MASSAKER PÅ 6 RÅDJUR!!

38735-118

Dom ringde från grannbyn Snarkil. I natt hade lodjur tagit död på inte mindre än 6 stycken rådjur på ett litet område, bara några hundra meters radie. Lodjuren  verkar ha gått bärsärkargång, endast ett av rådjuren var det lite ätet av. De övriga var i stort sett felfria. Det verkar som om  jaktlusten triggas igång även utan hunger. Vi kunde se spår av två lodjur, ett stort och ett mindre, kan var fjolårsunge. De 6 rådjuren är djur som har gått ett tag i Snarkil. Man har matat dem, plöjt undan snö och så för att hjälpa de magra stackarna att överleva några veckor till fram tills dess att våren kommer.

Men i natt togs de alla av lodjuren. De låg inte så långt isär. Två låg öppet på ett fält neranför Bengt o Margareta. Tre låg upp i skogskanten på foderplatsen och ytterligare ett låg längre upp i skogen. Det senast letade vi inte upp, men de kringobende hade sett det.

Som sagt så var endast ett av rådjuren lite ätet av, de övriga var oskadade. Så brukar det se ut när lodjur dödat. Rådjuret ser ut att vara helt oskadat. Dödsmärket syns inte alls, förrän man flår upp i halsen. Där syns märkena efter tänderna; små blodutgjutningar med 3-4 cm mellanrum, men de är så små att de syns inte genom den tjocka pälsen.

Men 6 stycken är mycket på en enda natt, även för oss som börjar bli vana. En av dem var en väldigt fin bock, men nu mager förstås. Den längst bort var en killing. Sedan blandat getter o killingar.

Normalt har ju lokalbefolkningen möjlighet att ha inflytande över viltförvaltningen i bygden via Svenska Jägareförbundet som har ett allmänt uppdrag att sköta en del av detta enligt statens uppdrag, ungefär som Trafiksäkerhetsförbundet, Naturskyddsföreningen osv.  Men staten har tagit bort rovdjursförvaltningen!! Där är vi misstrodda eftersom några få människor tjuvjagar. Märkligt att 300.000 människor i förbundet blir bedömda utifrån hur några enstaka människor agerar. Och ingen vet om de ens är medlemmar i Jägareförbundet??!! Eller om de är jägare. Ungefär som om vi skulle bedöma alla i Naturskyddsföreningen utifrån att några mordhotar dem som jagat varg helt legalt.

Hur som helst så är inte den lokala viltvårdsföreningen betrodd att bedöma detta, trots att en gedigen sakkunskap finns. Nej det måste vara Länsstyrelsens rovdjursexperter som ska komma och göra sin bedömning mot en timpenning och reseersättning!! Varför godtar vi detta att vara misstrodda som andra kriminella????


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback