Köksväxter

Tja, om man inte har någon odlarjord runt huset så får det bli lite grönt i krukor på altanen. Handlade på Plantaget plantor av dill, basilika, gräslök, timjan, 6 sorters sallad. I krukan som ser tom ut är de tävlingsvunna luktärtorna. Ställde alltsammans på barnens gamla skötbord för det är lätt att dra in under taket om det skulle bli störtregn eller frost. Ser ju inte så snyggt ut - får tänka ut nåt bättre. Nån som har tips?

Kommentarer
Postat av: Hannele på Hisingen

Perfekt! Nära köket...

Postat av: Gunvor Andersson

Har du provat pallkrage, det är ju väldigt inne nu? Har inte försökt själv men det ser enkelt ut – bara sätt upp ramen och häll i några säckar jord – inga rotogräs och det verkar alltid vara bra för växterna om de blir satta en bit ovanför den vanliga markytan, de drunknar ju inte då.

Timjan är nog den som kommer att trivas bäst på altanen. Den är härdig och tuff och behöver klippas ner ibland. Hade tre stycken i landet fjol, en överlevde vårvintern och kommer nu med små gröna skott längst inne mellan det frystorkade gamla riset. Den stackarn som stod i kruka utanför dörren strök förstås med. Basilikan är mycket känslig för kyla. Den mår bäst inne i köksfönstret, behöver sol, gödning och vattning, och sen gör man pesto.

Ät upp sallaten med det samma, den ralar ju bara iväg och går i blom annars! Det gör förhoppningsvis dillen också men med mycket vackrare blommor, lagom till kräftskivan kanske. Och gräslöken får också jättevackra blommor; den är ju en perenn som klarar sig själv i gräset – min mamma hade en tuva vid häcken i alla år.

Det var tips från en glad amatör. Något misslyckas alltid – morötterna jag satte under skynke för några veckor sedan kom inte upp – varför? Satte nya i förrgår – håll tummarna!

Svar: Tack för tips! Det där med pallkrage ska jag undersöka. Kollade lite på nätet och det såg snyggt ut, bra arbetshöjd så som jag skulle vilja ha det. Ska undersöka var man kan köpa dem
Inga Magnusson

2013-05-29 @ 13:07:55
URL: http://svenska.iedior.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Kan detta vara något? Det är en firma i Årjäng. http://www.pallotra.com/

Och här några tips:

Så här odlar du i pallkrage

1.Jämna ut marken där du vill att din pallkrage ska stå.
2.Placera en markduk i botten på din pallkrage. Vik upp kanterna på insidan och häfta fast.
3.Fyll på till 2/3 med planteringsjord, b För en hel pallkrage (20x120x80 cm) behöver du cirka 250 liter planteringsjord. Bygger du en hög pallkrage för att få skönare arbetshöjd kan du fylla den lägsta nivån med lecakulor.
4.Tryck till jorden innan du planterar eller sår.
5.Vattna regelbundet med strilad vattenkanna.
6.Lägg gärna en fiberduk ovanpå pallkragen för att motverka avdunstning och skydda dina plantor mot starkt solljus.
7.Efter tre veckor är gödseln i planteringsjorden förbrukad. För att dina plantor ska fortsätta utvecklas fint berikar du jorden med hönsgödsel eller egen kompost.
Svar: Tackar för bra tips! Jag ska undersöka Årjängsföretaget.
Inga Magnusson

2013-05-29 @ 23:43:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback