Okozukai...

... är nåt som finns i Japan. Jag fick en artikel om Okozukai  länkad från yngste sonen som är gift med en japansk tjej. När det gäller familjeekonomi så finns en stor skillnad mellan Västvärlden o Japan. Här har det ju traditionellt varit så att mannen  haft hand om familjens ekonomi och bestämt om pengarna.  I Japan är det sedan århundraden vanligast att det är kvinnans uppgift  oavsett vem som tjänar pengarna och det är fortfarande så i 50 % av hemmen, medan man delar uppgiften i 30 % och mannen har ansvaret i 20 %. Kvinnan får direkt all lön, ger sedan mannen fickpengar och de kallas Okozukai. När män träffas  är det ett vanligt samtalsämne hur hög deras Okozukai är. Tidningar redovisar kontinuerligt hur stor genomsnittlig Okozukai är, just nu 396 US-dollar (antar att man menar per månad).
 
De här fickpengarna ska räcka till uteätande, mobiltelefon, kläder, frisör, nöjen, film osv.  Kvinnorna tar själva också ut fickpengar men inte lika mycket. Japanska familjer har ofta ett stort sparande, antagligen bl.a. med tanke på framtida pensíon.
http://kotaku.com/the-world-of-japanese-husband-salaries-506417591

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Det är ju precis så ekonomin fungerar i det här huset!? :-) Men det beror inte på några japanska influenser, utan på att det rätt och slätt har visat sej fungera bäst så! (Alltså att mannen jobbar ihop större delen av vår inkomst och att jag sköter större delen av vår gemensamma ekonomi).

Dock kan jag nog inte skryta om att min man får någon större summa Okozukai att röra sej med per månad, men å andra sidan har han ett eget mastercard! ;-)


Svar: Ha ha... några egna mastercard har inte japanska män, möjligtvis generösa arbetsgivare som står för nöjeskostnader för sina anställda. Var o en blir salig på sin fason, roligt att vi är olika och man kan konstatera att genusmönster är inlärda, inte genetiska.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback