"Sellereveckan" Silleruds hembygdsgård

Det har pågått sedan i tisdags med olika teman varje dag; loppisdag, barnens dag, osv. Vi sparade oss till sista dagen, igår fredag med gammaldagsmat. Gubben gillar det; stekt fläsk, nävgröt, kalvdans, lingonsylt, mörske, motta och allt vad det nu är. Tur med vädret hade man också, solen tittade fram en stund och regnet kom inte förrän det var slut.

Hembygdsgården i Svensbyn ligger vackert med utsikt över sjön. Snart blir det Packmopedsturné här.En kolmila har man byggt upp också och den kräver bevakning av tappra hela veckan.  Kol görs genom att man staplar ved och så lägger på jord och det ska liksom brinna utan syretillförsel. Det gjordes i mängd här i trakterna på 1800-talet och överallt i skogen finns kolbäddar kvar som minner om den här hanteringen. Kolet behövdes för alla små järnindustrier på den tiden; Karlsfors, Noretjärn exempelvis.
Fraxe är det väl, fast olik sig. Han har i så fall kommit hem från att ha varit utställd bredvid Poseidon i Göteborg på utställningen Annan konst, en berömd figur alltså. Upphovsman är Leif Andersson, traktens duktige bildhuggare.


De här figurerna finns vid Gerds keramik. Vi var där också och kollade, Kajse-Britt har en fin textilutställning där. Och så finns det som vanligt en hel del annat förstås som Gerd gjort men även från andra konsthantverkare i trakten.


Den här dagen satt Leif själv på hembygdsgården och visade hur han gör en figur. Det är ett oerhört fint hantverk och han är väldigt bra på det här. Det var ju hans figurer som jag visade tidigare här från utställningen på biblioteket, med sumobrottarna och kvinnan med eldklotet.
Det svängde ordentligt om dragspelsmusiken med så många spelemän. Det var dragspelare med från både Svanskog och Årjäng.  Det är roligt att höra de gamla kända sångerna ur de svenska gemensamma "stamsångerna".


Kommentarer
Postat av: kicki

In hos dej och läser ikapp....du ser ut att ha en fin sommar, ömsom regn och sol. Precis som här...

Ha det gott

Postat av: Mia

Det finns så många fina hembygdsparker i vårt land. Silleruds kan nog räknas dit, tror jag.

2010-08-01 @ 12:23:56
URL: http://miatankar.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback