SLAKT!!

Det slaktades i mitt hem när jag var liten. Då kom det en slaktare och hjälpte till. Han hette Riberg och jag tror att han hade ett speciellt instrument, ev, någon sorts slaktmask, för att avliva grisen.

Mitt första minne av honom är helt ok. Jag var med någonstans i slaktandet. Men året därpå var jag skräckslagen. Jag minns precis. Det var välplanerat innan. Jag talade om för min mamma att jag tänkte gå och lägga mig under sängen när han kom för jag var rädd. Jag hade nu blivit säker på något som jag skulle komma att var säker på ganska länge; att den som kan avliva ett djur måste vara en grym typ som utan vidare spisning plötsligt kan få för sig att avliva en människa. Ja, egentligen skulle jag nog komma att tycka så ända fram tills jag hittade en livspartner som var jägare och jag själv fann mig vara bondmora med dödande av djur som en del av vardagen.

Modren  var lite häpen över min plötsliga rädsla och försökte tala om hur snäll Riberg var, men godtog min strategi. Hon talade om för mig när han kom cyklande, jag kröp då in under sängen, låg och  drog in doften av fernissad korkmatta och lite damm. Sen måste hon lova att hämta mig så fort grisen var avlivad för jag ville inte missa min stora uppgift i slakten, den uppgift som var vikt för mig; vispa blod. Omedelbart när grisen är avlivad så måste den tappas på blod. Det gjordes genom att punktera en halspulsåder och blodet som rann ut fångades upp i en rostfri bunke. Under tiden vispade jag oavbrutet annars skulle blodet koagulera och det fick inte ske, men det blev alltid lite strimmor av fibrin som hängde i vispen. De tycktes komma ur intet. Samma dag  skulle blodet blandas med rågmjöl och bli blodpudding. Blodpuddingen stektes i avlånga formar i vattenbad i ugnen.

Sen skulle grisen skållas. Till detta ändamål hade det eldats sedan tidig morgon i den stora tvättgrytan med skorsten ute, för det gick åt mycket hett vatten till skållningen. Grisen vändes nu i ett avlångt kar med kokande vatten i och hårstråna skrapades bort. Svålen skulle ju bli ren och kunna ätas på fläskskivorna så småningom utan att det var hår på dem. (Gud så äckligt om man tänker efter, men det ska man inte göra när man äter djur).

Därefter var det dags att hänga upp grisen och ta ur den och plocka ut räntan.  Jag hade länge problem med räntan. Jag kunde inte förstå varför banken ville ha det här slabbiga illaluktande eländet och jag såg aldrig när och hur de fick den, men bevisligen så var det banken som skulle ha räntan. Så detta var väl bara ytterligare en av alla de ologiska konstigheter som vuxna hade för sig, beteenden som var helt obegripliga för ett logiskt tänkande barn. Och ett beteende som de dolde väl.

Men de dolde ju andra underliga saker också; sina underkroppar, de konstiga ljuden på nätterna, en del förstulet skvaller om bekanta, pengar, för att inte tala om de där arga grälande rösterna sent på nätterna när vi barn antogs ha somnat. 

Antagligen cyklade de väl till banken med räntan när vi andra hade somnat och sen talades det aldrig mer om det, det hörde väl till det onämnbara. Jag vet att jag försökte känna lukten av grisränta när jag någon enstaka gång fick gå med in på banken, men de hade den nog i valvet tänkte jag. För banker hade valv, det läste jag om i Kalle Anka. Men i Kalle Anka hade banken bara guld och pluringar i sitt bankvalv, ingen grisränta.

forts

"Gravidchock" av Belinda Olsson!

Jag har äntligen läst Gravidchock av Belinda Olsson. Man måste ju på nåt vis läsa den.

  Jag faller ju för Belindas språk som ofta är dråpligt och träffsäkert. Gillar också hennes häcklande av präktiga förväntningar på hur man exempelvis ska uppföra sig i vardagssammanhang som föräldragrupper och så.
 
Alltså var min grundinställning länge positiv och jag kunde inte fatta vad det var som var fel. För något kändes fel genom hela läsningen, det  skar en dissonans genom hela texten, från början till slut. Och efter några dagar av eftertanke tror jag att jag har hittat orsaken.

Storyn saknar äkthet och trovärdighet. Det är som att Agata inte är en person utan minst två och de två hör inte ihop. Hon är en person som agerar / gör saker och hon är en annan person som känner / tänker. De där två hör inte alls ihop, det finns ingen riktig koppling mellan dem, ingen koppling  mellan hennes handlingar  och henne själv som människa.

Asch det låter väl dumt och obegripligt!

Men samma sak med skildringen av livet på en tidningsredaktion. Det sägs i boken vara jäktigt och pressat, men framstår i berättelsen mest som loj dokusåpa med spektakulära bov-inslag.  Här stämmer det inte heller. Det måste väl ändå vara lite mer riktigt arbete bakom att faktiskt få ut en tidning varje dag.

Jag trodde att jag skulle genom romanen få en inblick i hur det är att jobba på en tidning, det verkar ju för oss som aldrig gjort det vara lite speciellt och väcker nyfikenhet. Dessutom tror jag att det utovades i reklamen för boken. Men nej.......

Sammantaget; boken är läsvärd för språkets dråpligheter och häcklandet av konventioner men den blir inte riktigt bra eftersom den saknar trovärdighet.  (Fast jag kommer att läsa nästa bok om hon nu väljer att göra en serie av den!)

VAR HÅLLER GRAFEN HUS??? ABSTINENSEN ÄR ETT FAKTUM!!

Det är himla irritererande att grafen på antalet besökare och sidvisningar försvunnit. Ännu mer irriterande är det att jag är så irriterad över detta.  För det måste betyda att bloggen i högre grad än jag vill erkänna för mig själv har ett exhibtionistiskt syfte. Det har alltså blivit viktigt för mig hur många som läser min blogg varje dag, fast det inte var så i början.  Lite trösterikt är att all statistik enligt informationen ska finnas kvar att beskåda i efterskott.
Bild-Spriklerud

38735-129
 Här på Spriklerud bodde J för länge sedan. Han var skräddare.  Ovanför Spriklerud finns en myr. J. var ambitiös och uppfinningsrik så han dikade ut Transmyren för att få mer åkermark att odla på. Det var berg runt myren. Det gick alltså inte att gräva dike. Men J. fann på råd. Han eldade i berget och när det var riktigt hett så hällde han på kallt vatten så att berget sprack. Diket blev som en kanal i berget och är på sina ställen en meter djupt, fungerar än i dag.

J hade tre söner; Os. Ot och S.  Det kom en gång en skogvaktare för att höra efter om sönerna kunde arbeta åt honom i skogen till vintern. Mamman svarade då att de var inte hemma

- De är  i Transmyra och jagar Skams bröstmallar

Med det menade hon att de jagade trollsländor.  Skams bröstmallar är dialekt för Djävulens besman (ett vägningsinstrument)

Ibland kunde de också "gefte tå tosser" (avgifta grodor) Det var en grym lek som innebar att de lade en bräda med en sten under mitten. Sen placerade de en groda i ena änden. Sen slängde de en sten på den andra änden av brädan. Grodan seglade då snabbt genom luften, gapade samtidigt och drog under så mycket luft att hon sprack.

Uppe i bergen gjorde de enorma gungor. En gungade medan de två andra sköt på.

En gång fick familjen besök av fina släktingar från Norge. De kom med en stor fin bil. Inför besöket så byggde familjen om vägen så att den gick att köra bil på, tidigare hade det bara varit en dålig kärrväg.
Släktingarna kom med den stora bilen och bjöd på åktur till Karlstad. Det var en stor händelse i livet för familjen. Då klädde de upp sig i det finaste de hade och satt i baksätet. Det enda de köpte var en tändsticksask modell större. Sådana fanns inte på lanthandeln här.

Det roligaste de visste var när det var påsk och barnen gick påskkärring och kastade påskbrev. Då jagade Ot. dem minst en kilometer , ner till Litorpet, tills han fångat alla (helt enligt traditionen här)

Os sköt på en tjäder som han kröp in och skulle ta under en gran. Tjädern dog inte direkt utan attackerade. Tog tag i nacken på honom och flaxade med vingarna så att han lättade från marken. Men till slut fick han tag på tjädern o kunde avliva den genom att vrida nacken av den

Ålderdomshemmet i Guttarbol

Ålderdomshemmet i Guttarbol

Här är bygdens ålderdomshem, eller var rättare sagt.  Nu är det bostadshus, privatägt. 

Här bodde en en gång en gammal man som byggde ett flygplan. Det skulle gå så fort, sa han, så att redan 2 km före han kom till  Nordpolen så skulle alla isberg smälta. 
Maskinen byggde han, den blev så stor så den gick inte att få ut och det var nog bara propellern som liknade något.

När Roland var liten så var det här man hade traktens  första TV när TVn kom i slutet på 50-talet.. Då var det många från bygden som kom till ålderdomshemmet på kvällarna för att se favoritprogrammen.  Det fanns de som trodde att figurerna  i TVn kunde se tillbaka liksom, så man valde för säkerhets skull att ta på sig finkläderna till TV stunden. I alla fall så var det nog trevligt för de gamla att ha så mycket besök.

Här bodde alltså bygdens gamla förr  och man hade ett jordbruk i anslutning till hemmet. Där fanns kor och häst och gamlingarna kunde efter förmåga delta i arbetet, eller låta bli om man inte ville antar jag.

I slutet på 60-talet lades ålderdomshemmet ner och åldringarna flyttades till ett stort modernt ålderdomshem i centralorten i samband med att Silleruds gamla kommun försvann och gick upp i Årjängs kommun.

Detta med ålderdomshem efterträdde systemet med fattigstuga som ofta egentligen var ett ålderdomshem för de fattiga åldringarna,  vars barn inte kunde ta hand om dem. I fattigstugorna fanns också de som var lite konstiga och lite handikappade och de som bara var fattiga.

Men sedan skulle det bli ordning och reda; handikappade för sig, sinnessjuka för sig, åldringar för sig osv. Man sålde närheten till förmån för sorteringen / specialiseringen i vården så att säga. Så nu hamnade de handikappade i Karlstad (9 mil bort) och de sinnessjuka i Kristinehamn (12 mil bort) och så småningom åldringarna i centralorten Årjäng (2 mil bort). 

Före fattigstugorna hade vi ett system med rotehjon. Då kunde Rolands anfader ropa in beklädnadsskyldigheten för ett antal tunnor "hafvra". Man sålde alltså vården av dem som var rotehjon och som placerades i olika familjer för att få tak över huvudet.  Hjonen, eller rättare sagt vården av dem, såldes ut på auktion till lägstbjudande, alltså till den som skulle ha minst betalt av socknen.

Om man ser tillbaka så här så är inget nytt:

Vården av människor säljs återigen ut till lägstbjudande, fast skillnaden är att nu säljs de liksom i klump, inte en och en. Men visst är det auktion fast vi kallar det anbud idag. Det låter väl bättre. Och det är Carema som ropar in dem inte storbonden i granngården. 

Ibland har vi hyllat institutionsvård som det enda goda och rätta, i det egna hemmet fick inte de behövande den hjälp som de behövde utan blev utnyttjade, sas det. Hemska bilder målades upp av undangömda, misshandlade människor.

Vi byggde  fattigstugorna, barnhemmen, vårdhemmen för utvecklingsstörda och för sinnessjuka  osv.  på löpande band. Alla skulle tvingas  in på hem oavsett om det låg långt bort från anhöriga för att få rätt vård.

Nu är institutionsvården  på snabb avveckling och utmålas tvärtom som hemsk och omänsklig för alla överallt.  Nu är det enda rätta att gamlingar får vara hemma tills de dör oavsett egna önskemål, sinnesjuka lär hålla till en del i portar och trappuppgångar, liksom alkoholister efter att vårdanstalterna stängde.  Barn med handikapp ska vara i sitt eget hem eller familjehem. Nu är närheten högre värderad än specialiseringen.  Igen då.

Och pendeln har slagit över igen hela vägen ut åt det ena hållet. Så här tycks vi hålla på utan att någonsin lära oss att det kanske inte finns en enda lösning på komplexa problem. Det kanske behöver finnas lite av varje och framför allt möjlighet att anpassa till individuella behov.
Bild - harspår i snön!

Bild - harspår i snön!

Dom liknar mest av allt vanliga fläckar som efter snö som fallit ner från träden, men både gubben och hamiltonstövartiken Leta känner igen dem som harspår, sticker ner näsan där och grunnar. Vart har han gått, hur gammalt är det osv?

Att gå med en jägare i skogen på promenad upp till Sönnare (dialekt för "södra") Murstenstjärnet är som att få läsa i en öppen bok.

Den märkliga lukten som känns ibland är den efter rävurin (de löper nu och det är massor av fotspår och urinmarkeringar).

Hårtussen i snön är också efter räv (fäller vinterpälsen nu, den är som finast i november - december)

Harspåren går uppe på snön, de har det bra nu med mycket snö, når mat som de normalt inte når annars utan snö. Hararna är nattdjur, går fram och äter på natten, ligger på dagen o trycker under någon tätt gran. Det är en strategi för att klara sig undan rovfåglar och räv. 

Vi ser också ett "tåhopp" ("avhopp" på dialekt). Det betyder att haren när han känner sig förföljd går tillbaka en bit i sitt eget spår för att sen göra ett plötsligt långhopp så långt från det som möjligt. När då förföljaren kommer verkar det som om spåret efter haren försvinner i tomma intet. Haren parkerar då ofta på någon sten eller så för att betrakta förföljaren och vila lite. 

Närmare tjärnet så ser vi att rådjur och älg inte ätit av ensilaget på foderplatsen. Vi spekulerar lite om varför det är så när de ätit på de andra ställena. Roland bestämmer sig för att flytta ensilagebalen. 

De små åkerlapparna på Döverud ligger mitt inne i skogen och fungerar som viltåkrar. Längst ner i skogskanten finns en saltsten. Här finns massor av spår efter olika djur kors och tvärs. Men lite bekymmersamt är att vi bara ser älgspår på ett enda ställe. Betyder det att de bara håller sig stilla nu i den svåra vintern eller att de är få till antalet?

När vi kommer tillbaka till Liane så ser vi att över den åker som heter "Vänna" seglar en korp mäktig, tyst och stilla. De har fått ungar nu och söker mat förstås. Det är mycket korp här.  

Vi pratar med förväntan om de två valparna som vi hoppas vi ska få i sommar. Det ska bli så roligt!

Tills dess får vi nöja oss att gå med Leta och taxen Anton som idag och det är också ganska mysigt. Det är ett privilegium att få bo på Liane, nästan mitt i vilda skogen, med det här spännande växt- och djurlivet runt knuten.


Bild - vårblommor!

Bild - vårblommor!

Så har då säsongens smygköpande av blommor börjat. Köpte violer och tänkte sätta dem ute i krukorna men nändes inte sen. Det är så kallt en del nätter, -15, -20 grader. De kanske skulle frysa hjäl. Så det fick bli inne istället.

Med smygköpa menar jag att jag köper bara några blommor / plantor varje gång så att det inte ska märkas vad det kostar. För jag köper mer blommor än jag borde.  Tänker ibland på hur mycket beständiga och nyttiga saker jag kunde få istället för växter som vissnar och blir borta. Men jag kan inte låta bli blommorna,  lurar jag  mig själv lite och jag går på det hela tiden!!


Bild - Birger Eriksson - legendarisk hunduppfödare!

Bild - Birger Erksson - legendarisk hunduppfödare

Birger Eriksson t. h.  på bild är en legendarisk hunduppfödare och jägare från Filipstad, här tillsammans med sin son Rolf.  Mest känd är nog Birger för att ha tagit fram många goda älghundar.  Han har också många års älgjakt bakom sig och förmodligen har ingen i Värmland fällt fler älgar än han.

Många har genom åren sett upp till Birger och försökt lära av honom. En bekant till oss, en äldre herre här i Sillerud,  hade Birger  nästan som idol och önskade att Birger skulle bli statminister; då skulle alla bekymmer för Sverige vara ur världen! Och kanske hade han rätt!


BILD TILL ANNAA!! FERLIN PÅ SOFFAN I FILIPSTAD!!!

BILD,  ANNAA - FERLIN PÅ SOFFAN I FILIPSTAD!!!

Här är han nu då Annaa, Ferlin på soffan i Filipstad, Du undrade ju var  i Värmland han "sitter staty".

När jag fann honom igår fredag så var han redan i gott sällskap.

För alla eventualiteter, det är Ferlin till höger!!


Bild - prisbelönt hotellrum

38735-123

Hotellrummen på "Kung Karl"  i Filipstad har fått pris för sin fina inredning. De var verkligen trivsamma och rymliga. Kändes inte som hotellrum - hemtrevliga!


Bild-jättekul lampa i Filipstad!

Bild-jättekul lampa i Filipstad!

OK jag har en passion för lampor. Kan inte låta bli att kolla. Föll direkt för den här i lampaffären i Filipstad.

En hårig lampa!!

Tänk Er den som en motvikt i ett minimalistiskt hem med rostfritt (foten här är rostfri om jag minns rätt ) grått, vitt, trä, avskalat och så den här.

Synd att bilden inte blev så bra.
Barn i spännbälte!! Sveriges mörka vårdhistoria! 2

Jag arbetade under en hemsk månad på ett hem för utveckllingsstörda barn i slutet på 1960-talet. Då sattes i stort sett alla förståndshandikappade barn på institution. K-hemmet tog emot c:a 50  barn i åldern nyfödda till tonåringar, jag minns inte det  exakta antalet. De som överlevde så länge som till puberteten flyttades då till vårdhem för vuxna och de låg oftast ganska långt ute i skogen för att att inte störa i samhället.

Hemmet var i två våningar och rummen låg efter en korridor. I varje rum låg 4- 6 barn. Sängarna stod ut i från väggen och det rymdes endast ett litet sängbord mellan varje säng. I ena änden på korridoren låg ett hygienutrymme och i den andra ett lekrum. Men att kalla det lekrum var en lätt överdrift, det var ett förvaringsrum dagtid, det fanns i stort sett inga leksaker där. Barnen bara satt där apatiska under dagtid. Några få orkade sysselsätta sig på något vis.  Några slog huvudet i väggen, några bet och slog sig. Många hade självdestruktiva beteenden eller slog varandra.  (Endast 5-6 barn på hela vårdhemmet fick gå i det man kallade särskola. Hon som jobbade där var förskollärare och undervisningen bestod mest av olika klipp och pyssel, samt tecknande.)

En personal passade alltså ett 20 tal barn i lekrummet! Sen var det en personal till varje rum under dagtid. Det betydde att man måste jobba snabbt och rationellt när det gällde exempelvis matningen.

De barn som skulle tvångsmatas fick man ta först. Tvångsmatning gick till så att man man klämde hårt på käkmuskeln vid käkleden. Då måste barnet öppna munnen. Sen slängde man in en rejäl portion mat i munnen med sked, alltid med sked, stängde munnen genom att trycka upp underkäken och masserade på strupen! Då måste barnet svälja! Allt måste göras snabbt för att hinna mata övriga.

Detta var vidrigt! Och för att det skulle fungera så blandades maten på tallriken. Jag minns särskilt pytt i pannan. Den serverades i djup tallrik till de barn som skulle tvångsmatas. På det hälldes den kalla mjölken. Ovanpå  lades limpsmörgås med ost på och den delades i mindre bitar med skeden. Jag kan än se lökringarna och fettpärlorna flyta omkring i den kalla mjölken!

På natten skulle en personal alltså ha hand om en hel våning med minst ett 20-tal  barn, kanske fler, jag minns inte exakt, men många var det. Då fick inga barn vara störande. De som förväntades inte vilja ligga stilla frivilligt lades då i spännbälte.  Ett spännbälte var som en jacka i tjock kanvas, men ärmarna hade inga öppningar utan slutade i långa bälten. Barnen lades då på rygg i sängen med den här jackan på, armarna korsades över bröstet och bältena knöts runt sängen på undersidan.

Detta är ett kapitel i svensk vårdhistoria som vi talar tyst om idag. Vi gör hellre rubriker om andra länders omhändertagande av handikappade barn exempelvis Rumänien.

Jag stod inte ut här längre än en dryg månad. Jag borde ha gjort 4 månaders praktik men kunde inte vänja mig vid att behandla människor som själlösa ting. Jag kände hela tiden med de stackars barnen och då gick det inte att vara kvar.  Det var helt omänskligt att behandla barn så här. Värst var naturligtvis bristen på kärlek, närhet och kontakt. De flesta barn fick aldrig några klappar eller kramar. De blev bara hanterade; påklädda, avklädda, matade, transporterade. Även om personalen skulle ha velat så fanns det inte tid till det när man hade så många barn att sköta om.

Man hade ju städning av lokalerna att ta hand om  enligt ett komplicerat schema och barnens kläder skulle tvättas och strykas. Sen skulle man lösa av varandra på rast.

Tack o lov att de handikappade barnen får växa upp i sina familjer idag och att familjerna får stöd för att ta hand om dem.Barn i spännbälte!! Sveriges mörka vårdhistoria! 1

Läser i kvällstidningen någon som funderar över vad som är normalt idag och sedan om 100 år kommer att betraktas som grymt och omänskligt i vår historia. H*n tar som exempel kanske detta med att vi låter människor vara uteliggare.

Jag minns i alla fall något vi kollektivt borde skämmas över i vårt lands historia; stiuationen för utvecklingsstörda barn i mitten på 1900-talet.  Jag jobbade under en dryg månad på ett hem för utvecklingsstörda barn i slutet på 1960-talet. Det skulle ha varit 4 månaders praktik som jag måste göra för att kunna söka en utbildning, men jag stod inte ut. Jag tyckte det var vidrigt från första stund och var på väg att vända direkt, men försökte sansa mig och tänka efter; alla andra som jobbade här såg ju glada och nöjda ut och de sa alla att det går över, man vänjer sig.

Men jag vande mig inte. Jag har nu efteråt förstått att för mig var de här barnen hela tiden  barn och människor, jag orkade aldrig "förtingliga" dem - göra dem till själlösa okännande varelser. Min empati fungerade hela tiden, gick inte att stänga av och då gick det inte att stå ut.

Så här var det;
På den tiden uppmanades alla som födde utvecklingsstörda barn att genast på BB lämna dem i från sig till en institution och istället skaffa sig ett nytt och friskt barn. Och orsaken som man uppgav till föräldrarna och som man tryckte starkt på var ATT BARNET SKULLE FÅ DET BÄTTRE PÅ ETT VÅRDHEM ÄN HEMMA HOS FAMILJEN! Och jag är övertygad om att man verkligen trodde på det man sa; läkare, sköterskor, kurator osv.  Jag tror inte alls att det handlade om innebonde ondska hos dessa människor. De upplevde sig verka i det godas tjänst.

Inför denna massiva övertalning så lämnade de allra flesta ifrån sig sitt nyfödda barn och försökte ofta glömma. Under de sommarveckor jag jobbade på K-hemmet så var det endast 3-4 barn av c:a 50-60 som fick komma hem några dagar eller som fick besök.  Denna övertalning av nyförlösta mammor pågick fram till 1970-talet.

forts. följer

Svenskämnet i skolan forts.

Annaa har kommenterat mitt förra inlägg om svenskämnet och jag går vidare här i ett inlägg istället för i en kommentar.

Jag håller helt med Dig att vi ska jobba aktivt med det muntliga i skolan. Hos mig har det hög prioritet. Varje barn har varje dag möjlighet att berätta något inför klassen och jag upplever att det har gett dem en god vana att tala inför en grupp och framföra det man vill ha sagt på ett begripligt sätt.

Tre gånger i veckan i svenskan så får eleverna berättar om det man precis läst för varandra två och två. Det ger mig en bra koll på att de verkligen förstått det lästa och inte bara rabbel-läst. Det ger eleverna en god övning i att muntligt referera och sammanfatta vilket de har nytta av både inom o utom skolan. 

När det gäller kroppsspråk så skulle jag ju vilja göra mer, men där har jag ingen utbildning och tror instinktivt att det borde handla om drama / teaterpedagogers insats. Men jag är inte säker.

Jo, barn idag är bildkommunikatörer tveklöst, men jag menar alltså inte enbart detta att själv sitta och rita sina bilder för att ta hem och visa mamma eller ha med i en redovisning. Jag menar kommunikation i vid bermärkelse i tid och rum.

Vad berättar människor som levt tidigare för oss och hur gör de det ?  Här är det tveklöst mycket mer av bild; rörlig o stilla i olika former idag.

Vad berättar / lämnar vi efter oss till kommande generationer?   Jag tror inte att jag är fel ute om jag säger att de flesta av oss kommer att lämna betydligt mer bild / film  (familjebilder på cd / hårddisk, filmer på familjen och barnen från vardag o resor ex)  efter oss än generationerna före oss. Min mamma efterlämnar  till kommande generationer en välskriven dagbok från hela sitt liv men inte speciellt många bilder. Jag nämner det som jämförelse. För mig är kommunikationen i tid viktig, både att jag själv lämnar något berättat efter mig till de efterkommande (bloggen!!!) och att jag kan få mig till livs hur människor hade det förr.

Med kommunikation menar jag också kommunikation i rumslig bemärkelse. Hur vi umgås i vardagen med människor som vi inte för tillfället kan tala med pga att de befinner sig en bit bort..

När jag var liten så skrev jag brev som jag tidigare berättat och jag fick brev. Detta både till föräldrar, släktingar och vänner.

Barn idag skriver också till andra och till varandra, mest via mail, chatt och sms dock. Och här finns ofta med bilder, filmsekvenser  och symboler som komplement till det skrivna ordet.  Framför allt så kommunicerar man med nutidens hjälpmedel så ofta att det nästan liknar en muntlig dialog. Man behöver inte längre göra långa skriftliga utläggningar i brevform som man får svar på om någon månad. Det blir mer nåt man väntar svar på samma dag, korta snabba dialoger.

Detta skulle jag vilja fundera över i skolans värld om vi ska enbart fördöma barnens egna kommunikationsvägar eller om vi ska hjälpa dem att utveckla dem också. Det håller någonstans på att dela sig idag. Vi lär ut gammaldags brevskrivning och texthantering och gammaldags dagboksskrivning men i barnens verklighet så har de inte så stort behov av att använda det längre. 

It samhället har gett oss verktyg till annan kommunikation. 

 Vi lär liksom ut ett gammalt fint hantverk i svenskan, det är bara det att det delvis hör hemma i en annan tid. Ungefär som att min farmor måste kunna väva för att tillverka familjens textilier och det blev fint och vackert. Då hörde det till vardagskunskap. Men idag är det mest ett fint hantverk för dem som utför det yrkesmässigt. Vi andra köper våra tyger.

Nu säger jag att svenskan delvis har behov av förnyelse,  för självklart så ska den traditionella svenskan också finnas med.  Men vi måste kanske se sanningen i vitögat; den eventuellt kommer att användas mest av dem som behöver ha den professionellt i sitt vuxenliv. Och det tror jag många kommer att behöva ha i de närmaste generationerna också. Men bild finns med på ett annat sätt. Kolla vilken föreläsning, föredragning som helst!

Detta är provocerande tankar tror jag, åtminstone för oss som undervisar i svenska och som gillar hantverket "skriva".   Jag har de här funderingarna  med som en ständig strid inombords också.  Jag bara njuter av att läsa välskrivna, välformulerade texter antingen de finns i böcker, tidningar eller på bloggen.


Svenskan i skolan borde bli "kommunikation" istället!

Skolan är när det gäller skolämnen en gammal institution, ja, egentligen en konstruktion från 1800-talet med härstamning i de gamla  klosterskolorna. Vi har sedan dess diskuterat en del omkring val av läroplaner, kursplaner, friskolor, åldersintegrerat, elevvård, lärarutbildningar osv. men inte på allvar ifrågasatt vilka ämnen skolan ska undervisa i och hur de ska se ut. Det har känts som helig mark. Därför är det roligt att få diskutera detta.

Ämnet svenska i skolan handlar om att lära sig tala, lyssna, läsa och skriva. Det utgår från tanken att kommunikation mellan människor sker via det skrivna och talade ordet. Det är förvisso sant att så är fallet. Men de senste åren så har vi fått en del ny kunskap om hur vi meddelar oss med varandra.

Minst 80 % av de vi säger, säger vi med kroppsspråk. Behärskar vi det tillräckligt bra och medvetet?

Det skrivna  / lästa ordet ser inte likadant ut nu som tidigare. Med datorn så har vi fått ett annat språk med en annan grammatik och med ett annat syfte än att göra lång välformulerade utläggningar. Det syftar mer till att användas som chattdialog med korthuggna fraser, tillsammans med symboler och bilder. Kanske kommer den som inte behärskar det språket i framtiden att betraktas som analfabet.

Barn idag är inte längre i första hand ord-kommunkatörer, de är mer bildkommunikatörer. De använder hela tiden bilder för att berätta saker för sin omgivning och de är jätteduktiga på bilder. De tar emot bilder också i mängd via dator, film, video, digitalkamera osv. Kan de verkligen hantera dessa  kommunikationsverktyg på ett bra sätt i sitt sammanhang och varför hjälper vi dem inte att utveckla detta. Här har alltså bilden, stilla eller rörlig, inte ett dekorativt syfte som väl ofta ser den utan ett berättande syfte.

Kanske borde alltså svenskämnet, om det nu syftar till att göra oss språkliga i en vid bemärkelse, göras om till ett kommunikationsämne där man förutom den traditionella svenskan också tar in hur vi kommunicerar i ett modernt samhälle med ord, stilla bilder, rörliga bilder, symboler, olika media (inte bara papper o penna) , kroppsspråk osv.L Å Å Å Å Å Å Å Å N G T I D tar det innan ett blogginlägg syns!!

Varför tar det så lång tid innan ett blogginlägg blir synligt, timmar ibland?? Vad händer??

Här härjar jag entusiasiastiskt med folk o säger att de måste gå in på bloggen o kolla på Kirstis lampa och sen finns det ingen lampa där!

Sitter någon där och granskar allt som ska komma ut eller blir det bara trångt i systemet ibland??


Det verkar vara vissa tider på dygnet som det är så här.

KIRSTIS KITSCHLAMPA= OBETALBAR!!!

38735-121

Mitt upp i allt annat i detta kök, tillika byggarbetsplats så ståtar en fantastisk lampa också. Den drar obönhörligen till sig alla blickar och är bara obetalbart charmig.  Helt läcker!! 

Men den ska förstås stå lite mer solitärt än som var möjligt här.  Måste få se den en gång på rätt plats i livet.


KLINKER PÅ KÖKSVÄGGEN- KANONFINT!!!

38735-120

Jag blev inbjuden att kolla på det nya köket hos Kirsti och tivoliet och det är en riktig pärla. De flesta av oss sätter kakel på köksväggen men inte Kirsti. Hon hittade en snygg klinker, alltså golvplattor och tog dem i stället. Snickarna knäckte förstås sina borr eftersom det är enormt hårt, men vad gjorde det när resultatet blir så här!!  Jag gillar ju egentligen inte rostfritt men här stämde allt och föll på plats.

Nu syns det inte på bild att färgerna är helt perfekta. Hushållsmaskinerna är rostfritt och den grå färgen går igen i klinkern. Men där finns också mer åt brunt- terracotta. Skåpen är en väldigt off white som drar åt grå-brun-grönt och vinyltapeten som inte alls syns är ungefär som skåpen men aningarnas aning mer åt gult.

När man kommer in i köket rakt framifrån så är detta vid / ovanför spisen vackert som en tavla. Varje ingrepp i de här rena ytorna är att betrkata som helgerån. De måste bara få vara där att njuta av, som ögongodis!!

Tänk att få ihop det så perfekt!! Och inte ha detta med inredning som profession! Det är suveränt. Grattis Kirsti!!

Nu står det mycket prylar här, men det kan Ni tänka bort, för detta är ju inte bara ett kök utan också en byggarbetsplats just nu.


BASIC OM DET HÄR MED ROVDJUR!

Länge trodde jag nog att min blogg lästes i stort sett enbart av släktingar, vänner o bekanta, dvs människor som är insatta i rovdjursdilemmat.  Fast så småningom så har jag förstått att det är några till som läser. Och Er är jag väl skyldig en kort grundkurs i ämnet rovdjur annars blir väl de utbrott jag får i ämnet ibland  obegripliga. Har skrivit om det i en kommentar men gör nu ett inlägg också.

Sverige har som enda land i världen valt att bygga upp en vargstam utan att ge de människor som drabbas, möjligheter att försvara sig, sina tamdjur eller sin livsstil.  I den första gränsflocken här i Årjäng, det s.k. Kongsvingerreviret så dödades de första åren c:a 30 hundar av varg. Några av våra vänner hör till  dem som förlorade sina kära hundar, därav mitt engagemang.

Vargen är ett flockdjur, dvs ett antal djur i olika generationer lever och rör sig på en begränsad yta. Det betyder att de människor som bor i ett vargrevir kan påverkas ordentligt av det, medan de som inte bor  så  knappast drabbas alls (och  har svårt att  förstå vari problemet består i).  Det är ett pedagogiskt dilemma att göra detta begripligt, för i tidningarna så beskrivs det gärna så här
 - Vadå 150 vargar i hela detta stora land, det kan väl inte vara nåt och bråka om!!

Men det funkar inte så eftersom de här djuren inte med automatik fördelar sig rättvist, utan lever i klump så att säga och har hög reproduktionsförmåga.

Det skulle vara lika befängt att försöka förringa problemen med Stockholmstrafiken genom att slå ut den statsiskt över hela Sveige och säga att
- I genomsnitt i landet så kommer det bara en bil i halvtimmen på våra vägar så det är väl inget att gnälla över. Bortskämda stockholmare!!

De problem man upplever i vargrevir är att varg dödar tamdjur och för att hindra det så tvingas man till att leva med åtgärder som gör livet besvärligt och för många innebär en stor förlust av livskvalitet. Många väljer i likhet med Stig Engdahl (den fängslade vargskytten i Dalsland) att göra sig av med djuren.

Sen finns också ofta oron och obehaget närvarande över att tvingas ha livsfarliga djur så nära inpå sig. Eftersom varg inte får jagas eller skrämmas  så är de heller ofta inte skygga utan en del rör sig oblygt nära människor. Det är inte så trevligt  att ha barnen leka ute i skogen eller vänta ensamma på skolbussen en bit från huset eller över huvud taget  att använda skogen som rekreationsplats. En del av oss bor ju i skogen också. Vi lever vårt liv här.

Kraven från dem som drabbas av varg är inte att utrota vargen (åtminstone inte från det seriösa flertalet) utan att man ska få möjlighet att ta bort de individer som ofta rör sig nära hus, som specialiserar sig på att döda tamdjur och som uppträder närgånget mot människor.

Man förordar också en förvaltning enligt stafettmetoden. Det betyder att de som tvingats leva i vargrevir några år ska slippa det sedan. Den flocken ska tas bort och nya flockar får etablera sig på annat håll. På så sätt kan bördorna fördelas på flera och inte bäras av enbart några få.

Vet inte om detta är begripligt, men det var ett försök att beskriva ett elände som pågått i många år nu. Det är inte vargen som är hatad, den uppför sig enligt sin biologiska programmering. Det är  den omöjliga rovdjurspolitiken som är dilemmat. Regeringen  har varit stendöv för de drabbades problem.
 
Irriterande är också pressens totala enögdhet när de skriver om detta. Här är kraven på opartiskhet och saklighet ofta genant låga.MÄRKEN EFTER DÖDANDE LODJURSTÄNDER I STRUPEN!

38735-119

I strupen på de döda rådjuren syns märken efter de dödande lodjurständerna, ingen annanstan. De 6 rådjuren dödades i kanten av  Årjängs  Golfbana, med ett antal bostadhus alldeles i närheten.

Nu tar den hårda vintern död på rådjuren i trakten och rovdjuren tar tydligen  resten av dem. Det lämnar inte särskilt mycket mat kvar åt lodjuren nu fram på vårkanten när de börjar få sina ungar. Vi har länge sagt att det är för mycket lodjur i Värmland. Klövviltstammarna kan inte föda dem i såna mängder. Det blir obalans och svält för lodjuren och de förtjänar lika lite som andra djurarter att lida. Men vi får endast avliva en liten del av dem vi skulle behöva ta bort för att få balans mellan rovdjur och bytesdjur och nu står vi där.  Det kommer att bli en massa föryngringar i lodjursfamiljerna nu under våren och mat.en räcker inte!!  När staten ska sköta viltförvaltningen så blir det inte bra. 

Om jag hade små barn så skulle jag inte vara så glad i att släppa ut dem i trädgården här iSnarkil  under de här omständigheterna. Ett väldigt hungrigt lodjur, som dessutom ska föda upp några ungar, är inte att leka med för en liten människa (mindre än ett rådjur!). Vet lodjur att barn inte får attackeras?? Har de fått någon utbildning i etik??  Kan man som förälder lita på det? 

Det är nu vi kommer in på frågorna om livskvalitet för de människor som är drabbade! Är det livskvalitet att inte våga släppa ut sina barn i trädgården för att leka??


MASSAKER PÅ 6 RÅDJUR!!

38735-118

Dom ringde från grannbyn Snarkil. I natt hade lodjur tagit död på inte mindre än 6 stycken rådjur på ett litet område, bara några hundra meters radie. Lodjuren  verkar ha gått bärsärkargång, endast ett av rådjuren var det lite ätet av. De övriga var i stort sett felfria. Det verkar som om  jaktlusten triggas igång även utan hunger. Vi kunde se spår av två lodjur, ett stort och ett mindre, kan var fjolårsunge. De 6 rådjuren är djur som har gått ett tag i Snarkil. Man har matat dem, plöjt undan snö och så för att hjälpa de magra stackarna att överleva några veckor till fram tills dess att våren kommer.

Men i natt togs de alla av lodjuren. De låg inte så långt isär. Två låg öppet på ett fält neranför Bengt o Margareta. Tre låg upp i skogskanten på foderplatsen och ytterligare ett låg längre upp i skogen. Det senast letade vi inte upp, men de kringobende hade sett det.

Som sagt så var endast ett av rådjuren lite ätet av, de övriga var oskadade. Så brukar det se ut när lodjur dödat. Rådjuret ser ut att vara helt oskadat. Dödsmärket syns inte alls, förrän man flår upp i halsen. Där syns märkena efter tänderna; små blodutgjutningar med 3-4 cm mellanrum, men de är så små att de syns inte genom den tjocka pälsen.

Men 6 stycken är mycket på en enda natt, även för oss som börjar bli vana. En av dem var en väldigt fin bock, men nu mager förstås. Den längst bort var en killing. Sedan blandat getter o killingar.

Normalt har ju lokalbefolkningen möjlighet att ha inflytande över viltförvaltningen i bygden via Svenska Jägareförbundet som har ett allmänt uppdrag att sköta en del av detta enligt statens uppdrag, ungefär som Trafiksäkerhetsförbundet, Naturskyddsföreningen osv.  Men staten har tagit bort rovdjursförvaltningen!! Där är vi misstrodda eftersom några få människor tjuvjagar. Märkligt att 300.000 människor i förbundet blir bedömda utifrån hur några enstaka människor agerar. Och ingen vet om de ens är medlemmar i Jägareförbundet??!! Eller om de är jägare. Ungefär som om vi skulle bedöma alla i Naturskyddsföreningen utifrån att några mordhotar dem som jagat varg helt legalt.

Hur som helst så är inte den lokala viltvårdsföreningen betrodd att bedöma detta, trots att en gedigen sakkunskap finns. Nej det måste vara Länsstyrelsens rovdjursexperter som ska komma och göra sin bedömning mot en timpenning och reseersättning!! Varför godtar vi detta att vara misstrodda som andra kriminella????


Döverud

Döverud

Vi gick förbi Döverud. Döverud var också ett torp under Liane, dvs den torpare som bodde här måste alltså göra dagsverken på Liane för att få bo här. Men i gengäld kunde han disponera huset, en bit mark och en liten ladugård för att kunna ha några kor. 

Hit kom Rolands anfader  A så småningom. A kom till Sillerud från Näresbyn i Blomskog. Han var först dräng på Sand. A  gifte sig med E G. De  tog namnet Kylén, (tidigare Kylín) skötte torpet på Döverud och fick flera barn. En av sönerna, G flyttade till Liane och tog över arrendet där och blev så småningom farfar till Roland.

Det dagliga arbetet på den tiden handlade oftast om att hugga och köra i skogen. Skogsarbetet innebar ofta att man låg borta under hela veckan i små skogskojor eller inhyrda i stugor och hade sina hästar med.  Till helgen kunde man komma hem och då kunde det bli kappkörning. Så startade det stora travintresset som finns här i bygden. På vintern var de första travtävlingarna och de var på isen. Årjängs travbana var en av Sveriges första travbanor.  Rolands pappa T var med och byggde travbanan.

När man låg i skogen och körde hela veckan så måste man ha med sig mat vars ingredienser kunde
förvaras under enkla förhållanden. Det blev ofta kolbullar. Till det behövs vete och kornmjöl i lika delar samt vatten, allt blandat till en smet. Först bryner man salt fläsk i pannan ordentligt, sedan häller man smeten över fläsket och låter det bli en pannkaka. Den äts med lingonsylt.

Skogen var livsnerven i bygden  då o i dess kölvatten kolning i milor och flottningen för att transportera virket. Det kallades att man mosade och var ett säsongsarbete, ett farligt arbete där man balanserade på timret med mosehakar. Kolningen var också något som sysselsatte många och som förutsatte stor tillgång till trä.

Sonen D blev kvar på Döverud. Han högg och körde i skogen under vintern, var med och flottade  under den säsongen och var för resten jordbrukaren  som skötte torpet tillsammans med hustrun A.  D var känd för att vara slagfärdig och humoristisk.


Silleruds gamla kyrkplats

Silleruds gamla kyrkplats

Här, bredvid vår badplats nere vid sjön, ligger Silleruds gamla kyrkplats. Tidigare låg här en träkyrka, nu finns bara klockstapeln kvar. Den här platsen ligger precis vid den norra änden på sjön Östra Silen. Det var logiskt att kyrkor låg vid sjö förr. Sjöar var ju kommunikationsleder, här fanns också ångbåtstrafik och brygga. Det var lättare att ta sig till kyrkan med båt än fill fots.

Innan kyrkplatsen här var en kristen plats så var den en plats för dyrkan av asagudar. Strax bredvid kyrkogården så ligger tre stora gravhögar från vikingatiden.  På sommaren betar ungdjuren där. 

I slutet på 1800-talet revs den gamla träkyrkan här uppe på höjden och den nya kyrkan byggdes på en annan plats, nära de stora vägarna, den nya tidens kommunikationsleder. Den nya kyrkan var var stor och byggdes för att rymma en växande landsbygdsbefolkning  och en kyrklig befolkning.  Ganska snabbt skulle befolkningen både minska och bli mindre kyrklig och kyrkan var plötsligt alldeles för stor, precis som de flesta andra kyrkor i Sverige.

Men här uppe på höjden är det ändå utegudstjänst ibland och här döpte vi gossarna.
Vintermete

Vintermete

Vi var ute o vintermetade i det fina vintervädret idag. Fast vi fick bara en pytteliten abborre. Vi är nog inga fiskare. Vår sjö heter Östra Silen,den är långsmal som en älv nästan  och ett par mil lång.  Vi gick inte så långt, bara inne i viken.


Rådjursdöden 2

Rådjursdöden 2
Detta är rådjursdöden när det inte har legat så länge. Vi hittade detta idag när vi var ute på isen och vintermetade. Vi försöker mata rådjuren med ensilage, ploga fram gräs och fälla asp, men rådjuren dör ändå i stora mängder en sån här sträng vinter. Stammen brukar hämta sig snabbt men vi vet inte nu. Det nya läget är att vi har mycket av både lodjur och varg som också går hårt åt rådjuren så vi får se.

Den här bilden är inte trevlig men jag visar den ändå för den är ärlig. När vilda djur dör en naturlig död så är det inte vad vi skulle kalla etiskt. När vi människor tar död på djur, antingen det är vilda djur genom jakt eller tamdjur genom slakt, så följer vi strikta etiska regler om att det ska ske så snabbt och smärtfritt som möjligt. Men naturen har inga etiska regler.

En vanlig död för ett vilt djur är att det blir liggande p.g.a. sjukdom, svält, törst, ålder, svaghet, skador eller dylikt.  Det blir allt svagare och allt mer orkeslöst. Innan det är dött så börjar de djur komma som ska ta hand om lämningarna. Bland de första som kommer är fåglarna. De börjar hacka i exempelvis ögonen och andra delar. Rävar börjar äta, björn  börjar äta medan djuret ännu lever, bakifrån. 

Här låg väl mitt första accepterande av jakt; insikten att om jag vore ett vilt djur så skulle jag hellre  dö förhållandevis smärtfritt i chocken från en kula eller ett hagelskott än långsamt plågas ihjäl i den naturliga döden och börja bli uppäten medan jag lever.


Sorry Fredrik Reinfelt!!

Här bemödar Du Dig att vinna röster för moderaterna hos en bred allmänhet i vargbygder genom att besöka Värmland, prata med vargdrabbade och ta fram en rovdjurspolicy i partiet vilken går ut på att människor faktiskt ska få rätt att försvara sina tamdjur. Där tog Du verkligen hem många poäng i varglänen och framför allt Du gjorde rovdjursfrågorna rumsrena i valrörelsen.

Sen saboterar den mörkblå Wermlandstidningen  alla Dina bemödanden genom att presentera det ena vargkramar-tema-numret efter det andra!!

I lördagens tema har man återigen släppt lös alla sina vargentusiaster bland reportrarna till att göra ett stort "vi - måste - alla - till - varje - pris - älska - vargar"- nummer

Återigen har  lögner och halvsanningar kokats ihop till en soppa.

En av de värsta lögnerna är ofta upprepad i olika media; människor som bor i vargområden gillar egentligen varg, men inte de elaka jägarna. Det är naturligtvis inte sant och det vet alla som bor i vargområde. Att såna påståenden får spridas i tidningen utan att sägas emot väcker förbittring bland de drabbade.

I förra temanumret beskrevs vanliga rovdjursdebattörer som medlemmar i internationella kriminella nätverk  som med Hells Angelsmetoder trakasserar både människor och djur. De skulle ha orsakat att vargvänner vill vara  anonyma av rädsla för att råka illa ut. 

I detta nummer har man haft problem med att få vargskeptiker att framträda i tidningen med sina åsikter (!). Ingen i byn Vännacka / Smolmark ville ställa upp trots ideliga försök från tidningens reporter. Om det finns någon logik i NWTs resonemang måste det då innebära misstankar om att även vargvänner har  kriminella nätverk som trakasserar bygdens befolkning till tystnad. Men om detta skrivs det inte.

Inte heller talar man om att de jägare som genomförde den första lagliga vargjakten i Norge mordhotades så illa att staten valde att skydda deras identitet vid nästa tillfälle. Man skrev heller inget om att de som valdes ut att få fälla vargen i Väse på skyddsjakt (lyckades inte) för några år sedan också måste ges anonymitet pga väntade trakasserier från militanta vargvänner.   Inte heller att de som fällde de senast vargarna i Ockelbotrakten har sluppit framträda med sina namn eftersom man väntar olika former av hot.

Nej, i NWT använder man sig hellre av halva sanningar än hela för att kunna sprida propaganda i sin tidning. En ur journalistisk synvinkel suspekt metod.


Litorpet

Litorpet
Nu startar jag en ny kategori i bloggen; bygden. Här kommer jag att skriva om bygden runt oss här på Liane. Bloggen är ju inte bara en kommunikation i nutid utan också en kommunikation framåt i tiden till befintliga och  kommande barnbarn.  Här ska finnas sånt som jag hade velat läsa om min farmor / mormor. Ett slags släktdokument.

På Litorpet bodde S när Roland var liten. S. var ensamstående hela sitt liv och hade ett enklare handikapp. Ss föräldrar fick pris för ett välskött småbruk. Fadern  grävde dräneringsdiken för hand i mitten på 1900-talet och stensatte dem. De finns kvar än idag och fungerar. S. höll hårt i pengarna. När Roland hjälpte honom att kapa ved när han var liten, så fick han bara ett par byxor till tack. Byxorna var dessutom så stora att det hade gått flera stycken små smala Roland i dem.

Ss syster fanns i Amerika. Grannen D på Döverud sa att om S åkte till Amerika och besökte sin syster så skulle han rida in i Jerusalem på en åsna. S åkte till Amerika och hälsade på systern men D red aldrig in i Jerusalem. D. var Rolands farfars bror, en slagfärdig och pratsam herre.

Litorpet var förr ett torp under Liane, dvs kyrkan. Det innebar att den som bodde där måste "betala" för att bo där med att göra dagsverken på Liane. Avstyckades 1943 och såldes till Ss far.

På bilden syns ladugården på Litorpet. Den här delen är hämtad från Lihaget. Lihaget kallas de små skogsområdena här på gården Liane. Men det var för länge sedan också namnet på ett särskilt ställe. Det var ett torp mitt emot vårt hus idag, rakt söderut. Vi har döpt vårt hus efter det. Lihaget var ett litet hus på kyrkans mark. Det var den sista utposten för fattiga att bo i innan de hänvisades av socknen till att bo i fattigstugan.  Ett hag är på dialekten här ett litet skogsområde.

Under taket här står jordbruksredskap från mitten på femtitalet.  Det är bl.a. en självbindare. Den användes i skördetid till slå och samla ihop säden till kärvar. Kärvarna kunde sedan hängas på störar till att torka. De kunde också ställas upp tillsammans i en grupp. Självbindaren kunde dras med häst och senare med traktor.

Med självbindaren kom man inte åt riktigt i hörnen på åkrarna så där fick man slå för hand,  = "slå runt" och ta upp för hand.

Överallt på landsbygden idag står de här gamla monumenten av maskiner från en svunnen tid.  Det är självbindare, hövändare och släpräfsor. Jag minns dem också från min barndom. De var i full gång på femtiotalet när jag växte upp. Det känns som en annan värld.

På den tiden tog det så lång tid att ta sig hem från de åkrar man arbetade på att husfolket kom ut med kaffe vid rast och ibland även med mat. Då var det viktigt att veta vart man skulle gå så man måste  ha namn på alla åkrar och fält. Här på Liane och Prästgården har alla åkrar fortfarande namn, men vi är den sista generationen som vet namnen. Jordbruket är dött och namnen med det. Till sommaren så ska jag dokumentera namnen  på bloggen.
Kyrkans biskopsmösse-gräns-pinne

Kyrkans biskopsmösse-gräns-pinne
De här ser vi några på vägen upp till Spriklerud.

Det är kyrkans gamla gränspinnar som står kvar sedan de ägde mark här. Bildsymbolen är biskopsmössan och pilen pekar åt vilket håll markinnehavet går. Kyrkan äger mark i Sverige motsvarande Blekinge läns areal tror jag. En del köpt, en del skänkt av dem som genom århundarden velat ha  en plats i evigheten.  Tidigare var markinnehavet en garanti för prästens lön, men knappast så idag. Fast om än inte högavkastande genom skogen så i alla fall en god förmögenhetsplacering.


Töcksfors köpcenter

38735-110
Vi var i Töcksfors köpcenter idag, en helt otrolig anläggning i det lilla samhället Töcksfors nära den norska gränsen. Vi gick kilometern runt anläggningen och handlade lite av varje. Vi åt god mat till svindyra norska priser. Roland lyckades bli hejdad av en marknadsundersökare och fick nöjet att tala om att det inte finns någon skylt om köpcenter vid avfarten från Karlstadshållet. Köpcentret syns egentligen inte förrän man redan hunnit passera.

Vi såg på vägen dit, hos bilbärgaren, den utbrända personbilen från morgonens svåra trafikolycka i Töcksfors. Man blir lite andäktigt vid tanken på att människor som levde för bara 7 timmar sedan nu plötsligt är döda och kanske inte ens identifierade ännu i skrivande stund. Allt var utbränt. 
Rådjursdöden ser ut så här!

Rådjursdöden ser ut så här
En fläck i snön och en skinnlapp kvar, det är allt. Så ser rådjursdöden ut.
De går åt fort nu i vår stränga vinter med för mycket snö och kyla. De är egentligen inte härdiga i Sverige när vi har stränga vintrar. 

  Vi gick en promenad med hundarna upp till Spriklerud och såg två såna här platser och dessutom ligger en död bock nere vid sjön. Det är bockarna som går först, de förbrukar så mycket energi att göra nya horn nu. Men när det är så här svårt så dör alla. Och de som inte dör av svält och törst dödas av rovdjur.

Vi såg inga spår av levande rådjur hela vägen upp till Spriklerud och runt Liane mer än vid Guttarbol där de matas med ensilage och fällda lövträd.

Men vi vet också att även om det blir få djur kvar efter en sträng vinter så hämtar sig stammen snabbt igen. De kan få upp till 3 - 4 killingar var.

Däremot såg vi många spår av räv. De klarar sig alltid bra och går ovanpå snön. Hararna klarar också vintern bra. Med så mycket snö så går de ovanpå och når mycket bra mat i form av lövsly.


LINDA BENGTZING ÄR BÄST!!

Hon är fortfarande bäst, Linda Bengtzing!!  Klänningar skitsnygga och framträdandet självsäkert proffsigt och låten bra schlager, väl framförd. Det borde stå mellan henne och Alexander Bard-låten!! Den senare är en i överkant enkel schlager med samma förtjänster som "Cadillac" dvs enkel och slagkraftigt.


Men vem fixar till det hemska mellansnacket?
Sportkommentarer är enfaldiga och platta redan i sportsammanhang och blir inte bättre i melodifestival! Byt manusförfatttare!


Mer minuspoäng till
-Lena PHs klänning
- Björn Kjellmans låt, visst sjunger karln falskt om jag inte är alldeles tondöv. Kan duga till en halvbra musikallåt
- Bluegrasslåten som är dålig för att vara bluegrass och bluegrass är alltid dåligt så det vill inte säga lite


Pluspoäng till
- Pudlarna som gör hyfsad nästan hårdrock, Europe-stuk
-  Fredrik Lindström som pratar klockren Örebroska och alla andra dialekter. Bra idé!!


SKOLÄMNET IDROTT BORDE VARA "Må bra-ämne"

'Eftersom jag tillbringa mycket tid på skolan så funderar jag ibland på varför skolans ämnen ser ut som de gör och vad det kommer sig att de sett så lika ut under lång tid.

Vi har förändrat en del i skolan och det har gjorts många försök att förändra läroplaner, kursplaner, arbetsformer, läromedel, utrustning, föräldrainflytande, lokaler osv. Jag menar inte att vi alltid lyckats, men försöken har i alla fall varit många och ofta understödda uppifrån.

Men skolans ämnen har sett märkligt lika ut under i stort sett skolans hela historia från 1800-talet och framåt. Jag kommer att grunna lite på det av och till i min blogg (tror jag nu i alla fall, om jag inte tappar tråden och lusten). Ett ämne som jag tänkt en del på är ämnet idrott. Och det har väl sin grund i att jag aldrig gillade det själv när jag gick i skolan.

På femtiotalet gjorde vi Linggympa med armar böj och sträck och vrid och så vidare. Sen var det de livsfarliga (åtminstone trodde jag det) hoppen över bocken. Jag fastnade alltid i slutet på bocken och ramlade sedan handlöst ner och slog mig. Jag hatade den och var livrädd för övningen. Det var också en hel del balans på hög bom, samma här, jag var höjdrädd och livrädd.

Det jag gillade var brännboll bägge sorterna och att springa förstås.

Syftet med idrotten var säkert att befrämja rörelser, ge kroppen styrka och lära oss tävlingsidrottsgrenarna så att vi kunde fortsätta vara hälsosamma i vuxenlivet.

Mot bakgrund av den tidens kunskaper om människan och att de flesta skulle ha ett kroppsarbete som krävde styrka och uthållighet så kan jag förstå upplägget, det är logiskt.  Men jag kan inte förstå att man inte ifrågasatt idrottsämnets utformning idag utifrån att samhället ser annorlunda ut, att vi har ett annat sorts arbetsliv som ställer andra krav på oss än då, att vi har nya kunskaper om vad som behövs för att må bra.

Ämnet skulle kunna heta  "Må bra" istället eller nåt sånt och var utformat utifrån vad vi behöver för att aktivt skapa oss ett hälsosamt liv  i dagens samhälle. Det kan gälla att röra på sig, att äta rätt, att hantera stress.

Det skulle kunna vara att hitta rörelseglädjen i den egna kroppen  och den ser säkert olika ut för olika individer (ok med flåshurtig tävlingsidrott om man nu gillar det, men det kunde lika gärna vara dans,  chi gong, eurytmi, lek, ). Varför ska promt alla lära sig utföra alla tävlingsidrottgrenar? Hur många av oss har som vuxna haft någon glädje av att vi strävade och lärde oss höjdhoppsteknik?  Och jag funderar på det moraliska i att inspirera till att hålla på med exempelvis fotboll som vi vet orsakar så många skador på knän och så stora samhällskostnader i form av sjukskrivningar?  (Nu stack jag väl in näsan i ett getingbo förstås!). 

Matens betydelse för hur vi mår är kunskap som vi fått på senare år. Förr när människan kroppsarbetade var det inte så svårt att få i sig alla näringsämnen. Kroppen krävde mat i så stora mängde att det mesta som behövdes kom med. Men nu ser det annorlunda ut och det gäller att välja rätt mat för att täcka in allt med så små portioner och att det inte blir för mycket förstås. Tallrikarna och portionerna lär ju ha blivit för stora för oss. Här finns mycket att hämta ur näringsterapin och hur vi påverkas av mycket socker, av coca-cola, av konserveringsmedel osv. 

Till sist detta med stresshantering. Idag är arbetsdagar kortare än förr men mycket stressigare Och det gäller ju även fritiden. Vi har krav på oss att vara aktiva föräldrar, vilket ingen annan generation behövt vara, att engagera oss i föreningsliv för "den goda sakens skull", att ta oss tid att umgås osv.

Den stressen har vi svårt att handskas med. Vi kan idag en del om hur stressen kan hanteras genom exempelvis att aktivt prioritera i den egna agendan, att ta hjälp av meditation, massage och läkande rörelse.

Detta är kunskaper som barn skulle behöva ha med sig ut i vuxenlivet. Rätt använt under skoltiden kanske det skulle kunna hjälpa barn o ungdomar att hantera den stress de känner även som barn. Vi har en hel del stresssymptom bland barn, med till exempel onda magar. Barn upplever också att de vill hinna göra en massa roliga saker på fritiden och skolan organiseras  ibland så barn stressas.  Det senare är väldigt påtagligt för mig eftersom vi på min skola har ett beslut uppifrån att nu skapa en ny organisation, en organisation som vi i konsekvensbeskrivningen ser kommer att slå ut fler barn med oro i kroppen. Och detta ska vi möta genom att ha mer stödundervisning, mer elevvård. Protester från oss som står barnen närmast har tyvärr inte hjälpt.

 Roligt jobb!!

Tänk att få ha ett så roligt jobb som jag har och så trevliga kollegor!!
Det är ett sånt privilegium!!

Tänk att komma varje dag och möta glada människor, människor som har positiva kommentarer eller bara ser glada ut!  Vi skojar och pratar och kastar skämt i luften medan vi möts i korridorerna. För särskilt långa samtal blir det inte utan avtalad tid. Det är alltid något eller några som väntar på oss.

Det finns mycket glädje trots att  förutsättningarna ofta är ganska dåliga. Vi stressar, hinner inte ha raster, göra himla långa kompakta dagar. Det är dagar som ibland innehåller svåra professionella möten med föräldrar och barn som får slita för att hålla ihop sina liv på olika sätt. Det är nog svårast, att känna den egna maktlösheten inför barns utsatthet och deras föräldrars utsatthet, för det hör nästan alltid ihop. Det är möten som berör på djupet och som finns kvar en god stund efteråt.

Men vi stöttar varandra, hjälper varandra, uppmuntrar varandra, påminner varandra om att vi tillsammans gör ett riktigt bra jobb. 


Ta bort kommentarer

Jaha, så har jag då drabbats av det som jag antar förr eller senare drabbar alla bloggare. Att någon försöker utnyttja min blogg för att sprida lögnaktig propaganda och dumheter.  Jag tillåter mig att ta bort såna kommentarer

SKROTA DEN NYA SEXBROTTSLAGEN NU!!

Vad är det för fel när en massa kloka och välavlönade jurister och politiker inte ska kunna skriva en sexbrottslag som kriminaliserar sex med barn???

Eller är det inte "lagskribenterna" det är fel på??

Är det HD som lider av gubbsjuka när man ständigt hittar på nya kryptiska skäl för undantag???

I så fall spelar det väl ingen roll hur väl lagen skrivs, gubbarna som dömer  kommer ändå att slingra sig och leta upp kryphål.

Det kan aldrig vara så att att det är en ursäkt att barnet i fråga "såg ut att vara vuxen"!

Herregud, öppna ögonen, vi har 9-10 åringar som fysiskt sett är fullt utvecklade små kvinnor.  Ska sex med dem också vara ursäktligt då bara för att  deras kroppar har haft bråttom???  Inuti är de fortfarande barn och ska kunna få lov att vara det ett tag till.Receptet ska förnyas

Nu idag äntligen ringde syster E, vem det nu kan vara från Carema närvård, vårdcentralen i Årjäng och meddelade att hon eller min läkare, fattade inte riktigt vem av dem, varit i kontakt med ytterligare en läkare för att diskutera min receptförnyelse. Och nu fick hon äntligen tag på mig och erbjöd tre alternativ. Jag valde ett av dem och nu skulle receptet verkligen ringas in till Apoteket i Årjäng. Men när var fortfarande oklart. Idag är torsdag och det kunde bli imorgon eller någon dag nästa vecka, eller så.

Nu börjar vi närma oss slutet på följetongen Carema närvård eller........


Slut på rådjuren= slut på rovdjursmaten=ut o mata nu rovdjursvänner!!

Nu tar det hårt på rådjur och älg i den hårda vintern. Människor som bor på landet har försökt med stödfoder, plogat fram mat och dragit ut ensilage, men det verkar som om nu rovdjuren ändå tar det sista av klövdjuren i en del områden.

Det betyder att rovdjuren inte heller har mat. Nu väntar vi bara på att alla de rovdjursentusiaster vi har  i våra storstadsområden ska rädda sina fyrbenta vänner från att svälta ihjäl och komma ut och hjälpa till.  För det lär ju enligt alla undersökningar som gjorts vara så att kärleken till de stora rovdjuren växer med avståndet till dem.

Det går bra att leja transporter för exempelvis självdöda tamdjur och dra dem ut i skogen. Att bedriva viltvård i praktiken kostar både tid och pengar och någon måste ju göra det för att lindra djurens nöd.

300 MILJONER FÖR NAMNET "SWEDBANK"= SANSLÖST!!

Vi hör på sena nyheterna att Föreningsbanken, den gamla lantbrukarbanken, "skrämjölskassan" som man säger här,  ska byta namn till Swedbank och att namnbytet ska kosta 300 miljoner!!  Vi tar oss för pannan och stönar.

- Jag byter bank,!! säger gubben.

Vad är det för tid vi lever i???  Våra strävsamma och sparsamma bonde-förfäder skulle bara veta hur vi förvaltar deras arv!!  Antagligen snurrar de vildsint runt i sina gravar.Jaaa!!! Två nya valpar!!

Nu äntligen har vi kommit till skott med valpfrågan. Taxen Anton är 13 år gammal och han börjar bli lite döv och senil. Det är bara att inse att han inte kan leva i evighet. Vi ringde hans uppfödare; Anders Månsson, som också är med i avelsrådet för taxar. Vi ville kolla om det fanns något blod kvar av hans uppfödning, någon släkting med Ajax. Men det var tunt. Vi fick i alla fall några namn och tips och nu har vi tingat en valp. Fast tiken har  vare sig löpt eller parats än. Så det får bli framöver hösten.

Roland o Bosse är i Elverum i  Norge i kväll o parar den gemensamägda tiken Valsa. Så det kan bli en hanvalp efter henne fram i sommar.  Jag längtar verkligen efter att vi ska ha en valp. Det är mer än 10 år sen sist tror jag.  Roligast av allt är att ha två på en gång. De leker ´tillsammans och har så roligt. Det gör dem rent fysiskt starka också. Men  nu får det bli staket runt tomten.

Den senaste valpen Pampe (ok det var bara två år sedan vi hade en valp, men jag försöker tränga bort minnet!) blev påkörd och honom måste vi ta bort efter det för benet blev aldrig bra. Det var så hemskt att mista honom. Jag hade verkligen fäst mig ordentligt och var otröstligt lessen. Sen dess har jag inte klarat av att träffa eller snossa på hundvalpar. Nästa gång jag avnjuter en valpflock får bli när vi ska ha en ny egen valp. Det har gjort för ont att träffa andras valpar och det är något med lukten av valpar som är så speciellt. Inget annat luktar så gott som en liten valp!! Ingen parfym i världen!

Nu är alltså gubben på rymmen och jag passar på att slippa ha TVn på och lyssnar på "Tolite Hostias" och några andra klassiska stycken. Och det på hög volym.  Om o om igen. Jag brukar låta mina elever lyssna på klassisk musik ibland för att bredda deras musikspektra lite. Spelade i början på veckan ett stycke som jag inte haft framme på länge. Tänkte att det kommer de väl inte ihåg, det var så länge sedan. Men en gosse räckte upp handen och svarade " Bethoveens symfoni nr 6" helt klockrent. Det gladde mig för då förstår jag att det ligger där strax under ytan i minnet på fler. Och kanske har de alla en liten  skatt av musik och bilder med sig ut i livet från sina första  två år i skolan; Beethoven, Grieg, Saint Saens, Andy Warhol, Gaudi, Roy Lichtenstein.  Jag tror att de är bättre att ha några få med sig som man kan mycket om än många som har passerat revy. Gaudis familjekyrka i Barcelona är på något sätt ständigt närvarande: Är den färdig nu då fröken? År den lika stor som kyrkan i Köln som vi får bilder på från våra brevvänner där?

NEGATIV KRITIK= MENINGSLÖST!!?

Annaa skriver ett blogginlägg om oförmågan bland journalister att ta till sig kritik. Jag tänkte ta upp kritik-tråden utifrån mitt jobb med barn och hur jag kan använda kritik där och skriva om  det i en kommentar på Annaas blogg. Men jag insåg strax att här handlar det om att jag släpper ut minst en käpphäst på grönbete och då är kanske en kommentar inte rätta platsen. Käpphästar vill ju ta plats. Och det bästa med att släppa ut dem är att man vet inte om de kommer tillbaka, eller hur de ser ut när de kommer tillbaka. För de kan ju bli rejält avhyvlade. Det är lite spännande.

För länge sedan, när jag var ny som lärare, kunde jag försöka använda mig av negativ kritik av något som barn gjort. Det fungerade aldrig. De såg bara vilsna ut i blicken och tappade sugen. De provade aldrig mer efter det. Jag såg i deras ögon att de tänkte ungefär så här;

- Nu fanns det en massa alternativa vägar att göra den här uppgiften på och jag valde en av dem. Nu säger Du att den är fel. Då vet jag att den är fel, men jag har ingen aning om vilken av de andra vägarna som jag tänkte på som är åt rätt håll. Du står nu där och anvisar mig en väg som Du försöker beskriva, men jag har ingen aning om var den går, det är ingen av mina vägar, jag hittar ingen början på den.

Min erfarenhet är att negativ kritik bland barn är enbart destruktiv. Den fyller endast en enda funktion; får barn att känna olust inför själva uppgiften,  vill inte pröva att vara kreativ mer och absolut inte tänka själva igen.

Men om jag istället vänder på kuttingen och i en rent ut sagt dålig text t.ex. försöker hitta något som är bra (finns nästan alltid) och lyfter fram det, samtidigt som jag tiger om allt det dåliga, då får jag en unge som känner lust inför uppgiften, vill pröva igen och framför allt vill vidareutveckla det jag sa. Det som var dåligt i texten kommer därför att få en liten plats i fortsättningen helt enkelt därför att jag "tigit ihjäl det". Det jag tiger om släcks ut och det jag berömmer och lyfter fram växer sig starkare.  

Jag berömmer alltså inte för att fjäska för barnen utan för att jag vet att det är suveränt som pedagogisk metod. Genom att lyfta fram det som är bra får jag barn som utvecklas bättre, lär sig bättre och får mer lust för lärande. Men det går aldrig att berömma något som inte är bra. Det genomskådas genast och allt blir fel. Jag måste verkligen hitta det som är värt att berömma.

Så här började jag nog tänka på allvar när jag jobbade med barn som hade olika grader av handikapp och som nästan aldrig klarade av exempelvis sociala situationer. Men där blev det väldigt tydligt att om jag ignorerade felbeteenden och istället "såg" och lyfte upp de bra beteendena så växte de snabbt och blev mer av och de dåliga tynade bort lite. (Men ibland kunde det innebära några dagars intensiv spaning för att hitta något enda som var bra bland alla dåliga beteenden, speciellt hos barn med autistiska drag!!)
 
Är det nån skillnad på  journalister och barn därvidlag? Det känns för mig rent spontant som att journalister också borde bli bättre om man går in och förstärker det som är bra i en text och struntar i  att kommentera det dåliga. Men det kanske inte är så? Jag har som sagt bara erfarenhet av barn, knappast av något umgånge med yrkesskribenter.


Kaos i sjukvården i Årjäng nr ?

Jag har haft upplevt att sjukvården i Årjäng har problem med tillgängligheten, med samordning och med datasystem.

Häromdagen läste jag i tidningen att alla de 4 fastanställd läkarna sagt upp sig och insåg då att det kanske var fler som upplevt samma sak. Inte minst de anställda.
 
I NWT så säger Carema, delvis understödd av företrädare för Årjängs kommun att detta kan var positivt. Det kan vara en nystart att bli av med läkare som inte vill ta emot så många patienter som man önskade. Kontentan av det hela är att en chef äntligen har slagit näven i bordet för att få ordning på obstinata läkare som inte vill höja sitt arbetstempo.

Jag undrar hur läkarna ser på det hela? Varför vill de inte höja sitt arbetstempo?


TYSKLAND i svårigheter.

Vi har fiskegäster på Brogärdet, ett tyskt par från trakterna av Stuttgart. Det är genuina vildmarksvänner som varit 14 gånger i Kanadas otillgängligare delar  på äventyrligheter. De är vana vid både snö och kyla och uppskattar det väder vi har just nu, 20-25 grader kallt och massor av snö. De vintermetar och har fått rejäl solbränna av dagarna ute på isen.

De har gett ett sympatiskt intryck så vi bjöd hem dem i går kväll på lite kvällsmat; Janssons frestelse, korv o köttbullar, hembakad kaka (Rolands mammas) och en efterrätt med de stekta fikonen (äntligen!! ). Enkel mat som vi av erfarenhet vet att tyskar brukar uppskatta och det gjorde de.

Det är roligt att träffa människor med helt andra erfarenheter än våra egna. De berättar om arbetslösheten i Tyskland och om uppgivenheten i landet. Hur man ser mörkt på framtiden och att det aldrig tycks bli bättre. Hur människor i gemen ger återföreningen med öst en stor del av skulden och ångrar den. Det var så dyrt att bygga upp infrastruktur och samhällsfunktioner där. Nu har öst modernare system än västdelen när det gäller exempelvis telefonnät, el och en del annat. Och det väcker naturligtvis ont blod också.
Man pratar om politikernas oförmåga att hindra att jobben strömmar ut ur landet till låglöneländer och att det inte växer fram nya. De som är äldre än 40 har svårt att få nya jobb om de mister sitt gamla, vilket frun här hade gjort. Men hon hade turen att få ett nytt.

Vi pratar om att de öppna gränserna också släpper in organiserad brottslighet från öst; Litauen, Ryssland exempelvis.  Både hos dem och hos oss har det gått så långt att vi alla börjar blir skeptiska så fort vi ser en bil med Lt -landsskylt  och hör namnet Kaunas.  Vi är eniga om att det är hemskt att det har blivit så för det är naturligtvis en liten  grupp människor i de här länderna som står för det kriminella, fast det är dem vi träffar på och inte de andra. Vi försöker värja oss från våra egna fördomar.

De drar paralleller till Kanada och synen på indianer där. Indianerna  lever delvis  i reservat, många i djup misär med svåra alkoholmissbruk, hög kriminalitet och i samhällsstrukturer som har havererat helt. Deras försörjning är en check från staten. Kanadensarna vill inte se dem.

De berättar också om att det finns möjlighet att invandra till Kanada. Man kan köpa en plats i landet för sin familij. Det kostar 1 miljon Euro, alltså nästan 10 miljoner kronor!  De hade en period varit intresserade av att köpa ett hus där för att kunna vara där delar av året men gett upp projektet eftersom det var så långt o dyrt att resa dit. Nu siktade de på något närmare; Sverige, Norge eller nåt.

De berättar också om att tyskar ofta har en speciellt positiv bild av SVerige o svenskar och att de får den genom Astrid Lindgren. Alla tyska barn frossar i hennes böcker och där är bilden av Sverige. De läser också en hel del annat svenskt; Selma Lagerlöf, Håkan Nesser, Wallanderböcker.  Det trodde vi inte, ett land som Tyskland har så många egna bra författare. Vi pratade om böcker  och om deras favorit för tillfället ; Paasilinna! Som jag nyss köpt!

'Det här är trevliga möten med nya människor o vi tar ibland tillfället i akt eftersom vi ofta  har gäster i våra två fiskestugor, Brogärdet och Tjärnshaget.

Jag drack ett glas rödvin till maten, verkligen bara ett, och straffas nu med att vakna klockan 3 på natten och får fördriva vakentiden med att skriva ett delvis meningslöst blogginlägg, en helt ointressant inblick i vårt vardagsliv - ett opretantiöst dagboksblad....................

ENDAGSSEMESTER I VÄRMLAND nr 4 "Fredens" lövbiff + Guterudbesök

ENDAGSSEMESTER I VÄRMLAND nr 4
Det är något speciellt med restaurang Fredens lövbiff. Den har varit likadan i minst 30 år och det har nog inredningen på restaurangen också varit. Bemötandet är också alltid väldigt trevligt. Vi hann alltså klämma ner en biff på Värmlandssemestern igår.

Sen tog vi en tur till köpcentret Bergvik. Jag brukar sällan handla mycket, men nu shoppade jag loss ordentligt. Det var rea på vinterskodon. Jag köpte inte mindre än två par stövlar och ett par kängor. De var verkligen prisvärda. Läderstövlar har jag inte köpt på flera år och de gamla kängorna jag har är spruckna i ovanlädret!

Dagen avslutades med att vi på hemvägen tittad in till Olle o Tina Jacobsson i Långserud och pratade bort en stund. Olle är en av tre driftiga bröder som brukar föräldragården Guterud. De arrenderar jordbruket här hemma på Liane.  Jag är en stor beundrare av deras skicklighet som företagare. En bonde som klarar sig idag måste vara bra på jordbruk, kor, maskiner, skog, ekonomi och dessutom ha en rejäl portion is i magen inför alla plötsliga omkastningar i jordbrukspolitiken från EU o regeringen. 

Just nu har de med hjälp av egenproducerat foder i ett visst system, lyckats så bra med sin mjölkproduktion att tanken svämmar över.

- Kärt besvär, som Olle utryckte det

Vi kikade också på den värmeanläggning som Olle o Tina installerat i sitt hus. De har en pelletsbrännare som går att elda havrre i om man vill. Vi funderar på att sätta in en sån i sommar, åtminstone i Rolands föräldrahem.

Det blev en rundtur i det vackra gamla huset som de bor i. Rummet på övervåningen är suveränt fint med breda hyvlade plankor i taket och en öppen spis.  Jag faller alltid i trans över vackra hus och glömde forstås bort att ta kort.

Vi har haft en jättefin "semesterdag" i Värmland. För oss som börjar bli så hemkära så är det precis lagom resa.  Vi spelade hela tiden i bilen 50-60 talsrock som man blir glad av. Det lät som i en gammal raggarbil 1963 eller så!! Vi skrattade åt låten "Cadillac" och upptäckte att texten faktiskt bara är en enda rad som upprepas hela tiden. Ändå har den blivit en kultlåt.

Märker nu att jag nog varit lite tagen av eländet med ny organisation på jobbet ett tag. Det har legat som en blöt filt över själen i ett par månader. Skönt att det är över nu o att beslut är fattat även om det är jättedåligt. Jag är verkligen så där glad som jag brukar vara nu igen. Jag kommer ju i alla fall alltid att älska mitt jobb och mina ungar. Jag kommer i alla fall alltid att tycka om att gå dit på morgonen.

Och jag gillar verkligen att göra såna här semesterturer. Jag behöver inte åka långt bort och länge till exotiska platser. Lika bra att erkänna det.


ENDAGSSEMESTER I VÄRMLAND nr 3 ! Jörgen Zetterquist-utställningen

ENDAGSSEMESTER I VÄRMLAND nr 3 ! Jörgen Zetterquist-utställningen
Först var vi alltså på villamässan i Sunne. Där var kön till kaffet jätte-jättelång när vi kom så Roland fick inget kaffe nu heller. Det började bli kris. Men till slut lättade det på lite och då lyckades vi buffla oss fram till kaffe o ett bord.

Efter Sunne åkte vi tillbaka till Karlstad o hann in på Konstfrämjandets Jörgen Zetterquistutställning. Vi gillar hans bilder, framför allt hans tecknade porträtt. På utställningen var det med ett suveränt tecknat självporträtt.

Eftersom det var första utställningsdagen så var Jörgen själv där och även hans fru. Jörgen är en känd värmlandsprofil och bor i Arvika. Vi pratade lite med dem och konstaterade att frun skulle åka på fjällsemester med en gemensam bekant bördig från Årjäng.  Jag fick ta ett kort.


ENDAGSSEMESTER I VÄRMLAND nr2, Hinsehäxan

På bokhandeln i Sunne införsskaffade jag Belinda Olssons gravidchock-bok (alla pratar om den) och Paasilinnas "Världens bästa by" (en kollega pratar ivrigt o varmt för Paasilinna som jag aldrig läst förut, så nu får det bli!). Dessutom kunde jag inte låta bli att köpa "Hinsehäxan".

Hinseberg är ju kvinnofängelset i Örebro. Jag har träffat några "Hinsehäxor" trots att jag knappast umgåtts i kriminella kretsar någonsin i mitt liv. När internerna från Hinseberg skulle åka hem på permis, eller för gott, eller för all del också när de avvikit från anstalten så skedde det oftast med tåg. Första anhalten och tågbytet blev ofta Hallsberg. Förr åtminstone kunder det bli en del väntan på nästa tåg och då var det nära till hands att gå tvärs över gatan till Wienerkonditoriet för att ta en fika.

Wienerkonditoriet var mitt "stamfik" (jag har alltid gillat kondtorier, både för allt smarrigt som man kan äta där,  för att sitta och prata eller sitta ensam med ett skrivblock eller en tidning, eller bara för att titta på folk och tänka). Ibland var de här damerna lite pratsjuka och slog sig ner om man satt där ensam.  Jag kommer ihåg något av dem:
Ofta mörka hesa röster efter år av alkoholmissbruk
Grov rödaktig hud
Billig hårfärgning
Storrökare
Nervöst pladdrande

Men aldrig någonsin pratades det om djupa väsentliga saker utan bara om väder och vind och senaste på kändisfronten, populärmusik och så.

Åter till semestern i Sunne: Vi gick och tittade på utställningen på "Slottet" Det var lite av varje och jag köpte en akvarell som heter "Vinterljus" Jag gillar den verkligen, men förstår inte hur jag ska få hem den när utställningen är slut. Igår var vernissage så jag kunde inte ta den med hem, vilket man ibland kan få göra om utställningar snart är slut.


ENDAGSSEMESTER I VÄRMLAND!! nr 1

Det blev liksom en semesterdag igår. Vi åkte mot Sunne o villamässan där. Och så blev det men lite vims på vägen;

Först hade vi tänkt gå in på Esters kafé efter E18 så Roland skulle få sitt förmiddagsfika och jag skulle få titta på bildutställning som de brukar ha. Men det hade inte öppnat när vi kom dit. Sen tog vi Karlstad. Jag gick in på Hemköp och fick tag på konserverade fikon. Köpte 10 burkar så nu har jag ett förråd.

Därefter åkte vi till Konstagalleriet för att se en utställning, men det hade inte öppnat, inte heller Värmlands museum. Roland letade efter ett öppet kafé men hittade inget. Nu började koffeinabstinensen kännas av, klockan var bortemot 11.

Alltså lämnade vi Karlstad och åkte mot Sunne. 

Först åkte vi in till stan och letade kafé. Två som vi hittade var stängda och det tredje var helt fullt och med kö!! Roland flydde ut med något vilt i blicken. Jag uppdaterade mitt läsande på Sunnes bokhandel. Det var länge sedan. Jag har ju den senaste tiden varit en bloggskrivare istället för en bokläsare, alltså en aktiv språkhanterare istället för en passiv om man vill försöka uttrycka det lite positivt.


Bloggläsarinstruktion

Jag ser att en del bloggskrivare ibland lägger in en bloggläsarinstruktion för ovana bloggläsare. Det verkar vara en bra idé så nu gör jag det också.

Blogginlägg läses i omvänd ordning, dvs de som är längst ner kommer först i tidsordning. Datum står längst ner på varje inlägg.
 
I kolumnen till vänster finns min bloggs teman; exempelvis  allmänt, vardagsfilosofi, Carema (en blogg om sjukvårdskaoset i Årjäng), inredning.  Jag försöker kategorisera så här för att få lite ordning på mina inlägg. Den som är speceillt intresserad av att läsa det jag skrivit om till exempel inredning kan klicka på det ordet. Då kommer endast det jag skrivit (och fotat) om inredning fram men inte det andra.

Man kan också som läsare välja ut alla blogginlägg som skrivits under en månad genom att klicka på månadens namn i kategorikolumnen.


KAOS I SJUKVÅRDEN I ÅRJÄNG BLEV HAVERI IDAG!!

Igår fredag,  sa alla läkarna upp sig!!!

Jag har ju under en period haft ett återkommande bloggtema kallat Carema. Där har jag beskrivit mina ibland tämligen kaotiska erfarenheter av sjukvården i Årjäng. Jag har försökt att vara ärlig och beskriva det precis om jag upplevt det från mitt perspektiv; kaotisk organisation, krånglande datorer, trevlig och professionell personal, och en näst in till onåbar tidbokning. Jag har ett flertal tillfällen uttryckt tankar som att jag som patient kan ju bli road / arg /upprörd över förhållandena, men jag drabbas ju inte så ofta. '

Det är ju personalen som måste fara illa på att det är som det är med sjukvården i Årjäng. De ska ju stå ut varje dag. Men jag kunde inte föreställa mig att det var så illa.

Igår sade alla fyra läkarna på vårdcentralen i Årjäng upp sig. De slutar i juni och då har vi ingen kvar av de gamla läkarna.

Det jag har kallat "kaos i sjukvården i Årjäng" har nu alltså blivit ett totalhaveri. Det var alltså inte bara när jag var där, eller när jag ringde som det var dåligt.

Carema har redan annonser ute för att få nya läkare. Man raggar också i Holland, Belgien hör vi och i Danmark. Om man inte lyckas så blir det hyrläkare.


VARG-KRAMAR-LÖGNER I NWT IDAG= UPPRÖRANDE!!!

Herregud, nu har tidningen NWT slagit alla rekord och släppt ut alla sina vargkramare på grönbete i den sagovärld de skapat sig när det gäller rovdjur. De har tillsammans fått koka ihop en mustig soppa av rena lögner och halvsanningar i dagens tidnings temabilaga!!

Jag känner hur adrenalinet pumpar genom kroppen i ilska över att det inte krävs någon enda anständighet i hur man brukar det fria ordet. Här har man utnyttjat pressfriheten till att sprida den mest ovederhäftiga progaganda.

Sven-Erik Karlsson har fått fabulera vidare om internationella ligor som genom  Hells Angels-metoder terroriserar vargvänner och dödar en stor del av den svenska vargstammen! Alla som är någorlunda insatta verklighetens vargmotstånd vet att allt sammans är uppdiktat.

Det blir ren skär ärekränkning när man beskriver de människor som debatterar varg i pressen som delar av kriminella kriminella ligor.  Skulle det alltså innefatta Viviann Gerdin och Runar Patriksson riksadagsledamöter, Gunnar Glöersen på Jägareförbundet, Lotta Wiringe bonde i Väse ??

Man påstår att hundar dödas av varg därför att hunden söker upp varg. Alla som lever i verkligheten vet att det inte är sant.

Man hävdar att motståndet mot varg har sin grund i fördomar. Det är inte sant. Många människor har genom vargens närvaro förlorat stora delar av sin livskvalitet. Det är inte vargen som är hatad, det är vargpolitiken  som är hatad, den som inte låter  drabbade  människor försvara sina djur och sitt levnadssätt.


KYSSAR OCH KVARNTORP!!

Vi hade fniss-stund på jobbet idag, jag o några yngre kollegor (Jag har världens bästa arbetskamrater och det är jag ofta glad för) Vi satt i lärarrummet och pratade och hamnade in på ämnet kyssar, hur nu det kunde gå till.

Jag berättade om när jag första gången såg människor som kysstes. Det kan ha varit 1957 eller så och jag var 6-7 år så där.

Nära mitt föräldrahem bodde ett äldre par, familjen A. De hade ett barnbarn som brukade tilbringa större delen av somrarna hos dem. Hon var i min ålder så vi lekte förstås och jag hamnade ibland i deras hem.
Familjen A hade också en son, L. Han var ogift men märkvärdig och vacker och hade brylkrämsvågor i håret. L. jobbade på Kvarntorp och det var fint på den tiden.

Kvarntorp var något så underligt som en svensk oljeindustri som tog fram olja / bensin ur skifferberg. Detta var en stor industri på 50 talet och syftet var att säkra en inhemsk produktion av bensin i händelse av ett nytt krig. Andra världskriget och dess bensinransonering var ju fortfarande i färskt minne. Produktionen gick med förlust och kostade staten oerhörda summor varje år. Allt har beskrivits i boken "En studie i slöseri". Miljökonsekvenserna var stora; alla lövträd i närheten dog varje sommar och stod som svarta skelett i landskapet, allt silver svartnade inom en radie av en mil pga svavelröken. Verksamheten avbröts efter några år. Idag ligger slagghögen kvar som ett gigantiskt monument på närkesslätten och jag tror den är slalombacke.

Tillbaka till L, som sedemera fick ihop det med en välbärgad bonddotter. Det var väl  att betrakta som ett kap eftersom han kom från en fattig familj. Det blev  förlovningskalas i trädgården hos familjen A och jag var där förstås. Det var då  jag fick se dem kyssas.  De stod på gräsmattan. Jag höll mig lite på avstånd och stirrade  med skräckblandad förtjusning. Jag hade aldrig sett någon kyssas förut. Mina föräldrar var i likhet med många andra i sin generation aldrig intima i andras närvaro (och länge betvivlade jag att de var det ens när de var ensamma). 

Det var inte bara själva det där snuskiga kyssandet utan det skulle alltså hållas om varandra  på ett speciellt sätt.  Och varje gång de kysstes så lyfte hon på ena benet bakåt! Jag begrep inte varför hon lyfte på benet, men å andra sidan begrep jag inte varför de över huvud taget höll på så där. Så det var väl bara att köpa hela kittet rakt av; munnar där, armar så och benet opp! 

Nu gällde det för mig att verkligen studera och memorera hur detta gick till för jag insåg ju att jag så småningom skulle tvingas in i liknande aktivteter och då gällde det att veta hur  man skulle göra. Och jag fick inte glömma det där med benet heller!

Huruvida jag verkligen lyfte på benet första gången jag kysste en pojke ska jag låta vara osagt. Det har fallit in i glömskans mörker.  Senare i livet har jag alltid trott att hennes benlyftande hade något att göra med hennes höga klackar och svårigheter att hålla balansen. Men när vi nu pratar om saken i lärarrummet så säger kollegorna att de läst en tidningsartikel om att när man verkligen uppskattar en kyss så lyfter man på benet så där! Och en kollega från ett exotiskt land berättar att det betyder att de kyssande inte bryr sig om eventuella åskådare, det är en bakåtspark åt dem. 

Men varför ska man belasta ett numera ganska skröpligt minne med såna här helt onödiga saker??? Jag har ju fullt sjå med att inte glömma väskan på affären!! Var sitter delete-knappen?? Jag vill radera.
 
BLOGGANDE MOT FÖRDUMNING O PASSIVITET???

Ja, det är väl kontroversiellt att skriva så antar jag, att bloggande kan vara en  reaktion mot fördumning och passivitet i samhället.

Bloggande kan naturligtvis vara allt möjligt, men det är oftast en aktiv handling, en skapande handling, ett uttryck för kreativitet. Och det går inte att bortse från att det är en eruption av folkligt skrivande. Det är så många som utnyttjar möjligheten att uttrycka sig i skrift. Många som aldrig någonsin försökt förut, inte sedan skolans beordrade  skrivövningar.

Bloggande kan vara, som Petra,  "sallyklee",  säger, en motvikt mot allt det som är passivt konsumerande av nöjen; TV, video, dataspel.  En handling som är aktiv och där det står var och en fritt att uttrycka politisk vilja eller ovilja i stort och smått, skapa opinion, kommunicera.


HAR DU FÅTT ÄGGVITA????

-Har Du äggvita? frågade jag och försökte lägga in en 5-årings hela medlidande i rösten.

Året var 1955, den sommar då allt förbrändes i långvarig torka, det året då brunnarna sinade (vi mätte varje dag!) Som lägst var vår vattennivå 28 cm. Vi klarade oss alltså, men fick snåla alldeles oerhört mycket. Vi gick alla klädda i så lite som möjligt. Mina föräldrar var strängt upptagna med att vattna i den nystartade jordgubbsodlingen så jag blev väl ett rotehjon, vandrande runt i stugorna, terroriserande alla vuxna som inte kunde komma undan en frågvis, tjatig 5-åring: husmödrar fast i köket, bönder i lagården o. dy. För det var ju vuxna jag ville prata med. De kunde ju föra riktiga samtal och de bar ju omkring på alla hemligheter om hur livet egentligen var. Med konster och knep kunde man luska ut ett och annat.

Fast medlidandet gick nog förbi, eller också kan inte en 5-åring låta medlidsam. Jag har försökt lyssna efter på de mindre skolbarnen. För M försvann in i skafferiet och kom ut med en öronlös porslinskopp med något simmigt, slemmigt, genomskinligt på botten.

Hon höll den under min näsa och mina ögon blev ännu större än de vanligtvis var.

Vad var det här att väsnas om!! Jag hade ju hört det förfärade pratet på bygden - alla pratade om att höggravida M hade fått äggvita. Varför var de så skräckslagna över den här sörjan på bottnen av en kopp? Vad kunde nu den göra för skada på en alldeles stor och vuxen mamma?? Och vem hade hon fått eländet av??  För så sa ju alla:

- Hon har fått äggvita!

Och så himlade de med ögonen.

M. skrattade när hon såg min häpna min, svepte runt med sin prickiga klänning och ställde tillbaka koppen i skafferiet.  Sen snöt hon i en van rörelse  dottern K med sitt förkläde och pratade glatt på om annat. 

Jag var bara så avundsjuk; tänk att man kan tycka så mycket om sitt  barn att man snyter det i sitt förkläde!! För det måste ju vara kärlek, att gå omkring med ett förkläde fullt med snor för sitt barns skull.

M var en viktig källa till vuxenkunskap under några år där. Det var hon som visade oss hur det egentligen kom sig att kjolarna på hennes klänningar stod ut så där snyggt. Jag och grannpojken S fick se hela ståltrådsställningen! Det var grejer!  Våra mammor var en äldre generation, lite mer präktiga. De hade inga ståltrådsställningar och utstående kjolar.

Men M hade alltid fräscha fina bomullsklänningar i tunna tyger, gärna vit botten med klara prickar på eller ränder. Sen hörde alltid ett bälte till i skarp färg. Hon var verkligen söt, ja nästan vacker med en drottninglik hållning.
HÅLL DIG VÄL MED FRISSAN-HON HAR MAKTEN ÖVER DITT DNA!!

Hör på nyheterna att polisen nu fångar många bovar med hjälp av DNA. Men kan använda den tekniken för brott som har längre strafftid än 2 års fängelse tror jag.

Det verkar som om närvaron av en viss persons DNA på en brottsplats med automatik fäller för brottet. Det verkar lite skrämmande. Jag dräller ju mitt eget DNA omkring mig ganska hejdlöst. Ja, överallt där jag rör mig egentligen. Det blir väl lite hudavskrap och lite tappade hårstrån här och där. Så ligger det där och väntar på att bovar och banditer ska samla in det och hälla det över sina brottsplatser. Sen ringer de diskret o tipsar polisen. Resten är rutin antar jag.

Måste hålla mig väl med min frissa förstår jag. Hon har ju alla möjligheter i världen att samla in och slå mynt av mitt DNA. Ska tänka på att vara extra vänlig i fortsättningen.

BILD BORDSDEKORATION!

BILD BORDSDEKORATION
Bordsdekoration uppifrån taget kort!

Jo, så här var det. Jag såg under Göteborgsbesöket en fin bordsdekoration tyckte jag; en stor, låg, vid glasbehållare med flytljus, stenar och glas och annat i. Jag köpte förstås och arrangerade glad i hågen på bordet hemma.

Men nej, det funkade inte. Jag var irriterad på den varje morgon. Den stämde inte alls. Kanske ett uttryck för min gamla motvilja mot vatten. Igår kväll gav jag upp. Fiskade upp allt ur vattnet, torkade o la undan. Sparar den tills lummern kommer, då kanske ett nytt försök; lummer i vattenbad och ljus mellan.

Sen la jag upp mina kära stenar igen så som på bilden här. Jag gillar stenarna. De kommer från olika ställen o bär olika minnen; en bit ur Berlinmuren, stenar från Dalhalla, rund fin flinta från norra Jylland, en skrovlig fin platt sten från en stor sten på den högsta punkten på Lianeskogen, köpe-ortoceratiter som påminner om golvet i min barndoms skola, guld/svavelkis-sten från guldgruvan här i Sillerud, bärnsten som minner om besöket på julmarknaden i Lübeck,  osv

Under ligger svarta skifferplattor som jag också köpte i Göteborg nu. Dem gillar jag i alla fall.

Rapport från Mattias i LA; effektpedal o radiointervju!

Nu ramlar mailen in från sonen Mattias i Los Angeles. Först ett lyriskt över hans köp av en effektpedal till gitarrspeleriet. Det är en sån som Pete Townsend hade, med helt fantastiskt ljud. Vi ska få en ljudfil vad det lider.  Det är alltså en gammal grej han köpt om jag förstått det rätt.

För något år sedan köpte han en gammal gitarr också, en Gibson. Men som jag förstår så är priserna inte på något sätt gamla. Prisökningen slår inflationen med hästlängder. Men han säger att de är absolut värda varenda dollar. Mattias har nog alltid spelat nåt instrument och nu är de fyra st som lirar på jobbet (skulle Jerrry Williams ha sagt); det är Mattias, en australiensare, en japan och en amerikan.

Igår kom ett något överraskat mail från Mattias. Han hade plötsligt blivit uppringd på telefon och intervjuad av Radio Värmland P4 programmet "Drive". De hade ställt frågor om hans jobb med att göra dataspel på Pandemic Studios. Han blev något överumplad och grämde sig över att han nog inte hade gett några jättebra svar. Men den som vill kan kolla! Exakt vilken dag det sänds visste inte programledaren, kanske idag eller imorgon. Drive sänds alla dagar mellan 16.00 och 17.45.  Måste ringa farmor o mormor idag så att de  lyssnar.  Annars kan vi väl hitta en ljujdlänk i efterhand via P4 Värmland antar jag .
Speciell dag

Den 8:e mars är en speciell dag och kommer alltid att vara det, inte för att det är interntionella kvinnodagen. Den har speciella minnen för mig.  Det var den dagen 1980 som min far dog. Han var inte gammal, hade fyllt 66 i november. Men han levde väl ändå på något sätt på övertid och var förtidspensionär sedan flera år. Han hade haft flera hjärtinfarkter och minst en hjärnblödning. Dessutom hade han Parkinsson och var opererad för svår prostata.  Åren före sin död sov han mest hela dagarna och jag vet att mamma väntade slutet när som helst. Hon funderade varje dag om han skulle orka en dag till.

Pappa dog hastigt i hemmet. Det var på förmiddagen. Han hade gått sin vanliga tur till postlådan för att hämta tidningen. Han kom  tillbaka men inte ända in i huset, utan föll ner och  dog på trappen. Det var hjärtat. Mamma tyckte det var jobbigt med att polisen måste komma när det var dödsfall hemma. Men de var vänliga och undrade om hon klarade sig nu. Mamma hade  brutit lårbenshalsen och gick omkring med kryckor så det såg väl lite eländigt ut. Sorg fanns förstås med i bilden och det hela gick ju så hastigt, men det blir ändå inte den starka sorgeupplevelsen när någon varit så sjuk så länge som han hade varit. Sorgen blir liksom uppblandad med lättnad också, att det nu är över. Han hade levt sitt liv och till och med fått uppleva sina barnbarn. De var födda 1980, den yngste skulle fylla 3 det året.

Men den första sjukdom jag minns att han hade var blödande magsår.

Jag kan ha varit 9-10 år eller så. Han blev liggande hemma väldigt illa däran. Då ringde han till distriktssköterskan. Man gjorde det på den tiden. Hon hade sin mottagning i församlingshemmet bredvid kyrkan. Jag tror att hon fortfarande var kvar där då. Men det blev snabb transport till sjukhuset för fadren.  

Dieten som följde minns jag. Min mamma var och är mycket duktig på matlagning. Hon lagade då mat enligt alla konstens regler för att bota fars magsår. Det innebar ett minimum av salt och kryddor.´Det blev också mycket kokt mat. Jag tror det är därför jag fortfarande har svårt för mat med mycket salt i, gärna mycket smak på maten, men inte salt. 

På den tiden ansågs magsår bero på olämpligt mat, för mycket kaffe o så. Men kaffet förmådde far inte dra ner på. Det hörde för mycket samman med livet och livskvaliteten. Men det som avslutades var kokandet på sumpen. Det var alltså kokkaffe som gällde och pappa kunde koka på sumpen, av bekvämlighet eller snålhet, jag vet inte vilket. Mamma gjorde det aldrig. Men koka kaffe på sumpen gjordes inte mer. Kaffestunderna i i mitt föräldrahem var heliga; kl halv 11 o kl halv fem. Det var alltid ett rejält kakfat framsatt, med både vetebröd, småkakor och mjuka kakor varje dag. Pappa avslutade alltid med att dricka kaffet på bit från fatet

Ibland, om veteskivorna var torra, så doppades de i mjölk-ägg, vändes därefter i socker-kanel och stektes i mycket smör till kaffet. Jag tror att det kallades "Fattiga riddare".   Suveränt gott.

Det var ju efterrrätt också varje dag. Min mamma fick lov att jobba borta några timmar, men  pappa  var noga med att  det fick inte inkräkta på hennes hushållsgöromål. Så efterrätt var det.

Det kunde vara päron inkokta i lingon, chokladpudding, mannagrynspudding, risgrynspudding, brulépudding, charlotte-russe, mannagryn-chokladpudding med gräddmjölk, fruktkrämer, torkad frukt-kräm med mjölk, fruktsoppa på hemgjord saft, brödpudding. Ibland så enkelt som lingon och mjölk.

Brödpuddingen ger mig lyriska minnen. Det var också lite för torra vetebrödskivor som varvades med hemgjort äppelmos i en form. Sedan hälldes en äggstanning över och alltsammans gräddades i ugnen. Rätten serverades halvljummen till gräddmjölk.  

Jaha så vart det en tur till i nostalgiträsket, triggad av ett datum. Så kan det gå.

Bild och recept SPENAT GNOCCHI MED KALLRÖKT LAX

Bild-recept  SPENAT GNOCCHI MED KALLRÖKT LAX

Vi fick ett vackert "tack för senast kort" från Dollan Greitz / von Essen och Hans von Essen. Det var akvarell-handmålat  på akvarellpapper med receptet på Spenat Gnocchi + kallrökt lax. Det var utflyktsmaten förra helgen.

¨Så här är receptet :

Finhacka eller mixa  i matberedare 1 pkt spenat.
Blanda hastigt ner 1 ägg, 2 kokta kalla potatisar rivna på fina sidan, 1 bit parmesan (=1 dl riven).
Forma till bullar och koka i stor kastrull tills de flyter upp.
Låt svalna.

Linda kallrökt lax runt.

Ta med på utflykten.
Kan alltså med fördel ätas kalla och är god vildmarksmat  även om man inte har någon brasa.


Receptet som var på villovägar!

Nej, det var inte på villovägar. Det hade inte kommit till än. Min läkare hade bestämt sig för att konsultera en annan läkare innan det nya receptet skrevs ut. Men om detta visste jag inget, inte heller att denna koll skulle ta några veckor att få till stånd.

Vi får se.

Torskrygg och färsk riven pepparrot= höjdare!!!

38735-104
Göteborgsbesökets andra höjdpunkt var förstås att få träffa de gamla goda vännerna Leif o Stina, våra f.d. Litorpegrannar. När vår vänskap inleddes hade vi barn i samma ålder, så där 5 - 9 år och då blev det  mycket  barnskötselprat. Nu har det glidit över i gamla minnen förstås, det har ju blivit många genom åren. Sen pratar vi numera om de vuxna barnen förstås, våra barnbarn och om kolestrol, blodtryck
och pensioner. Herregud så länge vi måste ha levt om man tänker efter!!!! Det är ju som ett helt liv mellan då och nu. 

Men god mat gillade vi då och det gillar vi än, så nu gick vi "på lokal" och smorde kråset på en liten restaurang nära deras bostad på Olivedalsgatan.  Jag åt en urläcker torskrygg med massor av färsk riven pepparrot. Enkelt och suvränt gott!!  Fast lite måste jag undra över varför maten serveras på så gigantiska tallrikar numera. Detta är nog den största hittills, men de tycks bara bli större och större.

Vi hade en jättetrevlig kväll tillsammans med Leif o Stina och det blev inte nattning förrän ögonen var ordentligt dimmiga av trötthet.

Mera om mat:
Konserverade fikon hade jag tänkt köpa. Nu gjorde jag inte det, men jag vet var de finns. Det är Hemköp som har dem, vanliga fikon på konservburk. Så nästa gång jag kommer till Karlstad så ska jag lägga upp ett lager.


Jerry Williams show Lorensbergsteatern!! BRA!!

38735-103
Diether; du skulle ha gillat det här.............rakt av bara........!

Det var de blanka flintarnas konsert, de guppande gubbmagarnas konsert, ja till och med det vita tantkrullets konsert. Den äldsta jag såg var just en  vithårig prydligt permanentad dam i 80-årsåldern i rullstol och hon diggade! Medelåldern måste ha legat runt 60.  Och Jerry själv är 64 år sa någon.  Bra årgång eller hur Diether??!!

 Vi fick uppleva den  svenske ur-rockaren Jerry Williams med massor av ösig 50-60-talsrock. Och han får verkligen med allt; saxofonblås, den råa rösten, Elvisdarret på låret, mikronfajtandet, tempot. Ja, han har hittat genrens hela kryptiska kroppsspråk på scen, med de lite tillgjorda positioner som hämtats från de stora föregångarna. Ibland gör Jerry rörelserna  på blodigt allvar, men han kan lika gärna överdriva dem och skämta om dem, göra dem på skoj.  Han är hängiven rockare men med en skön distans till rockens olika tillbehör från den tiden det begav sig. Allt var ju inte vackert och begåvat även om viljan var god. Det var ju nytt  då och experimentlustan var stor.  Men allt hör till i en  nostalgitripp i rockens värld  om den gör anspråk på att vara ärlig.

J W kan förmedla rocken och dess historia, inte bara musikaliskt ,utan också verbalt. Och det gör han på en oförliknelig stockholmsslang i lagoma portioner mellan sjok av låtar. Tack o lov så gör han inte som en del artister; pratar sönder showen mellan varje låt. (Mitt skräckexempel är Karin Glennmark med bror på jukonsert i Karlstad, de pratade mellan alla låtar, oj så tråkigt och tempofattigt det blir!!)

Höjdpunkter i konserten var förstås "Long tall Sally" och en av de få stillsammare, den om det stora vemodet som rullar in. Till slut  var det stående ovationer från en entusiastisk fulltalig publik och det blev ett antal inklappningar, ja, ända tills de inrepade numren tog slut.


Konstmuséet i Göteborg!

Tog en tur till konstmuséet i Göteborg, men bara den moderna avdelningen. Jag tror att det var verk ur muséets egna samlingar som visades.

När jag kikar på bilder så här så försöker jag att inte se för mycket på en dag, ögonen orkar liksom inte ta till sig det. Så jag väljer ut en avdelning, den  som känns viktigaste. Sen går jag en första runda ganska snabbt  och tittar. Därefter går jag tillbaka och stannar  till där jag blivit intresserad första vändan.  Det är också lite tidsbesparande; slippa stå och hänga vid en ointressant bild.

Efter den obligatoriska snabbrundan den här gången så stannade jag till vid norrmannen Odd Nerdrums stora bild "Dying couple"; det nakna paret som ligger döende i ett ödsligt landskap med fötter och ansikten vända uppåt i kramp.  Jag faller  alltid i farstun för hans Rembrandtska sätt att måla porträtt och framför allt hud. Det är fascinerande att försöka se i detalj hur han bär sig åt för att avbilda hud med så rätta färger och sån otrolig lyster. Sen får jag väl erkänna att jag inte så ofta förstår hans ödsliga och dramatiska motiv. Ja, kanske jag kan föreställa mig budskapet i det  erotiskt  "fingerpekande" och konungsliga självporträttet som han målade i den vevan  det norska konstetablissemanget tvingades att erkänna hans konstnärskap, men annars är det svårt för en okunnig amatör som mig.

En annan ny bild som jag inte sett förut var ett självporträtt av Lena Cronqvist. Hon sitter ensam i glasbur med bar överkropp, speglande  sig i en tom spegel och utanför glaset står en dimfigur som betraktar henne spefullt uppfordrande.   Mmmm, en bild som sätter fantasin i spel.......    I den bilden finns hur mycket dramatik som helst.....

Den tillfälliga utställningen i konsthallen var därmot totalt intetsägande för mig, installationsmummel i svarta rum och trådar hit och dit i entrén.  Nej, inget för mig som saknar insikt och kunskaper i konstbranschen!  Jag fattade absolut inget. Rusade snabbt ut igen.


Frida Fjellmanutställningen på Röhsska i Gbg= suveränt kul!!

Frida Fjellmanutställningen på Röhsska är en höjdare. Hon leker i området mellan bruksföremål och konst och hon gör det helt respektlöst med olika material. Det är mycket glas; som blått "spunnet socker"-moln, som bäverglaslampor  med pepparkornsögon på golvet , som ugglor på glashylla, som lampor i form av stora körtlar (fast de kallas gasmoln och vulkaner), men för mig är de stora körtlar. Hon använder också trä, keramik och neon. Hennes föremål andas en befriande självdistans som jag föreställer mig måste vara lite ovanlig hos en så ung konstnär.  Ofta finns djur med i hennes föremålsgrupper och de ser på tingen med häpnad, förvåning och / eller med kritiskt granskande  blickar.  Det skapar spänning.

Jättekul utställning som man blir glad av! Jag kunde inte låta bli att gå tillbaka tre gånger och kolla; först när jag kom in, efter rundvandringen i 1900 talets industridesignavdelning och till slut igen efter fikat.

Den rekommenderas varmt till alla Götebogare och Göteborgsbesökare!

München-en blodskvättarfilm!!!

Så har vi då varit i Göteborg över helgen.

- Ni måste se "München", sa äldste sonen, han som kollar på allt i filmväg.
 Så vi såg den i fredags kväll. Det är en film som har en viss verklighetsbakgrund om jag fattat det hela rätt. Den beskriver ett efterspel till gisslandramat på OS i München, verkligt eller fiktivt.

Det är en riktig blodskvättarfilm. Det verkar som om någon filmmakare här verkligen tränat på hur man får blod att skvätta naturligt omkring ur kulhål, i bombattentat osv.  Så nu  vill man  gnaga på den karamellen ordentligt!  Det här frossandet i blod stör mig lite men annars är det förstås en välgjord film på flera sätt; dramaturgiskt, bildmässigt och med bra skådespelare. 

Den är uppbyggd som ett klassiskt drama och som dramor har byggts upp åtminstone sedan antiken. Det handlar om förväntan. I filmen byggs många tydliga förväntningar upp; finns det någon angivare bland de egna? ska frun och det ljuva barnet dödas? ska huvudpersonen verkligen sluta och får han det?

En del förväntningar infrias och en del inte. Det betyder att man sitter som publik klistrad vid filmduken hela de två timmar och 45 minuter som den tar. Det är inte långsamt en sekund faktiskt.

VI STICKER TILL GÖTET OCH JERRY WILLIAMS SHOW!!!!

Nu tar vi två dagars semester från livet på Liane, snöskottning, fiskegästerna på Brogärdet, skolarbete, snöplogning, snickring, förtroendeuppdrag och annat roligt vi brukar hålla på med och "sticker till Götet" som en känd släkting brukade säga,  (Ernst i Lyckan).  Det blir väl den enda semestern innan fiskegästsäsongen bryter ut på allvar i mitten av april.

Vi ska träffa Leif o Stina och se Jerry Williams show och försöka hitta konserverade fikon på burk. 


SNÖ i MASSOR-bild

38735-101

Son Mattias i det soliga LA........  Synd om Dig som missar vår fantastiska vinter!! Den bästa på 40 år här sägs det. Vi har upp emot en meter snö nu, det kom 40 cm till de senaste två dygnen. Så här ser det nu på altanen. Vägen ser vi inte längre för snön, men än så länge himlens ljus och någon solstrimma.  Vägarna har så höga snöplogkanter att det känns mer som att fara omkring som en skållad råtta i en labyrint än att köra bil på väg.  Det är mäktigt och fint, speciellt idag när det ser ut att bli solsken. Oj vilket sportlov barnen har haft!!!  

Om Du hinner får Du gärna skicka bilderna från Lake Tahoe. Kul att vi kunde ha kontakt med webkameran igår. Vi var uppkopplade med Malin o dom i Umeå också. Roland och Moses gjorde grimaser åt varandra och skrattade hejdlöst båda två.

Det är iaf bra med syster Malin + familj och broder Markus. Markus har flyttat in i sin lägenhet och ringde igår för att konferera om bästa sättet att hänga upp en TV på väggen. De har fullt upp kan man säga.
Lodjursjakt och vargpoltik

Lodjursjakten började den 1amars och avslutades den 1a mars. Det var avlysningsjakt där fem djur fick fällas och det var över på några timmar. Det finns mycket lodjur i Värmland. De har på många håll käkat slut på rådjuren, som är deras huvudföda. Det börjar bli ont om mat o de dras mer och mer till att äta tamkatter och annat. Jägareförbundet i Värmland kommer att ansöka om att få ta bort fler.

Sen är det detta med rovdjurspolitken. Genom att Stig Engdahl får krypa in i fängelse för att han försvarade sina får mot vargangrepp så har det blivit mycket publicitet som varit negativ för den förda rovdjurspolitiken  i allmänhet och varg i synnerhet. Politikerna vill då möta detta på något sätt för att blidka opinionen så  man passade på att samtidigt besluta om skyddjakt på två vargar som dödat en massa tamdjur i Ockelbotrakten. Ett beslut med symbolvärde, men knappast något annat.

Men media i Sverige är också väldigt vargvänliga. Vi har väntat på vilka braskande rubriker som skulle komma om hur synd det är om varg i Sverige nu när man tvingats skriva vargnegativt i samband med  Stig Engdahl-domen.  Nu kom det i den extremt vargvänliga tidningen Nya Värmlandstidningen.
 
En i sammanhanget känd miljöpolis får i en stort uppslagen artikel måla upp en bild av hur varg jagas illegalt så fort tillfälle ges, av något som liknar Hells Angels gäng!  De sägs ha  ambitionen att döda alla vargar i SVerige. De ska vara internationellt organiserade och använda sig av terrormetoder i form av filmning, anonyma telefonsamtal, mejl och hot mot polis och vargvänner.

Herregud, vart får han allt ifrån? Har han sett för mycket på dåliga filmer eller vad??? Han har inga som helst bevis för något av detta, bara lösa spekulationer.
 
Om han nu inte har annat för sig på arbetstid än att fabricera sience fiction så tycker jag det vore bättre att han omplacerades till att bli "kvinnoskyddspolis" istället. Jag kan inte hjälpa att jag tycker det är ett större samhällsproblem med våldet mot kvinnor än med att bekämpa illegal rovdjursjakt som i verkligheten knappt finns. Och det lilla som finns anmäler oftast sig själva enligt en undersökning för en tid sen. Fast "kvinnoskyddspoliser" finns väl inte, det är väl inte så högpriorieterat att bekämpa våldet mot kvinnor. Kvinnovåldsbrotten får ställa sig i den vanliga kön av brott, inte ha en egen gräddfil och egna sepcialutbildade poliser.

Artikeln avslutas med att de här kriminella vargdödargängen börjat ligga lågt eftersom de fattat att polisen sätter fast dem och att detta märkts i de senaste domarna mot dem som dödat varg.

Vilken planet bor den här miljöpolisen på.? ?? De som dömts för att ha dödat varg har inte fångats in av någon nitisk miljöpolis utan anmält sig själva.


Strömavbrott

Jaha, så gick då strömmen. Inte helt oväntat, Våra svenska elledningar tål liksom inte svenskt väder, blåst, snö, mycket regn. Jag undrar vilket land, vilket klimat, vilket väder de är konstruerade för?? Tur att det finns batterier till datorn och fyllda vattenhinkar i källaren att spola i toaletten med.

Sen får det väl bli gasolköket till dagens frukost. Jag hann i alla fall hissa ner sängen till liggläge. En gång hann jag inte det och fick sova i gästrummet i 2 nätter. Det finns ingen manuell nedhissning

MORMORS-MOBIL!

Nokia, Ericsson och alla dom andra mobiltelefontillverkarna har inte fattat nåt!
Dom tror att man måste hålla på och utveckla krångligare och krångligare mobiler, med mer och mer teknik, fler och fler funktioner att lära sig hantera (eller inte klara av att hantera!). Annonserna kryllar av "blåtänder" (vad nu det är??)  och  megapixlar.

Den typen av mobiler är till för ungarna som vill ha något att stoltsera med på skolgården och unga män som har en fräsig mobil som statussymbol  (en del är kvar på skolgården hela livet liksom.....).

Jag kan slå vad om att de flesta mobilägare / mobilanvändare kan hantera högst en tiondel av alla funktioner som de betalat dyra pengar för. Vi ringer,  vi skickar sms / mms, tar kort och har den ev. som väckarklocka, men det andra....???

Jag vill ha en mormorsmobil till min gamla mamma, en mobil befriad från allt förvirrande lull-lull. Så här ska den vara:

- Det ska gå att ringa vanliga telefonsamtal på den
- Stora tydliga  gummiknappar att trycka på ,med lite motstånd i trycket
- En långsmal display med stora tydliga siffror som visar bara siffror på slaget nummer o nummer på den som ringer upp, inget annat. Inga alternativa inställningar, ingen reklam, ingen kamera, inget.......
- Den ska alltid vara inställd på vibrationssignal eftersom det blir si och så med hörseln på gamla dar.
- Det ska finnas en särskild  stor knapp att ställa in ringsignalens styrka med
- Det ska bara finnas en ringsignal, den traditionella
- Det ska finnas en larmfunktion. Om hon blir liggande så ska det vara enkelt att bara trycka på en stor röd knapp på baksidan av telefonen och då larmar det till några nummer som affären kan förprogrammera in vid köpet.
- Den ska vara klädd med gummilister så den inte halkar ur fumliga stela händer
- Den ska kunna laddas genom att ställas i en hållare, inga feppelsmå sladdar.

För ett par år sen gjorde jag det till tradition att ofta fråga efter "mormors-mobil" i teknikaffärer, men nu har jag gett upp. Försäljarna tittar bara på mig som om jag kom från en annan planet, vi talar inte samma språk. De börjar svamla om att de har en mobil som minsann är så enkel såååå.....
Men även den allra enklast mobiltelefon idag är alldeles för komplicerad och fysiskt ohanterlig för min gamla mamma som närmar sig 90. Och hon om någon skulle behöva en mobil, en telefon som hon kunde ha med sig överallt.

Den förste mobiltillverkare som tar fram en mormorsmobil kommer att göra succé. Tänk så många gamla det finns som verkligen behöver det här!!  Och hur många vi är på väg att bli. Här finns redan ett behov fixt och färdigt. Man behöver inte skapa det med dyra annonskampanjer ens!!

Och vi är massor av barn och barnbarn som letar febrilt till jul och födelsedagar efter någon vettig present till våra gamla mammor / mormödrar.  När vi slår oss ihop så brukar det kunna bli en slant att handla för och detta köputrymme har inte heller upptäckts ens av de girigaste handelsmän.

1890 var det visst nån som trodde att allt  som kunde uppfinnas var uppfunnet, men han hade alltså fel. Mormorsmobilen återstår.BACKUP- HUR DÅ DÅ???

Varför skulle just jag födas till en komplett teknisk idiot??
Varför skulle just jag höra till en femtiotalsgeneration där kvinnor förväntades hålla sig minst 2 meter från alla tekniska dilemman och därför aldrig fick träna???
Varför får just jag teknik-panik ???

När jag nu någon enstaka gång försöker så får jag hålla på i timmar för att lösa enkla problem.
När jag sedan väl löst dem så har jag i alla fall glömt bort till nästa gång. All tid bortkastad. Skitt!!!

Nu försökte jag göra backup på min blogg. Jag ska ju testamentera den till barnbarnen och då behöver jag ha den på cd. Jag kan ju inte testamentera en blogg-adress som gått ur tiden för länge sedan. Men backupen funkar inte!!

Jag tror att jag får in bloggen på cd;n, men sedan går det inte att öppna det som finns där. Den morrar nåt om zip-filer och att det inte går att öppna. Jag som är en bildtänkare föreställer mig zipfiler som att man packar ihop filer i små paket och sen ska de kunna öppnas igen. Jag tror att det är öppningsfunktionen som inte funkar. Måste jag ha något speciellt program ¨på datorn för att veckla ut de ihoppackade zip-paketen?
Eller måste jag trycka på någon knapp som jag inte hittat än??

HJÄLP!!!

(Om hemside-kurs-Agneta läser det här så kommer hon att le igenkännande. Hon om någon har fått rädda mig ett antal gånger när jag körde fast i teknik-paniken och bara satt där helt lamslagen, berövad all tankeförmåga och all handlingskraft. I de här lägena känns det ungefär som matten kändes när jag gick i skolan. Jag såg aldrig någon lösning eller några möjliga utvägar. Det var som att dra ner en gardin.)

Bild-keramikfigur på väggen!

38735-100
Jag gillar verkligen den här. Det är keramikstavar gjorda av dotter Malin fastsatta direkt på väggen. Dom rinner liksom ner och blir våra cd skivor sen. Det är lite mysigt att vara hemma på sportlov och kolla in huset.

Fast jag har mest jobbat med att göra  mattelab till mina elever idag o igår o i förrgår!! Det tar verkligen hela dagarna o lite till  och känns ibland som om det aldrig tar slut.. Men nu är det inte så mycket kvar.

Idag har jag varit supereffektiv. Gubben har varit i Molkom på möte nästan hela dagen så jag har fått hålla på i fred. Bara varit till Årjäng, till skolan en snabbvända för att ställa ner en del som var färdigt och jobba där en stund med sånt som inte går att göra hemma. Passade på att hälsa på modren på vägen.

Det snöar fortfarande = snöröjning varje dag med traktorn för Roland, o strömavbrottsrisk fast än har det hållit, peppar-peppar!  Det här är en flyttar-helg. Broder Rolf flyttar till sitt hus i Åsbro, har sålt fastigheten i Askersund. Son Markus flyttar in i den nyinköpta bostadsrätten 2 rum o kök på Kungsholmen.


RECEPT HELT BORTA!!!

Igår tisdag sent på dagen skulle nog mitt recept finnas att hämta på apoteket trodde den vänliga receptionisten i förrgår. Hon skulle undersöka det hela och höra av sig igår i alla fall eller också skulle sköterskan höra av sig.

Ingen hörde av sig igår och ingen hörde av sig idag och jag har varit mycket hemma kan jag säga. Gick då in idag på apoteket och frågade efter receptet som skulle varit där igår, åtminstone troligtvis. Men inget recept fanns där.

Jo, faktiskt det fanns ett recept. Ett recept på hostmedicin och näsdroppar från den sista januari alltså drygt en månad sedan. Det är bara det att den hostmedicinen och de näsdropparna har jag hämtat ut när jag hade influensa som värst för ungefär en månad sedan. Så vad gör då receptet kvar i datorn?? Och vart har mitt riktiga recept tagit vägen?? Är det utskrivet? Är det skickat till apoteket? Var på vägen har det försvunnit? Eller ska jag ha en veckas väntetid till? Varför då, jag har ju redan väntat två veckor på receptet sedan jag var hos läkaren! Och det var väl inget tvång på att vänta en vecka på receptr när man har besökt läkaren, det var väl bara på telefonrecept??

Jag fattar inget tror jag!!

Hoppas att vi inte drabbas av fågelinfluensa i Årjäng!!!!!