Folkomröstningar - hot mot demokratin!

.. Agenda, igår söndag med inslag om folkomröstningen  i Årjäng angående bygdeskolorna, missade vi eftersom vi grillade nere vid vid sjön. Men vi har kollat på inslaget idag. En statsvetare har kloka synpunkter på detta med kommunala folkomröstningar och menar att de kan utgöra ett hot mot demokratin. Det kan bli som att framföra en bil med konstant dubbelkommando. Invånarna / skattebetalarna  har alltså valt ett fullmäktige för att det ska ta hand om styret till nästa val, men  samtidigt tvingas man  genomföra dyra folkomröstningar i olika frågor, trots att folkomröstningarna enbart är rådgivande. Varje folkomröstning kostar  en halv miljon, vilket  kan både urholka ekonomin och demokratin. Vad vi förstår så finns det inom bygdeskolebevarargruppen de som vill fortsätta att köra med folkomröstningar. Åtminstone svarade man glatt
- Ja jamensan
på frågan i teveprogrammet om man kunde tänka sig att driva fram fler folkomröstningar.
http://www.svt.se/agenda/se-program/26-5-21-15?autostart=true
Och visst är det så att de flesta av oss skulle svara ja på frågan om vi vill betala mindre skatt, men samtidigt ja på frågan om vi vill ha bättre skolor och bättre äldreomsorg, osv. Fast det funkar inte, för ekvationen går inte ihop när man röstar om frågor som har budgetkonsekvenser.
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Håller med edig Inga! Då kan det bli som i Schweiz där man folkomröstar om allting. Vilket bland annat lett till att kvinnlig rösträtt infördes mycket mycket sent i det landet. Folkomröstningar har en benägenhet att gynna dem som inte vill ha någon förändring.

Och trängselskatten i Göteborg - vill du betala trängselskatt eller inte? Som man ropar i skogen. Det värst är ju att man redan påbörjat projekten. Hur mycket kostar det att plocka ner betalstationerna? Och hur mycket mer biltrafik blir det inte?...Hoppas att det blir ett ja i slutändan!!!

2013-05-27 @ 22:24:15
Postat av: Lena

I Sthlm hade man först en försöksperiod med trängselskatt. Därefter blev det folkomröstning. De flesta var nöjda med 18 betalstationer runt centrum.

I Gbg hafsade man fram 36 betalstationer. Det handlar om vägtullar, som inte påverkar någon trängsel inne i sta´n. Alla svenska bilar som trafikerar E6 måste betala liksom på de stora kringfartslederna, som byggdes för att minska trängseln. Pendelparkeringar hanns inte med, bussar och spårvagnar räckte inte till.

Undra på att människor kände sig överkörda och protesterade. Det handlar om att snabbt få in 14 miljarder till nya vägprojekt. Småbarnsföräldrar har svårt att hinna med att jobba, lämna o hämta barn och handla mat med cykel. Förseningsavgiften är som mest över 6.000%. De som bor på Hisingen längs E6 kan inte nå sina köpcentra. Ingen har frågat småföretagarna, som saknar kunder må-fr, liksom affärerna i centrum.

Sedan nästan 100 år har vi en representativ demokrati i Sverige, men ibland tycks den bli väl elitistisk.

Har man i Årjäng lyckats få tillräckligt många namnunderskrifter för en folkomröstning dvs 1/3 av invånarna?

2013-05-28 @ 18:31:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback