"Gravidchock" av Belinda Olsson!

Jag har äntligen läst Gravidchock av Belinda Olsson. Man måste ju på nåt vis läsa den.

  Jag faller ju för Belindas språk som ofta är dråpligt och träffsäkert. Gillar också hennes häcklande av präktiga förväntningar på hur man exempelvis ska uppföra sig i vardagssammanhang som föräldragrupper och så.
 
Alltså var min grundinställning länge positiv och jag kunde inte fatta vad det var som var fel. För något kändes fel genom hela läsningen, det  skar en dissonans genom hela texten, från början till slut. Och efter några dagar av eftertanke tror jag att jag har hittat orsaken.

Storyn saknar äkthet och trovärdighet. Det är som att Agata inte är en person utan minst två och de två hör inte ihop. Hon är en person som agerar / gör saker och hon är en annan person som känner / tänker. De där två hör inte alls ihop, det finns ingen riktig koppling mellan dem, ingen koppling  mellan hennes handlingar  och henne själv som människa.

Asch det låter väl dumt och obegripligt!

Men samma sak med skildringen av livet på en tidningsredaktion. Det sägs i boken vara jäktigt och pressat, men framstår i berättelsen mest som loj dokusåpa med spektakulära bov-inslag.  Här stämmer det inte heller. Det måste väl ändå vara lite mer riktigt arbete bakom att faktiskt få ut en tidning varje dag.

Jag trodde att jag skulle genom romanen få en inblick i hur det är att jobba på en tidning, det verkar ju för oss som aldrig gjort det vara lite speciellt och väcker nyfikenhet. Dessutom tror jag att det utovades i reklamen för boken. Men nej.......

Sammantaget; boken är läsvärd för språkets dråpligheter och häcklandet av konventioner men den blir inte riktigt bra eftersom den saknar trovärdighet.  (Fast jag kommer att läsa nästa bok om hon nu väljer att göra en serie av den!)

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Späder ju på mina fördomar... Det där med att skildra tidningsliv och få det begripligt är inte så enkelt. Jag tycker Liza Marklund har klarat det bra även om jag inte precis gillar henne. Kanske är Belinda helt enkelt inte en tillräckligt bra skribent? Dessutom är hon ju inte vanlig flängande nyhetsreporter eller stressad redigerare utan krönikör.

Postat av: Manon

Blir nyfiken på boken! Ska nog läsa den och se om jag uppfattar det lika eller inte.

2006-03-31 @ 15:30:05
URL: http://lugnagatan.blogg.se
Postat av: Inga

Den är absolut läsvärd och naturligtvis lättläst. Jag väntar spänt på Dina kommentarer framöver!

2006-04-03 @ 23:44:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback