Rediga ...

... är vi i Sverige. Ibland nästan i överkant. Och kanske lite lättlurade, något naiva, som vi brukar framställas av amerikaner.
 
Vi jobbar i särklass längst i Europa innan vi går i pension; 40 år mot genomsnitt 34 år. Länder som Italien har 30 års arbetsliv och Grekland 32 år
.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/jobbar-lange-far-lite-i-pension_8168498.svd
 
 Sen får vi ut väldigt lite av det som avsatts till våra pensioner också. Vi utlovades länge 60 - 80 % av slutlönen, så de flesta av oss har inga stora privata pensionssparanden.  Men staten valde att mjölka pensionskassorna på kapital till statskassans löpande utgifter så det har inte blivit så mycket kvar. (Lättlurade är vi visst!) 1994 överfördes 260 miljarder av pensionspengarna till staten och det har fortsatt,  regeringarna  därefter har inte heller kunnat hålla fingrarna ur den här syltburken.
 
Så många får nog bara ut 50 - 60 % av sin gamla lön. I de sydeuropeiska länderna är det tydligen vanligt att man får mer i pension än i lön.
 
Rediga är vi och lite lättlurade kanske, för vi väljer ju de här regeringarna! Jobbar längst gör vi o minst pension får vi. Det blir till att suga på ramarna framöver.
 
Kanske dags för ett pensionärsparti, med obstinata (o möjligen gaggiga ) gamlingar! Ha ha... det skulle kunna röra om i grytan.

Kommentarer
Postat av: Lena

Jobbskatteavdrag fick vi äldre heller aldrig.

Ett nytt parti kanske blir krångligt, men jag ser fram emot att något av de etablerade partierna tar sig an pensionärernas ekonomi som en valfråga.

Klyftorna växer mest i Sverige jmf med resten av Europa, enl. dagens TT.

Svar: Ja, det parti som vågar profilera sig på de här frågorna kan få stort väljarstöd. Vi är numera många som berörs o blir snabbt allt fler. Det är väl det som är dilemmat, att vi blir många som överlever allt längre.
Inga Magnusson

2013-05-15 @ 10:02:07
Postat av: Lennart Carlstedt

Vill minnas att det finns ett pensionärsparti, SPI, men det är kanske bara i vissa kommuner? Är dock tveksam till enfrågepartier.

Och så undrar jag när vi pensionärer ska betala lika mycket (litet) som läntagarna? Jag har inte sett röken av något jobbskatteavdrag...

2013-05-15 @ 23:41:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback