Ingen utökad skyddsjakt på varg ...

... blev det. Ivriga vargförsvararen Baltscheffsky i SvD fantiserar ihop helt egna slutsatser om "utrotade" vargrevir och en blodig vargslakt över hela landet efter förslaget till nya skyddsjaktsregler.  Rovdjursföreningens Ann D har en mer realistisk uppfattning. Enligt henne så ändrar  förslaget inte särskilt mycket, det kommer att bli fortsatt mycket svårt att få tillstånd till skyddsjakt. Kanske har Ann D bättre försänkningar på Naturvårdsverket än media. De pensionerade f.d.  rovdjursansvariga på verket, Bjärvall och Franzén är ju numera aktiva i hennes förening.

Och Ruona Burman på Naturvårdsverket uttrycker sig så här:

"– Art- och habitatdirektivet har en avgörande betydelse för vilket utrymme som finns för jakt på rovdjur. Vår bedömning är att direktivet inte ger något nämnvärt ökat utrymme jämfört med den skyddsjakt på rovdjur som skett under tidigare år. När det gäller varg har regeringen infört bestämmelser som innebär att det endast är jakt med skyddsmotiv som kan tillåtas under 2012. Liksom tidigare är det behovet av skyddsjakt som påverkar skyddsjaktens omfattning, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket." (Underförstått skyddsjakten ska inte bli ett sätt att förvalta vargstammen, den ska inte ersätta licensjakten)
http://www.dn.se/nyheter/sverige/utokad-skyddsjakt-pa-varg
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-vargar-ska-skjutas-med-nya-regler_6712645.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-har-fortsatt-koll-pa-vargjakten
Detta framkommer i intervju med Lars Furuholm i  Värmlands Folkblad
"I skrivelsen till regeringen går man igenom de synpunkter som kommit från bland andra samerna, jägarorganisationerna och LRF. Verkets bedömning är att deras argument om olägenheter med rovdjur är svåra att förena med EU:s direktiv om skydd för hotade arter. Oro bland befolkningen i vargtrakter, risker för ekonomin inom skogsbruk och andra landsbygdsnäringar eller svårigheter att upprätthålla en speciell livsstil, som löshundsjakt, bedöms inte täckas in av direktivets formulering att jakt kan tillåtas för att ”skydda ett allt överskuggande allmänintresse”.

 Det blev alltså  en massa ord och skenmanövrar. Men i praktiken  ingen kvantitativt utökad skyddsjakt som skulle ersätta licensjakten enligt tidigare löften, bara att man öppnat för möjligheten att skyddsjaga lite snabbare än förut, om man på goda grunder tror att vargar kommer att ställa till avsevärd skada. Men det lär inte bli fler vargar som avlivas eftersom man  får hålla sig inom en väldigt snäv kvot framgent också. Det yttre regelverket är detsamma. Och Naturvårdsverket får besluta om skyddsjakt utan anmälan men hur troligt är det ??????? Verkets entusiasm över vargjakt har ju varit lindrigt sagt begränsad hittills. Och precis som förut så ska alla andra medel att avskräcka vara testade innan skyddsjakt kan beslutas.

Beslut om  förvaltningsplanerna lär man dra på tills man med god marginal redan uppnått de 450 vargar som Liljelund har aviserat  i sin märkliga och helt forsknings-ogrundade utredning, en utredning full av godtycke. Om man ska ha en vargstam som ska stanna vid 450 vargar så måste man avliva 200 vargar per år om ökningen fortsätter att vara 40 % som den varit nu efter licensjaktens införande. Ökningen har alltså varit rekordstor efter licensjakten kom. Kanske hör samman med att olaglig avlivnining minskat radikalt samtidigt.

Men nu verkar det som om alla förutsättningar ändras, samarbetet i varghanteringen är avslutad, de berörda körs över av Naturvårdsverket och vredesmättad anarki breder ut sig i kölvattnet på hemliga vargutsättningar. Till och med de flyttade vargarna själva verkar måttligt imponerade och vandrar tillbaka mot renbetesland. Det nybildade partiet Naturdemokraterna som har en enda punkt på sitt partiprogram, nollvision, ser ut att få en flygande start, alldeles utan att behöva anstränga sig själva. Naturvårdsverket sköter om deras marknadsföring på ett utmärkt sätt genom sitt klantiga agerande.
http://gt.expressen.se/nyheter/1.2652445/de-rasar-mot-den-hemliga-vargflytten?mid=553

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback