slipa på, 2.80 cm tjockt var det. Bilden ovan är från före slipningen av golvet.
 
 
Nu är det klart!!! Slätt, hårt  och fint är det efter slipning och flera omgångar klar lack.  Vi ville inte ha det ljusare med någon lasyr eller så utan det får  fotsätta att matcha köksinredningen och taket och listerna. Snyggare om allt är en helhet. Furu i olika åldrar är inte fel.  Nu är gardinerna också tvättade och uppsatta med frisk doft från klädstreck ute. Sen ska köksmaskiner och möbler tillbaka. Roligt att ha fiberuppkoppling i huset numera. Ny toa, ny dusch,  diskmaskin och en Webergrill  har det också blivit. Nästa investering blir ny liten tv och det snart.

Bok med satellitbilder!

Den här stora boken har jag fått! Den är fantastisk med bilder tagna från satellit över spår av mänsklig aktivitet. Vi är egentligen makalösa i vårt byggande och konstruerande på jorden. Man undrar vad eventuella rymdvarelser tänker om de nu finns och om de ser var vi har gjort.

Björkvedsbrasa gör rent glaset!

Ibland ställer vi in värmeljus eller marshaller eller eldar med tall / gran. Då blir det svart av sot på insidan av glasluckorna. Men efter ett par brasor med torr björkved så är de absolut glasklart rena igen. Annars får man gå på med tidningspapper och aska och gnugga. Bra upptäckt!