Silleruds gamla kyrkplats

Silleruds gamla kyrkplats

Här, bredvid vår badplats nere vid sjön, ligger Silleruds gamla kyrkplats. Tidigare låg här en träkyrka, nu finns bara klockstapeln kvar. Den här platsen ligger precis vid den norra änden på sjön Östra Silen. Det var logiskt att kyrkor låg vid sjö förr. Sjöar var ju kommunikationsleder, här fanns också ångbåtstrafik och brygga. Det var lättare att ta sig till kyrkan med båt än fill fots.

Innan kyrkplatsen här var en kristen plats så var den en plats för dyrkan av asagudar. Strax bredvid kyrkogården så ligger tre stora gravhögar från vikingatiden.  På sommaren betar ungdjuren där. 

I slutet på 1800-talet revs den gamla träkyrkan här uppe på höjden och den nya kyrkan byggdes på en annan plats, nära de stora vägarna, den nya tidens kommunikationsleder. Den nya kyrkan var var stor och byggdes för att rymma en växande landsbygdsbefolkning  och en kyrklig befolkning.  Ganska snabbt skulle befolkningen både minska och bli mindre kyrklig och kyrkan var plötsligt alldeles för stor, precis som de flesta andra kyrkor i Sverige.

Men här uppe på höjden är det ändå utegudstjänst ibland och här döpte vi gossarna.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback