Odd Nerdrum ställer ut i Edsviks konsthallar ...

... i Sollentuna. Jag har kollat på utställningen och den är helt suverän! Den drog 1200 besökare första helgen och har haft en stor publik hela tiden sedan dess. Det var lugnt när jag kom vid middagstid en vanlig vardag men på eftermiddagen strömmade folk till.  Edsviks konsthallar är mycket vackra lokaler, de har ljus och luft utan att vara ödsliga. Ljussättningen på den här utställningen är suverän, liksom hängningen; inget komplicerat och krångligt utan lagom. Det funkar utan att  bli trångt, ändå är det massor av bilder i två våningar.  Hela tiden ljuder en svag ström av vacker musik som ackompanjerar bilderna perfekt. Musiken kommer från ett bildspel som Nerdrums fru har gjort med andra Odd-bilder och det kan man se bakom den stora målningen rakt fram.  Om jag ska klaga på något så blir det att jag saknar uppgifterna om årtal när målningarna är gjorda. I en retrospektiv utställning så är det alltid intressant att försöka leta efter hur konstnären utvecklat sitt måleri över tid och då blir det en hjälp.
 De senaste årtiondena har jag sett det mesta av Nerdrumutställningar i Sverige och även någon i Norge, men den här är nog bara bäst! Den innehåller en retrospektiv av hans självporträtt från 1970-talet och framåt och självporträtten är Odd Nerdrums absolut bästa genre. 

 Sen har han för den här utställningen också gjort ett antal slaktade- och dödadjurmålningar, men de är inte nåt jag egentligen vill se. De ska utgöra en bearbetning av hans trauma i samband med det uppmärksammade skattemålet som han fälldes i och dömdes till två års fängelse för för några månader sedan. Han hade enligt domen undanhållit skatt på 10 miljoner. I Norge var man kvick att döma till fängelse även om han själv försvarar sig med att han målat dubbla upplagor av en del bilder för att ersätta de första som blivit förstörda av felaktig färg. En sån förstörd bild finns också med på utställningen. Domen är överklagad.  I fängelset kommer han inte att få måla om han inte skänker målningarna till välgörande ändamål. Den som sitter i fängelse får inte bedriva näringsverksamhet och det skulle hans måleri kunna vara om han säljer målningarna.Nerdrum betecknar sig själv som kitschmålare. Som sådan får man väl säga att han varit mycket framgångsrik.
 ;-) Han envisas med att måla "som Rembrandt", utrycksfulla porträtt med dramatik och dunkel. Sånt var inte populärt i etablerade konstkretsar och han blev lite utmobbad av etablissemanget. Han fick inte den professur i figurativt måleri som han sökte. Det har naturligtvis avspeglat sig i hans måleri. Han bilder pendlar mellan djupaste ångest, bilder av att vara ensam och utlämnad, försvarslös till bilder av den potente, mäktige, beväpnade och rustningsklädde försvararen.

Den här målningen uppfattar jag som en drastisk Fuck-You- gest mot dem som hånade honom och stoppade honom från att få ställa ut sina verk. Det var ju  ändå han som fick publik och försäljning och gick hem som konstnär medan de mer godkända och etablerade fick hanka sig fram på betydligt blygsammare inkomster. Den här målningen var den första vi såg av Nerdrum. Den ställdes ut faktiskt just i Sollentuna,  i mässhallarna. Jag kommer exakt ihåg var den var hängd och vi kollade på den flera gånger. Den var ju väldigt provocerande och märklig, men fick alltså sin förklaring senare. Nu lär den vara ägd av Fearnleymuseet i Oslo.
Jag vet inte om det framgår av bilderna här ovan men uttrycket i ögonen är så fyllt av smärta att det nästan är svårt att möta blicken. Bilderna är egentlligen mycket större men det var intressant att få se just ögonen på nära håll.


Utsatthet och ensamhet i försvarslös nakenhet  är ett återkommande temaMen också rustningsklädd försvarare med vapen i någon form. Dramatiska ödsliga landskap


Tre bilder i en, spegelbilderDjur finns ofta med. Kläderna har gärna ett antikt stuk eller är tidlösa, som för att förmedla att det bilderna berättar om är just tidlöst, alltid lika aktuellt; utsatthet, ångest, försvar osv

Jag travade runt här ett par timmar minst med fikapaus under onsdagen och så drog vi hit både jag och Roland en gång till på torsdagen. På fredagen var jag på Moderna museet och såg den jättestora fotoutställningen. Den var också en höjdare och jag återkommer om den. De här två utställningarna var så suveräna och tidskrävande att jag offrade besöken på Fotografiska och på Nationalmuseum, vilka annars brukar vara obligatoriska vid stockholmresor.

http://www.edsvik.com/11_utstallningar/odd_nerdrum.html
http://konsten.net/?p=6362
http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/odd-nerdrum-pa-edsvik-konsthall-sollentuna
http://www.svd.se/kultur/konst/rorande-mote-med-aldrandet_6564997.svd

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Verkar vara en intressant utställning. Om den fortfarande pågår i mellandagarna kanske man skulle kolla på den.

Postat av: Börje

Oj vilken bra redovisning av utställningen! Håller med om att det är den bästa Nerdrumutställningen hittills.

2011-12-04 @ 10:18:54
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: åsa

Gillar Nerdrum!

Sa just till maken, att om man hade äckligt mycket pengar så skulle det hängt några tavlor av Odd Nerdrum hemma hos oss.

Är också väldigt förtjust i Peter Dahl och hans tavlor är ju inte heller billiga...

Ha dé!

2011-12-04 @ 11:04:55
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Visst är han bra!Såg utställningen om Frida Kahlo och Diego Rivera på Konstmuseet i Göteborg häromdagen. Väldigt olika Nerdrum förstås, men en sak slår mig när jag jämför: Både Kahlos och Nerdrums bilder är till nitti procent självporträtt. Finns nån mer konstnär som är så besatt av det egna ansiktet?

2011-12-04 @ 15:41:33
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Inga M

Alla: Jag skulle inte ha något emot att ha en Nerdrum på väggen här hemma heller. Han är säkert självcentrerad som många andra konstnärer och upptagen av hur han har det och hur han mår. Ångest är hans uppdragsgivare enligt egen utsago. Han har dock målat mycket annat också än självporträtt. Fast temat på den här utställningen var ju just självporträtt, därför så många samtidigt.

2011-12-04 @ 18:53:16
Postat av: Suss

Otroligt intressant utställning och konstnär. Visst har han en otroligt sorgsen blick, full av smärta. Hur kan man ens måla så? Dessutom provokativ, det känns bra att hans provokativa målning fick ett "hem" och inte bara, så att säga, negligerades. Jag har aldrig hört talas om honom, men du är så otroligt bra på konstnärer. Du visade mig på Lars Lerin också. Tur att vi har lite olika intressen, så att man får nya intresseområden.

2011-12-04 @ 22:34:53
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Börje

Läste just om en kommande utställning (vernissage 10:e december) på Värmlands museum. "Nyanser av realitet" som visserligen inte kommer att visa Nerdrum, men många andra figurativt/ realistiskt arbetande konstnärers verk. Ligger inte detta museum i din del av landet?

http://www.varmlandsmuseum.se/1/1.0.1.0/617/1/

2011-12-05 @ 22:24:50
URL: http://hoglander.se/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback