Jobba efter pensionen ...

... vill många göra. Det kan bero på att man vill fortsätta ha arbetskamrater, eller har ett roligt jobb eller helt enkelt vill tjäna mer pengar än pensionen ger.
http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/jobba-som-pensionar--sa-funkar-det

Nu är det ju på gång höjd pensionsålder för alla, men det kanske vore smartare att lagstifta om rätt att jobba vidare till 70 år för de som vill.  Antagligen skulle man få rätt många som vill fortsätta, åtminstone på deltid ett tag efter 65, kanske så många att det räcker för att fylla på de trytande pensionskontona. Kunde åtminstone vara värt ett försök innan man slår till och lagstiftar för alla.

Risken med att tvinga alla att jobba längre är ju att man även får kvar dem som egentligen är utslitna och skulle behöva få vila sig istället. De kommer antagligen mest att vara sjukskrivna från 65 år och fram till pension i alla fall. Och då går systemet back. För det måste vara dyrare att försörja sjuka människor än pensionerade människor. Pensionen är bara runt 60 % för de flesta av oss, medan sjukpenningen är betydligt högre.  För att inte tala om krånglet med frånvaro / vikarier och det mänskliga lidandet det innebär att tvingas jobba trots att man egentligen inte orkar längre.

Alltså mycket smartare att lagstifta om rätt att jobba till 70 om man vill, inte tvång.


Kommentarer
Postat av: Gunnel

Vilken bra idé om man själv fick bestämma ifall man ville jobba till 70. Jag tror också att det blivit betydligt billigare eftersom bara de som orkar då stannar kvar på sina jobb. Gunnel

Postat av: Sylvia

Helt klart har du rätt i detta. Låt oss få bestämma själva hur vi vill ha det. Det är stor skillnad på vad man har för yrke. En VD på ett företag orkar säkert men hur ska sjukvårdspersonal som jobbar med orkeslösa gamlingar orka med till 70 år. Helt horribelt tycker jag.Ha en fin dag!

2011-12-08 @ 12:17:54
URL: http://cobra38.wordpress.com
Postat av: Veiken

Jag tycker att alla som är utslitna ska få gå lite tidigare.... Ju fler som jobbar längre, desto fler arbetslösa ungdomar, vilket är förödande för ett samhälle.

Att jobba längre ska vara en möjlighet - inget tvång!

2011-12-08 @ 14:58:39
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Selma

Nog känns det lite som att ganska många gärna går i pension vid 65 också.

2011-12-08 @ 15:01:51
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Suss

Jag tycker också det skulle vara bra, jag känner väl bäst själv hur mycket jag orkar. Frågar du nu, är jag glad om jag klarar nuvarande åldersgräns, fast jag måste nog det för att få det någorlunda drägligt efter pensionen.

Du, vad produktiv du är, jag hade mycket oläst här!

2011-12-08 @ 18:56:11
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Ailas

Frågan är bara var alla dessa arbeten finns? Redan nu är alldeles för många unga utan arbete...

2011-12-08 @ 19:29:59
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Jo, jag tycker också det är bättre att lagstifta om att rätt till att jobba vidare till 70 år, ska vara för de som vill

jag tror också att risken med att lagstifta om att tvinga folk att jobba längre, kan medföra fler sjukskrivningar...

2011-12-09 @ 22:05:46
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback