De vilda i trädgården!

Det finns växter som jag strävat och planterat och vårdat i trädgården. Några överlever fast jag inte har fått några gröna fingrar i arv av modren. Sen finns det en del mer lyckade och frodiga växter som har planterat sig själva, kommit luftburet, eller bara hängt med när jag påtat ner nåt annat. Det är lite retligt att de blommar så överdådigt och vackert just nu. Vitsipporna bildar ruggar här och där i gräsmattan, passar på nu innan klipparen kommer ut.
Gullvivorna kurar än så länge lite i kylan men är på god väg under buskarna som jag tog hemma i Bäck. De hängde alltså bara med från mitt föräldrarhem och har förökat sig under alla år på en plats under buskarna där det aldrig klipps. De känns också som en vinkning från min bortgångna mamma.
Scillan vet jag inte hur den har kommit till oss, men den tar allt mer plats och blommor ögonbedövande vackert och rikligt just nu.
 
I kväll firar vi alltså ett jubileum på Jarpere. Det ska bli trevligt och känns lite högtidligt. Jag ska berätta mer i morgon och publicerar bilder då  som illustrerar lite mer runt det och gården Liane i Rolands släkts historia. Hinner inte fixa med det idag. Det är en del annat jag måste göra framöver.

Grattis kungen!

Klart att vi hissar flaggan på Liane idag på din 70-årsdag. Du gör ett bra jobb och framstår dessutom som en sympatisk och snäll person med en stor portion humor.
 
 

Säker av- och påstigníng på studsmatta!

 
Roland fixade  den här trappan för att gå upp och ned i studsmattan på Liane. Det har hänt olyckor med barn som har ramlat på väg ner, men nu ska det gå bra hoppas vi. Det blev både trappa att gå i och räcke att hålla sig fast i. Förhoppningsvis räcker utrymmet i trappan också till att ställa av sig skor / stövlar där före hoppning.

Bilträning med valpen Hambo.

Det är bra att bilträna valpar så vi tar en tur ibland med valpen Hambo. Det tog någon timme när  vi åkte runt Risviken - Sillegårs igår kväll. Tanken var att också spana efter vilt. Ingen älg såg vi och inga vildsvin heller, men väl fyra rådjur. Två av dem var för långt bort för att se kön, men två var fina bockar med fejade horn. Vi såg två tjäderhönor, inte så långt isär, kanske spel i närheten. Två maffiga vråkar alldeles nära  såg vi,  ett oräkneligt antal kanadagäss och krickor.

Valvet ...

... heter den nya gallerian i Karlstad. Den öppnade idag torsdag och vi hamnade av slumpen i kön till starten ;- ) Det var lite roligt och malplacerat  eftersom vi knappast är några shoppingentusiaster. Klarade inte alla våningarna på Mall of Scandinavia ens. Nu slank vi i alla fall  in och tog en kopp kaffe på fiket direkt till höger. Helt ok. Sen var det ingen idé att försöka handla nåt. Det blev så mycket folk pga diverse tävlingar och extraerbjudanden så det var ingen idé, vi flydde fältet.

Brunch på Ikea i Karlstad idag!

Det blev det idag. Roland hade en tid för service på bilen och vi passade på att äta brunch på Ikea, öppet ungefär 9.00 till 11.00.
Inte helt fel för 49 kr per person med Ikea family kort.  Man är mätt hela dagen.

Lekande älgar!?

Ser nästan ut som lek! Den här älgen gjorde såna här stegringar  flera gånger på samma ställe. Det var fyra älgar på Smörhöla i morse. Den till höger är en tjur. De andra ser ungefär jämnstora ut. Annars kunde den stegrande  älgen ha varit en ko som ville skrämma bort en fjolårskalv. På vårt avstånd såg det nästan ut som en lek.
Mellan skutten stod de två och kollade på varandra.
 
 

Läckert käk igår kväll!

 
Och ett trevligt sällskap! Det var en förrätt med räkor och bl.a. granatäpple!
Varmrätten var lax fångad i vår sjö Östra Silen för några dagar sedan. Den smakade helt ljuvligt. Såsen till var gjord utifrån recept från Lofoten; smör och grädde som fått koka ihop till simmig men ingen annan krydda. Och sparris till var suveränt, ´liksom färsk potatis och lökringar. Vi kände oss riktigt bortskämda!  Sen fick vi en dessert med varma frukter o bär i bitar med varm vit choklad som sås i och glass till det, men den glömde jag ta bild på. En trevlig kväll blev det och vi lyckades prata engelska nästan hela kvällen så att M skulle kunna hänga med i pratet. 

Köttfärssås

Jag bemödade mig med den igår. Skriver om det hela här för att spara receptet under  kategorin "mat" här. Den fungerar som min egen receptsamling.
 
Nåt halvkilo älgfärs blandad med lite fläskfärs
Lök, en hel del
Vitlök tre klyftor men kunde ha varit mer
Älgbuljong egen (jag fryser i engångsmuggar också för att ha till sånt här)
Senap
Tomatpuré
En skvätt svartvinbärssaft (kan vara gele också)
Lite vispgrädde'
Soja lite
Örtsalt och vitpeppar till krydda
 
Det blev 3 - 4 portioner. Gott att frysa.
 
 
 

Agenda

I kväll onsdag är vi bjudna till fin äting hos goda vänner; det blir Öster Sils lax!!
 
Det ser vi fram emot. Lax är inte bara gott utan nyttigt också. Den innehåller en Omega3 -sort som reducerar de skadliga verkningarna av fructos.
Intressant forskning pågår om sockrets påverkan på kroppen. Det kan vara bra att hålla koll på den nu när fructos släpps fritt i Europa.
 
På lördag blir det en hel del plikter som vanligt men på kvällen är vi bjudna till Jarpere för att fira ett jubileum.
 
Roligt att kunna börja umgås lite mer igen efter en  karens med liten valp.
 
 

Gamle Jazz fostrar sin lille son Hambo!

På gårdagens hundpromenad så dristade sig valpen Hambo till att bråka med sin far, gamle Jazz. Som en god far så gav Jazz igen, lekfullt men hårdhänt!! Och det var inte Hambo van vid, de andra två hundarna skämmer bort Hambo vid lek, lägger sig bara ner, låter Hambo bita och busa med dem. Men Jazz var inte så undfallande och det överraskade valpen. Han satte sig ibland på respektfullt  avstånd och kollade på Jazz, som för att försöka begripa varför den här hunden  var så svårbesegrad. Nyttig för den här kaxiga lilla valpen att få mothugg, han behöver det om han inte ska ta över. Han behöver träning att bli en socialt kompetent hund som kan inordna sig i en flock, finna sin plats i rangordningen så att frid och fred kan upprätthållas.  Men han har en bit kvar än! ;- )
 
 
 
 Vi hade i rättvisans namn med alla fyra hundarna, men taxen Seffrin går med mig och kom inte med på bild.
 
Kallt är det fortfarande, just nu sen kväll - 2 grader. Det blev inget trädgårdsarbete igår och gissningsvis blir det inget  de närmaste dagarna heller. Prognosen är inte direkt uppmuntrande, och stackars dotter i Umeå ska få en massa ny snö.

6 älgar på Liane kl 17.00 i kväll!

 
Vi har knappt sett älg alls på hela våren och vintern. Men idag såg vi plötsligt 6 stycken på en gång, fast på olika åkrar. Det har börjat spira gräs på vallarna runt oss och det är smakligt förstås.  De två ovan och den under var på Smörhöla i sällskap. Två hondjur av lite större modell och en fjolåring som är svårt att veta kön på. Det är den ovan till vänster.
 
 
De här två såg rakt söderut från Liane, i Lilycka, var två hondjur.
 
Och till slut den här älgen nästan bakom vårt hus, även detta ett hondjur. Var är alla tjurarna??
 
Spännande att se om det blir lika många älgar runt oss imorgon kväll igen.
 

Ledig dag idag!

Lediga dagar är sköna; lite lagom sovmorgon och sen hinna i fatt sånt som blivit efter. Tvätt och plock och betala räkningar och så. Det befrämjar själsron hos mig att ha livet i ordning eller hur man ska uttrycka det. Med ålderns rätt krävs  mer tid för att hinna med vardagen och få ihop själva livspusslet. Läste just i ett inlägg / en länkad artikel på nätet (hos Eva Ek tror jag det var)  att man ska ta sig tid för att göra ingenting ibland, då laddar man batterierna.
 
Så småningom under dagen kanske det blir till att krafsa runt i rabatterna. Men då får allt gradstocken komma upp en bit  ur nuvarande läge =  + 1,7 grader.  Försökte häromdagen men fingrarna frös sig pinnestela. Trädgårdsarbete går inte att genomföra med tjocka handskar. Det  är allt en lång  kall vår, får gärna komma lite sol och värme nu.

Fett och lort ...

... blir det i gamla fläktar. Vi har en längre tid haft bekymmer med att fett rinner ner på spisen, det har inte hjälpt att göra rent i fläktfiltret. Då sa någon klok person att nog var det här röret. Och det var det. Det har suttit där i några decennier nu och var fullt med jox. Bytt är det nu!
 
Och det nya är på plats. Alltid något att pyssla med i gamla hus.

Snygg färg på takpannorna!

Svårt att välja färg på hus, men det här är bara suveränt med den grå färgen på taket på Furnäs!  Helt rätt nyans. Svårt med grått som gärna färgar sig utifrån omgivningen, här blev det bra! Bilden tog jag idag måndag.

Slutmatat för säsongen!

Nu drar vi streck i fågelmatningen för den här säsongen och hoppas att våra små skyddlingar ska klara sig på egen hand med mataskaffningen. Den här store färgglade var en av de sista som hälsade på och fick sig ett skrovmål. Han spejar skeptiskt rakt på mig här.!
 
Matstationen har inte varit så flitigt besökt den senaste tiden. Men det finns en hel del fåglar runt huset just nu; sädesärlor, starar, koltrastar, björktrastar, en o annan trana, tornfalken ( såg honom senast idag!) rödhakar. Skator har vi  förstås också som jag antar tänkt bygga inpå husknuten som vanligt. Och som vanligt kommer diskussionen opp om vi vill ha dem så nära, de skränar ju tidigt på morgnarna under sommaren. Men jag minns inte att vi var störda förra året så det går säkert bra och de kan få vara kvar. De lär ska bringa lycka på något sätt.
 
Nya fågelholkar är uppsatta i trädgården så vi hoppas att många fåglar ska bosätta sig här.

Jazz-valparna i Edsleskog idag söndag!

Och Edselskog heter inte alls Edselskog, det heter Edsleskog upptäckte vi när vi tampades med GPS:en! 
De var ju bara så otroligt söta, hela flocken!
 
Men det blir ju alltid någon favorit förstås. En hane som var väldigt kraftig och stillsam. Undrar om han kallades Pelle?  Man vill ju bara ta med hem, men nu går det inte. Vi har ju fyra hundar och där går gränsen.
 
 
Det här var inte Pelle utan den hane som nog egentligen var allra snyggast just nu. Skriver just nu, för det ändrar sig fort när de är så här små.
 
Fyndig o fin valplåda, gjord av pallkragar. I botten var det matta och tidningar och så ett textiltäcke. Men nu var valparna mest ute  i uppvärmd koja och hundgård.

Fästingplågan har börjat!

Så här ser de alltså ut när de har sugit blod en stund så kroppen blir stor. Den här hittade Roland på lille Ajax-valpen. Inte så lätt att finna småkrypen  i hans tjocka päls. Det får bli tabletter till våra hundar nu.

Lång skogspromenad ...

... med alla fyra hundarna blev det idag lördag till slut, efter en dag med många plikter. Vi hade tur med vädret på den här turen, annars kan det just nu komma vad som helst jättesnabbt; snö, hagel, regn, storm. April har ett opålitligt väder. Men någon värme är det inte, någon minusgrad på nätterna och sen stånkar det opp till 4- 6 grader dagtid med en isig vind.

Ajax kom till Ligärdet igår!

Ajax kom till grannarna igår, en jämtvalp om jag minns rätt. Mikael och Clara hämtade honom på Ackerstiernas  uppfödning i, tror jag, Örsundsbro, så där mellan Nyköping o Uppsala.  Han är otroligt söt, som en liten björn.  Maria o Clara kom i morse med Ajax så han fick hälsa på våra hundar. De var intresserade förstås och Ajax startade direkt med en skallserie när han fick se dem. Men ingen visade aggessivitet, bara nyfikenhet och svansviftningar.
 

Mossa - en underskattad marktäckare!

Mossa är egentligen perfekt att ha som marktäckare. Den tål torka och blöta, är grön hela säsongen, behöver inte gödslas.

Gå med valpen Hambo i terräng!

Han går inte ifrån oss men gillar att få lukta på lite av varje, lille valpen Hambo!

Gastronomi-tentamen med sparris!

 Svärson in spe Kristian i Umeå läser gastronomi på universitetet och hade haft en tentamen med sparris-tema. På bilden syns konfiterad sparris, kokt vit sparris, hyvlad syrad vit sparris, grillad grön sparris och blancherad grön sparris! Och detta med pocherat ägg och skirat smör! Tillagningstid sammanlagt en timme och motvering för läraren varför tillagningsmetoderna valts. Måste vara ett roligt ämne att läsa!

Stadshotellet i Åmål i tisdags!

På något underligt sätt så lyckades Roland med konststycket att få ett ärende till Åmål i tisdags; synyndersökning. Som av en  slump så sammanföll den alltså både i dag och tid med möjligheten att äta stekt fläsk och potatis och löksås som dagens rätt  på hotellet.  ;- ) Efter maten blev det fika med smarrigt kaffebröd på XO alldeles bredvid. Det var där vi såg infon om Maria Ruth-utställningen på stans konstmuseum.
 Förutom att Stadshotellet bjuder god mat till rimligt pris, så bjuder man också på en vacker, gammaldags interiör.  Åmål var historiskt sett en viktig stad, en knutpunkt för handel och tull ut på Vänern. Det finns många fina gamla byggnader i centrum. Hotellet byggdes ståndsmässigt. 
 

Liane Bygg o Hermanssons Gräv idag

I kväll ser det ut så här på Furnäs! Pannorna på plats på taket, bara att lägga ut dem. Att få upp pannorna tog bara ett par tre timmar!  Och Anna kommer för att njuta av det här fina huset under helgen! Vilken kväll!
 
 
 
 

Liane Bygg och Hermanssons Gräv ...

.... har idag med gemensamma ansträngningar fått upp taksten på Furnäs, huset som Roland jobbat med ett tag.
Det är högt att lyfta upp pallarna med sten. Roland fick hit Per Hermansson i Snarkil med sin kran. Det funkade perfekt. Per står här till höger och styr kranen. På taket  fanns några för att lägga ut stenen i högar för att senare få den på plats. Detta är en av få maskiner av den här typen i Sverige, det finns bara ett par sa Börje som också var med och kollade bara för ro skull.  (Han pensionerade sig från företaget i fredags!) . Kranen går ut drygt 40 meter och här gick det åt. Men det hela blev väldigt snabbt och smidigt och säkert gjort. Jag har fler bilder och de lägger jag ut i kväll, hinner inte nu.
 Och tur med vädret var det också:
- Anna, du skulle ha varit här!!!
 
Börje och Per Hermansson, far och son. Hermanssons Gräv har 16 maskiner igång, spridda över hela Sverige, från Lycksele och neröver. Den här är nog den 17;e  Det är ett gammalt, anrikt och välskött företag i Sillerud.
 
 
 

Taksten på Furnäs!

 Idag ska den lyftas upp med en jättekran av Per Hermansson! Och Roland har kallat in ett antal hantlangare som ska jobba på taket; Rolf på Åsen, Anders och så förstås han själv och Peter och Evert! Jag måste åka bort och kolla vid 10-tiden då de börjar. Det låter spännande. Blir nog bilder här frampå.

Lille Hambo!

Han bara växer och växer, fort går det! Betydligt lugnare nu på kvällarna.  Ligger still efter en stunds lek. Han har börjat färga ut rejält, det bruna blir mer dominerande på öronen och huvudet. Blir kanske lik vår gamle Hambo?
 
På den här bilden framgår med pinsam tydlighet att vi måste köpa en ny soffa! Den här är så sliten. Den inhandlades 1999 och var redan då begagnad! Minns att den  startat sitt "liv" lite ledsamt som första möblemang till ett ungt par som sen gick isär. Soffan och två fåtöljer stod hemma i mannens föräldrars källare när vi hämtade dem. Och  den unge mannen såg så ledsen ut. Vår nästa soffa lär bli begagnad den också och skinn förstås. Det funkar till hundarna, går att hålla rent och hundhår fastnar inte. Men jag gissar att det tar ett tag innan vi kommer till skott med det projektet, ingen av oss är intresserad av möblerna.

Maria Ruth minnesutställning i Åmål nu!

Av en slump upptäckte vi igår vid vårt besök i Åmål att det pågick en minnesutställning av och om Maria Ruth, den internationellt kända konstnärinnan. Maria var kusin till Rolands mamma Maj. Hon flyttade omkring hela sitt liv i stort sett. Bodde långa perioder i USA och i Mexico bl.a.
 
Vi hade turen att träffa Marias dotter Ann- Charlotte på utställningen. Hon berättade om sitt eget liv och om Marias liv. Det var intressant.
 
Här är lite smakprov på Marias uttrycksfulla bilder.
 
I utställningen visades också film från Marias och hennes familj liv, det var intressant att se. Maria såg mycket bra ut. Hon dog i mars 1977, endast 54 år gammal.
 

Glömde sparrisen!!!

 
Hur kan man glömma sparrisen när man bemödat sig om att göra god grillmat!?? Den skulle ju var pricken över i:et! Vi tänkte bjuda på grillning i grillhuset på Liane, men det kom stormvindar och hagel strax innan så vi flyttade det hela hem hit. Det blev grillning i vår egen lilla grill på altanen och sittning inomhus. Går inte att sitta ute i oväder. Vi fixade marinerad fläskfilé, sallad som svärdottern, delikatesspotatis först kokt sen stekt med färsk timjan klippt över, fyra olika grillsåser. Och sen glömmer jag den lättstekta gröna färska sparrisen kvar i pannan på spisen!!! Den hade passat! Men en trevlig kväll hade vi i alla fall med gamla goda vännerna K och M och nya bekantskapen M. Flerspråkig kväll också men ändå en hel del nostalgi och gott vin från Spanien till köttet.
 
I morgon blir det mer här på bloggen om Maria Ruth och utställningen i Åmål med hennes bilder.

Grillar!

Nu grillar vi med goda vänner och en ny bekantskap! Spännande!

Tornfalken!

Under ett par dagar har jag inte sett tornfalken men igår eftermiddag så satt han / hon där igen!!! Himla kul! Hoppas det blir föryngring i Oskars duvslag så som flera år tidigare!

Igår vid avsked!

Roland skjutsade barnbarnsfamiljen till Karlstad och Stockholmståget. Det blev en stunds väntan eftersom man måste ha lite extra tid i reserv.

Två fästingar!!!

Vi plockade två fästingar i kväll på hundarna, en på valpen Hambo och en på taxen Seffrin! Eländet har alltså börjat! Det får bli tabletter så fort som möjligt! Båda satt på halsen. Där Seffrin fått sin fästing var det en rätt stor kula, lite otäckt! Hoppas han inte fått någon fästingburen smitta. Usch, det är otäckt!

Bill hos konduktören på hemvägen!

 
 Nu har barnbarn och Carin rest hem till Stockholm igen och resan gick bra. Det är svårt med avsked från båda håll. Roligt ändå  att det funkar så bra vid besöken hos farfar och farmor, vi har så mysigt ihop. Hoppas vi kan ses snart igen. Med saknad  har vi nu tagit undan alla barnbarns-saker, lika jobbigt varje gång. Det finns så många minnen av de här dagarna som gått med glada skratt och lek!
 
 

Studsmattan är populär

Här studsar Julia och Clara med Bill. Skönt med en riktig utedag!
Mamma Carin o Bill studsar samtidigt som de pratar nonsenspråk ! ;- )
Bill o farfar
 
Söndag kväll blev det grillning med grannarna. Himla trevlig kväll blev det och barnen lekte hela tiden runt oss.

Söndagslunch blev det på Stationscafét i Svensbyn!

God mat och god glass är det. Söndagslunchen är himla fin! Dessert ingår. Bill uppskattar leksakerna som finns i restaurangen. Och så glassen förstås.
 
 
 Mer bilder från barnbarnsbesöket kommer senare. Idag måndag  åker de hem till Stockholm igen, det är den här  ledsna dagen med avsked.
 

Vi käkade lunch på Sinnikas Stationscafé i Svensbyn igår

Lördagsgodis blev det också förstås.
Klara var med förstås. Jag tog smarriga bakad potatis med skagenröra. Precis lagom till lunch åt mig.

Julia, Bill o Clara!

Så kom de då äntligen, grannbarnen! De är så efterlängtade av Bill och de är så snälla. Ibland blir det vilda lekar, som  kurragömma och ibland, som här, lite stillsamt ritande!

Stationscafét i Kristinehamn!

Vi fick vänta en timme på Stockholmståget med  Carin, Bill o lilla Lou. Deras biljett gick till Karlstad men det var banarbete och buss i så fall sista biten, så vi valde att hämta i Kristinehamn istället. Väntetimmen tillbringade vi på Stationscafét som öppnade i januari i år. Peter som har det har varit yrkesmusiker i 36 år och levt på turné. Men nu har han valt att bli hemma. Det var väldigt gott kaffe och goda smörgåsar. Peter gör också påsar med matsäck och frukost som folk kan köpa från kl 7 på morgonen och ta med på tåget. Bra idé!
 

Nya gungorna på Liane invigde Bill idag!

Bill o hans stora kusiner och Clara o Julia hade ju växt ur de  gamla små gungorna. Men idag satte farfar upp de nya stora gungorna och en dubbelgunga! Det blir bra för sommarens lekar! De små gungorna passar småkusinerna. Bill frågar hela tiden efter Julia och Clara och vi hoppas få till en träff med dem imorgon fredag. Storkusinerna vill han ska flytta hit men det blir värre. De får ses i sommar.
 
 Mamma Carin hann gå en sväng med lillasyster Lou och Bill bakade muffins med farmor.
 

Idag ska vi hämta Carin, Bill och Lou vid tåget....

Bilden är förstås från förra gången, före påsk. Men det ser nog ungefär likadant ut idag förmiddag! Det ska bli fantastiskt roligt att ha dem här över helgen!!!
 
 Pappa Markus ska  till London över helgen med kompisgänget. Det är en sen firing av honom för en jämn födelsedag.
 

Jazz valpar i Edselskog!

Det är tre tikar och fyra hanar. De är grupperade så här på bilderna. Det finns valpar kvar till salu!
Den som är intresserad kan ringa till Göte Larsson Edselskog 070 5401194. Valparna är födda 20 :e mars. Bra härstamning har de med bl.a. Harlyckans hundar exempelvis Pang och Björne, Spärns Storm, Skogskarlens Ina,  Leverhögens Brusa och Pila, Tero norsk hund som enligt legendaren John Duff på Jaktjournalen var en stövarvärldens Pavarotti.
 

Förråd med taksten på!

Idag lade Roland på taksten! Nu börjar det likna nåt. Lite justeringar är det kvar sen är det färdigt.

Í dag onsdag kommer taksten till förrådet!

I dag onsdag kommer alltså taksten till förrådet.  Klart för det är det.
'
Roland skruvar på det sista igår tisdag.
 
Lite taklagsfest blev det på tu man hand igår  kväll. Räksallad, bröd och bubbel med lite slisk till kaffet. Solen lyste, det var ögonbedövande vackert ut över sjön när den gick ner.  Svårt att åka ifrån till slut.
 
 

Kamp mot vinterståndare!

 
 Om man som jag gillar perenner så är själva odlingssäsongen bekväm, de sköter sig själva under sommaren, men på våren måste man ta ett tag och klippa bort, slänga vinterståndare. Jag står på huvudet i rabatterna, klipper och rycker och krafsar! Ingen väg ikring! Det enda som blommar lite uppmuntrande just nu  är en liten primula med blå blommor, den som syns på bilden ovan- Den lockar till sig fjärilar också. Idag var det en vanlig nässelfjäril. På altanen vid lunchäting såg vi en citronfjäril också. De är på ingång.
 
 
 Mossa är underskattad som marktäckare på gräsmattor. Gröna hela året om utan skötsel, tål torka och vatten. Men tål inte robotgräsklippare. Mossa tål inte tryck, alltså är robotgräsklippare förödande. En god vän med agronomutbildning förklarade detta fenomen för oss som inte begrep varför mossan på Liane försvann men inte här hemma. Så enkelt var det!
 
 
En del vinterståndare är borta nu men det finns kvar.! Ytterligare några dagars arbete i rabatterna alltså!
 
 Mammas gamla trädgårdskärra funkar än. Den är säkert minst 50 år gammal. ;- )

Tibasten blommar på bar kvist!

Den doftar fantastiskt och har en färg så stark att det är osannolikt. Till och med Roland var imoponerad av den och han är inte så lättflirtad när det gäller blommor. Men den här kom han hem med i morse.

En timme senare, kl 9.20 förrådet på plats!

 Herr Forsberg och Daniel på Prästgården, de som skötte om lastning och transport av förrådet.
 Klart! Flexibelt förråd! Gjort med tanke på  behov nu  och i framtiden.
 

Lastning av förråd här på Liane!

 
Ett pirrigt moment förstås. Förrådet som snickrats här på lon lastas för transport. Jag är osäker men gissar att det är herr Eklund med maskin. Nej, inte herr Eklund men väl hans maskin, körd av en herr Forsberg som fixade detta med stor precision!
Det är i alla fall grannen Daniel med traktor och trailer som ska köra det hela till uppställningsplatsen. Så här långt gick allt bra i alla fall och just nu kl 8.20 tisdag morgon är de på väg.
 
Nedan är lite suddiga bilder på lastningen som jag tog hemifrån verandan.
 
 
 

Plocka bort påsken!

Nu är det dags att plocka bort sista resterna av påskpyntande. I morgon åker det sista.  Det är ju inte så mycket hos oss, jag är ingen pyntare av stora mått. Och Roland är totalt ointresserad av sånt. Den här är inte så här fin nu längre men var det länge och en bra bit förbi helgen. Det är egentligen julgruppen som vi fick av Seattlesonen o hans fru. Jag bytte bara ut en del julaktigt mot påskaktigt. Det funkade och krävde ingen större ansträngning..
 

Vattnet i bäcken ....

.... rinner fort nu på våren och skapar märkliga mönster på bottnen!

Någon som har glömt den här?

En batteriladdare till Canon hittade vi bakom micron på Brogärdet. Vem har glömt den där?

Gräslökspremiär!

Himla roligt att det spirar lite gräslök i pallkragarna på altanen! Jag hade ju lite kryddväxter i den förra sommaren och sparade det mesta över vintern för att se om något kom tillbaka nu under våren. Och gräslöken kommer för fullt! Igår kväll blev det premiäräting!
 
Lyckades också övertala mig själv igår att börja ta itu med bortrensning av vinterståndare i rabatterna. Det är trist men måste ju göras. Vädret var ju fantastiskt injudande till utevistelse, soligt och vindstilla.

Kulturrunda på Esters och Nysäters Antik

Esters café ligger efter E18 mot Karlstad, två mil från oss. Här finns försäljning av plantor, loppis, mat, café, inredningsprylar. Allt i trevlig miljö ute och inne. Vi startade dagens utflykt här med mat och kaffe.  Jag köpte en hängande pensékruka.
Dagens rätt var helt ok, kalvstek med rosmarinsås.
Bakverken är små konstverk
 
Den här tog jag och åt överdelen.
Inredningsprylar säljs på hela övervåningen, där ryms en hel del.
 Sen åkte vi till Nysäters Hem o Antik! Det är en osannolikt stor Antikbutik så här ute på landet. Det luktar rent och allt är fint  presenterat, inte staplat på varandra i högar. Man ska ha gott om tid när man är här.  I den gamla skolan bredvid har man börjat sälja blommor. Där köpte jag en stor prästkrage för ute.

Många var vi i grillen igår kväll !

Himla mysigt att kunna samla trevliga människor så här okrångligt  med knyte i grillhuset på Liane. Med en stor grillbädd kan var och en grilla det man gillar och på det sätt som passar. Kvällens gäster hade en medhavd grillexpert och medhavd mat. ;- )  Noll disk och noll förberedelser blir det för oss. Det går att fokusera på samspråk och umgänge istället. Det kunde vi i går kväll och många blev vi med olika språk som flög genom luften, barn i alla åldrar och vuxna. Det blev en rolig kväll!
 
Bredvid alltsammans lyste Majs rabatt med klara färger! Så fin är den nu! Krokus och snödroppar breder ut sig.

Röda stugor med vita knutar kräver sin tribut!

 
Oftare än någonsin gör vi det här. Färgen verkar bli sämre och sämre på att stå emot angrepp av mögel och alger. Tyvärr måste det till en del tvättmedel för att eländet ska lossna. Jag undrar varje gång i mitt stilla sinne om detta som vi måste göra nästan varje år, är mer miljövänligt än att måla en gång för alla med färg som inte blir angripen. Fönsterluckorna på vårt hus målades 1977 när huset byggdes och har varken behövt ommålning eller tvätt, lika fina.

Agenda

I kväll blir det grillknyte i Lianegrillen.
 
En stor bunt skolarbete är med hem och ska göras under helgen
 
Eget pappersarbete väntar också
 
Och idag fick vi glädjande besked; "sonhustru" Carin kommer hit med barnbarn Bill o lilla Lou på torsdag och de stannar över helgen!! Hoppas vi får fint väder så det går att vara ute mycket.

"Lets dance" har vi sett förstås...

... och hejar vildsint på Thomas Wassberg! Spelar ingen som helst roll om han dansar bra eller dåligt! Han är ju från Lennartsfors här i Årjängs kommun, fast det är så länge sedan att de flesta nog har glömt bort. Han är säkert släkt med Roland också, Näresbyn och Kölvikarna där Kylénsläkten hämtar sitt ursprung är ju inte så långt undan. Och förr i tiden kom ju folk inte så långt när de hämtade sina partners, inom eller utom äktenskap. Det var nog mest cykelavstånd eller roddavstånd (som från Blomskog till Sillerud!).  Några Wassbergare finns det kvar på bygden, gissar att de sitter klistrade vid teven och hejar!

9 kilo är Hambo nu!

Vi vägde honom igår torsdag och han var 9 kilo drygt. Han var lite mer än 4 kilo när vi hämtade honom. Han har ökat till minst det dubbla, c:a 5 kilo! Men han är inte tjock, försöker att ge honom så mycket mat att han ska hålla sig lagom, inte bli för tjock eller för tunn. Kollar mer på Hambos kroppsform än på fodertabellerna på hundmatsförpackningen.

...och dom är snälla!!!

Jag studsar och blir glad när jag läser de orden. De kommer från Eva Hamilton i samband med att hon tackat ja till att bli styrelseordförande i Nexiko (f.d. Mexiko Media). Det är tv-produktionsbolaget som son Markus jobbar i, ägt av Filip och Fredrik, Lars Beckung och Micke Svensson. Eva är drömvärvningen till styrelseordförandeposten, med god renommé och lång erfarenhet av både livet (61 år!) och tv, och det  passar bra nu när nu bolaget ska expandera med en ny avdelning.
 
Jag blir så glad när jag läser att Eva H tackat ja till erbjudandet bl.a. för att de som hon  får arbeta ihop med är "snälla" (förutom att hon anser att de  är extremt proffsiga, roliga och står för bra saker) och det är folk hon känner sedan tidigare, så hon vet. Jag tycker mycket om gammaldags hederlig snällhet. Lite omodernt kanske. Och ovanligt att ha som motiv till uppdragsaccept! Men Eva är så stor i branschen att hon kan kosta på sig att vara helt ärlig förmodar jag.
 
Kanske är det så att folk som står bakom "Vänligen Lars Lerin" och "Andra sidan Köping" är snälla och inkännande. Kanske är det just det som är deras styrka i tv-görandet, snällhet och omtanke och vardagsvänlighet i en annars hård värld?
 
Det står om detta bl.a. i Dagens media och Resumé:
 
http://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/eva-hamilton-till-nexiko-6538597
 
http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/04/07/tunga-varvningen-eva-hamilton-blir-ordforande-i-filip--fredriks-bolag/
 
 

Countryvänner på konsert igen!

 
Vi gläder oss åt att son Markus  vårdar både sitt countryintresse, även om det är mest i musikens form, och sina relationer med högre makter. ;- )
 
Bilden från Göran Hägglunds instagram.
 
De borde ju komma hit till Svensbyn i sommar när Dough Seeger ska spela på Hembygdsgården! Biljetter släpps måndag 11;e april.
 
Nästa inlägg några rader om förändringen i det TV-produktionsbolag som Markus jobbar i. Eva Hamilton tar över  som styrelseordf i Nexiko! 

Välkommen tillbaka till Liane Boberg!

Fasanen som gick här en period förra sommaren döpte vi till Boberg efter en gammal släkting till Roland. Idag såg Roland honom här på Liane igen! Och han hade varit synlig på Prästgården för några dagar sedan. Han spelar nu, kacklar och viftar vildsint på vingarna för att locka någon höna. Om någon har en fasanhöna så går det bra att komma hit med henne. Boberg kommer att ta väl vara på henne i så fall! ;- )  Visst vore det roligt att få en kull fasankycklingar  här också.

Ekorren ...

... vittjar fågelmataren utanför vårt köksfönster genom att hänga opp och ner och äta frön, dag efter dag hänger han där!!  Kompisen sitter i björken bredvid men ville inte vara med på bilden som togs igår em;- ) Lyckades sitta bakom några grenar hela tiden. Ekorrarna härjar på taket ibland. Undrar om de bara gör besök där eller om de bosatt sig ovanpå innertaket?

Vem röker Marlboro???

Någon som röker Marlboro har valt att slänga ett tomt cigarettpaket med plast runt och lite annat bredvid nära brasan, men alltså  inte eldat upp sitt skräp. Ovanligt att träffa på sånt här i skogen. Jag och Seffrin fick se det häromdagen på promenaden. Det ser tråkigt ut och hoppas att detta var första och sista gången.

Takbyte på Furnäs! Vacker arbetsplats för Liane Bygg!

Roland, Evert och Peter byter tak på det här fina gamla huset, som ligger precis vid Bäcketjärn. Det var förr en lanthandel och Roland har suttit där på trappen till vänster många gånger. Och folk från bygden kom hit med häst och vagn för att göra sina inköp av allt från byggmateriel och kläder till matvaror. Lanthandeln var verkligen ett centrum där man handlade och pratade bort en stund, utbytte information både formell och informell samt en del goda historier.
 
 

Till son Mattias, Studio 343 Microsoft Seattle ringde vi ....

... sjöng och hurrade på födelsedagen. Bilden ovan tagen under vårt skypesamtal i kväll tisdag. Den är från hans arbetsplats där datorspel görs, nu senast Halo 5. Han ligger nio timmar efter så det var lunchdags för honom. Han skulle gå ut och  äta lunch nu, en stor stek och kanske ett glas rött. Paketet från oss hade han fått och det öppnar han i kväll, Seattle-tid.
 
Som husägare har han en del trädgårdsarbete att ta sig an så här på vårkanten. Blåsa bort löv till exempel.
 
Häromdagen så invigdes en ny bro i Seattle. Den syns här. En 2,3 kilometer lång bro som har fästen i sjöbotten men ändå vilar på pontoner som flyter. Man bygger med tanke på att det hela ska hålla vid jordbävningar, Seattle ligger ju på den geologiskt lite oroliga amerikanska västkusten. Det är den nya bron till höger och, tror jag, den gamla bron till vänster, den som är tom.  

Inget valpbesök idag!

Det funkade inte att åka till Edselskog och kolla på Jazz valpar idag. Jag får återkomma till det senare.

Nya valpar efter Jazz!

De är nu födda i Edselskog och vi kanske ska kolla på dem idag om vi hinner i samband med besök i Åmål. Jag återkommer om de här små sötnosarna. Det finns valpar kvar till salu för den som behöver en hamilton med god härstamning.  Tror att de här bilderna med tre på är tikar och de med fyra är hanar men jag är inte säker. OM vi åker dit idag så blir det mer bilder i kväll och mer uppgifter om hur man kan få kontakt med uppfödaren.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fröken Tjatlunds blogg ...

... är en av de mest underhållande bloggarna jag vet.
 
https://frktjatlund.wordpress.com/
 
Det är en gedigen dagboksblogg, utan flärd och fjäsk, skriven med en torr humor och stor portion självdistans. Jag har följt den av och till i stort sett hela min bloggtid, dvs 10 år. Frk Tjatlund bor på söder i Stockholm, gift med en fastighetsskötare, jobbar med dataprogramutveckling på nåt sätt, närmar sig pensionen och planerar för att flytta söderut då. Värd att kolla på är den!
 
Nu senast skriver hon bra om "dödstädning" (borde jag också ta itu med!)  och MOS;et (Mall of Scandinavia)

"30 grader i februari"

Jag har verkligen ansträngt mig att inte gilla den här serien, men finner i backspegeln att jag förmodligen sett varenda avsnitt och det med entusiasm. I  kväll måndag  var det alltså det sista.
 
Det som irriterade mig från början var ju att man knövat in alldeles för många människor i handlingen och de hade  dessutom inte alls med varandra att göra, förutom att de var i Thailand. Sen tärde det på inlevelseförmågan att så många måste vara udda; en mörderska, en alkoholiserad ensamstående mamma, en pedofil, en ladyboy, ett hippigäng,  en bög (eller?)en föräldralös flicka som bara flyter omkring osv. Och ingen av dem försörjer sig på  arbete, bara lajar runt.  Det är alltså inte realistiskt med den blandningen, det blir karikatyr. Nidbilden av psykologens oförmåga att hantera de egna relationerna var snudd på ärekränkning av yrkesgrupp. ;- ).
 
Själva storyn är rätt fyrkantig och i vissa avseenden förutsägbar, fast  det vill vi ju ha. Förutsägbarheten är ett slags dramats förutsättning, en ersättning för de antika berättelsernas spågummor.
 
Men om man lämnar gnället därhän och ser serien som en saga utan krav  på verklighetsförankring så blir det lättare. För skådespelarna var bra och rollfigurernas  livsdilemman basic trovärdiga. Det handlade ju om kärlek och hat och band till varandra, lojaliteter, plikter,  framtidshopp och passioner. Och vem behöver realismen då?
 
Nu är det i alla fall slut och eftersom slutet blev det allra lyckligaste för alla så blir det säkert ingen fortsättning.

Goda speciella viner och god mat!

 
 
Till vänster det röda franska rödvinet som Kristian valde till steken här under påskhelgen. Här syns namnet på vinet bättre än på tidigare bild. Det rekommenderas i alla fall till kött. Det är ovanligt för oss att dricka franska viner men det här är suveränt.
 
Vinet till höger är det speciella, ett italienskt  med sötma, lite äppeldoft, bara 5 procent alkholhalt. Det valde Kristian till desserten. Att välja vin till dessert är svårt, kräver en del erfarenhet och kunskap. Men detta var så gott tlll desserten med chokladmousse, hallonsylt (hellre färska bär)  glass och vispgrädde. Tror att det basic är chokladen som matchar det här vinet bra. Men kanske syran i bären också.  Hmla gott blev det i alla fall. Jag måste komma ihåg det här. Vi får göra om det.
 
Vi är glada att ha människor  runt oss som är intresserade av mat och dryck.
 
 
 

Isen borta på Järnsjön och Östra Silen!

Nu är vattnet fritt från is på  våra sjöar! Skönt! För isen håller kvar kylan på något vis, det vill inte bli vårvarmt förrän den är borta.

Fina blommor!

Vi fick blommor till påsk och de är lika fina idag söndag, en vecka senare. Bara något enstaka blad har gett upp! Man blir så glad över det. Ibland vissnar blommor innan man hinner hem med dem.

Tornfalken har kommit !!!!

 
 
Vi såg honom för ett par dagar sedan men vågade inte riktigt tro på det. Men nu har vi sett varje dag så visst är han här! Eller han förresten, det är säkert fler, både hanar och honor, de har lite olika utseende.  Men det ser ut som om det blir en häckning igen i Oskars duvslag på ladugårdsgaveln. På bilden här från idag på förmiddagen  har han satt sig på gaveln på Liane.
 
Sen har vi sett fiskgjuse vid tjärnet och hägrar där förstås, liksom svanar. En flock på 9 tofsvipor såg jag igår nere vid Prästeparken. Ja, och så tranorna. Tre vråkar av något slag ser vi seglande i luften nerom Liane.
 
Oskar i Korsbyn har gjort mesholkar och knipholkar  till viltvårdsområdet och de delas nu ut gratis för uppsättning inom Harnäs vvo. De finns här på Liane i magasinet för hämtning.
 
Idag fick vi rapport om att isen gått på vår sjö, Östra Silen, nu är det öppet vatten!
 
 

- Titta jag flyger!!

Det skulle hon kunna säga lilla barnbarn Lou. Nu är de tillbaka i Stockholm igen och Vasaparken. Där har också varit soliga dagar men rätt kallt.
 
Storebror Bill kan butta på!

Lille Hambo-plutten tränade bilåkning idag!

Och det gick bra! Han är inte stressad eller orolig. Sitter och ligger ganska still. Vi tog en tur till Årjäng. Får väl erkänna ett annat syfte med den resan så här på lördag eftermiddag. Vi siktade ju på att äta fisksoppa i kväll lördag och Roland ville absolut ha creme brulé till dessert. Så vi handlade en mix till creme brulé i Årjäng! ;- ) Den var inte heller fel! Fusk förstås men lättvindigt och karamellsåsen följde med i förpackningen.

Fisksoppan blev helt ok!

Den blev improviserad och snabblagad, men alltså helt ok! Vi köpte  färsk fisk av fiskbilen igår och handskalade räkor och aiolisås.  Hälften av räkorna åt vi igår kväll till en sallad, resten blev lagom till kvällens soppa. Fiskhandlaren från Göteborg sa att vi måste ha sej i soppan, inte bara torsk, för det ger mer smak. Jag var inte säker, sej är ju så grå och oaptitlig, men jag ville ändå testa. Så det blev köpt en liten laxbit, sejbit och hälleflundrabit. Så här gjorde jag
 
Skar det mesta av en förpackning olika färska grytgrönsaker men bara en av de tre morötterna och bara en liten bit kålrot, annars allt. En stor lök ingick  och jag lade till 5 klyftor vitlök.
 
Skar grönsakerna i små bitar och kokade dem först i vatten saltat med bara  örtsalt så att rotsakssmaken skulle stanna kvar, inte bli fisksmak. När det kokat färdigt så tog jag upp det mesta (tre fjärdelar) av grönsakerna och mixade dem.  Sen tillbaka i soppan och blandade med  vitt vin och  fiskbuljongtärningar och några dl vin.I med fisken i bitar och kokade några minuter bara. Till slut räkorna i innan serveringen och mer vitt vin. Räkorna får inte koka. Sen  avsmakning med citron och vin.
 
Man kan ge mer smak åt soppan genom att fräsa på grönsakerna i stekpannan först med lite olivolja men nu blev det snabblagat, vi var hungriga. Musslor är gott till fisksoppa men vi hade så mycket räkor så jag avstod dem den här gången.
 
Det hela serverades med aiolisås som vi alltså köpte av fiskhandlaren, den är kanongod. Och Kallfelz Rivaner torrt vitt vin, rostat bröd och Gäsene Port Salut.
 
Soppresterna räcker till en lunch imorgon ;- ), det blev alltså 4 portioner, skulle gissa på bortåt två  liter soppa sammanlagt från början.

Fina krokus och snödroppar på Liane ...

... i Majs rabatt. Det här är åt väster. Den på sydsidan var Nils område tror jag. Det var nog de två som pysslade i trädgården så som jag minns det, inte Thyko och Anna. Känns som en hälsning från dem varje år när deras växter blommar så fint. Snödropparna är jättestora och fina. Tur att jag fixade att ta fram de här igår när det var fint väder, idag är det bara regn. Nu ska vi åka en bil-träningstur med valpen så han fortsätter att kunna åka bil utan problem.
 
Och min mammas blåsippor frodas efter vår vägg! Mer för varje dag! Mamma hade med dem från Bäck och sedan till Svensbyn och när hon gick bort så tog jag hit dem till Lihaget. Glad för varje år som de överlever. Nätet är uppsatt för att skydda dem från grävlystna hundar.
 
Inlägg på kö är om ett vin som passar till dessert och om en liten tjej som börjat krypa nu! Och så ett om fågelläget just nu. En mycket glädjande nyhet på fågelfronten!!!

Bill, Markus och Bobo ... sagostund på Liane under påsken!

Bild som var kvar från påskhelgen. Nu är de hemma i Stockholm förstås. De ligger här i Nils-rummet och jag tror att barnen kollar upp i taket på trädgrenen som är där med lampor i och på Oskars uppstoppade uggla som Bobo var så rädd för första gången han var på Liane.  Men nu gick det tydligen bra.

Robin fick pris som årets inspiratör i klättring!

Det är ju "våran Robin" som har fått Bergsportsförbundets pris som årets inspiratör! Stort grattis! Robin  har varit här hos oss över påskhelgen nu och förhoppningsvis kommer han  till Liane med familjen två veckor i sommar. Robin är pappa till våra barnbarns kusiner Bobo o Bonnie, gift med Carins syster Lina. Robin är nu barnledig med minsta lilla Bonnie och är förutom en god far och duktig klättrare, också intresserad av  mat och vin! Vi ser alltså fram emot en sommar med mycket gastronomi (både Robin och svärson Kristian!) och kanske klättring. Speciella kompetenser har det blivit bland vännerna och i familjen.  Bilden ovan är Robin med sonen Bobo från tidigare tillfälle.
Bilder från sommarens klättring med Bobo (ovan!) och vårt barnbarn Bill  (nedan!) . Det är vid Badbarna utanför Årjäng. Det berget anses vara det bästa klätterberget i Värmland.
 
 
 
Bobo o Bonnie klättrar i Robins klätterhall
 
Han som klättrar här är inte Robin!!;- )

Söta påskharen Lou!

Några påskbilder finns kvar, hann inte lägga ut dem under den här intensiva helgen. Här kommer en på barnbarn lilla Lou med den fina påskharetröjan.

Tog mig samman och sorterade leksakerna ...

... som barnbarnen använder när de är här. Lätt gjort att de bara hamnar huller om buller, här och där. Brukar gorma över vår källare som mest blivit förvaring för onödiga grejer, sånt som vi av nostalgiskäl inte vill slänga. Det mesta bara står där utan att någonsin användas. Men nu kommer den väl till pass, för leksakerna används varje gång barnbarnen kommer hit och de är populära. Böcker, lego, bilar och en del annat är sparat sedan våra barn var små. Resten är i princip second hand-fynd.
 
Böckerna hamnade i den gamla trä-ölbacken på hjul-
 
Potta och badbalja där uppe, lego till vänster uppe och till höger de älskade spelen med bl.a. Bamse, största-legot i papplådan på golvet, minsta barnens saker i plastbacken längst ner, bredvid den tunneln,  tågbanan ovanpå, och diverse i lådan över den. Trummaskinen ligger där ovanpå i en hylla, men syns inte. Sandleksakerna får vara på Liane där de används.
Bilar i olika modeller, svårare spel och pussel uppe till höger
Ikeahuset och två barnstolar.
 
Kladd, målning, lera, fingerfärg  och pyssel. Skönt att ha det hela i någon slags ordning, inte bara blandat och nerslängt i en Ikeakasse. Nu får det hela vila till sommaren då barnbarnen kommer på nya besök. Det väntar vi på förstås. Ser när jag bläddrar igenom bilder från påskhelgen att det finns en del bilder som inte kommit med, de lägger jag här på bloggen lite senare.