Krigsretorik om Syrien ...

... tror expert på utrikespolitiska institutet att det handlar om mellan Damaskus och Obama. Man vill ha en lösning som räddar ansiktet på båda parter. Den bör vara färdig tills kongressen i USA fattar beslut om tio dagar. Det vore nog ödesdigert med ytterligare våldsupptrappning i Syrien-inbördeskriget, det inser alla och ingen vill ha det.
http://www.expressen.se/nyheter/expert-om-obamas-tal-det-doljer-nagot/
http://www.expressen.se/nyheter/barack-obamas-tal-mottes-av-jubel/

Hejs första hare!

 Här kommer skogsharen i storskogen! Jag får väl ärligt säga att han är längre bort från mig än det ser ut, men jag förstorade bilden lite.
 
 
Han vänder bort ifrån oss, Hej får se honom och börjar driva med skall i kopplet när han ser honom.
Här försvinner haren längst upp till vänster i bild. Hej driver med högljutt skall så länge han ser honom och stretar vilt i kopplet. Sen släppte jag honom. Hej drev så länge han såg haren, dvs  några sekunder. Men direkt haren försvann utom synhåll så körde Hej näsan i backen och började slaga tyst istället. Han for runt överallt runt oss utan att få ordning på spåret men försökte verkligen. Det fanns säkert fler spår, inte så lätt. Och han var som lite blockerad under tiden, brydde sig inte om mig eller Roland och näsan gick tätt ner i backen. Det är lovande att han inte försöker jaga med "ögonen" utan använder näsan. Och att han inte tar vittring i vind utan gör det noga, inte slarvar.  Roligt att få uppleva detta!
 

Barn med dyslexi ...

... och  läs- och skrivsvårigheter har enligt skollagen  rätt till stöd utan diagnos. Allt annat vore absurt eftersom det oftast tar flera år att få fram en dyslexidiagnos. Och under den tiden, den första tiden i grundskolan, behövs en massiv insats för de barn som har bekymmer med sin läsning. Genom tester och lyhördhet kan man fånga upp de här barnen tidigt och det betyder mycket för deras läsutveckling. Man kan inte radera ut alla dyslektikers  läsproblem med tidig träning men eleverna  slipper utveckla felaktiga lässtrategier som sedan hämmar läsningen helt i onödan. Jag  är glad att vi på min skola prioriterar de här insatserna i förskoleklass och år 1 o 2 i grundskolan. Att inte ge stöd till elever som saknar diagnos måste vara ett brott mot skollagen. Obegripligt! Återigen framstår det som självklart att skolan ska tillbaka till staten.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kunskapslotteri-i-kommunerna_8472948.svd

WWF publicerar dödshot ...

... mot politiker och andra  i kommentarerna på sin facebook. Och den här organisationen har vår kung som sin beskyddare??????
http://www.vargfakta.se/nyheter/varldsnaturfonden-wwf-ger-plats-for-uppmaningar-till-valdsbrott/

TBE ...

... är en av smittorna man kan få av fästingbett. Har hittills tänkt bort risken, vi bor enligt uppgift inte i  riskområde. Tänker om nu när en bekant lider igenom sjukdomen med mycket svåra symptom. Vet inte om det är hjärninflammation man får, som man påstod i tv eller om det är hjärhinneinflammation som är lite lindrigare. Encefalit eller meningit? (Och varför kommer jag ihåg det nu då? Avdelning värdelöst vetande!). Det kryper närmare nu i alla fall; Egenäs eller Långserud kom smittan ifrån. Ingendera platserna är så långt bort. Och det har varit flera fall de senaste åren. Tror vi vaccinerar oss nu.  Fästingar får både vi och hundarna nu och då.

Fredagsmys ...

... med lite ovanliga ingredienser: Pytt i panna på mycket lök, rester av pepparrotskött på älg och potatis förstås.
Egenodlad tomat från pallkragarna, fast den har legat på mogning i fönstret!
Till detta en spritzer ; dvs en skvätt gott vitt vin Kallfelz och bubbelvatten med lite citron i. Det får duga.

Monument ...

... över en svunnen tid träffar jag ibland på när jag går på skogspromenad med lille Hej! Redskap från jord- skogsbruk och annat som bara blivit stående. Någon har flyttat ifrån dem eller blivit för gammal och sjuk för att använda dem så de blev bara kvar. Känns lite tragiskt att se. (En vägsladd påstår gubben att detta är???? Mitt i skogen!)

Fredag ....

.... igen då och en ny helg. Tiden går så fort. Det enda som är givet på agendan inför helgen är en släktings konfirmation på söndag. En bloggläsare påpekar att texten i bloggen blivit liten. Vore bra att få veta om någon mer tycker så, att texten krympt.

Horngädda från Östersjön

Jo den lär ska va fångad i Östersjön, enligt uppgift det enda ställe den finns på. Märklig fisk med illgröna ben i! Inte fel om man vill hitta dem och det kanske behövs, jag misstänker att de är rätt många. Bilden är från yngsta sonen Mattias och hans frus måltid för någon vecka sedan. Imorgon bitti reser de till över helgen till Madrid och ser på dans och fotboll och bara  turistar med Jimmy o Kaori.
 

Inreder / renoverar igen!

 
 
Vi har anledning att renovera en lägenhet på Liane, en som står tom just nu.  Toan får nytt element  morgon , allt  har blivit minutiöst rengjort, nytt vitt duschdraperi, vitmålat blir det på dörren och runt den. Jag ska måla rören under handfatet vita. Det ska bli nåt med hyllor och spegel ovanför tvättfat o toan. Nåt att hänga handdukar på tork på ovanför elementet och nya handdukshängare. Pappersrullehållaren blir flyttad.  Först tyckte jag inte om det gröna mönstret på väggarna, men tillsammans med blankt vitt och blank krom är det helt ok. Det gröna mönstret ser likadant ut över hela i verkligheten men skiftar på bilden.  Fönstren  blir nog bytta runt om lägenheten, stor spis med kolfilterfläkt, ny kyl-frys, micro, målat vitt i köket och hallen, lagat och vänt på dörren mot källarnedgången, vedspisen blir kvar, nytt golv i köket, garderober i hallen. Ja nåt sånt går vi och spånar på, vi får se vad det blir till slut när vi tänkt färdigt. Känns ibland som att vi byggt och inrett jämt, när det ena blir färdigt tar det andra vid. Roligt är det i alla fall, fullt av utmaningar.

Skolverket är sanslöst!

"Skolverket har tagit emot kompletterande handlingar till ditt ärende. Din ansökan kommer att bedömas utifrån de uppgifter som du har lämnat i ansökningsformuläret och de handlingar som har bifogats ärendet.

 

Ifall du inte skickat in några kompletterande handlingar utan endast gjort en ansökan via post, så innebär detta att dina ansökninghandlingar har skannats och bearbetats av Skolverkets verksamhetssystem. När detta sker skickas automatiskt ett e-postmeddelande, oavsett om det gäller en inskickad komplettering eller inskannade ansökningshandlingar. Det innebär alltså inte att ditt ärende har förväxlats med ett annat ärende eller att någon annan har skickat in handlingar som bifogats till ditt ärende.

Kontakta gärna Skolverket om du har ytterligare frågor angående din ansökan om legitimation för lärare eller förskollärare."

 

?????????????????

Jag bara bröt ihop och gapskrattade när jag läst detta automatsvar från Skolverket, svaret på kompletteringen  av min lärarlegitimationsansökan. Jag har ju ibland undrat varför vi i skolan ska tvingas lägga ner så mycket arbetstid på att skriva drivor av dokument som bara fyller funktionen att kunna tas fram om-att-ifall det händer något och vi blir inspekterade eller anmälda eller ifrågasatta. Alltså massor av tid för någon slags juridisk prevention, dokument som inte fyller någon funktion i vardagsarbetet. Men nu förstår jag varifrån det kommer.

 

Om jag nu lyckats tolka den här kryptiska kanslisvenskan rätt, så vill verket informera mig om följande;

 

- Att man kommer att bedöma mitt ärende utifrån de handlingar jag skickat in (Ja, vad i all världen annars??????? Utifrån min skostorlek???)

 

- Om det nu skulle vara så att jag inte skickat in kompletterande handlingar (jag skickade in kompletterande handlingar!) utan istället skulle ha skickat in en ansökan (jag har inte skickat in en ny ansökan) med vanlig post så skulle följande ha hänt;

den ansökan skulle  ha skannats och bearbetats i Skolverkets verksamhetssystem (Jamen självklart att den i så fall inte slängts i papperskorgen! Jag struntar väl i vad man skulle ha gjort om jag skickat in något helt annat än det jag skickat in!!!!!!)

 

- Om jag skulle ha skickat in en ansökan (vilket jag inte har gjort!)  istället för kompletterande handlingar (vilket jag har gjort!) så skulle jag ha fått ett automatiskt e-postmeddelande om det ( Självklart skulle jag ha fått det, men jag bryr mig fortfarande inte om vad jag skulle ha fått om jag skickat in något annat än det jag faktiskt har skickat in!!!!)

 

- Om jag nu skulle ha skickat in en ansökan istället för kompletteringar och jag därmed skulle ha fått det ovan omtalade automatiska e-postmeddelandet om det, så ska det automatiska e-postmeddelandet, som jag i så fall skulle ha fått,  inte tolkas som  att jag har förväxlats med någon annan. (??????)  Det ska heller  inte tolkas som  att någon annan har skickat in nåt som lagts till min ansökan. (Vem skulle ha anledning att skicka in kompletteringar till min ansökan????? Och jag har fortfarande inte skickat in någon ny ansökan. Jag har skickat in kompletteringar)

 

Detta är bara sanslöst! Jag ser med stigande spänning fram emot att få min lärarlegitimation. Inser nu att den kan komma att innehålla nästan vad som helst när den kommer från en myndighet som kan åstadkomma nåt sånt här.

 

(Det logiska och enkla svaret kunde ha varit så här: "Detta är ett automatsvar för att bekräfta att vi mottagit din ansökan / din komplettering".)


Lundsberg stängs!

Skolinspektionen har valt att stängs Lundsbergs internatskola. Det var säkert ett vettigt beslut eftersom man fann att skolans styrelse anställt en rektor som tydligen på något sätt accepterade brutala insparkar, nollningar och kamratförtryck. Man borde självklart ha kollat honom bättre före anställningen. Det gör att ansvaret hamnar brett på alla i ledande position på skolan; skolledare och styrelse,  inte enbart på eleverna som höll i det aktuella strykjärnet. Fast de inblandade eleverna mår nog dåligt nu efteråt, liksom alla andra elever på Lundsberg som nu måste byta skola.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolinspektionen-stanger-lundsberg/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lundsbergs-rektor-godkande-nollning-av-elever/
http://www.dn.se/ledare/signerat/bye-bye-lundsberg/

Obama-bilen är otroligt säker!

En helt fantastisk bil har president Obama! Den för tankarna till James Bond. Beskrivs på länken här.
http://www.expressen.se/nyheter/nya-uppgifter-om-obamas-sverigebesok/
 Hela besöket i Sverige kommer att vara så otroligt bevakat. Det måste vara ett märkligt liv att alltid leva så påpassad och ändå se så obekymrad ut på alla bilder. Men det blir väl en vana.  Vi svenskar  betraktar gärna  Sverige som trygghetens hemort på jorden, men efter våra statsministermord och en del annat så ses vi utifrån som högrisk för politiker och allt kommer att granskas minutiöst inför Obamas besök här. Hoppas allt går bra.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17370670.ab
 
 

Födelsedagstårta o present

Födelsedagstårta och present! Barnbarn Isak! Lite sena bilder, men de kom på sms.
 

Alfons Åberg är till salu!

Undrar om inte jag och lille Bill lägger ett bud! ;-))
http://www.expressen.se/nyheter/alfons-aberg-till-salu/ 
 
 

Stryka ute!

Ett berg med stryktvätt har tornat upp sig i väntan på en regnig dag. Men det blir inga regniga dagar alls. Då kom jag på att det gick att ta ut tvätten och brädan och strykjärnet! Betydligt trevligare att stå ute i solskenet och stryka. Det här är för övrigt en syssla som jag nästan gillar, lite kontemplativt, liksom tvätt. Tråksyssla däremot är städning.

Bill hos mamma på jobbet!

 Sen försvann hon ut på jobb med Stockholms modevecka nånting, Bills pappa är ledig och hemma med honom. Fin bild blev det i solskenet.
 
 

"Centern måste vända hemåt" ...

... mot sina traditionella frågor; landsbygd, jord, skog, småföretagande, bra mat,  infrastruktur (järnvägar, vägar osv) regionalpolitik. Om man sen lägger till en balanserad  rovdjurspolitik och sund EU-skepsis så skulle väljarstödet direkt hamna på 10 Procent! Debattartikeln av Markus Uvell, ledare i Timbro,   pekar i Expressen ut riktningen för Centern. Det beskrivs också hur de andra partierna nu systematiskt försöker muta in Centerns gamla områden, samtidigt som (C) står still och stampar på 1 % av väljarna i Stockholm. Storstadsflirten hade ingen framgång alls. Det har inte varit någon succé att försöka sig på att verka liberalt, som ett borgligt miljöparti, ett parti för kvinnor, med mycket invandring och regnbågsfrågor på agendan.  (C ) riks  är ett folkrörelseparti med rötterna i landsorten och det går inte att plötsligt göra om det i ett lappkast  för att hitta nya väljare. Trovärdigheten tar stryk och det hela verkar bara väljarfjäsk, bottnar inte ideologiskt någonstans. Än finns tid att vända om men då måste nog Annie Lööf ersättas av Eskil Erlandsson för att markera bytet.
http://www.expressen.se/debatt/centerns-enda-chans-ar-att-vanda-hemat/
 

Hej på kvällspromenad!

Mycket skutt och hopp och spring en bit från vägen är det. Men så stannar han med jämna mellanrum och väntar på mig!! Med jämna mellanrum blir det inkallningsträning; vissla en speciell signal och ropa hans namn. Han kommer som ett streck även om det är en bit emellan oss. Det funkar bra och han får en pytteliten hundgodis varje gång förstås än då länge.
Pejlen får han ha på sig numera, ifall han skulle springa för långt bort.

Grands veranda!

Ny efter renovering är Grands veranda i Stockholm. Minns när vi brukade bo på ett sunkigt hotell uppe vid Sankt Eriksplan för att ha råd att äta frukost på Grands veranda. Värd varenda krona och vi var inte hungriga på hela dagen.
http://www.expressen.se/res/har-sitter-du-pa-forsta-parkett-i-huvudstaden/
Någon våning är också renoverad.

Byggmässa i Karlstad och trav!

Det var vi på idag måndag eftermiddagskvällning. Först byggmässa, sen Lennie Normans stand-up. Det var bra och Roland skrattade så han blev svett. Sen lyckades han få boken också, med hälsning. Trevlig kväll hade vi och den avslutades med mat och trav. Kanongod mat!!!  Det var mest favoriter som gick in så utdelningen på större spel blev minimal. Jag tycker det är kul att spela några kronor lopp för lopp och lyckades till slut få ihop ett plus på några hundralappar. Men det är ju spänningen som räknas, att lyckas överlista slumpen för jag kan ju inget om hästar. Fick se ett syskon till Moe Braga i alla fall, också fin.

 

Respekt Norge!

I Norge finns tydligen en stor nationell klokskap! Endast 19 % vill gå med i EU och den synpunkten har stöd i alla grupper.  Jag tror jag vill gå med i den ekonomiska succén Norge istället för att stanna kvar i konkursboet EU. (Grekland kräver nu ett nytt stort hjälppaket!) Dessutom har Norge en vettig vargpolitik som tar hänsyn till människor också, inte bara till rovdjur, man vill ha en levande landsbygd. Norge har min respekt! Det vore väl inte så konstigt att flytta gränsen lite. ;-)
http://www.expressen.se/nyheter/massivt-norskt-nej-till-eu/

Ikeakatalogen!

Den har fortfarande ett magiskt skimmer omkring sig när den kommer och jag deklarerade direkt i fredags vid dess ankomst att jag inte skulle vara kontaktbar den närmaste halvtimmen.;-) Visst är den bra, jag gillar Ikea, men varför måste det se så stökigt ut på alla bilder? Ihoprafsat och omkringslängt!!! Det är värre än här hemma. Man vill ju suga in läckra miljöer inte trash och sunk.
 

Döhalvan!

Det är kul ¨på döhalvan ser det ut som, så länge sjukdomar och fattigdom håller sig borta. Döhalvan är alltså livet mellan 50 o 100. Vi blir ju så gamla numera, ganska många kommer faktiskt att bli hundra år.
http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/hur-livet-pa-dohalvan-ser-ut-har-jag-fatt-en-unik-inblick-i-sen-forra-veckans-kr/ 
 

Fin kväll!

Det är en fin sandstrand vid huset!
Vinnie o farmor G.
Medan män i alla storlekar bastade så gick G o jag en timme med lille Hej! Han gladde sig mycket åt det och blev helt utmattad. Somnade direkt efteråt.
Grillmat med trevliga gäster!
Knyte var det, alla hade med lite.
Tre män anförde två grillar och det smakade utmärkt! Blandat blev det; kotlettrad, korv, kebabspett, stek, potatis, såser. Vi åt upp nästan allt.
Bastu var det innan och så här ser omklädningsrummet ut nu!
Här är bastumössorna, Vinnie skötte dem
Vinnie o Nick eldade hela kvällen!
När man arbetar måste man ha arbetshandskar! Annars får man ont i händerna.
En bild till från omklädningsrummet till bastun.
 

Middagslur ...

... tränar vi på att ta. Det är himla skönt och nyttigt, särskilt för oss som "håller på" med så mycket härj. Sen ska vi promenera och gubbarna bastar och så gemensam äting ute med vacker solnedgång.  Nyttigt för själen kanske.

Stuga ledig genom återbud ....

... har vi den här veckan som kommer nu, från o med idag, om någon känner för en avkopplande vecka i Värmland. Vädret ska bli fantastiskt, nära sjö är det. Båt hyr vi ut; kajak, kanot, motorbåt och så cyklar förstås om så önskas.
 
Efter den här lediga veckan så är det bokat igen framöver ett tag i våra stugor, så det är ett tillfälle just nu.

Vargutredning....

.... har det varit igen, vet inte för vilken gång i ordningen. Den här är basic dålig och det kan man begripa redan när man ser att media jublar över den, media gillar ju varg, högt och rent och oreserverat. Den stora knäckfrågan är, som alla berörda vet, hur många vargar vi ska tvingas ha. Allt annat i förslaget är lull-lull och dekoration, försonande  dimridåer som inte spelar någon avgörande roll i praktiken.  Det talas just nu om "Gynnsam bevarandestatus" som en  gräns  och den ska beslutas av Naturvårdsverket.
 
Fel, fel, fel!!! Och det är fel, inte bara för att det innebär att vi kommer att få lov att ha massor av varg i landet, Naturvårdsverket älskar varg. Det är fel av det skälet att "Gynnsam bevarandestatus" inte är ett läge som går att avgöra med forskning. Det finns lika många svar på vad det är, som det finns forskare. Det är naturligtvis politikernas ansvar att välja bland forskarnas synpunkter och stå för det valet inför medborgarna.
 
Frågan om hur många vargar vi måste ha för att göra EU nöjt och hur det antalet ska balanseras mot mänskligt lidande hos de berörda,  kan aldrig bli en myndighets ansvar. Det är och förblir ytterst en politisk fråga, antingen politikerna håller i den direkt eller indirekt.
 
Men nu som tidigare så duckar politikerna, vill inte ta i den  heta potatisen, vill lämna den till ett statligt verk för att slippa undan ansvaret. FEGT är bara förnamnet! Och om jag vore konspiratorisk så skulle jag kunna föreställa mig att utredningens  inofficiella uppdrag var just detta:
"Föreslå vad som helst, bara ni lägger beslutet om  antalet vargar någon annanstans än hos oss politiker. För det är det enda  vi själva aldrig kan föreslå"
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/kylig-syn-pa-het-fraga/
 

Till Spriklerud ...

... gick vi igår kväll med alla hundarna. Foto: Kopplat, får räcka för denna gången. Blåste in han på en vägtappt, det är vid mörkrets inbrott man får kvitto på inkallningsträningen som befästes sedan i 8-10 veckorsstadiet
Jazz fick gå lös förstås.  Han fick opp en hare efter en liten stund och jagade ivrigt med ös på den runt Spriklerud, Döverud, Litorpet och Blåsåsen. Harar går ju liksom runt i stora cirklar vid jakt. Och lille Hej fick häpet lyssna till sitt livs första hardrev. Vi vågade inte släppa honom för han springer efter de stora hundarna och hade säkert följt efter Jazz på sina höga vingliga ben. ;-)
 
Foto: Hej lyssnar till sitt livs första hardrev som Jazz levererar i augustikvällen.
Jag gillar de här kvällspromenaderna med hundarna. Roland berättar om dem som bodde här förut i bygden; om hur Jeremias på Spriklerud eldade på sten för att spränga den och på så sätt fick till en långt, djupt dräneringsdike, hur "spriklarna" levde,  om Davids favoritpass, om Viktor och de andra. Det känns som att vara en länk i en tidskedja av människor när våra liv sätts in i ett sammanhang. Sen måste man beundra dem som klarade att försörja sig och stora familjer på nästan ingenting. Man skulle vilja berätta eller att någon samlade allt och skrev ner, eller filmade eller dokumenterade på annat sätt. Minnena borde få finnas kvar, de är dyrbara på något sätt, fast det handlar inte om pengar.
 

"Besluten som sänkte skolan"

Nu är skolan i Sverige inte drunknad, men visst har den problem ur ett nationellt perspektiv. Det finns olika teorier om orsakerna men de flesta är eniga om att kommunaliseringen är en stor bov i dramat. Med den följde att skolornas kvalitet blev avhängig av den enskilda kommunens tillfälliga ekonomi, alltså  olika i olika kommuner och även starkt varierande år från år, svårt att planera långsiktigt. Lärarnas löner dök med kommunaliseringen direkt i botten med starkt minskat intresse för lärarutbildningarna som följd. Lärarutbildningsplatser gapar tomma.  Framöver blir det svårt att få tag på behöriga lärare. Med lokala löneförhandlingar utan  strejkrätt så blev det i praktiken inga reallöneförhöjningar alls under många år. Det kostade liksom inget att säga nej till kraven på anständiga löner. Lönehöjningar som utlovats centralt blev inte av. Friskolereformen som inte blev ordentligt uppstyrd och reglerad kritiseras också.
 
Mmmm.... jag tror att det ligger en del i kritiken som framförs i Expressen. Nu är det bara för politikerna att rätta till, förstatliga skolan, dra upp lönerna, reglera friskolorna bättre, ta bort merparten av den  juridiskt motiverade dokumentationshysterin, den som enbart är till "i fall att nåt händer o någon anmäler oss eller skolinspektionen kommer på besök". Den fyller ingen funktion i det praktiska arbetet, stjäl massor av arbetstid och hjälper ingen elev att nå målen.
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/besluten-som-sankte-den-svenska-skolan/

Bastulösningen

 
 
Mössorna är tovade av ull. När det börjar bli hett om huvudet så dränker man in dem i kallt vatten och sätter på sig för att få svalka.
 
 
Bastun är klar! Till slut. Mycket har vi tänkt på hur man skulle lösa väggskydd och insynsskydd för uteduschen. Det blev till slut typ fernissa på husets vägg och så en vikbar trävägg, också fernissad, som är fäst med gångjärn i väggen och som går på hjul, så att den kan vikas in mot väggen när den inte används. Det blev funktionellt = ingen insyn + att det såg rätt bra ut också.
 

TV - intervjun

http://www.svtplay.se/video/1412268/23-8-08-10
Här tror jag länken ligger till tv-inslaget som spelades in här igår.

Enklare skyddsjakt ...

... direkt och efter första angreppet av varg föreslås. Trot den som vill! Jag ska lita på  det när jag ser det genomfört och i funktion. Vi Årjängsbor är ju numera till och med  kända för att vara skeptiska till överhetens förmåga att hantera rovdjurssituationen, speciellt varg. Och det kan bero på att vi har varit med länge nu, de första vargarna i landet  etablerade sig här i Värmland. Många har  förlorat hundar och tamdjur sedan dess här i vår kommun. Vargen förvaltas inte på normalt sätt utan besluten har hamnat i en cirkus med överklaganden från Naturskyddsförening o Mikael Karlsson med åtföljande inhibition och en sväng via EU. För detta har vi fått betala med vår livskvalitet så visst är vi skeptiska.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/enklare-skyddsjakt-pa-varg-foreslas_8446890.svd
 

Grillade på stenen ...

... gjorde vi ikväll, torsdag! Fantastiskt varmt och skönt och vackert! Vincent o Nick fánn varandra direkt! Det var en fin kväll till mörkret föll och vi måste åka hem.
 
Månen speglade sig vackert i vattenytan när vi åkte hem!
 

TV var här idag ...

... och frågade hur det kunde komma sig att Årjängsborna enligt en undersökning har så lite förtroende för överhetens hantering av rovdjuren. Det är väldigt lågt i Årjäng jämfört med exempelvis Karlstad. Undersökningen är gjord av bl.a. Göran Ericsson i Umeå. Det var Kjell Gustafsson o Jenny som intervjuade Roland och det kommer under morgondagen på Värmlandsteve.
Det blev många bilder på Jenny bakifrån, men så här snygg är hon från framsidan! ;-)
Mycket jobb som ligger bakom endast några sekunders inslag i teve!  Eller kanske inte alls kommer med! Och jag insåg när de ställde sig här för att intervjua att jag inte borde ha städat altangolvet utan istället ansat kaskadpelargonerna som hänger bakom Roland. De kommer att ses i teve, inte golvet. Jenny är från Blomskog , barnbarn till Erik Arvidsson.  Världen är liten! Inslaget kommer i kortare version under morgondagen fredag  på teve och då kanske inte detta är med. Men troligtvis i ett längre i morgon kväll.
 
Och sen blev de sååååå trötta!
Vilka jättetassar Hej har fått !!!! Just nu är han en högbent klumpeduns. Valpar växer så olika.

Just nu, torsdag morgon, ...

Min tyske fiskegäst Werner med augustigädda från Östra Silen. Nu fortsätter vi vår trollingfärd söderut medans dimman lättar runt oss!
... är Roland ute och fiskar med en gäst. Så här fin gädda blev det för en halvtimme sen, över 80 cm. Lagom matgädda, den ska enligt uppgift bli queneller och soppa. Det lönar sig att gå upp tidigt på morgonen, de startade kl 6! Men dimman låg tät så de fick delvis orientera sig med GPS:n  på hundpejlen. ;-)
 
Sen kommer tv, sen kommer ett planeringsmöte, sen  kommer grillning på stenen hos goda vänner som vi inte träffat på  ett tag nu och vi får  äntligen träffa VINCENT! Honom har vi väntat på!!!!
 
Dimman har lättat där ute på sjön hos de morgontidiga fiskarna. Bilden kom precis nu. Vackert är det på Östra Silen! De  befinner sig vid Silvergruvan här.

Postat!

Skolverket är ett märkligt fenomen. Ansökan om lärarlegitimation ska man skicka dit och det gjorde jag för nåt år sedan. I våras  fick jag en anmodan att komplettera min ansökan med kursförteckning på utbildningen. Det räckte inte med enbart ett intyg på att lärarutbildningen  var genomförd, utan alla de kurser som ingick skulle vara specificerade. Eftersom jag sökt legitimation för mina fyra olika lärarutbildningar så ringde jag och frågade vilken utbildning som saknade kursbeskrivning. Men det kunde man inte svara på (???????). Och det kunde man inte ta reda på heller, jag hänvisades till det som stod i brevet. Det blev jag ju inte klokare av.
 
 Jag blev sur över det dåliga svaret och la ner hela projektet. Jag behöver egentligen ingen legitimation, annat än att eventuellt rama in och dekorera väggen med, eftersom jag antagligen har gått i pension när de absoluta kraven på lärarleg. kommer. Men det kom brev på brev om att listan över de här kurserna  saknades. Så jag tog mig samman och kopierade för säkerhets skull  upp hela bunten med handlingar inklusive  kursförteckningar en gång till, la i ett kuvert, klistrade  igen och postade. Ska bli spännande att se vad min legitimation kommer att innehålla. Jag har hört en del beskrivningar från kollegor som har häpnat över att de har fått  okända behörigheter. Men de flesta tackar och tar emot, klagar inte. Synd att detta blev så rörigt för grundidén är inte fel.

Grannen o fullmånen!

De där gula ögonen och stora hornen  är liksom respektingivande! Men han håller sig på rätt sida stängslet till skillnad från kompisarna som rymde och sedan försvann härifrån.

Waterside ....

... i Töcksfors åker vi till nu, lyxigt bjudna av vänner. Det är en trevlig restaurang med god mat och fin sittning både ute och inne. Vi var där med min bror o svägerska för ett tag sedan.  Jag har försökt låta bli att skriva mat o publicera bilder på äting de senaste dagarna, det blir  för mycket ibland. Skäms lite.  Fast vi har ätit gott i trevligt sällskap, flera gånger. Det är roligt med mat och visst är vi sällskapssjuka matvrak! ;-) Jag erkänner. Ingen idé att försöka mörka.

Första hundsläppdagen idag!

Roland var ute förstås med Jazz tidigt i morse. Han fick upp en hare och jagar nu runt Döverud - Blåsåsen med avbrott för vägtapter då och då. Harar är luriga och trixar för skaka av sig förföljare. Men nu hämtar Roland Jazz. Han får bara jaga kortare stunder så här i början på säsongen tills tassarna blivit härdade.

Bragge har räddat mitt liv!

Jag ringde till min "Bosse bildoktorn",  Bragge och sa att när jag kör så där 20 till 40 kilometer i timmen med min bil så vaggar den fram o tillbaka, fast går bättre i högre fart.
- Ett däck har spruckit, sa han då. Kom hit!
Sagt och gjort, jag åkte dit fast det där med spruckna däck trodde jag inte på.  Borde jag ju ha sett. Och det hade ju vaggat rätt länge. Men det tog honom några minuter bara  att hitta bubblan på däcket, och den var stor. Innanmätet på däcket hade spruckit och hela däcket kunde ha exploderat under färd när som helst och det hade inte varit lätt att styra då.
 
Sen spände han blicken i mig och sa att de här däcken var sedan 2008 och så gamla däck ska man inte åka omkring med för de blir sköra. och går sönder. Det går tydligen att se ett däcks ålder på sidan.
 
Nu har jag bara nya däck på min bil och kör tryggt. Bra med god hjälp! En får tacke!

Billbilder

Med pappaledig pappa i Vasaparken. Jag är verkligen glad att det är så bra ordnat för barn numera att papporna också är hemma med barnen. När vi hade småbarn så var Roland först i vår kommun med att ta ut pappaledighet. Han tog ut  3 av de 7 månader. Snärjigt med amningen för min del  men det var absolut värt det. Och fantastiskt att barnen kan få vänta till drygt ett år innan det är dags för dagis.
Här är barnbarn Bill med sin farbror Mattias. De bor ju alla numera i Stockholm och ses då och då.
 

Steglitsar ...

... var det på altanen idag, fem stycken. (Nej det var grönsiskor inte steglitsar! De senare har ju färg på huvudet också) Och de smaskade ivrigt i sig björkfröna. Syns dåligt här på bilderna.
 
 

"Weissensee" ...

...krönikan om vardagsliv i  Östberlin, 1980, under den sista tidens diktatur skulle jag vilja se. Det är ju inte så länge sedan Berlin en stad  med många människor var delvis inhägnat  och bevakat. Vi har goda vänner som har erfarenhet av detta och som har berättat nu i efterhand.  Då jag växte upp var fenomenet Öst- Västberlin så självklart att man inte ens reflekterade över det, men i efterhand verkar det helt absurt att det kunde hända och att det kunde pågå så länge. Finns att se på svt play en månad till.
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-en-dramatisk-och-effektiv-tysk-ogonoppnare-ligger-och-vantar-pa-dig/

6,9 grader ute...

... är det nu på morgonen och strålande sol. Suveränt vackert! Det börjar bli höst, min favoritårstid med kalla morgnar och kvällar, hög luft och mycket tid i skogen med hundarna.

Dvärgbandmaskinfo..

Fortfarande läses tydligen min blogg av några rabiata vargvänner. ;-) De tålde inte mitt påpekande att vargen är en av orsakerna till långväga spridning av dvärgbandmask, tillsammans med illegalt importerade hundar. De har skickat en kommentarsomgång i ämnet hos alla mina bloggvänner i deras bloggar!!! Och på en punkt kan jag hålla med den här vargkramaren, man kan söka fakta på nätet om dvärgbandmasken och riskerna med den.
 
Här nedan ´finns mer info om dvärgbandmask. Eftersom jag blev påhoppad på det här sättet genom kommentar hos bloggvänner så känns det som att jag måste ge mer info i ämnet. I jägarhem är kunskapen nog stor men kanske inte annars för det skrivs inte mycket om detta i vanliga tidningar. Tidigare fanns dvärgbandmasken inte alls här men den betraktas numera som etablerad i Sverige, fast vi vet egentligen inte på vilka orter den finns eftersom stora områden inte har undersökts. Man har inte lyckats  obducera rävar från alla  kommuner i landet. De svenska vargarna har märkligt nog inte tidigare kollats för den masken. (Eller också avstod man från det pga risken för negativ publicitet?) Det tar många år (ca 15 år) innan smittade människor får symtom så sjuka människor är ingen vägvisare heller över var masken finns. Vi är i Sverige mest i startgroparna när det gäller kartläggning. Jag påpekar också att vi tror att den är ovanlig, men som sagt vi vet inte var den finns och spridning pågår nu snabbt, bl.a. med hjälp av varg. Det handlar inte längre om huruvida dvärgbandmasken kommer att bli vanligt förekommande i vårt land utan om hur lång tid det tar tills vi är där. Vi kan bara hålla tummarna att det tar så lång tid som möjligt.
 
Finland har varit mer alert och har bättre koll. Var tredje varg bär på smittan och 20 procent av älgarna i det område man undersökt. (kolla länk nedan!)  Finland har ett mer realistiskt förhållningssätt till varg och man vågar offentligt, även i media,  nämna  nackdelarna med vargförekomst. Det går inte i Sverige utan att bli trakasserad på olika sätt. (Tydligen!) Genom illegal jakt så har den finska vargstammen nu minskat ordentligt så långväga spridning där av dvärgbandmask kanske har hejdats lite. Jag tror att man har kvar bara ett par hundra vargar mot 500 tidigare. Men jag har inte aktuella siffror.
 
Eftersom fakta i ämnet mörkas i svenska media för att skydda vargen från dåligt rykte, så finns det anledning att vara extra vaksam tycker jag, så jag försöker vänja mig vid att endast äta råa bär ovanför rävens "bajsnivå". Och tänka på handhygienen. Hundarna avmaskas förstås regelbundet ändå oavsett dvärgbandmask. Det är enkla förhållningsregler i umgänget med dvärgbandmask. De förhindrar inte smittrisken helt men en bit på väg i alla fall. Det finns ingen anledning att bli hysterisk, bättre att inrätta sig efter den "nya" naturen vi har fått, speciellt för oss som tillbringar mycket tid i skog o mark. Sen kan man fundera på om det handlar om biologisk mångfald eller biologisk enfald att vi hamnat i den här situationen, men det är annan diskussion, den tar jag inte nu.
 
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/echinokockinfektion/
http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/Overvakningsprogram-for-ravens-dvargbandmask-2012/
http://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/nyheter/2011/Pages/dvargbandmask-hittad-i-sodermanlands-lan.aspx
http://www.jaktojagare.se/vargen-sprider-dvargbandmask-i-Finland
http://svenska.yle.fi/artikel/2009/11/30/masksjukdom-sprider-sig-bland-vargar
 
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/omdjurenblirsjuka/smittsammadjursjukdomar/dvargbandmask.4.14121bbd12def92a91780005474.html

Kliar i fingrarna att åka o jobba imorgon tisdag ...

... gör det! Himla kul att träffa barnen och äntligen få börja på riktigt. Jag lekte alltså till o med, med tanken att göra en extra dag imorgon nu när det är så mycket i början, men det är nog bäst jag håller mig till det ursprungliga konceptet och jobbar varannan dag; måndag - onsdag - fredag, tränar på pensionärslivet. 
 
Barnen hade växt sedan i våras och solbrända var de allihop. Det är skönt att vi har haft en så fin sommar, barnen ser ut att ha tillbringat mycket tid utomhus och det är hälsobefrämjande. Vi har ju haft några somrar då de kommit tillbaka efter sommarlovet ännu blekare och glåmigare än när lovet började. Tänk att vädret ändå är så viktigt.
 
Imorgon skriver jag om hur Bragge (antagligen) räddade mitt liv idag måndag (Tack!), om steglitzar och om mera månskenspromenad med lille Hej!. Ja, ungefär så.

Årjängsstatistiken igen då!

Det finns de som genomskådat det här dilemmat med statistik för Årjäng, den som felaktigt visar att vi har lägsta inkomsterna och fattigaste barnen och värsta alkoholvanorna. Allt handlar alltså om närheten till Norge. Jag tror att kycklingfabriken i Haerland är största arbetsgivaren "i Årjäng" och massor av norrmän handlar alkohol här så att det ser ut som om vi vore värsta pimplarna allihop.
http://tidningenvision.se/nyheter/siffrorna-ljuger-om-gransorterna

Årjäng framstår i märklig dager ....

... i meningslös statistik. Rent statistiskt så är Årjäng en mycket fattig kommun, men det är naturligtvis  inte sant. Mycket av de inkomster som kommer hushållen till del hämtas hem genom jobb i Norge och redovisas inte i Sverige. Jag skulle gissa på att verkligheten är precis tvärtom, de goda inkomsterna från grannlandet + den låga arbetslösheten gör förmodligen att familjerna i Årjäng egentligen ligger bland de högsta i  inkomstligan i landet.
 
Men nu används alltså de här siffrorna till att konstatera att "fattiga kommuner", som Årjäng då,  har högre lärartäthet än "rika kommuner" typ Danderyd. Och så skäller tidningarna  på de rika kommunerna för att man använder sina pengar fel.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17316092.ab
 
Nästa fundering i det hela blir ju att det måste vara bra om fattiga kommuner har högre lärartäthet. För vad är normalt sett fattiga kommuner, bortsett från Årjäng då? Jo det är kommuner med många invandrare,  hög arbetslöshet och social oro typ en del av Stockholms och Malmös förorter. Självklart ska lärartätheten vara högre där, fler elever behöver extra språkundervisning och annat stöd. Det är ju inget att klaga på, snarare att applådera och något som Skolverket / politiker efterlyser. Lärartätheten ska kunna varieras efter barnens behov.  Ibland blir man så trött på medias kollektiva trångsynthet. Trist att alla media i flock bara hoppar på ett TT-meddelande rätt upp och ner utan analys. TT är en institution som jag mer och mer funderar över, där verkar finnas gott om folk med en egen agenda, fri från de  normala krav som ställs på press annars när det gäller saklighet och opartiskhet.
 

Eleverna kommer imorgon!

Äntligen! Nu har man gått och tänkt på dem, föreställt sig dem i en hel vecka, planerat för det här läsåret utifrån dem. Ska naturligtvis bli himla roligt att träffa dem igen, höra hur de haft det i sommar, se om de är solbrända och har växt. Barn växer mest på sommaren och när de sover. Så antagligen har de gjort båda delarna i sommar och  dragit iväg på längden.

Madeleine av Johan T Lindwall

Efter lite tvekan gav jag mig på att läsa den här boken. Det är liksom lite skämmigt att läsa om kungahuset, men för mig är det som vilken dokusåpa som helst, som Svenska hjärtan om nu någon minns den, fast detta är  live. Jag är som skattebetalare dessutom med och finansierar den och då känns det som om jag har rätt att få åtminstone lite info om vad jag bidrar till. Jag gillar att vi har ett kungahus, tycker att det är en trevlig tradition och andra alternativ verkar i mina ögon sämre. Det betyder att jag i flygande fläng, typ i damtidningar hos frissan / kvällspressen,  ibland kollar vad som händer de kungliga, utan att normalt sett fördjupa mig.
 
Den här boken är för det första lite trist skriven som litteratur, det är som att läsa en lång damtidning. Jag antar att man som kungahusskribent måste "koka soppa på en spik" ganska ofta och den soppan  upptar mycket text, massor av upprepningar är det för att fylla upp utrymmet. Exempelvis så skrivs om och om igen att Madeleine är mycket barnkär och gärna vill ha egna barn som fort som möjligt. Utan de här ständiga omtagningar hade det blivit en ganska tunn bok. Sen kan jag reta mig på att Johan T ägnar en hel del utrymme åt att glorifiera och beskriva sin egen person; löprundorna som "råkar" hamna bland de kungliga, bostaden i fint område, det egna valet av lyxig  klädbutik, flotta resor, vänlig uppmärksamhet från kungafamiljen osv. Han som person är i mina ögon helt ointressant. Men ok,  jag fattar att han lever kungligt och ståndsmässigt. ;-)  Lite förvånad är jag att han faktiskt verkar vara bjuden till en del kungliga evenemang.
 
Det finns ett par saker som förvånar mig när jag läser boken om Madeleine. En är att hon verkligen vantrivs med media och har hela sitt liv haft svårt att tackla den ständiga bevakningen. Det kan man inte tro, hon ser ju alltid så vacker och säker ut. En annan sak är att hon och de övriga i familjen är så otroligt påpassade. Lindwall beskriver hur hans s.k. " kontakter" direkt meddelar honom när något är på gång internt bland de kungliga. Det måste alltså vara så att anställda och vänner skvallrar hela tiden, inte alla men några. Så svekfullt. Vem kan man lita på? Jag skulle  unna dem att få vara mer privata. Kungen beskrivs som ofta sur och grinig mot sin omgivning, förtjust i gin tonic men också skämtsam mellan varven. Han styr och ställer med hela familjen enligt Johan. Silvia är  medlaren i alla lägen och den som håller kontakten med barnen. Carl Filip beskrivs som en toffel under Sophia och Victoria och Daniel som precis så präktiga som vi föreställer oss. De kungliga barnen verkar  hjälpa varandra mer än jag trodde.
 
Läsvärd? Nja...... Den ger en del info om kungafamiljens medlemmar om man är intresserad av dem men, som sagt, samtidigt så blir man irriterad på upprepningar och fokus på Johan själv. Det är inte en bok som det är svårt att lägga ifrån sig, tvärtom så drar läsningen ut på tiden, man orkar inte så många sidor åt gången. Ingen bladvändare direkt alltså.
 

Middagslur igen!

De här två trivs utomhus på altanen i trädgårdsmöbeln, lille dunkervalpen Hej, 11 veckor och gubben. Den här bilden är nog från i fredags efter arbetsdagens slut.

Fina hallon i år!

Fina hallon är det i år, stora och nästan ingen mask i dem. Försöker träna på att hålla mig över dvärgbandmaskhöjden när jag repar och äter på vägen (för plockar och syltar gör jag inte, bara äter när vi går förbi). Det var väl så högt som räv och varg och hund kan lämna sin avföring man kunde plocka? Så har man länge hanterat sina vilda bär nere i Europa och nu måste vi nog snart börja agera så också. Och helst bara äta kokade bär när det gäller lingon, blåbär och smultron typ. För den är här för att stanna dvärgbandmasken, långväga spridd av varg och insmugglade  hundar. Inte överallt, ännu så länge på ganska få platser, men eftersom vi inte vet så blir det lite rysk roulette att äta råa bär som växer nära marken. Båda formerna av dvärgbandmask är synnerligen otäcka, den ena dödlig  och den andra medförande plågsamma och livslånga behandlingar.
Tja, vi utvecklar vårt miljötänk och den biologiska mångfalden. Eller enfalden?

Månskenspromenad

 
Efter nio i går kväll var vi klara med gäster som anlände och med egen kvällsmatäting.  Då blev det en månskenspromenad runt åkrarna närmast Liane med som vanligt Jazz o Oskar i band och valpen lös runt oss. Det börjar bli mörka o kalla kvällar.

Loj helg ...

... har vi framför oss! Noll planering nu efter alla kräftkalas!

"Det är samma dike, lite längre fram på vägen" ...

... skriver hon om att efter flera år om och om igen  dratta ner i sorgen. Det är en fin artikel. Alla som bär på en sorg kan behöva  läsa hennes kloka ord!
http://www.dn.se/insidan/sorg-bedovade-henne-i-tre-ar/

Lille Hej igår fredag.

Lille Hej-plutten var på vaccination igår. Och passade på att träffa Bosse. Han o Roland lyckades med konststycket att ställa upp Hej för fotografering och få honom still i flera sekunder så han fastnade på bild. Så här ser han alltså egentligen ut. Fin tycker vi och vi är inte ett enda dugg partiska. ;-)

Kräftkalas 2

Det fick bli enkelt, efter en arbetsdag fredag, bara två kilo kräftor, bröd, några ostar, sallad och diverse drycker bl.a. hemkryddade snapsar, påfyllda av Robins. Lyckades klämma in alla kräftorna på största fatet. Det var de hemkokta  signalkräftorna från i förrgår, himmelskt goda, bra storlek och lagom mjuka skal. Nu går ju mycket bort som skal, men två kilo fördelat på oss fyra var lagom.  Vi blev alla mätta. Till slut så trugade vi ner den lite märkliga desserten; risgrynskaka med hemkokt hallonsylt och vispgrädde. Jag hann inte göra nåt festligare men den var ok. Kul att träffa R och M (goda vänner från ett annat landskap ;-) )igen, det var ett tag sedan.

Utegranen ...

Tänkte att jag skulle va först med utebelysningen i granen i år :-)
... var gubben oppe i igår! 8 meter är det och han hade en skylift förstås.  Den har varit vår utejulgran i alla år,  var lagom hög när barnen var små. Nu börjar det bli lite komplicerat, så  vi får välja en  lägre. Så här ser i alla fall huset ut uppifrån, mossan på taket är ett dilemma. Nån som har ett bra knep?

Fästingexplosion på gång!

Man väntar att det ska bli massor av fästingar i år, vädret har tydligen varit gynnsamt. Hur kunde det bli så? När jag var liten fanns inga fästingar och inga älgflugor. Var kom dom ifrån? Och varför? Allt levande ska ju fylla en funktion i systemet, men vi klarade oss ju utmärkt utan dessa småkryp och även utan varg i många år. Men nu är de här för att stanna. Suck! Vi tar fästingar på valpen varje dag, han får inte ha fästinghalsband på sig än. Han är för liten. men å andra sidan är fästingbetten inte heller så bra.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17300391.ab

Kräftkalas nr 1 ...

... har vi gjort ikväll, vi och sex stycken till. Jag köpte Pandalus 2 kilosförpackning. Inte så stora och rätt hårda i skalet, jag var rädd att tänderna skull krascha, men det gick bra.
 
 Det blev enkelt men kul, lagom kul. Vi ska ju arbeta imorgon så det går inte att sudda för sent. Kräftkalas nr 2 blir redan imorgon faktiskt. Lördagar är alltid svårt att planera för nåt.

Älgläget

Ko och fjolårskalv, en liten tjur, såg vi vid Spriklerud i går kväll. I förrgår kväll såg Mikael två tjurar nerom Liane, en stor med bortåt 16 taggar och en yngre med inte så stor krona. Roligt att det finns några kvar i alla fall, vi ser inte så mycket till dem den här sommaren.

Gothia Cup 1991!

Kolla linnet som gubben lyckades leta upp i en vrå i sin garderob; från Gothia Cup 1991 i Göteborg!!!! Vi hängde på det här evenemanget i flera år eftersom sönerna spelade fotboll.
 
Visst är magarna lite lika! Bilden tagen när Bill var här i somras.
 

Sunkiga C-hallen bort!

Äntligen! Nu börjar jag tro på att det blir en ny fin skola i Årjäng, den som vi längtat efter så länge! Och den stora sporthallen ska kunna delas av så att lika många grupper som förut ska kunna träna inomhus. Här ses arbetsplatsen från min jobb- parkering.

Kokat kräftor nu....

Klockan är strax över 12 och vi har just precis avslutat kräftkokningen för den här gången. Vi har en god vän som har förstånd på att vara född vid kräftvatten så där 15- 20 mil härifrån och som tagit med till oss. Vi hämtade för ett par timmar sedan och nu är det klart med kokning av två kilo. Helt ok storlek, lite varierande och endast en var död av alla vi fick. Till  R och Å-B och den modige mannen på Predikstolen, deras son Anders,  hämtades ett par kilo också. Gissar att det nu immar på fönstren där också. Fina dillkronor köpte  vi också.

Barre o Hej!

Efter leking knoppade Hej!
 
Så här söt är alltså Kopovstövaren Barre. Han är lika gammal som Hej, men ska alltså inte bli lika stor som vuxen. Just nu är de nästan samma storlek. Först var Barre lite skeptisk och ville gömma sig bakom husse. Men sen fick han gå lös på altanen och Hej var kopplad. Då steg modet och leken kom igång. Himla roligt var det men inte så lätt att fånga på bild.
 

Ledig dag onsdag ...

... får det bli. Sen kommer jag att jobba måndag - onsdag - fredag som vanligt under det kommande läsåret. Men den här veckan blir det fyra långa dagar istället; måndag - tisdag, torsdag - fredag. Senare idag blir det bilder här från Kopovstövarvalpen Barres besök  hos oss och Hej. De lekte och hade roligt.

Bills dagis!

Här är Bills dagis. Det ligger i Vasaparken, en liten promenad hemifrån Tomtebogatan i Vasastan Stockholm där familjen bor nu efter flytten. Bill börjar  inskolningen med några besök där. Det är fadren som är pappaledig och har hand om den tror jag.
Här letar han opp en nalle som verkar bra. Och jag tänker att ett dagis som har en sån matta måste vara bra ;-)
 
Bills dagisfröken var helt ok tyckte han! Jag har liksom tagit bort henne eftersom jag inte kan fråga henne om hon vill vara med på min blogg.
Bills första namnskylt på dagis! Inser att det namnet är lätt att känna igen. Minns med fasa hur vi förr gav förskolebarn en symbol också bredvid namnet för att de skulle hitta platsen utan att behöva  läsa namnet. Det gjordes överallt, men vi insåg inte hur barnen identifierade sig med bilden av en bil, blomma, eller vad det nu kunde vara. Jag träffar fortfarande vuxna människor som efter 40 år kommer ihåg besvikelsen över att inte få exempelvis den fina grävmaskinen!! Speciellt en person som minns hur arg han var på den som fick den eftertraktade bilden. Bra med bara namnet!

Tre terminer på universitet!

http://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-vill-att-fler-pluggar-pa-sommaren/
Bra S-förslag! Varför ska studenter gå och dra hela sommaren, ofta redan från slutet av maj till början på september,  kanske  utan möjlighet att få sommarjobb? Det går heller inte att få studiemedel för sommaren. Med tre terminer som man har i många andra länder så kan också studierna avslutas snabbare, vilket både individ och samhälle tjänar på.

Jobbstart Hillringsberg

Jobbstart för Silbodalsskolan f - 6 blev det på Hillringsbergs gård uppe i Glava, mellan Årjäng och Arvika. Vackert med utsikt över Glafsfjorden och en del åskdramatik just den här dagen. Roligt att träffa kollegorna igen och bra info om det nya läsåret. Tackar för ett väl genomfört arrangemang. Idag, tisdag,  ska vi vara på hemmaplan. Hela den här veckan fortsätter med studiedagar och planeringsarbete. Eleverna börjar på måndag.

Suverän konsert i Silleruds kyrka!

Love Pettersson på piano och Gunnar Olofsson sång bjöd på mäktig sång och musik. Det var vackra visor som verkligen rörde hjärtat, såsom Kontaktannonsen i två delar, den har en så fin text och man kunde höra alla ord. Sen kom pampiga stycken som Anthem, en av mina favoriter. Och här var en fin röst som bar hela vägen.
Odd Singers från Uddevalla  bjöd på den bästa körupplevelse jag har haft någonsin tror jag. Duktiga Elin Björnson från Årjäng ledde och med var förstås också Erik och Magnus. Himla roligt att få höra ett antal Simon and Garfunkel-låtar! Det är ju välkänt,  min generations musik och jag tror att jag fortfarande känner igen varenda textrad fast det var länge sedan sist. Allt framfördes varierat, inlevelsefullt, engagerat, vackert och man  ville bara inte att det skulle ta slut. Hoppas de kommer tillbaka till Årjäng igen!
 

Bill i farten!

Bill har börjat designa dam-mode på Elle! Inte riktigt, men  med mamma på jobbet.
 
Fått första racerbilen. Full fart.
 
- Inga fotografer!
Nja, med mamma och  Sasa på Skeppsholmen. Fint är det där!
Tänkte få ihop ett par andra inlägg idag, men så fort jag har närmat mig datorn för att göra bilder och text så har åskan dragit igång. Och då vågar jag inte. Men det får bli senare idag eller imorgon. Om det ger sig.

Sista sommarlovsdagen!

Idag söndag var sista sommarlovsdagen för mig. Nu börjar jobbet på allvar med uppstart i Hillringsberg imorgon måndag. Det ska bli trevligt att träffa alla gamla  kollegor igen och kanske några nya också.

Gourmetgrill!

Här är en sorts spansk paprika som kallas "Rysk roulette", för de flesta paprikorna är smakliga och lite söta, men plötsligt får man någon som är superstark och det går inte att se innan.  Jag fick en. De ska vara stekta och heta. Här steks på en gasolspis, typ långtradarchaufförs och en bra stekpanna som det inte bränner fast i.
 
Efter konserten i kyrkan var planen att grilla. Molnen tornade opp sig, åskan mullrade och regnet öste ner. Men man ger inte upp, det går att grilla ändå. Gubben slog på 5 minuter upp jobbtältet  och så var det igång. Väldigt speciella ingredienser. Vi hade med oss kycklingbitar att grilla och kokta små potatisar att steka och en god grillsås. Fast det var ju rätt vanliga saker, men våra gäster hade med sig jätteroliga grillgrejer.
Alltså under tältet funkade det med grillning, vi fick plats både med sittplatser och elden under taket.
Speciella bananer var med också. Rejält fast i fruktköttet, svarta i skalet, supergoda att grilla.
Tilltugg medan man väntar, heter nåt italienskt. Bocaccia? Melon och skivad korv (kan vara lufttorkad skinka)
Köttet hackat i rutmönster med baksidan på en kniv, för att bli mört.
 

Fantastisk konsert i Silleruds kyrka ...

... var det i eftermiddags. Många åhörare var det i kyrkan, men några tomma platser fanns. Synd om dem som missade det här tillfället. Jag återkommer med mer tankar om den o bilder. Men just nu funkar inga vanliga datorer som är kopplade i huset på vår router, bara mitt långsamma mobila bredband. det har varit rejält åskväder. 

Gårdagens förrätt

Överst den fina dukningen. Men här syns ju vad som ingår i förrätten: räkor, kräftstjärtar, avocado o mango. Sen var det visst färsk krydda koriander. Och så nån mer som jag glömt, måste kolla den.

Mer mat

God mat fick vi ikväll hos goda vänner, bl.a. en  skaldjursförrätt. Jag måste kolla receptet och skriva det på bloggen. Dessutom en suverän pannacotta, enkelt gjord på nåt gelésocker som man kan köpa i vilken ICA-butik som helst. Förutom all god mat så hade vi en trevlig kväll, i Årjäng.

Kräft- och sparrissoppa!

Den gjorde vi igår fredag och den  var väldigt god, skriver receptet här så jag har det kvar.
 
 
Ingredienser för 4 pers
 
röran:
2 ägg
2 burkar kräftstjärtar (a 170 g st)
1/2 rödlök
1/2 färsk gurka
2 msk dill
salt och peppar
 
soppan:
1 liter hönsbuljong (jag inkluderade kräftspadet  i den och någon dl torrt vitt vin)
500 g grön färsk sparris (jag tog två buntar)
1/2 färsk fänkål
1 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl vispgrädde (eller sojaalternativ)
(jag smög ner ett par klyftor färsk hackad vitlök också - erkänner!)
(2 msk maizena men jag behövde inte reda av soppan, den var lagom ändå i konsistensen)
 
Tillredning röra:
1.Koka äggen, skala och dela i halvor.
2.Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär löken i tunna klyftor. Skala gurkan, kärna ur den och skär i små tärningar. Hacka dillen.
3. Blanda alltsammans
 
Tillredning soppa:
4. Koka upp buljongen. Bryt av den nedersta delen av sparrisen och släng den. Skär av topparna och lägg dem för sig. Dela resten av sparrisen i bitar. Ansa och skiva fänkålen. Koka sparristopparna någon minut i buljongen, ta upp dem.
5. Koka resten av sparrisen och fänkålen i buljongen c:a 5 minuter. Mixa soppan slät med mixer eller i en blender (vad i all världen är det????)
6. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör i grädden och red vid behov av soppan med maizena.
7. Servera soppan het med den kalla kräftröran, ägghalvor, sparristoppar och bröd och gärna ett torrt gott vitt vin.
 
Den här soppan får högsta betyg av oss. Det tar en stund att fixa till men om man är två som hjälps åt så går det snabbt. Jag kan tänka mig att göra enbart soppan också med enbart sparristoppar och kräftstjärtar till, kanske en klick aioli i. Den går säkert att variera.

Besök hos utvandrarna ...

... blir det ikväll. Det är Sillerudsbor i förskingringen = i Årjäng. Det är ovanligt. Sillerud är faktiskt den kommundel som har störst inflyttningsöverskott, även om jag förstår att det är siffror som verkar fel. ;-). I den västra delen av kommunen kan man ju stoltsera med både många arbetstillfällen och tomma bostäder just nu men inte maximal inflyttning alltså.
 
Det betyder att det är vanligast att flytta hit och inte härifrån. Men jag tror att de kommer tillbaka! Klart att de kommer tillbaka! Vi hoppas i alla fall, de är saknade med det här avståndet till oss gamla vänner.

Bill

En av favvoleksakerna just nu. Förväntas att hamra ner plopparna, men Bill älskar att trycka ner dem med tummen istället.

Hej - just nu!

Lille Hej är inte så lätt att fånga på bild när han är upprättstående och aktiv. Lättare när han ligger ner eller sover. Massor av bilder har jag tagit för att få med dessa där han faktiskt är stilla och kan ses. Han är inne i en fas när han inte är som snyggast tror jag. Han börjar färga ut på öronen och i huvudet och på låren. De områdena ska bli "blacka", dvs ljusa och det svarta ska gå tillbaka. Det vita blir allt mindre. Han är helt ok i kroppen, inga fel än så länge, se bra ut. Grova tassar, lång kropp, ok vinklar, lite raka fram kanske,  bra huvud, hals  osv.
Väntar på husse på altanen. Den har blivit hans tryggaste och vanligaste boplats. Med kompostnät runt så funkar det ännu så länge.
 

47 våningar - utan hiss!

Så blev det i Benidorm när arkitekten glömde rita in en hiss! Det skulle bli ett riktigt skrytbygge, två hus bredvid varandra, högst i EU! Nog kommer det att bli omtalat, men kanske inte  som ett Europamonument. ;-)
http://www.dn.se/nyheter/varlden/byggde-skyskrapa-glomde-hiss/

Råbock ...

...  ,en stor en, har fejat här, revirbocken. Vi såg detta när vi var ute med hundarna i skogen i kväll. Vi hörde honom bröla bakom huset senare på kvällen när vi satt på altanen, det låter som när en hund skäller fast lite mer utdraget ljud. Hej sprang  lös, medan Jazz o Oskar gick i koppel. Hej har börjat inordna sig i flocken nu och vågar inte pina de två stora med att hänga i öronen och bitas här och där. De har sagt ifrån på hundspråk och det förstår Hej, han håller sig i skinnet. Förutom frisk luft och hundträning så fick vi lite kantareller med oss hem, de växer i blöthålor än så länge. Skönt med en lång skogspromenad så på kvällen, det befrämjar natt sömnen hos både folk och hundar.
 
 
Söt är han men lite busig. Väldigt intresserad av kottar, stenar och allehanda dofter efter vägen. Han springer ju hela tiden fram och tillbaka och tillryggalägger säkert minst dubbelt så lång sträcka som vi andra.

Andraskörden ensilage ...

... har det varit här på Liane nu i två dagar. Då dundrar arrendatorernas gossar och anställda in med ett antal jättemaskiner och svischar omkring på åkrarna.
Korn och havre ensileras också. Slåttermaskinen ovan tar 12 meter varje vända! Den kommer från Jörgens maskin, sonen till nästa storbonde Långserud - Nysäter med jordbruk till vänster om E18. Han har maskinfirma.  Men resten av maskinerna är Bröderna Jacobssons och de går inte heller av för hackor i storlek. Och fort går det.

Bofab jaktmässa i Grums ...

... hann vi in på en sväng på vägen från Karlstad igår torsdag. Den ordnas av jakt - o fiskeaffären i Grums, den som vi normalt sett handlar i och går av stapeln vartannat år numera tror jag. Han som visar uppstoppade djur här är väldigt duktig på detta, minns inte var han håller till. Nu gjorde vi inga stora investeringar men Roland fyndade ett par byxor för halva priset.
 

Datorspel - konst?

http://www.svd.se/kultur/lat-spelvarldens-avantgarde-ta-plats_8406686.svd

Räddare för vildsvin än varg!

Svt förnekar sig inte! Vi som redan är rädda för att möta varg och björn i skogen, för egen del och för våra hundars del,  tröstas med att vi borde vara ännu räddare för vildsvin. Klen tröst liksom! Nya bekymmer med vildsvin gör det inte lättare att leva med de stora rovdjuren och en havererad rovdjurspolitik som styrs av EU. Det kommer allt fler rapporter om att älgjakten ställs in p.g.a. att det finns för lite älg i vargområden. Och skogen börjar bli otrygg att vistas i.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/vildsvin-skrammer-mer-an-varg

Agenda och "Allsköns musik"

Idag invigs Allsköns musik i Årjäng. Det är ett arrangemang över flera dagar med musikframträdanden på olika platser i kommunen. Kul initiativ som nu har några år på nacken.
http://www.arjang.se/Documents/Uppleva_gora/Kultur/allskons_musik-programblad2013-webb.pdf
Kanske hinner vi till invigningen med klassisk gitarrmusik Mattias Wachenfeldt,  i Silbodals kyrka i kväll. På söndag em kl 15.00 blir det i alla fall Silleruds kyrka med kör och musik och blandad repertoar.
 
Imorgon lördag, är vi bjudna till våra vänner "utvandrarna", R och I,  för samkväm och inspektion av det nya hybblet. Det är inte så vanligt att man flyttar från Sillerud till Årjäng ;-) , men de kanske kommer tillbaka igen. Trevligt ska det bli i alla fall att ses!
 
Nästa vecka startar jobbet för min del och vi börjar i Hillringsberg med gemensam träff.
 

von Echstedska gården ...

... är en del av Värmlands museum och man har varje sommar utställningar och aktiviteter. Vi brukar ta en tur dit. I år var det bl.a. Ingalena Klenells glas
"Glasklara minnen i drömhus och landskap". Fin utställning, med vackert glas. Tror att museet ligger i Kila, i alla fall på väg mot Säffle.
 
Men oerhört irriterande att  föremålen inte är numrerade så att de omedelbart går att känna igen i förteckningen med namn och prisuppgift. Jag frågade hur man skulle kunna veta vad som var vad och fick till svar att det börjar från vänster (?) Jaha, alltså förutsätts besökarna begripa att konstutställningar ser man alltid från vänster och så får man räkna sig fram då  på listan och på väggen????
 
(Tack PI för påpekande om förra inlägget, jag har rättat! Hoppas du hade en bra födelsedag den 2:a, jag glömde gratulera då, det var så mycket härj! Grattis nu i efterskott!)
 

Visning på Guterud 28/8 - missa inte det!

Det är en fantastisk nybyggd ladugård i Långserud hos Bröderna Jacobsson med söner! Vi var där som hastigast  o tjuvtittade på hemvägen igår. Tre bröder är det, Olle, Göte o Kent. De är våra arrendatorer så vi träffar dem ibland. Tiden för Öppen gård och visning för allmänheten den 28:e augusti är 10.00 - 17.00.
 
Entrén är välkomnande. Här innanför är ett personalutrymmen med kök, omklädningsrum och kontor.
En särskild eloge för blomman där vid ingången! Tänk att man kommer ihåg att vattna den förutom allt annat som ska kommas ihåg i en djurbesättning!
Datorn är på många sätt hjärtat i anläggningen. Varje ko har en transponder på sig som lagrar och skickar information hit, mat och mjölkning osv. Dessutom lagras vars och ens rörelsemönster, kroppstemp exempelvis och så larmar det om något avviker. Avvikelser kan vara begynnande sjukdom eller brunst. Man seminerar numera utifrån detta och det lyckas bra.
Här är BB-avdelningen. Kalven får vara med kon den första tiden, tre dagar tror jag det var. Ser otroligt gulligt ut. Sen kalvar som är  lite äldre fick ligga på ströbäddar under tak  utomhus och få frisk luft.
Här syns transpondern som skickar info till datorn.
250 kor (var det väl) går fritt i en stor välventilerad och ljus hall. Just nu är den öppen i sidofönstren och i taket. De kan lägga sig på ströbäddar när de vill, gödseln går ner genom spaltgolvet under byggnaden till ett system för den hanteringen.
 
Foto: Besökt mina arrendatorer i deras nya ladugård på Guterud, imponerande!
Här är det stora foderbordet där korna serveras mat som till stor del är producerad hemma med en egen blandning.
 
En liten portabel vanlig mjölkmaskin finns förstås också förutom robotsystemet. Den används exempelvis att mjölka nykalvade kor.
Personalvård! Några är anställda på gården förutom de tre bröderna och söner. De vårdas som synes ömt och stannar länge ;-)
Korna går själva in i en robot när de vill bli mjölkade. Tvättning av spenar och  mjölkningen sker automatiskt, en laser känner av juvrets form exakt och anpassar proceduren. Om jag minns rätt så känner roboten av exempelvis höga celltal i mjölken och den mjölken går inte till den stora tanken.  Det finns fyra robotar. Det här är insidan, inte kosidan av två robotar. Samtidigt får kon mat. Men transpondern ser till att varje ko inte går dit och får för mycket mat eller blir mjölkad för ofta (ska vara tre gånger per dygn tror jag)
Detta är en automatisk dammsugare som går själv och gör rent på foderbordet.
 
 
 
Mjölken kyls snabbt och överskottsvärmen tas till vara genom att värma upp golvvärmen i personalutrymmena, samt genom att värma upp det vatten som korna dricker. Det betyder att de kan dricka mer och de sparar på energi som annars skulle gå åt till att värma upp. Det går mycket vätska genom en högmjölkande ko, en del mjölkar 50 kg (liter) per dygn. 
Här är den gigantiska mjölktanken på insidan huset. Minns inte hur mycket den rymmer, men det stora kruxet är att kyla mjölken snabbt och effektivt och kunna ta vara på överskottsvärmen effektivt.
Här är tanken från utsidan huset.
 
Det mest imponerande är att man förstår att korna har det på många sätt bättre här än de hade  i mindre ladugårdar förr! Man kan ju ha fördomen att mjölkproduktion numera är industriell, men så är det inte. Det är många djur här men allt är utformat så  att varje ko ska må bra och att hela anläggningen är byggd utifrån att djuren ska trivas och  förbli friska. De kan alltså gå och bli mjölkade flera gånger om dygnet och slipper gå med stora sprängande juver, de slipper stå och ligga i dynga, de kan ligga torrt och fint i ströbäddar, det har frisk luft hela tiden - det luktar knappt ladugård, nyfödda  kalven får vara hos kon först, statsanställd veterinär kommer regelbundet en gång i månaden, det är tyst och lugnt i ladugården trots att så många djur finns där. Djuren rör sig lugnt och fridfullt, inget bråk, ingen hets, ingen trängsel. Anläggningen är byggd för 300 kor.
 

Utbildning lönar sig dåligt för kvinnor!

Åtminstone är det så i en del yrken, främst inom offentlig sektor. En dags utbildning till truckförare kan löna sig mer än 4 års studier på universitet. Det är möjligt att gå direkt från gymnasiet och tjäna betydligt mer än den som skaffar sig en längre utbildning. Det är naturligtvis inte snickaren, maskinisten och VVS-montören som tjänar 28.000 i månaden som har för mycket, det är läraren som tjänar 24.500 som har för lite. Trist utveckling som inte verkar kunna brytas. Och jag är inte säker på att det handlar enbart om genus.
http://www.dn.se/ekonomi/utbildningarna-som-inte-alltid-ger-hogre-lon/

Vän i Yukon

Vi fick kort från Wolfram som nu är i Yukon för att tillsammans med vänner vandra i rena vildmarken, förhoppningsvis se björn och ren och annat vilt, fiska och vaska guld. Det är andra resan, nu i nya områden.
Fint kort från en gäst fick vi samma dag, handmålat akvarell.

Idag onsdag...

...gjorde vi en liten rundtur bl.a. till Esters kafe efter E18 i Långserud och Nysäters Antik. Träffade Vanja med barnbarn vid Esters. Men jag  lägger inte ut några bilder därifrån! Har gjort det så många gånger förut.  Imorgon som sagt bilder från Echstedtska o från Guterud. 

Nytt avlopp på Liane!

Tanken var att gräva om avloppet från huset och ut till brunnen men det visade sig att man måste in i källaren också, så det blev till att bila upp källargolvet en bit.
Liten smidig  grävmaskin gjorde grävjobbet; Morgan på Hermanssons Gräv är duktig och noggrann säger Roland. Sen är vi imponerade av Hermanssons Gräv i Sillerud (Per som leder numera antar jag) som har 30 anställda och ett antal maskiner spridda över riket. Det är bra gjort att bygga upp ett så stort företag och det   har fungerat under så många år.
Det här avloppet grävdes samtidigt med husgrunden när huset byggdes 1949. Grunden o avloppet  grävdes av Rolands far och farbror för hand. Jorden lastades på vagn som kördes ner i grunden och sedan drogs upp av hästarna. Man gjorde en slänt ner eftersom det blev djupt ner, källare under huset är det.  Vet inte om det fanns grävmaskiner i någon form då, men de var inte vanliga i alla fall.
Sen blev det lite planeringsarbete vid garaget också och en del skrot runt väggarna har körts bort. Inte helt fel.
Imorgon lägger jag ut bilder från dagens (onsdagens) besök på Guterud, våra arrendatorers fina nya ladugård i Långserud och besöket på Echstedtska gården i Kila utanför Säffle.

Spärra för försäljning av personnummer!

Dessa företag säljer adresser:

SPAR adressregister spärra dig själv [här]

PAR register kontaktformulär finns [här]

Transportstyrelsens hemsida [här]

CSNs hemsida finns [här]

Bolagsverket finns [här]

Lycka till med spärrningen!

Hämtat från Veikens blogg som finns med på min länklista.http://www.veiken.se/ 


Båstnäs bilskrot ...

.. är känd ute i Europa bland fotografer, mer känd där än här hemma i Sverige.  Den ligger i skogen nära norska gränsen. Nu har det kommit en ny bok om den. Det finns en websida om skroten och flera fotografer har gjort utställningar med bilder därifrån.
http://www.nwt.se/arjang/article1353924.ece
http://www.cemeterylove.se 
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/stockholmaren-som-fastnade-i-varmlandsk-skrot 
http://cemeterylove.se/2013/07/24/skrotv-skroten-ar-nastan-mer-kand-i-tyskland-an-i-sverige/
 

Koma!

 
Jag var på shopping i Karlstad idag och när jag kom hem såg det ut så här. De sov verkligen djupt bägge två ute på altanen, gubben och lille Hej!. Roland har flugit opp och ner i avloppet på Liane, han o Morgan gräver om det, lägger ner nytt, så han var ordentligt trött.  Imorgon gör jag bilder från det. Det var djupt, källare under huset är det, och de måste bila upp där nere också.

Före o efter veranda!

 
Före målning!
Efter målning!
Äntligen klart! Nu kan regnet komma.
 
 
 

Hälsade på mammas liljor ...

... igår i Svensbyn hos Kerstin. Mamma hade fina liljor runt sin entré, dagliljor och orange liljor. Nu "bor" de hos Kerstin i Svensbyn, väl omhändertagna. ;-) Kerstin strävar också o målar - inte veranda men staket. Och vi fick kolla på en gräsklipparrobot. Intressant alternativ, Kerstin är nöjd med den!
 

Det går bra för Årjäng!

Det är roligt att bo i en kommun med framtidstro, stora  investeringar och nya utvecklingsmöjligheter!
 
Det finns nya fina bostäder till salu i Töcksfors! Det öppnar upp för inflyttning och fler lediga hyreslägenheter.
http://www.nwt.se/arjang/article1352352.ece
 
Med en ny bred politisk majoritet, samlad under ett starkt ledarskap, så är en långsiktigt hållbar skolorganisation för hela kommunen nu sjösatt. Den nya skolan i Årjäng börjar byggas!
Efter många års dividerande så blir det nu en ny gång- och cykelväg till skolan vid kyrkan i Årjäng också!
Och fotbollsplanen vid låg- och mellan blir kvar, tack för det.
http://www.nwt.se/arjang/article1353234.ece
http://www.arjang.se/sv/Invanare/Nyhetslista-invanare/Bro-over-Silbodalsalven/
 
Ett nytt fint torg är på gång, nu fortsätter arbetena efter semesteruppehåll.
http://www.arjang.se/sv/Invanare/Trafik--infrastruktur1/Torg-och-allmanna-platser/Nytt-centrum/Nytt-torg/
 
I kommunens glesbygd grävs för fullt för snabbaste nätuppkoppling med fiber. En överlevnadsfråga för oss som bor på landsbygden.
http://www.arjang.se/Invanare/Trafik--infrastruktur1/Bredband/
 
Och allra bäst:
Arbetslösheten är jättelåg och för ungdomar bland den lägsta i hela Sverige!
 

Saknar på matställen!

Det finns två saker som jag saknar på alla matställen: Våtservetter och doggybags!
 
När man precis har tagit i pengar ( som är något av det smutsigaste vi kommer i kontakt med!) så förväntas man börja hantera mat och bestick med de lortiga fingrarna. Det vore väldigt bekvämt om det fanns antiseptiska våtservetter att köpa vid kassan istället för att gå till toan och tvätta händerna varje gång.  Jag är absolut beredd att betala en peng för en sån.
 
Jag som äter ofta men lite varje gång skulle gärna se att det fanns doggybags att ta med matrester i. Det blir gärna  kvar mat på tallriken om portionen redan är upplagd. Ibland kan man få om men ber om det, men det är sällan doggybags erbjuds. (Eller också kanske det skulle missbrukas så att kunderna ber att få mycket mat på tallriken med beräkning att ta med en del  hem!)

Bill-bus!

Lille Bill busar med tjejerna, bilden kom idag.
 
 

Waterside i Töcksfors ...

... åkte vi till för att äta en bit mat med bror o svägerska och för att shoppa lite, bl.a. till kvällens grillning. Skjortor på Gant tänkte vi oss också men vi hittade ingen för dagen. Så här går det i äting! ;-)
Det är fint att sitta på Waterside precis vid kanalen och se båtarna komma o gå. Vädret var också lagom vackert.  Och maten kanon, särskilt plus för desserten Pannacotta och för varmrätten  Hälleflundran. Vi bjöd broder på mat för han fyller snart år och sen måste de komma hit i maj då svägerskan fyller så vi får bjuda henne också, så det blir rättvist.
 
 

Agenda söndag

Planerar så småningom dagen tillsammans med bror o svägerska, det ser ut att bli fint väder. Först måste jag i alla fall måla sista omgången på verandan. Skönt att få det färdigt. Vilken sommar vi har haft! Och har fortfarande.
 
 
Undrar  lite gör vi över vad som orsakade ett räddningspådrag med ambulans och  räddningsbåt i sjön nere vid Signebybryggan igår lördag. Vi har inte hört vad som hänt och hur det gick. Hoppas det inte var nåt allvarligt.  Oftast är det våghalsiga kanotister som överskattat sin förmåga, men man vet aldrig.
 
(Enligt Rickard på Ica Sillerud var det ett dumt försök att dyka från Hängesten som utlöst räddningsaktionen, men det hade tydligen gått bra)

Mycket på en gång ...

... blev det idag lördag; målat första omgången täckfärg på verandan, nya gäster i husen, bror o svägerska dök upp för ett par dagars besök (kul att träffa dem! Och Jazz känner igen dem, blir glad redan när han hör husbilen nere i vägen ;-) )  och så var vi, sedan länge, bortbjudna till trevlig fest i kväll på andra sidan kommunen. Där fick vi gott grillat, entrecote bl.a. och fick bese ett 1700-talshus på tomten, höra dess historia.
 
Så här vacker var himlen när vi åkte hemöver.
 
 
Det var himla god mat; entrecote alltså med enbart salt o peppar, inga grillkryddor, grönsaker från ugnen med rödlök, potatis, rödbetor färska, selleri och så minns jag inget mer, men jag tror att det var hackad vitlök över det hela och så rapsolja. Bröd som var jättegott, såser ett par stycken och sallader. Riktigt bortskämda blev vi.  Till det serverades lite av varje, bl.a. Amarone. Vi var åtta stycken som bänkade oss runt bordet, ett riktigt glatt gäng och det blev många glada skratt under kvällen.

Hus med blått glänsande tak!

Det här huset såg vi efter vägen när vi hämtade lille Hej norr om Oslo, på väg mot flygplatsen. Det är helt outstanding med sitt lysande blå blanka tak och sin kritvita fasad. Först tyckte jag det var förfärligt, men sen är jag inte så säker. Vad är det som säger att tak måste vara svarta eller bruna? I Norge tar man ut svängarna mer när det gäller färger på husfasader också. Färgsättningen här  ser ju genomtänkt ut med samma nyans på markiserna.
 
Själv ägnar jag mig endast åt vit färg på veranda. Snart är det färdigt, förhoppningsvis innan regnet kommer.

Ingemar Eliassons bok ...

... om delar av hans liv, "Jag vet var jag kommer ifrån", är tråkig rent berättarmässigt och har dålig språkhantering. Jo, det finns fina ord som endast några av oss begriper, typ onomatopoetisk (ungefär ljudhärmande), men själva språkanvändningen är trist, kanslisvenska blandad med metaforer som känns helt fel, typ att företagen slokade  och hängde som sönderkokta sparrisar på gärdesgården (ungefär så står det).
 Boken innehåller evighetslånga upprabblingar av namn på personer som suttit med i något beslutsforum och med få undantag så beskrivs de i korta positiva ordalag. Hur kan karln komma ihåg alla dessa människor????? Utförliga beskrivningar av gången i formella beslutsprocesser, sånt som man kan läsa om  var som helst ägnas en hel del textutrymme. Svensk historia  finns också med och det blir bara fånigt att läsa om i en slags biografi. Det är ju fakta som redan är allmängods.
 
Den del som kan ha ett visst intresse, som är lite personlig,  är beskrivningen av barndomen i hemmet med jordbruk och handelsbod på landet. Men å andra sidan skulle vem som helst i hans generation ha kunnat  skriva liknande berättelser, det är inget exklusivt med just de här upplevelserna.
 
I avsnittet om tiden som politiker tas upp en massa partipolitiskt käbbel; vem som sa vad och när. Det intresserar mig inte ett dugg, jag erkänner;  hoppade över lång stycken i min läsning. Landshövdingetiden i Värmland kan ju ha ett visst intresse för mig som bor i länet. Men där finns inte mycket att hämta heller, återigen mycket namnupprabbling och beskrivningar av formella beslutsprocesser.  Men  jag sympatiserar med hans åsikt om sjukvården; de stora sjukhusen borde efter norsk förebild bli statliga och vårdcentralerna kommunala.
 
Det var en skuffelse (norska för besvikelse) att läsa den här boken. Jag har nog beundrat Ingemar Eliasson lite. Jag uppfattade det som att han var den som lyckades vända kungahusets dalande popularitet, att han skrev de rätta talen vid rätt tillfälle åt kungen, såsom Tsunamitalet (gissar i alla fall att han var med och skapade det). Han ger ett intryck av korrekthet och sympatisk vänlighet med en förmåga att uttrycka sig mycket väl. Han var också en populär landshövding i Värmland innan han blev hovmarskalk. Jag hade förhoppningen att han skulle lätta lite på förlåten och låta oss blicka in lite i hur samarbetet med de kungliga gick till, hur han tänkte för att göra framför allt kungen populär.  För det lyckades han verkligen med. Undrar om det inte var det Bonniers också fikade efter när de övertalade honom att skriva boken. Men intet av detta finns med. Inte heller något om Eliassons personliga och djupare relationer till de spännande människor han arbetat med, eller relationerna dem emellan.  Boken  rör sig mest på ett ytligt plan i fältet svensk historia, politik och statsvetenskap och  rekommenderas inte till läsning annat än för den som är specialintresserad i de ämnena.
 
Det blir lite ironiskt att läsa Eliassons bok precis efter Leif GW:s. Eliasson tycker jag om som person, han förefaller sympatisk, snäll, klok  och genomtrevlig men jag tycker inte om hans bok  ur någon aspekt. Med Leif GW är det precis tvärtom; jag har svårt med honom som person men gillar hans bok.

Göran Samuelsson och Jack Vreeswijk ...

... och Love Tholin (Vilken gitarrist! Från Åmål.) + resten av orkestern var bara kanonbra igår på Silleruds Hembygdsgård!  Fartigt och rockigt var det. Roligt att Jack också vågar sjunga sin fars sånger och berätta om honom.
 
Gissar att det var 400 - 500 som lyssnade, en fin kväll med lagom varmt och solen gick ner så vackert över Svensbysjön i bakgrunden.
 
 
Jag är ju barnsligt förtjust i Göran Samuelssons mellansnack på bred värmländska, hans dråpliga  små historier med en stor portion självdistans.  Och så är Båtlåten så bra, tur att han spelar den varje gång. Fattar inget av norrlänningarnas beteckning; trivselterrorist. ;-)
Vi liftade med L och E hem efteråt, blev sittande här på altanen och babblade med dem fram på småtimmarna tillsammans med lille Hej. Det var trevligt avslut på en fin kväll!.
 
Ikväll ska vi äta gammaldags mat på Hembygdsgårdens Sellerevecka! 18.00 - 21.00 är tiden för den som är intresserad.

Krasse och inte gröna fingrar!

Så här ska krasse se ut! Vackert orange med skala från gult till orange!
 
Så här ser min krasse ut i pallkragarna! Helt fel alltså. Frodigt med blad, massor. Någonstans under dem kan man skymta stackars futtiga blommor. Det var ju inte meningen.  Tanken var ju att krassen skulle slingra sig nerför sidan och blomma vackert och bladen vara små och diskreta. Men felet är förstås att jag har för mycket fet jord, kompostjord bl.a.  Men man får lära av misstagen. Det blir ingen mer krasse i pallkragarna, den drar dessutom till sig någon ohyra som äter bladen och ger sig på salladen.
 
Sen klumpade jag mig med att tro att dillen var morötter så jag använde den inte fast den växte fint. Trodde jag skulle komma ihåg vad jag sått utan att notera, men det gjorde jag ju inte förstås. Nu är den i alla fall fin och smaklig. Salladen har vi använt länge men som sagt nu har någon ohyra ätit upp resten.

Ingemar Johanssons arv skingras!

Världsmästarens i boxning, Ingemar Johanssons medaljer och andra minnen från karriären riskerar att skingras i försäljning på auktion. De sex barnen vill olika, några vill sälja, få ut pengar och då blir det så. Föremålen  finns sedan 2009 på ett idrottsmuseum i Kviberg i Göteborg.
 
Minns att Roland o jag letade efter ett Ingomuseum i Göteborg när vi besökte staden för några år sedan. Vi var övertygade om att det måste finnas en centralt belägen minnesplats där man beskrev hans karriär och liv. Men ingen visste nåt på turistinformationen då och det fanns alltså inget. Hur kan Göteborgs stad ha missat det? Nu kan man bara hoppas på privata initiativ så att inte föremålen skingras. Ingo var och är ju en legend för många, inte bara för svenskar.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article17224573.ab