Pallkragar

Jag efterlyste tips på bloggen om hur man kunde arrangera odling på altanen och fick pallkragar till svar. Jag undersökte det en del, pratade lite med mannen och plötsligt så kom han med både pallkragar och hjul. Lastpallar fanns redan. Helt suveränt och jag tycker att det är sååååå vackert. Fast det tycker inte alla. För min del hade pallkragarna fått se ännu mer slitna och bedagade ut, men det här är också snyggt.   Tack snäll gubbe som överraskade mig med detta!
Det som redan var planterat i krukor får stå på lastpallar, det kommer hjul under. I pallkragarna till vänster ska det bli plast med hål i för vattenavrinning och leca och jord. Sen kommer jag att plantera och så där. Jag är väldigt förtjust i arrangemanget och tycker att det i praktiken är väldigt snyggt, har gått och kollat hela tiden sen det kom upp! Men alla är inte ense med mig. Vi hade matgäster på altanen hela kvällen i kväll fredag och de var inte begeistrade, fast tyckte att det var en bra idé.
 
Vi bjöd på kokt potatis, broccoli, morötter, pepparrotssås och kokt älgkött. Lite ovanlig bjudrätt men jag vet att det är uppskattat av de här gästerna. Sen blev det glass och björnbär och avslut espresso. Vi hade en himla trevlig kväll i alla fall med mycket goda vänner. Imorgon ska vi fortsätta umgänget med lite annat. Ska bli spännande att fira en födelsedag med ett ovanligt besök.
 

Gädda igen!

Här är gänget med god gädda igår torsdag!
Så här gjorde de. Det var en lagom matgädda som de fångat i vår sjö, Östra Silen. Den var så där 75 cm. Den filèades o  gjordes benfri. Hur man nu gör en gädda benfri men det fanns inga ben i någon av våra bitar. Sen skars den i bitar på några cm, panerades med uppvispat ägg blandat med mycket riven ost. Därefter stekt i rejält med olja, bitarna blev nästan som friterade. Det brukar serveras med kokta nudlar blandade med svamp och tomatsås. Men nu var de artiga mot mig och kokte ris istället.
 
Detta utgjorde förrätt och sen grillade vi knyte,  ja det vill säga männen grillade kotletter och tunna fläskskivor. Vi hade med potatissalld. Det är alltid män som grillar, vet inte varför. Vi hade en himla trevlig kväll, detta är goda vänner sedan flera år tillbaka och vi trivs tillsammmans, skrattar åt samma saker.
 
Kvällen avslutades med kaffe och praliner.  Vi satt ute tíll bortåt halv 10 och det var + 25 grader! Helt fantastiskt!
 
 

Nybyggt på Silbodalsskolan ...

... ska det bli enligt planerna! De flesta andra kommuner har byggt nya skolor de senaste åren, Årjäng är kvar. Det kommer att bli samlat, tillgänglighetsanpassat, allt under ett tak,  inga skor inomhus (bra!), fina undervisningslokaler för eleverna och ordentliga arbetsplatser för lärare.  När man ser ritningen så får man ingen känsla av att det är en stor skola. Det byggs så det blir uppdelat i avdelningar.
 
Nu finns en hel del om den nya skolan på Årjängs kommuns hemsida. (Den är f.ö. ny och mycket bättre, kolla gärna!)  Planerna är långt framme både med högstadiet och omgörning av låg-och mellanstadiet. Vi som  personal har fått vara med i processen ett bra tag nu, kollat på ritningar och haft synpunkter  tillsammans med arkitekterna. Bra!
http://www.arjang.se/sv/Invanare/Landningssida/Grundskola/Silbodalskolan/Planeringsprocess-for-Silbodalsskolan/
Det blir en skola vi kan vara stolta över och som både  elever och personal  kan trivas i. Vi glädjer oss åt att det äntligen satsas på centralorten Årjäng, under många år var det endast bygdeskolorna som fick nybyggt.
 
C-hallen, den  lilla gymnastiksalen, rivs. Och det kanske vi ska vara tacksamma för. Den är gammal och utsliten, inte särskilt hälsosam längre, lär vara byggd av blåbetong och skulle behöva en dyrbar renovering för att få  fortsätta användas. Läget där är ungefär som det var med det lilla badhuset i Töcksfors. Det skulle inte löna sig att laga o lappa.  Den stora sporthallen ska istället få en vikvägg så den kan användas av flera mindre grupper samtidigt, så det lär inte bli sämre med tider för idrott inomhus säger de som kan det här.  Många aktivitieter kräver inte hela hallens utrymme utan klarar sig bra med mindre plats. Fler idrottsutövare kan alltså få tillgång till fräscha  stora sporthallen istället för att trängas i den sunkiga C-hallen.  Dessutom finns ju B-hallen också. 
 

Locket på ...

... är det när det gäller att diskutera hur vår mottagning av flyktingar / invandrare ska se ut!
http://www.bt.se/nyheter/boras/olle-engstrom-tvingas-bort-av-m(3795256).gm
 
Jag håller med Olle Engström om att vi periodvis tagit emot fler invandrare / flyktingar än vi lyckats med på ett bra sätt. Det har varit svårt att få till ett värdigt liv för dem som kommer, med bostäder, utbildning, jobb osv när det blir så många på en gång. De har samlats / samlat sig många på vissa orter och då uppstår bekymmer av det skälet, integrationsprocessen stannar  av, går baklänges. Vi har fått skolor där annat språk blivit det dominerande, en skola (i Malmö?) måste ju stängas på grund av detta och eleverna placeras ut på skolor där svenska var det talade språket.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kommunalrad-vadjar-om-flyktinghjalp_8226358.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vara-kommuner-far-betala-aterforeningen_8226000.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nyanlanda-bor-fa-stod-i-fem-till-sju-ar_7609860.svd
 
Jag tror att vi måste öppet kunna diskutera eventuella begränsningar i flyktingmottagning / invandring, likaså fördelning av kortsiktiga  kostnaderna mellan stat och kommun. Nu håller jag inte med Olle Engström i hans framtidsscenario där han menar att vi kan få religionsinbördeskrig i landet. Både vi svenskar och de flesta invandrarna är ju rätt måttfulla i religionsutövningen, även om vi gärna vill ha en lokal inom räckhåll för  att kunna ha våra religiösa ceremonier. Och jag kan nog begripa att han efter det uttalandet inte längre kan företräda moderaterna i sin kommun.
 
Men de här åsikterna borde få  utrymme i media. Han är inte ensam att vara kritisk till hur den svenska invandringen sköts, jag skulle gissa att han har stöd av många. Och de måste få komma till tals i offentlighetens ljus utan att bli dömda till tystnad som rasister och främlingsfientliga. Ett av skälen är naturligtvis att vi behöver få fram beslut som har förankring i verkligheten, som är förankrade hos de berörda och ett annat att det är bara klart  utsagda åsikter som kan bemötas. Politik som utformas i vacuum blir inte bra.
 
 

Torrt o tulpaner

Överst syns ett av de stora träd i trädgården som är torra. Vi har tagit ner några men några återstår. Får väl bli till vintern.
Tulpaner har funkat de senaste åren. Åtminstone ett år. Och stora blir de. Ett tulpan-år i år kanske nu när det inte blev något gullvive-år.

Läser bra ...

... gör barnen på min skola. Vi gör lästester i vissa åldersgrupper varje år och det har gjorts sedan decennier. Det innebär att vi har en mångårig statistik över läsfärdigheterna. (Tack för det G. !)  Himla roligt att konstatera att vi sedan ett antal år är tillbaka på de höga medelsiffrorna som vi hade under 80-talet! Vi trodde länge att den nedåtgående trenden var svår att komma till rätta med beroende på att barn har betydligt mindre fritidsläsning numera. Det finns så mycket  roligt att göra när man är ledig numera, läsningen har fått konkurrens( och det ska vi i och för sig vara glada över!).
 
Men vi har strävat på och försökt  och läsfärdighet ligger stabilt högt nu. Det beror självklart på att vi har duktiga lärare som på olika sätt ser till att barnen får mycket lästräning på skolan och lästräning på rätt nivå (viktigt!). Vi har  förskoleklasspersonal som grundlägger med språkstimulans.  Vi fångar tidigt upp de elever som är i riskzonen för att få problem med sin läsning och de får intensiva insatser direkt. Föräldrarna hjälper sina barn med läsningen, tappar inte sugen utan hänger i med stöd och uppmuntran. Biblioteket har vi ett gott samarbete med (barnboksbibliotekarie!), beställer kontinuerligt boklådor  till klasserna och det betyder att det finns alltid mycket böcker att välja på. Det stimulerar läslusten!
 
Jag har ett jätteroligt jobb!

Lånat telefon ...

.. har jag, gubbens gamla jobb-mobil, Nokia C5. Så nu kan jag ta emot samtal och meddelanden och också ringa på mitt vanliga gamla nummer. Han bytte bara simkort, jag har ingen aning om sånt men det gick smärtfritt. Funderar på nytt telefoninköp; Galaxy eller iPhone de senaste modellerna. Någon som har synpunkter eller erfarenheter av dem; goda eller dåliga?

Oddvar - någonstans här!

Nio valpar fick tiken alltså när hon nu seminerades med fryst sperma från Rusken, som var född 1972. Det låter mycket med nio valpar men dunkerstövare får ungefär så många normalt. Om fyra veckor ska vi åka o kolla säger gubben. Om en vecka tror jag vi får bilder på valparna en o en.-

Vägen till oss på Liane ...

... funkar dåligt just nu eftersom man river upp asfalten på landsvägen mellan Svensbyn och Dalslandsgränsen. Bästa sättet att åka till oss nu och fram till mitten på juni är att från E18 svänga av mot Silleruds kyrka (inte vid Svensbyn!) det finns en skylt. Åka tvärs över landsvägen vid Karlsfors, fortsätta vägen upp genom Korsbyn. Då kan landsvägen funka sista biten, eller också tar man tvärt upp till höger genom Elgtån tills man kommer till Liane.
Tack för tips A- B S!

Husbykravallerna ...

... kan alltså utnyttjas av vem som helst till vilka politiska utspel som helst eftersom förövarna själva inte har några logiska förklaringar, utan  mest tycks drivna av lystnad efter makt och att få en kick av våldet. Ofta hävdas att det är förorternas utarmning,  den höga arbetslösheten, dåliga skolor och hopplösheten som är grunden till upploppen.
 
Wolodarski på DN och några till vågar vara klarsynta och menar att om det var orsaken så borde  kravallerna ägt rum bland ungdomar i de gamla bruksorterna och i inre Norrland. Där kan man tala om ungdomsarbetslöshet, utarmning och hopplöshet utan att några extra resurser satsas i form av en laptop till varje skolelev och annat uppmuntrande. Orsakerna till Husby får nog letas i en havererad flyktingmottagning / invandrarpolitik.
 
Det är svårt att få till bra begrepp här.  Flyktingmottagningen är en del av problemet med sin utformning. Men samtidigt så kallas formellt inte den stora anhöriginvandringen som följer med permanent uppehållstillstånd, för "flyktingmottagning" utan "invandring". Samtidigt så finns förstås en invandring av arbetskraft som kommit just som  arbetskraft  för att deras kunskaper behövts (yngste son M registrerades som invandrare när han kom tillbaka efter 7 år i USA och jobbade i samma företag här som där!)  Det finns  studenter som inte egentligen hör hemma alls i den här gruppen,  kvinnor och män som gift sig med svenskar osv. Inget av uttrycken flyktingmottagning och invandring täcker egentligen in vad jag menar. Detta apropå att någon påpekade att flyktingmottagning och invandring inte är samma sak.
 
 

Mellan Liane o Hol ....

... på torsdag den här veckan så är det orientering. Vi träffade Å och K idag som var ute o fixade med stationer (heter kanske inte så?) . Så om det vimlar lite extra i skogen här på torsdag så är det alltså helt enligt planerna.

Köksväxter

Tja, om man inte har någon odlarjord runt huset så får det bli lite grönt i krukor på altanen. Handlade på Plantaget plantor av dill, basilika, gräslök, timjan, 6 sorters sallad. I krukan som ser tom ut är de tävlingsvunna luktärtorna. Ställde alltsammans på barnens gamla skötbord för det är lätt att dra in under taket om det skulle bli störtregn eller frost. Ser ju inte så snyggt ut - får tänka ut nåt bättre. Nån som har tips?

Vivor o blåsippor

De gamla gullvivorna som hängde med i jorden från mitt barndomshem har överlevt och blommar lite. Blåsipporna kommer också därifrån. De har blommat över och bladen ser friska ut. Allra underst bild på trädgårdsvivorna, Primula, och de har nästan dött ut under vintern. De brukar blomma frodigt i vackra lysande mattor, men den här är den enda överlevande. Trist! De här första blommarna är ju så fina att se.

Spirea o påskliljor

Den norska brudspirean verkar ha dött under vintern som gått, kanske bara att ta bort, men den får stå ett tag till får vi se om den repar sig.
Under är påskliljor. De stod förr så snyggt på parad efter vägen men nu skyms de bakom brudspirean så det får väl bli flyttning

Trädgårdsdags

Överst på bilden är några som jag aldrig kommer ihåg namnet på. Nån som vet? De hänger i alla fall som döda först på våren för just här plogar gubben upp en massa snö och grus. Men när man väl fått bort skräptäcket så blir det genast pigga och glada. I år blommar de ovanligt mycket.
 
Under dem är ett sorgebarn. Den här stora enen står på tomten och vi skulle så gärna vilja att den överlevde. Varje vår ser den väldigt brun och eländig ut, men brukar ändå repa sig. Vi håller tummar att den gör det i år också.

Kanske lille Oddvar!

"Den første. Svart blakk hannhund. Veldig godt hode. Stort hvitt bles og
halsring. Kom kl. 11.10."
 
Så himla söt  liten plutt är han! Det var igår måndag. Kanske var det lille Oddvar som kom först av nio dunkervalpar igår hos Bård Larsen. Oddvar är ju arbetsnamnet på den valp vi har tingat nu till sommaren. Va roligt det ska bli!
 

Battlefield 4 presenteras idag ...

... tisdag för svensk o internationell press på Dice i Stockholm. Mycket hej och hå är det då. Son Mattias jobbar med det spelet och är en av dem som haft långa arbetsdagar den senaste tiden för att förbereda. Spelet är inte riktigt klart än och ute till försäljning, men går tydligen att förboka och man kan kolla på färdiga sekvenser på hemsidan.  Erkänner samtidigt att jag aldrig i hela mitt liv har spelat ett datorspel. ;-) Nästa stora presentation av BF4 är på E3-mässan i USA.
http://www.battlefield.com/battlefield-4/features/frostbite-3
http://www.facebook.com/battlefield 
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article14865992.ab

Samla mer i ladorna ...

... har de svenska bankerna tvingats göra för att de är så stora och för att de ska kunna vara stabila om det blåser på den svenska finansmarknaden. Och vad använder de nu de utökade marginalerna till ? Jo, till att öka utlåningen våldsamt till utlandet! Det betyder att man står lika instabilt om det skulle hända något i Europa som helhet. Sen gissar jag, men det är bara en gissning, att de ökar på bonusarna till sina ledare. Det brukar alltid finnas ett sätt att utöka dem / utöka lönerna rejält.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/storbankerna-behover-samla-mer-i-ladorna_8214110.svd

Folkomröstningar - hot mot demokratin!

.. Agenda, igår söndag med inslag om folkomröstningen  i Årjäng angående bygdeskolorna, missade vi eftersom vi grillade nere vid vid sjön. Men vi har kollat på inslaget idag. En statsvetare har kloka synpunkter på detta med kommunala folkomröstningar och menar att de kan utgöra ett hot mot demokratin. Det kan bli som att framföra en bil med konstant dubbelkommando. Invånarna / skattebetalarna  har alltså valt ett fullmäktige för att det ska ta hand om styret till nästa val, men  samtidigt tvingas man  genomföra dyra folkomröstningar i olika frågor, trots att folkomröstningarna enbart är rådgivande. Varje folkomröstning kostar  en halv miljon, vilket  kan både urholka ekonomin och demokratin. Vad vi förstår så finns det inom bygdeskolebevarargruppen de som vill fortsätta att köra med folkomröstningar. Åtminstone svarade man glatt
- Ja jamensan
på frågan i teveprogrammet om man kunde tänka sig att driva fram fler folkomröstningar.
http://www.svt.se/agenda/se-program/26-5-21-15?autostart=true
Och visst är det så att de flesta av oss skulle svara ja på frågan om vi vill betala mindre skatt, men samtidigt ja på frågan om vi vill ha bättre skolor och bättre äldreomsorg, osv. Fast det funkar inte, för ekvationen går inte ihop när man röstar om frågor som har budgetkonsekvenser.
 

"Kommunalrådet med anhang" ...

... väljer några ledande bygdeskolebevarar-politiker  att kalla kommunalrådet och två tredjedelar av kommunfullmäktige i Årjäng i en debattartikel i vår lokaltidning idag.  Om jag letar synonymer på nätet  till ordet "anhang" så hittar jag "liga", "otrevligt följe", "dåligt  sällskap", ´"hord", "följe", "pack", "gäng", "koppel", "klick".
 
Det är inte värdigt vuxna människor att i en saklig debatt använda en  så nedsättande beteckning på en grupp  människor vars  enda "brott" är att ha en annan åsikt i en kommunpolitisk fråga. Man måste kunna resonera utifrån respekt för varandra även om man tycker olika. 
 
Sen vill vi ju veta hur bygdeskolebevararna  ska lösa detta med kvaliteten i de små skolorna också:
- Problemet att få behöriga lärare på sikt.
- Problemet med att exempelvis  kunna genomföra de nationella proven i bl.a. svenska och engelska och matematik eftersom  de kräver att man kan göra jämnpresterande par / smågrupper av eleverna i  den aktuella årskursen. Hur gör man det med bara en eller två elever i årskursen?  Och att eleverna får göra provet med kompisar som de känner och känner sig trygga med, annars är det svårt att prestera maximalt. 
 
I striden för att bevara de minsta bygdeskolorna, de med 20 - 35 elever fördelade på 6-7 åldersgrupper, så talas vitt och brett om att skolorna behövs för bygdens bevarande (märklig uppgift för en skola!), det talas om långa skolskjutsar (fast många barn redan finns på skolan genom att skjutsas av föräldrar till fritis!), om ekonomi, men sällan om kvalitet. Vad är kvalitet i skolan? Hur liten kan en skola bli och fortfarande ha kvalitet? Vilka krav har staten på skolan idag? Hur kan man organisera skolan så att den långsiktigt uppfyller de kraven i vår kommun?  Ska Årjängs kommun ställa sig utanför skollagen och strunta i dess krav på en viss kvalitet? Ska  Årjängs kommun ställa sig utanför kommunallagens krav på en budget i balans?
Lärarförbundet har skrivit en del om kvalitet:
http://www.lararforbundet.se/web/lokhem/arjang.nsf/doc/11EE60EA7EC83ABDC1257B7400407DA6?OpenDocument
 
 

Intelligens ...

... är ett väldigt diffust begrepp. Traditionellt så har vi tänkt oss att det är nåt som kan mätas med intelligenstest och som handlar om att snabbt kunna bearbeta information. Men ny forskning visar revolutionerande att intelligens kan vara en helt annan förmåga: Att kunna  automatiskt sortera bort oväsentligheter så de inte ockuperar hjärnans arbete, dvs låter tankarna istället fokusera maximalt  på det som är viktigt för stunden. 
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/smarta-hjarnor-sorterar-bort-mest-information

Mors Dags eftermiddag ...

...firade vi med smörgåstårta och tårta och kaffe och Elitloppsförsöken tillsammans med Rolands mamma, syster, svåger och god vän till honom.
 
Kvällen blev idyllisk med vackert ljus över sjön och första grillningen på stenen vid vattnet.
Min mobil har nästan helt lagt av nu, det går inte att ta emot sms eller mms. Samtal går ibland men inte alltid. Måste ta mig samman och köpa en ny. Ber om ursäkt om någon försökt nå mig under dagen och inte lyckats , skäll inte på era egna telefoner.

Mors dag

Vackraste morsdags-orden finns här! De berör djupt och innerligt men är samtidigt befriade från sentimentalt slisk!
http://www.poeter.se/Las+Text?textId=893773

Akta dig Wolodarski!

Det är inte  rumsrent och godkänd mainstream att dra fram sambandet mellan dåliga skolresultat och invandring så där tydligt som du gört! Man måste, för att vara PK, med konster och knep  mörka det som varje lärare vet;   det drar ner studieresultaten när elever inte kan hantera det svenska språket så bra (oavsett orsaken till språkbekymren!) . Sen finns det säkert också djupare orsaker till att resultaten i Stockholms skolor är så olika, dvs sämre i invandrartäta områden och bättre i invandrarglesa områden. Men vi måste börja våga diskutera detta öppet; När? Var? Hur? Hur många? Och hur ska man fördela de kostnader som uppstår på kort sikt?
 
Om vi inte kan prata om flyktingmottagningen, om förutsättningar, problem och lösningar så fattas besluten som styr den, i ett slags vakum, utan debatt i media eller politiska fora. Det blir dåliga beslut, utan förankring hos dem som berörs. De som berörs är ju både flyktingarna själva och svenskar. Vi som följt rovdjursdebatten några decennier känner igen hela scenariot. Det funkar inte fatta beslut som inte bottnar i öppen debatt och som inte har  förankring hos de berörda. Några kommer medvetet, eller omedvetet, att sabotera både överhetens  beslut och  överhetens  ambitioner. 
http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-siffran-som-sammanfattar-stockholms-problem

Nu du Jan H !!!

Nästa gång alltså kan det bli en match! Första golfförsöket hade proffsig handledning, resulterade i några boogie (bogie?) och kanske par på något hål. Klädseln måhända något påver i det här sammanhanget, ha ha.....!
 
Lille Oskar var  med förstås! Dumt att han drar in svansen mellan benen på bilden. Han är ju minsann inte undergiven annars.
Och kvällen avslutades med läcker trerätters! Den kastade vi i oss med ofint glupande aptit. Tack, tack!

Årjängs golfbana ...

... ska vi besöka nu strax, på initiativ av, och med benäget bistånd av proffsiga goda vänner M o K. Jag går med Oskar - mest kanske. Ha ha....!

Massdöd av älg i Blekinge.

Man har hittat 80 döda älgar i Blekinge, mot normalt c:a 30. Man misstänker Tiaminbrist, vitamin B1-brist alltså. Tidigare har fåglar tydligen dött av den orsaken. Hoppas att detta utreds ordentligt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/massdoden-har-spridit-sig--nu-dor-aven-algarna

Lergryta! RÖMERTOPF!

Mmmmm nu har jag köpt lergryta. Alla jag pratar med om lergryta säger att de köpt sin för länge sedan och att den sedan blivit stående oanvänd. Undrar om det blir så här också? En av de där onödiga prylarna som bara tar plats? Omodern?  I så fall är det smällar man får ta, den kostade bara 299 SEK - överraskande billigt. Den är i alla fall   vacker med sina dekorationer i relief. Det står "Römertopf" på ovansidan. Det verkar tyskt." Römer" kan stå för "Romare" och "Topf" betyder "gryta". Men jag vet inte hur det hänger ihop riktigt. Kanske någon vet? Kanske helt enkelt namnet på ett fabrikat?

Kravallerna i Husby ...

... initieras och leds tydlligen av ungdomar som har invandrarbakgrund och som  är kriminella med ett brottsregister bakom sig. De politiska motiven, med protest mot den egna livssituationen,  verkar inte egentligen finnas hos förövarna själva. De tycks mest vara ambulerande unga busar som vill visa sin makt och så får de en svans med sig. Flera av dem som gripits har inte ens adress i den förorten som de gripits i, utan har åkt till platsen för att ställa till bråk. 
 
De politiska motiven har istället tagits fram av andra runt omkring. Och politiken  finns förstås där i bakgrunden även om det inte är så enkla samband som att "det är synd om Husby",  "förorterna har utarmats"  å ena sidan och typ  "alla invandrare är kriminella"  å den andra sidan osv.
 
De här kravallerna står på något sätt som ett trist monument över en i grunden  dålig svensk flyktingpolitik, en flyktingpolitik som det inte ens varit möjligt att föra en sansad debatt om, inte i media och inte i politiska sammanhang. I det vakum  som politiken har levt i när det gällt att besluta om flyktingmottagning, så har man bäddat för beslut som saknar förankring hos dem som berörs. Det har lett till utanförskap, arbetslöshet och motsättningar mellan olika grupper. Tyvärr är en konsekvens också att det håller på att bli ett grundskott i den traditionella svenska solidariteten med människor som tvingats på flykt undan bl.a. krig.  Och det är kanske det allra allvarligaste. 
 http://www.dn.se/sthlm/bilar-brann-i-rinkeby
http://www.dn.se/sthlm/det-ar-en-form-av-gerillakrig
 
Uppdaterat lördag; Nu tycks bråket sprida sig till andra städer, Örebro och Linköping exempelvis. Och även högerextremister deltar på något sätt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bilbrander-och-brak-sprider-sig_8208386.svd
http://www.dn.se/ledare/signerat/upplopp-husby-som-ett-rorschachtest
I en ledare i DN betecknas kravallerna som ett roschachtest; dvs var och en kan lägga in sina egna älsklingsideér i tolkningen av dem, eftersom förövarna själva inte har några logiska motiv. Bra att det finns tecken på att de som bor i de drabbade områdena protesterar mot eländet genom att gå vakt o bevaka o ingripa.
 

Nytt torg i Årjäng!

Nu är grävskoporna igång med att bygga det nya torget i Årjäng. Starten blev försenad pga att det dröjde så länge innan tjälen gick ur marken. Det skulle ha fördyrat bygget om man tvingats tina upp först. Ska bli spännande att se hur det blir. Det ser fint ut på ritningarna.

Smickrad ...

... är jag förstås över att mina blogginlägg anses så läsvärda att de kopieras till andra nätfora. Fast det finns en hake;  enligt publicistiska grundregler så är det inte tillåtet att kopiera en text i sin helhet och publicera den i eget forum / egen bok / tidskrift / artikel eller dylikt. Den regeln har till och med lagstöd om inget ändrats den senaste tiden. Den egna bilden och den egna texten har alltså ett skydd. Detta kan givetvis upphävas om man frågar om lov. Likaså är det tillåtet att länka, referera innehåll med egna ord eller ta med kortare exakta utdrag utan att fråga först. Jag ville bara göra ett försynt påpekande att jag inte gett lov till någon publicering av blogginlägg någonstans.

Vårsoaré med Urbandet ...

... Rickard, Maria Ek och några till på Tjolitta har vi varit och lyssnat på. Det var himla fint och roligt. Det svänger om kören och bandet, låter bra! Kul Beatles-tema.
.
 
Rickards berättade först om Beatles historia och jag återkommer när jag gjort bild på hans musikhistoriska t-shirt.
Här är vi nu tillbaka till Rickards musikhistoriska dyrgrip; T-shirten med autografer av Beatles, kopierade av org. från deras Sverigebesök i Karlstad den 25 oktober 1963. Birgitta E, kollega, var på konserten på Sundsta och fick de här autograferna som hon sedan låtit göra tröja av. Kollega Margot K var också där och hon träffade dem. Om jag minns rätt nu så gjorde hon någon intervju med dem för en skoltidning. Man kan se att Beatlarna  inte är några drivna autografskrivare vi det här tillfället.
 
Alldeles efter besöket i Karlstad så slog Beatles igenom med buller och bång. Men lokaltidningarna var inte nådiga. De tyckte Beatles spelning i Karlstad var dravel och den här gruppen skulle enligt dem inte ha någon framgång. Ha ha....!
 
I år, den 25 oktober 2013 är det ju 50- årsjubileum för  Beatleskonserten och det kommer att högtidlighållas på något sätt i Karlstad, eventuellt blir det nåt på Sundsta eller någon annan plats. Det blir alltså strax efter älgjakten.
 
Sen guidade Rickard oss genom Göran Samuelssons karriär och sjöng sina favvolåtar ur hans repertoar. Allt framfört med stor värme och humor, som bara Rickard kan.
 
Kul att det kom så mycket folk till Tjolitta och att Stationscafét hade fixat med läcker supé och kaffe. Det är såna här kvällar man fattar varför Sillerud har det största inflyttningsnettot i vår kommun. Det är vi lite malliga över här på östkanten! ;-)  Ändå har vi varken högstadium, simhall eller köpcentra, men det är himla trevligt att bo här.
 
(I natt ska Blogg.se göra något underhåll på bloggarna, så det kanske inte går att kolla hela tiden, men vi får hoppas allt är tillbaka igen i morgon fredag)

Mer stöd till mjölkbönderna ....

.... lovar Eskil E. Tack o lov för det! Svenska bönder har en rejäl extra ryggsäck av miljövagifter djurskyddskostnade att dras med i konkurrensen med andra länder, så det är i elfte timmen som det på något sätt kompenseras. För det är ju ingen vits att ställa höga krav på svenska bönder om det leder till att vi dramatiskt ökar importen jordbruksprodukter som kommit till utan de här kraven.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/erlandsson-lovar-mer-stod-till-mjolkbonder

Vad ska vi lägga ner i Årjäng....

... för att ha råd att behålla de minsta bygdeskolorna på sikt, skolor med 20 - 35 elever på 6-7 årskurser? Ska vi ta bort kommunala musikskolan? Ha mindre personal på äldreomsorgen? Lägga ner några andra skola än de två minsta?  Låta de stora  skolorna inne i Årjäng fortsätta att förfalla lokalmässigt? Var ska pengarna tas? Ingen ger svar på den frågan från bygdeskolebevararsidan som nu kampanjar inför folkomröstningen. Hoppas att så många som möjligt röstar, för den här frågan berör alla, inte bara de som bor i Bön o Blomskog, , fast det kanske man inte tänker på när man ser själva frågeställningen.
 
I Sunne beslutar man nu att lägga ner två skolor ändå. Man måste för att kunna få ihop ekonomin. Det kommer inga extra pengar från ovan. Detta visar tydligt hur absurt det är att rycka ut en så komplex fråga ur sitt budgetsammanhang och folkomrösta om den. Men när vi nu har omröstningen här så är det förstås viktigt att många röstar.

Cykling igår -

långpromenad idag! Det tar sig!

Vädra för miljön!

K&US vädjar till sina klädköpare att vädra mer och tvätta mindre, för miljöns skull. Det går åt mindre energi då och det blir mindre avfall. Så jag vädrar min K&US - tröja, fast jag vet att den tål tvätt utan att mista formen och färgen. Detta är en av de blåklintsblå som jag köpte sist i Stockholm i affären vid korsningen Hornsgatan - Götgatan. Himla skön är den. Använder den i tid och otid! Tänk att stickat linne är så skönt!
 
Ser nu att jag hängde den på en av mammas gamla klädhängare, en sån som var klädd med rynkat tyg för att inte tröjor skulle tappa formen vid hängning

På Tjolitta ...

...imorgon torsdag är det musik o sång, Urbandet, Rickard bl.a. Dit räknar vi med att åka.

Isbjörnarna verkar må bra!

Ibland förkläds politik till vetenskap enligt en insändare i tidningen NWT. Författaren delar min skepsis mot klimatalarmismen och han gör det på sakliga grunder verkar det som.
http://nwt.se/asikter/insandare/article1310003.ece

Rådjursstek eller annat vilt

Så här brukar vi göra med sånt vilt, duger till allt sånt
 
Bryn steken
ordentligt brun runt om i olivolja
 
Tillsätt
4-5 gula lökar
1/2
flaska rödvin + 3 dl buljong
1 burk kokosmjölk
svamp i små
bitar
krossad ananas liten burk
hackad färsk ingefära
rosmarin hackad
färsk
krossad kryddpeppar 15 korn
salt, peppar, paprikakrydda
 
150
grader i ugnen i gryta med lock i 3-4 timmar, funkar kanske i lergryta också? Gissar att temperaturen behöver vara högre kanske, men det är bara en gissning.
 
Om såsen är för tunn riv i
rå potatis 1 – 3 st efter behov.
 
Servera vanlig rödkål till
samt
brysselkål kokt, ev. rosenkål och ha riven muskotnöt på.

Billbilder

Billbilder hittade lite här o där:
Längst upp så hanterar han hammaren väldigt seriöst, kanske blivande snickare
Mittenbilden är gunging med Bobo på Mallis
Längst ner är Bill bara söt och allvarsam, funderar på livet runt omkring sig kanske

Lergryta!

Nu ska jag köpa en lergryta! Jag har aldrig ägt någon förut, men vi fick väldigt god mat lagad på det sättet häromdagen så nu vill jag testa.

Ola Salo, Jesus Christ Super Star ...

... har vi bokat oss på i Karlstad i februari nästa år, matbiljetter uppe i restaurangen. Det finns rätt gott om platser än så om någon i vänkretsen är sugen att gå med så hör av er! Det blev så snabbt bestämt så vi hann inte fråga runt om intresse.

15 minuters längre skolväg ...

...enkel väg, får eleverna i Bön, Östervallskog om man lägger ner den skolan.  Det är  tiden det tar att transportera sig i laglig hastighet från bygdeskolan i Bön  till Töcksfors skola. Detta gäller de elever som bor vid skolan och längre bort. (Det tar en kvart extra att ta sig från Bön till Töcksfors, sen kan elever naturligtvis bo en bit från Bön  och behöva transport dit, men det gäller ju oavsett om de går i Bön eller i Töcksfors)  Elever som bor mellan Bön och Töcksfors får rimligen kortare väg. Det är inga Norrlandsavstånd direkt och troligen överkomligt för de flesta. Jag tror att Böns skola nu har runt 20 elever fördelade på sex eller sju åldersgrupper. Det är svårt att vara uppdaterad på exakt antal och jag är osäker på om förskoleklassen räknas in / har några elever.
 
Vid en nedläggning får barnen komma till en skola med ett betydligt fler kompisar i nära  ålder. Det ger större  möjligheter till att leka och ha roligt på raster och föräldrar kan spara in ett antal dryga resor på fritiden för att komma till kompisar. Jag minns att vi körde som skållade råttor när våra barn var små. De gick på en liten bygdeskola och suktade ständigt efter aktiviteter med jämnåriga. Om de hade fått leka av sig på  en större skola  så hade det alldeles säkert gått att minska ner på de resorna.
 
På sikt får eleverna på en större skola också bättre  möjligheter att få behöriga lärare i skolans ämnen och det i sig är en kvalitetssäkring, kanske värd olägenheten med en kvarts extra skolväg. Det är oklokt att bevara skolor som är så små att man  inte kommer att kunna erbjuda barnen behöriga lärare.
 
Samtidigt kan jag förstå att det är en sorg att bygden inte kan ha kvar sin skola. Den betyder naturligtvis mycket för dem som bor där.  Det sorgligaste är ju ändå att det inte finns befolkningsunderlag för att behålla en skolor med nya och fina lokaler, att det inte räckte med fina skolor för att attrahera många inflyttande barnfamiljer.  Det var ju förhoppningen.
 
Uppdaterat: I Sunne har en folkomröstning "skyddat" vissa skolor från nedläggning. För att rädda ekonomin så tvingas man nu besluta att lägga ner två  skolor ändåt. En skola med 50 elever och en med 150 elever tror jag det var..
http://nwt.se/sunne/article1311799.ece
 
Uppdaterat igen: Jag har fått ett antal kommentarer som försöker beskriva elevers skolväg o skolbilarnas framfart  i Östervallskog. Jag har inte tänkt reda ut  det. Mitt blogginlägg var avsett att ge lite proportion till de beskrivningar av hur lång och gruvlig skolvägen kommer att bli vid en nedläggning av Böns skola. Ja, den blir längre.  I alla ´år antar jag att eleverna har kommit till skolan i Bön en viss tid, eller kommit tidigare med skjuts och fått vänta in en viss tid när skolan börjar. Om man denna vissa tid istället  samlar in alla elever och kör dem till skólan i  Töcksfors så blir skolvägen en kvart längre för alla.  Då får man en realistisk uppfattning om avståndet mellan Bön o Töcksfors om man inte vet hur det ser ut. Det är inte så himla långt. Att illustrera det  var min avsikt med blogginlägget, inte att försöka kartlägga skolskjutsverksamheten i den kommundelen och framför allt inte ett år i förväg. Jag har inte påstått att skolvägen för alla ska bli en kvart vilket någon hävdade. Jag skrev mycket tydligt  15 minuter längre.

Genom fingret!

Gubben lyckades med konststycket att skjuta genom fingret med spikpistol. Det är starka krafter, inte att leka med. Fast det gjorde han förstås inte, det var en ren olyckshändelse under arbete.

Okozukai...

... är nåt som finns i Japan. Jag fick en artikel om Okozukai  länkad från yngste sonen som är gift med en japansk tjej. När det gäller familjeekonomi så finns en stor skillnad mellan Västvärlden o Japan. Här har det ju traditionellt varit så att mannen  haft hand om familjens ekonomi och bestämt om pengarna.  I Japan är det sedan århundraden vanligast att det är kvinnans uppgift  oavsett vem som tjänar pengarna och det är fortfarande så i 50 % av hemmen, medan man delar uppgiften i 30 % och mannen har ansvaret i 20 %. Kvinnan får direkt all lön, ger sedan mannen fickpengar och de kallas Okozukai. När män träffas  är det ett vanligt samtalsämne hur hög deras Okozukai är. Tidningar redovisar kontinuerligt hur stor genomsnittlig Okozukai är, just nu 396 US-dollar (antar att man menar per månad).
 
De här fickpengarna ska räcka till uteätande, mobiltelefon, kläder, frisör, nöjen, film osv.  Kvinnorna tar själva också ut fickpengar men inte lika mycket. Japanska familjer har ofta ett stort sparande, antagligen bl.a. med tanke på framtida pensíon.
http://kotaku.com/the-world-of-japanese-husband-salaries-506417591

Vår landsväg ...

... kommer alltså att vara avstängd en vecka för reparation. Det gäller från Bäckevägen till Karlsfors. Jag antar att omledningen kommer att gå genom Bäcken ut på E18.
 
(Jag är inte svensklärare på söndagar... Jag är inte svensklärare på söndagar.... Jag är inte svensklärare på söndagar ........!  ;-))

Vacker äting ...

... igår kväll lördag.
Förrätten var finskurna fräscha grönsaker, al dente kokt grön sparris, färska rädisor, småtomater,  och så inlagda kantareller. Kantareller i den formen har jag nog aldrig ätit förut, smakade jättegott och lite av anis. Sen fick vi smarrig kyckling gjord i lergryta med grönsaker + potatis (var det tre kvart i 225 grader tro?) och bärblandning med glass till dessert. Avslut kaffe och slisk. Vacker o trevlig kväll hade vi efter dagens härj och snärj med allehanda. Där nere på vattnet simmar lommen majestätiskt men syns förstås inte på bilden.

Klässbols linneväveri utanför Arvika.

Där gjorde vi ett besök under kulturturen till Arvika i fredags. Det är nog ett av Värmlands mest besökta turistmål. Vackra utställningar av deras rikhaltiga produktion av linnevävnader och så försäljning lite billigare av sånt som blivit fel på. Man kan fynda.
 
Ovan var den snyggaste duken just nu och under klassikern Nobelduken. Det är alltså Klässbol som väver linnedukar och servetter till Nobelfesten. Servetterna stjäls med av deltagare varje år som souvenirer så det måste man hela tiden göra nya. Förr så fållades de för hand, vet inte om det är så nu.
 
Jag träffade en gammal bekant, Yvonne, som några av oss skulle kalla "tecken-Yvonne" eftersom hon är teckenspråkslärare. Hon är kanske mer bekant i bygden  som mormor till 4 gossar här i närheten. Yvonne brukar vara här på linneväveriet en gång i veckan och väva på de två handvävstolarna. De måste användas ibland för att inte ta skada. Hon väver förmiddagen på den ena vävstolen och eftermiddagen på den andra vävstolen. Det blir så där 4 cm vävt varje gång på varje duk. Dukarna kräver ungefär  35 - 40 inslag per cm!! Det kan man hacka i sig och fundera över vad ett rimligt pris blir för ett par meter av den väven! Den  understa väven har mönster av blommor o kalla Kinnekullefloran, komponerades 1963.

Elsa Backlund Celsing

Hon var höjdpunkten vid besöket på Rackstadmuseet i Arvika i fredags. Fantastiskt målningshantverk i olja och akvarell, olja dock allra bäst i mina ögon.
 
 Aldrig sett eller hört talas om henne förut. Porträttmålarinna var hon från sekelskiftet 1800tal - 1900-tal (levde 1880 - 1974) och försörjde sig själv och sin familj med en rik produktion under ett långt liv. Hon var inspirerad av Zorn och Schjerfbeck. Elsa bodde som ung  i Zorngården tre somrar för att lära av Zorn. Sen var hon  förstås också i Paris en period. Ett måste för någon med konstnärsambitioner på den tiden.
 
Elsa B C föddes i Pulkova i Ryssland där hennes far arbetade, och kom att måla en hel del i Ryssland, men också på olika platser i Sverige, bl.a. hos släktingar och vänner i Värmland.
 
Överst är porträtt från Ryssland
Tredje uppifrån är självporträtt på Elsa
Fjärde uppifrån är min favorit, "De övergivna" som har ett absolut ´hjärtskärande uttryck
Femte uppifrån var skidåkaren, en stor målning med ett mäktigt intryck
Längst ner en målning som känns väldigt mycket Zorn
 
Utställningen pågår på Rackstadmuseet till 9 juni, absolut värd ett besök!

Agenda

Bortbjudna på äting i kväll är vi, har ingen hint om vad det kan bli. Något fransk / norskt kanske? ;-)
Imorgon är det nån utfärd till något ställe norr om oss ( kanske var det Charlottenberg) enligt gubben. Det är i alla fall en hundutställning av något slag som vi ska se, med mycket dunkerstövare. Sen gissar jag att son och familj är på väg hem från Mallorca.
 
Åska har det varit i eftermiddag, en konstig åska som inte är återkommande blixt och dunder utan liksom mullrande hela tiden.

Öring igen fick våra fiskegäster!

Fast nu var det nya gäster som lyckades, inte samma som förra gången. De fick den igår och hann grilla den innan de åkte härifrån! Smakade läckert sa de och var nöjda med en fantastisk vecka här i Sillerud vid och på Östra Silen. För att lyckas med fisket så är det bra att lyssna på goda råd och så ha lite tur förstås.

Billbilder på Mallorca

 
Bilden underst är första morgonen.
Bilden överst är Bill till höger

Deppighetens orsaker ...

... kan finnas i trasig inre klocka! Någonstans har det blivit knas med mat- och sovklockan.( Låter lite som Skalman, som behövde ständig hjälp med sina mat- och sovtider. Han hade ju en klocka som ringde åt honom).
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-forskning-ger-deprimerade-hopp_8170026.svd
Allvarligt talat så verkar det logiskt eftersom dålig sömn och dålig aptit hänger ihop med depression. Värdefull forskning som kanske kan öppna upp för nya mediciner åt dem som så tragiskt drabbas av detta gissel.
 

Kultur-tur till Arvika!

Det kan det bli idag. Kanske nåt smarrigt att äta på Olssons brygga eller matstället bredvid om heter Barboard eller nåt sånt? Ett besök på Rackstad kanske? Klässbol linneväveri?  Kanske fika på Esters kafé?  Vädret är i alla fall fantastiskt, sommarvarmt och soligt. Det gäller att passa på. Och ikväll blir det vit sparris hos goda vänner direkt från sparrisområdet i norra Tyskland! Bättre än så här blir det inte!
 
Uppdaterat 18.45
Vilken dag! Sitter nu på altanen med en iskall svag Schpritzer (Spritzer?) gjord på Kallfelz Rivaner 2011. Det är 22 grader i skuggan och i huvudet flyger fortfarande den fina upplevelsen från besöket på Rackstadmuseet. Återkommer till det senare! Och om en liten stund ska vi bänka oss hos goda vänner med nyskördad vit sparris, bästa skinkan och hollandaisen, allt enligt nytt recept tror jag.  Ska bara byta om från stads-stassen till laid-back-outfit och packa ner gå-bortspresenten; slisk från Esters kafé.
 
Uppdaterat 00:15
Detta är utan tvekan årets kulinariska höjdpunkt: Första sparrisätningen! Tillbehör är god skinka, hollandaisesås och kokt potatis. Detta är såååååå läckert, så man sitter nästan tyst och andäktig när man äter! Vi serverades både kokt och stekt sparris och jag kan inte bestämma mig för vilket som är bäst. Kanske är båda bäst! Tillsammans.
 
Sparrissäsongen i norra Tyskland är flera veckor försenad. Man kunde börja skörda på allvar sista veckan i april. Sen finns det en gräns när man måste sluta skörda så att man inte ska inkräkta på nästa års skörd, någonstans i juni. Så bönderna är illa ute, de borde redan ha tjänat mycket pengar på sin skörd men det blir en kort och torftig säsong i år. Tacksamma är vi  i alla fall att våra goda vänner kom ihåg sparrisen, vi glömde be dem ta med.
 

Bloggen ...

... har plötsligt fått lite mer avancerad statistik över den senaste veckans händelser på bloggen och jag är bara slagen med häpnad! Jag kan ju fortfarande inte se vilka som besöker bloggen och öppnar någon sida, men jag kan se var bloggbesökarna befinner sig när de kollar på min blogg, ungefär. Eller om man så vill, var deras dator befinner sig. Och det kan måhända vara samma plats. Hur tillförlitligt det är vet jag inte.
 
 Det är alltså  flera  hundra besökare  / vecka från städer i en rad andra länder där jag så vitt jag vet inte känner någon:
Palma (nja semestrande son med familj kanske),  Oslo, Redmond, Wolfenbüttel, Skedsmokorset, Kågeröd, Plymouth, Callington, San Fransisco, Braunschweig,  Lublin, Fredrikstad, Wüstenrot, St Eulalia del Rio, Capdepera, Palo Alto, London, Ottawa och Rostock
 
Hur har dom hittat mig och kan dom begripa nåt av en svensk blogg????? Några i Norge och några i Tyskland hade jag gissat på skulle finnas med, men inte detta.....
 
Eller är det folk i Sverige som har sitt internet via annat land? Eller kanske bekantas bekanta som är på semesterresor?
 
Fick kanske med detta en förklaring på de bloggbesök som jag sett nattetid. Hittills har jag trott att det är stackars sömnlösa som försöker sysselsätta sig, men det kan alltså vara bloggläsare från andra sidan jordklotet, som har dag när vi har natt. Eller, som någon misstänker, automatsök! Låter logiskt som förklaring på de som inte går att begripa med bekanta. Men tur att detta inte är merparten av besökarna, bara en liten del.

Fibermöte på Tjolitta ...

... var det ikväll torsdag. Det var ett välbesökt årsmöte i fiberföreningen i Sillerud, Sellnet. Jag får erkänna att jag begrep absolut noll av det som sades. Men mina förkunskaper i ämnet är ju inte mycket att hurra för heller, rätt mycket var tekniska termer av olika slag. Vi förstår att vi ska gräva några meter in till huset nu snart för att få dit en fiberkabel i alla fall, sen får vi väl lämna resten i kunniga händer när det gäller installation. Men jag hoppas få en snabb internetuppkoppling i alla fall så småningom. Vi har planerat för fast internet via fiber även till uthyrningshusen så vi hoppas att det blir bra. De som leder det hela verkar i alla fall förtroendeingivande och det är huvudsaken för mig. De gör ett fantastiskt arbete, helt ideellt. Vi andra är tacksamma för er insats.

Priset för att behålla små bygdeskolor ...

... i Sunne, får alla barn  i Sunne betala. Stort underskott i ekonomin är det. Kommunens inkomster är givna, går inte att öka. 15 miljoner fattas nu, en stor del av underskottet ligger på Barn o utbildningsnämnden  och det måste enligt kommunalrådet Ola Persson,  bli besparingar i skolorna. Barnen i Sunne får betala priset för att behålla de små bygdeskolorna efter folkomröstningen. Det kan också  bli nedläggningar av andra skolenheter, såna som inte är "skyddade" av folkomröstningen.
 
 Folkomröstningar är lite märkliga. Man rycker ut en enda liten fråga och röstar om den. Men med i omröstningen finns inte konsekvenserna. Typ, de flesta skulle väl rösta för en rejäl skattesänkning om den frågan tvingades fram till en folkomröstning, men gillar förmodligen inte följderna av ett sånt beslut, dvs sämre skolor, sämre vård och omsorg.  Nu är ju folkomröstningar endast rådgivande, inte beslutande. Resultatet ska sättas in i ett större sammanhang och det finns väl en tanke bakom den lagstiftningen. En kommun ska inte tvingas fatta de stolligaste besluten.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5534880
http://nwt.se/sunne/article1307368.ece
 

Barnbarnen i Umeå

Det blev en fin bild från besöket hos Not Quite i Fengersfors, bild på Roland, Moses och Isak. Den togs alltså vid påskbesöket här hos oss. Det är alldeles för långt till dem där uppe i Umeå. Vi längtar jättemycket efter dem förstås. Vet inte om jag publicerat bilden förut, men gör det nu för säkerhets skull.

Skolan på den politiska agendan!

Nu är skolan i fokus i rikspolitiken. M vill inför en särskild chefsutbildning för förskolechefer. S vill minska stora klasser med fem elever i åk 1-3 = 4000 fler lärare och 2 miljarder i kostnad.
http://www.expressen.se/nyheter/lofvens-attack-i-skolpolitiken/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/s-vill-ha-4-000-fler-larare
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/mycket-snack-och-lite-verkstad/
http://www.dn.se/nyheter/politik/s-vill-anstalla-4-000-larare
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-fler-larare-och-mindre-klasser_8176372.svd
Kanske är det en god idé att ta tillbaka den sänkta restaurangmomsen, den som kostade 5,4 miljarder och anställa fler lärare som S vill. Då har man ändå 3,4 miljarder över att satsa på bättre löner och anställningsvillkor för lärare.

Den goda viljan ...

... Uppdrag Granskning granskar medias hantering av flyktingpolitiken och integeration. Det ska bli spännande att se om en journalist vågar granska andra journalister. Annars är jag inte förtjust i Janne Josefsson, han vinklar ibland sina program hårt genom att välja sina "sanningar" och att låta bli att ta med sånt som går emot hans teser.
 
Uppdaterat efteråt: Nej det var inget bra teveprogram. Det var rörigt, ibland helt obegripligt, åtminstone för mig som inte är insatt i vare sig Sveriges Radio eller de program som refereras till. Dessutom så talade en del av de personer som intervjuades så dålig svenska att jag inte förstod vad de sa och ibland saknades textremsor.  Utifrån enstaka tv-program så försökte  JJ generalisera men  det funkar inte med så litet underlag. Det blir bara enstaka exempel, inget mer. Det hade haft en annan tyngd om han kunnat visa på hur media i stort förtiger pinsamheter i samband med svensk flyktingmottagning,  flyktingpolitik och integration.  
 
Det finns förmodligen  en point i det JJ vill visa, men den håller inte, åtminstone inte i mina ögon, både delvis obegripligt och för smalt. Synd, för journalister som granskar journalister behövs. Det finns dock ett pedagogiskt dilemma i detta, när man granskar något som man själv är så insatt i, som JJ är i mediavärlden. Det blir  lätt obegripligt för en utomstående publik .
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/uppdrag-granskning-granskar-kollegas-kritiker_8171294.svd
http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article16781744.ab
http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3693647.ece
http://www.aftonbladet.se/kultur/article16769704.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16773891.ab
 

Islossning ...

... i Östra Silen i vårvintern. Det är mäktiga krafter när isen börjar tina upp och röra på sig. Anne-Marie tog bilden och jag fick den på email som jag  tagit hem  nu när vi återvänt till bra datoruppkoppling. Tack för den!  Om jag förstått det rätt så är det ute vid något som heter Björnäs.  Men nu är det ett tag sedan isen gick bort, jag tog med bilden för att jag inte kunnat förut. Tyckte att den var fin.

Rediga ...

... är vi i Sverige. Ibland nästan i överkant. Och kanske lite lättlurade, något naiva, som vi brukar framställas av amerikaner.
 
Vi jobbar i särklass längst i Europa innan vi går i pension; 40 år mot genomsnitt 34 år. Länder som Italien har 30 års arbetsliv och Grekland 32 år
.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/jobbar-lange-far-lite-i-pension_8168498.svd
 
 Sen får vi ut väldigt lite av det som avsatts till våra pensioner också. Vi utlovades länge 60 - 80 % av slutlönen, så de flesta av oss har inga stora privata pensionssparanden.  Men staten valde att mjölka pensionskassorna på kapital till statskassans löpande utgifter så det har inte blivit så mycket kvar. (Lättlurade är vi visst!) 1994 överfördes 260 miljarder av pensionspengarna till staten och det har fortsatt,  regeringarna  därefter har inte heller kunnat hålla fingrarna ur den här syltburken.
 
Så många får nog bara ut 50 - 60 % av sin gamla lön. I de sydeuropeiska länderna är det tydligen vanligt att man får mer i pension än i lön.
 
Rediga är vi och lite lättlurade kanske, för vi väljer ju de här regeringarna! Jobbar längst gör vi o minst pension får vi. Det blir till att suga på ramarna framöver.
 
Kanske dags för ett pensionärsparti, med obstinata (o möjligen gaggiga ) gamlingar! Ha ha... det skulle kunna röra om i grytan.

Bokbråk på Mallis!

Va bra! Dom gillar böcker! Båda vill ju  ha!  Barnbarnet Bill till vänster och hans kusin Bobo till höger, bild från dem på semester ´på Mallorca.

Lågkvalitetsskolor i glesbygden?

Högkvalitetsskolor i tätorten?
 
Är det så vi vill ha det?
 
Kraven på att alla barn i Sverige ska ha behöriga lärare har nu skrivits in i skollagen och gäller fullt ut från och med 2015. Det är ett välkommet kvalitetskrav i svensk skola. Barn har rätt att ha lärare som är bra och som är utbildade för de ämnen de undervisar i. All forskning visar att det är läraren som betyder mest för hur barnen lyckas i skolan.
 
Men det kommer att bli svårt att få behöriga lärare i de minsta skolorna framöver, och varför det nu då? Jo, tidigare har man kunnat anställa en lågstadielärare, behörig att undervisa i i stort sett alla teoretiska ämnen för de yngsta barnen.  Man har kunnat anställa en mellanstadielärare, behörig i de flesta av stadiets ämnen för den åldersgruppen. Sen har det varit klart. Med två personer och flera årskurser hos varje lärare har man fått behöriga lärare till en hel skola med årskurserna 1-6..
 
Men så kommer det inte att bli framöver. Det beror på att de lärare som utbildats de senaste decennierna endast är utbildade för ett par - tre ämnen, ibland ganska udda ämneskombinationer också. För att täcka in behörighetskraven i alla skolans ämnen kommer det att finnas behov av  fler lärare på skolan. En skola kommer att behöva anställa minst 3 - 5 lärare på heltid och då får man ha lite tur också att hitta lärare med rätt ämneskombinationer. Det fixar inte en liten glesbygdsskola. Med endast 20 - 35 elever på hela skolan så finns inte ekonomiskt underlag för så många lärare. Att försöka få ett antal  lärare att pendla  flera mil varje dag för enstaka lektioner är orealistiskt. De små skolorna har redan rekryteringsproblem visar exempelvis skolutredningen i Årjäng.
 
En möjlighet är förstås att anställa  delvis obehöriga lärare i de små glesbygdsskolorna och söka dispens från behörighetskravet. Men vad har man då gjort? Jo, genom att behålla små skolor som inte kan svara mot lagens kvalitetskrav har man har byggt in en kvalitetsskillnad mellan större skolor i tätort och mindre skolor i glesbygd. Barnen i tätorten får behöriga lärare, man uppfyller lagens krav på kvalitet, medan  barnen i glesbygden får delvis obehöriga lärare, man uppfyller inte lagens krav på kvalitet. Och det är inte riktigt rätt mot barnen.
 
Alla barn har rätt till en bra skola med  lärare som är både duktiga och behöriga. Det måste vara en kommuns riktmärke när man bygger upp skolverksamheten. Man kan inte organisera in kvalitetsskillnader i själva systemet  från början.
 
(Ett par kommentarer som kom in här har jag försökt svara via mail istället för att publicera här, hoppas att jag lyckades)

Länk om skoldebatten i Årjäng!

Kan vara lite intressant att läsa. Den gode Lennart på Bison delar väl inte alla mina synpunkter, men uppenbarligen är vi överens om några  i alla fall. Bland annat om att NWT är en tidning som uppträder partiskt i den här konflikten genom att ta ställning för Töcksfors  mot kommunalrådet och det har ju inte varit så svårt att upptäcka för den som har följt tidningen agerande  sedan badhusnedläggningen i Töcksfors o torgbråket i Årjäng. Lennart är liksom jag tydligen också lite fundersam på varför kyrkan (via Roland Moberg) ger sig in i detta meningsutbyte och eldar på konflikten.  Om man ser till kyrkans grunduppdrag så hade det kanske varit mer klädsamt att försöka gjuta olja på vågorna istället och mäkla fred. Genusaspekten har Lennart också lagt märke till.  Tänkvärt!
http://bison.se/bisonbloggen/
 

Bill på Mallorca!

Poolen helt ok med mamma.
Men gräs och sand är otäckt, Bill  rör sig inte en millimeter utanför handduken! Kolla tårna! ;-)

Om skolan i Årjäng ...

... breder pingstpastorn i Töcksfors, Roland Moberg, salvelsefullt ut sig i en debattartikel i NWT idag.
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1305058.ece
 
Den får väl bli en slags illustration till att om en lögn upprepas tillräckligt många gånger så blir den till slut en sanning.
 
1.  Roland M påstår att C har brutit vallöften om bygdeskolorna. Det stämmer inte. C har inte lovat att behålla bygdeskolorna. Man har sagt att de ska vara kvar så länge det finns elevunderlag. Och nu gör man bedömningen att det inte finns tillräckligt med elever i de minsta skolorna. Det är inget löftesbrott. Det "löftesbrottet" är en lögn som har levt sitt eget liv från mun till mun utan att någon brytt sig om att se efter vad som skrivits. Alliansen inkl. C, M, FP o KD  har lagt ner skolor förr när de blivit  för små och det har utan knorr godtagits av Allianspolitikerna från Töcksfors , men då var det ju inte  i Töcksforsområdet. Vädrar vi bypolitik?
 
2. Moberg talar varmt om att barn måste få kosta osv. Men sanningen är ju den att om man ska ha kvar de små  skolorna (20 - 35 elever på 7 åldersgrupper!)  är det barnen i de andra skolorna i kommunen som får betala priset! Se hur det ser ut i Sunne just nu!  Bygdeskolornas bevarande kostar en skattehöjning och dessutom  10 miljoner i besparingar på andra skolor i kommunen med ev. nedläggning av andra enheter istället, enheter som inte skyddas av en folkomröstning! Det är barnen i Sunne som får stå för notan efter beslut om att behålla bygdeskolorna. De ekonomiska medlen till skolans verksamhet i en kommun kommer ju inte som oändlig  manna från himlen, utan från skattebetalarnas plånböcker. Det finns en gemensam kaka att fördela. När någon får mer så blir det mindre kvar till någon annan.
 
3. Roland M påstår att besluten om skolan handlar om enbart krass ekonomi. Det är lögn. Besluten om ny skolorganisation i Årjängs kommun handlar inte enbart om ekonomi och det sägs mycket tydligt. Det handlar också  om kvalitet i undervisningen för alla barn i kommunen.  Enligt skollagen så ska alla lärare vara behöriga i de ämnen man undervisar och med lärarutbildningarnas konstruktion de senaste åren så är de flesta lärare behöriga att undervisa endast  i ett par tre ämnen genom hela skolsystemet. Det gör det omöjligt att leva upp till lagens krav på kvalitet på de små skolorna framöver. För vi vill väl inte på lång sikt  ha skolorna i kommunen uppdelade i två kvalitetskategorier? Skolor i tätorterna med den kvalitet som bra och behöriga lärare innebär och skolor i glesbygden som inte når upp till lagstadgad kvalitet utan hankar sig fram med dispenser när det gäller lärarbehörigheter? Alla barn i kommunen har rätt till skolor med hög kvalitet.
 
4. Debattartikeln är undertecknad med Roland Moberg, föreståndare i pingstförsamlingen i Töcksfors. Jag måste ju då undra vad som driver en frikyrkoförsamling ut att ta ställning för  en del barn i kommunen och  för en del politiker i kommunen men mot andra.  För om en person undertecknar en debattartikel med den beteckningen så utgår jag ifrån att han har något slags mandat från sin församling att skriva det han skriver. Åtminstone skulle jag tro på ett mandat från arbetsplatsen om min chef gick ut och skrev en debattartikel i egenskap av rektor på min skola. Om nu pastor Moberg ömmar så för barnen i Årjängs kommun, så rekommenderar jag ett besök på min skola., Silbodalsskolan. Ta gärna ett varv utvändigt runt skolans låg- och mellanstadiebyggnad  o kolla det lokalmässiga förfallet. Och gärna en tur invändigt också. Kolla gärna den barack också som varit en nödlösning i flera år. Det är exempelvis barnen på den här skolan som ska betala de minsta bygdeskolornas bevarande, med att inte få nödvändiga renoveringar på sin skola.
 
5. Ja, förtroendekris är det i Årjängs kommun, men den gäller inte de politiker i S och C som valt att ta ett ansvar för att alla barn i kommunen ska få undervisning med den kvalitet som nya skollagen föreskriver och som tar ett ansvar för den kommunala ekonomin på sikt.  Förtroendekrisen riktar sig mot de kommunpolitiker från den   västliga kanten av kommunen som inte bryr sig om barnen i hela kommunen utan driver stenhård bypolitik i skolfrågan och som vill driva en ansvarslös ekonomisk politik, tvärs emot vad man lovade inför förra valet. Här finns sveket av vallöften! Här finns förtroendekrisen!
 
Karen P. : Du har kommenterat i det här inlägget och skickat en länk från ett radioprogram. Jag publicerar den inte. Jag har ingen möjlighet att värdera det som sägs där  ryckt ur sitt sammanhang och vill inte bidra till spridning. Vi har ju alla (inklusive politiker) hoppats på att kommunens skolor ska fyllas av barn och självklart har siktet varit inställt in i det längsta på att behålla så många som möjligt. Men nu måste man organisera om utifrån de förutsättningar som gäller.  Och om jag har förstått det rätt så hamnar nedläggningen av högstadiet i Töcksfors inte i den här mandatperioden utan i nästa, efter 2014. Eller hur?
 
 

Genusaspekt ...

... finns det på trakasserier mot politiker. De förekommer på nätet, i form av allt från nedsättande kommentarer till hot om våld, men också som mail, sms osv
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/birgitta-ohlsson-hoten-mot-riksdagens-kvinnor-ar-oerhort-allvarliga_8163030.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/skydda-demokratin
 
Det är oftast kvinnor som utsätts och arga män som utsätter. Läget börjar nu enligt minstern bli så allvarligt att det är ett hot mot demokratin, politiskt aktiva kvinnor undviker tydligen nätfora som FB, bloggar och annat för att slippa undan, vilket är en begränsning i det politiska agerandet. Det har också blivit en tillvänjning, dvs man tar emot, polisanmäler inte och låter trakasserierna bli en del av vardagen.  Eventuellt behövs en lagstiftning för att skydda dem som arbetar aktivt i demokratiska institutioner.
 
Politisk kamp ska ju naturligtvis föras i sak och inte i form av personangrepp.  
 
"En cancersvulst som borde elimineras" blev nyligen en kvinnlig politiker i Årjäng kallad av en man på nätet i kölvattnet på beslut om nedläggning av de minsta bygdeskolorna. Det FB-inlägget är ett exempel på  politisk kamp som urartat i  trakasserier mot person istället för att driva en debatt i sak. Föräldragruppen säger sig aktivt bekämpa detta och det är bra.  Jag ´hoppas att övriga bygdeskolebevarande-förkämpar på västkanten i kommunen också tar tydligt avstånd. För trakasseriers mekanismer handlar inte enbart om att någon utsätter och någon annan blir utsatt, utan lika mycket om att några finns runt omkring med en godkännande tystnad. Det är den tystnaden som hela tiden ger näring åt personförföljelsen, samma fenomen på skolgården som bland vuxna.
 

Dop

Vi var på dop idag i Sillerud kyrka, lilla Hilda döptes, barnbarn till Rolands dubbelkusin (systrarna gifte sig med varsin bror) Det känns lite märkligt att följa flera generationer, vi var allt på mammans dop också en gång för länge sedan. Vackra solosånger fick vi lyssna till. Och så god mat och trevlig samvaro i sockenstugan efteråt.

Fiskesäsongen är igång.

Gäddorna hugger, den här är 78 cm lång, helt ok, fast inte bland de största i vår sjö.
 
Två gäddor togs medan vi grillade vid sjön och lyssnade på ryska sånger, framspelade på en fantastisk men välljudande gitarr. Vysotsky bl.a.(stavningen kanske inte rätt), en frihetskämpe under gamla Sovjet. Hans sånger var förbjudna förstås men sjöngs ändå av alla. Sen lite rock förstås. Och vi lyssnade till berättelser om hur Katarina den stora importerade tyskar till Ryssland, de kom att utgöra en folkgrupp, av vilken många ättlingar  flyttade tillbaka till Tyskland igen så småningom.

Himla gott käk ...

... fick vi igår, en trerätters på den nya uteplatsen hos goda vänner R och Å-B! Det var en njutbar kväll och vi kände oss rejält  bortskämda efter några dagars slit med städning och båtfix från morgon till kväll med tid för  bara snabblagad mat.
 
En läcker uteplats har det blivit, lagom mycket inglasat med möjlighet att öppna upp och lagom mycket utan glas med mycket sol åt söder. Här kommer R o Å-B att få många fina kvällar nu under sommaren till långt fram på hösten.

Barnbarnen i Umeå

Överst frukostmys med Isak o en av katterna, jag blir osäker på om det är Morris eller Vilda
Nederst från barnens flyttlass till nya huset, det som gick i förrgår.  De fick ett eget litet flyttlass så att de skulle få allt på rätt plats. Isak o Moses.

Uppkopplingabstinens ...

... har jag haft de senaste månaderna. Det har varit mest långsam och dålig uppkoppling via dator, med långsamt mobilt bredband hanterat med en iPad.  Ibland har det bara stängt ner, det har inte varit möjligt att länka till andra texter eller till tidningsartiklar, svårt att hantera bilder. Tålamodsprövande är bara förnamnet. Men nu är allt på banan igen och funkar som vanligt.   Himla skönt är det! Tänk att man blir så beroende av snabb och säker datoruppkoppling!

På Arlanda

Bilderna i helt fel ordning från idag på morgonen:
Längst upp barnbarn Bill med moder är redo för take off
Mitten första besöket i tax free
Längst ner trötta kusinerna, Bobo o Bill,  nästan precis lika gamla,  gör entré på Arlanda för att åka till Mallorca idag lördag med föräldrar och morföräldrar.
Vi önskar förstås en trevlig resa och hoppas få lite rapporter under tiden.

Med passet i högsta hugg...

... åker lille Bill nu på sin första utlandsresa. Det blir Mallis en vecka tillsammans med föräldrar, mosterfamilj och mormor o  morfar. Kampen om passbilden vanns till slut av mýndigheten.  Han ser ut som han ska men är ändå väldigt olik sig. Många skratt och konster o knep blev det innan resultatet blev godkänt. Kl  7.00 på lördag morgon så lämnar de svenskt land. Asch, han kunde väl lika gärna har varit här hos oss en vecka. :-) Värsta semestern skulle vi ha fixat. Total uppassning! Dygnet om!

Ute o inne!

Så satt vi bänkade igår kväll torsdag med våra vänner / kaffegäster, både inne o ute, sju blev vi sammanlagt. Skämdes lite gjorde jag för att jag inte ordnat något mer matnyttigt, men det fanns helt enkelt inte tid till något mer avancerat än kaffe och kakor, mjuka o hårda från Sinnikkas kafé. Och en fin kväll hade vi med samtal om roligt och allvarsamt. Det är nog de bästa samtalen, de som berör, i glädje och sorg. Fast kvällen blev sen så var det ganska varmt och skönt, om än inte solsken.  Med hjälp av plädar och dynor så kunde vi sitta ute till fram på småtimmarna.

Smart om skolan!

S har kommer med förslag om akuta åtgärder mot krisen i skolan utifrån gemensamma resonemang med lärarorganisationer och kommuner. Och i nästa skede med de andra partierna. Det är smart tänkt att få en del åtgärder genomförda snabbt, en del av det som behöver göras är ju rätt enkelt och kostar inga jättesummor, exempelvis lyfta bort administration ur skolan. Men sen behövs förstås åtgärder på sikt också. Det vore klädsamt och förtroendeingivande om S i det här sammanhanget inte ger intryck av att jaga politiska poäng hos väljarna genom att skälla på Alliansen utan tar på sig sin del av skulden för att skolan har bekymmer. Som lärare är man lite trött på att skolan blir just ett politiskt slagfält där det mesta som sägs / görs är populistiska skenmanövrer utan  förankring i verkligheten.
http://www.dn.se/nyheter/politik/s-vill-ha-akuta-atgarder-mot-krisen-i-skolan 
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/unik-chans-for-skolan
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/skolforbattrare-grav-dar-ni-star_8162432.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/havererad-skolpolitik-under-baylans-tid_8161026.svd

6 kilos öring ...

.. (Bachforelle)  fångade en av våra fiskegäster här i Östra Silen den här veckan som gick. Sen en del gädda också förstås. Han valde att lyssna på de goda råd han fick, gjorde rätt saker och hade en del tur också förstås. Fisket på laxarterna  är bäst nu tidigt på säsongen när vattnet är kallt här inne i viken. Det är inte så mycket ledigt i våra tre hus framöver under säsongen,  men vecka 23 och 25  har vi ett hus tomt om någon känner sig hågad att komma och testa. Huset är sjönära och båt ingår i hyran. Det är första och tredje veckan i juni.

Om skolan

Jag har skrivit ett svar till Jonas S direkt  i inlägget om Politik i Årjäng här nedanför. Om någon är nyfiken på det så går det att scrolla ner och läsa. Inlägget syns inte nu på bloggen, det är för gammalt men kommer fram om man går in på Arkiv här till höger på sidan, på månaden april 2013.
 

Tvåårig pojke dog i bilen...

... antagligen av överhettning efter att pappan glömt kvar honom där istället för att lämna honom på dagis.
 
Detta är så hemskt, så fullständigt gastkramande att det nästan inte går att tänka tanken fullt ut. Vi hör ju om plågor och eländen hela tiden både bland barn o vuxna, katastrofer, kidnappningar, olyckor. Jag vet inte varför just den här händelsen griper tag. 
 
Kanske för att det kunde ha varit vem som helst av oss i stress, press o tankspriddhet - eller det kunde det kanske inte. Omständigheterna runt omkring är ännu inte klarlagda, dödsorsak inte fastställd och pappan befinner sig tydligen i vård efter chocken.

Agenda

Ikväll kaffegäster, lördag ska vi till goda vänner o inviga ett uterum som gubben byggt. På söndag dop  av en söt liten släkting. Sen är den här helgen över. 

Stenhimlen

Stenhimlen är alltså en roman av Karin Brunk Holmqvist. Och den spinner på samma tema som hennes andra böcker, de udda annorlunda människorna,  som blivit kvar i ett otidsenligt levnadssätt, men som vill ändra sina liv o som också lyckas på något sätt. 
 
Jag minns att när jag läst den senaste romanen av den här författarinnan, så bestämde jag mig för att inte läsa någon mer, för böckerna började upprepa sig, karaktärerna blev allt mer trista karikatyrer istället för levande trovärdiga människor. 
 
Men den här boken var bra. Beror kanske på att den egentligen skrevs redan 1999 o nu getts ut igen på nytt förlag. 

Star Wars på DICE!

Skräll! Disney, som numera äger Star Wars -rättigheterna, vill att DICE i Stockholm gör Star Wars -spel. Läste just nu på sonens FB, han jobbar ju på DICE.

Förstatliga skolan!

 Allt oftare krävs att staten tar tillbaka ansvaret för skolan. Och det är rimligt. Det är ju ändå staten som lagstiftar om skolans kvalitet, som genom läroplaner, kursplaner  o nationella prov talar om i detalj vad eleverna ska kunna. Dessutom reglerar man en stor del av lärarnas arbetsinnehåll uppifrån numera. Då är det inte mer än rätt att staten också betalar fullt ut vad det kostar och tar ansvar. Med staten som arbetsgivare skulle det kanske gå att få till rimliga löner också. Rikspolitikerna har ju talat sig varma för en höjning av lärarlönerna o då kan man som arbetsgivare ordna till det istället för att sitta i Stockholm och klaga över snåla kommuner.

Lite sommarkänsla ...

 ... blev det idag. Vi hoppades  att kunna sitta ute en stund, men vinden var ändå väldigt kall, trots att termometern visade plus 15 grader i skuggan. Så vi kurade inne i stugvärmen o pratade bort en stund med Axel frampå kvällen, när dagens målningsjobb till slut var klart.

Mareks vin

Den här flaskan har stått  lager sedan förra sommaren. Den var en gåva från Marek o hans fru. Marek jobbar med vin och det kräver respekt för hans val.  På flaskans etikett skrev jag då nåt som det tagit möda att tyda. Men till slut lyckades jag. Det står till pepparrotskött. Alltså gjorde jag pepparrotskött  på älg och visst passade vinet. Tack Marek, ett gott val! Det var smakrikt med inslag av frukt o blommor, perfekt att balansera den kraftiga kryddiga maträtten. Sen är kokt kött himla bra mat. Det blir en middag med kött o potatis, sen en god soppa på buljongen och till sist pytt i panna på köttresterna. Vi gör det alldeles för sällan bara.

Helvit gräsand!

Det såg vi en igår kväll när vi skjutsade hem Bosse i Leverhögen. Det var ett par i den lilla pölen strax innan man kommer ut ur skogen  på Leverhögsvägen, Mopusse.En av fåglarna var alltså helt kritvit, Roland tror att det var honan.
(Det går tydligen inte att kommentera under det här inlägget, men det går i det föregående)
 
Enligt Henrik i Lakevikens kommentar här under så har den helvita gräsanden varit i krokarna 4 år, men tydligen inte lyckats bilda par med någon utan fått vara en tredje som hänger på andra par. Intressant att se utvecklingen av detta! Kanske ratas som partner pga det avvikande utseendet.  Tack för upplysningen Henrik.

Nordmarkens Stövargille. ...

... hade årsmöte med maffig middag igår lördag och vi var där. Det bildades 1986, som det första i Värmland o andra i hela Sverige. Stövargillets medlemmar är intresserade av de olika stövarraserna o oftast jägare som äger en stövare. Jakten går då  på hare och räv med drivande hund. Medlemstalet i Årjäng är så där 30 - 50 tror jag. Man vill ha ett lokalt forum för att uppmuntra till att ställa upp i jaktprov o få fram hundar som inte jagar rådjur, för det är inte tillåtet. Årsmötet hölls som vanligt i munter stämning i Lians bygdegård o Karins mat var jättegod. Tog en bild  det fina prisbordet men det funkar inte att lägga ut den.

Uthus uppdatering

Det tickar på med uthuset. Golvet ligger där i buntar, sista justeringarna i bastun, sen är insidan nästan klar. Jag sk måla elementet som väggen också, mullvad. Har köpt elementfärg.
 

Baldurbraga ...

... ska hon säkert inte heta, men här på bloggen får det bli arbetsnamnet så länge. Alltså det har blivit ett litet stoföl här på Prästgården. Ägare är ¨svåger Gunnar och han (o Lillemor) var med när det hände i går kväll vid 10-tiden. Lilla fölet har redan varit ute i hagen en sväng idag med sin mamma och hon var jättesnäll att leda ut o in. Den som vill se det får gå in på Ann-Charlottes facebook. Mamman till fölet är alltså  Gunnars Lillbraga och fadren heter Baldur nånting. Gunnar vill gärna ha in namnförslag på den nyfödda.  
 
Med på bilderna är förstås Gunnar och Ann-Charlotte. Tänk att nyfödda fölungar är så försigkomna redan första dagen. Söt är hon. Ska bli roligt att följa hennes uppväxt här på Prästgården. Kanske blir hon lika söt som min favvohäst Moe Braga. Henne har jag visat bilder på lite nu och då här på bloggen, för hon var speciell från början. Fast jag är ju rädd för hästar. De är farliga i bägge ändar som en god vän brukade säga.Jag kollar helst på avstånd.

Stövargillet i Nordmarken. ...

... blir det nåt om imorgon och förhoppningsvis kommer jag att kunna få en bra uppkoppling så jag kan skriva om o svara  kommentarer till demokratiinlägget..

Världens vinter

Nu  har jag läst färdigt den här tegelstenen på 850 sidor, en släktkrönika, en spännande bladvändare trots sin storlek. Follett har lite samma ansats som Guillou, att skriva historiska romaner som involverar historiska fakta. Men Follett lyckas bättre. Och framför allt så slipper man alla politiska pekpinnar i Folletts böcker. Jan G. frossar i sina favvoteman; Islam och muslimer är alltid bra och England / engelsmän / Israel  är alltid dåliga.
 
 
Den här bokens handling är förlagd till tiden för andra världskriget och huvudpersonerna är placerade så att de finns med i händelsernas centrum, i de viktig politiska besluten.
 
 
Men berättelsen är framför allt en släkthistoria som griper tag och engagerar, de människor som beskrivs känns som verkliga, av kött o blod
Boken rekommenderas!
 

Ringduva - absolut!

Jo, visst är det ringduva, inte skogsduva! Helt rätt PI! Jag ska ändra i mitt inlägg om fågellivet runt Liane.

Bill sover

Flera dagar sedan Bill var med .Det här är favvosovställningen nu.

Vägen...

 
...från E 18 tillDalslandsgränsen ska rustas upp för 8 miljoner nu. Ojämnheter ska reduceras o ny beläggning ska det bli. Himla bra tycker vi som är beroende av att åka på den varje dag. 
 

Tornfalken ...

... såg vi häromdagen igen uppe i  gavelspetsen  på ladugården, vid det gamla duvslaget. Han verkar alltså ha hittat hit igen. Tofsviporna är kvar, staren såg jag första gången idag, fast han har förstås varit här länge, tranorna spatserar oförtrutet nere på åkrarna, ringduvorna kuttrar runt huset o de är rätt många, väntar väl på sådd. Sångsvanarna verkar ha dragit vidare, men tyvärr inte kanadagässen. Just nu syns de inte här men de kommer väl snart fram i flock om 60 stycken när ungarna är kläckta och förorenar överallt vid badplatser och båtbryggor. Det ser ut som om en massa hundar varit framme, isch! 
 
Förresten så kommer jag att jobba idag fredag. G kan inte vikariera, så jag får vikariera för mig själv ;-)

Stjärnanalytiker Martin Nilsson i Leverhögen ...

... har rekryterats till Nordea den 18e mars. Ungefär så står det på nätet  när man googlar på hans namn o Nordea. Nja, inte det där om Leverhögen förstås men jag lägger till det här i blogginlägget så att alla i bygden ska veta vem jag skriver om. Vi är ju stolta över Martin förstås, att han som kom från lilla Sillerud kunde bli så framgångsrik och duktig på sitt område, börsanalys telecomaktier, och det  av egen kraft. Martin är lite äldre än våra barn, pappa Bosse o Roland har hundarna ihop och vi har därmed följt Martin sen han var liten. 
Den där regnbågen som visade sig på Martin o Miras bröllop kanske betydde lycka o framgång!
Grattis till jobbet  som startar första augusti och så till  huset i Bromma förstås!
 
Och så du Julia som skrev en kommentar under inlägget om demokrati, jag skrev ett svar på den kommentaren i minst en halvtimme, men sen bara det försvann med min dåliga uppkoppling, Jag återkommer imorgon o publicerar både  din kommentar o nytt svar.

Spegelblank

Efter så många dagar av intensiv blåst så var det fint att få vakna till en spegelblank sjö. Fast sen blåste det ju opp förstås

Tack Maria!

Fint blev det vid postlådorna till Valborg. Vi har inte ens hunnit tänka på dem.

Firat med arbete ...

...har vi gjort, Arbetets dag, första maj, o Valborg. Det har varit städ, tvätt och lite av varje. Vi har båda varit alltför skröpliga för att syssla med nöjen! Missade exempelvis körsången på hembygdsgården. Det sved!  Jag hade  gärna hört årets vårtalare Ingrid Fredriksson, hon fick beröm efteråt. Och traditionellt besök hos A o A fick vi tacka nej till. Även om orken inte räcker till att festa så är det ingen hit att bara ligga still och känna efter hur influensan o snuvan rasar i kroppen. Lite arbete funkar.  Nu kan det bara bli bättre.

Demokrati

Det är så självklart för oss att leva i en demokrati, med ett demokratiskt styrelseskick!  att vi oftast inte ägnar en tanke åt vad ordet betyder.
 
Ordet betyder ordagrant folkstyre o kommer från grekiskan där man först hittade på att många skulle få vara med och bestämma genom omröstningar. Nu tycker vi kanske inte att grekernas och romarnas folkstyre var så mycket att hurra för. det var bara fria män som hade rösträtt. Men det har ju utvecklats genom åren. 
 
Folkstyre sker alltså hos oss inte  genom regelmässiga stormöten eller täta folkomröstningar. Vi har  ett system där vi på kommunal nivå röstar  på politiska partier. De har förhoppningsvis presenterat vad de vill åstadkomma i en programförklaring och eventuellt på  namnlistor visat vilka personer som man vill se som det egna partiets  företrädare. Utifrån rösterna i valet  så tilldelas partiet  ett antal platser i högsta beslutande församling, kommunfullmäktige.
 
Sen beslutar partiet i demokratisk ordning vem / vilka som man vill se i olika nämnder och styrelser, om vi nu rör oss på kommunal nivå.  De personer som partierna föreslår ska sedan godkännas genom beslut av majoriteten i den demokratiska församlingen. Och detta gäller tills det är dags för nästa val. I korta ordalag är detta en enkel förklaring av hur demokrati är uppbyggd i vårt land. 
 
Demokrati är också att det är tillåtet att debattera öppet utan hot och trakasserier. Demokrati innebär också att de som är valda till de demokratiska församlingarna ska få verka i dem utan att bli hotade eller trakasserade. Det är också demokrati. De personerna sitter inte på eget mandat utan är valda, har fått ett förtroende att vara en del av belutsprocessen mellan två mandatperioder. 
 
Den demokratiska  beslutsprocessen under pågående mandatperiod bygger även den på majoritetsbeslut. Det innebär att ett förslag som får mer än hälften av rösterna har vunnit och är det som gäller.  Sen kan en minoritet uppleva sig överkörd, arg, upprörd, tillintetgjord osv. Men detta är demokratins spelregler. Det kan ibland upplevas som tufft men vi har inget bättre system för att styra vårt samhälle i stort eller smått. 
 
Julia: Du har kommenterat under det här inlägget men det är riktigt tjurigt för mig att få till ett svar. Först skrev jag ett långt o genomtänkt svar som bara försvann när jag skulle publicera därför att uppkopplingen försvann. Nu när jag skulle sätta mig vid en riktig dator o svara så försvann din kommentar från mitt bloggbord där jag kan jobba. Alltså skriver jag ett svar här istället i inlägget:
 
Som ett förtydligande så  hade både Centern o Allianspartierna  i Årjäng i sina programförklaringar inför nuvarande mandatperiod med uttryck om att ta ansvar för den kommunala ekonomin och att bevara bygdeskolorna så länge elevunderlaget medger det. Man har alltså inte utfärdat löften om att behålla alla småskolor under alla omständigheter. Svårt att hävda brutna vallöften då. Och så kan man ifrågasätta om den s.k. Nya Alliansen tar det gemensamma ansvar för den kommunala ekonomin som man lovat i valprogram genom att inte förespråka en budget som går ihop annat än om man lämna springnota till kommande generationer.
 
 
Jessica; Du har i din kommentar med en svepande anklagelse som jag inte vill ge utrymme på bloggen därför väljer jag att svara dig här istället för att publicera det du skrivit. Du har två saker som du anser är odemokratiska i hanteringen av beslut runt skolnedläggningarna. Det ena vill jag alltså inte ta upp och det andra handlar om att man bör invänta folkomröstningen innan beslut. Jag vet inte men jag antar att majoriteten har försökt få fram ett beslut i god tid före höstterminsstarten så att verksamheterna kan planera bra. Sen utnyttjade en minoritet möjligheten till återremiss av ärendet så nu blir beslutet förskjutet. Hur långt fram i tid vet jag inte och antagligen ingen annan heller. Så det kanske blir som du vill, beslut efter folkomröstningen.
 
 
 

Blir det varmt eller kallt???

Det är inte lätt att hänga med i klimatprofetiorna. Ena stunden går vi mot global uppvärmning med växthuseffekter och dy. I nästa ögonblick så har solen blivit lite loj och vi går mot en ny köldperiod liknande den mellan 1650 och 1850.  Om vi har en himla tur så kanske de här två fenomenen tar ut varandra och allt fortsätter att vara som förut!
http://www.expressen.se/nyheter/jorden-kan-vara-pa-vag-mot-ny-koldchock/ 

Uthus

 
 
 
Det tickar på med uthuset.  Nåt nytt varje dag
 
Längst upp är regnskogstapeten, man kan dimma strålkastarna på den.
Nedanför den kommer läslampan på väggen, den passade jättebra där mot mullvadsfärgen, köpt i Årjäng hos Maria.
Nedanför den bastun med översta laven. Där ska bli ryggstöd utanpå raden av ledlampor och träkudde så man kan ligga. Kudden är nog tänkt lös tror jag. Bastun är liksom gubbens grej, jag är inte så kunnig.
 
Nedanför den syns det hela utifrån, spottar i taket, ställningarna ska bort. Det är inte så mycket spottar, räcker med några
 
Längst ner är modrens lampor som fick vara med, passade bra här mot mullvadsväggen, "guld" och "kristall". En liten kitschblinkning.

Robins bubbel

m
Jätteläcker bubbel, som vi fick av barnen när de var här, Robin hade köpt. Han är nog expert!
Ville bara visa o rekommendera!