15 minuters längre skolväg ...

...enkel väg, får eleverna i Bön, Östervallskog om man lägger ner den skolan.  Det är  tiden det tar att transportera sig i laglig hastighet från bygdeskolan i Bön  till Töcksfors skola. Detta gäller de elever som bor vid skolan och längre bort. (Det tar en kvart extra att ta sig från Bön till Töcksfors, sen kan elever naturligtvis bo en bit från Bön  och behöva transport dit, men det gäller ju oavsett om de går i Bön eller i Töcksfors)  Elever som bor mellan Bön och Töcksfors får rimligen kortare väg. Det är inga Norrlandsavstånd direkt och troligen överkomligt för de flesta. Jag tror att Böns skola nu har runt 20 elever fördelade på sex eller sju åldersgrupper. Det är svårt att vara uppdaterad på exakt antal och jag är osäker på om förskoleklassen räknas in / har några elever.
 
Vid en nedläggning får barnen komma till en skola med ett betydligt fler kompisar i nära  ålder. Det ger större  möjligheter till att leka och ha roligt på raster och föräldrar kan spara in ett antal dryga resor på fritiden för att komma till kompisar. Jag minns att vi körde som skållade råttor när våra barn var små. De gick på en liten bygdeskola och suktade ständigt efter aktiviteter med jämnåriga. Om de hade fått leka av sig på  en större skola  så hade det alldeles säkert gått att minska ner på de resorna.
 
På sikt får eleverna på en större skola också bättre  möjligheter att få behöriga lärare i skolans ämnen och det i sig är en kvalitetssäkring, kanske värd olägenheten med en kvarts extra skolväg. Det är oklokt att bevara skolor som är så små att man  inte kommer att kunna erbjuda barnen behöriga lärare.
 
Samtidigt kan jag förstå att det är en sorg att bygden inte kan ha kvar sin skola. Den betyder naturligtvis mycket för dem som bor där.  Det sorgligaste är ju ändå att det inte finns befolkningsunderlag för att behålla en skolor med nya och fina lokaler, att det inte räckte med fina skolor för att attrahera många inflyttande barnfamiljer.  Det var ju förhoppningen.
 
Uppdaterat: I Sunne har en folkomröstning "skyddat" vissa skolor från nedläggning. För att rädda ekonomin så tvingas man nu besluta att lägga ner två  skolor ändåt. En skola med 50 elever och en med 150 elever tror jag det var..
http://nwt.se/sunne/article1311799.ece
 
Uppdaterat igen: Jag har fått ett antal kommentarer som försöker beskriva elevers skolväg o skolbilarnas framfart  i Östervallskog. Jag har inte tänkt reda ut  det. Mitt blogginlägg var avsett att ge lite proportion till de beskrivningar av hur lång och gruvlig skolvägen kommer att bli vid en nedläggning av Böns skola. Ja, den blir längre.  I alla ´år antar jag att eleverna har kommit till skolan i Bön en viss tid, eller kommit tidigare med skjuts och fått vänta in en viss tid när skolan börjar. Om man denna vissa tid istället  samlar in alla elever och kör dem till skólan i  Töcksfors så blir skolvägen en kvart längre för alla.  Då får man en realistisk uppfattning om avståndet mellan Bön o Töcksfors om man inte vet hur det ser ut. Det är inte så himla långt. Att illustrera det  var min avsikt med blogginlägget, inte att försöka kartlägga skolskjutsverksamheten i den kommundelen och framför allt inte ett år i förväg. Jag har inte påstått att skolvägen för alla ska bli en kvart vilket någon hävdade. Jag skrev mycket tydligt  15 minuter längre.

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Ja, nog är det tokigt. I Varberg skulle vissa skolbarn få 11/2 timmes längre rswväg när man lägger ner en liten skola och dåkan man kanske förstå upprördheten. Men 15 mintuer...

2013-05-21 @ 23:48:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback