Centerpartiet på villovägar!

Maud Olofsson vill vimsa vidare ideologiskt genom att som hon uttrycker det "bredda partiet".

Hon har fel, rejält fel. Det är inte breddning och ytterligare småttifiering partiet behöver, utan en avsmalning och fördjupning mot en tydligare profil. För mig är det självklart att det här flirtandet med storstad, välfärd, jämlikhet, invandrare, kvinnofrågor osv har varit förödande för Centern. Partiet gör ofta ett bra jobb ute i kommunerna men centralt har man sneglat på stora befolkningsgrupper för att fiska nya röster och därmed missat sina gamla  kärnväljare; landsbygdsbefolkningen, jordbrukare, skogsbrukare. 

Om inte Centern tar tag i landsbygdsfrågorna och driver dem, så gör inget  annat  av de etablerade partierna det. Vi får ett stort tomrum som tyvärr kan komma att fyllas av missnöjespartier, lokala och centrala. Det kan bli de som profilerar sig på det  som Centern missar; jordbruket, god mat med hög kvalitet, skogsbruket, basnäringsindustrin med malm och skog, energifrågorna, infrastrukturen (kolla bara SJ-fiaskot, någon borde profilera sig på att reda upp det!), småföretagandet, ja och så rovdjurspolitiken förstås. 

Det är inte bonnigt och töntigt och lågt att engagera sig i ovanstående, det är områden som är basala för svensk ekonomi och svensk välfärd.  Och det finns en röd tråd genom dem som vore helt naturlig för Centerpartiet att göra till sin. Centerpartiet kan aldrig bli ett stort parti men om man värnar sina kärnväljares hjärtefrågor så kan man åtminstone förbli ett riksdagsparti, ett litet men hederligt parti, och fortsätta ha ett visst inflytande över utvecklingen i landet.

Snälla Maud, antingen släpper Du nu genast försöken att göra Centern till ett vilset famlande småttighetsparti utan egen profil eller också bör Du avgå! Den här linjen som Du nu företräder; att partiet ska snylta lite av varje från de andra partierna; lite skolfrågor från Folkpartiet, lite välfärd från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna,  lite jämställdhetsfrågor från  Folkpartiet, lite allmänna företagarfrågor från Moderaterna, lite klimat från Miljöpartiet har visat sig vara misslyckat i det val vi har bakom oss och det blir inte bättre av att Centern envisas med att fortsätta på samma vilsestig. Mer av redan dåligt kan inte bota partiets kris det måste bli ett nytänk i en annan färdriktning. Vi vet alla att Centern klarade sig kvar i riksdagen på sympatiröster, inte av egen kraft och frågan är om det kan fortsätta så ett val till.

Alltså, sluta famla runt och leta väljare, fokusera på kärnväljarna, på landsbygdsfrågorna och basnäringarna! Det är stora frågor som de andra partierna lämnat därhän och det lär vara fullt upp för ett litet parti. Om Centern kan bli trovärdigt på landsbygd - jord - skog - mat - energi - rovdjur så lockar det även andra väljare än de traditionella.

Eftervalsanalysen har ett stort ansvar.
http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2010/Maud-Olofsson-pa-Centerpartiets-100-arsfirande-Vi-maste-fortsatta-vara-samhallskritiska/

http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2010/Eskil-Erlandsson-Vi-vill-se-tillvaxt-i-hela-landet/


Och om man vill dra på munnen lite i det här sammanhanget (tack Selma för länk!):
http://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

Kommentarer
Postat av: Selma

Kan inte låta bli, hinner inte vara seriös just nu. http://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM42011-01-04 @ 08:59:39
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Marie

Jag tycker nog att det är fler partier som har börjat "famla" på sistone. Är det så att de inte riktigt har lyckats anpassa sina ståndpunket/åsiker till samhällsutvecklingen? Agerar man sedan i panik när man upptäcker att man förlorar väljare och börjar flörta både till höger och vänster? Utspelet om betyg på lärare verkar vara väldigt panikartat. Maud ver ju om att skolafrågorna kan dra många röster och så gör hon något tappert försök att profilera sitt parti som en "skolparti" genom att "hugga sig in" och förestå någonting så urbota dumt. Vi är ju dessutom många röstberättigade som inte särskilt nöjda med den politiska utvecklingen heller kanske skulle även vi ges möjlihet att betygsätta våra politiker... ;-)Intressant utveckling om outbildade och/eller oinsatta på diverse olika områden ska sätta betyg på andra...

2011-01-04 @ 09:19:52
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Herta

Håller med om detta fast jar själv röstar på annat sätt.

2011-01-04 @ 10:24:05
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Selma: Den här länken är himla kul, tackar, jag la in den i inlägget.Marie: Ja, varför inte, betygsättning på politiker. Fast de blir ju på ett sätt betygsatta i val. Jag är inte helt emot elevers betygsättning av lärare, det kan finnas en point i det. Men det trista är att centern går in o försöker ta en skolfråga när det annars är folkpartiet som profilerat sig på dem.Herta: Jag är ju bekännande centerpartist, även om jag inte är särskilt aktiv i själva politiken och det här tror jag är sånt som diskuteras inom partiet. Men ibland är det svårt att få en öppen och ärlig diskussion i en fråga som på tvärs mot högsta ledningen.

2011-01-04 @ 11:47:31
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Märkligt, må jag säga, är det att se Papphammar igen. Det är 35 ! år sedan och mycket stämmer fortfarande in på Mauds resonemang. Hon är en olycka för sina kärnväljare och många andra. Finns det bara ja-sägare omkring henne?

2011-01-04 @ 14:54:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback