Ett stort steg mot en mindre vargstam ...

... i Sverige har tagits idag genom EUs beslut att starta upp processen att dra Sverige inför EU -domstolen för vargjakten.

Det är snudd på skrattretande att man inte tar reda på erfarenheterna från såna åtgärder tidigare. Finland byggde upp sin vargstam mot drygt 200 djur. Då slog EU till med en process mot den vargjakt som man hade. Och vad hände?? Blev vargstammen större som avsikten var???

Nej den har nu minskat till runt 150 djur och alla är eniga om orsaken; olaglig avlivning!

Tänk att det ska vara så himla svårt att begripa att man måste ha lokalbefolkningen med sig i vargpolitiken!  Det går inte att bara köra över de människor som tvingas bo i vargrevir, de som ska betala priset för en svensk vargstam, betala  med sin livskvalitet.

Ingen myndighet kan hänga bevakning på varenda varg i skogen hela tiden, det är omöjligt. Därför minskar vargstammen om det inte finns ett folkligt stöd för vargpolitiken. Om människor inte får ett lagligt stöd för rimliga levnadsvillkor i vargområde så tar man saken i egna händer. Självklart är det så!  Alla vet det. Vargforskarna idag säger att den svenska vargstammen lever i högönsklig välmåga och ökar hela tiden, nu finns 250 - 300 vargar i landet enligt senaste beräkningarna, det enda egentliga hotet är tjuvjakt. EU slår in öppna dörrar.

Mångfald ersätts av enfald! Sååå puckat!  Det borde vara svenska folket som beslutar om vargjakt eller inte. Det finns en klar majoritet för vargjakt, både i opinionsmätningar och i riksdgsbeslut.

Det finns liknande erfarenheter från förvaltningen av björn i Sverige; när man införde licensjakt på björn så ökade acceptansen, liksom stammen.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2307411/sa-vill-regeringen-radda-vargstammen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/eu-anmaler-svensk-vargjakt_5896143.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/djurparksvargar-satts-ut-redan-i-var

http://www.dn.se/nyheter/sverige/utsattning-av-vargvalpar-doms-ut

Kommentarer
Postat av: Lasse

Självklart ska man ha lokalbefolkningen med sig så långt det går. Men om lokalbefolkningen inte vill ha några rovdjur överhuvudtaget, så blir det svårt. När det gäller livskvalitét, så förstår jag inte vad du menar. Vargar är skygga. De håller sig undan från människor om de kan. Det finns något som heter skyddsjakt, i de fall en varg blir för närgången. När blev en människa skadad eller dödad av en varg senast? Det var ett antal år sedan i alla fall. Däremot har det varit flera älg-incidenter. Man får rätta sig efter förhållandena där man bor. Bor man i staden så kan man inte gå till närmsta buske och kissa, som ni på landet kan göra. Är ni så rädda att ni inte kan handskas med naturen, så undrar jag vad fasiken ni bor kvar för. När det gäller tjuvskytte, så är det alldeles för slapphänt hos myndigheterna. Dessutom är det slappt i huvudet på många av de som kallar sig jägare. Det finns regler för hur och när man får skjuta och jag antar att man går igenom dessa under utbildningen. Om inte, så blir jag mörkrädd. För övrigt är vi med i EU och måste rätta oss efter det. Vare sig vi vill eller inte. Ett exempel är IPRED, där politikerna slog sig för bröstet och sa att det här måste vi göra, för det har EU sagt. Är man medlem, så kan man inte välja vad man vill och inte vill göra.

2011-01-28 @ 16:08:40
Postat av: Inga Magnusson

Lasse: Jag kommer att lägga ut Din kommentar och min reaktion på den lite senare. Hinner inte just nu.

Postat av: Inga Magnusson

Lasse: Enligt de undersökningar som gjorts i sammanhanget så accepterar landsbygdsboende varg om man kan skydda sig på rimligt sätt och det går att hålla nere antalet djur med jakt. Det löser inte alla problem men minskar dem i alla fall. Det är mest i media som man ställer ytterligheterna mot varandra; massor av varg kontra noll varg. I verkligheten så finns det en majoritet för ett mellanläge, ok till varg men med jakt och begränsningar.Vargars skygghet för människor är en myt. De rör sig i närheten av hus och gårdar, tar hundar som rastas i trädgården, sover på gräsmattan, är ibland bara nyfikna och intresserade, ibland aggressiva osv.Det är från lagstiftarens sida inte alls slappt gentemot tjuvskytte. Det är nästan lika hårt straff att skjuta en varg olagligt som att misshandla ihjäl sitt eget barn. Det kallar jag inte släpphänt, men en något märklig prioritering.

Det finns särskilda poliser som enbart har till uppgift att syssla med tjuvjakt. Jag kan väl säga att de inte direkt är överlastade med arbete men de finns ju där i alla fall. Jag skulle väl ibland önska att det fanns särskilda poliser som kunde skydda kvinnor som är rädda för sina hotfulla ex eller dylikt, men återigen är det en prioriteringsfråga. Vad är viktigast?Jägare har en god utbildning för jakt och känner i allmänhet till de regler som gäller. Du behöver inte vara rädd, vare i mörker eller i dagsljus.Vi är medlemmar i EU, men som med så mycket annat så är inte lagar och regler svart eller vitt. Det handlar om hur man tolkar. Och nu får vi se hur detta tolkas.Rimligen borde också miljökommissionärens eget hemland Slovenien hamna inför EU-domstolen. Där har man också vargjakt och på en vargstam som är mindre än den svenska.2011-01-29 @ 01:07:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback