Klässbols linneväveri utanför Arvika.

Där gjorde vi ett besök under kulturturen till Arvika i fredags. Det är nog ett av Värmlands mest besökta turistmål. Vackra utställningar av deras rikhaltiga produktion av linnevävnader och så försäljning lite billigare av sånt som blivit fel på. Man kan fynda.
 
Ovan var den snyggaste duken just nu och under klassikern Nobelduken. Det är alltså Klässbol som väver linnedukar och servetter till Nobelfesten. Servetterna stjäls med av deltagare varje år som souvenirer så det måste man hela tiden göra nya. Förr så fållades de för hand, vet inte om det är så nu.
 
Jag träffade en gammal bekant, Yvonne, som några av oss skulle kalla "tecken-Yvonne" eftersom hon är teckenspråkslärare. Hon är kanske mer bekant i bygden  som mormor till 4 gossar här i närheten. Yvonne brukar vara här på linneväveriet en gång i veckan och väva på de två handvävstolarna. De måste användas ibland för att inte ta skada. Hon väver förmiddagen på den ena vävstolen och eftermiddagen på den andra vävstolen. Det blir så där 4 cm vävt varje gång på varje duk. Dukarna kräver ungefär  35 - 40 inslag per cm!! Det kan man hacka i sig och fundera över vad ett rimligt pris blir för ett par meter av den väven! Den  understa väven har mönster av blommor o kalla Kinnekullefloran, komponerades 1963.

Kommentarer
Postat av: Hannele på Hisingen

Nobelduk kanske man skulle ha hemma...

Svar: Nobelduken är mycket vacker, rekommenderas! Och den kommer garanterat att finnas kvar i många år.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Jodå - det har vi besökt. Du som reser till Stockholm då kanske besökt Almgrens sidenväveri på Söder? Norra Europas enda där man fortfarande väver på 140 år gamla maskiner.

2013-05-19 @ 23:02:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback