Döverud

Döverud

Vi gick förbi Döverud. Döverud var också ett torp under Liane, dvs den torpare som bodde här måste alltså göra dagsverken på Liane för att få bo här. Men i gengäld kunde han disponera huset, en bit mark och en liten ladugård för att kunna ha några kor. 

Hit kom Rolands anfader  A så småningom. A kom till Sillerud från Näresbyn i Blomskog. Han var först dräng på Sand. A  gifte sig med E G. De  tog namnet Kylén, (tidigare Kylín) skötte torpet på Döverud och fick flera barn. En av sönerna, G flyttade till Liane och tog över arrendet där och blev så småningom farfar till Roland.

Det dagliga arbetet på den tiden handlade oftast om att hugga och köra i skogen. Skogsarbetet innebar ofta att man låg borta under hela veckan i små skogskojor eller inhyrda i stugor och hade sina hästar med.  Till helgen kunde man komma hem och då kunde det bli kappkörning. Så startade det stora travintresset som finns här i bygden. På vintern var de första travtävlingarna och de var på isen. Årjängs travbana var en av Sveriges första travbanor.  Rolands pappa T var med och byggde travbanan.

När man låg i skogen och körde hela veckan så måste man ha med sig mat vars ingredienser kunde
förvaras under enkla förhållanden. Det blev ofta kolbullar. Till det behövs vete och kornmjöl i lika delar samt vatten, allt blandat till en smet. Först bryner man salt fläsk i pannan ordentligt, sedan häller man smeten över fläsket och låter det bli en pannkaka. Den äts med lingonsylt.

Skogen var livsnerven i bygden  då o i dess kölvatten kolning i milor och flottningen för att transportera virket. Det kallades att man mosade och var ett säsongsarbete, ett farligt arbete där man balanserade på timret med mosehakar. Kolningen var också något som sysselsatte många och som förutsatte stor tillgång till trä.

Sonen D blev kvar på Döverud. Han högg och körde i skogen under vintern, var med och flottade  under den säsongen och var för resten jordbrukaren  som skötte torpet tillsammans med hustrun A.  D var känd för att vara slagfärdig och humoristisk.


Kommentarer
Postat av: petra

Roligt, intressant...jag följer din krönika...
Petra


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback