Kravallerna i Husby ...

... initieras och leds tydlligen av ungdomar som har invandrarbakgrund och som  är kriminella med ett brottsregister bakom sig. De politiska motiven, med protest mot den egna livssituationen,  verkar inte egentligen finnas hos förövarna själva. De tycks mest vara ambulerande unga busar som vill visa sin makt och så får de en svans med sig. Flera av dem som gripits har inte ens adress i den förorten som de gripits i, utan har åkt till platsen för att ställa till bråk. 
 
De politiska motiven har istället tagits fram av andra runt omkring. Och politiken  finns förstås där i bakgrunden även om det inte är så enkla samband som att "det är synd om Husby",  "förorterna har utarmats"  å ena sidan och typ  "alla invandrare är kriminella"  å den andra sidan osv.
 
De här kravallerna står på något sätt som ett trist monument över en i grunden  dålig svensk flyktingpolitik, en flyktingpolitik som det inte ens varit möjligt att föra en sansad debatt om, inte i media och inte i politiska sammanhang. I det vakum  som politiken har levt i när det gällt att besluta om flyktingmottagning, så har man bäddat för beslut som saknar förankring hos dem som berörs. Det har lett till utanförskap, arbetslöshet och motsättningar mellan olika grupper. Tyvärr är en konsekvens också att det håller på att bli ett grundskott i den traditionella svenska solidariteten med människor som tvingats på flykt undan bl.a. krig.  Och det är kanske det allra allvarligaste. 
 http://www.dn.se/sthlm/bilar-brann-i-rinkeby
http://www.dn.se/sthlm/det-ar-en-form-av-gerillakrig
 
Uppdaterat lördag; Nu tycks bråket sprida sig till andra städer, Örebro och Linköping exempelvis. Och även högerextremister deltar på något sätt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bilbrander-och-brak-sprider-sig_8208386.svd
http://www.dn.se/ledare/signerat/upplopp-husby-som-ett-rorschachtest
I en ledare i DN betecknas kravallerna som ett roschachtest; dvs var och en kan lägga in sina egna älsklingsideér i tolkningen av dem, eftersom förövarna själva inte har några logiska motiv. Bra att det finns tecken på att de som bor i de drabbade områdena protesterar mot eländet genom att gå vakt o bevaka o ingripa.
 

Kommentarer
Postat av: znogge

Kanske dags att sätta ner foten och ta i med hårdhandskarna! Vissa saker måste man dessutom våga tala om. Den svenska flykting- och invandringspolitiken lämnar mycket att önska. Jag ser hur det periodvis går till i Malmö...

Postat av: Marie

Här hos oss var det visst ett gäng högerextremister som härjade...jag fick dock den uppfattningen att det aldrig blev ngt stort av det hela. Själv märkte jag ingenting.

2013-05-25 @ 10:12:01
URL: http://www.mariee.se
Postat av: sylvia arthursson

Vi var till graven i går med lilikonvaljer nästan alla gravstenar lutar eller ramlat omkull, eran sten börjar luta lite annars var det fint på graven här är allt bra

Svar: Tack snälla Sylvia! Jag kom på att man nog har dragit i gravstenarna med flit, för att testa om de står kvar och inte ramlar ner och slår ihjäl något litet barn. Det har visst hänt. Hälsa broder!
Inga Magnusson

2013-05-25 @ 10:42:51
Postat av: tant Hannele

nja, om de bara är invandrarungdomar... en del är vuxnas försäkringsbeträgerier och annat... många "passar på", som forbollshulliganer, de bara bråkar, svenskar, när tillfälle bjuds.

2013-05-25 @ 11:24:45
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Inger Maryissa

jag tror också att det ofta är unga busar som ställer till med dessa problem som inte ens har en anknytning till den förort där de ställt till med bråk och elände
sedan det är andra som andra hakar på...
usch, det är så trist det som händer och de tråkigheter de ställer till med
Men visst finns det problem på flera ställen som måste tas på allvar

2013-05-25 @ 18:55:24
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Lennart Carlstedt

De här problemen går långt tillbaka i tiden. När jag jobbade som "springvikarie" på bibliotek runtom i Stockholm 1975 var jag på bibblan i Akalla. Där slängde ungarna kuddar på boksnurrorna så att de välte.

Jag undrar om miljön i sig bär en del av skulden? Höga hus, anonymitet...Ett av de värsta exemplen i Stockholm är väl det s k "Blåkulla" där man i stort sett utplånade det gamla Hagalund som Olle Olsson så fint har målat och ersatte det med åtta jättelika ljusblå skivhus. Fruktansvärt!!

Det är en komplex historia. Läs gärna den kloka journalisten Alexandra Pascalidous artikel i DN. Hon har vuxit upp i Rinkeby.http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/alexandra-pascalidou-dar-jag-vaxte-upp-kanaliserade-killarna-sin-ilska-genom-att

2013-05-25 @ 23:35:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback