Språkpolisen ...

.... i mig vaknar till liv när jag läser detta på nätet i DN ang branden i Nyköping. 

"Misstänkt mordbrand i Norrköping

Nattbrand i flerbostadshus. Branden är släkt, men vissa omständigheter gör att polisen tror att det kan röra sig om mordbrand."

Jag antar att det inte är bränders släktskap man vill berätta om, utan att den är "släckt". En tidning som DN får bara inte ha såna här simpla stavfel.

(Märker Ni nu att jag jagar andras skrivfel när jag avslöjat mig själv med att inte kunna skilja på de och dem? ;-) Ha ha... det är lite lågt faktiskt! )


Kommentarer
Postat av: Selma

Jag törs sällan klaga men jag har en del språkligheter som gör att det kliar på min språknerv när jag ser dem. Eftersom jag själv är en slarvmaja som inte ser mina skrivfel förrän det gått minst ett dygn sedan jag skrev dem försöker jag låta bli att kasta sten. DN borde ha korrekturläsare!

Postat av: Nina Lindh

Jag blir gaaaaaaaaaaaaaaaaaalen på sådana skrivfel. Kan snart inte läsa morgonblaskan... eller kvällsblaskan... just på grund av alla stavfel och syftningsfel. Gaaaaaaaaaaaaaaaaaah!Jo, bränderna var nog släkt med varandra... kusiner kanske ;o)

2011-01-08 @ 13:07:54
URL: http://ninalindh.blogspot.com
Postat av: Mia

Korrekturläsarna är väl historia, antar jag. Besparing.

2011-01-08 @ 13:24:15
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Suss

AHA, du är också ordpolis, jag blir helt galen på sådant där, för jag törs väl inte skriva "sånt" när det heter sådant, eller???

Det är i alla fall viktigt att vi anväder vårt språk rätt typ!

2011-01-08 @ 18:58:37
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Herta

Jag var på ett jubileum på vår lokaltidning för ungefär lite drygt ett år sedan och tog upp just denna fråga när vi träffade chefsredaktören på visningen. Han höll med mej men hänvidade till totala ändringen i vårt samhälle. Men skall vi acceptera detta?

2011-01-08 @ 19:49:06
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Landkrabba

Jag är också en riktig språkpolis. Har under åtskilliga seminarier i skolan sågat arbeten totalt för att språket varit så dåligt. Man kan dölja ett kasst arbete bakom ett bra språk men tyvärr funkar sällan ett bra arbete med ett kasst språk... Stav- och grammatikfelen tar över och till slut är det allt jag ser.

2011-01-08 @ 20:00:11
URL: http://landkrabba.blogg.se/
Postat av: Lena

Snabbutbildade/självlärda journalister utan stavningskontroll på datorn och helt utan själkritik?I Bohusläningen har jag två dagar i sträck rättat samma journalist, bergning av en bil och sedan plussgrader. Mina kommentarer publiceras inte (ha,ha), men det har blivit rättningar i texten. Jag kommer att fortsätta kommentera om jag hittar fler stolligheter. Och har tid!

2011-01-08 @ 20:40:52
Postat av: Lotten

Här bor också en språkpolis!

Det svåraste här i den lokala dialekten är att folk säger att "kranen läker" när det heter "kranen läcker". Första gången blev jag totalförvirrad...

2011-01-08 @ 20:54:45
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Ailas

Numera orkar jag inte bry mig längre, men har också observerat att antalet fel ökat i pressen. Ska i och för sig inte säga så mycket, slarvar själv ganska mycket när jag skriver. Fast jag kan ju alltid skylla på att svenska inte är mitt modersmål. :)Hade för någon tid sedan en liten ordväxling med en manlig kollega som på fullaste allvar menade att "ingen längre har tid att bry sig om stavning och annat smått". Det viktigaste är att bli förstådd, menade han. Hm... och han ska vara lärare, tänkte jag för mig själv.

2011-01-09 @ 02:20:51
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: TT

Men det är väl en viss skillnad på utbildade journalister som jobbar för stora tidningar som dessutom borde ha korrekturläsare...

2011-01-09 @ 10:17:48
URL: http://tyratok.blogg.se/
Postat av: Thomas Olausson

Sedan kan man ju peta på ordet "omständigheter" med. Jag stavar som det var menat från början – med ett litet L. http://sv.wiktionary.org/wiki/omst%C3%A4ndlig

2011-01-09 @ 11:11:42
URL: http://vanligtvis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback