Kultur-tur till Arvika!

Det kan det bli idag. Kanske nåt smarrigt att äta på Olssons brygga eller matstället bredvid om heter Barboard eller nåt sånt? Ett besök på Rackstad kanske? Klässbol linneväveri?  Kanske fika på Esters kafé?  Vädret är i alla fall fantastiskt, sommarvarmt och soligt. Det gäller att passa på. Och ikväll blir det vit sparris hos goda vänner direkt från sparrisområdet i norra Tyskland! Bättre än så här blir det inte!
 
Uppdaterat 18.45
Vilken dag! Sitter nu på altanen med en iskall svag Schpritzer (Spritzer?) gjord på Kallfelz Rivaner 2011. Det är 22 grader i skuggan och i huvudet flyger fortfarande den fina upplevelsen från besöket på Rackstadmuseet. Återkommer till det senare! Och om en liten stund ska vi bänka oss hos goda vänner med nyskördad vit sparris, bästa skinkan och hollandaisen, allt enligt nytt recept tror jag.  Ska bara byta om från stads-stassen till laid-back-outfit och packa ner gå-bortspresenten; slisk från Esters kafé.
 
Uppdaterat 00:15
Detta är utan tvekan årets kulinariska höjdpunkt: Första sparrisätningen! Tillbehör är god skinka, hollandaisesås och kokt potatis. Detta är såååååå läckert, så man sitter nästan tyst och andäktig när man äter! Vi serverades både kokt och stekt sparris och jag kan inte bestämma mig för vilket som är bäst. Kanske är båda bäst! Tillsammans.
 
Sparrissäsongen i norra Tyskland är flera veckor försenad. Man kunde börja skörda på allvar sista veckan i april. Sen finns det en gräns när man måste sluta skörda så att man inte ska inkräkta på nästa års skörd, någonstans i juni. Så bönderna är illa ute, de borde redan ha tjänat mycket pengar på sin skörd men det blir en kort och torftig säsong i år. Tacksamma är vi  i alla fall att våra goda vänner kom ihåg sparrisen, vi glömde be dem ta med.
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Vit sparris är klart överlägsen den gröna. Dock är det inget fel på den gröna - gjorde en sparrispaj med pajdeg, lök. getost och äggstanning nyligen till vegetarika vänner. Icke-vegetarianer kan lägga till strimlad bacon. Mums!

Här i Sydsverige har man speciella "sparrisveckor" så här års. Hela menyer med grillad, kokt, omelett, soppa och tusen andra rätter.

Svar: Låter smarrigt!
Inga Magnusson

2013-05-17 @ 23:01:36
Postat av: Marie

Det ser onekligen fantastiskt gott ut. Riktig sommarmat in mitt tycke. Det var verkligen en fantastisk dag igår. VI hade liksom ni en riktigt varm sommarkväll. Tyvärr vakande jag upp idag till en gråmulen och lätt blåsig dag, vilket är lite synd då vi ska fira min kära mor idag. Det hade varit något mer praktiskt om solen hade förärat oss sin närvaro även idag.

Svar: Ni får säkert en fin dag ändå tillsammans med din mamma, familj och släktingar! Det kan ändra sig framöver dagen också om ni har tur. Ha det gott över pingsthelgen!
Inga Magnusson

Postat av: tant Hannele

Sparris är mums!

2013-05-18 @ 10:59:43
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Hannele

Svartrot är också gott.

2013-05-18 @ 11:00:43
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Lennart Carlstedt

Vi har haft turen att hitta vit sparris i en affär här. Brukar inte finnas - det är bara den gröna som gäller tycks det...

Svar: Verkar som om COOP har haft en drive med vit sparris.
Inga Magnusson

2013-05-18 @ 23:13:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback