Lergryta! RÖMERTOPF!

Mmmmm nu har jag köpt lergryta. Alla jag pratar med om lergryta säger att de köpt sin för länge sedan och att den sedan blivit stående oanvänd. Undrar om det blir så här också? En av de där onödiga prylarna som bara tar plats? Omodern?  I så fall är det smällar man får ta, den kostade bara 299 SEK - överraskande billigt. Den är i alla fall   vacker med sina dekorationer i relief. Det står "Römertopf" på ovansidan. Det verkar tyskt." Römer" kan stå för "Romare" och "Topf" betyder "gryta". Men jag vet inte hur det hänger ihop riktigt. Kanske någon vet? Kanske helt enkelt namnet på ett fabrikat?

Kommentarer
Postat av: Veiken

Lergrytor är kraftigt underskattade. Jag har haft en i många år och äranvändningsperiodare. Grattis till ett bra köp! Du får jättegod mat! ;)

Postat av: Lennart Carlstedt

Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta, därav namnet. Det är ett mycket gammalt sätt att laga mat.


På 1970-talet blev Römertopf populär i Tyskland och kom även hit. Fördelen är ju att alla aromer och smakämnen stängs inne under tillagningen. Och sen är det ju enkelt att laga också. Man kan även baka bröd i den men det har jag inte provat. Fick lust att använda den igen när jag läste din blogg!

2013-05-25 @ 23:23:41
Postat av: harnäsgubbe

Römertopf är en varunamn, Bolaget sitter i Ransbach/Westerwald -Tyskland

http://www.roemertopf.de/english/home_schweden.htm

bifogad sida är på svenska
Diether

Svar: Tack för upplysning, då förstår jag!
Inga Magnusson

2013-05-26 @ 00:40:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback