Rådjursjakt på Liane idag nyårsafton

Vilken fantastisk dag med lite snö, strålande sol, helt vindstilla, någon minusgrad men dagsmeja i solen och rådjursjakt. Det var så bländande starka färger.
Vid  Tjärnshaget
Tjärnshaget
Severin har pejlen på ryggen. Det blev flera släpp idag. Första rådjuren gick bakom oss och försvann upp mot Prästgården och när vi sökte dem senare vid Brogärdet så hade de gått över bron till Brobacken.
Här började han driva i kopplet och kände de färska rådjursspåren på Brogärdet.
Utsikt mot badplatsen Signebyn
Liane västerifrån
Roland kollar var Severin är.
Pausar blev det i grillstugan på Liane med Roland, Kjell, Jonas, Joakim, Mikael, Lars-Åke, Maria, Julia, Clara, Carin, Robin, Lina,  Bill o Bobo. Grillstugans väggar är enkelt att lyfta bort vid behov och nu var ett fint tillfälle att låta solen lysa in. Solen smälte snön på taket så det droppade.
Skönt att ha Lianehuset. Det är fint i vinterskrud också.
Utsikten från Liane österut mot Prästgården. När den här bilden togs var klockan exakt 12.00
Carin o lille Bill. De har också varit ute mycket idag fast inte med på jakt som Bobos pappa Robin. Sista släppet väst om vägen vid Blåsåsen så såg alla rådjur men ingen kunde skjuta.
 
 

Rådjursjakt

Helt fantastiskt väder, strålande sol, vindstilla, runt nollgradigt och rådjursjakt. Mer bilder och text i kväll.
 
 

Farfar söver lille Bill

Farfar berättade sagor för lille Bill så han somnade i går kväll!
Idag är det rådjurjakt på Liane i strålande solsken!

Bobo på Liane

 

Rådjursjakt på Liane ...

... blir det i morgon nyårsafton. Och vi ska på kvällen bjudas på Pulled Älg av våra gäster. Spännande!!!

Himlar blir så banala på nätet!

Och det är mängder varje dag! Men i verkligheten är detta en mäktig syn, så här såg det ut i Signebyn när jag promenerade dit med lille Severin i sen eftermiddag. Himlen riktigt flammade i värsta färgerna och de var ännu starkare på riktigt än här.
Roland har flängt runt på fyrhjulingen
Och barnfamiljerna på Liane strävar och lagar mat för att bjuda oss på köttbullar i kväll. Ska bli trevligt.
 

"Och natten viskade Annabel Lee"

Lyrik har jag inte läst förut. Nja, jag har försökt några gånger, men inte förstått, inte tyckt om. Gissar att det jag läst varit för svårt eller för gammaldags eller för barnsligt, helt enkelt inte passat mig.  Nu har jag fått en bok som jag fastnat i, den är bra. Fördelen med lyrik är man kan läsa en liten stund och sen sluta, slå igen boken och det räcker. Man måste inte, som med Knausgård,  ha flera timmar på sig varje lästillfälle. Det passar nu när det är mycket annat på gång. Och jag märker att jag återkommer gärna till  textstycken om igen, tolkar om varje gång, tänker nytt. Sen kan man hoppa omkring i boken förstås, det finns ingen handling som måste följas. Det går att välja långt eller kort eller en rubrik som verkar bra. Just nu återkommer jag ibland till de här raderna:
 
"Hem
 
Huset jag
byggde av mina tankar
brinner
härjas av eld
lyser i natten
får mig att hitta hem"
 
Va roligt att jag har fått en bra lyrikbok! Skaffar nog mer av den här författaren: Bruno K Öijer. Jag märker att detta att läsa lyrik är lite som att se på konst; upplevelsen går förbi intellektuella barriärer, blir mer direkt. Gissar att när man läste lyrik i skolan så tvingades man analysera sönder texterna i just intellektuella resonemang, det omedelbara intrycket blev lite förstört, eller åtminstone försummat.
 

Måndag med Bill- och Bobofamiljerna!

Idag har vi varit nere vid Signebybryggan, grillat, eldat och åkt pulka med Bill och Bobo. Det var lagom kallt och vi tog en promenad ner dit. Gossarna skrattade och skrek när det gick fort med pulkorna!
Det var vackert väder ut över Östra Silen,  fast på bilden ser det mycket mörkare ut än det var på riktigt. Solen bröt nästan igenom ibland. Isen ligger tjock inne i viken 12- 15 cm borrade Roland till. Men in emot älven är det drag förstås. Bröderna Olson var ute och ismetade.
Bill var glad. Bamsevantarna matchade pulkan men det var en slump ;-)
Bobo gillade också det här. Han älskar att vara ute, vill inte gå in.
 
 
Farfar högg ved och gossarna var stormförtjusta i det, bar glatt ved till brasan uppe vid grillplatsen.
Lyxigt med en fin grillplats här uppe på kullen. Fin utsikt över sjön
 

Fräck hare!

Haren har försökt gå opp i rutschkanan! Det är lite spöklika djur, kommer där man minst anar
Det var mycket harspår i trädgården på Liane i går! Lite provocerande för en harjägare.
I rutschkanan där hade haren försökt ta sig opp!!

Gårdagens äventyr

Hjälpa Markus och blåsa ut födelsedagstårtan
Grilla korv i grillhuset på Liane

Alliansen kapitulerade villkorslöst!

Det var klokt att hejda nyvalet, det hade rimligen inte ändrat några förutsättningar. Men att Alliansen sen skulle kapitulera villkorslöst i förhandlingarna med det röd-gröna blocket var ju en chock!
 
Så här skrivs i en artikel i DN idag
 
"Den kvarstående frågan är dock varför någon ska rösta på partier som tecknar överenskommelser om att inte arbeta i riksdagen för att få genomslag för sin politik, utan som i stället lovar att lägga ner sina röster om man riskerar att få stöd för den."
 
http://www.dn.se/debatt/alliansen-har-villkorslost-gett-upp-sitt-eget-inflytande/
 
 

Fortsatt kallt!

Just nu kl 22.30 är det fortsatt kallt, -14 grader och jag antar att det är ännu kallare i Signebyn och  Svensbyn och Årjäng. Vi brukar ha någon grad varmare här. Lite snö finns på marken så det ser ut som riktig vinter, inga mygg säger Roland förnöjd.
 
Vi packade ner lille Bill i vagnen vid middagstid, jag o Carin och gick en rejäl promenad, runt Signebyn och tillbaka. Skönt var det. Sen grillade vi korv på Liane, lekte med pulkan och väntade på kusinfamiljens ankomst.
 
Då åt vi tillsammans här och firade Markus födelsedag och liten julafton med några paket. En fin dag har vi haft!

"Jaa må han leva.....!"

Lille Bill sjunger för sin pappa Markus på födelsedagsmorgonen på Liane! Han tar i ordentligt, har tränat innan! ;-). Farfar och mamma är med förstås och klämmer i.
Grattis på sängen förstås med ljus i "dammsugare"
 
Solen bjöd på en fantastisk uppgång denna morgon. Ett färgspel i rött och gult. Bilden gör den inte alls rättvisa. Det var mycket starkare färger än det som syns här.
Bild från Roland som släpper Jazz i Lilyckan men den är också mycket blekare än verkligheten. Mäktigt var det i alla fall.

Idag kommer Carins syster-familj till Liane!

Idag kommer Bobo-familjen också till Liane!! Det är alltså liten kusin till barnbarn Bill med mamma och pappa. Här syns klättrarstark pappa till Bobo, Robin och  så Bobo till höger i bild.  En himla mysig familj är det och vi ser fram emot att få vara tillsammans den här nyårsveckan.
I kväll /  sen eftermiddag, blir det äting tillsammans här, födelsedagsfirande av Markus och så pytteliten julafton med några små paket. Hoppas de tar det försiktigt med den långa resan från Stockholm och att vädergudarna är på gott humör så det inte blir någon halka och snöstorm!

Middagssovpromenad till soptippebacken!

Fantastiskt vackert väder, strålande solsken och några minusgrader fick vi på vår middagssovningspromenad till soptippebacken jag och lille Bill. Han knoppade direkt och sov sen helt lugnt bortåt ett par timmar i vagnen. Vi sa hej till Roland som jagade med dunkerstövaren Hej och så hem igen. Vilken mysig dag vi har haft! Den avslutades med att Markus och Carin bjöd oss på middag, "tupp i vin", omväxling till julmaten!
 

Det blir inget extraval!

Det ser ut som om Löfvén äntligen backar och tar sitt förnuft till fånga. Han väntas kalla till presskonferens idag 10.30 och meddela beslutet om att det inte blir något extraval. Visst var det ett förhastat beslut och kritiken har inte varit nådig, både internt och externt. Ingen radikal förändring kan åstadkommas med ett extraval, bättre att söka andra vägar till ett politiskt samförstånd som gör det möjligt att styra landet.
http://www.expressen.se/nyheter/klart-det-blir-inget-extra-val/

Några cm spårsnö och -10 grader!

Så är det nu på morgonen.  Om jag får gissa nåt så kommer Roland att jaga hare idag! ;-) Snön föll igår kväll när vi for hem, mer i Karlstad, mindre här, men i alla fall lite.

Barnbarn Lovis i Umeå!

Umeå borde inte ligga 100 mil härifrån! Vore så roligt att kunna träffa barn och barnbarn där uppe också under julhelgen. Men tacksamma att vi får bilder o skype ibland. Här är lilla Lovis på vinterpromenad. God och glad tjej!
 

Färjestad förlorade!

Oj, vilken match det blev mot Luleå! Först så var det nåt fel på Luleås flygresa till Karlstad så matchen som skulle börja 16.00 kom igång först  en och en halv timme senare. Tur att vi hade god mat att syssla med men väntan blev ändå dryg. Sen kom inget mål och inget mål och inget mål. Med två minuter kvar så gjorde FBK ett mål och arenan nästan ramlade omkull av jublet. Det var ju en solklar vinst. Bara det att målet blev bortdömt efter videotittning och tydligen ( enligt alla värmlänningar!) på osäkra grunder. Sen blev det förlängning utan mål och så straffar som Luleå vann! Ok matchen slutade fel och oförtjänt med förlust för FBK men om man ska säga nåt positivt om den så var den spännande hela tiden, till sista minuten. Publiken har svikit FBK under den här säsongen, men ikväll var det ungefär 7500 på arenan som tar så där 8500. Bra siffra!

Försenad match!

Skulle ha börjat 16.00 men börjar kanske 17.20. Suck!

Hämtar ved!

När det är så kallt är det mysigt att elda i vedspisen på Liane. Bill, Julia och Clara hjälper Roland att bära in nu.
Precis nu har vackraste soluppgången varit! Ett riktigt skådespel vid 10-tiden på morgnarna.
 

Kallt och solsken!

- 15 var det som kallast idag på morgonen. Riktigt bistert men en vacker soluppgång är det nu kl 10.  Vi laddar för att åka till Karlstad, Löfbergs Lila Arena och se en hockeymatch mellan FBK och (tror jag) Luleå.. Lille Bill och mamma Carin får roa sig på egen hand här hemma  under dagen. Kanske kan det bli någon stund med Julia och _Clara om de är hemma.
 

Juldagen på Murstenstjärn!

Till slut, efter en god stunds iakttagelser och funderande så ville lille Bill också åka på farfars rattkälke. Den är sen han var liten, en riktig stolthet var den då, allra finaste. Hans pappa Thyko köpte den åt honom hos Tor på Furnäs. Vantar gick också att få på lille Bill idag. Det går inte alltid.
Lite prat med grannen Stig som kom på sin fyrhjuling
Och Mikael och Julia och Clara. Clara hade fått en is-spark-cykel till julklapp
Klubba och puck är kul, men mamma får hålla i handen när det inte går an att ta på sig hjälm. Envis!
Korvgrillning gick också och en liten brasa att värma sig vid. Obs Carins skridskoåkning längst upp till höger. Hennes första tur sedan hon gick på mellanstadiet, men takterna sitter i. Hon kunde åka både framlänges och baklänges.
Bill grillar och Markus hjälper till. Clara grillar också och Jula sitter bredvid.
Julia, Bill o Carin
Fyrhjuling är oumbärlig här där vi bor i de värmländska skogarna.
Carin med klubban i högsta hugg. Bra med skridskoträning nu, vi såg på tv att isen i Vasaparken, bredvid där familjen bor, nu är spolad och i ordning. Massor av stockholmare åker. Nästa år kan det vara dags för lille Bill.
 Carin och lille Bill.
Innan vi gick upp till tjärnet så gick Carin och jag runt Liane med Bill, en sovtur, sen strävade vi på med barnvagnen upp till tjärnet genom ett fruset snölager på vägen upp dit.  Fantastiskt väder, strålande sol och några minusgrader. Markus tog en springtur.

Julaftonsbilder igen då!

Perfekt att ha en liten julgran här hemma, en som står på bänken i vardagsrummet. Då finns plats på golvet för barnbarnssaker och hundar. Lille Bill klädde den så fint.
Stort paket kämpar Bill med att öppna
Favvojulklappen blev nog detta storlego med storbil.  Tack Jenny!
 

Skypade med son Mattias och fru Risa ...

... gjorde vi på julaftonskvällen när de tog upp sitt julpaket från oss. Funkar bra både i telefon och i dator, här i telefon. De hade önskat många ätbara svenska specialiteter, såsom digestivkex, choklad,  osv. Sen var det med kattleksaker med kattmynta och Hanna o Mimmi blev genast intresserade, men de syns inte på bilden.

I morgon Annandagen blir det hockey ..

..i Karlstad, också en tradition sedan många år. Roland o jag, son Markus, Anders, Annelie, Peter med dam och så Evert. I morgon bitti gör jag i ordning bilderna från dagens utflykt med lille Bill-familjen  med skridskor och kälke till Murstenstjärn. Det var kanonfint, några minusgrader och strålande solsken, 12 cm tjock is och trevligt sällskap. Just nu kl. kvart i elva så är det rejält kallt; - 14 grader!

Julaftonskväll i Missionskyrkan med sång och musik

Midnattskonsert i Missionskyrkan i Årjäng är tradition varje år för oss och för många andra. Vacker sång o musik
ä
Syskonen Jonehög sjöng fint
Nyhet för mig med fantastisk flöjt och klassisk gitarr av Lövings
Allt igenom väl sammansatt program som avslut på julaftonskvällen. Alla väntar  på Oh helga natt som final. Den var  förstås fint framförd av syskonen Jonehög, men för mig är nog ändå den en solosång.
 
 

Skridskoåkning blir det ...

... bortåt ett-tiden idag. Roland har borrat på Murstenstjärn och isen är tjock. Kanske pulka och spark till lille Bill. Vi tar med ved och grillar korv också. Innan dess ska vi gå ett "sovvarv" med Bill.
Senare idag lägger jag ut bilder från Missionskyrkans julkonsert igår kväll-

Julafton

En gran till måste kläs, den vi har här hemma. Bill gjorde det med stort allvar och fortfarande gärna flera på samma ställe. Han pratade hela tiden och kommenterade det han hängde upp, kulor, stjärnor, tomtar och glitter. Skrattade när han fick se sig själv i en stor kula. Jag lyckades med konststycket att ställa in kameran fel så alla bilder är suddiga! ;-(
En "riktig" tomte förskräcker Bill så mycket så det fick bli en farfarstomte. Och Bill tackade för klapparna.
Ett jättepaket kom och så ett till. Den mest uppskattade klappen, storlego och brandbil (Tack Jenny!)
Ett av farfars paket hade Bill dekorerat extra mycket.
Alfonsbok med flikar som gömmer var bra!
 
Det var en fantastiskt fin julafton för oss. Några paket har vi sparat till lilla julafton när kusin Bobo-familj kommer¨.
 

Vinterkyla!

Äntligen lite vinter här. Inte nån vidare snö förstås, men i alla fall - 9 grader nu på juldagsmorgon. Helt rätt att det fryser till ordentligt innan snön kommer. Vi får hoppas att den kommer.
Senare under dagen kommer bilder från julkonsert i Missionskyrkan och från gårdagens julfirande här hemma.

Bilder från dotter o barnbarn i Umeå

Några minusgrader har dom och lite snö, men ännu ingen vargavinter. Barnbarn Lovis
Lovis gillar att kolla ut genom fönstret på fåglarna.
Barnbarn Isak önskar God Jul
Lovis favvo-julpynt!
Vi testade att skypa igår julafton men det funkade inte så bra med uppkopplingen så vi pratade i telefon istället flera gånger.
Senare kommer bilder från julfirandet här hemma med lille Bill-familjen och från julkonserten i Missionskyrkan

Bilder och text om julaftonen och julkonserten på kvällen....

.... gör jag i morgon. Nu ska jag sova, vi har precis kommit hem från Missionskyrkans fina julmusik.

Julmat - Kalle Anka - klappar!

Ja, i den ordningen blir dagen! Same procedure as last year, same procedure as every year faktiskt. Och ingen ville ändra. Pratat med dotter i Umeå har vï gjort och återkommer senare. De var mycket tacksamma för present från Seattle! Vi hoppas på att kunna skypa med son Mattias där.

Bill har klätt granen!

Han envisades med att sätta alla kulorna på samma ställe först. Men det blev fint till slut! Jag återkommer med bilder imorgon!

Man måste se det här!

Malin  förlorade sin man och två barn i tsunamin, men fick behålla en son i livet. Hon har gått igenom hela helvetet av att förlora det som gjorde livet värt att leva och kommit  genom  det med att bl.a. skriva böcker och reflektera runt sina upplevelser. Och det är inte ytligt en enda sekund, det finns inga schabloner med i hennes beskrivning. Det är naket och ärligt, och hon delar med sig av sanningar som är överrumplande.   Hon kommer nära livet självt och döden på ett sätt som breddar förståelsen av hur det är att befinna sig år efter år  i gränslandet mellan liv och död. Självklart är det många som delar hennes upplevelser av förlust, det var 16 barn som blev föräldralösa i tsunamin, annars är det endast en dryg handfull i Sverige varje år.  Men få kan öppna upp och dela med sig som hon gör och hon poängterar också att varje sorg är helt unik.
 
Malin tvingas att bearbeta existentiella frågor med ett djup som tack o lov de flesta av oss aldrig kommer i närheten av: "Uppvägs den oändliga sorgen över de döda av det faktum att jag har ändå har haft glädje över  dem när de levde"?  Förenas de som finns kvar i sin sorg eller kan de glida   isär i sorgen? När är det "lämpligt" att dö och när är det för tidigt?
 
Malin valde döden vid en tidpunkt  men räddades till livet och lever nu ett liv där hon orkar bära med sig sitt förra liv och sin alltid  närvarande sorg och ändå ta sig framåt. Det finns ingen väg tillbaka bara en väg framåt och den gamla Malin är borta, det finns en helt ny Malin nu, med nya tankar och nya känslor och nya erfarenheter. Jag lyssnar på hennes berättelse helt andäktig, suger in varje ord!
http://www.svt.se/min-sanning/se-program/min-sanning-malin-savstam-ahlstrand-sasong-6-avsnitt-5?autostart=true

Lille Bill i Värmland - äntligen!

Springer och hälsar på farfar som hämtar vid tåget.
 

GOD JUL!

Till Er alla på blogg och Facebook  En God Jul önskar jag och Roland! ( Fast jag kommer allt att skriva dagbok här under helgen också! Den tar inte julledigt)

"Sången om Värmland"

Så här nostalgisk kan man bli om man är värmlänning och bor i Stockholm! Erikas sång är fin.
https://www.youtube.com/watch?v=P7UfTII2OME

Klart med ....

... skinkan, den är kokt. Städningen i badrummet är färdig och det mesta av tvätten är fixad så det finns rena lakan till julgästerna. Gubben hämtade den specialbeställda sillen hos Lisbeth och handlade en del annat i Årjäng som inte finns på Ica Sillerud. Städningen av julgästernas hus är också klar. Och sista julkortsskíckningen på email. Gubben är julfin och nyklippt, stubb med apparat.
 
I morgon ska det golvstädas i hela huset och så julklappsinslagning av det sista. Tidtabellen har hållit så långt och sabbades inte av några synliga rådjur runt huset !  ;-) Det kunde fort ha blivit något släpp i så fall.
 
I morgon kommer lille Bill med familj!!! Ja, va roligt det ska bli! Och vi får rå om dom en dryg vecka.

Vacker hund tax Severin!

Skryt, skryt, skryt!!! Han är fin lille Severin (Seffrin!),  drygt halvåret gammal,  tycker jag. Ok, han blir inte strävhårig som vi tänkte oss, utan korthårig. Men välbyggd, muskulös och kraftig. Han är dessutom trygg och verkar utvecklas till en användbar jakthund. Söket är väl än så länge normalt, inte så där suveränt stort som både Anton och Oskar hade, men det duger och han är trägen när han kommer lös. Han markerar väl när han får vittring på vilt. Han börjar på att våga sig över bäckar och vattenpölar, förut var han lite pjoskig. Skallet är mycket bra, dubblar gör han - växlar mellan grovt och fint och han  hörs bra.  Han öser ordentlig när han är nära och glesare i skallet när han är längre ifrån. Han driver en god stund tills han kommer långt efter och tappar kontakten med rådjuren. När han tappar så går han tillbaka och runt i cirkel för att leta - det är bra.  Alla gillar ju sin hund och jag gillar min! Han är dessutom trivsam att umgås med, jätteviktigt.

Skarpt läge i julförberedelserna! Skinkan ska kokas!

Grytan ska på spisen, skinkan kokas för att svalna tills i morgon och griljeras. Det tickar på. Granar ska in idag för att kläs av tjänstgörande barnbarn, lille Bill, imorgon! Och sist men inte minst, gubben ska göras julfin med klippning.

Vi kanske slipper nyvalet!!!

Nyvalet ser ju ut att bli ett gigantiskt magplask, som Lena Mellin i Aftonbladet uttrycker det.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article20060676.ab
Och visst har hon rätt. Inget ser ju att lösas med nyval, positionerna efter det valet blir uppenbarligen samma som före. Uppgifter gör gällande att Löfvén gjorde som han brukade som facklig förhandlare, dvs trodde att han kunde hota Alliansen med nyval (strejk!) för  att få som han ville. Och när taktiken inte lyckades så måste han löpa den felaktiga linan ut trots massiv kritik både internt inom S och externt..
 
Men nu påstås att det sker hemliga förhandlingar mellan S och Alliansen för att få fram lösningar som gör det möjligt för en minoritetsregering att styra landet.
http://www.dn.se/nyheter/politik/hemliga-samtalen-som-kan-stalla-in-nyvalet/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/hemliga-forhandlingar-kan
Och man får tacka för det, att det plötsligt visar sig lite förnuft också mitt i alla dumheter från S och MP den senaste tiden. Nyvalet ska ju inte utlysas förrän tidigast den 29:e december så än finns lite tid. Nu ger sig alltså Löfvén in i det som han borde ha gjort när budgeten föll, det som Regeringsformen säger; det ska göras minst tre försök att komma överens först innan man tar till nyval. Det enda orosmolnet är att det är Magdalena A som lär leda förhandlingarna från S sida. Hon har inte direkt utmärkt sig för smidighet,  klokskap och gott omdöme eller hur man ska uttrycka sig för att vara diplomatisk.

Morgon i Umeå, barnbarn Lovis!

Lilla Lovis vill gärna kolla ut genom fönstret. Och här i Umeå är det lagom med snö och lagom kallt inför julen.
 

Jultallrik på Stationscafét i Svensbyn

Igår äntligen kom vi iväg och åt jultallrik på Stationscafét i Svensbyn vid Ica Sillerud. God mat, mycket mat och vackert dukat var det! Och så trevligt som alltid att komma dit.
 

Spenderbyxorna på i Årjängs kommun!

I princip två kommunalråd, ett för S och ett för Töcksforsalliansen,  blir det nu med fullmäktiges beslut; att arvodera vice ordförande i kommunstyrelsen Kjell Arne O (KD, Töcksfors)  med en  bit över 100.000  kr per år och ersättning för förlorad arbetsförtjänst.  Det uppdraget har tidigare varit utan arvode. C reserverade sig mot beslutet.
 
Sen avsätts pengar för "strategiska insatser" i kommunstyrelsen motsvarande en halvtidstjänst.  Om man får vilt spekulera i  (och det får jag ju numera! ;-) ) vad som döljer sig bakom den något kryptiska formuleringen, så kan det vara täckmantel för att finansiera politiska råd och dåd till S och Alliansen,  från någon erfaren politiker från den västliga kanten av kommunen. ;-) , någon som man har vänt  sig till förut, fast hittills gratis antar jag. Den som lever får se vad det kan bli. C reserverade sig även mot det beslutet.
 
Töcksfors och dess politiska Allians flyttar fram positionerna kan man konstatera. Fast än är väl S åtminstone kvar i båten,  även om man numera delar roddarplats med Töcksforsalliansen, varsin åra liksom. Om båten ska gå mest åt väst eller mot mitten  beror på vem som är starkast förstås.
 
Gårdagens beslut  kan gissningsvis spåras tillbaka i den överenskommelse som ledde till det samarbete vi nu ser mellan S och Alliansen i Årjängs kommun. Klart att Töcksforsalliansen  hade krav för att stödja S och Daniel S som kommunalråd. Kanske är det de kraven som uppfylls först nu?
 
Ekonomin i kommunen måste i alla fall vara god eftersom man kan kosta på sig såna här extravaganser i kommunledningen.

Skogsdag idag söndag

Nästan hela aspen är skalad av hungrig älg!  Detta är verkligen favvomaten.
Lite isskimmer på Östra Silen idag middagstid och det hann bli ännu mer fram på eftermiddagen. Några minusgrader har vi och ingen sol idag.
Några timmars klättrande i terräng blev det idag när vi släppte Severin upp och ner på åsar och i röjd skog. Skönt att vara i skogen, få rörelse och frisk luft. Bästa dagarna!

Mer svamp blev det idag!

Inte riktigt så mycket som igår men ändå en bra skörd. Det var det jag inte fick med mig igår för jag hade ingen kasse och ta i då. I dag var det fruset och man kunde liksom bryta av svamparna! ;-) Men trattisarna är inte så känsliga, funkar bra ändå.  Men så här sent på säsongen får man vara noga med att göra rent i röret inne i svampen, det är barr och lort i nästan alla.

Revirmarkering råbock

Barken är avskalad nertill på det lilla trädet. Där har råbocken gnott med hornen och med doftkörtlarna vid hornfästet för att markera platsen med sin doft. På marken nedanför har han sparkat bort mossan och urinerat för att ytterligare peka ut vem som härskar i området. Idag gick jag på flera såna här revirmarkeringar, men Severin fick inte opp någon. Vi gjorde två släpp, han skällde ivrigt vid ett par tillfällen men det var väckskall, han fick ingen ordning på spåren. Hej släpptes på hare i morse men inget upptag där heller. Så är det ibland (ofta till och med) Men jag har haft en fantastisk dag i skogen och gått i timmar i kuperad terräng. Nyttigt för mig som har noll flås! Mer bilder senare från den här dagen. Plockade svamp idag också ;-) Tog de jag såg i går men inte orkade få med mig då.

Kortaste dagen på året!

Idag är kortaste dagen på året om jag fattat rätt. Här hos oss i Sillerud är solen i praktiken oppe så där från halv tio till halv tre. Hos dotter-familj i Umeå är det ljust från ungefär 11.00 till 13.00. Då passar man på att gå ut för att njuta av solskenet. Häromdagen kom lagom snö också så nu är det riktigt julfint. När lilla Lovis tröttnar på att sitta i vagnen så blir hon buren av snälla storebröder. Jag har en känsla av att de kommer att bära sin kära lillasyster genom hela livet på starka armar. ;-)

Jakt- och svampdag!

Östra Silen är vacker nu också, inte bara på sommaren. När den här bilden togs var klockan 14.00. Solen var på väg ner och närmade sig horisonten. Idag gick den upp så där vid halv tio och ner vid halv 3. Imorgon är årets kortaste dag, sen vänder det.
Vi laddade upp med grillad korv och en fika, jag och Roland och Thomas. Sen ställde de sig i pass och jag släppte Severin. Det dröjde en stund innan han fick opp men sen drev han fint, med hörbart dubbelskall, fint och grovt växlande. Han får nog behålla det, inte bara som valp i "målbrottet". Tyvärr gick skyttarna ur pass så det blev inget fällt. Severin återfanns på en liten "ö" i ett sankt område. Han vågade sig inte därifrån, men presterade ett vilt ståndskall och fick uppmärksamhet förstås, blev räddad! ;-) Sen var det för sent att släppa om.
 
 

Massor av svamp!

Det är osannolikt att hitta så mycket svamp i skogen några dagar före julafton! Enstaka ok, det händer men idag var det utan ände med både gula och trattisar. Ändå var det inte en svamptur utan jakttur utan fokus på detta. Nu rensar jag svamp och det blir stekta kantareller med till kvällens middag. Trattisarna hamnar på tork. Vilken fin dag vi har haft. Mer bilder kommer senare när jag fixat svampen. ;-)
 

Agenda

Idag blir det först lite fejande i badrummet, men inte mycket, för det ska bli omgöring där i mitten av januari. Sen omplock i frysarna så det som behövs mest under helgerna finns närmast till hands. Dagvill har jag blivit och tänkte att lille Bill-familjen kommer på måndag men det gör de inte. De kommer på tisdag, dagen före julafton. Sa fel till Julia och Clara gjorde jag. Det blir ett släpp på rådjur idag med Severin också när Roland o Thomas har jagat hare färdigt ute på Egenäs.
Uppdaterat : Idag har jag pratat med lilla Lovis i telefon igen! Hon är en babbelmoster.

Väst med vargstål!

Nu har vi skaffat en skyddsväst med vargstål för att försöka skydda Jazz mot vargangrepp. Erfarenheterna är blandade. Det finns exempel på hundar som överlevt vargangrepp tack vare västen, men det finns också hundar som dödats trots västen. Sen vet vi ju inte om han klarar av att jaga med den på sig. Vi får hoppas att den inte hindrar honom och orsakar skavsår. 

Syn på Sverige utifrån!

Det är intressant. I DN finns en tänkvärd och prestigefri text  om hur människor från andra länder ser på oss, förvånas över vår regeringskris, häpnar över vår invandrarpolitik och försöker förstå hur det kommer sig att vi gör på ett annat sätt än resten av Europa.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/richard-swartz-infor-en-forundrad-omvarld/
-Borde svenska politiker anamma  Brechts förslag att upplösa folket och välja sig ett nytt, frågar  sig Schwartz. ;-) 

Släppte inte Severin idag fredag!

Konstigt väder var det, plus 3- 4 grader i luften, men på marken fruset, både på vägen och i skogen. Det ´är inte snö överallt men tillräckligt mycket för att det kan slita på en liten tax när det är skare. En skön promenad fick vi i alla fall. Imorgon ska vi åka till ett område där det inte finns snö och släppa på rådjur.
 

Spenderbyxorna på i Årjängs kommun!

I princip två kommunalråd, ett för S och ett för Töcksforsalliansen,  blir det nu med fullmäktiges beslut igår; att arvodera vice ordförande i kommunstyrelsen Kjell Arne O (KD, Töcksfors)  med en  bit över 100.000  kr per år och ersättning för förlorad arbetsförtjänst.  Det uppdraget har tidigare varit utan arvode. C reserverade sig mot beslutet.
 
Sen avsätts pengar för "strategiska insatser" i kommunstyrelsen motsvarande en halvtidstjänst.  Om man får vilt spekulera i  (och det får jag ju numera! ;-) ) vad som döljer sig bakom den något kryptiska formuleringen, så kan det vara täckmantel för att finansiera politiska råd och dåd till S och Alliansen,  från någon erfaren politiker från den västliga kanten av kommunen. ;-) , någon som man har vänt  sig till förut, fast hittills gratis antar jag. Den som lever får se vad det kan bli. C reserverade sig även mot det beslutet.
 
Töcksfors och dess politiska Allians flyttar fram positionerna kan man konstatera. Fast än är väl S åtminstone kvar i båten,  även om man numera delar roddarplats med Töcksforsalliansen, varsin åra liksom. Om båten ska gå mest åt väst eller mot mitten  beror på vem som är starkast förstås.
 
Gårdagens beslut  kan gissningsvis spåras tillbaka i den överenskommelse som ledde till det samarbete vi nu ser mellan S och Alliansen i Årjängs kommun. Klart att Töcksforsalliansen  hade krav för att stödja S och Daniel S som kommunalråd. Kanske är det de kraven som uppfylls först nu?
 
Ekonomin i kommunen måste i alla fall vara god eftersom man kan kosta på sig såna här extravaganser i kommunledningen.

Näää det gick inte ....

... att få ren ugnen!!! Efter ett par timmars kamp är det bara att resignera. Ugnen är nästan sämre nu än när jag började. Önskar jag vore infödd värmlänningen så jag kunde säga "DRET" med eftertryck. Men det funkar inte på invandrad dialekt.
 
Så här var det alltså:
Jag köpte" Mr muscle", en sprayflaska med rengöringsmedel för ugn och det skulle alltså med "manlig muskelstyrka" få min ugn lika ren och fin som den på bilden. Och jag skulle inte behöva slita ont, bara spraya och torka av.
Innan så läste jag noga hur man skulle bete sig. Och det var noga! Plasthandskar, skydd på golvet framför spisen. Man fick inte andas in det här frätande ämnet. Alltså sprayade jag lite och rusade ut på altanen för att andas och så in igen och sprayade, ut på altanen osv. Ändå fick jag några andnödattacker som kändes kvävande.
 
Man skulle hålla burken lodrätt! Men min ugn är ju  inte en vägg, den är en  kub. Det går inte att spraya den invändigt på alla sidor och hålla burken upprätt. Jag gjorde i alla fall ett försök. Men det borde jag inte ha gjort. Borde bara ha sprayat "golvet " och "väggen rakt fram".
 
Man skulle ta bort galler. Jag tog bort ugnsgallret men fick inte loss sidogallren. Hittade inte bruksanvisningen för spisen heller. Sprayade alltså på sidorna  ändå. Borde jag inte ha gjort. Det gick inte att få bort lort eller rengöringsmedel under sidogallret. Nu ser det värre ut än förut med ett grått fasttorkat lager av rengöringsmedel. Och jag får inte bort det.
 
Man skulle inte spraya på värmeslingorna och det fattade jag först när det var för sent, hela "taket" i ugnen är ju fullt av värmeslingor.  Borde jag alltså  inte ha gjort. Det gick inte att få bort vare sig smuts eller rengöringsmedel under värmeslingorna. Värre än förut alltså!
 
Man skulle inte spraya på nåt som heter pilotlight. Jag vet fortfarande inte vad det är så jag vet inte om jag sprayade på den. Kan ha varit någon av lamporna??? Kanske har jag förstört nåt allvarsamt?
 
Sen klantade jag mig och sprayade på glasluckans insida. Borde jag inte ha gjort. Nu är den flammig på ett sätt som den inte var förut. Antingen förstörde jag något skyddande lager eller också var lorten mer jämnt fördelad innan. Trots ivrigt gnoende med olika rengöringar och vatten emellan och till slut fönsterputs så envisas glasskivan med att vara flammig och liksom kladdig.
 
Jag kan inte det här, jag gör inte det här mer! Nästa gång anlitar jag ett tryggt proffs till den här delen av städningen, någon som vet hur man gör, och framför allt, som vet hur man inte gör!!!!
 
Just nu sitter jag dessutom  bara här och inväntar döden. :-) I min släkt dör folk i hjärtinfarkt och gärna i åldern 65 till 70! Läste en gång en forskningsrapport om att riskbeteendena för att dra på sig en akut hjärtinfarkt var kyla, stor måltid, alkoholintag,  kroppslig ansträngning, ja och så att vara man förstås. En forskare ville kolla mer om vilken typ av kroppslig ansträngning som var farligast och kom fram till att just detta som jag har gjort nu i flera timmar var i särklass allra värst:
Ansträngande arbete med armarna rakt ut från kroppen i vibrerande  eller skakiga rörelser, typ klippa häck, såga. Mitt gnidande i ugnen och filande på galler är precis sån rörelse och släktens deadline i ålder  har jag nu inne.
 
Nu sätter jag mig ner och bara väntar på att gubben kommer hem och tar hand om mig.

Prinsessan Madeleine gravid igen!

Det meddelar hovet nu kl 13.00. Va kul! Vi gratulerar här från Liane i de värmländska skogarna! Det är som en saga att följa de kungliga familjerna. Känns också som att vi har en viss rätt att göra det eftersom vi bidrar en del till den sagan via skattsedeln. Meningarna är delade, men det är väl använda pengar tycker jag.
 
Inte så konstigt förresten om klänningen hängde lite konstigt, den hon hade på Nobelfesten. Svårt att beräkna magens storlek i förväg till ett sånt tillfälle.
 
 
 

Ledig dag - städdag!

Jo, det måste det bli idag, lite städning. Ett kylskåp ska plockas ur och torkas rent, spisen behöver saneras och så en sväng i badrummet. Gubben är i skogen,  tar granar och jagar med Hej. Bra kombo!

"Die Zeit" skriver om svensk flyktingmottagning

Sverige har fått en del uppmärksamhet utomlands förstås, dels för  att vi ur ett europeiskt perspektiv tar emot väldigt många flyktingar, dels för att detta har orsakat politisk turbulens på ett sätt som är ovanligt för vårt land. Jag fick tillskickat en artikel i ämnet publicerad den 11: e december i den stora tyska tidningen "Die Zeit". Rubriken är "Dyr vänlighet". Hur vinklar man då detta? Jo, man tar upp följande:
 
- Häpenheten över att vi tar emot fyra gånger fler flyktingar per  invånare än Tyskland, som i Europa annars är i särklass största mottagaren.
 
- "Öppna-era-hjärtan-talet" av Reinfeldt refereras och att sensationen med det inte var att en konservativ politiker ville att svenska folket skulle ta emot fler flyktingar, utan att han också tog upp att flyktingmottagningen kostar, dvs att vi får vänta med att genomföra  många reformer för att ha råd med den.
 
- Man intervjuar Svante Weyler och Göran Rosenberg om Sveriges välfärdshistoria sedan kriget och nyorienteringen från statligt ansvarstagande mot mer privat.  Där tar man svängen om de svenska berömda kriminalromanerna för att beskriva hur vi går mot att bli mer som resten av Europa, inte bara i politik utan också i våra sinnen.
 
- I det invandrartäta Södertälje gör man nedslag. Där intervjuas syrianernas ledare Ghayath Moro. Han uttrycker ingen tacksamhet över den generösa flyktingmottagningen i landet men är rasande över att man inte snabbt får de välutbildade i arbete. Läkare, sjuksköterskor, ingenjörer sitter hela dagarna och tittar på TV istället för att arbeta. Kommunalrådet (S) Boel Godner ( beskrivs f.ö. som en lätt touperad femtioåring - herregud!) berättar att flyktingarna får basic hjälp med bostad, försörjning, skola, dagis, sjukvård osv. men hon efterlyser en jämnare fördelning över landet. För få av de rika kommunerna i södra Sverige är med och delar bördan.
 
- Ikea beskrivs som pragmatiskt genom att tillverka flyktingbostäder för självbyggande ( har jag aldrig hört nåt om!)
 Efter att ha läst artikeln är det lite lustigt att konstatera att man hela tiden i beskrivningen av ämnet och nutiden, refererar till det som tyskarna känner till sedan tidigare om Sverige typ den skattefinansierade välfärdstaten, Wallanderromanerna, Ikea, Astrid Lindgren med Pippi (att man tagit bort "negerkungen" böckerna) och Emil, älgar osv. ;-) . Flyktingfrågan beskrivs mot den "svenska" bakgrunden eller hur man ska säga.

Äntligen!

Jag har inte hunnit sätta mig in i vad KD egentligen vill ändra i flyktingpolitiken, bara hört det viktigaste i flygande fläng, så jag har inga synpunkter på förslaget. 
 
 Men utropar ändå ÄNTLIGEN! Något annat parti än Sverigedemokraterna tar tag i den här frågan!!  Det kan vara ett tecken på att de politiska partierna inte upprepar misstaget från valet att lämna över hela diskussionen om flyktingmottagande till SD. Resultatet av den taktiken känner vi ju nu.  Kanske har Alliansen kommit överens om att KD får börja genom att sända upp en försynt testraket, så kan man avvakta vad som händer med opinionerna. Hållningen så långt är avvaktande.  Det finns förstås en uppenbar risk att KD tar väljarsympatier från de andra Allianspartierna men självklart tar man också från SD, eller åtminstone hejdar det partiets frammarsch.
http://www.dn.se/debatt/sa-kan-vi-minska-kostnaden-for-flyktingmottagandet/
 
Men S fortsätter att dunka huvudet i väggen genom att upprepa mantrat att KDs förslag gynnar SD! Har man inte lärt sig nåt från förra valet????? Där  visade sig med all önskvärd tydlighet att  det var de andra partiernas passivitet som gynnade SD.

JULLOV börjar nu!

En speciell känsla! Lite mer framgångsrik julshopping idag i Karlstad. Julbord på  Ikea förstås!

Spenderbyxorna på i Årjängs kommun!

I princip två kommunalråd, ett för S och ett för Töcksforsalliansen,  blir det nu med fullmäktiges beslut igår; att arvodera vice ordförande i kommunstyrelsen Kjell Arne O (KD, Töcksfors)  med en  bit över 100.000  kr per år och ersättning för förlorad arbetsförtjänst.  Det uppdraget har tidigare varit utan arvode. C reserverade sig mot beslutet.
 
Sen avsätts pengar för "strategiska insatser" i kommunstyrelsen motsvarande en halvtidstjänst.  Om man får vilt spekulera i  (och det får jag ju numera! ;-) ) vad som döljer sig bakom den något kryptiska formuleringen, så kan det vara täckmantel för att finansiera politiska råd och dåd till S och Alliansen,  från någon erfaren politiker från den västliga kanten av kommunen. ;-) , någon som man har vänt  sig till förut, fast hittills gratis antar jag. Den som lever får se vad det kan bli. C reserverade sig även mot det beslutet.
 
Töcksfors och dess politiska Allians flyttar fram positionerna kan man konstatera. Fast än är väl S åtminstone kvar i båten,  även om man numera delar roddarplats med Töcksforsalliansen, varsin åra liksom. Om båten ska gå mest åt väst eller mot mitten  beror på vem som är starkast förstås.
 
Gårdagens beslut  kan gissningsvis spåras tillbaka i den överenskommelse som ledde till det samarbete vi nu ser mellan S och Alliansen i Årjängs kommun. Klart att Töcksforsalliansen  hade krav för att stödja S och Daniel S som kommunalråd. Kanske är det de kraven som uppfylls först nu?
 
Ekonomin i kommunen måste i alla fall vara god eftersom man kan kosta på sig såna här extravaganser i kommunledningen. 

Ice bugs time!

Stjärna i himlen till den som uppfann Ice bugs, dubbade kängor! Kanon för kärringar och sköra lårbenshalsar.  Utan dem skulle jag inte våga mig ur huset nu, . De är dessutom jättesköna att gå med. Det är andra säsongen jag har dem nu och i år ett måste med temperatur som hela tiden pendlar runt noll. Det ligger ett islager överallt. Testade innan att ha dubbar utanpå vanliga skor men det ger så höga knälyft när man går, inte särskilt bekvämt för längre promenader. Roland har letat dubbade jaktkängor men hittade inga så han köpte en dubbningssats och satte på själv. Han är jättenöjd med dem.

Jag har pratat med lilla Lovis i telefon!

Jag har verkligen pratat med lilla barnbarn Lovis i telefon! Hon gjorde ljud och så gjorde jag också ljud. Då lyssnade hon och gjorde också ljud. Och så höll vi på. Jag tror att hon åt lasagne under tiden. Hon är en matglad tjej.
 
Funderar på understatements i flyktingpolitiken, men återkommer till det. Har inte tänkt klart än.;-)

Outtröttligt hundbus, varje kväll!

Varje kväll busar de här två, dunkerstövaren Hej och taxen Severin sig trötta. Det låter farligt och ser vilt ut men än så länge är det inget aggressivt med i spelet. När de blir könsmogna får man kanske vara mer vaksam. Intressant att se vem av dem som kommer att ta dominansen. Hittills har det varit tax Severin som har styrt och ställt men det kan ändra sig.

Jag förstår inte Björn Söder

 Jag begriper inte ens hans ord, jag förstår inte vad han menar med ordet "nation" exempelvis.  För mig är nationen Sverige ungefär samma begrepp  som EU:s nationalstat, dvs ett land med vissa geografiska avgränsningar och ett gemensamt styrelseskick. EU använder det begreppet för att särskilja nationalstaterna från EU som är den överstatliga nivån och  från regionerna som kan vara ett område som skär genom nationsgränserna.  
 
Men att kalla vissa religioner (judendom) och vissa folkgrupper / språkgrupper (samer och  Tornedalingar???)  för nationer låter märkligt. Att sen betrakta vissa "nationer" som svenskar för att de funnits länge här blir också konstigt. För mig handlar det mer om hur en individ upplever sin kulturella identitets "hemort". En del människor byter ju land ibland. Jag vet inte i vad mån son Mattias upplever sig som svensk och / eller som amerikan, antagligen en mix av båda. Han är inte 40 år än och har bott sammanlagt åtta år på andra sidan Atlanten. Hans fru är född i Japan och har bott i Spanien, Japan, USA, Sverige och så USA igen. Det blir säkert en blandning av olika inflytande, vilket kan vara positivt.  Men självklart måste individen vara beredd att acceptera de lagar och regler  som finns i det land man bor i. 
 
Sen detta med "svensk medborgare". Det är för mig ett juridiskt avgränsat begrepp. I princip blir vi som är födda inom landets gränser svenska medborgare (jag känner inte till några undantag men det kanske finns). Den som inte är född här men som bor här stadigvarande, kan ansöka om svenskt medborgarskap efter att ha uppfyllt vissa krav. Förr måste man ha bott i Sverige ett visst antal  år och kunna svenska språket.  Om det gäller fortfarande vet jag inte. Men medborgarskapet innebär vissa skyldigheter och vissa rättigheter både för individen och för staten.
 
Ett uppehållstillstånd ger inte medborgarskap med automatik.
 
Så här är det i min värld men jag kan ha fel och missat nåt förstås.
 
Vet inte när den här undersökningen är gjord men risken finns att SD bara vinner och vinner på mer uppmärksamhet oavsett om den är positiv eller negativ, så har det varit hittills.  Nu är man uppe i 16 % väljarstöd enligt Novus. Hoppas att de andra partierna vågar diskutera invandrarfrågorna också  inför extravalet och inte  upprepar misstaget att lämna över dem till SD.
http://www.dn.se/val/nyval-2015/s-och-sd-kraftigt-uppat-i-novus/
 
 

LO vill inte heller ha nyval! Utspel idag i DN!

Nyvalet orsakar turbulens och ser inte ut att lösa något. Jobben hotas och Sverige som hittills stått utanför den Europeiska ekonomiska nedgången, riskerar att dras med nu. Investerare drar redan åt sig öronen och kronan sjunker till rekordlåga nivåer.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/extravalet-hotar-jobben-och-ekonomin/
 
De svajiga beskeden från S och det höga tonläget i debatten, gör utsikterna till breda lösningar i samförstånd  avlägsna. Nu blir Löfvén allt mer ensam  i sitt vägval. De egna bråkar med honom samtidigt som han går in i en valrörelse i brant uppförsbacke. Han ska tillsammans med M.P. ta sig upp från ett opinionsläge med stöd hos endast 2 % av väljarna. Det ser ut att bli ett tungt lass att dra på egen hand med endast M.P. att hålla i handen. Han måste skapa en försvarslinje, inte bara gentemot Alliansen utan också internt mot de egna.  Huggen i ryggen kommer nu allt tätare.
http://www.dn.se/val/nyval-2015/tonlaget-gor-nyvalet-oundvikligt/
 
Lena Mellin och tidningen Aftonbladet (S) bekämpar också nyvalet med näbbar och klor. Hon är arg över att dumhet och prestige tycks leda politiken och hennes kritik av Löfvén är inte nådig!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article20026744.ab
 
På högerkanten frossar förstås skickliga skribenter, bl.a. över Göran Perssons bulldozeraktioner mot de egna;
"Göran Persson är inte elefanten i rummet. Han är en större zoologisk trädgård i rummet." menar Fredrik Johansson i SvD. Hans inlägg under det här politiska tumultet är bland de allra mest humoristiska och också bland de vassaste. Klart läsvärda oavsett vilken sida man står på i detta!
http://blog.svd.se/ihogermarginalen/
http://blog.svd.se/ihogermarginalen/2014/12/15/goran-persson-superstar/
 

Gudvangen i Norge! Andlöst vackert!

 Jag har aldrig varit där och kommer aldrig att komma dit. Men vilket otroligt fascinerande landskap! Nærøyfjorden  längst ner i Nærøydalen.Man kan undra vad som fick de första människorna att bosätta sig här, i den här oländiga terrängen. Ett bra fiske kanske? Gissningsvis är det turism som folk  basic lever på här idag.  Detta är en populär hamn för kryssningsfartyg att besöka.

Rådjurens varningssignal!

 

De här vita akterspeglarna är rådjurens varningssignal.   När de blir oroliga eller flyr undan så fäller de ut dem.  De ska  varna gruppen och syns väldigt väl även när det är skumt eller disigt.

Finaste lilla barnbarn Lovis i Umeå igår!

 

"Pubertal trofépolitik" ....

.... är Göran Perssons beteckning på M.P. s krav inför valrörelsen, exempelvis nedläggningen av Bromma flygplats. Det uttrycket var nytt för mig. Han vill verkligen fösa undan M.P. från S! Och det är fortfarande intressant att spekulera i varför han plötsligt ger sig in i valrörelsen, uppenbarligen inte som socialdemokrat. Har svårt att tro att han och Löfvén har förtroliga samtal ibland, något som Löfvén antydde för ett tag sedan.
http://www.expressen.se/nyheter/goran-persson-till-hard-attack-mot-mp/

(S) + (M) = sant?

Nu vill både näringslivet och f.d. statsministern Göran Persson  att S ska närma sig M.  Eller också är G.P.  näringslivet numera, han har ju gått genom svängdörren ut till mer förtjänstfulla och tacksamma uppdrag i privata bolag!  Han har kanske en räv bakom örat i det här sammahanget, han brukar ju ha det.  Det kanske helt enkelt är  näringslivet inklusive G.P.  som vill ha den kombon; S + M. Och så räknar han  med att Alliansens småpartier ska hänga med. Brett och stabilt. Tja varför inte? Fast det vill inte Löfvén. Han vill ha M.P. Han vill inte samarbeta med SD och inte med M och han vill inte ha de breda lösningarna. Men hur han ska få till en duglig regering  förtäljer inte historien.
http://www.dn.se/val/nyval-2015/persson-vill-att-lofven-soker-m-stod/
 
Eller också har G.P. en räv bakom det andra örat, uppträder som omtänksam partikamrat och vill fösa C och  F.P. närmare mitten, genom att påstå att M har närmat sig mitten  medan de andra har gått åt höger.  G.P.  skulle jag nog inte heller köpa en begagnad bil av. ;-)
 
Intressant fråga är i alla fall vems ärenden han går i sitt plötsliga engagemang i den nya valrörelsen. Jag har en bestämd känsla av att det inte handlar om hjärtats godhet eller någon hjältemodig insats för att rädda S ur ett besvärligt läge.  

Shopping i Töcksfors!

Det slutade så här! ;-))  Billigt blev det !
 
 

Välskrivet om ensamkonserten med Bob Dylan!

Fredrik Wikingson fick en ensamkonsert med Bob Dylan och hans text om detta är väl värd att läsa! Så välskriven!
http://www.dn.se/kultur-noje/mina-20-minuter-ensam-med-bob-dylan/

Strunta i nyvalet Löfvén!

Fler och fler blir skeptiska till nyvalet. Det var inte genomtänkt att välja nyval istället för att pröva förhandlingslösningar först, så som Regeringsformen anbefaller. Nyvalet är ännu inte utlyst så det finns möjlighet att backa, göra om - göra rätt, åtminstone formellt. Å andra sidan kanske Löfvén har målat in sig i ett hörn som han inte tar sig ur. Och han står där allt mer ensam. Flera tunga S-politiker kritiserar honom för agerandet den senaste tiden; Göran Persson, Margot Wallström, Mona Sahlin, LO, SSU exempelvis. De kritiserar öppet via media istället för att lyfta luren och lämna synpunkter direkt till Löfvén. Det måste tyda på att förtroendet för honom som ledare börjar svikta också inom partiet, inte bara hos väljarna.
 
Endast 2 % stödjer den regeringskonstellation med S och M.P. som Löfvén vill se efter valet och den budget man lagt som bas är redan nerröstad i riksdagen. Vi lever nu i tre månader med en politik (S +M.P) och en annan budget (Alliansens). Och de stämmer inte överens. I fråga efter fråga så undrar vi alla nu: är det politiken som gäller eller budgeten???? När det gällde förbifart Stockholm så gäller budgeten, men när det gäller vinstförbud i välfärden så gäller tydligen politiken. Lite hipp som happ alltså.
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-rakna-till-tio-innan-du-utlyser-ett-extraval/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20018077.ab
 http://www.dn.se/val/nyval-2015/s-tar-fast-vid-uppgorelsen-med-v/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/ssu-kraver-att-s-gar-till-nyval-ensamt
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-mest-anstandiga_4185671.svd

Cave Hotel - Cederberg Mountains, South Africa.

Absolut ett annorlunda hotellboende! Bild från kusin Siv i Schweiz

Rådjurslår, rökt i Nysäter ....

...åt vi ikväll här  tillsammans med A och A i Svensbyn. Det blev potatisgratäng till det rökta köttet. Lite snabbt och improviserat påkommet var det men funkade bra. Han i Nysäter är himla duktig på att röka, det bästa rökta kött vi har fått. Torrt och lagom salt och lagom rökt! Måste testa att röka  lite älgkött också.
 
Länge har vi babblat ikväll  för att vara oss, vi kvällströtta typer! Länge sedan vi sågs  sist, mycket att prata om, skämt och allvar. I morgon går det inte att jaga, skare, flera minusgrader. Sovmorgon alltså för alla.

ADHD

Han är läkare, fick sin ADHD-diagnos sent i livet och skriver om hur hans tillvaro förändrades när han fick en förklaring till egenheter som följt honom genom åren och han kunde få en bra  medicinering.  En gripande berättelse om hans liv.
http://www.kuriren.nu/nknyheter/han-vill-ge-adhd-ett-ansikte-7988709.aspx
 
 
 

Roland sköt en hare för Hej igår!

Jag ligger lite efter med mina blogginlägg, det är mycket nu. Hej jagade riktigt bra, tog opp själv, lyckades hålla spåret trots dåliga vittringsförhållanden med snöfläckar och dropp från träden. När han tappar så stannar han kvar och gör snäva cirklar runt platsen där han tappat bort spåret, han förhastar sig inte. Och han är väldigt envis, både när det gäller att ta upp hare och att hänga på spåret. Man vet ju aldrig hur det utvecklar sig men så här långt ser det bra ut. Han är bara ett och ett halvt år gammal och detta är fjärde haren.

Löfvén fastskruvad i politisk spagat ...

... med ett ben åt vart håll och han ser inte ut att ta sig opp. DN:s ledare är kritisk och menar att Löfvéns uttalanden om samarbete / inte samarbete med Miljöpartiet skulle vara komiska om inte läget var så allvarligt. Här slingras och halkas omkring i yttranden och tolkningar, det åks slalom mellan olika viljor. Frågan är om S själva vet vad man vill och vilken den långsiktiga planen är för att lösa regeringskrisen. Just nu verkar det vara en dag i taget.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/socialdemokratin-sitter-fast-i-spagaten/
 

Snöstormen kom av sig och vi njuter av Henrik Dorsins julkonsert!

Det varken blåser eller snöar så det varslade ovädret tog en annan väg. Vi sitter här med hundarna stimmande omkring oss och  kollar på Henrik Dorsins julkonsert. Han är bara genialísk, berg-och dalbana mellan stämningsfullt och dråpligt! Dessutom sjunger han bra. Hans satirtexter är så fyndiga.

Kul äting i kväll!

C i Årjäng är ett glatt gäng. Många kom, god mat hos Lisbeth blev det och intern underhållning av olika slag bl.a.  Erik A showade.
Snygg dukning
 Stort tack till Katarina, Lisbeth, Lotta, Erik A och andra som fixat den här trevliga kvällen, med mycket stim och stoj! Och tack Lisbeth i köket för god mat!

Luciafirande på lille Bills dagis


Barnbarn Bill var inte helt övertygad om vitsen att dra på sig några trånga  kläder och gå med i Luciatåg. Men kollade lugnt på med ett korvbröd i handen. Hans farfar hatade också Luciatåg när han var liten och förstår säger han. Han tvingades vara stjärngosse!  Det kan vara en genetiskt betingad aversion. ;-)
 
Uppdaterat kl 22.40. Har precis hört Henrik Dorsin sjunga om lille Elliot i  "Fan ta Lucia" och kanske skulle lille Bill instämma om han hört den! ;-)

Just nu är det val utifrån samarbete med MP, men budgeten är skrot

Det här blir värre och värre. Idag kan man läsa i DN att Löfvén vill gå till val med S som eget parti med utgångspunkt att S ska regeringssamarbeta med M.P. efter i valet. Fast  S ska ha ett eget valmanifest. Och Löfvén  menar att de ledande socialdemokrater exempelvis LO-bossen, tycker som  han. (Hmmm... tolkningsfråga? Ett antal ledande socialdemokrater har gått ut i media och uppmanat Löfvén att inte binda upp sig till samarbete med M.P. efter valet)
http://www.dn.se/val/nyval-2015/lofven-vi-gar-till-val-som-ett-parti/
Men idag så är den gemensamma budgeten skrot, den som man gjorde tillsammans med M.P. och V. Den gäller inte längre eftersom den är nedröstad och förutsättningarna för ekonomin nu måste göras om utifrån att Alliansens budget vann i riksdagen. Fast det sägs inget om huruvida den nya budgeten ska göras av S själva eller återigen tillsammans med M.P och V.
Mycket att fundera över:
http://www.dn.se/val/nyval-2015/9-uttryck-att-halla-reda-pa-infor-valet/
http://www.dn.se/val/nyval-2015/ledande-s-politiker-klipp-banden-med-mp/

Löfvén fortsätter vela idag också. ;-)

Idag ska han ha samarbete med Miljöpartiet och de trivs ihop. Han vill gärna fortsätta samarbetet med M.P. efter valet men gärna bredda till att ha samarbete med flera!!!
http://www.dn.se/val/nyval-2015/lofven-om-samarbetet-med-mp/
 
Är mannen stendöv??? Har han inte hört att Alliansen inte vill samarbeta med ett S som har budget och politik ihop med M.P. och V. Han står och slår huvudet i väggen i en omöjlighet, trots att goda råd haglar runt honom från de allra närmaste. S måste ju kasta loss från vänstern och våga ta initiativ till ett mittenblock. Det enda alternativet annars är ju att han eller Alliansen måste krypa till korset och tala med SD för att skapa en majoritet i riksdagen eller åtminstone en framgångsrik minoritet..
 
Fortfarande ingen reaktion i media från Fridolin

Hare för Hej ...

... blev det precis nu och han jagade bra! Nöjd Roland!

Varannandagspolitik??

Igår så sa Löfvén att det kunde bli ändringar i budgeten eftersom den var nedröstad i riksdagen och att man gick till val själva utan M.P.
 
Idag i Aftonbladet så ligger budgeten fast enligt Löfvén. Nån som orkar hänga med i svängarna????
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20008658.ab
 
För mig så måste budget och politik höra ihop. Det är ju budgeten som ska finansera den politik som ett parti vill föra. Det kan rimligen inte fungera att ha en politik (S ensamt)  och en annan budget (S, M.P. och V).
 
Nu kommer krav på att stoppa nyvalet och att de politiska partierna sätter sig ner och resonerar fram alternativ istället. Nyvalsbeslutet verkar förhastat, och inget tyder på att man efter tre månaders blodig kamp har ett enklare läge än idag. Tvärtom är risken uppenbar att SD blir ännu större, de tycks tjäna på den politiska röran. Och själva beslutet om nyval  är inte taget än, det ska tas den 29:e december om jag fattat rätt.
http://www.dn.se/ekonomi/johan-schuck-tala-med-varandra-i-stallet-och-stoppa-extravalet/
 
Vad som helst ser ut att kunna hända just nu och det är svårt, till och med för garvade analytiker, att dag för dag förutse nästa drag hos de politiska partierna. Himla stimmigt blev det och man tycks gräva sig allt längre ner i sandlådan i något slags blame-game med maximalt sandsprättande åt alla håll.
 
Och jag  kommer att varva köttbullsstekningen med att kolla på nätet efter Fridolins reaktion på Löfvéns svek igår.

Ledig dag igen - köttbullsstekningsdag!

Bill - familjen ringde upp oss i morse så vi fick följa Bills dagis luciafirande på Skype. Man blir bara tårögd och rörd när de små sjunger, fast Bill är inte så entusiastisk inför detta med Luciatåg. Och det var visst inte hans farfar heller när han var liten ;-) Köttbullar alltså under dagen.  Ikväll ska vi visst på nåt samkväm med äting! Om det går att ta sig ut på vägarna, vi väntar snöstorm i kväll enligt yr.no.
 

Hur blev den lediga dagen då?

Nja, inte som jag tänkte med utevistelse och en god bok. Det var för mycket snö med is under för att jag skulle våga ge mig ut på promenad, inte ens Ice-bugsen hjälper mot detta. Sköra åldriga lårbenshalsar ska inte hålla sig inne då, inte riskera nåt.  Det blev lite julstädning. Asch, det låter för  ambitiöst, jag julstädar inte egentligen, men tog i alla fall kaklet i köket ordentligt samt alla speglar och köksmaskiner och det värsta hundsmutset på golvet.  Märkligt att jag mår numera bra av att städa när jag slipper jäkta, när jag  kan göra allt i egen takt och inte mer än jag har lust med den dagen. Det finns ju fler lediga dagar. Ett märkligt välbefinnande infinner sig under städtiden och efteråt. Hoppas gubben inte läser detta! ;-)  Sen har jag  i ärlighetens namn läst mycket tidning på nätet istället för den "goda boken", en hel del oväntat hände i politiken idag. Tänkte hinna steka en stor omgång köttbullar men gubben hotade med att emigrera i så fall, vi har ju 2- dag av 5:2 idag. Alltså svältdag och där ryms inga köttbullar.  Men imorgon tar jag mig an köttbullarna, färsen ligger på tining. Tog en komp-ledig dag eftersom det är luciafirande på skolan och mina tjänster är inte så efterfrågade.

Nu hugger vi varandra i ryggen!!

Det ser ut att bli de långa knivarnas afton fram till nyvalet
 
Lokala M-företrädare ger sig på sin partiledning för att få ändringar i flyktingpolitiken.
http://www.dn.se/val/nyval-2015/m-politiker-minska-flyktingstrommen/   AKB får det kämpigt, även med de egna.
 
LO kräver skilsmässa mellan S och MP i valet och gör det tydligen i  förrädiskt samförstånd med S. Det ger Löfvén möjlighet att bryta samarbetet med MP med hänvisning till det tryck han utsätts för !! Även Margot W vill bli av med MP. Svårt att tro att hon skulle gå ut med det utan klartecken från det egna partiet. Självklart är det så att varken, Margot W, Mona Sahlin, LO, eller Göran Person måste använda media för att komma i kontakt med det egna partiet. Att de går till media för att be S bryta med M.P.  betyder att de vill stötta Löfvén i att med hedern i behåll och hänvisning till starka påtryckningar, lämna M:P.
 
Och den S- MP-budgeten som för någon dag sedan var en självklar gemensam bas inför nyvalet ska plötsligt Löfvén inte alls hålla sig till sedan han "hört" LOs krav. Budgeten  är ju nedröstad säger han, så det kan bli nytt både i politiken och i budgeten! Men visst ser Löfvén lätt desperat ut i tv-intervjuerna i kväll när han konfronteras med att ha gett olika besked. Klart han har problem, förutom att han nu riskerar att göra M.P. till fiende så måste han ändå regera med dem i tre månader, tre månader som dessutom är en enda blodig valrörelse med taggar åt alla håll och kanter.
 
Fast Fridolin  och MP tror visst fortfarande att budgeten gäller och är gemensam och att valet ska inriktas på en ny röd-grön regering.  Va häpen han ska bli! Och ensam. Han och hans parti sjunker som en sten i opinionsmätningarna efter nyvalsbeskedet och ser ut att bli ett sänke för S i valrörelsen liksom V.   
http://www.dn.se/val/nyval-2015/lofven-s-gar-till-val-sjalva/
http://www.dn.se/ekonomi/lo-basen-lofven-bor-ga-till-val-utan-miljopartiet/
http://www.dn.se/nyheter/politik/statsvetare-los-utspel-kan-ha-skett-i-samforstand-med-s/
http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-an-slank-lofven-hit-och-an/
http://www.dn.se/val/nyval-2015/lofvens-nya-besked-verkar-panikartat/
http://www.dn.se/val/nyval-2015/alliansen-storst-i-ny-matning/
 

Vinter!!!

Idag har de singlat ner, stora vita vantar från himlen! Blöt snö. Och imorgon ska det bli mer.
Inte helt fel när man nu inte måste ut och köra bil. Det har varit halkigt.  En buss välte vid Breviken men ingen allvarligt skadad tror jag.

Ledig dag

Inte planerad alls än faktiskt. Men får nog ta itu med hund-lortiga golv åtminstone. Sen kan det bli utevistelse när det finns dagsljus (inte så länge nu!) och en god bok kanske. Fast ett osäkerhetsmoment är en gubbe som surrar runt här. Han kan alltid hitta på saker.
 

Värmlands läns viltförvaltningsdelegation är detta.

Landshövdingen är ordförande. Delegationen består av representanter för de olika intressena i viltförvaltningen. Bland dem finns några politiker från olika partier, bl.a. Roland. Politiker har protesterat mot att Naturvårdsverket har kört över länen när det gäller vargförvaltningen.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/naturvardsverket-bryter-mot-lagen
http://www.nwt.se/varmland/article1704141.ece
http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/12/hur-blev-den-lokala-rovdjurspolitiken/
Delegationen tittade först på hur många vargar länet skulle kunna ha om antalet skulle vara rimligt utifrån centralt beslutad  fördelning i landet och från vad  de drabbade skulle kunna leva med. Då sa man att 5 föryngringar var ok. Föryngring är i princip det samma som revir och man räknar grovt med 10 djur per föryngring för att täcka in dem som inte finns i revir utan mellan dem.
 
Sen träffades landshövdingarna i de mellansvenska varglänen och då kompromissade man fram till att Värmland kunde ha 7 revir. Den fördelningen som man gjorde rymdes inom den centralt beslutade nivån om hur många Mellansverige måste ha enligt Naturvårdsverket.   Men Naturvårdsverket valde att ignorera den fördelningen och beslutade att Värmland måste ha minst 11 revir. För att ha en marginal måste man alltså i Värmland besluta att ha  12 revir / föryngringar = 120 vargar. Men detta var under protest från landshövdingarna och många andra. Det finns ett riksdagsbeslut om att rovdjuren ska förvaltas regionalt men detta liknar central förvaltning när Naturvårdsverket fattar besluten om fördelning, inte bara totalen i landet.
 
Idag lämnades en protest från politiker och det var ett inslag i regionala nyheterna på tv. De andra länen är också kraftigt missnöjda över att Naturvårdsverket ser bort från riksdagsbeslutet och kör över länen. Allt arbete som länen beordrades göra med att ta fram planer och inventeringar, fördelningar och kompromisser upplevs som spel för gallerierna.
 
Enligt beslut som fattats ska ökningen av varg i Värmland hejdas genom att 24 djur ska tas bort genom jakt i vinter om det inte saboteras av olika organisationer eller Miljöpartiet. . Men det innebär ingen minskning av vargstammen i länet, man tar endast bort en del av ett års förökning. Enligt senaste inventeringen, som är från förra vintern fanns  17, 5 föryngringar, alltså 175 vargar i länet. Värmland är i stort sett täckt av vargrevir och man härbärgerar merparten av den svenska vargstammen.
 
Den fina värmländska älgstammen har halverats de senaste två åren och går alltså mot sin totala undergång inom några få  år om inget görs.  Många värmlänningar har fått sluta jaga, sluta  ha hund, sluta ha får och andra tamdjur, Många vågar inte längre röra sig fritt i skog och mark till fots eller till häst.   Livskvaliteten har fått ta stryk och nu är det nog, beslutsfattarna  måste ta problemen på allvar och börja begränsa, Den  romantiska synen på varg måste kompletteras med verkligheten.
Fotot ovan är taget av Fredrik Wilde

Nätfel

Svårt att komma ut på nätet just nu liksom sent igår kväll.
 På supporten svarar man att det är stort fel. Telia är utsatt för en gigantisk attack o att man jobbar på att lösa problemet.  Det är bara att härda ut med abstinensen ;-)
 
Och kolla på Nobelmiddagen under tiden!

M diskuterar flyktingmottagning

Ser man på! Nu börjar de politiska partierna diskutera flyktingmottagningen. M har goda skäl att försöka vinna tillbaka de väljare man förlorade till SD i valet:
 
"En betydelsefull förändring är också att vänta inom integrationspolitiken. Inför nyvalet vill Anna Kinberg Batra tala om en arbetslinje i integrationspolitiken. Det innebär att M vill ställa högre krav på nyanlända flyktingar och anhöriginvandrare. Med den tuffare linjen ska M försöka ta tillbaka väljare från SD. Däremot finns det inget som talar för att M kommer att skärpa sin flyktingpolitik."
http://www.dn.se/val/nyval-2015/tuffare-krav-pa-flyktingar-ska-locka-sd-valjare/
 

Gomorron lilla Lovis

Nyvaken är hon, lilla barnbarn Lovis i Umeå! Precis vaknat.
 

Tax i jakt på Liane idag!

Fantastiskt vackert var det på Liane idag! Solsken och lagom frost, - 4 grader.  Roland jagade först hare med Hej på morgonen.  Sen gick jag med lille Severin tax. Det blev jakt men vi vet inte efter vad. Kanske hare. Men han drev i alla fall närmare en timme och jag fick gå i terräng med höga benlyft, Bra för mig efter några veckor av förkylningskonvalescens och stillhet.  Noll kondis och mycket pustande, men skönt med både rörelse och solsken.
 

Extravalet är olagligt enligt regeringsformen ...

... som reglerar hur Sverige ska styras!!!!  Och det bör inte beslutas om det den 29:e december enligt forskare på området. Ingen verkar ha läst på innan alltså!  .  Extraval får enligt regeringsformen endast utlysas i speciella krissituationer och innan det sker ska man ha gjort minst  fyra (!) försök i riksdagen under talmannens ledning att få till  en fungerande regering utifrån ordinarie valresultat.  Lagars tolkning styrs av själva lagtexten samt av  praxis och förarbeten. Praxis finns i praktiken inte när det gäller extraval men detta finns i förarbetena. Den här ganska strikta formuleringen om villkoren för att utlysa extraval val tycks motiverad av att man vill  skydda valresultatets giltighet från klåfingriga politikers manipulerande.  Extravalet verkar alltså vara olagligt eftersom det inte har gjorts ens ett enda försök att lösa situationen i riksdagen. Beslutet bör, hävdas det, åtminstone granskas av Konstitutionsutskottet först.
Nu börjar det bli riktigt stökigt. Undrar hur detta ska sluta???
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lofven-tolkar-grundlagen-fel_4171981.svd

Alla djuren ska med till dagis idag....

.... tycker barnbarn lille Bill. Kossan är en nygammal favvo, en födelsepresent från fasterfamiljen i Umeå.

Fototapet ....

... är användbart. Det här rummet blev helt ok med två elevationssängar och en bastu bredvid.
Mössorna till bastun är lite speciella. De är gjorda av tovad tjock ull.  Vid bastubad ska man doppa dem i vatten och ta på sig för att kyla huvudet! ;-)

Son Markus, Mattias S och Per målade sargen ....

... vid ishockeyplanen i Svensbyn för länge sedan. Det var ett sånt där sommarjobb för kommunen. Undrar om de minns det. Nu ser det ut som om den ska bytas ut i alla fall, kanske på tiden.

Tre stycken var dom ...

... ekorrarna som kilade upp och ner efter stammen på den stora granen vid Liane. De bar nåt i munnen ibland men jag orkade inte klura ur vad de höll på med. Undrar om de lever liksom i flock? Och hur klarar de vintern?

Agenda

Tja en del är ju rätt givet framöver, jul till exempel. Julpaketet till Seattle postar jag idag och nu ska vi ta oss an önskningarna bland de andra  familjemedlemmarna. En del julmat ska förberedas förstås och julhälsningar till goda vänner som vi inte kommer att träffa under helgen. Pynt och pyssel och bakning tar jag ju däremot lätt på numera när jag inte har barn eller barnbarn på nära håll. Tacksam för ´julmarknader där vi kan köpa hembakat istället.
 
Barnbarn Bills familj kommer hem under julhelgen och det gläder vi oss  åt. Sen kommer hans kusin Bobo-familj under nyår, också himla roligt! De andra får vi ha kontakt med via Skype och annat.
 
Jaktsäsongen är igång och jag gillar de här lediga dagarna när vi kan jaga rådjur  med tax Severin  så där runt middagstid. Mycket skogsliv blir det, njutbart för kropp och själ. (På morgnarna jagar Roland hare. ). Så småningom ska det visst bli jaktresor, någon till trakterna av Katrineholm och någon neråt Småland. Jag går med men inte för att jaga utan för att bara vara lat och kanske för att leta spår av anor. Min mamma växte upp i Sörmland och min pappa i Småland. Vi får se vad det blir, inget är detaljplanerat än.

Heja DN!

Tidningen vågar på ledarplats diskutera hur flyktingmottagningen skulle kunna förändras för att bli bättre.
 
Exempelvis;
 
-Tillfälligt uppehållstillstånd till dem som inte kan styrka sin identitet, inte permanent uppehållstillstånd som nu
- Ta fler lagliga kvotflyktingar via FN istället för att indirekt försörja de kriminella ligor som idag skor sig på att ta hit flyktingar olagligt, dvs den enda väg Sverige godkänner för att acceptera en asylsökande.
- Att vi ska närma våra nivåer i mottagandet till omvärlden, vi kan inte integrera de mängder som migrationsverket beräknar ska komma hit. Det finns inte bostäder och jobb som räcker.
 
Tja, kanske är det så här man ska göra, eller inte. Huvudsaken att vi får igång en debatt så att svenska folket får fakta på bordet och information om konsekvenserna av olika politiska handlingsalternativ. Det är modigt av tidningen att börja en diskussion åtminstone. Risken är uppenbar att DN  kommer att dömas som rasistisk / främlingsfientlig / SD-vänlig /nyfascistisk osv.  Men om nu en ledande dagstidning vågar så kanske politikerna också vågar börja prata om hur flyktingmottagningen kan hanteras /  förändras och starta en dialog med väljarna istället för att låta SD ha ensam monolog över hela väljarkåren.
 
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/flytta-fokus-i-asylpolitiken/
 
Vi är där Norge och Danmark var för 12- 15 år sedan, exakt samma beröringsskräck fanns då med allt som rörde invandring, men man har normaliserat den delen av politiken. Idag är norska motsvarigheten till SD, Fremskrittspartiet med i regeringen och fick 16 % i valet, om jag minns rätt.  Danska Folkepartiet växer och är  just nu det största partiet med 21 % i opionionsmätningarna.  De andra partierna har tvingats ta sig an och börja debattera flykting / invandringspolitiken också för att inte förlora alla sina väljare. Det finns inte, säger man, och har aldrig funnits, något stöd bland befolkningen för att försöka öppna gränserna helt och ta emot alla som vill / behöver komma och få hjälp.

Rådjursjakt idag med tax Severin

Fast det blev ingen jakt! ;-) Vädret var inte inspirerande; +5, regn, dimma, 6 sekundmeter blåsväder.
Jag släppte honom först på ett ställe som borde vara helt bombsäkert. Där har rådjuren gått nu i en veckas tid. Men inte idag dock. Det var tomt. Fast han letade tappert Severin, försöker bra. Och han går en lagom bit ifrån mig.  Några gamla slag gläfste han i men fick ingen ordning på. Roland tog honom när han kom ut på vägen.
Nytt släpp där han hade vind genom ett skogsparti där rådjuren också brukar gå. Vi klängde upp och nerför ett par åsar både jag och Severin. Men ingen vittring av nåt vilt, vare sig i luften eller i spår på marken. Jag ska dock komma ihåg att här finns både fin mossa och lummer till jul.
 
Skönt att få motion och frisk luft, det är njutbart. En stensamling i skogen kollade jag på och funderade över. Men Roland berättade sedan att där varit åkrar när han var liten, alltså odlingsrösen, som en bloggvän tipsade om för någon vecka sedan i ett annat sammanhang.
- Vad tänkte husse på när han lät röja skogen här, undrade Severin. Det här går ju inte att ta sig igenom, ens för en entusiastisk tax.
 
Fast fint röjt var det och skogen kommer att växa bra där nu. Fick höra häromdagen av Arrendator - O att skogen växer lika mycket per hektar oavsett om man röjer eller inte, men om man röjer så sker tillväxten i värdefulla träd. Om man inte röjer så sker tillväxten i sly som bara ska tas bort. Klokskap säkert!
 
Ingen jakt blev det idag, men jag fick en skön promenad i skogen i värsta terrängen. Benlyft  hela vägen. BRA!

Silleruds stations hemsida - ny!

Nu är allt bra presenterat på hemsidan. Man har julbord och ´det är öppet lördag - söndag nu före jul.
http://sillerudsstation.hemsida24.se/

Sanda igår från E18!

Dagen bjöd på solglimtar, lite minus och vindstilla. Vackert var det med lite snö också. Bilden här är inte photoshoppad, det var så här.  Idag vaknade vi till busväder, +5, regn och blåst. Men mer om det senare när jag berättar lite om dagens rådjursjakt.

Dovsadel i biffar!

Det är himla gott! Tack Daniel!  Hittade den här köttbiten i boxen av en slump igår. Vi valde att göra biffar av den här lilla sadeln eftersom det var länge sen vi åt det och så Hasselbackspotatis till och svampsås. Om salladen ser brunaktig ut så beror det på balsamvinägern. Det här köttet kommer från Sörmland, vore inte fel att ha dov här heller.

S anklagar 700 000 svenskar för att vara fascister!

Fascism är en  ideologi som inte bekänner sig till parlamentarism eller demokrati så som vi känner dem. Lite magstarkt är det att S svepande anklagar så många i vårt land  för att inte tro på demokrati och man har inte pekat ut på  vilket sätt  SD förespråkar något annat än demokrati och parlamentarism. Det blir kanske inte heller helt trovärdigt heller från ett parti som S,  vars grundideologi under lång tid av dess historia har förespråkat "proletariatets diktatur"! Inte säkert att detta gynnar S utan kan slå tillbaka. Alliansens företrädare tar tack o lov avstånd från de här uttalandena  Löfvén och Magdalena A har gjort. Och MP håller inte heller med. Tyvärr får politikers trovärdighet i allmänhet  också en törn när man inte är mer noga med sanningen och fakta..

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19979958.ab

I en intervju för Sveriges Radio säger Anna-Lena Lodenius, expert på området   http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna-Lena_Lodenius:

– Jag tycker det är olyckligt. Nu finns det väldigt många sätt att definiera den här typen av parti, men det vanliga är ju inte att man kallar dem för fascister. Det känns ju inte heller speciellt korrekt. De är ju då vad man kan kalla populister. Så radikala populister är ju ett ganska vanligt begrepp som forskare använder.

– Det jag framför allt tror är att väljarna känner sig utpekade, att här sitter landets statsminister och kallar mig för fascist. Det är det som är risken att väljarna uppfattar det på det sättet. Det är ju inte nödvändigtvis något som gynnar Socialdemokraterna i en ny valrörelse.


Inlägget "Bill på barnteater" är uppdaterat med ett par nya bilder.

Det är ett par inlägg nedanför detta.

Älgjaktsavslut denna helgen i grillen på Liane

Här samlades dagens älgjaktdeltagare, ¨så där 10 stycken tror jag och avslutade älgjakten för den här gången. I morgon ska bli dåligt väder och ingen var egentligen pigg på att fortsätta då, så det ser ut att bli avslutat med en kalv skjuten idag.

Dagens älgjakt avslutad.

Det blev inget mer skjutet än kalven på morgonen. I stort sett ingen av de tiotal som jagade idag vill jaga imorgon så det blir förmodligen ingen jakt då.
 
Nu ska jag gå ut och gå med lille Severin i det fina vädret. Fortfarande lite sol uppe.

Idag är det älgjakt

Fint väder, solsken och runt nollan, med lite snö. Borde vara helt ok att jaga i.
En kalv fälldes i morse vid Lisslerudbostället av Jan i Skogen. Sen har Morgan G.s hund haft ståndskall norr om Laxvik, Morgan  smög på och Roland täckte reträttvägen. Det senare var vid tiotiden, men ingen rapport om hur det avlöpte.

Älgjakt idag lördag

Om det blir nåt så skriver jag om det under dagen här och kanske får jag några bilder också.

Lorttest på klinker

Nu får det bli klinker på golvet i badrummet. Inte för att golvmattan är utsliten, men för att den är hopplös. Den är ljus (bilden längst ner) och allting syns på den. I stort sett varje dag torkar jag av den för att få bort några hundhår och några gruskorn. Nu har jag tagit hem ett par prov på plattor och lagt dem på golvet, hällt på lite autentisk lort för att testa och de här två funkar bra. Det är alltså lika mycket smuts på alla tre på bilderna nedan. Det är lite svarta prickar i färgen på plattorna och det kamouflerar smuts. Får se vilken det blir av dem. Nu ska vi inte bråka med det här före jul utan det får bli i lugn och ro efter helgerna.
 

Känslomässig berg- och dalbana ...

...bjöd TV-kvällen på! Inte så ofta vi tillbringar en hel fredagkväll framför teven men nu blev det så.
 
Idolfinalen kollade vi på och rätt tjej vann, Lisa. Men den här 16-åringen är ingen klart lysande stjärna på direkten så som en del idolvinnare har varit. Det var lite falsksång här och där, men till hennes fördel får sägas att hon gav sig på låtar som var rejäla utmaningar. Hon blir säkert bra.  Carolas Hallelujah är bara fantastisk, hon är ett proffs ut i fingerspetsarna och ett sånt måste man respektera och beundra. Här är det inte en enda ton sur och har aldrig varit heller, inte ens när hon var 15 år. Och showen som sådan i Globen får mer än godkänt. Programledaren är himla duktig.
 
Skavlan såg vi på också en stund, bl.a. John Cleese och han är som vanligt vansinnigt rolig, man undrar hur han bär sig åt.  Där fanns också en japansk kvinna i 80-årsåldern som överlevt Hiroshimabomben på nära håll. Hennes berättelse var gripande. Hon var bara 13 år när det hände och fann sig efter bomben omgiven av levande vandrande ¨svartbrända skelettmänniskor  med köttet hängande från kroppen,  några bar sina ögonglober i sina utsträckta händer, allt i en makaber tystnad. Ingen orkade skrika! Bara viska en bön om vatten. Och hur hon och två andra flickor gick till floden, doppade sina tröjor i vattnet  och gick till de döende ¨som kunde suga vatten från dem. Den enda lindring som kunde erbjudas.  100.000 - tals människor dog den där augustidagen 1945 och fortfarande dör människor i sviterna efter strålningen.  Det är fullständigt overkligt och pågår på ett sätt fortfarande utan att vi ens noterar det.
 
När jag ser detta så tänker jag på vår uppfattning om vad som är nationell katastrof i ett internationellt perspektiv. Här i Sverige är det Ådalen, tsunamin, Estonia exempelvis  som betraktas som stora katastrofer, några enstaka eller några hundra dog vid varje tillfälle. Och naturligtvis så är en enda död människa ett öde för de närstående, men nu menar jag katastrofer av nationell dignitet.
 
När jag hör den här kvinnan berätta så känner jag tacksamhet över att vi har en japansk svärdotter, genom vilken vi har vidgat vårt synfält när det gäller nationella sorger och trauman. När Fukushimakärnkraftverket förstördes i Japan 2011 genom jordbävning och tsunami  så kommunicerade vi med sonens japanska hustru och indirekt med hennes släktingar i landet. Vi beklagade katastrofen vilken beskrevs som ett nationellt trauma i våra media.  Vi förstod vi nog gjorde detta större här man gjorde i Japan. Landet  har varit ödelagt i ett krig, där bokstavligen allt var tillintetgjort  och många dog i kriget och i kärnvapenattackerna. Många människor i Japan  har upplevt att man förlorat allt och sen fått kämpa sig tillbaka på egen hand. Sett i ljuset av detta så var Fukushima inte gigantiskt på katastrofskalan, eller hur man ska uttrycka det.  Det är liksom att gråta med de sörjande, begrava de döda och sen bita ihop och gå vidare. I Japan fanns på något sätt en viss vana. Man hade upplevt detta förut fast mycket större.  Sett ur ett historiskt perspektiv så var det så att var och en måste hjälpa sig själv och sin familj och sin släkt så långt det gick. Ingen kunde förlita sig på att få någon annan hjälp att gå vidare.
 
För oss är det en ovanlig tanke, vi räknar med att staten, myndigheterna, sjukvården, åldringsvården finns där när vi behöver dem. .  Och så har det alltid varit, ända sedan bondesamhällets tid och innan dess. Ja, ibland är det en hisnande resa att höra någon berätta upplevelser från sitt liv.  Och det är intressant att fundera över hur olika det kan vara i olika länder beroende på historien. Och hur berikande det är att ta del av olika erfarenheter för att vidga perspektivet.
 
Oj, så långt detta blev.  Det var inte meningen och ingen kommer att orka läsa det här. Men jag ville ändå skriva, kanske lika mycket för min egen skull som för att dela med mig av de här tankarna.
 

Julmat idag!

Det var gott, tack snäll gubbe
Det här var nog det allvarligaste de var på hela tiden: ;-))

Julbord blir det idag!

Gubben bjuder! Det ska bli gott! Sen ska han jaga älg under helgen och jag ska börja fixa med julklapparna. Några ska ju fraktas långt och kräver framförhållning. Hoppas det blir fint väder så det går att vara ute.

S+M.P: -regering får stöd av endast 2% av väljarna!!!

Skräll i DNs opinionsundersökning som genomförts efter nyvalsbeskedet!  Domen över den sittande regeringen är hård. Nu är det några månader kvar till valet men den här uppförsbacken blir tuff att besegra. Populäraste regeringsalternativet S + Allianspartierna fick i särklass mest stöd, 26 %. Det var ju också det mest tippade före budgetomröstningen, att Löfvén skulle välja bort vänsterstyrningen och söka sig mot mitten i en ny regeringskonstellation.
 
SD kan bli extravalets vinnare.  Av de alliansväljare som på allvar överväger att byta parti svarar tre av tio att de överväger att rösta på Sverigedemokraterna.

Av de rödgröna partibytarna lutar två av tio åt att gå till SD.

De övriga inom respektive block som kan tänka sig att rösta på ett annat parti väljer i hög utsträckning ett parti inom samma block.

– Sammantaget pekar undersökningen mot att Sverigedemokraterna kan vinna ett ökat stöd i extravalet, säger David Ahlin.

http://www.dn.se/val/nyval-2015/valjarna-ger-regeringen-ett-bottenbetyg/

Men nu ska vi ha några månader av blodig valkampanj mellan tre block som har utvecklats till bittrare fiender än vi sett på länge i svensk politik. Så det kan bli helt annan fördelning av väljarsympatierna när den är slut. Gissningsvis blir det  i mars svårt att få ett närmande mellan S och Alliansen, vilket många hoppades på före budgetomröstningen, för att få till en stabil mittenpolitik med förutsägbar majoritet i riksdagen inför olika beslut. Bitterheten är  stor inte enbart  i sakfrågorna, personkemin har nog också fått sig en ordentlig törn. Om extravalet ger oss två magrare etablerade block och ett stärkt SD så inträder den totala krisen. Vart ska man då sig i världen vända?

http://www.dn.se/val/nyval-2015/kd-ligger-samst-till-infor-nyvalet/


Min privata pensionsförsäkring sa jag upp igår!!!

Det låter pampigt med privat pensionsförsäkring, det är dock bara några futtiga hundralappar varje månad. Fast jag har troget betalat dem i drygt 40 år. Det var ju någon sorts feministisk kampanj då på 70-talet  att speciellt kvinnor måste ha det för att kompensera för att hemmatid med barnen gav lägre pension. Ja - eller nåt sånt var det. Så jag var lydig och tecknade en sån i något försäkringsbolag som har bytt namn, ägare och villkor  ett antal gånger sedan dess. Jag har inte brytt mig och pengarna har dragits med automatik.
 
Jag sade upp den därför att budskapet har gått ut att S-regeringen skulle från och med januari 2015,  i stort sett ta bort avdragsrätten när man sätter in pengarna, men behålla beskattning när jag tar ut dem. Då var alltså vitsen borta och mitt (och väldigt många andras sparande) var inte längre klokt att ha kvar. Jag tror att beslutet skulle ha fattats idag i riksdagen. Men har det det?
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/pension/sa-forlorar-du-pa-pensionsforsakringen_4154725.svd
http://blogg.avanza.se/hemberg/2014/12/04/hardsalj-av-kapitalforsakring/
 
Idag vet ingen vad som gäller. Inte skatteverket. Inte politikerna. För nu blev det ju en annan budget - väl? Ingen vet om privata pensionsförsäkringar är avdragsgilla eller inte.
 
Ok,  kaos har det alltså blivit för dem som sparar stora belopp. Med mina försynta inbetalningar betyder det inte mycket. Jag låter nog de här premieinbetalningarna vila i alla fall. För när jag nu efter 40 år äntligen granskar vad jag har fått ut av detta blygsamma men långdragna sparande så är jag inte imponerad över bolagets förvaltningskonst.
 
De har disponerat mitt lilla kapital i alla år,  jag har fått en rätt blygsam avkastning, men de har tagit ut en rejäl avgift på sin förvaltning = hälften av inbetald årlig premie ( förvaltningen misstänker jag har inte varit av den aktiva sorten!) så om  jag drar bort förvaltningsavgiften och premieavgiften och avkastningsskatten så slår inte den årliga ökningen bankränta. Pengarna kunde jag lika gärna satt in på bankkonto och fått ränta.  Så illa kan försäkringsbolaget endast hantera kapital som staten indirekt subventionerat.  Jag kan ju tjäna några futtiga kronor via skattsedeln. Men min enda eventuella skattevinst är att jag hade högre skatt när jag betalade in, dvs skatteavdraget var mer värt då och möjligen lägre skatt när jag tar ut pengarna.

Illustration av det politiska läget i Sverige just nu? ;-)

Tibetan Bridge in Claviere, Piedmont, Italy. Bild från kusin Siv i Schweiz
 
 (Hur kan man förmå sin kropp till att gå ut på detta rangelverk???? Har dom ingen självbevarelsedrift.? Anders och Tobben får inte ens titta på det här, de två  gossarna som dinglade med benen över kanten på Predikestolen. De kan fort triggas igång till nya äventyr nu när både klippan och Bungyjump är gjorda)

Rysk roulette ...

... säger Lena Mellin Aftonbladet om Löfvéns beslut att utlysa nyval.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article19962985.ab
Hon är kritisk till detta och är kritisk till S:s två månader vid makten, det mesta har varit schabbel. Löfvéns upprepade tjat om samarbetsvilja ger hon inte mycket för. Han har ju inte velat göra sig av med MP:s starka vänster-inflytande och med det i släptåg fanns inga utsikter till blocköverskridande lösningar . Och direkt fel har Löfvén  när han påstår att Alliansen säger sig vilja samarbeta med SD. Att SD röstar på Alliansens budget utan föregående förhandlingar kan ju knappast Alliansen lastas för enligt Lena Mellin. Lena M hade hellre sett att Lövfén hade haft modet att stanna kvar som statsminister, göra sig av med MP och på allvar försökt sig på ett mittensamarbete. Det hade varit ett stabilare läge än det vi har nu. Nyvalsresultatet ger enligt analytiker troligtvis ungefär samma mandatfördelning som i nuläget, alltså mycken möda och pengar för ingenting. Inget är därmed löst, läget är i så fall lika låst som nu, fast med endast två alternativ: blocköverskridande samarbete eller förhandlingar med SD.
 
Fler seriösa skribenter är kritiska och menar att Löfvén är regeringsoduglig, helt enkelt  inte kan "hantverket". Han har inte haft någon lärotid som minister, inte ens suttit i riksdagen.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/12/03/oklokt-beslut-av-stefan-lofven/
http://www.dn.se/ekonomi/ewa-stenberg-en-mycket-riskfylld-strategi-for-s-och-mp/
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/ingenting-annat-an-ohederligt-lofven/
Jag kan ju ärligt talat inte förstå varför man inte kan förhandla med SD. De sprider ingen smittsam sjukdom  och representerar faktiskt drygt 700.000 väljare. Våra grannländer Norge och Danmark förstår inte varför Sverige betraktar SD som pestsmittade. Deras motsvarighet där behandlas som vilka partier som helst. I  Danmark är det enligt senaste opinionsundersökningen det parti som har störst väljarstöd just nu på 21 % och i Norge tar Fremskrittspartiet plats i regeringen.
 
Jag röstar inte på SD,  jag tar avstånd från främlingsfientlighet och rasism, men jag inser ju att mycket  hade kunnat lösas om politikerna  lämnat sandlådan och pratat med varandra som vuxna människor utan förutfattade meningar och utan att frysa ut det tredje största partiet. Att vilja diskutera nivåerna och hanteringen av invandring / flyktingströmmar är inte lika med att ha inhumana värderingar, det är  politik.
 

Politik-dramatik!

Nu är det dramatik på hög nivå! Tvärs emot mångas gissningar, min också, så valde S att inte dra tillbaka sin budget för att förhandla om den med Alliansen. Istället kommer den nu kl 16.00 att fällas i riksdagen av Alliansen + SD.
 
Formellt så kan Löfvén fortsätta att regera med Alliansens budget. Men det har han sagt att han inte kommer att göra så vi får väl utgå ifrån att det inte blir så.
 
Då måste han i så fall avgå nu eller utlysa nyval och stanna kvar tills dess.
 
Om han avgår nu så kan talmannen ge honom i uppdrag att bilda ny regering. Det kan han förstås göra, med eller utan stödpartier antar jag. Men det kan bli kärvt eftersom Alliansen håller ihop och tydligen inte vill stödja en
S-regering. Det andra alternativet är att utlysa nyval och stanna kvar fram till det har gått av stapeln. Alliansens budget gäller fram till dess antar jag eftersom den blir beslutad.
 
Talmannen kan också be Alliansen bilda ny regering men det finns inget underlag för det ser det ut som i dagsläget.
 
Den ankdammspolitik med stadiga block som vi haft i många decennier, verkar ha fått en ordentlig törn och ingen har någon rutin på hur man ska hantera situationen. Det verkar bli lite improviserat efter hand. S- styrelsen har krismöte i eftermiddag efter budgetbeslutet och man kan väl anta att det då formas hur S ska agera framöver.
 
 http://www.expressen.se/nyheter/s-har-forlorat-sin-regeringsduglighet/
 http://www.dn.se/ekonomi/finansministern-om-budgetkaoset-det-ar-sorgligt/
 
 

Söta lilla barnbarn Lovis i Umeå....

.... ser ut att vänta på julafton! Hon säger ma-ma / mä- mä när hon ser mamma och kryper med en farlig fart. En gladlynt 6- månaders liten tjej  är det som gillar att snossa med katterna och storebröderna också. 
 

Löfvén fick kalla handen av Alliansen!

Statsministern försökte i ett sent kvällsmöte få stöd av Alliansen för att få igenom sin budget, men inget borgligt  parti var berett att ställa upp på det. Och det kanske var mycket begärt. Han har manövrerat in sig i en regeringsbildning som han nog får ta ansvaret för själv.
 
Nu är bollen hos S igen att ta nästa steg.  För mig är det bara en tidsfråga innan S  kickar ut MP ur regeringssamarbetet och försöker  styra själva med hoppande majoritet, vilket ger möjlighet att söka stöd  på olika sidor i olika frågor. Det skulle bli en enparti- minoritets-regering med mittenfokus. Och den skulle bli obetydlig mindre än den minoritetsregering som man har nu. Ett rätt stabilt scenario ändå jämfört med att  som vänsterregering fällas gång på gång i otippade riksdagsomröstningar.
 
Det parlamentariska läget som det ser ut nu med en vänsterregering och en riksdag med högermajoritet är ohållbart, bäddar för kaos. Det är det stora dilemmat fyra år framåt, inte budgetstriden och inte SD. Det är det parlamentariska läget Löfvén måste ta itu med nu, inte budgeten. Parlamentarismens grundprincip är att regeringen har riksdagens förtroende och det är knapert med det som den nuvarande regeringen är ihopsatt. Så antingen får Löfvén ändra på regeringens sammansättningen, eller också får han sätta sin tillit till att ändra riksdagens sammansättning i ett nyval. De två storheterna måste alltså vara kompatibla.
http://www.dn.se/ekonomi/just-nu-presskonferens-i-rosenbad/
 

Klart !

Nu är det klart! SD kommer att rösta på Alliansens budget och det innebär att statsministern har ett dilemma. Han kan rimligen inte regera med en annan budget än regeringens egen. Men SD försäkrade att man egentligen värderat de båda budgetförslagen lika och de var inte utslagsgivande för deras beslut att fälla regeringens budget. Syftet var istället att försöka bli av med Miljöpartiet i regeringen. Man vill se en regering utan MP och stödpatrull av V.
 
Ur vår synvinkel med fullständigt orimliga förhållanden med massor av vargar i våra skogar,  med  behov av tillväxt i näringslivet, med behov av landsbygdsfokus i satsningar så vore det en välgärning att MP inte längre får ha ett  stort inflytande över vad som beslutas i riksdagen. I deras regeringsposition har de alldeles för mycket att säga till om i förhållande till det magra stöd de fick i valet.  Och jag som siktar på att jobba efter 65 ska enligt nuvarande regeringen straffbeskattas rejält framöver.
 
Så utifrån mitt synfält och utifrån ett landsbygdsperspektiv så är dagens beslut så bra det kan bli i en komplicerad situation, alltså fokus på MP ut ur regeringen. Hellre en minoritetsregering med enbart S som kan söka stöd i Alliansen. Löfvén har ju uttryckt önskemål om blocköverskridande lösningar, men det funkar alltså inte så länge han har barlasten av MP. Ett regerande med mitten-fokus skulle dessutom stämma bättre med väljarnas önskemål i valet. Det skulle bli stabilare än det vi har nu.
 
En vänsterregering kan omöjligt fungera i en riksdag med högermajoritet. Där har Mats Knutson, svt,  helt rätt, det är ett omöjligt parlamentariskt läge. Det måste nog statsministern förändra om han ska ha en chans att fortsätta regera sin mandatperiod ut. Annars kommer riksdagen att gång på gång fälla hans förslag, inte bara budgeten. Vi kommer att få 4 års kaos i landet med en vänsterregering. Löfvén får sträva på och försöka göra sin regering  till en mittenregering istället.
 
http://www.dn.se/ekonomi/just-nu-alliansen-pa-rosenbad/

Vi har högermajoritet i riksdagen men en vänsterregering....

.... och det kommer inte att fungera säger Mats Knutson, på SVT.  Löfvéns regerande kommer att kantas av misslyckanden för detta är parlamentariskt sett en omöjlig situation.  Han tror inte att den här regeringen överlever hela mandatperioden även om man på något sätt lyckas ta budgeten i hamn.
 
http://www.svt.se/nyheter/tveksamt-om-lofven-overlever-en-hel-mandatperiod
 
Och det är väl det som är grundproblemet. Han har nog rätt Knutson.  Ska bli spännande att se hur det blir med budgeten idag.

Tummen ner!

Nu har vi smakat! Årets glögg får tummen ner! Åtminstone som glögg. Det finns inget glöggigt i den, smakar mer som ett sött blaskigt vitt vin, vilket som helst.

Löfvén sitter där hemma och håller tummarna ...

... för att SD ska fälla regeringens budget tror jag.  För då skulle han få ett legitimt skäl att dra tillbaka sitt budgetförslag, förhandla om det med Allianspartier, ombilda regeringen och göra sig av med omöjliga MP. Om S slipper dras med MP så kan de leda en något mindre minoritetsregering, men en regering med handlingskraft. Som enda regerande parti så kan man manövrera med hoppande majoritet och inte vara utlämnade till SDs välvilja och / eller MPs schabblande. Då skulle Löfvén ha frihet att samla majoritet kring olika förslag till riksdagen - innan man går till omröstning! Och han skulle kunna söka majoritet både åt höger och vänster. Åt höger är ju stört omöjligt med MP som regeringspartner. Vore ju nästan ett drömläge för S att sitta ensamma i regering, som det ser ut nu, när  inget politiskt parti vill ha nyval och alla partier vägrar samarbeta med SD.  Jag skulle nog sätta en slant på att SD fäller regeringens budget, men läget är ju svårtippat. I morgon em får vi veta.
http://www.dn.se/nyheter/politik/flera-nodutgangar-om-regeringen-rakar-i-kris/
http://www.expressen.se/politik/s-kalla-miljopartiet-har-blivit-en-belastning/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vem-ska-hjalpa-lofven-att-komma-vidare/
 

Kyrkskolan utanför Hallsberg

Det är min barndoms skola. Här gick jag från årskurs ett till sex. Mina föräldrar flyttade hit 1952 och bodde här tills pappa gick bort 1980 och mamma flyttade hit till Sillerud 1992.   Vi bodde ett par kilometer från skolan bara, så jag hade cykelavstånd.  
 
Roland skickade bilden när han åkte förbi på väg till Stockholm häromdagen. Skolan ligger precis vid Västra stambanan. Den byggdes rimligen i slutet på 1800-talet av arkitekturen att döma och ser ut som ett litet pepparkaksslott. Gissar att den var dyr att bygga, påkostad med brunt och vitt tegel och sten. Entrén på andra sidan är hög och pampig med smidesräcken och golven invändigt är alla av kolmårdsmarmor. Två lärarbostäder rymdes på övervåningen; en stor fin  våning till folkskolläraren tillika kantorn och en lite futtig tvåa till småskollärarinnan som förmodades vara ogift antar jag.
 
 Det var en fin skola att gå i, stora höga fönster släppte in mycket ljus och det var lätt att totalvädra på en kort rast. Tre stora klassrum var det och man räknade med två klasser i varje. Till vänster vid träden var det en utedasslänga som vi använde de första två åren i skolan, dvs 1957 - 1959, sen blev det innetoaletter i källaren.
Också i källaren var gympasal och slöjdsal (folkskolläraren var också slöjdlärare förstås och gympalärare). Gympasalen kombinerades senare med matsal för skolbespisningen. Ett himla flyttande av bord varje dag! De första åren minns jag också att det fanns en skolträdgård med trädgårdsland och fruktträd. Fast de användes nog mest av våra lärare privat.  
 
En stor jordkällare låg mitt på skolgården, skulle säkert användas av de på skolan boende lärarna. Men den revs bort eftersom vi kom hem så jordiga varje dag efter att ha lekt på "källarkullen". ;-)
 
Detta var ett otroligt pampigt bygge jämfört med andra bygdeskolor i den här storleken. Jag gissar att de på den tiden rätt välbärgade bönderna runt omkring i Samsala och Bäck ville stoltsera lite  inför den nya köpingen Hallsberg som växte upp vid järnvägsstambanekorsningen några kilometer härifrån. Stambanan byggdes från Stockholm och Göteborg och så möttes man  i Hallsberg 1862 (tror jag). Det fanns stort behov av övernattningar och matställen där eftersom tågen gick sakta,  man fick byta ofta och vänta. Det lilla samhället växte snabbt och fylldes med krogar (bordeller?) och små pensionat och hotell. I de präktiga böndernas ögon ett veritabelt syndens näste som man tog avstånd ifrån.  En hel del utsocknes rallare blev nog också kvar. Fientligheten mellan den nya tätorten och den omgivande gamla traditionella landsbygden var stark.
 
Jag tänker ofta att man med det här pampiga skolbygget ville visa upp lite ordning och reda. Skolan är förstås nedlagd för ett antal år sedan och jag vet inte vilken funktion den fyller nu. Men det var en riktig kyrkby här när jag var liten med skola, kyrka, ålderdomshem, kyrkoarrendatorsgården, affär och ett hus där barnmorska / distriktssköterska var stationerad samt en lägenhet för ortens poliskonstapel (Walter!) .
 
Tja detta får väl höra till avdelningen Nostalgi. Men kanske någon kommer ihåg historien om Kyrkskolan när ni åker förbi Hallsberg nästa gång och nästan genom den gamla skolans trädgård. ;-)
 

Gratis julkort

http://www.gratisjulkort.se/
Här är dom

Första snön i Seattle

 
Nu kom första snön i Seattle. Inte så mycket och den ligger inte så länge enligt son, det är ju en kuststad. Men allt stannar av, panik inträder, ingen kör bil för man har inte dubbdäck, folk stannar hemma från jobbet. Ha ha....! Detta är utsikt genom sovrumsfönstret hos Mattias.