Demokrati
Jag håller med dig - det är så det bör fungera. Därför blir jag lite bekymrad när man ofta vill ta till folkomröstningar för att besluta i olika frågor. Erfarenheten visar att att det oftast är finns en benägenhet att vara negativa till för svåra men nödvändiga beslut. Ett exempel här nere är att man förmodligen kommer att hålla en kommunal folkomröstning om den s k V'ästlänken . Man ska alltså rösta om ett helt paket där trängselskatter ingar som en del av finansieringen. Betalstationerna är redan uppsatta och skatten har börjat tas ut. Vägar och broar har börrjat byggas. Hur ska detta finansieras om det blir ett nej?
Instämmer!
Högertrafikomläggningen 1967 föregicks väl vad jag minns av en folkomröstning där de styrande sedan bortsåg från omröstningsresultatet. Så varför då ha omröstningar? Det borde väl räcka med en opinionsundersökning om man är nyfiken på vad folk tycker.
Håller med om att den parlamentariska modellen är oöverträffad. Besluten och kompromissandet överlåter jag helst till heltidspolitiker.
Ja men det hela grundar sig på att man i sitt val valprogram talar om för väljarna vad man vill arbeta med under mandatperioden så att väljarna vet att partiet arbetar för de frågor som väljarna tycker är viktiga. Det hela faller när man mitt i en mandatperiod går ifrån sina vallöften. Det faller än mer när man dessutom övergår helt till motsatt sida. Mvh/ Julia
Vi tar allt för givet och engagerar oss inte i någonting. En dag kanske vi vaknar och andra krafter har tagit över, för att ingen orkade bry sig.
Om den dagen kommer när vi förlorar våra demokratiska rättigheter och skyldigheter, kan det vara för sent!
Man saknar inte kon förrän båset är tomt!!!
Du har rätt Inga, det är så demokrati borde gå till men det Centern håller på med idag kan inte kallas för det! De driver inte den politik de blev satta på att driva. Till valet 2010 stod det klart och tydligt i valmanifestet att man så länge elevunderlaget räckte till skulle ha kvar bygdeskolorna och kommunen skulle ha två högstadium! Hur elevunderlaget skulle komma att se ut borde man redan 2010 ha vetat så det kan inte ha kommit som en överraskning ett par år senare!
Jag är en av dem som i valet 2010 röstade på Centern, inte Socialdemokraterna för att föra min talan de närmaste 4 åren och känner mig grymt sviken av bla Katarina. OM jag hade velat ha tex ett högstadium i kommunen så hade jag röstat på Socialdemokraterna istället!
Hej igen Inga!
Glömde skriva med mitt namn i min kommentar angående demokrati, du får gärna lägga med det längst ner då jag står för mina åsikter och inte hade tänkt att göra inläget anonymt som det nu blev!
mvh Jessica Danielsson
"Sen kan en minoritet uppleva sig överkörd, arg, upprörd, tillintetgjord osv. Men detta är demokratins spelregler."
Så då det gäller rovdjurpolitiken är det bara att acceptera då?
Hej igen. När det gäller personliga påhopp och trakasserier så har du fel i att föräldragruppen är tysta. När någon sådant kommer upp på FB eller bloggen så tas det omedelbart bort, vi har diskuterat vårt förhållningssätt på våra möten och jag själv har även diskuterat det med Lisbeth Karlsson. Sen kan inte vi ta ansvar för alla uttalanden. Jag tycker det är märkligt hur du kan vara så säker på att vi inte arbetar med problemen som uppstår när folk känner sig svikna, försök ta reda på fakta först!
Det är just det svikande elevunderlaget som centerpartiet borde ha sett innan de gick till val 2010. Om trenden har varit likadan i många år så kan det ju inte komma som någon överraskning. Isåfall var ju vallöftet dödsdömt redan innan valet. Sen vill jag bara påpeka att utav de siffror på antalet födda barn som vi har fått utav May Bjerklund så sjunker inte elevantalet drastiskt i bygdeskolorna, om något så är det en svag kurva uppåt. slutligen vill jag understryka att vi inte är en bygdeskolebevarargrupp utan en föräldragrupp med medlemmar från samtliga skolor i kommunen! Vi arbetar för att utveckla skolan så att alla barn kan få en bra och lärorik skolgång! Vi arbetar för att besluten ska tas i rätt ordning och att allt ska vara utrett innan beslut tas!
Kommunikation och debatt är avgörande för att demokratin ska kunna fungera. Man måste också kunna bli besviken och visa sitt missnöje mot politiker som man röstat på tidigare om de agerar på ett sätt som man inte har förväntat sig. Jag kan omöjligt förstå vad som skulle vara odemokratiskt i det.
Demokratins innebörd måste ständigt omformuleras för att den ska hållas frisk. Personligen tycker jag att det är ett begrepp som missbrukas något alldeles oerhört av politiker generellt. "Det är den demokratiska processen" + förnumstig min = slutdiskuterat!
Jag tycker att det är högst olämpligt att formulera sig i termer av "cancersvulst" när man formulerar sig kring en politiker som man är besviken på. Det är oacceptabelt. Det finns mer acceptabla sätt att visa sitt missnöje på och det är nog de flesta av oss överens om.
Men det finns många, många som under den här resans gång har börjat intressera sig för samhällsbygge och politiska frågor. Relativt unga människor dessutom! Vore inte det något att ta vara på och lyfta fram? Är det inte något att vara glad över? Det är väl en förutsättning för demokrati även i framtiden?
Politikernas arbete stoppas upp och allting går långsammare. Det är frustrerande - visst! MEN, det är pluralism och "en del av den demokratiska processen" + förnumstig min = slutdiskuterat;-)
Vi skrivs igen! /Caroline
Hej igen Inga!
Hur ¨långt anser du att icke aktiva politiker får gå i sin vilja att påverka; ska engagemanget stanna vid att rösta vid de allmänna valen?
/Caroline
Vanligt fôlk!
/Caroline
Förtydligar:
Alla de som inte är partianslutna, alla de som inte har något politiskt uppdrag.
/Caroline