Död älg...

...ligger en bit bortom Kjell o Lenas hus i Östersil, på Egenäs. Den har flutit omkring i sjön sedan förra veckan, torsdag eller så kanske då våra fiskegäster såg en död älg vid Silvergruvan. Om det nu inte finns två döda älgar i sjön men det borde det inte vara. Den har alltså drivit hit ut på några dagar.  Den luktar illa vid det här laget.


Någon trodde att det var samma älg som fotades när den simmade över sjön i förra veckan och som jag länkade till på bloggen, men det var det inte. Den här hade början till skovelhorn med tre små utbuktningar på det vänstra hornet, det som syns. Den älg som simmade över vid Harnäsfjorden hade andra horn. Båda var alltså tjurar och lätta att identifiera. Den här älgen har en tvättlina runt ett bakben och en röd trasa som hänger i den, syns här på bilden. Den kan alltså rent teoretiskt ha fastnat i en tvättlina någonstans och fått panik när den trasslade in sig. Men det är bara en teori.

Ansvarig för älgen  är polisen och det är anmält dit. De ringde till Roland som har ringt till jakträttsinnehavare på Egenäs och till markägare, men ingen verkar pigg på att ta hand om älgen. Den är rätt stor och det krävs både list och utrustning för att hantera. Antingen får man dra opp den på land och låta den ligga några dagar så att rävar och grävlingar får göra jobbet. Eller också får man gräva ner den med en grävmaskin. Det är tillåtet att gräva ner vilt men inte tamt. Staten ersätter i alla fall den som gör jobbet på uppdrag.

Imorgon kommer folk från kommunen, miljö- och hälsa för att ta vattenprover, några hus tar sitt vatten ur sjön. Dessutom kommer det någon med som ska försöka klura ut hur man ska förfara med kroppen.

Kommentarer
Postat av: Selma

I värmen kan det inte vara så kul att ta rätt på.

Postat av: Lena

Tragiskt att en tvättlina kan orsaka ett vackert djurs död. Jag kan tänka mig att linan skurit in i benet och orsakat en sårinflammation, som sedan övergått i blodförgiftning.Här slapp vi den värsta åskan. Peppar, peppar!

2010-07-13 @ 12:39:51
Postat av: anne

Ja, gräver man ner den så är det ingen som behöver ramla på den, å andra sidan är det ju inte fel att åta grävlingar och rävar göra sitt.

2010-07-13 @ 15:24:22
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Det verkar som om det röda där som hängde i tvättlinan var vedkorg. Älgen kan ju ha fått linan om benet och så i panik sprungit ut i vattnet och trasslat in benen.

2010-07-14 @ 00:32:17
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback