Akta dig Wolodarski!

Det är inte  rumsrent och godkänd mainstream att dra fram sambandet mellan dåliga skolresultat och invandring så där tydligt som du gört! Man måste, för att vara PK, med konster och knep  mörka det som varje lärare vet;   det drar ner studieresultaten när elever inte kan hantera det svenska språket så bra (oavsett orsaken till språkbekymren!) . Sen finns det säkert också djupare orsaker till att resultaten i Stockholms skolor är så olika, dvs sämre i invandrartäta områden och bättre i invandrarglesa områden. Men vi måste börja våga diskutera detta öppet; När? Var? Hur? Hur många? Och hur ska man fördela de kostnader som uppstår på kort sikt?
 
Om vi inte kan prata om flyktingmottagningen, om förutsättningar, problem och lösningar så fattas besluten som styr den, i ett slags vakum, utan debatt i media eller politiska fora. Det blir dåliga beslut, utan förankring hos dem som berörs. De som berörs är ju både flyktingarna själva och svenskar. Vi som följt rovdjursdebatten några decennier känner igen hela scenariot. Det funkar inte fatta beslut som inte bottnar i öppen debatt och som inte har  förankring hos de berörda. Några kommer medvetet, eller omedvetet, att sabotera både överhetens  beslut och  överhetens  ambitioner. 
http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-siffran-som-sammanfattar-stockholms-problem

Kommentarer
Postat av: Anonym

Wolodarski sade frankt i fredagens morgonprogram, apropå bio, fritidsgårdar, folkets hus, teatrar mm i förorterna "att ungdommarna i Norrlands glesbygd skulle vara överlyckliga om de hade en bråkdel av det som erbjuds i förorterna".

Äntligen en man som INTE är rädd! Han är inte rasist utan realist.

Apropå att "fatta beslut som saknar öppen debatt och förankring" är vägtullarna i Gbg ett färskt exempel!!!

Svar: Ja, ska bli intressant att se hur Wolodarskis vågade öppenhet bemöts i andra media.
Inga Magnusson

2013-05-26 @ 09:32:59
Postat av: Lena

Stavade fel och glömde skriva mitt namn under kommentaren nyss. Jag skyller på fullmånen!

Svar: Ha ha...fullmånen är en bra ursäkt, dessutom mycket vacker!
Inga Magnusson

2013-05-26 @ 09:34:50
Postat av: Lennart Carlstedt

För det första: Det råder yttrandefrihet i Sverige. Du kan i princip föra fram vilka åsikter som helst.

För det andra. Dessa siffror är ingen nyhet. De visar bara den stora ojämlikhet som råder i Stockholms stad.

För det tredje: Om man räknar bort elever med utländsk bakgrund skulle betygen i skolan stiga med 0,06 meritpoäng. Detta kan jämföras med skillnaden mellan pojkar och flickor när det gäller betyg. Siffran är 22..

Här har vi ett problem: pojkarnas dåliga skolresultat. Och vilka är det som bränner bilar? Unga män. De flesta för att inte säga alla gripna tillhör kriminella gäng.Manliga gäng. Skillnaden mellan pojkars och flickors skolresultat är alarmerande och värt en debatt.

Och mest pengar till skolorna behövs alltså i förotsskolorna.


Och till sist:Uttrycket PK är jag allergisk mot. Det används enbart v rasister och SD-sympatisörer. Inget att använda i en seriös debatt.

Svar: Nja, det har varit svårt att diskutera flyktingmottagning och invandring utan att bli betraktad som främlingsfientlig och rasist
Den där siffran om elevers med utländsk bakgrund prestationer skulle jag vilja granska. Min empiri säger något annat. Bekymmer med språket, oavsett orsak, är ett problem för lärandet.

Du får tycka vad du vill om uttrycket PK, men det står för ett begrepp som är svårt att uttrycka enkelt med ett enda ord utan att använda just det. Föreslå gärna något annat ord i så fall som täcker in betydelsen! Om vi ska kunna diskutera kontroversiella företeelser så behöver vi distinkta redskap i form av bra ord. Att du reagerar på PK är ju bara ytterligare ett tecken på att det är förbjudet att prata om vissa ämnen, de platsar inte i vad som för tillfället är gångbart i medias mainstream. Och det är flyktingpolitikens stora dilemma: Den går inte att diskutera!
Inga Magnusson

2013-05-27 @ 00:00:12
Postat av: bloggare på icedaniel.se

Bra att Peter var rak på sak.

Postat av: Lennart Carlstedt

Jag tycker att flyktingpolitiken diskuteras hela tiden! Men det är ju skillnad på flyktingar och invandrare - eller hur?


Siffrorna är hämtade från sajten Ekonomistas som består av fem nationalekonomer som är intresserade av samhälle, politik och vetenskap.

Och siffran säger inte att det inte är problem när det gäller invandrare och skolresultat. Den säger bara att problemet med de dåliga resultaten i svenska skolor till mycket liten del kan skyllas på invandrarungdomar. Och ettt av de stora bekymren ä att pojkarnas resultat hela tiden blir sämre och sämre. De läser mindre, är mindre ambitipsa och klarar i mindre utsträckning gymnasiekom+etens.


Finland är ett föredöme. Där har man färre invandrare men det är också bara 2% som går i friskola...Visst, många svenska friskolor har bra resultat men genomgående är det så att friskolorna är alltför generösa med höga betyg...


Svar: Vi tycker olika
Inga Magnusson

2013-05-27 @ 22:39:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback