Fortsatt härdsmälta i kommunpolitiken...

 
.. i Årjängs kommun. Idag fredag,  kan vi läsa i tidningarna att Socialnämndens ordförande Rolf Emanuelsson (FP) avgår från sin post som ordförande i Socialnämnden och dessutom  lämnar sitt parti. För att utrycka det enkelt så är han ett tungt namn i (fp), en som varit med länge och som till skillnad från många aktiva folkpartister i kommunen inte bor i Töcksfors.  Han är trött på bypolitiken.  Ja, ungefär så uttrycker han det i tidningarna. Och det är ju bypolitiken som har kommit att dominera i den s.k. Nya Alliansen, (M), (FP), (KD) och (SD), dvs Töcksforsalliansen som var med och drev igenom den senaste tidens beslut i skolfrågan. Den frågan splittrar Allianspartierna och vad man egentligen tyckte i sak vet jag inte, men den Nya Alliansen ställer sig gärna tvärs emot (C) oavsett vad det gäller. 
 
Vi har filosoferat över det en stund i kväll över en bit god mat. Varför tog bypolitiken över i just Töcksfors? Varför inte i Sillerud som befolkningsmässigt är nästan lika stort fast det  ligger på östkanten i kommunen?
 
Vi tänkte så här: I Sillerud är det mer "laid back", man berättar historier och umgås under avslappnade former. ;-)I Töcksfors så har man träffats mer i de frireligiösa kretsarna och utifrån det mer ordningssamt kommit överens om både det ena och det andra; typ Futab och Sutab och allt vad det heter. 
 
Jag säger inte att det ena är bättre än det andra men det är olika mellan västkanten och östkanten i kommunen.
 
Sammanhållningen i Töcksfors blev stenhård och dessutom sanktionerad uppifrån . Nu menar jag kanske inte direkt från Gud Fader, men åtminstone från den förra kommunledningen under K.E. från Västra Fågelvik.  Det var på nåt vis självklart för den och för oss alla att Töcksfors skulle ha en gräddfil till investeringar så som ett eget högstadium, ett eget badhus, ny skola i Västra Fågelvik med en lokalhyra dubbelt  så hög per kvadratmeter som det nya biblioteket i Årjäng, en dator till varje barn i skolan i Västra Fågelvik osv Här i Sillerud så protesterade vi inte och krävde samma saker fast vi befolkningsmässigt är nästan  lika stora. Inga  andra kommundelar ifrågasatte heller detta. Vi var väl bara  vana vid tingens ordning efter att Sigurd lämnat ifrån sig ledningen. "Sigge på Lönn" var kommunalråd från Sillerud o lyckades upprätthålla  balans mellan kommundelarna i klassisk centerpolitik. 
 
(C) och (S) har de senaste åren med Katarina i ledningen inte godtagit det självklara i den här ordningen med gräddfil åt västkanten, utan försökt fördela investeringar utifrån behov, inte utifrån geografi.  Man har försökt se till hela kommunen och centralorten.  (C) har blivit det borgliga alternativet för en helhetssyn på vår kommun. Men det väcker med jämna mellanrum stor ilska från västkanten antingen det handlar om att lägga ner fallfärdigt badhus eller skolor som är för små för att svara mot skollagens nya krav eller samla kommunens högstadieelever till ett nytt fint högstadium istället för att fördela dem på två dåliga. 
 
Sen har två andra tunga politiker i Årjäng också tagit ett steg tillbaka idag, vilket går att läsa  om i våra tidningar. Det är Maurice Leroy och Torgny Sjögren, båda på centrala poster inom (S). De har velat ha samförståndslösningar  över partigränserna hellre än att bygga en egen politisk karriär på konfrontation. Deras kliv tillbaka illustrerar splittringen inom (s) som har andra grunder än i de borgliga partierna som klyvs geografiskt. Fast splittringen inom (S) är ju också en klassiker; gamla hederliga gråsossar som står för pragmatiska lösningar för kommunens bästa tillsammans med andra partier och så på andra sidan sossar i politisk karriär som har allt att vinna på konfrontation i populistiska sakfrågor med svarta rubriker och tillfälligt upp-piskad opinion. 
 
För den som inte har följt den här processen inifrån så ter den sig nog obegriplig, varför avgår plötsligt ett antal välrenommerade och kloka politiker från helt olika partier inom loppet av en vecka? 
 
Om man återigen ska vara enkel så är  de politiker som avgått nu, de som tar avstånd från bytänk, de som vill ha en god ekonomisk hushållning för att kunna investera och de som velat  ha en samförståndslösning runt (c)  i den senaste tidens turbulens om skolchef och kommunchef. De hade hoppats att (S) skulle stå fast vid den ursprungliga överenskommelsen om ett försök till opolitisk lösning genom att anställa mer resurs till hjälp för skolchef i en pressad situation med högstadiebygge och annat. Därmed hade man fått majoritet för en tjänstemannalösning som man kunde ha byggt vidare på istället för att (S) och Töcksforsalliansen i ohelig allians skulle utlösa den politiska  härdsmälta som nu drog igång. 
 
Synen på hur skolchefen hanterar  problemen inom sitt ansvarsområde och huruvida förvaltningschefer ska anställas av politiker eller inte  var den utlösande faktorn, men som jag  har försökt berätta om här och i några andra blogginlägg den här veckan,  så finns det flera underliggande faktorer som samverkar till de låsningar som finns idag. En del finns måhända att söka i den kommunpolitiska  historien. Sanningar med stort S finns nog inte men det är intressant att vända på stenarna och se vad som finns under och försöka hitta de stora linjerna i ett sammelsurium av tyckanden från höger och vänster.
 
Jag har skrivit texter på detta tema i några inlägg nedan
 
Uppdaterat: Eftersom jag har fått en kommentar där tillväxten i Töcksfors anses motivera särbehandling så ska jag återkomma om det senare. Är Töcksfors den stora tillväxtmotorn i Årjängs kommun?

Bloggen ...

... trivs jag med. Det är minst lika roligt att ha den nu som det var när jag började i december 2005. Om ett år är det jubileum. Jag har lagom många blogg-kontakter som kommenterar här och som jag kommenterar hos. Trevligt folk är det och väldigt olika människor, vilket är spännande. Många fler än jag kunde drömma om läser bloggen. Jag har en rätt detaljerad statistik, över dygn, över dagar och geografiskt. Men jag vet inte vilka de är förstås, det går inte att identifiera så.
 
Några blogg-kontakter har hängt  med i flera år nu, vi känner varandra rätt väl, har också ibland mailkontakt och andra är mer nytillkomna. Jag inser att detta kan man fortsätta med in på ålderns höst - in på den sista liggande tiden i livet, så länge huvudet hänger med ;-)). Inte fel.
 
Funderar nu på om det är etiskt rätt att lägga upp släktregister och gamla släktbilder på en nätsida. Ser att någon har det. Vad skulle det kunna missbrukas till av någon annan? Och är det lagligt enligt PUL?

Snö

Mycket snö har vi fått den senaste veckan. Fint är det! Den där drivan på taket är riktigt tjusig.

Ha ha....!

Här gäller det att pinna på! ;-)
Foto
 

Härdsmälta i kommunpolitiken i Årjäng

.. var en av rubrikerna i media under den senaste tiden.
Uppdaterat torsdag 30/1:
Jag tyckte kanske först att det var lite överdrivet, men kanhända  ligger det något i beteckningen. Det rör på sig i kommunledningen och i flera partier.  Centerpartisterna avsade sig sina ordförandeposter i måndags, sedan avgick nya  t.f, kommunalrådet Esbjörn Andersson (M) från kommunalrådsposten och, enligt uppgift, även från partiet. I går onsdag avsade sig två andra  moderater, Gruvborg och Kullander, sina uppdrag för (M).  Jag kan återkomma till "härdsmältan" vid ett senare tillfälle, lite mer frispråkigt nu när (C) inte längre leder kommunen utan är i opposition. En friare position för min del - bekännande centerpartist, men utan uppdrag och ansvar i partiet. Jag har varit och är en intresserad  betraktare av (C), de andra partierna och deras politiker.
 
Nu funderar jag mest på medias presentation av läget. Det är alltid intressant att ha med i bilden av turbulens.  (C) i Årjäng har inget flyt i media, den tredje statsmakten. Och det är ju synd förstås, men svårt att göra nåt åt. Kanske blir det då ännu viktigare att det finns andra som vågar yttra sig, förmedla fakta och säga sin mening, så att det blir lite balans.
  
Oflytet  i media består i att Nya Wermlandstidningens (M)   Barvå, som sedan länge sköter opinion och ledare i tidningen, har goda relationer med det f.d. ledarskapet i Årjäng, dvs stödjer Töcksforssidan = Nya Alliansen,  i den kommunpolitiska grundkonflikten i Årjängs kommun.  Han låter  rätt ofta spy galla över (C) i Årjäng numera, senast igår tisdag. Ledarsidan i NWT  har agerat så  i flera år med direkt   riktade angrepp mot (C) vilka  jag har tagit upp här på bloggen, bl.a i torgrabaldret.
 
Christer Wijk (stavningen?) har Töcksfors-ursprung och väljer oblygt att vinkla det redaktionella  i NWT till favör för de västliga delarna av kommunen, både när det gäller  innehåll och urval i nyhetsrapportering när han får chansen. Han hängdes bl.a. över lokalreportern Ingman i  (C):s  presskonferens i måndags. Det kan var klokt att vara medveten om riskerna med vänskapskorruption, både när det gäller media och kommunpolitik.
 
VF, Värmlands Folkblad, länets socialdemokratiska tidning,  har kanske ärligt talat varit mer saklig i själva rapporteringen om den politiska turbulensen i Årjäng, men måste självklart på ledarplats bekämpa (C) särskilt ett valår.
 
Så ser det mediala läget ut just nu. Oflyt alltså, men mindre upprörande om man är medveten om varför det står som det gör i tidningen.
 
I det politiska läget i Årjäng just nu är det svårt att veta exakt var dilemmat ligger, det finns nog inga sanningar med stort S. Jag tror det handlar om flera grundläggande  faktorer som samspelar och inte  om enstaka personer hit eller dit.
 
Bytänket och det diktatoriska styrelseskicket tycks leva vidare som en relik från det förra styret i Årjäng. Vi hade en intressant diskussion på skolan om det idag, kollegor emellan. (Intressanta synpunkter från lärare boende i annan kommun!) Kanske kan man söka orsakerna där, arvet som man inte gjort upp med. Flera partier kämpar just med bytänket. Det splittrar partier och blir allt mer tydligt, tyvärr. Centern har redan gjort den resan och blivit av med sina mest fanatiska bytänke-anhängare. De har helt enkelt självmant lämnat engagemanget i (C)  som står stadigt för en helhetssyn på Årjängs kommun.  De andra borgliga partierna har det jobbet kvar. Antingen ockuperas man av bytänkare eller också lyckas man bli av med dem. Det tycks inte finnas någon medelväg där just nu.
 
(Uppdaterat: Med bytänk menar jag att man lägger allt krut på att få så mycket som möjligt till den egna "byn"/ kommundelen och struntar i hur det går för de andra "byarna"/ kommundelarna  och centralorten. I Årjäng har vi ju den klassiska konflikten mellan "byn" Töcksfors   och resten av kommunen, den konflikt som tyvärr ser ut att accelerera internt i partierna nu. Vi har partier i den Nya Alliansen som kommit att domineras av västkanten i vår kommun, (FP) genom en högljudd f.d. riksdagsman Runar Patriksson och (M), sägs det, genom en "kupp" på årsmötet. Risken är att engagerade politiker och anhängare från andra delar av kommunen skräms bort från de här partierna. För mig är motsatsen till bytänk en helhetssyn där man försöker  utveckla hela kommunen och alla verksamheter utifrån god ekonomisk hushållning; alla "byarna" och centralorten ska vara med, klassisk centerpolitik.)
 
Jag har skrivit om det senaste i kommunpolitiken i Årjäng den här veckan i inlägg här nere.

Hej 8 månader, 52 cm hög!

Bredvid vår store muskulöse Jazz  60 cm hög, så ser Hej ut som en miniatyrhund! Men han är väldigt söt. Medan Jazz fortfarande tar sig fram i snön för att jaga så börjar det bli lite för mycket för Hej. Snön når honom oftast till magen
 

Det snöar ...

... hela tiden sedan flera dagar. Fast inte så mycket. Vi har så där 20 - 25 cm nu, lös snö. Fint är det!

Kommunalråd ...

.... i Årjäng var Roland erbjuden att bli idag, t.f. visserligen, men ändå. ;-))  Katarina (c) lämnade jobbet igår och då inträdde vice ordf i KS  Esbjörn Andersson (m) som kommunalråd. Men han hoppar av idag och lämnar ( m) eftersom han tycker att partiet numera tagits över av en grupp politiker som står för en sorts bypolitik som går ut frän västkanten i kommunen. Han är också kritisk till hur majoriteten i BUN hanterat sitt uppdrag, ansvarslös ekonomi menar han, kritisk till det egna partiets stöd till detta och KS: beslut när det gäller skolfrågan. Detta kan man läsa i våra värmländska tidningar. Han stödjer i stort centerns agerande i kommunpolitiken den senaste tiden. Den som får erbjudande när vice också avgår är den som funnits med längst i Kommunstyrelsen. Och det var Roland. Fast han tackade artigt men bestämt  nej, vilket kanske inte var helt oväntat. 
 
Sen kom budet  till Tina Kristiansson (s) och hon kommer att ta uppgiften fram tills fullmäktige har hunnit bereda och besluta om en ny kommunstyrelseordförande. 
 
Jag har skrivit om det turbulenta politiska läget i Årjängs kommun i ett tidigare blogginlägg med rubriken MOD strax nedan här.
 

Nya leksaker

Hej har fått nya leksaker. Den där taggiga bollen behandlar han med respekt, den känns nog lite vass och så rullar den okontrollerat.

MOD...

...kanske får bli rubriken på en kommentar till det kommunpolitiska läget i Årjäng. För visst handlar det om mod när man, som Centerpartiet, vågar kasta loss från en gammal destruktiv Allianspolitik med  bypolitiska förtecken, för att istället kunna genomföra beslut som är bra för hela Årjängs kommun.  Det krävs mod att gå från trygg, traditionell Allians till ett minoritetsstyre med tillfälligt stöd i det som kallas hoppande majoritet för att kunna ta tag i kontroversiella frågor som stått på dagordningen i flera år men som ingen vågat ta itu med av skräck för att förlora väljare och samarbetspartners. Men Katarina och (C) har gjort det. Visst har det orsakat vrede, påhopp,  tidningsrubriker och ibland öppna hot från dem som velat ha kvar den gamla ordningen, men besluten har genomförts med bestämdhet och hela kommunens bästa för ögonen.
 
Mod, integritet och ekonomisk skicklighet har präglat C-styret  de senaste åren. Synd att ingen i partiledningen har varit lagd åt skrävlande och skrytande,  mycket har bara passerat förbi, okänt för allmänheten. ;-) .
 
Lite bakgrund: 1998 gick Roland med i kommunpolitiken. Lite överraskande så ringde Hugo Ek och frågade om han ville ställa upp och på den vägen blev det. Jag som är intresserad av statsvetenskap och politik som fenomen, har fått förmånen att stå bredvid och fundera över demokratins villkor. Några år med i socialnämnden för ett antal år sedan i den gamla regimen blev det för min del, lärorikt, roligt  och samtidigt desillusionerande förstås. Beslut fattades inte på det sätt som jag trodde - inte då i det gamla Alliansstyret - de kunde plötsligt ändras i efterhand uppifrån (?). Det som var en korrekt reservation beordrades någon dag senare att skrivas om till en protokollsanteckning!  Demokratin har sina begränsningar men är ändå outstanding det bästa styrelseskicket.
 
Kort sammanfattat så var de första åren i kommunpolitiken, inte så kul säger gubben, undantaget Byggnadsnämnden som var intressant. Det var annars mest att agera röstboskap  i KF och KS i beslut som redan var fattade av tre personer. Besluten meddelades ofta respektive partier efter de tre hade förhandlat fram dem. Men sen blev det riktig politik och engagemang när Alliansbindningen löstes upp. Den första tiden med egen (C)-politik gick åt till att reparera den trasiga ekonomin och de felaktiga ekonomiska procedurerna som använts i den gamla Alliansens ledning.
 
Katarina fick ordning på ekonomin, budgetprocesserna  började fungera med riktiga uppföljningar så som andra kommuner har (men Årjäng inte hade!). Man slutade upp med att belasta investeringskontot med drift och underhåll vilket gjorts regelmässigt  förut i det tidigare Alliansstyret. Med reda i de ekonomiska systemen  så har Katarina och ( C) kunnat investera långsiktigt istället för att lappa och laga och snegla på var väljarna bor. Investeringar har det blivit:
 
 
Torgturbulensen fördes i hamn till något som idag uppskattas av de flesta - det nya torget blev fint.
Det dåliga badhuset i Töcksfors lades ner
Reningsverk byggdes  i Töcksfors
Räddningsstation - brandstation byggdes  i Årjäng
Fibernät i hela kommunen ( med mycket EU- bidrag tack vare Katarinas personliga engagemang, men det berättar hon blygsamt nog aldrig om!)
Nytt högstadium i Årjäng är under byggnation (ett nytt, bra istället för två dåliga!)
Långsiktig satsning på kvalitet i skolan är i gång för att möta den nya skollagens krav.
Ny förskola har byggts i Töcksfors och en ny är på gång i Årjäng.
Ny  cykelbana gjordes mellan Svensbyn och Sanda
 
Det är ett gott facit över de senaste åren med C-politiker i ledande positioner. Mycket bra har blivit uträttat, beslut har genomförts. Sen är det svårt att regera från minoritetsställning till slut gick det inte längre. Synd, för en politik med samarbete C och S känns naturlig egentligen, borde kunna fungera som en stabil bas för framtidens politik i Årjäng om ingen av partierna får majoritet i nästa val.  Det fungerade förr på riksnivå och är bra i flera kommuner.
 
Så här utvecklades läget  den sista tiden fram till C:s avhopp igår från ordförandeposterna:
 
-Problem i skolans styrningen var det enligt kommunchefen. (C) och ( S) var överens om att anställa en person för att hjälpa skolchefen  i det ansträngda  läget med högstadiebygget och andra bekymmer, men i övrigt inte  låta frågan  bli politisk.
- På BUN-mötet i december hoppade ( S) överraskande av den överenskommelsen.
- Kommunchefen sade upp Skolchefen eftersom "stödlösningen" inte genomförts av politikerna
-Två S-ledamöter, Daniel S och Gunilla S tog i protest "politisk time-out"  under helgerna / semestern (!) men eftersom de knappast hade några uppdrag så blev det mest tidningsrubriker som praktisk effekt av det hela.
- De två petades av S valberedning från topp-platserna på partilistan och ett annat namn sattes först eftersom man tyckte att en time-out som inte meddelats partiet sänkte förtroendet. (står så i VF)
- På ett medlemsmöte i S så återinsattes Daniel och Gunilla.
- (S) lierade sig med Nya Alliansen (Töcksforsalliansen?)  mot (C )och tog på Kommunstyrelsen i förra veckan ifrån kommunchefen delegationen att anställa och säga upp förvaltningschefer, alltså bl.a. Skolchefen och återinsatte Skolchefen. Tillbaka alltså till ett otidsenligt system med politisk detaljstyrning.
- Efter det KS-mötet, samma dag,  meddelade BUN-ordförande Annika H sitt parti, (C), att hon avsade sig ordförandeskapet i BUN,  (dagen efter kom krav på hennes avgång från  FP, M och KD  men ett krav som alltså slog in redan öppna dörrar) . Hon kunde inte ta ansvar för en verksamhet som hon ansåg hade allvarliga problem, problem som kommunchefen först och (C) sen  inte fått mandat att ta itu med.
-( C )beslutade på möte i söndags att alla (C)-ordföranden  skulle avgå, men kvarstå på sina platser i nämnder i och styrelser. Det parlamentariska läget ändrar sig alltså inte i kommunen.  Detta meddelades på presskonferens igår måndag eftermiddag.
 
(C) i Årjäng beskrivs i dagens VF som ett tynande parti (allt annat vore väl tjänstefel av en S-tidning!) , men inget kunde vara mer fel. Några aktiva centerpartister i väster  har slutat -  i bypolitikens namn.  Men flera nya har kommit till och kommer till, för det finns ett utbrett missnöje med de beslut som majoritet i (S) och Nya Alliansen drivit fram när det gäller BUN och Kommunchefens roll.   Medlemsmötena i  (C) är mer välbesökta än någonsin och medlemmarna är aktiva. Stödet runt Katarina, Lisbeth och  C- styrelsen har varit massivt under hela den här tiden och partiet går stärkt ur detta. Det finns inga sprickor i partiet så som i (S), (M) och (FP).  Det är många som stödjer (C:s)  politik, en borglig profil där bytänkande ska bort och man utvecklar  kommunen som en helhet.
 
Oj, detta skulle blir några rader bara, men det drog iväg lite.
Med automatik så blir det en länk ¨på Facebook härifrån bloggen, men jag har tagit bort den för det här inlägget. Det passar inte riktigt på FB, lite för långt och komplext, ursäkta Anna som hann göra en kommentar där innan.

Nån sorts kommentar ...

... till  det kommunpolitiska läget i Årjäng får det väl bli här så småningom när jag hinner tänka efter. Annars har jag ju avhållit mig från att prata och skriva om det.  

Den nya supermaten ...

... den som innehåller antioxidanter och håller oss friska är alltså bl.a. mörk choklad, lingon, popcorn, kaffe och vin!
http://www.svd.se/mat-och-vin/popcorn-ar-nyttigare-an-gronsaker_6959665.svd
Ett glas vin om dagen är nyttigare än att motionera!
http://www.aftonbladet.se/halsa/article12148970.ab
3-4 koppar kaffe per dag motverkar demenssjukdomar och diabetes och gör tanken klarare.
http://www.dn.se/livsstil/halsa/drick-kaffe-for-halsans-skull/
 
Sallad, grönsaker och frukt börjar bli tveksamma. 5-6 % av all sallad innehåller salmonella och 3 % campylobacter. 80 % av eländet kan man skölja bort, om man sköljer effektivt efter konstens alla regler, men resten är alltså kvar.  Isch! Och bra sköljande innebär att man använder salladsslunga (?), vad nu det kan vara. Har aldrig hört talas om det. I Danmark genomförs en kampanj för att lära invånarna att skölja rätt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/salladen-kan-gora-dig-sjuk/
 
Enligt en ayurvedaläkare så ska alla grönsaker läggas i vatten en timme före äting så att alla gifter går ur.
 
Vindruvor lär vara värsta giftsamlaren, men bananer är visst inte dåliga heller om de inte är ekologiska.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17270314.ab
http://www.dn.se/debatt/vindruvor-och-paprikor-ar-rena-giftcocktails/
 
Något slags kampanj verkar vara på gång med den nya forskningen. (Som vanligt så undrar man vem som betalar den. Det är alltid en intressant fråga.)  Vi tycks i alla fall stå inför ett paradigmskifte när det gäller ätande, långt i från de 6 brödskivorna varje dag som staten rekommenderade en gång i tiden.
 
Jag gillar fortfarande att äta viltkött, hyfsat ogiftigt tror jag om man skär bort ordentligt runt skotthål och slipper blyet. De vilda djuren har inte sprutats med antibiotika eller andra mediciner och  deras föda är ok.  
Choklad, lingon, kaffe och vin slinker ner, men det där med popcorn tror jag får vara.
 

Mycket snö i natt!

Det blev inte bara några enstaka flingor som föll under natten. Det är någon decimeter nysnö. Hoppas jag tar mig ut till landsvägen. Om inte så sliter jag väl med snöskyffeln i någon driva istället för att dyka upp på jobbet i tid. ;-).

Snödräkten blev bra!

Snödräkt en tjockare variant har vi sökt länge i butik men inte hittat. Till slut blev den beställd hos Bofab i Grums. Den funkar bra både i storlek och funktion.

Spårsnö ....

... blir det imorgon, snöflingorna dalar sakta ner mot marken. Hej är utvilad inför morgondagen. Om jag säger att Roland är förväntansfull så är det bara förnamnet. ;-) Vädret har en längre tid varit lyckosamt för injagning av valp. Nysnö nästan varje dag, helt fantastiskt, och ganska gott om hare i markerna.

Gick med Hej!

Jag gick dagens promenad med Hej istället. Han var jakt-ledig idag, Roland var ute med Jazz.
 
 
Spår under snön är lika kul som spår ovanpå!

Vargbesluten ...

.. fattas av Sveriges politiker men undergrävs av tjänstemän som tycker annorlunda. Tron på demokratin sviktar. Bra artikel i Aftonbladet. Man får vara tacksam för de verklighetsförankrade beskrivningar som någon gång slipper igenom i kompakt vargromantiska media i det här ämnet. Kvinnorna i byn har tröttnat på handfallenheten från beslutsfattare.
 
Fem hundar och cirka 30 får hade tagits av vargen. Samtidigt hade två hästar rivits, kvigor med kalvar skrämts ner i ån, vargar påträffats i motionsslingan och ett stenkast från förskolan. Människors vardag var sönderriven. 
 
Och åtgärderna mot detta har varit att länsstyrelsen har skickat ut tjänstemän för att berätta om vargens ofarlighet, barn har fått klappa vargskinn! Man undrar om den myndigheten har alla hästar hemma. (Det var inte i Värmland, här är länsstyrelsen klokare)
 
http://www.aftonbladet.se/debatt/article18242173.ab?fb_action_ids=10203110140180319&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B239024132935095%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
 
(Nu funkar telefonerna igen - en får tacke!)
 

Magnetfälten ...

... kan vara det som styr rävens jakt på byte! Märkligt samband!
http://www.edisproduction.de/2013/11/19/fox-hunting-under-snow-in-an-incredible-way/
 

Telefonen är heldöd ...

... och det är mobilen också. Datorn tycks fungera, både den fasta och den på mobilt bredband. Fattar inget. Undrar om fler är drabbade?
 
Uppdaterat:   Får just en kommentar på Facebook från Marie att Telia verkar hålla på med något stort jobb i området, det hade utlösts falskt  brandlarm på biblioteket och då visste en dam på Telia att berätta om det. Kanske inte vore helt fel om Telia informerar om planerade avbrott. För de flesta av oss spelar det inte så stor roll men det kan ju vara allvarligt  att förlora möjligheterna till telefonkontakt. Fast nödsamtal lär gå fram säger någon, alltid något. Halebop ska visst fungera från kl 13.00 påstår någon  på nätet. Trot den som kan! Tills dess är det alltså röksignaler som gäller. ;-)
 
Här finns info på Telia nu äntligen. 3781 med mobil är drabbade. 2764 med fast telefoni. Ska tydligen vara åtgärdat vid halv tre-tiden idag söndag.
http://glu.han.telia.se/bios/glup/telia.html
http://www.telia.se/privat/support/driftinformation/fasttelefoni
 

Ingen Oskar-tax ...

... är det med på bilden från skogspromenad. Gick upp till tjärnet igen och runt Hobrôten igår lördag.
Men det är ledsamt att gå utan Oskar, han ska ju springa ivrigt där framför mig i kopplet och dra lite. Jag saknar honom så mycket. Börjar till och med gruva mig lite för skogspromenerandet för det är så ´ledsamt utan Oskar. Och inte blir det rådjursjakt på helgeftermiddagarna heller. Lille Oskar, vad jag saknar dig!

Sexbrottsdömde polischefen Göran Lindberg ....

... borde inte släppas ut redan med tanke på den prognos som ges för hans framtid. Han har inte genomgått någon behandling för sin allvarliga störning och har hög risk att återfalla i brott. Det är tveksamt att det ska finnas en obligatorisk strafflindring som innebär att dömda släpps ut efter två tredjedelar av avtjänat straff. Och detta är i stort sett ovillkorat, krävs inga ánsträngningar i form av deltagande i behandlingsprogram exempelvis. Om man därtill lägger att domstolarna, trots förmaningar från politikernivån, fortsätter att konsekvent döma till straff i nedre delen av straffskalan så ´förlorar rättsväsendet förtroende. Strafflagen bli ett spel för gallerierna.
Tidningen Café har intressant långläsning om Göran Lindberg, om hans liv och hur det ledde fram till den person han är idag.
.http://cafe.se/goranlindberg/
 

Vretstorps tröska!

Vretstorpströskan hamnade på Litorpet, gården  bredvid oss. Från början kom vi från nästan samma plats, Vretstorp är rätt nära den plats där jag växte upp. Redan namnet är en nostalgitripp!
 
Landsbygden är ibland som en kyrkogård full av gamla maskiner, såna som blev över, ingen behövde längre och i och för sig full av gamla uthus som ingen heller längre behöver. Att underhålla obehövda uthus handlar mest om att vårda minnen och en svunnen kultur - så länge någon vill och orkar. Sen blir de nog borta och landskapsbilden förändras - i takt med utvecklingen.

Dalia i Bengtsfors

I kväll fredag har vi varit på Dalia i Bengtsfors och firat en god väns jämna år. Vi var sex stycken.
Dalia var ombyggt sedan vi var där senast (länge sedan!). Det som tidigare var en kantinliknande plastig stor matsal med högt i tak var nu uppdelat i flera avdelningar, ganska mysiga, gjorda för lite After Work som idag fredag. Restaurangen tillhör nu kedjan Pitchers Inn. Här ovan syns baren. Ser på bilderna att det ser folktomt ut, men vi var tidigt ute, det kom en hel del gäster under kvällen. Och överallt kan man kolla på storbildsteve, om man vill. Vi ville inte och satt så vi stördes inte.
TV-skärmar överallt för att kunna gå hit och följa olika sportevenemang till exempel.
Speciell entré
Utsikten genom fönstret från vårt fönsterbord. Först parkeringen med snö, sedan sjön Lelång.
Roland o jag delade en förrätt med Chevré och rödbetor, Himla god combo! Och lagom med en halv portion för mig. En av oss tog Wienerschnitzel och den var fullkomligt gigantisk. God enligt rapporten. Jag och tre till åt pepparstek på oxfilé. Det var gott kött, säkert riktigt oxfilé och lagom stekt vilket man tackar särskilt för. Potatisen som hörde till den var stekt och alldeles för salt. Två av oss orkade inte äta den. Kunde ju ha bett om kokt potatis istället. Sen åt en person lax och den var tydligen perfekt på bädd av pestopasta.
Trevligt hade vi i alla fall och maten var prisvärd. Serveringen kunde kanske ha varit lite mer alert, men man kan ju inte begära allt.
 
Imorgon har vi goda vänner här som vi inte har träffat på ett tag nu. Det ska bli kul!
 

Ikeaglas - Gengåvanfynd!

 De här glasen har vi använt till "lagom fint"  i många år. De är tunna och behagliga att dricka ur, funkar både till vin o öl. Sedan ett par år så har Ikea tyvärr slutat sälja dem. Av de ursprungliga 12 glasen så återstod  bara sex, så jag har en tid försökt hitta glas för att fylla på samlingen. Jag har letat på Blocket, jag har kollat på alla second hand som jag besökt, men inget napp.
 
Men så igår torsdag så hittade jag dem!!! Det bara står  sex stycken på en av glashyllorna, längst ner, längst in. Och alla var jättefina, inga repor, ingen mjölkfärgning, såg ut som nya. Fem kronor styck är nog en krona billigare än när jag köpte dem på Ikea en gång i tiden. Men jag hade varit beredd att betala mer.
 
Jag fortsätter gärna och gör reklam för Gengåvan i Karlstad. Det är en second hand som  ligger på Våxnäs och verkar inom ramen för St Erikshjälpen tror jag. Tanken på att en del av överskottet går till välgörande ändamål känns bra och att idén bygger på återanvända istället för att slänga är god. Det känns bra att handla där och lämna in grejer som inte behövs. Gengåvan i Karlstad är stort, två våningar fulla med saker. Omsättningen är hög, man lägger ut 500 - 1000 nya saker varje tisdag och torsdag.
 
Problemet är bara parkering. Gengåvan har några platser men man kan få cirkla runt ett tag innan man hittar någon. Igår torsdag var det massor av folk i lokalerna. Till och med på de här stora ytorna var det trångt. Jag har rännt här några år och kan konstatera att kunderna bara blivit fler och fler. Förr var i stort sett alla  besökare människor som man förstod var tvingade att handla billigt, men nu tillhör många en annan kategori, de är välklädda och väldoftande och  skulle kunna shoppa loss i vilken märkesbutik som helst. Bra att det växer fram en medvetenhet om återvinningens fördelar för oss alla.
 
Jag går gärna hit men också gärna till second hand i Årjäng. Vi har flera stycken nu som många besöker.
 
Orsaken till de täta karlstadsbesöken just nu är Toyota men det är en annan historia som har sina egna poänger, jag återkommer till den.

KANONFYND ´på Gengåvan torsdag!

Berättar mer imorgon!

Broms café!

Jättesnyggt fik i Årjäng och vilken entré! Äntligen kom jag mig dit idag på ett premiärbesök. Och det var så mycket folk där att till och med jag hittade goda vänner att språka bort en stund med.

Choklad är supernyttigt!

... speciellt mörk choklad innehåller mycket mer nyttigt än man tidigare vetat om.  Nu har forskare konstaterat, det är rena superfooden!. Bättre än frukt.  En del av oss har ju redan anat att det förhöll sig så. Nåt som smakar så gott måste bara vara bra för kroppen! Alltså mumsar vi vidare på slisk och praliner, men nu med gott samvete! ;-).
http://www.alltommat.se/Inspiration/Choklad-nyttigare-an-frukt-1.51874
 

Skype med lille Bill

Efter lite gemensam Imse Vimse Spindel så fick vi se honom hålla på med senaste passionen; lekspel på skärmen. Just de här övningarna gick ut på att dra grejer till en rad och få fram ljud och bild på talraden med siffror från 1 - 10 och sen dra bort dem i tur och ordning så siffrorna minskade. Den andra handlade om att mata djur med rätt mat tror jag. Det ser roligt ut!

Choklad är supernyttigt ...

... speciellt mörk choklad innehåller mycket mer nyttigt än man tidigare vetat om.  Nu har forskare konstaterat, det är rena superfooden!. Bättre än frukt.  En del av oss har ju redan anat att det förhöll sig så. Nåt som smakar så gott måste bara vara bra för kroppen! Alltså mumsar vi vidare på slisk och praliner, men nu med gott samvete! ;-).
http://www.alltommat.se/Inspiration/Choklad-nyttigare-an-frukt-1.51874

Gengåvan i Karlstad...

... var jag på idag! En stor second hand öppen 3 dagar i veckan tror jag. Där finns massor och omsättningen är hög. Vilken butik som helst skulle vara nöjd med så många besökare och varje dag, alla tiden på dygnet.  Jag går ofta hit för att handla och för att bara kolla.
 
Dagens fynd blev en sopborste modell gammaldags bunden, Blir perfekt i lägenheten!
 
Kön ringlade lång vid två kassor när jag var klar vid 3-tiden.
 

Kabelmysteriet

Jag hade ju kabel redan för att föra över bilder från telefonen till datorn. Upptäckte att man kan dra ur från den vanliga laddkabeln och då blir det som en USB. När man ansluter första gången som jag precis har gjort så installerar datorn ett program och sen kan man bara välja vilka bilder man vill hämta. Perfekt! Nu slipper jag hålla på och skicka bilder från mobilen till datorn.

Teknikpaniken ...

... dominerar mitt förhållande till alla tekniska prylar i min omgivning, från tv-apparater till mobiler. Tror att det blir fel på allt om jag ska testa nåt nytt.  Men nu SKA  jag lära mig att via kabel transportera bilder från mobilen till datorn  istället för att skicka allt via sms. Skickandet är ju dyrt och opraktiskt. Suck!
 
Andra behöver en PT (personlig tränare). Jag behöver också en PT, en "personlig tekniker". Fast det finns noll annonser om såna tjänster. Undrar om bristen på marknad beror på att alla vi som är okunniga mörkar våra tillkortakommanden och låtsas som om det funkar bra ändå. Skämmigt är  det  att inte hänga med och kunna det som varenda unge kan. Eller också är det verkligen bara jag som inte begriper det här.

Bill har jobbat på Elle idag!

Nja, han var med mamma på jobbet, dagis var stängt för personalutbildning. Om Bill får bestämma så kommer tidningen framöver att ha ett helt annat innehåll ser det ut som. ;-)

Runt Hopbrôten ...

... och upp till tjärnet gick jag igår.
Det såg inte ut så här när jag gick förbi igår, men jag hittade en gammal bild. Hopbrôten är en liten stuga som ligger en bra bit in i skogen. Det finns ingen bilväg dit, utan man måste gå en stig. Hopbroten ägdes vid tiden för det här takarbetet av Thea och Gunnar. De bodde neråt Musta / Skåpafors någonstans och var här på somrarna. Jag tror att Thea hade fått / ärvt det av en släkting, Tilda som hade bott här. På bilden ser man tror vi fr. v. Evert (19 år på bilden ?) o Nils (31 år ?)  o eventuellt Oskar  på Liane,  okänd (kanske Fabian i Mölntegen) , sedan kanske David på Döverud, och i stegen Gunnar själv.
 
Thea och Gunnar hade två söner och en dotter. De två små sönerna förlorade de i en drunkningsolycka i älven  vid Brobacken i samband med mattvätt. Sen besökte de inte Hopbrôten så ofta efter den händelsen. Det såldes sedemera och stugan  ägs idag av en holländsk familj som har det som sommarhus..
 

Spår på promenad

På dagens promenad så tog jag bilder på en del spår som jag passerade. Det här är en vuxen älg som haft bråttom.  Spåret är från idag. Igår var det efterjakt här på Harnäs VVO o man sköt en kalv. Roland var inte med, han jagade hare förstås.
Rådjursspår
Räv tror jag och det luktade starkt av rävurin på ett par ställen.
Jägare. Och med den här karaktäristiska och genetiskt betingade fotvinkeln då är det inte svårt att bestämma identiteten ;-)
Här är vägen jag gick, upp till tjärnet. Den är bra att gå när det blåser, här är alltid lä. Sen gick jag förbi Hopbrôten också och om det stället blir det lite nostalgi imorgon här på bloggen.
 

Hej o Turi!

Hej fick besök av sin kullsyster Turi idag. Hon finns hos Kalle K. i Säffle, han var här och jagade med henne idag.
De är ungefär lika stora men olika i färgsättning.
Foto: Hej fick besök av syrran idag, Turi var nog nästan lika i höjd men naturligt nog mer tikbetonad.
De lekte vilt runt huset. Roland har jagat idag, halva dagen med Jazz som jagade bra på en hare och sedan med Hej en stund. Jag fick en promenad idag också, men har noll kondis märker jag. Har slarvat med motion och utevistelse nu, mycket annat har varit på gång, en långdragen förkylning har jag haft och så var vädret inte så inbjudande. Det finns hur mycket som helst att skylla på när latmasken angriper ;-)

Agenda

Trevlig kväll hade vi igår med goda vänner i ett vackert hus med god mat. Tack för det!
Nästa helg ska vi fira en väns jämna födelsedag i en liten krets. Längre fram åker vi till ett jaktprov med Jazz på ett par dagar i Sverige och sedan i Norge. Daniel L. eventuellt med son, kommer hit och jagar ett par dagar. Ola Salo i Karlstad har vi bokat in med mat också. Besök hos dotter-familj i Umeå planerar vi för. Sen är allt  det här beroende av väder och vind bl.a.

Nunna födde barn ...

... visste inte innan att hon var gravid. Livet är fullt av mirakel och alla barn är givetvis välkomna till livet!
http://www.expressen.se/nyheter/nunna-fodde-son/
Fast egentligen borde det inte kunna hända, vare sig att en nunna får barn eller att hon inte vetat om graviditeten. Alla som har varit gravida vet hur svårt det skulle vara att förneka.
 
400 präster har stängts av från jobbet pga övergrepp mot barn. Det låter väldigt många även om jag inte vet hur många präster det finns. Kan det verkligen vara procentuellt sett så många i en normalbefolkning som begår barnövergrepp, eller har de med såna böjelser samlats inom den katolska kyrkan i tron att de varit skyddade?  För så har det nog varit tidigare, kyrkan har omplacerat och inte anmält för att undvika skandal. Detta är första gången kyrkan erkänner antalet. För barnens skull tur att det i så fall är slut på det skyddet med den nye påven.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/paven-stangde-av-400-praster-for-overgrepp-mot-barn
 
Den katolska kyrkan har haft ett komplicerat förhållande till barn och sex, men kanske skulle det bli bättre med större öppenhet,  kanske ett frivilligt celibat och en större vaksamhet mot pedofiler.

Nöjd med Hej!

Roland är jättenöjd med dunkervalpen Hej, 7 månader. Så här skriver han idag på FB
 
"Jazz letade upp en hare åt mig o Hej idag, har varit svårt att hitta spår pga mycket nysnö senaste dygnet. Kopplade Jazz o släppte på Hej vid ett avhopp från vägen, kl var då 13 00.  Hej tar sig an löpan tyst, efter ca 200m kommer de första skallen, driver några min. sen tyst, ligger kvar i 30min. Kommer sen o kollar var jag är men återgår till tappten. Kl 15 00 reser han jösse igen, driver med skall i ca 10min och korsar två vägar. Stannar kvar på tappten till kl 16 00, då han återvänder och kopplas. Under dessa tre timmar hjälpte jag till vid två tillfällen, han är sparsam med skallet, men stannade kvar länge på tappterna. En nöjd husse som vandrade hemåt när mörkret sänker sig"
 
Och jag fick äntligen en fin promenad upp till tjärnet. Gick den vägen för att slippa undan blåsten.

"Höstoffer" av Mons Kallentoft.

Nu har jag i alla fall läst den, lyckades komma igenom hela boken vid andra läsförsöket, fast det var ju ingen bladvändare i mina händer precis. Läsningen är fördelad på 11 lästillfällen ser jag och det är ju ändå bara 400 sidor. Alla säger ju att Kallentoft skriver så bra så jag tänkte att jag får ge honom en chans fast jag egentligen inte gillade boken alls vid första läsförsöket.
 
Hur var den nu då?
 
Som deckarstory är den förstås bra. Det blir ju några mord som fördelas i bokens handling. Intrigerna är tätt vävda. De presumtiva gärningsmännen är lagom många och alla har lika goda motiv ända fram till slutet när allt avslöjas. Våldet i boken är dock för min del i överkant, bestialiskt med tortyrinslag. För mycket liksom. Och det gäller både det som utövas i berättelsens nutid och det som personerna minns från förr.
 
Boken är rent språkligt sett välskriven, han har orden, rytmen och berättandet i sin hand. Det får man uppskatta.
 
Jag skrev tidigare om Leif GW:s bok att han endast beskrev det faktiska skeendet, inte så mycket om vad som rörde sig i personernas huvuden och känslor. Kallentoft tillbringar lång tid inne i huvudet och känslolivet på  offer, möjliga gärningsmän och ett antal poliser, samt även andra inblandade. Det var en skarp kontrast att läsa de här böckerna efter varandra. Om jag skulle önska nåt så vore det lite lagom istället av den varan, inte helt utan, som hos Leif GW, men heller inte sida upp och sida ner som hos Kallentoft. Det blir lite enformigt med alla  ormungar (hans beskrivning av ångest) som de olika personerna tampas med. 
 
Men det som gör det svårt för mig att ta mig igenom den här boken är först och främst den otroligt depressiva stämingen som vilar över allt och alla - hela tiden!. Det regnar, luktar unket, är dammigt, mögligt och smutsigt överallt! Det finns ingen konstrast som gör de här beskrivningarna trovärdiga, de blir nästan parodiska. Varje dag, varje plats, varje person är dränkt i enformig leda - i stort sett alla släpar sig fram i mentala träsk!.
 
Nej, det kommer nog att dröja innan bokbordet blir så tomt att jag tar mig an en ny Kallentoft. Sen kanske inte deckare är min grej (ursäkta Gunnar ;-) ), jag läser nog  hellre biografier eller lättsammare  "feel-good-böcker"

Ironi om cirkusen kring vargproblem ...

... flöt ur tangenterna för länge sedan, år 2007 var det. Oj, vad tiden går, men problemen består - inte en millimeter   närmare en lösning nu än då.
http://inga.blogg.se/category/rovdjur-o-naturdiktatur-8.html 
Hade glömt den men blev påmind när den plötsligt dök upp som en sida bland de mest lästa just nu i statistiken. Fattar inte varför. Jag har inte gjort reklam för den, kanske har någon annan och det ligger en länk o skramlar någonstans.  Så här ovan  är den i alla fall om någon vill gå in och kolla. Delvis aktuell med tanke på debatten om den inställda vargjakten. Det var nog ingen som på allvar räknade med att det skulle bli av i år heller. Det fanns inget i riksdagsbeslutet som kunde förhindra den här överklaganscirkusen som pågår nu. Tur att inte alla de demokratiska beslut som riksdagen fattar hamnar i samma återvändsgränd.
 
Så här ser värsta mediehysterin ut just nu, fullt med känslosvall, överdrifter och fel som vanligt:
http://www.dn.se/ledare/signerat/ratten-pa-vargens-sida/
 
Och från andra sidan tillrättalägganden
http://www.dn.se/debatt/risk-for-illegal-vargjakt/

Elle modegala ...

... är i kväll, man kan följa den live på nätet.
http://elle.se/i-kvall-ar-det-dags-for-arets-modefest-3/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/modebranschen-haller-gala 
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/altewaisaome-ar-arets-designer/
http://www.svd.se/kultur/altewaisaome-ar-arets-designer_8906002.svd
http://www.expressen.se/noje/bildextra-se-allt-fran-elle-galan-2014/
 
Lille Bills mamma Carin jobbar med galan men i år får pappa Markus vara hemma och vara barnvakt!

Bröderna Cartwright ...

... har vi sett på tv! Det var bara för att Roland ville ha en nostalgitripp. De var en viktig ingrediens i hans uppväxt tillsammans med lekkamraten Roy!
 Lustigt att se en gammal Western. Det var långsamt tempo, mycket ädelmod, inget synligt blod, inget synligt lidande för de skjutna dog alltid omedelbart och utan smärtor, det var mycket pangande och en del knytnävsslagsmål. Rollfigurerna har samma kläder och samma hästar i varje avsnitt. Little Joe hade sin fläckiga häst, Dan hade sin märkliga hatt som Roland tyckte var lite löjlig, Adam hade alltid svarta kläder och Little Joe var så flicksöt. Och på den tiden fanns en debatt på fullt allvar om att detta var skadligt för barn att se. ;-)

Zlatan som landshövding?

Det här är en kul kommentar från en bloggkontakt som jag har haft över lång tid, Josephine i Bryssel. Jag kunde inte låta bli att publicera den här. Meriter som ger karriär är inte alltid de man tror. Fotbollsspel kan leda till lite av varje kan man se. Kanske får vi se Zlatan som statsminister eller landshövding? Eller också gäller detta bara i USA?
 
"Någon hade postat en karta över USA som visade vilken sorts examina guvernörerna för de olika delstaterna hade... nästan hälften hade en sorts examen eller bakgrund som amerikansk fotbolls-spelare!! De andra hade examina som läkare,advokater osv. - men att det var så många som egentligen inte hade "riktiga" examina som satt på de positionerna sa en hel del... "Bröd och skådespel för folket" har jag sagt i minst 20 år nu, det är lätt att se med det mediatiserade landskapet och (nästan) allas önskan att hamna i TV-rutan."

Alis slukhål var efter en borttagen rosenbuske!

Det var hålet efter en gammal rosenbuske som man tagit bort  som orsakade att lille Ali ramlade ner i marken i ett slukhål och blev borta. Han syntes inte ens med värmekamera från helikopter. Tur att det slutade lyckligt! Han är i ålder med lille Bill och vi associerar förstås till honom.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18189362.ab

Agenda

Tja, det är en del på gång. Vi ska besöka goda vänner på lördag kväll, det ska bli roligt. Så småningom ska vi besöka dotter i Umeå och hennes familj. Det kan hända att Roland jagar lite där också, vi vill ta med hundarna. Men allt beror på.
 
Vi får sms om lille Bill som precis som sin far, fick hög feber i samband med vaccination mot mässling. Man kan tänka att både han och fadren skulle ha blivit mycket sjukare om de fått mässlingen på riktigt och inte bara avdödade virus eller baciller eller vad det nu är.  Visst heter det Morbilli på latin? Himla trist att  lagra värdelöst vetande av den typen! Man skulle vilja deleta!
 
Och sen är goda vänner ute och flackar o reser just nu; Florida, Grand Canaria, hem från Thailand, hit till Sverige och inte att förglömma Cuba med alla femtiotalsbilar. Vi får hälsningar och rapporter här och där, direkt eller indirekt.
 

Inredning torsdag!

Så blev det liksom till slut! Nu avslutar vi så länge.

Inredningsläget idag onsdag

Jag var inte nöjd med sängöverkastet igår. Köpte ett nytt idag på second hand för 12 kronor, med svampar på. Det blev bättre. Suveränt med andra-handsbutiker! Fyndade en taklampa hit också för 25 kronor. I sänglamporna har vi inte fått i glödlampor
Idag eldade vi i vedspisen. Fint är det och snabbt blir det varmt!
 
Ledlamporna i trädet satte vi i idag, de ger fin effekt i mörkt rum,  som en stjärnhimmel! Tyvärr ser det inte så bra ut här på bild som i verkligheten. Julgransbelysning alltså, på rea efter jul. Det här är riktigt roligt!

Hej har första gången tagit upp hare idag!

Idag har Hej tagit upp sin första hare på egen hand, kl var då 10.15. Det var ett riktigt påstick han drev med bra skallgivning i ca 10 min då haren gick ut på byvägen. Sen följde jag med o stöttade på tappterna undan för undan. Ibland på vägar och även i skog, allteftersom dagen led kämpade jag o Hej vidare med jösse. Totalt löste Hej fem tappter på egen hand, kl 15,30 reste han jösse sista gången o den drevreprisen blev också dagens längsta med 17
min, stannade kvar på tappten i ytterligare ca 10 min. Jag vill nog påstå att jag gick lika mycket som Hej eftersom jag följde honom hela tiden o stöttade när det blev problem, men är ganska nöjd med dagen o Hejs agerande. Han är sparsam med skallgivning men skallet är bra o fylligt. Som framgår av bilden är både husse o Hej ganska slaka för tillfället.
 
Idag har Hej tagit upp sin första hare på egen hand, kl var då 10.15. Det var ett riktigt påstick han drev med bra skallgivning i ca 10 min då haren gick ut på ...byvägen. Sen följde jag med o stöttade på tappterna undan för undan. Ibland på vägar och även i skog, allteftersom dagen led kämpade jag o Hej vidare med jösse. Totalt löste Hej fem tappter på egen hand, kl 15,30 reste han jösse sista gången o den drevreprisen blev också dagens längsta med 17 min, stannade kvar på tappten i ytterligare ca 10 min. Jag vill nog påstå att jag gick lika mycket som Hej eftersom jag följde honom hela tiden o stöttade när det blev problem, men är ganska nöjd med dagen o Hejs agerande. Han är sparsam med skallgivning men skallet är bra o fylligt. Som framgår av bilden är både husse o Hej ganska slaka för tillfället
 

Bra jakt med stövarvalpen Hej...

...har det varit idag med Roland o Bosse. Rapport senare.

Hej är pigg igen och har god aptit!

Imorgon blir det nog lite harjakt med honom o gubben i spårsnö. Jag får åka till jobbet - inte heller fel. Lyxigt att ha en så trevlig arbetsplats! (Lokalerna är i och för sig skröpliga, men kollegor och elever är kanon!)
 

Kök och ett sov med skogtema!

Mmmm ... det har vi hållit på med idag. Så här blev det ungefär. Men det ändrar sig säkert innan vi är färdiga. (Nästa sov blir nog med berg-tema. Har det bara i huvudet än.) Duk på bordet har varit diskuterat men nej. Annat bord har också varit förslaget, men nej. Jag gillar den här perstorpen och den ljusa ytan, samma som bänkskivan och samma som lampan över bordet. Jo, det är lite nostalgi mot 60-tal eller så.
 
 Köksbordet med perstorpsskiva gillar jag. Bänkskivan är likadan. Stolar med fårskinn på fast lite olika. På väggen två musikinstrument, ett för blås, kanske en digiridoo eller hur det nu stavas, det andra ett slags maraccas med grus i. -de har bara skrotat i källaren hemma hos oss, nu kan den lika gärna vara här
Ny kyl och frys är det förstås och spis. Och målat i hela köket och nytt tak och ny el.
Vedspisen funkar om man vill elda, Vi hann inte i kväll
En köksbild till från idag tisdag. Hyllan nedanför tavlorna kom på plats idag, den behövdes för att landa tavlorna mot bordet så de inte skulle flyga i taket.
 
Tidstypiska dörrtrycken Habo, fick vi tag på genom låssmeden i Årjäng, annars svårt att hitta tidstypiskt som passar till gamla dörrar som är ommålade.  Huset byggdes någongång 40-tal tror jag så det ska stämma
 
 
En al som vi hittade vid Agnars, där är gott om dem. Den hade grenar i rätt vinkel
Vid Agnarshuset fick vi se ett träd, en al, som skulle ´passa i sovrummet i Nilslägenheten på Liane. Kämpigt med handsåg men det gick.
Till slut ett överslag hur mycket vi skulle kunna behöva i taket ovanför "vedtraven" i sovrummet i Nilslägenheten
 
Transporten hem blev lite improviserad ;-)
Ett sovrum har vi fixat lite idag, men inte helt färdigt. Tyget på väggen bakom är Ikea förstås, ser ut som en vedtrave. Den gillar jag! Sen hittade vi ett alträd vid Agnarshuset när vi var där idag- Det fick följa med hem och vi släpade in det i våningen..
Roland pustade men satte tålmodig fast det med en krok i taket och en skruv nertill så den inte lämnar väggen
 
 Sen bestämde vi oss för att placera Everts (Rolands farbrors uggla) i trädet. Det passade bättre där än ute i hallen. Uppstoppat!
Detta är fondväggen bakom sängarna i det här sovrummet.
 
Sen kom det in lite ormbunkar, men det som är på  sängen kanske blir ändrat, inte helt bra. Peter hjälpte till att kånka in sängarna, snällt!
Och en säng med en renpläd. Kanske ändrar på detta. ´_Det känns inte hundra i färgerna. Får tänka på det.
 
Våtutrymme är i stort sett klart
 
 
 

Inredning ...

... hela dagen. Rast nu o så ett par timmar till. Bilder här sist idag, roligt har det varit o lite våghalsigt

Postkodlotteriet ska utredas ...

... för sitt senaste tilltag att dra pengar från sina prenumeranters konto utan aktivt medgivande. Det kallas aggressiv marknadsföring. Jag undrar om det inte borde kallas nåt helt annat. Jag måste ta mig samman och ta reda på hur man kan slippa deras reklam.
http://www.dn.se/ekonomi/postkodlotteriet-ska-utredas/
 
En kommentar nedan tipsade om hur man kan bli av med Postkodreklamen. Man går in på deras hemsida och letar med stor möda upp infon om detta längst ner på deras sida. Sen gäller det att fylla i exakt som det står på deras utskick och så tar det tre (!) månader innan man blir avregistrerad. Här är en genväg!
https://www.postkodlotteriet.se/Kundservice/Sparra-reklamutskick.htm
 

Oflyt ...

... är det just nu! Spårsnö - lagom många minusgrader - och stövarvalpen Hej har ätit nåt olämpligt så han är hängig just nu. Inget att släppa ut i harspår. Det är bara att bita i det sura äpplet och vänta in bättre tider. Tålamod, tålamod!
 
Han har inte ont men är trött och ligger still.

Marcus Ruus ....

... Årjängskillen, är bara bäst! Hoppas det går bra i JVM i längdskidor.
.http://www.sweski.com/marcus-ruus-var-oumlverlaumlgsen.5390234.htmlt
Han har mycket skidor i släkten, hans farfar är en legend som vi minns ofta och med glädje. Helt säkert kan han uppleva detta på nåt sätt fast han gick bort alldeles för tidigt.

Anna Dahlberg Expressen ...

... fortsätter att våga skriva klokt och insiktsfullt om hur snävt debattklimatet i Sverige är i vissa frågor. Hon är värd att läsa för hon sticker ut hakan och är en kärring mot strömmen.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vanstern-ar-tomhant-i-migrationsdebatten/

Postkodlotteriet skumt!

Postkodlotteriet är en lite skum inrättning. Man ger sken av att dela ut vinsterna till vinnarna och till välgörande ändamål, men man är först och främst ett företag med långt gående vinstintresse. Nu har man hittat på en ny variant. Man drar 160 kr från var och en av sina prenumeranter för att skapa en ny pott,  utan att fråga först. Kunder som är observanta kan avsäga sig, men annars dras pengarna. Sammanlagt 160 miljoner kan man alltså dra in och av dem är det bara 63 miljoner som går tillbaka till kunderna. Resten är vinst.
 
 Om man därtill lägger att Postkodlotteriet bidrar till den kaotiska rovdjurspolitiken genom att stödja exempelvis WWF med många miljoner per år, så är det läge för bojkott. WWF är ju också en märklig organisation, privatägd  i stiftelseform med ingen insyn utifrån och stort demokratiskt underskott. Ingen har ännu vågat sig på att försöka granska den.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/postkodlotteriet-drar-pengar-utan-samtycke_8886068.svd

- 11,5 grader!

Och snön ligger vit. Äntligen vinter!

Barns funderingar om yrkeslivet!


SPÅRSNÖ!!!

Alla som har en stövarvalp på så där 7 - 8 månader vet hur efterlängtat det är! Idag söndag kom så äntligen den första riktiga spårsnön. Det har fallit några futtiga cm snö igår kväll o i natt. Det räcker för en mycket spännande dag för Hej och husse. Gissar på att de tillbringar större delen av dagen i skogen.

Mer till skola, vård och omsorg ...

... har det blivit de senaste åren. Resurserna dit har ökat och ligger högt i internationell jämförelse. Skatteintäkterna har också ökat. Det blir konstigt när fakta möter de myter som odlas i media (att de områdena svälter p.g.a. skattesänkningar). Allt enligt ledare i DN idag
http://www.dn.se/debatt/resurserna-till-vard-skola-och-omsorg-fortsatter-vaxa/
 

Vintern ....

... ska komma till oss idag enligt SMHI. Vi väntar otåligt men ännu så länge är det bara + 1,5! Gubben jagar förstås och jag kan vara bara lat en stund. Strävar på med Kallentoft, tänkte ge honom en ärlig chans och inte lägga ifrån mig boken i förtid. Han ska ju vara så bra. Och säkert är han det fast jag inte upptäckt hans geni än.

Vackraste blommorna!

Tänk i år har de fina gåvoblommorna till jul stått sig jättefint. De är fortfarande helt ok.
 
Och finaste julkorten har vi fortfarande framme o kollar på, de med livebilder. Vi har bara skickat per mail, epost och så i år och jag skäms lite för det när jag ser de här fina där man bemödat sig. Vi får se hur det blir med oss nästa år. Vi har ju en historia av spektakulära julkort, ibland lite på gränsen.
 
Julen får vara kvar några dagar till nu när allt ändå är framdraget och finns på plats.

Svaga motbevis av Jan Guillou ...!

Det stämde som jag skrev i mitt blogginlägg att det som Jan G halade upp i teverutan var ett terminsbetyg från Solbacka inte ett slutbetyg.
http://inga.blogg.se/2014/january/snarstucken-jan-g-stoppar-boken.html#comment
(nu ska länken funka!)
Det var alltså inget bevis för att han inte relegerades.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jan-guillou-ger-svaga-motbevis/
 

Spektakelkulturen ...

... orsakar problemen med läsförståelse menar Chris Hedges.
 
"... dagstidningar och böcker knuffas ut i kulturlivets marginaler, som fornlämningar från det tryckta ordets svunna tidsålder, och där allt som inte erbjuder ögonblicklig förströelse avfärdas som otillgängligt och elitistiskt."
 
Han drar paralleller till det gamla Rom där makthavarna sysselsatte folket med "bröd och skådespel" (alltså mat för dagen till alla o gratis underhållning!) för att skyla över bristerna i samhället. Översatt till idag  är helt enkelt svårt för skolan att bli lika spännande och rolig som Idol, Starwars, GTA osv. Medan skolorna lider brist på resurser så byggs gigantiska arenor för fotboll och andra nöjesevenemang.
 
Tja det är en förklaring i mängden till de dåliga Pisa-resultaten, en som kanske är ovanligt djupgående.  Det är nog inte så att det finns en förklaring utan flera samverkande och detta ser ut att vara  en trend över hela västvärlden.
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/skolresultaten-sanks-av-spektakelkulturen/

BULLE!

Så här glad blir lille Bill när han får gå ut och fika och äta bulle! Han är kräsen när det gäller ätande. Möjligen kan han ha någon liten gen som ligger och skramlar där, om nu någon minns hans anfäders barndom i rakt uppstigande led ;-).

Trav och hästar...

... skriver jag nästan aldrig om annat än när vi besöker någon travbana, oftast Årjängs för att äta ;-) Nja lite för att nöjesspela med småpengar också och se bekantas hästar. Och stortravet i Årjäng besöker vi traditionsenligt med goda vänner. Fast jag begriper inget om hästar, spel eller trav, inte mer än att det är stort här i Årjäng
 
Det talas om kris i travsporten och det ser ut som om intresset minskar, men inte alls så mycket som jag trodde. Toppåret var 2011 då man omsatte 13 miljarder. Nu är man nere på nåt på 12 miljarder, alltså tillbaka på siffror som gällde 2008. Det ser i mina ögon inte så dramatiskt ut även om en miljard är mycket pengar förstås.
 
Sen trodde jag att den stora minskningen berodde på att folk slutade besöka banorna och spelade på nätet istället. Men spelet på banorna är i vilket fall som helst försvinnande litet när man ser statistiken, så det påverkar inte så mycket i riksstatistiken. Det verkar vara spel via ombud som minskat mest, vad nu det kan vara. Som novis i travsammanhang har jag ingen aning. Sen kan tappet av publik på plats påverka den enskilda banans ekonomi antar jag med förlust av annat än spelinkomster.
 
Spelbolaget ATG är den ekonomiska motorn i travsporten och har haft monopol men nu har man fått konkurrens från internationella spelbolag som inte bidrar till prispengar, banunderhåll osv. Det kan förklara en del av det tapp som kan ses.
 
Försöker förstå det jag läser, men jag kan ha fattat fel förstås. Det var i alla fall lite roligt att skriva om eftersom jag trodde nåt helt annat om travsportens problem.
http://www.dn.se/sport/sa-ska-travsporten-forandras/

Bättre i världen under 2014!

Man måste inte gräva ner sig i de eländen som finns i vår värld. Det går att se på det positiva också. Det finns sånt som ser ut att bli bättre under detta nya år, både i stort och smått:
 
Färre barn dör främst p.g.a. vaccinationer och tillgång till rent vatten. Insatserna har hjälpt en hel del.
 
Fiskebeståndet i Nordostatlanten ökar nu, det finns en positiv trend.
 
Arbetslösheten i Sverige minskar och sysselsättningen ökar i Sverige enligt prognoser från Arbetsförmedlingen
 
Alla vallokaler måste vara handikappanpassade enligt ny lag
 
De tidigare fattiga länderna i världen står för den absolut största ekonomiska tillväxten och kommer under 2014 att gå om västvärlden. Det gäller bl.a flera afrikanska länder samt Kina och Indien.
 
Billigare att ringa utomlands blir det med nya EU-regler
 
Bättre väderprognoser ska det bli med SMHIs nya superdator (Fast några löften om bättre väder finns inte...)
 
http://www.dn.se/goda-nyheter/7-anledningar-att-gladjas-infor-2014/

Fräck skylt!

 

GOTT NYTT ÅR!

Detta är nog den vackraste nyårshälsningen jag har sett, i text, bild och sång. Fantastisk!
http://www.youtube.com/embed/VhiF-PD4E_c
Jag fick den på länk från Siv, min kusin bosatt i Schweiz.
Med den önskar jag alla Ett Gott Nytt År, lite sent men välment!

Snarstucken Jan G. stoppar boken!

Jan G. stoppar med sitt agerande tillfälligt utgivningen av den bok som granskar honom o hans liv. Det finns faktafel i den säger han. Och nu har förlaget återkallat boken för att kolla uppgifterna.
http://www.dn.se/dnbok/guillou-boken-ar-raddningslost-forlorad/
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/norstedts-aterkallar-bok-om-guillou/
 
Man kan så här i efterhand tycka att det var korkat av författaren Frigyes  att inte erbjuda Jan G att läsa igenom texten innan för att förhindra direkta fel. För visst kan det bli fel i ett stort materiel, det vore snarare konstigt om det inte blev några fel och missuppfattningar. Men det är otroligt snarstucket av Jan G att inte ta erbjudandet nu att påpeka sånt han anser vara direkt fel.  
 
Han hakade upp sig på uppgiften om relegering från Solbacka. Den skulle inte vara sann.  Det Jan G visade upp i tv som bevis var ett terminsbetyg från skolan. I min värld är terminsbetyg och slutbetyg olika typer av dokument men vad som är fakta här har jag ingen aning om. Sen var det uppgifter om Jan Gs släktingars agerande i något krig där författaren uppger att han inte kan ´hitta deras namn i några register, vilket i o för sig inte behöver betyda att de inte var med. Jag var alltså i den välsorterade bokhandeln i Åmål idag för att köpa boken, men möttes av beskedet att den återkallats.
 
Hanne Kjöller skrev också en granskande bok. Precis som Frigyes så beslogs hon med en felaktig uppgift och lynchades av journalistkollegor. Då kom Jan G till hennes försvar i en krönika med uttryck som  att sakfelet var förargligt men "shit happens i vårt jobb"  och att beklagade att  "den här lynchningen effektivt omöjliggjort varje seriös diskussion" . Den analysen borde nu kunna vändas mot Jan G själv! Eller också lärde sig Jan G av mottagandet av Kjöllers bok just det; om man slår på mediatrumma för ett mindre sakfel och vrider kollegors fokus dit så slipper man som bokens huvudperson svara för den korrekta kritiken som finns i boken.
http://www.svd.se/kultur/norstedts-i-krismote-om-guillous-bok_8872196.svd?sidan=4
 
Nu kan det bli så att den tryckta boken kallas tillbaka, skrivs om och trycks igen. Det finns ett stort intresse av att få den utgiven. En ikon, som länge skrivit sin egen historia, behöver granskas.
 
Fast jag hittade en annan intressant bok som jag inte visste existerade; en bok skriven av Robert Wangeby i Åmål. Han gick gymnasiet samtidigt med äldste sonen, vet inte om de spelade tennis ihop eller gick i samma klass. Namnet var bekant i alla fall. Boken är en roman med viss verklighetsbakgrund, ett brutalt mord som faktiskt begicks i Åmål 1963 om jag minns rätt nu. Jag återkommer om den boken när jag läst den.
 

Imorgon onsdag jobbdag!

Det är absolut inte fel att komma tillbaka till jobbet nu, ska bli kul att träffa alla och höra hur lovet har varit. Det är skönt att falla in i kända rutiner och nu blir det nog 5:2 ett tag känns det som ;-)

Hissgardiner...

... ska egentligen rullas upp så där präktigt och prydligt ser jag på alla bilder. Men se det har jag inte tänkt göra alls, mina får hänga lite busigt och oordnat, jag tycker det är snyggare!
Men jag ska knyta rosetterna högre upp, liksom mitt på och så får banden hänga ner lite. Testar det imorgon.

Depression kan orsakas av fel kost ...

... basuneras nu ut i stora tidningsrubriker. Men som vanligt får man fundera över medias tolkning av forskningsresultat. Man har konstaterat att det finns ett samband mellan depression och visst ätande dvs av bl.a. söta drycker,  vitt mjöl-produkter, margarin. Bara för att det finns ett samband så betyder inte det att kausaliteten är klarlagd, dvs vilket som orsakar vad. Det kan ju lika gärna vara så att den som är deprimerad tröstäter, alltså mumsar i sig Coca-cola och bullar som ger snabba sockerkickar.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fel-kost-kan-ge-depression/
Det verkar lite skumt att kaffe och vin skulle vara depressionshämmande som man också påstår i artikeln. Det skulle logiskt sett kunna vara tvärtom här också; att den som inte är deprimerad festar lite mer i glada vänners lag med just vin o kaffe.
 
Medias tolkning av forskning lämnar en hel del övrigt att önska och man får nog ta de braskande rubrikerna med en nypa salt ibland.

Håller på ...

... gör vi, en god stund varje dag faktiskt och gör i ordning en lägenhet, men vi ska inte bo där själva. Just nu ser köket ut som ovan men det ändrar sig ibland, funderingar kommer efter hand om vad som är praktiskt och vad som passar ihop. Det mesta är saker som vi återanvänder, som funnits här förut eller sånt som vi hittat hemma i källaren. Det blir inte många nyinköp den här gången.
Jag uppskattar gubbe med verktyg och laser och  en god portion tålamod. Det svåraste som finns är att sätta upp tavlor som inte ska sitta lika i något väderstreck.  Tror inte att vi kommer att ändra den här varianten. ;-) Den gjorde vi igår söndag och det tog en god stund innan alla var på rätt plats. Vi har många tavlor men bor i ett hus med öppen planlösning och få väggar här hemma så det är roligt att få hänga upp dem istället för att de ska stå undanställda större delen av året. Jag försöker byta ibland efter årstid.
 
Den här lampan är jag förtjust i och den blir snygg här, 60-tal tror jag. Roligt att få en vanlig lampa på plats och slippa lysröret hela tiden. Den här satte vi upp idag måndag.
 
Gardinerna kom opp idag måndag, enklaste hissvarianten. Passar i lite gammaldags på nåt sätt. Bänkskivan blir kvar, samma yta som bordet.
  
Nåt grönt skrek det här hörnet efter, får se om det blir den här ormbunken eller nåt annat. Kanske nåt som står på golvet om det inte blir för trångt.
 
På bordet blir det nog inte så här men eventuellt en kort  tavellist en bit  under tavlorna så att de får landa lite och inte flyger i taket. På listen kanske det blir lite kryddor och någon växt och nåt värmeljus. Bara tankespån än så länge. Bordet tror jag är klockrent 60-tal, Perstorp sa vi på den tiden, liknar bänkskivan. Vi har ett hemma här i vårt kök också och det är himla fint. Outslitligt och dessutom praktiskt med två skivor att dra ut.
Spegeln blir nog så här i alla fall. Lagom kitsch med fuskgirlang
 
Bra med mycket hängplats över elementet tänkte vi,, för att torka handdukar o så. Tur att jag väntade så länge med att köpa de där utvikbara  tork-vingarna. Ikea fick dem i vitt för någon vecka sedan, precis som jag ville ha. Förut var fanns de endast i metallfärg
 
Mentalt har det varit jobbigt att hålla på så mycket bland gamla minnen, men nu har vi vant oss lite, det går allt bättre. Fast ibland fastnar vi i någon detalj och börjar prata om sånt som hänt förr här, det kan bli både skratt och gråt.  Sörjer gör vi men är ändå tacksamma att vi fått ha kvar nära släktingar så länge, det har blivit många fina minnen att återvända till och påminnas om.

Snart slut på ledigheten!

Nu går vi in på sista dagarnas ledighet. Det känns som om det varit riktigt långledigt och det har det nog varit för de flesta. Jag tror att med 5 dagars  semester så har det gått att få ut 16 dagars sammanhängande ledigt eftersom det varit många röda dagar mitt i veckorna. Skönt att var ledig länge men det ska bli roligt att komma tillbaka till jobbet också.

Om finsk skola!

Så många vill bli lärare i Finland att det bara var knappt 7 procent av dem som sökte in på lärarutbildningen som kom in förra året. 11.365 kvalificerade ansökte till den femåriga utbildningen, endast 779 av dem kom in.

I Finland måste alla som är kvalificerade att söka in på lärarutbildningen genomgå intagningsprov. Det första provet är skriftligt. De som går vidare till andra omgången måste gå igenom en intervju eller en form av test som ska visa om de är lämpliga att bli lärare. Därefter blir de som har bäst resultat erbjudna studieplatser.

Ungefär så där har det varit i Sverige också, åtminstone var det höga betygskrav och provundervisning. När jag sökte min första lärarutbildning så var vi en av tio som kom in och det kändes som högsta vinsten att bli antagen. Sen dess har det hänt nåt här, nåt som inte har hänt i Finland.

http://www.dn.se/debatt/katastrofal-brist-pa-larare-i-no-amnen-och-matematik/

I Finland är de flesta nöjda med skolan; politiker, skolfolk, elever och föräldrar. Det är kanske bästa värdemätaren. Skolans resultat är högt  i internationella jämförelser och det är ju bra, även om man kan ifrågasätta värdet av Pisa och annat liknande. Kan vi lära nåt av vårt grannland tro?


Skogskonst

Stannat till o funderat har jag gjort ibland när jag har haft anledning att passera det här stenmonumentet. Mitt i skogen har alltså någon bemödat sig att stapla stora stenar på varandra till en slags skulptur. Varför i all världen? Det är dessutom stora stenar så själva byggprojektet måste ha krävt någon form av maskinell hjälp. Handlar det om ren skär skaparlust eller fyller detta någon funktion?

Varg attackerar hund film i närbild!

http://www.expressen.se/tv/galna-klipp/se-nar-vargen-attackerar-hunden/
Hunden bär kameran i halsbandet.

"Höjd över varje misstanke" ...

... av  Paul Frigyes ska jag läsa har jag tänkt så länge jag har hört att den var på väg. Nu kommer den  ut den 7:e januari.
 
"Jan Guillou är en av Sveriges mest uppburna skribenter. I sin nya bok  ”Höjd över varje misstanke” tecknar Paul Frigyes ett porträtt av en  journalist vars legendstatus cementerades med Stora journalistpriset 1984."
 
Jag som gillar Jan G.s skrivsätt men inte alltid innehållet i texten och som är skeptisk till honom som person med de beskrivningar som finns och det som berättas muntligen, ska absolut läsa boken så fort den kommer ut.
http://www.expressen.se/nyheter/forlag-utreder-uppgifter-i-bok/ 
http://www.svd.se/kultur/fenomenet-guillou-granskas-i-ny-bok_8869138.svd

Lite mer om Olle Nilsson Boberg ...

... har jag fyllt på med i inlägget nedan med hans bild på väggen. Ville bara tala om för dem som eventuellt är intresserade av bygdens / släktens historia.

Oj, vilken trevlig kväll ...

... det blev med goda vänner! Vi, sex stycken, har stimmat till en bit efter midnatt vilket är ovanligt för vår del, vi kvällströtta. Rester från julen blev det; skinka och rökta delikatesser med potatisgratäng och sallad till. Sen olika ostar med fikonmarmelad, vindruvor, päronklyftor, kex och pepparkakor. Avslut bara kaffe och slisk (praliner förstås helt andefattigt!). Skönt att vi kan bli sociala igen och träffa vänner som försummats en period när vi varit ockuperade av annat. .

Välkommen till Lihaget Olle Nilsson Boberg!

Det är en fin bild vi har fått på Olle Nilsson Boberg,  "oäktingen" från Åskogfjället (tror det stavas så, låter Åskåfjället),   som charmade Maria Byttner, dotter till kapten Byttner / Pyttner på Nordmarks kompani i Långserud. Byttner /Pyttner räknar släktskap rakt bakåt i tiden med de Besche, den första vallonfamiljen som kom till Sverige. Släkten de Besche var adel både i hemlandet och senare i Sverige, byggde kyrkor och slott, så det var nog ett kliv uppåt på samhällsstegen för Olle som var "oäkta" son till Stina Jonsdotter. Pappan till Olle  hette Nils det är allt vi vet.
 
Olles svärfar, kaptenen, ordnade (min gissning) ett soldattorp åt de unga tu, Västra Boda i Sillerud. Olle blev indelt soldat och då fick efternamnet ändras från Nilsson till ett soldatnamn; Boberg. De fick ett antal barn, så som det var på den tiden, ( Karl , Olav Fredrik, Gustaf, Anna Charlotta kallad Lotta och som  bodde i Sockenstugan i Mineträdgården på Prästgården,  Anders August, Khristina Maria, Vilhelmina som också bodde i Mineträdgården på Prästgården,  Edvard Emanuel).
 
Karl Gustav Boberg gifte sig med Hedward Svensson. De fick barn (Esther, Emma som hade barnen Hagar i Svensbyn och Uno =Anders Hellbergs pappa,  Oskar, Mari på Blåsåsen mamma till Anna på Döverud och Ragnar på Blåsåsen,  Valfrid ogift barnlös och en till som flyttade till Sanda och blev anmoder till Thore Danielsson i Svensbyn).
 
 Esther / Estrid Boberg  gifte sig med  Gustav Kylin / Kylén  och de bosatte sig på Liane i början av 1900-talet (1909 tror jag). I samma hus bodde också Esters bror Oskar Boberg som förblev ogift och barnlös så vitt vi vet. Tillsammans brukade svågrarna gården. Ester o Gustav fick också ett antal barn (Astrid som fick Göran som dog ung i en trafikolycka, Helge som fick Ragnar u.ä., Emma som blev anmoder till alla Sellin-barn i Årjäng, Lisa anmoder till Åsa och Ulrika, Svea som dog ung i brusten blindtarm som ung, Evert anfader till Lindbladsbarnen från Bäcken, Nils anfader till  Anna-Lena o Granlundsbarn i Årjäng o Thyko anfader till  Annelie Svensson, Ann-charlotte Kylén, Jonas Kylén, Roland med barn som inte bor här).
 
Thyko Kylén  gifte sig med Maj Nilsson från Önnebyn. De fick tre barn varav ett heter Roland. Tja så där fortsatte det med våra barn och barnbarn. Släktforskning griper tag när man stannar till vid enstaka individer och lever sig in i deras liv, ett i taget, inte bara låter dem bli namn och datum på ett papper.
 
 
Det här är  Maria Byttner - Boberg, kaptensdottern från Långserud, Rolands farmors farmor om jag fått till det rätt. Hon var alltså gift med Olle från porträttet ovan. Allvarsamma ser de ut båda två på gamla dar. Säkert var livet hårt med så många barn att dra försorg om på ett så litet ställe.
 
 

Klokt om rovdjur i Sverige!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rovdjur-i-sverige-kan-inte-jamforas-med-tigern_8866318.svd?fb_action_ids=562370423837601&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22562370423837601%22%3A732096450136973%7D&action_type_map=%7B%22562370423837601%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
Rovdjursfrågan har ju tyvärr hört till de frågor som enbart kan debatteras i en smal korridor av politisk korrekthet, men ibland dyker det numera upp artiklar som vågar säga nåt annat. Tacksam får man vara för det de få gånger det inträffar. Fast ibland har man känslan av att såna här artiklar publiceras endast med motivet att bana väg för att i nästa nummer låta Rovdjursföreningen,  Naturskyddsföreningen och WWF breda ut sig minst dubbelt så mycket tillsammans med hjärtknipande bilder av söta valpar och döda vuxna djur. Lite spel för gallerierna kanske, eller?

"Nästan-barnbarn" har vi fått!

Bills "mosterfamilj" med jämngamle lille kusin Bobo syns här. Bobo har blivit vårt "nästan-barnbarn" och det är så mysigt . När Bobo ler så skiner solen över oss alla!

Fibromyalgigåtan löst?

Smärtorna vid fibromyalgi har inte kunnat förklaras tidigare, men nu har en forskare gjort ett genombrott i forskningen. Intressant och oväntad förklaring.
http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F663%3Fitem%3Dart_art-s1%2F663%3Fitem%3Dart_art-s1%2F663%3Fitem%3Dart_art-s1%2F663
 
 

Kirkland - Seattle

Son Mattias bakade lussekatter till jul där borta. (Ursäkta perspektivet)  De var populära, men mest uppskattat var nog svensk glögg som kan köpas på Ikea och spetsas till lagom.
 
 

Nyår firades på nyårsdagen med en måltid med 40 smårätter; Osechi. Om jag får gissa nåt så är det mesta fisk och skaldjur.
 
Evergreen bridge, eller 520 bridge.. Seattle ligger ju vid kusten och präglas mycket av vattenlandskapet. Vädret är ungefär som här i Sverige, men inte långt inåt land i bergen finns fin skidåkning.
 
 
Hannah eller Mimmi är detta. Coola katter som de först hade i LA. Sen fick de flytta med till Stockholm och bodde med där i 5år (väl?) och nu flyttade de med till Seattle.

Björn ....

... vill jag vara och gå i ide! Just nu finns ingen anledning att vara vaken; späcklagret är påfyllt under julhelgen så det skulle klara en period av vintersömn, vädret är helt oförsonligt med blåst, regn och kyla alltså inget att  vara ute i och Bill + Bobofamiljerna har åkt härifrån vi lever på minnen nu, pratar bara om vad Bill o Bobo gjorde under nyårshelgen här hos oss. Vintersömn nästa!

Nästa SJ -elände!

När Bill- och Bobofamiljerna väl lyckats borda tåget från Karlstad mot Stockholm så blev det kabelbrott och en halvtimmes tvärstopp utanför Karlstad. Man tar sig för pannan! Nu är de i alla fall nästan framme i Stockholm!

Bokningskaos hos SJ idag...

... när våra besökande familjer skulle åka hem. Det gick inte att få sms-biljetterna. Det tog en timmes i telefonkö för att muntligen få platser och bokningsnummer. Suck! Hoppas det går bra nu, men SJ är ingen lysande institution. Att inget politiskt parti försöker värva röster inför nästa val genom att lova en röjning i järnvägskommunikationerna i vårt land?? Det måste vara en garanterad succé!

Nyårsdagens bilder

 
 
Bildbeviset: Bill äter grillad korv o bröd!
 

Nyårsaftonsbilder

Så har vi då lyckats införliva ytterligare en matglad person i vår släktkrets; Robin. Han gillar att laga mat,  att välja vin och att krydda snaps (när han inte utövar sitt något ovanliga yrke; klättrare http://www.dn.se/insidan/klattringen-far-robin-att-vaxa-som-manniska/ )
 Han är alltså sonens svåger. Ikväll stod Robin för det mesta av maten, nyårssupén; Hummersoppa lagad på råvarorna, inget fusk
Rådjurssadel här från Liane med ugnsbakad potatis och en fantastisk sås!
 
 
Till slut en jättegod dessert med choklad och körsbär och sesamfrö. Den gjorde nog kanske Markus och Carin.
Vi avnjöt Diethers eldpelare utanför fönstret och den funkade fast det blåste rejält, vi valde rätt väderstreck. Fin när man eldar så det syns hela vägen opp, så där en och en halv meter är den!
När  Bobo blir en berömd kock ska jag kolla på de här bilderna. Barnbarnets lilla kusin Bobo är verkligen, precis som sin pappa, genuint intresserad av mat och matlagning. Han vill hela tiden kolla vad som finns i grytor och i ugn.´En omgång fyrverkerier körde vi medan barnen var vakna så de skulle få se och så en omgång på riktigt vid 12-slaget.
Här är kvällens viner, valda av expert! Tack snälla för en fin nyårsaftonskväll med fantastisk mat!
Imorgon drar vi nog till skogs med hela gänget av barn och barnbarn! Det kan bli korvgrillning och bastubad eller nåt. Men först en sovmorgon för en del av oss i alla fall.