Genusaspekt ...

... finns det på trakasserier mot politiker. De förekommer på nätet, i form av allt från nedsättande kommentarer till hot om våld, men också som mail, sms osv
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/birgitta-ohlsson-hoten-mot-riksdagens-kvinnor-ar-oerhort-allvarliga_8163030.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/skydda-demokratin
 
Det är oftast kvinnor som utsätts och arga män som utsätter. Läget börjar nu enligt minstern bli så allvarligt att det är ett hot mot demokratin, politiskt aktiva kvinnor undviker tydligen nätfora som FB, bloggar och annat för att slippa undan, vilket är en begränsning i det politiska agerandet. Det har också blivit en tillvänjning, dvs man tar emot, polisanmäler inte och låter trakasserierna bli en del av vardagen.  Eventuellt behövs en lagstiftning för att skydda dem som arbetar aktivt i demokratiska institutioner.
 
Politisk kamp ska ju naturligtvis föras i sak och inte i form av personangrepp.  
 
"En cancersvulst som borde elimineras" blev nyligen en kvinnlig politiker i Årjäng kallad av en man på nätet i kölvattnet på beslut om nedläggning av de minsta bygdeskolorna. Det FB-inlägget är ett exempel på  politisk kamp som urartat i  trakasserier mot person istället för att driva en debatt i sak. Föräldragruppen säger sig aktivt bekämpa detta och det är bra.  Jag ´hoppas att övriga bygdeskolebevarande-förkämpar på västkanten i kommunen också tar tydligt avstånd. För trakasseriers mekanismer handlar inte enbart om att någon utsätter och någon annan blir utsatt, utan lika mycket om att några finns runt omkring med en godkännande tystnad. Det är den tystnaden som hela tiden ger näring åt personförföljelsen, samma fenomen på skolgården som bland vuxna.
 

Kommentarer
Postat av: Marie

Ja, man kan undra vad det är som händer. Det är tydligt att vi inte kommit så långt i jämställdheten. En kvinna som börjar skaffa sig en position eller helt enkelt bara syns väcker tydligen starka känslor. Intressant är också att nätet har så stor slagkraft i vårt eget samhälle. Ska bli mycket intressant att få följa hur framtiden påverkas av nätet och vad det får för konsekvenser både på individ och samhällsnivå. Jag talar nu om både relationer och strukturer. Jag har mina egna farhågor nämligen.... ;-)

Svar: Ja och det märkliga är att detta med nättrakasserier tycks vara ett svenskt fenomen. Vi måste ju på något sätt lära oss att hantera det vettigt i vardagen. Vi vill tro att det är ett ungdomsfenomen, men problemet är minst lika allvarligt bland vuxna. Kanske till o med så att ungdomar genom skolans försorg har en större medvetenhet och kunskap om effekten av nätpåhopp.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Tror nog att det är en global företeelse.

Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.

Citat från Martin Luther King

Svar: Nja det verkar som om just Sverige är mer drabbat av detta än andra länder, men i viss mån finns det säkert överallt. Visste inte att redan Luther redan hade koll på det som vi med stor möda forskat oss till nu på 2000-talet. ;-)
Inga Magnusson

2013-05-12 @ 22:39:05
Postat av: Lennart Carlstedt

Ser att Europarådet startat en kampanj No Hate Speech Movement mot näthat. Skall bl a utbilda ungdomar i Strsbourg och Budapest. Så det är nog utbrett i Europa.

Och -nej, det var inte Martin Luther - utan Martin Luther King..

2013-05-13 @ 22:33:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback