Årjäng framstår i märklig dager ....

... i meningslös statistik. Rent statistiskt så är Årjäng en mycket fattig kommun, men det är naturligtvis  inte sant. Mycket av de inkomster som kommer hushållen till del hämtas hem genom jobb i Norge och redovisas inte i Sverige. Jag skulle gissa på att verkligheten är precis tvärtom, de goda inkomsterna från grannlandet + den låga arbetslösheten gör förmodligen att familjerna i Årjäng egentligen ligger bland de högsta i  inkomstligan i landet.
 
Men nu används alltså de här siffrorna till att konstatera att "fattiga kommuner", som Årjäng då,  har högre lärartäthet än "rika kommuner" typ Danderyd. Och så skäller tidningarna  på de rika kommunerna för att man använder sina pengar fel.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17316092.ab
 
Nästa fundering i det hela blir ju att det måste vara bra om fattiga kommuner har högre lärartäthet. För vad är normalt sett fattiga kommuner, bortsett från Årjäng då? Jo det är kommuner med många invandrare,  hög arbetslöshet och social oro typ en del av Stockholms och Malmös förorter. Självklart ska lärartätheten vara högre där, fler elever behöver extra språkundervisning och annat stöd. Det är ju inget att klaga på, snarare att applådera och något som Skolverket / politiker efterlyser. Lärartätheten ska kunna varieras efter barnens behov.  Ibland blir man så trött på medias kollektiva trångsynthet. Trist att alla media i flock bara hoppar på ett TT-meddelande rätt upp och ner utan analys. TT är en institution som jag mer och mer funderar över, där verkar finnas gott om folk med en egen agenda, fri från de  normala krav som ställs på press annars när det gäller saklighet och opartiskhet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback