Udda kanske men visst är det vårtecken!

Daniel skrapar vägen med sin nya skrapmaskin! Flera gånger fram o tillbaka så det blev ordentligt gjort efter vinterns snö o is. Sen på med grus. Vägarna på landet sköts av vägföreningar med alla markägare runt som medlemmar. De tar inte hand om sig själva. Utan skötsel vore vägarna inte farbara, vare sig vinter eller sommar. Säkert inte känt av sommargäster och stadsbor som gärna kör på våra vägar för att njuta av vacker natur. 
 
Bort med löv och ogräs annars växer det in mot husväggar. Vi har kämpat
 
Isen har gått i vår vik av Östra Silen! Men det är alldeles nyss, bara någon dag sedan. 
 
Vårstädning i uthusen gjorde vi och körde ett lass till Återvinningscentralen utanför Årjäng. 
Inte så himla kul jobb men behaglig känsla när det är gjort. 
 
Lite tragiskt att se i avdelning glas och porslin en hel del udda fint porslin inte alls trasigt och mitt i det ett fint porträtt av ett äldre par, stort och guldinramat, men alltså slängt! Man kan ana en tragedi med någon som gått bort utan att ha släktingar eller arvingar. Det var en flyttfirma som skötte om slängningen av de här grejerna. 
 
 

Lantmännens vårvisning på Alster i Karlstad

Vi var där en sväng före hockeyn igår lördag. Här ställs maskiner av olika slag ut. Lite roligt att kolla även om vi inte har något eget jordbruk på Liane. Vi träffade i alla fall ett antal bekanta och fick trevliga pratstunder. 
Traktorer är ju numera gigantiska i storlek
 
Det var inte så förr. Kul att se gamla maskiner som visas. Den här var från 1953
 
Här Bolinder Munktell, gammal och ny.
Vi åkte förbi det lokala mejeriet också eftersom vi hade ärende till Nysäter på vägen till Karlstad. Alltid roligt att se den här verksamheten som lever och frodas. Man tar emot mjölk från bönder runt omkring.
Vi passerade också den här charmiga lilla Silverkulan. Tror den heter så, minihusvagnen. För många år sedan ville jag verkligen ha en sån ;-) Men jag fick inte med mig Roland på idén att införskaffa en. Han tyckte den var för trång och det kan jag förstå. I vårt numera otrygga Sverige så tror jag inte jag skulle våga campa i en sån här heller. Och vi är väl för gamla för att ge oss ut på campingäventyr.

Hockey i Karlstad - värsta matchen!

Helt otroligt. Först ledde HV med 1 mål. Sen gjorde FBK två mål och tog ledningen fram till 20 sekunder för slutsignal. Då gjorde HV ett mål, så det stod lika. Då blev det förlängning en period. I den trodde alla att FBK gjorde ett mål och avgjorde. HV-spelare gick till och med ut i omklädningsrummet. Men domarna underkände målet så läget var fortfarande 2-2. Ytterligare en förlängningsperiod utan mål. Därefter start för en sjätte period.
OCH EN BIT IN I SJÄTTE PERIODEN SÅ VANN FBK!!!! Äntligen en vinst på hemmaplan, den första i kvartsfinalerna. Vilken dramatik! Grattis FBK!

Igår fredag! Fortsättning på rundturen.

 Vi tänkte äta lunch på Stadshotellet i Åmål, men vände när vi såg menyn; lasagne, köttgryta och fiskgratäng. Restaurangen har bytt ägare och vi har varit besvikna vid de senaste besöken. Istället chansade vi på ett nytt ställe som Kjell o Gunnel varit på och gillat. Det var Bergs bistro, en bit utanför Åmål mot Säffle. Det var en höjdare! Huset var förr skola och jag kände mig genast som hemma. ;-) 
 
 Man försäkrade att det alltid är fläsk på tisdagarna så det blir nog fortsatt Åmålsbesök den veckodagen. Och kolla - dessert ingår varje dag!
 
 Det var nästan fullsatt när vi kom. Kanonfin mat fick vi för 85 kr per person inkl salladsbuffé, kaffe och dessert. Desserten var en smarrig äppelkaka och jag fick ett fint glutenfritt alternativ
 
 Vi räknar med att komma hit igen i sommar och käka på den här platån. 
 
 Sen åkte vi förbi Vickersrud och tänkte på vännerna Daniel Bäckström och brodern Markus som bor där. Efter det kom vi till Säter. Det är en gård som ägs av en av våra arrendatorer, Kent med familj. Den ingår liksom i bröderna Jakobssons lantbruk. Vi åkte runt där ett varv i hopp om att bli bjudna på  lite kaffe, ;-)  men de var inte hemma. (Gissade att de kanske var på vårvisningen i Alster)  Bara de två förrymda fåren och ett lamm träffade vi, så söta.
 
 
 
 Vki fortsatte vägen från Åmål mot E18. Det är en suverän mc-väg enligt Roland som har åkt där några gånger.
 
 
 Vi testade sen att åka till viltslakteriet  i Nysäter för att uträtta ett ärende, men ägaren var inte heller hemma. 
 
 
Efter det blev det Esters café för en fika och koll på deras  plantförsäljning. I kön till kassan träffade vi moster till Göran i Bäcken. Det dröjde en god stund i kön så vi hann pratas vid om senaste nyheter. Tror att de läser bloggen så jag skickar en vink här. Hej, hej!  Sen kom  Rune och Åsebritt  och det blev en trevlig pratstund över en kopp kaffe. 
 
Himla smarrig räkmackor serveras
 
Roland åt en festlig och god vaniljpannacotta
 
Man har massor av smarrig kaffebröd, gjort på cafét. 
 
Vi var inte inne på Nysäters hem o antik fast det var lite frestande. Efter Esters kafé så åkte vi hem. Det var en fin dag vår  rundtur; strålande solsken, god mat och fika,  trevligt folk! Och blåsten hade vi inte så ont av inne i bilen.
 
 Idag lördag blir också en speciell dag. Vi ska på hockey i Karlstad och se viktig match FBK - HV. De har vunnit lika många matcher hittills. FBK har förlorat alla hemma men idag hoppas vi trenden bryts med vinst. Vi ska i alla fall heja från våra platser uppe i Golden Star restaurang på kortsidan. Kanske hinner på Lantmännens vårvisning i Alster en sväng först och det blir absolut lite inköp på Plantagen till pallkragen.
 
 

Dagsutflykt idag fredag!

Det blev en dagsutflykt idag fredag! Men inte till vårvisningen på Alster, det var för blåsigt för vår smak. Men vi tog rundtur till Ica Sillerud, Åmål, Nysäter istället. 
 
Ica Sillerud fyller 30 år. Så många år är det sedan Rikard lät bygga affären och starta upp. Då var han 24 år! Modigt av en så ung man! Det var utställning över åren, billig bensin, provsmakning ost och godiebag samt kaffe och tårta (från Holgers i Säffle, bakade av Sara i Snarkil!) Här är Sinnikka och Roland o Rikard på bild kollar på några minnesbilder. 
 
Provsmakning var det också på bästa osten! Den från Gäsene mejeri. Port Salut köper vi alltid. Gäsene gör ost enbart på mjölk från svenska kor och de finns på gårdar runt mejeriet så den är inte transporterad långt heller. Bra om man nu ska tänka miljö. 
 
 
Efter Ica Sillerud i Svensbyn åkte till Åmål. Där var det två ärenden, dels köpa sånt där som rådjuren skyr, sånt som vi ska smeta på kastanjevårdträden, dels hämta Rolands jacka hos Skomakaren.  Granngården hade rådjursmedlet. 
Hos skomakaren hämtade vi Rolands fina jacka, den som Hambo tuggat bitar av. Den var lagad och fin. Sen lämnade Roland in en fin älgskinnsväst som fått en reva. Den lagar han också. En ny plånbok fick följa med hem också. 
 
Fortsättning  på vår utflykt kommer imorgon. 
 

Vårens första utefika!

Solen låg på och det var hyfsat varmt en stund mitt på dagen. Fast det blåste en del så det var ingen tryckande värme, det blev + 12 tror jag som bäst.  Lite torftig fika  eftersom gårdagen var "svältdag" på  5:2. Det är vår mathållning sedan 4,5 år tillbaka. Även sittplatsen var torftig men den ska bli bättre med litet bord och två stolar..  Men himla mysigt ändå att kunna dricka  kaffe på altanen. 
 
Dagens agenda är långt ifrån spikad. Jag skulle behöva ta en sväng till Årjäng med ett ärende, sen vill vi gärna besöka Ica Sillerud och fira butikens 30-årsjubileum. Dessutom är det vårvisning på Alster i Karlstad.  Vi får se hur vi får ihop det. Allt lär vi inte hinna med. Väder och vind får nog styra våra val. 

Trädgården vaknar långsamt till liv

Det börjar sticka upp lite grönt här o där. Roligast är kanske att få se gräslöken i pallkragen på altanen! Den strävar och kommer tillbaka varje år. Jag ska snart så lite i pallkragen och lägga på genomskinliga plastlocket. 
 
Mammas blåsippor från Bäck får allt fler blommor och är lysande blå invid den grå väggen.
 
Liljor och iris sticker upp
 
 
 
Några få krokusar har jag kvar, borde sätta fler
Mer liljor
 
Primulan är snabbt igång på våren. Märkligt med blommor  redan
 
Kärleksört sticker lite där nere i vinterståndarna
 
Någon marktäckande alpväxt som jag glömt namnet på 
 
Majs snödroppar på Liane blir allt större och får många blommor i år.
 
Några  krokusar är på väg i blomning också, blir nog fler

Vilken fantastisk vårdag igår!

Vi åkte förbi Sanda som badade i solljuset och sjön låg helt stilla. Helt magiskt är det. Bilderna tagna genom bilrutan i farten!
 
 
 
Och det var + 12 grader kl 18.01 på kvällen. Det är riktigt vårvarmt. Tror det var uppåt + 15 under dagen.
 
Idag får det bli lite krafsande runt huset, ta bort vinterståndare och kanske så i pallkragen

Maj på Lianes snödroppar!

Det är en sort med stora blommor som Rolands mamma planterade i sin rabatt. De finns kvar än och blommar fint varje vår. De är så fina och känns som en hälsning från henne.

Sjön, Östra Silen, vattennivån och isläge

 
Ute på storsjön, Östra Silen, så har isen gått för ett tag sedan och det är öppet vatten. Men uppe i vår vik så ligger is ännu så länge. Det är lannlöst men sen tar isen vid, syns här. 
 
Och syns här. Mycket vatten är det, vattnet går en bit upp på bryggorna. Iskanten syns vid dunken. 
 
Massor av vatten rinner i älven vid Brobacken. Bryggorna är nästan vid vattenytan. 
 
En flock grågäss var där igår vid älvmynningen ut i sjön; årose, säger man här.
 
Men svanarna har flyttat. Här har gått drygt 50 stycken nu i flera veckor. Men nu har de flugit vidare. Antagligen funkade den långa vistelsen här som vilopaus efter lång flygning, lite krafthämtning och ätning inför fortsatt resa uppöver mot Norrland. Tranor och grågäss har vi nu men bara några. Fast tranorna är inte så diskreta, de börjar tala med varandra vid sex-tiden på morgnarna. De skriker som någon i djupaste ångest och nöd.;-) 
 
Fast hur mycket ångestrop det blir här i huset nu framöver vet jag inte, det stundar i alla fall hockeymatch med Färjestad.

Snö är det i Umeå!

Bilder på barnbarnen där. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rådjuren äter kastanjeknoppar!

 
En väninna berättade att rådjuren knipsade av knopparna på kastanjer som hon planterat. Bara knopparna inte resten av plantan. Vi har ju kastanjer planterade som vårdträd på Liane, ett träd för varje barn bland släkt och vänner som har bott där. Vårdträden fick nyligen nya fina namnskyltar. Tänkte att jag får kolla hur det ser ut med dem. Och mycket riktigt, bladknopparna var avbitna av rådjur men inget rört på resten. Nu får vi se hur de här små träden artar sig med avbitna knoppar. Kanske funkar ändå. 
 

Husägarens gissel!

Att tvätta  målning!   I varje fall om man valt att ha typisk svensk stuga i  rött med vita knutar!  När den här färgsättningen av svenska hus blev populär så var det andra och bättre  målarfärger annars hade folk aldrig målat sina hus så här. :-(  Igår kämpade vi med rengöring av den vita målningen. 
 
Vi byggde Lihaget-huset  1977. Då målades fönsterluckor och knutar med vit färg. Det har  inte tvättats eller målats om på alla de här åren och det är drygt 40 år.  Det är lika fint idag. Men det här huset byggdes år 2000 och målades då också rött och vitt.  Det måste tvättas vart och vartannat år och är redan ommålat minst en gång om inte fler för det växer mossa och alger på den dåliga moderna  färgen, både den vita och den röda.  Jag är inte säker på att det ur miljösynpunkt är bättre med det här ständiga bruket av starka tvättmedel och ommålningar. Kanske vore det vettigare att från början få använda en färg som håller borta påväxt av alger och mossa.
 
Vi hade två olika rengöringsmedel  som vi testade, vi använde dem på olika ställen. De skulle verka 5 - 10 minuter och sen skulle det vara att bara spola av med vatten.
 
Klart att det inte var!!! Inte på något av alternativen. Man måste  borsta och spola och lägga på igen och borsta och spola.  Trist och mödosamt jobb är det, man blir blöt och frusen. Vi lyckades i alla fall få bort det mesta och kan bara konstatera att det är dags för ommålning igen antingen nu  i sommar eller nästa.  Suck!
 
Så blev det  här ett riktigt gnälligt dagboks-blogginlägg! Tack o lov är det långt emellan. Och ok jag medger att det var en skön känsla när allt var klart. Jag tog en extra sväng senare på dagen med tax Seffrin för att njuta av anblicken av det rengjorda huset. Det här jobbet har liksom hängt över oss ett tag. Idag ska fönstren putsas. Sen är det klart för huset  att möta våren och sommaren!

Städdag ute idag!

Planen var att tvätta bort alger på  vit målning på ett hus idag. Men det blåste så grymt så vi valde bort det. Skulle inte ha fungerat att få på tvättmedlet eller skölja bort med vattenslang. Det fick bli utestädning istället. Vi började sopa parkeringen / uppfarten. Men det tog lång tid och Roland blev strax trött på det. Han åkte och  hämtade lövblåsen det fungerade alldeles utmärkt, både på löv, barr och grus. Allt åkte med bort, asfalten blev riktigt fin. Lövblås är bra grejer, funkade för son Mattias i Seattle som snörjare också i vintras. Jag klippte av vinterståndare och sopade altanen och slängde gamla vinterväxter i krukor. 

Pulled älg och pulled vildsvin...

 
 
...  blev vi bjudna på hos goda vänner igår kväll. Så gott och spännande! Det var en gryta med varje viltslag, gjord pulled som blir så smakrikt och läckert.
 
Köttet var gjort över natten i gryta med lock i ugn, 80 grader.  10- 12 tim. Stekt i en blandning av 2 dl barbequesås,   halv dl äppelcidervinäger, 1 dl äppeljuice konc. 1 gul lök.   Häll över köttet.  Sen ta bort köttet, dela det, gör färdig såsen, ev ta bort lite, tillsätt ev lite honung, krydda med salt o peppar bara. Vid servering tortillabröd, varma.  
 
Köttet lade vi på det tunna varma brödet, sen hackade grönsaker av olika slag, hemgjorda rotfruktschips och gräddfil / creme fraiche. Det här måste vi komma ihåg så vi kan testa  hemma också. Kul med mat som är helt ny, som vi aldrig ätit förut. Vi var sex runt bordet som hade en himla rolig kväll, mycket prat och skratt blev det. Vi uppskattar verkligen våra goda vänner, de är viktiga för oss. Före maten hade gubbarna f.ö.  tjuvstartat med bastubad kombinerat med dopp i sjövatten. Uppfriskande då isen precis har gått! ;-))
 
Ikväll är vi bjudna till goda vänner som byggt ett helt nytt hus. Så spännande att få se hur de fått ihop det. Vi har varit där några gånger under byggtiden men inte sett färdigt. Men innan dess ska vi tvätta bort alger på vit målning. Det får man göra ibland när man valt att ha röda hus med vita knutar. ;-)). Nej det blir ingen målningstvätt, det blåser för mycket. Testar imorgon istället.

"Vemodet" över för den här gången!

Den sista veden kapades idag och föpackades i säckar. Det blev till slut 28 säckar. Det bör räcka drygt en säsong. Så där 20 säckar går åt ett normalt år. Nu får de stå här så länge tills det torkar upp på baksidan av magasinet. Där står de bättre med sol och vind för att torka fram till midsommar, vilket lär vara deadline för vedens torkning enligt gode vännen agronomen.  
 
Hastigt och lustigt blev vi bortbjudna i kväll, fredag, också till goda vänner på äting. Ska bli roligt. 

Mycket vatten är det överallt nu

Det är mycket vatten i vår sjö, Östra Silen. Bilden ovan är Signebyviken igår. Isen ligger kvar på det mesta, men det är öppet vatten i ett stort område vid älvmynningen.  Och det är "lannlöst" förstås.
 
Bilden nedan är Bäcketjärn. Vattenståndet är så högt så det når nästan upp till vägen. Det var länge sedan. Här är det mesta öppet vatten och det är mycktet fågel på vattenytan, änder och svanar. Vatten forsar på i bäckar och älvar, snösmältningen är på slutvarvet. 
 Vackra dagar har vi fått. Roland avslutar nog veden idag fredag och jag krafsar vidare bland vinterståndarna i rabatterna. Mer om det senare idag. Blir nog ett besök i Årjäng under dagen. Imorgon kväll är vi bjudna till goda vänner på äting och inspektion av deras nya hus, det ska bli spännande!  

Den här geten ser inte frisk ut!

Jag sitter och tittar på henne nu genom fönstret. Hon går i en grupp på fyra djur, troligen två getter med två killingar, en bockkilling och en getkilling. Men det är svårt att se på storleken nu, killingarna är så stora.  
Men den här geten ser inte frisk ut. Hon har gått här ett tag och får allt mer kala fläckar på halsen och undertill .  Hon har blivit burkig i kroppsformen. Jag vet inte exakt när fosterutvecklingen ska starta men misstänker att det är anledningen. Rågetter blir ju dräktiga i slutet på sommaren, men fosterutvecklingen stannar av till på våren, då tar den fart igen. Hon kan ju bära på flera foster.
Här syns de hårlösa avdelningarna
 
För två veckor sedan såg hon ut så här, djuret till vänster. Håravfallet har alltså accelererat. Hon är djuret till vänster. Till höger är en lite bockkilling.
 
Dessutom har vi en älgtjur, en liten från förra året, som går här och ser skruttig ut. Han är mager och verkar ligga mycket stilla. Han ligger gärna mitt ute på åkrar och går opp när man närmar sig.  Vi har ju så lite älg i området och undrar förstås om det finns någon sjukdom som har decimerat stammen. Det har ju hittats döda djur men inget som har varit i skick att sändas till undersökning.

Lovis o bästa kompis har "gjort upp eld" i vardagsrummet!

Barnbarn Lovis i Umeå har gjort en låtsaseld i vardagsrummet tillsammans med sin bästa kompis. Det är mycket dans och drama och skapande med barnbarnen! Det är så roligt att se! Och lite överraskande. Det är då  inga talanger de fått i arv från mig. ;-) Dans har jag aldrig gillat, bara tvingat mig till när det varit nödvändigt i sociala sammanhang. Jag hade gärna velat  skapa något i bild o form  men aldrig lyckats, bara kollat på andras konstverk.  Musikutövning  har inte heller varit min grej.  Drama och teater var det en skräck  att tvingas till i samband med julspel eller examen. :-(  Jag hängde mest stillsamt med näsan i någon bok som barn, det var inget eget skapande om jag kunde slippa.   Men som sagt gläder mig att barnbarnen är skapande människor på olika sätt. 

Blåsipporna blommar !!!

Jag fick se dem genom granriset som  jag lade  på dem i höstas! Trodde inte att det var dags än för mina kära blåsippor att lysa upp intill husväggen, men de var verkligen redan igång. De är som  en hälsning från min mamma som älskade dem. Hon hade dem i hemmet i Bäck, där växte de i kanten på husets skogstomt. Sen tog hon med några plantor till Svensbyn när hon flyttade hit för att bo nära oss sina sista år i livet. När mamma gick bort så flyttade jag de små plantorna hit och har vårdat dem ömt sedan dess.

- Dags för det stora "vemodet" att rulla in!

...sa Roland igår tisdag. Det är tydligt uttryckt "vedmod", det årliga jobbet med vinterveden. ;-) Björkveden läggs alltså på den röda ställningen med klon från timmerkärran. Sen håller framgafflarna på traktorn upp den stora vedsäcken så att den kluvna veden går på transportören rätt ner i den. Det är en förhållandevis lättvindig process, det blir snabbt mycket ved huggen. Tror att sju säckar bärgades första dagen och då krånglade det ändå. Ett kilrep fick inhandlas i Årjäng hos Lindeberg.
 
Ett normalt år går det åt så där 20 säckar ved för att hålla värmen i huset, kanske 30 kubikmeter. Så det blir till att kämpa några dagar till. Sen ska säckarna stå med skydd för regn så att veden får torka. Säckarna  är gjorda av ett nät, det blåser igenom. Enligt vår gode vän agronomen som har mätt fukthalten på sin ved kontinuerligt så torkar veden  fram till midsommar men inte längre. Efter sommaren ska den in under tak i alla fall. 

Massor av snö hos dotter i Umeå!

Och mycket mer ska komma den närmaste tiden. Grannarna ser man inte längre.
 
Barnbarn Lovis med spark!

Mitt schema realskolan 1963

Jag råkar på det ibland,det gamla trasiga schemat från mitt första år i realskolan, 1963, klass 1:3 b vid Hallsbergs realskola. Bildjournalen hade gjort mallen.  Jag gick sista eller näst sista året det fanns realskola, sen blev det grundskola 9 år och högstadium,  obligatorisk för alla. Realskolan var alltså frivillig, något man sökte till. Söka treårig linje, som jag gick, om man tänkte sig att läsa in realskolan på tre år, men man kunde också söka fyraårig linje och läsa det samma på fyra år istället, det blev en långsammare inlärningsgång. Mitt första år gick vi i den gamla tjusiga tegelbyggnaden bredvid tingshuset. Sen blev det barack och till slut nya Alléskolan
 Det är lite annorlunda  med skoldagarna jämfört med nu,  de var från 8.30 till 15.40 dvs längre skoldagar. Varje lektion var 45 minuter. Dessutom undervisning lördagar med fyra lektioner. Det lär bli ungefär nio lektioner mer per vecka jämfört med dagens högstadium. Onsdag morgon och lördag morgon var det morgonsamling en kvart med obligatorisk närvaro i aulan. Alla kollades vid entrén.  Ogiltig frånvaro noterades på en lista som skickades hem för påskrift av föräldrar vid terminsslut. Där fanns också anmärkningar om uppförande. Tre anmärkningar gav sänkt betyg i Ordning och uppförande. Minns inte var gränsen gick för att bli avstängd från skolan. Ämnena hette annorlunda: So / no var uppdelat på Geografi, Biologi, Historia, Kristendom. Svenska hette Modersmål. Bild hette Teckning.  Idrott hette Gymnastik. Noterar också en pinsam felstavning på matten. ;-))
 
 Jag gick en handelsvariant så jag hade ämnena Stenografi (snabbskrift) och Maskinskrivning ( och det var då inga el-maskiner! Gamla tröga Halda) . Fysik i halvklass var lab. Ämnet kemi kom in i senare årskurs. Läraren där var en legend vid namn Hvistendahl, i historia hade vi Balkhed som finns med på ett hörn i Håkan Nesssers böcker om jag minns rätt men med lite ändrat namn, tyska var Waadeland fast när hon var barnledig hade vi en pensionerad sträng major, geografi var Marklund. De andra kommer jag inte ihåg.

Fått låna en favvobok!

Jag har fått låna en bok med ortnamn i Nordmarken = Årjäng. Den är indelad efter sockennamn och  Sillerud där vi bor är förstås mest intressant. Nedan några exempel
 
 
 
 

Seffrin vill aldrig ligga i knä!

Men det finns ingen logik i hur hundarna vill ha det. Den här lille pysen Seffrin skulle få plats i knä och kunna bli kliad hur mycket som helst. Men nej! Han vägrar att låta sig infångas och placeras i knä. Han ska stå på golvet bredvid, hänga med huvudet i knät och bli kliad. Om inte husse lyder så buttar han hårdhänt på handen. 
 
 
 
 
Dunker Hej är egentligen alldeles för stor för att bekvämt få  plats i knä, men han vill absolut ligga i knä och bli kliad och pratad med.

Kanske lite överdriven instruktion om nya motorsågen! ;-)

Roland har köpt en ny motorsåg, Husqvarna, och studerade pliktskyldigast den tjocka instruktionsboken.  Den tar verkligen upp från grunden vad man inte ska göra med sågen. Kolla bilden ovan med tillhörande text nedan.  Ha ha...!
 

51 svanar räknade jag det till!

Jag tyckte det var många för ett par veckor sedan på Elgtåjâla. Då var det 14 stycken. Nu räknade jag till 51! Det var dels de här, dels några i tjärnet. De har alltså varit här rätt länge och det tycks bli fler dag för dag. Ska bli spännande att se fortsättningen. Jag kan inget om svanar och undrar förstås om de mellanlandar här på väg norrut eller om de ska bli kvar över sommaren? 
 
 
 
 

Facebook funkar inte så bra just nu

Och det lär ha drabbat många i delar av Europa! Intressant att se sen hur det påverkar oss att FB plötsligt inte går att använda! Jag menar hur ändrar det statistik för våld, självmord, skilsmässor osv? 

Så himla bra!!

Suveränt med desinfektion. Här är det vid salladsbord i en butik i Åmål, men det borde finnas lite överallt, speciellt i matställen / restauranger.  Jag försöker ha med mig våtservetter men ibland tar de slut! 

Gör gott vanligt kaffe också har vi upptäckt nu!

Vi var nöjda med vårt köp av ny espressobryggare. Den gör  jättegott espressokaffe. Och nu har vi upptäckt att den brygger gott vanligt kaffe också. Det går snabbt med två koppar samtidigt om man vill. Kaffet blir ju nybryggt på alldeles nymalna kaffebönor. Ett strå vassare än det näskaffe som vi vanligen dricker!

Barnbarn Lovis kvällsfika idag!

Barnbarn Lovis tycker om att vara finklädd till kvällsfika med bästa kompisen! 

Rådjuren kom tillbaka nu när det blev kallt!

Den här gruppen klev fram i solskenet under eftermiddagen igår. De åt av fodret med god aptit. Till vänster är det en get som ser gammal och sliten ut. Bakom henne en getkilling. Till höger en fin råget och närmast en bockkilling
 
Här en närbild på den gamla luggslitna  geten. Hon verkar tappa hår på halsen men det är för tidigt för att byta till sommarpäls.
Här är bockkillingen. Tänkte se om han hade några horn på väg men det syns inget än. De vuxna bockarna har rätt fin uppsättning redan men hudklädda förstås.
 
På min agenda för dagen står att samla ihop grejer som ska till second hand och lämna iväg dem. Alltid skönt att bli av med sånt som bara dräller och som vi inte använder. Roland ska till länsstyrelsen på ett återstående politiskt åtaganden. Annars är det mesta i den vägen avvecklat, lämnat till yngre krafter. 

Nya vimpeln på Liane invigd!

Den gamla hade tjänat ut, var blekt och sönderblåst. Så vi köpte en ny och nu är den på plats. Det finns vissa regler när det gäller vimplar och flaggors storlek. Flaggstången här är 12 meter hög och då ska vimpeln stämma med den höjden på något vis. Så stod det åtminstone på förpackningen. Och jag tycker den matchar både huset och stången. Vackra dagar har vi haft också, med så där - 10 grader och strålande sol.  Rådjuren kommer fram igen och vill äta foder. Jag gör iordning bild på dem i morgon bitti. Det var en gammal get, en yngre get, en bockkilling och en getkilling. 

Spår av djur

När jag och Seffrin gick ner till sjön igår så såg vi en del spår i snön. Eftersom snön fallit under natten så var det nya spår, djur som rört sig i området under natten.  På två ställen såg vi faktiskt älgspår. Det är långt emellan vi ser älg så det är glädjande att åtminstone se spår av dem. Två hade gått över vägen vid Gropekûel.  Men på facebook skriver Kalle Kihlberg att det inte är älg utan vildsvin. Undrar hur han ser det?  Jag har sett för lite vildsvinsspår för att veta. Men när jag kollar på nätet på bilder på vildsvinsspår så ser det ut som om lättklövarna är för små här och det verkar vara älg.
 
 
Ekorre såg vi spår efter vid Liane.
 
Tror att detta kan vara räv. Det såg vi spår av på tre ställen
 
Rådjursspår såg vi också på tre ställen. På två platser var det efter ensamma djur men vid Liane en grupp, kanske tre.  Några spår där var mindre och några större
Rätt storfotad gubbe har gått här!
Häst, sulky och fyrhjuling
 
Dubbad kärring (asch, det är mina spår förstås)
 
Jag fick böcker med ortnamn till låns igår; bl.a. Ortnamn i Nordmarken.  Tack Anna o Maria för omtanken! 
 
Sen eftermiddag igår  hälsade vi snabbt på goda vänner som varit borta ett tag, bara för att hälsa dem välkomna hem igen. Vi är glada att de är tillbaka igen! De har varit saknade.
 
Kvällen så tillbringade jag vid teven, ovanligt nog. Det var inget bra så jag kollade på Svtplay, Leaving Neverland. Det var första avsnittet och det var jättelångt, trodde jag skulle somna, men samtidigt intressant. Jag har inte förstått pedofili och är inte klokare nu. Trodde det bara handlade om sexuell attraktion men förstår att det handlar om att en vuxen verkligen blir förälskad i ett barn. Eller åtminstone kan handla om det. Och det ter sig ännu märkligare. Jag förstår det inte alls.
 

Magiskt vacker dag idag söndag!

 
Det var så fint nere vid sjön. Vi gick dit Seffrin och jag. Det är lite öppet vatten i viken men en del har frusit i natt. Vi hade -10 grader. 
 
 
Här är alltid mycket rådjurspår. Seffrin blir ivrig. 
 
 
 
Det har varit "lannlöst" men alltså det frös till i natt. Så här ser det ut över badplatsen

Kvällstid med hundar!

Vi har ju fyra hundar inne kvällstid. Men det är ingen logik i var de vill ligga och vad de vill göra. Dunker Hej vill gärna ligga i knä fast han egentligen är lite för stor. Kroppsdelar hamnar liksom utanför ;-) 
 
Tax Seffrin försöker vi få opp i knä! Han är ju lagom stor och skulle kunna ligga i knä och bli kliad. Men har vill absolut inte opp i knä. Han ska stå nedanför och vill  bli kliad runt huvudet. Om han inte blir kliad så knuffar han hårt med nosen på Rolands hand. ;-) 
 
Man blir aldrig klok på sina hundar! ;-) Riktiga personligheter.  Det är mysigt att ha dem!
 

Vi stekte fläsk i ugnen idag!

Vi har gjort det några gånger förut och det är det allra bästa sättet att steka fläsk på. Man slipper allt fett som sprätter ur pannan om man steker ovanpå spisen. Det brukar hamna på hela spishällen, på väggarna runt och på golvet framför. Och vi har testat båda sätten vid samma måltid och tyckte båda att det ugnsstekta fläsket smakade bättre. Det blev liksom mer smakrikt, inte så torrt och hårt.   Så det gjorde vi alltså idag också.  225 grader i 20 minuter i ugnen. Det låg på bakplåtspapper för att inte bränna fast. Mycket fett rinner ut på plåten och nästa gång ska vi testa att lägga skivorna på galler ovanför pannan. Man måste pröva!   Till det åt vi kokt potatis och löksås förstås och en fräsch sallad och hemkokt lingonsylt.
 
Jag hade köpt ett paket Hemgårdens rimmade stekfläsk på så där dryga halvkilot och tänkte att det borde räcka till oss två. Men Roland menade att det behövdes ett paket till. Så blev det, alltså nästan  900 g sammanlagt. Jag åt två skivor av det och Roland resten! Himla god mat är det!
 
 
 

Mycket vatten är det nu i sjöar och vattendrag

Och mer ser det ut att bli ett tag framöver med antingen regn eller snö. Länge sedan det var så mycket och inte fel efter den extremt torra sommaren. Bilder från Brobacken ut mot sjön
 
 Sen ruvar jag lite på ett blogginlägg om skogsarbete med mer om de danska skogsarbetarna som kom hit efter kriget. Kanske får jag till det i kväll. Under dagen blir det lite shopping i Årjäng, ska försöka handla av fiskbilen. Den är tydligen på plats fram till 12.00. 
 

Näh...det gick inte att gå idag!! ;-(

Jag brukar försöka gå varje dag med tax lille Seffrin. Och jag gick ur vid 12-tiden och tänkte mig iväg men vågade inte när det såg ut så här.  Väglaget är hopplöst. Det kräver gummistövlar men samtidigt riskerar man att halka i den här snömodden. Och det är alldeles för blött för att gå med Icebugs. 
 
Här har en av oss gått! ;-)  Säger inte vem!

Tulpanerna klarar blomgarantin 5 dagar!

Så här var dom dag 7 och det är helt ok för min del. Jag gillar lätt bedagade tulpaner, men det är sista dagen, sen börjar det nog ramla av. Så dag 5 var tulpanerna i vacker blomning fortfarande, garantin håller alltså. 
 
Så här var de som nästan nya, dag två. Jag kommer nog att fortsätta satsa på garantitulpaner.

Barnbarn Lovis idag onsdag!

Bilder från dotter Malin. Här i Umeå är snön kvar. Det blev först en tur över sjön där hon bor till slalombacken. Klart att man måste göra änglar i snön! 
 
 
Här  med pappa Kristian på Västerbottens museum som har samisk vecka nu,  Lovis fick lyssna på berättelser om samer och samiska traditioner. Det gillar hon.  Här på besök i sydsamisk kåta. 
Man får testa att  fånga ren med lasso också ;-))

Nya tulpaner med garanti

De ska enligt garantin blomma i fem dagar. Den förra omgången jag köpte blommade sex dagar. Får se om de här också gör det. Fast tänker att det måste ju hänga på hur många dagar de stått i butiken innan de hamnade hos mig. 

- Å få gå å lägge sej va allri å tänke ...

 ... sa Roland när han kom hem från läkarbesök idag. Så han hängde på sig huggarstassen och drog till skogs. . Diverse prover hade varit klara och alla tänkbara värden såg bra ut, faktiskt superbra!  Han var alltså pigg och frisk och utan ursäkt för sängläge resten av dagen. Ha ha...! Jag skyller hans goda hälsa på den dagliga dosen av rödbetsjuice och ingefära + 5:2-dieten som vi haft i drygt 4 år. Han tror mer på hälsobringande tid i skogen med jakt och hugging. Kanske är kombon hälsosam och vi har rätt båda två. ;-) 
 
Den här platsen har anor och minnen. Det är på vägen upp till Döverud. På andra sidan vägen, söder om vägen  fick Rolands farbror Nils jobba i skogen när han var 13 år. Det var det första jobbet han gjorde på förtjänst och fick lön för. En stor händelse, då var man som vuxen på den tiden. Året borde ha varit 1931.  Han jobbade åt stiftet och högg vindfällen med bågsåg. Nils berättade för Roland att han kunde inte fila sågen då, så Kalle ve Kvarna hjälpte honom att fila.  Två små tjejer, syster  Emma och kusin Runa  brukade smyga in bakom vindfällena och hoppa fram och skrämma Nils!.
 
På den sidan om vägen finns som en parkeringsplats. Efter kriget slutet 40-tal, början 50-tal, kom danskar hit till Sverige för det var dåligt i Danmark då. Stiftet tog hit ett gäng som bodde i en barack där parkeringsplatsen är idag. De högg i skogen åt kyrkan som hade skog runt om, vilket kanske inte var så lätt för danskar, inte så mycket skog att träna på i Danmark. ;-)
 
Det är lite rörande med minnen och berättelser från bygden. Roland minns mycket och berättar gärna.  
 
Just nu fungerar inte min Facebook så bra så det får bli bloggen som gäller!
 

Ingen vår i Umeå!

Bilder på barnbarn Lovis i Umeå och hennes bästa kompis. Det är mycket snö ´kvar och våren kommer att dröja ett bra tag till. Men att ha sin bästis nära värmer ändå. Man  kan leka, elda och grilla!

Nöjda med ny espressomaskin!

Vi fick en espressomaskin från Stockholmssonen, den var för stor hos dem. Den gjorde jättegott kaffe. Men till slut var den utsliten, kaffe och vatten svämmade över allt mer. Vi måste slänga ut den. Och vi investerade i en ny, den här på bilden-  Det tog några dagar av inställningar och justeringar men den gör kanongott kaffe, mal bönorna själv förstås, inga kapslar. Vi är nöjda med den och tar någon kopp varje dag. 
 
 

Hackspetten kommer fortfarande

...och dom andra förstås, talgoxar och blåmesar och gulsparvar. Sen har vi sett koltrasten och hört den också. Svanar och kanadagäss har vi gott om. Men annars är det glest mellan vårfåglarna

Taxar är speciella!

 
Seffrin gör om sin bädd varje kväll. Vi lägger i ordning själva sängen, i den finns en dyna och på dynan en filt med tvättbart påslakan.  Som ovan ser det ut.
 
Men det duger inte åt Seffrin. Han delar isär och alternerar mellan liggplatserna!!

Gamle Jazz, 13 år, är så fin!

Jazz är nu en gammal hund, men den snällaste och vackraste hund vi någonsin haft.  Fortfarande har han inte ett grått hårstrå utan sina mörka fina färger kvar och den lilla tuppkammen i hårremmen på huvudet. De här mörkbruna ögonen bara drunknar man i! Igår jagade han räv en god stund med bra skall. Här väntar han på att få resterna från mitt kyckling-rens.  Ännu så länge har han inga direkta krämpor. Han kan bli stel efter jakt och kanske hör han inte  så bra längre ( eller också väljer han ut vad han vill höra! ;-)) . Men jaktlust,  luktsinne och skall är precis som förut.

Årlig rävjakt med samling på Liane

Nej dom ska inte klättra på väggen. Men en del  av rävjägarna samlades här imorse.  De var sammanlagt 29 stycken med och utan hundar. Resten utgick från Gyltenäs.  Fem rävar var på benen och en nedlagd.  Avslut blev grillning i Lianegrillen. En fin dag var det! 

Tulpaner med garanti funkar!!

Jag köpte ju tulpaner med fem dagars blomningsgaranti och tyckte det var spännande att se om det funkade. Och det gjorde det!!! Bilden ovan är faktiskt efter sju dagar och de blommar fortfarande. Funkar för mig som gillar lite bedagade tulpaner.
 
Så här såg de ut när de var nyinköpta.
Och så här såg lappen ut.   
 
Jag har nu köpt en ny omgång, får se om de också håller sig lika  länge. 
 
Igår kväll torsdag fick vi chans att skingra saknaden efter barnbarn Bill, Bobo och Robin. Vi var bjudna till goda vänner på Jarpere på räkfrossa. Det blev en trevlig kväll, även dotter M anslöt så småningom