Fibernät i Sillerud...

... ska vi få, projektet har fått namnet Sellnet (Sellerenät). Årjängs kommun, med kommunalrådet Katarina Johannesson som pådrivande, var framsynt  och fick rätt mycket pengar i bidrag för att få fibernät i hela kommunen. Initiativet var till stor del Katarinas förtjänst, tack för det!

Nu byggs ett slags stamnät ut i kommundelarna och vi som vill vara med kan anmäla oss för att få hem till det egna huset. En anslutning till fibernätet ger goda uppkopplingsmöjligheter för dator - telefon och TV och man ska  veta att det höjer värdet på den egna fastigheten med betydligt mer än anslutningsavgiften. En god affär alltså, en långsiktig investering i att öka / behålla den egna fastighetens värde. Det blir dessutom allt viktigare i ljuset av att det fasta telefonnätet monteras ner i glesbygden och ingen garanterar längre att det finns någon fungerande förbindelse överallt.

Inte många kommer i framtiden att vilja köpa / bo i  hus som saknar möjlighet att använda dator - TV - telefon! Det kommer att upplevas som att försöka leva utan vatten och avlopp tror jag. Numera sköter vi ju inte bara umgänge via dator / telefon utan också inköp, den egna ekonomin med att föra över pengar, betala räkningar osv. 'Det går inte att leva särskilt länge utan telefonuppkoppling och datoruppkoppling.I Sillerud finns några entusiaster som håller i den kommundelens fibernätutbyggnad. Det är vi glada för. På¨tel ovan kan man anmäla intresse, eller bara ringa o fråga.

Vargattacker på människor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans#History_of_wolf_attacks

Hos miljöministern ...

... Lena Ek är gubben nu i skrivande stund, jag får bilder och sms. Det pratas varg förstås och vad man har tänkt sig ska komma ut av det totalhaveri som vargpolitiken befinner sig i just nu, utan plan, utan framförhållning, utan förankring, utan syfte.
Vad ska man göra med en vargstam som kommer att ligga runt 400 individer om några månader när nästa års valpar är födda? Finns det en dold agenda som innebär att man drar på beslutsfattandet tills man uppnått Liljelunds tjänstemannaförslag på 450?

Hur kan regeringen strunta i riksdagsbeslut på ett tak på vargstammen på 200- 300 individer och licensjakt? Varför drar man ut på beslut om förvaltningsplanen helt i onödan? Varför ignorerar regering och Naturvårdsverk riksdagsbeslut om regional förvaltning genom viltförvaltningsdelegationerna?

Frågan är hur man ska fixa den genetiska förstärkningen och begränsningen av tjuvjakten om man inte har de berörda med sig? När Finland tog  bort licensjakten på varg så minskade plötsligt stammen dramatiskt "av sig själv", från att tidigare ha legat på en stabil nivå.

Efter att ha blivit lurade och förda bakom ljuset gång på gång så är markägare och jägare och vargrevirboende i Sverige trötta på regeringens spel för gallerierna. Från att ha haft ett unikt samarbete mellan beslutsfattare och berörda när det gäller vargförvaltning så riskerar vi nu att hamna i "the Italien way" att sköta de svenska vargarna; dvs man har konfrontation med en omfattande illegal avlivning som  myndigheterna blundar för,  för att plocka politiska poäng och inte reta upp väljarna.

Det nya läget i Sverige innebär att de berörda har slutat upp med att stödja regeringens vargpolitik och det finns inte längre någon aktiv kamp "inifrån" markägere- och jägarorganisationer mot tjuvjakten heller, även om man inte stödjer den aktivt. Vården av samarbetet med beslutsfattarna är inte längre ett incitament för att låta bli illegal vargjakt. Och det moraliska stödet för tjuvjakt har tagit rejäla kliv framåt det senaste året bland de berörda. Jag kan förstå desperationen när människor finner sig plötsligt leva i en helt ohållbar situation, även om det naturligtvis inte är en lösning på sikt på nationell nivå.

Den 5:e december kl 19.00 blir det f.ö. en stor manifestation i Karlstad  på torget mot regeringens vargpolitik. "Varguppropet" ska överlämnas till, antar jag, landshövdingen. Det kommer att komma busslaster av jägare, markägare och andra berörda dit för att visa sitt missnöje. Alla är välkomna! Jag kommer att skriva mer om när gratis bussar avgår från Årjäng och var / när de går.


Svenskar = kålrötter ;-)

Jag har ett antal trevliga bloggkontakter som jag "umgås" med nästan dagligen. En av dem är Gunvor , från de mörka Dalslandsskogarna, om jag tolkar hennes presentation rätt. Vi har aldrig träffats annat än via bloggen. Gunvors blogg är nischad på språk, hon skriver på engelska, delvis med syftet att upprätthålla sina kunskaper i språket. Gunvor är språkutbildad, skriver om betydelsen av ord och hur de har uppstått och heter i några olika språk / dialekter. Nu senast handlade det om kålrot eftersom hon skördade sina.
Hon har ett intressant inlägg om ordet kålrots ursprung, på engelska förstås. Kålrot heter alltså Swedes och det är ingen slump.  Läs gärna, här är länken;
http://svenska.iedior.se/#comments133

Här nedan följer min kommentar i det inlägget  och hennes svar:

"Skapad av Inga Magnusson 2011-11-28 05:18:09
Menar Du att kålrot heter Swede på engelska? Inte så smickrande kanske för oss svenskar. Hur smickrande det är för kålroten kan man ju fundera på. ;-) Sen försöker jag få ihop detta med larv och caterpillar. Det senare är ju namet på ett grävmaskinsmärke antar jag. Liknelse äta sig fram kanske?


Gunvor:
Jo så är det faktiskt. Enligt Wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Rutabaga ) så är kålroten en korsning mellan rova och kål som uppstod någonstans i Norden. Den kom ut i världen via Skottland där den kallades Swedish turnip som förkortades till Swede, knappast tänkt som någon förolämpning. Sen kommer det roliga: I Amerika kallas den rutabaga vilket kommer av ett västgötskt ord för kålrot ’rotabagge’. (Men en bagge är nog en bagge och inte = bag som man tror på Wikipedia. )

I förrgår gick jag över alla kvarstående kålrötter och plockade de gröna bladen som kålmaskarna inte tagit, förvällde dem och gjorde en soppa. Det känns ingen skillnad mot grönkål. Inte konstigt att både överdel och underdel kan användas när det är en korsning av kål och rova.

Och en caterpillar går ju på larvfötter eller hur?"


Giftiga lampor

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-sortera-farliga-lampor-ratt_6658266.svd


Helt sanslöst EU-beslut att vi skulle tvingas sluta med de gamla glödlamporna till förmån för lågenergilampor som för det första kostar skjortan ( nästan 80 SEK för den här!!) och för det andra innehåller kvicksilver. Med tanke på att de flesta av oss inte vet hur vi ska sortera de här så verkar det vara en nya giftkatastrof på g. ( Jag kommer inte att berätta hur jag sorterar de härl!). Jag hörde till de syndare som hamstrade gammaldags glödlampor och lade på hög, så det är först nu jag konfronteras med eländet. Suck! När gjorde EU senast någonting rätt?

Alla katter ska kastreras ...

... enligt den nya djurskyddslagen. Jag vet inte om det är jag som på något sätt har missat nåt, men dör inte kattsläktet ut helt och hållet då?  Åtminstone bondkattsläktet eftersom det vore grymt djurplågeri att stänga in dem inomhus och djurplågeri förbjuds ju på annat ställe lagen. Bondkatten fyller en viktig funktion som råttjägare i alla uthus och som trivselfaktor, så det kunde gott ha varit undantag för katter utanför tättbebyggt område. 

Jag förstår om det är problem med kringspringande katter som jamlar, pinkar och parar sig, men att kräva kastrering av alla vuxna katter verkar ändå lite väl radikalt. Och vem ska kolla? Och vad händer om ägaren slarvar / vägrar? Tvångskastrering eller avlivning?  Av katt eller ägare?  För det kanske inte är självklart att katten ska lida för att ägaren är försumlig. Jag kan höra djurrättsaktivisterna ylande ta plats i diskussionen med sin märkliga logik!

Fast lagen lär inte bli verklighet, för  Mikael Karlsson Naturskyddsföreningen kommer att dra djupt efter andan och  med näbbar och klor försvarar de stackars katternas rätt till ett schysst sexliv.  Ha ha....! . I hans värld så brukar djur i princip ha samma rättigheter som människor. 

I nästa  mening så sägs att man nu ska förbjuda tidelag = människors sex med djur, också och det var skrivet så  att det i förstone såg ut som om det handlade om katter där också. Jag tänkte häpet att det ter sig väldigt optimistiskt att försöka ha sex med en motsträvig katt. Men det gällde visst alla djur, inget nämnt - inget glömt från katter till  kor och grisar och hästar och vad som nu kan komma ifråga. Ingen kan säga annat än Sverige gör sitt bästa för att skydda djuren. Undrar hur Mikael Karlsson kommer att tackla detta? Han har ju en tendens att likställa människor och djur så nu kanske han kommer att mullra om sexuell  diskriminering av djur?

Var det inte en journalist som hade en faster som levde ihop med en häst?

Alla katter ska dessutom förses med chip, registreras samt alltså kastreras, för att som det heter;  "höja deras status" (?). Hoppas att de chippade, registrerade och kastrerade katterna förstår att de nu har högre status och uppskattar det nya läget  till fullo.   Själva tanken på att höja status på det sättet är grund för eftertanke. Vi lärare funderar ju ofta på vad vi kan göra för att höja vår status och lystrar gärna till när statushöjning kommer på tal.

Dessutom blir det förbud mot att överge tamdjur. När blir det förbud mot att överge människor?

Enligt den nya lagtolkningspraxisen när det gäller sexuella kränkningar  av människor så är det inte en kränkning om inte den utsatta / utsatte har uppfattat kränkningen genom att exempelvis vara för full eller sova eller dylikt. Men djur får alltså bättre skydd än människor (läs kvinnor!) för det lär inte gå att hävda att djur är medvetna om den eventuella kränkningen som skulle kunna ligga i att en människa utövar sex med det.

Tamdjur som hålls i bur ska få rätt att utöva sitt "naturliga beteende". Men hallå!!! Det kan väl aldrig bli naturligt att bo i en bur! Ett förslag som är spel för gallerierna!

Maxstraff för brott mot den nya lagen, blir som grovt jaktbrott; 4 års fängelse. Den som misshandlar ihjäl sitt eget barn brukar komma undan med betydligt mindre.

Det är bra om djur får lagstadgat skydd mot plågeri, men det finns en tendens i den här lagen som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Jag gillar den i alla fall  inte.

Kanske handlar det om att den nya lagen börjar att i likhet med diverse djurrättsorganisationer likställa djur med människor i etiskt hänseende och blandar in djuren i det  som är det unika människovärdet, med exempelvis kränkningar i sexuellt hänseende. I den mån den sexuella handlingen förorsakar smärta så finns ju detta redan lagreglerat, det behövdes inte en egen lag. Här handlar det enbart om själva kränkningen i att bli utsatt för sex, inget annat. Det spelar ingen roll om det är snällt genomfört. Det som är människors rätt blir med automatik djurens rätt också. Och så finns det förstås ett lite enögt stadsperspektiv på djuren, man förutsätter att djur lever i familjen och inomhus.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14001903.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sex-med-djur-forbjuds-i-lagforslag
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fullt-av-kryphal-i-nya-djurskyddslagen_6670964.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sex-med-djur-forbjuds-i-lagforslag_6668710.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/djurskyddet-har-gatt-for-langt_6666582.svd

Nej till terrorism i naturens och djurens namn ...

... säger nu en av de stora svenska rikstidningarna. Man får vara tacksam att någon vaknar upp och vågar säga ifrån mot de här s.k. djurrättsaktivisterna. De är inget annat än kriminella organiserade gäng som mest av allt liknar typ fotbollshuliganer. Båda kategorierna säger sig försvara någon annan, något gott; sitt lag alternativt djuren. Men när man gör det genom att skada människor och egendom och föröda andra människors liv så har man gått över en gräns. Medan vi länge har varit medvetna om fotbollshuliganismens kriminalitet så har det dröjt innan det allmänna rättsmedvetandet har blivit klart över vad djurrättsaktivisterna egentligen håller på med. Framträdande politiker från den röd-gröna falangen skäms tydligen inte för att stå upp och försvara dem fortfarande, så än är det en bit kvar.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/djurskyddet-har-gatt-for-langt_6666582.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/djurratt-inte-ratt-till-politisk-terrorism_6667568.svd

Ensam måltid ...

... utan gubben blir ofta nåt sånt här, lax med tillbehör. Såsen  här är sojafil och hjortronsylt.


Bofab i Grums ...

... säljer jaktvapen och jaktutrustning, fiskegrejer, jakt- och fiskekläder. Det är en butik som vi gärna handlar i. Henry Ekström har en hög servicenivå, det är hans varumärke. Här har han nu ordnat så att det trasiga pejlhalsbandet är lagat och blir inlagt på handenheten. Tack Henry för hjälpen! Det är viktigt för oss att den funkar så vi vet var vi har våra hundar i skogen.


KAU Karlstads Universitet

Under några år var detta med studier en trevlig fritidssysselsättning så jag har tillbringat många timmar här på universitetet i Karlstad. Jag kan fortfarande känna hur spännande och intressant det var när jag går här i korridorerna, så som jag hade anledning att göra härförleden. Märker nu när jag kommer tillbaka med lite distans att minnena kommer tillbaka vid olika platser; i den stora restaurangen på bottenplan var det jag diskuterade peddauppsatsupplägget med Hans-Åke Scherp och vi pratade "Lärande organisation". I en tvärkorridor hade på den tiden juristerna sina rum och jag påminns om deras ibland fullständigt galna berättelser om rättsfall (om jag vetat för länge sedan, det jag vet idag så hade jag blivit jurist). I den stora Ericssonsalen hade vi den föreläsning i historia med Berendz som jag aldrig kommer att glömma, den där han, helt inne i sin berättelse, tankspritt inför hundratals åhörare, började knäppa upp knapparna i skjortan (nylon?). Och man kunde höra hur alla höll andan och undrade hur detta skulle sluta.


Korridorerna är liksom ibland oändliga, men ljusa och rymliga.


Det här konstverket hänger i trappan upp i den äldsta delen och det har fått hänga med genom alla ombyggnationer.


De numera flertaliga huskropparna binds samman med såna här glasade landgångar.


I den här skogen har jag varit på exkursion. Den ligger precis på baksidan. Det var i 1 -7-lärarutbildningen som vi skulle ha det när vi läste no-delen. Utflykten skulle ha varit förlagd till någon mer avlägsen skog och en heldag. Så gubben skickade med mig tändstickor och yxa och matsäck, jaktkläder och stora gummistövlar. Men den här läraren var inte så väldigt organiserad så projektet krympte och blev till en timmes promenad i det här skogspartiet, allt utan plan. Men jag kan fortfarande tänka mig hur märkligt det måste ha varit att se oss i den här gruppen knata runt här.

Den här dagen hördes glada barnaröster från skogen och jag antar att någon skola / dagis var där.


Det här förstår jag inte riktigt. Det måste alltså finnas dagis eller fritis på KAU: lekhästarna, kuddarna i fönstret och lekstugan.

Män kan förstå kvinnor ...


... lite  bättre med hjälp av den här boken 


Tack Lindeberg som förser oss med sånt här då och då!

I morgon måndag fyller Inga - Lill,

jag hade fel som trodde det var i  lördags. Bäst att jag korrigerar mig tydligt här.  Grattis här nu då, på rätt dag!


Vi hade trevligt igår kväll söndag med några gäster. De kom för att fira Roland förstås.

"Agnars" ute o inne - mellanväggar på gång.


Huset har fått en namn nu efter mycket om och men. Det byggs alltså ett stenkast från den plats där Rolands mamma växte upp och somrarna tillbringade han till del hos sin morfar Agnar och mormor Torborg. Morfar var också snickare, precis som Roland, och i andanom har han på något sätt varit närvarande under bygget fast han gick bort för många år sedan, alldeles för tidigt. Huset kommer alltså att få heta "Agnars".


Till vänster här är de två sovrummen, till höger toalett och duschutrymme


Rakt fram är toan och till höger allrummet.

I allrummet kanske det blir klinker på golvet och så samma klinker fast mindre och i mönster upp på väggen bakom kaminen. Men jag är dålig på detta, tänker nåt enkelt åt brungrått, men är osäker. Väggarna blir vita och köksinredet är björk (av alla puckade val!) Om någon har idéer eller tips så tages de emot tacksammeligen. Jag frågar alla och till slut måste jag bestämma mig för nåt.

Vägen till Egenäs fredag ...

... efter blåsvädret då. Så här var det på flera ställen och man liksom körde in under, drog ett djupt andetag och hoppades att det skulle gå bra. De omkullblåsta träden hängde i telefontrådarna. Skogen mellan vägen och sjön är delvis nyavverkad så det blir nog mycket nerblåst ett tag.  Idag söndag ska jag också ge mig iväg dit ut, undrar hur det går? Får väl ta med både motorsåg och man kanske.

Gäster som vi hade här i kväll.söndag, tog sig inte fram på vägen vid Önnebyn för det hade blåst träd över. De åkte runt Hjällen istället. Det har blåst men inte så mycket som längre söderut.

Agenda hit o dit

Inreda nya huset står högt på agendan nu, roligt men svårt och riskabelt. Jag har ingen begåvning för såna uppgifter. Det är dyrbart att göra om, ifall det skulle bli fel. (Julen o advent förtränger jag däremot!)

Spännande nya vänner  hade vi i onsdags här på lite soppa. De har ursprung i Danmark, Norge och Frankrike, alltid roligt att dela erfarenheter med människor som har en annan bakgrund än vår. Så här såg soppbordet ut; viltsoppa, grovt bröd, rökt rådjurskött blev det och så risgrynskaka till efterrätt med nykokt hallonsylt och vispgrädde. Stenarna o höstlöv har varit dekoration ett tag nu på grov linneduk och här är det Taizémuggarna att dricka ur. Idag lär jag få byta till adventsduk.Igår lördag var Roland o Jazz på jaktprov igen, nu i Säffle någonstans, det blev alltså uppåt  Lönnskog.
På kvällen Grottmannen stand up comedy på Tjolitta.

Idag söndag ska vi fira gubbens födelsedag lite grand. (Han o Ove L på kommunen har samma dag så grattis då Ove också om Du läser detta!). Vi ska tydligen också härda ut ett grymt blåsväder under dagen.  

I morgon måndag jobb i Karlstad till SOL (Skriv o läs i Värmland), ett nätverk för läs- och skrivutveckling i länet.

Resa till huvudstaden framöver för min del bl.a. träffa barnen med respektive och så ett par svärföräldrar + besök på Edsviks konsthallar och Nerdrums utställning.

Gubben ska på årlig älgjakt till Ockelbo så småningom.
Han har också framför sig  inbokat ett möte med  miljöministern tillsammans med ett par andra.Grattis gubben på födelsedagen idag 27:e november! (Och grattis också till Ingvor som har samma dag om jag minns rätt! Och i efterhand till Inga-Lill som hade igår väl! Hade hon inte alls, det är i morgon måndag 28:e som Inga -Lill fyller år så det så)

GROTTMANNEN på Tjolitta ikväll lördag.

Dit ska vi förstås, kl  19.00, skrattfest utlovas. Handlar om att män är egentligen inga "skitstövlar" utan lite mer civiliserade grottmän.Succé för Grottmannen på Tjolitta!  Mycket folk blev det, många tillresta från Årjäng också, nästan fullt med sammanlagt c:a 130 personer. Jag antar att de goda recensionerna från de andra föreställningarna i Värmland hade bidragit. Vi skrattade nästan hela tiden så tårarna trillade. Det var inte enmansteater, det var stand up comedy i flera timmar med Robert Samuelsson från Trollhättan. Och det var roligt hela tiden, inte en tråkig minut. Han har en fantastisk kontakt med sin publik i två timmar med paus. Hur orkar han? Han spelar inte Grottmannen, han är Grottmannen. Dessutom "är" han kvinna med alla tillhörande gester och manér när det krävs för att illustrera vad vi kvinnor håller på med.

Temat var att dra paralleller mellan man och kvinna ur perspektivet grottman (jägare med fokus och mål)  kontra modern man (fokus på teve), grottkvinna (samlare och sällskapsvarelser)  kontra  modern kvinna (shopping o dy) . Bl.a. fick vi kvinnor i Sillerud reda på av männen i publiken att de går till pannrummet, vedskjulet eller skogen om de vill vara i fred, de områdena är männens eget revir. Där härskar tystnad och tankero, männens hemmaplan.  Ha ha... det blev många igenkännande skratt.  Grottmannens point var att kvinnor lägger beslag på resten av huset som sitt område, där tolereras inga lortiga kalsonger. 

 Manuset som egentligen är några år gammalt hade bearbetats till nutid och var helt suveränt. Vi är inte förvånade att föreställningen var hyllad på Scala i Karlstad och på andra ställen i Värmland som man kört den nu. Det blir fler föreställningar i Karlstad efter det här. Egentligen är det en provturné som man kör nu för att testa om det funkar.

Detta skulle gå hem i Stockholm också bland en yngre publik, det är jag säker på. Producenten är den samme som till Packmopedsturnén,
Besterman. Det bolaget har säte i Sunne. Någon som har fattat att det funkar att dra ut i glesbygden med föreställningar. Kul!

Tydligen hade Robert Samuelsson tillbringat somrarna någonstans i Årjängs kommun (Nästviken?) och att besöket här nu var ett kärt återseende.

Jaktprov lördag, uppdaterat


Den här bilden fick jag vid halv elva-tiden. Brasan tänd och Jazz har slag stod det, bara att vänta på upptag alltså.

Uppdaterat kl 18.00 Nej det gick inte att erövra champinonatet. Det blev ett tredjepris i elitklass, haren gick för mýcket på väg, Jazz orkade inte reda ut det. Men Årjängs (Nordmarkens) stövergille blev två i gillekampen med Säffle och Jösse ( Arvika). Och Jazz har startat sammanlagt på fem jaktprov och tagit pris på alla så Roland är rätt nöjd ändå med hans prestationer, han försöker så gott han kan och gör sitt bästa. Skulle vilja ha en parningsvalp efter honom, därför start på elitprov.

Mobbad Juholt!

Jag har lite svårt för mobbning på alla nivåer och just nu känns lukten av mobbning runt Juholt. Det är lätt kväljande. ( S ) valde honom till sin ledare och bör rimligen ha vetat vem det var man röstade fram till ledarposition, men redan från början så bekämpades han, bl.a. av den egna pressen; Aftonbladet. Hans nybörjargrodor fick enorma proportioner.  Och så mer förutsägbart däng  av de borgliga drakarna förstås. Nu sviks han av den ena efter den andra av de egna och falangerna i ( s )  blir allt tydligare;  landsortsföreträdarna mot Stockholmsgänget, vänster mot höger. Partiet driver utan styrning och ingen vet riktigt säkert vad som gäller. Det blir allt tydligare att man räknar med att köra partiet i botten så att man kan ta fram en ny ledare ur motståndarfalang inom ( s). Juholt kritiserades redan från början för att han inte bjöd in sin interna motståndare till en plats vid köttgrytorna utan skåpade ut dem totalt. De kanske hade varit mer lättstyrda om de fått åtminstone lite med av makten, då hade de haft något att förlora på att driva intern opposition. Som det nu är så har de allt att vinna  istället och går ut hårt.  Men den stora förloraren är partiet förstås så frågan är vad Juholts interna fiender kan vinna ändå. De får i händelse av seger,  makt i ett väldigt litet parti. Kan tänka mig att Alliansen glädjer sig och kammar hem allt bättre opinionssiffror.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-kravs-mer-an-bara-hakan-juholts-fortroende_6662304.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/juholtskris/article13988483.ab
http://www.dn.se/ledare/signerat/juholt-ratt-man-pa-fel-position
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13984828.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-har-betonar-juholts-ambivalens_6662976.svd 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fyra-fragor-s-ska-ta-strid-om_6662210.svd

Grannländerna jagar varg - minskar vargstammarna!

Texten nedan är hämtad från sidan "Vargfakta", länk finns i min bloggrulle och här.

Ännu en nordeuropeisk region ska minska vargstammen

Posted by on lördag, november 19, 2011

I provinsen Karelen har ryska myndigheter nu bestämt att fyra av fem vargar ska bort. Detta efter att både natur och människor blivit allt mer ansatta av vargen de senaste åren.

I ett nyhetsbrev till det Svenska konsultatet i St Petersburg meddelar nu ledningen för den Karelska republiken att man kommer att ta itu med vargproblemet, som både innefattar rovdjurets tryck på naturen och tamdjursbestånden i området. Karelens ca 500 vargar ska istället bli 100-150 stycken vilket motsvarar en minskning med 80%.

För att säkra jägarnas intresse har man infört en skottpeng motsvarande ungefär 1000 kronor för vuxna djur och 500 kronor för valpar.

 

Tredje nordeuropeiska regionen.

Det här är inte så konstigt som den oinformerade kan tycka. I själva verket är Karelen den tredje delstaten eller nationen i Nordeuropa som kommit fram till att jakt måste användas för att reglera vargstammen.

Först ut var Norge som år 2004 bestämde att vargstammen endast skall tillåtas etablera sig i ett särskilt förvaltningsområde. Utanför detta område skall vargpopulationen begränsas genom licensjakt. Det har vi berättat om i en tidigare artikel.

För en tid sedan gick Estland ut med nyheten att de ska reducera sin vargstam till hälften efter allt mer omfattande angrepp.

Finland har inte riktigt haft myndigheterna med sig men har ändå på något sätt minskat vargstammen till en tredjedel sedan 2007.

Just Finland kommer sannolikt att påverkas av Karelens nya rovdjurspolitik med minskande varginvandring som följd.

 

Vad gör Sverige?

Frågan är hur Svenska myndigheter ser på hur de Nordiska grannländerna löser sina vargproblem?

Att vargstammen kan och bör regleras genom jakt kan knappast ha passerat obemärkt förbi Statens ögon och öron. Redan vid Vargsymposiet i Vålådalen 2003 sade amerikanen Ed Banks från US Fish and Wildlife Service, känd för vargprojektet i Yellowstone, så här:

– Vi kunde aldrig tänka oss när vi startade att stammen skulle vara så stor efter bara åtta år. Då bör man ändå betänka att vi skjutit nästan 150 vargar sedan starten.Vi har dödat alla individer som börjat döda tamdjur för att öka toleransen hos lokalbefolkningen. Skjut problemvargarna direkt och lyssna på folket! Vargar ska hållas så långt från bebyggda trakter som möjligt.

Den 21 juli 2011 framträdde världskände vargforskaren och EU-rådgivaren John Linnell i SvTs Mitt i naturen och menade att det är bra ”att hålla ett jakttryck på vargen” och att ”lära vargen att människor inte är vänliga”. Enligt Linnell för att bibehålla en trygg, säker miljö. Även för vargen.

I februari 2010 skrev nio ledande forskare en debattartikel i Dagens Nyheter om nödvändigheten att reglera vår vargstam genom jakt. Deras infallsvinkel var förbättrade genetiska förutsättningar för vargen. Det finns alltså även biologiska skäl till jakt.

Hur många skäl behöver Sverige?


MS -gåtan på väg mot lösning ...

... kanske. Ett ämne i saffran har visat sig ha en skyddande effekt på hjärncellernas isolering. Det är just det som är problemet vid MS att isoleringen mellan nervbanor förstörs. Ännu så länge har inte  några försök gjorts på människor med sjukdomen men man har gott hopp om att kunna arbeta fram effektiva mediciner.
http://www.svd.se/mat-och-vin/saffran-kan-skydda-mot-ms_6661256.svd

GRATTIS JAZZ O ROLAND!

Det blev en tvåa på jaktprovet idag fredag, trots svåra förhållanden med blåst och regn. Nu finns en chans till jaktchampionat om morgondagens prov går bra och det blir en etta. För det måste det nog bli för ett championat om jag minns rätt. Detta var alltså ett elitprov, ett rörligt elitprov tror jag det kallas, ett fenomen som växt fram i kölvattnet på vargförekomst. Det är svårt att ordna vanliga elitprov som kräver stora sammanhängande vargfria ytor som man vet om ett år i förväg och det finns inte i Värmland längre. Så man kan ta vara på såna ställen som åtminstone inte vid tillfället ligger i vargrevir. Provet kräver två domare som inte dömt hunden till förstapris tidigare, tre dagar innan ska det anmälas till kommissarie i området och definitiv anmälan kommer dagen före start.


Vägen ...

... är namnet på en film om två människor, en pojke och hans far som försöker ta sig fram i en värld som är förstörd av en katastrof. Allt är ödelagt och kallt och de befinner sig på en vandring mot kusten. Men vandringen är rätt hopplös och den dramatiska undergångsstämningen kryper in under skinnet när man ser filmen.Filmen är så mörk och mentalt svart att den är svår att ta till sig, det finns liksom för lite hopp och jag skulle ha önskat att bokens författaren låtit det vara lite mer godhet och förhoppningar i berättelsen, en strimma av hopp hade man behövt. Eller också skapdes  det här dystra för att det finstämda förhållandet mellan far och son skulle lysa mot den bakgrunden, både mentalt och bildligt.  

Människans inneboende kapacitet för ondska har en framträdande roll och jag ska inte frossa här  i alla hemskheter, organiserade och spontana, som passerar revy. Slutet är ju som öppet, men jag orkar inte på allvar tro på någon räddning där heller efter den här berättelsen. 

Det som strålar är ändå pojkens och pappans förhållande, där finns förtroende och kärlek trots att de bär på så mycket förlamande sorg över att ha förlorat allt. Nu har de bara varandra kvar och inte så mycket av hopp om att finna någon bättring.

Filmen blev en gjuten helhet med fantastiska skådespelarprestationer, främst pappan och pojken, men även manus och boken som filmen baserar sig på är suveräna. Det finns ingen svag länk i kedjan.

Jag funderar förstås över hur man rent tekniskt kan åstadkomma det här karga och färglösa landskapet med ett mörkt ljus, som hela tiden är bakgrund. Det kan man knappast bygga upp i det här formatet. Kan vara så att man helt enkelt filmat vanliga omgivningar och sedan minskat på färgen och mörkat lite på filmen i efterhand. Det måste nästan vara så, annars skulle filmen ha varit orimligt dyrbar och jag har en känsla av att detta var en lågbudgetfilm

Tack för lånet kollega K!


Jazz ska på jaktprov idag ...

... fredag uppe i Skillingmark. God vän Eskil är inblandad förstås som vägvisare eller nåt. ;-) Spännande! Synd att det blåser så mycket, svårt att höra jakten kommer det att bli. Och så hoppas jag att det inte finns varg i området. Det ska vara tomt på stationär varg, men man vet ju aldrig, oron finns där hela tiden i bakhuvudet.

30 meter höga vågor ...

... väntar man nu ute i Nordsjön vid de norska oljeplattformarna. Det är oerhört mycket!
http://www.yr.no/nyheter/1.7888864

Människor dödas av varg ...

... ibland. Vargen har alltid varit ett mytomspunnet djur.

 En av de nyaste myterna om vargen är att det är ett helt ofarligt djur, ett djur man kan gossa med i vilt tillstånd eller i hägn. Men sanningen är en annan. Det är ett vilt djur med potential att döda människor och det har hänt, förr kanske mer ofta men även några gånger i nutid. Enligt forskare i Sverige finns ingen som kan garantera vargens ofarlighet gentemot människor, det handlar om ett vilt djur, men betraktarsidan brukar låtsas att man inte hört det. :

Den här texten är hämtad från sidan som heter "
Vargfakta", med adress i min bloggrulle:

"Vargattacken mot Patricia Wyman är en av de mest omskrivna i modern tid. Dels för att den ledde till Wymans död, dels för att hon uppenbarligen haft en felaktig bild av riskerna, vilket bekräftades av hennes arbetskamrater som även de trodde att vargarna var ofarliga.

Den 14 september 1996 anställdes kanadensiska Patricia Wyman, 24 år, som vargskötare vid Haliburton Forest & Wildlife Preserve.

Som universitetsutbildad biolog hade hon rätt kompetens och hon hade varit i det stora varghägnet två gånger före sin anställning och död: En gång tillsammans med sin handledare och en gång för att provmata vargarna.

Redan dagen före den dödliga attacken hade Patricia Wyman börjat oroas av vargarnas beteende. Bland annat hade de uppträtt hotfullt mot hennes pojkvän.

 

Angripande vargar hotfulla mot polisen

Sent på eftermiddagen den 18 september, fyra dagar efter att Wyman påbörjat sin anställning, hittades hennes sargade kvarlevor i varghägnet. Kläderna hade slitits i bitar och låg kringslängda runt kroppen.

De anställda som hittat Wyman skickade efter Ontario-polisen som anlände med tre beväpnade utredare. Två av dem gick in i hägnet. En av vargarna, uppenbarligen ledaren, morrade hotfullt medan de tre övriga sakta cirklade runt polismännen.

Genom att skjuta i luften lyckades man ändå hålla bort vargflocken en stund och Patricia Wymans kropp kunde bäras ut.

Efter evakueringen avlivades vargarna och skickades iväg för rabiestest. Provsvaren var negativa. Ingen rabies.

Vargparkens chef Dr Peter Schleifenbaum lät en utredare intervjua personalen. Utredaren rapporterade att ”personalen var förvånad då de trott att vargarna var ofarliga”.

 

Personlig bekräftelse från Kanada

Detta bekräftas av den kanadensiske professorn Valerius Geist, Calgary-Universitet, som skrev ett personligt brev till Vargfakta med anledning av vår artikel:

”My dear friend the late Erich Klinghammer, (utredaren, reds anm.) creator of Wolf Park, Battleground, Indiana, was asked to investigate. He told me he was incredulous hearing that all were convinced at the park that wolves were harmless and did not attack humans.

Erich Klinghammer’s crew at Wolf Park (en annan vargpark med betydligt större erfarenhet, reds anm.) would have easily told Trischa how to behave, especially since the wolves were not socialized at Haliburton Forest.

However, Wolf Park was not contacted. In Wolf Park nobody enters the pen of closely socialized wolves if they have as little as a cold or fever!

Erich had handled several attacks and choked one of the attacking wolves (though eventually, without killing it). He had faced down attacking wolves. His people knew the wolves, for all their charm and charisma could be dangerous.

Trischa trusted science. Science said that wolves did not kill people. Science could not deceive. Her trust in science killed her.”

 

Patricia Wymans död är omskriven och källorna är många, till exempel Wikipedia."


Mer om Allerhuset i Köpenhamn

http://www.belowtheclouds.com/2009/09/17/allerhuset-i-kopenhamn/

1712 kalorier ...

... ska jag peta i mig per dag. Det var inte mycket det! Sushi vore inte fel, den är rätt kalorisnål tror jag.

Allt enligt beräkníng enl länk här nedan, hämtad från Herta blogg. Fast det innefattar kolhydratätande förstås. Med LCHF kan man nog öka på en del. Men nu har jag ju inte börjat med det, så siffran här uppe ska stämma.

http://www.fettfri.nu/kalkylator/energibehov/

Sushi ...

... kan jag inte laga och har aldrig gjort. Men i Östersund på ICA -maxi stod en utbildad kock i köpcentret och visade hur man gör och bjöd på provsmakning. Jag föll direkt (inte för kocken men för sushin!). Jag var jättehungrig och det smakade himmelskt. Så jag köpte ett Dragon -kit, med "all inclusive" för att göra själv hemma. Och nu har jag gjort det, det blev söndagskvällsmaten.
Jag kan inte påstå att det ser aptitligt ut i den här formen. Det blir till huvudrätt för två personer eller förrätt för fyra. Man skär alltså upp i bitar och lägger på högkant, serverar med sås till.

Det ska vara speciellt sushiris som blir jätteklibbigt. När det är färdigkokt så häller man på risvinäger.  Det ska kallna, så breder man ut det tunt  på ett sånt här ätbart blad av någon alg (tror jag), som ska ligga på en "matta" som medföljer. På riset breder man ut majonässmet, fyller med olika saker (jag hade kallrökt lax, avokado, tunna morotstavar, tunna gurkstavar, purjolöstrimlor), rullar ihop med hjälp av mattan. Sen ska det stå lite innan man skär upp.

Såsen var hälften honung, hälften risvinäger och så sesamfrö och lite soja.

Wasabi är en stark smak som man kan ha med, en grön pasta av pepparot, rätt starkt.

Hur blev det då?

Jo, långt ifrån den ljuvlighet jag åt på ICA Maxi, men tillräckligt bra för att jag ska pröva igen. Nästa gång ska jag skippa det här bladet. Jag tyckte inte om smaken alls utan tog bort det. Det får bli såna där små "bullar" nästa gång med tunt Wasabi och marinerade laxbitar på. Det kommer att smaka bättre tror jag. Såsen blev väldigt god.

Och sen ska jag konsultera yngste sonen med japansk fru. De säger att hemligheten är att få god smak på riset. Det är smaken på riset som avgör om en sushi är bra eller inte. Riset  ska sköljas 5 ggr före kokning exempelvis.

Uppdaterat  Nu har jag gjort sushi utan de här algbladen som smakade gammal tång och rutten fisk enligt min mening. Alltså hemligheten med sushi är  riset. Det är speciellt sushiris. Det ska sköljas noga först, läggas i blöt i kallt vatten 20 minuter, kokas i 10 minuter i lätt saltat vatten, stå i 10 minuter till, hällas i en blandning av 2msk risvinäger + 2 msk socker, kallna och formas till avlånga bullar. Sen på med lite, lite wasabipasta (en stark pepparrot) och så fisk eller kött ovanpå. Jag hade kallrökt lax, det blir gott och under den tunna tunna skivor av inlagd ingefära.  Jag gjorde dessutom i ordning strimlor av avokado, lök och gurka att servera till. Och så en sås av hälften honung, hälften rödvinsvinäger, lite soja och sesamfrö. Pinnar hade vi förstås och åt med, men riset var nog lite för oklibbigt för det gick i sär så vi fick stö till med kniv och gaffel.  Det blev fullt ätbart, gott som kvällsmål som inte var allt för mättande, nåt man kan sova på.

Men det ska förstås vara flera såser att välja på och sushibitar med flera olika pålägg på. jag fattar varför folk oftare äter detta på restaurang än hemma. Det är lite pilligt att laga i ordning så mycket.


Varg nära Silleruds kyrka ...

... sågs nu igen häromdagen. Två den här gången. Oroväckande.

Det följer en hel del obehag med att plötsligt finna sig boende i ett vargrevir. Man kan hitta dem på altanen exempelvis. De här djuren får inte jagas och är därför inte särskilt skygga för människor och bebyggelse:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2631385/angelika-fick-en-varg-pa-altanen

Kaninfika igen.

Kaninfika i Umeå-
Det är kaninen, sköldpaddan  på den här bilden.
Inbjuden och på väg i båt,  är en kanin  till

Och barnen flyttade hemifrån ...

... i vår familj och gör så i alla andra familjer. Men vi är inte så väl förberedda på att det är en stor omställning och ibland en stor sorg, både över att barnen flyttar och saknas och att föräldraepoken i livet är slut. Då gäller det att försöka hitta ett nytt liv, ett nytt liv tillsammans med sin partner och ett nytt liv på nya villkor i samhället.

Erik Olkiewicz skriver nu  för Aftonbladet och söker  par som är över 50, som har fått perspektiv på livet utan barn, hur det förändrade dem och deras inbördes förhållande. Han vill göra intervjuer för en artikel på det här temat. De som kan tänka sig att ställa upp på det är välkomna att ta kontakt med honom senast på måndag. Man kan nå Erik på olika alternativ nedan:


 Hemsida
http://www.frilansreporter.se

Erik Olkiewicz
Frilansreporter
Fleminggatan 68
112 45 Stockholm
Mobil: 070-779 35 46
E-post: [email protected]
Webb: www.frilansreporter.se

Om skolforskning

Det skrivs en del om skolforskning just nu; om den finns, om den är bra och om den ska styra skolan eller inte (vilket den ska enligt våra nyaste propåer)
Här nedan på Newsmill.

http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/30/forskningen-om-skolan-r-v-rldsfr-nv-nd


Det fanns också en artikel i Lärarförbundets tidning med uppmaning att tycka till i ämnet. Och eftersom det ligger mig varmt om hjärtat så slängde jag ner några rader och mailade iväg, lite slarvigt så där;


"- Nu har vi ju lyckats forska oss fram till hur man ska opererar
blindtarmar. Var nu så snälla och använd er av den forskningen när Ni
framöver ska operera hjärnor, fötter och njurar och allt annat. Dessutom
har Ni ju nu fått en forskningsbas för klinisk behandlingen av andra
sjukdomar.

Nej, det skulle inte kunna hända i den medicinska världen att man utifrån
en så smal forskningsbas kräver en vetenskaplig grund för hela
professionen.

Men i skolans underliga värld går det bra! Eller ????

Min point är att det blir märkligt att utifrån den lilla ynka
skolforskningen som existerar kräva att vårt arbete i skolan ska vila på
vetenskaplig grund. Det finns ingen vetenskaplig grund att vare sig vila
eller arbeta på när det gäller arbetet i skolan. Det finns enstaka smala
spån av vetenskaplig kunskap och de ska vi självklart vårda ömt och ta till
oss i jobbet. Gör vi också! Mina favvos Vygotsky och Mary Clay är ständigt
närvarande i mitt dagliga arbete. Men att låta skolan bygga på det lilla
som är vetenskapligt prövat blir lika absurt som om man inom medicinen
enbart skulle ha forskat på blindtarmar och utifrån den forskningen kräva
att alla behandlingar ska göras utifrån kunskapen om blindtarmar. Och
dessutom kalla det hela för vetenskaplig grund!

Sen är det tveksamt om skolan någonsin kan styras av forskning. Varje
skolsituation innehåller så många nya exklusiva variabler att det nästan
blir omöjligt att få fram forskningsresultat som går att generalisera
utifrån på ett sätt som är meningsfullt och till hjälp i lärarens arbete.
En mycket stor del i lärares agerande och handlande under en skoldag kommer
alltid att kräva så snabba beslut att det är hart när omöjligt att först
konsultera vetenskapen. Och som sagt, man kan fråga sig om det ens är
meningsfullt att försöka. En god del av en dags skolarbete är nytt,
omöjligt att förutse och då är det tacit knowledge samt kloka närvarande
kollegor som är guld.

Jag anser att skolan ska inte styras av vetenskap, skolan ska styras av
goda, kloka, välutbildade och erfarna människor. Om det finns god
forskning så ska vi använda oss av den som ett verktyg, men den ska vara
underordnad pedagogernas professionella klokskap, den ska inte styra.
Kan hålla med den som hade synpunkten att det kanske hade varit mer
verklighetsförankrat att kräva av oss att vi inte ska jobba tvärs emot den
vetenskap som finns. Det hade varit mer rimligt.

Mvh Inga Magnusson, lärare i Årjäng"

Så blev det. Nu fick jag ett mail från tidningen som ville ha den här lilla texten publicerad som insändare efter lite nedkortning. Det fick hon göra och hon slipade bort det värsta, så nu kommer texten lite kortare som insändare i Lärartidningen, fast det inte var meningen från början.

Fiske fr Årjäng o Dregen på TV ikväll kl 22.00!

Glömde skriva om det förut. Men nu gör jag det. Programmet kommer kl 22.00 ikväll onsdag alltså på TV4 sport OBS alltså inte på kanal 5 som jag skrev förut idag. Det är alltså sportfiskeprogrammet som Johan Broman spelade in här i Årjängs kommun. Han själv är nöjd med det och tycker att det var ett av de allra bästa i serien.
Här skriver han om det.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001939460414#!/profile.php?id=677753105&sk=wall

Ledig onsdag!

Klockan är halv 8 på morgonen, jag lutar mig tillbaka mot kuddarna, släcker ljuset och somnar om!! Det känns helt rätt!


Mogen filosofi

 S kitsnygga Jäkligt Smarta Kvinnors I nternationella Dag har varit och då fick jag den här lilla "livsvisdomen" från kollega G som lever präktigt pensionerad, PRO-engagerad  - trodde vi ha ha.....!


'Livet är inte en resa till graven med
syftet att komma dit i en attraktiv
och välbevarad kropp.
Det handlar om att glida in sidlänges med
en chokladkaka i ena handen,
en flaska vin i den andra, fullständigt slutkörd,
totalt utsliten å skrikande 'Hoho, kan nån ge mig lift!'

Senare  kommer fler gäster till kaninfikat.


Allerhuset i Köpenhamn ...

... packar sonen för att åka till imorgon, med hela Café-redaktionen. Det är en märklig skapelse rent arkitektoniskt, som en slags glasad Arken, konstmuseet som ligger utanför Köpenhamn, i Ishöy. Men inget för mig som är höjdrädd.


Foto: Brahl Fotografi

Här kan man läsa mer om byggnaden.
http://www.byggeplads.dk/byggeri/domicil/aller-huset-havneholmen

http://www.belowtheclouds.com/2009/09/17/allerhuset-i-kopenhamn/

Kom plötsligt att tänka på att min blogg ägs av Aller också, Blogg.se köptes ju upp av Allerkoncernen om jag inte minns fel. Jag och andra flitiga, käcka bloggare kanske också blir bjudna hit en vacker dag. Ha ha....!

Bygget - nulägeUtvändigt är det mesta färdigt. Fasaden är timmer behandlad med järnvitriol som gör att den åldras med patina.


Kraftigare stolpar blir det här och  så trappor förstås. Och lampor här och där.


Båten som kommer att höra till huset är klar; Linder Sportsman 445 max  med 30 ps fyrtaktmotor. Den ser trevlig ut. Och de här båtarna har en fördel ur stöldsynpunkt. Det finns inlagt i själva båten något som gör att man alltid kan spåra den och se var den befinner sig. Fyndigt!


Döden ...

... är något man tänker på ibland. Och födelsen. De kan hänga ihop.

Idag, den 21:a november, är det exakt 98 år sedan min far föddes.

 Undrar hur det var då? Hur han välkomnades till jordelivet? Eller var det ens självklart att ett nytt barn var välkommet när barnafödande inte var ett frivilligt val? Han var sladdbarn,  nr sju i syskonskaran. 

Såg hans föräldrar honom som ytterligare en börda eller som sin ålderdoms tröst?

 Jag har fått för mig att hans äldre barnlösa syskon uppskattade hans ankomst, även om de flesta av dem flyttat från föräldrahemmet.  Han kom att bli den ende som förde gener vidare genom att bilda familj i fertil ålder, få barn och barnbarn och barnbarnsbarn. Min bror och jag har en drygt 80-årig barnlös kusin som enda levande släkting på pappas  sida. Hans mamma, vår faster dog i barnsäng när hon fått sitt andra barn och det nyfödda barnet dog också.  På den tiden var det inte en självklar rättighet att kunna bilda familj och många kom att leva ett helt liv utan partner och egna barn.  Barn och unga människor dog också av sånt som vi idag betraktar som banala sjukdomar. Det var ett annat liv och jag känner att jag saknar de erfarenhetsredskap som skulle behövas för förstå det som hände.

Jag kan inte förstå ett barns födelse på den tiden och inte heller döden som drabbade så många och unga.

 Det som händer nu med vården av döende försöker jag förstå med mina nutida erfarenhetsredskap. Jag läste i morse en lång och gripande berättelse om hur en son följer sin pappas vård i livets slutskede, in i döden. Det vilar autensitet över den, men också en anklagelse för onödiga försummelser och obegripligheter i vården.
http://www.dn.se/kultur-noje/kristian-petri-ni-har-lagt-ett-stort-morker-over-min-pappas-sista-veckor-i-livet

Sen har jag för inte så länge sedan upplevt min mammas bortgång. Hon fick en mycket god omvårdnad i slutskedet på sitt liv och vi anhöriga allt stöd man kan tänka sig på sjukhuset i Arvika. Så det är olika och det borde det inte vara. Alla har rätt till att få det bästa när man kommer till livet och när man lämnar det.

Varg ...

... skriver jag om här ibland på bloggen. Det kan ibland bli enstaka händelser som debatteras och lösryckt ur sitt sammanhang så kan det saknas trådar till väsentligheter. Jag hade anledning att samla huvudlinjerna i mitt tänk när det gäller varg i samband med en anonym kommentar på ett inlägg nedan om  det nybildade partiet Naturdemokraterna. Så här skrev jag med lite tillägg och justeringar:


"Mathias: Jag har fått en lång anonym kommentar från Dig som jag inte publicerar. Kommentarer utan avsändare publiceras  sparsamt här. Den dagen Du skriver öppet vem Du är, var Du bor osv så ska jag tro på att Du är det Du påstår: Jägare, skogsmänniska, boende i vargrevir. Fram till dess så är Du för mig självklart en representant för betraktarna; de som älskar varg, men inte är berörda och bor långt ifrån dem.  

Jag kan bara upprepa det jag tidigare skrivit här fast med andra ord:

Jag omfattar ett humanistiskt, kristet perspektiv, enligt vilket människan har ett exklusivt värde, människovärde och det är lika för alla. Människan är satt på jorden att råda över naturen och djuren och vi ska försöka göra det efter bästa förstånd. Vi har aldrig rätt att plåga någon annan varelse, men som sagt rätt att råda över djurlivet, både det vilda och det tama.

Och jag upprepar, vargen är inget utrotningshotat djur globalt sett, tvärtom så är det ett av jordens vanligaste däggdjur. De svenska vargarna har inga exklusiva gener, den gamla svenska vargstammen som vi hade på 1800-talet är borta, de vi har nu är invandrade / importerade.

Det har visat sig svårt att ha vild varg i Sverige av olika skäl; jakt, glesbygdsboende, skogsbruk, djurhållning. Konflikterna har varit många och heta och förödande. Det kan ingen förneka. Och ett medkännande räcker inte, man måste också ta konsekvenserna av att man känner med de drabbade, med  de människor som är berörda. Men makten över rovdjurspolitiken ligger inte hos de berörda utan hos betraktarna, de som betraktar och gillar varg på avstånd, som inte behöver betala priset för en svensk vargstam.

Det finns också klara kopplingar från  Darwinismens tro på att en population / djurart  gynnas av att den starkare överlever, att den starkare har större rätt till överlevnad/ förökning än den svagare, till nazismen som också såg olika djurarter som olika mycket värda och människoraser som olika mycket värda där den starkare hade rätt till större livsrum och vidare över till dagens biologism som plockar bort människovärdesperspektivet  och gör oss till enbart ett djur bland andra djur, med enbart det värde som ett djur har. 

För mig går en klar rågång där. För mig har människan ett eget värde, lika för alla. Människan har rätt att råda över djuren och naturen och ska göra det med klokhet och ansvar. Sen råder i naturen en annan ordning, där den starkare överlever i högre grad än den svagare och det gör att exempelvis det aldrig hittills hänt att en smal genetisk bas i en vild djurpopulation varit något hot. De svagare går under per automatik. Och den smala genetiska basen är eg inte heller något hot  bland de skandinaviska vargarna. Vi människor kan aldrig bli inordnade i den naturens ordning även om vi rent biologiskt är att betrakta som däggdjur och flockdjur. För mig står de etiska övervägandena högre. Människan måste kunna betraktas ur två perspektiv ( minst!), ett etiskt som är ´överordnat och ett biologiskt som är underordnat.

100 genetiskt friska vargar är tillräckligt för långsiktig överlevnad. Det räcker med tanke på de stora kostnader och de stora bekymmer som vargens närvaro fört med sig. Varg  bör förvaltas enligt stafettprincipen =  det område som haft varg under några år ska slippa sedan på minst 20 år och varg får finnas / föröka sig på en ny plats några år och därefter på en ny plats osv. Människor ska álltid ha rätt att avliva varg som närmar sig bostäder och tamdjur och det direkt. Ingen ska behöva bli rannsakad och åtalad för det.  Licensjakt på varg är självklar för att hålla stammen på den nivån, antagligen måste man då avliva 10 - 20 individer per år för att hålla stammen på 100 djur. Frågor om skyddsjakt och licensjaktens storlek ska av göras på regional / lokal nivå.

Hur förklara mobbningens konsekvenser ...?


Star - struck ...

... får jag fortsätta att fundera över hur det känns att bli och om jag är benägen att drabbas. För han var inte med på jakten idag, Karl-Petter på Ramstad gård utanför Säffle. Grisbonden Karl-Petter var ju en av de första bönder som sökte fru i TV och han blev uppmärksammad för sin frispråkiga humor och sin gård.

Men vi var där och jagade rådjur hela dagen tillsammans med Kalle K. och Kjell B. Det blev en fin jaktdag med flera släpp och jag lyckades hamna i jaktens centrum, långa tider. Det var spännande att stå andlöst stilla och vänta när jakten närmade sig och vi förstod att rådjur gått alldeles förbi oss inne i buskarna. Vi såg rådjur också och tre älgar som smög förbi oss tyst som andeväsen. Tänk att så stora djur kan röra sig så tyst! Men oskar jagade inte älg idag, jag tror och hoppas att han har slutat med det.  

Markerna här var utan överdrift bekväma. Det kostade inget att gå rätt långt och rätt snabbt ibland. Landskapet ut mot Värmlandsnäs är en mix av jordbruk och skog. Det finns också låga bergsåsar men inget högt att klättra i.

Det var väldigt nära men inget vilt blev fällt. Oskar jagade bra och sprang sammanlagt nästan två mil under dagen. Man kan mäta sånt på pejlen. Och nu fungerar den tack o lov!


Grishuset är rätt nybyggt, de kan gå ut och in som de vill här, lite typ terass har de att promenera ut på.


Smart med grannsamverkan för att stävja inbrott och aktioner från kriminella djurrättsgäng.

Administration ...

... verkar vara samtidens stora verksamhetsförstörare. Nu är det inte bara lärare och läkare som ägnar alldeles för stor del av sin arbetstid åt att administrera, även officerare gör det enligt den här tidningsuppgiften och då kan det bli så så här galet:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skot-skarpt-pa-logement_6646806.svd
Hur kunde det bli så att vi måste ägna så mycket tid åt att dokumentera både vad vi ska göra och vad vi har gjort i jobbet, åt våra avsikter och insikter? Blir det verkligen bättre då? Vad ligger bakom den trend som tvingar oss att hålla på med de här drivorna av papper? Är det så i alla länder eller bara i Sverige?

Söndagsbilagan i Expressen ...

.. innehåller idag söndag, ett reportage om hur Therese på Elgtån (som jobbar på Broms kafé i Årjäng) använt LCHF-diet för att gå ner i vikt och för att må bättre. Köp den om Du är nyfiken på hur det funkar!

Star - struck ...

... kan man bli när man plötsligt står öga mot öga med en kändis, någon som man bara sett i TV eller i andra såna sammanhang, alltså  förstummad och förlägen.

I morgon ska vi jaga ihop med en kändis, någon som vi inte har träffat förut, men sett många gånger i teverutan för några år sedan. Jag berättar inte idag vem det är, men den som känner till Säffle förstår kanske. Det finns inte så många rikskändisar i Säffle och ännu färre som är jägare och mycket få som har egen jaktmark att bjuda in på. Det sker via en vän till Roland som brukar jaga där i krokarna.  Undrar om jag blir star-struck? Ha ha... :-) Det är svårt innan att veta hur man reagerar. Oskar kommer inte att bli star - struck i alla fall!

Han  ska med och jag ser fram emot en trevlig dag med rådjursjakt.

Gubben sköt en hare förresten idag på Egenäs, tillsammans med Thomas i Deje och Jazz. En del är redan kritvita och lätta att se för hunden. Jazz jagade väldigt bra, av och till i flera timmar med tapter mellan varven, men han redde ut dem.  Roland är helnöjd med honom. Fst han blev väldigt trött efteråt.


Bilden lånad från gubbens FB.

Oj, jag hade visst namnsdag idag. Och min dotter och min mamma och min mormor. Elisbet. Fast det är för det mesta mellannamn i vår familj. Tack Suss för påminnelsen om Elisabetdagen och för  ljuständningen! Båda handlingarna värmde hjärtat!


Naturdemokraterna - medias hantering av nyheten om ett nytt parti!

Jag skrev ett litet blänk om den i ett tidigare inlägg, medias hantering av det nya partiet Naturdemokraternas tillblivelse - partiet som inte vill ha varg i Sverige, eller åtminstone inte varg där det finns folk. Hur skulle rapporteringen komma att se ut?

 Det finns ett antal journalister - redaktörer som är ivriga vargkramare, hur väl organiserade de är ska jag inte uttala mig om, det finns uppgifter på ett nätverk som åtminstone är emot vargjakt.

Intressant är att se rapporteringen nu efter en dag. DN slog upp nyheten bland de stora nyheter och där ligger den kvar idag lördag på morgonen också, som nr 2 bland de mest lästa, mest kommenterade och delade på FB / twitter. Man gjorde två korta texter  som fick mellan 400 och 800 rekommendationer till FB. Det blev rätt många blogglänkar och kommentarer.

 Den lilla sympatiomröstningen som anordnades har efter en dag lockat bortåt 15.000 människor att trycka på ja eller nej-knapp. Kort sagt kan man utan överdrift påstå att frågan verkar ha haft ett stort allmänt intresse bland läsarna. Det var en bra nyhet.

Men som om en osynlig hand har verkat, så tycks nyheten om Naturdemokraterna vara näst intill bannlyst i de andra stora drakarna. Detta är rätt märkligt. Det som visar sig bli en uppmärksammad nyhet i en av de stora rikstidningarna brukar snabbt bli det även i de andra, vilket också är logiskt. Tidningarna lever ju på att servera nyheter som intresserar läsarna, det ger klirr i kassan.  Men inte i det här fallet alltså. Frågan är varför?

 SvD (som har sin  vargkramar- Baltesjevsky, tror hon stavar så) skrev pliktskyldigast en liten notis utifrån ett tt-meddelande. Men den fick snabbt sjunka undan från de sidor i nättidningen som man kunde bläddra sig fram på, både igår och idag. För att hitta dit måste man nu söka internt på ordet Naturdemokraterna.  Expressen och Aftonbladet har hanterat nyheten om det nya partiet lika diskret, eventuellt något litet noterat, men snabbt undanstoppat i nyhetsflödet. Värmländska NWT (med vargkramar - Sidenvall), som ges ut  i ett varglän har inte ens en notis på nätet,  som jag kan hitta åtminstone. Här borde nyheten om ett anti-vargparti verkligen vara glödhet och dra läsare.

Om man vore det minsta konspiratoriskt lagd så skulle man kunna misstänka att det finns ett nätverk av vargkramande journalister - redaktörer som kommer överens om hur vargnyheter ska hanteras och framför allt när de ska hanteras. Man skulle till och med kunna misstänka att de i så fall  fick skrämselhicka när de insåg att det här partiet och dess åsikter numera har en hel del sympatisörer i landet; 15% av nästan 15.000 röstande! Det indikerar att Naturdemokraterna har en realistisk  chans att bli ett riksdagsparti. 

Och om man återigen vore konspiratoriskt lagd skulle man misstänka att det just nu sitter ett antal reportar som ivriga bävrar och letar skandaler hos Naturdemokraternas företrädare, sånt som omöjliggör förtroende hos folket, typ skattefusk, klumpiga uttalanden, rattfylleri osv. Först när sånt är upphittat så låter man de  stora och varaktiga rubrikerna  få infinna sig. Fast så tänker man förstås bara om man är konspiratoriskt lagd. ;-)

Intressant att följa utvecklingen av hur Naturdemokraterna hanteras i media!  Den hanteringen kan säga mer om media självt än om Naturdemokraterna som parti.

 


Snabbare än ljuset ....

...  har man nu återigen  lyckats få en partikel att röra sig. Det rör sig om hela 6 nanosekunders kvickare än ljuset som alltså gör 299 792,5 kilometer i sekunden. 

 Jag har skrivit om forskningen i Cern i ett par inlägg förut, om hur man lyckats med experimentet vid ett tidigare försök och nu har man upprepat det. Det ökar sannolikheten för att man är något mycket intressant på spåren och Einsteins teorier, som modern fysik vilar på,  kan få på pälsen. Men man ska veta att fortfarande återstår en del innan man egentligen vet om detta är vetenskaplig sanning och därmed ett paradigmskifte inom hela  fysiken. Man har lyckats med experimentet ser det ut som, men det kan ändå ligga något systemfel inbyggt i det, något som man har missat att kolla. Många tror det och är skeptiska. Och ingen har hittills kunnat teoretiskt förklara varför man har lyckats.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastighetschocken-upprepad_6646294.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/partikel-rorde-sig-snabbare-an-ljus_6493426.svd

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nytt-forsok-utfort-neutriner-fardas-visst-fortare-an-ljuset
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/snabbare-an-ljuset-fran-cern-till-rom

http://www.expressen.se/nyheter/1.2626471/snabbare-an-ljuset-nu-x2

Så här gjordes experimentet
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/einsteins-nya-ron_6496616.svd

Skräll! Hela 14 % ....

... skulle kunna tänka sig att rösta på det nya partiet Naturdemokraterna enligt DN:s lilla opinionsundersökning i anslutning till artiklarna igår på tidningens nätsida. Den syns under länken ovan om man scrollar ner en bit. Bortåt 14.000 personer har röstat och det finns möjlighet att rösta än.

 Det antyder att man har tillräckligt med anhängare för att komma in i riksdagen med god mariginal och att man  skulle kunna bli två - tre gånger större än etablerade partier som KD och C på riksnivå. För man planerar enbart för riksdagsvalet, inte kommunvalet.  

Nu ska man ta en sån här undersökning med en nypa salt. Den är inte statistiskt säkerställd för befolkningen eller för DN:s läsare. Och man har frågat vilka som skulle kunna tänka sig att rösta på Naturdemokraterna, inte vilka som kommer att göra det.

Men siffran är ändå väldigt hög om man betänker att DN är en storstadstidning. Jag kan föreställa mig betydligt högre siffror i en tidning i Dalarna eller Värmland exempelvis.


Partiordföranden i Naturdemokraterna, jägaren Marcus Werjefeldt, seglar i medvind just nu. Bilden hämtad från hans Facebook.

Vargfakta finns att få.

http://www.vargfakta.se/

Här finns intressanta fakta, så som var vargkramare bor i förhållande till vargrevir. Kan det vara en slump att företrädare för de mest rabiata vargvänorganisatkionerna  inte bor i vargrevir? Eller står detta faktum för något annat? 

Kanin på bjudning!


I Umeå. Jag får ibland fina bilder från barnbarnen. Och här är en.  Båda gillar att bygga miljöer och göra små berättelser. Dels är det nog en läggningsfråga, deras mamma gjorde också massor av sånt, dels är det nog ett resultat av deras skolgång i Waldorfskolan. Där är man noga med att  uppmuntra barnens kreativa sidor.

Apropå kaniner så hade vi det när jag var barn. Och sedan dess har jag aldrig förstått hur någon enda människa kan svälta. För om man har en kaninhane och en kaninhona så har man inom några veckor rätt många kaniner. De är snart vuxna och slaktfärdiga, eller vuxna nog att föda nya små kaninungar. Det borde inte krävas så många för att föda en familj.

Jag hade kaninkött som favvokött under en längre tid som barn, fram tills min älskade Muffungen- kanin  slaktades. Då visste jag ju inte vilken av de tillagade kaninerna som var han och kunde inte äta. Sen dess har jag inte ätit kanin.  Köttet är lite svagt sött, något blåskiftande i färgen men man bör lägga det i filmjölk innan man kokar det och serverar med ris och lämpliga grönsaker och god sås. Min mamma lagade väldigt god kanin.

Landat i Seattle ...

... borde han ha gjort nu, yngste sonen. Efter ett par veckor hemma i Sverige så är han på andra sidan Atlanten igen för ett par veckors besök hos goda vänner som jobbar i it-branschen där och sina svärföräldrar. Han  har inte ringt efter landningen men vi får väl kolla på hans FB imorgon om det syns nåt.

Uppdaterat fredag kl halv elva på kvällen:
Jodå han hade landat och ringde. Resan hade gått bra och han skulle precis visa upp sina papper för en arg polis. Hoppas det gick bra också, amerikanska poliser är inte att leka med.

Kanske kan han hälsa på en person som jag tror är släktingar till oss; Richard L Wesserling Spanaway, Tacoma Washington och Sandra A Wesserling Spanaway, Tacoma Washington. Äsch, det kommer inte att ske.  CMin pappas moster hette Anna, hon emigrerade till US och gifte sig Wesserling. Fick en dotter som gifte sig till namnet Edna Olsen och en dotter som gifte sig till namnet Hazel Kelly. Alla med adress Tacoma, vilket också är namnet på flygplatsen i Seattle.

"Vi hatar inga djur" ...

... säger representant för det nya partiet Naturdemokraterna, Gunilla Grönvall.
Men man menar att situationen på landsbygden i vargreviren är ohållbar:
- Om fem år vill inte en kotte  bo på landet.
100 vargar kan man acceptera i Sverige och det räcker för långsiktig livskraft om generna är goda,  men då ska de hålla sig långt från bebyggelse anser man.

Nu har stödet på DNs opinionsundersökning ökat till 12 %!  Alltså en god mariginal till gränsen för riksdagsplats; 4 % och tre gånger så mycket stöd som KD och C som hinglar på runt spärren. Namnunderskrifterna för att skapa ett nytt parti får man snabbt in, 1200 finns redan. Det rör på sig och nu tvingas media bevaka även det här partiet.

Så länge man inte frestas att bita över större stycken och blanda in sig i fler frågor så har man goda chanser att lyckas i sitt uppsåt att få en plats i riksdagen. Det hänger också på att media inte  hittar några allvarliga skandaler runt ledaren och initiativtagarna. De kommer att nagelfaras vad gäller uttalanden, ekonomi, familjeliv osv. På Flashback finns redan en tråd med paret Grönvalls konkurs, men det torde inte vara brottsligt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/om-fem-ar-vill-inte-en-kotte-bo-pa-landsbygden

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nytt-parti-vill-utrota-vargen_6643808.svd

Spännande att se hur media hanterar detta. Det finns ju en journalistgruppering som heter nåt på journalister för varg eller något liknande. De har säkert haft möte idag för att ta fram en strategi för att hantera den här informationen. DN har slagit upp nyheten stort och har jätterespons från läsare och kommentatorer. Men SvD har valt bojkottlinjen, liksom Expressen. Om man ska hitta nåt om partiet får man leta ordentligt. Detta är en stor nyhet som berör många, men det kan finnas intressen som vill mörka tills man har en massa dräpande motargument eller grävt fram något fult om initiativtagarna. Den som lever får se.

Svt har i alla fall en gammal inspelning med Marcus W  partiordföranden när han var sommarpratare i radion

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4171&artikel=4579210


Marcus Werjefeldt ...

... björnjägare (yrkesjägare?) blir ordförande i det nya nollvision - varg - partiet; Naturdemokraterna.Bilder lånad från hans blogg.
 Han har tydligen plotthundar, möjligen laikor också, åtminstone engagerad i deras förening. Men det är ingen vi känner igen så där direkt. Naturdemokraterna säger nej till varg i Sverige om jag har förstått det hela rätt. Jag har ínte sett något partiprogram än. Till en början ser det ut som om det är enda punkten. Och som stämningen är kanske det är det enda som behövs. Man får direkt 9 % sympatier på DNs fråga om man kan tänka sig att rösta på det partiet och det skulle direkt innebära en plats i riksdagen om det är lika med andelen sympatisörer i hela befolkningen.

 Det finns nu i kölvattnet på regeringens svek i rovdjurspolitiken plötsligt en öppning för rätt extrema anti-vargorganisationer. De betraktades tidigare som lite udda av folk i allmänhet men har nu snabbt börjat ses som legitima i stora kretsar av befolkningen på landsbygden, framför allt i de allt talrikare vargreviren; av djurägare, jägare och boende i största allmänhet.

Det går fort nu att  rasera det unika samarbete  och det internationellt uppmärksammade samförstånd som byggdes upp under lång tid, mellan beslutsfattare och dem som var berörda av vargens närvaro. I och med att regeringen ensidigt hoppade av uppgörelsen med jägare och markägare i vargfrågan så har också LRF och Jägareorganisationerna hoppat av arbetet med att försöka förankra regeringens vargbeslut. Det innebär att det lilla förtroende som fanns för de beslutande, rutschar neråt snabbt, tjuvjakten tar fart igen och vargen som djur blir förloraren. Vi har indikationer på att tjuvjakten ökar.

Vargkramarna har ju länge haft sin politiska kanal i Miljöpartiet, men de som krävt begränsning av vargstammen eller nollvision har inte något parti till stöd  i riksdag eller regering. Vargbesluten har ju av tradition varit billig "handelsvara" i politiska kompromisser både mellan och inom blocken oavsett vilka som suttit vid makten. Detta kan bli ett bryskt uppvaknande både för majoritet och opposition. Om DN.s lilla opinonsundersökning i samband med artikeln stämmer så har man goda förutsättningar att bli minst dubbelt så stora som C och KD !

http://www.facebook.com/profile.php?id=610504239&sk=wall
http://sv-se.facebook.com/stoppajakthatet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13952186.ab
http://www.dn.se/nyheter/politik/nytt-parti-vill-utrota-vargen
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1440383-nytt-parti-med-mal-att-utrota-vargen
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.777709-nytt-parti-vill-utrota-vargen
http://www.atl.nu/skog/vargmotst-ndare-siktar-mot-riksdagen
http://publishme.se/7230/entries/article/144340058/

Mot bakfylla ...

.... kan jag ge ett tips, nu när jag ändå håller på med ett antal  inlägg i fylleribranschen. ;-)

Hos Sofie läser jag om att något som heter  Resorb ska vara bra. Det återställer vätskebalansen i kroppen efter alkoholintag, så om man tar det på kvällen tillsammans med rejält med vatten, så ska "dagen efter" bli bättre. Resorb köper man tydligen på Apoteket.
http://soffie69.blogg.se/2011/november/veckans-tips.html#comment

Kanske ett tips inför helgens festligheter.

Fast här ser det ut att bli lugnt, det kommer inte att behövas någon Resorb. Vi behöver gå ner i tempo på helgerna för att kompensera stressen med husbygget under veckorna. Men det blir en jakttur till Säffle någonstans med tax tror jag. Alltså Oskar ska i elden.

På bloggen i morgon blir det bl.a. kaninbjudning. Och kanske nåt filosofiskt om tålamod. Och möjligtvis nåt om skolforskning.Celebert besök ...

... på bygget hade vi. Det var representanter för Årjängs kommun. De  brukar göra företagsbesök regelmässigt och  kom för att få information om byggfirman och stuguthyrningen: Katarina, Marita, Ellinor och Per.


Jobbet pågick som vanligt under tiden, det är lite brått att bli färdig. Nu är snart allt färdigt utvändigt på huset. Inredning återstår, kul uppgift.Higgs partikel ...

... letar man efter i Cern i Schweiz. Och när jag ser den här forskarens arbetsplats så förstår jag att det kan ta ett tag innan man hittar den. ;-))

Och min man som också är en anhängare av "Lägga - på hög-metoden" på skrivbordet,  utbrister triumferande:
- Jag visste det! Ordning är till för idioter, genier behärskar även kaos!


Undrar varför många forskare ser ut ungefär så här, med ett minst sagt tufsigt stuk, oklippta, okammade, ovårdade, märklig klädsel och kanske otvättade (fast det sista vet jag inte) ? Kanske har vetenskapsmän kommit överens om den här dresscoden för att känna igen varandra och stå stadigt i sin identitet, ungefär som en sikh.


Och vad använder han till att visa upp sina beräkningar på???? Jo, man tror inte det är sant, han står där och skriver med vanlig tavelkrita på en gammaldags tavla!!! Inga tekniska hjälpmedel, ingen kanon, ingen dator,  inte ens en Over head! Vi talar om en världsledande forskare i framkanten på det allra mest revolutionerande som man vetenskapar på just nu. Och han plitar  fram den allra svåraste matematiken som går att göra idag på en vanlig svart / grön krittavla.

Har vi andra missuppfattat nåt?

Himla bra och intressant teveprogram var det i alla fall häromdagen om forskningen i Cern. Men jag undrar om inte programmet gjordes innan man lyckats skicka partiklar snabbare än ljuset.

I morgon skriver jag om företagsbesök. Vi hade celebra gäster idag onsdag ute vid bygget och jag fick träffa Victor. Det är jag glad för. Och jag ska avrunda inläggen om rattfylleri med det ultimata botemedlet mot baksmälla. Det har jag hittat på bloggen.

I flygande fläng träffade jag också en person som gjorde mig lite rörd genom att berätta om daglig bloggläsning här och att bloggen var uppskattad. Tack för det! Det värmde på min lediga dag.

Äldreomsorg i statistik

http://svt.se/content/1/c8/02/60/40/88/Aldreomsorg%20webb.pdf

Här kan man se hur bra / dålig äldreomsorgen är i den egna kommunen.

Äldreomsorg igen då.

Hög omsättning på personal, dåligt utbildade och dålig organisation kan utmärka de kommuner som gör dålig äldreomsorg enligt professor i äldreomsorg. 

 Kungsörs kommun har låg  satsning på äldreomsorg, en tredjedel av Sorseles, men de som har äldreomsorg i Sorsele, där man alltså satsar tre gånger så mycket, är mer missnöjda än Kungsörs brukare. Och båda är kommunal verksamhet. 

Slutsatsen blir alltså  att det handlar inte i första hand om huruvida äldreomsorgen sker i privat regi eller i kommunal regi, eller huruvida det satsas mycket¨resurser eller lite resurser.

Några såna enkla samband finns inte. Privat vård är inte med atomatik sämre och billig vård är inte heller med automatik sämre. Det är mao läge att utnyttja statistik och forskning för att finna de väsentilga  faktorer som borgar för en god äldreomsorg, för det ska vi ha i Sverige, det har vi råd med, det har vi alltid råd med.

Det blir bara fånigt att hålla på att slå på fel saker.

Kanske är det så att det lönar sig kvalitetsmässigt att satsa på att behålla personalen och slippa hög omsättning och att det lönar sig att ha bra utbildad personal.


Ledig onsdag!Skönt!
 Jag sjunger här för "svärson" Kristian:
Ja må han leva, jag må han leva,
Ja må han leva ut i hundrade år.
Hipp hipp HURRA!

Naturdemokraterna = ett antivargparti ...

... bildas nu enligt uppgift, ett parti med nollvision för varg bl.a. på sitt program. Just nu samlar man in de 1500 namnunderskrifter som behövs för att bilda ett parti. Gunilla och Peter  Grönvall och Claes Bäck är intitiativtagare, de  bor i Rialareviret norr om Stockholm och har en facebooksida som heter Våga Vägra Varg i Sverige. De märker att deras liv har förlorat i kvalitet sedan de plötsligt fann sig boende i ett vargrevir. Jag har ingen aning om vilka de här människorna är eller om det är seriöst menat.
 
http://www.jaktojagare.se/antivargpartiet-naturdemokraterna-bildas
http://www.facebook.com/gunilla.gronvall#!/gunilla.gronvall?sk=wall
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=159747687387444&id=109104242441371#!/groups/vagavagravarg/


Många landsbygdsbor upplever att det har utvecklats en central diktatur via Bryssel och Stockholm när det gäller deras närmiljö / boendemiljö.  Enskilda riksdagsledamöter har engagerat sig, men inget av de politiska partier som finns idag tar rovdjursfrågan på allvar, så nu kanaliseras missnöjet till bildandet av ett nytt parti. Att demokrati finns med i partinamnet är ingen slump. Man vill skapa en motvikt till de diktaturfasoner som i miljöns och naturens namn håller på att utvecklas. 
 http://www.jaktojagare.se/morkt-tankegods-bakom-vargkult
http://www.jaktojagare.se/inget-gehor-for-sveriges-klagan-om-vargjakt

Daniel Ligné på Jägareförbundet belyser de trådar som finns mellan Darwinismen - nazismen och den moderna naturdiktaturen. Jag skrev om det för rätt länge sedan om sambanden mellan modern naturdyrkan och  den ideologi som handlade om att människan ses som enbart som en del av naturen utan det unika människovärdet. Här finns också grunden till den starkes självklara rätt till överlevnad på den svagares bekostnad. Naturen har blivit Gud, Darwin dess profet och människovärdet avskaffat. Religionen heter Survivel of the fittest. Nja så skriver inte Daniel, det gör jag för att spetsa till det  och försöka synliggöra det paradigmskifte i grundläggande värderingar som vi just nu upplever och som håller på att genomföras via lagstiftning. För det är där värderingarna ytterst syns och ska synas.

http://www.jaktojagare.se/ligne-vargkramare-liknar-nazister-1
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Debatt/Debatt-Svenskjaktse/C-Landsbygdsbefolkningen-viktigare-an-vargen/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hotad-av-djurrattsaktivister_6638396.svd

Idag onsdag  kommer från Naturvårdsverket det nya förslaget till skyddsjakt på varg och de flesta tror att det enbart blir symboliskt, ett spel för gallerierna. Beslut fattas i regeringen under december månad. Värmland är i stort sett täckt av vargrevir, det finns snart runt 350 i landet och om ytterligare ett år 450. Så fort går det. Och ingen vet hur man ska klara av att avliva hundratals vargar varje år vilket man kommer att behöva göra då för att hejda tillväxten på den nivån.  Rovdjurspolitiken har havererat.


Kommunpolitik i Årjäng.

Ofta är kommunpolitiken i Årjäng en ankdamm, det är glest mellan skandalerna. Nu har det seglat upp en liten dispyt som orsakat uppmärksamhet i Värmlandsnytt i kväll tisdag  bl.a.

Det handlar om nedläggningen av ett litet slitet badhus i Töcksfors, kommunens gränstätort mot Norge.

Jag ska inte breda ut mig i sammanhanget. Jag nöjer míg med att återanvända ett gammalt blogginlägg som jag bara delvis själv författat. Hakelius är  genial.

Hakelius om Folkpartiet = en klassiker!

Den här krönikan av Johan Hakelius är en klassiker i vårt hem, speciellt det där med ålkista och kevlarväst!. Den är suverän formuleringskonst och kanske huvudet på spiken om ett parti som har en överdrivet präktig framtoning; det är en doft av nykterhet och av kristendom och allmänt hög moral över det hela samtidigt som man säger sig vara frisinnade. Det kan finnas två sidor av samma mynt. Jag vet att gubben retas lite med Runar Patriksson, vår folkpartistiske f.d. riksdagsman i kommunen. Eftersom jag öser så mycket beröm över Folkpartiets skolpolitik så kan jag kosta på mig att raljera över partiet också. Krönikan är från tiden för Lars Leijonborgs avgång.

Aftonbladet
Johan Hakelius  

"Ett folkparti med doft av giftmord

Claudius, den tafatte, stammande, men ändå framgångsrike romerske kejsaren, giftmördades av sin sista hustru Agrippina den yngre. Hon ville göra plats för sin son Nero, tyrannen som påstås ha spelat fiol, eller snarare lyra, medan Rom brann. Vilket förstås leder tankarna till folkpartiet och Lars Leijonborgs "avgång".


Svensk politik tillåter inte giftmord, annat än i undantagsfall, men när folkpartiets Stockholmsdistrikt i måndags efterlyste en "nytändning", hade man antagligen känt doften av arsenik, om inte arsenik vore doftlös.


I kulisserna, under helgen förlagda till ett konferenscenter i Örebro, hade de sammansvurna smitt sina ränker. Det var en fråga om tajming. Den gamla ledaren måste undanröjas innan de sammansvurnas Nero, Jan Björklund, fick konkurrens av socialliberala blötdjur. Så de slog till, Leijonborg föll och Jan Björklund harklade sig.

En klassisk palatskupp.


Det är sådant här som gör folkpartister intressanta. Man kan ana det när man läser Dagens Nyheters ledarsida, eller Herbert Tingstens memoarer.

Folkpartister är städade på ytan, rationella på gränsen till robotlika, men på insidan döljer sig en ålkista av slingrande passioner, förräderier och vendettor. Bara den oförsiktige vänder ryggen mot en folkpartist, utan att bära kevlarväst. Och från romarriket har vi lärt oss att passion för makt ofta går hand i hand med andra passioner. Kejsar Claudius tredje hustru, Messalina, påstås till exempel ha utmanat en av Roms ledande prostituerade i en tävling om vem som kunde ha flest älskare under en natt. Hon vann.


Folkpartiets dataintrång har vi hört nog om, men någon erfaren kriminalreporter borde gräva djupare i hela partiet. Här finns antagligen stoff till saftiga politiska thrillrar som skulle få det att vattnas i munnen på Hollywoods mindre kräsmagade producenter.


I väntan på det kan medkännande människor inte låta bli att undra vad som kommer att hända med Lars
Leijonborg. Ska han sitta kvar i regeringen?

Kommer han att gå i exil? Kommer den där spända, plågade rösten att mjukna, nu när han inte längre tvingas kryssa mellan förrädare och lönnmördare?

Skolminister Jan Björklund har säkert MVG i historia, men ändå en liten påminnelse: Nero upphöjde Claudius till gud så snart han själv tagit över makten".


Förmildrande fylleri?

Kanske är vi på väg tillbaka till 1928 års moral och lagstiftning när det gäller bilkörning och rattfylleri? Den här bilden och texten har jag haft med förut ´på bloggen men nu blev den plötsligt rykande aktuell.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/rattfylleri-som-ursakt_6632438.svd
 Kunde man inte tro.Texten på kortet lyder:

"1928 inträffade en materiellt svår bilolycka på riksvägen mellan Örkelljunga och Åsljunga.
Det var en Örkelljungabo som körde på en köpman från Skånes Fagerhult.
Vid den efterföljande rättegången i Klippan sades det att Örkelljungabon som var orsak till olyckan fick en
förmildrande dom därför han hade druckit brännvin och därför hade svårt med att styra."

Citat ur körkortsbok år 1920:


"De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse. Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplaner etc, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen. Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar" (??)

Den här har jag fått från Grisnils alias Stellan Olofsson, en känd värmlandskomiker i ståuppbranschen. Jag ska försöka länka till honom på något sätt. Men jag hinner inte just nu.

Inte framför teven ...

... när han dog. Så säger i alla fall i journalerna. Nu står journalerna  mot en elevs uppgifter. Jag hoppas att journalerna har rätt. Och jag hoppas att Reinfeldt (o en kommentator till mitt förra inlägg som jobbat inom äldrevården på olika ställen) har rätt när de  säger att media har letat upp undantagen. Vården av äldre i Sverige är genomgående bättre än så här. Jag kan bara säga att min mamma hade en fantastisk vård genom hemtjänsten i Sillerud under sina sista år, så jag har inga egna dåliga erfarenheter.  Men det finns förstås alltså ändå tveksamheter om man letar i hela landet och de bör rättas till. Det kan handla om allt från att man har anställt fel personer till för mager ekonomi och till dålig organisation.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/uppgifter-om-aldres-dod-fornekas


Uppdatarat tisdag:        
Dålig vård ska förstås kritiseras men därmed inte självklart att vård i privat regi är sämre än kommunal vård. Det är bra om det finns att välja på. Tyvärr kan det på en liten ort inte bli brukarens val utan enbart upphandlarens val.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sparka-pa-carema-men-inte-pa-valfriheten_6635050.svd


"I väntan på upptag" ...

skrev gubben till den här bilden som kom direkt till datorn via kameramobil. Alltså inget Terje-fusk som manipulerat bilden. Det var verkligen så här vackert sprakande i soluppgången vid älgjaktstiden. Tror att det är från någon sidan av Blåsåsen.  Idag var det också en vacker solnedgång

VD-löner i storbolagen igen då

Detta med orimliga ersättningar som de stora bolagens ledningar tillämpar för sig själva är fascinerande tycker jag. Hur kunde det hända? Varför blev girigheten så absurt stor? Följande är citat från länken nedan, Andreas Cervenka SvD:

"År 1980 motsvarade ersättningen till en storbolags-vd nio industriarbetarlöner. I början av 90-talet började kurvan peka brant uppåt. År 2007 var siffran uppe i 51 arbetarlöner, enligt LO:s statistik.

Vad hände under 90-talet? Jo, från och med 1994 blev det obligatoriskt för bolag på Stockholmsbörsen att redovisa ledningens löner. Plötsligt fick toppdirektörerna reda på vad rivalerna tjänade.

Det var alltså inte skenande levnadskostnader eller galopperande prestationer som låg bakom de höjda lönanspråken, utan något annat.

Vad bekräftades av näringslivshöjdaren Michael Treschow i en DN-intervju i början av året. Man ska inte glömma fåfängan, det är inte kul att stå längst ned på rankinglistan, var hans krassa förklaring till stigande vd-löner."


http://www.svd.se/naringsliv/darfor-skenar-elitens-loner_6631148.svd

Slut citat:

Så här skriver alltså Andreas Cervenka i  Svd om varför storbolagsvd:arnas löner har trissats upp till orimliga proportioner sedan 1980. Då var de  bara som 9 årslöner för en industriarbetare. Nu är de minst 51 årslöner för en industriarbetare. Och orsaken är tydligen rätt simpel; avundsjuka.

Cervenka är nyligen prisbelönad som ekonomijournalist, av 7:e AP-fonden.
http://www.svd.se/naringsliv/cervenka-prisas-igen_6628236.svd


Fylla = förmildrande omständighet ...

... när brott begås, exempelvis vid trafikolyckor då föraren varit onykter. Det låter absurt, men tydligen har vi en ny praxis på gång, trots att lagstiftningen inte ändrats. Tänker även på den senaste HD-domen där uppsåt ställdes mot fylla och fyllan vann vilket antagligen resulterar i ny tillämpning av gammal lag.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/rattfylleri-som-ursakt_6632438.svd

Hmmm...i Battlefield 3?F.ö. så har sönerna i Stockholm söndag kväll varit på något sorts country med Ömer hans flickvän. Sönerna är båda gräsänklingar; deras damer är i Paris respektive Seattle. Men de klarar nog detta ändå.

"En svensk skolhistoria" ...

... av Hans Albin Larsson, professor i historia, är en intressant bok som jag ännu inte läst, men som jag kommer att läsa.  Med fokus på de senaste decenniernas organisatoriska reformer, samt pedagogiska och politiska debatt, analyserar Hans Albin Larsson, mot en historisk bakgrund, skolans utveckling och problem. Och för mig som gammal lärare är det lite balsam att få läsa en bok som handlar om att de formella kvalitetskraven i skolan successivt togs bort men att verksamheten ändå fungerade, åtminstone hjälpligt, tack vare att man hade en kader av lärare som hävdade kvalitetsnivån trots frånvaron av stöd uppifrån i lagar o förordningar för det. .

Dilemman i skolan menar Larsson är uttunningen av behörighetskraven på lärare, de låga lärarlönerna, frånvaron av krav på lärarutbildning hos rektorer, den minskade friheten i läraryrket, kraven uppifrån på skolan att vara en skola för alla barn och ungdomar (helst 100 % av varje årgång hela vägen till o med gymnasieskolan) utan att skicka med de resurser som krävdes för den omställningen. Idag finns krav på att alla ska kunna ha tillhörighet i en vanlig klass, att alla ska nå samma mål och då måste klassenheterna bli betydligt mindre  än tidigare + resurserna större om det ska funka med så långt gående individualisering. 

 Ibland ser man inte skogen för bara trän, det kan vara svårt att se vad som egentligen hänt och händer med den svenska skolan när man står mitt upp i den som jag gör. Jag föreställer mig att den här boken kan vara ett lyft för blicken att se de stora dragen i de förändringar inom skolan de senaste decennierna som lett fram till den punkt vi befinner oss på idag.

Här i Axess intervjuas författaren av Lotta Gröning. Det är absolut sevärt om man är intresserad av skolan i ett vidare perspektiv.
http://www.axess.se/Tv/webbtv.aspx?id=2630Hmmmm...

Inom mig lever en mager kvinna som desperat vill komma ut.
Jag brukar tysta ner henne med kakor.
(Okänd)


Therese på Elgtån ...

... som jobbar på Broms kafé i Årjäng, kommer att vara med i Expressens bilaga nästa söndag på temat LCHF. Det blir väl den 20:e november eller nåt sånt.

Varför ekonomisk kris i väst?

För det är i huvudsak de västliga staterna som befinner sig i ekonomisk kris. Kina har ett rejält överskott i sin handel med omvärlden och har agerat generös långivare, långt från min barndoms bild av de fattiga, svältande barnen i detta enorma rike.

 Svaren på frågan varför, är säkert många, men ett problem är att alltför många har lånat alltför mycket alltför lättvindigt. Och i grunden anser några, finns ett värderingsfel. Vi (=vanliga medborgare och styrande politiker) vill ha allt direkt utan att spara först, utan att ha säker kredithistoria och utan att amortera särskilt mycket. Antingen har värderingarna ändrats i den här riktningen så att vi har tvingat fram den här utvecklingen eller också  har vi alltid varit såna och ska skylla på institutionerna (stater, banker) som har öppnat låneslussarna och  lättat på reglerna för att uppnå kortsiktiga vinster ekonomiskt och politiskt. Vad är hönan och vad är ägget? Det kan man klura på om man inte har något annat att göra. Ha ha....!

Den här krönikören P J Anders Linder, väljer att skylla på att värderingarna ändrats hos oss, individer och styrande politiker, inte på institutionernas kortsiktiga vinstintresse. Och han efterlyser ett Sverige med mer ekonomisk "dygd", sparsamhet och flit.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/skuldkrisen-ar-vardenas-kris_6631186.svd

NEJ, INTE FRAMFÖR TV:n ...

... som döende, det vill jag verkligen inte.

 Jag har ju inte ägnat mig särskilt mycket åt TV som levande och vill absolut inte tvingas till TV-tittande som försvarslös döende. Tänk så absurt att dö till  Sportextra!!!  Eller till  Melodifestivalen!!!

Om det råder brist på villiga eller kvarlevande anhöriga att vaka vid min ingång till den sista resan då vill jag hellre få sluta livet i ensamhet och tystnad, möjligtvis ackompanjerat av egna gastanden och hallucinationer i morfinrus, men inte vid en TV! Där går gränsen för min fördragsamhet!

Ska man skriva in sånt i något slags vårdtestamente mån tro? Eller räcker det om man hotar med hämnd genom att gå igen och spöka för en eventuellt  skyldig?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/doende-lamnades-framfor-tvn

Hand med orden ...

... har äldste sonen, kort och träffsäkert är han bra på. Det blir liksom hög densitet på det skrivna med twitter om man är snabb i huvudet. Jag läser och blir imponerad av sånt, fast jag inte ens begriper systemet. Det är på något vis en egen litterär genre. När ska vi börja undervisa om den i skolan tro? Det blir nog inte förrän jag gått i pension, får vi hoppas för barnens skull, för jag skulle inte kunna undervisa i twittrandets konst.  Hos mig blir det mest lågdensitet på det som skrivs; mycket, långt och med rätt lite innehåll.
http://twitter.com/#!/markuskylen

Just här twittras med Jens Magnusson (lokaltidningsreportern här i Årjäng) om huruvida broder Mattias har lagt in Värmlandsspår i Battlefield 3.

Trevlig kväll ...

.... med himla gott käk har vi haft. Kolla förrättens tillblivelse här; Morr-??? någonting som grill liksom, något finskt. Och så en wokpanna på den och i med kräftor Sambal Oelek, vitlök och vitt vin. Det var urläckert.Två olika Mackmyra serverades.


Creme Brulé med hjortronsylt och bränt brunt socker ovanpå-. Maten var kyckling lindad i skinka eller bacon och rostade grönsaker till. Måste göra det.


Möblerna i det här huset är av förklarliga skäl fina, Den här röda färgen kom igen här och där, en vacker typ allmogeröd, bilden gör inte rättvisa. Här är det fårull på sitsen.

En bankchef till ...

... som "skjuter på budbäraren"
http://www.svd.se/naringsliv/falkengren-det-drabbar-hela-banksektorn_6630478.svd


Så här säger hon
– Det är ju aldrig bra för någon aktör i banksystemet när sådana saker tas upp i media på ett så kraftfullt sätt - det drabbar hela banksektorn negativt, säger Annika Falkengren till Dagens Industri.

Slut citat.

Obs, hon säger inte att det är Nordeachefens girighet eller bankledningens slappa inställning till kundernas förtroende som orsakat kritiken. Hon menar, liksom Nordeachefen, att det är medias fel att bankerna hamnat i blåsväder, för att man har haft mage att skriva om löner och förmåner i bankvärldens toppar. Det är "budbäraren" som begått "felet" och gett bankerna dålig renommé, inte bankerna själva. 

Det är intressant att se hur man språkmässigt hanterar bankernas förtroendekris i ledningarna. Den här damen hör verkligen till toppskiktet av välbelönade medan, som sagt, Nordeachefen ligger i mitten. Så hennes slutsatser kan också få uppmärksamhet, även om hon inte har statliga delägare i sitt imperium, så vitt jag vet.

Det finns ingen tendens till omvändelse, ens under media-bilan. Är bankvärlden den enda sektor som är helt opåverkbar utifrån?  Man kan tydligen kosta på sig att strunta, både i kundernas misstro och mediala drev. Det är power. Annars brukar media kunna avsätta ministrar och regeringar och styra politiken i sin riktning när man fokuserar på en fråga i taget. Men bankvärlden är som teflon, man ruskar på sig, ser neråt med en oförstående min och lätt förakt, samt går på i ullstrumporna.

Massajerna ...

.... har Zarah besökt. Hon bjuder på ett exklusivt reportage i text och bild på sin blogg. Absolut unikt och värt att kolla in på! Genom kontakter så lyckades hon få följa med på en resa där man hälsade på alldeles vanliga människor i en by, inte bara uppvisning i de vanliga turisfällorna.
http://verandan.svenskablogg.se/

Den resan vill man inte få som present!

Det måste vara värsta scenariot att få som present en resa till kinesiska Tianmens glasgång 
Den  är byggd på en bergvägg, 1430 meter ovanför marken, en och halv kilometer nästan. Jag får ont i magen bara jag tittar på bilderna. En del andra får ont i knäna av höjdskräck.
 
http://www.aftonbladet.se/resa/article13922365.ab

Husbil för 21 miljoner ...

... kan man önska sig istället för glasgångspromenad. Det verkar trevligare. Som en liten herrgård på hjul beskrivs skapelsen. Den är 12 meter lång så kanske lite marig att köra. 40 kvadratmeter stor med öppen spis i vardagsrummet. Och regndusch - vad nu det är?
http://www.aftonbladet.se/resa/article13829126.ab

Agenda

Jaha... så är det dags att rapportera något om vårt liv framöver.

Arbetsglädjen börjar återvända, nu kan jag försonas med att jobba 80 % och ´hinna med 80 % jobb, inte 100% jobb. Men det har tagit tid. Jag har  förtvivlat över att inte hinna det jag brukar hinna förut och det jag vill hinna göra. Men nu har jag äntligen accepterat mentalt också att jag inte kan göra lika mycket som förut och att jag måste släppa ifrån mig en del uppgifter.  Nu tycker jag återigen att det är roligt att gå till jobbet och kan känna mig nöjd. Jag har ju världens bästa kollegor, världens bästa föräldrar och barn. Vi stöttar varandra så mycket vi kan och strävar på åt samma håll.   

Så det är ett himla roligt jobb att gå till, varje dag. Det är märkligt men sant. Och lyxigt! Det är ett jobb som innebär att som en detektiv  försöka leta upp en framkomlig väg till varje elevs måluppfyllelse. Det finns aldrig garantier att det lyckas men vi gör så gott vi kan tillsammans och försöker utifrån våra iakttagelser och vår erfarenhet och kunskap.

Idag fredag myskväll med sushi för första gången, ett äventyr och vi behövde ha haft kontakt med den japanska svärdottern, fast hon är i Seattle och hälsar på sin familj. Sonen är kattvakt ett tag till, till Mimmi och Hanna,  men far snart också över  Atlanten för att hälsa på vänner och hustruns familj. . Vi skickade ett mail med hälsning till hennes föräldrar som vi träffat här i Sillerud. Sushin var hélt ok, jag skriver ner ett recept framöver. .

Åter till Sillerud: Gubben ska jaga älg imorgon med Anders.

Imorgon kväll så ¨är vi bjudna på äting i Mölntegen. Spännande!

Framöver så ska gubben till Ockelbo för jakt på älg med hund Trixi och jag ska gå med en bit på väg till Sthlm, Edsviks konsthallars utställning med Odd Nerdrum och en  del annat bildmässigt.

Vi får se vad det blir. Man kan inte så noga veta.  


Oj....

De svåraste åren är de mellan 10 och 70.
-Helen Hayes (vid 73 års ålder)Brobyggarna ...

... av Jan Guillou lyssnar vi på som ljudbok i bilen vid längre resor, bl.a. till och från Jämtland. Det är 19 cd-skivor, en tjock bok med andra ord men vi har lyssnat oss igenom det mesta.

Det var med visst motstånd jag köpte den, jag tycker inte om Guillou som person och har inte orkat läsa de senaste böckerna, men tänkte att nu måste väl ändå vendettan mot världens islam-motstånd vara över. Och det var den nog. Nu blev det istället hån mot jurister exempelvis och engelsmän. Några måste mobbas.

Men ingen ska ta ifrån Jan G att han är en god berättare. Han kan måla upp scenerier så att man känner sig närvarande, det finns inlevelse och känsla,  alla sinnenas upplevelser. Man är med i mörkaste Afrika på lejonjakt och i snöstorm i norska fjällen. Det inte bara händer utan man får också hela tiden reda på hur människorna som drabbas av händelserna känner sig, vad de tänker, hur de associerar runt händelsen. Händelser beskriver Jan G bra och han har verkligen studerat sina miljöer så bra att skildringarna är trovärdiga. Jag kan inte tänka mig annat än att boken blir film så småningom, precis som Hamilton-böckerna.  

Det som kan bli tradigt och långtråkigt är däremot de långa dialogerna som inte för handlingen framåt, dialoger som bara är upprepningar av sånt som redan skett eller som till 90 % består av svulstiga artighetsfraser. Det är måhända verkligen överklassen vardagsumgänge (kan det vara eftersom det är Jan G:s uppväxtmiljö och den umgängesform han är van vid) men i så fall är jag väldigt glad att jag inte är överklass och tvingas genomlida såna långa spel för gallerierna. Just i dialogerna liknar språket det hos amerikanska författare, de som får betalt per sida presterad litteratur. Då går handlingen ofta på tomgång, det blir repetition mellan varven, för att öka på författarens  inkomst med minsta möjliga arbetsinsats. Ett talande exempel i Brobyggarna är  beskrivningen av den hemska kannibalscenen när missionärsfamiljen blir dödad och delvis uppäten. Den tvingas man som läsare först genomlida när den verkligen händer och det med alla groteska detaljer. Sen måste man hacka i sig den en gång till med samma detaljer i den efterföljande rättegången och delvis en tredje gång när domaren berättar för huvudperson Oskar.  

En del dialoger fyller uppenbarligen mest syftet att ställa  vissa politiska överväganden mot varandra och låta "rätt sida" vinna till slut, dvs den sida som Jan G gillar. De känns konstruerade.

Sen är ju temat delvis det samma som i vilda västern-skildringar. Huvudpersonen tycker inte  alls om det hans land / landsmän gör, men "tvingas" att delta genom olika omständigheter. Egentligen är det vildarna /urbefolkningen  som ska ha läsarens sympatier, det är dem  det är synd om och så den stackars tvingade huvudpersonen förstås, som inte kan värja sig för deltagandet.

Till sist bokens tveksamma kvinnoskildringar, de är nog det sämsta med boken. Det är verkligen så; kvinnor skildras genomgående utifrån sina fysiska företräden; vackra ögon, glänsande böljande hår, barmar som häver sig och fasta bakdelar, medan männen i boken beskrivs som  bärare av mentala förmågor så som heder, intelligens, ära och höga ambitioner. Den kvinnosynen känns nattstånden och lätt gubbsjuk.


Bygget torsdag altangolv


Altangolv idag.

Aha....

Inom varje äldre människa finns en yngre människa
som undrar va f-n som hände.
-Cora Harvey Armstrong-

Bygget onsdag, taksten på


Och jag fick öppna glaspartiet för första gången! Det blir bra, precis som jag tänkte mig. Man drar det åt sidan så det blir helt öppet.

Björnbajs?
Nej, en älg som är lös i magen  sms:ade gubben tillbaka, när jag mailade bilderna till honom som satt på pass.

Strax nordöst om vårt hus var vi på rådjursjakt i söndags. Och plötsligt sprang jag på några gigantiska bajsar, två precis bredvid varandra.  Efter att nyligen varit i det björntäta Jämtland med mycket spår av björn i markerna,  så fanns det kvar i medvetandet så jag tog bilder och mms:ade direkt till Roland. Men det var säkert en älg med förstoppning, snarare än diarré. Eller åtminstone förstoppning först, de där jättekulorna överst.

(Funderade över när jag skulle publicera det här inlägget som har legat färdigt sedan söndag kväll. Det passade inte ihop med Aladdin tyckte jag, men platsar absolut över mitt inlägg om banken Nordeas ledning, Björn Nalle Wahlros som ordförande! ;-). Han har ju bajsat, ordbajsat, när han säger att han gärna skulle ge Clausen mer i lön så han kunde köpa fler lägenheter)

I morgon bitti blir det mer bilder från husbygget, taksten är på plats.

Och jag har haft ledig dag och suktat efter utevistelse i det fina solskenet, men var tvungen att förbereda för en ny hemsida. Himla tråkigt är det.

Ha ha... Nordeas vd Clausen

... tror på fullt allvar att de anställda i banken med näbbar och klor har försvarat hans orimliga anställningsvillkor!!!

Och han har skickat ut ett tackmail till personalen för deras insatser i den vägen!  Det är klart att de inte har gjort! Jag kan slå vad om  att varenda anställd helhjärtat har stöttat sina kunder i deras klagomål på bankledningens moraliska brister. Vad kan de annars göra? Bankledningen har handlat totalt utan moral och sans och förtjänar inget förtroende vare sig från anställda eller kunder. Och det är likadant med de andra bankernas ledningar. Det blir ju inte bättre av att det moraliska förfallet är totalt istället för begränsat till en bank. Snarare tvärtom, det ger oss kunder ingen valmöjlighet.

Om ingen har berättat en rolig historia än idag som kan få upp Dina mungipor så läs vad Clausen skriver i mailet till de anställda under den här länken! Han har gett begreppet Narcissism (stavning?) ett nytt ansikte! Ni vet han som speglade sig i vattnet och blev förälskad i sin egen bild för den var så perfekt.
http://www.e24.se/business/bank-och-finans/clausens-brev-till-nordeas-anstallda_3171490.e24

Om man läser ordentligt vad han skriver så handlar det om att i

- Han vill låtsas som om hela Nordea kritiseras, fast det är bankledningens girighet som är i blåsväder.

- Han menar att kritiken är orsakad av medias rapportering, inte av bankledningens omoral -  klassiskt att skylla på budbäraren.

- Eftersom alla bankvärldens ledningar är totalt i avsaknad av moral så är det ok för honom också att suga ut kunder och anställda och han vill ha beröm för att han inte är värsta boven, bara i mitten ungefär på en skala. (!)

- Det var tack vare att  banken ordnade en hyresbostad åt honom o hans familj som han kunde flytta till Sverige (!) så därför måste banken ordna våningar åt sina vd:ar  - herregud, skulle inte han med miljonlön kunna ordna en egen bostad utan att få en gratis lyxbostad av arbetsgivaren vid flytt!

- Och nu har kontraktet gått ut på bostaden och då köper man en våning som han får bo i utan kostnad för det är mer förmånligt än att hyra åt vd:n. Och han får det att låta som om han gör banken en tjänst genom att flytta till deras ägda bostad. Han betalar ju ingen hyra så det hela måste väl ändå i praktiken vara en ordentlig kostnad för banken.

- Han söker beröm för att han skattar för bostadsförmån (fattas bara att han skulle skattefuska också och inte ens betala lagstadgad skatt på orimlig lön och orimliga förmåner!)

- Han antyder att lön, gratis bostad och stora pensionsförmåner ligger i ett paket som är oföränderligt i sin helhet, om han betalar egen bostad så måste lönen höjas lika mycket. Men det måste ju gå att dra ner på den totala kostnaden för vd.

- Hans pension liknar andras pension eftersom den betalas ut i portioner och inte på en gång (sanslös jämförelse med tanke på skillnaderna i storlek med x antal nollor).

- Bankens fonder har gått bra säger han, fast de egentligen har gått himla dåligt. Och bakom den tankekullebyttan ligger att Europagenomsnittet har varit lågt och då belönar man varandra för kollektiva bankmisslyckanden - igen. Inget eget ansvar för någonting.   

- Inte nog med att han får en svinaktig pension från Nordea i Sverige, han har dessutom pension från Danmark att vänta.

Nordea verkar tillämpa en grekisk syn på ekonomin; spendera friskt och låta andra betala.

Varför kan ingen skapa en bank utan ambitioner att vara lika dålig som alla andra banker när det gäller moral, fondförvaltning, räntor, egennytta???? En bank som har någon slags hederlighet som motto! Landshypotek känns som den sista bastionen i den vägen, där överskott har delats ut till kunderna. Men nu ska de också göras om till vanlig bank tror jag. Hoppas de i så fall lyckas hålla fanan högre än den övriga bankvärlden. Återigen, ingen skugga ska falla över de vanliga anställda i bankerna, de strävar på och försöker göra ett bra jobb precis som de flesta av oss.

http://www.svd.se/naringsliv/bjorn-wahlroos-hoj-hans-lon_6608680.svd
http://www.svd.se/naringsliv/vaning-till-vdn-for-225-miljoner_6604848.svd

Uppdaterat torsdag:  Clausen säger sig vara omskakad av uppmärksamheten kring lägenhetsköpet och önskar att han fått en hyresrätt istället. Vadå skillnad? Om han fått en hyresrätt på drygt 250 kvadratmeter renoverad för 3,5 miljoner? Det grundläggande felet är ju att man rättfärdigar orimliga ersättningar utifrån att "alla andra har lika mycket eller mer". Det är själva "paketet" det är fel på inkluderande fantasilön, fantasipension och fantasibostad.
http://www.e24.se/business/clausen-skulle-tagit-en-hyresratt_3175332.e24
http://www.dn.se/nyheter/sverige/clausen-skulle-tagit-en-hyresratt
http://www.svd.se/naringsliv/christian-clausen-lagenhetskopet-var-inte-ett-bra-beslut_6623450.svd
http://www.svd.se/naringsliv/christian-clausen-lagenhetskopet-var-inte-ett-bra-beslut_6623450.svd

Nej...
... den var inte god, Aladdins nya choklad. Jag tyckte asken var snygg (till skillnad från en del andra här på bloggen!) och kastade mig över den full av förväntan. Mest hade jag hoppats på ett rejält antal körsbär i likör. Men besvikelsen blev stor; inte en enda! Några gamla godingar fanns med men annars var smaken på det mesta lite fadd och intetsägande, påminde om salva när man tuggar. Ingen pigg stuns och framför allt; en skriande brist på körsbär i likör!

Sten o kamin o sånt


Jag bara lägger några bilder här så jag vet var jag har dem. Det blir inte så här. Det blir rätt konventionellt och framför allt lättskött,  men lite underlag för tänk är bilderna ovan.


Bygget - takläkt och verandatak m ränndalar.

Första solskensdagen på flera veckor i Sillerud. Otrolig utsikt ut över sjön uppe från taket!Autism är gåtfullt.

Nu finns forskning som kan förklara något om hur den uppkommer.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/autistiska-barn-har-fler-hjarnceller

Bygget - verandan.


Igår  måndag kom  verandan på plats. Täckt förstås. Och det är tur med vädret. Skulle ha kunnat vara storm, regn eller snö den här årstiden.

Rutten moral i bankvärlden ...

... är det, fast ingen skugga ska fall över de anställda, de jobbar och strävar på som alla vi andra. Det handlar om kulturen i bankernas ledningar. Man belönar sig själva och varandra, suger ut kunder och anställda på ett sätt som borde få de flesta av oss att "göra slut" med banken. Om det inte vore för två skäl;

1. De är alla lika goda kålsupare, det finns inget val, de har liksom kommit överens allihop om att ha en låg moralnivå. Och en bank måste varje person ha, det finns ingen väg runt.

2. Bankerna  vill kanske egentligen bli av med oss som inte har några stora kapital, vi är för kostsamma att ha som kunder, ger för lite förtjänst per skalle och man hoppas kanske egentligen att vi ska byta bank. Kanske är det därför bankledningarna gör såna utspel som nu senast med jättelika bonusar för chefer + lyxlägenheter - vilka självklart ytterst betalas av kunderna, så att vi som hör till småfolket ska bli sura och  försvinna ur deras kundkrets.

http://www.e24.se/analys/mygelpamparnas-sallskap_3162566.e24
http://www.svd.se/naringsliv/vilda-vastern-i-wahlroos-nordea_6610288.svd
http://www.svd.se/naringsliv/tondovt-och-okansligt-wahlroos-utspel-irriterar_6610092.svd
http://www.svd.se/naringsliv/bjorn-wahlroos-hoj-hans-lon_6608680.svd

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article13888913.ab


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/wahlroos-forakt-bor-sporra-till-forandring_6618014.svd

Tvättning av gosedjur


Barnbarnen. Fast inte här, hemma hos sig. Kortet kom på mms.

Kul skylt!

Den här skylten skulle jag verkligen vilja ha:


Bilden hittade jag hos Znogge
http://znogge.wordpress.com/

Fritt översatt:
Skit i hunden men 
akta Dig för ägaren!

"Det finns ingen död", Ingrid Fredrikssons bok...

... börjar kännas aktuell när ålderdomen närmar sig. ;-) Och nu blir den än mer aktuell eftersom man i Cern har eventuellt har lyckats skicka partiklar snabbare än ljuset och det kommer i närheten av det som Ingrid skriver om. Så jag publicerar det här blogginlägget en gång till med anledning av det. Fast man kan ha mätt fel, det är inga godtagna vetenskapliga fakta än, bara att man säger sig ha gjort det. Om man har mätt rätt så är det en sensation, århundradets sensation. Det borde inte vara möjligt utan att resa i tiden också. Och hitta en annan dimension.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/snabbare-an-ljuset-fran-cern-till-rom

 Boken är nyutkommen och jag läser den nu - av och till - framlänges och baklänges. Och det behövs för Ingrid skriver lite så där som Paulo Freire, i cirklar. Svåra begrepp kommer tillbaka om och om igen, läsandet blir en pedagogisk spiral på något sätt, inte en inlärning från en punkt till en annan utan ett ständigt pågående sammanlänkande mellan olika vinklingar som griper tag i varandra. Hermeneutiskt kanske man skulle kalla det med en finare term än spirallärande.


Titeln är ju både lockande och skrämmande.

Boken är en tvärvetenskaplig genomgång av vad livet och döden är utifrån framför allt fysik, men också medicin, psykologi, parapsykologi, religion, filosofi och en del annat. Ingrid är välutbildad på det naturvetenskapliga området och har skrivit flera böcker både på svenska och engelska. Hon använder förstås en naturvetenskaplig terminologi eftersom det inte går att hantera fysikens begreppsvärld utan rätt ord. Det gör ju boken svårtillgänglig för oss som inte har den bakgrunden. Antagligen måste man läsa den flera gånger för att sätta sig in i sammanhangen. Men Ingrid har verkligen gjort sitt bästa för att göra sammanhangen begripliga även för oss som inte är fysiker.

I korta ordalag så handlar det om att det verkar inte finnas någon död och kanske inget liv heller så som vi normalt föreställer oss det. Både universum och hjärnans funktion kan vara hologram, dvs ett slags tredimensionella illusoriska optiska fenomen, där varje liten del äger samma information som helheten. Här närmar vi oss teorierna om svarta hål och fysikens supersträngar och väven av tid - rum ( fattar jag inte!).

När vi dör så drar tankar, känslor, kunskaper, ja allt som är vi själva utom kroppen, iväg till en slags gemensam andevärld. Och att den (och vi) existerar parallellt över tid och rum, dvs alla tider existerar i någon mån hela tiden samtidigt i en annan dimension än de som tidigare är kända. Tid och rum har andra samband än de som är direkt synliga, vilket redan Einstein begrep i sin relativitetsteori som i princip går ut på att om man färdas med ljusets hastighet eller snabbare så kan man förflytta sig till annan tid ( fattar jag!) Men nu kan vi inte det i praktiken, så det blir ett teoretiskt resonemang. Han lär enligt Ingrid förresten ha använt sig av meditation för att optimera sin klokskap.

Hittills har det varit i stort sett omöjligt att vara tvärvetenskaplig och samtidigt betraktad som seriös. Varje forskningsgren har ivrigt försvarat det egna reviret och vägrat acceptera kombinationstänk. Men Ingrid framkastar tanken att vi står inför ett paradigmskifte härvidlag eftersom det finns så många bevisligen existerande fenomen som inte kan förklaras enbart utifrån en enda vetenskap. Och det här nya sättet att forska kan påskyndas av LHC, acceleratoranläggningen i Cern i Schweiz. Den är ett revolutionerande verktyg inom fysiken. Den kan ge oss ny kunskap men kan också bidra till att få ett nytt vetenskapligt tänk där tvärvetenskaplighet har en plats.

Det finns alltså ett antal fenomen som bevisligen existerar, fast de inte borde existera:

- Om man lär ett gäng råttor att hitta rätt väg ut ur en labyrint så tar det rätt lång tid innan de kan vägen, men deras ättlingar kommer sedan att ha lättare att lära sig den här vägen. Något slags genetiskt personligt / gemensamt universellt minne?

- Kemister som syntetiskt framställer helt nya ämnen vet att de är svåra att få att kristallisera sig första gången, men sedan går det allt lättare.

- Starka känslomässiga upplevelser som drabbar många samtidigt (typ 11:e september) går att registrera med mätinstument spridda över hela jorden.

Det är s.k. morfiska fält som förenar oss alla levande varelser i en dimension som vi inte känner till. Detta resonemang närmar sig telepati som både människor och djur kan använda. Men det finns annat också som finns men som inte går att förklara, jag kan inte rabbla upp allt här.

Jag inser att jag bara förstått fragment ur den här boken och Ingrids resonemang, det vore roligt att höra henne berätta om detta också. Och det vore inte omöjligt, hon bor här i Sillerud, inte så långt från oss. Boken finns att köpa bl.a. på ICA Sillerud.

Märkligt sammanträffande är att just som jag skrivit det här blogginlägget så upptäcker jag en artikel i SvD som tangerar det område som Íngrid skriver om
http://www.svd.se/kultur/understrecket/einsteins-teori-moter-storsta-hotet-hittills_6546865.svd

5 miljoner ex första veckan ...

... sålde Battlefield 3. Det är det mesta något spel har sålts i inom Electronic Arts på så kort tid. 10 miljoner ex är levererade till butik och det frågas nu efter fler. Spelet får mycket beröm och har snabbt blivit mer populärt än man kunde föreställa sig på Dice. 
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13870101.ab
Yngste sonen har kommit hem nu från rundresa i USA och är rejält jetlaggad, trött med sömnen i oordning. Men ledig. 
Hans fru åkte idag till Seattle för att träffa sina föräldrar och släktingar. Och sonen följer efter dit om någon vecka.
Det var releaseparty på Dice i onsdags om jag minns rätt och bägge sönerna var med, äldste som inbjuden med en arbetskamrat.

Jag nästan dör ...

... när jag ser den här bilden på äldsta barnebarnet. Han har hållit  i en orm nu under helgen.  Och inte ett dugg rädd. Han brås inte på sin mormor i alla fall.Ål i snoppen igen ...

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/kroppochhalsa/article12675930.ab
... kan man läsa om. Fast nu är det mer en liten smal fisk tror jag som en man drabbades av när han kissade i Amazonfloden. Det låter som en skröna men verkar vara alldeles sant den här gången om man kollar filmen under länken. Gubbar ska se upp med var de kissar alltså. (Och gummor också kanske? Vem vet?)

"En hôger Sellere"
Så kommer boken att heta som handlar om Sillerud. "En minns Sillerud" betyder det ungefär på vanlig svenska.
Den går att beställa redan nu hos hembygdsföreningen i Sillerud. Det här är meddelandet från Rikard.

"Hej Inga här kommer lite om boken det är ett research arbete som sträcker sig långt
tillbaka i tiden och det ska bli väldigt kul när den nu äntligen kommer ut
tryck nästa vecka, bindning veckan därpå och stort releaseparty på hembygdgården
lördag och söndag andra advent dvs 3-4 december. Blir en som du såg en mycket trevlig bok,
bifogar omslaget såg att det inte är riktigt korr.läst men du kan lägga ut det ändå. Förhandsbeställning kan
göras på
[email protected] eller 0573-43031

Bara ett förtydligande boken släpps premiärhelgen den 3-4 december på hembygdsgården därefter kommer den att säljas på Ica Sillerud,Silleruds Station Cafe&Butik och Hos Gerd Wahlström men man kommer också kunna köpa den på www.sillerudshembygd.se så håll utkik


 Hälsningar Rikard"Slut meddelande.

Om jag minns rätt nu så är bilden på bokens framsida en av de vita båtarna som trafikerade sjöarna här och just den här turen är på väg till midsommarfirande. Båten är lövad och man har med ett antal cyklar (!). Antagligen är den på väg in mot Harnäs brygga. 

Jag har tjuvkikat lite på innehållet som ännu så länge bara finns på dator, men det ser väldigt fint ut. Det är inte en upprabbling av torra fakta om bygden som en sockenbok kan bli, utan mer av trevliga nedslag här och där, mycket gamla bilder och kartor. Dessutom finns en hel del berättelser från äldre människor om händelser från förr. Boken kommer att kosta 290 SEK. Det planeras uppföljningar för att få med en del av allt som inte rymdes i den här boken. Det finns massor av både bilder och berättelser.


Kommentarstrul?

Jag får mail från en bloggläsare att det var varit omöjligt att kommentera på förra bygginlägget. Någon mer som försökt med det men inte lyckats? Ibland kan det vara vissa inlägg på Blogg.se som blir liksom blockerade för kommentarer. Någon gång kan man lyckas om man använder f5-tangenten och uppdaterar när man kommenterat, men ibland är det kört. Om jag drabbas av det så gör jag kommentaren i ett annat inlägg och hänvisar. Senare idag kommer inlägg om Sillerudsboken! Nu är den snart färdig - kan förbeställas! Årets julklapp!


KANONBRA ...

... blev husets placering! Det var inte lätt att se innan hur det skulle bli. Men nu syns det och att säga att vi är nöjda är väl bara förnamnet! Jag trodde inte att det skulle bli så bra men Roland såg potentialen i tomten, liksom i de andra tomterna vi har byggt på. Och han hade rätt - som vanligt!  En del människor kan liksom se sånt här för sitt inre öga i förväg.  Det kan inte jag.Idag fredag har vindskivor satts upp och tjärpappen är på (heter det väl?). Sen ska det på taksten så att allt är 100 % vattensäkert.

Anorexi är en sjukdom ...

... som har samband med att "aptitceller" dödas i hjärnan. Man har hittat detta vid råttförsök och forskar vidare på sambanden för att hitta bättre bot. Men att vissa nervceller dör förklarar varför det är så svårt att komma ur sjukdomstillståndet. Det tar lång tid.
http://svt.se/2.108068/1.2578414/anorexi_dodar_aptitceller&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

Bygget; huset kom idag torsdag!

Idag kom själva huset till Rolands bygge.  Det blev en dramatisk start på det hela när chauffören (Micke, Mikael F.) struntade i skriftliga överenskommelser om ev. omlastning och direkta uppmaningar att inte ta in bil och släp samtidigt. Han ringde på kvällen för att få instruktioner och anlände till byggplatsen mitt i natten - och körde ändå upp med både bil och släp full-lastat. Han körde fast med hela ekipaget och det lutade betänkligt på morgonen eftersom han kom utanför uppfartsvägen när han skulle försöka backa ut. Bilen var nära att välta och räddades troligtvis enbart genom att han fällde ut kranen hela vägen åt motsatt sida så att tyngden balanserade upp.

Vid 6-tiden  ringde han hit och ville att Roland skulle hjälpa honom att lösa situationen. Tacksamt att Daniel kom  med sin stora traktor och drog loss honom. Sen inträffar det märkliga att  när han väl dragits upp så försökte han backa  upp igen med både bil och släp!  Men Roland lyckades med "viss skärpa" hindra honom den gången och han fick köra iväg och ställa av släpet för att lasta av bilen först. Dessutom var det dumt lastat så att vissa delar som behövts tidigt, låg långt ner i lasset. Normalt så brukar chaufförerna som kör för Borohus / Västkuststugan veta i vilken ordning man behöver de olika delarna och se till att de är klokt lastade. Roland har satt upp deras hus förut.  Tacksamt att  Borohus` / Västkuststugans Jonas fanns på plats för att hålla koll, en husfirma som vi haft bra samarbete med och vi kommer att hållas skadeslösa för insatser och fördröjning. Jag tror inte att den här chauffören kommer att anlitas mer.


 Sen kom huset upp i alla fall och är nu taktätt efter en dag, med några timmars övertidsarbete av hjälpsamma duktiga snickare Evert, Ronnie och Hasse. Roland var på byggplatsen 13 timmar den här dagen.

Först kom väggblocken på plats

Färgen blir lite naturell med järnvitriolbehandling.Det här vikbara fönsterpartiet ska bli spännande att se i praktiken. Man kan alltså vika väggarna åt ena sidan så att hela väggen blir öppen mot sjön.
På den här sidan blir ingången med veranda.


Inne är de så här än så länge, betonggolv med 30 cm isolering under. Det här är väl allrummet tror jag.


Barnen togs ifrån föräldrarna ...

... efter en anmälan om övergrepp från mammans syster. Det var en gripande skildring i onsdagskvällens tv av hur till
 synes oskyldiga människor kastades in i en mardröm.

Uppdaterat 6/11 2011

Att en trovärdig anmälan leder till utredning och att man under den tiden tar barnen från hemmet är nödvändigt, även om
det kan tyckas oerhört grymt för alla inblandade. Och jag kan tänka mig att man bedömde en anmälan från
 barnens moster som trovärdig. Hon borde ju via släktskapen ha en god kännedom om familjen. Det är  inte anmälaren
 som är skyldig att bevisa något, det ska soc och polis göra.  Det tar tid och under den tiden kan inte barnen ha kontakt med föräldrarna för då går det inte att få ett korrekt resultat. Genom att tillgripa omhändertagande av barnen snabbt har man lyckats fälla ett antal personer som begått verkliga brott och barn har räddats från ett helvete.  Så det är inte mycket att säga om. Givetvis är det hemskt om föräldrarna / den anklagade är oskyldig men det kan man inte veta förrän efter utredningen är avslutad. När det gäller själva utredningen så 
 kan  fundera över de ledande frågorna i förhören med barnet. Bra att man videofilmar så att det går att göra
en trovärdighetsbedömning efteråt och det man ser är frågor och kroppsspråk som absolut är allt för ledande. Man ska inte
leda barnet fram till svaren så som görs. En enig tingsrätt friar föräldrarna från att ha begått över grepp och medhjälp till övergrepp och det ter sig helt rimligt.

Men sen börjar en cirkus som i Uppdrag Granskning ter sig obegriplig; soc godtar tingsrättens frikännande dom när det
 gäller övergrepp men menar att föräldrarna har haft så dålig gränssättning att man inte vill lämna tillbaka barnen direkt.
Man menar också att föräldrarna inte verkat förstå att de måste ändra sitt förhållningssätt ännu. 
Då kommer ärendet  till förvaltningsrätten  som menar att föräldrarna ska få tillbaka sina barn.
Det  kommer en  anmälan mot mamman om film på barnens sexlekar och att hon i samband med detta
kan misstänkas för att ha spridit barnpornografiskt materiel, men mamman frias för detta.

 Det blir ett  överklagande till hovrätten men där blir också en friande dom.

Det filmklipp som vi fick se i tv var tydligen inte det som rätten sett eftersom rätten har den som bevis utan en annan film.
Den film som rätten fick se visar tydligen  att de två barnen leker samlag, men att det är en lek och det verkar som om de
själva har hittat på den. Det är i sig inte konstigt att barn leker sex, men det som är mer kontroversiellt är hur föräldrar
hanterar sånt. Är det nåt man hämtar kameran för föreviga? Är det nåt man visar upp för vänner och bekanta? Eller är
är det nåt man så diskret som möjligt avleder?  

Till slut får  barnen  komma hem. Det är en skildring som griper tag.
 Och man får hoppas att barn och föräldrar kan läka ihop mentalt efter den här tortyren som varade i 68 dagar. Man får också
hoppas att föräldrarna förstått att sätta tydligare gränser för integritet framöver.

Nu efter programmet så visar det sig alltså som vanligt att allt är inte svart eller vitt på det sätt som Uppdrag granskning
påstår. Det finns besvärande omständigheter när det gäller  exempelvis  föräldrarnas bristande gränssättning i integritet
 som  fanns med i motiveringar till domslut och utredning, men som
man inte tar med i teveprogrammet. När det gäller det uttalandet från de olika instanserna så har man alltså betydligt mer på fötter 
än det som visades i TV.  Och enligt den anmälande systern var det starkare misstankar inför anmälan än som
 framkom i Uppdrag Granskning.
http://minipip.blogg.se/2011/january/utkast-jan-17-2011.html#comment

Sen står ord mot ord i en del fall och enbart familjen vet vad som verkligen hänt och inte hänt.

Efter att ha fått en mer nyanserad bild av det hela, än den som visades i tv så förstår jag soc agerande bättre. Anställda och
nämnd har hängts ut i media med namn och adresser och förmodligen fått motta trakasserier av olika slag. Det ska de inte behöva tåla, de har gjort
sitt jobb så gott som möjligt enligt lagstiftning och praxis. De har agerat med barnens bästa för ögonen och verkligen velat få saker och ting utredda.
Sen är inte allt perfekt i deras hantering heller (Ex. barnen togs direkt men mamman och pappan fick en hel helg på sig att
prata ihop sig och det kan ha påverkat utredningen, det var allt för ledande frågor i förhören med barnet) Jag hoppas att 
soc kan kan hjälpa och stödja varandra genom det här också. De har svåra uppgifter att hantera inom ramen för sitt arbete 
och sitt förtroendeuppdrag.  

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13873795.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oskyldiga-anklagades-for-sexovergrepp_6602130.svd

http://www.expressen.se/nyheter/1.2611329/flera-jo-anmalningar-efter-uppdrag-granskning

http://www.expressen.se/nyheter/1.2610874/thomas-och-jennie-pedofilanmaldes-var-oskyldiga

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article13879973.ab

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/snart-har-vi-alla-fatt-pedofilernas-blick_6608730.svd

"Sylla" ...

... lades på igår onsdag på Rolands bygge. Så vitt jag kan se är det brädor som läggs på den gjutna grunden med något fuktbrytande under.  Och grundens mått stämde. Här jobbar Evert.Så här ska ett hörn se ut.


Och nu är allt färdigt. Partiet längst fram blir glas.


I natt kom bilen med huset och idag torsdag ska det på plats. Det får gärna låta bli att regna och blåsa ett par dagar framåt.

"Lite djupare" ...

... är tv-serien om fiske som delvis spelades in här i Sillerud med Dregen i somras. Det är Johan Broman och  Fredrik Sjöblom som håller i det hela. De vill göra fiskeprogram som undersöker praktiskt fiske och fiskeförutsättningar och fiskevårdsåtgärder i ett djupare perspektiv på olika orter.

Det sänds onsdagar kl 22.00 framöver på kanal TV4 sport, hos oss kanal 60, men det kan vara annan också antar jag. Just nu kollar vi på det, de fiskar harr och öring uppe i Arjeplog, samt besöker manifestationen mot utbyggnad av vattenkraft.

Rekommenderas! Kul att se även för den som inte är fiskare själv.

Film ...

.... kollar Moses o Morris på - koncentrerat båda två!Himla snygg inbjudan ...

.... fick vi! Den är ett litet konstverk med riktigt ax och pärlor.  (Jag har maskat bort telefonnumren)
Det kom ihopvikt i ett litet plastetui med frimärken på. Tack för den!  Klart att vi kommer om vi lever och har hälsan då. Vi planerar in det i alla fall.

Internationella vegandagen ...

.. ser det ut som om det har varit i dag. Varje dag har fått sitt tema ser det ut som, det var mer än jag visste förut. Början på november ser ut så här:

1:a nov - Internationella vegandagen

4:e  nov - Lutfiskens dag

5:e  nov - Alla helgons dag

6:e nov - Internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön  i krig och väpnade konflikter

7:e  nov - Kladdkakans dag

Några  funderingar inställer sig omedelbart.

1. Undrar om helgonen känner sig vanhedrade av att vara så där inklämda mellan lutfiskar och kladdkakor? Vid första anblicken ser det lätt hädiskt ut att liksom ha dem på samma nivå som maträtter.

2. Vad skulle man kunna lägga in för teman på de där två lediga dagarna i november, den 2:a och den 3:e? Kanske jaktens dag och hamiltonstövarens dag? Eller varför inte älgens dag? Eller LCHF-dagen?  Eller internationella dag för att förhindra att kvinnor skändas i krig och väpnade konflikter? Eller skolans dag?

(19:e november är för övrigt Internationella toalettdagen, bara en sån sak! Undrar vem som bestämmer om alla dagar?)


Gallring i skog ...

... kan man göra. Och då kan det se ut så här med en avverkningsmaskin som fäller träden, kapar opp i lagom långa bitar och kvistar. Det är maskiner som kostar flera miljoner. Den här körs av Daniel från Säffle som äger den och andra sorts skogsmaskiner. Han har några anställda också. Han är född 1974, alltså i ålder med våra barn.Inne i maskinen sitter en dator där föraren kan se på skärmen precis var han är och vad han gör.

Ställningar ...

... kom upp på Rolands bygge i måndags. Hasse, Evert och Ronnie tror jag det är.


Vackra kartor ...

... från slutet av 1800-talet finns det. De är handmålade och texten nerplitad för hand med fin handstil. Varje liten del av skogen har ett nummer och finns beskriven till sin karaktär. Det är ordning på Sverige och har oftast varit så. Den här har vi fått och är väldigt tacksamma för det.


Garmin Astro 220 trasig - igen!

Det  är den hundpejlen som slutade fungera i söndags när vi nästan förlorade vår lille tax Oskar. Det är pejl nr 2 av samma modell här hos oss. Den första slutade nämligen också att fungera och då fick vi den  här istället. Den var ny när vi fick den  och den är bara ett år gammal, men har alltså också redan gett upp. Det är alldeles för kort livslängd på något som kostar drygt 6000 SEK.  Eftersom detta ställde till det med Oskar som försvann så blev vi förgrymmade förstås.

Roland ringde till en återförsäljare som visste berätta att pejlägare haft stora problem med antennen som sitter på hundens halsband. Han hade i samband med årets älgjakt skickat tillbaka sju (!)  stycken som lämnats in till honom för att de var trasiga. Antennen rostar på något sätt inne i halsbandet och då blir det glappkontakt, tydligen ungefär samma problem på alla.  Nu skulle han hjälpa oss att ordna detta och snabbt, vilket vi är tacksamma för. Det är ju inte hans fel att apparaterna krånglar.

Garmin Astro 220 är bra när den fungerar men det finns anledning att vara rätt skeptisk ändå när den inte håller mer än något år med normalanvändning; ett par gånger per vecka under jaktsäsong + varje dag under ett par - tre veckor.


Lille Oskar ...

... kom hem igen från sin äventyrliga jakt till Snarkil! Och så här glad var han när han fick mat efter hemkomsten. Inte ett enda dugg trött,  hoppade och skuttade som vanligt. Det var bara vi som var lite knäckta av vad som kunde ha hänt. Men den dåliga pejlen väckte ilska efteråt, den var bara ett år gammal.