Semestertripp blir det!

Vi hade en jättemysig kväll med R och G och dotter R igår! Tiden bara rann iväg och vi ser fram emot att få träffas igen, kanske i huvudstaden nästa gång!

Mitt översättningsuppdrag är avslutat för denna gång - kul  uppgift! Disken är undanstökad, väskan packad!

Nu blir det en semestertripp. Vi tar en rundtur neröver Sverige med följande stationer på vägen:
- Åmål för att lämna bil på service och äta lunch på Hamncompagniet
-Göteborg- Olivedalsgatan, prata och gå ut o äta med goda vänner
- Älmhult  träffa Sthlm-sonens flickväns föräldrar och de unga tu också förstås. Jag ska dessutom kolla på en Värendsdräkt för ev inköp.
- Huskvarna "sparrishotell" vid Vättern, äta deras suveräna sparris om den är kvar på menyn och kanske se en solnedgång över Vättern om vädret vill.
- Åsbro - Hallsberg, träffa broder och svägerska och ev, några till.  Vi borde också ha hämtat Rolands nya bil på Arturssons Bil, men den var inte färdig än.

Nu lämnar vi över huset till hund- och husvakten som kommer att bo här under tiden. Jag kommer självklart att pyssla om bloggen "unterwegs" om jag kan. Annars blir nog abstinensen för svår.

Vackra molnformationer!

Vackra molnformationer!
Förr tänkte jag aldrig på moln och hur de såg ut. De hade ju alltid funnits där. Men för ett par år sedan hade LA-sonen med sig en flickvän med japanskt ursprung hit hem. Vi åkte en del på sjön förstås och hon var fascinerad av våra vackra molnformationer. Tog massor av kort. Sedan dess tar jag dem inte för givna utan tittar ibland och visst är det vackert när det ser ut så här. Bilden tog jag precis när vi kom hem från grillning i kväll ute på sjön i Harnäs hos D och G. Klockan var inte så mycket, bara så där halv 11 och så här vackra var molnen bara några minuter. Sedan var det över.

Imorse försökte jag antyda en del hushållsambitioner! Med skammens rodnad på kinderna får jag väl erkänna att det blev inte så mycket av det. Fastnade en god stund i Stieg Larssons tegelsten "Flickan som lekte med elden" sen blev det en del annat sommel under dagen och till slut så frestade goda vänner med grillning och samkväm vid sjön. Och vi är som vanligt lättfrestade, lämnar allt vind för våg, slänger en båt i sjön och sticker iväg.  Imorgon blir det ännu mer sjöliv. Rolands gamle barndomsvän som bor i Sthlm och som jobbar med säkerhet på Kasinot kommer hit med fru och dotter. (Minnesgod läsare erinrar sig förstås att vi hälsade på dem när vi var i huvudstaden senast och åt god mat tillsammans ute på Lidingö)  Vi ska ta en tur på sjön och sedan äta en bit mat och prata bort kvällen.

Projektlös!

Jo, så är det nog. Jag är projektlös. Det är en lite ny upplevelse att starta upp en dag och vara intellektuellt och kreativt projektlös. Jag saknar ju naturligtvis detta att inte längre vakna kl 5 på morgonen och upptäcka att tankarna med automatik är igång och funderar  över hur barn kan tänka och göra exempelvis tiotalsövergångar i matten. Medan jag fortfarande sysslade med att utveckla  laborativ matteundervisning så var det ett  intellektuellt och kreativt heltidsprojekt och det har varat i drygt tre års tid.  Det pågick liksom medan jag strök kläder, körde bil osv.  Inte alltid och inte påtvingat, mer som en ofta närvarande tankelek. Kul och utmanande, var det. Nu är det slut, i förtid och abrupt. Jag hade tänkt att det skulle pågå till min pension om så där 10 år. Men nu har jag insett att det är inte möjligt att utveckla laborativ matteundervisning mer pga de stora bristerna när det gäller lokaler och  organisation på min skola. Jag har gjort det jag kunnat för att få till stånd bättre förutsättningarna men måste också acceptera att det inte varit möjligt.

Innan dess var det förstås andra roliga projekt som pågick; läsprojekten, egna studier i diverse ämnen, integrering särskola - grundskola, integrering förskola - grundskola. Och naturligtvis projektet att vara förälder till tre barn. Det låter väl krasst att se detta med föräldraskap som ett intellektuellt och kreativt projekt. För de synliga och mer påtagliga delarna av föräldraskapet är ju det praktiska arbetet och den känslomässiga / sociala delen av det hela. Men visst är föräldraskap också intellektuellt  och kreativt. Man försöker ju hela tiden att tänka ut hur man ska göra för att det ska bli så bra som möjligt och tvingas vara kreativ för att hitta nya lösningar på gamla o nya problem som dyker upp.

Nu är jag alltså projektlös och det känns lite tomt och tråkigt. Men det behöver inte vara fel för att det är ovant.

Astrid Lindgren berättade en gång om barns rätt till tråkighet. Det är inte farligt att ha tråkigt menade hon och hänvisade till sin egen barndom. Hon och alla andra barn var tvungna att rensa rovlanden (eller om det var betor eller något annat). Och det var en upplevelse av oändlighet och tråkighet. När en lång rad var färdigrensad så var det bara att ta itu med nästa. Det var då hon började fantisera och hitta på historier för att roa sig själv under tiden.

Fast jag är inte säker på att en 57-årings hjärna är lika pigg och alert som ett rovlandsrensande barns.  Den kanske inte kan aktivera sig själv utan bara sjunker ner i avtrubbning, medan kroppen pustar under tvånget att rutinmässigt ta itu med de vilsint huggande dammråttorna, tvättbergen i källaren och blomplanteringen. För sysslolös är jag inte alls, tvärtom. Under några dagar har här enbart varit fest och umgänge och under den tiden har ingen vårdat hemmet, så förfallet har brett ut sig.  Det är bara att börja beta av förpliktelserna, med eller utan projekt!

Esters kafé - Gillbergadalen - Häljebol

Esters kafé - Gillbergadalen - Häljebol
Här på idylliska Esters Kafé efter E18 i Långserud startade jag o modren dagens lilla utflykt. Där finns också konsthantverk, liten tavelutställning och gott kaffe.

image748
Här är målet för vår utflykt, Häljebols konst och blomgård.  Här finns varje år mer och mer växter och små fina miljöer. Man satsar på en estetiskt tilltalande trädgård, med konstverk, en damm med vattenväxter, trädgård med mängder av arter. Jag åker gärna hit flera gånger varje säsong för det är olika blommor varje gång.

image749
Här är konstnärsparet som sliter och jobbar med alltsammans sedan många år tillbaka; Ellen Heller och Magnus Hedman. Ellen målar i olja och skulpterar och Magnus är grafiker.  De har också ett kafé här i huset.

image750
Här är exempel på Ellens tavlor. Hennes porträtt är nog mina favoriter, de för tankarna till Nerdrum. Man kan besöka ateljén också.
image751

image752
Modren inne i tunneln. Lite senare är den full av växter. Precis denna bild tog jag förra året fast då var det i augusti

image753image754

Här är vi på hemväg genom den vackra och bördiga Gillbergadalen. Den ligger utmed en älv som heter ? Här var förr många stora gårdar med rika bönder. Nu är det inte så många kvar men fortfarande ett levande jordbruk.

image755

Kor ser vi inte så ofta numera efter vägarna. Modren tycker om att titta på dem och minnas tider som var så vi stannade till här efter vägen. Jag tror att kyrkan där uppe på höjden heter Gillberga kyrka. Den borde i alla fall heta det. Känner Du igen den Rut, Du som hade släktingar i Häljebol och som bodde i Västra Värmland för länge sedan? Vi hade tur med dagen och fick lagom varmt. Inte regn, inte stekhet sol, inte blåst.

Dimmor

Dimmor
På kvällen var vi alltså bjudna till Önnebyn, Skåka för att fira Sankt Hans, norsk midsommar. Även här var det partytält och hög stämning. På hemvägen var det så här trollbindande vackert över Östersil och inöver Tobyviken! Här är klockan alltså runt 12 på natten och mörkare än så här blir det inte nu vid midsommar hos oss.

På travet!

På travet!
Så här roligt är det att gå på trav i Årjäng, åtminstone när man får se en traktor på banan, en grön John Deere som sladdar banan!  L hade roligt o vi också. Om någon undrar över bandet, så är det ett reflexband som amn brukar ha på sig på älgjakten för att synas. Den fick L igår av Roland och den har han haft på sig sedan dess! Vi fick jättegod mat på travrestaurangen, men några vinster blev det inte. Jag fick tofulineglass och jordgubbar! Lämplig dag för inneaktiviteter för det hällregnade hela tiden!

Jättetrevlig midsommarafton!

Vi har haft en jättetrevlig midsommarafton, traditionsenligt i Snarkil, vår berömda trivselby i Sillerud. För så där 30:e året i rad eller nåt, så firade vi midsommar  tillsammans med gamla goda vänner. Det känns varje gång som ett stort privilegium att få ha så gamla vänner kvar och få träffas ibland. Det finns så många goda minnen som ska luftas och dammas av och så många nya som ska skapas. Mest skratt och härj hela kvällen och en mängd olika piffiga maträtter. För att inte tala om den traditionella jättejordgubbstårtan, formad som en midsommarstång.

Regnet spelade ingen roll eftersom vi satt vid älven, vid kraftstationen i ett stort partytält tillhörande byalaget. Smattrandet på taket var bara mysigt, vi hade inga mygg eller knott alls och det blev lagom varmt. B. hade köpt ett litet kraftverk så vi hade till och med elljus i taket frampå nattkröken. Knyte var det som vanligt med lite utav varje-bidrag och hög stämning förstås.  Här fanns en gång i tiden Silleuds största industri, Snarkils bruk med många hus, bruksindustri och en stor gård. Nu finns inget kvar sedan den tiden mer än ett antal ättlingar till de gamla vallonsmederna och några få hus. Av det stora jordbruket har blivit en av Sveriges finaste golfbanor.  Idyllisk är det!

Det regnar nu när vi kom hem och det kommer att fortsätta regna imorgon. Tur att vi inte ska vara ute alls. Från middagen är vi på travrestaurangen i Årjäng och på kvällen firar vi Sankt Hans (midsommar) med norska vänner på andra sidan sjön, på Önnebyn.

Helgplanering

Resten av helgen är inbokad:
Imorgon midsommarafton sill o pot lunch med modren o på kvällen traditionsenligt knyte i Snarkil vid älven i partytält. På eftermiddagen ska Roland köra traktor med 4-åringen igen, kanske ösa lite sand med frontlastaren i sandgropen.

Midsommardagen åker vi på trav vid lunchtid med 4 andra. Vi har beställt bord på restaurangen. På kvällen ska vi till Önnebyn o Skåka och fira norsk midsommar med norskkolonin där.

På söndag ska jag med modren till Häljebols konst- och trädgårdsgård. På kvällen ska vi se hemgjorda videofilmer från Island och Grönland i Hol. Då får jag nog nästa översättningsuppdrag som jag förhoppningsvis ska hinna klara av på ett par dagar innan vi åker på vår lilla semester nästa vecka.

Före midsommarfest!

Före midsommarfest!
Så hade vi då en liten bjudning här kvällen före midsommaraftonen med 9 personer. För att kunna smaka lite midsommarmat men ändå inte så fick det bli lite majes+gräddfil+hackat ägg+dill+gräslök o potatis till förrätt. Sedan grillat fläskfile och potatisgratäng o rotfruktgratäng samt en mer arbetad sallad. Och till efterätt råa lingon frostade med socker, vaniljglass och vispad grädde till. Dessemellan blev det luftgevärsprickskjutning och med närvarande 4-åring traktortur och gräsklippartur. Om en fyraåring vill åka traktor så åker vi traktor om så klockan är 10 på kvällen! Lite överraskande blev det när Roland skulle snitsa med frontlastare och vända ner den för ur damp en TV.! Han hade glömt det men svärmors gamla tv låg i den och föll ut på vägen till allas förskräckelse. Fast den var ändå skrot. Sa han i alla fall.  
'
Här har L på sig alldeles nyinköpta regnkläder och handskar från ABEKO som har outletförsäljning här i Årjäng vid fabriken. Det var så snyggt så han ville ha dem på sig fast det inte regnade. Och det höll uppe hela kvällen om än gränsfall. Det var i alla fall varmt och skönt att sitta ute och det gjorde vi tills nu! Gubben strävar och vill traditionsenligt gå ut och meta vid 4-tiden på morgonen men får ingen med sig så han sover nog.

image743

image744

7 Underverk

Nu kan man rösta på de nya 7 underverken i världen. Det gör man genom att gå in på http://www.new7wonders.com.  Jag har inte ens fattat att de gamla underverken inte finns mer. Kolossen på Rhodos var det väl, är borta, liksom Babylons hängande trädgårdar och en del andra också. Jag kommer alltså alltid att få leva i ovisshet om hur trädgårdar kan hänga!! Kvar finns i alla fall pyramiderna så dem kan man inte rösta på, de är självklara. Det jättelika fuskbygget "Det lutande tornet i Pisa" kanske har ramlat ner till slut, det finns inte med i alla fall. Det är 15 dagar kvar tills omröstningen avslutas.  Jag har röstat nu när besöket på Häljebols konstgård regnade in och jag kan sitta o somla vid datorn i avvaktan på att matlagning för kvällens lilla bjudning tar vid.  

Från Sverige finns inte en enda kandidat till de nya underverken. Jag skulle vilja föreslå akvedukten i Håverud i Dalsland där man har byggt "planskild korsning" med båtkanal, järnväg och väg. Det ser ut som ett underverk och besök rekomenderas, inte minst för att restaurangen där har god mat. Annars kanske min skola kan betraktas som kvalificerad i avdelningen märkliga fuskbyggen och ersätta Pisatornet!? Jag menar det kan bara finnas en så stor skolbyggnad i världen där det runnit in så mycket vatten genom taket sedan den var ny (i 30 år!) och byggnaden fortfarande står kvar och dessutom är i funktion! Det är ett mirakel som förtjänar uppmärksamhet. Om man dessutom beaktar att Årjängs kommunfullmäktige i dagarna beslutat att skolbyggnaden ska finnas  kvar, så är det ju ett underverk som kommer att bestå på sikt. Eller åtminstone tills den ramlar ihop av egen kraft, ungefär som Pisatornet.

Stationsvakt var inne på Göran Perssons Torp. Och det kan man väl betrakta som ett under att en socialdemokratisk statsminister väljer att bygga sig en herrgårdsliknande bostad och dessutom måla den vackert röd, veckan före ett val så att den blir riktigt bildmässig i den kritiska pressen.

Trädgårdsnattviol

Trädgårdsnattviol
Förra året hade vi en diskussion på bloggen om det rätta namnet på den här växten. Nu blommar den igen och frodigare än någonsin. Jag kallar den trädgårdsnattviol. Doften på kvällarna är helt fantastisk. Jag går ut och bara sniffar. Lustigt att den nästan inte alls lämnar någon doft på dagen. Jag är jätteglad att ha den här i alla fall.  

Imorgon har jag bokat in modren för ett besök på Häljebols konstgård med de fina blommorna och växterna. Här huserar konstnärsparet Ellen Heller och Magnus Hedman (heter han verkligen så, det låter som en fotbollsspelare?)Hoppas modren orkar åka. Det är inte självklart längre, hon fyller 90 år i år och det mesta hänger på dagsformen.  Förr brukade vi varje år göra en rundtur över hela dagen men nu blir det bara till Häljebol med förmiddagsfika på Esters kafé efter E18.

ÄNTLIGEN BREDBAND!

Jaaa, äntligen har vi fått lite ordning på ADSL! Det står små apparater med pinnar upp i luften på här och där. Och de måste stå¨vid första telefonjacket, det i källaren alltså.  Så nu är det trådlöst eller vad det heter. Återstår bara nästa projekt, byta emailadress och köpa ny laptop. Ny emailadress behövs så att vi kan bryta helt med Tele2 och ge oss hän åt att endast betala Telia. Det räcker. Och det sägs att vi måste ha Telias email för att kunna ha bredband på både inkommande och utgående. Fast hur det funkar vet jag ej och det kanske är ren försäljningsteknik. Ny laptop behöver jag nog. Den gamla är väl så där 4 år och har fått slava mycket. CD/DVDn har jag bytt tre gånger redan mot nya och det verkar vara något som gör att de går sönder, så nu beställer jag en "nygammal" av vår ordinarie dataleverantör, L på Järnhandel!

Det är bara nya investeringar hela tiden; bilar, datorer osv

Semestern får bli en billig en, snylta hos goda vänner / släktingar en tur nästa vecka!

Svalorna

Svalorna
Här är svalorna som envisas med att inte bli avskräckta av uvbulvanen eller våra ilskna utbrott. De bygger bo inne i garaget som är en carport egentligen, alltså utan dörr. Och de ställer till bilarna under sig! Men vi har inte hjärta att ta bort dem, vi hoppas på att det går över.

Nej till 6-åringar i skolan!

Jag menar inte dem som frivilligt börjar skolan som 6-åringar, för det är säkert helt ok. Flexibel start är bra, barn utvecklas olika och kanske vill olika också. Det kan ju faktiskt finnas barn som är jätteskolmogna (nu fick jag till det!) men som vill mest leka ett år till. Det behöver inte vara fel tänkt. Det är den högsta formen av social- kompetens-träning!  Och det behövs, både för att leva och för att arbeta, social kompetens alltså.

Jag menar att förskolan är ingen konstig hybrid eller hur någon höjdarpolitiker uttryckte det. Förskoleklass är en suverän form för att göra ett första bra skolår. Och vilka resurser de har jämfört med skolan! Herregud, på vår skola har förskoleklassen mer än dubbelt så stora utrymmen och minst dubbelt så mycket personal.  Det vore oerhört grymt att sätta  in 6-åringarna i  grundskolan hos oss på, grundskolans villkor. Stackars barn!

För här i grundskolan råder principen absolut lika mycket resurser till alla barn i alla klasser oavsett ålder och behov. En nybörjare i ettan som kommer med sin snuttefilt och en nalle under armen, ska ha lika hög personaltäthet som den som går i sexan, basta! Det är bara upp till och med 6 år som man tänker mer personal för yngre barn. Att detta resonemang innehåller ett märkligt logiskt tankehopp har gått de flesta förbi.

För en gångs skull finner jag mig i samma bås som kd. Förskolan kvar åt 6-åringarna, tack!

Bara fest och partaj!

Nu har vi partat mycket. Det har bara blivit så. I fredags kolbullar nere vid sjön. Igår lördag började vi hos en släkting i Bäcken med studentfirande. Det fortsatte med en skara släktingar här hemma hängade över gamla videofilmer. Det var grymt underhållande att se sig själv och andra för 10-15 år sedan; manér och kläder och annat. Jag har ont i skrattmusklerna än. Avsikten var att hitta gamla studentfirningar och spela in på DVD. Det gäller att spela över innan de gamla filmapparaterna försvinner helt.  Vi höll på till ett tag efter midnatt.

Så det var läge för sovmorgon idag och strax efter lunchtid så bar det iväg med Rolands syskon och familjer och syskonbarnbarn till Töcksfors och Waterside restaurang för att fira svärmors jämna födelsedag med god mat. Vi passade på att gå till Töcksfors stora köpcenter och inhandla en ny kavaj åt gubben. Och vi hittade en direkt!! Snygg var den också, med passande slips.  De gamla har blivit korta över ryggen (!?) säger gubben. De är svåra att knyta skorna med (?!) Jag kan inte tro annat än att han måste vara ett fysiologiskt fenomen med en  rygg som fortfarande växer på längden vid dryga 50 år fyllda! :-))

Direkt vi kom hem så ramlade det in en grävmaskinist som ska lägga ner dräneringsslang i något dike imorgon o det skulle konfereras om det. Sedan kom tyska gäster som eg. har blivit mer vänner än gäster. De är här flera gånger varje år. Mellan varven under dagen ringde vi till dottern för att gratulera. Hon fyller år idag. I övermorgon  ska vi på ett nytt födelsedagskalas.

Och huset befinner sig i totalt förfall. Dammråttorna har tagit makten över de nedre regionerna, förökar sig snabbt och börjar väl snart bitas i tårna!

Inte så lätt med bredband - ADSL!

Enkelt och säkert stod det i reklamen! Men inget om huruvida man kan behålla sin gamla e-mailadress eller inte, därom tvista de lärde fortfarande. Det stod heller inget om att man måste ha uppkoppling i första telefonjacket för att det ska funka att ta emot telefonsamtal samtidigt som man är uppkopplad. Här i huset lär väl sedan barnens tid i huset finnas 6-7 telefonjack att välja på och det första är väl nere i källaren om jag minns rätt.

Just nu har vi visserligen bredband men inte i första jacket eftersom det saknas ett kort i datorn innan vi kan fixa det hela trådlöst och det måste vi ha antar jag om vi inte ska ha datorn i källaren. Så om det nu skulle ringa hit så bryts anslutningen och det oavsett om jag surfar, bloggar eller håller på och betalar räkningar! Lite nervöst är det.

Vi hade med mycken möda och eftertänksamhet gjort i ordning en annons på Rolands bil till Blocket, men just i det ögonblick vi skulle skicka den så ringde någon. Det var bara att börja om  från början igen, men då väntade vi till efter halv 11 då vi bedömde att riskerna för inkommande samtal minskat. Då funkade det!

Men suveränt snabbt är det med ADSL jämfört med vanlig modemuppkoppling och himla kul att kunna lyssna på musik på bloggarna och se små filmsnuttar. Jag kollade alltså Josephines inlagda klassiker från Mupparna på den svenske kocken.  Hans obegripliga prat med svensk satsmelodi är obetalbart och temana med chokladälgar, köttbullar t.ex. är fantastiska. Jag skrattar så tårarna trillar!

Jag ger upp!

De tre senaste sommarloven och övriga lov de tre senaste skolåren så har jag använt större delen av ledigheten till  att utveckla ett arbetssätt med enbart laborativ matematik för årskurs ett och två, ett arbetssätt + materiel som ersätter matteböckerna. Jag försökte samla ork och lust till att göra så nu också det här lovet men jag orkar inte så nu tar jag sommarlov.

Tidigare har det inte varit någon uppoffring för det har fungerat så bra i praktiken. Bara detta att se barnens glädje och deras goda framsteg har varit  en sporre att fortsätta. De barn som jobbade med detta i två år tyckte hela tiden att matte var roligt, de gillade verkligen mattelektionerna som var laborerande och spel i huvudsak, men med lite uppkollningar på papper.  Till slut så testade jag deras kunskaper genom att låta dem göra alla diagnoser i ettans och tvåans matteböcker och alla barn kunde göra rätt svar på alla frågor!  Det kändes rätt fantastiskt. Då hade vi visserligen också en kaotisk lokalsituation men åtminstone rimliga klasstorlekar, ca 15 elever per klass i årskurs 1.

I höstas sjösattes en ny organisation på vår skola. Den innebar inga personalnedskärningar men eftersom klassrummen och lokalerna inte räcker till så fick det bli tre lärare på två klasser istället. Och alltså alldeles för stora klasser; 23 och 24 i årskurs 1. Eftersom så små barn inte fixar undervisning i så stor grupp så är vi i en situation där vi skickar elever ut och in i olika gruppkonstellationer under dagen. Dessutom är det väldigt trångt i klassrummen och i korridorerna.  Jag kan inte förvara allt laborativt mattemateriel på skolan för vi har inga förråd som kan ta det. Alla skrubbar och skrymslen utnyttjas till undervisning. Alltså måste jag flytta allt mellan hemmet och skolan när vi börjar på ett nytt avsnitt. Och den laborativa undervisningen måste bli på samma nivå för alla samtidigt vilket den inte borde vara. Allt borde vara tillgängligt hela tiden av båda årskursernas materiel men det kan jag ju bara drömma om, då får jag flytta ut eleverna på skolgården. 

De elever jag undervisar nu som ska börja årskurs 2 till hösten har jag tvingats ge matteböcker pga klasstorleken och trängseln och den röriga organisationen. De har haft mycket mattelab som komplement och det kommer de att fortsätta med nästa år också. De kommer självklart att få utnyttja det materiel som jag redan tagit fram men med så här dåliga förutsättningar så orkar jag inte ens tänka på att försöka vidareutveckla det här och gå vidare varken med materiel eller metod.  Det hade varit så roligt att kunna fortsätta, för jag har sett möjligheter skymta som jag inte trodde var möjliga, sånt som skulle gå att jobba vidare med.  Det är alltså som att komma in i en ny mattevärld. Och detta var egentligen orsaken till att jag ville ha en klasslärartjänst med ettor på gamla dagar!  Men jag ger upp detta med att utveckla matteundervisningen som utgår från laborativt materiel, det får i fortsättningen bli endast ett komplement!

Det jag kommer att göra under sommaren är en matteblogg. En blogg där jag beskriver hur jag jobbat med matte praktiskt, alltså en beskrivning i bild och ord av det jag gjorde medan det var möjligt. Jag vill göra det innan jag glömmer bort. Kanske någon annan som har bättre förutsättningar än jag vill använda den som inspiration för att utveckla sitt eget eller mitt arbetssätt vidare.

Nu får jag sluta och vi får ta ett tag med bredbandsuppkopplingsförsöken igen. Nej inte vi utan de andra! Mixat med lite festlighet och studentfirande och kall pilsner, så kan det bli vad som helst förstår jag. Men om Ni inte hör något från mig på någon dag eller så så har jag fastnat i bredbandsträsket någonstans.


Det går inte!

Nja, en del fungerar men en del inte. Jag menar med ADSL. Vi, nej inte vi, de menar jag, för jag håller mig undan själv för att inte sprida min teknikpanik, höll på ett par timmar igår. Sedan fick vi bryta för kolbullestekning nere vid sjön.  Så på den stora datorn kommer vi ut och in och hit och dit. Men det som kallas router går inte tror jag. Men jag tror att vi lägger ner den tills jag lagat min lap-top. Vi kan ju ändå inte kånka omkring på den andra datorn som någon gör i reklamen!  Kom på att cd / dvdn inte funkar lap-topen och då kan jag ju inte installera något bredband, tror jag. Så nu kan det bli ordning på bloggandet, dvs jag måste göra det civiliserat på dagtid och inte okristliga tider på dygnet. Det kan innebära att jag börjar förmedla rediga tankar också och inte bara sömndrucket svammel! Kanske kan jag bli den där samhällsomstörtaren som det ibland sägs att bloggare försöker vara.

Idag vet jag inte ens om det blir några mer försök att göra något åt teknikeländet. Vi ska på studentfirande på eftermiddagen och sen vet man aldrig vad som kan hända.  Jag måste koncentrera mig på ett översättningsuppdrag som har pågått en tid nu och försöka avsluta det. Vi hade alltså anledning att prata om Telia igår nere vid sjön. Det är dråpligt att flytta till Sverige och försöka få någon ordning på sitt kommunikativa liv! Gränskontroller och upphållstillstånd är helt onödiga institutioner för att hejda invandring. Det räcker bra med Telia, men det får bli en annan historia.

Ska det funka?

Idag blir det spännande! I eftermiddag ska vi försöka koppla in en snabbare internetanslutning, ADSL. Jag förstår inte vad det är, men är tacksam om det går att ta sig fram snabbare på nätet än nu. Fast jag fasar för förändringen förstås. Alla förändringar med dator och internet och mail brukar innebära krångel och oväntade problem på vägen. Fast det är väl bara min gamla vanliga teknikpanik som slåt till. Jag har i alla fall sett till att alla räkningar har betalats. Vore roligt om det går att få möjlighet att lyssna på musik som dyker upp på bloggen och se filmsnuttar och så. Hittills har det varit helt omöjligt. På pappret i reklamen ser den uppkoppling vi ska få enormt mycket snabbare ut än den vi har, men samtidigt läser jag artiklar om att man inte ska göra sig illusioner. Det som står i reklamen stämmer inte alltid med det man verkligen får.

Island = 50 % vikingar!

Just nu går det mycket i Island. Vår gode vän A ska ordna fiskeresor dit. Fisket på Island är mycket reglerat och svårt att komma åt, men vår gode vän A har goda inhemska kontakter och känner landet väl, så nu ska han börja med fisketurism dit.

Jag är lite fascinerad av Island. Man har till exempel ovanligt god koll på generna. Ungefär 50 % av de 300.000 invånarnas arvsmassa  kommer från nordiska vikingar och resten i huvudsak från irländare som kom lite senare. Vad nu irländarna hade där att göra. Men det kanske Annaa vet?

De kanske bara var sugna på mjöd!

Jag skulle också kunna tänka mig att se Island som har ökenlandskap, vulkaner, kraterfält, frodig grönska, kokande källor, bubblande gejsrar, enorma växthus, ett gammalt parlament kallat Tingvalla (!) och en massa annat. Det liknar i alla fall inte Thailand eller något annat normalt turistland! Språket känns väldigt gammalsvenskt med många likartade ord.

Firande och administration!

Just nu är livet administrativt:
Fixat examenspresent åt ung släkting som tar studentexamen, var iväg med den ikväll så den kommer med till imorgon när hon kommer ut så de vet vilka de ska bjuda på fest på lördag :-))
Fikat jämna-år-kaffe hos svärmor ikväll
Skickat present till dotter som fyller år på söndag (barnbarnet M har just lärt sig cykla på tvåhjuling och han är så glad. "Om Du undrar mamma varför jag sitter så tyst så beror det på att jag är så glad att jag kan cykla" säger han)
Beställt maten till oss som ska iväg med svärmor på middag på söndag
Betalat gamla förfallna räkningar (hatar och drar på in i det längsta!)
Planerat lite för födelsedagsfiranden av två personer på tisdag
Planerat lite för vår semestertur efter midsommar neröver Sverige.
Talat med Stockholmssonen som ska åka till Toscana och vara toastmaster på gode vännen Ms bröllop där.
Bloggat ikapp
Mailat en del kommande fiskegäster.
Ringt museet i Växjö för att diskutera Värendsdräkten men fick inte tag på någon.
Pratat länge med en kollega på jobbet om nästa termin och önskat trevlig sommar!


Uvbulvanen funkade inte!

Nej, uvbulvanen funkade inte. Svalorna bygger längre in i garaget, som egentligen är en carport. Men ett par bygger på lysrörets andra ände!! Nu vet jag inte vad vi ska göra när svalorna inte fattar vinken och ger sig av till något anna ställer för att bygga. De får gärna bygga på utsidan av hundhuset / carporten, där finns massor av plats. Men jag kan ju förstå om de vill bygga inomhus där det är skyddat.

Bilarna ser ut som fågelskithögar varje morgon, så här kan vi nog inte ha det hela sommaren.

Uvbulvan mot svalor!

Uv bulvan mot svalor!
Det är alltså ingen äkta uv, utan en uvbulvan, en plastpippi. Och varför har vi nu bemödat oss att hänga den i garagetaket?  För det är högt och marigt att ta sig ända dit upp så skälen bör vara goda.

Jo, vi har ett livligt fågelliv runt huset och vi har lite koll på vilka det är också och uppmuntrar ofta ,när vi kan, deras närvaro genom att sätta upp holkar, skydda bon och ungar och så. Om det går. Men alla fåglarnas tilltag är inte höjdare direkt. Svalorna till exempel gillar vi väldigt mycket. De har minskat ordentligt också de sedan så där 10 år tillbaka. Förr hade vi massor vid ladugården. De byggde bon under takfoten. De var trevliga att ha. Tog en hel del insekter och visade väder väldigt tydligt; flyger högt = fint väder, flyger lågt= dåligt väder. Nu är vi glada för de få par som häckar hos oss. Men inte just över att de väljer att bygga bo ovanpå lysröret i garaget. Dels är det tveksamt ur elsäkerhetssynpunkt antar jag, dels blir bilarna helt nerskitade både av  fågellort och av leran som de använder till att bygga med. Så nu försöker vi skrämma bort dem därifrån genom att hänga upp uvbulvanen. Det verkar i o för sig funka. De har slutat bygga just där, men bygger istället längre in i garaget och flyger varje gång över bilarna och släpper det de vill, så vi är tillbaka på ruta noll igen. Jag har gått över till att lägga lakan över min bil och hoppas att det ska gå över. Vi får se.

GRATTIS SVÄRMOR!

Flaggan på plats!
Flaggan på plats idag. Det gick enligt planerna. Roland och A satte flaggstången på plats inatt. Idag på morgonen gick Roland ner till Liane och blåste revelj i jakthornet och hissade flaggan. Svärmor trodde att det var tranorna så hon gick ut för att se. Jag tror att hon blev glad. Den fladdrar fint i solskenet idag. Jag ska gå ner och säga grattis i kväll med en blomkvast. Under dagen ska Roland o en montör sätta in presenten från oss barn och barnbarn; en ny TV, en platt-TV. Svärmor tycker om att se på TV, gärna trav som är ett livslångt intresse.

 M är nog världens bästa svärmor, jag unnar henne allt gott och en fin födelsedag. Den tillbringar hon på Bjerke travbana tillsammans med sonen G som startar hästen Syrak där i ett lopp. Hon ville "rymma" eftersom hon har undanbett sig uppvaktning.

Svärmors flaggstång vandrar iväg ner till Liane!

Svärmors flaggstång vandrar iväg ner till Liane!
Nu vid halv tolvtiden i natt så vandrade gubben och en släkting med flaggstången för att sätta den på plats framför huset där nere så den kan hissas i morgon bitti när svärmor  vaknar till en jämn födelsedag. Vi räknade med att hon sov och hoppas att hon inte vaknade under uppsättningen av stången. Det ska bli en överraskning i morgon bitti när hon vaknar. Och Roland ska blåsa revejen på trumpet och hissa flaggan tidigt innan hon hinner iväg. Hon har undanbett sig uppvaktning och ska åka med sonen G. på trav till Oslo redan vid halv 8 tiden.  Hoppas att hon gillar den.

Det är värmebölja med nästan 30 grader i skuggan under dagarna o gubben sover i källaren förstås. Det är väl det enda vettiga vi har haft den här stora källaren under huset till i alla år; tillflyktsplats vid värme!

Svärmors flaggstång kommer nu!

Svärmors flaggstång kommer nu!
Gubben och ytterligare en släkting baxade iväg flaggstången nu i natt ner till svärmors hus. Fundamentet är gjutet sedan flera dagar och hon tror att det ska stå ett solur på det. Men vi hade tänkt en flaggstång till födelsedagen imorgon. De bar ner den nu inatt när hon somnat och imorgon bitti ska flaggan hissas till salut, revelj på jakthornet. Själv kommer hon att rymma iväg tidigt på travtävlingar med sonen till Oslo, Bjerke, där han startar med Syrak. Men hon kommer att hinna med att uppleva flagghissningen innan!

GRATTIS HOLMEDAL TILL SEGERN I "VI I FEMMAN"

GRATTIS HOLMEDAL TILL SEGERN I
Ett stort jättegrattis till Holmedals skola i andra änden på Årjängs kommun och till femmornas lärare Kjell - Arne Ottosson! Fantastiskt att en så liten skola med bara drygt 50 elever kan vinna den här tävlingen!

Synd om mig!

Ont gör det i höger armbåge på en bestämd fläck på ovansidan, lite rött och svullet.  Lite ont gör det hela tiden och allra värst vid vissa bestämda rörelser typ plocka ur diskmaskinen, hälla upp kaffe, dricka ur temugg full (!), torka bordet. Jättefjompigt!  Men det gör verkligen förlamande ont vid de rörelserna!

Gubben flinar och påstår att det måste vara träningvärk efter fredagens examensfirandevinhävning. Han vet naturligtvis att det inte kan vara sant med mina blygsamma dryckesvanor. Det här med försynta alkoholvanor handlar inte om hög moral utan om ren fysiologi. Efter  ett - två glas vin blir jag uppspelt men efter tre så i stort sett somnar jag!! Himla ojuste men sant!  Det funkar bara inte på mig med mycket alkohol så jag håller mig till min kvot. Säkert är eländet ärftligt också. Mina föräldrar var IOGTare utan se det som en uppoffring och jag har ju med tiden förstått varför. Vi kan aldrig supa till så där frejdigt  och ansvarslöst i vår familj utan gäspar och somnar på ett tidigt stadium.

Gårdagens gäster trodde på musarm, (nu är jag hastigt o lustigt tillbaka på armbågen igen då) men jag har inte sysslat med mus särskilt mycket. Har en touchplatta på lap-topen. Dagens kaffegäster gissade på fredagens metning, men eftersom jag inte ens drog upp någon enda liten fisk så  gissar jag på ogräsrensningen.  Tur att inte bloggfingrets rörelser gör ont!

Tusse - dvärgvädur!

Tusse - dvärgvädur!
Jag kunde ju inte låta bli att ta kort på Rolands systerdotters familjs festliga dvärgvädurkanin, Tusse.  Han är så busig när han ska få på sig selen att man måste hålla honom i ett stadigt grepp. Kopplet försöker han bita av och floxen i rabatten är nästan uppgrävda! En riktig liten buse men väldigt söt!
image732

2 dagars föl Solrosa!

2 dagars föl Solrosa!
I förrgår föddes lilla Solrosa. Hon är dotter till Trollrosa och Järvsö Fax, nordsvenska hästar, travare. Vi var hos Rolands systerdotter och man för att se på underverket i kväll, lördag.

image730

söt Elin!

söt Elin!
På min dator ser bilden suddig ut. Vet inte varför. Men söt är hon lilla Elin som var här i eftermiddag och underhöll oss! Hon var här med mamma A och pappa L som varit i Årjäng bredvid travbanan  för att ta spårprov och anlagsprov med sin ettåriga drever. Båda proven gick väldigt bra. Vi åt sill o potatis och jordgubbar när de kom och sedan satt vi och pratade hela eftermiddagen och Elin visade sig verkligen från sin allra bästa sida; skrattade och jollrade. Hon är en väldigt smart och försigkommen liten tjej som börjar ta sig fram gående när man håller henne i händerna trots att hon är bara 6 månader gammal. Elin bor annars i Karlstad.

Blåmesen bor på altanen!

Blåmesen bor på altanen!
På altanen har vi en fågelholk och här bor i år precis som förra året ett ettrigt blåmespar. De är betydligt mer argsinta än talgoxarna och försvarar sin omgivning med ivrigt flaxande, högljutt kvittrande och attacker. Nu börjar de vänja sig vid vår närvaro när vi sitter där bredvid men testar varje gång om de kan "sjunga bort" oss med sitt höga kvillrande.

Rastplats examensfirande!

Rastplats examensfirande!
Efter examen i skolan så var det dusch och en stunds vila. Därefter gjorde vi i ordning en räksallad och bröd och vin och åkte med A och U ut på sjön. Vi trollade lite och metade lite men utan lycka. Det spelade inte så stor roll. Vi åkte ut till Stussholmen och rastade där, åt mat och drack kaffe. Kommunen har iordningsställt rastplatser i sjösystemet med grillplatser, stora vindskydd för övernattning, dass och vedförråd.  De finns överallt för turister att disponera.

Sedan var klockan bortåt 10 o vi fiskade en stund till. Då for vi till D och G och stimmade bort en stund framåt nattkröken. Vi var henmma vid två-tiden och det började ljusna över viken när vi kom med båten in till bryggan.  När vi for ut var det + 30 grader i skuggan och sedan blev det runt 25 grader. Fantastiskt varmt!  Och i vattnet var det +24 grader idag.  Nu är det natten och jag måste sova. Imorgon får vi kära middagsgäster, en av dem är bara några månader gammal, lilla Elin. Det ska bli  roligt!

Examenstankar!

38735-724
Jag fick en fin blomma av klassens föräldrar och barn idag på examen. Tack snälla Ni för det, den värmde! Den ska stå ute på altanbordet i sommar, där sitter vi mest.

Examen väcker många känslor till liv. Vi bär väl alla med oss minnena av egna examenstillfällen; goda eller onda. De flesta har en uppsättning minnen av båda slagen. Jag som alltid tyckt om skolan har mest positiva minnen att tänka på. Men jag inser att det kan vara olika.  Det finns alltid ett drag av avsked i examen. Man ska kanske inte träffas mer över sommren eller man ska kanske aldrig träffas mer. Separationsångesten ligger där under ytan!

Jag umgås  med mina elever varje dag flera timmar under läsåret. Det betyder att jag fäster mig vid dem och på ett sätt saknar dem under sommarlovet. Någonstans finns de alla med i mina tankar tills vi ses igen i augusti och jag hoppas så innerligt att de alla ska få en fin sommar. Det är ju bra om sommaren kan få innehålla bad och sol och lek i rikt mått. Men kanske känns det ändå allra viktigast att alla barn får tid och möjlighet att "tanka"  kärlek, omsorg, uppmärksamhet  och ompyssling.   För det är rätt så kämpigt att vara barn idag. Jag som lärare kräver att de ska klara av skolarbetet, barnen vill gärna också prestera på fritiden exempelvis i idrottsammanhang, barn vill i grund och botten vara sina föräldrar till lags och göra dem nöjda, de vill ställa upp på kompisars önskemål. Det är mycket att leva upp till och mycket som vilar på späda axlar.  Grunden av kärlek och trygghet är viktig för att stå stadigt när det blåser, för visst blåser det för alla ibland, både barn och vuxna.

Nationaldagsfirande i Sillerud!

Nationaldagsfirande i Sillerud!

Vi firade som sagt också Nationaldag i Sillerud. Firandet ambulerar och just i år gick det av stapeln på fantastiskt vackra Camp Grinsby, Silleruds vildmarkscamping. Ett av återkommande inslag är dragkamp. Det är himla kul och primitivt. En del lag är byar, en del är travklubben och så.  Och barnen har också lag. image722

image723

Dragkampen görs i sanden så att inte eventuella dubbskor ska fälla avgörandet. Roland hade ett lag på gång från Liane men det fattades en gubbe så det blev inget. Men han var den sammanhållande länken på ett barnlag, som poetiskt benämnde sig Rolands djävlar eller nåt sånt. Vi gratulerar dem till vinsten.  Och kan inte riktigt smält att vi inte var där när de drog. Jag tror att gubben hoppar flaggbärandet i Årjäng nästa år så vi kan fira här i Sillerud i lugn och ro istället och slipper jäkta emellan.

Nationaldagsfirande i Årjäng

Nationaldagsfirande i Årjäng
Vi börjar få snurr på Nationaldagsfirandet i Årjäng. Nu var det ett äkta corps från Norge, en rejäl blåsorkester som spelade i paraden från kyrkan och upp till Smedens torg. Det lät pampigt och snyggt. Sedan var det mycket tal förstås. Den talare som tillhörde de styrande i Årjäng talade taktiskt och välplanerat om vilka hus som funnits runt om i Årjängs tätort förut och att de nu var borta. Kontentan var förstås att allt förändras och att man kanske inte behöver vara så rädd för att det blir ett nytt torg och nya hus, för det har varit så alltid.

Talaren som kom från oppositionen talade om att det är många barn och ungdomar i samhället som behöver mer stöd och det var väl också på sitt sätt tänkvärt.

Saknade egentligen bara gemensam allsång med Du gamla Du fria.
image720


Niornas bal i Årjäng!

Vi diskuterade på bloggen för en tid sedan om niornas firande. Och jag trodde inte att detta hade spridit sig till Årjäng, men det hade det. Vi har också niornas bal här  med blanka balklänningar och hela köret. Häpen blev jag. Och tydligen går det för de flesta åt flera klänningar också! Undrar vad gossarna har på sig? Det glömde jag fråga. Kostym kanske? Det måste det väl vara minst för att matcha klänningarna menar jag.  Låter märkligt det hela. Här snålar vi enligt Skolverkets beslut / kommunens policy och får inte drabba föräldrarna med högre kostnader än några tior per år för skolresor och det diskuteras om vi verkligen kan begära att föräldrar ska skicka med matsäck på en utflykt per termin eller så. Så plötsligt slår man till ordentligt i nian alltså och låter tusenlapparna flyga för ett enda evenemang. Jag hittar ingen logik i det hela men det kanske inte är meningen. Eller också är tanken att man ska börja spara till balklänningarna när flickorna börjar i ettan, lägga undan lite varje år istället för de här skolresorna menar jag.

Helt ok om grupper av elever och deras föräldrar vill ordna festliga arrangemang av olika slag i samband med niornas avslutning, men det känns knepigt om kommunen ordnar fester som blir så kostsamma för föräldrarna.

Ovårdad blogg!

Bloggen blir ovårdad märker jag när det är mycket annat som ska hinnas med. Igår var det i stort sett direkt från jobbet till studentfirarevenemanget i Årjäng och sedan huvudstupa ut på sjön.

Idag Nationldagen var det också ett högt tempo.
12.00 Lunch för mor och U med sill och färsk potatis och jordgubbar. Tänk att vi redan har svenska jordgubbar. Vi måste bara skicka en bild på U och jordgubbar via telefon till maken A som motvilligt befinner sig på Island några dagar.

14.00 Camp Grindsby för att kolla på dragkampstävlingar och Nationaldagsfirande här i Sillerud.

16.00 Årjängs Nationaldagsfirande med start i kyrkan + parad upp till Smedens torg + firande där

Sedan hem och avsluta cdbrännadet av bilder från det första skolåret som mina elever ska få imorgon.

Och hux flux är klockan läggedags.

Det kommer bilder och mer referat från vårt Nationaldagsfirande imorgon. Hinner inte mer nu.

Saxofonspel vid sjön igår tisdag kväll!

Saxofonspel vid sjön igår tisdag kväll!

När vi stod på Smedens torg i Årjäng igår kväll och väntade på stafettresultaten så ringde mobilen. Det var D och G i Harnäs som meddelade att de satt nere vid sjön hos sig och firade Gs dotter Ks födelsedag och att vi gärna fick titta förbi om vi hade lust. Det lät lockande efter stafett på ett asfaltbelagt torg. Vi for snabbt hem, improviserade lämpliga födelsedagspresenter i all hast ( en "kaka", Margerit i fin kruka och med handgjort kort och Jägarförbundsmössa) och for iväg med båten. Klockan var ändå bortemot 10 på kvällen innan vi anlände den stora stenen i Harnäs.  Det var en magisk kväll med sjungande gratulationer, mycket historieberättande och många skratt. Till sist spelade D. en konsert på saxofon ut över den ljumma och stilla sommarsjön. Det trollbinder!!

image717


image718

Det här är alltså en bild tagen precis i det spännande ögonblicket innan vi passerar under bron vid Brobacken och vi måste kasta oss ner på golvet i båten (heter väl nåt annat på proffsspråk!) för att inte bli halshuggna.  Klockan var runt 12 när vi angjorde bryggan. Det var inga problem att se sjövägen hem, det var nästan ljust hela natten.

Flygfä - vilket?

Flygfä - vilket?
Kolla bara kamouflagefärgen!! Visst är det stiligt att kunna smälta in i omgivningen så??!
Men vilket flygfä är det?

image715
Här är ett försök till närbild, dock inte särskilt lyckat på bloggen, det blev för suddigt. Men den här lilla varelsen flaxade hela tiden med vingarna, eller kanske man ska säga vibrerade för det gick så snabbt. Vi såg den igår kväll, tisdag, ute vid Harnäs. Vi måste flytta den eftersom den satt precis där vi skulle grilla.

Stadsorienteringsstafett i Årjäng

Stadsstafett i Årjäng

Som sagt, kommunpolitiskt engagemang kan innebära en hel del. Här är bild från gårdagens stadsorienteringsstafett i samband med studentfirandet i Årjäng. 

Det var ett arrangemang tillsammans med orienteringsklubben. Det går ut på att orienterarna ska leta sig fram till ett givet mål på kartan, trycka på en knapp för att visa att de varit där, springa tillbaka till växlingsstationen i mitten och nästa man / kvinna ger sig iväg till ett nytt mål. Så fortsätter det tills alla i laget har sprungit sina sträckor. Det enda man vet innan är hur lång sträckan blir fågelvägen. Alla lag springer alltså samtidigt men till olika mål. Så det är inte förrän sista personen är i mål som man vet vem som vunnit.


De tävlande lagen var Lärarna, Eleverna, Kommuntjänstemännen och Förtroendevalda. Kommuntjänstemännen vann med Eleverna på andraplats, sedan i turordning Förtroendevalda och sist Lärarna.  (Förklaringen till tjänstemännens seger var förstås att de måste ha varit utvilade :-)   )


image713
Här är en bild på de förtroendevaldas lag.

Till häst!

KSAU till häst!
Kommunpolitiskt engagemang kan föra till nästan vad som helst! Här har det fört gubben till häst i samband med att kommunstyrelsens arbetsutskott gör ett studiebesök på en turistanläggning med Westernridning.

Det är en gammal dröm för Rolands del att kunna ha en ridhäst  med sig i skogen vid jakt exempelvis.

Flerspråkighet!

Jag har ju med mina ettor använt både engelska och tyska. Vi gör en del av varje dags samling på engelska från läsårsstart till jul och på tyska från jul till påsk och därefter engelska igen. När jag började med detta så var jag bekymrad över hur det skulle gå för de barn som redan hade två språk. Fixar de att ta in ytterligare två språk parallellt?

MIna farhågor visade sig vara överdrivna. De redan tvåspråkiga barnen tog de nya språken snabbt till sig och utan svårigheter.

Nu läser jag i tidningen att ny forskning visar att de barn som växer upp med två språk behåller spädbarnets medfödda förmåga att, som man uttrycker det, uppfatta språk med ögonen. Spädbarnet har också ett medfött sinne för rytmer som vida överträffar vårt. , liksom de är överlägsna när det gäller att skilja mellan olika individer.

Jag kommer därmed tillbaka till ett kärt ämne om kopplingarna mellan autistiska drag och förmågan till att känna och uppfatta rytm / kroppsspråk. Kroppsspråket är barnets första språk och det grundar sig väldigt mycket på rytmiska rörelser som härmar eller ackompanjerar vuxnas tal. Jag väntar fortfarande på den forskning som ska se om det är möjligt att träna upp de känslomässiga / sociala brister som människor inom autistspektrat har genom att tidigt sätta in medvetna insatser med att stimulera just rytmhärmande och kroppsspråk. Det borde vara möjligt att tidigt hitta de människor som har autistiska drag genom att studera just kroppsspråk och rytmsvar hos spädbarn. Eftersom kommunikationsförmågan byggs upp tidigt i livet så borde det vara här som det är möjligt att påverka den i grunden.

Det sägs ju att barnet föds med ett stort överskott av hjärnceller men sedan utvecklas bara de som man har behov av. Detta är ett intressant område.

Intressant diskussion om genus!

Det här med genus är spännande liksom andra sociala fenomen! Just nu finns ett intressant inlägg i ämnet på Annaa Ms blogg i min länklista. Jag kan ju apropå det inte låta bli att fascineras av exempelvis mäns förmåga att via informellt mentorskap lyfta fram andra män runt sig. Det sker med automatik och nästan alltid. Och kvinnor applåderar vilket kan tyckas något märkligt. Men om allt detta vore enkelt o lättfattligt så vore det väl inte så spännande.

Jättetermometern!

Jättetermometern!
Hjärtat bankade förväntsfullt på vägen hem från jobbet. Jag såg fram emot att få sätta mig på altanen i sommarvärmen och fågelsången med en tidning, en bit enkelt att äta och ett glas vatten med en skvätt vitt torrt vin i och en limeskiva.  Och bara vara! 

Så blev det också, sååååååå njutbart!  22 grader varmt, vindstilla och vackert. Gubben var på KS i de västrare delarna av kommunen med festligare avslutning för den här säsongens kommunpolitik.

Termometern på bilden är jättestor och hänger på altanen så vi ser den inifrån. Den fick vi av ett tyskt äldre par som tack för hjälpen i samband med att de köpte ett sommarhus utanför Årjäng och höll på att bli lurade. Vi ägnade mycket tid, resor och telefonsamtal för att de skulle få rättelse och jag tyckte kanske inte då att belöningen i form av termometern var så mycket att ha, men jag har ändrat mig. Den har funkat plikttroget i ett antal år nu.

Det här hjälpprojektet var ett av många sociala projekt som vi har gjort tillsammans genom åren. Bygdegården var några års engagemang med mycket tid och pengar inblandat. Rovdjursfrågorna har också varit ett stort projekt under ett antal år. Jag har släppt skrivandet om det men Roland har kvar sitt engagemang om än numera formliserat i olika råd och styrelser. Vi har fixat nyårsrevyer och andra festligheter. Vi har hjälpt goda vänner med olika saker liksom vi fått hjälp av dem när vi behövt. Livet på landet är så här.  Man håller alltid på med något!

Och nu har vi blivit inblandade i ett mycket märkligt socialt vänskapsprojekt. Det är himla spännande och roligt och jag kan inte knysta en stavelse om det i förväg. Få har sysslat med något liknande vågar jag nog påstå. Det ska bli spännande att se hur det avlöper till slut! Det kommer självklart en fullständig rapport på bloggen så småningom.


Sommarkväll på sjön!

Sommarkväll på sjön!

Alltså lämnade vi myggen bakom oss på land och for ut på sjön istället.  Här lämnar vi bryggan och åker i älven ut mot sjön. I bakgrunden där uppe ligger en av fiskestugorna; Brogärdet. Klockan är alltså 10 på kvällen och det är fortfarande så här ljust.

image706

Vi åkte en tur ut till D och G på Harhalsen. De var redan ute i sin båt och rodde så vi satte oss på deras lilla berg, åt rester från festen igår och fiskade lite. Det fanns fullt av abborre runt spinnaren och de lekte i ytan men ingen nappade.

image707
Lite mer stilstudie av fiske. Fågelsången runt oss var fantastisk. Jag tror att de sjunger extra vackert första dagen med fint väder efter en vecka av regn och blåst. De hade laddat. Bävern brukar ju simma över precis här varje kväll men vi kom ett par timmar för sent för att få se honom idag.

image708
När klockan var närmare halv 12 i natt så åkte vi hem och det var  fortfarande så ljust att man kunde se ut över sjön. Solen finns alldeles där under horisonten. Det är en speciell känsla att vara ensamma på en stor sjö så här på natten och det är helt stilla överallt.  Fågelsången har tystnat det var bara lommen som skrek.  Änder sprätte omkring här och där i vasskanterna.  Viken ligger så placerad i väderstrecken att solen sommartid går ner precis där.  

 Sonen till den gamle prästen i Sillerud; Karl F. brukade säga att han varit över hela världen men att han tyckte att det fanns ingen vackrare syn än Signebyviken i solnedgång. Till saken hör att han ibland åkte ut hit och lät båten driva upp medan han själv stod upp i båten för att riktigt njuta av den mäktiga anblicken. När man kommer lite längre in i viken så ser man nattetid också konturerna av den kyrkklockstapeln uppe på gamla kyrkogården. Det var i förkristen tid en offerplats i asatron men Silleruds första kyrka byggdes på samma ställe.

Vi är ofta tacksamma för att vi råkar bo just här, där det bjuds så mycket av upplevelser med djur och natur.  Vi trivs med det här livet och vill inte byta även om det ibland också har nackdelar förstås.

Tofsviporna är kvar!

Tofsviporna är kvar!
Det syns nästan inte här men det är en tofsvipa. På långpromenaden igår kväll med hundarna så noterade vi tacksamt att den första kullen tofsvipeungar har överlevt i år och nu flaxar omkring nere på Smörhålorna (kallas några av åkrarna sedan gammalt för det växer bra på dem, till skillnad från Etterhålorna där det inte växer bra!). Vi håller tummarna varje år att det ska gå bra. Brukar försöka hitta bona och freda dem för vårens harvning, men lyckades inte i år. De har i alla fall klarat sig och måste vara minst 4 stycken. Förr fanns flera tofsvipepar här men sedan några år bara ett. Det enda paret vårdar vi ömt.

image704

Vi gick ju ner till sjön med hundarna igår kväll och hade kaffe med. En anledning var att vi skulle kolla utebadtunnan som vi försöker fylla med vatten för att få tät för säsongen. Det bara forsar ut första gången man fyller på och sedan måste man spara lite varje gång så att den inte gistnar. När vi gick hemifrån så blåste det lite lagom för att hålla myggen borta. Det blev så småningom helt vindstilla och omöjligt för myggen. De var verkligen på alerten efter en veckas regn. Vi gick hem lite snabbt, tog istället med kastspön och tog en båt ut en sväng. Då var klockan redan halv tio men vi fick en fin tur, alldeles vindstilla och lugnt.

Vackrast nu!

Vackrast nu!
Det är allra vackrast nu i naturen här! Nu har grönskan kommit på riktigt och till och med asparna har börjat få blad. Och granskotten som syns här är som allra ljusgrönast mot det mörka! Det ger en massa klara färgskiftningar att bara avnjuta innan luftföroreningar och damm och annat lägger sig som en grå hinna över alltsammans.

Balkongblomma och oplanerat återhämtningsprat!

Balkongblomma!
Två sådana här ampelväxter fick svärmor från våra barn till mors dag. Vi hängde upp dem idag på väg till Karlstad. Så här ser det ut från hennes balkong förresten.

Vi har varit i Karlstad idag igen och gubbens bilköpsförhandlingar går in på slutvarvet. Det provkörs och pratas, vägs o mäts.  Sen gjorde vi en liten sväng till en vildmarksaffär och köpte ett par byxor åt gubben. Efter en lövbiff på Freden så bar det av hemåt igen. Nu väntar vi bara på att blåsandet ska ge sig så vi kan ta en långpromenad med hundarna. De behöver komma ut på en längre tur och vi också.  Vädret är strålande sommarsol men lite väl blåsigt här för att det ska vara riktigt behagligt.

Det får bli en lugn helg i återhämtningens tecken. Vi går nu in i examensveckan med allt vad det innebär av jäkt av avslut. Som lärare så är jag programmerad att orka precis fram till nästa lov. De första veckorna på sommarlovet brukar vara ren konvalecens, mest sovande och tysnad och stillhet.  Reservmotorn ska stängas av, tröttheten ta ut sin rätt och kropp/själ får återhämta sig så sakta. Det är en process som enligt min erfarenhet inte går att skynda på. Det är bara att sova och ta det lugnt tills vilobehovet är har fått sitt. Efter midsommar vaknar livsandarna till liv igen. Åtminstone brukar det vara så.

Fest på Tjolitta!

Fest på Tjolitta!
GRATTIS D. till födelsedagen och till att ha blivit pensionär!

Den första pensionsutbetalning hade Du bestämt Dig för att festa på. Här bjöds på fest på Tjolitta ikväll med fin mat, mycket levande musik och sång och som vanligt här massor av historieberättande. Det var en jättetrevlig kväll i glada vänners lag.

Memorial Day!

Memorial Day har yngste sonen firat i Oklahoma med gode vännen och kollegan Dan M och hans stora familj.  Dan var ju här och besökte oss förra året och charmade alla ålderskategorier överallt. (!)  Bilder finns på sonens blogg i min länklista för goda vänner och bekanta att betrakta. I USA har man ju inte våra långa semestrar och så men istället ett stort antal småledigheter med långhelger av den här typen. Memorial Day är krigsveteranernas dag.