Moderna muséets fotoutställning ...

... "En annan historia" tickar vidare. Det är också en  retrospektiv i gigantiskt format, uppdelad på flera utställningar efter varandra, den första delen öppnade i februari i år. Det är en tidsepok i taget. De yngsta bilderna kom först ut, sedan till sist de allra äldsta, de som inte tål att hänga framme i ljus så länge. Här finns foto som konst, foto som reportage, foto som porträtt, foto som samhällskritik / politik, foto som historisk dokumentation, foto som olika tekniker - ja allt.

 Här finns den första flygbilden, den är tagen över Paris. Perspektivet är så ovanligt för  den tiden att fotografen har måst texta på fotot vad man ser. Bilden gjorde skandal eftersom både de fina gatorna och slummen finns med. Strindbergs bilder från den tragiska polarexpeditionen är med och han måste, när han tog bilderna, ha varit medveten om att de snart skulle dö. Det är gripande.

 En del fotografer har fått egna små utställningar i  den stora.

Det är en fantastisk utställning som tar hela ytan för samlingarna, allt är omhängt där! Det tar timmar att gå igenom den och man måste lägga in mat / fikapaus. Om jag kunde skulle jag gärna ha besökt utställningen flera dagar i rad för att upptäcka nytt och studera det hela mer utifrån olika synvinklar.  

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/en-annan-historia-fotografi-ur-moderna-museets-samling-pa-moderna-museet-stockho

Vi som gillar foto ur olika aspekter är förstås förtjusta över att Moderna nu äntligen plockar fram ur  sitt gigantiska arkiv av fotografiska bilder och låter oss se dem istället för att de ska stå och samla damm i förråd. Misstanken finns  att man känt sig tvingad att uppmärksamma fotografi nu i konkurrens från det nya fotografiska  muséet på Söder. Eller kanske att den stora publik det muséet fått, har gett insikter om att det här är intressant för många. Men de båda agerar förstås på olika arenor: Moderna har ett stor arkiv där äldre bilder av klassiska fotografer finns i  massor medan det nya muséet främst visar det som är i framkant nu.

"I kamerans våld" är 1970 - 2011 öppnade i februari 2011
"Se världen" 1920 - 1980 öppnade i april tror jag
"Skrivet i ljus" 1840 - 1930 öppnade alltså i december 2011


Omhängningen av museets samling har skett i tre steg:

En annan historia: I kamerans våld visar samtida fotobaserad konst.

En annan historia: Se världen! presenterar perioden 1920 till 1980.

En annan historia: Skrivet i ljus lyfter fram pionjärer från 1840 fram till 1930.

Hela utställningen med alla tre delar pågår till 19:e februari så jag borde ha chansen att hinna dit en gång till innan den packar ner. Det är väl osäkert om de här bilderna någonsin plockas fram igen under min livstid så jag får passa på.  ;-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback