Roland bjöd på lunch på Travmuséet i Årjäng idag!

Snäll gubbe har jag. Han väljer ju gärna just tisdagar eftersom det verkar vara den nationellt överenskomna dagen för stekt fläsk i vårt land ;- ))
 
Jag är ju förtjust i den här restaurangens soppor. Det finns varje dag som en alternativ förrätt, men jag är nöjd med enbart soppa. Fick blomkålssoppa idag, jättegod och testade sparrissoppan häromdagen, också en höjdare! Här på bilden nedan  är den förstås slut på min tallrik. Jag uppskattar engångshandskarna när det är buffé och många före mig har tagit i besticken. Numera har jag också lärt mig att ställa tallrikar och framför allt vattenglas på våt servett. Brickorna är nämligen halkiga. Jag har lyckats välta halkande vattenglas ett par gånger, men nu står de stadigt. Man blir feppligare med åren, bara att konstatera! 
 
 
 

Matlagningsdag igår!

Vi har ju  eget kött, vilt av olika slag, vildsvin, älg och rådjur. Då funkar det bäst att tina upp och laga till mycket på en gång.
 
Den här gången blandade jag älg och vildsvin till färsen, annars brukar det oftast bli bara älg. Lite fläskkött mal  jag med och lök. Jag skär rent köttet noga, inget fett och inga senor eller brosk med, mal två gånger. Det blev nästan tre kilo, packar i små platta paket, lagom för en måltid. Det får sen tinas upp och bli köttbullar, biffar, köttfärssås, soppa, väldigt användbart.
 
En stor vildsvinsgryta blev det med mycket svamp. Räknar med att det blev 12 portioner som jag frös ner i lagom måltidsförpackningar. 
 
Köttet som jag skar  bort från malkött och grytbitar kokade jag i älgbuljong. Innan kokade jag älgben ett par timmar med kryddor och rotsaker.  Buljongen kokade jag ihop sen och frös, det som inte gick åt till grytan.  Sen petade jag bort det fina köttet från det kokta, skar i småbitar och frös in som kött till  pytt i panna. Det blev till fyra måltider för oss.
 
Och här är hundmaten!
Skönt att det här är gjort. Det blev mycket av just malkött och grytbitar den här gången.  Rådjurskött är lämnat till rökning.
 
Idag blir det plantering av ett par vinterdekorationer, lite god äting och inslagning av julklappar som ska skickas. 

Promenad med tax Seffrin idag

Det var strålande vackert med klart solsken och några minusgrader. I morse var det -10 men blev lite varmare under dagen. Jag hade planerat för stormatlagning idag och det blev det men  tog en långpromenad med tax Seffrin först. Han är så snäll och fin! 
 
Imorgon blir det inga stora projekt, vi tar det lugnt  ;- ))

Jag SKA börjar lösa korsord!

Om man läser på lite om konsten att hålla hjärnan i trim på gamla dar så dyker ofta rådet upp att man ska motionera och man ska  lösa korsord, fast inte samtidigt förstås.
 
Jag har anledning att tro på det, inte bara för att proffsen rekommenderar. Min mamma blev en bra bit över 90,  hon var klar i huvudet fram till sista levnadsåret och löste korsord varje dag!!  Jag börjar närma mig åldern då hjärnan behöver aktiveras, har ett korsord liggande bredvid sängen som  jag borde ta itu med. Det hör inte till de svåraste. Gissar att man så småningom lär sig standardsvar som dyker upp gång på gång i olika kryss.
 
För övrigt så blir det en mellan-dag idag, en dag med matlagning. Jag tog opp rätt mycket kött av älg och vildsvin igår. Det har nog tinat nu, färdigt att kokas, stekas, malas och skäras till färdig och halvfärdig mat. Just nu är det rätt rymligt i frysboxen, några lår och bogar är på rökning. Och ett rådjur väntar på styckning.

Fynd - kända och okända!

I dö-städningen  dyker det ibland upp sånt som legat länge, väldigt länge. En del grejer känner jag till men det finns också helt okända saker. Idag hittade jag det här. 
 
Det är två hängen, ett är gjort av gamla mynt från mitt födelseår ihopsatta  som hängsmycke. Jag har nog aldrig haft det på mig, det är femöring, tvåöring och ettöringar. Gissar att materialet är järn. Det andra hänget tror jag alla vi i min generation fick när vi föddes. Det var stränga order på att vi skulle ha den här brickan om halsen om krig bröt ut, så vi skulle kunna identifieras om vi dog! Herregud, man räknade med allt 1950!!  
 
Broschen med häst och ko är nog från min tid som Blå Stjärna, gick ju deras kurser och var krigsplacerad (hos en stor potatisodlare bortåt Falla i Hallsberg  Juliusson eller Gabrielsson hette han tror jag ) Ha ha...! Krigsplaceringen kom högtidligt i dokument som skulle lösas ut personligen och det var strikt hemligt.
 
Sen är det ett hänge stort i järn till höger och en liten brosch med rött fält som jag inte har en aning om.
 
Två nålar finns också. Den stora heter "Poliokronan", vad nu det var för nåt??? Och på den mindre till höger står det SF. Vet inte  vad det är.
 
Vore förstås roligt om någon kan mer om det här än jag. Kommentera gärna!
 

Vi firade igår med julbord på Travmuséet i Årjäng

Det var ett fint julbord och fullsatt förstås. 
 
Tacksamt att vi fick sitta vid ett eget bord och slippa trängas. Steinlager var ett trevligt sällskap! Finns mycket om trav här på Travmuséet.
 
Kallt var förstås mycket och gott, Roland gillade Reinholds rådjurspaté, kryddad med enbär.
 
Skinka förstås
Och mycket varmt också
 
Närproducerad snaps, Nordmarkens akvavit.
 
God dessert till kaffet.
Vi blev mätta och nöjda!
 
 

Vi firar! Premiär för våra nya "svängare"!

Vi firade också med julbord på Travmuseet, men mer om det imorgon!
 
Hemma blev det premiär med de nya vida glasen, svängarna.Svängarna var bra att dricka ur. Bubblorna kommer snabbt och det blir mycket av smak och lukt av drycken. Lätta att dricka ur och man får med sig även sista dropparna utan problem. Fast man ska bara ta halva glaset åt gången för det är lätt att spilla , man får hålla det helt vågrätt. Så det är kanske ett glas som man inte går omkring och dricker ur

På gång ...!

Vi nådde inte ända fram förstås och någon fråga missade vi helt, men en bit på väg är det i alla fall! Extra bonus med frågor på Degerfors där vi fick full pott! ;- )) Ett roligt tv-program är "På spåret", ett som vi verkligen uppskattar och gärna kollar på. Fint att Sven Ingvars fick vara husband, de är duktiga. 
 
Idag ska Roland jaga vildsvin tror jag. Jag ska vara lat men försöka ta mig samman till lite julpyntande. De går lika trögt varje år. Jul är inte min favorithögtid, det tar emot att förbereda den, blir som vanligt minimalt. Jag har åtminstone putsat några fönster, de lortigaste.  Det är märkligt för jag har en barndomsvän som planerar för jul hela året, som en tid till och med hade ett särskilt julrum där julklappar kunde förvaras, de skulle ju inköpas och förberedas i god tid. Min förhoppning är ju att få träffa barn och barnbarn och goda vänner, fast det funkar rätt bra utan en massa tomtar och ljus. 

Dö-städning i kemisk-tekniska skåpet

Det är ett djupt skåp som inte ofta varit kollat. Igår letade jag efter ett medel att skrämma bort rådjur med från växter (fårtalg, Trico). Det hittade jag förstås inte, gick säkert åt förra året. Då använde vi det på växter som vi ville skydda från rådjurs betande under vintern. Det var främst kastanjeknopparna och kärleksörten. Vi fick en märklig reaktion från hundarna på Trico. Disco blev helt paralyserad av skräck när han kände doften av fårtalg medan de andra hundarna inte reagerade. När vi köpte nytt idag på Moas så berättade säljaren att de fått rapport om en annan hund som också reagerat så. Konstigt! 
 
Men det här är alltså ett skrämmande resultat av städningen. Jag plockade ut allt! Dels fann jag flera ex av en del: Tre såpaflaskor, fyra kaustiksoda, fem radar, tre klorin, fem fönsterputs, tre insektsdöd, tre Myrr  och en del annat. Sen var det några behållare med mystiskt innehåll som jag  inte minns att jag någonsin använt. Så här kan det gå när man är lat och inte ids leta ordentligt efter saker och ting när de behövs. Nu har jag i alla fall räddat barnen från den här städningen vid vårt framtida frånfälle. 

Premiär för tax Seffrin med kropps-strumpa.

Seffrin fick testa strumpan igår  för första gången. Tanken var att han inte skulle jaga så länge så att det skulle vara möjligt att upptäcka eventuella skavsår direkt. Men det förstod inte Seffrin alls. Han fick strax upptag och drev i tre timmar i oländig terräng!! Det var nästan mörkt när Roland lyckades få tag på honom. Då var han trött och kom rätt godvilligt på en väg.
 
Spännande att ta av kropps-strumpan och kolla. Han hade inga märken efter den, inga skavsår någonstans!! Det fanns heller inga sår på bröstryggen, strumpan hade skyddat. Den är gjord av kevlar. Och jakten hade gått bra och verkade inte bli hindrad. För att få skallet med på GPS och en Easy hunt-puck så sitter de grejerna på halsbandet, inte i behållaren på ryggen. Bra att det funkade
 
 

Ikea igen då! Cirkulärbutiken!

Det här är ett bra initiativ på Ikea. Under pandemitiden har vi inte shoppat loss särskilt ofta så det var en del nytt att se på Ikea. Det är fortsatt en bra butik, Kamprads anda lever vidare. I cirkulärbutiken kan man köpa sånt som kunder inte vill ha längre eller sånt som varuhuset inte lyckats sälja. Tanken är att begränsa avfallet och kunna återanvända. Det är väldigt bra. 
 Bilden ovan är inte från Karlstad utan en Ikea-annons.
 
Återsåg en kär gammal bekant i vanliga varuhuset, rispapperslamporna. Det är verkligen min favoritlampa. Vet inte hur många jag har köpt genom åren till eget hus och hyr-hus. Första som jag minns köpte jag i alla fall till min  pyttelilla första egna lägenhet på Långåkersgatan i Örebro, måste ha varit ungefär år 1969.  Ibland har Ikea tagit bort lampan  ur sortimentet så för säkerhets skull har jag ett par i reserv. ;- )) De slits ju och behöver bytas ibland. 

Vi var på Ikeas julbord häromdagen!

Det är massor av mat för en billig penning! Och goda maträtter. Det finns ett bord med kallt och ett med varmt och ett med desserter. En del rätter är förstås klassiker så som skinka och prinskorv men också en del nytt.
 
Kallt bord med skinka, några sillsorter och fina sallader
En nyhet var ju gravad morot. Jag testade och den var ätbarn, men ingen höjdare
 
Här är mer av kallt, med korvar, ägg, lgravad lax, skinka och sallad
 
Varmt bord, med allt det vanliga plus grönkålsgratäng, rödkål och  isterband ( som Roland gillade)
 
Olika drycker fanns förstås och den här var kanongod.
Dessert fanns också; Ris a la Malta med sylt och vispgrädde,  ostkaka och en pudding
Det var rätt många julbordsätare på Ikea Karlstad men det var inte trångt och lätt att hålla avstånd.

Nya glas till mousserande och champagne!

De höga och smala glasen som vi haft förut till bubbel är så obekväma att dricka ur, man är på väg att bryta nacken för att få i sig sista slurken. Igår fick vi se glas på Ikea som verkade mycket bättre. Vi köpte 6 stycken för att testa. Det är säkert inte egentligen godkänt att dricka bubblor i såna här glas, men det struntar vi i. Nu ska vi pröva!

Bländande solsken igår på E18 från Karlstad!

Ett underligt fenomen var det med den bländande solnedgången när vi åkte hem från Karlstad igår. Det här mötte oss vid rondellen i Grums! Utan starka solglasögon hade vi fått stanna efter vägen och vänta ut solnedgången. Det hjälpte liksom inte att fälla ner solskyddet heller för solljuset kom in under det.
 
Och såna här vyer efter vägen
 
Molnet över Vänerviken ser ut som en vålnad.
 
Det är i alla fall fint att passera Grums, full fart på pappersindustrin Gruvön. Hit går en hel del trä från värmländska skogar. Industrin sadlade om från kontorspapper till förpackningspapper i rätt ögonblick. På så sätt hamnade de i ett bra läge  i ett samhälle och en tid som inte längre skriver ut papper utan beställer varor på nätet. Skadeglädje förstås över att tv strax innan den här stora satsningen gjorde flera program härifrån för att illustrera det hopplösa att bo på landsbygden utanför storstäder. Och så kom denhär miljardinvesteringen och Grums blomstrar!
 
 Vi var ju på Bofab i Grums för att köpa kropps-strumpa till tax Seffrin. Mer om det strax

Tax Seffrin fick en kroppsstrumpa igår!

Tax Seffrin får sår på bröstet när han jagar, bröstkammen går ju långt ner och skrapas av ris och sten. Nu ska han vara skyddad. Ska bli roligt att testa om han kan springa bra i den och inte blir hindrad i sina rörelser. Vi köpte den här på Bofab i Grums! En bra butik för jaktutrustning

Märklig solnedgång blir det ibland vid sjön

 
Solen kikar fram i en öppning mellan ett par moln och speglar sig i sjön
 
Och färgspelet skiftar minutsnabbt!
Det är väl fortfarande höst, en vacker årstid, min favorit.

Hängde opp lite mer!

En del arvegods och hantverk har bara blivit liggande. Men nu hängde jag upp. Ett par aln-mått i trä är det, en träslev med hål i (vad man nu använde en sån till?), fin liten yxa, en enkel metall-våg. Och sen är det en grej som jag inte har koll på. Det är den breda platta trägrejen till höger. Den är ihålig och i den finns som sandkorn eller nåt, kanske är ett rytminstrument, gissningsvis inte svenskt. Nej det är inte av trä, det är en stor torr fröskida som plattats till och är full med frön!! Funktionen hos träföremålet längst till vänster är jag också osäker på, det är graderat från 1 - 24 på den raka sidan. 

Jag har hängt ranor idag!

Ranorna har tidigare hängt i de hus vi hyrt ut men nu sålt. Det mesta i husen av möbler och husgeråd och prydnader fick följa med till de nya ägarna. Men ranorna ville jag behålla. Jag har ju vävt dem och det var  rätt mödosamt. Man väver med tunt ullgarn, slår hårt och det är lite olika mönster att fixa med
Nu har de fått nya platser i vårt hus, vi har röjt undan lite på väggarna. Inte så lätt att få väggarna att räcka till för bilder och vävnader. Vi byggde huset med öppen planlösning, inte många  väggar.
 
 
 
Ranorna härstammar från samisk kultur, kunde fungera som täcke men också som väggbeklädnad som dämpade blåsten genom springorna i väggarna och höll värmen. 
 
Ordet härstammar ur finska ordet raanu som kommer av det samiska  ratnu.  Det var, enligt NE, en specialitet för nordnorska sjösamer att väva ranor och de kunde tillverkas med de tidiga varptyngda vävstolarna.

Nu blir det kallare!

 
Skönt med 8 minus ute! Det är bra att det fryser rejält så vi slipper älglus och fästingar. 
17 är lite kallt inne, 18 är bättre men 17 funkar också i sovrummet.

Bästa skodon i skogen!!

Jag går ju i skogen nästan varje dag och har provat olika varianter av skodon för det. De här är bäst! De är låga,  lätta, sitter bra, klarar smuts, blöta, snö och kyla. Tror att de kallas Powerboots, den låga modellen
 
 
Det blev en tur i skogen med taxen idag också. Han blev nöjd och vi också, han gör det han ska i skogen, bra sök, god jaktlust, rejält skall, nyanserar skallet beroende på avstånd, stark i kroppen, modig vågar gå över bäckar och simma ! 

Märkligt att huset står kvar!!!

Det finns numera många uthus som är på väg att falla ihop och visst funderar man på hur de kan stå kvar utan att rasa. Här är ett av dem. Det är de sista monumenten över en tid när många människor levde på att ha en liten åkerlapp och några få djur för sin överlevnad.

Va roligt med julmarknad här på Tjolitta, Sillerud!

 
Mycket fint hantverk av olika slag till rimliga priser! Tack till duktiga arrangörer! Jag som inte bakar själv köpte förstås bakverk och så blev det magnet-tomtar och lotter! Imorgon hoppas jag kunna göra ett besök med Roland så han får välja nåt, idag jagade han.
 
 

"Galna Tuppen" i Säffle!

För länge sedan jobbade jag  i  Säffle och då åt jag ibland på då nystartade Galna Tuppen, trevlig restaurang. Nu har den fått en nystart . Roland o jag åt där häromdagen när vi måste göra ett besök i staden för båtservice! Vi har alltså några båtar som går flera timmar per dag, varje dag, halva året!! Då måste man vara noga med service så allt funkar. Varje båtservice tar en och en halv timme så då hinner vi äta lunch. Galna Tuppen hade en trevlig meny. Roland åt förstås välstekt fläsk med löksås och lingon ( bär, inte sylt!!)  Och jag åt fisken, lax med citronsås. Ibland har man också torsk på menyn. Det smakade bra!! Och jag fick med mig rester i en liten doggy-bag.
 
Det var gott och vi kommer tillbaka. Igår gjorde Roland fika och shopping på Holgers vid torget istället och köpte med en Budapest-längd. Vår guddotter Sara och goda vännen Inger gör det så bra där, många gäster var det!
 

Smarrig avslut på dagens jakt; Pultost och Vintraglögg

Gott avslut på dagens spännande rådjursjakt. Tax Seffrin sökte en timme på slag innan han fick opp, men sen gick det ytterligare en timme i drev med bukter uppe på åsarna nära skyttarna.  Jag fick en fin dag i skogen, solsken och bra drev.  Pultosten innehåller kummin, passar på pepparkaka och till glögg!
 
God glögg Vintra, den är gjord av vår vän  Mikael Zachrisson med familj. 
 
Näh.... det blev inget rådjur idag men det gör inte så mycket. Hänger ju ett i viltkylen. Men lite svamp blev det i alla fall. Fantastiskt att plocka svamp i november,

Tre anledningar att besöka Norge!

Vi har ju inte varit i Norge så ofta fast vi bor rätt nära gränsen ( 5 mil så där)  Men nu plötsligt har tre skäl blivit aktuella, så vi flackar över gränsen nu och då! 
Pultost
Karamellpudding och
Låga priser på diesel (14kr - 16 kr jämfört med så där 19 kr i Sverige)
 
Den här smakar som god  creme brulé, helt suveränt!


Det är nåt fel på den här älgen!

Fast jag begriper inte vad! Den är alltså inte skygg som älgar brukar vara. Igår när vi flyttade hem till Lihaget igen efter en period i sommarhuset, så stod den några meter från entrén. Och flyttade inte på sig, stod kvar och kollade på oss när vi gick in med grejer. När vi till slut närmade oss den så gick den sakta och artigt några meter in i skogen och började slicka på en saltsten, men verkade inte det minsta rädd utan stod kvar där inom synhåll. 
 
 
 
 
Jag tror att det är samma älg som stod här för några veckor sedan och slickade på en saltsten i flera timmar. Den brydde sig inte om traktorn och plogen. Varför så oskygg och varför så sugen  på salt?
 
 
Kan vara samma älg som mumsade i sig våra äpplen. 
 

Hösten är vacker!

 
Utsikten över sjön från sommarhuset är olika varje dag. Med spegelblankt vatten blir det mäktiga vyer. Vi har varit här ett tag, njutit av naturen, plockat svamp och jagat. Men också varit nyttiga, gjort säsongsstädning i huset,  dvs skrubbat rent överallt,  i ugn, i dusch och våtutrymme. 
 
 
 
 
 
 
Och sotaren gjorde rent i skorstenen igår!  
 
 
 

8 grisar på åtel medan vi vakuum-förpackade en gris!

Det borde inte kunna hända! Vildsvinet som hängt i viltkylen 10 dagar var färdigt att styckas och sist igår kväll så packade vi  köttbitarna med vakuum-maskinen för att lägga dem i frysen. 
OCH MEDAN VI STOD DÄR OCH PACKADE SÅ LARMADE TELEFONEN FRÅN VILDSVINSÅTELN!!!  INTE MINDRE ÄN 8 GRISAR BÖKADE DÄR I GODAN RO EN HALVTIMME OCH JAG FICK EN KÄNSLA  AV ATT DE FLINADE ÅT OSS!!!
 
För det fanns varken tid eller gevär  på plats  för att  smyga på dem och försöka nedlägga någon! De kunde fortsätta att böka och äta, de var helt fredade medan vi paketerade en gris!!!
 
 

Barnbarnen i Umeå har gått / går i fantastiska Waldorfskolan!

Bilder från igår när vår dotter hämtade lilla L efter skola / fritis. Umeå Waldorfskola ligger i ett fint område med natur bevarad. En del av skolgården är ett skogsområde med lekanordningar, grillhus och grillplatser. Det området utnyttjas flitigt både för rast och undervisning. Undervisningen i skolan bygger på bra grundprinciper där alla sinnen engageras.  Skapande, musik, drama, fantasi och rörelse är verktyg som är aktiva i allt lärande, inte bara i egna ämnen. Skolan består  av flera mindre träbyggnader i trä med vackra färger och mycket  trä i inredningen. Det hela ger intryck av  gedigen kvalitet.
 
 

Vinterdekorationerna under fönstren har funkat bra!

De har höll färgen och formen så här i våras till fram i mars. Så nu ska jag försöka få till två likadana  igen! Det har varit svårt att få tag på ljung, men jag var ute i god tid och fick några stycken. Tyvärr har jag inte vattnat dem som jag borde så de kanske inte är så fräscha. Får kolla på det. Jag har minskat ner på vinterdekorationer men det vore trist att inte ha några alls

Is kan bli märkliga formationer!

Det hjälper inte att försöka fundera ut hur naturen skapar sånt här, alldeles av sig själv, med kyla och vatten, på en grusig skogsväg! 
 
 

Mysig liten brasa värmer...

 
... både kropp och själ när det är kallt och surt ute. 
 
Vedeldad bastu frestar en av oss men inte mig! På bänken ligger tovade ull-luvor som man kan doppa i kallt vatten och ta på sig om det blir varmt om huvudet . De har öron och ser rätt festliga ut
 

Vi hittar svamp nu i november!

Vi är mycket i skogen och hittar fortfarande svamp fast vi är i mitten på november, både gula och trattisar! Det är lyx! Det blir generöst med svamp i matlagningen till vardags, typ grytor och såser. Istället för plastpåsar till att plocka svamp i, så brukar jag använda näthuvan som ändå alltid ligger i en  jackficka. Den finns med för att kunna skydda mot älgflugor som tack o lov inte är så många kvar nu. 

Bästa farsdags-presenten!

 
Bra avslut blev det idag på en god jakt. Seffrin föste på det här rådjuret med god fart och gott humör, 40 - 60 skall per minut. I första passet vi tog kom rådjuret alldeles för snabbt för att skjuta, syns på min facebook, men i andra passet gick det bra. Stöp direkt, ett litet djur. Fick plats i viltkylen bredvid vildsvinet. Kylen var en bra investering
 Vi fick en fin dag i skogen! Nu ska vi avsluta den med stekt älgfilé, svampsås och ugnsrostade grönsaker. 

Prärievarg igår hos son- familjen i Seattle!

Bilden är tagen av sonhustru R. Sonfamiljen har sitt  hus vid en återvändsgata mot en stor stadspark i stadsdelen Bellevue. De får ibland se  vilda djur i sin trädgård. Igår var det en skabbig prärievarg där. Kan ibland också vara svartbjörn eller puma på terassen. Man kan inte skylla på årstiden att den här prärievargen har så skabbig päls, den borde vara på väg mot tät och fin nu när vintern nalkas. Vintern där är nästan som här.  Roland tycker att sonen ska skaffa ett bra vapen för att  försvara hus och hem mot såna här vilda djur, men det har inte blivit något resultat. Inget av våra barn blev jägare fast de var med på jakt sedan de var små. Fast man får inte ge upp hoppet.

Stekt fläsk blev det idag!

Det är bra att kunna steka fläsk utomhus i gjutjärnspannan med långt skaft! Inne blir det mycket os och stänk om fläsket ska bli ordentligt brun-stekt! Idag gjorde vi bruna bönor och fläsk till lunch. Det var länge sedan, gott som omväxling. Fast bönorna var köpe, inte hemlagade. Och de smakar inte som mammas förstås. Men hemlagat är så omständligt och tar lång tid. Det här fick duga och smakade helt ok.
 
 
 

Vackert är det i Värmland!

 
Igår var vi i skogen hela eftermiddagen på jakt med tax Seffrin. Det blev inget fällt fast Seffrin strävade på, men vi kunde njuta av naturen, solsken och ingen vind. Inte det ultimata jaktvädret förstås, svårt att inte röja den egna närvaron för bytesdjuret när det är så stilla, lättare i lite regn och lite blåst. ;- ))
Men många vackra vyer blir det, fint att ha så mycket sjö i närheten. 
 
 
 
Det var märkliga moln på himlen hela dagen. Så här såg det ut när vi åkte hemåt sent på eftermiddagen. Det där blåaktiga längst bort är alltså ett moln!

Jakt igår med tax Seffrin

Rådjursjakt med tax Seffrin igår fredag! Bra upptag, bra jakt i ett par timmar men rådjuret lurade oss.
 
 
 
 

Döstädning p.g.!!!

 
Döstädning tror jag är ett genuint svenskt ord / begrepp, ett ord vi har faktiskt  exporterar. 
Vi har tänkt leva ett tag till men vi måste ta lite ansvar för att rensa bland allt vi samlat på oss. Det är förödande att vi två "ekorrar" bott i samma hus i 47 år (flyttningar innebär alltid utrensningar) och haft gott om förrådsutrymme att bara dumpa grejer i. Vi tänker alltid att "det kan komma till nytta" och så sparar vi och lägger vi på en hylla i källaren. Nu har vi tagit  tag i det här och det har blivit några sopsäckar.  Känns väldigt skönt att bli av med allt sånt som vi inte behöver och hoppas att någon annan kan få användning av grejerna. 

Älgarna bråkade vid saltstenen!

En av älgarna var vid saltstenen  i flera timmar trots traktor som körde förbi.  Vi tror att det var en tjur, den med så vita ben.  En annan älg närmade sig och lade ner öronen till tecken på aggressivitet. Men båda var där länge nära varandra. Kanske ko  och fjolårskalv som var en tjur.
 
 
Flera gånger såg det ut så här, aggressivt. Det är svårt att helt förstå sig på älgar. 
 
Beklagar att det måste finnas reklamfilm nedanför inlägget, jag slipper den inte.

Mina två vanskötta orkidéer blommar fint nu!

Det är konstigt med de här två orkidèerna. Jag köpte dem samtidigt för rätt många år sedan. De var snälla och blommade länge trots att jag inte kan det här med krukväxter och ständigt gör fel. Pelargoner är inte att tänka på, det finns hos mig bara ett par, tre sorters krukväxter  som överlever fast de vansköts, vattnas för mycket eller vattnas för lite eller bara blir bortglömda eller står i fel väderstreck.  
 
Men de här två blommade alltså länge och fick vara kvar i norr-fönstret. Sedan dess har de snällt blommat ett par gånger om år!! Och blommarna verkar bli större för varje år, åtminstone på den vita, den som heter Aphrodite. Och de blommar länge, flera veckor.
 
 

Årjängstrollet i gårdagens solnedgång!

Det här är ju en kontroversiell skapelse, älskad och hatad; Årjängstrollet. Det är en stor figur, inuti finns plats att ha en kiosk och så håller trollets armar upp en scen. Det har genom åren varit många uppträdanden där med kända och okända.  Svansen är en rutschkana. Förr stod trollet på torget och barn lekte gärna  där när föräldrar fikade bredvid. Det var populärt att  klättra på trollets fötter och  åka i rutschkanan.  Numera är det rätt ensamt runt trollet. Det är flyttat till en plats vid parkeringen mellan hotellet och kommunhuset. Igår bildade trollet siluett mot den nedgående solen, vi råkade vara där just då och det blev frestande att föreviga siluetten. 

Roland har invigt nya stekpannan!

Den är liten och smidig, bra att ha med i skogen och steka fläsk i vid brasan! Gjutjärn förstås och långt skaft!

En del av Berlinmuren har vi!

Berlinmuren föll 9 november 1989! Jag har fått en liten bit av muren av en god vän som var med och rev ner den. Obetalbar är ju berättelsen om gränsvakten som kom hem på morgonen och frun frågade vad han gjort på jobbet. Och han svarade att han öppnat gränsen.
- Gå och lägg dig, sa hon och gick till sitt arbete (trodde honom inte förstås)
 
Själva öppnandet var ju mest en slump, inget beslut var fattat, snarare brist på beslut oppigenom i hierarkin.  Delningen av Tyskland efter kriget fick i alla fall stora konsekvenser för hela Tyskland  och en del av dem lever man med än. Fantastiskt att landet fick enas till slut!

Vi gjorde i ordning sommarhuset igår!

Vi byggde  sommarhuset för precis 10 år sedan, lite av jubileum i år alltså.  Det hyr vi ut med  båt veckovis till fiskare under sommarhalvåret och då ser det ut så här. 
 
Det går att vika bort glasväggen mot altanen, trevligt på sommaren
När vi dukar i allrum och på altan så ryms många gäster.
 
 
Kamin finns och den värmer snabbt, mysigt när det är kallt
 
Bastu och gästrum och förråd.
Gästrummet gillar jag med den här fondväggen och gröna växter
Utsikten från gästrummet
Och här är bastun, den vedeldade, tovade ullmössor finns.
 
Ett par sovrum är det i sommarhuset, det här har elevationsbäddar.
 
Jag är svag för guldspeglar och en finns i våtutrymmet på sommarhuset. Köpt på Nysäters Hem o Antik förstås, dom har alltid fina  guldspeglar. Lampan är kopia på en gammal lampa, köpt på något som heter Sekelskifte tror jag.
 
Igår gjorde vi iordning sommarhuset för att kunna vara där själva ibland fram till nästa säsong. Det finns rejäla överdrag för alla kuddar, madrasser och sängar. De är nu alla tvättade i 60 grader. Matskåpet är tömt på kvarglömt och vi har fyllt på med nytt. Handdukar är upphängda och lakan på plats. Hygienartiklar och lite extrakläder hade vi med. Ett par dagars arbete men värt besväret. Nu är allting rent och fräscht, vi kan åka dit och vara där några dagar ibland, det blir oftast för jakt. Ibland tänker vi att vi borde flytta hit och bo här, det är trivsamt, lättstädat och lagom stort för två personer, men än så länge har det inte blivit så. Vi får se hur det blir framöver

Flaggstångsfällning på Liane!

Måste bara ge den här fina bilden ett eget inlägg. Det är Lina som har tagit den en dimmig morgon och bilden  är inte fixad, helt naturell. Flaggstången hade trasslat sig och måste ordnas. Roland tog hjälp av gästerna förra veckan för att fälla ner flaggstången, göra i ordning den och resa upp igen. 

En fin vecka har vi haft med gäster på Liane

Stockholmssonen med familj och hans svägerskafamilj har varit på Liane under barnens höstlov. Det är så roligt att få ha dem här, vi har ju inte träffats så mycket under Corona-tiden. Det blev lite olika aktiviteter som inte är så vanliga i huvudstaden. Klättringen sparas till sommaren men fyrhjulingsåkning i skog och mark blev det ibland, svampplockning vid ett par tillfällen
 
Just den här dagen till ett fint tjärn  för grillning, vattenlek i bäcken och lite svampplockning.
 
 Korvgrillning förstås
 
 
 
 
 
Beredning, tillagning och äting av tjäder blev det också, så gott!
 
Tjäder en dag och rökt rådjur en dag den här veckan, lite ovanlig mat.
 
Här hjälper alla till med att fixa  åtel för vildsvin. 
 
Älgar syns förstås ofta från Liane.  En stannade nästan en hel dag!
 
Plöjning var det runt huset och det blev också möte med arrendatorer. I grillhuset där nere var det förstås eldning och grillning ibland. Det går bra att leka med gungor,  lekhus och ta upp  lekgrejer som finns i källaren. Liane har två lägenheter så det är gott om plats för två familjer med sammanlagt fem barn
 
Ny tv med nya finesser blev det på Liane den här veckan, Peter kom med den!
 
 
Med gemensamma ansträngningar fälldes flaggstången på Liane för att repareras. Lina tog den här fina bilden en dimmig morgon. 
 
En dag åkte vi till Töcksfors köpcenter som nu börjar få kunderna tillbaka (roligt lek-flygplan för barnen!) och en tur till Norge för att tanka billig diesel.
 
Det har på olika sätt varit en händelserik vecka för oss och barnen har med sig nya upplevelser från livet på landet. Vi glädjer oss att äntligen ha fått träffa dem och deras föräldrar, nu dröjer det ett tag till nästa gång.
 
 

Tax Seffrin kom tillbaka hem igen!

Så glada är vi att han kom hem själv från skogen. 
Han började dagens jakt imorse kl 9. Sammanlagt blev det i alla fall tre timmars drev i tuff skogsterräng fram till kl 12.30 då pejlen slutade fungera. Säkert mer jakt som inte hördes. Sen letade vi, ropade och hojtade men ingen tax. Och vi efterlyste honom på facebook, med massor av snälla människor som spred önskan om hjälp att hitta honom. 
 
Klockan 3 fick vi ett telefonsamtal som gladde oss. Grannen Kenneth ringde och sa att Seffrin just sprang förbi hans hus och var på väg nere i kurvan, på  väg hem.  På bilden ovan har han precis kommit till altanen och Roland tar av honom pejlen som alltså inte funkade. Seffrin hade på något vis hittat hem och inte gått i bakspår. Han blev ju inte släppt här hemma. Märkligt att han efter en lång vidlyftig jakt i svår skogsterräng kunde hitta hem direkt. Det är starka små taxben! Oj så skönt! Vi hann bli riktigt ledsna och oroliga. På min facebook kan man se hur han hoppar upp i trappen på altanen när han kommer hem. Nu vilar han med husse  sängen! Varmt och skönt

En gris fick Roland igår! Bra åtel, fixad av barn och barnbarn!

Det var ingen tur på älgjakten igår men igår kväll fick Roland en gris på åteln! Den var nog så där 60 kilo, blir god mat! Bra att ha en viltkyl!
 
Här är en bild på hur barn och barnbarn var med och åtlade på gris-platsen tidigare under veckan! Majs är gott för grisar!
 

Tack Måna!

Tack Måna för alla års soppa i samband med älgjakt på Egenäs! Så himla god är den! Och grattis Rolf som har födelsedag idag!
 
 God soppa med frikadeller
 
Soppgrytan!
 
 
 
 
 
 

Tjädern tillagades av Robin och smakade gudomligt!

Låren fick bli förrätt enligt bild ovan och tillagades så här
Gno låren  i timjan, vitlök och rosmarin. Koka i ugnen på 85 grader (termometer!) i 5 timmar med cava och ankfett. Dra loss köttet, hacka det i små bitar, stek dem. Lägg det  på tunna brödskivor som är stekta och blanda med  smörstekta kantareller och friterad kapris.  Klicka på hemgjord majonäs med dijonsenap o lite vitlök. Lägg på picclade rödlökskivor och riv över parmesanost
 
Tjäder bröstbitar ytter: Gnugga med vitlök och salt och peppar. Bryn dem hela i stekpanna i ankfett och smör, sen i ugn 58 grader i 15 minuter, ös. Ta ut, låt gå färdigt i folie. Det är köttet längst bort i bild
Tjäder bröst innerbitar: Salta o peppra, stek snabbt 20 sekunder på var sida. Detär köttet närmast i bild, det ljusa.
 
Tyvärr syns inte såsen på bild, den var en höjdare. Häll rödvin i stekpannan efter att ha stekt tjäder samt lite gin, (eller enbär) smaka av med vinbärsgelé och viltfond, lite socker. Reducera länge, 20 minuter, smaka av med salt och peppar och frysta blåbär!  Vin som passar i maten och till maten är typ Pinot Noire. Vi åt tjädern med potatisgratäng, stekt lök, dijonmajonäs,  bönor och sallad. 
 
Jag får reservera mig för att jag missuppfattat något av matlagningen. Roland får gärna skjuta tjäder lite oftare! ;- ))
 
Idag är Roland på älgjakt ute på Egenäs, ska bli spännande att följa. Det blir traditionell kålsoppa senare idag. Liane-gästerna drar hemöver, en fin vecka har vi haft tillsammans

Plöjt på Liane - Prästgården!

 
Det är bastanta plogar våra arrendatorer har, flera skär och ett par traktorer, det mesta på gården ska plöjas i år. 
Det har varat flera dagar och det är förstås mer som ska plöjas än bara här.. Hos oss blir det kanske 40 hektar om man undantar det som ska vara betesvall för kvigorna nästa år. 
 
 
Så här blir det uppifrån, en del i alla fall. 
Imorgon blir det recept på tjädern!
 

Två nya hus byggs i Svensbyn! Sillerud lever och utvecklas!

Det var länge sedan sist, men nu byggs två nya hus i Svensbyn. Svensbyn är vår närmaste tätort vid E18, 5 kilometer härifrån. Där  har  vi mack,  butik och skola.
 Det är ett hus till höger här med två huskroppar och ett hus till vänster längst ner nära Svensbysjön, det har också två huskroppar. Fina lägen är det, nära sjö, skola, shopping och buss!
 Enligt kommentar från Rickard så byggs till och med ett tredje hus längst bort vid vägen, på höger sida, men det syns inte härifrån
 
Återkommer med recept på tjädern!
 
 
Beklagar reklamen i inslaget här nedan, jag kan inte slippa den! Nu är det inte bara bilder utan också film, så ledsamt!

Tax Seffrin var hos veterinär i Årjäng idag!

Han sövdes och fick tandvård, blev av med tandsten. Det var inte så mycket men bra att hålla efter så det inte blir mer. Det tog nästan en timme och vi fick inte vara med. 
 
 
Beklagar reklameländet nedan! Extra trist att Postkodlotteriet dyker upp ibland. De är stora bidragsgivare till vargkramandet i vårt land. Vi har avsagt oss deras reklam i brevlådan och på annat vis

Tjäder-äting blir det idag!

Idag ska vi äta tjädern som Roland sköt. Det blir inte jag som lagar till den utan R. som är en av gästerna på Liane nu. Ska bli en spännande måltid . Tjädern har hängt i viltkylen några dagar. Barnen och barnbarnen som är på Liane nu, var förstås med och kollade förberedelserna. Livet på landet innehåller mycket som är nytt och annorlunda. Häromdagen var det påfyllning av åtel för vildsvin, idag blir det fyrhjulingstur i skogen med svampplockning och senare kanske vara med o kolla på tandstensborttagning på tax om det finns plats hos veterinären. 
 
Igår var det god lunch på Travmuseet i Årjäng och en tur till Töcksfors köpcenter som nu åter börjar fyllas av kunder. Det har i stort sett varit tomt under Corona-tiden. I samband med det blev det också ett besök i Norge,  en tur över gränsen för att Roland skulle tanka diesel mycket billigare än i Sverige. 
 
Beklagar reklaminslagen som läggs in på min blogg. Jag kan inte soppa dem numera, förr betalade jag för att bli av med dem, men det går inte längre. Trist att numera är det inte bara reklambilder utan också filmer som syns här nedan.
 
 
 

Förra årets vinterdekorationer!

Det var enkla arrangemang under fönstren förra vintern, men funkade. Siktar på att göra nåt liknande nu i år också, men kruxet lär bli att få tag på ljung. Den verkar vara slutsåld.

Ny tv på Liane!

Vi fick god hjälp av Peter R. på Elon i Årjäng att få  en ny tv på plats på Liane. Det var inget fel på den gamla teven men det är nu ett nytt system för marksänt som äldre apparater inte klarar av så då måste man byta.. Tacksamma är vi att vi fick god hjälp med detta. Tack Peter och Elon!
 
Nu fungerar svenska kanaler och även tyska kanaler! 

Mobacks - en fantastisk butik nära Ålåsen!!!

När var i Ålåsen och vi kom till närmast butik så var förväntningarna inte så höga, men en o en halv mil bort fanns en suverän butik, Mobacks!  Vilken fantastisk anläggning mitt i byn i vildmarken!!!
 
Här fanns allt!!
 
Hemlagad mat av olika slag
 
Vi köpte Calles bea, jättegod!
"Förhandlingsbart pris" Vilken kul idé!
 
Närplockade hjortron köpte vi också.
 
Närproducerade ostar!
 
Färskfoder till hundar!
Hantverksförsäljning! Fina saker
Jag köpte vasen i mitten, så fin till blommor
 
Stickat
 
Fiske i olika former är stort här med många sjöar.
 
 Det här är en såmaskin för gräsfrö och annat. Den hade man framför sig, tryckte på spakarna så spreds frön
 
Sen var det ett stort bord för fika och soppa också.
 
Annonserna vid ingången till butiken kan man bara hitta här, långt ute på landet:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vackra bilder från Ålåsen!

När man kommer upp en bit på åsen så blir utsikten fantastisk med solen på väg ner över dimmorna, det är bara att njuta av utsikten mot fjällen därborta
 
Och längre bort skymtar ännu högre fjäll
 
Många renar har gått här på morgonen eller natten. Vi hade en helikopter från samerna över oss för att hålla koll på renarna. Roland pratade med en av renskötarna. Egentligen hade man velat ha renarna i skiljning o slakt på kalfjället, men de hade vimsat ner i skogen och det var tidsödande att få tag på dem.
 
Renarna går gärna på väg, lättare än i skogen
 
 
 
 
 
 Hottagssjön
 
 Med automatik tänker man att det betyder komma in på en väg som är sämre underhållen. Men det var ibland tvärtom, de vägar som underhölls enbart av privata markägare kunde vara bättre.
 
Det här improviserade konstverket är ju en påminnelse om gamla tiders jordbrukande. En plog.

Valsjöbyn ligger rätt nära Ålåsen.

Ibland har den årliga harjakten varit förlagd till Valsjöbyn, med boende på plats. Det är en liten ort i vildmarken i nordvästra Jämtland nära norska gränsen, men egentligen en världsberömd plats. Från Valsjöbyn är Ann-Margret, "Djuret", berömd internationell skådespelerska, älskarinna till Elvis Presley. I Valsjöbyn bodde författarinnan Kerstin Ekman i 24 år, hon skrev manus till filmen "Varg" som spelades in här i byn. Huvudroll hade Peter Stormare och regissör var Daniel Alfredsson.  Peter  bodde under tiden i Valsjöbyn, hos tant Myhr. Och länge efter filminspelningen ringde Peter till tant Myhr och kollade att hon mådde bra, en omtänksam man.  Premiär på filmen var i Valsjöbyn 2008, med stort internationellt pådrag. Det är inte så ödsligt i vildmarken som man kan tro!

Antiklimax Strömsund!

 
En dag på harjakten i Ålåsen måste Disco vila sin onda tass. Vi fick alltså en halv dag över och bestämde oss för att åka 4 mil  till Strömsund för ett besök och lunch. 
En märklig upplevelse på vägen dit var den långa raksträckan; alltså 8 kilometer utan en sväng på vägen!!
 
Nästa upplevelse var Ströms Vattudal, hemort för Jätten Jorm, Dunderklumpen, Filifjonkan och de andra av Beppe Wolgers figurer i ett populärt barnprogram på tv under 80-talet. 
 
Så kom vi då till infarten till Strömsund. Men där var det tvärstopp från västra infarten över bron där vi kom. Helt stängt helger och passage med lots vardagar. Vi frågade på macken hur långt det var att åka en annan väg och hon svarade att det var 4 mil extra. Då gav vi upp. Så harmligt, en gång i livet vill vi besöka Strömsund och då är det stängt!!
 
 
Men vi fick alltså chansen till vårt livs första besök på en Dollarstore-butik eftersom den ligger före bron. Och det var förfärligt! Plastigt, grällt och massor av engångs. Vi försökte gå runt och kolla men blev lätt illamående av det vi såg. Det var så motbjudande. Så vi åkte tillbaka till Ålåsen igen, lagade lunch själva och umgicks med våra hundar.