GOTT NYTT ÅR!
Jag vill önska alla
Ett Gott Nytt År
med förra årets nyårsraketbild. Den där bilden såg så märklig ut och först kunde jag inte tolka den, men den är från nyårsfirandet nere vid sjön, just när en av raketerna fräser iväg. Vi firar i kväll med lite äting här med goda vänner och vi ser fram emot att få höra om jaktresan till Kanada. Kanske blir det till slut kaffe och raketer nere vid sjön igen. På förmiddagen blir det traditionell rådjursjakt här på Liane.
2011 - året som gick.
2011 bjöd, om man ser till händelser i stort, på både gott och ont. Vi hade en fantastiskt vacker vinter som jag njöt av i fulla drag. Det gick att åka skidor och promenera på isen. Vi hade många vackra vinterdagar ute i solskenet. Sommaren däremot var mest regn och rusk, inget som inbjöd till utevistelse.
Kerstin Segerbergs försvinnande och tragiska bortgång engagerade oss och Sillerud under början på året. Det blev många frågor som lämnades utan svar; hur kunde det ske? hur hade hon det sina sista dagar i livet? varför gjordes en så liten räddningsinsats? Sedan under sommaren kom förstås de hemska händelserna på Utöya. Ondskan där, var och är obegriplig. Båda de här händelserna kommer vi att minnas klart under många år framöver.
Under 2011 har vi och Sillerud förlorat människor som betytt mycket både för oss och bygden. Dem kommer vi att sakna och ha kvar i våra tankar framöver. Nya små människor har fötts i bekantskapskretsen och deras uppväxt hoppas vi att få följa.
Det finns däremot inga stora händelser som präglat 2011 för min egen del, i min familj. Men visst är det så att min mammas bortgång året innan ändå har satt djupa spår i 2011. Det har hela tiden funnits en kuliss av sorg, mot vilken allt annat har framträtt. Och praktiskt har det varit så att jag inte har orkat ta itu med en hel del saker som jag har kvar efter henne. Mycket ligger osorterat och nerpackat fortfarande även om jag nu ibland tar ett tag, som nu under julhelgen.
Släktforskningsresan, som blev vår sommarsemester, var otrolig för mig. Det var både en fin resa och en känslomässigt stark upplevelse. Efter den förstår jag både mina föräldrar och mig själv bättre tror jag. Vi är ju alla i någon mån ett resultat av vår historia, en länk i släktkedjan både bakåt och framåt, även om det alltid finns ett stort handlingsutrymme för egna avgöranden.
80 % jobb istället för heltid startade jag med i augusti månad och det var en betydande förändring för min del. Jag valde att vara ledig, onsdagar, för att få ett brejk mitt i veckan och orka göra ett bra jobb även veckans sista två dagar. Till en början var jag frustrerad över att inte hinna med så mycket som jag brukade göra när jag jobbade heltid. Jag slogs med mina egna ambitioner och fick träna på att avstå även från en del roliga arbetsuppgifter. Men nu efter en termin så funkar det riktigt bra och jag avser att fortsätta så här. Mitt jobb som speciallärare är fortsatt väldigt roligt med stimulerande arbetsuppgifter som innehåller rejäla utmaningar. Jag har snälla kollegor, en bra chef, trevliga kontakter med elever och föräldrar. Det känns lyxigt och det är aldrig tråkigt att åka till jobbet på morgonen.
Husbygget, det nya huset till uthyrning har tagit mycket av prattiden och vårt intresse här hemma. Hur ska det se ut? Hur ska det bli? Var ska det ligga? Vad får det kosta? Många timmar har vi planerat, diskuterat, vridit och vänt på frågorna. Ytterst är besluten om detta alltid Rolands, huset ingår ju i hans företag, men det är nyttigt att ventilera både med varandra och andra för att få med olika synpunkter så inget blir missat. Och vi har roligt när vi pratar om det här, det är spännande och en kreativ uppgift att prestigelöst ta fram olika alternativ, väga för och emot, vi blir aldrig ovänner i de här diskussionerna.
Annars har livet liksom tickat på; vi har sluppit allvarliga sjukdomar, jobbmässigt fungerar det, barn och barnbarn verkar klara sig bra, vi har goda vänner, både gamla och nya, som betyder mycket för oss osv.
Vi ser för egen del tillbaka på 2011 med tacksamhet och fram emot 2012 med tillförsikt.
Kerstin Segerberg ...
... dog ensam i sin bil i skogen för drygt ett år sedan. Men hon hittades inte förrän i mitten på januari tror jag, den 13:e om jag har skrivit rätt. Det var före jul hon försvann när hon var på väg att dela ut julblommor till äldre församlingsmedlemmar och eftersöksinsatserna var minimala. Jag vet inte om massivt sökande hade kunnat rädda henne.
Men jag kan inte låta bli att jämföra med det som händer nu när Folke som är 80 + har försvunnit. Han har varit borta i två dagar och det är så där runt 0 grader ute. Nu letar två helikoptrar, 15 poliser och 20 militärer / hemvärnet.
http://www.nwt.se/torsby/article1030615.eceNär Kerstin försvann och sökandet började så hade hon varit borta 5 dagar och det var nästan 30 grader kallt. Jag är inte säker på hur många som letade efter Kerstin men jag vågar med bestämdhet påstå att det var väldigt få som sökte. Hon kan ha försvunnit den 15 :e december, sökandet inleddes då den 20:e december den dag då larmet gick. Man sökte en dag med 4 polisbilar och en bandvagn som polisen rekvirerade och en helikopter enligt mina blogginlägg från den tiden. Nu vet jag inte om jag har rätt exakt i det jag skriver. Sen avbröts i stort sett sökandet den 22:a december. Man utnyttjade inte hemvärnet alls, inte räddningstjänsten, inte frivilliga, inte jägarorganisationerna, inte lokalbefolkning till att ploga upp vägar som var igensnöade.
http://inga.blogg.se/category/kerstin-segerberg.htmlHur kan det vara så? Är det en slump hur en sån insats görs? Vem bestämmer omfattningen? Vem samordnar? Varför är det så stor skillnad? Jag skulle vilja tro att det inte beror på att Kerstin försvann dagarna före jul då många yrkesmässigt inblandade ville vara lediga istället för att åka omkring uppe i Glaskogen och leta. Lokalbefolkningen hade gärna ställt upp och hjälpt till om någon samordnat.
Frågorna förblir obesvarade.
Ice bugs eller Icebugs...
.... äntligen! Idag i Karlstad så fick jag tag på dubbade skor, Icebugs. Jag letade förra året utan framgång, men nu fanns de på Intersport. Först kollade jag på Bergvik, men där fanns inte storleken så de ringde till Intersport Mitticity och där lade man undan åt mig till jag kom in till stan. Nu kan jag kanske rädda lårbenshalsarna. Min mamma var ungefär i min ålder när hon drattade omkull och bröt sig, det var nog 1980 eller 1981. En hälsoinvestering!
Björn äter levande älg...
... i det här filmklippet. Det är inte så ovanligt när det gäller björn att den börjar äta innan bytesdjuret är dödat. Nallar är inte alltid så gulliga ute i naturen. Men de lever som de är förprogrammerade. Och vi är glada så länge de håller sig till fyrbenta villebråd. Det finns ju ett grymt You Tube - klipp där en kvinna ringer hem till sin mamma och pratar med henne medan björnen börjar äta upp henne från fötterna och uppåt. Hon dog under samtalet. Men under länken här är det alltså en älg som mumsas på.
http://tv.expressen.se/nyheter/inrikes/1.1313608/har-ater-bjornen-algen
Nej, nej, nej ...
... var reaktionen hos oss när vi förstod att den här olyckshändelsen drabbat i vänkretsen. En vän sedan många år och han brukar vara här hos oss varje nyårsafton på rådjursjakt. Det har varit en dag i sorgens tecken, vi har pratat minnen och våra tankar går till de närmaste.
http://www.nwt.se/eda/article1029837.ece
Flyt i Årjängs kommun....
.... är det!
Himla roligt att bo i en kommun där det satsas så mycket och finns så mycket framtidstro och såna utvecklingsmöjligheter!
Någon har förklarat det med att det finns en slags Gnosjöanda i kommunen. Många har växt upp i familjer där man haft någon form av eget landsbygdsföretag, kanske ett litet jordbruk, någon skog, något transportfordon eller en grävmaskin. Så har man fortsatt på den vägen och hjälpt varandra på olika sätt.
Jag har genom åren haft många fina samtal med elever på skolan om vad de tänker sig att jobba med som vuxna och inte så sällan handlar det om realistiska planer på att ha ett eget företag, litet eller stort, så som föräldrarna har eller någon släkting eller granne. Före jul frågade jag bl.a. en elev vad han önskade sig till julklapp och fick det omedelbara svaret:
- En Migsvets!
Närheten till Norge är stimulerande både genom att gränshandeln blommar vilket ger klirr i kassorna och genom att de som har svårt att finna jobb i Årjäng kan pendla till välbetalt arbete på andra sidan gränsen. Arbetslösheten är väldigt låg och ungdomarna kan stanna kvar på hemorten om de vill och den valmöjligheten är livskvalitet. Det är en bra kommun att bo i med trevligt folk, vacker natur och jag ångrar inte att jag valde att flytta hit för snart 40 år sedan. Just då 1972, var kommunen dömd till undergång men mycket har ändrat sig sedan dess.
Kommunledningen svarar på framgångarna med att satsa ordentligt nu när det behövs, vilket naturligtvis är helt rätt.
Under 2011 gjordes följande:
- Nya fina lokaler för biblioteket (vet ej summan)
- En ny brandstation i Årjäng för 38 miljoner invigdes (den gamla var utdömd!)
- En ny förskola / skola i Töcksfors för 12 miljoner
- Ny avdelning förskolan i Svensbyn 3 miljoner
Under nästa år 2012:
- Reningsverk i Töcksfors 30 miljoner
- Nya omklädningsrum Hagavallen Töcksfors 3 miljoner
- 20 hyreslägenheter byggs i Årjäng av Kommunala Bostadsbolaget
- 20 hyreslägenheter byggs i Töcksfors av Kommunala Bostadsbolaget
- Stor satsning på skolan i Årjäng på 40 - 100 miljoner
- Det nya torget ska nu planläggas utifrån de 241 förslag som kommit in
- Utbyggnaden av fibernät för att få fungerande datornät och telenät i hela kommunen och det tack vare kommunalrådets engagemang
Sammantaget är det stora satsningar i en så liten kommun som Årjäng på c:a 10.000 invånare.
Stora privata initiativ finns också förstås, framför allt i Töcksfors som ligger nära gränsen.
- Nytt jättestort köpcenter som kommer att behöva anställa flera hundra personer
- Rejäl tillbyggnad av det köpcenter som redan finns
- Plan klar för bostadbyggande i privat regi på Prästnäset med ett stort antal villor och bostadsrätter
Sen kan Årjäng som kommun inte bara slå sig för bröstet och tycka att allt är bra och att man gjort allt rätt. För så är det inte förstås. Ibland har det blivit fel, men det gäller att gå vidare och försöka rätta till och lära av misstagen.
Byggandet av hyreshus mitt på det gamla torget blev inte bra, det är nog alla överens om. Det gick snabbt och hamnade mitt i en lågkonjunktur så det blev inte som man trott. Nu när det nya torget ska ta form så har den nya kommunledningen tagit lärdom och inbjudit allmänheten att tycka till. Utifrån de synpunkterna så ska det nya torget planläggas under kommande år. Jag tror att det kommer att bli fint. Det finns många goda tankar och idéer att ta vara på.
Skolan i Årjängs tätort har under många år hanterats visionslöst och bara fått slitas ner. Det rann in vatten genom taket på en stor del av skolbyggnaden under 30 år utan att något gjordes. Sen försökte man lappa och laga lite här och lite där. I det klassrum jag hade gick det inte att få upp temperaturen högre än till + 15 grader inne när det var kallt ute och detta pågick år efter år.
Nu vill man satsa ordentligt på skolan och ta sig en funderare på om det ska fortsätta att lappas och lagas eller om det är dags för nybyggnation. Bygdeskolorna har fått nybyggt / tillbyggt under de senaste decennierna, nu kan det vara den stora skolan i centralorten som står på tur. Kommunledningen agerar klokt genom att inte forcera fram snabba beslut här. Kanske har man tagit lärdom av torget-eländet? Alltså har man i enighet i Kommunstyrelsens arbetsutskott bestämt att en skolgrupp med även oppositionen företrädd ska se över skolan i hela kommunen. Man ska se över hur man kan få hög kvalitet på skolverksamheten i hela kommunen utifrån den nya skollagen. På så sätt får man fram beslutsunderlag med brett stöd när så stora, långsiktiga satsningar ska göras. Och man forcerar inte fram beslut som man sedan får ångra i eftertankens kranka blekhet.
Alla tycker inte att såna här satsningar är bra, men det gynnar demokratin med en levande debatt både inom de olika politiska partierna, mellan dem och bland alla kommuninvånare om hur skattepengar ska användas. Historien visar att det blir inte bra om genomgripande förändringar beslutas av endast ett par, tre personer och alltför snabbt utan tid till förankring. (Enkla beslut ska däremot kunna tas snabbt utan långbänk)
Det finns självklart en kategori människor som av naturen är bakåtsträvare och som vill att allt ska vara som det alltid har varit. Den kategorin vill inte se förändringar, inte ens om förutsättningarna ändrar sig. De kan låta som värsta kverulanterna. Men det brukar mest handla om rädsla för det okända, kanske frustration över upptäckten att de egna åsikterna fått vika undan för en majoritet. De ska naturligtvis få komma till tals också även om de oftast över tid utgör en tynande minoritet.
Det finns alltid i en kommun som Årjäng, med flera tätorter, risk för ett partigränsöverskridande bytänkande som ibland blommar upp inför kommunala beslut. Det kan bli ganska högljutt stimmigt. Det är antagligen naturligt att det är så, var och en är på något sätt sig själv närmast, men de som fattar beslut måste göra det utifrån kloka sammanvägningar av åsikter från alla "byar" och inte enbart låta sig styras av dem som larmar mest.
Det ska bli spännande och roligt att följa de här förändringarna i Årjäng under de år som kommer. Och jag kan känna medlidande med dem som råkat hamna i en kommun där arbetslösheten är hög, framtidstron låg och framför allt många ungdomar måste lämna hemorten för att få jobb. Det utarmar ett helt område att bli av med de unga.
Gabriel Odgrens ...
... nya fina barnbok har jag antytt att jag kommer att skriva om. Men jag väntar med det tills skolan börjar igen tror jag, det passar bättre då.
Agenda blir det senare idag.
Ansökan om lärarlegitimation...
... skickade jag nu äntligen. Det var i elfte timmen för att få den behandlad kostnadsfritt. Efter nyår kostar det en rejäl slant att få ut sin legitimation så min avsikt var att skicka den på det här året. (Får nu uppgiften via kommentar att jag blivit felinformerad, lärarleg kostar inget efter nyår, det är bara de som har en examen efter 1 juli 2011 som får betala. Vore ju rimligt att det är kostnadsfritt. Tack för rättelsen!) Sen återstår att se vad jag blir legitimerad som. Men jag har gjort så gott jag kunnat för att få med allting. Personbevis var förresten väldigt lätt att få via nätet, bara att beställa och så kom det automatiskt per post.
Syftet med lärarlegitimation är att få en slags kvalitetssäkring av lärare tror jag. Lärare ska både vara bra och ha rätt utbildning. Förhoppningsvis leder det till att duktiga lärare som inte har utbildning för jobbet ska kunna hjälpas till att få det. Det har funnits en frestelse i kommunerna att anställa outbildade lärare istället för att lönemässigt kriga om lärare med rätt lärarutbildning. Det har bidragit till att hålla nere lönerna på ett felaktigt sätt.
Födelsedagsfirandet ...
... blev här, äldste sonens idag och ett dygn framåt:
http://www.raisondetrespa.se/upplev/spaDet kan man stå ut med tror jag, de rekommenderar det till och med!
Dator och uppkoppling fungerar!
Tack snälla datordoktorn som gjorde ett besök och fixade det hela! Nu leker livet igen och blogg-abstinensen går långsamt över, räkningarna kan betalas. Litet tips bara; om datorn plötsligt uppför sig som om den inte alls vill ha med internet att göra så kan man trycka ner Fn - knappen och så F8. Då ordnar det sig.
Söner har åkte hem och äldste firar födelsedag idag. Tror att han blir bortförd och firad på ett eller annat sätt. Vi ska ringa och sjunga senare när Roland kommer hem från jakten. Himla roligt att få ha dem hemma över jul är det och visst blir det tomt när de¨lämnar oss.
Idag kom tyska vänner till ett av husen, ett bekant par och deras goda vänner, alla från Badow.
I kväll är vi bjudna till andra goda vänner, alldeles svenska men de ska snart till sitt hus i Thailand för några månaders vistelse där. Närmaste kollegan har också hus där och firar där.
Och ett antal sms, mms och andra meddelanden kommer från vänner och bekanta som är utomlands just nu eller som planerar att åka. Svenskar är ett resande folk! Nja alla utom vi. Vi nöjer oss med att stryka omkring i skogspartierna runt huset med någon hund i släptåg. ;-)
GRATTIS ...
....på födelsedagen Markus!
Enligt uppgift blir Du idag bortförd för firande på hemlig ort! Hoppas det blir trevligt.
Båda sönerna är nu alltså tillbaka i Stockholm.
Vackert på gårdagens jakttur!
Här hamnade jag bl.a. när vi jagade rådjur med Oskar tisdag 27:e dec. Det är Deborgere (vet inte stavningen!) som syns där borta, det vita huset nere vid sjön.
Oskar gillade läget, fick upp tre rådjur men jagade på två av dem, get och killing kanske? Här ser han nästan kamouflagefärgad ut. Ingen jaktlycka dock! Han blev bortlurad ner emot sjön, bortåt gamla kyrkplatsen.
Kvarlämnade balar gick vi förbi.
Också kvarglömt på ett sätt; ett gammalt missionshus om jag minns rätt. Det ligger i Signebyn.
Utsikt ner mot Östra Silen.
Det är mycket vatten nere vid båtplatsen.
Nu är det så mycket vatten i älven att bäverhyddan är helt kringränd, det brukar den inte vara.
Målat lister ...
... har yngste sonen gjort under vistelsen hemma. Det är ett himla trist och tidsödande arbete, bra att få hjälp med det. Det ska målas två gånger dessutom.
Gubben släppte Jazz förstås och måste kolla på pejlen ibland. Annars satte han upp innertak tror jag.
Jag tog med mig en matsäckskorg för att muntra upp man och son lite.
3-1 till FBK mot Skellefteå!
Det var en oerhört rolig match igår kväll annandagen, med högt tempo och massor av spänning. Incidenten nedan var lite otäck innan vi visste hur det gått.
Rickard Wallin slogs ner och då steg ett samfällt vrål upp i luften från publiken. Först låg han alldeles stilla men kunde så småningom ta sig upp. Han hade tydligen meddelas idag fått en skada som ger samma symtom som nackspärr. Skellefteå fick första målet men sen slog FBK in sina tre och det var avgjort.
Två bilder på tillfället när Wallin ligger på isen och sedan försöker kravla sig upp.
Så här flott startade matchen med fyrverkerier och musik när spelarna åker in.
När man sitter längre bak i restaurangen Golden Star så får man biljetter och går bara en trappa ner och sätter sig för att se matchen på bra platser och så går man upp i restaurangen igen när det är paus.
Söner och anställda och jag förstås och så Kent
På bilden ovan ser man Ronnie och Mattias nu på matchen.
Och här under kan man se dem när de var 5 - 7 år gamla i Signebyns skola, de var klasskamrater, födda några veckor isär bara.
För en del människor så är såna här evenemang inte alls någon lek. Det är blodigt allvar och allvarsamma hotelser uttalas med jämna mellanrum om domare eller spelare inte sköter sig. Jag ska inte nämna några namn.
Kandelaber
Den finns hos min frissa. Snygg!!
I morgon bloggar jag om ishockeyn, Färjestad vann med 3-1 mot serieledarna Skellefteå. Himla kul match var det. Tyvärr är min egen dator trasig just nu så bloggande med bilder är komplicerat och kräver flyttande mellan olika apparater i huset, jag har bildbehandling i en och uppkpoppling i en annan.
Minnet ...
... viktigt både för att leva (äldre) och för att lära (yngre). Parenteserna handlar om schablontänk från min sida men kanske är konsekvenserna av minnessvikt olika i i olika åldrar. Det som står under länken nedan kanske inte är korrekt men det är ovanligt väl framställt och lättillgängligt. Det är bara framgooglat på nätet på arbetstid eftersom det där med att försöka få elever att minnas det de lärt sig är en del av mitt jobb.
http://privat.bahnhof.se/wb919580//minne.htm
Mattias vid Lystjärn juldagen
Roland gick en tur med sönerna runt skogsområdena på Hästön, vid Lystjärn och vid Önnebyn.
Det är Egenäs 1:45, en liten fastighet som de har förvärvat gemensamt. Lustigt nog ägdes den en gång i tiden av Rolands morfar Agnars, farfar men delades och gick sedan ur släkten. Nu är den tillbaka igen och cirkeln sluten. Ett av de tre skiftena går från Lystjärn och norrut mot hemmanet Hjällen. Det är fint vid Lystjärn. Det är vattenlinje på alla tre skiftena, men Östra Silen vid de andra två. Nu är det bara för sönerna att ta motorsågskörkort och lära sig skogsekonomi ;-)
Idag annandagen är det dags för hockey med mat i Karlstad på Löfbergs Lila Arena men innan dess går Roland en sväng med taxen.
Smart ...
... är den här tjejen, inte förkrossad. Och hon kan tydligen ta hem en miljard så där, hämnden är naturligtvis ljuv och hon kommer att skratta hela vägen till banken.
"Otrogen??? Nej, inte jag, jag har fullt schå med att vara trogen!".
Det är ett bevingat uttryck, myntat av en annan man som medvetet valde bort frestelserna och som fick behålla pluringarna.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/basket/nba/article14114631.ab
Våga se den nakne kejsarvargen!
http://www.aftonbladet.se/debatt/article14117653.abJag har läst det mesta om varg som skrivits i de stora tidningarna de senaste 20 åren. Det är, sanningen att säga, sällan det dyker upp en ny infallsvinkel eller nya fakta som jag inte redan har hört om. Men ikväll läste jag en debattartikel i Aftonbladet som delvis har ett nytt tänk. Den speglar de drabbades desperation och innehåller en vädjan till klarsynta storstadsbor att se vad som händer när vi tvingas leva med stora rovdjur på gårdsplanen. Ett rop på hjälp att se att kejsaren är naken!
Artikelförfattaren, Magnus Bohman, 66 i Sätrabrunn, beskriver hur fruktlös kampen är för att få gehör, en kamp som ofta och med all rätt upplevs som ohörd i seansliknande möten med de styrande, möten som egentligen bara har till syfte att låtsas lyhördhet men som inte ändrar så mycket som ett kommatecken i Naturvårdsverkets hantering av varg. För möten blir det fortfarande bland dem som nyss fått varg i sin trädgård och som är förvånade och upprörda. Vi som har levt så länge i Dalarna och Värmland har slutat tro på mötenas saliggörande effekt och ropar inte längre på dem.
"Frågorna förblir obesvarade. Alla går från terapimötet med en känsla av förnedring och desperation."
skriver artikelförfattaren och han har rätt förstås.
De här mötena plågar åhörarna som egentligen inte blir lyssnade på. De plågar även dem som deltar som experter / myndighetspersoner, för alla inblandade, inklusive de själva, vet att det handlar om spel för gallerierna. Det är jobbigt att stå och hyckla inför en ledsen och desperat folkförsamling, även om man har betalt för besväret. Det är roligare att uppträda på vargkramarmöten i Vålådalen en gång om året och få stående ovationer för det lyckade experimentet att återinföra varg i Sverige.
Artikel värd att läsa både för den initierade och för den okunnige.
Tomtekavalkad 2011
Den här tomten träffade vi här hos oss, han ser lite sliten ut! ;-)
Sen kom det tomtebilder från de närmaste och goda vänner nedan
Den här tomtgumma träffade vi inte, det är söta Elin på "Knappstad", det kom bild!
Barnbarnet Moses har byggt med julklappslegot.
Barnbarn Isak tindrar och klär granen medan Moses förväntansfullt blickar ner mot julklapparna. Bilder från Umeå.
Den här "tomten" kom på besök till oss på julaftonen från Chevrolet club för att visa hur man kan leka med sina julklappar. De handlar ju om att växla ett par "hästkrafter" till jättemånga och hur glad man blir då! Obs den amerikanska flaggan bakom!
En del andra goda vänner i annat land sysslade med detta på julaftonen, lärde sig spela gitarr av morfar. Det är BossHoss country som gäller, kolla hatten och länken!
http://www.youtube.com/watch?v=SmAAJCfZkiEDär firade man tillsammans med släkt och vänner och gifte sig i torsdags! Nu är det inte hemligt längre så jag vågar skriva. Fast detta är nog inte en bröllopsbild ;-) Vi ska fira deras giftermål vid lägerelden i sommar istället och Lennart ska spela låten på länken ovan har han lovat. Tränar ivrigt till dess.
Tja julen kan firas på många olika sätt och alla är bra utom dom dåliga. Jag undrar om det är dags för oss att göra något radikalt åt våra urgamla jultraditioner nu. De är i huvudsak ärvda från mitt föräldrahem och behöver inte ´fortsätta som nu i all evighet. Jul på pensionat med hyrd jaktmark nära har jag ju funderat på ibland. Kanske ett alternativ på ålderns höst? Fast vi väntar nog något år till.
Midnattsmässa ...
... var vi på i Missionskyrkan i Årjäng.
Det var alldeles fullt. På uppmaning knödde vi oss i bänkarna för att ge plats åt de sist anlända besökarna. Och jag förstår varför detta är populärt. Man bjuder på en stunds ro från julstressen med plats för eftertanke i text och ton. Det är ett varierande program med sång och musik av många begåvningar, både nya och gamla välkända. Visst kliar det i fingrarna efter varje låt att applådera men det är nog så som någon av ledarna sa; det blir mer helt om vi väntar med applåderna till sist och alla kommer fram då. Bilden ovan visar just det. Tack för en fin upplevelse i år igen!
Senare under dagen kommer lite bilder från vårt julfirande här och där och om en barnbok som jag fått!
Idag ska söner och man gå ut i skogen en längre rundtur med lite matsäck. Jag ska bara vara ledig och läsa Kallentoft, en ny bokbekantskap rekommenderad av Anne och Gunnar här på bloggen. Och så ska jag nog "leka med mina julklappar lite".
Julmässa ...
... i Missionskyrkan åker vi till nu. Den har länge varit en sorts höjdpunkt för mig i julfirandet. Jag är glad att den finns där varje år.
Allt färre banker rånas ...
... i Sverige. Trenden går mot det omvända sägs det; nu är det bankerna som rånar oss istället, med det omotiverat stora gapet mellan inlånings- och utlåningsränta. Fast den typen av rån är det inte straffbart att syssla med.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/drastisk-minskning-av-bankran_6731759.svd
Andreas Cervenka ...
... på SvD skriver om ekonomi och politik. Han är spännande att läsa, för i hans texter finns inte bara vanliga analyser av dagsläget utan också nytänk helt utanför mainstream. A.C. tänker själv. Dagen före julaftonen skriver han om den gigantiska julklapp det innebär att vi, via ECB, nu återigen räddar det internationella banksystemet för att förhindra något som vi förställer oss ännu värre.
Cervenka: "När Europeiska centralbanken ECB tidigare i veckan lät 500 snälla banker låna 489 miljarder euro till tomteräntan 1 procent under tre år kan det mycket väl vara den största presenten i mänsklighetens historia."
Men det kan vara helt onödigt menar amerikanska forskare. Istället för att rädda bankerna med jättekapital kan man gå in och rädda bankkunderna så att de kan fortsätta betala på sina lån och därmed hålla hjulen snurrande. Och det skulle bara behöva kosta en tiondel av vad det kostar att rädda bankerna.
http://blog.svd.se/bors/2011/12/23/klart-idag-bankraddningarna-onodiga/?adapt_wid=sc_svd_w1&adapt_group=2&adapt_ma=188&adapt_mp=0.6&fcId=2Intressant aspekt i ljuset av att Europa nu står inför att införa ett gigantiskt bidragssystem med framtida kontinuerliga transfereringar från länder (=skattebetalare) till banker. Vi vanliga dödliga ska alltså göda bankerna, inte bara med ett omotiverat stort räntegap (skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränt), utan också genom bidrag som är satta i system.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pakten-raddar-knappast-euron_6731519.svd Det är numera vi som ska ta ansvar för att de europeiska bankerna överlever både goda och dåliga tider, inte bankerna själva. De kan fortsätta att skära guld med täljkniv när det går bra och sen får vi föda dem när det går dåligt. Och detta är nu satt i system - av bankerna själva i ohelig allians med maktlystna regeringar som har ett eget intresse i att fortsätta den lånekarusell som kan ge dem möjlighet att fortsätta köpa sig nya valsegrar.
Omsatt i ett privat microperspektiv så är det samma sak som om vi löntagare skulle välja att sätta sprätt på hela lönen och sen begära ekonomiska bidrag när räkningarna ska betalas. Och fortsätta med det månad efter månad.
Om jag nu ska nyansera min kritik så är de svenska bankerna förhållandevis väl kapitaliserade, dvs har hyfsat stabil bas och de senaste svenska regeringarna har valt att inte låta lån betala rundhänta vallöften. Men genom att nu gå med och bidra till krisfonderna så inrättar man sig ändå i systemet och våra surt förvärvade slantar får betala andra länders misstag.
GOD JUL!
Så här skulle jag ju önska att det såg ut här hos oss på Lihaget i år vid jul, men det gör det inte, det är grönt och någon enda minusgrad. Jag använder i alla fall bilden till julkort, drömmer om snöigare tider och vill med den önska Er alla en riktigt God Jul!
Det blir inte så stressigt idag eftersom det mesta är förberett med maten och dukningen. Det blir jag och gubben, samt de båda sönerna och Rolands mamma här på julmat mitt på dagen. Direkt efter det julklappsutdelning + Kalle Anka och så allmänt slappande resten av dagen. På förmiddagen juljagar gubben traditionsenligt och idag med Kjell i Signebyn, Jörgen och kanske Micke.
Juldagen blir det något så ovanligt som skogsutflykt med sönerna, detta för att kolla på de gemensamt nyinförskaffade små skogspartierna.
Annandagen blir det hockey med mat i Karlstad
Tredjedagen åker sönerna tillbaka till huvudstaden för att fira vidare med respektive och vänner.
"När mammor dör....
"När mammor dör
då förlorar man ett av
väderstrecken.
Då förlorar man
vartannat andetag, då
förlorar man en glänta"
G. Tunström
Det är så vackert skrivet. Och visst är det så. Min mammas frånvaro blir väldigt
påtaglig vid jul. När jag skulle griljera skinkan igår så var jag på väg till telefonen för att ringa henne och fråga hur jag skulle göra. Det gjorde jag i många år och hon mindes precis hur det var ända upp i hög ålder när hon glömt mycket annat. Men min mamma finns inte mer, jag kan inte fråga henne. Och så är det hela tiden, hon finns överallt i traditionerna, i julsakerna, i mina tankar just nu, men hon har lämnat mig och ett stort tomrum finns kvar.
Sagan om ringen ...
... ser vi på en stund på kvällen. Det är godkänd film även av de kräsna sönerna. De kan förstås varje filmsekvens utan och innan och den yngste kan berätta exakt hur animatiónerna gått till. Ibland är de bra ibland mindre bra, han ser nyanserna. Men det är första filmen där de var tillräckligt bra för mig att engagera mig i innehållet.
Yngste sonen minns att jag försökte engagera honom och syskonen som barn i Sagan om Ringen för de böckerna kom ut då på svenska. Men vid den tiden tyckte de bara att det var tråkigt. Senare ha de dock fascinerats så som jag har gjort. Jag gillar bra strider mellan ont och gott. Och det finns många bottnar i den här berättelsen. Det finns också ett annat i samband med den här historien. Ett av gubbens första minnen av den tiden när vi först sågs var just skivan Sagan om Ringen som jag spelade hela tiden just då. Den var instrumental och himla bra. Har den som LP-skiva kvar men inte som cd. Så jag har inte hört den på länge.
Präktig,
... åtminstone lite, har jag varit idag! Hållit på sen i morse; haft elektriker här som bytt lysröret ovanför diskbänken, dukat för julaftonsmiddag, griljerat skinka, gjort 2 kg köttbullar, 1 kg köttfärslimpor, 1 kg köttfärsfräsbas (som kan bli köttfärsås, tacos eller risotto när jag tinar upp), kokat ägg, handlat det sista, ordnat julklappar, välkomnat son nr 2 hem. Nu har de båda sönerna installerat sig i ett av husen så de kan vara uppe och sudda på nätterna utan att störa de gamla föräldrarna. De har varit hos farmor och hos farfars bror Nils med julklapp. Besök har vi också haft helt överraskande av en god vän och på ett sätt kollega till Roland i kommunpolitiken. Vi hade en trevlig pratstund inför helgen, eniga om en paus jobbmässigt och total ledighet med familjerna istället.
Yngste sonen och farfars bror Nils, 93 år, som f.ö. har på sig julklappskepsen från NK som de gav honom. Absolut senaste mode faktiskt. Kortet taget av äldste sonen. Nils bor här på Liane.
Bättre idag mår dotter!
Vi är förstås jätteglada för det. Hon sov 12 timmar i sträck och när hon vaknade var det mesta av smärtan borta, men en del stelhet kvar. Antagligen tur att henne bil puttades ner i diket av den som kom efter så att inte rekylen blev så hård som om hennes bil klämts mellan fordonen.
Jürgen Stark, ECB, tycker som jag ...
... så då har jag nog inte helt fel när jag påstår att den dåliga ekonomin inte är Europas och Eurons största problem, utan den dåliga moralen hos ländernas regeringar. De väljer att köpa sig valsegrar med lånade pengar och låter EU betala; dvs vi som valt att vara lite mer hederliga. Genom EUs krisfonder så permanentas eländet dessutom och institutionaliseras.
http://di.se/Artiklar/2011/12/23/254540/ECB-EUROOMRADET-BEFINNER-SIG-PA-FEL-VAG---STARK/Jürgen Stark väljer att avgå från Europeiska Centralbanken i protest eftersom han tycker att Europa valt fel väg och han vill sätta fokus på det.
Ha ha....
Foto från Johan Henriksson.
Den här gottar sig gubben åt på sin Facebook! Han kommer att få massor av gillningar av män under dagen. Och bannor av kvinnor som vet att det inte är sant. ;-)
Tur att vi har lägre promillegräns i Sverige. Jag skulle förmodligen vara helt dyngrak vid 0.8 promille, det är man som lågkonsument av alkohol.
Julstökfinal ...
... blir det idag, "Dan före dopparedan": Griljera den enorma skinkan ( varför köpte jag ett monster på 4 kg??? Vi är bara 4 personer i huset över helgen!), steka köttbullarna (i ugn för första gången!), handla det sista på ICA-Sillerud, städa sista sovrummet. Gubben åker nu på morgonen till Karlstad för att hämta äldste sonen vid tåget och uträtta lite ärenden på Ahlsell. Yngste sonen ska bita ihop om träningsvärken från igår och måla listerna andra gången i nya huset - om han tar sig ut till Egenäs på vansinnigt halkiga vägar. Grusbilen kommer väl frampå dagen kanske. Var och en pysslar med sitt. Äldste sonen ska få klä granen i kväll eftersom han klarat sig undan allt annat arbete inför julen genom att anlända i sista minuten. ;-)
Pekpinnen ...
... som ska hänga på min mobiltelefon är återfunnen i julstädningen! Tack o lov för det!
Den använder man till att hantera pekskärmen där det mesta är alldeles för litet för fingrarna. Jag har strävat på med allt från tandpetare till gafflar under tiden. Ingen enda butik har dessa till försäljning heller. Men nu funkar det igen och den hänger i telefonen, ska alltså inte bli borta. Äntligen!
Tålamod ...
... kanske delvis är ett kulturgeografiskt fenomen. ;-)
Jag funderar på det ibland när jag jämför min fördragsamhet med bilköer med gubbens. För min del är det inga problem att sitta i kö och vänta, jag passar på att koppla av och låta tankarna flyga omkring, eller lyssna på radion. Men gubben blir stressad, allt mer ju längre tiden går och det inte flyttar sig.
Där jag växte upp fanns alltid järnvägsspår att passera, oavsett vart man skulle åka. Två stambanor möttes på orten och hela samhället präglades av den logistiken. Från stationen fanns alltså 4 järnvägslinjer, en i vardera väderstrecket och alla var livligt trafikerade. Tre av dem var dubbelspår. Inbyggt i oss alla var att ta till restider så att man kunde stå en god stund vid järnvägsövergångar och vänta på att tåg skulle passera. Och fort gick det inte så där nära stationen, farten var ju låg och godstågen till synes oändliga.
Västra stambanan byggdes från Stockholm och Göteborg och så möttes man i Hallsberg, 1862 tror jag. Samhället korsades så småningom också av norra stambanan, den som gick ner till Motala - Mjölby - Nässjö - Malmö och norrut till Örebro - Krylbo (Avesta) - Östersund. De här stambanorna byggde staten för havre - skog(pitprops till gruvor i England)- och malmpengar i slutet av 1800-talet. ´Sen var tanken att privata järnvägsbolag skulle bygga järnvägspår från stambanorna ut till andra orter. Så skedde också, bl.a. mellan Årjäng och Åmål. Det spåret var en enorm satsning med våra mått mätt och om den kommer att berättas en del i Silleruds sockenbok. Fast det var svårt att få lönsamhet på de här banorna så staten tog över de flesta ändå till slut. Staten tjänade dock stora pengar på att järnvägen gjorde Norrlands skogar och malmtillgångar exploateringsbara. Värmland kom att "exportera" mängder av människor och hästar upp till skogshuggning och skogskörning i Norrland under den här tiden. Det var lite av Sveriges Klondike, även om ingen blev rik. Jo, skogsbönderna i Skyttmon blev rika, de som inte sålde sin skog till skogsbolagens träpatroner.
För att återgå till min barndom i Hallsberg, så fanns det massor av övergångar på den tiden. Det var innan man hade dagens krav och i stort sett alla var i samma plan. En del hade bommar, några hade rött blinkande ljus + plingsignaler, men de flesta var obevakade, hade bara tre gula varningskyltar med röda streck på, först ett, sen två och tre. Hela min skoltid passerade jag minst en sån övergång utan bommar. Tänker ibland på om vi idag skulle släppa iväg en 7-åring på cykel flera kilometer för att på vägen passera dubbla järnvägsspår utan bommar. Ja, kanske.
Olyckor förekom. Det var människor som såg tåget komma men som underskattade tågets hastighet och blev överkörda. En del fick motorstopp med bilen på spåret och blev stående där, eller körde omkull med cykel och blev liggande när tåget kom. Jag har fortfarande svårt att byta växel när jag passerar en järnväg. Andra valde att ta sitt liv på det här sättet. Det var lokförarnas mara att tvingas se ner på en människas ångestfyllda ögon i dödsögonblicket. En del av dem orkade aldrig gå tillbaka i tjänst igen efter att ha upplevt det. En god vän till min barndomsfamilj drabbades av detta efter att ha varit med om flera sådana händelser. Det rekommenderades att föraren skulle blunda vid själva smällen så att inte minnesbilden skulle finnas kvar och plåga i framtiden.
Jaha, vilket märkligt inlägg det här blev då, bara ren skär nostalgi.
Krockat ...
... har dotter gjort - igår! Det mesta av tankarna idag har gått till henne och vi har undrat hur det är och hur hon mår. Det hände under gårdagen och var en seriekrock i svår halka men inte så hög hastighet. Bilen blev påkörd bakifrån och hon körde in i framförvarande bil och åkte av vägen i ett brant dike. Det blev ambulansfärd till Umeå sjukhus och en mängd undersökningar. Till slut fick hon klartecken att åka hem igen men med grym värk i nacke och huvud.
Det har blivit något bättre under dagen men lite av chocken sitter i. Vi har ringt av och till under dagen för att kolla läget.
Herta,...
... numera får man börja en mening med "och" och "men" typ! Jag skulle aldrig drömma om att skriva så annars, jag är helt regelmässig när det gäller skriven svenska. ;-). Fast egentligen är det en vidrig tanke att ett ord som är sammanbindande kan stå för sig själv i entrén så där.
Nja, kanske tummar jag lite språkreglerna på bloggen, där skrivandet flyger fortare än tanken ibland, men då vet jag åtminstone att jag gör fel. Det är nog den möjligheten som gör att jag hellre skriver blogg än skriver mot betalning, samt det faktum att jag får skriva enbart om sånt som intresserar mig och att jag inte behöver kolla fakta dubbelt opp. Jag kan ju dessutom hålla mig till rena tyckanden om jag väljer det, ett privilegium som annars är förbehållet krönikörer i gammelmedia. Himla trevligt, här blir jag kvar med min blogg. 6 år gammal i dagarna faktiskt.
Trött på EU ...
... kan man bli. Just nu är det mycket:
Sabotage av svenskt försök till rovdjurspolitik i samförstånd med de berörda
Snusandet i Sverige ifrågasätts igen.
De unika svenska föreningarna ska utrotas skattevägen.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/eu-kommissionen-ger-sig-ut-pa-foreningsjakt_6690340.svd
Datorspel för katter ....
... finns det. Helt fantastiskt och det funkar! Man lägger sin iPad på golvet med det här spelet framme - råttan börjar hoppa omkring på skärmen. Då visar man sin katt och katten börjar försöka ta musen med tassarna. Varje gång han lyckas träffa musen så plingar det och det blir poäng, musen försvinner och det kommer en ny. Till slut så har ens katt fått ett antal poäng i spelet och då kan kompisens katt få spela spelet och se hur många poäng han får. Det var sonen förstås som hade med och visade, han anlände med hyrbil igår från Stockholm. De hade testat på sina två katter; Hannah och Mimmi.
Tomten var här igår onsdag!
Tack för det!
Ledig torsdag ...
... blev det också. Egentligen jobb til 12 på skolan men ingen var särskilt angelägen om min tjänster idag. Det pysslades och städades undan och dansades jullekar så jag tog kompledigt utan vikarie.
Satsar på att koka skinkan, gå till frissan och handla någon present.
Fina julkort ....
.... droppar ner i lådan, här är några.
Handla säkert på nätet ...
... ska man kunna göra. Och så
här fungerar det. Den här julen verkar det som om näthandeln har fått en skjuts. Jag pratade med en kollega som lite lyriskt beskrev hur hon handlat julklappar på nätet och allt hade funkat, både med snabb leverans och betalning. Hon sade sig använda enbart stora etablerade nätsidor.
Ledig onsdag ...
... är det idag men jag ska inte dra täcket över huvudet och somna om. Det är för mycket att pyssla med nu.
Tomtefamilj under granen!
Så här ser det ut under barnbarnens gran, en llite tomtefamilj har flyttat in. Moses är nöjd.
Bred satsning ...
... på skolan i Årjäng ser det ut att bli. Det är dags nu och himla vettigt att man genomför den i samarbete med oppositionen. Det är bra att ta ett gemensamt ansvar när det gäller så stora och långsiktiga förändringar som kostar upp mot 40 - 100 miljoner för förnyelse av skola i centralorten. Visa av historien med torget så hanteras det här med eftertänksamhet och man vill få med alla aspekter.
http://www.nwt.se/arjang/article1025464.eceDen nya skollagen ställer nya krav på skolan och man måste anpassa kommunens skolverksamhet till den. Det handlar också om att se hela kommunens behov och få ett samlat grepp.
241 förslag kom in om nya torget i Årjäng så nu ska det skissas på slutprodukten, det här har intresserat många människor. Det finns en hel del roliga idéer.
I västra delarna av kommunen byggs nu ett jättestort handelscentrum och många ska anställas. Gränshandeln göder kassorna och arbetsmarknaden i Norge är fortfarande hyfsad.
Kort sagt; det är flyt i Årjäng!
För länge sedan såg det ut så här vid torget. Patrick Mellebys kort. Kiosken mitt på torget, taxi bakom tror jag, Claras konditori där borta och till vänster bakom träden, Svanqvists bokhandel.
Skumtomtar och geocaching ...
... är intressen hos flera av mina bloggkontakter! Undrar hur det kan komma sig? Var alla såna innan de började blogga eller har det smittat av sig?
Nej ingen favvo...
... är julen för min del. Jag har dock överlevt den i alla år hittills, om än lite tufsig i själen ibland. Lika bra att erkänna..... mitt humör är inte glättigt precis! Det är orättvist, jag kunde ha fått med lite av Suss julefröjd som hon sprider ut över hela året dessutom. Hon är den enda jag vet som börjar köpa julklappar till nästa år, redan dagen efter julafton. ;-).
Opräktig igen ...
... har jag varit - bara att erkänna.
Ok, mattorna har jag tvättat och fått hålla på i flera dagar för de är många. Fönstren putsade jag för en tid sedan, utan, innan och emellan. Jag har till slut fixat fram enkla julgardiner och ljusstakar och lite andra traditionella julsaker, men det dröjde alltså till tredje advent. Dammtorkning har jag gjort på sina ställen och sovrummen är städade. Hårblommans slöja är tvättad med stor omsorg. Julklappar är inhandlade och inslagna med gubbens hjälp. Två paket fulla har skickats iväg. Julkorten är skrivna, alla 40 och dessutom skickade. Så nåt har jag gjort. Och mat kommer jag att laga till julen.
Men, som sagt opräktig har jag varit på ett sätt som jag tror att man nog inte får vara i min ålder. Jag har inte bakat till jul. Kaka har jag fått hjälp med, den var god! Man och söner kommer att glädja sig över att få kaka till jul. Jag kan ju inte äta. Övrig städning har jag lejt bort till firman Er Städhjälp, som ägs av ung, duktig Sillerudstjej. De har gjort jättefint och dessutom var de väldigt trevliga. Det är viktigt när man släpper in någon i sitt hem på det sättet. Det här är vår julklapp till varandra, en väldigt bra present. När mamma levde så brukade hon få bl.a. fönsterputsning i som gåva till födelsedag och jul. Hemtjänsten gjorde ju enklare städning men inte fönsterputs. Uppskattat till den som inte vill ha mer prylar.
Hårblomman ...
...kallades den här alltid i mitt föräldrahem. Det var arvegods från min farfar och farmor. Farmor Matilda hade en syster vid namn Anna. Anna emigrerade till Amerika i slutet på 1800 - talet som så många andra i Småland. Min farmor saknade sin syster alldeles oerhört mycket och åkte över för att hälsa på henne under ett års tid, för att träffa hennes barn och man nya familj. Där lärde sig farmor Matilda konsten att göra hårkonst, prydnadsföremål av hår. Hårblomman här ovan gjorde farmor till största delen i USA under det året. Hon tog den med sig hem och fortsatte lite med den vid hemkomsten.
Hårkonsten härstammar från den karga trakten Våmhus i Dalarna. Det var en bygd med dåliga utkomstmöjligheter. Under den tid av året när det inte var så mycket att göra i jordbruket vandrade kvinnorna till fots den långa vägen till Stockholm för att inneboende hos rika familjer tillverka smycken och andra prydnadsföremål av hår från värdfamiljen. Pengarna de tjänade på detta togs med när de vandrade hemåt igen. Det var straff på att lära ut hårkonsten till någon annan än kvinnorna i byn, därför blev kunskapen om hårkonst begränsad till
hårkullorna från Våmhus.
Hur kunde då min farmor lära sig detta med hårkonst? Jag vet ärligt talat inte. Men jag vet att hennes syster Anna var gift med en dalmas. Anna kom att heta Wesserling i efternamn. Mannen kan alltså mycket väl ha haft en emigrerad mamma eller en syster som var hårkulla. Anna hade flera barn, men jag vet bara om Hazel som gifte sig Kelly i efternamn och Edna som gifte sig Olson (eller Olsen). Det var Edna som slog igen bildörren så olyckligt så att Anna fick en skada i handen som hon dog av, men då i hög ålder. Hon var dock väldigt pigg långt upp i ålder och reste mycket i USA för att se sig omkring. Hon blev änka tidigt.
Hur hamnade jag nu här då? Jo, idag har jag mycket försiktigt putsat glasrutan på hårblomman, både innan och utan. Och jag har oändligt varsamt lagt slöjan i blöt för att göra ren den i tvålvatten. Det händer inte varje år kan jag säga, jag är jätterädd om den. Den måste vara sedan slutet av 1800-talet, liksom hårblomman. Min farmor fick sitt första barn i laga tid efter bröllopet 22 maj 1897. Hårblomman gjorde hon till åminnelse av bröllopsdagen. Det gula i mitten i blommorna är från hennes brudbukett ( det röda i blommorna är tyg). Och slöjan som hänger över alltså en en del av hennes brudslöja (eller hela?) Jag vet inte hur brudslöjor såg ut i slutet på 1800-talet. Något är skrivet på torkade blad som jag antar också är från brudbuketten. Det står ett bibelord tror jag. Familjen var djupt troende, tillhörde svenska kyrkan och stod nära prästen i församlingen.
Efter hemkomsten gjorde hon inga hårblommor mer men det sattes in hår som inte var bearbetat. Längst upp till vänster finns lite hår från mig. Det är lite ljusare från när jag var liten och lite mörkare från när jag var tonåring. Min brors hår finns också med, lite lockigt ljust bredvid 5:an tror jag. Men det mesta, det som är blommor är alltså från släktingar i USA i slutet av 1800-talet.
Själva hårblomman är alltså 50 - 60 cm från sida till sida, monterad på tyg uppspänt i en trälåda med glaslucka så att det inte ska bli dammigt antar jag. Slöjan ska hänga lite så där på trevkvart ovanpå. Skulle väl inte jag ha valt men så har den alltid hängt, i min farmors hem och i min pappas hem uppe i ett hörn, förankrad i taket och i väggen. Jag har den stående uppe i bokhyllan.
Fullmäktigeskvaller måndag kväll
Jonas Nilsson fick årets näringslivspris
Bengt Kroken Nilsson fick årets kulturpris
Kent i Kammarn o slalomklubben fick årets ungdomsledarpris
Annika Holmstrand (C ) vald till ny BUN-ordf efter Bo Malm som avsagt sig
De tre prisade; fr v. Jonas N, Bengt Kroken och Kent i Kammarn
Hanne Hermansson...
... sjöng alldeles otroligt vackert på konserten i Silbodals kyrka igår kväll!
Jag brukar försöka pricka in en Hanne-konsert varje år. Och varje gång tänker jag att nu kan hon inte bli bättre, men det blir hon! Det är fantastiskt. Vilket register hon har! Vilken vacker röst! Och vilken säkerhet hon har erövrat! Nu är hon helt trygg med sig själv och mikrofonen.
Hanne sjunger nog helst lite jazzigare versioner av gamla amerikanska låtar och det låter som om River är speciell för henne. Men de klassiska julsångerna funkar också bra. "Det är en ros utsprungen" och "Helga natt" var nästan magiska. Jag hade förstås gärna sett mer av jul-klassiker, men jag förstår om det är lite tråkigt att sjunga dem. De är väl inte så utmanande som de andra sångerna
'
Nej det är inte Hanne som står där framme men väl presentatören. Jag glömde kameran hemma och fick nöja mig med att ta kort med Rolands mobil. Silbodals kyrka är det i alla fall.-
Lojalitet eller inte?
Det är frågan just nu inom (s). Får Östros och hans anhängare fortsätta att kritisera Juholt utåt i media, eller ska de vara lojala med majoriteten i partiet, som faktiskt har valt Juholt till sin ordförande? Tålamodet börjar tryta hos medlemmarna och nu höjs röster för uteslutning av de mest högljudda kritikerna. Uppenbarligen är det så att det interna bråket sänker allmänhetens och väljarnas förtroende, inte bara för Juholt utan också, för partiets politik.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14092217.abhttp://www.svd.se/opinion/ledarsidan/alla-for-en-det-var-da-det_6717135.svdDetta är en på många sätt universell fråga; hur högt i tak ska det vara? Ska de heta debatterna rasa internt medan partiet visar upp en enig front utåt när beslut väl är fattade? Eller ska man fortsätta bråka via media även efter ett formellt ställningstagande i en bestämd fråga?
Årets kämpe på hjältegalan ...
... blev en kvinna som mot alla odds lyckades överleva ett fruktanvärt överfall av hennes pojkvän. Hennes kropp var helt sönderslagen enligt behandlande läkare. Hon lämnades på ett öde fält att dö, men överlevde mot alla odds. Hennes budskap är:
- Lämna mannen direkt när han har börjat slå! För han fortsätter och det blir bara värre!
Hon har rätt! All forskning visar det samma. En man som har börjat slå sin kvinna för att upprätthålla makten över henne, han fortsätter att slå och allt hårdare (om han inte underkastar sig behandlling och kan släppa sitt sjukliga kontrollbehov).
http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/article14093771.abVarje år blir i genomsnitt 17 kvinnor ihjälslagna av sina män / pojkvänner / ex. och hälften av dem efter att de försökt göra slut. Att försöka ta sig ur ett förhållande med en misshandlande man är alltså väldigt farligt. Man kan föreställa sig alla som blir illa misshandlade vid det tillfället men som inte dör. Och alla som väljer att stanna kvar i förhållandet i skräck för det de förstår kommer att hända om de vill göra slut. Men det är lättare att lämna direkt efter första slaget.
Senare idag kommer blogginlägg om gårdagens julkonsert med Hanne Hermansson. Har inte hunnit ännu.
12 miljoner sålda Battlefield 3 ...
... på två månader. Det går bra för spelet och jag hoppas att sonen får behålla jobbet på Dice ett tag till, fast han har semester nu sedan ett början på oktober och kommer snart hemöver.
Om spelet skrivs så här om stunts och det är just nu mycket uppmärksammat i BF3. Fast jag fattar inget. Det har setts av drygt 5 miljoner på nätet.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2655113/har-ar-klippet-som-lockat-miljoner
Naturdemokraterna ...
... är det nya politiska partiet med nollvision för varg. Man kuskar nog inte land och rike runt och gör reklam för sitt parti utan sprider sitt budskap via internet. Det finns antagligen inte resurser till något annat för ett nystartat parti. Det ska bli spännande att se hur det går i nästa val. I DNs mätning av sympatier så sa sig 14 % av de svarande vilja rösta på dem. Det skulle i så fall med god marginal räckat till en plats i riksdagen.
http://www.naturdemokraterna.se/?mid=5558902
Naturdemokraterna
Nytt riksdagsparti har bildats.
Vi är ett enfrågeparti som står för NOLLVISION i vargfrågan.Vi kan inte leva med oskygga vargar runt husknuten.
Naturdemokraterna ska verka för en levande landsbygd.
Folk är trötta på att bli överkörda.
Sveriges rovdjurspolitik har förvandlats till en lekstuga som förvaltar skattepengarna som leksakspengar.
Med en till synes outsinlig kassa bedriver myndigheterna konstgjord andning på ett djur som inte ens är utrotningshotat.
Man kan inte flytta vargar för miljontals kronor till ingen nytta. Det är dessutom djurplågeri på hög nivå att hantera vilda djur på detta sätt.
För att få landsbygden att överleva finns det många viktiga frågor att engagera oss i, men ingen så viktig som vargens återkomst.
Vi är politiskt färglösa men långt ifrån tandlösa. Vargens återkomst drabbar alla-helt oväsentligt om vi är röda,blå eller gröna.
Vi kan inte acceptera att bli vräkta från våra livsmiljöer för denna cirkus!
Naturdemokraterna vågar stå rakryggade för det många önskar, men inte vågar uttala.
NOLLVISION i vargfrågan!
Vargen kan leva någon annanstans, men det kan inte vårt kulturarv!
Så skriver alltså det nybildade politiska partiet Naturdemokraterna på sin hemsida. Hittills har det mest varit de mest oresonliga vargkramarna som har visat sig på nätet men nu börjar det komma lite motvikt och det glädjer mig.
Jag vet inte varför man valt att ha med ordet demokrater i partinamnet men jag kan gissa att man tycker det har i naturvårdens namn har det växt fram diktaturfasoner från en kader av tjänstemän på Naturvårdsverket och Miljödepartementet. Många av de som anställts där har kopplingar till rätt enögda s.k. naturvårdsföreningar. Det blir tydligt när vi nu finner de båda f.d. rovdjursansvariga på Naturvårdsverket, Bjärvall och Franzén, i toppen av föreningen Våra Rovdjur. De här frågorna har gått ur de folkvaldas = folkets / majoritetens händer, riksdagens beslut åsidosätts och regeringsbeslut tummar man på, det har blivit en tjänstemännens diktatur.
Datordoktor ...
... har varit här och fixat och donat med våra datorers radiovågor. Min dator har nämligen haft en tendens att döda Rolands dators vågor så vi har måst hålla isär apparaterna, men det har ändå inte funkat särskilt bra. Nu sitter det två grejer (fast de är inte kopplade till datorerna!) i varsitt vägguttag och delar upp så att Rolands dator går på vanliga elnätet och min går på den där apparaten som står i källaren (vanligt ADSL??) Ha ha... spännande att skriva om sånt som jag eg. inte har den blekaste aning om, det kan vara hur fel som helst. Men nu funkar det perfekt och båda maskinerna håller uppkoppling och är snabba.
Tack snälla datordoktorn!
Spårsnö ....
... är det idag söndag! Äntligen säger vän av ordning, harjägare! Vid halv 11 fick jag den här bilden från Roland o Jazz:
Grattis! Va roligt, det har varit glest mellan de jaktliga framgångarna ett tag!
Och igår fick jag den här bilden när han jagade på Egenäs med Thomas o Morgan. Det är flyt nu!
Haren ser fullkomligt gigantisk ut men det är Thomas som sträcker fram den.
Julkonsert söndag ...
... kl 17.00 i Silbodals kyrka med Hanne Hermansson, Årjängs och Heddas lilla sångfågel. Det är ofta motigt att åka de två milen till Årjäng en ledig dag, men detta är jag frestad av.
http://www.arjang.se/sv/Kopplingar/Databaskopplingar/Varmlandorg2/9772/203733/339376/
Forskare: Bra för Sverige att stå utanför Europakten...
... har det varit och det finns ingen anledning till ett fördjupat samarbete. Tack för det! Det har vi vanliga dödliga anat och nu bekräftas det även av någon som tittat närmare efter hur det har fungerat och hur det skulle kunna fortsätta att fungera.
http://www.dn.se/debatt/darfor-klarar-sverige-att-sta-utanfor-den-nya-europakten
I krisens spår - diktatur- EU?
Inom EU finns förstås olika falanger av tyckanden. Det finns de om vill ha mer av EU-makt över de enskilda länderna och de som tycker att det räcker som det är. Nu vädrar de som vill öka EU.-makten morgonluft och passar på att få igenom sina önskemål.
* EU kommer att vilja kika på länders budgetar innan de beslutas och kan alltså kräva inflytande över den om inte EUs budgetmål följs.
Och det kan ju låta rimligt vid första påseende. Men budgeten är en regerings främsta instrument för att genomföra sin politik. Detta betyder i så fall att det spelar inte så stor roll vilken regering folkmajoriteten har valt. EU bestämmer över huvudet på ländernas regeringar och parlament. Och nu handlar det inte bara om rovdjurspolitik, snus, ideella föreningars skatter och gurkors eventuella böjningar utan om hela politiken i medlemsländerna. Och det här är beslut som fattas nu inom EU medan vi alla är helt fokuserade på att ha ögonen på skuldkrisen och huruvida Sverige ska vara med och stötta krisfonderna. Jag vill vara med i "Norge" istället! Deras fonder är mycket trevligare och ligger på def. plus!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/demokratin-krisens-forsta-offer_6717161.svdhttp://www.svd.se/opinion/ledarsidan/var-ar-captain-euro-nar-vi-behover-honom_6717139.svd
Tomtedrama
Äldsta barnbarnet Moses gillar att arrangera dramor. Här ovan har tomtarna dragit alla möblerna i en hög för de ska flytta. Nu är de helt utmattade och har lagt sig ner.
Till tomtebarnen har Moses gjort en tomtemamma och nu serveras de kyckling och pasta och blomkål på kapsylfat
Isak,´yngsta barnbarnet, slår in julklappar till tomten och undrar vad tomten kommer att tycka om att få cyklopglasögon
- Tror Du han badar, mamma?
Nej säger GM ...
... till det senaste försöket att sälja SAAB. Men de behöver inte godkänna säger Muller. Har han ett äss i ärmen, eller vad?
http://www.svd.se/naringsliv/gm-sager-nej-till-mullers-nya-plan_6716709.svdMin medkänsla med de stackars SAAB-arbetarna som inte får lön till jul!
Besök i massajby ...
... har Veiken, min bloggkontakt, gjort och här är ett sevärt inlägg från det:
http://www.veiken.se/2011/12/13/livet-i-en-massajby/#commentsOch hastigt i en halsbrytande kovändning från ett jaktfolk till ett annat; gubben sköt en hare idag på fm tillsammans med Thomas i Deje och Morgan A. Bilder kommer senare. De jagar vidare på Hästön, Jazz har fått slag där. Fast utan Morgan tror jag, han är på granjakt istället.
Dramatisk rikspolitik ...
.... just nu.
I (S) har Juholt genomfört ett botgörande gatlopp genom riket för att bli rappad av de egna, rullad i tjära och fjädrar, i akt och mening att tvätta bort sina synder, begångna eller obegångna. Enligt egen utsago mest obegångna förstås. Nu är förlåt - mig - turné avslutad och det kanske är tur, för (S ). För under tiden den har pågått så har partiets opinionssiffror befunnit sig i konstant ras. Paradoxalt nog kan det alltså bli bättre om han inte syns och hörs så mycket utåt. Åtminstone fram tills han blivit varm i kläderna som partiledare och förankrar tungan stadigt i partiet istället för att låta den slinta iväg på egen hand. Opinonsmässigt har partiet svårt att parera att de gamla väljarna i arbetarklassen inte finns längre, de har blivit tjänstemän. Ideologiskt står man kvar till vänster, men försöker förtvivlat att tvätta bort stämpeln som partiet för sjukskrivna, arbetslösa och socialbidragstagare.
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholt-avslutar-forlat-turnehttp://www.dn.se/nyheter/sverige/annu-lagre-stod-for-sKD har ledarkris. Odell och Hägglund kämpar om makten, men det ser inte ut att vara någon frejdig och glad stämning runt den kampen så som man upplevde ledarstriderna i C och MP. Här är det skyttegravskrig med blod, svett och tårar till det bittra slutet. Odell hotar tydligen att bilda ett nytt parti om han förlorar. Samtidigt går partiet ideologiskt till sina rötter och betonar allt mer det kristna budskapet för att locka tillbaka kärnväljarna.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/alternativet-vore-samrehttp://www.dn.se/nyheter/politik/odell-fortsatt-kandidat-till-partiledarpostenhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/m-kan-ga-pa-jakt-efter-kd-valjare_6715549.svdhttp://www.expressen.se/kronikorer/kgbergstrom/1.2654583/k-g-bergstrom-krisen-handlar-om-att-partiet-ar-overflodigthttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/kdare-kraver-att-odell-drar-sig-ur_6715755.svdC har gjort tvärtom för att hantera att deras gamla kärnväljare, även rent bokstavligen, nästan dött ut; man valde en partiledare utifrån raffighets-poäng (Eskil E sade sig, med en blinkning och ett skratt, inte ha en chans i den jämförelsen, när han utsattes för övertalningsförsök att ställa upp!). (C) fjäskar med kreti och pleti, framför allt storstadsväljare, miljö, kvinnor och invandrare + tonar ner profilen mot de gamla kärnväljarna inom jord, skog och landsbygd. Det ska bli spännande att se vilket parti som valt rätt strategi när det gäller hantering av dåliga opinionssiffror; KD eller C. Är det kärnväljarna som är räddningen eller helt nya väljargrupper? C lever ju numera också med risken att Reinfeldt väljer att samarbeta med populistiska MP istället, för att ge Alliansen den miljölegitimitet som kommer att krävas för en seger i nästa val. Ideologiskt har alltså C gjort en helomvändning från M till ......? Ja, vad då? Oavbrutet pågående 360 graders svängom kanske, ivrigt spejande efter nya väljare, ett parti som är en "Mädchen für alles" utan konturer?
MP lämnar den förankring på vänsterflanken som alla uppfattat som självklar under partiets livstid hittills och söker sig nu mot mitten / Alliansen för ett samarbete. Undrar vad de gamla radikala kärnväljarna tycker om att man lierar sig med kapitalismen? Flyr man fältet till (V ) eller klyver partiet?
http://svt.se/2.22620/1.2649228/mp-kritik_mot_fridolins_uttalande&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rekordstort-mp-utmanar-ett-forsvagat-s_6716869.svdSD har lämnat buset och gatorna och uppträder konstant i kostym och slips, alternativt folkdräkt (!). Det verkar vara ett framgångsrikt recept. I kölvattnet på de växande praktiska problemen med integrationen + de andra partiernas dövhet för dem, så vinner man allt fler väljare.
Naturdemokraterna är ett nytt parti, som liksom SD lever på de andra partiernas dövhet för politiskt tillskapade haverier och här gäller det vargfrågan. Många på landsbygden accepterar de stora rovdjuren i begränsad omfattning, men upplever det som orimligt att leva med vargar runt husknuten utan att få ta bort dem omedelbart. 0-vision när det gäller varg är partiets enda programpunkt och så länge man håller sig till den så skapar en röst på det partiet ingen slagsida i den övriga politiken och då kan man få tillräckligt med röster för att ta sig in i riksdagen. DNs opinionsmätning i samband med starten visar på ett stöd runt 14 % och det borde i så fall gott och väl räcka in i riksdagen. Man kan misstänka att partiet tar röster från alla läger men framför allt bland C-väljare som upplever sig svikna i den frågan och en del andra också. Landsbygdsboende saknar idag politiska företrädare på riksnivå och kanske kan detta enfrågeparti tjäna som missnöjesparti.
(V )har jag dålig koll på just nu, det skrivs inte så mycket. Den gamle partiledaren blev i alla fall utskåpad, hans företräden kanske mest visade sig i bastu-sammanhang ;-). Det verkar vara frid och fröjd i ett parti som annars är känt för inre stridigheter. Antagligen har man en liten men stabil väljarkår som aldrig byter parti och som alltid är lojala.
(M) måste jag skriva om också tycker Anne. Men det är ju så himla tråkigt; klockrent framgångsrikt. Det är ideologiskt rätt i tiden, med växande kadrer av tjänstemän i landet som sympatisörer och med charmiga mediavinnande ledare i Reinfeldt och Borg, så det finns liksom inget att tillägga. Risken är förstås att man kan drabbas av framgångshybris, vilket redan finns tecken till både hos partiet och partiledaren. Se på hur man gödslar EUs krisfonder med många miljarder friska svenska kronor,( som vi vanliga dödliga slitit ihop,) mot att regeringen får sitta med i den inre beslutskretsen i Europa. En plats där ett litet land som Sverige naturligtvis är utan inflytande i praktiken, enda vinst är personlig prestige för regeringsföreträdaren själv!. M styrs uppifrån med järnhand, men så småningom vittrar partiet sönder inifrån om man, likt myran. tappar huvudet när vingarna växer. Det är en långsam process i början, men går det fort på slutet, precis som med romarriket. Kejsarens fall från piedistalen kan bli högt. Se på Göran Persson! Ett riktigt magplask blev det.
http://www.svd.se/naringsliv/sverige-foljer-redan-den-nya-eurounionen_6715087.svdFP till slut, lever högt på skolfrågorna men stackars Björklund får dåligt med cred för det. Han gör de förändringar som måste göras med skolan men får bara ovett från alla håll. Otacksamt! Och frukten av det jobbet verkar falla till M. (För tydlighetens skull, trots berömmet; jag är inte folkpartist!)
Färre inlägg än vanligt ...
... ligger i avdelningen skrivna men opublicerade. Kanske en 5-6 stycken. Det brukar vara runt 20. Men nu har det varit lite tid för bloggande och det tar på reserverna.
Var i Karlstad idag på jobb, bra jobb, både mycket givande och i god stämning. Det drog ut på tiden eftersom det kändes viktigt att få ut så mycket som möjligt av kloka människor. Jag hann alltså inte med att besöka museet som jag tänkt. Där är en bra utställning just nu. En av utställarna är lärjunge till Odd Nerdrum, han som gjort bilderna som jag visade från Edsvik konsthallar för en tid sedan. Edsvik har ställt ut lärjungars alster tidigare och det var ärligt talat lite blandat. Både bra och dåligt. Men kul att se ändå. Så den här utställningen i Karlstad är spännande. Jag åker dit en annan dag under lovet istället.
Nya ordspråk ...
... kan man hitta här och där på nätet. De här hittade jag, minns inte var längre:
Den man ligger med får bädda.
Den som tar, han har.
Det man inte minns, har inte hänt.
Det vi inte gör idag slipper vi göra om i morgon.
Förtala är silver, förtiga är guld.
Gammal kärlek kostar alltid.
Har man slagit yxan i båten får man ro som fan.
Liten stuga kallas ofta stort dass.
Man måste kyssa många grodor innan man hittar sitt svin.
Den som bara kollar i backspegeln kör oftare i diket.
Den som dricker ensam har bara sig själv att fylla.
Den som gräver en grop åt andra får 88:50 i timmen.
Den som spar han har men inte lika roligt.
Det är med kärlek som med whisky, den tar slut.
Dåliga flickor är inte det sämsta.
Byggläget
Mellanväggar har kommit upp, plattor på, det gjutna betonggolvet torkar för fullt, el är dragen, torsdag var rörmokaren där och jobbade.
Här är utsikten mot sjön. Gubben undrar om det går att sätta upp älghorn där över fönstret.
Nu efter rörmokarjobbet så är det nåt med tryck som ska hålla. Det finns en mätare där och den ska helst inte röra sig tills imorgon för då är det läck någonstans. Eller ja, ungefär så tror jag, utan att begripa nåt.
Här blir i alla fall en kamin med något klinker eller nåt bakom på väggen och det går ut på golvet. Och sen blir det samma klinker fast i annan plattstorlek över resten av golvet. Slangarna där är till belysning på väggen på var sida om kaminen. Och den blir också belyst ovanifrån med spottar tror jag vi tänkte. Mycket tänk är det och alldeles för tidigt. Det är svårt att föreställa sig hur det blir när det blir färdigt.
Agenda
Det ser ut att bli de två sönerna som kommer hem över jul + eventuellt en fru. Umeåbarn + barnbarn avstår den långa resan nu i julrushen och kommer kanske senare. Bokat är hockey med mat i restaurang Golden Star på Löfbergs Lila Arena. Det blir på annandagen och matchen går mot Skellefteå. Medätande blir vi + söner (ev sonhustru) och Rolands anställda, de som kan komma ifrån. En av dem R K får se till att komma ur IVA i Arvika där han häckat de senaste dagarna i något som antagligen är sviter av olyckan med explosiv braständning för ett tag sedan.
Mikael Tranberg ...
... vann hare-SM för drevrar på jaktprov någonstans i Skaraborg. Mikaels Ackers Friska blev bäst av 11 startande. Sju hundar gick till pris. 1+3, 76 poäng fick Mikaels tik.
Roligt med en så duktig Årjängshund! GRATTIS!
Ingen utökad skyddsjakt på varg ...
... blev det. Ivriga vargförsvararen Baltscheffsky i SvD fantiserar ihop helt egna slutsatser om "utrotade" vargrevir och en blodig vargslakt över hela landet efter förslaget till nya skyddsjaktsregler. Rovdjursföreningens Ann D har en mer realistisk uppfattning. Enligt henne så ändrar förslaget inte särskilt mycket, det kommer att bli fortsatt mycket svårt att få tillstånd till skyddsjakt. Kanske har Ann D bättre försänkningar på Naturvårdsverket än media. De pensionerade f.d. rovdjursansvariga på verket, Bjärvall och Franzén är ju numera aktiva i hennes förening.
Och Ruona Burman på Naturvårdsverket uttrycker sig så här:
"– Art- och habitatdirektivet har en avgörande betydelse för vilket utrymme som finns för jakt på rovdjur. Vår bedömning är att direktivet inte ger något nämnvärt ökat utrymme jämfört med den skyddsjakt på rovdjur som skett under tidigare år. När det gäller varg har regeringen infört bestämmelser som innebär att det endast är jakt med skyddsmotiv som kan tillåtas under 2012. Liksom tidigare är det behovet av skyddsjakt som påverkar skyddsjaktens omfattning, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket." (Underförstått skyddsjakten ska inte bli ett sätt att förvalta vargstammen, den ska inte ersätta licensjakten)
http://www.dn.se/nyheter/sverige/utokad-skyddsjakt-pa-varghttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-vargar-ska-skjutas-med-nya-regler_6712645.svdhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-har-fortsatt-koll-pa-vargjaktenDetta framkommer i intervju med Lars Furuholm i Värmlands Folkblad
"I skrivelsen till regeringen går man igenom de synpunkter som kommit från bland andra samerna, jägarorganisationerna och LRF. Verkets bedömning är att deras argument om olägenheter med rovdjur är svåra att förena med EU:s direktiv om skydd för hotade arter. Oro bland befolkningen i vargtrakter, risker för ekonomin inom skogsbruk och andra landsbygdsnäringar eller svårigheter att upprätthålla en speciell livsstil, som löshundsjakt, bedöms inte täckas in av direktivets formulering att jakt kan tillåtas för att ”skydda ett allt överskuggande allmänintresse”.
Det blev alltså en massa ord och skenmanövrar. Men i praktiken ingen kvantitativt utökad skyddsjakt som skulle ersätta licensjakten enligt tidigare löften, bara att man öppnat för möjligheten att skyddsjaga lite snabbare än förut, om man på goda grunder tror att vargar kommer att ställa till avsevärd skada. Men det lär inte bli fler vargar som avlivas eftersom man får hålla sig inom en väldigt snäv kvot framgent också. Det yttre regelverket är detsamma. Och Naturvårdsverket får besluta om skyddsjakt utan anmälan men hur troligt är det ??????? Verkets entusiasm över vargjakt har ju varit lindrigt sagt begränsad hittills. Och precis som förut så ska alla andra medel att avskräcka vara testade innan skyddsjakt kan beslutas.
Beslut om förvaltningsplanerna lär man dra på tills man med god marginal redan uppnått de 450 vargar som Liljelund har aviserat i sin märkliga och helt forsknings-ogrundade utredning, en utredning full av godtycke. Om man ska ha en vargstam som ska stanna vid 450 vargar så måste man avliva 200 vargar per år om ökningen fortsätter att vara 40 % som den varit nu efter licensjaktens införande. Ökningen har alltså varit rekordstor efter licensjakten kom. Kanske hör samman med att olaglig avlivnining minskat radikalt samtidigt.
Men nu verkar det som om alla förutsättningar ändras, samarbetet i varghanteringen är avslutad, de berörda körs över av Naturvårdsverket och vredesmättad anarki breder ut sig i kölvattnet på hemliga vargutsättningar. Till och med de flyttade vargarna själva verkar måttligt imponerade och vandrar tillbaka mot renbetesland. Det nybildade partiet Naturdemokraterna som har en enda punkt på sitt partiprogram, nollvision, ser ut att få en flygande start, alldeles utan att behöva anstränga sig själva. Naturvårdsverket sköter om deras marknadsföring på ett utmärkt sätt genom sitt klantiga agerande.
http://gt.expressen.se/nyheter/1.2652445/de-rasar-mot-den-hemliga-vargflytten?mid=553
Riche restaurang...
... besökte jag när jag var i Stockholm. Det var inte planerat, jag bara råkade komma gående från Strandvägen (Svenskt Tenn hade "julmarknad" och så besökte jag Brandförsäkringsverkets arkiv ang. Prästgården - Liane i arkiven) upp mot Sergels torg och vara jättehungrig. Där ligger Riche en bit in till höger, på Birger Jarlsgatan om jag minns rätt.
Restaurang Riche har en speciell roll i min släkts historia, det är lite andäktigt att gå just dit och känna historiens vingslag från början på 1900-talet. Och så jobbar ju äldste sonens kompis Micke här i baren.
Micke har även besökt oss här hemma på Liane tillsammans med fler av sonens goda vänner.
Den här gången valde jag ångad torskrygg med ägg och riven pepparrot. Alltså så himla läckert. Fisken var supergod, bara föll så där fint i skivor. Den här rätten hör till Riches klassiker, kanske serverades den också för 100 år sedan.
Notan får man så käckt så här instucken under armen på en figur. Det finns billigare ställen att äta på, men om man tar med kvaliteten i beräkningen så är det mycket prisvärt. Besök rekommenderas! Öppet hela dagen och kvällen tror jag.
100 barn felaktigt i särskola ...
... enligt
braskande rubriker i media. Det låter ju förfärligt.
Först ska man veta att inget barn kunde placeras i särskola utan föräldrars medgivande
Särskoleplacering har inte varit tvingande, utan enbart grundad på föräldrars
aktiva ansökan om särskoleplacering för barnet.
Förutom ansökan från föräldrar krävdes ordentliga utredningar, åtminstone på den tiden jag jobbade som
förskolekonsulent på landstingets omsorg / hab. Det var psykologisk test av "intelligens",
pedagogisk utredning av lärandet i praktiken (den delen gjorde jag i min yrkesroll på den tiden), social utredning av kurator för att spegla
barnets livsmiljö, medicinsk utredning av läkare. Och inte så sällan tillkom yttrande
från sjukgymnast (om kropp och rörelse) och / eller logoped (om språket).
Att få rätt till en särskoleplacering och därmed tillgång till en skola med ett lugnare
studietempo ( inte så höga mål) och hög personaltäthet var alltså inte enkelt,
det var i praktiken ett nålsöga att ta sig igenom.
Nu var det ett tag sedan jag jobbade med detta och inskrivningsförfarandet kan ha
ändrats. Om man särskoleplacerar på lösare boliner idag så är det förstås en
anledning till eftertanke. Särskolan får inte bli en avstjälpningsplats för elever som
misslyckas i grundskolan, vilket ibland har antytts. Men jag tror inte att det har varit så.
Sen funderar jag på kategorin barn med diagnos autism. De hade rätt till särskola förr
men med nya lagen har det inte rätt till särskoleplacering, de får inte placeras i
särskola på enbart diagnosen autism, det måste i så fall tillkomma ett
förståndshanikapp. Det är i princip säkert rätt tänkt, bara kommunerna förmår att
erbjuda de här lite sköra eleverna en bra skolgång i grundskolan. Men det finns säkert ett antal
barn med enbart autismdiagnos som gått ett antal år i särskola, som trivs där och inte
vill byta till grundskola. Den kategorin skulle kunna utgöra en del av de där 100 som är
felaktigt placerade, men nu spekulerar jag bara.
Näää inte i år ...
... tyvärr! Nu regnar och blåser det hela tiden, varje dag. Så här ska vintern se ut, det är fint det.
Vargar i Molkom ...
... finns det. I Lindfors sågs nu vid samma tillfälle två grupper, 8 djur i den ena
gruppen och 3 i den andra.
Vargflytten misslyckas?
Rykten nu på förmiddagen gör gällande att det flyttade vargparet redan börjat
vandra hemåt igen, men det är inget som är bekräftat.
Det blir väldigt tydligt i kontakter via telefon och mail och media att nu är det slut
på samförståndstänket mellan myndigheter och de berörda (jägare, markägare,
djurhållare) när det gäller varg. Det är krig på alla fronter och en misstänksamhet
som växer oerhört snabbt från båda sidor.
Vargparet som flyttades i största hemlighet och som inte
var välkommet där det placerades har väckt en oerhörd ilska, både hos de boende i området men
också i resten av Sverige. I samband med flytten har Naturvårdsverket tummat
både på lagparagrafer och på
en hel del av regeringens beslut om villkoren för flytt. Regeringen i sin tur tummar på riksdagens
beslut. När det gäller varg så råder en tjänstemannastyrd diktatur, utom de folkvaldas
kontroll. Och ingen vågar ingripa. Jag förstår inte hur man tror att man ska kunna
skydda de svenska vargarna från folkets vrede om de som berörs bara känner sig
lurade och bedragna och åsidosatta?
Det fanns kloka riksdagsbeslut i samförstånd mellan betraktare och berörda, men
nu när de är åsidosatta så finns inte längre något incitament för de berördas organisationer
(Jägareförbundet, LRF, djurhållningsföreningar) att försöka dämpa ilskan i de egna leden, vilket man lagt ner mycket jobb på förut. Det här kan bli precis hur dåligt som helst, framför allt för djuren.
Ledig onsdag
Idag ska jag verkligen vara ledig. Det blir diverse julklappsförberedelser, något ska skickas tíll dem vi inte kommer att träffa över helgen. Lite förberedande julstädning kanske. Någon administration av livet med pliktskyldiga telefonsamtal och räkningsbetalande. Men just nu handlar det om att släcka lampan och somna om till ljudet av vinden som viner i den stora sälgen utanför fönstret.....!
Sötnosar ...
... har vi ställt upp att kika på nu, det ena är julkort och det andra är dop-tack! Glad
blir man av att se dem!
Mjölkkor ...
... har man haft på Liane gård i hundratals år, de senaste generationerna
har gården brukats av Rolands släkt, hans anfäder och inte minst anmödrar som var
de som tog hand om djuren under veckorna vinterhalvåret då männen jobbade i skogen..
Roland tog över när hans far slutade och vi hade också mjölkproduktion ¨så länge det gick. Vi byggde om och satsade på att detta skulle vi hålla på med resten av livet. Vi byggde vårt hus nära gården för det också.
Det var väldigt roligt och spännande att se hur det gick att få allt mer mjölk att sälja
och det fanns också ekonomiskt utrymme för att ha avbytare ibland så vi kunde
resa bort och göra något tillsammans med barnen. Roland var hemma när barnen kom från skolan. Rolands föräldrar och farbror Nils o hans Anna kunde också bo kvar fast de var pensionärer.
Jag jobbade förstås som lärare hela tiden men hjälpte till så gott jag kunde
när det var bråttom; ta in hö, köra hövändare, strängläggare och harv fixade jag åtminstone.
Kort sagt så var allt frid och fröjd, alla var nöjda.
Men så sjönk lönsamheten i mjölkproduktionen drastiskt. Det skulle dessutom krävas
nybyggnation för många miljoner om vi skulle ha fått ett underlag som kunde dra
runt gårdens kostnader och som skulle svara mot de nya kraven på djurstallar.
Så vi stod inför ett vägval; satsa ordentligt på mjölkkor och göra stora investeringar eller avsluta den delen av vårt liv. Det blev det senare och det var nog Rolands nötdjursallergi som till slut fick avgöra. Men det var ett tungt beslut i skuggan av de generationer som brukat gården förut.
Inte förrän nu, 12 år senare, så orkar vi äntligen röja ur ladugården för att eventuellt använda utrymmet till något nyttigt, åtminstone till förråd.
Idag hamnade de gamla båsgrindarna i containern. Mycket nostalgi är det och många minnen som dyker upp, vi minns kor som mjölkade mycket och som fick kalvar som var bra och som fick ärva namnet; Stjärna, Lindagull osv.
Kotavlorna hänger kvar ett tag till. Man skrev med vanlig tavelkrita på dem. Och det sista som skrevs finns fortfarande kvar.
Stolsläng ...
... ska det bli nu. De är jättegamla, så där 30 år, köpta på IKEA på 1980-talet tror jag. De har
varit kanonbra tycker jag, sköna att sitta på, avtagbara överdrag som gick att tvätta
i 90 grader så smutsen försvann.
Men de har varit åldersskröpliga länge nu, ibland har de helt enkelt kraschat under
någon större person. Gubben har velat slänga dem för länge sedan, men jag har
bett för lite lagning och nya skruvar och så. Hittills har det funkat, han har skruvat
och limmat och stått i, men nu var hans
tålamod slut. De ska åka på tippen så fort vi får hem nya stolar.
Det finns ett par goda kandidater på EM, en som heter
Holmsund med läder både på
på sitsen och i ryggstödet. Oj, va sköna de var! Inget hårt o kantigt som gnager sig in
i ryggkotorna. Men gubben får åka dit och provsitta dem också innan det kan bli
affär. Någon som vet nåt mer om det som kallas bycastläder?
(Till höger här är lille tax Oskars plats, med av min mamma broderad tavla "Kommer kallad men ej strax, född till slav är ingen tax!" Hans föregångare Anton fick den till julklapp ett år)
Jazz och Oskar
Det är mysigt med hund på kvällarna så här. Och numera är det ingen ordning, de ligger i soffan om de vill. Men ofta blir det för varmt så de vill växla mellan soffan och golvet. Stora kuddar att krama finns förstås, en var har de.
Kortare reglerad arbetstid ...
... för lärare kan vara en väg till bättre skola i Sverige, tvärtemot vad facket och
SKL tänker sig.
(Varning - långt inlägg blev det! Hoppa över om Du är ointresserad av skolan!)
När vi som lärare hade
5 timmars reglerad arbetstid per veckan på skolan utöver undervisningstiden, då
låg Sverige i topp på internationella jämförande undersökningar. Mycket tid kunde
läraren använda till
att göra bra undervisning för enskilda elever och för klassen. Samtidigt fanns schemalagd
lagom gemensam tid för samarbete med kollegor och möten initierade av skolledningen. Det var nog den ultimata lösningen. Den fria
arbetstiden innebar att undervisningsplanering och efterarbete var skyddad tid för
läraren, ingen kunde ta bort den och lägga på andra arbetsuppgifter.
Sedan fick vi en reglering som innebar att lärare tvingades göra nästan all
arbetstid bunden till skolan. Den tiden fylldes snabbt av skolledningarna i landet bl.a. av
gemensamma sittningar, ofta i storgrupp med mer eller mindre meningsfullt innehåll.
Och det tillkom mer av ansvar för rena tillsynsuppgifter (rastvakter och bussvakter och
håltimmar), massor av administration (papper som ska fyllas i, inte så sällan enbart
av juridiska skäl, inte som arbetsredskap). Det blev inte mycket tid kvar till att
förbereda lektioner och reflektera över dem efteråt. Själva kärnarbetet = undervisning /
elevarbete, kom på undantag.
Jobbigast har kanske varit att så mycket som jag som lärare omedelbart behövde ta itu med när det gäller elever, föräldrar eller ett ämnes undervisning inte längre kan åtgärdas direkt i anslutning till undervisningen. För då har jag förmodligen ett möte av något slag eller en rastvakt eller något annat uppfrån reglerat åtagande som måste göras. Förr så gick man in till den kollega man samarbetade mest med och pratade snabbt igenom dilemmat, kanske på stående fot med en kaffekopp i näven och sen gick man tillbaka till sitt och tog itu med det som borde göras. Att skjuta upp akuta saker och istället hela tiden tvingas göra annat först, ger stress. Och ibland känner man sig som en sån där bulldozer eller vad det heter, en maskin som skjuter ett berg framför sig, ett berg som hela tiden tornar upp sig och blir större. Till slut känns det som maskinen inte orkar mer och stannar upp.
Nu står vi inför krav både från facket och arbetsgivaren på mer reglering av arbetstiden, trots att erfarenheten har visat att det är förkastligt.
http://www.dn.se/debatt/vi-vill-ha-ett-samarbete-med-facken-1http://www.dn.se/debatt/valkommen-invit-om-lararnas-arbetstidhttp://www.dn.se/debatt/ett-viktigt-besked-for-sveriges-larareDet finns ingen forskning, ingen erfarenhet som pekar på att det blir bättre i skolan om man tvingar lärare att tillbringa mer av sin arbetstid i skolbyggnaden. Tvärtom så var alltså en stor del av lärarnas arbetstid fri på den tiden Sverige internationellt sett beundrades för sin skola. Min gissning är att SKL vill ha 40-timmarsvecka och rejält minskad lovtid för lärare i utbyte mot att man lockar med X antal timmar som läraren ska använda till lektionernas för- och efterarbete - självklart genomförda på skolan. Samt
rekommendationer till kommunerna att lärare ska ha tillgång till dator och inte
göra viss administration.
Man glömmer då bort ytterligare en faktor som talar för en friare arbetstid för lärare: Det
är väldigt svårt att jobba lika mycket varje vecka under läsåret. Lärare jobbar
mycket mer vissa perioder under läsåret, exempelvis de första veckorna på läsåret för att både hinna med att starta upp jobbet och eventuellt ¨lära känna nya elever, likaså under samtalsperioderna och under de veckor så omdömen / betyg ska printas ner. Då måste det finnas utrymme för att jobba mer, för att sedan kunna ha kortare arbetsdagar under andra perioder.
När det är jobbigt i en klass / för en enskild elev så måste det finnas utrymme för att jobba mer än vanligt och samtidigt kunna kompensera detta senare. Arbetsbördan varierar alltså kraftigt under ett läsår och det skulle bli oerhört administrativt tungrott att dokumentera varje timme övertid och uttag, både för den enskilde läraren och för rektor. När det är jobbigt i en klass eller för en enskild elev, så behövs ofta mycket föräldrakontakt och den kan av naturliga skäl mest ske på kvällstid, alltså inte under skoldagen.
Oj, så långt det blev, det var inte meningen. Men det är en hjärtefråga och det tillkom mer och mer vartefter.
Obs, jag debatterar skolan i Sverige i det här inlägget, inte specifikt skolan i Årjäng. Jag är nöjd med min skola. Vi som jobbar där har förstås samma krav på oss som andra skolor i landet men jag upplever ändå att vi har en skolledning om är lyhörd för vår arbetssituation och kunnig om den.
Lodjur ...
... har Rasmus och Kennet sett, ett stort vid Blåsåsen och ett mindre vid Elgtån, vid
store vägen. De drar sig häråt nu igen?? Det var ett par år sedan sist.
Utedag söndag
Det var så himla vackert idag, med solsken. Jag kom ut vid lunchtid, men det gäller
att snabba sig. Bilden ovan tog jag mot Hol vid halv tvåtiden och då var solen redan
på väg ner. Vi släppte Oskar, han hade jakt men det slank förbi Mikael på för långt
avstånd. Jag fick i alla fall en promenad på en dryg halvmil och det var skönt. Bilden
är så magisk att den ser bearbetad ut men det är den inte alls, inga ingrepp via
Photoshop på den.
Passade på att plocka några kvistar granris med hem att lägga på blåsipporna som är medsläpade först från barnsdomshemmet till Svensbyn och så därifrån hem hit. Jag försöker fjäska med dem så de ska överleva.
Den här lilla damen hör hemma hos C och R i Bäcken, ring gärna och berätta för dem när Ni ser henne så hämtar de hem henne. Hon vandrar lite för långt hemifrån ibland.
Radbrytningen ...
... ser konstig ut i mina inlägg. Men det beror på att Blogg.se valt att lägga
reklamskylten för sin iPhone app så att den täcker en tredjedel av det fält jag har
att skriva i. Dessutom blockerar den knappen som jag kan reglera tidpunkten för
inläggets publicering med. Så just nu skriver jag inläggen med min vanliga dator
men måste alltså gå in på den lilla långsamma bredbandsdatorn för att publicera
dem. Den har en annan webläsare, en webläsare som gör att appreklamen
hamnar på ett annat ställe. Suck!
När jag kontaktar Blogg.se för att klaga så viftas jag bort med att ingen annan klagar
det är bara jag som har valt fel programvara eller vad det heter. (Kan jag verkligen
vara ensam i det här landet om den?????) Jag kan inte detta
och vet inte vad jag pratar om egentligen. Men krångligt är det.
Signebyns friskola ...
... ligger nära oss. Här jobbade jag i 10 år när det var kommunalt och här gick mina barn upp till och med årskurs sex. Nu är skolan renoverad och fin.
Fullmåne över Järnsjön
Gubben jagar hare där någonstans uppe i skogen på bortsidan av Järnsjön från E18 räknat. Den här bilden kom i morse. Jazz hade i alla fall slag då, om det blev jakt förtäljer inte historien än.
Objuden gäst ...
... slinker in ibland, fast himla söt är hon.
Brand i Nordstan i Göteborg!
Nja inte hela Nordstan, men två butiker och elden sprider sig fortfarande, 50 brandmän o 15 brandbilar bekämpar branden! Hela köpcentret kan bli stängt under söndagen. Himla harmligt mitt i julhandeln, både för kunder och
butiksägare. Värst drabbat av branden är Kapp Ahl o Cassels tydligen och rökutvecklingen har
ställt till det i de övre regionerna med kontor.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stor-brand-i-nordstan_6701223.svdhttp://gt.expressen.se/nyheter/1.2648466/storbrand-hotar-stanga-nordstan
"Så mycket bättre ...
... är riktigt bra TV. Jag har annars svårt för att bli sittande framför TV:n, blir fort
rastlös och gör nåt annat istället. Men det här är ett program som jag märker att jag
till och med försöker passa in så att jag inte missar det. Det enda egentligen.
Undrar varför?
- Bra artister - genuint hög kvalitet.
- Deltagare valda utifrån att de bjuder på värme och sympati (möjligen med undantag av Lena PH
som har varit rätt tillknäppt och sett uttråkad ut, som om hon velat vara någon
annanstans, men ett suveränt proffs är hon tveklöst och hon "vann" tolkningen av
Wiehes sånger)
- Avslappnad stämning, det finns ingen underström av program-makar-ambition
att det ska bli konfrontationer som blir uppmärksammade i media. (Jämför
Stjärnorna på slottet!) Istället diskuteras de olika tolkningarna av låtar.
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/wiehe-rord-av-sangen-om-dode-vannen
Pepparkaksbak
Barnbarnen bakar pepparkakor, åtminstone en av dem, tror att det är Moses under
tomteluvan. Precis så här ska det se ut, himla mysigt.
Det här baket hade varit roligt att vara med på, annars lockar inte bakning mig.
Jag är väldigt glad att jag kan följa dotter och barnbarnens liv och leverne i Umeå på dotters Facebook.
Här är länk dit.
http://www.facebook.com/profile.php?id=1170292337&clk_loc=2
Det hjälper inte ...
... att försöka pränta ner nya regler och förordningar, oavsett om det är i
fördragsform eller mellanstatligt i mindre grupp. EU har haft ett väl genomarbetat
regelverk förut, välkänt av alla. Problemet är att ett antal länders regeringar har
med öppna ögon valt att inte följa reglerna, man har istället köpt sig valsegrar i hemlandet genom rundhänta
löften till väljarna i förhoppningen att EU ska betala. Och det har ju EU gjort, för EU
styrs av ländernas regeringar, inte av deras parlament. Här har regeringscheferna
kliat varandra på ryggen, vilket man ivrigt fortsätter med; ofattbara 7000 miljarder
kronor blir EUs krispengar sammanlagt.
- Om jag hjälper Dig att behålla regeringsmakten i Ditt land så får Du hjälpa mig!
Det handlar om bristande moral och maktlystnad - inte ett dåligt regelverk. Det lär
alltså inte botas genom nya regler och nya kontroller. Hellre en nordisk ekonomisk union.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/sverige-lamnas-kvarhttp://www.svd.se/opinion/ledarsidan/visst-klarade-man-av-att-lyfta-sig-i-haret_6699201.svdhttp://www.dn.se/ekonomi/nya-finanspakten-delar-eu
Opräktiga ...
... kan det vara motsatsen till präktiga? Eller kanske finns nåt annat ord som betecknar
kärringar som struntar i att ta fram adventsstjärnan och adventsljusstaken förrän 3:e advent, för det är det väl den här helgen.
I så fall är jag opräktig, fast nu har en del i alla fall kommit på plats. Och det med
benäget stöd av mannen i huset som har hållit i och skruvat upp och varit
uppmuntrande i största allmänhet. Jag är inte så förtjust i julen och behöver
alla glada tillrop som går att uppbringa för att ta mig samman och förbereda den.
Det gör också ont att ta fram dukar och annat som hör den här helgen till. Det mesta
har ju min bortgångna mamma sytt och virkat. Jag ser hennes händer framför mig,
de var så flitiga, alltid i arbete på något sätt. Och hon älskade julen, liksom
åtminstone en av mina bloggvänner.
Jultallrik på Travmuseet ...
... i Årjäng har gubben skämt bort oss med idag fredag em, traditionsenligt. Det var
väldigt gott! Tackar! Han brukar bjuda mig, svärmor, anställda och arrendatorerna varje år.
Farbror Nils brukar också vara med men han orkar inte nu så vi tog med en jultallrik
hem till honom. Det var uppskattat.
Det var också lite avtackning av praktikant Victor som slutar nu för att gå vidare till
mer utbildning.
Lite stygn i hjärtat är det en sån här dag ändå, min mamma var alltid med när hon
när hon levde, innan hon blev ordentligt ålderssvag.
I morse såg vi himla fint Luciafirande i aulan, det var vackert! Tack alla barn för det.
Utan att jag egentligen anstränger mig så blir det jul. Men den här helgen måste jag ta tag i advent och jul på allvar, det här är för dåligt.
Reinfeldt-hybris!
"När myran får vingar tappar hon huvudet".
klokskaper från
verbal kollega! Det är nästan poetiskt!
Kom att tänka på det när jag läste om EU: s inbjudan till Fredrik Reinfeldt att få
sitt med i den innersta kretsen (underförstått om Sverige betalar en massa
pengar till EU:s räddningsfonder för slarviga och bedrägliga medlemsländer)
http://www.svd.se/naringsliv/merkel-nojd-med-motet-trots-flera-bakslag_6697531.svdhttp://www.svd.se/naringsliv/svenskt-gront-ljus-till-fordragsandring_6697637.svd
Fredrik Reinfeldt ...
... köper sig inflytande i EU, faller för EUs fjäskoffensiv med inbjudan till den
innersta kretsen genom att lova svenska
skattepengar till slarvande, bedrägliga Euroländer. Precis det vi, svenska folket,
sa nej till när vi röstade nej till att bli medlemmar i Euron.
Det spelar ingen roll om man formellt kallar det lån eller ställer krav. Vi vet alla att
det handlar om länder som är bankrutt, både nu och inom närmaste framtiden.
Och EU varslar om att man i fortsättningen inte bara vill lägga sig i folkets snusvanor
ta död på svenskt unikt föreningsliv genom beskattning och sabotera möjligheterna till en rimlig rovdjurspolitik utan också börja ta upp en
särskild EU-skatt. Underförstått så att ländernas regeringar ska kunna fortsätta att
köpa sig valsegrar med hjälp av lån och EU-fonder.
Att införa nya restriktioner och regler lär inte hjälpa eftersom vissa länder struntat i att följa de regler som redan finns. Det handlar inte om brist på reglering, det handlar om brist på moral + maktlystnad, och då hjälper inte höjda fördragsambitioner.
Dåligt!
http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/02/reinfeldt-m-ste-v-lja-mellan-inflytande-i-eu-och-suver-nitethttp://www.dn.se/ekonomi/annu-inget-samlat-euroavtalhttp://www.svd.se/naringsliv/dagens-toppmote-eurons-sista-chans_6696493.svdhttp://www.svd.se/naringsliv/ingen-fordragsandring_6696687.svdhttp://www.dn.se/ekonomi/merkel-jag-ar-nojd-med-resultatetBilden tog jag i Sunne för några år sedan då F.R. besökte kommunen.
Oväder ...
... ska det bli, ja eller rättare sagt har börjat lite.
Mina förberedelser är de vanliga; kokar upp vatten och häller på termos för att
ha till frukost, kallt vatten i en tillbringare i kylskåpet för tandborstning och sånt,
ett par hinkar vatten för att ha något att spola i toan med.
Fast numera är vårt elnät nergrävt och inte så känsligt för storm och snö. Hoppas
jag tar mig till jobbet i alla fall imorgon bitti. I kväll var det halkigt, en långtradare
knöt ihop sig vid Elgtå-korset och fick hjälpas loss.
Uppdaterat 07.30: Asch, det blev, precis som Roland sa; ingenting av med ovädret,
åtminstone inte än så länge.
Vemma ...
... kallas den här fisken på dialekt, fast egentligen är det siklöja, så där 10 cm lång bara. Den fiskas just nu här i sjöarna och äts med stor förtjusning varm eller kall. Roland fick några och Maj stekte dem. Smaken lär påminna om strömming.
Knapptryckarkompaniet
Riksdagen reducerad till marknadsförare, till ett knapptryckarkompani? Landet styrs
i praktiken av partieliter och media?
Om detta skriver Ann-Marie Pålsson i boken "Knapptryckarkompaniet"
Hon var riksdagsledamot 2002 - 2010. Jag tror att jag vill läsa den.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/reducera-inte-riksdagsledamoterna-till-marknadsforare_6690342.svdRovdjurspolitiken i Sverige är ett typexempel; Riksdagen beslutade om ett tak för
vargstammen + genetisk förstärkning + vargjakt + samarbete med de berörda +
regional förvaltning.
Men detta riksdagsbeslut smulades ner till intet av partieliter, media och kan man
tillägga, högljudda minoritetsintressen via media och EU.
Stolpskott om jakt ...
... igen.
Nu senast har ett par små udda föreningar, som agerar som beskyddare av djur och natur ur ett betraktarperspektiv, kommit med angrepp på jakten med hund och det är helt huvudlöst. Jag låter Daniel Ligné som har genomskådat lögnerna bli gästbloggare. Han har granskat och hittat massor av sakfel. Här följer en del:
"Ska vi se om vi kan hitta några fel?
Många har ringt, mailat och kommenterat här på bloggen och undrat vad som är så tokigt med den framställan om konsekvensutredning av löshundsjakten som landade på Landsbygdsdepartementet häromdagen. Jag tänkte vi skulle se om vi kan hitta några vid en snabb genomläsning av de 7 sidorna. Jag tänkte vi skulle ta det
"Ska vi se om vi kan hitta några fel?
Postat den 6 december, 2011 av Daniel Ligné
Många har ringt, mailat och kommenterat här på bloggen och undrat vad som är så tokigt med den framställan om konsekvensutredning av löshundsjakten som landade på Landsbygdsdepartementet häromdagen. Jag tänkte vi skulle se om vi kan hitta några vid en snabb genomläsning av de 7 sidorna. Jag tänkte vi skulle ta det i punktform:
”Det finns ingen reglering av hundjakten i jaktlagen” – De måste ha missat §6, §27, §29, §32, §35 och hela jaktförordningen samt Länsstyrelsernas möjligheter att reglera hundjakten genom t ex hundförbud vid skarsnö. Vidare har vi särskilt specificerade tider för jakt och jaktträning med hund. Ren lögn.
”Sverige är ett av få länder som tillåter jakt med lösdrivande hund” – Det enda land jag känner till, i hela världen, som förbjudit detta är Holland. Ren lögn.
”Lösdrivande hund” – Jag har aldrig hört det uttrycket förr så jag kollade ”lösdrivare” på Wikipedia. ”Att föra en sysslolös tillvaro, förbjudet i svensk lag mellan 1885 – 1964″. Onekligen intressant val av term på en sorts hund, kanske ingen slump?
”Löshundsanvändningen har ökat de senaste decennierna” – Enligt den statistik jag har från Kennelklubben är det precis tvärtom. Ren lögn.
”Det krävs ingen utbildning av den som jagar med lös hund” – Jo, man måste idag ta Jägarexamen där en mycket stor del avhandlar just jakt med hund och hur du väljer och sköter din jakthund. Däremot krävs ingen utbildning för att få ha andra hundar, det skulle man kunna diskutera, särskilt om man är intresserad av djurskydd… Ren lögn.
”Endast ett fåtal tjänstehundsgrenar får jobba med lös hund” – Alla jag känner till får göra det…
”Jakten pågår en stor del av året” – Njaä, läs lagen och jakttiderna så ser man att detta inte är sant.
”Vargens naturliga beteende måste beaktas, inte bestraffas” – Vackert! Det är naturligt för råttor att invadera våra hus, fästingar att suga vårt blod, älgar att äta upp våra tallar, bävrar att gräva sönder våra banvallar, hackspettar att hacka sönder våra hus, rådjur att käka upp våra trädgårdsland… Är det bara vargens ”naturliga beteende” som måste beaktas?
”Fredat vilt ofredas vid jakt, det finns belagt flera gånger” – Jo, vi släpper löshund cirka 2 miljoner gånger / år i det här landet. Självklart inträffar olyckor. Frågan är om ”flera gånger” av miljontals tillfällen är anledning att utreda en verksamhet? Känns som det finns en del annat mer angeläget att utreda. Vargens konsekvenser för de i Konventionen om biologisk mångfald fastslagna principerna att traditionellt hållbart brukande ska bevaras och värnas kanske?
”Försäkringsstatistiken” – Man ”glömmer” att nämna att jakthundarna är de friskaste raserna som lever längst och besöker veterinären minst. Bland ”traumatiska skador” finns de dock med i betydande omfattning. Det konstiga är dock att det över huvud taget finns hundar som inte jagar med där. Hur kunde de bli dödade av rovdjur, trafik och annat om de inte får vara lösa? Hade man orkat titta på andra länders skadestatistik skulle man sett att svenska jakthundar är de särklassigt mest försäkrade och minst olycksutsatta.
”Löshundsjakten utsätter jaktbart vilt för lidande” – Här har man uppenbarligen inte läst de svenska studier av såväl rådjurs- som har- och älgjakt med hund. Stressen är med dagens för ändamålet framavlade hundar minimal.
”Plotthundsjakt liknar engelsk rävjakt” – På vilket sätt? Att hundar används? Det är onekligen rätt stor skillnad på en räv och en björn och på att släppa max 2 hundar eller 40.
”Löshundsjakten skrämmer hundrädda människor” – Jo, särskilt eftersom de hundarna ofta är ”energiskt” skällande… Jag har aldrig någonsin hört talas om detta problem. Vill man hävda att det skulle vara ett problem kanske man skulle ha en enda siffra med? I alla de undersökningar jag sett är vargen, björnen och vildsvinet av samhället betraktat som ett betydligt större problem för bär- och svampplockning än hundar. Självmål?
”Löshundsjakten skapar trafikolyckor” – Nej. Vi har idag statistik så att vi kan bryta ned olycksstatistik geografiskt och över tid. Olyckorna ökar med ökad rörlighet genom brunst och då viltets rörelser i gryning och skymning sammanfaller med pendlingstrafiken. Detta påstående kan man skrota direkt.
Deras hundhistoria lämnar mycket i övrigt att önska, inte många rätt där.
”En långbent hund skulle snabbt hinna ikapp ett rådjur” – Njaä. Knappast va?
”För en harhund är luktsinnet viktigare än långa ben” – Intressant. Så alla Sveriges stövarägare har fattat fel?
”Jakt med drivande hund kan ske med en, två eller tre jägare tillsammans” – Hoppsan. 4 är olagligt eller?
”En stående fågelhund står så nära fågeln att den inte vågar lyfta” – Ahaaa! Så det är därför fågeln lyfter när hunden på jägarens kommando går ännu närmare?
Retriever är mig veterligen ingen hundras. Labrador retriever eller Golden retriever är det däremot. ”Rysk laika” har jag nog heller aldrig träffat på…
Beskrivningen av älghundar är onekligen rolig. Jag har själv aldrig varit med om en älghund som börjar skälla på långt håll för att närma sig eller ett ”gångskall” men det kanske händer till helgen?
”Vid vildsvinsjakt ska spetsarna helst också driva när vildsvinet går undan” – Jaså?
”Kortdrivande hundar saknar krav på spårnoggrannhet” – Jaså, det är därför vi t ex testar unga wachtelhundar på osedda harar på fält…
”Det finns bara två raser som används som kortdrivare, wachtel och tyskterrier” – Oj. Spaniels, andra terriers, blandraser, vorsteh, weimaraner…
Det här var vad jag direkt, utan att leta referenser, hittade vid en enda genomläsning. Ni är välkomna att fylla på listan…"
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/12/antligen-overens-med-djurskyddet/
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/12/konventionen-om-biologisk-mangfald-stoder-loshundsjakten/
Parodi på vargkramande ...
... kan man läsa här, gjord utifrån kravet på utredning av jakt med lös hund. Läs
den gärna, den är fyndigt skriven!
http://naturbrukaren.wordpress.com/2011/12/07/konsekvensutred-losvargsjakten/
Jobba efter pensionen ...
... vill många göra. Det kan bero på att man vill fortsätta ha arbetskamrater, eller har ett roligt jobb eller helt enkelt vill tjäna mer pengar än pensionen ger.
http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/jobba-som-pensionar--sa-funkar-detNu är det ju på gång höjd pensionsålder för alla, men det kanske vore smartare att lagstifta om rätt att jobba vidare till 70 år för de som vill. Antagligen skulle man få rätt många som vill fortsätta, åtminstone på deltid ett tag efter 65, kanske så många att det räcker för att fylla på de trytande pensionskontona. Kunde åtminstone vara värt ett försök innan man slår till och lagstiftar för alla.
Risken med att tvinga alla att jobba längre är ju att man även får kvar dem som egentligen är utslitna och skulle behöva få vila sig istället. De kommer antagligen mest att vara sjukskrivna från 65 år och fram till pension i alla fall. Och då går systemet back. För det måste vara dyrare att försörja sjuka människor än pensionerade människor. Pensionen är bara runt 60 % för de flesta av oss, medan sjukpenningen är betydligt högre. För att inte tala om krånglet med frånvaro / vikarier och det mänskliga lidandet det innebär att tvingas jobba trots att man egentligen inte orkar längre.
Alltså mycket smartare att lagstifta om rätt att jobba till 70 om man vill, inte tvång.
TACK SNÄLLA ARBETSGIVAREN ...
... FÖR ETT SUVERÄNT JULBORD PÅ HOTELLET IDAG ONSDAG EFTERMIDDAG!
Det kändes bra att vi blev bjudna på det. Trevligt hade vi tillsammans, som vi brukar. Det var hög
ljudnivå, stim och skratt. Himla många blir vi när alla kommer tillsammans på en
en gång. Och roligt att se kollegor som jag inte sett på åratal.
Ledig onsdag...
... släcker lampan och somnar om igen! (Gubben har sett ett harspår i säsongens första nyfallna snö och han sover alltså inte!)
Naturdemokraterna ...
... ,partiet som har en enda fråga på dagordningen; bättre rovdjurspolitik, är nu helt bestämda att ställa upp i nästa riksdagsval och samlar in namnunderskrifter som stöd. Man behöver 1500 namn för att registrera sig som parti och det blir bara till riksdagsvalet, inte till kommun- eller landstingsvalet.
Den som vill hjälpa till med sitt namn kan hämta hem blanketten här på länken under, fylla i eget namn och skicka in. Det ryms flera namn på den om man är fler som vill skicka in samtidigt, men det räcker med ett eget också
http://www.val.se/pdf/blankett_namnunderskrifter_reg_partibet.pdfDet innebär inte att man blir medlem eller förbinder sig att rösta på Naturdemokraterna, bara att man stödjer deras partibildande.
Så här står det på partiets hemsida:
Som partibeteckning på blanketten skriver ni: Naturdemokraterna
Posta den sedan till:
Gunilla Grönvall Norrgårdsvägen 127 184 36 Åkersberga
Partiet kommer inte heller att lämna ut namnen på dem som skriver på, till offentligheten
utan man väljer att istället låta Notarius Publicus granska listorna. Det betyder att listorna
inte blir offentliga. Jag vet inte men kan väl gissa att det hänger samman med att vi som öppet kräver förbättringar av rovdjurspolitiken i enlighet med det riksdagsbeslut om fattades i ärendet, kan bli utsatta för hot av olika slag pga vår ståndpunkt.
Moderna muséets fotoutställning ...
... "En annan historia" tickar vidare. Det är också en retrospektiv i gigantiskt format, uppdelad på flera utställningar efter varandra, den första delen öppnade i februari i år. Det är en tidsepok i taget. De yngsta bilderna kom först ut, sedan till sist de allra äldsta, de som inte tål att hänga framme i ljus så länge. Här finns foto som konst, foto som reportage, foto som porträtt, foto som samhällskritik / politik, foto som historisk dokumentation, foto som olika tekniker - ja allt.
Här finns den första flygbilden, den är tagen över Paris. Perspektivet är så ovanligt för den tiden att fotografen har måst texta på fotot vad man ser. Bilden gjorde skandal eftersom både de fina gatorna och slummen finns med. Strindbergs bilder från den tragiska polarexpeditionen är med och han måste, när han tog bilderna, ha varit medveten om att de snart skulle dö. Det är gripande.
En del fotografer har fått egna små utställningar i den stora.
Det är en fantastisk utställning som tar hela ytan för samlingarna, allt är omhängt där! Det tar timmar att gå igenom den och man måste lägga in mat / fikapaus. Om jag kunde skulle jag gärna ha besökt utställningen flera dagar i rad för att upptäcka nytt och studera det hela mer utifrån olika synvinklar.
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/en-annan-historia-fotografi-ur-moderna-museets-samling-pa-moderna-museet-stockhoVi som gillar foto ur olika aspekter är förstås förtjusta över att Moderna nu äntligen plockar fram ur sitt gigantiska arkiv av fotografiska bilder och låter oss se dem istället för att de ska stå och samla damm i förråd. Misstanken finns att man känt sig tvingad att uppmärksamma fotografi nu i konkurrens från det nya fotografiska muséet på Söder. Eller kanske att den stora publik det muséet fått, har gett insikter om att det här är intressant för många. Men de båda agerar förstås på olika arenor: Moderna har ett stor arkiv där äldre bilder av klassiska fotografer finns i massor medan det nya muséet främst visar det som är i framkant nu.
"I kamerans våld" är 1970 - 2011 öppnade i februari 2011
"Se världen" 1920 - 1980 öppnade i april tror jag
"Skrivet i ljus" 1840 - 1930 öppnade alltså i december 2011
Omhängningen av museets samling har skett i tre steg:
En annan historia: I kamerans våld visar samtida fotobaserad konst.
En annan historia: Se världen! presenterar perioden 1920 till 1980.
En annan historia: Skrivet i ljus lyfter fram pionjärer från 1840 fram till 1930.
Hela utställningen med alla tre delar pågår till 19:e februari så jag borde ha chansen att hinna dit en gång till innan den packar ner. Det är väl osäkert om de här bilderna någonsin plockas fram igen under min livstid så jag får passa på. ;-)
Bra om skolan!
Tidig upptäckt - tidiga insatser på alla elever som man ser kan få svårigheter, fokus på läs och skriv, spec-prioritering i förskolan och grundskolans tidigar åldrar, avdramatisering av stödinsatser - det är inte insatserna som pekar ut elever - det är möjligtvis deras eventuella svårigheter.
Detta är förslag som nu kommer från experter. Och jag läser det gärna, det är nästan klockrent upplägget som vi har gjort i Årjäng nu med en röd tråd genom hela verksamheten.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/extra-stod-bor-sattas-in-tidigare_6684526.svd
Pappografi
Den här bilden seglar runt på nätet ibland och nu kom den en vända.
Datorspel orsakar inte våld ...
... hos barn. Medierådet har gått igenom 11 års forskning och fastställer att det är så. Fler har kommit till samma resultat tidigare men fördomar har vill bita sig fast envetet. Det här konstaterandet glädjer mig förstås. Och det kan lugna bekymrade föräldrar.
http://svt.se/2.27170/1.2629261/datorspel_orsakar_inte_aggressivitethttp://www.dn.se/nyheter/vetenskap/datorspel-orsakar-inte-aggressivitet
Vargmanifestation Stora Torget Karlstad ...
... pågår nu kl 19.00 måndag kväll. OCH DET ÄR MASSOR AV FOLK från hela Värmland! Siffran 600 hörs men även 800. Jag vet inte. Ett fyrtiotal åkte buss från Årjäng och hit. Då ska man betänka att det är en vanlig vardagkväll och 10 mil enkel väg att åka. Kraven på en långsiktig rovdjurspolitik är starka. Människor kan inte fortsätta leva som man gör nu i vargrevir, vare sig djurhållare eller jägare eller andra landsbygdsbor. Värmland är i stort sett redan täckt av vargrevir, nästan hälften av alla vargar i landet finns i vårt län. Nu till våren när de nya valparna kommer fram så finns det ännu många fler. Och det finns ingen plan, inget tak för hur många det får bli och ingen licensjakt i sikte. Allt har bara låtits haverera.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargboom-kan-vantas-
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargboom-kan-vantas-
Namnunderskrifter med protester, 7300 st lämnas över av Jägareförbundets ordförande i Värmland, Lennart Johannesso, till landshövding Eva Ericsson nu kl 19.30 i Karlstad
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-i-protest-mot-vargpolitikhttp://www.nwt.se/karlstad/article1016601.ecehttp://svt.se/2.33874/1.2629622/landshovdingen_vill_ta_bort_vargrevirhttp://svt.se/2.33874/1.2629622/landshovdingen_vill_ta_bort_vargrevirhttp://svt.se/2.22620/1.2630057/hundratals_i_protest_mot_vargpolitik
I skogen ...
... förstås under helgen. Det finns ett märkligt fenomen. Jag rör mig ofta i samma skogsområden. Ibland när jag bara går utan att tänka på var så hamnar jag på samma platser gång efter annan. Det måste vara någon instinkt, kanske samma som driver djur att gå på samma ställen så det blir viltstigar.
Visitsweden
We offer nice fishing in lake Östra Silen; pike, perch, salmon and artic char in a landscape like Canada. You can use boats from 9 ps - 30 ps. The houses are new and very comfortable.
http://www.fishing-in-sweden.se
Varguppropet = manifestation för en vettig rovdjurspolitik.
|
Jägareförbundet Värmland, i samarbete med LRF Värmland och Jägarförbundet Örebro håller manifestation och överlämnandet av Varguppropet i Karlstad 5 december 2011, kl 19:00. Samling sker på torget från kl 18:45.
Talare och mottagare av Varguppropet, för vidarebefordran till Miljödepartementet, är Landshövding Eva Eriksson. ... Övriga talare är Lennart Johannesson, ordf. Jägareförbundet Värmland, Dag Rogne, ordf. LRF Värmland, Göran Gunnarsson, ordf. Jägareförbundet Örebro, m fl.
Vi uppmanar alla medlemmar, seriösa jägare och lantbrukare att ansluta för att visa sitt stöd för manifestationen, där vi vill uppnå en vettig rovdjurspolitik som motverkar orimliga koncentrationer av stora rovdjur till vissa län, regional förvaltning värt namnet och skyddsjaktkriterier som tar hänsyn till berörda människor. Vi uppmanar även regeringen och berörda myndigheter att ta fram en förvaltningsplan för varg snarast.
Tänk på samåkning så långt det går och kontakta din jaktvårdskrets för det sker bokning av bussar, med stöd från länsföreningen, från olika orter i länet.
Ny adress: Jägareförbundet Värmland/Örebro, Strågatan 3, 653 42, Karlstad
Välkomna!
Lennart Johannesson Ordf. Jägareförbundet Värmland
Från Årjäng i morgon måndag går gratis buss kl 17.15 från busstationen och 17.30 ungefär från Sillerud.
|
Och de som inte vill gå med dit kan passa på att gratulera Evert som fyller år i morgon! GRATTIS!
Adventsfirande i Sillerud ...
... på Hembygdsgården är det idag söndag. Dit ska vi förstås. "Sellereboken" säljs där tror jag.
Med smak av gammaldags jul i Sillerud
Adventsfirande på Hembygdsgården.
Servering av gammaldags jultallrik
Jultombola, Selleretomtar spelar och sjunger, Idé och Hantverks julmarknad på Nolare Lon.
Smånissarna säljer dörrkransar och kärvar mm i Smia
Tid: 2011-12-03 - 2011-12-04 12.00-17.00
Det är också extraöppet på Stationskafét
Extraöppet på Silleruds Station 3-4 december 10-17
den 3 december kl. 10:00
Plats: Silleruds Station Cafè & Butik
Och i morgon är det Varguppropet i Karlstad på torget med krav på en en rovdjurspolitik värd namnet. Dit ska Roland förstås, Jaktvårdskretsen o Stövaregillet ordnar buss.
Odd Nerdrum ställer ut i Edsviks konsthallar ...
... i Sollentuna. Jag har kollat på utställningen och den är helt suverän! Den drog 1200 besökare första helgen och har haft en stor publik hela tiden sedan dess. Det var lugnt när jag kom vid middagstid en vanlig vardag men på eftermiddagen strömmade folk till. Edsviks konsthallar är mycket vackra lokaler, de har ljus och luft utan att vara ödsliga. Ljussättningen på den här utställningen är suverän, liksom hängningen; inget komplicerat och krångligt utan lagom. Det funkar utan att bli trångt, ändå är det massor av bilder i två våningar. Hela tiden ljuder en svag ström av vacker musik som ackompanjerar bilderna perfekt. Musiken kommer från ett bildspel som Nerdrums fru har gjort med andra Odd-bilder och det kan man se bakom den stora målningen rakt fram. Om jag ska klaga på något så blir det att jag saknar uppgifterna om årtal när målningarna är gjorda. I en retrospektiv utställning så är det alltid intressant att försöka leta efter hur konstnären utvecklat sitt måleri över tid och då blir det en hjälp.
De senaste årtiondena har jag sett det mesta av Nerdrumutställningar i Sverige och även någon i Norge, men den här är nog bara bäst! Den innehåller en retrospektiv av hans självporträtt från 1970-talet och framåt och självporträtten är Odd Nerdrums absolut bästa genre.
Sen har han för den här utställningen också gjort ett antal slaktade- och dödadjurmålningar, men de är inte nåt jag egentligen vill se. De ska utgöra en bearbetning av hans trauma i samband med det uppmärksammade skattemålet som han fälldes i och dömdes till två års fängelse för för några månader sedan. Han hade enligt domen undanhållit skatt på 10 miljoner.
I Norge var man kvick att döma till fängelse även om han själv försvarar sig med att han målat dubbla upplagor av en del bilder för att ersätta de första som blivit förstörda av felaktig färg. En sån förstörd bild finns också med på utställningen. Domen är överklagad. I fängelset kommer han inte att få måla om han inte skänker målningarna till välgörande ändamål. Den som sitter i fängelse får inte bedriva näringsverksamhet och det skulle hans måleri kunna vara om han säljer målningarna.
Nerdrum betecknar sig själv som kitschmålare. Som sådan får man väl säga att han varit mycket framgångsrik.
;-) Han envisas med att måla "som Rembrandt", utrycksfulla porträtt med dramatik och dunkel. Sånt var inte populärt i etablerade konstkretsar och han blev lite utmobbad av etablissemanget. Han fick inte den professur i figurativt måleri som han sökte. Det har naturligtvis avspeglat sig i hans måleri. Han bilder pendlar mellan djupaste ångest, bilder av att vara ensam och utlämnad, försvarslös till bilder av den potente, mäktige, beväpnade och rustningsklädde försvararen.
Den här målningen uppfattar jag som en drastisk Fuck-You- gest mot dem som hånade honom och stoppade honom från att få ställa ut sina verk. Det var ju ändå han som fick publik och försäljning och gick hem som konstnär medan de mer godkända och etablerade fick hanka sig fram på betydligt blygsammare inkomster. Den här målningen var den första vi såg av Nerdrum. Den ställdes ut faktiskt just i Sollentuna, i mässhallarna. Jag kommer exakt ihåg var den var hängd och vi kollade på den flera gånger. Den var ju väldigt provocerande och märklig, men fick alltså sin förklaring senare. Nu lär den vara ägd av Fearnleymuseet i Oslo.
Jag vet inte om det framgår av bilderna här ovan men uttrycket i ögonen är så fyllt av smärta att det nästan är svårt att möta blicken. Bilderna är egentlligen mycket större men det var intressant att få se just ögonen på nära håll.
Utsatthet och ensamhet i försvarslös nakenhet är ett återkommande tema
Men också rustningsklädd försvarare med vapen i någon form.
Dramatiska ödsliga landskap
Tre bilder i en, spegelbilder
Djur finns ofta med. Kläderna har gärna ett antikt stuk eller är tidlösa, som för att förmedla att det bilderna berättar om är just tidlöst, alltid lika aktuellt; utsatthet, ångest, försvar osv
Jag travade runt här ett par timmar minst med fikapaus under onsdagen och så drog vi hit både jag och Roland en gång till på torsdagen. På fredagen var jag på Moderna museet och såg den jättestora fotoutställningen. Den var också en höjdare och jag återkommer om den. De här två utställningarna var så suveräna och tidskrävande att jag offrade besöken på Fotografiska och på Nationalmuseum, vilka annars brukar vara obligatoriska vid stockholmresor.
http://www.edsvik.com/11_utstallningar/odd_nerdrum.htmlhttp://konsten.net/?p=6362http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/odd-nerdrum-pa-edsvik-konsthall-sollentunahttp://www.svd.se/kultur/konst/rorande-mote-med-aldrandet_6564997.svd
"Änglamakerskan" ...
... av Camilla Läckberg har jag läst ett tag nu. Men jag fixar den inte, lika bra att erkänna. Det är för många parallella stories. Antingen är jag för senil, eller också är min basic simultankapacitet för dålig. Hon skriver alltså skeenden i olika tidsepoker i vartannat kapitel ungefär och så kommer levnadsteckningar av ett antal personer också parallellt med varandra. Kanske hade jag fixat det om jag börjat bokläsningen med att rita upp något slags tankekarta över personerna i boken, men nu gjorde jag inte det. Jag försökte läsa allt det i gammal tid, det med kursiv text först rakt igenom, sen ta det andra. Men det hjälpte inte heller. Till slut fick jag fuska och läsa slutet så jag kunde begripa vad som hade hänt.
Suck! Läckberg är inget för såna här lätt åderförkalkade som jag längre! Trist, för jag vet att jag läst böcker av henne med stor behållning förr.
Visit Sweden
We offer very good fishing in lake Östra Silen, pike, perch, eal and also salmon (Gullspångslax) and arctic char.
Boats from 9 ps up to 30 ps. Nice modern houses close to lake 2,5 hours from Gothenburg.
http://www.fishing-in-sweden.se
Angeln in Schweden
Gut angeln in Schwedens Kanada! Lachs, Forellen, Hecht, Barsch, Aal! Schönes Haus, mit Zwinger. Hunde sind auch erlaubt im Haus.
http://www.fishing-in-sweden.se
Från 35 par till 8 par ...
... har den finska vargstammen minskat efter att EU lade sig i den finska vargförvaltningen. Jag ska inte säga att samma sak kommer att hända i Sverige, men det finns redan nu tydliga indikationer på att den olagliga avlivningen kommer att öka nu. Människor har gett upp hoppet om att politiker och myndigheter ska förstå hur det är att leva i vargrevir och vara berörd av konsekvenserna.
"Herrarna i skogen" måste jag läsa,
jag förstår det efter att ha fått rekommendationer och recensioner från Karin. De berörde mig. Karin tycker också om skogen, vi delar det intresset. Jag har ett märkligt förhållande till skog och träd. Det är personligt på ett sätt som går att berätta för andra, men det är också privat på ett sätt som inte är tillgängligt för kreti och pleti, det får stanna hos mig själv, bara hos mig. Jag måste bo nära skog tror jag, hela mitt liv. Och träden i trädgården är ömt vårdade och deras eventuella avverkning länge övertänkt, men måste ske i rationella syften, för att man ska ta sig in i pannrummet med ved utan att anstränga sig till exempel..
Med Kerstin Ekmans texter känner jag mig befryndad på många sätt och våra liv har många tangenter; naturen, skogen, jakten, landsbygden men också litteraturen med förtjusning över det skrivna och lästa ordet. Jag har inte läst allt Kerstin har skrivit men mycket . Nu är hon egentligen aktuell med en annan bok.
http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/asa-beckman-moter-kerstin-ekman-tio-meningar-ur-arets-basta-bok Nu har jag frågat efter "Herrarna i skogen" överallt i Stockholm, men möts av samma svar. Den är slut men går att beställa som inbunden, eller låna på bibliotek förstås.
(Oj, det här inlägget hamnar efter det om eken. Det var inte planerat. Jag fäster mig vid träd och skog, men för mig är rågången mellan människovärde och djur och växter helt klar)
Ekenfällarna hotas till livet ...
... Någon har fått skydd av livvakt, andra överfallslarm. Helt absurt!
http://www.dn.se/sthlm/livvaktsskydd-efter-fallning-av-tv-ekenVälkomna i gänget som hotas av de här natur-terroristerna, ja, eller vad man ska kalla dem: De som i den "goda naturens" namn vill förgöra de "onda människorna".
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/djurratt-inte-ratt-till-politisk-terrorism_6667568.svdVi som debatterar varg på sansad nivå drabbas också med jämna mellanrum av olika former av anonyma hot, pälshandlare, jägare, anställda på Jägareförbundet och deras familjer drabbas, liksom minkfarmare för att inte tala om de stackars minkarna som släpps ut till en långsam och plågsam död.
Alla drabbas av de här nya märkliga terroristerna som har fått verka lite med rättssamhällets goda minne och med stöd av en del riksdagspolitiker.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/baka-inte-ihop-mig-med-valdsbrottslingar_6682404.svdOfattbart egentligen och man kan bara hoppas att rättspraxis och ordningmakt börjar inse att det är inget annat än brottslingar som utför kriminella handlingar. Ett hot är alltid ett hot och olagligt. Terror är alltid väldigt hemskt att drabbas av och det ska ingen behöva göra bara för att några har behov av kränga på sig en hjältegloria och liksom Breivik och fotbollshuliganer, tillgripa våld för det som i ett eget smalspårigt perspektiv uppfattas som rättfärdigt. Det vore intressant att få forskning på vilka det är som agerar så här i naturens namn, vad som formar dem till natur-terrorister. Vad får dem att begå brott "i det godas namn" istället för att arbeta politiskt eller opinionsmässigt inom lagens ram?
Det absurda med detta kan bli synligt efter ekendramat och absurditeterna fortsätter ur en annan synvinkel. Vi är några som reagerar mot att djur betraktas ur samma värdegrund som människor, men nu kan även träd närma sig människovärde; eken har begravts ute på `Djurgården, eller ska begravas där?! (Några grenar blev lekplats för aporna på Skansen).
Kanske behövs särskild terrorpolis som kan utreda och kartlägga den här brottsligheten. Det skulle kunna vara fruktbart, för jag tror inte att det är särskilt många som sysslar med den, men deras verksamhet ställer till det för många.
Firande i Sollentuna, Star hotell
Sollentuna
Sollentuna ligger i utkanten på Stockholm. Det är delvis en gammal förort med äldre villabebyggelse, delvis förstås alldeles nytt. Det byggs som sjutton där just nu och taxichaufförerna från stan föll i grubblerier hur man skulle köra. Centrum är till delar helt ombyggt och hotell Star som vi bodde en natt på har blivit kringrännt, lätt otillgängligt för bilburna gästerna. Men annars trevligt.
Mässhallar finns det här, men de har kanske blivit utkonkurrerade av den nya Kistamässan. Fattar inte riktigt varför man bygger fler mässhallar än det finns underlag för och fler arenor än man behöver. Verkar slöseri med resurser. Förr brukade man ha Art Fair här och den besökte vi ett par gånger. Det var vid ett sådant tillfälle vi såg Odd Nerdrums paradbild första gången. Och förundrades. Kollade flera gånger och trodde inte riktigt att den var sann. Tänkte att den kanske var på skoj, men det var den inte.
Nu är Sollentuna ingen världsmetropol, inte en plats man besöker bara så där. Men ärendena sammanföll ; besök på Edsviks konsthallar, date med barnen och den enes "svärföräldrar" som bor i Norrviken Sollentuna, lättillgängligt från E18 och vägen till Ockelbo, hundrum tillgängligt.
Fnissar lite när jag publicerar det här blogginlägget med utsikt från Hotell Star. Det lär inte imponera vare sig på andra bloggare eller läsare att visa lyftkranarna i Sollentuna. Vi är ju dåliga på att resa omkring i världen, vi kommer liksom bara till typ Sollentuna och det är inte så himla exotiskt, medan andra (Suss) nyss varit i England på julshopping, någon i Afrika, kollegan på jobbet i Egypten. :-))
ПОДЛЁДНАЯ РЫБАЛКА В ШВЕЦИИ
ПОДЛЁДНАЯ РЫБАЛКА В ШВЕЦИИ
Minnesstenar ....
Från platsen för Löfstugan på Fogdö, som inte finns kvar mer, tog jag med mig några minnesstenar i somras när vi var på resa i släktforskningens spår. Löfstugan har en speciell betydelse i släkthistorien och jag var glad åt att jag fick träffa några äldre människor som visste var den hade legat. De får sällskapa med andra stenar i min samling, den som jag ibland dukar med, eller bara har på skänken. Stenar är bra minnen.
Björn som rotade i en myrstack ...
... fick jägarna på Ockelbojakten se, bl.a. Torbjörn. Men det blev ingen kontakt mellan hund och björn tror jag. Nallarna brukar ha börjat knalla ner i ide vid tidpunkten för den här jakten men i årets värme är de fortfarande oppe, mumsar och äter för det vilda för att bli tjocka och feta inför vinterfastan.
Trixi hade två bra jakter men de gick ut ur området så inget blev skjutet för henne i år. För andra hundar blev skjutet, sammanlagt fyra älgar.
Trixi börjar skälla NU!
Roland ringde nu kl 08.50 och just då började Trixi skälla på Norma- jakten i Ockelbo. Förhoppningsvis har hon fått kontakt med älg. Rapporter kommer säkert under dagen.
Rosengren: Avgå Juholt!
Han har gjort det igen Rosengren, sagt saker när han trott att mikrofonerna varit avstängda. Allt finns registrerat fast Rosengren kommer ändå att neka till att ha sagt det ;-)
http://www.dn.se/nyheter/politik/rosengren-juholt-maste-gahttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/forre-s-ministern-juholt-maste-ga_6680080.svdhttp://www.expressen.se/nyheter/1.2639424/rosengren-jag-kommer-forneka-dethttp://www.expressen.se/kronikorer/1.2639429/jag-tror-inte-ett-ogonblick-pa-bortforklaringenRosengren hade haft en träff med Östros och Österberg och fick frågan av två journaliststuderande vad de kommit fram till och svarade då att Juholt måste avgå. Efteråt när han fick klart för sig att han var bandad säger han att det var ett skämt. Ö och Ö har ju vägrat att uttryckligen ge sitt stöd till Juholt, de har båda sagt att de har förtroende för (s)-ledningen, VU, istället.
Säkert säger han det som många tänker i kölvattnet på dåliga opinionssiffror, men det blir ändå på nåt sätt smutsigt när avdankade politiker blandar sig i dagens politik, oavsett vilken nivå det handlar om.
Kanske var det så att han mycket väl visste att hans uttalande spelades in. Det här är en gammal räv i politiska sammanhang, van att hantera media för egna syften. Han som inte sitter i s-ledningen har inget att förlora på att vara den som håller i yxan om Juholt ska kuppas bort. Fast genom att avslöja sitt möte med Ö o Ö så har han ändå avslöjat dem som med-sammansvärjda. Det var i så fall ofint för det kan hindra deras väg mot köttgrytorna vid ett eventuellt ledarbyte.
http://bloggar.expressen.se/niklassvensson/2011/12/bjorn-rosengren-i-natt-det-dar-var-ett-javla-skamt/Men de nekar förstås till att ha sagt nåt
http://bloggar.expressen.se/niklassvensson/2011/12/osterberg-en-privat-middag/Juholt kan ju rimligen inte säga annat än att vidhålla att han är demokratiskt vald och vill sitta kvar.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fortroendefragan-skickas-vidare-i-sOch det gör Juholt även idag fredag på morgonen när han får frågan. Han betecknar sig själv som normalt sett en lättroad person men just det här tyckte han inte var roligt. Det kan man förstå och samtidigt undra över hur mycket stryk en person ska behöva tåla från dem som normalt borde vara lojala. Men ( s) rämnar på nåt sätt inför öppen ridå och falangerna land - stad, vänster - höger framträder allt tydligare i brist på stark ledning.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2639501/juholt-det-ar-samma-personer-hela-tidenOm man vill vara sakastisk kan man säga att fienden nu som alltid kommer från "Öst...." ;-)
Och så kan man undra vad Mona Sahlin känner och tänker just nu.
Stöldskydd
När man har hund på hotellrum får man en sån här skylt. Mycket bra stöldskydd säger Roland. Ingen går frivilligt in på det här rummet om inte ägaren / vårdaren bjuder in :-)
Angeln in Schweden - Hundeerlaubt
http://www.fishing-in-sweden.se Gut Angeln für Lachs, Forelle, Hecht, Barsch. Schönes Haus - Hunde sind auch willkommen!
Fishing in Sweden, dogs allowed
http://www.fishing-in-sweden.se Good fishing for salmon, trout, pike, perch in clean water. New comfortable house - dogs are allowed.
Pikefishing in Sweden
http://www.fishing-in-sweden.se Big pikes in clean lakes! New house in forrestlandscape, like Kanada! Boats from 10 ps up to 30 ps Linder Sportsman.
Hechtangeln in Schweden
http://www.fishing-in-sweden.se Sehr gut Hechtangeln! Schöne neue Häuser, alleinlage in Waldlandscaft, wie in Kanada.
Sportangeln in Schweden
http://www.fishing-in-sweden.se
Top-classe angeln; Lachs, Forelle, Hecht, Aal, Barsch. Neue schöne Häuser, alleinlage, in Waldlandschaft.
Sportfishing in Sweden
http://www.fishing-in-sweden.se Nice fishing in clean water, forrestlandscape, like Canada!
Fishing-in-Sweden
http://www.fishing-in-sweden.se Fantastic fishing in Sweden, salmon, trout, pike, perch. New comfortable houses in forrestlandscape.
Angeln in Schweden
http://www.fishing-in-sweden.se
Angeln in Schweden, Lachs, Forelle, Hecht, Barsch. Neue Häuser mit alleinlage.
Fishing in Sweden
http://www.fishing-in-sweden.se For sportfishing in Sweden with nice houses
Internationella Aidsdagen ...
... är det torsdag den 1:a december. Om HIV-virusets uppkomst / överföring från apa till människa, har spekulerats. Teorierna har varit många och några av dem konspiratoriska, att det skulle ha varit en medveten smittspridning. Men nu verkar det som om man lyckats kartlägga hur det hela startade redan 1921 i en afrikansk koloni och hur spridningen sedan skedde över världen. Man räknar idag med att 2 miljoner människor dör varje år av aids och den lämnar många barn föräldralösa i fattiga länder.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-kanyler-och-kolonialister-bakom-aids
Sweden fishing
Hyckleri i den nya djurskyddslagen ...
... finns det. Och det skrivs om i en debattartikel i en av de stora tidningarna! Himla klokt skrivet och äntligen någon klarsynt människa som får komma till tals. Jag glädjer mig åt denna lilla ljusstrimma av förstånd i en annars rätt mörk värld av spel för gallerierna i djurskyddssammanhang.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nytt-forslag-om-djurskydd-ar-hyckleri_6677660.svd
Om nu människors sex med djur ska bli olagligt, oavsett om det sker med våld eller snällhet, så finns det massor av handlingar mot djur som rimligen också måste betraktas som kränkande, exempelvis insemination av kor, vilket innebär att en "plasthandskeförsedd" seminör stoppar in hela armen i kons vagina med ett litet rör som innehåller sperma från en avelstjur. För att inte tala om hela idén att tvinga kor till att föda en kalv om året oavsett om hon vill eller inte. Kanske är det då en kränkning i stil med våldtäkt??? Och mjölkning flera gånger om dygnet??? Att dra i kons spenar! Är det också kränkande i så fall? Att lura av tjuren sperma borde också falla under kränkningslag? Han tvingas / lockas ju av människor till en handling av sexuell natur? Det om något måste ju i så fall vara kränkande. Att föda upp djur för att sedan slakta dem, är inte det då kränkande om det ska finnas någon som helst logik i det nya lagförslaget?
Alltså man kan inte lägga kränkningsaspekter på djur, de är inte människor. Självklart får inte djur utsättas för plågeri, men förbudet i lagen mot tidelag blir bara helt ologiskt och absurt när man hävdar en påstådd upplevelse av kränkning hos djuret som en grund till lagstiftningen.
Markägare överkörda ...
... i Naturvårdsverkets utredning om huruvida allemansrätten kan användas för att kommersiellt utnyttja skog och vatten och vägar utan ersättning. Tanken bakom utredningsuppdraget var att markägare inte skulle vara skyldiga att upplåta sin mark till företag som på olika sätt tjänar stora pengar på exempelvis turism och bärplockning. De som har sett slitaget i skogen där grupper av naturturister körs till samma plats gång på gång eller de mängder av skräp som bärplockare lämnar efter sig vet att det är orimligt att allemansrätten kan användas så. Men Naturvårdsverket valde att istället göra utredningen till en partsinlaga som i första hand handlade om naturskydd, inte om markägarens skydd för rätten till sin egendom.
Gör om - Gör rätt!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-for-opartisk-utredning-om-allemansratt_6666874.svd
Trixi på hotell
Från besöket hos miljöminister Lena Ek, via hotellrum på Scandic Star i Sollentuna med Trixi, vidare till älgjakt i Ockelbo. Gubben skickar bilder och berättar att Trixi är en suverän hotellhund, hon visste redan efter första rastningen vilket rum hon bodde på och stannade utanför rätt dörr på invägen! Bra luktsinne! Hon finner sig väl tillrätta i de flesta nya miljöer och är trygg. Hoppas Milton och Martin och resten av familjen ser att hon har det bra. Det är ju inte första gången Roland lånar henne för att jaga älg.
Maj på Liane
"Jag går omkring...
...så att jag inte ska somna" sa yngste sonen när jag pratade med honom i telefon igår kväll. Jag hörde vinden vina i luren och såg framför mig hur han strävade och stretade gata upp och gata ner där på söders höjder kraftigt jetlaggad efter 10 dagar i Seattle. Jetlag är knepigt och handlar inte enbart om att bli sömnig på fel tid i tidsomställning. Man blir tydligen lite groggy. Jag har inga egna erfarenheter eftersom jag aldrig rest till andra sidan jordklotet. Hans senaste spel, Battlefield 3, har på kort tid sålts i 8 miljoner ex över hela världen och talas om som en succé för svenska DICE.