Fyrhjulingsutflykt

Vi for på fyrhjulingsutflykt med goda vänner. Det blev en fin tur genom skogen i kväll och det var varmt och skönt.
Vi mötte våra fiskegäster som just precis fått en fin gädda. De mätte den senare i huset till exakt en meter. Fiskaren är egentligen den 6-årige gossen som står till höger och han fick den på blinker, inte så djupt och rätt nära land. Jag har maskerat ansiktena eftersom jag inte frågat om lov att publicera bilden på nätet.  De for hem och grillade den, måste hugga av huvudet för att den skulle få plats på grillen ; - ). Detta var deras största hittills men den näst största var nästan lika stor berättade gossen för oss.
 
Vi koncentrerade oss på att grilla lammkotletter. Det blev en fin måltid i solens nedgång.
Lite bubbel också för att fira den fina utflykten.
Det var lite dunkelt när vi åkte hem men fortfarande hyggligt varmt och vindstilla.

Ordnat!

Idag tisdag har vi hållit på och ordnat.
 
Jag har ordnat så vi vet lite bättre om våra fiberabonnemang och så har jag målat verandan första målningen. 
 
Roland har ordnat nyckel till O. Wingskogs lillstuga (bröt upp dörren, gick in o hittade en reservnyckel!), fixat rätt lager till gräsklipparen (det som kom var fel) och klippt en massa, hämtat transformatorn till filter på Liane (den som reste med DHL till Svensbyn häromdagen och vände tillbaka till Karlstad för chaffören hade inget telefonnummer till sin kund, dvs oss! ). Nu väntar vi på rörmokare som ska fixa toan på övervåningen på Liane. Imorgon kommer elektriker och sätter dit transformatorn. Sen är vi nästan ikapp!  Då kan vi börja med att måla det  vita o svarta på Liane. 
 
Ikväll  ska vi på utflykt med fyrhjulingar har vi tänkt. Och grilla nåt. Om nu inte rörmokaren kommer alldeles för sent. Nej, han kom nu! 
 
 

Fiberrapport igen ! Tidigast 14 augusti får vi bredband!

Detta handlar alltså i stort om den mödosamma processen att få in fungerande bredband i 5 hus. Två hus funkar det bra i, inga bekymmer. Det är hemma hos oss o på Liane.
 
Men som jag berättat så blev det problem med 3 hus. Vi kunde inte begripa varför det inte gick att få in de abonnemang vi beställt på Telia. Och beskeden från Telia kundtjänst abonnemang var märkliga, otydliga och missvisande, bl.a  på grund av att man har dålig kommunikation internt mellan enkelt uttryckt Telia teknik och Telia abonnemang. Telias kundtjänst abonnemang visste  inte egentligen och hade svårt att ta reda på internt eftersom man endast når varandra via mail och det tar tid och missförstånd reds inte ut så lätt.
 
Så här var det efter att fiberdosorna var installerade i husen och allt såg ut att vara klart. Då började strulet:
 
Vi hade fått besked redan  i början på juni att adresserna till de här tre husen inte var rätt. Vi uppdaterade adresserna snabbt hos kommunen som genast förde in dem i fastighetsregistret. Det gick föredömligt kvickt. Därmed skulle allt vara klart enligt Telia kundtjänst. Men det var det alltså inte. För att få fiberabonnemangen registrerade och i funktion måste information mötas mellan fiber  Ånet ( kommunens fiber) - fiber Sellnet ( bygdens fiber) - - Telia teknik - Telia abonnemang. Förenklat uttryckt så måste varje fiberplats  och abonnemang  ges nummer som ska matchas på olika sätt och sen får man stå i något slags kö för att tekniken ska fyllas på så att det finns plats för alla. (Obegripliga ord som switchar och noder haglar omkring i detta)
 
Fiberföreningarna / Ånet valde självklart att först skicka iväg de adresser som redan var klara till Telias interna registreringsprocess och de som var något fel i (gulmarkerade) samlades ihop för senare hantering. Däribland våra tre hus. Det är inget konstigt, men hade varit bra att få info om redan då.
 
Sedan en tid så pågår tydligen denna interna registreringsprocess + väntan på uppsamlingsheat + väntan på teknikkapacitet. Ungefär så tolkade jag det efter samtal med Telias ledare för kundttjänst (tack för god hjälp!) och samtal med Anneli på Ånet. Jag kan naturligtvis ha missat nåt i infon av detta för det är lätt att drunkna i detaljer om teknik och administration. Det är komplicerade processer.
 
Det hade alltså sparat mycket tid och telefontid och ilska om vi tidigare fått korrekt info från Telias kundtjänst om orsakerna till fördröjningen och inte helt fel med info från Å-net / Sellnet om grunddragen i de här processerna samt datum för tidigast möjliga inkoppling av bredband för de sena adresserna. Bara idag har vi hållit på med detta i drygt två timmar!  Och därtill kan man säkert lägga ytterligare 5-6 timmar i telefonkö och telefonsamtal sedan 3:e juni. Det hade varit bra med info om detta på Tjolitta och även  info om läget för personer som saknar svenskt personnummer. Det har varit de krångliga bitarna i detta med att få installerad fiber att fungera.
 
Men vi är självklart tacksamma att vi har fått fiber i bygden, tacksamma att många har gjort ett omfattande frivilligt, delvis oavlönat arbete för att få till det hela, tacksamma att Katarina Johannesson inte gav sig utan fixade de statsbidrag som varit förutsättnigen för att hela glesbygden runt Årjäng erbjudits möjlighet till fiberuppkoppling till ett rimligt pris.  När det är på plats så är det helt suveränt.

Mer om Telia!

Nu har vi suttit i telefonkontakt med Telia i sammanlagt en och en halv timme! Kontakten pågår nu också eftersom ledaren för kundtjänst sitter i telefonkö till en annan avdelning på Telia. Det här företaget måste ha ett stort internt kommunikationsbekymmer.  Gissar att man kastar bort massor av pengar på att vara så ineffektiva både internt och gentemot kund!! Och det blir allt mer intressant att få en inblick i hur det fungerar. Lösningen ¨på problemet med att få in våra abonnemang i tre hus  ser ut att vara en helt annan än vi trodde.

Trädgårdsnattviolen blommar!

Det är den lila där vid räcket. Den  växte i mitt barndomshem och jag tog med hit. Den har en fantastisk doft på kvällen och natten! Fast jag är osäker på om den heter trädgårdsnattviol, mamma kallade den i alla fall alltid för nattviol. Jag är rädd om den och försöker hålla undan den blå irisen så att det inte ska bli för trångt om utrymmet.
 
Jag återkommer under dagen med rapporter om hur kontakterna med Telia fortsätter. Någon återkoppling  borde vi väl rimligen få under dagen!

Fiberrapport. Telia - sista sovjetstaten?

Alltså det finns inte gränser för hur magstarkt Telia kan hantera sina kunder!!! Jag har tidigare berättat om utländska medborgare med  boende i Sverige sedan många år som inte kan använda Telias fiktiva personnummer för att komma in  på Mina Sidor och hantera sina konton utan man måste åka 10 - 20 mil till närmaste butik varje gång man vill göra minsta ändring. Och det trots att kunden haft fast telefoni hos Telia i 35 år, bevisat sin ekonomiska trovärdighet på olika sätt, har egendom i Sverige sedan många år och låtit Telia dra betalningar på autogiro.
 
Vi beställde fiberabonnemang från Telia i våra hus direkt efter informationen på Tjolitta. Här hemma och på Liane gick det bra och kom rätt snabbt. Och det fungerade om än efter  lite mankemang.
 
På de tre andra husen kom aldrig några boxar med routrar och inget hördes från Telia i ärendet. Roland ringde upp  Telia. Till slut uppdagades efter en del funderande att Telia, trots att fiber fanns på plats inne i  husen, inte kunde  fixa något abonnemang för husen  hade inte någon adress registrerad i rätt register, dock hade ingen meddelat oss detta.  Men det skulle ordna sig så fort vi fixat in adress i  registret. Det har funnits adress i något kommunregister för sophämtning och annat förstås, men inte i rätt register för Telia. Så kommunen ordnade det snabbt, (tack!).
 
Men det kom fortfarande inga boxar med routrar och dy. och inget hördes från Telia om de abonnemang vi beställt, så efter ytterligare en vecka   ringde Roland Telia och undrade vad som hänt. Då hade det blivit fel. Adresserna kunde inte hittas. Någon hade inte gjort rätt med anmälan om abonnemang, allt låg i en hög eller hur det nu var man uttryckte det. Och att det fanns fungerande abonnemang i två hus, dvs  här hemma och på Liane,  fanns ingen notering om hos Telia, men nu skrev man alltså upp det. Herregud, har Telia ingen koll alls!!!   Långt telefonsamtal  blev det,  adresser  och önskemål  för de tre hus som ännu inte fått klart med abonnemang  rabblades igen och nu skulle allt vara fixat. Trodde vi!
 
En vecka senare hade vi fortfarande inte fått några  boxar med routrar, inga abonnemang. Inget hördes  från Telia. Idag ringde Roland Telia igen och det lät ungefär så här:
 
Först rabblandet av allt som ska till för att nå fram till rätt telefonkö typ: BREDBAND!, FORTSÄTT! osv. Sen blev det placering i kö med 7 minuters väntetid.
 
En kvinna svarade. Roland drog en snabb resumé av ärendet-
 
- Kan jag få ditt personnummer?
Roland rabblade det
- Jaha här ser jag Liáne - Lihaget  och Liáne. Men inget annat.
- Jamen jag har beställt ytterligáre tre abonnemang!
- Det finns inte med här.
- DET MÅSTE FINNAS MED, JAG HAR FÅTT DET ORDNAT FÖR EN VECKA SEDAN, DÅ VAR ALLT KLART. DÅ FANNS BÅDE ADRESSER OCH ABONNEMANG REGISTRERADE  EFTER  JAG PRATADE MED TELIA!!.
- Vad var det för adresser?
Roland rabblar nu med hög röst, tydligt och nästan bokstaverar de tre adresserna. Och dessutom fastighetsbeteckningarna!
- Jag kan tyvärr inte hitta något abonnemang beställt till de adresserna.
- DET HÄR VAR FAN I MIG DET VÄRSTA JAG VARIT MED OM!! DE MÅSTE FINNAS DÄR. NU HAR JAG HÅLLIT PÅ I TVÅ VECKOR EFTER ATT ADRESSERNA BLIVIT REGISTRERADE I KOMMUNEN OCH HOS TELIA!!
- Vänta lite jag får leta här också, ett ögonblick . (tyst en stund)  Ja men titta, där är de ju!!  Jag har hittat en som heter Liáne T-j-ärnshage. (Hon kan knappt läsa innantill!)  Skam den som ger sig ..... Ha ha ha....!
 
(Kvinnan i telefonen skrattar och tycker att situationen är rolig!!! Tur att hon inte befann sig i närheten! ¨Då hade hon blåst omkull av ilskeluftdraget  efter det flinet)
 
Roland rabblar adresserna en gång till mycket högt och mycket tydligT,  nu verkar det som om det är de som i alla fall finns någonstans hos Telia. Fast de alltså varit svåra  att hitta.
 
Adresserna fanns alltså någonstans på Telia men det var  inte gjorts någon beställning på abonnemangen och inga routrar var på väg. Men nu skulle den här kvinnan ordna allt (Lät ruggigt bekant!) . Hon frågade efter Rolands emailadress och Roland gav henne den med ett ilsket tillägg
- För minst nionde gången får ni min emailadress!
 
Roland begärde att den här gången få en återkoppling från Telia på något sätt om beställningen gått in och funkat! Och det skulle vi få.
 
Hur kan ett företag fungera så klumpigt och fyrkantigt som Telia och ändå ha kunder? Är det en rest av det gamla statliga ägandet som fortfarande genomsyrar företaget och dess kundkontakter? Noll service, noll närvaro! Noll koll på läget!
 
UPPDATERAT KL 22.00 MÅNDAG KVÄLL.
 
Vi skulle få en återkoppling  från Telia-damen som Roland  pratade med i telefon idag. Hon skulle på något sätt höra av sig och tala om var ärendet låg och när vi skulle kunna få abonnemangen  fixade.  Men nu är klockan 22.00 på kvällen och vi har fortfarande inte hört något från Telia. Vi har fortfarande inga besked att ge våra gäster i husen som otåligt väntar på den utlovade datoruppkopplingen!
 
 
 

Silade en tunna rödfärg igår kväll!

 
Tja, mycket kan man roa sig med på söndag kväll efter en hundträffdag i Mariestad. ;- ) Roland och jag silade en hel tunna rödfärg med hjälp av en portion tålamod, en hink och en sil. Det var färg som blivit stående och därmed  hade färgflagor som behövde silas bort för att inte stoppa upp färgsprutan. Malte kommer under dagen och gör det sista. Då får vi se om detta funkar.
Bilden togs av Jörgen, son till Morgan o Ingegerd. Han tittade in som hastigast.

Spännaregården i Mariestad

Vi åkte alltså till Spännaregården i Mariestad för att träffa Seffrins kullsyskon och uppfödare Gunilla o Magnus.  Himla roligt var det att träffas  allihop och vi hade en hel del att prata om när det gällde det här första året med våra taxvalpar;  fyra hanar och en tik (den som Gunilla har). Vi kunde direkt konstatera att de har mycket hörbart och bra skall (!) och vi diskuterade om de är flertoniga / har dubbelskall eller inte när de driver. Flera av dem hade fällts rådjur för i höstas, Seffrin förstås och även några andra. De var alla tidigt igång med jakten och hade gjort bra ifrån sig, ägarna var nöjda.  Det var fem valpar i kullen, med på bilden är även mamma-tiken här hos Gunilla.  Tikvalpen och två hanar (inkl vår Seffrin) är svart-bruna med lite päls, medan två hanar är viltfärgade med mer päls. Alla inbjudna hade  kommit till träffen och vi fick inte bara en trevlig pratstund utan blev också bjudna på läcker lunch ute, samt kaffe med kaka och smultron (!).
Sen fick vi en promenad till Spännaregårdens humleodling, den enda kommersiella i Sverige. Häromdagen var den med på förstasidan i DN. Det har börjat dyka upp små bryggerier som gör eget öl och det är brist på riktig ekologisk kravodlad humle av svenskt ursprung. Att odla humle som ger god smak och rik arom till ölet är en konst och Gunilla berättade entusiastiskt om den. Roligt att höra. Tack snälla Gunilla o Magnus för en fin dag!  (Som en lustig tillfällighet så kan jag berätta att Magnus ska till Silbodalsskolan i Årjäng idag måndag och inspektera larmsystemen om jag förstod det hela rätt!)
 Vi hade 23 mil hem igen och när vi kom hem så var det till att byta om till målarkläder och sila rödfärg! Mer om det i morgon bitti när jag fixat bilderna.

Flugskrämmare

Vi var alltså på Spännaregården idag för hundträff. Jättekul var det. Men först blir det bild på flugskrämmaren i dörren, påsen med vatten. En asiatisk idé att flugor blir rädda för de jätteflugögon som speglas i den här och inte kommer in. Intressant tanke!
 
 

Fint grattiskort fick vi!

Med anledning av vår 40-åriga förlovningsdag så fick vi det här fina gratulationskortet av D och G. Bilden är från en fyrhjulingsutflykt som vi gjorde tillsammans för ett par år sedan. Det blir nog snart en ny utflykt, eventuellt med grillning av lammkotletter (!) den här gången. Det ser just nu ut som om det skulle kunna bli på tisdag, Den dagen spås dessutom vackert väder på yr.no. Imorgon blir det lite mer målning med rödfärg enligt Maltes och Rolands nya planering. Onsdag väntar ett trist men nödvändigt besök i Karlstad.
 
Nu drar vi snart mot Mariestad och "valpträff" med taxen  Seffrins uppfödare och förhoppningsvis Seffrins kullsyskon. Det ska bli så spännande både att träffa uppfödare och hundar men också att se Spännaregårdens humleodling som vi läste om i DN i förrgår. Hoppas vi får åtminstonen lagom fint väder.

SOMMARVÄRME - ÄNTLIGEN!

Man tror knappt att det är sant!!! Sommarvärme har vi haft ett par dagar nu!
 
Dagen idag har gått i flygande fläng och avslutades med grillknyte med Jan o Arne i grillhuset på Liane och espresso här hemma. Trevligt har vi haft. De hade sötaste lilla beaglevalpen Bella med.  
 
Tax Seffrin är nyduschad och fin för att kunna presenteras i Mariestad i morgon inför sin uppfödare och sina syskon. Det ska bli så spännande att träffa dem! Hoppas alla kommer!

Tacksam blir man för varje liten nyans ...

... i media när det gäller vargproblematiken.  Men vi har lärt oss att ibland kommer sånt här bara för "balansera" stora och braskande vargkramarartiklar strax efter. Den som lever får se!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/nataliakazmierska/article12493203.ab?fb_action_ids=846681505406490&fb_action_types=og.shares&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B10150199967132963%5D&action_type_map=%5B%22og.shares%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
 

Hare

Vi hade harknyte här igår kväll.  En duktig amatörkock lagade till haren hemma hos sig med jättegod sås till. Det var en ny variant med rödvin, svamp och russin. Sen tog han och hans fru med det hit i en stor gryta. Vi gjorde en förrätt. Den var helt ny för oss: rödbetor kokta i lätt saltat vatten med timjan och olivolja i. De fick kallna och blandades med fetaostbitar och till det hackad persilja, basilika, och ruccola med balsamvinäger + olivolja på. Det var inte alls fel men man ska ha mest rödbetor och mindre ost, annars tar den starka ostsmaken över.
 
Haren smakade fantastiskt med den här nya såsen till och den räckte precis till fyra personer. Till haren hade vi kokat brysselkål och broccoli och potatis.  Salladen var från pallkragen förstås, med olika salladssorter inkl ruccola och så lite gurka och hackat äpple. Sen var det förstås lingonsylt / gelé till för den som önskade. Rödvin / vitt vin fanns också. Desserten är just nu rätt given: Jordgubbar och vispgrädde. Sen kaffe / espresso och slisk. Fin kväll och vi kunde sitta ute och äta, himla roligt. Vi har väntat så på detta med sommarens uteliv.
 
Det här måste vi göra fler gånger, dela upp matlagningen så här och samarbeta och diskutera. Dessutom hade vi en trevlig kväll med glatt samspråk om nya och gamla händelser. Vi har ju känt varandra så länge, det finns massor att prata om.

Bränt fler spottar!

För en tid sedan upptäckte vi att det brunnit i några spottar. Vi hade en liknande på annan plats men har inte vågat använda den nu. Vi tog ner den idag och fick se det här när vi tog bort plåtskärmarna, de står bredvid!!! Det hade bränt i de här också. Man ska alltså se upp med spottar i taket.

Före o efter målning av uthusen på Liane

Efter . I solskenet riktigt gnistrar rödfärg.
 
Före. Så här såg det alltså ut före målningen. 19 år sedan det var målat och färgen har hållit bra ändå.
 
Efter
Efter
 
Före
 
 
 
Malte i skyliften
 
Emil sprutar väggen
 
Så här ser maskineriet ut med kompressor och färg.
 
Magasinet blev så här fint.
På insidan av skjutdörren så har Roland sparat en bit av gamla trädörren. Där står det anno 1937. Då ska ladugården ha varit byggd och målad första gången. Det ska ha varit Harry Hvittfeldt som målade den då. Det här märket är fint gjort med lite dekorationer. Cirkeln ska Harry ha gjort på fri hand. Sen målades ladugården två gånger av Rolands pappa och farbror. Och nu har Roland alltså låtit måla den två gånger, i år och för 19 år sedan. Sammanlagt har den målats fem gånger sedan 1937. Vi räknar med att det är sista gången Roland målar ladugården, nästa gång är det någon annans tur! ;- ))

Bilder kvar från midsommar!

Det blev några bilder kvar från midsommar, bilder som inte kom med på bloggen för det var så mycket som hände. Men de här två bilderna på otroligt söta lilla Billie måste få plats nu. Här i mamma Stinas knä. Hon är alltså dotter i den vänfamilj till son Markus som var med här på Liane under midsommarhelgen.
Imorgon blir det som utlovat slutbilder från rödfärgningen på Liane.
 

Utsikt i morse! Rottne F 10 B.

 
Vaknade i morse av att en skogsmaskin gick för fullt utanför väggen. I enlighet med mina fördomar så borde en sån maskin rattas av  kraftig äldre man med snus under läppen iklädd grov flanellskjorta.  Så var det inte. Ur maskinen klev en späd blond liten tjej, visserligen med snus under läppen men i övrigt något helt annat än jag trott. Hon heter Karin Nilsson, kör sin egen maskin, Rottne F 10 B. Hon bor nu i Åmål, men är uppväxt i Knöstad, f.ö. kusin med lärarkollega Björn och syskonbarn till rektor N-G Nilsson. Karin kör mest på Dalsland åt Munksjö i Billingsfors. Hon blev klar här i Sillerud idag och fick maskinen transporterad till Dals Långed för att fortsätta där i morgon. Utbildning till detta med skog och maskin  fick hon på Södra Viken uppe norra Värmland. En trevlig tjej som jobbade undan raskt.
Vi passade förstås på att bjuda på 11- kaffe tillsammans med Malte och Emil. Emil vill, för övrigt, också bli maskinförare och börjar troligen på Södra Viken nu i höst. Jag lyckades ta den här bilden i det enda ögonblick när de var allvarsamma och det  inte skrattades gott åt olika historier.
 
 i morgon blir det ett inlägg om före och efter målningen av uthusen på Liane. Och förklaringen till hur Harry Hvitfeldt kom in i sammanhanget en gång i tiden. Målningen avslutades alltså idag på Liane och målarna fortsätter hos Kjell på Pärekuel i morgon fredag.  Vi fick besök idag  av Maltes fru Vanja och Emils syster Lisa. Himla kul att få pratas vid en stund. Vanja o jag lyckades missa varandra förra gången hon var med Malte hit men nu blev det en kopp kaffe i lugn och ro efter lunchen.

Agendan ...

... är ju inte så tung så här på sommarlovet. Idag fortsätter målningen av uthusen på Liane. I morgon kväll blir det  har-knyte. Någon annan lagar till en hare så den smakar jättebra (jag kan inte det!) medan  vi gör allt det andra till en sammantaget god måltid har vi tänkt. På lördagar är det alltid en hel del att pyssla med och på kvällen kanske vi babblar bort en stund med norska vänner i grillen på Liane, grillknyte i så fall.
 
Söndag är en speciell dag. Vi ska på valpträff med Seffrin i Mariestad på Spännaregården.  Det är uppfödaren Gunilla som kallat ihop oss som köpte valp av henne  för ett år sedan. Lustigt nog så var Gunilla och hennes familj på förstasidan i DN igår, för de odlar humle! Ska bli kul att se även humleodlingen på söndag.
http://www.dn.se/ekonomi/trenden-med-lokalt-ol-skapar-brist-pa-humle/?fb_ref=Default
 
Loj tillvaro är det så här i början på sommaren, lovet känns oändligt, fast det i praktiken är obetydligt längre än en vanlig semester. Vi börjar ju skolåret  igen någon vecka in i augusti. Men, som sagt, just nu känns det  som en oändlig ledighet.

I Bryngelsbyn är man rädd om sina tofsvipor!

Tofsvipemamma och ungar håller gärna till på vägen så nu har man satt upp en varningsskylt så bilister ska ta det försiktigt!

Sandras goda bröd ...

... köpte jag förstås i Åmål igår. Hon bakar i stenugn på bruket i Fengersfors vid Not Quite. Ica  i Åmål säljer det och där heter det Brukets. Detta var en ny sort för sommaren med ringblommor i tror jag. Annars är valnötsbrödet gott. Minst en tur varje sommar gör vi till Not Quite, har inte hunnit än i år, men det ska bli.
Sandra och kompisar var ju här på Liane och hälsade på senast dotter Malin var här hemma. De är vänner sedan gymnasietiden i Åmål.

Anonyma kommentarer ...

... är jag inte så förtjust i att publicera på bloggen. Ville bara påpeka det på förekommen anledning.

Kupa potatis ....

... kan man göra på olika sätt. Förr var det en sån här kupeplog dragen av häst som gällde. Plogen funkar fortfarande men användbar häst saknas. Roland   har klurat lite på om det inte skulle gå att använda en fyrhjuling. Idag var det dags att testa, Han  drog iväg i morse  till potatislandet. Och det funkade riktigt bra. Det syns tyvärr inte här men det är alltså en fyrhjuling som drar plogen. Klart att man kan kupa för hand  med hacka, men det här var ju fyndigt.  
Det här är ett märkligt potatisland, egentligen lite kollektivt. Det råkar vara bygdens bästa potatisjord på den här platsen så flera familjer har gjort sig någon fåra här och petat ner sina knölar. Kjell på Pärekuel har nog varit den som hållit i tåtarna och sett till att det har funkat. Här sköter han plogen. Skulle säkert kunna göra det med häst också, har förmodligen tränat många gånger på det.
 
När kupandet på Sand var avslutas så vankades kaffe hemma hos Kjells mamma, Gunvor, som bor i huset i bakgrunden, på Pärekuel. Där anslöt Bengt på Döverud också till övriga. Det blev nya och gamla berättelser  med många goda skratt, som Roland refererade när han kom hem.
 
Jag var hos frissa i Åmål när bilderna på potatislandet kom. Jag försökte imponera på den äldre damen under huven bredvid mig genom att visa bilderna och berätta hur vi odlade potatis i Sillerud, men hon var inte ett dugg imponerad, skrattade bara och sa att hemma hos henne gjorde de samma sak fast  med hjälp av motorcykel istället. ;- )) Tja, det kanske också går. Det är bara fantasin som sätter gränser. Folk som bor på landsbygden är vana vid att fixa det mesta på egen hand.

Kupat potatis ...

... på Sand har Roland o några gubbar  till gjort idag. Metoden var kombination av  nytt o gammalt, bilder senare idag! ;- ) Det verkar ha varit roligt i alla fall.

Lilla barnbarn Lovis ...

... har varit på café och blivit ett kakmonster! ;- )
 

Mer skatt blir det med vår nya regering!

Föreningen Skattebetalarna har gjort en sammanställning över de nya skatterna. Jag visste om några men inte alla, det var överraskande många.

Skattebetalarna har publicerat sammanställningen i samband med ett nätupprop mot höjda skatter. "Svikna vallöften kommer att svida i plånboken för vanliga inkomsttagare", skriver föreningen i sin uppmaning till folk om att skriva på uppropet.

Här är hela listan över alla de skatter som kommer att höjas.

 1. Sänkt ROT-avdrag
 2. Höjd skatt med ca 1.700 kr för alla med inkomst över ca 36 000 kr/mån genom lägre brytpunkt för statlig inkomstskatt
 3. Återinförande av den särskilda löneskatten för personer över 65 år som arbetar, den så kallade Silverskatten
 4. Höjd skatt på bensin med 44 öre/l (=55 öre/l inkl. moms)
 5. Höjd skatt på kapitalplaceringar
 6. Höjd skatt på diesel med 48 öre/l
 7. Höjda arbetsgivaravgifter för unga
 8. Halverat RUT-avdrag för personer under 65 år
 9. Höjd effektskatt på kärnkraft
 10. Slopat avdrag för läx-RUT
 11. Höjd miljöskatt på naturgrus
 12. Höjd skatt på bekämpningsmedel
 13. Höjd skatt för inkomster över 50 000 kr/mån
 14. Sänkt och slopat avdrag för pensionssparande (sänkt avdrag infördes vid årsskiftet)
 15. Avskaffad nedsättning av krogmoms
 16. Höjd skatt för banker
 17. Höjd skatt för småföretagare (3.12)
 18. Avskaffad avdragsrätt för gåvor till välgörenhet
 19. Avskaffad avdragsrätt för förvaltningsavgifter
 20. Införande av skatt för vägslitage
 21. Höjd koldioxidskatt
 22. Högre skatt på bränsle som förbrukas i flyg eller fartyg
 23. Klimatskatt på inrikesflyg / Skatt på flygresor
 24. Högre skatt på vissa uppvärmningsbränslen
 25. Högre skatt på vissa biodrivmedel
 26. Höjd skatt på avfallsdeponi
 27. Skatt på handelsgödsel
 28. Skatt på avfallsförbränning
 29. Höjda fordonsskatter (infördes vid årsskiftet för vissa bilar, lätta bussar och lätta lastbilar)
 30. Höjd skatt på öl och vin med 9 % (infördes vid årsskiftet)
 31. Höjd skatt på sprit med 1 % (infördes vid årsskiftet)
 32. Höjd skatt på cigaretter med 6 % (infördes vid årsskiftet)
 33. Skatt införs på viss privatinförsel av cigaretter
 34. Höjd skatt på snus med 12 % (infördes vid årssiftet)
 35. Slopad gruppregistrering till mervärdesskatt
 36. Särskild skatt för finansiering av större infrastrukturprojekt
 37. Införande av energiskatt på större solcellsanläggningar
 38. Skatt på finansiella tjänster
 39. Högre moms på biobiljetter
 40. Avskaffat schablonavdrag för musiker
 41. Kemikalieskatt på elektronikvaror

Skattebetalarna tror även att regeringen, trots vallöften om motsatsen, kan tänkas höja nedanstående skatter framöver.

 1. Fastighetsskatt för småhus
 2. Återinförd arvsskatt
 3. Återinförd förmögenhetsskatt
 4. Helt avskaffat RUT-avdrag
 5. Helt avskaffat ROT-avdrag
 6. Höjd bolagsskatt
 7. Höjd fastighetsskatt på vattenkraft

Malte och Emil målar uthusen på Liane med rödfärg!

 
Vilken skillnad!  Va fint det blir! Nu återstår bara för oss (och hugade sommargäster! ;- ) ) att måla det svarta och vita på ladugård och magasinsbyggnad. Det är 19 år sedan förra målningen så det behövdes.  Färgen har hållit bra ändå, gissar att det var Malte som målade då också. Bostadshuset ska inte målas i den här omgången.
 I morgon onsdag blir det uppehåll i målandet eftersom det spås regn. Men på torsdag räknar Malte och Emil med att fortsätta. Det ska bli spännande att se slutresultatet. Roland har räknat lite på hur många gånger den här ladugården har målats sedan den byggdes och tydligen var Harry Hvittfeldt inblandad från början, men mer om det senare i något inlägg framöver när det hela är klart.

Ute med Busterbåten i kväll måndag!

Äntligen en kväll som var varm, vindstilla och solig så det gick att åka ut med Busterbåten!!! Det är nog bara andra turen i år och vi är redan i slutet av juni!!!
Vi åkte en tur ut på sjön och sedan till en viss sten för grillning av medhavd mat och fika med goda vänner.
Här brukade vi bada med barnen när de var små! På Högbergsholmen.
Agnarshuset ser ut så här från sjön, inte helt fel. Och gästerna som vi pratade med var nöjda med hus, båt och fiske, de hade fått ett antal fina matabborrar.
 

Kämpa solen!!!

Nu kanske vi kan åka ut på sjön om vädret håller i sig en stund till! Äntligen en dag som liknar sommar!

3-årskontrollen avklarad!

Det gick bra med treårskontrollen för lille Bill idag,  med lite konster och knep. Just nu leker han i Vasaparken med kompisarna Li, Melvin och Andrea och har mut-bilen i handen och mut-glassen i magen!  Vi ska vara finkänsliga och inte berätta vad det står i protokollet efter hans pappas BVC- besök i samma ålder! ;- )  Heja Bill!

Dammen i Åsebyn måste sprängas bort!

Det finns nu sanslösa beslut  i Sverige att den som äger en damm måste spränga bort den, anordna laxtrappa bredvid, allt för egna pengar och dessutom bekosta de skador som ett eventuellt nytt vattenflöde orsakar!!!! Områden runt vattendrag ska till varje pris återställas som de var innan människan påverkade. Och det är ofta väldigt länge sedan, ibland flera hundra år. Trist att miljötänket har spårat ur så totalt till meningslösa insatser för enorma pengar när vi istället så väl behövde göra vettiga saker för vår miljö. Vackra kulturmiljöer ska nu raseras utan att något gott kommer istället.
 
Bengt Nilsson har engagerat sig i frågan och skriver så här om Tore Larssons damm:
 
"Det finns inga beslut, inga papper alltså, på att Tore Larssons far, Anders, hade rätt att 1945 modernisera en äldre dammbyggnad, en som möjligen kan ha sitt ursprung redan på 1700-talet. Han litade på att muntliga godkännanden och stöd, även ekonomiskt sådant, från Värmlands Företagarförening, räckte.

Att Länsstyrelsen inte var ovetande och absolut inte avvisande kan man vara helt förvissad om. Till invigningen 1945 kom nämligen en manstark uppsättning högre tjänstemän med landshövdingen i spetsen i festlig kortege och flaggprydda bilar. Landshövdingen (om det var Ivar Vennerström eller Axel Westling minns jag inte) höll ett vackert tal, där han i alla tonarter lovprisade Larssons insatser för Åsebyn och bygden i övrigt. Kraftstationen gav nämligen elström inte bara till omkringboende utan drev också maskinerna i en mekanisk verkstad, där ett stort antal arbetare fick sin utkomst.

För mig som totalt okunnig i juridikens irrgångar är det ytterst osannolikt att Länsstyrelsens chef, vår ansedde landshövding, vem av dem det nu var, skulle stå där och hylla ett svartbygge". Slut citat Bengt N.

 

Sverige har valt att tolka ett EU-beslut totalt uppåt väggarna helt utan rim o reson. Många små fungerande  / icke fungerande vattenkraftverk måste rivas så att miljön kan återställas som den var innan. Det kostar massor av pengar som ägarna måste  stå för. Och dessutom förlorar man förstås en del vattenkraft till elförsörjningen.

Beslutet om dammen i Åsebyn är överklagat och slutgiltigt besked kommer tidigast i augusti - 15.

Länk till Bengt N:s text om dammen i Åsebyn är hämtad från Årjängsportalen:

http://arjang.nu/debatt/det-ska-mycket-till-avsnitt-ii-4584017

Och text om konsekvenserna för en del andra vattendrag i kommunen finns här

http://arjang.nu/debatt/mycket-ska-det-till-1733090

Bilden ovan har jag norpat från Bengts inlägg utan lov, hoppas det är ok för en god sak!


Rödfärga uthusen ....

... på Liane är det tänkt. Men vädret har varit helt onådigt, med massor av blåst och sen regn av och till. Vi håller tummarna för ett riktigt högtryck nu.

40 - årig förlovningsdag firade vi igår!

Med extra fint bubbel firade vi igår vår 40-åriga förlovningsdag! Vi blev ju aldrig gifta så vi får fira att vi förlovade oss istället. ; - ) Om det hade varit bröllopsdag så skulle det ha hetat grafitbröllop. Fick lära mig häromdagen att bröllopsdagsbeteckningarna går från mjukare till hårdare. Då borde alltså diamantbröllop var sist, fast det lär vi väl inte uppleva.
 
Om man nu ska se bakåt och fundera så kan man konstatera att de första åren tillsammans var slitsamma med heltidsjobb, jordbruk, tre barn tätt,  husbygge och olika samhällsengagemang. Jag minns att det fanns tider när jag somnade så fort jag satt still en stund, vilken tid som helst på dygnet. Men tempot har lugnat ner sig det senaste decenniet, ett resultat av medveten strävan. Nu är det rätt lagom.
 
Det är inte så ofta vi har hittat nåt att träta om under de här 40 åren, vi har nästan alltid varit vänner och haft rätt roligt ihop. Vi har råkat vara ungefär lika slarviga / ordentliga och lika ekonomiska / oekonomiska vilket förenklar tror jag. Att leva med hundar, nära djur och natur har tilltalat oss båda och det har nog varit en förutsättning för gemenskap.
 
Barn, barnbarn och föräldrar har betytt mycket under den här tiden och de finns ständigt  i våra tankar även om de inte fysiskt är närvarande. Våra föräldrar har gått bort och barnen är utflyttade en bra bit härifrån, fast de besöker oss förstås. . Goda vänner har kommit att bli allt viktigare med åren, några har vi haft förmånen att ha länge, några är nya. Mänskliga värden har tagit plats i förgrunden, medan materiella värden har kommit att bli allt mer betydelselösa, och det för oss båda. Gemenskap och vänskap värdesätter vi allt mer.
 
Så lång tid det har blivit, känns overkligt när man försöker se tillbaka och sammanfatta så här.
 
Detta fick väl bli en liten högtidlig nostalgi, inte så ofta på bloggen. : - )
 
 

Födelsedagsfest för Bill, tre år!

Här är Bill med sin födelsedagspresent från oss, en eldriven fyrhjuling. Den var populär
Födelsedagstårta blev det förstås
O lilla Billie gillade bassängen!
Till slut körde Bill hela vägen ner till Liane själv på sin fyrhjuling!
 
Senare på kvällen blev vi bjudna på grillning av de båda gästande familjerna på Liane. Kul att äta sånt som vi inte normalt äter, typ hallomi (stavning?), paprika, olika korvar, god sallad och god sås till. Vi är så glada att ha fått ha dem här under midsommarhelgen, men i morgon åker de  härifrån. Son Markus till jobb i Karlstad några dagar, övriga till Stockholm. Men sonfamiljen kommer snart tillbaka för några veckor i sommar. Va roligt det ska bli!

Fortsatt midsommarfirande på Liane

Det blev knyte med mycket god midsommarmat uppdukat utanför grillen på Liane
På den här bilden fattas jag o Roland och lilla Billie syns inte bakom blommorna
Roland blåste in festen med en fanfar på jakthornet.
Ett nytt gott bubbel skålade vi i och sjöng för en av festdeltagarna som fyllde år
Vackra blommor hör till midsommaren. Lupinerna är jättefina just nu.
Flera tårtor var med och Daniel hade gjort en.
Lilla Billie fick sitt kastanjeträd av goda vännerna D och G i Harnäs. Det ska planteras här på Liane och förses med en fin liten träskylt. Hoppas hon kommer hit varje år och kollar hur det växer. När hon en gång firar bröllop här så är det lagom stort! ;- )
Det var fler barn som fick sin kastanjeträd men det får vi ta en annan gång. Bill o Bobo har fått sina, de är planterade och lever i högönsklig välmåga. Roland har satt en sarg runt dem så att inte Einar ska klippa ner dem.
Festen avslutades med en fin saxofonkonsert vars final var Värmlandsvisan! Så högtidligt och stämningsfullt!
Sen blev det brännboll med stora och små.
 
Lilla Billie gillade studsmattan.
En fantastisk tur med vädret hade vi hela dagen och kvällen! Åska o regn passerade förbi runt om oss men inget kom över Liane. Det var mest solsken.
 
Idag midsommardagen ska vi fira lille Bills födelsedag bl.a. Det ser ut att bli strålande solsken -  en fin dag. Roland åkte ner nu för att hissa flaggan! Ha ha... det blev lille Bill som hissade flaggan.

Midsommarfirande på Silleruds hembygdsgård!

Vi startade midsommarfirandet mitt på dagen på Silleruds hembygdsgård. Det är ett fint arrangemang som blivit tradition. Och tur med vädret hade vi också, det var riktigt varmt en stund!
Duktiga musiker.
Midsommarstången reses
Dans förstås kring stången med alla traditionella lekarna
Vi gick en tipspromenad. En del av oss var inte i skick att dansa av olika skäl.
Men Roland dansade förstås
Fika fanns att köpa förstås
Barnbarn Bill var trött när vi kom dit, hade inte sovit sin middagsovning
Så han knoppade strax
Och det gjorde lilla Billie också

Glad midsommar önskas alla från oss på Liane!

 

Halo 5 på E3 i Los Angeles!

 Son Mattias jobbar i Seattle på Microsoft med ett dataspel som heter Halo 5. Han har varit  i Microsofts, 343 Studios monter på den stora dataspelsmässan i LA sedan i söndags för att presentera det. Spelet  ska vara färdigt framåt hösten.
http://www.gamereactor.se/nyheter/250584/Dr%F6svis+av+superl%E4ckra+E3-bilder+fr%E5n+Halo+5/
Så här skriver han:
"Jag fick bland annat visa besökare själva spelet och även visa
dom en ny uppfinning från Microsoft som heter Hololens. Det är en slags 3D
glasögon som projicerar in hologram i rummet man befinner sig i.

Jag
hjälpte bland annat Los Angeles borgmästare, diverse musiker och flera Hollywood
skådisar som fick en provvisning."
 
Agenda här på Liane idag är ungefär så här:
 
- Roland går med hundarna på promenad
- Jag gör Jansson och tinar upp köttbullar
- Midsommarstång kläds
- 13.00 åker vi till midsommarfirande på hembygdsgården
- Efter det så blir det midsommarmatsknyte vid grillen och då är G o D i Harnäs med också.
-. Sen blir det nog bara lek med barnen resten av dagen
- Till slut får vi ladda lite för barnbarn Bills födelsedagsfirande imorgon

I grillhuset onsdag

På resa genom Sverige för fiske i Trondheim, stannade gode vännen Wolfram med några kompisar till hos oss och vi grillade i grillhuset på Liane. De är alla skogvaktare till yrket och bor mellan Schwerin och Lübeck. Det blev mycket prat om skog och virkespriser (ungefär samma som i Sverige, utom att de betalar bättre för gran än för tall!) och jakt. Grillknyte förstås med en massa olika korvar o köttdetaljer som de hade med sig. Med var också Claus o Marion, D och G i Harnäs, och så Carin o barnbarn lille Bill förstås. Bra med grillhus när det ösregnar ute som det gjorde igår.
Lille Bill mådde som en prins, grillade korv och åt två stycken om jag såg rätt. Han fick en fin liten bil också av en av gästerna.
Tänk att han är här nu hos oss! Det är så roligt att ha barnbarnsbesök. I kväll kommer hans pappa också och under eftermiddagen kommer deras vänner,  familjen Samolov: Stina, Daniel och lilla dotter Billie.  Stina har varit här förut men då var det vinter och vi metade på isen.

Barnbarn Lovis äter själv!

Lilla barnbarn Lovis, ett år,  tycker mest om fiskbullar. Hon kallar dem "bull bull". Äter gärna själv, oftast med höger hand. Haklappen syddes till hennes mamma när hon var liten.
 
När man tycker om nåt så går ätingen  fortare om man placerar tallriken nära munnen och ta med fingrarna direkt.
 
Sen kan man testa och kasta  lite i golvet för att kolla hur det låter och om det kommer opp igen. En del saker plockas upp av snälla föräldrar.
 
Man kan också försöka äta direkt på tallriken utan att ta omvägen via sked och hand.
 
Kolla in den klockrena "solstickan- profilen"!  Och här äter vi nu med vänster hand istället! Allt är möjligt när man är ettåring!
 
Idag onsdag ska vi ringa och sjunga för ett födelsedagsbarn. Det är också hämtning av Carin och lille Bill vid tåget i Karlstad. Det ska bli så roligt att ha dem här över helgen!
 

En krona har jag fått idag.....

... fast inte en sån här fin att ha ljus i.
Inte heller en gyllene, en sån som prinsessor får.
Inte heller en sån som man stoppar i väskan.
Min krona är inte ett dugg snygg, dyr blev den och ont gjorde det!!!
Och den tog hela dagen i anspråk med mental förberedelse (ren skär skräck!!!) innan, själva projektet på några  timmar med  resa och så till slut tycka- synd -om -mig- själv- tid inkluderande Panodil och powernap. Nu är det i alla fall klart för den här gången och huvudvärken börjar ge med sig. Det var ju inte den första kronan och, misstänker jag, inte den sista heller. Undrar vid såna här tillfällen varför den här kroppsdelen ska behandlas annorlunda när det gäller sjukförsäkring. Det går ju liksom inte att leva med vare sig en trasig hand eller en trasig tand. Jag har en kanonbra tandläkare och det är jag glad för, men kostnaden gräver djupt i kassan.
 
 Imorgon blir det bildserie med stilstudie i en ettårings äting! Det är ett äventyr att äta när man är ett år!

Ruts blogg ...

... läser jag ibland om igen. Hon bloggade när hon var över 90 år gammal, bl.a. om sin barndom i Glavatrakten. Här är inlägg om hennes morfar.
http://rut.blogg.se/2007/september/i-remember.html#comment
http://rut.blogg.se/2007/november/morforaldrarnas-narmsta-grannar.html#comment
o om fiske o annat
http://rut.blogg.se/2008/march/om-gaddor-mm.html#comment
http://rut.blogg.se/2008/may/nordtorp2008-05-27-1.html#comment
http://rut.blogg.se/2008/june/vildmarksromantik.html#comment
http://rut.blogg.se/2008/july/vagen-bort-och-hem.html#comment
 http://rut.blogg.se/2008/august/mamma.html#comment
 
Rut skriver målande och vackert så där som man kunde göra förr. Numera är det en sällsynt gåva att kunna skriva så. Vi har fått en skriftspråk som är mer korthugget sms-ande kombinerat med bilder och symboler. Jag menar inte att det är sämre, men det är annorlunda.
 
Eftersom vi hade trevligt besök av en Glava-tjej igår, Sara, så fick jag anledning att gå in och kolla hos Rut. Sara ska ta hand om träden som fällts på vår tomt. (Har redan tagit hand om!! De var borta redan i morse och Sara var här igår eftermiddag! Det är fart på Moelven!)

Det blev en rana ...

... i trappuppgången på Liane. Jag har funderat länge på vad som skulle kunna passa på den stora, numera vita, väggen. Tänkte först på någon bonad för det var det förut. Men det fanns ingen som passade bra, så jag letade upp en rana, en hemvävd "landskapsbild". Länge sedan jag vävde ranor. Det är  tålamodsprövande med tunt ullgarn och täta inslag. Det blev inte många centimeter per gång. Jag var tveksam till ranan här, tänkte att den kanske var för liten. Men jag har fått ett utlåtande från proffsigt smakråd som tyckte det var ok, så nu fick det bli den. Färgerna stämmer bra med trappen och hallen uppe också. Jag tycker om att se den där och jag tror att de som bodde där förut också skulle ha gillat färgerna.
 
Mer om ranor här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rana

Karl den tolfteshuset i Glava ...

... har brunnit upp. Eller kanske heter det Lenungen / Lenungshammar. Jag känner inte till de här trakterna, det blir mellan oss och Arvika. Tråkigt att det är borta. Man hade ibland sommarcafé där med våfflor och kaffe. Rolands farbror Nils var där som ung när han jobbade i skogen här uppe i trakterna. Till den närbelägna butiken gick han lång väg för att köpa ett par gummistövlar när han var ung och kvarlämnad över helgen för att passa hästarna om jag minns rätt. Vi var här uppe för några år sedan en tur med Nils och han mindes och berättade mycket för oss.

Kulturtur söndag del 3!

Vi avslutade söndagens kulturtur på restaurang Barbord i Arvika, nära hamnmagasinen. Där har vi varit några gånger och alltid varit kanonnöjda med mat och bemötande.
Vi valde att sitta på den här balkongen med fin utsikt över vattnet, Glafsfjorden, Kyrkviken
 
God mat som sagt. Någon valde lammracks
Och ett par av oss valde den suveräna torskryggen! Dessert samma för alla; brulépudding med dubbel expresso!
 
En fin heldag hade vi med goda vänner. Det började den här gången med Klässbols kvarnen café + loppis, till Klässbols linneväveri, till Rackstadmuseet och Oppstuhage för att avsluta på fina Barbord vid hamnen.
 
Hoppas vi hinner med fler kulturturer i sommar med besök på utställningar, hantverk, loppisar o. dy.

Söndag kulturtur 2, Rackstadmuseet o Oppstuhage i Arvika

Arvikas museum, Rackstad är fint. Vi kollade förstås på utställningarna med en del nyupphängt av Fjaestads och så förstås av Zetterquistfamiljen. Höjdare var nog tre bilder av textil av en konstnärinna som jag inte minns namnet på. Två av dem hängde tyvärr i trappen ner till källaren, gick inte att se på nära håll så som man vill med textilbilder.
Oppstuhage är huset där bildhuggaren Christian Ericsson bodde en period, men sedan Fjaestadskonstnärerna. Vi var med på en visning runt.
Detta är ett speciellt sätt att fånga upp vattnet som kommer från takrännan.

Kulturtur söndag 1; Kvarnen o Klässbol linneväveri

Första stopp var fika på Kvarnen i Klässbol. Ligger idylliskt vid forsen och där finns ett kvarnhjul som drivs av forsen. Det var soligt och varmt, vi satt ute och fikade.
Det röda huset där bort är en kanonfin loppis som vi kollade på efter fikat.
Sen till linneväveriet i Klässbol, det ligger nära varandra. Man får gå in i vävsalarna och kolla. Ett landskap av fantastiska maskiner, gamla och nya.
Undrar om inte den här sköts helt manuellt.
På många är det inte dator som styr utan ett slags mönsterkort som styr de mekaniska vävstolarna. Ett slags mellanting mellan mekaniskt och rent hantverk.
Klässbols linnedukar är fantastiskt vackra och är eftertraktade över hela världen. Berömmelse får man genom att man alltid fixar nobeldukarna och servetterna.  Mycket finns att köpa billigare med små fel på.
I ett hörn av försäljningslokalen säljs också linnekläder, bl.a. från K&US.
 
Fortsättning på kulturturen söndag kommer senare idag.
 

Kulturtur - hemlig för en av oss!

Nu åker vi på kulturtur i Värmland med vänner. Den är hemlig för en av oss. Jag återkommer senare idag med var vi var och vad vi gjorde.

Lovis vinkar!

Lilla barnbarn Lovis i Umeå vinkar en hälsning i gungan.
Och här busar hon med storebror Isak!

Så himla fina!

Alltså visst är det töntvarning på att ta kort på TV:n. Men vad ska man göra? Vi var ju inte där och fick se live. De är så otroligt vackra prins Carl Filip och hans fru, numera prinsessan,  Sofia.  Vi kollade på vigseln från halv fem och några timmar framåt. Jag blir ju gråtfärdig på bröllop oavsett vem som gifter sig. ;- ) Supertöntvarning!!!  Mest gripande kanske när Carl Filip står där framme i kyrkan ensam och väntar Sofia. Han blir rörd när hon kommer in förd till altaret av sin pappa, man ser hur han kämpar för att hålla tårarna tillbaka. Båda utstrålar värme och kärlek som går rakt genom rutan, det är ingen tvekan om att de är förälskade i varandra.  Detta är då inget resonemangsäktenskap.
 
Sen så sitter vi väl många och håller andan när kungen ska hålla tal. Vi håller tummarna och hoppas att det ska gå bra den här gången också. För det är lite vanskligt med hans talande, det kan bli konstiga miner och omotiverade gester lite hit och dit. Han är inte någon naturbegåvning vare sig det gäller att tala eller skriva eller läsa. Men jag tycker han är tapper som gör så gott han kan och han väcker nog sympati för han har varit öppen om sitt språkliga dilemma.

Prinsbröllop ska vi se

Klart att vi ska se prinsbröllopet! De är så vackra! Och Roland gillar ju hästarna. 
 
Påvert käk blir det i kväll, grillade tjockkorvar hemma, med Finnerödja - jordgubbar efter. 
 
Imorgon blir det fortsatt födelsedagsfirande (inte någon i vår familj!) med kulturtur och mat på lokal, så idag blir det en  mellandag matmässigt. 
 
Fram i mitten på nästa vecka kommer lille Bill o hans mamma först. Sen dagen därpå kommer Bills pappa, och vänfamljen Samolov, med  Stina, Daniel och lilla Billie. 
 
Vi får också ett besök av tysk vän som är på genomfart till Norge för fiske. 
 
Sen blir det förstås midsommarfirande med vänner och så födelsedagsfirande med lille Bill som fyller tre år.
 
 

Båttur med grillning igår kväll!

Så blev den då äntligen av, premiärturen med Busterbåten! Hittills har vädret varit vrångt, regnigt o blåsigt. Men igår kväll var det äntligen sommarvarmt och någorlunda vindstilla.
Schichtsallat är så himla läckert. Man skiktar finskurna grönsaker; selleri, purjo, äpple,  osv avslutar med skivat hårdkokt ägg, majonäs blandat med youghurt salt och peppar och så till slut riven ost.
Det blev ett grillknyte där vi tre par hade med oss lite olika och så nallade och åt av varandras. Så mysigt!
 
 
 

Solros är vackert!

Kommer att hamna på utebordet från o med imorgon! Tack för den!

Så fina!

Ljuslyktor säkert tänkt som och blir förmodligen jättefina med ljus i. Men när jag råkade ställa dem bredvid rosorna och  upptäckte att det är suveräna vaser! ; - )  Blir nog vaser i alla fall fram till höstmörkret faller. Det blev så fint med rosor i dem och kan tänka mig tulpaner också.
 
Tack!

Här är ett skatbo!

Det är ett skatbo i kaprifolen på väggen. Jag var nog mest inne på att ta bort det direkt. Tänkt att det blir väl en massa väsen från kraxande fåglar. Men samtidigt så tyckte vi lite synd om dem  så de fick vara kvar. Och det hörs än så länge inte ett knäpp från dem! Märkligt! De är tvärtysta. Igår var jag på altanen större delen av dagen och såg dem fara ut och in men alltså inget väsen.

Vargdödat rådjur i Tyskland!

Bekymren med varg som dödar mycket klövdjur och som går hårt åt tamdjur av olika slag har nu kommit till Tyskland. Bilden ovan kom från en god vän till oss som hittat det här rådjuret i sitt område. Det kan bli problem med en stor vargstam i ett land som är så rikt på vilda djur och så tättbebyggt. Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Den man som skickade bilden träffar vi här på Liane inom en vecka så vi får säkert höra mer om rovdjursläget.
 
Mitt syfte med att publicera den här bilden är att illustrera  det här blogginlägget om den nya situationen i Tyskland med större vargförekomst. Sen kan man naturligtvis diskutera om det är rätt att visa djur som är skadade eller döda. Eller om det är rätt att visa kött i kyldisk?  Eller bilder från ett slakteri?  För det är ju lite av samma sak, en bild på nåt som normalt sett är mat, fast inte just här.   Eller om det är rätt att i konstens bilder  visa plågade och döende djur, eller döda djur, vilket man gjort i århundraden? Typ jägaren som går hem med den skjutna fågeln över axeln, de panikslagna hästarna på slagfältet, djuren i Edenmonts bilder ( hon som ställer ut nu i Borgvik, fast där är inga djurbilder) . Tja visst kan man fundera över det.
 
Jag har inga problem med bilder av djur, vare sig de är levande eller döda, vare sig de är varelser eller mat. Jag har levt hela mitt liv med både tama och vilda djur i min omedelbara närhet. Slakt och jakt har varit en del av min vardag under hela min livstid. Vi har fött upp djur för att sedan slakta dem och äta. Vilda djur går runt vårt hus och kan bli mat. Det finns ett gränsland mellan det levande djuret och att det sedan blir mat.  Men det är inget som ställer till bekymmer för mig. Fast jag kan tänka mig att det gör det om man inte är van vid att leva så nära djur, slakt och jakt. Det är lättare att förtränga det här gränslandet om man bara ser djur antingen som levande eller som köttbitar i kyldisken.

Nytt tvättställ på Liane.

Morgan kom hit í dag och monterade nya tvättstället på övervåningen på Liane. Det vi hade förut var väldigt slitet. Det nya hittade vi av en slump när vi städade i uthusen. Det var tvättstället  som blev över när vi valde ett annat till Agnarshuset. Sen blev det stående o vi glömde bort det till nu. Tack snälla Morgan för hjälpen!  Det blev något mer också monterat på Liane, något vattenfilter i källaren. Det ser ut som en stor blå tub. Rörmokeriprojektet tog hela dagen nästan.
 
Dessemellan har Roland varit i Årjäng o hämtat grejer till ett bygge, visat Linderbåten för en som ska hyra den, skickat iväg skivor med Håkan, servat Morgan med rörmokeriet och nu kör han bort resten av riset efter avverkningen på tomten. Hoppas Kjell på Perekuel är hemma ifall det går som förra gången.  ;- )
 
Jag har sysslat med datorjobb (inte blogg och sånt - riktigt jobb), svarat i telefonen och varit trevlig ett antal gånger, lagat mat och fryst ner, servat gubbar med kaffe och nybakade muffins, planerat lite födelsedagsfirande framöver helgen ( inte i vår familj!).
 
Det verkar inte som om vi arbetar systematiskt men dagarna liksom går med mycket sysselsättning hela tiden.
- Va ni håller på!!!, brukade barnen säga.
 
Det kanske är så. I morgon är det i alla fall jobbdag för mig med överlämningar mellan klasser och lärare och diverse planeringsarbete för nästa termin. Sen blir det nog ingen mer jobbdag det här läsåret för min del.
 
 

"Det är på FIFA-nivå" ...

... märker jag att jag börjar säga  om beslut / företeelser som verkar helt ologiska tills man tar fram just FIFA-aspekten och ser att det som egentligen hänt  är att några kliat varandra på ryggen. Intressant hur språket förändras, får nya ord och uttryck hela tiden.

Dagens fiberrapport!

Alltså Rolands mail slutade fungera via fiber på hans dator igår kväll. Den funkade fortfarande på web mail och på telefonen, så något hade blivit fel på datorns mailmottagning. Och min mail fungerade. Roland ringde till någon support som kopplar in sig på den egna datorn mot betalning, 19 kr per minut och någon uppkopplingsavgift. Det finns gränser för hur mycket man själv orkar sitta o mixtra med datorn utifrån någon support från övre Norrland. ;- )
 
Det hela var fixat i en svineblink. Felet kan ha varit att vi har Windows live mail och det gillas tydligen inte riktigt av systemet ( fibern eller Telia, vet ej vilken!). Fast den samma mailmottagaren funkade alltså på telefonen och min dator.
 
Men nu fungerar mailen på Rolands dator och på min dator och på telefonen.
 
Det tar sig! En liten bit i taget.
 
Om man vill testa hastigheten på sin uppkoppling kan man gå in på bredbandskollen, länk nedan:
http://www.bredbandskollen.se/
Jag har 50 in och 44 ut på min dator trådlöst via fiber. Det duger enligt mig och enligt Bredbandskollen också. Vi har ju betalat för 100 / 100 men det får man alltså bara med kabel, inte med trådlöst. Fast vi har inte kollat med kabel så jag vet inte.
 
Fast varför det är så himla usel trådlös uppkoppling på Liane i övre köket har vi inte fått förklaring på än.
 

Cykel -kul!

Barnbarn Bill svischar omkring på sin cykel hemma i Vasastan.  Vet inte vad den här modellen kallas. Kanske bara sparkcykel? Fast det är ju tre hjul istället för två. Såg i en annons idag att det finns såna här cyklar också med två hjul bak och ett fram.
 Så här såg Bills och Bobos cyklar ut innan de var uppackade hemma hos morfar o mormor i Norrviken.

Vägen till fiber är lång och krånglig!

Tja en del fiber har vi, men allt är inte på plats. Så var det från början
 
För några år sedan gick vi med i Sellnet, vår bygds fiberförening. Den i sin tur är på nåt sätt ansluten till Å-net. dvs Årjängs fiberorganisation. Vi betalade nåt på 17.000 kronor / hus för att vi skulle få fiber.  Sen dröjde det några år innan det blev klart vem som skull hålla i vår fiberutbyggnad.
 
Fiber grävdes i hela bygden, överallt, mycket lades i sjö. Det är en glasfiberkabel som inte ska läggas särskilt djupt ner i marken.
 
En plåtlåda i trädgården fick vi och den ska serva flera hus runt oss. Kallas eventuellt fördelningsskåp eller kopplingsskåp, jag vet inte.
 
Kopplingsdosa placerades utanpå vårt hus.
 
En låda på väggen inne, bakom teven blev det häromveckan. Kalls kanske mediaomvandlare.
 
Sen kom någon och kopplade in Mediaomvandlaren  till fibersystemet, det blinkade och fungerade.
 
Nu var det dags att beställa ett abonnemang och vi valde Telia.
 
Vi kunde boka via nätet och via  telefon till butiken i Arvika. Man kan välja att ha tv, dator och fast telefon i vilken kombo man vill. Svårt att välja, det finns massor av alternativ. Vi valde att ha dator och TV, inte fast telefon.
 
Vi valde TV "Lagom" med lagom många kanaler. Och TV funkade direkt när vi fått paketet med routern och lösenord per post. Det är ett tills vidare abonnemang med en månads uppsägning.
 
Sen ringde någon från Telia och erbjöd ett stort paket med massor av TV-kanaler  för samma pris under några månader, sen skulle det bli någon hundring mer i månaden. Vi ändrade till stort paket och ska alltså komma ihåg att säga upp det en månad innan det går ut och beställa "Lagom" igen. Mycket att hålla ordning på.
 
Vi valde datoruppkoppling med alternativ 100 in och 100 ut. Fast det blir det inte om man har  trådlöst hela vägen. Det måste bli en kabel från datorn till mediaomvandlaren / routern i så fall eller hur det nu var.. Lite lurigt är det, kanske finstilt i texten.
 
Rolands dator funkade inte med fiber direkt för någon vecka sedan när vi försökte.  Antagligen beroende på att den gamla routern  var i funktion samtidigt och då visste inte datorn vilken den skulle välja. Idag funkade det när vi tog bort gamla routern.
 
Min dator kopplades upp idag med nytt lösenord till nya routern (eller vad det är?)  och det fungerar med c:a 50 in och 50 ut när jag är i köket. Det blir alltså inte 100 / 100 med trådlöst hela vägen. Men det duger.
 
Rolands telefon har funkat att surfa med och ta emot mail på  hela tiden från start men alltså på ungefär 40 in och 40 ut när han lägger in lösenordet och surfar på husets fiber.  Enligt Telia kan man inte vänta sig mer av en telefon oavsett kabel..
 
TVn har kanonfin bild via fiber men började knastra efter någon dag. Telia sa att om vi stängde ner lådan på väggen  en gång och satte på igen så skulle det funka och det gjorde det. Häpp!
 
På Rolands dator funkade  mail och surf förut idag, men nu ikväll lade mailen av på datorn Den kom bara inte fram fast det funkar med mail på hans telefon via fiber och webmail fungerar.  Mailen funkar på min dator via fiber.
 
Vi fick idag paketet med uppkoppling fiber ner  till Liane. Där har vi beställt bara dator inte tv. TV går via satellit, vi måste kunna ha tyska kanaler också. Dator funkar med  surf på telefonen med  lösenord för  det huset. Med vanlig dator har vi inte testat. Men kapaciteten var väldigt varierande. Vi får ringa Telia igen ( har vi gjort i stort sett varje dag i en vecka nu!). Det gick att få 20 in och 30 ut på bästa ställena uppe och nere, dvs nära routern. Men i stort sett inget i köket uppe. Det är ändå för dåligt tycker vi.
 
Sen ska fiber in i tre andra hus med dator. Och vi måste hitta ett system som funkar med tillfälliga gäster. Rickard på Ica Sillerud har ett som funkar.
 
Marigt har det visat sig vara för vår tyske gode vän. Och det hänger på personnummer. Han har ett fiktivt svenskt personnummer sedan länge eftersom han haft telefon via Telia i många år och Telia drar avgift via autogiro. Men av någon anledning så funkar inte det för att hantera fiberkontot, att ändra nåt, beställa - avbeställa. Han måste tydligen åka till Telia -butiken i Arvika (8 mil!!!) varje gång. För honom är också dilemmat att han vill ha fiberuppkoppling del av år, när han är här. Han vill inte betala en dryg månadskostnad när han inte är här i Sverige. Och det funkar med uppsägning en månad före att bli av med kontot, att få det tillbaka går snabbt på dagen. Men han måste alltså åka till Arvika. Otroligt fyrkantigt av Telia.

- Tredje världskriget är här ...

... det är bara att det liknar inga tidigare krig så vi känner inte igen det.
 
Det är en ruggig tanke och jag önskar att det inte var  kunniga och seriösa forskare som Agrell och Gerner som säger så.
http://petterssonsblogg.se/2015/06/07/det-tredje-varldskriget-har-borjat/

Så här fällde Roland alla träden!

Han klurade lite hur det skulle gå till och använde traktorn. En del av de stora träden stod nära huset och lutade åt fel håll. Men han satte emot traktorn, tryckte på stammen och gjorde sen fällhugget (heter det väl?)  med sågen på motsatt sida. Då föll träden enligt plan åt rätt håll. 

Med långa länkar och goda grannar ....

... så löser sig det mesta! ;- ) Nu kom Kjell och drog upp Roland som fastnade  i åkern med rislasset igår.
 

Det har slutat blåsa!!!!!

Man nyper sig i armen i häpenhet! Det har blåst ordentligt hela dagarna och större delen av nätterna  i flera veckor. Varje dag!  Men igår slutade eländet. Och idag på morgonen tisdag verkar det vara lika lugnt med massor av sol.  Tack o lov för det!
Jag har ledig dag och ska inte jäkta upp har jag tänkt mig, kolla lite på det nya solskenet som forsar in genom norrfönstret. Det är nytt med så mycket solljus i huset. Det är fint, men ovant. Det blir lite matlagning i storformat för nedfrysning, men också tid att njuta av det vackra vädret.

Före - efter

De här träden stod på nordvästra sidan om huset i en grupp vid en jättestor sälg som syns lite bakom björken till höger. Så här som ovan såg det alltså ut i morse när jag åkte till jobbet.
 
 
Och så här som bilderna nedan var det när jag kom hem.
Roland fällde alltsammans själv och sälgen klöv sig, strök sig ner i backen med ett brak en hårsmån från honom.
Senare på eftermiddagen körde Roland bort riset härifrån, men fastnade på åkern förstås. Där står han kvar tills Kjell hjälper honom imorgon.
Överraskningen var att sälgen var rätt så rutten inuti. Den hade snart ramlat över oss. Den bestod av flera stammar som delade sig så här.
En bit murken sälg.
Den stora granen var 67 cm i diameter och den näst största var 60 cm. Jag räknade årsringar för jag trodde den var jättegammal, men den var bara 79 år.
Bilden ovan är som det såg ut i morse innan jag åkte till jobbet.  Och bilden under är som det såg ut när jag kom hem. Alla de här stora träden hade Roland fällt, de ligger nu i diket.
Skönt att det är över nu med trädfällning, det var en vånda innan. Men det känns ändå bra att vi har gjort det. Det mesta av träden nära huset var friska, även om de stod för nära för att vi skulle känna oss säkra. Men några var murkna och det var obehagligt att upptäcka. Vi får fundera över om inte fler träd måste tas ner på tomten. De ser stora och stabila ut men kan förstås var lika dåliga, de är ungefär jämngamla.
 

Före och efter avverkningen bakom huset.

Före bilden ovan och efter bilden nedan.
 Mer om detta imorgon och en överraskning i samband med att träden föll på tomten,

Skogen avverkas norr om vårt hus och våra träd också

Skogen faller nu på nordsidan om huset, utsikten genom fönstret kommer att ändra sig.  Träden närmast står på vår tomt och de har liksom bundit ihop vår tomt med skogen bakom. Men de måste också ner nu idag. De kan inte stå ensamma kvar när den vindskyddande skogen bakom är borta. Risken finns att de faller över huset och orsakar stora skador. Sånt täcks inte av några försäkringar. Lite sorgligt är det, de har alltid funnits där sen vi byggde vårt hus 1977. De var ju lite mindre förstås från början. ;- )  Men samtidigt har skogsbruket sin ordning, det som är färdigt för avverkning ska ner. Markägaren var hygglig och sparade träd förra gången det var aktuellt och det är vi tacksamma för. Vi har fått ha skogen kvar i många år, men allt har sin tid.
Den stora sälgen och gruppen av träd runt den ska också bort nu. Den står på västsidan om vårt hus.  Granen närmast är väldigt grov, det går inte att ta runt den.
De här träden är också på tomten norr om huset och ska ner idag. Jag har gått runt och tagit adjö av dem alla var och en. :- (

Det utdragbara huset! Dragspelshuset!

Vi har pratat så länge på att besöka det här huset som ett par holländska arkitekter byggde mitt i skogen vid en sjö här i vår kommun. Det går att dra ut över bäcken på andra sidan. För något halvår sedan såg vi ett tv-program gjort om och i det här huset. Helt fantastiskt är det! Vi vågade oss fram och titta. Om ägarna är där så står det en skylt vid vägen "Privat" men det gjorde det inte idag, så vi hade med ett par vänner och en fikakorg. Trevlig utflykt!
Den här delen går alltså att dra ut över bäcken och man kan se rakt ner genom golvet om jag minns rätt från tv-programmet.
Här är en husvagn inbyggd i jord som en jordkällare, men tyvärr ser det ut att ha varit inbrott där. När tv-programmet gjordes så bodde nog programmakaren där.

Nationaldagsfirande

Vi firade nationaldagen med unionsflaggan, den gamla sillsalaten, tillsammans med norska goda vänner och sparrisfrossa. Vi fick ju färsk vit sparris direkt från Tyskland!!! Den avåts med rökt rådjurslår, hollandaise och bröd. Till dessert rester av äppelkakan från i förrgår.  Tur att vi har haft glasmästaren här med vindskyddande glas! Det var nödvändigt i kväll, annars hade det inte gått att sitta ute. Det funkade perfekt men vi ska beställa en sektion till.
Så fin sparris!!!
Vi kokade hälften och stekte hälften. Det är gott med båda delarna.
Mycket trevligt berättande blev det denna kväll med Jan o Arne. Inte första gången och förhoppningsvis inte heller sista. J och A har jagat och filmat tillsammans i många år på olika platser i Sverige. De  har stor erfarenhet  av djur och natur. Det är intressant att få ta del av.

Vindskyddande glaspartier ...

...på altanen blev jättebra. Vi flyttade lite på sittmöbeln så den står  mer vindskyddad och det är bra.  Det går att sitta ute fast det blåser rejält som i kväll.
Så här blir det på hela den väggen, glasväggar till vänster. Vi ska beställa en tredje sektion med glas och då får glasmästare Friberg ett gott skratt, för det var precis vad han sa skulle hända! ;-) I morgon mer om hur vi firade nationaldagen med sparrisfrossa och goda vänner här ute. Vi hade tänkt grilla men det hade inte varit trevligt i blåsvädret.

Vallskörden på Liane klar!

Grässkörden är numera rationell. Gräset slås, strängläggs, hackas och sprutas ner direkt i container som körs tre i taget med lastbil till arrendatorernas gård Guterud i Långserud. Logistiken är imponerande, med många maskiner igång samtidigt och alla inblandade som vet exakt vad som ska göras och när det ska göras. Brått är det också och ibland krånglar någon maskin så det blir till att skruva.  Roland pratar ibland om att han har upplevt hur man trampade lasset när höet kördes in med häst och vagn och sen måste det dras rätt uppe på ränne och trampas där också.  Till slut förhoppningen att höet inte skulle vara för fuktigt så det utvecklade värme och alltsammans skulle brinna opp. Vallskörden  har ändrat sig.
 
 

God mat och goda vänner!

Jo, det blev det ikväll. Vi var bjudna på mat hos vänner tillsammans med ytterligarer ett par. Fantastisk mat blev det, rådjur, svampsås, rödkål, spetskål, aroniasylt, potatis! Så smarrigt och dessutom trevligt sällskap. Ett litet glas rödvin drack jag, annars är jag försiktig med just rödvin. Det är gott men kan ge huvudvärk även i små mängder. Vet inte varför.
Desserten gick inte heller av för hackor; glass, peruansk mango (bättre än spansk!) rostade valnötter och Grand Marnie. En sån här kväll lyfter själen, så njutbart!
 

Nää .... det gick inte!

Två hyfsat teknikvana personer (åtminstone den ena ;-)  ) klurade i ett par timmar men lyckades inte utröna hur man skulle få fast dator och laptop att fungera via fiber med  Telias abonnemang. Så det är inte alldeles enkelt även om boxen är på plats och abonnemanget är löst. Det som gick att få ordning på var tv via fiber och Rolands mobiltelefon gick också att surfa på via fiber. Men det löser sig säkert så småningom.

Glaspartiet på plats!

Igår kom glaspartiet på altanen på plats, det som ska vara vindskydd nu när tujan är borta. Det blev som vi tänkte oss och vi är jättenöjda. Efter avslutat arbete åt vi soppa och äppelkaka med glasmästaren och hans fru. Deras hund Jeppe var också med förstås, ett riktigt litet charmtroll.  Det blev en trevlig kväll.
 Fågelholken måste vi flytta. Den satt på altanväggen. I den är det blåmesungar. Föräldrarna var lite förvirrade en stund men hittade strax till holken igen på den nya platsen.

Nu faller skogen bakom vårt hus!

Det känns lite sorgligt. Den har ju alltid funnits där.
 

Om vildsvin i allmänhet

Jan Korslund
- Her kommer det en kort forklart versjon om Villsvin fra norrbaggen, skriver Jan Korslund på min facebook.
 
Texten om vildsvin nedan kom från gode vännen Jan Korslund som besöker oss ibland här på Liane, nu till helgen bl.a.. Han är jägare och filmare och har en butik för jaktutrustning i Norge. Texten är hämtad från hans svar på min facebook och bilden här under är förstås också hans. Det Jan skriver är informativt och jag ville gärna visa  för fler läsare. Vildsvin känner vi inte till så bra än i Sillerud, ett nytt djur för oss, men nu verkar det ha etablerat sig. Det kommer rapporter om nya observationer titt som tätt, mest från ett område Signebyn - Harnäs. Norskan är rätt lätt att förstå annars kan man förstås översätta med Bing. Jan undrar hur många grisar som man kan se på bilden. Jag ser två.

1. Villsvin er stort sett natt-aktive på åpene områder, og viser seg stort sett ikke i åpent lende i dagslys med noen få unntak...

2. Villsvin ligger ofte i det tetteste av det tetteste man finner i skog på dagtid, men de kan og er også aktive på dagen, men da i skogsområder de føler seg trygge.

3. Rundt innhøsting av hvete og annet på høsten kan man se villsvin på dagtid, da de ofte tiltrekkes av modent korn/hvete m.m og stort sett er det denne årstiden de gjør skade på avlinger...

4. Den absolutte enkleste måten å bli kvitt villsvin på uten å skyte de, er å slippe jakthund på de en eller flere ganger i løpet av en uke, de vil da "rømme" område og normalt bli borte i mange uker....måneder!

5. Skyter man eksempelvis ved et jaktuhell en villsvin-sugge som har si...5 - 7 kultinger etter seg, vil dette sørge for at Galten vil pare seg med(bruke snabeldyret Smiley wink ) alle de potensielle små suggene i flokken som faktisk er kjønnsmodne allerede ved 6 måneder.

Det er bevist at en leder-sugge holder orden i flokken og vil ikke tillate at avkommet har seg med "snabeldyret" til galten, ergo holder hun flokken mer eller mindre i sjakk, så skytes denne suggen vekk, vil det normalt bli mer sugger med mer kultinger, men det blir ingen orden i flokken/flokkene og det er da ting begynner å bli skummelt hvis man skal ha en kontrollert stamme.

6. Jeg har sett et grønt jorde/åker på ca 1 - 2 HA mark bli forvandlet til en jordhaug på under en uke, og mange trodde det var en stor flokk med villsvin som herjet på jordet, men sannheten var at det var 3 voksne villsvin som koset seg en hel uke på natten, så skadene de påfører jordbruket har ingen ting med antallet villsvin, føler de seg trygge på en plass, trenger de ikke mange nettene før skadene kan bli store, ergo må man passe på å jakte på slike plasser så fort man ser skader, for skyter man et villsvin på en slik plass er det normalt at de stikker og de forblir ofte borte fra dette område Smiley wink

Nok fra meg om villsvin, jeg sier ja takk til en jaktbar villsvinstamme, men jeg forstår også de som ikke liker at de kommer.....men sånn er det vel med alt Smiley wink......

Jaaa.......! Svenska jordgubbar!

Fick tag på svenska jordgubbar igår. Dessa första smakade inte riktigt så mycket som de gör senare under säsongen. Och de var lite träiga i konsistensen. Men jordgubbar är aldrig fel.

Rådjursskrämma inför vallskörden

Imorgon ska gräsvallarna skördas här på Liane. Därför har Roland satt upp sopsäckar för att skrämma bort rådjuren. Rågetterna är högdräktiga och ska få kid i dagarna, hemskt om de föder i vallarna. De nyfödda kiden trycker  instinktivt stilla i gräset och går inte undan när maskinerna närmar sig. Men nu får vi hoppas att rågetterna håller sig borta avskräckta av de flaxande sopsäckarna som är ett nytt synintryck och tar med sig sina kid om de har hunnit få några. Vi såg en get här på Liane i förrgår som såg ut att kunna föda när som helst. Nu håller vi tummarna att det går bra imorgon! Det har funkat de senaste åren men man vet aldrig.

Förvillade sångsvanar?

Nu har två ¨sångsvanar hållit till nere på Smörhôla  på samma ställe i flera veckor. Den här bilden togs när gräset var kortare, nu är det betydligt längre och börjar  närma sig vallskörd. Men min fundering är; vad gör sångsvanarna här???? På samma plats?? Så länge? Om det är ett par som ska ha / har ungar så borde det vara vid vatten så ungarna  kan gå i direkt och simma när de är färdiga för det. Svanungar ska väl inte promenera omkring på gräs sin ´första tid i livet? Och det är en bra bit till sjön, flera hundra meter. Eller är det bara äting som lockar dem hit. Men varför till samma ställe??? De har flera hektar med samma typ av gräs att välja på. Byggnaderna i bakgrunden är Signebyns friskola om någon undrar.

Går på vatten! Barnbarn Isak i Umeå!

Vi var också där när vi var i Umeå, platsen där man kan gå på vatten! Fint är det, värt ett besök.

Den globala uppvärmningen ....

... har inte kommit hit till Sillerud. Så mycket är säkert! + 8 och stabilt ösregn, hela dagen! Pallkragarna och amplar häckar under tak.
 
Här har vi tröstat oss med trevlig matlagning.
 
Jag gjorde lunchen, soppa på ett litet paket fryst Karl Johansvamp. Det har jag tänkt på länge att jag skulle vilja göra. Enkelt var det också och det blev massor av soppa på ett litet paket. Bara svamp,  schalottenlök, vitlök, en skvätt vitt vin, vispgrädde, kycklingbuljong, salt o vitpeppar, mixat. Till det gott bröd med rökt rådjur i tunna skivor. Här har vi grävt i boxen! ;-)
 
I kväll ska gubben laga middag och det blir stekt fläsk (förstås!). Han envisas med att köpa två paket till oss två! Det borde rimligen räcka med ett,  jag äter väldigt lite fläsk. Men jag misstänker att han äter upp ett paket minst medan han steker! ;-)
 
Roland fick göra snabbutryckning till Agnarshuset idag. Sonny ringde och berättade att en jättebjörk blåst omkull och missat fiberskåpet med en hårsmån. Tack snälla försynen för det! Undrar vad ett fiberskåp kostar om man måste ersätta det själv? Nu kom björken hem med traktor och vedvagn, det blev ett rejält lass.
 
Fiberinstallation fortsätter som planerat. Idag i två hus och imorgon gör Roland en tur till Telia i Arvika för att hjälpa en god vän med hans Teliaabonnemang i fiber. Sen måste vi kontakta kommunen för att få adress till de hus som ska ha fiber. Annars klarar inte systemet av det hela. ;- ) Det ska inte vara enkelt men vi får tro att det blir bra.

Mina morsdagsblommor.

När Rolands farbror, Nils på Liane, levde så brukade han plocka blommor på Bobergskuel till sin fru Anna.  Det var inte så vanligt på den tiden att en man plockade blommor och gav till sin fru. Det var fint gjort tyckte vi alltid och modigt att strunta i eventuella pikar.  
 
De här är plockade i Prästeparken, i Bastehage där. Jag fick dem av Roland på Mors Dag. Fina är de tycker jag, syrenerna håller precis på att slå ut, men det går sakta i kylan.

Mer vildsvin!

Vi missade ju precis vildsvinet vid Vibäcksbacken igår! Men fler hade sett det igår. Det var vid Lisslerudsgrinna (där första vägen går in till Lisslerud) som ett vildsvin sågs och det blir rätt nära där vi skulle ha sett ett om vi kört lite långsammare. Förmodligen samma djur! Observatör den här gången var bl.a. H. Gatel.

Mer Morsdagsfirande från igår söndag

Det kom telefonsamtal från dotter o barnbarn i Umeå och bilder från dem. Här är lilla Lovis som leker med vatten, så kul!
Här är Isak över och Elias under. De bor numera i stort sett i samma hus som ett fint matställe vid Umeälven när de är hos sin pappa.
Elias har gjort ett fint skrin i träslöjden på Waldorfskolan som de går på.
Det kom mer bilder från barnbarn Bill o kusin Bobo. De inte bara fick födelsedagspresenter, de gav också presenter till sina mammor.

Födelsedagsfirande i förtid

Barnbarn Bill till höger och kusin Bobo till vänster firade sina födelsedagar i förtid i Norrviken Sollentuna hos morfar och mormor. Det blev morsdagsfirande också förstås. Här är gossarna förväntansfulla med sina presenter!
Efterlängtad cykel blev det, modell spark! Bill har lånat kompis Andrea´s cykel ett tag och varit så förtjust i den, men nu har han fått en egen.
 

Vildsvinet missade vi med några sekunder ...

... på gårdagskvällens viltsafari! Gunnar i Utänga kom strax efter oss i bil och såg det efter vägkanten. Han vände för att försöka ta kort på det men då var det borta. Vi pratade med honom strax efteråt.  Det var ett ensamt djur han såg, storlek i knähöjd och platsen var vid Vibäcksbacken, alltså inte långt från vildsvinsobservationen i början på veckan då en man såg två stycken vid Signebyn. .
 
Vi åkte en tur förbi guldgruvan, vände vid Gyltenäsvägen, tog svängen om Lisslerud och sen Mölntegen upp till Erlings. Tiden var från 21.15 - 22.00 och det verkade vara en bra tid, många djur var ute i solnedgången.
 
Vi såg  9 rådjur, 2 älgar, 2 tranor, 1 kärrhök, 2 sångsvanar och 1 räv.
 
Av rådjuren var 3  högdräktiga getter (som spärrballonger!) och 2 kapitala stora bockar.
 
En av älgarna såg vi vid saltstenen mellan Lisslerudsvägen och sjön, den var nästan vit på ryggen och verkade mager och tanig. Det var för långt håll för att se säkert men man kan misstänka att det vita på ryggen är håravfall.
 
En annan älg var väldigt vit i huvuvdet; en ko i skogskanten där Lisslerudsvägen kommer ut vid Forsbys. Vi såg alltså bara två älgar men det kan delvis förklaras med att korna förmodligen kalvar nu och då håller de till inne i skogen. Sen är det så att vi har betydligt mindre älg nu än för några år sedan. Rovdjurstrycket i Värmland är hårt och det tar ner älgstammen. Det går fort nu.
 
Räven var vid Holstorpet och den bar en duva i munnen. Många duvor håller till på det nysådda bakom Holstorpet.
 
Sent igår kväll kom bild på telefonen på varg som observerats under dagen mellan husen i Tenvik. Men den såg alltså inte vi livs levande, bara på bild.