Ved har gubben hållit på med idag.

 Medan jag flängde till Karlstad för att shoppa bokhylla till det nya förrådet i källaren, till skorna, så körde Roland ved. Metoden är att kapa veden direkt i säckar som ställs på lastpallar för att torka. Sen körs säckarna in med traktor. Tanken är att slippa så mycket handkraft som möjligt! Men några var det oerhört många getingar i och några säckar gick sönder så det var inget latmansgöra ändå. Under tiden surrade bröderna Jacobssons maskiner runt Liane för att ta andraskörden.

Marja i Myroms fasadmålning i Sunne!

Markus` Carin cyklade i Sunne när de var där på besök. Och hon cyklade förbi den här målningen. Det ska bli spännande att få se den i verkligheten! Den ser pampig ut med sitt Nils Holgersson-motiv.

Bättre för låginkomsttagare i Sverige!

"Sveriges låginkomsttagare har fått stora inkomstlyft och förmögenhetsskillnaderna är historiskt sett låga. Spridningen av löner och disponibla inkomster är oförändrad under senare år. Men mediebilden har fjärmat sig oförsvarligt långt från fakta.

Inga andra låginkomsttagare inom EU-15 har kunnat tillgodogöra sig en lika stor ökning av sina inkomster som de svenska sedan 2006. Det visar en unik och jämförbar sammanställning från EU:s statistikorgan Eurostat."

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sveriges-fattiga-har-fatt-det-storsta-inkomstlyftet-i-eu_3646432.svd

Detta är ett citat från ekonomiprofessor Stefan Fölster, som studerat en sammanställning i EU. Intressant när fakta inte alls stämmer med den mediebild som målas upp, speciellt i nuläget före ett val. Jag gillar Sverige, det är ett bra land. Samtidigt tänker jag efter: Vågar man säga det? Eller ens  tänka så? Man riskerar förstås att både bryta mot Jantelagen och bli anklagad för osund nationalism / främlingsfientlighet eller nåt liknande.


Maj Lovis Elisa ...

... ska nyaste lilla barnbarnet i Umeå heta! Med tilltalsnamn Lovis och efternamn Rönnlund.  Det blir fint. Glada och rörda är vi över att namnet Maj fick vara med, som Rolands mamma och min mamma också, hon hette ju Maj-Britt. En glad liten tjej är det och idag i telefon hade jag turen att få höra hennes första skratt! Lycka för en mormor! Dopet blir tidigt i höst och det blir en helg då vi kan åka upp till Umeå.

Svenska tåg tål inte värme ...

... och inte kyla och snö och inte andra vanligt förekommande vädertyper i vårt land. Hur löser man detta med att ha tåg i varmare länder än vårt och i kallare? Det borde inte kunna gå alls.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/nya-problem-for-tagen-sparen-ar-for-varma
 

Inte ett enda gille....

... har vi haft i gillestugan!
Tänk så korkat att satsa på ett stort rum i källarplan för att ha "gillen", alltså fest! Det skulle innebära att man travar upp och ner i trappan till köket. Först för att hämta porslin och duka, sen för att servera maten och till slut för att röja av alltsammans! Jo, vi har haft ett enda "gille" här, Rolands 30-årsfirande, men det var ju ett tag sedan. ;-)
 
Undrar hur vi tänkte egentligen? Eller också tänkte vi inte alls, bara gjorde som alla andra gjorde då.
 
Det harmliga är att vi kostade på det här rummet då när vi byggde huset 1977. Det fick riktig isolering fast det var i källaren, en fin tegelvägg och öppen spis medan vi måste snåla med allt annat för att få pengarna att räcka till. Under åren har det alltså stått i princip oanvänt och fungerat som något slags skrotrum där vi förvarat sånt som inte fått plats på annat håll.
 
Sedan länge har vi bestämt oss för att ta steget fullt ut och  göra ett fungerande  förråd av gillestugan, men det har hela tiden kommit annat emellan av husbyggen och husrenoveringar. Nu när barn och barnbarn lämnat oss fick det i alla fall bli av. Jag kollade igenom marknaden för 50cm-djupa lagerhyllor på nätet och fick lite hjärtsnörp när jag såg att de som fanns var  Ikeas och de  skulle sluta tillverka sina. Det fanns inte många kvar! Vi hastade alltså till Karlstad igår och köpte de vi behövde, det fanns så det räckte till oss.
 
Så nu är vi igång! Himla skönt att få det här gjort! Det börjar bli dags att ägna lite omtanke åt det egna huset efter att vi några år pysslat med andra hus.

Luktar brandrök!

Himla obehagligt är det att det luktar brandrök sedan ett par timmar. Kan vara långt bort förstås. Några  goda vänner kom just och hämtade sin hund som de lämnat här under dagen då de var en tur ner till kusten och de berättade att de passerat flera skogsbränder ¨på vägen hit. Brandkåren ryckte ut och man vattenbombade med helikopter. Nu är det i alla fall vindstilla här. Hoppas det ger sig snart. Nervöst att försöka somna innan det slutat.

Sellereveckan börjar nu!

http://www.sillerudshembygd.se/
http://www.sillerudshembygd.se/#/calendar=1&id=30423
Idag är det bl.a. loppis och det börjar kl 18.00. Vi ska dit förstås.

Agenda

Några veckor är kvar av sommaren. Nu har vi styrt upp en del av den tiden. Eftersom vi har förpliktelser hela sommarhalvåret så är det svårt att vara borta längre tid. Men  blir det i alla fall en tur upp i Värmland. Marja i Myroms fasadmålning i Sunne måste jag se.  Och så är det en jaktmässa där.
 
Dopet av lilla barnbarn Lovis i Umeå blir i september. Då åker vi dit några dagar.  Dessemellan kan det bli dagsturer i närheten.

Ledsam dag! Hej då lille Bill!

Idag har vi vinkat av lille Bill-familjen. Efter tre veckor här så for de tillbaka till Stockholm idag. Vi som har vant oss vid att höra den här lille gossen prata och leka hela dagarna ska nu åter in i tystnaden.
Det är slut med bästa fikat, bästa glassen och lunchen på Stationscafét. Där var vi ärligt talat varje dag för det funkar så bra att sitta ute i trädgården med Bill. Han gillar att leka med leksakerna och springa omkring ute. Och så är det bra mat med mycket hemlagat, gott fikabröd mycket hembakat,  populär glassbar och trevligt bemötande. Vi och våra stockholmska barn och deras vänner hänger gärna här. Det blev en del av dagsrutinen före eftermiddagsbadet vid Signebybryggan.
Nu är det också slut med lekande med Julia ("Lulia"). Bill blir så glad när han ser granntjejen Julia, hoppar, dansar och jublar. Idag träffades de sista gången för den här gången och kollar på bok inne i Ikeahuset.
Hemresan gick bra i alla fall, Bill hade sovit en hel del. Nu ska de vara hemma ett par dagar och så hälsa på kusin Bobo som semesterbor på en ö i skärgården. Tror det var Arholma.

Getingar har vi problem med!

De är överallt, trötta och slöa, surrar runt folk och mat! Jag som är så gammal kommer ihåg den långa heta sommaren 1955. Då var det också massor av getingar överallt. Hänger kanske samman med vädret.  Häromdagen hade vi Anticimex här för att hjälpa oss bli av med en del bon  i husen. Då fick vi bekräftat att många har samma problem och man hinner inte med att bekämpa. Men de lär enligt experten vara lite i avtagande  nu, deras säsong närmar sig slutet.

Bills första gevär - troligtvis inte det sista!

 
Farfar gjorde en träbössa åt lille Bill igår!
 

Packmopedsturnékonsert? Nej ett misslyckat försök att tonsätta ett socialreportage!

Jämmer o elände! Sorg och bedrövelser! Pinsamt lågt tempo! Trams!
 
50 spel-minuter av Packmopedsturnéns 2014 föreställning stod jag ut med sen bad vi sonen att vara barmhärtig och hämta hem oss. Det var så himla trist och kom nu inte och skyll på den stackars damen i publiken, som med sin akuta sjukdom orsakade att pausen blev något lite  längre och något tidigare än beräknat! För det här var dåligt oavsett pausens längd och tidpunkt. (Och pausen kunde ha blivit ännu längre. En god stund efter att ambulansen åkt iväg med den sjuka damen så fanns fortfarande inga artister på scenen. Publiken väntade och väntade. Till slut började alla klappa och ropa för att påminna om att det var konsert på gång och att man väntade på sina artister!.)
 
Himla ledsamt är det! Inte minst för alla som sliter och jobbar ideéllt för att detta ska bli bra. Jag har varit på den här tillställningen många gånger och alltid varit nöjd, ofta mer än nöjd och jag har berömt både muntligen och på bloggen,  men detta var uselt! De här två blonda damerna, som jag är osäker på namnen på,  fick breda ut personliga eländen och politiska pekpinnar över hela första delen av konserten. En av dem kan dessutom egentligen inte sjunga - har helt enkelt dåligt sångröst. Den andra sjunger med någon sorts pendlande falsett-ton som jag tycker är vedervärdig. Båda hanterade publiken med nonchalans, tramsade osammanhängande och länge mellan låtarna, någon kunde inte texten, glömde textlappen och fick hämta den. Jag fick en bestämd känsla av att de inte tyckte det var så noga i en föreställning för en flock bondläppar ute på vischan. Var det hela repeterat alls? Att vi i publiken betalat 400 kr var för den här konserten tycks ha gått helt förbi. Enligt dem som härdade ut till slutet så lyckades artisterna till o med förstöra den avslutande Värmlandsvisan genom att inte kunna texten.
 
Det går att vara rolig på scen, Göran S kan den konsten utan åthävor.  Det är helt ok att tala mellan låtar, MEN KORT OCH INTE MELLAN VARJE LÅT. Det måste finnas gränser för när en artist får älska att höra sin egen röst i ett orepeterat svammel på scen!
 
Göran S, Jack V, orkestern (fantastisk gitarrist!!!) fick vi tyvärr inte höra mycket av under den tid vi var kvar, hoppas de fick mer tid på slutet så publiken fick någon valuta för pengarna.
 
Jag är ju  förtjust i grundkonceptet till Packmopedsturnén; dvs att artisterna åker moped mellan spelplatserna i Värmland på dagarna och gör ett framträdande varje kväll. Det är en charmig idé. Med Dregen o fru, som verkligen såg ut att älska det här och som behandlade publiken med respekt, så var det en succé med upp mot 1100 i publiken här i Svensbyn som rekord. De  drog en yngre publik, som inte fanns med nu, ( tror jag utan att veta).  Göran S är en sympatisk person, en fullfjädrad artist, skicklig musiker med fingertoppskänsla i kontakten med sin publik. Orkestern består av duktiga musiker. Jack V har en fin röst och kan berätta meningsfullt och intressant om sin far, Cornelis. Synd att inte de här personerna fick större utrymme. Vi hoppas på bättre nästa år! Eller åtminstone ett biljettpris som rimmar med kvaliteten på framträdandet.

Designtorgets fina nyckelhållare!

Den fick vi av Lina o Robin. Nu är den på plats på Liane. Söt och praktiskt att alltid veta var nyckeln är.

Målat på verandan o balkongen ...

... har son Markus gjort. En heroisk insats med tanke på läget och temperaturen

Bill-liv på Liane

Skottkärra måste man lära sig köra, det är en konst! Här "lagar" Bill o farfar vägen!
Bill plockar av krusbären. Mogna och söta, men vassa!

Räcker med körkort ...

... för svenskar som reser in i Norge! Den första uppgiften om krav på pass eller dylikt var fel.
http://www.nwt.se/sverige-varlden/article1606879.ece
 

Eldningsförbud råder i Värmland!

Nu är det förbud mot att elda ute i Värmland. Det är så torrt i skogen att risken för bränder är stor. Man får fortfarande använda grillkol dock.

Passkontroll vid norska gränsen!

Nu krävs vi svenskar på pass eller annan id-handling som kan visa identitet och medborgarskap när vi passerar gränsen till Norge. Körkort räcker alltså inte. Detta är en följd av den senaste tidens terrorhot mot Norge. Passkravet kommer att gälla till o med måndag.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-kraver-svenskar-pa-pass/
http://www.expressen.se/nyheter/norge-infor-passkrav--aven-for-svenskar/

Signebyns badstrand

Nu kan vi köpa kaffe, glass, våfflor och en del annat här! Bra initiativ! Lille Bill gillar våfflorna och kallar dem pizza.
Bad blir det varje dag. Skepsisen mot vatten har släppt och nu leker Bill gärna och länge.

Favvolek på altanen!

Roligast här på altanen hos farföräldrarna är den här kuben från Ikea. Den går att trycka ihop till platt när man inte använder den. Bill använder den till att kasta bollar i uppifrån och från sidan. Han kan också gå med den.

Agenda

Idag blir en mellandag utan speciella planer. Vi ska börja röja ur nere på Liane för gäster som kommer på lördag. Markus svärföräldrar lämnar oss för att stanna till någon dag i Karlstad och träffa goda vänner. Imorgon lördag är vi bjudna till fiskegäster på mat tillsammans med sonfamiljen (som f.ö.  flyttar in här hos oss ett par dagar).  Söndag är det Packmopedsturnén i Svensbyn och dit ska vi förstås. Undrar om det går att slå publikrekordet som jag tror ligger på runt 1000 pers.

Källarsvalka i värmeböljan!

Varje gång vi är i källaren och kommer upp igen i våningsplan så är temperaturskillnaden påtaglig i den här värmeböljan. Riktigt lagom där nere och runt + 30 här oppe. Jag funderade en stund om det skulle gå att "frakta" den svala luften oppåt. Vi testade att sätta fläkten ner i trappen. Och det funkar faktiskt,  flera grader kallare i våningsplan!

Otäckt väder ...

... just nu. Kruttorrt i skogen runt oss och en svart åskskärm närmar sig från väster. Enligt uppgift är det idag precis lika varmt i skuggan som den dagen för många år sedan då en skogsbrand bröt ut på Blåsåsen,  nära oss. Vi klarade oss den gången tack vare vindriktningen annars hade huset varit utplånat på någon minut. Jag minns att jag packade alla fotoalbum och ekonomihandlingar och ställde i kassar på trappen ifall vinden skulle vända. .Folk kom från när o fjärran och hjälpte till att släcka elden. Man gick brandvakt flera nätter.

Lilla Lovis - barnbarn i Umeå

 God o glad tjej är det säger föräldrarna - äter o sover mest.

Värmeböljan fortsätter!

Middagstid torsdag, 28 plus i skuggan! Roland drog med HD:n i ett rävärende till Årjäng. Han påstår att det är enda sättet att överleva. Ikväll ska jag bjuda sonfamilj och hans svärföräldrar på enkel förtäring. Tänkte sitta på vår altan men den blir het som en gryta så vi får nog ta det nere vid Liane. Där fläktar lite i alla fall. Jag som nästan alltid fryser ska inte klaga på värmen. Springer ut och in i duschen för att få svalka! Det funkar.

Micke från "Sue Ellen" gör konst av grillandet!

Jamen det är helt fantastiskt med en proffsgrillare! Micke är delägare och kock på restaurangen "Sue Ellen" i Stockholm.
http://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/vanligt-och-vallagat/
Han är gift med Malin i Signebyn, dotter till May, barnbarn till Runa. De har tre himla mysiga tjejer och tillbringar en hel del ledighet på Döverud, stugan här uppe i skogen förbi vårt hus. Runa, May, Malin och döttrarna är släkt med Roland fast på lite avstånd.
Vid något tillfälle så tror jag det var Malin o Roland som började konspirera om ett grillknyte i den nybyggda grillen på Liane. dvs att var och en tog med sig och Micke skulle sköta själva grillandet. Igår kväll blev det av och himla roligt blev det. Micke svingade grilltången med cool bravur, helt avspänt och pratade med allt och alla under tiden, svischade över lite salt och peppar ibland i stor gest. Ändå lyckades han ha perfekt koll på kött och grönsaker, att allt kom i rätt ordning, blev lagom grillat och upplagt vartefter. Det är en konst att åstadkomma, avancerad simultankapacitet! Kanske något som professionella matlagare övar upp.  Den här gången användes 5 påsar grillbriketter och hela grillytan.
Eftersom var och en hade med sig så blev det massor av olika sorter; jätteräkor, skinkskivor, hel fläskfilé, lammspett, kalvspett, korv, strömming att steka i pannan, grönsaker av alla slag. Viktigast för att lyckas var enligt Micke att vänta tills glöden var lagom och det dröjer mycket längre än man tror. Jag tog inte tid men säkert en halvtimme till en timme. Roland säger att det dröjde en och en halvtimme från grilltändning till Micke började grilla. Då var glöden i långsamt avtagande.
Vi som var med var Roland, jag, Markus, Carin, Jan, Anne-Marie, Micke, Malin, Jörgen, May och så fem tjejer  och lille Bill om jag räknar rätt. Tjejernas  namn är jag osäker på så de skriver jag inte.
Lille Bill, som älskar tjejer, var i sitt esse hela kvällen
Till slut blev allt färdigt och upplagt med såser och olika röror och grönsaker.
Bara så helt otroligt gott.
 En jättetrevlig kväll blev det med den fantastiskt goda maten, vackert väder, många berättelser från förr och nu och  goda skratt. Mysigt blev det med marschallerna i mörkret fram på småtimmarna! Det lyste så fint när vi gick långpromenad med hundarna runt midnatt.
 
Tack alla som bidrog och speciellt tack till Micke förstås! Saknade några gjorde vi; Lina och Robin och lille Bobo som var tvungna att åka tillbaka till Stockholm. De hade trivts med det här evenemanget. Och Kjell som inte kunde vara med pga Vänerfiske. Det här grillandet ska bli en tradition har vi bestämt, ska komma tillbaka nästa sommar igen.

Massor av bloggläsare ...

... blev det plötsligt på mitt inlägg om intervjun i Café med Mons Kallentoft, den som Jan Gradvall gjorde.
http://inga.blogg.se/2014/july/mons-kallentoft-i-cafe-av-jan-gradvall.html#comment
(texten syns under länken om man scrollar opp)
Jag kan ju se den statistiken men inte vilka det är som varit inne och läst. Orsaken visade sig  vara att Jan Gradvall twittrat om mitt  blogginlägg, länkat och dessutom uppmärksammat Mons Kallentoft på det. Lite överraskande, man tror gärna att blogginläggen bara hamnar hos de vanliga läsarna. Roligt ändå, jag var ju mycket positiv i mina omdömen om Kallentoft, Gradvall och tidningen Café.  Får väl kosta på mig beröm till fotografen för fina bilder och till  son Markus också som redigerat just den här texten, även om hans insats var minimal enligt egen utsago.  Gradvalls texter är tydligen ofta läsarvänliga redan från början. Alla de som köpt det här numret av Café för att läsa intervjun bör också läsa Jonas Crambys suveränt träffsäkra och roliga krönika om behovet av sommarstuga i samma nummer. Jag ska skriva om den senare, när jag får tillbaka tidningen av Markus o Carin.

Onsdagen på dagen!

Plan A var båtutflykt till Krokfors för att kolla slussning och köpa fisk. Flytvästen accepterades av lille Bill till slut, när han upptäckte visselpipan. Så långt allt väl.
Ner i Busterbåten gick också bra. Men strax kom paniken, Bill blev jätteledsen. Efter en tur ut i viken fick man vända om. Plan B fick vi ta till: Carin o jag stannade med honom på badstranden i Signebyn istället när de andra åkte iväg; Roland, Markus, Jan o Anne-Marie (Markus svärföräldrar från Sollentunas Norrviken). Båtfärden fortsatte till Hängesten och sedan till Krokfors.
Under eftermiddagen frossade lille Bill i vattenlek och bad. Nu är skepsisen mot vatten över. Han skrattar och leker och doppar sig i vattnet. Sven  mätte temperaturen en bit ner i vattnet längst ut på bryggan och det var 27 grader varmt! Med så där 30 grader i luften så var det en fin dag för bad. Det var många barnfamiljer på stranden och några företagssamma tjejer har startat en liten kiosk där. De säljer dricka, kaffe, godis och kaffe.
Bill fick en mössa av farfar, de hämtade vi i Årjäng idag. Årets variant är fin.
Segergest tränas in! Kan väl symbolisera segern över vattenskepsisen idag.
 
Sen skriver jag om onsdagkvällens grillning på Liane

Proffsgrillare Micke, delägare och kock på Sue Ellen i Stockholm ...

... hade vi här ikväll som chef över ett grillknyte med 17 personer (tror jag räknade rätt nu!). Oj va roligt det var! Skriver mer om det imorgon och har med bilder.

AC i huset ...

... har vi inte även om en del av oss (inte jag!) har extremt jobbigt med värmen som är just nu. Men nöden är uppfinningarnas moder!  Så här går det att få in nattsvalkan i sovrummet.

Passade lille Bill!

Vi passade lille Bill ett dygn när föräldrarna var på SPA i Sunne. Vi var lite rädda att han skulle gråta efter mamma och pappa men det gick bra. Ändå träffar han inte oss så ofta. Här är några bilder från det.  Skepsisen mot vatten har nästan släppt nu och det går an att sätta fötterna på sand, sten o gräs.
Camp Grinsby har en jättebra brygga  och fin långgrund sandstrand. Där var vi. Den nya receptionen och nybyggda hygienutrymmen är också bra.
Dagens glass äts i gungan på Stationscafét i Svensbyn
Dagens andra glass på Camp Grinsby
 

Roland o Markus grillar

Det ser ut så här ungefär. Mycket grillat har det blivit och kul i morgon med många bidrag och proffsgrillare som instruktör.
 

Spegeln kraschade!

 
Och det utan åverkan, ingen ens bodde i lägenheten när det hände. Den tvinnade mässingstråden som höll spegeln hade bara gått av! Rakt av! Undrar om det blir sju års olycka nu. Vi får kolla om det lönar sig att renovera den, limma en bortslagen bit och byta spegelglaset. Schitt också, jag gillade verkligen stuket på den!!!
 
Vi har nu blivit avlösta från vår barnvakt av lille Bill och sover en stund före kvällens gemensamma äting i grillen. Får justera agendan också. Billfamiljen stannar till på måndag men bor här hos oss de sista två dagarna då vi får gäster till Lianehuset.  Och så blir det Packmopedturnén på söndag förstås, här i Svensbyn, vid hembygdsgården.
 

Agenda

Billvakt idag o imorgon, föräldrar på SPA Selma. Imorgon kommer sonens svärföräldrar o vi ska göra lite ihopplockgrill bara vi. Sen på onsdag blir det större sällskap på grill här på Liane; grillknyte med ett antal grannar o vänner. Var o en tar med sig nåt. Sen blir Micke från Sue Ellen chefskock o visar hur vi ska göra. Spännande! På torsdag ska vi försöka bjuda  nåt, på dagen eller kvällen. Fredag åker svärföräldrarna då händer inget annat speciellt,  på lördag åker lille Bill med familj. Saknad stor blir det! 

Morgonpromenad med Severin!

En eller två gånger långpromenad med Severin varje dag, hör till ledighetskonceptet. Det behöver vi båda två! Skönt!

Värmebölja ...

... ska vi få. Oj, vilken sommar det blir!

Morgonlek med bilbana i grillhyddan

 
 

Basket är Bills favvo nu!

Kul att kasta i korgen och så kan man hänga lite också! Höjden blev lagom till slut för Bill, han klarar precis att slänga i. Basketkorgen ser ny ut, jag hittade den på second hand / loppis för 50 kr!
 

"Gustav i den nordiska natten"

Glömde i blogginlägget från i torsdags, mat med goda vänner. Tog ju den här bilden på statyn "Gustav i den nordiska natten" som står vid huset, den som  Axel Tostrup har gjort och skänkt till huset. Den skulle ha varit med också i inlägget, även om han inte satt med vid bordet. ;-)

Battlefield 4 ...

... är ett dataspel som yngste son Mattias var med och gjorde. En kollega till honom skriver lite personligt om processen fram till färdigt spel.
http://www.cambranddesigns.com/developing-battlefield-4/
 

Grädde smakar bättre på vispen!

 
Undrar varför det är så?

I torsdags med goda vänner!

Det var en trevlig kväll med mycket skratt. Maten blev hjortgryta med  mycket lök, vin, smulad torkad svamp och kålsorter i. Färsk potatis till från eget land. Förrätten blev improviserad Thaisoppa med röd paprika, lök, grön sparris och en del annat. Dessert det gamla vanliga; pannacotta med bärsås och nyplockade vildhallon.
 

Bollspel ljummen sommarkväll!

 
Igår fredag efter grillningen i grillen
 

Lille Bill väntar på Julia!

 

Badbilder fredag

Småkusinerna badar, någon gillar inte sand under fötterna och använder bassängen. Någon plockar stenar.
Man kan använda en flat fender till flotte åt sina finaste stenar.
 Vackra mammor vakar över sina barn

Brygghäng igen igår fredag!

 

Robin klättrade vid Badbarna

Son Markus har en svåger som heter Robin. Robin är proffsklättrare, jobbar på en klätterhall i Stockholm.
http://www.dn.se/insidan/klattringen-far-robin-att-vaxa-som-manniska/
http://www.granitbiten.com/?i=62
Nu har familjen Dahlberg, Robin, Lina och lille Bobo,  varit här några dagar på Liane och Robin passade i torsdags  på att klättra på klippan vid Badbarna. Det är Värmlands bästa klätterberg säger han. Samtidigt med Robin så klättrade två andra på berget var för sig. Det har blivit populärt. Jag är extremt höjdrädd och klarar inte ens att stå nedanför och titta upp. Roland fick ta kameran. Det ser farligt ut.
 

Bill busar med farfar! Igår torsdag

 
usar
 
 Robins bergsklättring blir det bilder på imorgon lördag. Jag hann inte idag, det blev många bilder. Och så kommer från äting med goda vänner igår också.

Om Robins bergsklättring vid Badbarna ...

... skriver jag mer senare idag eller i morgon.

Mons Kallentoft i Café av Jan Gradvall

Mons Kallentoft är en deckarförfattare som jag har svårt att läsa. Det han skriver är så dramaturgiskt bra med ruggigt uppbyggda  intriger och dessutom så hemska blodiga händelser att böckerna kryper under skinnet och stannar kvar där som en slags ångest. Jag ransonerar alltså Kallentoft-läsandet men kan ändå inte låta bli att gripa tag någon av hans böcker ibland, för han är en rasande duktig författare.
 
I tidningen Café är en suverän intervju gjord med Kallentoft. Det är Jan Gradvall som gjort den och den har formen av ett samtal eftersom de två känner varandra sedan tidigare. Där avslöjas en del som är överraskande för mig som tror att deckarförfattare i allmänhet i sina liv är torra nördar. Men Kallentoft är varken nördig eller torr. Han har sysslat med droger och dekadens: "Jag och min tjej ville festa och inte sova. Då var kokain svaret"  Han ´fjäskar inte för sina svenska läsare genom att älska Sverige utan meddelar krasst att han lämnar Strindberghuset i Vasastan och flyttar till Mallorca med familjen. Dessutom faller han ur ramen totalt genom att gilla tjurfäktning.
 
Mons har skrivit sju böcker om polisen Malin Fors men har idéer till ytterligare ett antal och kommer att fortsätta skriva om henne. Men han kommer också att skriva en serie på Hercules-tema om Zack Herry tillsammans med Markus Lutterman. Zack är en kriminalinspektör som lever i Stockholms undre värld, lika mycket som i den lagliga. Spännande!
 
Den här intervjun är bra gjord och den är lång. Suveränt eftersom man inte vill att den ska ta slut. Tidningen Café som sonen nu lämnar, satsar på vass herrmodebevakning och bra långläsning medan de flesta andra tidningar tror att läsarna bara vill läsa korta snuttar. Men långläsningsartiklarna är populära hos Cafés läsare och har varit framgångsrika. Hoppas det fortsätter så.
http://cafe.se/folj-med-filip-fredrik-till-irkutsk-och-9-andra-anledningar-till-att-kopa-det-nya-numret-av-cafe/

Just nu funkar det inte ...

... så bra att läsa andras bloggar o kommentera i dem. Fel tid o fel plats. Men jag kommer tillbaka o läser igen. Senare idag kommer jag att skriva om Mons Kallentoft, deckarförfattaren. Till sist idag kommer vi att ha äting av viltkött med goda vänner, först badar nog gubbarna i sammanhanget bastu om jag fattat planeringen rätt. Son Markus o sällskap tror jag kommer att åka ut till Badbarna, kanske klättrar Robin igen på bergväggen där. Vore roligt att åka dit o tjuvkika lite på hur någon hänger på en lodrät bergvägg. Höjder är min skräck. Vi får se vad det kan bli av den här dagen i våra liv. Ännu så länge är den ett oskrivet blad.

Båt- och bryggliv hela dagen, grillad lunch!

Det blev alltså bryggliv hela dagen med son Markus, Carin och lille Bill samt Carins syster Lina och hennes familj med Robin och lille Bobo. Här sover barnen i vagnarna. Robin åkte vattenskidor. Det var första försöket för honom och för båten. Funkade bra och han åkte hela vägen ut till Morgan o Ann-Christin för att lämna tillbaka de lånade skidorna till slut. Blir nog en investering
 Ikväll blir det grillning här på Liane med de båda familjerna.

Thomas fina abborre!

Fångad här i Östra Silen. 1.2 kg. (Det är inte Anne-Marie som står på huvudet längre bort till höger! Det är en skämtfigur! ;-) )
 

Renovering hos Mattias i Seattle

Trägolv på nedersta våningsplanet och i trappen  istället för betong.
Solcellslampor fram till huset
Väljer skiva till kök kanske

Solnedgångar igen då!

Det är väl tjatigt med de här solnedgångarna, men jag kan inte låta bli. Det är ett skådespel med solnedgångar över Östra Silen nu i sommar. Scenariot växlar hela tiden och man kan sitta länge och bara njuta av anblicken.
Bilderna här är från igår måndag och Roland tog en båttur med lite fiske. Inga hugg dock.

Dagen med Bill

 
Vi råkade hamna vid Signebybryggan idag på sova-promenaden. Och här var ju Sara, Wilmer och Melker och Hilda och Anna och Viggo. Inte fel.
Och minsann, lille Bill ville bada och gick i upp till smalbenen! Tur för vi hade inga badgrejer med.
Grannens kaniner måste vi kolla på. Söta är de.
Bills pappa har målat idag.
Och så var vi en sväng till Årjäng och köpte färg - och glass på Broms förstås. Den räckte hela vägen hem. Till Camp Grinsby drog vi och hurrade för födelsedagsbarnet Annelie. Avslut blev falukorvsgrillning och pizza i grillen på Liane. Det blev en fin dag idag trots varsel om regn

Lille Severin solar magen på altanen!

Just nu ligger han där och mår gott! Vi tror inte att han blir strävhårig fast det var tänkt så, snarare korthårig. Men det spelar ingen roll egentligen. Vi var lite trötta på trimning. Han är fortfarande coolaste valpen, lugn överallt, äter och leker och sover. Ok, han testar att ta en o annan sko men slutar genast vid tillsägelse med sträng röst.

Grattis Tyskland!

 Världsmästare i fotboll efter seger mot Argentina igår! Idag borde vara helgdag i Tyskland så att alla kan fira. Men många har semester förstås o är lediga ändå.

VM-final i fotboll!

Nu är det VM-final i fotboll. Hela Tyskland står stilla, samtliga medborgare är bänkade framför TV;n sedan ett par timmar för att följa försnacket också. Själva matchen börjar 22.00 tror jag. Markus o Robin ska också se förstås.
Robin och Lina och lille Bobo har ju kommit och stannar på Liane en vecka. Roligt att äntligen ha dem här!

Åmåls Bluesfest!

Vi var på Åmåls Bluesfestival med Billfamiljen och Thomas o Anne-Marie i fredags. Nu hittade jag bilderna bland de andra 3405 i kameran! ;-) Åmålsbluesen  är en trevlig tillställning, väldigt mycket folk, massor av musik överallt dagtid. Och i år hade man dessutom tur med vädret. Vi gick där i strålande solsken, åt en god lunch på Solsidan till live musikband utanför och strosade bort emot hamnområdet. Där är det camping överallt och vi lyssnade på band igen vid tegelkyrkan, vad nu den kan heta.
 
Skuffelsen var väl en mästare i munspel som vi lyssnade på i 20 minuter medan han berättade hur man spelar munspel ! Vi hade hoppats få höra honom spela istället, vi var inte intresserade av att spela själva.
 
Bill hittade en kul bil nere vid hamncafét
De här spelade bra, men började efter ett tag att förkunna, och då var läge att lämna
Campingen ner emot hamnområdet
Men sa Roland när vi fikade på XO; Visst är det han som vi hörde i Stockholm på Fashing!? Jo, när vi kollade programmet så såg vi att det visst var Otis Taylor. Han åt lunch på Stadt här och skulle spela på kvällen i någon aréna.

Bluesfestbilderna ...

... letar jag efter, de har försvunnit. Men jag försöker igen.

Äter ute hela tiden!

 

Lördag kväll avslut på Önnebyn.

Inga-Lill, Göran, Morgan, Maria, Harry o Ramona o vi. Gott grillat fick vi och hade en trevlig pratstund i solnedgången över Östra Silen
 Utsikt över Rolands morfars gamla snickarstuga, ett hus som bär många minnen. Här har Roland tillbringat många timmar under sin barndom
Och idag på morgonen promenad med lille Severin. Skönt!

Stortrav i Årjäng

 
 
Bra platser hade vi mitt emot mållinjen och trevligt sällskap. Det var Bill-familjen och Leif och Stina från Göteborg. Ett kärt återseende!
 
 
 
 Nytt publikrekord; 14.000 personer. Förra året var det 13.000 tror jag. I Årjängs kommun bor 10.000.
 
 
 
 
 
Ponnyar och kanin fanns i djurparken. Bill klappade
Kanan var populär
 

I morgon söndag....

.... kommer bilder från bluesen i Åmål o Stortravet i Årjäng. Har inte hunnit med. Ett något intensivt irl inkräktar på bloggandet eller hur man ska uttrycka det
 
 

Stortrav skriver jag om i morgon söndag

 

Stortrav ...

... i Årjäng imorgon lördag! Det ska bli spännande, en riktig folkfest!

Revirbocken!

 
Han betraktade oss med upphöjt lugn i solnedgången  när vi kom med båten nedanför honom! Han stannade kvar när vi passerade sakta förbi och tycktes veta att vi inte utgjorde något hot. Han  var verkligen stor och hornen imponerande, något att ta strid med om getterna. Platsen är mellan röda käppen och vita strecket på berget i Östra Silen
 

Vassröjning på båda sidorna om bryggan!

Så här rent o fint blev det till slut. Om man skär under vattenytan med lie så försvinner vassen
 

Solnedgång över Östra Silen igår onsdag!

 
 
Man kan inte se sig mätt på den! Och en liten tur i båten var skön, lagom temperatur och ingen klägg eller knott
 
 
 
 
Här försvinner de sista solstrålarna hos Axel!

Pontus Tideman vann rallyt

Det här är Kent Persson som kör, han blev trea tror jag.
Börje på Noretjärn tror jag det är
Och Kent Persson i mål. Sen har jag inte fått fler bilder

Lille Bill leker på Liane med Julia o Clara!

 
 

Biler från rallyt i Årjäng ...

... kommer senare idag

Liane grillen - lekplatsen och tvättstugan

Grillen blev bra med plats för så där 12 - 15 personer. Lianehuset är nu delvis renoverat och kan ta emot 10 - 12 gäster i två våningar med två kök.
Och vindskydd
 
 
Det ska in ett skåp till höger om tvättbänken och en bokhylla att lägga tvätt på och en torkställning
 

Liane övervåning - ej renoverad men fixad

Köket
Blomrummet
Kombo sov - och tv-rum
 
 
Toa och dusch
 
Balkongen

Liane Gård - nedervåning - renoverad!

 
 
Balkongen, verandan är utbytta och målade. Taket och taket över balkongen och vindskivor blev nytt för några år sedan
Köket på nedervåningen renoverat och klart
 
Vedspisen är kvar och den fungerar
 
Den rymliga hallen på nedervåningen klar. Det mesta är nytt men soffan och klädhängarna är kvar
Sovrum "Vedtrave" är klart. Sängarna är nya och delbara
Bryggarbackarna till sängbord är jag nöjd med!
Det finns kvällsbelysning i trädet i taket och en uggla som var kvar
 
Kombo vardagsrum och sov om man vill är "Björkrummet". Dagbädden kan bli dubbelsäng
TV förstås med svenska och tyska kanaler
 
"Stenmurrummet" med elevationssängar
Dusch o toa
 

Vågat hopp - barnbarn i Umeå!

 

Vattenlek med lille Bill

Markus o Roland tog en båtsväng
Han lekte Dora med paddeln, väldigt populärt. Först var han lite skeptisk till vattnet men sen gick det bra, både att gå i sanden och ha skor på sig i vattnet.
Ägoförhållanden är just nu viktiga! Bills stol
Farmors stol
Bills stol och pappas stol
Vattenterapi!
 

Fantastisk mat!

Son Markus bjöd på enastående goda köttbullar och Carin gjorde grönkålschips. Chipsen ska vara olivolja på och salt o så snabbt i ugnen, kanongott. Och jag hade med hemgjord lingonsylt

Läsa andras bloggar o fb...

....blir det inte så mycket med just nu. Inte rätt tid o plats men jag kommer tillbaka. Egna blogginlägg går snabbt att lägga ut så det funkar hjälpligt i alla fall.

Vassrensning ...

... blir det dag med vidhängande korvgrillning. Och lille Bill ska med förstås! Det ska bli rejält sommarvarmt, bra att vara nära vatten. 

Bill fick en ny stor boll idag! Lycka!

 
Leka med Julia är jättekul, henne flirtar Bill med. Gillar tjejer.
Vi var en tur till Årjäng förstås. Här är vi på väg nerför Storgatan, utanför Irene o Gerts butik.

Lille _Bill

... äter majskakor och flirtar med Julia

Severin sover middag i knät!

 
 
 

Lite fiske varje dag nästan!

På vår sjö, Östra Silen förstås och med Busterbåten! Vackert är det på himlen ibland, denna bild från i förrgår.
 

Hundsäkra altan med spännband o kompostnät!

Dilemmat var ju hur man skulle kunna hundsäkra en altan som inte hade räcke. Roland mumlade nåt om spännband. Det funkade. Spännband i väggar och stolpar och så fastsatta kompostnät. Det är stadigt o bra för en liten taxvalp Severin. Underligt att ingen gjort sig en förmögenhet på att tillverka portabla hundstängsel av den här typen för sommarboende. Glad liten tax har vi.
 

Severin i vattnet!

Igår söndag var han ute i vattnet med fyra fötter! (Första gången var det bara med två) Det tar sig! Han är intresserad och nyfiken men vågar inte ut.

Lille Bill på väg nu!

Först var det så här lugnt på resan hit till Värmland!
Sen har han piggnat till!!! Nu borde de vara i Karlstad och packar in sig i hyrbilen för vidare färd hit.
 

Sen kommer lille Bill ...

... och hans familj. De är på väg!

Källarfönsterputs med möda!

 
Försökte putsa källarfönstren på Liane häromdagen, men det blev inte bättre. Nu gick jag på med Svinto och skrapa. Det blev bättre och nu kommer en del ljus in i källarutrymmena. Fönstren är gamla och slitna, får vara kvar till nästa renoveringsomgång. En del av dem har en grå hinna som inte går att få bort, den är liksom inne i glaset. Jag slet ont sittande i rabatterna med hundratals små spindlar, myror och klägg runt mig. Nu är det gjort i alla fall.
 
Fast den som har hackat sönder målning och kitt skulle jag vilja träffa. Tror att det var en galen kråka som har hackat lite här och där på fönster runt omkring. I så fall är den nog avlivad nu.  Kitt och målning här var nytt!
Under tiden slog Roland gräs runt Liane med slåtteraggregatet. Lite nostalgi att höra det. För länge sedan gick det dagarna i ände under slåttana.
Men den här fantastiska gräsmattan kan man inte klippa! Har aldrig sett så fin klöver förut, det är som en vacker äng!

Tvättstugan är lite bättre nu.

Målad åtminstone, tvättbänk begagnad, och torkställning och en bokhylla att sortera kläder på. Den  syns inte  i bild. Det ska bli ett vitt skåp till höger om tvättbänken också, att förvara tvättmedel o sånt i.
 

Klockrent med back till sängbord!

Beställde ett par såna hos Rickard på Ica Sillerud. De är lite ruffa i ytan och väl använda, med text på. Passar bra framför "vedtraven".
Fin lykta har vi fått, passar bra till ett av borden i grillen
 

Jobbat på tak!

 
 
 

Missade Amerikabrevet!

Jag missade tiden, trodde det var i kväll. Roland missade dagen! Asch, vi får komma igen nästa år igen, men harmligt var det, vi hade tänkt åka dit. Gubben ville ha en anledning att lufta HD:n och jag ville shoppa loss lite.

Bed and Breakfast ...

 
 ... har  lilla Lovis, barnbarn i Umeå varit på. Inte så långt från stan men med ett par övernattningar. Hon tränar på kortare resor nu så hon ska kunna åka 100 mil till mormor o morfar sen.

Vindskydden i grillen - bra lösning!

Ibland har man behov av att skydda sig mot vind när man sitter inne i grillen. Roland har klurat ett tag på hur det skulle kunna lösas till en rimlig kostnad. Vi funderade på en sorts rullgardiner att dra för från sida till sida, men det vore nog inte snyggt och dessutom dyrt. Nu blev det istället inhandlat såna här skärmar på XL
 
En skärm täckte inte helt en sida. Men det gick att dela en skärm på två och sätta upp den mot en stolpe. Och så fästa den andra större delen med en träslå över.
 
 
Här är de träbitar som man sätter vindskyddet emot från insidan.
 
Det blev en enkel lösning och skärmarna är lätta att lyfta på plats och ta bort igen. Man kan skärma av från enbart det håll som vinden kommer och har utsikten kvar för övrigt.
Blomlådor på balkongen gjorde jag nu och satte upp, ser lite trevligare ut. Ok, det är konstblommor, men de får duga.
 
 

Rally i Årjäng

 
 

Märta Appelvik ...

... tänker jag på när jag ser den här potatisen! Det blev en enda potatis satt i pallkragen, men den har inte ens blommat. Måste ha varit något fel på den eller också var jorden för näringsrik, så det bara blev blast. Så var det en gång för länge sedan när vi bodde i skolhuset i Snarkil, 1975 - 1977. Roland och vår trevliga granne, en äldre dam vid namn Märta Appelvik, fick idén om att anlägga ett gemensamt potatisland. Så blev det också, de kämpade med detta, gödslade och gladdes åt att det snart spirade grönt. Men det blev bara enorm blast, inte en enda potatis, för mycket gödsel. Det minnet har vi skrattat åt många gånger efteråt. Vi hade mycket trevligt tillsammans med Märta som nu är bortgången sedan några år. Hon var  humoristisk och   dessutom alltid snäll och hjälpsam.

Planerar för semestern

Nu har vi lite ledigt o planerar för olika aktiviteter. Det blir Åmåls bluesfestival, Stortrav i Årjäng, o en del annat. Och så kommer lille Bill med familj förstås
 

Liane Byggservice med god utsikt ...

... över Västra Silen. Tur att de inte är höjdrädda; Evert, Peter, Filip och Roland

Sista dagen på Café ...

... gjorde son Markus igår fredag. Han har jobbat där i många år nu och varit med om att som redaktionschef forma tidningen till det den är idag; ett modernt  kvalitetsmagasin för manligt mode och bra läsning. Jag undrar hur det kändes att igår lämna nyckeln till redaktionen ifrån sig. Det finns många minnen förknippad med den här arbetsplatsen kan jag tänka mig.
http://cafe.se/historien-om-cafe/
Medarbetare har kommit och gått men samarbetet med Jens har bestått. De har funkat lite som Brothers in arms under många år, ja i stort sett hela yrkeslivet,  jobbat tillsammans i lojalitet och  utvecklat tidning med  kvalitetstänk. Vi har som föräldrar fått följa den här resan och glatt oss åt deras framgångar.  Nu håller vi tummarna förstås att det fortsatt går bra för Café och för sonen på den nya arbetsplatsen Mexico Media som utvecklar idéer till TV- program i olika former. ( Ungefär så tror jag att det är, vet inte riktigt vad det nya arbetet går ut på, det är nytt!).
http://www.mexikomedia.com/
 

Brygghusbacken vid Prästgården

 
Rakt ner här är vår väg och till höger där finns en skogsdunge som heter Bastehage. Där fanns en gång för länge sedan en bastu. Den är borta sedan länge men namnet finns kvar.
 Vi genade och tog vägen över Brygghusbacken när vi gick hem med hundarna igår kväll. Det ligger tegel kvar i marken efter det som en gång var ett brygghus här. Detta var Rolands skolväg när han var liten och gick / cyklade till Signebyns skola. Alla de här namnen på backar, dungar och åkrar lever kvar med vår generation, men sen är de nog borta. Det känns lite viktigt att använda dem, kanske några stannar i minnet hos  de yngre.

Bills o Bobos kastanjeträd

Nu är de planterade på Liane, Bills o Bobos kastanjeträd. Det är träden de fick av våra goda vänner när de fyllde två år.

Hej gillar vatten!

Hej blir stilla o förväntansfull i vattnet. Vi gick ner till bryggan med hundarna idag.
Severin doppade bara framtassarna, det fick räcka för den här gången.
vi torkade lite här före promenaden hem. Fint har man gjort vid småbåthamnen!

Selfie!

Roland o Filip gjorde en selfie på jobbet idag, fredag.

MP kräver ökat kväveläckage i Östersjön!

Om man faktagranskar Miljöpartiets:s förslag, vilket media inte gör enligt vetenskapliga studier, så finner man att partiets krav på svenskt jordbruk kraftigt ökar kväveläckaget ´från gödsel ut i Östersjön. Och det vore katastrofalt. Östersjön är ett innanhav som vi måste vara rädda om.
 http://staffandanielsson.blogspot.se/2014/07/mp-kraver-okat-lackage-till-ostersjon.html?m=1
 
Synd att media inte ställer de svåra frågorna till MP. Partiet bedriver valrörelse i något slags frizon eftersom en stor del av journalistkåren har MP-sympatier. Det vet man av undersökningar som gjorts. Vi väljare  kan bli lurade av löften som ser fagra ut men som egentligen leder helt fel eftersom ingen kollar.  Till o med gamla garvade "miljöanhängare" börjar tycka att partiet gått alldeles för långt i sin populism. MP  bortser gång på gång från viktig  vetenskap  när man utformar sin politik och när det finns gedigna forskningsresultat som  inte överensstämmer med ideologin, så slänger man ur sig (grundlöst!) att forskarna är korrumperade !!! Och det kan man göra utan att media höjer ett ögonbryn!!! Föreställ er rubrikerna om Reinfeldt hävt ur sig såna uppenbara lögner!  Biologen o vargforskaren Olle Liberg är kritisk i en debattartikel i SvD och skriver bl.a. så här:
 
"Därför uppmanar vi Miljöpartiets politiker att rannsaka sig själva och även ta hänsyn till ”obekväma” forskningsresultat när man utformar sin framtida politik. Vi själva deltar gärna i en konstruktiv debatt, men inte en debatt där utgångspunkten är att vi forskare är köpta för att vi för fram ett budskap som inte stämmer överens med partiets dogmer."
 
http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=985DD95C462DB0C2F2449EB79CC4719E.aldo4?cid=25967591&rssId=25966331&item=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2F%3Fservice%3Dmobile%26amp%3BarticleId%3D3711156
 

Ute och gick igår med Severin!

 
Först var Severin lite avvaktande och ville ha avstånd till de andra två; Jazz och Hej. Men strax hade respekten släppt och han ville gå nära. De gillar varandra, nosar vänligt och viftar på svansen. Hej skulle gärna vilja leka och intar lekposition. Lagom att gå upp till strax ovanför Blåsåsen.

Liane Byggservice bygger!

Äntligen hemma igen, efter en dag på vift. Det var första dagen utan att kånka omkring på lille Severin och visst var det abstinens! Jag undrade hela tiden om Roland kom ihåg att passa honom ordentligt. Severin var med Roland på bygget som Liane Byggservice håller på med just nu, Evert och Peter svingar sina hammare här, ( eller kanske skruvdragare). (Snygg utsikt!) Jag var hos min tandläkare i Karlstad; Carin Martin. Suverän tdl som står ut med mitt pjåsk utan att klaga! Hon var glad, sista dagen före fem veckors semester! Sen var det frissa-dags; "så kort det går utan att det ser konstigt ut"! Det var fältropet förra gången och fick bli så nu också. Frissaplats är Åmål, Mimmis och Catrines hårstudio,  så det blev lite Värmland runt idag med shopping mellan varven. Bl.a. så hittade jag rätt sidenväxt till hallen på Liane! Stor sak, jag har letat länge. Men jag missade spegeln hos ÖB - slutsåld! den skulle ha varit i Blomrummet på övervåningen på Liane. När jag väl kom hem så rymde gubben till nåt jaktmöte. Så nu snossar vi ensamma, jag och lille Severin. Inte helt fel!

Valpägares liv ...

... ser lite speciellt ut. Medan den lille valpen, Severin sover gott, så inrättar matte o husse sitt liv utifrån hans behov.
Strax utanför dörren finns ett paraply ständig redo för att gå ut med nödig hund. I alla väder.
Oömma skor finns också vid entrén.
Vid sängen en rulle med ´klistrigt papper på för att rolla bort hundhår och eventuella nedfallna fästingar - direkt!

Söta lilla barnbarn Lovis!

Här kommer en bild på Malins  lilla Lovis i Umeå. Undrar om   det hon har på sig är en klänning i Strömmatyg som jag sydde till Malin när hon var liten. Jag har skickat upp en laddning av sparade tjejkläder. Men det är svårt att se exakt på bilden.

Konsert med Caroline o Julia

Vi hann till konserten i Silleruds Sockenstuga och det är jag glad för, men det blev tajt på slutet. Vi hade kolbullestekning med goda vänner i nya grillen på eftermiddagen.  Konserten var en fin upplevelse och jag hoppas vi får höra den här kombon igen. Duktiga tjejer! Carolines framförande var personligt och fullt av inlevelse. Hennes röst är som vanligt otroligt vacker. Bäst den här gången var Songbird, som jag inte kände  igen. Den passade sångerskan, lokalen och tillfället på något sätt, det blev så fint. Men jag skulle gärna höra mer Ted G från de här två.  
Lille Severin låg i bilen under tiden och han sov gott.

Idag onsdag...

... har vi en rörmokare på Liane, Erik tror jag han heter, som ska fixa tvättmaskin och tvättbänk. Sen eftermiddag blir det nåt grillande / kolbullande i grillen på Liane med goda vänner. Till slut hoppas jag hinna med att lyssna på Caroline Blomstrand i Silleruds Sockenstuga 19.30. Just nu i skrivande stund ska i alla fall Severin och jag åka till Ica Sillerud och inhandla en duschflaska till hans fästingmedel, det jag kokade idag.

Severin får märgben!

Severin har, som alla valpar, ett stort behov av att tugga och sysselsätta sig. Förr gav vi hundarna grisöron och tuggben, men vi har kommit att bli fundersamma till vad de innehåller. Hur kan man få dem så hållbara? Garvning? Konserveringsmedel? Så nu beställde Roland en låda märgben hos Rikard på Ica Sillerud. De ligger i frysen och vi kan ta opp vid behov. Severin älskar de här och det gör de andra hundarna också. Han får  gnaga så mycket han vill utan att få i sig något farligt.
 

Grilla vid stenen...

.... gjorde vi med Marie och hennes familj. Det var i söndags men bilden kom nu från Rolands telefon. Den är lite trasig. Det blev en liten glipa i molnen så det gick att ta en tur med båten hit ut. Grillknyte är bra, alla tar med sig sina favvogrejer och så kan man smaka varandras och få nya favoriter. Deras hickorysås var en höjdare, letade efter den idag i butiken men fann ingen. Ska göra nytt försök.
 

Nya högstadiet i Årjäng!

Det är på gång nya högstadiet!

Fästingmedel för hundar!

Vi plockar fästingar på lille Severin varje dag i stort sett. Hela han är ju liksom nere i gräset, inte bara fyra tassar, så det blir många. Imorgon ska jag koka fästingmedel som jag fick tips från uppfördaren om. Jag tycker Severin är för liten för de starka medel man kan köpa på Apotek.
 
"PS Ett tips på fästingmedel om ni som jag, inte vill ha det starka som finns i
handeln.
Koka 1 liter vatten med en burk timjan. Ta av från värmen när det
kokat upp och skiva i en citron. Låt allt svalna och sila ner det på en
sprutflaska. Duscha sedan valpen varje gång före ni går ut. Väljer ni att koka
med en vitlök blir lukten starkare och jag har själv valt att inte ta med den.
Jag har använt detta egna medel i flera år och lyckats minimera antalet
fästingar t o m hålla dem borta. Nackdelen är att det inte håller särskilt länge
utan man måste duscha kontinuerligt men doften är angenäm och det ofarlig att
använda. DS"

Vilken fågel?

Den stod oblygt i vägkanten vid landsvägen när vi svängde ut från Harnäs. Eftersom den inte var skygg så kanske man kan gissa på en unge av något slag. Lång näbb och långa ben skvallrar om en vadare. Men jag vet inte. Kanske någon annan har en gissning?
Fått tips på drillsnäppa av Erik Andersson på Facebook.
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Drillsn%C3%A4ppa
 
https://www.google.se/search?q=drillsn%C3%A4ppa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=nN6yU_fBMIq7ygP-voCABg&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=576
 
Den har en släkting som heter skogssnäppa som också skulle kunna stämma med utseendet.
 https://www.google.se/search?q=drillsn%C3%A4ppa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=nN6yU_fBMIq7ygP-voCABg&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=576#q=skogssn%C3%A4ppa&revid=948078936&tbm=isch&imgdii=_
 
 
Något med snäppa verkar i alla fall vara nära sanningen om den här fågelns identitet.

Regnbågen igår kväll!

Regnet kom inte, men väl regnbågen. Här dyker den ner över Tobyn. Jag står på Brogärdet-husets altan och tar kortet. Lycka ska det alltså bli där regnbågen landar.